Olvasói rovat - A háromnevű ember

2010/02/17. - írta: Modor Tibi

 

A horgász és a drogos gyerek után ahogy ígértem, A. folytatja - nem mindennapi témákkal.

A háromnevű ember létezésének (az öröklött három néven túl) általában nagyon prózai oka van: nem tetszik neki az eredeti neve. Túl rövid, túl snassz, esetleg mind a kettő egyszerre. Nagy, Kiss, Szabó, Kovács, Varga, Lakatos… Egyszerűen nem elég neki. Ő többre hivatott.

Neki valami komolyabb kell, érdekesebb, szebb csöngésű, fíííínomabb, nemesssbbbbb! Nem egy ilyen szánalmas mezei szar "varga", amilyenből minden sarkon áll vagy két tucat.

Ezért tulajdonképpen újrateremti saját magát: felvesz egy harmadik nevet. Ez aztán az ő imidzsét, auráját, respektjét van hivatva javítani, erősíteni.

Természetesen itt is vannak “alfajok”:

 

0. Gondolkodtam, hogy ezt a típust egyáltalán ide kell-e sorolni, a háromnevűek közé, de aztán arra jutottam, hogy “mi az hogy?! Nagyon is!”, mert őt is a különösebb teljesítmény és erőfeszítés nélküli, ha úgy tetszik, azonnali kitűnés iránti vágy hajtja. Csak megmondja a nevét és máris valaki. Ő már nem csak Kovács, ő az A. Kovács. Sőt, egyre inkább úgy tűnik, hogy ez a legrafináltabb és legkörmönfontabb típus. Aljas módon mindössze egyetlen darab betűt biggyeszt a vezetékneve mögé, de az elvetemültebbek néha elé szokták rakni és ezzel mindennél idiótább összhangzást érnek el. Gondoljunk csak bele, az az egy betű bemutatkozáskor ugyanolyan hatást kelt, mint egy egész vezetéknév, főleg, ha mássalhangzó! Viszont írásban mértéktartást, szerénységet sugall, de mégis különleges! Ezt az alantas sunyiságot bosszúból a nullás pont alá soroltam. Lakatos T., Szabó Z., P. Kovács, L. Szabó… Ezek a betűk általában olyan tulajdonnevek kezdőbetűi, amelyekhez gazdájuk valamilyen módon már korábban is kötődött.

Meg kell említeni azt a speciális helyzetet is, amikor közéleti vagy közismert embereknél, pl. íróknál, művészeknél, színészeknél egy idősebb kolléga el is várja az övével megegyező nevű fiatalabbtól az ilyen jellegű névváltoztatást, mert mégsem jelenhet meg a könyvborítókon, a cikkek végén, vagy a szereposztásban két egyforma név, meg egyáltalán, az ő 40 éves hírnevével ne takarózzon senki, főleg ne egy ilyen taknyos.

Ilyenkor a fiatalabb pályakezdő kolléga kénytelen-kelletlen az egész szakmai közösség vagy a társulat ki nem mondott de egyértelműen a levegőben is érzékelhető nyomásának és egységes akaratának kell alávetnie magát: nevet kell változtatni. Nincs mese. Ilyen szorult helyzetben talán a legfájdalommentesebb megoldásnak egy jól megválasztott bötű ígérkezik. Azzal szeretné megúszni egy időre megpecsételődött rosszsorsát, amíg (legalább a színházi büfében és az öltözőben) élő legendának számító öreg kolléga el nem hagyja az árnyékvilágot, hogy "csatlakozzon az égi társulathoz" vagy az égi szerkesztőséghez, (ami végre csak az igazat írja). Azt valahogy ki kell böjtölni a bötűvel, vagy néha egy második keresztnévvel. De természetesen olyan is van, hogy a fiatalabb illető önszántából vagy feltétlen tisztelete jeléül vállal egy ilyen betűt addig a bizonyos mindenkit mélyen megrendítő gyászjelentésig, de előfordulhat, hogy közben ő is népszerű lesz, a betűs nevével ismeri meg ország-világ, és ilyenkor örökre rajta marad, de ő azt már rég nem is bánja. Idő közben megérezte a háromnevűség mámorító ízét. Részvétünk.  

1. Szóval van a legnyomorultabb, akit Nagynak, vagy Kissnek hívnak. Ennél nincs is rosszabb. Neki minden mindegy, bármi jöhet, még egy más háromnevűek által olyannyira megvetett Szabó vagy egy Kovács is nagyot tud lendíteni nyomoruságos helyzetén. Nagy Kovács.., Kiss Szabó… Hát ez már mindjárt más, nem? 

2. Van a kispályás. Ő is nagyon szeretné, de csak kicsit meri, ezért a meglévő Kovács mellé egy másik alsó kategóriájút választ a családból, feleségtől, ősöktől: Varga Kovács, NémetH Szabó, BalogH Molnár stb. vagy az ínyencebbek egy keresztnevet: Péter Szabó, Bálint Kovács, Bertalan-Kiss, stb. Ő azért két lábbal a földön áll, nem akar nagyon feltűnősködni. Néha, a hitelesség kedvéért ideológiailag is meg szokta támasztani a névkorrekciót, hogy a nagyapám vagy nagyanyám keresztneve stb. Meg kell még említeni az első két kategóriában egyformán előforduló kispályás de gyakorlatias típust: egyszerűen elkezdi használni a második keresztnevét is. Tóth Péter Zoltán stb. 

3. Van aztán az ambíciózus, a “művész”, akinek saját, alsó-középkategóriás, általa szintén csökevényesnek, snassznak tartott neve mellé már nem akar még egy ugyanolyat, vagy valami disszonáns összhatást keltő keresztnevet, hanem neki ennél több kell. Ilyenkor kerülnek elő a szülőfaluk, pallérozottabbaknál a (néprajzi) tájegységek stb. Ők már kötőjellel írják: DebrecZenI-Kovács, Nyíri-Szabó, Bakonyi-TótH, Alföldi Király… Aki már nagyon ambíciózus, az egy “y”-t is képes odabiggyaszteni a “DebrecZenY” végére, bár nincs semmiféle nemesi származása. Ebben a kategóriában megemlíthetjük, hogy a nők közül általában a "megjelenésüket tekintve kihívásokkal küszködő" hölgyek szokták tüntetőleg felvenni a férjük vezetéknevét harmadiknak, hogy mindenki lássa: késő, ők már bizony elkeltek.

4. Itt már a súlyos feltűnési viszketegségben szenvedők jönnek + az öröklött háromnevűek, a nemesi származásúak akik nem mindig tehetnek róla, mert így születtek , de mondjuk a felét praktikus okokból nyugodtan el lehetne hagyni…

“Míícsodaaaa??! Hogy éhéhéhééédessanyám nevét eldobjam magamtól???!! Holmi szaros nyomtatvány kedvéért?! Azt már nem! Vezessenek csak be engem így mindenféle könyvbe!”

Az ő viselkedésüket és személyiségüket mélyen meghatározza a háromnevűség, vagy az aziránti vágy. Nem egyszerű eset egyik sem. Nekik már nyugodtan fel lehetne írni ezt-azt. Számukra semmi nem elég: bár a nevük alapból is elég nehezen emészthető, igen czifffra és kacifántos nevet választanak harmadiknak, ha addig még nem volt. Tudják, hogy mindenki dob egy hátast majd tőle, de éppen ezért. Tulajdonképpen provokálnak vele. Őket mindenki vegye észre! Továbbra is játékban van a szülőfalu, a tájegység vagy a nagypapa lánykori neve, és ezeken túl pedig minden más, ami él és mozog: Berentczey Marosfalvy Akárki, Rókahegyi Tiszavölgyi Marianne, Nyírligethy Táskásszemhy Eulália, Kegyesshegyhy BorvendégH Kornél.

Az olyan abszolút pszichopatológiai esetekkel pedig már inkább nem is foglalkoznék, mint a Takács Gábor Somfordáló, vagy hasonlók. 

5. Végül egy különálló, de hasonló módon elvetemült kategória a következik: a doktorok. A dr-k, DR-ek, prof.Dr-k, az adjunktusok, DLA-k, Phd-k, akik csak a miheztartás végett is, úton útfélen az emberek orrára kötik a végzettségüket, és ebből kifolyólag a vélt vagy valós társadalmi a státuszukat is, egyfajta pszichikai nyomást gyakorolva ezzel embertársaikra már az első pillanattól. A cél az, hogy a titulusa bemutassa őt, bevezesse, helyette beszéljen, rögtön lehengereljen, lefegyverezzen mindenkit, hogy egyfajta rajt-cél győzelmet aratva az első pillanattól kezdve uralkodjon minden jelenlévő felett.

Aki ezek után még meg merészel szólalni, az jól gondolja meg, hogy mit vesz arra a nyomorult szájára, mert az ókori görög istenek egyenesági leszármazottjával áll szemben. Egy igazi doktor professzor DLA PhD-vel. Ez is egy harmadik név tehát, egy aljasan megmódolt optikai tunning, amit egészséges lelkülettel egyáltalán nem volna kötelező használni.

Az itt felsorolt típusok aztán minden körülmények között ragaszkodnak felvett nevükhöz, odanyomorítják a legkisebb rubrikába is mindet, az utolsó betűig és közben magukban pampognak, hogy “milyen rohadt kicsi ez a téglalap, biztos valami lófaszjóska “Kis” találta ki, hogy csak ekkora legyen, ráadásul egy “s”-el...”

Elnézést mindenkitől, akit esetleg így vagy úgy hívnak, és csak örökölte, vagy akár fel is vette azt a harmadik nevet. Szögezzük le: ez nem bűn, még csak erkölcsileg sem aggályos. Nem mindenkinek van önszántából 3 neve, ez pedig csak egy ostoba kis iromány volt a maga szánalmas szubjektivitásával, és egyáltalán, ”amennyiben az eseményekben és a szereplőkben a valósággal bármilyen hasonlóságot vélnek felfedezni, az pusztán a véletlen műve lehet.” A doktor pedig legyen doktor, ha már egyszer doktor. Megdolgozott érte.

 (Viszont az egyetlen ember a világtörténelemben, akinél még elment a három név, az Snoop Doggy Dogg volt, de legújabban már ő is csak Snoop Dogg-nak hívatja magát, és azt hiszem, ez mindent elmond a témáról.)

 

Kedvencem az a (jogász)doktor-fajta, aki a wiwen az eredeti vezetékneve elé ÉS az előnevéhez is becsempészi a dr-t, így a d betűnél meg is találhatjuk a dr. dr. Modorosch Tibort - akinek amúgy már csak pár vizsgája, esetleg nyelvvizsgája hiányzik a hőn áhított keményfedeleshez és a vele járó nemesi előnévhez...

Címkék: nevek olvasói
511 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GAbica 2010.02.18. 10:38:18

@WildBear: Mert a mocskolódás csak csúnya szavakkal történhet? Tehát ha vulgáris kifejezéseket használok, akkor mocskolódok, ha pedig választékosan fogalmazok, akkor tiszteletre méltó vagyok és tökéletes vitapartner. Vágom. Aha.

WildBear 2010.02.18. 10:39:07

@El Topo (Sgt. Elias):
"Azt hiszem, már többszörösen elévült, úgyhogy nyugodtan el is mesélhetném.:D"

Fúú, most baromi kíváncsi lettem, meséld el lécci, lécci, lécciii..!

Baromira nem érdekel, de hát Istenem, gondolom mással nem tudsz felvágni..

WildBear 2010.02.18. 10:41:40

@Gabica [almighty]: Szvsz "anyázni" azt jelenti, hogy nincs érvünk, ezért kihasználjuk azt, hogy arctalanul/büntetlenül mondhatunk olyat, amiért IRL jól szájbavernének.
Engem nem zavar, mindenki ír amit akar (vagy amit tud), de odáig nem sűllyedek, hogy én is elkezdjem az anyukák felemlegetését.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.18. 10:42:10

@WildBear: Felvágni nem szoktam és nem is most fogok rászokni. Te mivel tudsz felvágni, fiú?

WildBear 2010.02.18. 10:54:50

@El Topo (Sgt. Elias):
"Felvágni nem szoktam és nem is most fogok rászokni"

Te jöttél azzal, hogy mit csináltál fiatalon, kispajtás..!

"Te mivel tudsz felvágni, fiú?"

Most szeretnéd mi, ha lekzdeném sorolni hogy PhD, DSc, MBA, MSc, stb.., hogy aztán tudjál köpködni, ugye, kispajtás..? :)

De adekváltabb válasz a kérdésedre ("Te mivel tudsz felvágni?") ez; Téged? Egy szikével.

vincere 2010.02.18. 10:56:35

@El Topo (Sgt. Elias): én kíváncsi vagyok rá. ha már elolvastam eddig itt az összes kommentet (azt nem tudom, minek), szórakozzak is egy kicsit :)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.18. 11:06:45

@vincere:

Igazából vizuálisan jobb történet volt, mint elmesélve.
Marha régen még egy ilyen fórumban ment a pofacsörte és volt ott egy kistáska, aki bárkit lezsidózott bármiért. Tulajdonképpen zsidónak szólított mindenkit. Egy idő után eluntam, és megkérdeztem az egyik cimborámat, hogy tegyük-e rá a gyereket a tréfalistánkra? Nem részletezném, hogy honnan ment nyugdíjba a cimbi, de öt perc múlva jelentkezett, és korrektül leírta, hogy a srác hol lakik, dolgozik, ilyesmi. Na, elmentünk a Városligethez egy jelmezkölcsönzőbe, és kivettünk három iszonytató zsidó jelmezt. Kaftán, kalap, minden. A kalaphoz belülről még pajesz is volt tűzve, egyszóval úgy néztünk ki, mint három XXL-es rabbi. Na és akkor leautóztunk Debrecenbe, és megvártuk a csávót az ügyvédi irodánál, ahol dolgozott. Tél volt és sötét. Aztán amikor jött kifelé, akkor körbefogtuk és elmagyaráztuk neki, hogy figyeli ám a moszad, és ha sokat jártatja a pofáját, hamarosan eljön érte a kidonim.
Azt nem tudom leírni, ahogy az ürge a szemünk láttára számot vetett az életével.:D

noirp 2010.02.18. 11:23:21

@El Topo (Sgt. Elias): Hát jó, tudom.
Azóta el voltam timfeőődet lapátolni (szigorúan gumicsizsmában), és rájöttem, jobb lett volna, ha azt írom,
nem vitatkozom, mert nincs kivel :))))

blur7 2010.02.18. 11:33:52

@WildBear: Félreértettél. Nagyon is tisztelem, aki képes ilyen teljesítményre. Én nem lennék az. Csak meg akartam mutatni, hogy ilyen is van. Bizonyos helyzetekben van jelentősége a címek feltüntetésének. A honlapján így szerepel, ez helyénvaló.

noirp 2010.02.18. 11:40:47

@El Topo (Sgt. Elias): Hát te és barátaid tényleg egymagatok termelitek ki Mo. évi hülyeségadagját. Le előtted/-tek a kipával. ;)

@WildBear: Mivel tényleg _szelektíven olvasol_(Topo kivételesen finoman fogalmazott), meg mert a basszájba-kommenten már tegnap túlestem, megint leírom: nem vitatkozom, nincs kivel. Egy PhD-disszertáció, egy (nem tudjuk, milyen szakos) mérnökember és egy kis szövegértési nehézség néz rám túlnanról.

noirp 2010.02.18. 11:42:28

@Gabica [almighty]: Engem. Mert kimondtam, ami a bögyömben volt.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.18. 11:43:31

@vincere: @noirp:

Szart ér az élet egy kis hülyéskedés nélkül, nem?:)

noirp 2010.02.18. 11:46:41

@El Topo (Sgt. Elias): Még annyit se érne. Hülyéket ugrasztani isteni érzés. Legföljebb nekem nem támadnának ilyen écáim :DDD

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.18. 11:49:06

@noirp:

Hát pedig ez igazán kézenfekvő.:)

Para Szt. Vakítás/büntetésosztópontkom 2010.02.18. 12:12:31

@WildBear: hát a mondandód a személyeskedéstől csak súlytalanabb. nyilván ezt is leszarod, de jó, ha tudod...

a teljesítményt/befektetett energiát pedig nem vitatja senki, de túlmisztifikálni sem kell. aki szenved valamilyen szakterülettel, az nem jó helyre tette a voksát.

G.PhD · http://egyetemistahatarozo.blog.hu 2010.02.18. 12:50:50

@WildBear:

Hijjj, kolega, komolyan mondom, hogy nem hiszem el, hogy az internetre jársz, hogy a jobbágyok előtt fényezd magad a tudományos fokozataiddal... Az én tanszékemen nem csinálnád ezt, te állatok királya, mert valamelyikünk megunná, és "véletlenül" bezárna a könyvtár tömörraktárába, és préselhetnéd ki a hájas picsád az ablakon, hogy ne dögölj éhen a hosszúhétvége alatt. Mi nem olyan hely vagyunk, ahol a magadfajta másfélpublikációs egylövetű tanseggek arcoskodhatnak, akár a tudományos fokozatukra, akár bármire. Azt néha nagy kegyesen megengedjük nekik, hogy lekúrják valamelyik diákjukat, de azt se visszük túlzásba, nehogy túl nagy legyen az arcuk, és olyanok legyenek, mint te. Bár őszintén szólva kétlem, hogy veled bármilyen nő is szóba áll, akár hallgatód, akár nem. Javaslatom a következő: vedd elő a tetszőleges okleveled, meg a farkad, és kezdd el ügyesen fényesitgetni. Egy a lényeg, hogy kussolva csináld, és ne szemetelj össze normális netes fórumokat, világos?

no mail, no problem 2010.02.18. 13:06:41

@WildBear: gyors vagy ember, lenyűgőztél, nem győzők ámulni. nagyjából 400 kommentre, és 24 órára volt szükséged, hogy megértsd, amit páran elég expliciten leírták, hogy mindössze ennyit, és nem többet akarnak mondani. mintha kicsit túlspiláztad volna a prekoncepciód, hogy itt a doktorok irigy lejárátása, kigúnyolása, kisstílű fikázása, sőt a szárnyaló tehetségek sárbatiprása folyik.

@El Topo (Sgt. Elias): szerintem ilyent csak a jóérzésű emberek írnak le. a többiek megjátszók a finomkodó, modoros, politikailag korrekt bazári majmot, és azon szörnyülködnek, hogy lehet így beszélni. hát őszintén baszdmeg, csak őszintén.

WildBear 2010.02.18. 13:17:15

@G.PhD: Ereszkedjek én is le a szintedre ?
Írjam, hogy "hájas picsája" az anyádnak van..?
Ugyan már. :-)

További jó fröcsögést, kispajtások..!

GAbica 2010.02.18. 13:24:05

@noirp: remélem azért túlestél a megrázkódtatáson

@WildBear: Nem süllyedsz le? Hát, szerintem már annyian próbálták neked elmondani miről beszélünk, nulla eredménnyel, hogy én csak azért nem anyázok, mert még nem húztam fel magam eléggé.
Ritka birkatürelmem van, de azért vannak határok.

MakoG 2010.02.18. 13:30:35

@WildBear: Ebben mondjuk igazad van. Pl. lehetnének ilyenek:

esztergályos: CNC Csecskedy Pál
focista: Vasharapó Tibor NBI/B
pénztáros: Csutorásné Tüttő Melinda ABC
drogdíler: THC Lakatos Roland
vállalatirányítási-menedzser: Both Emília SZMSZ

noirp 2010.02.18. 13:43:55

@Gabica [almighty]: Nem volt nagy megrázkódtatás :), megszoktam. Tegnap ugyanez ment a szily-blogon Szabó J. elfogásával kapcs.
Ott is belefutottunk egy rangkórosba, csak az nem fokozat-hanem egyenruhafetisiszta volt :DDD Kérdezd csakmeg Topót!! :))De tényleg.
Az egyenruhás komolyan elhitte, hogy keverem a munkás-azaz formaruhát az aranymakkos pizsivel :))[anyám :DD]
Ja: sztem W.B.olvtárs Vérnyúl olvtársnak akadémiai kiadása. Ugyanúgy egyfényutas/egylángú/egycsöves a szentem:DD

noirp 2010.02.18. 13:45:01

@G.PhD: Te vagy az Egyetemistahatározó fő taxonómusa, ugye?

noirp 2010.02.18. 13:46:18

@El Topo (Sgt. Elias): Egészségünkre. (én szezámos rántotthúsra menrem :))

GAbica 2010.02.18. 13:58:20

@noirp: Olvastam. :) Csak ilyen napi közéleti és politikai blogokhoz elvi okok miatt nem szólok hozzá. Túl sokat vitáztam otthon az apámmal politikáról, azóta nem teszek ilyet.
Vérnyúl... én egyszer Ritánál vitáztam vele egy jót :D

getva 2010.02.18. 14:01:30

@Para Szt. Vakítás/büntetésosztópontkom:

Kedves PSztV, csak úgy vájldbírről jutott eszembe, hogy jó ez a modorosblog, csak sok itt a köcsög :))

cd-r 2010.02.18. 15:26:52

@getva: elég masszív egója a csókának az tuti. szanaszét alázza egy hadseregnyi modorosblog kommentelő, de még akkor is visszajön fakkolni. lol és valszeg egy tized másodpercre sem fordult meg a fejében, hogy valamit esetleg kicsit másképpen kellett volna előadnia. _szentül hisz magában_ (kedvenc típusom). ismerek ilyen tagot én is. szanaszét szopatja az élet az orbitális egója miatt, meg mert képtelen tanulni a hibáiból, de nem jön rá a világ faszáért sem, hol rontja el. :D

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.18. 15:46:49

@cd-r:

Majd csak várjál, baszod! Mindjárt jön, hogy azért van mire, mert ott a sok HsBc, meg VHS, meg FUck...

Para Szt. Vakítás/büntetésosztópontkom 2010.02.18. 15:59:37

@El Topo (Sgt. Elias): és csak hogy korrektek legyünk, biztos, hogy az élet nem szopatja..ő szopatja az életet. csáknorisz bekaphatja :)))

noirp 2010.02.18. 16:15:30

@cd-r: Valószínűleg azzal a jóleső érzéssel ment el, hogy ő most aztán megmondta a sok "kékgalléros jobbágy"-nak. Talán még el is..., egyenesen a tézisfüzetére. Ennyi örömöt szereztünk neki.
Na húzom vissza a gumicsizmát, megyek lapátolni.:DDD

cd-r 2010.02.18. 16:19:59

@noirp: naja, lassan etetésidő van. lépek én is. :D

noirp 2010.02.18. 16:22:58

@cd-r: Ismerni én is ismerek ilyet :) de dolgoztam is vele együtt. Ugyanolyan pályakezdő volt, mint én, ugyanakkora ipari tapasztalattal.
Csak én úgy gondoltam: jó, ha a helyi legvénebb vegyésztechnikus nevel (meg). [Képzelj el egy szabadszájú Jutkát, amint végigmér első nap, aztán kapja a flexet és embert farag. Még ma is azt mondom, becsókolok a hölgynek a Hősök terén e munkájáért]
Őszentsége meg úgy gondolta: ő a mérnök úr, a többiek "operátorok", én meg hülye vagyok, hogy operátorokra hallgatok. Olyan jóízűeket veszekedtünk, hihetetlen. Akkor tanultam meg ordítani.
Szerinte senki mással nem lehetett úgy vitatkozni a semmiről, mint velem.
Ma már vigyorgok, ha eszembe jut. Ő volt az üzemi WildBear.
Most laborban rongálom a magyar ipart. Még nincs Wild Bearunk, de ami késik, az jön.

Hát így :))

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.02.18. 16:36:35

@Ormótlan: pedig egyszerűen magyaráztam, de igyekszem egyszerűsíteni, konkrét példával:

írok egy nagyon jó dalt
odaadom valakinek, énekelje, játsza, kenje a hajára
kurva nagy sláger lesz
soha-soha senki ne tudja, hogy a te dalod
tartsd is ezt meg magadnak
szard le, hogy ő dagadtra kereste magát vele

megvan?: nah, ugye, hogy a szakmai hírnév kifejezés bohóckodás? tudod, mi a lényeg: a produktum. Te magad elégedett vagy azzal, amit csináltál? kihoztad magadból, amire képes vagy? ha igen, a többi a majomkodás...

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2010.02.18. 18:03:31

@Gabica [almighty]: Az én nevem csengése és a férjem nevének csengése mögött is, külön-külön melóztunk rajta. Bocs, ha nem volt érthető. :-)

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2010.02.18. 18:05:58

@vészmadár (pica pica): Nem művészetről van szó, teljesen más dologról. Olyasmiről, ahol számon tartják, hogy valamely felfedezés kihez köthető. Mittomén, mint amikor elneveznek rólad egy halálos vírust vagy egy egzotikus algafajt. :-)

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2010.02.18. 18:08:48

@El Topo (Sgt. Elias): Jogos :-)))Viszont akkor az általam ismert Kovács Jánosok gaz imposztorok. :-)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.02.18. 19:10:43

@WildBear: idéznélek:

"Leírom lassan, talán úgy megérted. :-(
Ha egyetemen dolgozol, akkor közalkalmazott vagy, tehát a közalkalmazotti bértábla szerint kapod a fizudat, ott pedig külön kategória a tudományos fokozat. Ergo be kell íratni, viszont akkor a munkaszerződésen, adóbevalláson is rajta lesz, tehát a kapcsolódó irataidra is rá kell íratni."

drága doktor úr (szégyellem, mert én is mérnök vagyok mint ön, lehet, folymaatábrát kellene rajzolnom): a közalkalmazotti bértáblában valóban a besorolás alapja a végzettség. De a végzettsége megállapítása ugy eegyetértünk, hogy nem a személyigazolvány alapján történik? Ugye ha véletlenül nem íeattuk még át a nevünket, DE bemutatjuk a megfelelő papírokat (feltételezve de meg nem engedve, hogy az ember a doktori címét nem személyigazolványba kapja automatica), akkor is elhiszi a munkáltató a végzettséget?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.02.18. 19:16:17

@Ormótlan: abszolút képben vagyok. De ugye ettől még tarthatom rangkórságnak vagy hiúságnak, ha valakinek szempont, hogy MINDENKI tudja, az adott páfrányfajt ő fedezte fel. Ugye nem baj, ha viccesnek találom, hogy úgy véli valaki, ha a nevét megváltoztatva megy el egy konferenciára, és a névtáblájára nézve nem térdelnek elé a harmadéves doktoranduszok, mint a kosborkuruttya híres felfedezője elé, akkor vége a világnak? ugye még mindig nem egészen világos, hogy ez a szelemi önkielégítés egyik formája a szememben, és nagyon-nagyon viccesnek találom?

AZATYAURISTEN 2010.02.18. 19:29:54

@WildBear: az özv. es tarsai nem a nev reszei. Es a dr es Dr sem. Ezeket nalunk cimnek, "Titel"-nek nevezik es egy külön pici sorba kell beirni a "Herr", "Frau" vagy "Firma" alatt a kerdöiveken.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.02.18. 19:33:03

még mindig etetitek a trollt? :S

AZATYAURISTEN 2010.02.18. 19:33:28

@El Topo (Sgt. Elias): nagyon korrekt vagy, egyre jobban kedvellek:)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.18. 19:44:27

@AZATYAURISTEN:

non sum dignus... hogy modoros legyek.:)

Fapuma (törölt) 2010.02.18. 20:02:48

ugy dontottem hogy relevans es egyben modoros is lenne ha latinul fejtenem ki a velemenyemet

Is pro ponte stetit, et aciem hostium solus sustinuit, donec pons a tergo interrumperetur: ipsa audacia obstupefecit hostes; ponte rescisso, armatus in Tiberim desiluit, et incolumis ad suos transnavit. Grata erga tantam virtutem civitas fuit; ei tantum agri datum est, quantum una die circumarari potuisset. Statua quoque in comitio posita est.

AZATYAURISTEN 2010.02.18. 20:09:38

@G.PhD: miert is gondolom, hogy vadmedve egy nö...fogalmam sincs, tenyleg, de egy percig sem villant fel, hogy ferfi is lehetne, fura modon. Ki is ö tul.keppen? Nem lehetne utanajarni? Vicces lenne, nem? Bar lassan ketelkedem benne, hogy ilyen mentalitassal egyaltalan egy diploma megszerezhetö es netan meg egy disszertacio is megvedhetö...felelmetes!

A "jobbagy" nem volt tul talalo, ettöl függetlenül.

vincere 2010.02.18. 20:13:35

@Fapuma: malheureusement, Google Translator ne traduit pas du latin au hongrois. malgré tout, ce serait bien de le comprendre!

est-ce que j'étais assez modoros?
:)

AZATYAURISTEN 2010.02.18. 20:23:49

@El Topo (Sgt. Elias): lassan azert kezdek felni is töled:) de jo sztori, nem hittem volna el, hogy ekkora motivacio rejtözhet valakiben, mert ugye kiagyalja, megtervezi, veghezviszi...nem rossz, elnök:)

AZATYAURISTEN 2010.02.18. 20:27:38

@El Topo (Sgt. Elias): csak ugy lazan atugrasz "A korrekt ember" posztra? Igy megy ez mar, szimultanban? :D

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.18. 20:29:20

@AZATYAURISTEN:

Haverom nélkül semeddig sem jutottam volna. Én nem tudom valakiről egy netes hozzászólása alapján levenni, hogy hol lakik-dolgozik.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.18. 20:30:44

@AZATYAURISTEN:

Hát én már ilyen törzsgárda tag vagyok itt a modoroson, de már elég régen ilyen fasz modorbánya vagyok.:)

Fapuma (törölt) 2010.02.18. 20:31:09

@vincere: ja, fasza.

@El Topo (Sgt. Elias): lehagytad, hogy Domine /valojaban domina/ es ezt mondani az atyauristennek nem is tevedes.

ps. a googlenak van latin keresoje is, nem tudom erdekes-e az informacio a kommentelok kozul doktori fokozattal rendelkezoknek...

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.18. 20:32:59

@Fapuma: Azt már a címzett fantáziájára bíztam és természetesen azért jutott eszembe.:)

Na jó, akkor a latinosok most Horatiussal az élen elmehetnek latrinát ásni!

Fapuma (törölt) 2010.02.18. 20:40:38

neki errol is AZ jut eszebe....

WildBear 2009.11.03 11:18:52
Üdv,

engem első-másodikban elküldtek logopédushoz, mert csúnyán írtam. (!)
A napközis tanárom azt mondta rám, hogy abszolút nulla vagyok, és talán szakmunkásnak jó leszek.

Azóta mérnökként tudományos fokozatot szereztem. Tanítottam az egyik budapesti egyetemen, és meggyőződésem, hogy az általános iskolai tanároknak csak nagyon kis része megy tanárnak szakmaszeretetből, egyszerűen csak hülyék ahhoz, hogy egy jobb főiskolára/egyetemre bekerüljenek, valamint hülyék ahhoz, hogy a versenyszférában dolgozzanak. Ha a gyereket sz*rul tanítják, abból nem lesz bajuk (csak a gyereknek..), nem ég le a gyár, stb..

AZATYAURISTEN 2010.02.18. 20:44:44

@Fapuma: itt viszont meg nem lapos a homloka a faltol, holott a bakancsa orrat mar megvillantotta:)

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2010.02.18. 21:49:50

GUNDEL Takács Gábor, becenevén a Gundi!
Nehogy ne tudja valaki! Művészneve lehetne, mondjuk, Vadászkhürthy- WampeticsGellért.

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2010.02.19. 03:57:38

@Fapuma: A beszéd és a motoros funkciók (írás külalakján ez kijön) erősen összefüggenek agyban, bár valóban fura, hogy a csúnya írásért küldenek logopédushoz, inkább a beszédhibát szokták rajzolással vagy valami finommozgást igénylő kézi tevékenységgel gyógyítani. Persze ettől még hat visszafelé is a dolog, csak kisebb sikerrel. 7-8 éves korra a beszédhez szükséges motoros funkciók már teljesen érettek, az íráséban lehet még csúszás, de elég nagyok az egyéni eltérések (Ázsiában már 4-5 éves korban kezdik az írás-olvasás tanítását, nem is sikertelenül). Valószínűnek tartom, hogy nem emiatt küldtek logopédushoz, olyan alsó tagozatos pedagógust talán nagyítóval lehetne találni, aki ért is ehhez, lehet, csak szabadulni akart Tőled a tanerő. :-)

noirp 2010.02.19. 08:11:04

@Bachterman: Dehogyis. Mostmár csak a takarítás folyt az étkezőben :)). Vagy folyik.
Azt mondjuk nem tom, mi lesz, ha ezen vérmedve mégis visszajön. :)

noirp 2010.02.19. 08:20:47

@Fapuma @vincere:O la la!
C'est merveilleuse. C'est drole de Fapuma et vincere.
Vous étes trés vénérable!

noirp 2010.02.19. 08:35:08

@AZATYAURISTEN: Szerintem férfi. Egy típus.
Szülei kedvence, örök éltanuló. Mindene megvan. Esze is, minden tárggyal elbír és választott témájába tényleg belezúg.
Nincsenek tanulmányi nyavalyái az egyetemen, soha. (és mélyen lenézi azokat, akiknek vannak). Nem lesz fekélye, neurózisa III. évre. (Szerinte aki a szívatásba uram bocsá belebetegszik--vagy még a viaduktnak megy--eleve csak állat)
Kedvesét pedig csakis diplomaosztó után veheti feleségül.
Rendezett életet él. Amint megpéhádésodik, tanársegéd lesz.
Aztán meglassul a karrier, emberünk (mert sok az irigye) nem jut azonnal a következő fokozathoz. Megroppan a nagy ív.
És akkor jön a pia/a Valium/a doktoricím-pszichózis/a megroggyant házasélet/a szemfüles, jókiállású hallgatónő/...
A karrier aztán pár év múlva folytatódik mégis, de az első törést nem heveri ki igazából sose. Csak nem vallja be.
Lehet, hogy nincs így, ezek az én kis tapasztalataim.

AZATYAURISTEN 2010.02.19. 08:35:23

@Ormótlan: ez a hatalmas WildBear kommentjere utalt eredetileg.

AZATYAURISTEN 2010.02.19. 08:39:26

@noirp: mindnyajan rettegünk e nagy allattol:) bar bevallom, izgatott vagyok mar attol a gondolattol is, hogy ujra leereszkedik közenk es tapintatosan körbekorbacsolja környezetet, kifejezetten izginek tartom:) olyan plüssnyelü kiskorbaccsal:) neki meg biztosan bejön a madartollal valo izgatas:) muuuhaaaaahaaaaaaaaa:D

AZATYAURISTEN 2010.02.19. 09:10:08

@noirp: szerintem meg nö. egy igazi vermedve, esetleg felarva. ÖT megtanitotta az elet küzdeni! Tanult ezerrel, apja/vagy anyja hajtotta mint az allat, iskolaban kicikiztek zsinorban, utalta a tantestület, egy igazi kivetett gyerek volt, amolyan csodabogarfele. Mar sajnalom is. Aztan rajött, ha felteszi a cimeres maszkot, akkor mar van Ö valaki, söt, tovabb vitte meg e szint fele is becsusszant felelmetes celtudatossagaval, szorgalmaval es kitartasaval. De most valahogy nem megy tovabb. Akarhogy is erölteti, nem tud tovabb emelkedni. Kollegakban ellenszenvet kelt a nyögveakarasaval, elkezd bökdösni, mindenhol egy tüske lesz a szemben. Felidezödnek benne a regi iskolai kudarcok. Elkezd uj területeken vadszni es osztani. Nem megy ferjhez, mert gyerekkoraban sok rossz peldat latott. Gyerekekkel szemben elfogult, de nem tudja egyeztetni karrierjevel, es amugy is, hazassagon kivül...ez nem az Ö temaja. Inkabb akkor nem. Majd 40 utan megbanja, akkor fog jönni a nagy megmakkanas, ami aztan a karrierjet vegleg szarba rantja. A többit mar az epp akkor adott mikrokozmosza fogja bevegezni. Akkor emlekezni fog meg a "mi" szavainkra, amikor annak idejen megprobaltuk jo utra teriteni:D nem hallgatott rank:D MAGADRA VESS, VADMEDVE:D muhaaaaaahaaaaaaaaaaaaah:D

Ernoke 2010.02.19. 09:26:20

én ismerek valakit, aki tényleg minden helyzetben használja a doktort (ügyvéd). mesterembert pl. úgy hív fel, h felhívatja a titkárnőjével, aki bemondja, h "kapcsolom Dr. Herceghy István ügyvéd urat", aztán ő felveszi, h "Dr. Herceghy István ügyvéd vagyok". és csodálkozik, h mindenki utálja.:D

a felesége is egy rakás szerencsétlenség, mikor hozzáment, iwiw-en az esküvő másnapján megváltoztatta a nevét, és hetekig keringette üzenőfalon, h "mindenkit értesítek, h megváltozott a nevem!!!". a névtáblájukon is az van, h "Dr. Herceghy Istvánné Svarc Eleonóra", és mindent úgy is ír alá, h "Dr. Herceghyné".

noirp 2010.02.19. 12:55:45

@AZATYAURISTEN: Hm. Volt énnekem egy laborvezetőm (most már 70 felé jár).
Na, szóval: ő volt az, aki V. éves korában csókolomot köszöntetett magának a koliban a III. évesekkel.(1965 körül)
Nagyon jó vegyész.
Ha magyaráz, abból kiderül, hogy nemcsak tudja:_szereti is a szakmát_; ez nagyon átjött.
És egy, egyetlenegy, 1 félév/heti 2 órás gyaki után ordítva, sikoltozva rohantam el mellőle. Soha többet semmit nem mertem nála fölvenni.(nemcsak én)
Vajon miért...
[A hölgy családos, de az összes többi pont, amit leírtál, stimmt rá]

Fapuma (törölt) 2010.02.19. 13:41:51

@noirp: Merci beaucoup. Vraiment rien, il n'était pas difficile dans de nombreux endroits, il ya un sentier.

ez milyen modoros mar....
merde

sorica123 (törölt) 2010.02.19. 19:11:44

@Gabica [almighty]: szerintem nem az szokott lenni a gond, hogy a lexikális tudásuk nincs rendben a modoros dottóréknak. Hanem az, hogy a diploma mellé némelyiknek nem osztottak józan észt és/vagy emberséget. Esetleg a gyakorlatiasság maradt ki, az a legkínosabb, mert nem tudják azt a sok ismeretet használni, amit bepakoltak a fejükbe.
Amúgy pedig lehet bárhol bármikor nagy garral elsorolni a titulusokat, csak attól még vígan nézhetnek minket rangkóros Napóleon-alteregónak...
Úgyhogy névjegykártyára mehet a titulus (vigyázat, szerintem azt se való civilben osztogatni), honlapra is, főleg, ha szakmai a lap. De buta dolog magunk előtt tolni, mint valami pajzsot.

kIára 2010.02.19. 22:23:28

Huh, 480 kommentet végigolvasni a hétvégén kemény feladat lesz, de előre szólok, hogy az irl nevem valahogy így néz ki. Dr. Sepsiszéki Nagy Damokos Csaba Klára Zsanett. A pasim után meg lehetnék: D. Dr. Szecsőey-Weöres Tibiné Dr. Sepsiszéki Nagy Damokos Csaba Klára Zsanett.
(Magyarázat a Csabához: a családomban szokás az apa keresztnevét [az utód nemétől függetlenül] anyakönyvezni.)

lárvalányhaj 2010.02.20. 01:24:19

@kIára:

"Magyarázat a Csabához: a családomban szokás az apa keresztnevét [az utód nemétől függetlenül] anyakönyvezni."

Ilyet ma Magyarországon lehet? De kész...
Akkor én is lehetnék akár Szecsey-Chéber Tibor Zsófia. (Vagy egyenesen csak Tibor, az amúgy is egy nagyon ritka női név :) ) Na de viccen kívül, szerintem ez a hagyomány tök jó, én is akarok ilyet.

holist · http://holist.hu 2010.02.20. 22:38:18

Re: modoros.blog.hu/2010/02/17/olvasoi_rovat_a_haromnevu_ember/fullcommentlist/1#c8747761

Tényleg először írtam ide, eddig csak olvastam és élveztem. Két (vagy több) dolog lehetséges: vagy az, hogy még a modorosságkutatónak is lehetnek vakfoltjai a saját szakterületén (főleg, ha haversrác az elkövető), vagy a "modorosság" is szubjektív kategória. (Vagy mind a kettő?) A téma jó, a megírás elnyújtott és modoros ("hőn áhított keményfedeles?" - ez egy másik poszt címe is lehetne!)
Persze szerencsére gond egy szál se: én tovább olvasom a te posztjaidat, A. posztjait kihagyom, evribád hepi. Csak azért szóltam, mert nem először látom, hogy egy népszerű blogba ki tudja miért, vendégszerzők kezdenek írni, sokkal rosszabbul. És ez egy kicsit elkedvetlenített.

Riley Kestrel · http://100auto.blog.hu/ 2010.02.21. 22:44:33

Téved a szerző a név végi y szerepével kapcsolatban. Az ugyanis nem a nemesi származásra, hanem az illeti család földrajzi eredetére utal. A keleti régiókban, és legfőképpen Erdélyben nem igazán volt jellemző a név végi y, nemeseknél sem. Gondoljunk csak Rákóczira, Telekire, Zrínyire. Ellenben a nyugati országrészben elterjedt volt az y-os név, még a közrendű emberek között is. Tehát felületes dolog azt állítani, hogy az y-os név felvétele nemesi származást akar igazolni, hiszen önmagában ez nem elégséges feltétele a nemesi származásnak.

MoxNox 2010.02.22. 12:49:52

Most találtam rá az MDF honlapján erre a csodálatos névre:

Dr. Kudron-Tonigold Nándor Antó

Ez kész :D

GAbica 2010.02.22. 12:52:55

@MoxNox: na ez az igazán modoros név!

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.22. 15:05:28

@MoxNox:

Naná, hogy jogász, a faszomöccse politikustojás. És az Antóniuszt magának választotta! Ezzel akar feltűnést kelten, vagy hátha felnéz rá valami kardigános szürkeveréb a jogikaron és leszopja. De persze nem.

Tatu Monk 2010.02.22. 21:15:44

Kedves Szerző!

Gratulálok a remek bejegyzéshez. Én sajnos kimaradtam belőle, igaz ritkán szereplek bármilyen statisztikában az értékelhető adatok között. Mondhatnám úgy is, hogy különleges vagyok.
Nekem azért van három hivatalos és még vagy öt becenevem, mert magam sem tudom biztosan, hogy ki vagyok. Mindenütt máshogy ismernek. Bemutatkozáskor sosem sikerül elsőre, folyékonyan kimondani mindhárom nevem, ezért általában véletlenszerűen választok a két utónevem közül.
A nagy törés életemben akkor következett be, amikor eredetileg csak egy szegény keresztnevemet egy buta A-s állandóan kigúnyolta. "Imre, ülj a füty-Imre!" Kiabálta a folyosón, és én éreztem, hogy az lenne a ciki, ha ezért kitaposnám a belét. A másik ok, hogy még legjobb barátaim is csak így egyszerűen "Imrének" szólítottak. Semmi Imi, vagy Imri, vagy bármi kedvesség. Na ezért mutatkoztam be étsapámtól örökölt második nevemen a középiskolában. Azóta teljes a zűrzavar... Legszívesebben visszatérnék a kétnevűséghez, de már nincs visszaút. Még a bankban is külön aláírási példányt kellett készíttetnem, mert fordított sorrendben írok alá.
Ez a cikk nem rólam szólt, mégis megnyugvást hozott számomra. Köszönet az írónak.

noirp 2010.02.23. 17:29:56

Hát a francba: a nagy porolásban elfelejtettem, hogy van egy háromnevű, aki szerintem igenis_ a közüdv érdekében tevékenykedik._ Egy jól rajzoló gázlómadár, akinek Sz. L. R. a monogramja.
itt e:
www.marabulap.hu/
meg itt is:
marabu-bloglap.blogspot.com/

RoFä 2010.02.24. 07:06:59

Mivel már úgysem olvassa senki, és olyan szép, muszáj vagyok leírni kedves gimnáziumi énektanárunk nevét:

Beiczer Ödönné szül. Szalféter Gizella

Amúgy szerettük nagyon.

RoFä 2010.02.24. 07:13:55

Igazi tenyérbemászó doktorral én is találkoztam. Nagy társasággal modoroschan beülős születéschnapot ünnepelős téma, oldalbordák, kapcsolt részek, sehonnai szalasztott haverok mind velkam. Megérkezik az emberünk, huszonnégy körül, százkilencven centi és ruhafogas-alkat, piciny pinabajusz, roppant idegesítő hanghordozás, a modordetektor mutatója hangos cserrenéssel kiverte a műszerüveget. Bemutatkozik, hogy Dr. Réz Fassi Theodor (de az is lehet hogy Dr. Kiss Imre, emlékszik a radai rosseb.)

Visszakérdeztem, hogy jó, de milyen doktor: dísz vagy sima? Először nem értette, aztán meg megsértősött, megint aztán meg próbált haverkodni, hogy mutassa, milyen jó fej. Így visszagondolva, ez utóbbi volt a legrosszabb az egészben.

vincere 2010.02.24. 11:10:53

@RoFä: dehogynem olvassuk. én az összes kommentet olvastam, ami az 500-hoz közeledve már szép.
tényleg, Tibi, született bármelyik poszthoz is ennyi komment?
(legyen már meg az az 500 :)

blur7 2010.02.24. 13:49:08

@RoFä: "meg próbált haverkodni, hogy mutassa, milyen jó fej. Így visszagondolva, ez utóbbi volt a legrosszabb az egészben" Vigyázz velünk jogászokkal, mert kihívod magad ellen a sorsot! :) Kellemetlen lehetett a jóvátételi kísérletét végighallgatni.

blur7 2010.02.24. 13:52:43

@vincere: Nyugodj meg, már nem kell sokat várni!

noirp 2010.02.24. 16:46:32

hej! Marabu bácsit nem _kultiváljuk_?

[499 :DD ]

noirp 2010.02.24. 17:28:48

@El Topo (Sgt. Elias): Na, megnyugodtam. Már azt hittem, egyedül vagyok.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.24. 17:31:49

@noirp:

Nem vagy egyedül.
Erről jut eszembe: a fiamnak van valahonnan egy pólója, amire az van írva, hogy ARNEMUIDEN YOU ARE NOT ALONE és nem tudom megfejteni, hogy miért.
Azt tudom, hogy egy holland város, de hogy mért nincs egyedül...

Temptation 2010.02.25. 12:36:05

A Miskolci Egyetemen dolgozik Dr. Miskolczi Bodnárné Dr. Harsányi Gyöngyi Melinda. Az is elég "jó" név:-)

blur7 2010.02.25. 14:04:03

@Temptation: Nem is tudtam, hogy még van neki ez a Melinda is. Általában csak a Harsányi Gyöngyit használja. És ha még odaírnánk az egész elé a prof-ot, mivel a férje az, akkor aztán igazán különlegesen hangzana. A kar egyébként tele van hasonlóan hosszú nevű tanárokkal, mivel sok tanárnőnek a férje szintén jogász.

meis (törölt) 2010.02.26. 09:12:10

Kurva jó a poszt : DD

@Jerome: Egyébként megvédném a szerzőt, mert aki I-ről Y-ra változtatja a nevének az utolsó betűjét annak a szándéka egyértelmű, bármit is ír a falusi kalendárium (amit a tudálékos hozzászóló alaposan bebiflázott : ) a nemesi származásról a nevekben. Szerintem egy utólag felvett Y-nal a cél egyértelműen valamiféle nemesi származást sugallni.

Olyanról is hallottam, hogy valaki a korai átkosban direkt elhagyta az y-t, mert úgy könnyebb volt érvényesülni a proli diktatúrában, mivel a tudálékosabb prolik azonnal kiszúrták és no karrier. Aztán a 80-90-es években újra visszavette az egész család.

Észrevettem, hogy akinek három neve van, általában soha nem egyszerű munkásember, mindig viszonylag magasabb végzettségű, tehát ez is elég jellemző és azt mutatja, hogy nem teljesen természetes a jelenség.

Celtic 2010.02.26. 20:50:53

@meis: Nalam forditva. Apai agon meg altalanosban is ipszilonnal irtam, de aztan kiderult, hogy nagyapam szul. anyakonyvi kivonatanak _masolataba_ (olyan 1920 korul szuletett) "i" kerult. Az eredetit nem kutattuk :) Ugyhogy rendszervaltas ota "i"-vel irom. Vicces is, szemelyimben y van, TB-kartyan (vagy melyiken) meg i.

De uuuugy szeretnem, ha Kiss Zsolt lennek, mennyivel egyszerubb lenne alairni :( Meg annyira nem gyakori a nevem, hogy par kutatassal ne lehetne tul sok mindent talalni rolam, ez egy Nagy Laszlo eseteben egyszerubb.

Ocsem haromnevu: kozepso neve nagyapjanak a keresztneve (nagyapanak egy fia es ot lanya szuletett, az egy fiunak ket fia, de egyik se lett Ferenc, a kisebbik megkapta megis kozepso nevkent)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.03.04. 22:44:52

Takács Gábor Somfordáló,

ez a settenkedő

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2010.07.20. 04:42:52

Abszolút kedvencem ilyen téren a hosszú nevű tanártípus volt: Prof. Dr. Valamilyen Pasasné Hosszúnevű Keresztnevem Iskettővan, PHD. Ja, és az indexben egy közös rubrika van a tanár nevének ÉS a hasonlóan hosszú nevű tantárgynak...

komplikato 2012.02.12. 16:34:05

0-ik példa vicces, mert pont ismertem egy P. Kovács Attilát. Saját állítása szerint eme "művésznév" azért kellett, mert egy néven futott másik versenyzővel az újságírói kamarában ... azért én ilyet el tudok képzelni.

blur7 2012.02.12. 17:36:25

@Kompli: Nem is kell elképzelni, jogszabály írja elő, ha kéri a névrokon: Ptk. 77. (4) A névviselési jog sérelmét jelenti különösen, ha valaki jogtalanul más nevét használja, vagy jogtalanul máséhoz hasonló nevet használ. A tudományos, irodalmi vagy művészi tevékenységet folytató - ha neve összetéveszthető a már korábban is hasonló tevékenységet folytató személy nevével - az érintett személy kérelmére saját nevét is csak megkülönböztető toldással vagy elhagyással használhatja e tevékenység gyakorlása során.
süti beállítások módosítása