Olvasói rovat - A háromnevű ember

2010/02/17. - írta: Modor Tibi

 

A horgász és a drogos gyerek után ahogy ígértem, A. folytatja - nem mindennapi témákkal.

A háromnevű ember létezésének (az öröklött három néven túl) általában nagyon prózai oka van: nem tetszik neki az eredeti neve. Túl rövid, túl snassz, esetleg mind a kettő egyszerre. Nagy, Kiss, Szabó, Kovács, Varga, Lakatos… Egyszerűen nem elég neki. Ő többre hivatott.

Neki valami komolyabb kell, érdekesebb, szebb csöngésű, fíííínomabb, nemesssbbbbb! Nem egy ilyen szánalmas mezei szar "varga", amilyenből minden sarkon áll vagy két tucat.

Ezért tulajdonképpen újrateremti saját magát: felvesz egy harmadik nevet. Ez aztán az ő imidzsét, auráját, respektjét van hivatva javítani, erősíteni.

Természetesen itt is vannak “alfajok”:

 

0. Gondolkodtam, hogy ezt a típust egyáltalán ide kell-e sorolni, a háromnevűek közé, de aztán arra jutottam, hogy “mi az hogy?! Nagyon is!”, mert őt is a különösebb teljesítmény és erőfeszítés nélküli, ha úgy tetszik, azonnali kitűnés iránti vágy hajtja. Csak megmondja a nevét és máris valaki. Ő már nem csak Kovács, ő az A. Kovács. Sőt, egyre inkább úgy tűnik, hogy ez a legrafináltabb és legkörmönfontabb típus. Aljas módon mindössze egyetlen darab betűt biggyeszt a vezetékneve mögé, de az elvetemültebbek néha elé szokták rakni és ezzel mindennél idiótább összhangzást érnek el. Gondoljunk csak bele, az az egy betű bemutatkozáskor ugyanolyan hatást kelt, mint egy egész vezetéknév, főleg, ha mássalhangzó! Viszont írásban mértéktartást, szerénységet sugall, de mégis különleges! Ezt az alantas sunyiságot bosszúból a nullás pont alá soroltam. Lakatos T., Szabó Z., P. Kovács, L. Szabó… Ezek a betűk általában olyan tulajdonnevek kezdőbetűi, amelyekhez gazdájuk valamilyen módon már korábban is kötődött.

Meg kell említeni azt a speciális helyzetet is, amikor közéleti vagy közismert embereknél, pl. íróknál, művészeknél, színészeknél egy idősebb kolléga el is várja az övével megegyező nevű fiatalabbtól az ilyen jellegű névváltoztatást, mert mégsem jelenhet meg a könyvborítókon, a cikkek végén, vagy a szereposztásban két egyforma név, meg egyáltalán, az ő 40 éves hírnevével ne takarózzon senki, főleg ne egy ilyen taknyos.

Ilyenkor a fiatalabb pályakezdő kolléga kénytelen-kelletlen az egész szakmai közösség vagy a társulat ki nem mondott de egyértelműen a levegőben is érzékelhető nyomásának és egységes akaratának kell alávetnie magát: nevet kell változtatni. Nincs mese. Ilyen szorult helyzetben talán a legfájdalommentesebb megoldásnak egy jól megválasztott bötű ígérkezik. Azzal szeretné megúszni egy időre megpecsételődött rosszsorsát, amíg (legalább a színházi büfében és az öltözőben) élő legendának számító öreg kolléga el nem hagyja az árnyékvilágot, hogy "csatlakozzon az égi társulathoz" vagy az égi szerkesztőséghez, (ami végre csak az igazat írja). Azt valahogy ki kell böjtölni a bötűvel, vagy néha egy második keresztnévvel. De természetesen olyan is van, hogy a fiatalabb illető önszántából vagy feltétlen tisztelete jeléül vállal egy ilyen betűt addig a bizonyos mindenkit mélyen megrendítő gyászjelentésig, de előfordulhat, hogy közben ő is népszerű lesz, a betűs nevével ismeri meg ország-világ, és ilyenkor örökre rajta marad, de ő azt már rég nem is bánja. Idő közben megérezte a háromnevűség mámorító ízét. Részvétünk.  

1. Szóval van a legnyomorultabb, akit Nagynak, vagy Kissnek hívnak. Ennél nincs is rosszabb. Neki minden mindegy, bármi jöhet, még egy más háromnevűek által olyannyira megvetett Szabó vagy egy Kovács is nagyot tud lendíteni nyomoruságos helyzetén. Nagy Kovács.., Kiss Szabó… Hát ez már mindjárt más, nem? 

2. Van a kispályás. Ő is nagyon szeretné, de csak kicsit meri, ezért a meglévő Kovács mellé egy másik alsó kategóriájút választ a családból, feleségtől, ősöktől: Varga Kovács, NémetH Szabó, BalogH Molnár stb. vagy az ínyencebbek egy keresztnevet: Péter Szabó, Bálint Kovács, Bertalan-Kiss, stb. Ő azért két lábbal a földön áll, nem akar nagyon feltűnősködni. Néha, a hitelesség kedvéért ideológiailag is meg szokta támasztani a névkorrekciót, hogy a nagyapám vagy nagyanyám keresztneve stb. Meg kell még említeni az első két kategóriában egyformán előforduló kispályás de gyakorlatias típust: egyszerűen elkezdi használni a második keresztnevét is. Tóth Péter Zoltán stb. 

3. Van aztán az ambíciózus, a “művész”, akinek saját, alsó-középkategóriás, általa szintén csökevényesnek, snassznak tartott neve mellé már nem akar még egy ugyanolyat, vagy valami disszonáns összhatást keltő keresztnevet, hanem neki ennél több kell. Ilyenkor kerülnek elő a szülőfaluk, pallérozottabbaknál a (néprajzi) tájegységek stb. Ők már kötőjellel írják: DebrecZenI-Kovács, Nyíri-Szabó, Bakonyi-TótH, Alföldi Király… Aki már nagyon ambíciózus, az egy “y”-t is képes odabiggyaszteni a “DebrecZenY” végére, bár nincs semmiféle nemesi származása. Ebben a kategóriában megemlíthetjük, hogy a nők közül általában a "megjelenésüket tekintve kihívásokkal küszködő" hölgyek szokták tüntetőleg felvenni a férjük vezetéknevét harmadiknak, hogy mindenki lássa: késő, ők már bizony elkeltek.

4. Itt már a súlyos feltűnési viszketegségben szenvedők jönnek + az öröklött háromnevűek, a nemesi származásúak akik nem mindig tehetnek róla, mert így születtek , de mondjuk a felét praktikus okokból nyugodtan el lehetne hagyni…

“Míícsodaaaa??! Hogy éhéhéhééédessanyám nevét eldobjam magamtól???!! Holmi szaros nyomtatvány kedvéért?! Azt már nem! Vezessenek csak be engem így mindenféle könyvbe!”

Az ő viselkedésüket és személyiségüket mélyen meghatározza a háromnevűség, vagy az aziránti vágy. Nem egyszerű eset egyik sem. Nekik már nyugodtan fel lehetne írni ezt-azt. Számukra semmi nem elég: bár a nevük alapból is elég nehezen emészthető, igen czifffra és kacifántos nevet választanak harmadiknak, ha addig még nem volt. Tudják, hogy mindenki dob egy hátast majd tőle, de éppen ezért. Tulajdonképpen provokálnak vele. Őket mindenki vegye észre! Továbbra is játékban van a szülőfalu, a tájegység vagy a nagypapa lánykori neve, és ezeken túl pedig minden más, ami él és mozog: Berentczey Marosfalvy Akárki, Rókahegyi Tiszavölgyi Marianne, Nyírligethy Táskásszemhy Eulália, Kegyesshegyhy BorvendégH Kornél.

Az olyan abszolút pszichopatológiai esetekkel pedig már inkább nem is foglalkoznék, mint a Takács Gábor Somfordáló, vagy hasonlók. 

5. Végül egy különálló, de hasonló módon elvetemült kategória a következik: a doktorok. A dr-k, DR-ek, prof.Dr-k, az adjunktusok, DLA-k, Phd-k, akik csak a miheztartás végett is, úton útfélen az emberek orrára kötik a végzettségüket, és ebből kifolyólag a vélt vagy valós társadalmi a státuszukat is, egyfajta pszichikai nyomást gyakorolva ezzel embertársaikra már az első pillanattól. A cél az, hogy a titulusa bemutassa őt, bevezesse, helyette beszéljen, rögtön lehengereljen, lefegyverezzen mindenkit, hogy egyfajta rajt-cél győzelmet aratva az első pillanattól kezdve uralkodjon minden jelenlévő felett.

Aki ezek után még meg merészel szólalni, az jól gondolja meg, hogy mit vesz arra a nyomorult szájára, mert az ókori görög istenek egyenesági leszármazottjával áll szemben. Egy igazi doktor professzor DLA PhD-vel. Ez is egy harmadik név tehát, egy aljasan megmódolt optikai tunning, amit egészséges lelkülettel egyáltalán nem volna kötelező használni.

Az itt felsorolt típusok aztán minden körülmények között ragaszkodnak felvett nevükhöz, odanyomorítják a legkisebb rubrikába is mindet, az utolsó betűig és közben magukban pampognak, hogy “milyen rohadt kicsi ez a téglalap, biztos valami lófaszjóska “Kis” találta ki, hogy csak ekkora legyen, ráadásul egy “s”-el...”

Elnézést mindenkitől, akit esetleg így vagy úgy hívnak, és csak örökölte, vagy akár fel is vette azt a harmadik nevet. Szögezzük le: ez nem bűn, még csak erkölcsileg sem aggályos. Nem mindenkinek van önszántából 3 neve, ez pedig csak egy ostoba kis iromány volt a maga szánalmas szubjektivitásával, és egyáltalán, ”amennyiben az eseményekben és a szereplőkben a valósággal bármilyen hasonlóságot vélnek felfedezni, az pusztán a véletlen műve lehet.” A doktor pedig legyen doktor, ha már egyszer doktor. Megdolgozott érte.

 (Viszont az egyetlen ember a világtörténelemben, akinél még elment a három név, az Snoop Doggy Dogg volt, de legújabban már ő is csak Snoop Dogg-nak hívatja magát, és azt hiszem, ez mindent elmond a témáról.)

 

Kedvencem az a (jogász)doktor-fajta, aki a wiwen az eredeti vezetékneve elé ÉS az előnevéhez is becsempészi a dr-t, így a d betűnél meg is találhatjuk a dr. dr. Modorosch Tibort - akinek amúgy már csak pár vizsgája, esetleg nyelvvizsgája hiányzik a hőn áhított keményfedeleshez és a vele járó nemesi előnévhez...

Címkék: nevek olvasói
511 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tökös Veréb 2010.02.17. 10:10:45

bírom mikor a nevekkel játszanak.
a gyereknek legyen 2 neve, mert!
a feleség felveszi a férj vezetéknevét, mert!
aztán születik a gyerek, annak lesz két keresztneve és ha elég perverzek a szülők akkor a végén ez jön ki = Antonio & Bastiano Coimbra de la Coronilla y Azevedo (Nincs kettő négy nélkül)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.17. 10:15:08

A háromnevű politikussal például egészen biztosan valami baj van.

Meg ott van, ami felett tegnap óta nem tudok napirendre térni a Prof.Dr. Dsc is, akit meglehetősen modoros körülmények között invitáltak meg az Aradi utcába.:D

Smacika 2010.02.17. 10:18:53

@Tökös Veréb: A kedvencem amikor a doktor csaj veszi fel a doktor férj nevét: Dr. Kiss Aladárné Dr Lajosmizsey-Nagy Ildikó Rozália.

Smacika 2010.02.17. 10:19:54

@Tökös Veréb: És a szófosónia mácsádó hol maradt?

Zorita 2010.02.17. 10:35:21

a névadás az egy feneketlen modorbánya, az önkéntes jelleg pedig még dob rajta egyet, nagyon jó lett! :))

Zorita 2010.02.17. 10:37:04

ja, a legjobbak: Alföldi Király ... és Nyírligethy Táskásszemhy Eulália :D

vincere 2010.02.17. 10:40:00

vicces :)
az én vezetéknevem olyan ritka, h. nem kell 3. név. cserébe viszont betűzni kell kivétel nélkül mindig.

@Smacika: ez jóóóó :)

nyílméregbéka 2010.02.17. 11:03:59

Oh, igeeen! Anyám expasija a 60-as években valami egyszerű Kovács Zoltán volt, aztán rendszerváltás után úgy gondolta, ez túl parasztos, és lett belőle - mondjuk - Balatoni Kovách Zoltán. (Egyben az ÉN kollégám, hehe :-D)
Híres művész - ismeretlen művész kategóriában pl. Hegedűs Géza és Hegedűs D. Géza. Pedig szerintem egyébként sem keverné őket senki.
Én most három nevet használok a munkahelyen, mert mikor idejöttem, a személyzetis kiírta a két keresztnevemet a személyiből, holott a másodikat soha nem használom. És mindenkivel ez van, az egész cég hordja a szülők által rájuk aggatott nevetséges második neveket :-D
Über alles: Takács Gábor Somfordáló :-DDD Ezt követnem kellene: én leszek Sánta Cecília Lopakodó!

noirp 2010.02.17. 11:06:41

@Smacika: Eleonóra az, nem Ildikó >>>:-))

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.17. 11:12:11

Na és ki jutott eszembe először, mikor háromnevű modoros baromarcúról olvastam?

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.02.17. 11:12:52

@Smacika: A mai napon másodjára nem fogom elismételni a kommentedet szóról szóra, de nekem is ők jutottak eszembe, a dr-nék...

Micsoda egy csodálatos állatfajta!

migueldiez 2010.02.17. 11:15:04

Nagyon-nagy alapos, aprólékos, körultekintö, hiánypótló munka. :)
Mondjuk nekem ez örökölt dolog, két keresztnévvel, szuleim szerint jobb az egész "ritmusa".
De az egyetemet pont a Fidesz kormány muködése alatt kezdtem (és nekik volt egy csomó háromnevujuk), aztán kaptam az oltást a katalógus felolvasásánál, hogy "ja, a háromnevu"

Mondjuk a Matula Magazin hozott jól egy jellemzö altipust - volt egy fiktiv, azt hiszem, Homoki-Szabó Attila nevu karakteruk - "közirójuk" - kurva jól hozott egy jellegzetes jobbos, a nemzet sorsán borongó, és enyhén népieskedö stilust.

AZATYAURISTEN 2010.02.17. 11:19:11

esküszöm, elsöre "haromnemü"-t olvastam:) ez lenne modoros! :D

Szalacsi_Dezső 2010.02.17. 11:25:39

És a két azonos vezetéknevűek?
Báró Putnoki Puthnoky Arisztid.

Szalacsi_Dezső 2010.02.17. 11:26:39

Köszöntjük Tamás, Gáspár és Miklós nevű olvasóinkat.

ljungberg 2010.02.17. 11:28:16

És amikor a házaspár mindkét tagja doktor?
Dr. Szemerleyné dr. Szathmáry-Verőczy Eleonóra :)

noirp 2010.02.17. 11:29:11

Jaj,
aszittem ledőlök a székről!
Innen egyenesen a hivatalos mailemre mentem. Mit ad Isten, egy háromnevű hívja föl becses figyelmemet arra a 25 órás Wass A.-felovasásra, amit mint hírt a kezdőlapra is kiraktak.
Hehehe :D
Amikor helyreállt a vérnyomásom, udvarias válaszban visszakérdeztem, biztos-e, h a szervert többszörös közlésekkel kell lekötni. Möhö.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.17. 11:31:20

@Szalacsi_Dezső:

Erről jut eszembe, egyszer a főnököm irodájának az előszobájában ültem és nem volt ott a titkárnője.
Nyílik az ajtó, bejön egy pofa és megáll. Kérdem tőle: segíthetek valamiben? Azt mondja az ürge, hogy ő Gróf Bethlen István (de ezt úgy értsétek, hogy valamikor a kilencvenes évek legelején volt). Mondom neki: Részemről a megtiszteltetés, Alsórécsey Récsey Pixi. Pali furcsán néz rám, és bement a főnökömhöz. Mint kiderült, tényleg Bethlen Gróf volt.:D

mirjam* 2010.02.17. 11:31:39

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: hát igen, a dr-nék :) de nekem a Kováchok is nagyon tetszenek.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.17. 11:32:17

@noirp:

Egyben, 25 óra Wass Albert?:D:D:D

GAbica 2010.02.17. 11:34:01

@El Topo (Sgt. Elias): az egyik neve becenév? mert akkor sejtem :)

migueldiez 2010.02.17. 11:37:40

Na volt a Köhalmy Zoltánnak a Showder klubban az a poénja, hogy volt egy házaspár, akinek mindkét tagja Szabó volt, és az egyik felvette a másik nevét, azzal a megjegyzéssel, hogy "ez a Szabó NEM az a Szabó"
Ez is egy megoldás.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.17. 11:39:27

@vincere:

A rangomra sokat adok,
s mert én kérem egy gróf vagyok,
előfordul hébe-hóba,
hogy magammal sem állok szóba!

Érted hogy mondom.:)

Italo Balbo 2010.02.17. 11:41:56

Igyekszem elkerülni az okoskodásnak még a látszatát is (ok, már megbuktam), de művészneveknél a név eltérősége nem vmi ajánlás vagy elvárás, hanem kötelező. Pl.: többé soha senki nem publikálhat Kossuth Lajos néven se. Nagyon megtévesztő lenne, kortársakról nem is beszélve. Ha vki mégis uolyan művésznévvel nyomulna, mint amit már vki "lefoglalt", azt úgyis beperelik :-)

noirp 2010.02.17. 11:42:28

@El Topo (Sgt. Elias): jabizony, Wass A.-maraton. Szét fogjátok rúgni a picsám offolásért, de akkor is idézem! Már csak a szövegben lévő logikai tigrisbukfenc miatt is. (Aki megleli, övé a piros hangszóró.)

Tehátlan:
Wass Albert-maraton

Február 26-án 18 órától a Kárpát-medencében számos helyen elkezdődik egy 25 órás felolvasás, hogy a tankönyvekből kimaradt szellemóriás elfoglalhassa méltó helyét a hivatalos magyar irodalomban.
Akik kedvet éreznek csatlakozhatnak az akcióhoz!
Jelentkezzen, olvassa fel kedvencét Wass Alberttől, vagy a magyar irodalom más kiválóságaitól.
Ezzel is érzékeltetve, hogy Wass Albert művei, a magyar irodalom szerves részét képezik.
Hozd el Te is a számodra legkedvesebb részleteket, olvasd fel nekünk, aztán ülj le közénk és,fogadd el a társaid által kínált gyöngyszemeket!
Megzenésített verset,hangszeres kíséretet is szívesen látunk.
Helyszín: Szent Hedvig Kollégium Eger, Dobó tér 6.
[méginkább off: ha furcsa, hogy mit keresek szfvár után Egerben, megsúgom Neked, nem sokat :)]

Ha a hírt nem háromnevű küldi szét/teszi föl a céges főlapra, akkor is valami cé-zé-ss-ipszilon kombináció, az biztos

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.17. 11:46:35

@noirp:

Bazmeg ez valami rettentő durva performansz lesz!:D
Szerintem fél órányi Wass Alberttől a Rosenberg házaspár is bevallott volna mindent.
25 órányival meg ki leet irtani a bálnákat a Csendes óceánból.
Mondjuk a mennyiség nem fog hibádzani, Wass Albert ritka tehetségtelen volt, viszont rendkívül termékeny.

noirp 2010.02.17. 11:47:27

@El Topo (Sgt. Elias): Te Pixi! Egymagad látod el Magyarország hülyeségexportját? :DD

2010.02.17. 11:50:21

En fel FOGOK venni. De most elgondolkodtam. Amugy Nagy-nak hivnak :D:D:D

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.17. 11:51:32

@noirp:

Hát legalább azt csináljam, amihez érzékem van.:)

MakoG 2010.02.17. 11:53:30

A 0. kategória védelmében csak annyit, hogy a Ptk. kifejezetten előírja, hogy "a tudományos, irodalmi vagy művészi tevékenységet folytató - ha neve összetéveszthető a már korábban is hasonló tevékenységet folytató személy nevével - az érintett személy kérelmére saját nevét is csak megkülönböztető toldással vagy elhagyással használhatja e tevékenység gyakorlása során". Így mondjuk lehetett volna Hege Géza is. :)

migueldiez 2010.02.17. 11:54:25

@noirp:
Ez komoly, ez nem lett volna szabad kihagyni!
A "szellemóriás" kifejezés kulönösen ut!

Egy könyvet olvastam töle, de az valami (szándékoltan) krimi volt, valahol egy floridai lápban játszódott, emigráns magyarok voltak a föszereplöi, akik álnéven éltek, de a ranger vag a deputy, vagy ki, aki meg motorcsónakkal járta a vidéket, az felnyomta öket valami hatóságnak, vagy zsarolta öket, vmi ilyesmi, asszem ez volt a sztori - de mindenesetre ö volt a rosszfiú. El ne felejtsem, persze, ö meg kitelepult román volt a történet szerint - ez azért egy fontos adalék. :)

noirp 2010.02.17. 11:54:40

@El Topo (Sgt. Elias): Durvább lesz a durvánál. Mert a hirdető se tud magyarul.
Ezt nem vetted észre?
Akik kedvet éreznek_csatlakozhatnak_az akcióhoz!
_Jelentkezzen_,olvassa fel kedvencét Wass Alberttől, vagy a magyar irodalom más kiválóságaitól.

Amúgy képzelem, mi lesz ott, W. A., Tormay Cécile (Egerben ő is kiválóságnak számít), satöbbi.

Ez egy ilyen hely, rockkocsmákban tartanak önjelölt hadtörténészek és őstörténészek szabadegyetemet; havi 1 Kárpátia-koncert a környéken, mozgalom.org matricák a buszmegállókban, érdekes falfirkák stb. Külön poszt lenne asszem :)

GAbica 2010.02.17. 11:56:52

@noirp: ez most konkrétan fájt! gondolom odáig nem hallatszott az agyam sorvadása, de én éreztem...

gregorio 2010.02.17. 11:57:14

a DR-nék a legjobbak! nekem hivatalosan édesanyám is doktorné (a személyije szerint mondjuk), de civilben mindig is a leánykori nevén mutatkozott be, és édesapám ezt soha nem is bánta. ellenben apám kollegáinak feleségei, az "igazi" dr-nék!!! számukra feldolgozhatatlan volt, hogy valaki miért nem él az adott lehetőséggel. :)))

a másik jó tipus, amivel sokszor találkozom mostanában (olyan helyen dolgozom, ahol sok ember teljes nevét látom), az, hogy mondjuk Kovács Géza Jánosné. az ilyen az miért nem Kovácsné Szabó Aranka inkább? na mindegy...

a harmadik ide kapcsolódó tipus, ami szintén személyes élmény, a nemesi előneveknek használatának egy olyan bugyra, amit a szerző nem érintett... egy erdélyi nemesi családból származó ismerős képes volt egy ideig olyan formátumban használni a nevét, hogy mondjuk "Máriássy József de Kuttyfalva". ez a modorosság egyik csúcsteljesítménye, amivel személyesen találkoztam...

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.17. 11:57:38

@noirp:

Eger egy roppant modoros város. Mindig is az volt, és most kiteljesedhet.

persicsbalint 2010.02.17. 11:59:20

Az otodik pont a leheto legnagyobb modoroskodas. Nem mindegy am, hogy dr. vagy Dr., sot, a legjobb, amikor valaki igy szignozza az irtatait, hogy Prof. Dr. Nagylaki Kalman, ez valami hihetetlenul modoros dolog, csak es kizarloag a szellemi felsobbrenduseget akarja megmutatni (nezdmar, en okos vagy am!), pedig pont ezzel a magatartassal lesz a legnagyobb buta.

AZATYAURISTEN 2010.02.17. 12:02:17

Hallottatok mar a Meinldoktorokrol? Osztrakoknal hazassag utan a nö a ferfi vezeteknevet kapja, nincs semmi -ne vagy hasonlo, igy aztan ugy hangzik, mintha a lanykori neve lenne, vagy van a kötöjelezes ill. a sajat nev megtartasa amikor azonban a gyerek is a nö nevet kapja meg, hacsak nem akarja, hogy az apa nevet kapja születes utan. Szoval, nem egyszerü, igy aztan sok nö felveszi ferje vezeteknevet es egy az egyben a dr cimet melle, igy regen a Meinl üzletekben a "Guten Morgen, Frau Doktor!" uralkodott:) persze otthon vannak, nezik a plafont, esetleg plasztikai sebeszhez jarnak, ill. a babysittert utasitgatjak, költik a doktorur penzet, amugy NEM CSINALNAK SEMMIT.

Ismerem a jogaszdoktor urat is, aki iwiw-en tenyleg beekelte a dr-t oda ahova kell:) ö az egyetemet is ugy vegezte el, hogy (idezek) "nem halaszthatok többet, mert jövöre mar nem jar automatikusan a Dr.", diplomaosztas ota a rokonsag benzinkutjan dolgozik.

Nagyon közeli rokonom AZ akademikus. Minden ember, akinek penze van, DE nincs cime, aljas szarhazi (kutyamat nem veletlenül neveztem el Dokinak). Faszbukon azert nincs jelen, mert nem lehet a nev melle azt a baszott Dr-t odairni, a rendszer nem fogadja el. Vegzettseget kifejti 5 sorban, szakokra es evekre, cimekre bontva. Hiaba mondom neki, te, nalunk legtöbben nem hasznaljak a cimüket, csak sejteni lehet, hogy mernökröl, orvosrol van szo. Ez nem tema itt, nem erröl szol a mese. Nem erti meg. Ö bezzeg Dr.Dr.Dr....basszki:)

EHogy ne legyen tul sok ellensegem, ezentul nem irom ki, hogy osztrakoknal, Ausztriaban, ok? "Nalunk" ezentul szinonima. Szoval, nalunk nincs Dr a jogi palya vegen, es az orvosoknak is tervezik a külön disszertaciot a Dr-ert. Viszont van a Magister meg a Dipl. Ing. mik meg Magyarorszagon nincsenek tudtommal. Elöbbit kapjak a gyogyszereszek pl, utobbit a diplomas mernökök, peldaul.

Vegül, ami meg ugy eszembe jut gyorsan, rengeteg zsido valtoztatta meg regen a vezeteknevet, kesz könyveket lehetne irni belöle! regen Braun, Weiß, Schwarz, -berger volt, ma meg Devenyi, Barna, stb...lett belöle, szoval meg több oka van a nevvaltoztatasnak a felsoroltakon kivül is.

Jo poszt mindenesetre, nagyon ügyes! :)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.17. 12:06:11

@AZATYAURISTEN:

Ausztriában hálás dolog minden esetre MINDENKIT herr Professor-nak szólítani. Még senki nem utasította vissza.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.02.17. 12:07:18

@noirp: az általatok éppen kitárgyalt írónak csak két neve volt soweit ich weiß. Olyan sok háromnevű élő-halott híresség van kishazánkban...

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.02.17. 12:08:19

@El Topo (Sgt. Elias): Ausztriában nagyon durván nyomják. Aki egyetemet végzett, az már Akademiker, tehát Magister.

Név elé simán. Herr Mag. ElTopo, és el is várják, hogy így szólítsák meg őket. Mit vorzüglicher Hochachtung, gnädiges Fräulein.

AZATYAURISTEN 2010.02.17. 12:11:52

@El Topo (Sgt. Elias): en sem utasitanam vissza a Fr. Professorint:)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.17. 12:12:24

@Modor Tibi:

Herr Professor, engedje meg hogy bemutassam belső, titkos tanácsosomat: Professorine Szabina von Meszlinger.

AZATYAURISTEN 2010.02.17. 12:17:20

@AZATYAURISTEN: Ich mein' Frau Professor:) Gerne, wenn's Dir danach ist:)

Styxx 2010.02.17. 12:35:38

Hallottam, hogy a sok halmozott DLA-k, Phd-k Mag Prof. meg egyéb tudományos címfokozást kb 20 éve úgy zárta rövidre Harvardon vagy Yale-n valami tökös nemzetközi szaktekintély, hogy mindent levetetett a néjegytáblájáról és a neve elé ennyit csupán tetetett: Mr.

Amúg yitt nálunk Mo-n is van olyan vezetéknév, hogy Doktor ,Most képzeljuk el Doktor Dorkát, hogy az állatorvosti egyetemen összejön Doktor Démnessel, aki csak névrokona, befejezik a faxot, összeházasodnak és ő lesz a dr. Doktorné dr. Doktor Dorka. És a fenti állatkodás után ha négykézlábra állok, talán meg is vizsgál:-)

Az Iwiw-en látott már valaki k..v-t meg t.v-t?
(különös visszaeső meg többszörös visszaeső:-))

Zorita 2010.02.17. 12:35:54

amúgy akik még nagyon durvák, azok a dél-amerikaiak. eleve van olyan vezetéknév, ami SZÁM. így történhetett, hogy valakit úgy hívtak: Fulanito Doce Trece (Tizenkettő Tizenhárom Jancsika)

coucou 2010.02.17. 12:44:12

@Zzz_: :)
azok focinemzetek, így biztos könnyebb eligazodni a csapaton az edzőnek is

vincere 2010.02.17. 12:44:34

@Zzz_: én ismerek olyan spanyol lányt, akinek Concepción (azaz fogantatás) a keresztneve. meg van ugye a Jesús, és hasonlók.

Zorita 2010.02.17. 12:45:40

@coucou: focipályán sarjadnak, számmal a hátukon :))

Zorita 2010.02.17. 12:47:58

@vincere: hát, igen, ezekről a keresztnevekről már nem is beszélve (Purificación, Encarnación stb.. = megtisztulás, megtestesülés) ííhh :D

coucou 2010.02.17. 12:55:27

@Zzz_: húhh. Mintha nálunk a Vörös Meteor Egyetértés nem a csapat, hanem a jobbszélső neve lett volna :))

Zorita 2010.02.17. 12:57:18

@coucou: egy dél-amerikai simán bevenné, ha így mutatkoznál be neki :D

Smacika 2010.02.17. 13:01:33

@Styxx: :-) Ismét jót röhögtem a kommenteden! Ilyen faszán levezetni valamit.:-) Még kimondani is gyönyör! Bemutatkozáskor inkább már valami idióta sznobnak néznék, ha a négy doktort így felsorolná.
A fácse meg a névnél eldobná a regisztációt ilyen üzenettel: Szívasd a k. anyádat.

lárvalányhaj 2010.02.17. 13:12:34

No, mi is fölvettük az urammal egymás vezetéknevét. Annak ellenére, hogy mindketten publikálós melót tolunk, tehát ezzel voltaképpen a magunk dolgát nehezítjük meg :O Ő jobban járt, mert a viszonylag átlagos, nehezen keresőmarketelhető nevéből lett egy teljesen egyedi neve, én meg már azelőtt is furcsanevű voltam :P
Azért tettünk így, mert ez a fajta választás már a névben is jól kifejezi a két ember lelkének (és testének :P ) összefonódását. (Modoros-szimbolikus magyarázat. -E.)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.17. 13:22:07

Annak idején Enver Hodzsa alatt Albániában volt olyan, hogy akit ki akartak tüntetni, az a régi (általában török) neve helyett választhatott magának másik nevet. Ugye plazmatévét nem adhattak neki, ez meg nagyjából ingyen volt.
És ilyen neveket választottak ugye, hogy Győztes Traktor, meg Bőtermő Búza. Pont mint az indiánoknál.:D

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.17. 13:25:28

A spanyolokról meg eleve tudjuk, hogy beteg népség. Most képzeljétek el, hogy születik egy édes-aranyos kislányotok. háromezer-négyszáz gramm, mindene megvan, szép, mint a legszebb álmotok. És akkor elnevezitek Fájdalmaknak. (Dolores) Fiúknál mégis szerencsésebb, mert az meg Salvatore lesz, jól megelőlegezitek neki a Megváltót.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.02.17. 13:29:28

@El Topo (Sgt. Elias): Jean-Baptiste, Giambattista is kemény.

Keresztelőjancsi, le kéne ugrani egy csomag élesztőért meg réteslapért a közértbe.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.02.17. 13:32:47

Hozzátenném, az yyy-xxx vezetéknevűek legtöbbször a házasságokkor kapnak ilyen nevet, ahol anyuci a saját neve mellé veszi fel apuci nevét, mert mondjuk ő az egyetlen lány.

Én mondjuk olyankor tudok röhögni, amikor a nőnek ott a dr. Kovács Jánosné, ellenben dr. Kovács a dr., a felesége nem, csak villant a férje nevével.

noirp 2010.02.17. 13:37:20

@Gabica [almighty]: Dede, idáig jött. Hallottam a reccsenést :DD

Zorita 2010.02.17. 13:38:17

@El Topo (Sgt. Elias): ja, hihetetlen :) nemrég ezzel a vezetéknévvel találkoztam: Paniagua (pan y agua, kenyér és víz).
Szerintem a baszkok ezért ragaszkodnak annyira a nyelvükhöz, sajátos neveikhez, az legalább értelmezhetetlen :)

noirp 2010.02.17. 13:39:19

@El Topo (Sgt. Elias): off A modor magyar fővárosa szerintem Veszprém lehetne. Más pályán indul, mint Eger, de nagyformátumú versenyző.

Frucsasz 2010.02.17. 13:39:38

Nahát, nahát. Sosem hittem volna, hogy ennyi jó poszt után lesz egy, ami nem tetszik. Persze, lehet, hogy csak savanyú a szőlő, azért tartom ezt a posztot most hülyeségnek. :)
Mert 1. én három névvel rendelkezem (bár nem az előkelő 2 vezetéknév+1 keresztnév, hanem a kissé snasszabb 1 vezetéknév+ két keresztnév verzióval, de én, mióta az eszemet tudom, azóta használom is mind a két keresztnevem.)
2. házasság esetén mindenképp fel akarom venni a férjem nevét. Nem mintha nem lennék dekoratív (mert igenis az vagyok :) ), hanem mert ez egy szép hagyomány, a kötődést, az egymáshoz tartozást fejezi ki. A nevemmel is vállalni akarom, hogy máshoz tartozom. Erre lehet pro meg kontra érveket sorolni, miért is jó vagy épp rossz, de én akkor is így látom. Számomra épp az sántit kissé, ha valaki nem veszi fel a férje nevét. Szégyelli tán? Titkolni akarja, hogy elkelt?

Szóval szerintem azokat, akik eleve kettőnél több névvel születnek, és merészelik mindezt megtartani felnőttkorukban is, nem kellene egy kalap alá venni azokkal, akik különcködésből felvesznek a meglévők mellé egy vagy több bónusz nevet. Nem biztos, hogy azért teszik, mert nagyképű sznobok. Ezt örökölték, miért kellene megváltoztatni? Hogy a sok Kis ne irigykedjen? Ennyi erővel az összes NémetH, HorvátH, DebreCZenY, TótH, KováTS stb. már önmagában is ciki, csak mert nem fonetikus az írásképe... legközelebb róluk lesz poszt? Azután meg az összes olyanról, akinek aljas mód nem magyar neve van? :) Szerintem ha nagyon megkapirgáljuk, az ország háromnegyedét elzavarhatnánk nevet változtatni, és aki megtartja a régi, jól bevált neveit, arra ráütni a különc vagy a sznob szócskát :)

Emellett gondolj arra is, aki a szerencsétlen Eulália nevet kapja édes szüleitől... Elég szívás az neki minden további cikizés nélkül is...:)

A másik, amivel nem értek egyet (holott nem fenyeget a veszély, hogy valaha közéjük tartozzak), az a különféle titulusok fikázása. Nem véletlenül kapja azt a neve elé az ember, többnyire komoly munka és kutatás van mögötte. Hosszú évek erőfeszítéseinek 'gyümölcsét' igenis legyen joga valahogy hordani anélkül, hogy ezért mások kigúnyolják.

Ugyanakkor a doktornék engem is megőrjítenek :)

noirp 2010.02.17. 13:41:44

@raoul_duke: habil nagy h-val.
Amíg volt _nagydoktor_fokozat, a dr.-t is mindenki Dr.-nak írta, névtáblán, -kártyán főleg. Mennyit röhögtem anno ezen! Mikor az oktatót ismerve tudtam, hogy a Dr. mögött nemhogy nagydoktori, de egy kínkeservesen összekotrott műszaki fokozat van...

noirp 2010.02.17. 13:44:47

@El Topo (Sgt. Elias): Concepcion (Fogantatás) Asunción (Mennybemenetel) is ott van.
És gondolj Dolores Ibarrurira (vagy Ibarurri?). Mennyi _fájdalma_lehetett belőle azoknak, akik monnyuk BME villanykaron, vegyipari egyetemen, kohómérnökin stb. munkásmozgalom-történetet tanultak muszájból ;)

TradeMark 2010.02.17. 13:45:15

Volt itt a városunkban egy csávó, az EGYKORON Tenkes borozó tulajának a fia. Mindenki Lacikának hívta, aztán egy időre eltűnt. Most mindenki Pálmai L. Ákosként ismeri, a TV2 valami főszerkesztő-sztárriportere:))

Nagy kedvencem még az ÖZV. Prof Dr. Szathmáry Breininger Gyuláné Karkossiák Etelka és a NYUG. Eörvöss Kálmán alt. (altábornagy) :D

TradeMark 2010.02.17. 13:45:50

@Szocio Pata: :DDDD és ez eddig senkinek nem jutott eszébe :D

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.17. 13:46:49

@Modor Tibi:

Esetleg egy ordas éjszakán nyomatsz egy iszonytató cumshotot Innocenciának.:)

Maestro 2010.02.17. 13:47:59

az ugye megvan a régi filmek/rajzfilmek végén, hogy "vágó: Miklós Miklós".

a snoop doggy dogg-on meg beszartam hehh:DDD

noirp 2010.02.17. 13:48:17

@Modor Tibi: Most mit csináljak, pont ez jött? Csak a levelet küldő spammer volt háromnevű, nem elég-e? :)))

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.02.17. 13:49:31

@El Topo (Sgt. Elias): én Virginie-re gondoltam, de ahogy érzed.

@noirp: az én háromnevű haverom meg fiatal szocialista, most írjak róla?

noirp 2010.02.17. 13:50:22

@Modor Tibi: szűzanyám, eszerint én Dipl. Ing. vagyok és gnaedige fraeulein...? [bocs, nincs umlautom]

noirp 2010.02.17. 13:51:23

@Modor Tibi: írjál!!!!
Halljuk! Kell a szegfüves modor is! _mint egy falat kenyér_, vágod.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.17. 13:52:04

@Frucsasz, az őzikelány:

Aki a gyereke nevében éli ki az önmegvalósítási vágyait, azt mondjuk külön megrugdosnám. Dulván.

GAbica 2010.02.17. 13:53:05

@El Topo (Sgt. Elias): na erről lehetne egy jó kis poszt.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.17. 13:59:28

@noirp:

Nem tudom láttad-e, de a múltkor hosszan trollkodott a sminktükrön egy "fantaghiro lesz a lányom" nick.

Keresztnévtől utoljára akkor térdeltem le, mikor egy sokszoknyás cigányasszony a Király utcában ráüvöltött a térdig lógó taknyú gyerekre, hogy "ne huzassad már magad Zserárdka!"

nyílméregbéka 2010.02.17. 14:04:44

@ColT: a doktorNÉ, az tényleg külön kategória. Szomszédasszonyunk volt ilyen: Dr. Keszeg Süllőné. Ő maga valami 8 általánosos szobalány vagy bejárónő volt a doktorúrnál, aki aztán feleségül vette. De ezzel a doktoros névvel élt 85 évig, és hát mit mondjak, nem volt sem kulturált, sem tiszteletreméltó egy hölgy.
Viszont: ha ÉN doktor vagyok, de a férjem nem az, akkor ha felveszem a nevét, akkor az úgy hangzik, hogy "Keszeg Süllőné dr." A saját jogomon szerzett doktor csak úgy a végén. Hát nem igazságtalan ez?
Azt már csak halkan merem mondani, hogy a férj nevének felvételét marhaságnak tartom "úgy en bloc" :-D

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.02.17. 14:09:29

@noirp: ajánlom A politikai elemzőt, ott volt minden :)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.17. 14:12:00

@Modor Tibi:

Nem azért mondom, Tibibá, de az elemző az picsafüst egy igazi, minden hájjal megkent, modoros politikushoz képest.

noirp 2010.02.17. 14:14:40

@Modor Tibi: tényleg :DDD
de ahhoz képtelen voltam hozzászólni, mert ha mégis, az vmi ilyesmi lett volna: huhuooha muhuhöhö juj juj nyííí váhohoho hehehe hüpp hüpp stb. 2000 karakterben.

noirp 2010.02.17. 14:17:10

Tényleg ámbörök. Azt tudja itt valaki, hogy Para-Kovács Imre nevében mit jelent a Para? Mert én nem.
@Olgicsq: a II. kerületi telefonkönyvben láttam egy olyat, hogy
Jánoska Kálmán
Na? 10:1-hez fogadom, h álnév volt.

noirp 2010.02.17. 14:19:31

@El Topo (Sgt. Elias): Meg kéne írni a politikusposztot, egy posztba mindkét oldalt. Hadd jöjjön a sok ökör-papagáj hibrid észt osztani, legyen ezer komment. (Vegyük rá vhogy a Tibit, vagy írjuk meg kalákában. Úgy szeretnék spárgában rúgni, mindkét oldalra)

noirp 2010.02.17. 14:20:37

@El Topo (Sgt. Elias): annak én is nagyot néztem volna. Legalább fiú volt Zserárdka?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.02.17. 14:21:22

@noirp: az elemzőben ott van minden, amire bruszlískodni lehet.

Smacika 2010.02.17. 14:22:43

@Frucsasz, az őzikelány: Jaj már. Ne sértődj meg rögtön. Azért beláthatod, hogy a doktor doktorné fullmodoros.
És persze aki nem tehet róla, azt nem röhögjük ki.
De ha Tót Árpádkának hívták kiskorában, akkor mosolyt csal az arcomra ha nagykorában mint Tóta W. Árpád mutatkozik be.

noirp 2010.02.17. 14:24:34

@Modor Tibi: Jól van na, nem akarok én veszekedni.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.17. 14:33:54

@noirp:

Fiú volt a Zserárdka.:)
Para meg a Paramedic rövidítése.

AZATYAURISTEN 2010.02.17. 14:43:31

Dr.phil.Lapi Csabalof Asztrid

parizervitéz 2010.02.17. 14:49:14

@El Topo (Sgt. Elias): mondjuk az aduász az nálam még mindig az Orsós Bamboléó...

AZATYAURISTEN 2010.02.17. 14:56:19

@Frucsasz, az őzikelány:"Számomra ébizonyos okokbol, epp az sántit kissé, ha valaki nem veszi fel a férje nevét. Szégyelli tán? Titkolni akarja, hogy elkelt?"

Sokan nem veszik fel a megszerzett cim miatt, vagy epp felveszik a gyerek miatt meg egyeb okokbol. Ha szegyellem a ferjem nevet, nem lenne a ferjem, amugy meg a jegygyürü a legjobb ferfifogo targy a vilagon, mar ha valakinek ez kell:)

progvog 2010.02.17. 14:56:42

nekem is "földrajzi" nevem van, ráadásul két s-sel és egy y-nal a végén, és két keresztnevet örököltem mellé, veszélyes foglalkozás, még a postán is nagyképűnek néznek, ha a nevem után elmondom, hogy kétessipszilon, eszükbe sem jut, hogy például praktikus okai is vannak, ha helyesen írják le a nevem. a legjobb, hogy mostanában a mélymagyarok kapnak rá, hajlamosak azt hinni, hogy valami gaz bevándorló vagyok, aki túl szép és magyaros nevet akart felvenni, hogy dögölnék meg :)

noirp 2010.02.17. 14:58:39

@progvog: hagyd el, nekem is falunevem van, y-nal :P
(bár csak 1). Már megszoktam, hogy mindenhol le kell betűzni, illetve, a hülye poénkodást a nemesy y-nal.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.17. 15:06:19

Amikor arra került a sor, én nem támogattam, hogy felvegyék a nevemet. Jellegtelen tucatnév, bőven elég, ha én hordom.

Olgicsq 2010.02.17. 15:06:45

@noirp: ezen jot rohogtem :)
Kandisz Norabol mondjuk van par az iwiwen is, de en alnevek temajan en mar semmin sem lepodok meg.

Olgicsq 2010.02.17. 15:07:29

@parizervitéz: Orsós Bamboléó... LOL :D

AZATYAURISTEN 2010.02.17. 15:14:41

A Mayer-ekröl is lehetne egy oldalt irni;) Maier, Meyer, Meier, Maier, Mayer etc...erröl van egy jo dal is: www.youtube.com/watch?v=REWmnoyvEu4

_Vezo_ 2010.02.17. 15:14:47

Egy esetben kollégám német ajkú területről kapott levelet. A címzés a mérnöki mivoltára utalva így nézett ki:
Dipl. Ing. Károly Benedek

No, a titkárnőnk óriási patáliával kihírdette, hogy itt nem dolgozik Dipling Károly...
Mondanom sem kell, azóta a háromnevűek táborát gyarapítja Károly.

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2010.02.17. 15:20:17

Három nevem van, és néha sznobul használom, mikor híres írót játszom. Súlyosbító körülmény, hogy a fiamnak is három neve van.

Nem tagadom, sőt bízom a beismerés büntetés-enyhítő erejében. De ha nem, hát vessetek vérszomjas mókusok elé!

Márai Coelhó · anygyalszarny.blog.hu 2010.02.17. 15:20:43

Megfigyeltem, hogy a hülyenevű emberek (pl. Cecile, Dezső, Béla, Abélard stb.) között arénytalanul sok az idióta, a híres, a kriminális jellem, valamint a baleseti áldozat. Szerintem ennek valamilyen lélektani magyarázata lehet.

Mind. Amp. 2010.02.17. 15:20:54

Baromi jó cikk!

Az utolsó mondatához annyit, hogy (jogász)doktorként az iwiw-es ismerőseim jelentős hányada alapból dr.

Na most, mivel az iwiw regisztrációnál előbb kérdezik a nevet és csak később a titulust, ezért rögtön kiugrik az 5. kategória, aki nem bír ellenállni a kísértésnek, hogy a neve elé biggyessze a dr.-t. Persze később a titulusnál majdnem mindenki belöli a dr.-t, mert opció.

Így viszont az ember az ismerősök listájánál tökéletesen látja, hogy ki a felvágós. Aki a D betűsöknél jelenik meg és nem azzal kezdődik a neve, az 5. kategória. Marha jó kis személyiségi teszt.

Egyéves Önkéntes 2010.02.17. 15:23:21

Ne feledkezzünk meg Besenyő i.v. Istvánról sem, azaz Besenyő Igazam Van Istvánról sem :D

vic 2010.02.17. 15:24:47

vannak a dupla keresztnevesek is, az méltatlanul kimaradt...
ahol a szülők nem jutottak dűlőre a névválasztásnál, de liberálisan kompromisszumban gondolkodtak a végén...
pl Nagyszopotti Sándor Eduárd
Barnafalvi Béla Botond

2010.02.17. 15:25:04

Nekem ilyenszerű nevű kollegnőm van:
Nagy-Horváthné Kovács Gizella.
Nem vicc.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.17. 15:25:04

@AZATYAURISTEN:

Hát, nyilván nem volt mindegy, de hogy megviselt volna az talán túlzás.

2010.02.17. 15:26:07

Na szegény megboldogult Cselényi professzor Miskolcról jut eszembe, alábbi linknek minden érdemét felsorolják:
www.boon.hu/hirek/BORSOD-ABAUJ-ZEMPLEN/cikk/elhunyt-cselenyi-jozsef/cn/haon-news-FCUWeb-20071106-0259307684

Egy kis off a Wass témában a hétfői Magyar Hírlapból, érdemes végigolvasni:)
www.magyarhirlap.hu/velemeny/wass_albertrol_oszinten.html

AZATYAURISTEN 2010.02.17. 15:27:53

@EÖ: akkor nem intravenas, ahogy gondoltam:)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.17. 15:28:05

@_Vezo_:

Na jó! Hát én egyszer dolgoztam egy cégnél, amelyik az M1-M7 elágazásához volt közel. És egyszer jött egy fax, aminek az volt a fejlécében, hogy XXXXXX KFT. Török Bálint Úr Részére.:)

Márai Coelhó · anygyalszarny.blog.hu 2010.02.17. 15:28:15

Ismertem egy ilyen nőt, akinek nevetségesen furcsa volt a neve: M********né G***** Á******
Baromira jó, :) de személyiségi okból nem írhatom le teljesen. Sajnálhatjátok! :)

Egyéves Önkéntes 2010.02.17. 15:29:45

@Hadrian77: nekem volt hozzá szerencsém, és mivel meghalt, nem is írnék róla túl sokat, de annak idején úgy ment, hogy amikor ő a harkovi egyetem díszdoktora lett, akkor a harkovi prof meg a miskolci egyetem díszdoktora.
Kéz kezet mos.

AZATYAURISTEN 2010.02.17. 15:30:10

@El Topo (Sgt. Elias): de azt tudod, remelem, hogy ezt poenbol irtam:)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.17. 15:32:02

@Hadrian77:

És még a Wassalbis cikket is egy háromnevű írta.:)

Zorita 2010.02.17. 15:32:25

@Márai Coelhó: igen, ezzel most megrepesztettél egyfajta jeget, amely mindannyiunk kezét gúzsba fagyasztotta, és csak hablatyoltunk kitalált sztorikat, meg miegymás :D

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.02.17. 15:35:50

Úgy látom, előttem sokan elmondták már azt, amit gondolok, de azért...

Én is nagy elvetemültségnek tartom a XXI. századi Magyarországon, ha egy nő "-né" akar lenni, pláne ha a saját nevét teljesen feláldozza ezért. Ez legalább olyan ocsmány, mint ami a blogbejegyzésben volt, hogy ezzel demonstrálják azt, hogy ők is kellettek valakinek...

A nyugati országok címkorsága szintén érdekes történet. Anyám is felvette a jogász apám vezetéknevét, mint "-né", és ezt a válása után is megtartotta, így ő is kapott "Frau Doktor" megszólítást egy osztráktól - aki viszont azt hitte, hogy tényleg anyámé a doktori cím. De viszont az én sajátom valóban tiszteletet parancsol odakint. (Egyébként viszont nemigen használom munkán kívül.)

Van viszont haszna is ennek a névfelvételnek, és most nem arra a kolléganőmre gondolok, aki azért vette át a férje vezetéknevét, mert a sajátját becsmérlő jelzőként is lehet alkalmazni. A kedvesemnek egy elég ritka neve van, és ő már a harmadik generáció, aki ezt megkapta. Természetesen ő is ezt akarja majd adni a lányának, de ha az tőlem lesz, akkor majd be kell iktatnia az ő köznapi nevét az enyém mellé... mivel az én vezetéknevem és az ő keresztneve nagyon durván alliterál (ugyanazok a magánhangzók, ugyanannyi hang), és nagy kicseszés lenne a gyerek felé...

Erzsebet 2010.02.17. 15:36:33

Nekem négy nevem van, férjes. vezetéknév és két keresztnév. Nálunk szokásban volt két keresztnevet adni.

céerem 2010.02.17. 15:36:39

:-)))
A 3. ponthoz annyit, hogy a ha férjhez megyek, fel fogom venn a férjem nevét (vez.név+ker.név+né), pedig semmi baj nincs a külsőmmel, csak nagyon konzervatív vagyok.

standup 2010.02.17. 15:37:09

Kicsit az ellentéte, de ügyfelekkel számos esetben futok bele olyanba, hogy a hölgyek titokban tartják a saját nevüket.
- Nevét legyen kedves...
- Kovács Béláné.
- Köszönöm, és hogy szólíthatom?
- Kovács Béláné!

A rendszer által kiküldött e-mailek meg eleve úgy rakják össze, hogy a keresztnév mezőt teszik be megszólításnak. Szóval:
Kedves Béláné!

És nem lehet kiszedni belőlük egy keresztnevet se :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.02.17. 15:39:41

@gregorio: Jónás de genere Bocsinka:)

amúgy a doktorságukra érzékeny doktorok nagy része vagy ügyvéd, vagy a ilyen szintű, hogy a testnevelés tudományok doktora. Érdekes, egy volt főnököm 3szoros doktor volt, jogász közgazdász és angol nyelv doktora, és mégis nekem, a suttyó segéderőnek úgy mutatkozott be, szia, Gyuri vagyok.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.02.17. 15:41:30

@El Topo (Sgt. Elias): ez sem rossz, mi a Pollacj Mihály Fosikolán kaptunk olyan levelet, hogy Mélyen Tisztelt Pollack Mihály Úr!

ennél csak egy jobb volt, amikor az anyuka a szoctámigénylés miatt akart reklamálni, és a megszólítás ez volt:

Tisztelt Szocialista Támogatás Úr/Asszony!

WildBear 2010.02.17. 15:42:25

@noirp: Képzeld, én nagy "D"-vel írom a "Dr"-t, egyszerűen azért, mert úgy áll rá a kezem.
mellesleg a doktori címet beírják a hivatalos iratokba is, ezért az már a neved (és az aláírásod) része.
Akinek nem tetszik, ne nézze.
Aki fikázza a "Prof."-okat, az előbb legyen maga is Prof.

üdv; Dr. WildBeear, M.Sc., Ph.D.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.17. 15:43:54

@standup:

Vagy például mikor bemutatnak egy új kolléganőt, és azt mondja, hogy ő Ló Egonné. Én ilyenkor nem állok neki kiszedni belőle a rendes nevét, hanem egonnénak hívom, amíg észbe nem kap.

AZATYAURISTEN 2010.02.17. 15:44:46

@standup: sok ferjezett nö becsukja a kaput, meg mielött bemutatkozott volna, mert ha egy ferfi csak egy kicsit is kedves hozza, attol fel, hogy meg akarja eröszakolni, rossz hire terjed, illetve tiltja az etikett a tegezödest...ezert aztan egykoru emberek beszelgetnek modorosan egymassal, akar negyszemközt is:) mindez a mai idökben. csak nem mondja meg a keresztnevet egy ferjes asszony??? ezt hogyan gondolod??? :D

brutuska 2010.02.17. 15:45:31

Aúú, ez fájt! Nem elég, hogy örököltem egy kötőjeles kettős vezetéknevet (apám apósi nyomásra felvette anyám családnevét a magáé mellé), de még dr. is vagyok. Akkor most? Mókusok elé velem?

standup 2010.02.17. 15:47:06

@AZATYAURISTEN: Én is nő vagyok :) És nem akarom megerőszakolni őket :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.02.17. 15:49:09

@WildBear: van az a típus, akiből nem kell hülyét csinálni, csak hátradőlve hagyni, hogy megtegye maga.

a felvetésed sztem ökörség. Hogy kerül a személyidbe a dr? úgy, hogy beslattyogsz, és beleerőlteted, hogy komám, dr lettem ám, írd ide bele nekem a személyibe. És onnantól takarózhatsz, hogy a nevem része. Ha nem jelzed, nem megy utánad a hatóság ezért... de nem is ez a lényeg. A posztban leyrt típus akkor is Dr Prof. habil kutykurutty, ha épp a hidegburkolóval beszél telefonon.

standup 2010.02.17. 15:49:19

Mondjuk név kapcsán: eléggé ritka vezetéknevem van, sőt, a keresztnevemmel párban csak engem hívnak így.
Apám egyszer nagyon rákattant a családfakutatásra, én is segítettem neki. Ekkor derült ki, hogy ilyen névvel 50 alatt csak nők élnek (amúgy távoli rokon mindenki). Szívem szerint tovább is adnám, csak mire eljön a szaporodás ideje, nem tudom a leendő apukának mennyire lesz egyszerű ezt lenyomni a torkán...

AZATYAURISTEN 2010.02.17. 15:50:32

@standup: de biztosan kedves vagy hozzajuk, es ez mar eleg ok:D

Styxx 2010.02.17. 15:51:16

@El Topo (Sgt. Elias):
"És egyszer jött egy fax, aminek az volt a fejlécében, hogy XXXXXX KFT. Török Bálint Úr Részére.:) "

Csomó hasonlót láttam, Pl. Borsodi akármi művek igazgatója Barsodi, a kereskedelmi partner azt hitte, Hogy Barsodi akármi művek.
Vagy egyetemen volt egy Mariska vezetéknevű pasi, talán filozófia tanár. Csávó a szemeszter végén bement a tanszékre és a Mariska tanárnőt kereste. Biztos rendszeresen járt előadásra:-)
Volt egy magyarul nem beszélő csAjom én meg a Kiss József utcában laktam. A borítékokra ezerrel rajzolta az utcanévhez az apró xxx-eket a szivecskéket, nem tudtam vatafaka. Majd kb a negyedik-ötödik levélnél már olyan kis Rolling Stones-os csókocskákat is rajzolt, na akkor leesett.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.02.17. 15:52:23

@AZATYAURISTEN: ezekben az emberekben nekem egy dolog nem világos: mi az, hogy rossz híre kel? ennyire nem lehet érdekes a másik ember véleménye... az ilyen hülyéket egyszerűen sokkterápiával kell kimozdítani a modoroskodásból, engem ha megkérdeznek, hogy van-e köztünk valami a gizikével, akkor azt szoktam mondani, nincs, csak dugunk.

utána már nem kérdezik meg.

Egyéves Önkéntes 2010.02.17. 15:54:17

@Styxx: váháháhhá ez az ember az én Endre barátom volt! :DDD

Mariska Zoltán filozófia tanárt benézte Mariskának, mint hölgynek.

Môžeš mi pomôct'? 2010.02.17. 15:54:52

Hé, egy Varga nevű különösen tenyérbemászó emógyereket én is ismerek látásból, a keresztnevét nemtom, de hogy a vámpírneve minimum Aranypihepocakocska, arra a búgó hangja után baszás vehető. A csaja volt napiszar pózolj temetőben! picsa.
Nem is messze tőle épp egri (un. "színművésznő") leányka lakik Vivianne név alatt (ez elé nem mindegy milyen vezeték kerül?), onnan tudom, hogy magam is abba a házba járok zsugázni, csak nem ezekkel a béna gyerekekkel. Ha összefutunk ne köszönjetek, mert nem fogadom.
Kedvencem pedig továbbra is Fehérlófy Boróka és a Lovebrand, természetesen. Meg Fehérlófy Márton az írófejedelem.
Meg Fasz Adalbert

noirp 2010.02.17. 15:56:08

@WildBear: Én tényleg nem vagyok prof, de a családomban van egy. (Történetesen a DNS-em felét adta) Soha nem teszi az autogramjába a fokozatát, mert annál azért jobb ízlése van.

A hsz-om meg tessék elolvasni. Azokra vonatkozott, akik 1 db jegyzetből álló életművel, nyugalmazott tanársegédként játsszák a profot. Csókolom.

WildBear 2010.02.17. 15:56:25

@vészmadár (pica pica): szerinted ökörség..?? Akkor gondolom tudod, hogy működik, és átélted. Neeem..? Csak a rongyos kis érettségid van, meg talán valami kamufőiskola ? Akkor meg ne nyilváníts olyan dologban véleményt, amiről nem tudsz.
Ha egyetemen dolgozol, és ott doktorálsz, akkor bekerül a nyilvántartásba a dr. (hiszen az fizetési kategóriában is más), ilyen névre töltik ki az adóbevallást, stb., és bizony be _KELL_ jelenteni, mert névváltozásnak minősül. Ezt nem tudtad, mi ?
Majd ha te is "Dr Prof. habil kutykurutty" leszel, kitünhetsz azzal, hogy nem használod a címedet, de addig max. savanyú a szőlő, mi, kiskancsó? :-DD

2010.02.17. 16:00:18

Nekem meg tök jó lány nevem van, szerintem, és ha férjhezmegyek is majd, akkor is szeretnék ÉN én maradni és nem fogom felvenni a férjem semelyik nevét. Az hogy házasok vagyunk, pont kettőnkre tartozik, senkire másra sem a világon. És ettől még kb 5000 más dologgal ki fogom neki fejezni, hogy szeretem és hozzátartozom.
És akinek ez mégsem tetszik, akkor javaslom, foglalkozzon a saját nyomorával.:))

noirp 2010.02.17. 16:00:19

@Hadrian77: Hogy a Wass Albert-cikkért szét nem csapták a szerző fejét? Nagyon józan írás.

Picurigor 2010.02.17. 16:01:22

Bár én csak egy sima kétnevű vagyok, de szerintem ez egy erőltetett fos poszt.

noirp 2010.02.17. 16:01:33

@WildBear: ja: prof nem vagyok, egyelőre egy otdk II. helyezésem van, kém.és vegyip. szekció. Így már leereszkedsz hozzám, mondd?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.02.17. 16:02:21

@WildBear: vicces vagy, én komolyan kívánom, hogy az a rengeteg önértékelési probléma, ami benned feszül, feloldódhasson a felsőbbrendűségi tudatban, amit a doktori címed használata jelent:)

semmi baj, nekem csak 2 általánosom van, és a 8 általánost végzett csajomnak diktálom most is a mondanivalómat:)

az az infó különösen tetszett, hogy a fizetési besorolásodat alapja a személyidben lévő titulus:)

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2010.02.17. 16:06:07

én doktor vagyok, de dögöljek meg azon a napon, amikor először önszántamból használom.

genghis 2010.02.17. 16:06:23

Ennel modorosabban megirt poszt nem is letezik!:D
Nekem is harom nevem van amugy, anyukam adta, de soha nem hasznalom-occso proli vagyok, mafasznak?:)

franxepe 2010.02.17. 16:06:27

Volt egy szobatarsam, felvette a nagyanyja nevet a sajat vezetekneve ele, mert neki nem volt fiugyereke, igy nem vitte volna senki tovabb a nevet. ezt csak azert meselem mert epp jokor tette, ket felsooktatasi intezmeny kozott, igy "elfelejettek" hogy neki mar 2 felevet tamogatott az allam :)

zsoltix 2010.02.17. 16:08:49

Hajdúsarkakata. Sarka Kata, japan hangzasu nevevel csak egy csaj, aki ferjhez ment, es szul. Na de Hajdu elotaggal mar egy unnepelt celeb, aki ferjhez ment, es szul.

AZATYAURISTEN 2010.02.17. 16:08:59

@vészmadár (pica pica): mi is zsinorban igy beszelgetünk egymassal, peldaul a ferjemmel, meg mindenki elött, altalaban ertik a poent, persze mindig akad par tulintelligens csodabogar, akik nem veszik a lapot, de ez kit erdekel? Ilyenkor be szokott valni a tegyel ra meg egy lapattal taktika, aztan arrebb cammognak vörös fejjel:)

genghis 2010.02.17. 16:11:21

@zsoltix: Osi pirez szokas am, hogy a nok mikor ferjhez mennek, felveszik a ferjuk nevet-nem unnepeltetes celjabol am! kerdezd csak meg anyukadat pl!;)

nagysuhi 2010.02.17. 16:13:55

H. Kovács mint "Hazudós" by Moldova György
vagy Beverneky Kemény Farkas
vagy P.Csányi

Inimma 2010.02.17. 16:14:44

A kedvencem egy régi tanárnő neve:

Dr. Gazdapusztai Gyuláné dr. Zalotay Erzsébet

Ez a név sohasem került kiírásra így egyik érettségi tablóra se. Utánanéztem akkoriban.

Mindenki csak Gazdánénak hívta.

Eric_Cartman 2010.02.17. 16:16:53

A többnejűség az tényleg nagyon rideg.
Eric Theodore Cartman

dz02 2010.02.17. 16:18:46

ezen rágódni... kössél bele inkább a betonba.

zsoltix 2010.02.17. 16:19:13

@genghis: Az osi pirezek hasznaltak a ''ne'' utotagot is:)

Eric_Cartman 2010.02.17. 16:19:17

Ja, hogy többnevűség. B.ssz.t.kmeg...
Eric Theodore Cartman

Ez vagyok 2010.02.17. 16:20:11

Nemcsak a nevekkel való nagyzolást lehet tapasztalni. Sok-sok példát lehetne felhozni még a nagyobbat mutatni, mint vagyok (=sznobság) területéről. Pl.: felépítem a hatalmas házat félig, mert csak ennyi pénzem volt; megveszem a hatalmas autókasznit, benne pici motorral... a lényeg, hogy kifele minél nagyobbat mutassak. Pedig ők ettől inkább kevesebbnek látszanak, a maguknak cifrázatos neveket választókkal együtt.

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2010.02.17. 16:20:26

Három nevem van. A saját (lánykori) nevemen is ismernek szakmai körökben, így -né véletlenül sem akartam lenni, a férjemnek szép neve van és szintén jól ismerik, így hülye lettem volna mást viselni házasság után, mint az Övé-Enyém Keresznév (ez utóbbi elég egyszerű). Nincs ezzel baj, mindkettőnké csak két szótagból áll, nem is túl hosszú. Mondjuk Aranyosvölgyi-Zabkorpapróféta Etelka az már gáz.

Inimma 2010.02.17. 16:20:34

Hoppá.

Dr. Gazdapusztai Gyuláné dr. Zalotai Erzsébet

Bocs.

noirp 2010.02.17. 16:23:27

@borzash: Egyetemen akadt olyan ismerősöm, aki, ahogy túlesett a PhD-védésén (a címért egyébként tisztességgel megdolgozott, nem testneveléstudományról van szó),
szóval, megpéhádésodott és az addigi X. Y.@mittommail.hu címét lecserélte, dr. X. Y. @mittommail.hu-ra.
Hát én sírtam :DDD

Zorita 2010.02.17. 16:23:48

@Inimma: így már mindjárt más :D

2010.02.17. 16:24:45

@El Topo (Sgt. Elias): én átrágtam magam egy pár Wass Alberten, mert az nem lehet hogy én ne értsem!

Nem értem, és csak félve mertem bevallani, hogxy nagyon szarnak tartom.

MPL firstlady 2010.02.17. 16:25:20

Szerintem meg tök mindegy, a családnevem nekem is két vezetéknévből állt, de édesapámat megkérték, hogy ugyan már töröltesse, ha hosszú boldog életet szeretne e hazában.
Hát mit tehetett, töröltette.
Nekünk a testvéremmel az általános iskolai bizonyítványba szépen be is jegyezték, hogy egy vezetéknévvel kevesebbet használunk a bejegyzés napjától.

Édesapám éppen ma 74 éves, tehát a hosszú boldog élet az megvan, Isten éltesse még pár évtizedig.

Erről a dologról nem szeret beszélni, pedig mi gyerekek gondolkodtunk, hogy visszavesszük, mert már a dédapját is így hívták (semmi nemesség, talán enyhe kulákság, viszont azon a tájon, ahol ő született az ilyen ragadványnevek különböztették meg a sok egyforma vezetéknevűt, és az idők során ott is maradt), de eddig nem mondta, hogy jó legyen. Az ő beleegyezése nélkül pedig nem tennénk meg.

Talán az idén, amikor aranylakodalmuk lesz, talán akkora eldönti. Végül is még három névvel vette el anyánkat, hát most visszaadhatná neki:))

Más:

Egy önkormányzati képviselő asszony, ahogy PhD lett, újra regisztrált minden fórumon, ahol korábban jelen volt, immár az új nevével.
Ezzel is jelezte, hogy többé nem azonos előző önmagával, ő már egy másik személyiség.
A testületi üléseken képviselőtársai rendre felszólítják a többi képviselőt, hogy immár PhD asszonyságot szíveskedjenek PhD asszonyságnak szólítani, mert már úgy hívják. Mert ez annyira fontos, fontosabb, mint a városrész dolgai. Hát inkább röhejes.

vagy

Ügyvédné asszony, aki maga is jogász(tehát elöl hátul doktor), a leánykori/születési nevéhez rendre odaírja, hogy dr.

azallamenvagyok 2010.02.17. 16:25:42

áá, szembe ötlött egy csaj, akit régen egy vezetéknéven ismerhetett a világ, aztán egyszercsak bekötőjelezett valami extrát a Kovács mellé, és még ki is írta wiwen, hogy nem ment férjhez, csak felvette anyukája lánykori nevét:D

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.02.17. 16:25:52

@Ormótlan: aki számontartja, őt szakmai körökben milyennek tartják ÉS ez szempont a névválasztásnál, az a hiúság netovábbja.Javasloma következő gyakorlatot (én is megcsináltam). Képzelj el valamit, amire kurva büszke lennél. Csináld meg és hagyd, hogy más arassa le a babért. Még véletlenül se derüljön ki, hogy közöd van hozzá. Szólj, ha megvan, egészen új megvilágításbban látod majd az ilyen szakmai hírnévvel, ismertséggel, titulusokkal kapcsolatos - bocs a szóért - szánalmas bohóckodást.

genghis 2010.02.17. 16:27:27

@zsoltix: Jaja, de hala haladoszellemu demokratikus es szabad vilagunknak ma mar megvalogathatjak a nok mi modon hordozzak a ferjuk nevet. Igy gyermekeink nem kerulhetnek olyan kinos helyzetbe mint jomagam amikor elso evesen a suliban bemutatkozott az ofonk kb igy: Kovacs Gezane.
Mikor a matektanarunk megkerdezte tolem a kovetkezo "bemutatkozo" oran
- Ki is a maguk osztalyfonoke, fiatalember?
elhalo hangon kozoltem:
-Geza neni.

azallamenvagyok 2010.02.17. 16:27:34

@azallamenvagyok: persze én tökéletes vagyok alapból:)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.17. 16:28:39

@noirp:

" – Hölderlin ist Ihnen unbekannt? – kérdezte Dr. K. H. G., miközben a lódögnek a gödröt ásta.
– Ki volt az? – kérdezte a német őr.
– Aki a Hyperiont írta – magyarázta Dr. K. H. G. Nagyon szeretett magyarázni. – A német romantika legnagyobb alakja. És például Heine?
– Kik ezek? – kérdezte az őr.
– Költők – mondta Dr. K. H. G. – Schiller nevét sem ismeri?
– De ismerem – mondta a német őr.
– És Rilkét?
– Őt is – mondta a német őr, és paprikavörös lett, és lelőtte Dr. K. H. G.-t. "

2010.02.17. 16:30:17

Volt egy betegem született von H...g grófnő, Freifrau von H...n. 6 keresztnveve volt, e mellett mindenki Baby-nek hivta.( 97 évesen ez egy kicsit komich volt)

Mivel demens volt, időnként felmondattam vele mint a 6 kereszt nevét, hagy gyakrorljon.

Mostly Harmless 2010.02.17. 16:32:01

céges kontaktjaink között van egy Kovácsné Kovács Katalin.
a vérfertőzés meg legjobb, ha családban marad. =}

no mail, no problem 2010.02.17. 16:33:35

@Styxx: Valaha volt Dr. Doktor Sándor utca és művház PécseTT. Ha jól emlékszem a néhai, pártállástól függően munkásmozgalmi hősnek, vagy többszörös hazaárulónak és szabadkőművesnek látott doktornak szobra is volt, vagy van a városban.

@Frucsasz, az őzikelány: a titulusok fikázása azért jogos, mert az viselőik akkor is tolítják, amikor kibaszott érdektelen. Pl. amikor bemutatkozik a a strandon, fecskében, lángossal a pofájában a haverod spanja, _doktor_ csicskaváry jóska, és érezhetően megnyomja doktort. vagy pl. taxirendeléskor az autót _doktor_ vak béla főorvos úr kéri. gyakran azok szeretnek doktorok lenni, akiknek a diploma mellé, árukapcsolással jön a titulus, amit már az óvoda óta fehér köpenyben, nyakba akasztott sztetószkóppal várnak. A doktori cím viselését külön súlyosbíthatja a doktori hierarchiában elfoglalt vélt, vagy valós alacsonyabb presztízs, lásd fogorvosok.

@Márai Coelhó: ilyen névvel, mint Abélard, csak örülhet valaki, ha ki nem herélik, ha érted, hogy mondom.

--

A doktorok mellől fájdalmasan hiányoznak a dj-k, akikről a naiv ember elsőre hajlamos azt hinni, hogy a Kovács Gyula kinézetű figurettó Didzsé Gyuszinak született, pedig csak a művésznevén mutatkozott be, ami DJ Gjhousye.

MPL firstlady 2010.02.17. 16:34:18

@Zzz_:

Hát, ha ídösapád Szöged Rúzsa járásból való, akkor nem elképzelhetetlen:))

noirp 2010.02.17. 16:35:20

@El Topo (Sgt. Elias):
Hmm. Dr. K. H. G.
Hát mondhatom, te is összeolvasol mindenféle salátát. ;)
Köszi!
[az egyik kedvenc egypercesem, tömény és üt, mint a szénsavas vodka]

lárvalányhaj 2010.02.17. 16:36:19

@noirp:

nahát, én sajnálnék odadobni egy ilyen jó kis e-mail címet :P

vincere 2010.02.17. 16:37:09

@no mail, no problem: innen már egyenes út vezet a tévék és valóságshow-k világához!
VV F@szomtudja, meg ilyenek.
Viva Ben. ilyen tényleg van!

zsoltix 2010.02.17. 16:37:34

@genghis: Na jo, de en nem is erre gondoltam, a ferje teljes nevere. Az szerintem is hulyeseg. Hanem pl. Kovacsne Kiss Erzsebet.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.17. 16:38:56

@no mail, no problem:

Orvosok ráadásul azt is elvárják a tudományos fokozatok világában teljesen járatlan emberektől is, hogy lehetőség szerint a valós, vagy annál magasabb fokozaton szólítsák őket. Próbálj meg egyszer adjunktusnak szólítani egy profot!:D

indapass90210 2010.02.17. 16:39:01

@WildBear: Fogadjunk, hogy jogász vagy!

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.17. 16:39:59

@vincere:

Azok nem nevek, hanem eposzi jelzők.:D

Zorita 2010.02.17. 16:40:23

@MPL - akire külön süt a nap: akkor nem, :) de Fehér megyében is voltak hasonló sztorik (reméljük, máshol nem ;) )

noirp 2010.02.17. 16:40:38

@lárvalányhaj: odadobni? Kihez? Ahhoz-e, aki az új(ult) mailcímén röhögni mert? [:))]

xenuka 2010.02.17. 16:41:27

özv prof dr gróf Baktalórántházzy Troppauer-Felfalussy Hümér Béláné szül Aljas Margit

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.17. 16:41:33

@Dövan:

Nyugodtan tedd föl rá a gatyádat is, és még nekem is egyet!:)

lárvalányhaj 2010.02.17. 16:42:13

@WildBear:

Te ifj. Farkas Gyula helyettese vagy, igaz?

genghis 2010.02.17. 16:43:08

@zsoltix: Akarhogyis, a nok haromnevusegebe sztem nagyobb marhasag belekotni mint altalaban a harom nevusegbe.:)
Ha nagyon pszihopatologus akarnek lenni aztat irnam a modoroson irodott posztok 70-90%-a a falloszirigysegrol szol. Persze atvitt ertelemben.:)

coucou 2010.02.17. 16:44:33

@lárvalányhaj: nem, nem elég kifinomult a stílusa hozzá

no mail, no problem 2010.02.17. 16:44:54

@El Topo (Sgt. Elias): nem feltételenül:

Dr. dr. Simon Péterné dr. Gyarmati Erzsébet. Ez így volt benne 25 éve budapesti telefonkönyvben. Matematikusok.

coucou 2010.02.17. 16:45:34

@genghis: inkább háromnejűség, mint háromnevűség!! (jó, ezt még nem gondoltam teljesen végig...)

noirp 2010.02.17. 16:45:40

@El Topo (Sgt. Elias): Én nem jogászra, hanem valami frissensült tanársegédre tippelek, azonbelül ELTE TTK (elméleti cseresznyelekvár-reológia tánszék.)

[Aztán lehet, hogy most veszítem el a vegyipariegyetem-címeres jégerbugyim, vagy a köfémes tangám? Nem baj, vesszen.]

noirp 2010.02.17. 16:46:39

@coucou: 3 feleség=3 sodrófa, ha éjjel véletlenül kimaradsz. Ebbe gondolj bele.

Miigeii 2010.02.17. 16:46:43

Én az abszolút ritka vezetéknevemet cseréltem egy teljesen snassz vezetéknévre házasodásom okán.
Remélem, ez nem esik a felsoroltak közé. ;)

lárvalányhaj 2010.02.17. 16:47:06

@noirp: ifj. Farkas Gyula az, mondom :P

(nekem meg már le is nyomoztam a családfádat :) )

coucou 2010.02.17. 16:47:42

@noirp: ki mondta, hogy 1 lakásban vannak? :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.02.17. 16:47:46

nekem a kedvenc nevem a tű ede. egyszerű, rövid, praktikus.
le felejtsük deutsch-für tamást is megemlíteni, a felvett kétnevűség abszolút modormellényesét.

AZATYAURISTEN 2010.02.17. 16:47:48

@WildBear: emberek vagyunk, azert öljük egymast, nem? Itt nem arrol van szo, hogy valaki letagadja a statuszat, hanem hogy az erettsegizett vagy (meg) azt sem ember sem kevesebb a diplomasnal. Ö is ember. Söt, meg a kamu föiskola latogatoi is, akar hiszed, akar nem. Ismet csak egy nagyon közeli, de masik rokonom jut eszembe a kommentedröl: ebedelünk egy jol latogatott vendeglöben, mire bejön egy teljesen normalisnak hato ferfi, gyerekkel a vallan, meg meg sem szolalt, mire a Dr.Rokon felkialt: "amiota ilyen alakok jarnak ide, pukkadt igy le ez a hely!" -ugyhogy lehet neked dupla doktorod is, a stilus a kepzetlen de sokszor gyakran kevesbe taho ember segge ala huz le egy ilyen viselkedessel, kommenttel. Ne vedd magadra, ha nem inged, ha meg igen, nyugodtan lereagalhatod magad kifikazasommal, közben megfürdetem a gyerekeket, aztan majd visszanezek, mit irtal:)

noirp 2010.02.17. 16:47:55

@lárvalányhaj: Ne sértegessed a Gyulát, te nő!

lárvalányhaj 2010.02.17. 16:48:05

@El Topo (Sgt. Elias):

- Adjunktus úr, igaz, hogy veri a feleségét?
- Na de kérem, én docens vagyok!

indapass90210 2010.02.17. 16:48:33

@El Topo (Sgt. Elias): Veszélyes, mivel nincs doktori fokozatom, ezért összesen csak két gatyám van, így ha mindkettőnk helyett elvesztek egyet....

noirp 2010.02.17. 16:49:37

@lárvalányhaj: Nofene :) És? Tetszik? :)) Mert akkor megírhatod a család fejének, hogy itt rongálom a dinasztia hírnevét.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.17. 16:50:10

@Bachterman:

Megemlítettem, csak nem névvel.:) De azért volt aki vágta.:)
@lárvalányhaj:
Na kb így.:)
@Dövan:

Megadom!

no mail, no problem 2010.02.17. 16:50:51

@genghis: Be lehet kötni. Lásd Eco: Focault inga. Arra gondolok, amikor Belbo arról beszél, hogy miért van mindig három neve a női ÖFSZ-nek, mint pl. Odolinda Mezzofanti Sassabetti

lárvalányhaj 2010.02.17. 16:50:54

@WildBear:

attól, hogy az egyetem nyilvántartásában más kupacba kerül a papírod, miért kellene külön bejelenteni? ez két külön dolog. ha egy bankfiókban előléptetnek valakit, ő se fogja felvenni a "Takács Tibor osztályvezető" nevet.

noirp 2010.02.17. 16:51:41

@coucou: Ha nem, akkor egy durvább buli után hogy találsz haza? Hogy tartod fejben, hogy ma ki a soros?

noirp 2010.02.17. 16:53:01

@El Topo (Sgt. Elias): Hú...Benne leszünk a tippmixben.

coucou 2010.02.17. 16:54:25

@noirp: a bulikat még józanul szervezem meg, hogy "1", "2" vagy "3" legyen közel

genghis 2010.02.17. 16:57:54

@no mail, no problem: Bele lehet kotni, az elo faba is ahogy mondani szoktak, csak epp onnon hulyesegunk bizonyitvanyat sikeral vele alairni.
Ilyen sztorizasokkal meg nevekkel nekem hiaba dobalozol, nem nezek tevet. Vagy ez az a Belbo aki avval a hulye gyuruvel szopatta a torpeket abban a kardos-b@szos-partraszallos filmben? Mer azt lattam.:)

Fapuma (törölt) 2010.02.17. 16:59:18

megvarom mit mond a temarol Ifj. Farkas Gyula, aki maga is talan hamarosan odabiggyesztheti a neve ele a dr. cimet.

tenyleg hogy is lenne> Dr. ifj. Frakas Gyula vagy ifj. Dr. Farkas Gyula esetleg ifj. Farkas Gyula dr.

arra most nem ternek ki mi lesz ha megnosul> ifj. Dr. Farkas Gyulane vagy Dr. ifj. Farkasne stb....

noirp 2010.02.17. 17:01:46

@El Topo (Sgt. Elias): Basszus, erre rá fog menni a tartalék (még nem lyukas, ropogós, fehér(!!!)) köpenyem. Pedig azt direkt arra tartogattam, h ha Dr. leszek, abban mászkálok még közértbe is.
Borzasztó! A hazárdszenvedély e mélységét még Dosztojevszkij se ismerte.
De tartom én is!!!

Wucli Tóbiásné 2010.02.17. 17:02:08

Kérem, kérem... Vannak itt még egyéb taktikai okok is, nem kell mindenkit modoroschsággal vádolni. A férjem echte germán, passzentos, magyar embernek leírhatatlan, kimondhatatlan, stb. névvel, kellett volna a fenének a Hétköznapi Zsuzsánna helyett. Azonban a házasságkötés elött már szanaszéjjel szexualizált az idegenrendészeti hivatal (böven az EU csatlakozás elött), mire kitaláltuk, hogy megnyugtatásukra mégis fel kellene venni apjuk nevét, viszont akkor úgy nézett volna ki, mintha én is echte germán születésü lennék, ami viszont nem menö. Így lettem háromnevü, de nem érzem elökelönek magamat :-), viszont ezután a hivatal békén hagyott.

coucou 2010.02.17. 17:03:42

@Fapuma: Dr. Ifj. Dr. Farkas Gyuláné Kosbor Virág Dr.

Anke 2010.02.17. 17:04:33

Na akkor én túllicitálok mindenkit, összesen ÖT névvel kellett bíbelődnöm, ennyit kaptam. :)
Két vezeték név, ebből az egyik egy déd-déd szülői apai ágú név, amit mindenki hozott és a lányok is örökölték, a másik az apai név (tehát anyától semmi vezetéknév), és kaptam három utónevet, amiből egyik sem valamilyen női rokonnak a neve, hogy ne legyen azonosság. Az első vezetéknév persze nem Y-os, mert a Széchenyi idejében magyarosítók társaságához csatlakoztak az ősök, így i-re cserélték, ezt nagyon tisztelem bennük, hogy azóta sem modorosították vissza, és én sem fogom.
Kimondva egyébként nagyon nagyon hangzatos az öt név, tetszett úgy is, mert tényleg élvezetes volt kiakasztani vele az embereket, de ennek ellenére megváltoztattam egy vezeték névre és egy utónévre hivatalosan, mert idegesítő volt az a sok aláírás. :)

cd-r 2010.02.17. 17:06:34

őt bizonyára sokan ismeritek, régóta kering a neten, de aki nem ismerné, annak bemutatnám:
comicfoundry.com/wp-content/uploads/2008/04/batman-suparman-02a.jpg

no mail, no problem 2010.02.17. 17:06:51

@WildBear: de nem kötelező használni _minden_ létező helyzetben, vágod? engem is három néven anyakönyveztek, mert viszonylag gyakori a vezetéknevem, de csak a hivatalos ügyekben meg a bankban használom így, illetve egyszer írtam valamit a teljes nevemen, mert a rövid nevemen rendes emberek is írnak, akiket nem akartam őket gyanúba keverni azzal a szarral, amit írtam. aztán veled ellentétben megvilágosodtam, hogy a név nem fontos, lehetek én geci jános örömzenész is akár, ez sem rajtam, sem az életemen, sem a szövegemen nem változtat semmit.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.02.17. 17:08:09

@genghis: Belbo a Foucault inga c. Eco-műben egy szereplő:)

cd-r 2010.02.17. 17:10:19

@no mail, no problem: hagyd a gecibe. ő biztos fosni is a doktori disszertációjával megy, nem az ehavi playboy-jal.

no mail, no problem 2010.02.17. 17:10:31

@genghis: nem tévesztetted el a blogot? azt, hogy nem nézel tévét, azt a comment.blog.hu-ra kell küldeni. most elég azt beírni, hogy a három név fasza, a doktor három név még faszább, azt a pizsamára is rá kell hímezni.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.02.17. 17:12:56

@no mail, no problem: nem a pizsire, de a pénztárcára a Dr + monogram kombót minimum:)

vincere 2010.02.17. 17:15:33

@Fapuma: plusz Dipl. Ing. német nyelvterületen!

fodorlina 2010.02.17. 17:16:09

Ügyvéd vagyok, és ha játszani akakrom az eszem, akkor Dr. Hogyishivjákként mutatkozok, be söt ha igazán pakolós napom van még azt is hozzámondom hogy ügyvéd. Sok más jó ugysincs benne mint hogy a nyulszivüeket kiveri a frász, hátha bepereled öket valami marhaságért. Az uram, aki egy szuper nagydoktorit írt, viszont sose mondja hogy Dr. Hogyishivják, mert töle anélkül is félnek.
Ja és a legjobb négyes név egy ARD-s televiziós lelkésznöé (ev.ref) akit ugy hivnak hogy:
ODA-GEBBINE HOLZE-STÄBLEIN
überelhetetlen, szerintem

cd-r 2010.02.17. 17:16:52

@vészmadár (pica pica): kabátra tűzött óarany színű gravírozott névtábla titulussal, vércsoporttal? nem lenne hülyeség

mirjam* 2010.02.17. 17:16:54

@nyílméregbéka: Nem igazságtalan. Mindenki tudja, mit jelent az elöl dr. meg a hátul dr. Meg különben is überciki a dr-rel villogni.

Rántott máj (törölt) 2010.02.17. 17:17:49

@WildBear: Ha megszerezted a cimet, hivatalos iraton nem is hasznalhatod a nevedet a dr nelkul, mert hozzatartozik a nevedhez.

no mail, no problem 2010.02.17. 17:18:28

@vészmadár (pica pica): pénztárcára a bad motherfucker dukál, nem? vagy az már másik modoros poszt?

genghis 2010.02.17. 17:19:03

@no mail, no problem: Miert tevesztettem von? Ez a modorosok bodoros blogja nem? Gondoltam magamra csipegetek nemi entellektuel mazt ha esetleg jobb tarsasagba Doktorok jogaszok koze keverednek.:)

holist · http://holist.hu 2010.02.17. 17:19:04

"A." szövegei annyira tenyérbemászóan bénák (és modorosak), hogy azt hiszem jobb lenne, ha akkor inkább nem lenne poszt. Persze ez is csak egy vélemény...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.02.17. 17:21:08

@piro: ezt sikerült olyan alaposan végigolvasnod, hogy az egyetlen embernek címezted, aki veled együtt így gondolja:)

én tőled is azt kérdem: a rendőr bekísér, ha nem változtatod meg? és amúgy honnan tudná? az egyetem automatikusan megüldi a frissen doktorizottak névsorát az RFK-knak?

ugye, milyen vicces?:)

Intizar 2010.02.17. 17:23:09

@Szalacsi_Dezső: Eh, tégedet kiagymosott a cocilista rémuralom. Nem két azonos vezetéknév az, hanem NEMESI ELŐNÉV PLUSZ NEMESI VEZETÉKNÉV! Árpád népe, mivé leszel!

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.17. 17:24:17

@vészmadár (pica pica):

Mondjuk volt egy kollégám, aki a saját feleségének is mindig a teljes nevén mutatkozott be a telefonban. Igen, Dr-al együtt.
Persze oltottuk érte rendesen, de fel sem vette.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.17. 17:25:53

@Intizar:

Hohó, jó is hogy mondod!
Mostanában találkoztam egy csomó emberrel, aki Vitéz! Most megint osztogatják ezt a címet?

vincere 2010.02.17. 17:28:06

@Fapuma: bréking! ifj. Farkas Gyula abbahagyta, sőt, feltárta magát. mint az Arany Farmermellény 2008-as díjazottja, megérdemelt volna legalább egy említést itt, nem?

Fapuma (törölt) 2010.02.17. 17:28:35

a Nemoda Buda persze csak es kizarolg kibaszasbol szulethetett meg, igaz?

Intizar 2010.02.17. 17:30:15

@AZATYAURISTEN: Ez nem csak Ausztriában igaz, hanem az NDK-ból kimaradt egész német nyelvterületen és nem csak doktorokra, de konzervatívabb környezetben gyakorlatilag minden címre. Tehát a városi tanácsos felesége Frau Stadtrat, a lelkészé Frau Pfarrer, és nem azért, mert beképzelt p...a, hanem azért, mert "hagyományosan" a férjnek van státusza, az asszony meg háziasszony. Természetesen egyre inkább megy kifelé a divatból. De Ausztria, annyi igaz, mindig is különlegesen rangkóros hely volt.

noirp 2010.02.17. 17:33:05

@El Topo (Sgt. Elias): Osztogatják.
Nekem is van egy Vitéz Rétközi Török Benjámin rokonom. Egy őstípus az a pacák.
Kockaház(rózsaszín persze), gipszvárral a kertben, ál-delfti kék-fehér csempével a fürdőszobában. Mint Hofinál a márvány-fürdőkádas gazdagparaszt, ahol a kádban szilva és alma rohad pálinkának.
Túlsúly, hipertónia, dementia senilis, hörgés, miép-aktivistaság.
És 2005 óta vitéz.

noirp 2010.02.17. 17:34:01

@vincere: ?????? kosbor.blog.hu?

2010.02.17. 17:35:19

Régen ez úgy volt műszaki területen, ha jól tudom, hogy a legtöbb helyen összedobott az ember valami anyagot 100 oldalban és megvédte akkor lett kisdoktor (dr), aztán később komolyabb helyen egy komolyabb anyagot kellett megvédeni és így lett belőle kandidátus vagyis nagydoktor (Dr), aki meg most PhD-t csinál az gyakorlatilag nagydoktor, és vagy Dr X Y Vagy X Y PhD.
Persze hozzá kell tenni, hogy frissen végzett egyetemista beiratkozik doktori iskolába, jár három évet, ír egy anyagot és megvédi így aztán öt év alatt mindenféle komolyabb hozzáértés nélkül PhD lesz.
Hajrá tudomány!

noirp 2010.02.17. 17:35:58

@noirp: bocs, megnéztem. A fene gondolta...

indapass90210 2010.02.17. 17:38:41

@noirp: kosbor.blog.hu/2010/02/10/fin_2013

Ott az iwiwre a link. A képek alapján blokkolható.

AZATYAURISTEN 2010.02.17. 17:38:47

@noirp: mindenesetre nagyon nehez lehetett elvegeznie es kibaszottul megküzdhetett a poziciojaert, ha ennyire negy labbal kapaszkodik utana:)

no mail, no problem 2010.02.17. 17:41:37

@El Topo (Sgt. Elias):

már úgy várom, hogy a vitézek mellett a lófő is megjelenjen. vagy a sámán, meg a gyula. nem szeretnék egyetlen egy néhai vitéz lófőt sem kipécézni, majd keresel egy neked tetszőt.

AZATYAURISTEN 2010.02.17. 17:42:46

@Miigeii: en meg svab eredetü nagyapamtol szarmazo (feljebb nem tudom) nemet vezeteknevemet csereltem egy szloven eredetü osztrak (Kärnten) vezeteknevre, nem kifejezetten elönyös döntes volt, itt, ahol a lakossag nagy resze nem szimpatizal ezzel a deli neppel (sem):)

Fapuma (törölt) 2010.02.17. 17:44:49

@Hadrian77: haaat ez konkretan nem igy van, ugyanis, kozben publikal /esetleg tobb nyelven/ ezekert pontokat kap, ennek hianyaban nem kerheti a muhelyvitara bocsajtast, majd a muhelyvitan szetalazzak az "oregek" ujrairatjak vele azt a kis reszt ami a cim es a tartalomjegyzek kozott van es a hab a tortan a nyilvanos vedes, ahova minden okor bemehet es szetbaszhatja a dolgot...

nem ilyen egyszeru am a dolog, ertem en a Dr. cim nelkuliek irigyseget is, de nem tartom jonak a rangkorsagot sem. bizony azert a ket betuert sokat kell dolgozni. /kiveve a a levelezos jogidoktor, na az vicc valoban/

AZATYAURISTEN 2010.02.17. 17:45:53

@AZATYAURISTEN: most latom, elirtam par helyen, hiaba, kepzetlen bunko paraszt vagyok:)

genghis 2010.02.17. 17:47:59

@vészmadár (pica pica): En is arrol beszelek nem? Csak masolt dvd-n lattam es mivel tele volt akcioval ezert nem tudtam olvasni a feliratokat.
Az eco-mu az valami foldmuvelo eromu amugy?

2010.02.17. 17:48:02

@Fapuma: tűz közelben vagyok, látom közelről nem olyan nehéz feltétlenül ez az egész folyamat:)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.02.17. 17:52:48

@holist: szerintem kimagaslóan jók, téged meg most látlak itt először - legalábbis ezen a néven.

Intizar 2010.02.17. 17:53:40

@El Topo (Sgt. Elias): Azt olvastam a wikipédián, hogy a legidősebb férfi utód jogosult viselni a címet.
De úgy látszik, tényleg osztogatják mindmáig. Így megy tovább a cikk:
"A nyugatra került rendtagok a Rendet továbbra is életben tartották, és 1962-ben a Lovagrendek Nemzetközi Állandó Bizottsága által is elismertették.
A Lovagrendek Nemzetközi Állandó Bizottsága elismerte a Vitézi Rendet.
Ma több szervezet is működik ezen a néven. Mindegyik Magyarországon jogilag elismert szervezet egyesületi, vagy alapítványi formában tevékenykedik, mindegyikük magának vindikálja a jogfolytonosságot."
Csak azt nem értem, mi a fenéért adják, ha adják.
Ugyanis: A Rend kinyilvánított célja: „Utódaikban is jutalmazni s az ország hűségében megtartani mindazokat, kik a világháborúban és a forradalmak alatt egyéni vitézségük s nemzeti érzésükkel kitűntek, s melynek látható jeleként személyes vitézségért adományozott hadi kitüntetéssel rendelkeznek.”

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.02.17. 17:54:20

@El Topo (Sgt. Elias): én általában lassú vagyok. a kommentek olvasását viszont most befejeztem. pedig azt mondják, az élet kettőszáz fölött kezdődik.

Ádehogyrépaföld! 2010.02.17. 17:55:17

ehömm.. próbáltatok már sok embert mozgató helyen nagy ágnesként lézezni? Tehát anyád nevéről ismernek csak meg,vagy szül. dátum netán mindkettő-fincsi.
Lényeg,hogy van ám ennek létjogosultsága persze az egyéni indok néha kétséges(visszavettem nagyapám vitézi nevét,ööö)
3.nézőpont:
Nem megb*szta az úri unalom,hogy vki ennyire ráér ily lényeges dolgokon agyalni,jahhhaj..

noirp 2010.02.17. 17:56:37

@Hadrian77: Jár 3 évet
Négyet-ötöt...
Ha 3-at, arra már büszke.

Fapuma (törölt) 2010.02.17. 17:58:11

@Hadrian77: nem tudom hol lehetsz, de melegj mindenkeppen.

en doktoranduszkent az egyik alprogramot vezeto prof mellett voltam titkar evekig, kurva neheznek tunt a folyamat, az is volt, eppen csak hogy belefertem a megszabott idointervallumba a publikaciok miatt, amik persze nem jelenhetnek meg a morickaban, lektoralt szaklapoknak kell lenniuk...

AZATYAURISTEN 2010.02.17. 17:58:41

@Intizar:nalunk azert, mert bekepzelt picsa, dehogynem azert! Latnod kellene, hogyan vonaglanak emelt fövel a kassza mellet, eszmeletlen, mit alakitanak! Az osztrakok maguk hivjak öket Meinldoktoroknak, nem en:)

WildBear 2010.02.17. 17:59:43

@Dövan: Nem, mérnök vagyok, és Ph.D. fokozatot szereztem.

szcsongor 2010.02.17. 18:02:03

En kibaszott 5+5 ev egyetem (nem bufeszak, es nem is jogasz :)) utan szereztem meg a PhD-mat, felvettem a Dr-t a nevem ele (nem, senki se kenyszeritett ra), mert ugy gondoltam, hogy talan nem felvagas, ha az okmanyaimon ott a Dr, ha mar egyszer megszenvedtem erte. DE, nem hasznalom az alairasomban, bemutatkozaskor se mondom hogy doktor vagyok, mert minek...
Most akkor dontsetek mar el, hogy mennyire gaz ez, mindenkepp tudnom kell, kulonben nem fogok tudni ma aludni...

AZATYAURISTEN 2010.02.17. 18:02:36

@AZATYAURISTEN: biztonsag kedveert megkerdeztem osztrak ferjemet: ö azt allitja, ezek mind bekepzelt picsak, akik otthon unatkoznak es maszturbalnak reggeltöl estig...ö marcsak tudja:D

noirp 2010.02.17. 18:04:37

Topo bácsi!
Most akkor ki kinek a gatyáját/tangáját/köpenyét nyerte el?

WildBear 2010.02.17. 18:07:55

@Dövan: Egyébként a legelső (!!) hozzászólásomban leírtam, hogy M.Sc., Ph.D.

Egyébként nem ártana a Dr. mellé kitenni, hogy milyen doktor az illető. (Ezt nem neked írom, mert neked úgyis kínai):
Pl: Dr. med., Dr. jur., Dr. techn., Dr. PhD., Dr. theol., Dr. DSc., Dr. Pharm., stb..

szcsongor 2010.02.17. 18:08:33

@Hadrian77: Hulyesegeket beszelsz, ilyen mar nincs hogy kisdoktor meg nagydoktor, es a PhD nem feleltetheto meg egyiknek se. A nagydoktori az talan a DSc-nek felel meg, ami meg ma is van, egyfajta akademiai fokozat, de nem lehet okmanyba bevezetni stb... Viszont az kell, hogy valaki egyetemi tanar legyen.
Es a PhD-t meg nem adjak konnyen, legalabbis a TTK-n biztos nem :)

Winston Smith 2010.02.17. 18:10:52

Németeknél, spanyoloknál, illetve egyes szláv népeknél még nagyobb tutiság a doktorozás. Ott ugyanis azt is meg szokás adni, hogy milyen doktor az illető. Tehát Dr. med. Christian Schwartz, vagy Dr. ing. Christian Schwartz. Esetleg Dr. med. habil. Christian Schwartz, extrém esetben Prof. Dr. med. Christian Schwartz. Ha viszont a doktori nem járt a diploma mellé, akkor Dipl. ing. Christian Schwartz. (De sok országban a műszaki diploma mellé jár a dr.)

Ez az igazán tuti.

Ja, és fogász, jogász nem doktor! Ezzel remélem mindenki tisztában van! :)

WildBear 2010.02.17. 18:12:15

@noirp:
"prof nem vagyok, egyelőre egy otdk II. helyezésem van, kém.és vegyip. szekció."

Akkor végezd el a középiskolát (?éve), utána az egyetemet (ha vagyész vagy, akkor BME, vagy ELTE: 5 év), majd szerezd meg a Ph.D. fokozatot (min. 3, de inkább 5 év), na AKKOR Dr. leszel, és eldöntheted, hogy használod-e..!

WildBear 2010.02.17. 18:23:38

@AZATYAURISTEN:
"Itt nem arrol van szo, hogy valaki letagadja a statuszat, hanem hogy az erettsegizett vagy (meg) azt sem ember sem kevesebb a diplomasnal."

Ööö.. mondott valaki ilyet ? Mert én nem, az biztos ! A "csak-érettségisek" (=nem-diplomások) szeretik úgy beállítani, hogy a diplomások lenézik őket, stb. Ez nem diplomafüggő.

"Ismet csak egy nagyon közeli, de masik rokonom jut eszembe a kommentedröl: ebedelünk egy jol latogatott vendeglöben, mire bejön egy teljesen normalisnak hato ferfi, gyerekkel a vallan, meg meg sem szolalt, mire a Dr.Rokon felkialt"

A rokonod tapló. Pont. De ennek semmi köze a Dr.-i címéhez. Anélkül is tapló lenne.

Én annyit mondtam, hogy aki Dr., és használja, a lelke rajta, joga van hozzá; nem kell irígykedni.
(Végülis azért IS szerezte a Dr. címet, hogy használja.. vagy mi a túróért..?)

noirp 2010.02.17. 18:23:39

@szcsongor: mindig az bánik józanul a fokozata emlegetésével, aki _megdolgozott érte_, gondolom én. Akinek van mire szerénynek lenni, az szerény. Akinek meg tényleg nem futotta többre, 30 év alatt, egy szemináriumi segédletnél, az doktoroztatja magát nyakra-f*szra.
Ennyi.

Eddig is ezt próbáltam kifejezni(és szvsz nemcsak én),
csak épp úgy, hogy ugorjon rá, akit ugrasztani lehet. :)

ergerberger 2010.02.17. 18:23:51

Várjá... és az a pina milyen, aki felveszi a doktor férje nevét, és azóta ő is Dr. Lófaszné Csiklós Rozáliaként mutatkozik be? Nyolc általánossal persze.

WildBear 2010.02.17. 18:27:03

@Hadrian77: Nem jól tudod.
Régen volt a "kisdoktori", (Dr. techn.) ezt aránylag könnyű volt megszerezni. E felett a kandidátusi (C.Sc.), ehhez már kellett jó pár év munka. A nagydoktori (D.Sc.) fokozatot az Akadémia adományozta, innen a neve; akadémiai doktor.
Mára a "kisdoktori" megszünt, a kandidátusi helyett van a Ph.D., és a D.Sc. maradt.
A PhD az egyetem után ELVILEG 3 év, gyakorlatilag minimum 5, és csak az mondjon róla véleményt, aki végigcsinálta.

noirp 2010.02.17. 18:28:34

@WildBear: Te Bear, ez téged minősít. Kevered a felsőoktatásban rendezett diákköri versenyt(OTDK) a középiskolai tanulmányi versennyel(OKTV)? Akkor te hol kezdted, mondd, a kutatómunkát, ha nem az egyetemen?? Hm??
Lelkem, 2007-ben végeztem vegyészmérnökként, a tdk-munkát nyomtam 3 évig. Láttam karón varnyút, meg olyan PhD-st, akit ketten készítettek föl hétről hétre, hogy az elsőéveseknek egy fostos kémiaórát meg bírjon tartani.
Eredj ki üzembe, írj műveleti utasításokat, titrálj szakmányba, trógerolj, ne a karosszékből oszd az észt.

AZATYAURISTEN 2010.02.17. 18:30:34

@WildBear: "A rokonod tapló. Pont. De ennek semmi köze a Dr.-i címéhez. Anélkül is tapló lenne." nem hiszem, hogy a betert alak ugyanezt mondana egy doktorrol, csak erre akartam ratapintani (kisvaros, ahol mindenki mindenkit ismer), es hogy ez a poszt egy parodia, amit sokan tevesen ertelmeztek. Vagy akar egy karikatura, betükbe vetve.

AZATYAURISTEN 2010.02.17. 18:32:42

@WildBear: es mi van a regebbi Marx doktoratussal? mar nem ervenyes?:)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.17. 18:34:16

@noirp:

Nem hiszem, hogy bármelyik ruhadarabod jó lenne rám.:)

louise 2010.02.17. 18:34:22

ÓÓÓÓÓ, most tudtam meg, hogy kispályás vagyok, mert a szimpla Kovácsot -ami tök jó, csak minden osztályban minimum 3-n voltunk azonos vezeték és keresztnévvel- éppen Nagy-Kovácsra gondoltam változtatni, az uram nevét felvéve. Ez amúgy egy szar poszt, miért ne lehetne bárkinek bármi a neve, pont azok nem változtatják meg általában, akinek a leggázabb a neve, ismerek Büdi Tamást például, akit egyáltalán nem érdekel a neve. Ilyen is van...

noirp 2010.02.17. 18:34:38

@AZATYAURISTEN: Nem, mert akinek olyan volt, az szerzett helyette teológiait :)

WildBear 2010.02.17. 18:35:23

@vészmadár (pica pica):
Leírom lassan, talán úgy megérted. :-(
Ha egyetemen dolgozol, akkor közalkalmazott vagy, tehát a közalkalmazotti bértábla szerint kapod a fizudat, ott pedig külön kategória a tudományos fokozat. Ergo be kell íratni, viszont akkor a munkaszerződésen, adóbevalláson is rajta lesz, tehát a kapcsolódó irataidra is rá kell íratni. (Névváltozás)
Érted ?? Ragozzam tovább ??
Ha nem megy, magyaráztasd meg valakivel, ha úgy sem megy, akkor nem tudok rajtad segíteni, menj az MTV székház elé demonstrálni.. :-D

noirp 2010.02.17. 18:35:45

@El Topo (Sgt. Elias): Kár:))) Úgy el tudnám rajtad képzelni a savállós melóscuccot meg a kis jégert :D

Fapuma (törölt) 2010.02.17. 18:36:16

modor tibi /vagy barki aki irta a posztot/ jol belenyultal a lecsoba, latod-e?

legalabb ugy mint a pesti vs budai temakkal...
vajon miert hoz ki az emberekbol egy ilyen egyszeru tema ilyen indulatokat?
kisebbsegi/felsobbredusegi erzes?

noirp 2010.02.17. 18:36:24

@WildBear: nna, szóval, mi is van az OTDK-val, doktorom?

WildBear 2010.02.17. 18:37:01

@AZATYAURISTEN:
"es mi van a regebbi Marx doktoratussal? mar nem ervenyes?:) "

Ezt egy olyantól kérdezd meg, akinek olyanja van.
Én úgy tudom, hogy a régebben megitélt fokozatokat lehet továbbra is használni, amíg "ki nem halnak".

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.17. 18:38:17

@noirp:

Saválló összfegyvernemi már volt rajtam. Az remekül állt. Úgy néztem ki benne, mint egy embernagyságú fasz, kotonban.

borigabi 2010.02.17. 18:38:23

Jogász, fogász nem doktor. :P

WildBear 2010.02.17. 18:38:59

@noirp:
"nna, szóval, mi is van az OTDK-val, doktorom?"

Leírtam, kisködmön; végezd el a középsulit, majd az egyetemet, majd a PhD-t, és AKKOR, jó 10 év múlva eldöntheted, hogy használod-e.
Ilyen egyszerű.

noirp 2010.02.17. 18:40:04

@El Topo (Sgt. Elias): jah, tudom, hogy néz ki a titánfasz sárga kotonban.
Az enyém divatosabb viselet, könnyed szénszálas kertészgatya+zubbony. (A zubbony hagyományos és nem "muszáj" szabású, ne aggódj)

WildBear 2010.02.17. 18:40:28

@noirp: Akkor még egyszerűbb; csináld végig a PhD-t, aztán oszd az észt.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.17. 18:40:37

Aki még egyszer leírja, hogy jogász, fogász nem doktor, az holnap elvégzi mindkettőt.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.17. 18:42:05

@noirp:

Zöldben! Összfegyvernemi zöldben!

blur7 2010.02.17. 18:42:38

Dr. jur. et med. Kismarton Judit szakorvos és ügyvéd

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.17. 18:42:40

@WildBear:

Te meg kapd be az összes faszomat, és utána mondd, hogy komszomol!

noirp 2010.02.17. 18:43:36

@WildBear: Poénnak szántad, kicsi kincsem, hogy végezzem el a középsulit? Csak mert neked kimaradt? Eszem azt az arany szíved kávéskanállal, hogy soká tartson. A nyugalmas éj, Michelle Pfeifer meg a tömény kénsav boruljon rád. Ámen.

noirp 2010.02.17. 18:45:26

@El Topo (Sgt. Elias): bocs, én büdös civil vagyok, nálunk sárga volt a koton.
De majd ha kör-telefon lesz a bandával, megkérdezem, lett-e azóta piros-bordázott-málnaízű azóta, hogy eljöttem...

noirp 2010.02.17. 18:46:04

@noirp: egy azóta kihúzva. fáradok.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.17. 18:46:56

@noirp:

Én sem tegnap húztam olyat utoljára magamra, hála Istennek!:)

noirp 2010.02.17. 18:49:16

@El Topo (Sgt. Elias): :DD
Na, nekem lépni kell. Reggel visszajövök megnézni, agyonvertétek-e egymást.;)

Női Hiszti_ 2010.02.17. 18:51:17

@ergerberger: ....ismerek ilyet, elég közelről. Sosem értettem mifasznak, de ha Neki jó ez, ám legyen. Viszont ettől aztán végképp nem lesz Úriasszony, max. naccsága.

pepikebaba (törölt) 2010.02.17. 18:52:40

Ennél idiótább és semmitmondóbb posztot ritkán látni... Nekem két keresztnevem van, a másodikat a nagyanyám után kaptam, büszke vagyok rá, és ezért szívesen használom. És nagy ívben teszek arra, erről A. mit gondol. Nyilván ő is csak egy kovácsjános vagy tóthbéla, aztán ezért zavarja, ha valakinek nem ez a neve. Akármit írhattok rólam, mert én erre a blogra többet vissza nem térek. Unalmas.

AZATYAURISTEN 2010.02.17. 18:52:50

Ja, ezt majdnem el is felejtettem a vertunkolasban! Most, miutan majdnem mindenki belengette vegzettseget, megjegyzem, nalunk minden hülye kis melosnak van valami bonyolultnak hangzo hivatalos megnevezese. Peldaul, a mar 2 titkarnöt eltitkarkodo fötitkarnö az nemcsak egy titkarnö! Ö "Bürokauffrau"! A taksinö sem csak egy sima "Putzfrau", nem! Ö "Raumpflegerin"! A telefonos tyukok a headsettel pedig "Callcenter-Agent"-ek...es igy tovabb! A legjobb, a haztartasbeli az un. "Familienmanagerin". Es ezek bejegyzett, hivatalos posztok:) es sorolhatnam! Persze, nem kutya a magyar hierarchiarendszer sem egy maszek cegen belül az egymas közt kisorsolt posztokkal, mint peldaul "ügyvezetö igazgato" es tarsai:)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.02.17. 18:54:23

@pepikebaba: ó, mostanában egyre ritkább az ilyen komment - az emberek kezdik megszokni. Régi szép idők :)

0123evian (törölt) 2010.02.17. 18:57:03

@Frucsasz, az őzikelány: szégyelli, hogy elkelt? mi vagy Te? valami áru, amit megvettek? én is nő vagyok, saját névvel... vállalalom és nem bújok a férjem mögé... méghogy elkelt.
talán az araboknál kéne élned, ott megvennének, és még le is takarnának egy fekete lepellel, hogy ne kelljen vállalnod önmagad...

AZATYAURISTEN 2010.02.17. 19:04:46

@Modor Tibi: esküszöm nem is vettem eszre!

cd-r 2010.02.17. 19:05:00

@AZATYAURISTEN: a Familienmanagerin kemény, mint a köracél. :D

cd-r 2010.02.17. 19:10:28

"A dr-k, DR-ek, prof.Dr-k, az adjunktusok, DLA-k, Phd-k, akik csak a miheztartás végett is, úton útfélen az emberek orrára kötik a végzettségüket, és ebből kifolyólag a vélt vagy valós társadalmi a státuszukat is, egyfajta pszichikai nyomást gyakorolva ezzel embertársaikra már az első pillanattól" ez teljesen jól bejött itt a kommentszekcióban is :DD

v2peti 2010.02.17. 19:11:20

@Anke: Olvastam, hogy a magyar törvények szerint csak két keresztnevet lehet beírni az anyakönyvbe, ha jól tudom. Ezekszerint 3-at is sikerült?

Igaz, nekem is 3 van, de a bérmanevem csak az egyháziban szerepel. (Bár csak az elsőt használom.)

v2peti 2010.02.17. 19:13:47

@cd-r: Sokan vannak, akik nem Dr-eznek, pedig egyértelmű, hogy azok. Pl. sohasem hallottam még azt, hogy Dr. Sólyom László...

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.17. 19:15:23

@v2peti:

Ja. én meg külön nevet használok amikor hadiösvényre lépek. Érted hogy mondom.

2010.02.17. 19:22:09

Nekem is 3 nevem volt, az első doktorné, de megváltoztattam, mert mióta a tokosoknál dolgozom csak keservesen tudtam elmagyarázni, hogy nem vagyok sem orvos sem jogász, a férjem az.

A Dr.-t azelőtt is csak ott használtam ahol muszáj volt (le volt írva) mert attól tartottam, hogy azzal minden sokkal többe fog kerülni.

A férjem sem használja, még soha nem mutatkozott be úgy, hogy a dr-t is mondta volna, de sajna benne van a személyiigazolványban, de már gondolt rá hogy le cseréli, de fizetni kell érte és nem csak a cseréjért.

Még is is maradt 2 elő, vagy utó nevem (attól függ hogy épp hol vagyok), a németek aláhúzzák amelyiket használom, nálunk nem lehet az igazolvány miatt.

A gyerekeimnek csak 1 nevet adtam, kivéve a 2.-at mert a férjem szerette volna ha a gyereket is Lajosnak hívják. Nem akartam nagyon kitolni a gyerekkel, igy csak a 2. neve lett Lajos.

Nekem nincs bajom a sok névvel, nem hívhatnak mindenkit Ó Idának, vagy Kő Pálnak.

vincere 2010.02.17. 19:22:13

professzor doktor Szabó János, bemondták a Híradóban :)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.17. 19:26:53

@vincere:
És még Dsc is. A vodkatudományok kandidátusa.

nyílméregbéka 2010.02.17. 19:57:56

@Frengi: Én és a tesóm egy keresztnévvel születtünk, aztán a szülők 10-12 éves korunkbam negleptek minket egy-egy másodikkal. Egyszercsak odaállítottak hozzánk egy anyakönyvi kivonattal, hogy mostantól még Zebulon, illetve Eufrozina is vagyunk!* Hát így lettünk mi háromnevűek :-D

Semmi baj egy Horváthtal vagy Kováccsal, de azért névadáskor belegondolhatnának a szülők, hogy az ő gyerekükkel együtt vajon hány millió Nagy János lesz az országban. Egy gyakori családnevű gyereknek lehetne kissé egyedibb keresztnevet adni, persze nem Dzsesszikára gondolok. Pl. Kovács Titusz, asszem, egy színész.

* ez vicc volt, gyk.

AZATYAURISTEN 2010.02.17. 20:06:31

@El Topo (Sgt. Elias): te, itt az orvosin megy az elsö nagyobb szakasz utan a cant.med. elöcimerezes, sok majom kiirja a neve ele es bemondja az üzenetrögzitön is:) eszembe nem jutott volna, sose, mig valaki felvilagositott, hogy ez letezik, mert annak idejen ezt a bejegyzest nem vettem eszre:)

AZATYAURISTEN 2010.02.17. 20:09:56

@nyílméregbéka: "Én és a tesóm egy keresztnévvel születtünk" azert ez tenyleg durva;) meg a folytatas:) nem szivatsz minket? legalabb egy nemüek is vagytok? :D ezt mar nem tudtam visszatartani, kerlek, ne haragudj meg ezert ram:)

AZATYAURISTEN 2010.02.17. 20:13:34

@nyílméregbéka: "Én és a tesóm egy keresztnévvel születtünk" ez azert durva:) meg a folytatas:) nem szivatsz? azert legalabb egy nemüek vagytok?:D ezt keptelen voltam visszatartani, hidd el, megprobaltam, kerlek ne haragudj ram emiatt:)

AZATYAURISTEN 2010.02.17. 20:14:25

@AZATYAURISTEN: tudtam. elöször nem jelent meg, ujrairtam, erre tessek:DD es passzol a temahoz:D

2010.02.17. 20:15:35

Nem akartam lehúzni a doktori képzést, én is nyakig benne vagyok a saját fokozatszerzésemben, és több mint tíz éve dolgozom a felsőoktatásban.
Talán rosszul fogalmaztam, de azt szerettem volna közölni, hogy szerintem hülyeség frissen végzett egyetemistákat ilyen helyre felvenni, mert nincs meg a szükséges szakmai hátterük hozzá.
Azt azonban most is tartom, miután jópár kollégám fokozatszerzésének tanúja voltam, hogy egy jó témavezető sokat lendít az ügyön.

nyílméregbéka 2010.02.17. 20:25:40

@AZATYAURISTEN: hülyén fogalmaztam, úgy értem, fejenként EGY DARAB kerezstnévvel! :-D
Most, hogy belegondolok, praktikus a 2. nevem, mert mivel raccsolok, és így az 1. nevemet nemigen tudom kiejteni, soxor a 2. nevemmel rendelek pizzát meg ilyesmit.

Rich.mond 2010.02.17. 20:34:42

Jézusom, mindjárt 400 komment, és keresztbe-kasul jönnek a megsértett doktorok.Áh...

2010.02.17. 20:38:32

@nyílméregbéka: Nálam rosszabb volt a helyzet: már eleve volt 2 keresztnevem, de a kedves szüleim egy 3. néven szólítottak. Amikor 6 évesen iskolába kerültem nagyon nezhéz volt megszokni, az új -valójában az eredeti nevemet, a család nem is tudta, hogy engem valójában nem is úgy hívnak.

Anyám egyszer pénzt küldött nekem, temészetesen a családi bece nevemre kiállítva az utalványt, hát vért izzadtam a postán mire elmagyaráztam (nagyon kellett a lóvé). Legalább neked kellene tudnod, hogy hogy hívnak!- mondtam, hát elfelejtette.

Iustizmord 2010.02.17. 21:01:30

bezony, a primor meg a lőfő is jön vissza,

alsó- és felsőszentmártonvölgyessy és veérchegpusztalaghy báró vitéz dr eördeöghbeördeöghy bertalan móric maximilian

Iustizmord 2010.02.17. 21:06:12

@Frengi: ez a romáknál is így van, sándort anyakönyveznek és Imi-ként szólítják. konkrét példát tudok.

mondjuk ott mindenkinek van "cigányneve", pl Phuro (öreg), Csökös (Faszos = nagyfaszú), Suha (nemtom mit jelent), Piszkos (!!!), Pufi, Mákos, ez MIND konkrét.

Iustizmord 2010.02.17. 21:09:47

@Frengi: btw, a közúti rendőri igazoltatásnál (feltéve h nem arcoskodsz, elismered hogy szabályt sértettél, rendfokozatán szólítod a törzs urat, kifejezésre juttatod hogy sejted h ő az x r.kapság járőre, sajnálod, csontig benyalsz stb) nagyon jól szokott jönnni ha kiderül hogy a neved előtti "dr" az NEM nőgyógyászt vagy lódoktort jelöl...

vincere 2010.02.17. 21:34:03

@nyílméregbéka: erről az jut eszembe, h. én mozijegy-, pizzarendeléseknél, asztalfoglalásnál, ilyenek, általában a Kovács Ágnes típusú névvel rendelkező barátnőm nevét szoktam megadni az enyém helyett :)
telefonban épp elég akkor betűzgetni a nevem, mikor muszáj. kisregényt írhatnék arról, hogyan írták mér le a négybetűs vezetéknevemet...

egyszer valami táborban volt egy lány, 14 évesen hivatalosan átváltoztatta a nevét Eufrozinára.

Iustizmord 2010.02.17. 21:41:32

@vincere: én is a haverom nevét adom meg asztalfoglaláskor, jegyrendelésnél. ha nem megyünk, basztassák / tiltsák le őt.

1x olvastam hogy egy angol főrend lánya mindég a lakájjal foglaltatott asztalt mert a park lane-en, más elit(h) helyeken jól hangzott h lady theresa x, ahol X= vki nagyon úri, de ő nem akart soha lady-ként bemutatkozni. érdekes.

no mail, no problem 2010.02.17. 22:23:36

@WildBear: Az sem ártana, ha a titulussal rendelkezők a megnyilvánulásaikban csak akkor tüntethetnék fel a tudomományos fokozataikat, akadémia tagságukat, ha saját szakterületükön publikálnak. Az olyanokra gondolok, amikor a velejéig magyar oldalakon a nagyon doktor arcok böfögik tele a világot a legújabb délibábos nyelvészeti, és hasonló levezetéseikkel, de valójában egyszerű mezőgazdászok, akik alföldi gyapot- narancs- és gumipitypang honosításából doktoráltak 1962-ben. Hamis a címke, és eleve a házmester előtt is meghunyászkodó ember parttalan tekintélyelvűségére apellál. "Ezt egy DOKTOR, egy AKADÉMIKUS mondta...", érted.

no mail, no problem 2010.02.17. 23:01:28

@vincere: Én ismerek olyan, nagy titulusokkal bíró embert, aki engedélyt kért az intézet egyik portásától, hogy az ő teljesen átlagos nevét kölcsönvehesse taxi rendelésekhez, mondván nem kell az összes taxiban hallani, hogy ő merre jár éppen. (Ez nem akkora hülyeség, mint amekkorának látszik, nem egy ismerősöm taxirendelését hallottam utasként.) Azt láttam tőle, hogy a titulusait csak akkor használta, ha épp tudós volt, a rangját meg akkor, ha az általa vezetett intézetet kellett reprezentálnia. Hogy ezt minden helyzetben betartotta-e, azt nem tudom.

no mail, no problem 2010.02.17. 23:02:56

@Iustizmord: azt hiszem, lemaradt a végéről a "kérlek alássan".

lr 2010.02.17. 23:21:09

2 dolog ugrik be most hirtelen:

Eutanázia (sokan felvehetnék).
A pontot szerzett amcsi elnökgyilkosok (Mel Gibson szerint legalábbis).

Ami pedig Egert illeti: vannak azért értelmes emberek itt is ;P, de mintha tényleg felülreprezentáltak lennének az idióták.
Aztán persze lehet, hogy az iq-szint is csak olyan, mint a farokméret: az átlag meghaladja a mediánt.

Blava 2010.02.18. 00:15:55

Naszóval: a szlovákoknál szintén nagy divat az Ing-ezés, meg a Mgr-ozás. Diplomaosztás után a frissen végzettek spontán baráti körökbe, csoportokba, stb tömörülve a kollégium környező utcáira felírják neveiket különböző viccesnek vélt alkotásokban. Elképesztő modoroskodás. Mint amikor először kaptam személyit 14 évesen és mindenhova magammal vittem, mert ez olyan felnőttes volt. Ezek meg leírják lóbaszónagy betűkkel a nevüket, h aszongya Mgr. Ing. Juraj Vajansky. Egyszerűen imádják ezeket a titulusokat. Amikor megtudják tőlem, h Mao-n meg egyáltalán nem dívik, max a dr.-ozás, akkor megkérdik, dehát akkor honnan tudom, h ki kicsoda? :)))

Blava 2010.02.18. 00:19:49

Valaki felvetette aztán elhalt, de szigorúan büntetném azokat, akik gyermekeikre aggatott keresztnevekkel játszanak.
Konkrét példák, ezek az emberek élnek, léteznek: lányának a szép és ősi görög eredetű Orália nevet adta, a másik meg lányait csak simán Titán és Platina nevekkel illette. Szívlapát.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2010.02.18. 01:26:32

A doktori címmel úgy vagyok, hogy ha valaki szopott érte 7+ évet, akkor az használja nyugodtan, mert megérdemli. Aki viszont valami büfészakra ment és csak azért doktorált le, mert akkor még két évig legalább lebzselhet, az gyakoroljon némi önkritikát és ne használja, azzal is csak a címet valóban megérdemlőket járatja le.
Sajnos egyébként az az általános, hogy ez utóbbiak javítják ki, ha valaki a doktort lefelejti a nevük elől.

Vágási Matyi 2010.02.18. 07:05:46

Nekem egyikhez se kell ilyesmi :)

Az is szép mikor a háziorvos feleség kompletten felveszi sebész férje nevét, mondjuk így:
Dr. Kelemen E. Péterné dr. Kiss-Honti Szilvia

noirp 2010.02.18. 08:03:30

Hát vidám hajnalt, látom, mindenki életben maradt. Örvendek :)
@Hadrian77: "egy jó témavezető sokat lendíthet a dolgon"
Az biztos. Minden szinten. Az én témavezírem is ilyen volt ( diákkörikről és diplomamunkáról van szó most), szagértő is volt, de tanítani/nevelni is tudott. Nála tanultam meg pl., hogy kell úgy kiállni 30 vadidegen ember elé, hogy ne ordítson rólam a vizsgapánik.
Na, az ilyen vezírek tiszteletére (és a sértődős phd-sok orra alá) jöjjön egy kenderszakállú vitz:

Nyuszika ül az árokparton és gépel. Arra jön rókakoma.
--Micsinálsz nyuszika?
--Írom a PhD-mat.
--Hűh...te ilyen okos vagy??? Mi a témád?
--Hogyan verjünk meg szakszerűen nagyobb állatokat.
--Hehehe, nemonddmá, te ehhez nem érthetsz!
--Nem-e?? Na, gyere be a bodzásba!--Mennek, pufogás hallatszik, majd egy sikoly. Nyuszika kijön, leporolja a mancsocskáját, és gépel tovább. Jön a farkas. Az is csak kiröhögi a nyusziát és megy vele a bodzásba. Hallik a pufogás, a farkas vonyít, aztán nyuszika tovább gépel...Estefelé jön a medve...röhögés, pufogás, ordítás mint fönt.
Naplementekor aztán nyuszika kinyomtatja a cuccát és bemegy a bodzabokrok közé.
Hát né, ott ül az oroszlán és így szól:
--Látod, nyuszika, én megmondtam: nem az a fontos, mi a témád, hanem hogy ki a témavezetőd!

noirp 2010.02.18. 08:04:16

nyusziát:nyuszikát. bocs

noirp 2010.02.18. 08:04:56

@lr: azt nem mondtam, h Egerben nincsenek értelmes emberek:)

WildBear 2010.02.18. 08:34:08

@no mail, no problem:
"De nem kötelező használni _minden_ létező helyzetben, vágod?"

Persze, hogy nem; ki a f*sz írta, hogy kötelező lenne használni minden helyzetben ?

"megvilágosodtam, hogy a név nem fontos, lehetek én geci jános örömzenész is akár, ez sem rajtam, sem az életemen, sem a szövegemen nem változtat semmit."

Megintcsak nem erről volt szó. hanem arról, hogy ha dr. vagy, akkor beíratod-e a személyidbe.
Nekem akartad egyátalán írni a választ ??

WildBear 2010.02.18. 08:38:09

@noirp: Rossz hírem van, az ég világon senkit nem érdekel az OTDK, (OKTV, OSZTV, ORTT) második helyezésed. Max téged, mert mással nem tudsz hencegni. Te vagy az a fajta ember, aki ha nagy nehezen összelapátolna egy dr-t, akkor arra verné a nyálát.
Jó lapátolást az üzemben !

WildBear 2010.02.18. 08:40:52

@Blava: Egyébként nem hülyeség pl. a Dipl.Ing. sem, mert abból legalább látod, hogy kivel beszélsz.
Tiszta sor.
Miért fáj az, hogy ha odateszi a neve elé, pl. a névjegyen ?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.18. 08:43:53

@WildBear:

Hát, ha kompetens mérnökemberrel beszélek, azt én akkor is látom, ha a nevét sem tudom az illetőnek. Ha meg fogalmatlan hülyével, akkor tőlem öt sorban is állhat a névjegyén az összes titulus. Megtörtént esetről beszélek, nem a levegőbe.

WildBear 2010.02.18. 08:44:04

@Rich.mond: "Jézusom, mindjárt 400 komment, és keresztbe-kasul jönnek a megsértett doktorok"

Ja, meg a kisebbségi komplexusos nem-doktorok.. :-DD

WildBear 2010.02.18. 08:49:43

@blur7:
"Dr. jur. et med. Kismarton Judit"

Ezzel mi a baj..? Legalább világosan látszik belőle, hogy orvos&jogász, nem pedig pl. bölcsész.

Ha orvosi és jogászi tudást igénylő problémám lenne (pl. műhibaper), akkor ilyen végzettségű embert keresnék, aki ért mindkét területhez.

Manapság, amikor 23 éves kislányok "tanácsadók", 3 éves gyorstalpaló, "főiskolának" csúfolt agytágitást elvégzettek menedzserek, és már a portás is "manager", akkor majd pont a valódi dr. fokozatot kellene letagadni ?
Álszerénykedjünk..? :)

noirp 2010.02.18. 08:49:56

@WildBear: Nézz már tükörbe, ki veri a...(nyálát) a doktorijára.
Egyébként visszavonom amit mondtam, az úristen mentsen tőled bármilyen üzemet: téged semmiről nem lehet meggyőzni, ha nem dr. mondja, és neki a leggyakorlottabb technikusa is "csak egy laboráns", még ha az üzemet egymagában el tudja vinni a hátán.
Ezt meg én mondom tapasztalatból.
Hozzátéve: jelenleg nem lapátolok, hanem konferenciára készükök--csak nekem a lapátolás sem derogál.
No ahoj.

noirp 2010.02.18. 08:51:58

@WildBear: Ki kezdte a hencegés, hercegem? Ki kezdett faszkodni, hogy mért ne írhatná a dr.-ját nagybetűvel (mintha meglenne a nagydoktorija)? Hm?

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2010.02.18. 08:53:54

@vészmadár (pica pica): Szerintem ha teljesítmény van amögött, hogy valakinek jól hangzik a neve, erre joggal büszke. Képzeld el, hogy egy hónapban a béredet valaki másnak írják jóvá, majd, amikor látják, hogy az a másik milyen állati ügyes, hogy ilyen sok fizetést kapott, legközelebb már eleve ő kapja a te megbízásaidat, így tovább növelheti a jövedelmét. Aztán kérj kölcsön a villanyszámládra...
A férjemre büszke vagyok, ő sem örökölte a neve jó csengését, hanem megdolgozott érte, így kimondottan kellemes érzés, hogy viselhetem az ő nevét is.

Hiúság vagy nem, munka van mögötte mindkettőnk esetében, így ez szerintem normális. Főleg, ha később is akarunk munkát... Vagy szerinted holnaptól csak Kovács János néven kellene publikálnunk?

GAbica 2010.02.18. 08:56:10

@Ormótlan: "Hiúság vagy nem, munka van mögötte mindkettőnk esetében," mármint neked a férjed jól csengő nevében?
Bocsánat, ezt most nem értem.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.18. 08:59:24

@Ormótlan:

Úgy pont nem, mert kovács János néven Micimackó szokott publikálni, és szerintem zokon venné.

WildBear 2010.02.18. 09:08:33

@noirp: "Ki kezdett faszkodni, hogy mért ne írhatná a dr.-ját nagybetűvel (mintha meglenne a agydoktorija)?"

Már megint baromságokat írsz !
A "nagydoktori" nem attól "nagy", hogy nagy "D"-vel írod !! Nincs ilyen összefüggés.
Nézd meg a PhD oklevélben (tudom neked nincs, mert a 2. helyezés, meg a tdkzás ellenére sem sikerült..), ott írják, hogy "..és őt a doktor (PhD), vagy Dr. rövidítés használatára feljogosítjuk.."

WildBear 2010.02.18. 09:10:58

@noirp: Nézz a tükörbe (ha van az üzemben), hogy ki jött elő a 2. helyezésével, meg a 3 év TDKzással !
Elárulom, hogy ez a kettő l*faszt sem számít, csak a végzettség, a gyakorlat, meg a tud. fokozat, amit -bár látom nagyon fáj- nem sikerült megszerezned..
Savanyú a szőlő, mi?! :-D

Na vedd vissza a gumicsizmát, és mars vissza az üzembe.

AZATYAURISTEN 2010.02.18. 09:12:10

@Gerusz: bar kezd a vita -nem a Te reszedröl- gusztustalanna valni, megjegyzem, nem mindegy, ki hogyan jutott hozza ahhoz a b...tt dr-hez?? Dr vagy dr kit erdekel? Nalunk peldaul nincs különbseg, osztrak dr-nel nem tudok különbözö alfajokrol es igazan senkit nem is erdekel itt es a lakossag 90%-a nem tud rola, higgyetek el! Aki meg ledoktoralt gyorstalpalon, csak gratulalni tudok, mert megsporolta a kinos eveket, ezt en inkabb bravurosnak, mint szegenyesnek tartom! Legalis, nem? Akkor mi van azokkal, akik Jozsefvarosban vasaroljak a doktorjukat? :) Ök is doktorok...:D

WildBear 2010.02.18. 09:12:27

@El Topo (Sgt. Elias): Én másképp vázolok fel egy problémát egy mérnöknek, egy jogásznak, meg egy orvosnak.
Nem árt már az elején tisztában lenni azzal, hogy mi a másik szakterülete.

AZATYAURISTEN 2010.02.18. 09:13:17

@WildBear: hihetetlen, ölnel is a cimeredert?

GAbica 2010.02.18. 09:22:33

Az a szomorú, hogy a saját munkámban is azt érzem már igen sok éve, hogy a sok cím mellett kevesen maradnak értelmes emberek. És ez itt is tisztán kiütött.

WildBear 2010.02.18. 09:22:48

@AZATYAURISTEN: hihetetlen, te ölnél irígységből..?
Igazolódni látom a jó magyar szokást, hogy aki egy kicsit feljebb jut, azt rángassuk vissza.
Én pl. tisztelem a professzorokat, és egyátalán nem zavar, ha a névjegyükön, vagy akár az irodájuk ajtaján feltüntetik a Prof.-ot.
Nem kezdem el köpködni őket.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.18. 09:25:17

@WildBear: Nem tudom, nem szoktam olyan szituációba kerülni, hogy ugyanazt a problémát kelljen felvázolnom egy jogásznak, egy bölcsésznek, meg egy gépésznek. Fura eset lehet az ilyen.

WildBear 2010.02.18. 09:27:28

@El Topo (Sgt. Elias): Én sok fajta doktorral találkoztam már, az orvos, jogász, gyógyszerész, és PhD a leggyakoribb. Az elején megkérdezem, hogy milyen dr.

GAbica 2010.02.18. 09:27:37

@WildBear: Ki akart tégedd itt visszarángatni? Mindig is elismertem a tudást, de a címeket nem. Akkor én most irigy vagyok, vagy buta, vagy én is húzzak az üzembe?
A tisztelet az nem a címért jár. Szerintem. Én azt a kétkezi melóst is tisztelni fogom, aki miatt normális körülmények között élhetek. És tiszteltem anno azokat a tanáraimat, akik megérdemelték. Viszont semmiféle tiszteletet nem tanúsítottam az iránt, akinek címe volt dögivel, csak tudása nem.

AZATYAURISTEN 2010.02.18. 09:28:10

@WildBear: ha ujraolvasod a kommentedet, elöfordulhat, hogy szeretned törölni? Undorito, amiket itt firkalsz, komolyan, bar, ketsegkivül emeled a latogatottsagot:) volt a suliban par nagyon okos tag, akik szepen le is doktoraltak es a mai napig irigyek a menöbb es gazdag kocsmarosokra, ingatlanközvetitökre, gyogyszerterjesztökre (nem tudom a pontos megnevezest magyarul, Pharmareferent itt) stb...remelem, Te sikeres vagy es nagy hazad is van Budan, szep csaladod van, esetleg meg gyerekek is, kivanom neked tiszta szivböl, mert kar lenne azert a sok megallapodott boldog emberert, akiknek a lelkeben forgatod frusztralt acelorru bakancsodat.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.18. 09:28:31

@WildBear:

Nagyon helyes ha a prof. az egyetemen prof! Abszolút! Ezért tanult, dolgozott, agyalt, kutatott, ezt akarja csinálni! Legyen prof! Szólítsák annak, és ha megérdemli a tiszteletet, tiszteljék is!
Ezen a blogon nem is ezt a magatartást röhögjük ki, hanem azt, amikor valaki úgy rendel taxit, hogy nyomatékosítja: DOKTOR Macska János névre kéri.

AZATYAURISTEN 2010.02.18. 09:29:13

@WildBear: remelem, nem kerülsz egyszer a praxisomba, igazan szar helyzet lenne.

cd-r 2010.02.18. 09:38:35

az ilyenbe beletömnék 2 biciklis hoffmannt, aztán másfél óra múlva, mikor ott áll a címeitől meg az egójától megfosztva, eldumálnék vele picit, hogy akkor most mi is van a máz mögött. lehet vicces lenne.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.18. 09:44:27

@noirp:

A "no comment" az egyik legmodorosabb megnyilvánulás a zinterneten.:D

WildBear 2010.02.18. 09:45:46

@Gabica [almighty]:
"Ki akart tégedd itt visszarángatni? "

Engem ? Semmi.
A topic ezen része arról szól, hogy fikázzuk a doktorokat. Akik között ugyanúgy van hülye/nem hülye, beképzelt/nem beképzelt, mint a nem-doktorok között.

"Mindig is elismertem a tudást, de a címeket nem."

ÁLTALÁBAN (bár biztos, ha nagyon akarunk, találunk kivételt) a Prof., Dr. cím mögött van tudás.

WildBear 2010.02.18. 09:46:58

@El Topo (Sgt. Elias):
"A "no comment" az egyik legmodorosabb megnyilvánulás a zinterneten.:D "

Igen.. Amikor nem tud valaki érvelni, akkor "no komment", esetleg a másik helyesírásának boncolgatása.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.18. 09:50:43

@WildBear:

Vagy konfliktuskerülő tipus valaki, esetleg gátlásos, és nem szereti leírni, hogy "akkor basszad szájba a jó kurva anyádat, te majomparádé".

2010.02.18. 09:51:18

Egy habil nincs itt véletlenül, hogy eligazítsa a PhD, dr, Dr, doktorokat?:D

Eszembe jut egy régi kabaré a 90-es évek elejéről, ÉLes István bálközvetítés, ahol elmondta hogy, összegyűlt a díszes társaság, lovagok és lovaginák tömkelegével :D

GAbica 2010.02.18. 09:51:45

@WildBear: A topic ezen része arról szól, amit @El Topo (Sgt. Elias): írt....
Általában igen. De mikor olyan emberek tanítanak/kezelnek, akiknek már a tudása rég leépült, azt akkor sem fogom tisztelni, ha nagyon ragaszkodsz hozzá. A másik fele, hogy lehet, hogy mondjuk a sebészet nagyágyúja az illető, a legjobb magyar orvos, de ha például sík hülye egy egyszerű ügyintézéshez, de ragaszkodik a butaságaihoz, mert Ő EGY PROFESSZOR, attól még nem fogja a tiszteletet kivívni a szakmáján kívüli életében. Viszont ott is folyamatosan erre fog hivatkozni...

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.18. 09:52:17

@Hadrian77:

Sajnos itt csak debilek vannak habil nélkül.

WildBear 2010.02.18. 09:53:45

@El Topo (Sgt. Elias): Akkor kicsit részletezem.
Lenézem, és megvetem azokat a macskajancsikat, akik egy kétszemélyes kft-t vezetnek, és igazgató úrnak hivatják magukat. Ugyanígy azokat is, akik Marxizmus-leninizmusból doktoráltak, és "doktor uraztatják" magukat.
Azokat is, akiknek a férje Dr., és ők feszítenek a "doktorné" szerepben.

Viszont aki megdolgozott a Dr.-i címéért, és valós tudás áll mögötte, az igenis írassa be a személyibe, és használja a hivatalos irataiban !
Azért (is) kapta.

Amit viszont nagyon rühellek, az az irígység; akinek nem tetszik, hogy a rof. az prof, az legyen maga is prof, és mutassa meg.. ja, hogy ahhoz kell egyetem, meg PhD, meg DSc..?

GAbica 2010.02.18. 09:54:57

@WildBear: És kit láttál itt irigynek? De komolyan, érdekelne a véleményed.

nyílméregbéka 2010.02.18. 09:55:41

@Gabica [almighty]: én azóta nem tisztelem _alapból_ a doktorokat - mármint csak azért, mert doktor -, amióta volt egy jogász főnököm. Lediplomázott vlaamikor a 60-as években, pár évig dolgozott komolyan, aztán a segge alá toltak sógor-koma alapon valami főnöki beosztást, ahol csak az volt a dolga, hogy aláírja a nevét.
2002-ben odajött hozzánk főnöknek, az egykori tudása már sehol nem volt, de az arca megmaradt. Olyan elemi, szakmai hibákat vétett, olyan segg utasításokat osztogatott, hogy a gépírónők (!!!) is észrevették, és még ők is mondták, hogy ez így nem jó. És ez nem költői túlzás, hanem igaz.

WildBear 2010.02.18. 09:57:58

@El Topo (Sgt. Elias):
"Vagy konfliktuskerülő tipus valaki, esetleg gátlásos, és nem szereti leírni, hogy "akkor basszad szájba a jó kurva anyádat, te majomparádé"

Jó érzésű ember nem ír le ilyet. Ennek semmi köze a Dr-hez. De ha valaki szeret ilyet írni, csak tessék.

Ahogy írtad is: "Te meg kapd be az összes faszomat, és utána mondd, hogy komszomol! "

Gratulálok, ez aztán az érv..! :-DDD

GAbica 2010.02.18. 09:58:14

@nyílméregbéka: Abszolút átérzem, ismerem a jelenséget. A címe miatt nem tisztelek senkit. Az alapvető tiszteletet, mint embernek, mindenki megkapja alapból tőlem. Viszont hogy kivívja az elismerésem, ahhoz valamit le kellene tenni az asztalra.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.18. 10:06:09

@WildBear:

Nézd, nekem nincs doktori címem. Se kicsi, se nagy. Nem is irigylem senkitől, nem is szólom meg, ha használja, amennyiben annak helye és ideje van. Természetesen szeretném, ha a törött lábamat orvos látná el és nem egy vízvezetékszerelő és a bíróság előtt ügyvéd képviselne, nem pedig egy állatgondozó.
Mindazonáltal fenntartom magamnak a jogot, hogy bárkit megmosolyogjak, aki a strandon, fürdőgatyában DOKTOR Ló Egonként mutatkozik be, mert én sem teszem hozzá a nevemhez, hogy feketeöves szájkaratebajnok vagyok és kétgyermekes apa.
Múltkor elhívtak egy helyre megnézni egy gépet, mert arra gyanakodtak, hogy rossz. Aki látott már plazmavágót, az tudja, hogy nem atomtechnikáról van szó. A cég főmérnöke először is doktor, másodsorban a névjegye öt (5) sorban taglalja, hogy milyen mérnök. De még szóban hozzátette, hogy Kalinyinban szerezte a doktorátusát!
Arra viszont nem sikerült rájönnie, hogy a gép teljesen fasza, csak tán nem kéne a levegőt 8 bar nyomással telibe beleküldeni, mert elfújja az ívet.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.18. 10:07:22

@WildBear:

Tévedés, én kurva jó érzésű ember vagyok, mégis leírok ilyet. És nem érvnek szánom, hanem sértésnek.

WildBear 2010.02.18. 10:10:00

@El Topo (Sgt. Elias):
"Mindazonáltal fenntartom magamnak a jogot, hogy bárkit megmosolyogjak, aki a strandon, fürdőgatyában DOKTOR Ló Egonként mutatkozik be"

Azt én sem tartom helyes dolognak.
Viszont a joga megvan hozzá, mert a dr. a név része, ahogy az "özv", meg az "id.", "ifj." is.
A szájkarate, két gyerek, stb. nem.

cd-r 2010.02.18. 10:12:02

@Gabica [almighty]: ez egy tipikus rögeszme a hasonló embereknél, hogy őket mindenki irigyli a doktori címük miatt. meg sem fordul a fejükben, hogy nem mindenkinek jelenti vágyai netovábbját, hogy mások belei közt túrkáljon nettó 120ért :) (aztán évtizedek múlva kicsit többért)

WildBear 2010.02.18. 10:13:55

@El Topo (Sgt. Elias): A billentyű mellől, arc és név nélkül mocskolódni szvsz nem sértés, inkább szánnivaló dolog. Mint autóból kikiabálni, aztán bezárni az ajtót.
Gyere ide, és mondd a szemembe, vállalva a pofánvágást; na AZ már inkább.

WildBear 2010.02.18. 10:15:39

@cd-r: "hogy mások belei közt túrkáljon nettó 120ért :)"

Gondolom az orvosokra gondolsz ? (Én nem vagyok orvos)

Na látod, az orvosokat meg végképp tiszteletre méltónak tartom, hogy nettó 120-ért dolgoznak.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.18. 10:16:24

@WildBear:
Ja, hát jogom nekem is akad. Például jogom lenne gyereket szülni!

cd-r 2010.02.18. 10:17:42

@WildBear: én is, de pont ezért korántsem irigylésre méltó a helyzetük.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.18. 10:18:22

@WildBear:

Amikor még fiatal voltam és felelőtlen erre is akadt példa!:D És pont egy doktorral!:D

WildBear 2010.02.18. 10:21:46

@El Topo (Sgt. Elias): "Ja, hát jogom nekem is akad. Például jogom lenne gyereket szülni! "

Akkor tedd !
Ja, hogy férfiként biológiailag képtelen vagy rá..?
Az más ügy.
Repülni is jogod van.

WildBear 2010.02.18. 10:22:39

@El Topo (Sgt. Elias): Ja, persze, billentyűhuszár..!

nyílméregbéka 2010.02.18. 10:24:00

@WildBear: az orvos más, azokat tisztelem (hacsak persze nem derül ki, hogy minden harmadik betege megpusztul a műtőasztalon, mert akkor hirtelen más orvoshoz megyek inkább).

WildBear 2010.02.18. 10:29:57

@El Topo (Sgt. Elias): Egyébként ehhez a billentyű mögül mocskolódáshoz nagyon hasonló példát láttam a napokban; egy cigány (vagy roma, kinek mi tetszik) megnézte, hogy a rendőrautóban nem ülnek-e benn a rendőrök, majd miután megbizonyosodott róla hogy nem, nagy lendülettel leköpte.

WildBear 2010.02.18. 10:33:40

@nyílméregbéka: Én "úgy alapból" mindenkit tisztelek, mert ember, és soha nem tudhatod, hogy mi van mögötte.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.18. 10:37:13

@WildBear:

Azt hiszem, már többszörösen elévült, úgyhogy nyugodtan el is mesélhetném.:D

GAbica 2010.02.18. 10:38:18

@WildBear: Mert a mocskolódás csak csúnya szavakkal történhet? Tehát ha vulgáris kifejezéseket használok, akkor mocskolódok, ha pedig választékosan fogalmazok, akkor tiszteletre méltó vagyok és tökéletes vitapartner. Vágom. Aha.

WildBear 2010.02.18. 10:39:07

@El Topo (Sgt. Elias):
"Azt hiszem, már többszörösen elévült, úgyhogy nyugodtan el is mesélhetném.:D"

Fúú, most baromi kíváncsi lettem, meséld el lécci, lécci, lécciii..!

Baromira nem érdekel, de hát Istenem, gondolom mással nem tudsz felvágni..

WildBear 2010.02.18. 10:41:40

@Gabica [almighty]: Szvsz "anyázni" azt jelenti, hogy nincs érvünk, ezért kihasználjuk azt, hogy arctalanul/büntetlenül mondhatunk olyat, amiért IRL jól szájbavernének.
Engem nem zavar, mindenki ír amit akar (vagy amit tud), de odáig nem sűllyedek, hogy én is elkezdjem az anyukák felemlegetését.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.18. 10:42:10

@WildBear: Felvágni nem szoktam és nem is most fogok rászokni. Te mivel tudsz felvágni, fiú?

WildBear 2010.02.18. 10:54:50

@El Topo (Sgt. Elias):
"Felvágni nem szoktam és nem is most fogok rászokni"

Te jöttél azzal, hogy mit csináltál fiatalon, kispajtás..!

"Te mivel tudsz felvágni, fiú?"

Most szeretnéd mi, ha lekzdeném sorolni hogy PhD, DSc, MBA, MSc, stb.., hogy aztán tudjál köpködni, ugye, kispajtás..? :)

De adekváltabb válasz a kérdésedre ("Te mivel tudsz felvágni?") ez; Téged? Egy szikével.

vincere 2010.02.18. 10:56:35

@El Topo (Sgt. Elias): én kíváncsi vagyok rá. ha már elolvastam eddig itt az összes kommentet (azt nem tudom, minek), szórakozzak is egy kicsit :)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.18. 11:06:45

@vincere:

Igazából vizuálisan jobb történet volt, mint elmesélve.
Marha régen még egy ilyen fórumban ment a pofacsörte és volt ott egy kistáska, aki bárkit lezsidózott bármiért. Tulajdonképpen zsidónak szólított mindenkit. Egy idő után eluntam, és megkérdeztem az egyik cimborámat, hogy tegyük-e rá a gyereket a tréfalistánkra? Nem részletezném, hogy honnan ment nyugdíjba a cimbi, de öt perc múlva jelentkezett, és korrektül leírta, hogy a srác hol lakik, dolgozik, ilyesmi. Na, elmentünk a Városligethez egy jelmezkölcsönzőbe, és kivettünk három iszonytató zsidó jelmezt. Kaftán, kalap, minden. A kalaphoz belülről még pajesz is volt tűzve, egyszóval úgy néztünk ki, mint három XXL-es rabbi. Na és akkor leautóztunk Debrecenbe, és megvártuk a csávót az ügyvédi irodánál, ahol dolgozott. Tél volt és sötét. Aztán amikor jött kifelé, akkor körbefogtuk és elmagyaráztuk neki, hogy figyeli ám a moszad, és ha sokat jártatja a pofáját, hamarosan eljön érte a kidonim.
Azt nem tudom leírni, ahogy az ürge a szemünk láttára számot vetett az életével.:D

noirp 2010.02.18. 11:23:21

@El Topo (Sgt. Elias): Hát jó, tudom.
Azóta el voltam timfeőődet lapátolni (szigorúan gumicsizsmában), és rájöttem, jobb lett volna, ha azt írom,
nem vitatkozom, mert nincs kivel :))))

blur7 2010.02.18. 11:33:52

@WildBear: Félreértettél. Nagyon is tisztelem, aki képes ilyen teljesítményre. Én nem lennék az. Csak meg akartam mutatni, hogy ilyen is van. Bizonyos helyzetekben van jelentősége a címek feltüntetésének. A honlapján így szerepel, ez helyénvaló.

noirp 2010.02.18. 11:40:47

@El Topo (Sgt. Elias): Hát te és barátaid tényleg egymagatok termelitek ki Mo. évi hülyeségadagját. Le előtted/-tek a kipával. ;)

@WildBear: Mivel tényleg _szelektíven olvasol_(Topo kivételesen finoman fogalmazott), meg mert a basszájba-kommenten már tegnap túlestem, megint leírom: nem vitatkozom, nincs kivel. Egy PhD-disszertáció, egy (nem tudjuk, milyen szakos) mérnökember és egy kis szövegértési nehézség néz rám túlnanról.

noirp 2010.02.18. 11:42:28

@Gabica [almighty]: Engem. Mert kimondtam, ami a bögyömben volt.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.18. 11:43:31

@vincere: @noirp:

Szart ér az élet egy kis hülyéskedés nélkül, nem?:)

noirp 2010.02.18. 11:46:41

@El Topo (Sgt. Elias): Még annyit se érne. Hülyéket ugrasztani isteni érzés. Legföljebb nekem nem támadnának ilyen écáim :DDD

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.18. 11:49:06

@noirp:

Hát pedig ez igazán kézenfekvő.:)

Para Szt. Vakítás/büntetésosztópontkom 2010.02.18. 12:12:31

@WildBear: hát a mondandód a személyeskedéstől csak súlytalanabb. nyilván ezt is leszarod, de jó, ha tudod...

a teljesítményt/befektetett energiát pedig nem vitatja senki, de túlmisztifikálni sem kell. aki szenved valamilyen szakterülettel, az nem jó helyre tette a voksát.

G.PhD · http://egyetemistahatarozo.blog.hu 2010.02.18. 12:50:50

@WildBear:

Hijjj, kolega, komolyan mondom, hogy nem hiszem el, hogy az internetre jársz, hogy a jobbágyok előtt fényezd magad a tudományos fokozataiddal... Az én tanszékemen nem csinálnád ezt, te állatok királya, mert valamelyikünk megunná, és "véletlenül" bezárna a könyvtár tömörraktárába, és préselhetnéd ki a hájas picsád az ablakon, hogy ne dögölj éhen a hosszúhétvége alatt. Mi nem olyan hely vagyunk, ahol a magadfajta másfélpublikációs egylövetű tanseggek arcoskodhatnak, akár a tudományos fokozatukra, akár bármire. Azt néha nagy kegyesen megengedjük nekik, hogy lekúrják valamelyik diákjukat, de azt se visszük túlzásba, nehogy túl nagy legyen az arcuk, és olyanok legyenek, mint te. Bár őszintén szólva kétlem, hogy veled bármilyen nő is szóba áll, akár hallgatód, akár nem. Javaslatom a következő: vedd elő a tetszőleges okleveled, meg a farkad, és kezdd el ügyesen fényesitgetni. Egy a lényeg, hogy kussolva csináld, és ne szemetelj össze normális netes fórumokat, világos?

no mail, no problem 2010.02.18. 13:06:41

@WildBear: gyors vagy ember, lenyűgőztél, nem győzők ámulni. nagyjából 400 kommentre, és 24 órára volt szükséged, hogy megértsd, amit páran elég expliciten leírták, hogy mindössze ennyit, és nem többet akarnak mondani. mintha kicsit túlspiláztad volna a prekoncepciód, hogy itt a doktorok irigy lejárátása, kigúnyolása, kisstílű fikázása, sőt a szárnyaló tehetségek sárbatiprása folyik.

@El Topo (Sgt. Elias): szerintem ilyent csak a jóérzésű emberek írnak le. a többiek megjátszók a finomkodó, modoros, politikailag korrekt bazári majmot, és azon szörnyülködnek, hogy lehet így beszélni. hát őszintén baszdmeg, csak őszintén.

WildBear 2010.02.18. 13:17:15

@G.PhD: Ereszkedjek én is le a szintedre ?
Írjam, hogy "hájas picsája" az anyádnak van..?
Ugyan már. :-)

További jó fröcsögést, kispajtások..!

GAbica 2010.02.18. 13:24:05

@noirp: remélem azért túlestél a megrázkódtatáson

@WildBear: Nem süllyedsz le? Hát, szerintem már annyian próbálták neked elmondani miről beszélünk, nulla eredménnyel, hogy én csak azért nem anyázok, mert még nem húztam fel magam eléggé.
Ritka birkatürelmem van, de azért vannak határok.

MakoG 2010.02.18. 13:30:35

@WildBear: Ebben mondjuk igazad van. Pl. lehetnének ilyenek:

esztergályos: CNC Csecskedy Pál
focista: Vasharapó Tibor NBI/B
pénztáros: Csutorásné Tüttő Melinda ABC
drogdíler: THC Lakatos Roland
vállalatirányítási-menedzser: Both Emília SZMSZ

noirp 2010.02.18. 13:43:55

@Gabica [almighty]: Nem volt nagy megrázkódtatás :), megszoktam. Tegnap ugyanez ment a szily-blogon Szabó J. elfogásával kapcs.
Ott is belefutottunk egy rangkórosba, csak az nem fokozat-hanem egyenruhafetisiszta volt :DDD Kérdezd csakmeg Topót!! :))De tényleg.
Az egyenruhás komolyan elhitte, hogy keverem a munkás-azaz formaruhát az aranymakkos pizsivel :))[anyám :DD]
Ja: sztem W.B.olvtárs Vérnyúl olvtársnak akadémiai kiadása. Ugyanúgy egyfényutas/egylángú/egycsöves a szentem:DD

noirp 2010.02.18. 13:45:01

@G.PhD: Te vagy az Egyetemistahatározó fő taxonómusa, ugye?

noirp 2010.02.18. 13:46:18

@El Topo (Sgt. Elias): Egészségünkre. (én szezámos rántotthúsra menrem :))

GAbica 2010.02.18. 13:58:20

@noirp: Olvastam. :) Csak ilyen napi közéleti és politikai blogokhoz elvi okok miatt nem szólok hozzá. Túl sokat vitáztam otthon az apámmal politikáról, azóta nem teszek ilyet.
Vérnyúl... én egyszer Ritánál vitáztam vele egy jót :D

getva 2010.02.18. 14:01:30

@Para Szt. Vakítás/büntetésosztópontkom:

Kedves PSztV, csak úgy vájldbírről jutott eszembe, hogy jó ez a modorosblog, csak sok itt a köcsög :))

cd-r 2010.02.18. 15:26:52

@getva: elég masszív egója a csókának az tuti. szanaszét alázza egy hadseregnyi modorosblog kommentelő, de még akkor is visszajön fakkolni. lol és valszeg egy tized másodpercre sem fordult meg a fejében, hogy valamit esetleg kicsit másképpen kellett volna előadnia. _szentül hisz magában_ (kedvenc típusom). ismerek ilyen tagot én is. szanaszét szopatja az élet az orbitális egója miatt, meg mert képtelen tanulni a hibáiból, de nem jön rá a világ faszáért sem, hol rontja el. :D

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.18. 15:46:49

@cd-r:

Majd csak várjál, baszod! Mindjárt jön, hogy azért van mire, mert ott a sok HsBc, meg VHS, meg FUck...

Para Szt. Vakítás/büntetésosztópontkom 2010.02.18. 15:59:37

@El Topo (Sgt. Elias): és csak hogy korrektek legyünk, biztos, hogy az élet nem szopatja..ő szopatja az életet. csáknorisz bekaphatja :)))

noirp 2010.02.18. 16:15:30

@cd-r: Valószínűleg azzal a jóleső érzéssel ment el, hogy ő most aztán megmondta a sok "kékgalléros jobbágy"-nak. Talán még el is..., egyenesen a tézisfüzetére. Ennyi örömöt szereztünk neki.
Na húzom vissza a gumicsizmát, megyek lapátolni.:DDD

cd-r 2010.02.18. 16:19:59

@noirp: naja, lassan etetésidő van. lépek én is. :D

noirp 2010.02.18. 16:22:58

@cd-r: Ismerni én is ismerek ilyet :) de dolgoztam is vele együtt. Ugyanolyan pályakezdő volt, mint én, ugyanakkora ipari tapasztalattal.
Csak én úgy gondoltam: jó, ha a helyi legvénebb vegyésztechnikus nevel (meg). [Képzelj el egy szabadszájú Jutkát, amint végigmér első nap, aztán kapja a flexet és embert farag. Még ma is azt mondom, becsókolok a hölgynek a Hősök terén e munkájáért]
Őszentsége meg úgy gondolta: ő a mérnök úr, a többiek "operátorok", én meg hülye vagyok, hogy operátorokra hallgatok. Olyan jóízűeket veszekedtünk, hihetetlen. Akkor tanultam meg ordítani.
Szerinte senki mással nem lehetett úgy vitatkozni a semmiről, mint velem.
Ma már vigyorgok, ha eszembe jut. Ő volt az üzemi WildBear.
Most laborban rongálom a magyar ipart. Még nincs Wild Bearunk, de ami késik, az jön.

Hát így :))

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.02.18. 16:36:35

@Ormótlan: pedig egyszerűen magyaráztam, de igyekszem egyszerűsíteni, konkrét példával:

írok egy nagyon jó dalt
odaadom valakinek, énekelje, játsza, kenje a hajára
kurva nagy sláger lesz
soha-soha senki ne tudja, hogy a te dalod
tartsd is ezt meg magadnak
szard le, hogy ő dagadtra kereste magát vele

megvan?: nah, ugye, hogy a szakmai hírnév kifejezés bohóckodás? tudod, mi a lényeg: a produktum. Te magad elégedett vagy azzal, amit csináltál? kihoztad magadból, amire képes vagy? ha igen, a többi a majomkodás...

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2010.02.18. 18:03:31

@Gabica [almighty]: Az én nevem csengése és a férjem nevének csengése mögött is, külön-külön melóztunk rajta. Bocs, ha nem volt érthető. :-)

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2010.02.18. 18:05:58

@vészmadár (pica pica): Nem művészetről van szó, teljesen más dologról. Olyasmiről, ahol számon tartják, hogy valamely felfedezés kihez köthető. Mittomén, mint amikor elneveznek rólad egy halálos vírust vagy egy egzotikus algafajt. :-)

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2010.02.18. 18:08:48

@El Topo (Sgt. Elias): Jogos :-)))Viszont akkor az általam ismert Kovács Jánosok gaz imposztorok. :-)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.02.18. 19:10:43

@WildBear: idéznélek:

"Leírom lassan, talán úgy megérted. :-(
Ha egyetemen dolgozol, akkor közalkalmazott vagy, tehát a közalkalmazotti bértábla szerint kapod a fizudat, ott pedig külön kategória a tudományos fokozat. Ergo be kell íratni, viszont akkor a munkaszerződésen, adóbevalláson is rajta lesz, tehát a kapcsolódó irataidra is rá kell íratni."

drága doktor úr (szégyellem, mert én is mérnök vagyok mint ön, lehet, folymaatábrát kellene rajzolnom): a közalkalmazotti bértáblában valóban a besorolás alapja a végzettség. De a végzettsége megállapítása ugy eegyetértünk, hogy nem a személyigazolvány alapján történik? Ugye ha véletlenül nem íeattuk még át a nevünket, DE bemutatjuk a megfelelő papírokat (feltételezve de meg nem engedve, hogy az ember a doktori címét nem személyigazolványba kapja automatica), akkor is elhiszi a munkáltató a végzettséget?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.02.18. 19:16:17

@Ormótlan: abszolút képben vagyok. De ugye ettől még tarthatom rangkórságnak vagy hiúságnak, ha valakinek szempont, hogy MINDENKI tudja, az adott páfrányfajt ő fedezte fel. Ugye nem baj, ha viccesnek találom, hogy úgy véli valaki, ha a nevét megváltoztatva megy el egy konferenciára, és a névtáblájára nézve nem térdelnek elé a harmadéves doktoranduszok, mint a kosborkuruttya híres felfedezője elé, akkor vége a világnak? ugye még mindig nem egészen világos, hogy ez a szelemi önkielégítés egyik formája a szememben, és nagyon-nagyon viccesnek találom?

AZATYAURISTEN 2010.02.18. 19:29:54

@WildBear: az özv. es tarsai nem a nev reszei. Es a dr es Dr sem. Ezeket nalunk cimnek, "Titel"-nek nevezik es egy külön pici sorba kell beirni a "Herr", "Frau" vagy "Firma" alatt a kerdöiveken.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.02.18. 19:33:03

még mindig etetitek a trollt? :S

AZATYAURISTEN 2010.02.18. 19:33:28

@El Topo (Sgt. Elias): nagyon korrekt vagy, egyre jobban kedvellek:)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.18. 19:44:27

@AZATYAURISTEN:

non sum dignus... hogy modoros legyek.:)

Fapuma (törölt) 2010.02.18. 20:02:48

ugy dontottem hogy relevans es egyben modoros is lenne ha latinul fejtenem ki a velemenyemet

Is pro ponte stetit, et aciem hostium solus sustinuit, donec pons a tergo interrumperetur: ipsa audacia obstupefecit hostes; ponte rescisso, armatus in Tiberim desiluit, et incolumis ad suos transnavit. Grata erga tantam virtutem civitas fuit; ei tantum agri datum est, quantum una die circumarari potuisset. Statua quoque in comitio posita est.

AZATYAURISTEN 2010.02.18. 20:09:38

@G.PhD: miert is gondolom, hogy vadmedve egy nö...fogalmam sincs, tenyleg, de egy percig sem villant fel, hogy ferfi is lehetne, fura modon. Ki is ö tul.keppen? Nem lehetne utanajarni? Vicces lenne, nem? Bar lassan ketelkedem benne, hogy ilyen mentalitassal egyaltalan egy diploma megszerezhetö es netan meg egy disszertacio is megvedhetö...felelmetes!

A "jobbagy" nem volt tul talalo, ettöl függetlenül.

vincere 2010.02.18. 20:13:35

@Fapuma: malheureusement, Google Translator ne traduit pas du latin au hongrois. malgré tout, ce serait bien de le comprendre!

est-ce que j'étais assez modoros?
:)

AZATYAURISTEN 2010.02.18. 20:23:49

@El Topo (Sgt. Elias): lassan azert kezdek felni is töled:) de jo sztori, nem hittem volna el, hogy ekkora motivacio rejtözhet valakiben, mert ugye kiagyalja, megtervezi, veghezviszi...nem rossz, elnök:)

AZATYAURISTEN 2010.02.18. 20:27:38

@El Topo (Sgt. Elias): csak ugy lazan atugrasz "A korrekt ember" posztra? Igy megy ez mar, szimultanban? :D

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.18. 20:29:20

@AZATYAURISTEN:

Haverom nélkül semeddig sem jutottam volna. Én nem tudom valakiről egy netes hozzászólása alapján levenni, hogy hol lakik-dolgozik.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.18. 20:30:44

@AZATYAURISTEN:

Hát én már ilyen törzsgárda tag vagyok itt a modoroson, de már elég régen ilyen fasz modorbánya vagyok.:)

Fapuma (törölt) 2010.02.18. 20:31:09

@vincere: ja, fasza.

@El Topo (Sgt. Elias): lehagytad, hogy Domine /valojaban domina/ es ezt mondani az atyauristennek nem is tevedes.

ps. a googlenak van latin keresoje is, nem tudom erdekes-e az informacio a kommentelok kozul doktori fokozattal rendelkezoknek...

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.18. 20:32:59

@Fapuma: Azt már a címzett fantáziájára bíztam és természetesen azért jutott eszembe.:)

Na jó, akkor a latinosok most Horatiussal az élen elmehetnek latrinát ásni!

Fapuma (törölt) 2010.02.18. 20:40:38

neki errol is AZ jut eszebe....

WildBear 2009.11.03 11:18:52
Üdv,

engem első-másodikban elküldtek logopédushoz, mert csúnyán írtam. (!)
A napközis tanárom azt mondta rám, hogy abszolút nulla vagyok, és talán szakmunkásnak jó leszek.

Azóta mérnökként tudományos fokozatot szereztem. Tanítottam az egyik budapesti egyetemen, és meggyőződésem, hogy az általános iskolai tanároknak csak nagyon kis része megy tanárnak szakmaszeretetből, egyszerűen csak hülyék ahhoz, hogy egy jobb főiskolára/egyetemre bekerüljenek, valamint hülyék ahhoz, hogy a versenyszférában dolgozzanak. Ha a gyereket sz*rul tanítják, abból nem lesz bajuk (csak a gyereknek..), nem ég le a gyár, stb..

AZATYAURISTEN 2010.02.18. 20:44:44

@Fapuma: itt viszont meg nem lapos a homloka a faltol, holott a bakancsa orrat mar megvillantotta:)

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2010.02.18. 21:49:50

GUNDEL Takács Gábor, becenevén a Gundi!
Nehogy ne tudja valaki! Művészneve lehetne, mondjuk, Vadászkhürthy- WampeticsGellért.

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2010.02.19. 03:57:38

@Fapuma: A beszéd és a motoros funkciók (írás külalakján ez kijön) erősen összefüggenek agyban, bár valóban fura, hogy a csúnya írásért küldenek logopédushoz, inkább a beszédhibát szokták rajzolással vagy valami finommozgást igénylő kézi tevékenységgel gyógyítani. Persze ettől még hat visszafelé is a dolog, csak kisebb sikerrel. 7-8 éves korra a beszédhez szükséges motoros funkciók már teljesen érettek, az íráséban lehet még csúszás, de elég nagyok az egyéni eltérések (Ázsiában már 4-5 éves korban kezdik az írás-olvasás tanítását, nem is sikertelenül). Valószínűnek tartom, hogy nem emiatt küldtek logopédushoz, olyan alsó tagozatos pedagógust talán nagyítóval lehetne találni, aki ért is ehhez, lehet, csak szabadulni akart Tőled a tanerő. :-)

noirp 2010.02.19. 08:11:04

@Bachterman: Dehogyis. Mostmár csak a takarítás folyt az étkezőben :)). Vagy folyik.
Azt mondjuk nem tom, mi lesz, ha ezen vérmedve mégis visszajön. :)

noirp 2010.02.19. 08:20:47

@Fapuma @vincere:O la la!
C'est merveilleuse. C'est drole de Fapuma et vincere.
Vous étes trés vénérable!

noirp 2010.02.19. 08:35:08

@AZATYAURISTEN: Szerintem férfi. Egy típus.
Szülei kedvence, örök éltanuló. Mindene megvan. Esze is, minden tárggyal elbír és választott témájába tényleg belezúg.
Nincsenek tanulmányi nyavalyái az egyetemen, soha. (és mélyen lenézi azokat, akiknek vannak). Nem lesz fekélye, neurózisa III. évre. (Szerinte aki a szívatásba uram bocsá belebetegszik--vagy még a viaduktnak megy--eleve csak állat)
Kedvesét pedig csakis diplomaosztó után veheti feleségül.
Rendezett életet él. Amint megpéhádésodik, tanársegéd lesz.
Aztán meglassul a karrier, emberünk (mert sok az irigye) nem jut azonnal a következő fokozathoz. Megroppan a nagy ív.
És akkor jön a pia/a Valium/a doktoricím-pszichózis/a megroggyant házasélet/a szemfüles, jókiállású hallgatónő/...
A karrier aztán pár év múlva folytatódik mégis, de az első törést nem heveri ki igazából sose. Csak nem vallja be.
Lehet, hogy nincs így, ezek az én kis tapasztalataim.

AZATYAURISTEN 2010.02.19. 08:35:23

@Ormótlan: ez a hatalmas WildBear kommentjere utalt eredetileg.

AZATYAURISTEN 2010.02.19. 08:39:26

@noirp: mindnyajan rettegünk e nagy allattol:) bar bevallom, izgatott vagyok mar attol a gondolattol is, hogy ujra leereszkedik közenk es tapintatosan körbekorbacsolja környezetet, kifejezetten izginek tartom:) olyan plüssnyelü kiskorbaccsal:) neki meg biztosan bejön a madartollal valo izgatas:) muuuhaaaaahaaaaaaaaa:D

AZATYAURISTEN 2010.02.19. 09:10:08

@noirp: szerintem meg nö. egy igazi vermedve, esetleg felarva. ÖT megtanitotta az elet küzdeni! Tanult ezerrel, apja/vagy anyja hajtotta mint az allat, iskolaban kicikiztek zsinorban, utalta a tantestület, egy igazi kivetett gyerek volt, amolyan csodabogarfele. Mar sajnalom is. Aztan rajött, ha felteszi a cimeres maszkot, akkor mar van Ö valaki, söt, tovabb vitte meg e szint fele is becsusszant felelmetes celtudatossagaval, szorgalmaval es kitartasaval. De most valahogy nem megy tovabb. Akarhogy is erölteti, nem tud tovabb emelkedni. Kollegakban ellenszenvet kelt a nyögveakarasaval, elkezd bökdösni, mindenhol egy tüske lesz a szemben. Felidezödnek benne a regi iskolai kudarcok. Elkezd uj területeken vadszni es osztani. Nem megy ferjhez, mert gyerekkoraban sok rossz peldat latott. Gyerekekkel szemben elfogult, de nem tudja egyeztetni karrierjevel, es amugy is, hazassagon kivül...ez nem az Ö temaja. Inkabb akkor nem. Majd 40 utan megbanja, akkor fog jönni a nagy megmakkanas, ami aztan a karrierjet vegleg szarba rantja. A többit mar az epp akkor adott mikrokozmosza fogja bevegezni. Akkor emlekezni fog meg a "mi" szavainkra, amikor annak idejen megprobaltuk jo utra teriteni:D nem hallgatott rank:D MAGADRA VESS, VADMEDVE:D muhaaaaaahaaaaaaaaaaaaah:D

Ernoke 2010.02.19. 09:26:20

én ismerek valakit, aki tényleg minden helyzetben használja a doktort (ügyvéd). mesterembert pl. úgy hív fel, h felhívatja a titkárnőjével, aki bemondja, h "kapcsolom Dr. Herceghy István ügyvéd urat", aztán ő felveszi, h "Dr. Herceghy István ügyvéd vagyok". és csodálkozik, h mindenki utálja.:D

a felesége is egy rakás szerencsétlenség, mikor hozzáment, iwiw-en az esküvő másnapján megváltoztatta a nevét, és hetekig keringette üzenőfalon, h "mindenkit értesítek, h megváltozott a nevem!!!". a névtáblájukon is az van, h "Dr. Herceghy Istvánné Svarc Eleonóra", és mindent úgy is ír alá, h "Dr. Herceghyné".

noirp 2010.02.19. 12:55:45

@AZATYAURISTEN: Hm. Volt énnekem egy laborvezetőm (most már 70 felé jár).
Na, szóval: ő volt az, aki V. éves korában csókolomot köszöntetett magának a koliban a III. évesekkel.(1965 körül)
Nagyon jó vegyész.
Ha magyaráz, abból kiderül, hogy nemcsak tudja:_szereti is a szakmát_; ez nagyon átjött.
És egy, egyetlenegy, 1 félév/heti 2 órás gyaki után ordítva, sikoltozva rohantam el mellőle. Soha többet semmit nem mertem nála fölvenni.(nemcsak én)
Vajon miért...
[A hölgy családos, de az összes többi pont, amit leírtál, stimmt rá]

Fapuma (törölt) 2010.02.19. 13:41:51

@noirp: Merci beaucoup. Vraiment rien, il n'était pas difficile dans de nombreux endroits, il ya un sentier.

ez milyen modoros mar....
merde

sorica123 (törölt) 2010.02.19. 19:11:44

@Gabica [almighty]: szerintem nem az szokott lenni a gond, hogy a lexikális tudásuk nincs rendben a modoros dottóréknak. Hanem az, hogy a diploma mellé némelyiknek nem osztottak józan észt és/vagy emberséget. Esetleg a gyakorlatiasság maradt ki, az a legkínosabb, mert nem tudják azt a sok ismeretet használni, amit bepakoltak a fejükbe.
Amúgy pedig lehet bárhol bármikor nagy garral elsorolni a titulusokat, csak attól még vígan nézhetnek minket rangkóros Napóleon-alteregónak...
Úgyhogy névjegykártyára mehet a titulus (vigyázat, szerintem azt se való civilben osztogatni), honlapra is, főleg, ha szakmai a lap. De buta dolog magunk előtt tolni, mint valami pajzsot.

kIára 2010.02.19. 22:23:28

Huh, 480 kommentet végigolvasni a hétvégén kemény feladat lesz, de előre szólok, hogy az irl nevem valahogy így néz ki. Dr. Sepsiszéki Nagy Damokos Csaba Klára Zsanett. A pasim után meg lehetnék: D. Dr. Szecsőey-Weöres Tibiné Dr. Sepsiszéki Nagy Damokos Csaba Klára Zsanett.
(Magyarázat a Csabához: a családomban szokás az apa keresztnevét [az utód nemétől függetlenül] anyakönyvezni.)

lárvalányhaj 2010.02.20. 01:24:19

@kIára:

"Magyarázat a Csabához: a családomban szokás az apa keresztnevét [az utód nemétől függetlenül] anyakönyvezni."

Ilyet ma Magyarországon lehet? De kész...
Akkor én is lehetnék akár Szecsey-Chéber Tibor Zsófia. (Vagy egyenesen csak Tibor, az amúgy is egy nagyon ritka női név :) ) Na de viccen kívül, szerintem ez a hagyomány tök jó, én is akarok ilyet.

holist · http://holist.hu 2010.02.20. 22:38:18

Re: modoros.blog.hu/2010/02/17/olvasoi_rovat_a_haromnevu_ember/fullcommentlist/1#c8747761

Tényleg először írtam ide, eddig csak olvastam és élveztem. Két (vagy több) dolog lehetséges: vagy az, hogy még a modorosságkutatónak is lehetnek vakfoltjai a saját szakterületén (főleg, ha haversrác az elkövető), vagy a "modorosság" is szubjektív kategória. (Vagy mind a kettő?) A téma jó, a megírás elnyújtott és modoros ("hőn áhított keményfedeles?" - ez egy másik poszt címe is lehetne!)
Persze szerencsére gond egy szál se: én tovább olvasom a te posztjaidat, A. posztjait kihagyom, evribád hepi. Csak azért szóltam, mert nem először látom, hogy egy népszerű blogba ki tudja miért, vendégszerzők kezdenek írni, sokkal rosszabbul. És ez egy kicsit elkedvetlenített.

Riley Kestrel · http://100auto.blog.hu/ 2010.02.21. 22:44:33

Téved a szerző a név végi y szerepével kapcsolatban. Az ugyanis nem a nemesi származásra, hanem az illeti család földrajzi eredetére utal. A keleti régiókban, és legfőképpen Erdélyben nem igazán volt jellemző a név végi y, nemeseknél sem. Gondoljunk csak Rákóczira, Telekire, Zrínyire. Ellenben a nyugati országrészben elterjedt volt az y-os név, még a közrendű emberek között is. Tehát felületes dolog azt állítani, hogy az y-os név felvétele nemesi származást akar igazolni, hiszen önmagában ez nem elégséges feltétele a nemesi származásnak.

MoxNox 2010.02.22. 12:49:52

Most találtam rá az MDF honlapján erre a csodálatos névre:

Dr. Kudron-Tonigold Nándor Antó

Ez kész :D

GAbica 2010.02.22. 12:52:55

@MoxNox: na ez az igazán modoros név!

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.22. 15:05:28

@MoxNox:

Naná, hogy jogász, a faszomöccse politikustojás. És az Antóniuszt magának választotta! Ezzel akar feltűnést kelten, vagy hátha felnéz rá valami kardigános szürkeveréb a jogikaron és leszopja. De persze nem.

Tatu Monk 2010.02.22. 21:15:44

Kedves Szerző!

Gratulálok a remek bejegyzéshez. Én sajnos kimaradtam belőle, igaz ritkán szereplek bármilyen statisztikában az értékelhető adatok között. Mondhatnám úgy is, hogy különleges vagyok.
Nekem azért van három hivatalos és még vagy öt becenevem, mert magam sem tudom biztosan, hogy ki vagyok. Mindenütt máshogy ismernek. Bemutatkozáskor sosem sikerül elsőre, folyékonyan kimondani mindhárom nevem, ezért általában véletlenszerűen választok a két utónevem közül.
A nagy törés életemben akkor következett be, amikor eredetileg csak egy szegény keresztnevemet egy buta A-s állandóan kigúnyolta. "Imre, ülj a füty-Imre!" Kiabálta a folyosón, és én éreztem, hogy az lenne a ciki, ha ezért kitaposnám a belét. A másik ok, hogy még legjobb barátaim is csak így egyszerűen "Imrének" szólítottak. Semmi Imi, vagy Imri, vagy bármi kedvesség. Na ezért mutatkoztam be étsapámtól örökölt második nevemen a középiskolában. Azóta teljes a zűrzavar... Legszívesebben visszatérnék a kétnevűséghez, de már nincs visszaút. Még a bankban is külön aláírási példányt kellett készíttetnem, mert fordított sorrendben írok alá.
Ez a cikk nem rólam szólt, mégis megnyugvást hozott számomra. Köszönet az írónak.

noirp 2010.02.23. 17:29:56

Hát a francba: a nagy porolásban elfelejtettem, hogy van egy háromnevű, aki szerintem igenis_ a közüdv érdekében tevékenykedik._ Egy jól rajzoló gázlómadár, akinek Sz. L. R. a monogramja.
itt e:
www.marabulap.hu/
meg itt is:
marabu-bloglap.blogspot.com/

RoFä 2010.02.24. 07:06:59

Mivel már úgysem olvassa senki, és olyan szép, muszáj vagyok leírni kedves gimnáziumi énektanárunk nevét:

Beiczer Ödönné szül. Szalféter Gizella

Amúgy szerettük nagyon.

RoFä 2010.02.24. 07:13:55

Igazi tenyérbemászó doktorral én is találkoztam. Nagy társasággal modoroschan beülős születéschnapot ünnepelős téma, oldalbordák, kapcsolt részek, sehonnai szalasztott haverok mind velkam. Megérkezik az emberünk, huszonnégy körül, százkilencven centi és ruhafogas-alkat, piciny pinabajusz, roppant idegesítő hanghordozás, a modordetektor mutatója hangos cserrenéssel kiverte a műszerüveget. Bemutatkozik, hogy Dr. Réz Fassi Theodor (de az is lehet hogy Dr. Kiss Imre, emlékszik a radai rosseb.)

Visszakérdeztem, hogy jó, de milyen doktor: dísz vagy sima? Először nem értette, aztán meg megsértősött, megint aztán meg próbált haverkodni, hogy mutassa, milyen jó fej. Így visszagondolva, ez utóbbi volt a legrosszabb az egészben.

vincere 2010.02.24. 11:10:53

@RoFä: dehogynem olvassuk. én az összes kommentet olvastam, ami az 500-hoz közeledve már szép.
tényleg, Tibi, született bármelyik poszthoz is ennyi komment?
(legyen már meg az az 500 :)

blur7 2010.02.24. 13:49:08

@RoFä: "meg próbált haverkodni, hogy mutassa, milyen jó fej. Így visszagondolva, ez utóbbi volt a legrosszabb az egészben" Vigyázz velünk jogászokkal, mert kihívod magad ellen a sorsot! :) Kellemetlen lehetett a jóvátételi kísérletét végighallgatni.

blur7 2010.02.24. 13:52:43

@vincere: Nyugodj meg, már nem kell sokat várni!

noirp 2010.02.24. 16:46:32

hej! Marabu bácsit nem _kultiváljuk_?

[499 :DD ]

noirp 2010.02.24. 17:28:48

@El Topo (Sgt. Elias): Na, megnyugodtam. Már azt hittem, egyedül vagyok.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.24. 17:31:49

@noirp:

Nem vagy egyedül.
Erről jut eszembe: a fiamnak van valahonnan egy pólója, amire az van írva, hogy ARNEMUIDEN YOU ARE NOT ALONE és nem tudom megfejteni, hogy miért.
Azt tudom, hogy egy holland város, de hogy mért nincs egyedül...

Temptation 2010.02.25. 12:36:05

A Miskolci Egyetemen dolgozik Dr. Miskolczi Bodnárné Dr. Harsányi Gyöngyi Melinda. Az is elég "jó" név:-)

blur7 2010.02.25. 14:04:03

@Temptation: Nem is tudtam, hogy még van neki ez a Melinda is. Általában csak a Harsányi Gyöngyit használja. És ha még odaírnánk az egész elé a prof-ot, mivel a férje az, akkor aztán igazán különlegesen hangzana. A kar egyébként tele van hasonlóan hosszú nevű tanárokkal, mivel sok tanárnőnek a férje szintén jogász.

meis (törölt) 2010.02.26. 09:12:10

Kurva jó a poszt : DD

@Jerome: Egyébként megvédném a szerzőt, mert aki I-ről Y-ra változtatja a nevének az utolsó betűjét annak a szándéka egyértelmű, bármit is ír a falusi kalendárium (amit a tudálékos hozzászóló alaposan bebiflázott : ) a nemesi származásról a nevekben. Szerintem egy utólag felvett Y-nal a cél egyértelműen valamiféle nemesi származást sugallni.

Olyanról is hallottam, hogy valaki a korai átkosban direkt elhagyta az y-t, mert úgy könnyebb volt érvényesülni a proli diktatúrában, mivel a tudálékosabb prolik azonnal kiszúrták és no karrier. Aztán a 80-90-es években újra visszavette az egész család.

Észrevettem, hogy akinek három neve van, általában soha nem egyszerű munkásember, mindig viszonylag magasabb végzettségű, tehát ez is elég jellemző és azt mutatja, hogy nem teljesen természetes a jelenség.

Celtic 2010.02.26. 20:50:53

@meis: Nalam forditva. Apai agon meg altalanosban is ipszilonnal irtam, de aztan kiderult, hogy nagyapam szul. anyakonyvi kivonatanak _masolataba_ (olyan 1920 korul szuletett) "i" kerult. Az eredetit nem kutattuk :) Ugyhogy rendszervaltas ota "i"-vel irom. Vicces is, szemelyimben y van, TB-kartyan (vagy melyiken) meg i.

De uuuugy szeretnem, ha Kiss Zsolt lennek, mennyivel egyszerubb lenne alairni :( Meg annyira nem gyakori a nevem, hogy par kutatassal ne lehetne tul sok mindent talalni rolam, ez egy Nagy Laszlo eseteben egyszerubb.

Ocsem haromnevu: kozepso neve nagyapjanak a keresztneve (nagyapanak egy fia es ot lanya szuletett, az egy fiunak ket fia, de egyik se lett Ferenc, a kisebbik megkapta megis kozepso nevkent)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.03.04. 22:44:52

Takács Gábor Somfordáló,

ez a settenkedő

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2010.07.20. 04:42:52

Abszolút kedvencem ilyen téren a hosszú nevű tanártípus volt: Prof. Dr. Valamilyen Pasasné Hosszúnevű Keresztnevem Iskettővan, PHD. Ja, és az indexben egy közös rubrika van a tanár nevének ÉS a hasonlóan hosszú nevű tantárgynak...

komplikato 2012.02.12. 16:34:05

0-ik példa vicces, mert pont ismertem egy P. Kovács Attilát. Saját állítása szerint eme "művésznév" azért kellett, mert egy néven futott másik versenyzővel az újságírói kamarában ... azért én ilyet el tudok képzelni.

blur7 2012.02.12. 17:36:25

@Kompli: Nem is kell elképzelni, jogszabály írja elő, ha kéri a névrokon: Ptk. 77. (4) A névviselési jog sérelmét jelenti különösen, ha valaki jogtalanul más nevét használja, vagy jogtalanul máséhoz hasonló nevet használ. A tudományos, irodalmi vagy művészi tevékenységet folytató - ha neve összetéveszthető a már korábban is hasonló tevékenységet folytató személy nevével - az érintett személy kérelmére saját nevét is csak megkülönböztető toldással vagy elhagyással használhatja e tevékenység gyakorlása során.
süti beállítások módosítása