Olvasói rovat - Az amerikai sportok szerelmese

2009/12/03. - írta: Modor Tibi

 

Nem is csűröm-csavarom a dolgokat: a 90es és a Gyűlölt ellenségeink ikonikus blogok nagy formátumú írója, Kurtz ezredes ma egy, sokunk számára ismeretlen területre kalauzol el bennünket: az amerikai csapatjátékok világába.

 

Mivel eddig nem sok szó esett a modorosság igencsak változatos és különleges formáit rejtő sport világáról, így vettem a bátorságot, és két szűk évtized tapasztalata alapján igyekszem feltérképezni a fehér foltot a modortudomány számára. Elsőként egy modern szubkultúrát.

 


Az amerikai sportok szerelmese

 

Az amerikai sportok szerelmese Magyarországon az évtized globalizáció szülte terméke. Férfi. 20-30 éves. Négy felesége a négy profi liga, sorrendben NFL, NHL, NBA, MLB.

 

A korosztály hardcore magja még a 90-es években kezdi TV3-as NBA közvetítésekkel, majd többi kortársával kibővülve, a 2000-es évek legelején megjelenő NHL-re vált.

 

Ez az első – ún. „pre-NFL”– korszaka.

 

A jégkorong volt az a sport, amiben modorosunk igazán kiélhette magát – kemény és férfias – így hamar rabjává válik. Ellentétben a kosárlabdával, a rajongóhad kedvenc csapatai itt nem szűkülnek le néhány elit együttesre, így választani kell, rögtön kialakulnak a törésvonalak.

 

A traditional modoros csak olyan csapatot hajlandó emberszámba venni, ami az Original Six tagja, másról hallani sem akar. Keresetét félreteszi, mezt rendel a tengerentúlról, vízumról, repülőjegyről, fényképről, kézfogásról, Hall of Fame látogatásról álmodik. Nemcsak rajong, meglát, ért, tud, lejár, elemez, okít. Szakcikket olvas angolul és igyekszik kapcsolatot építeni csapata városának magyarjaival. Földre szállt Istene valószínűleg orosz, esetleg cseh vagy svéd játékos, az Ő oltárának áldoz.

 

Ellentéte, a freshman viszont utálja a régi csapatokat. Minden gond nélkül szurkol alig két-három éve megalakult új csapatnak – főleg ha éppen az aktuális bajnokról van szó. Különösen rosszcsont rétege azokkal a favágó – elsősorban northwest – csapatokkal szimpatizál, amelyek több száz büntetésperccel verik a szép hokit játszó öregeket. Meze nincs, beéri pólóval, sapkával vagy kulcstartóval. Nem istenít, csak szeret. Kedvenc játékosa egy – a traditional szerint botkezű – kanadai, esetleg amerikai.

 

A két réteg az alapszakaszt általában békés csipkelődéssel viseli, ez azonban nagyon hamar megváltozhat, ha a rájátszásban összekerülnek. Elég egy elrontott harmad, néhány durvább ütközés, magas bot, és vége a sportszerű, amerikai mintájú szurkolásnak.

 

Második lépcsőnk a 2004-től kezdődő „NFL” - National Football Leauge – korszak. (Football alatt természetesen az amerikai verzió értendő, az európait csak csajok játsszák)

 

A hoki elkötelezett hívét megragadja Amerika sportja. Kezdetben csak nézi a Sporton, majd vacillál, hogy maradjon a hokis metropolisznál, vagy inkább keressen magának egy más városhoz köthető szimpatikus csapatot. A nem túl bonyolult hoki után elbűvöli a sokkal szélesebb taktikai repertoár. Az NHL-lel ellentétben itt jóval kevésbé hangsúlyos az egyesületek közti különbség, ez egy Nagy Család. Nincs veszekedés, csak zrika, trashtalk. Ezért könnyen előfordul, hogy egyszerre több csapatnak is szorít. Bírja Ricsit, bátran küld sms-t, fórumozik, kérdez, Brady sig-et csináltat a fórumban, aláírásként „No Pain No Gain” díszíti hozzászólásait, próbálgatja magát fantasyben és a Maddennel is all-pro-n nyomja.

 

Harmadik – és végső – stádium a „poszt-NFL” korszak.

 

Modoros amerikabarátunk életében eljön az a töréspont, amikor nincs már értelme olyan snassz dologért rajongani, mint az NFL. Nem szereti már Ricsi kiabálását, folyton bosszankodik a szakkommentátor nevetséges hibáin, és a magyar közvetítés színvonalán. Már 10-15 fantasyben is nyomja, és sosem felejt el állítani rajtuk. Miután széttört több garnitúra klaviatúrát, és maximum fokozatban veretlenül lett bajnok, már a Maddennel sem játszik. Rájön, hogy az igazi Amerikát az egyetemi sportok jelentik. Az NFL-t csak a divatok nézik, velük van tele a cset meg a fórum. Őt max a saját csapata érdeli már heti 2-3 órácskára. Az NCAA sokkal jobb, konferenciánként lehet választani kedvenceket, sokkal hangulatosabb, itt nem minden a pénz meg a profizmus. Ennek még van bája. Tebow-ra cseréli a Brady sig-et.

 

Legvégső stádiumként előfordulhat nála High School Football, MLB (Baseball) vagy Lacrosse is.


Nagyon fontos, hogy a modoros amerikai sportos mindvégéig tudatában van: ő fejlődik. Néhány éve még csak találgatta mi ez az egész, ma pedig szakértője ennek Magyarországon. Labdát vesz, lerángatja a haverokat a Szigetre, hogy megmutassa nekik ezt a csodálatos sportágat. Ilyenkor ő az Irányító – nem számít ha más jobban tud dobni, hiszen ő mutatta meg neki, hogy kell fogni a varrásnál. Harmadik alkalommal már húsz oldalas kinyomtatott playbookkal érkezik, és határozottan rendre utasít, ha valaki más Route-ot mer futni.

 

Nagy utat járt be. Az NHL meg az NFL annyira nem érdeki már, de a playoff-ra még belenéz. Ezekkel a ligákkal inkább csak lexikális tudását fejleszti. Sose idézzünk neki egy buliban Ace Venturát, mert nemcsak Dan Marino összes statisztikáját fogja felsorolni, hanem még a vakoldali Tackle-jének egyetemi pályafutásába is bepillantást enged, mindene ugyanis az amerikai sportok alapja, a statisztika. Még hokisként szokott rá, és ezen vonzalma megmaradt. Simán vágja a hat évvel ezelőtti NHL-es emberhátrány-kivédekezést, a három évvel korábbi NFL QB-ratingeket, meg a tavalyi College-futóátlagokat.

 

Statisztikabuziságát remekül kamatoztatja a már fent említett Fantasy-nél. Az igazán modoros fantasyjátékos munkából állít, és annyi csapata van, hogy ahhoz normális embernek már titkárnő kéne, ő mégis percek alatt megtalálja a helyes felállást hétvégére. Harmadik stádiumot elért modorosok az egész NFL-t kizárólag a fantasyért követik, lehetőleg gamecenteren, pillanatok alatt kiválogatva a nyájukba tartozó játékosokat.

 

Egy magát valamire tartó amerikai sportos hétvégén keleti parti idő szerint él, semmi sem zökkentheti ki a napirendből. Délután egy óra felé kel és hajnali ötnél korábban nem kerül ágyba. Rugalmasabb munkahely vagy egyéb ok miatt akár egész élete is ilyen mederben folyhat. Hiszen streamen, vagy az ESPN-en mindig tud találni valami érdekeset.

 

Mivel mérkőzéseket kizárólag így – interneten vagy sportcsatornán – néz, iskolában tanult angolját teljesen amerikaivá változtatja – hello helyet hey, ájem helyet ámm. Jellemző szófordulatai a köznapi magyar és az amerikai szaknyelv furcsa keveréke.

 

„Innen már behúzzuk a win-t”

„A mi ócénk a legnagyobb fasz a ligában, ilyen pléjkólingot én is tudnék”

A keccs, dífleksön, rút meg a ten-húk neki már örökké amerikaiul maradnak meg, magyarítási kísérleteiket pedig megvető kacajjal hárítja el.

Msn-en, telefonon, ímélben hiába keressük egy-egy kósza vébéselejtező megnézésre, „Most nem érek rá”.

 

College Bowl-ok, NFL Playoff, National Signing Day. Superbowl, March Madness, NFL Free Agency, NFL Combine, NFL Draft, MLB szezonkezdés, NHL és NBA rájátszás, NHL és NBA konferenciadöntők, NHL és NBA nagydöntők, MLB All Star, NFL preseason, College/NFL/NHL/NBA fantasy draftok, majd ezek szezonkezdései, Keeper liga, GM játék, MLB Hunt for october, MLB Playoff, szezonvégek, MLB Free Agency. Ne lepődjünk meg, ha tőlük hall először a Loki BL-főtáblájáról, vagy Gera válogatottságának szüneteltetéséről.

 

Nagyritkán lejön európai focit nézni. „Ez a szákker egyszerűen szánalmas”, ennyi fetrengő kis buzit”. Aki azzal jön a társaságban, hogy kedvence durva, erőszakos játék, vagy keveri az amerikai focit a rögbivel, ne számítson sok kíméletre.

 

Egyedül az amerikai sorozatok kötik le arra a kevés időre, amikor nem a sportnak él, de lehetőleg a sportról szóljanak. Ezt is eredetiben. Friday Night Lights vagy Any Given Sunday jöhet bármikor.
 

 

Ahogy az Ezredessel is beszéltük, nekem erről egy magyar modorkirály nyilatkozata jut eszembe a 90-es évekből:

-A magyar foci színvonala kétségbeejtő, én már rég átváltottam az NBA-közvetítésekre...

100 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GAbica 2009.12.03. 10:38:10

telitalálat! az ezredes hozta a formáját :)

erről egy volt pasi jut eszembe az életemben, aki mellett végignéztem a teljes fejlődési fázist. Most már nem nagyon tudok róla semmit, de legutolsó levélváltásunkkor épp a baseball iránti alázatáról írt egy röpke két oldalt :)
(lassan olyan leszek mint Topo, minden posztról egy volt pasim jut eszembe :D )

2009.12.03. 10:43:51

Én mindig hülyének néztem az ilyeneket, mindaddig amig egyszer le nem ragadtam egy basebal közvetítésnél az Eurosporton, ahol végre magyar kommentátorral megvilágosodott előttem a játék lényege.

Még nem tartok ott mint a fennti leírásban, de már jó úton vagyok a felé.

GAbica 2009.12.03. 10:52:27

Mondjuk én egy ideig hokirajongó voltam, de hogy modoros legyek, már úgy vagyok vele, hogy élőben az igazi élmény kint ülni a meccsen.
De pár éve magyar kommentátorral megértettem az amerikai focit, azóta őszinte híve és rajongója vagyok.

haromt · http://90es.blog.hu 2009.12.03. 11:08:52

a 3. kategória úgy érzem még kevés számomra :P Én már a 4.ben vagyok :) College focinál nincs jobb

Styxx 2009.12.03. 11:18:33

Zseniális poszt Gr!

és a végső fázis az amerikai sportbuzi "drogkarrierjében" mint a heroinistánál, amikor főzetlenül, akár egy posztoló yard szeme láttára is szúr, hogy vesz egy amerikai kocsit:-)

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2009.12.03. 11:23:18

jaj most nem azért, de ez volt eddig a legjobb poszt a modoroson:)

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.03. 11:24:51

Ellenpontként említeném az NFL rajongó csajokat, akik úgy nézik végig az idényt, hogy fingjuk nincs semmiről. Elképzelésük sincs, mi a különbség a first down és a tackle között, őket kizárólag Larry Fitzgerald fehér, feszes nadrágban pompázó vasporos valaga vonzza.

haromt · http://90es.blog.hu 2009.12.03. 11:29:08

@Bettie Page:
ne istenítsd az ezredest, így is eléggé el van szállva :P

Blackrock (törölt) 2009.12.03. 11:47:39

@Gabica [a legboldogabb]: minden postról egy régi pasid jut eszedbe? Te jó ég, hányan régi pasid volt??:)

Számora mind a két "oroginal" amerikai sport egy nagy kérdőjel. Dunsztom sincs mit esznek ezeken az emberek...dögunalom mind a kettő. A baseball-ból a sapka, meg a hazafutás maradt meg bennem, az amerikai "fociból" meg semmi. Valami azt súgja egyébként, hogy Kurtz ezredes is a modoros amerikai sport buzik táborát erősíti (titokban persze).

GAbica 2009.12.03. 11:53:57

@Blackrock: Vannak akik többet lefednek magukban. A volt férjem spec a felét egyedül :)
De izé, nem ártatlan zárdaszűzként lettem én a legboldogabb azért.
Egyébként amíg nem értettem a szabályokat, én sem értettem mit esznek rajta. De jó kommentátorok szépen elmagyazzák a buta kislányoknak a közvetítés alatt :D

Styxx 2009.12.03. 11:54:22

@Gabica [a legboldogabb]: @Blackrock:
"@Gabica [a legboldogabb]: minden postról egy régi pasid jut eszedbe? Te jó ég, hányan régi pasid volt??:)" Ja, várjuk a modoros expasikról sztorizgató csaj posztot.-)

GAbica 2009.12.03. 11:56:12

@Styxx: azért pasiban is találsz :) de nincs nekem ahhoz tehetségem, írd meg szépen te :D

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2009.12.03. 12:14:10

Fene se gondolta volna, hogy már emiatt is modoros vagyok. :)
Pedig én csak simán szeretem nézni az NFL-t (igen-igen, vasárnaponként három meccset, kettőt neten meg egyet tévében), de az már engem is kurvára zavar, amikor az eleinte lelkes kezdőnek számító kovácssanyi elővezeti, hogyaszongya:

A friszéfti elindul egy blájndszájd bliccre, van ott egy miszteköl, mert a dété elnézte. a kjúbínek így megvolt a tríszekönd, látja a leftszájdon flájt futó tájtendet, de aztán mégis a longrútot futó vájdriszívernek passzolja, hát igen, a peszrás nem működik, pedig a dífenz a második a ligában az eloved jard tekintetében.
Látod, ott csinálja meg a húkot, amíg eladják a pléjeksönt, és nem szkrínpesz lesz belőle, hanem beleáll és roket, így nem tudják lekövetni, a fullbek pedig szerintem holdingot csinált, de a csíkosok nem fújták be.

Hogy mi van?!

MakoG 2009.12.03. 12:17:26

Azért a múltkor, amikor a BOS-NYY meccsen a 8. inning alján, bases loaded full countnál a Red Sox relievere véletlenül középre dobott egy splitfinger fastballt és a Yankees pinch-hittere ütött belőle egy base-clearing double-t, az nem volt semmi.

virágelvtárs 2009.12.03. 12:18:03

Az amerikaisport-ellenes modorossal találkoztam a én, nem is egyel. Aszongya:
"Hallod,én azokat a meccseket csak a pompomcsajokért nézem. A többi nem érdekel, mindig csak a szünetért kapcsolom be. FIGYEJJFIGYEJJFIGYEJJMOSTJÖNNEK! Hallod de jó bőr egytől egyig! Miket tudhatnak, öcsém!"

Styxx 2009.12.03. 12:28:05

@virágelvtárs:
én valahol ennek voltam az inverze, amíg pornót TV-n néztem s nem neten.

Talán prűd vagyok, de nem bírom a csulázós jeleneteket. Amikor a pasi a hölgy hüvelyére6végbelébe csuláz egy IFA sorfőrt megszégyenítő adagot, és legalább annyira sercegősen, mintegy természetes sikosítóként. Nos, én ilyenkor elkapcsoltam és pár percre "megpihentem" többnyire egy éjjeli beszélgetős rétegműsornál. Valami Mélyvíz, meg Záróra típusú, "hű de nagyon szórom az észt" adásra, ahol mondjuk a GDP növekedésnek a posztmodern irodalomra kiváltott hatását taglalták. Ha engem akartak volna megszólítani, akkor a másik képernyőn a Privatot kellett volna a stúdióvendégeknek sasolniuk és a csulázó jelenetnél gyorsan átvenni a szót:-)

Mitya Ivanov 2009.12.03. 13:03:36

egy időben kedveltem az NBA-t, akkor, amikor Az Utah Jazzben Malone-Stockton-Hornacek volt a tengely. Mióta ők nincsenek, nem érdekel az NBA, az NFL sosem érdekelt, az NHL-t meg azóta nem figyelem, mióta a Quebec Nordiques megszünt. Az MLB-t nem értem, az MLS meg nb1-es szintű, az meg itthon is van.

MakoG 2009.12.03. 13:10:13

@Mitya Ivanov: Engem is azóta nem érdekel a foci, mióta nem játszik a legendás Jascsák-Steinitz-Podhola fedezetsor. :-)

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.03. 13:16:56

@MakoG:

Na, ezért meghívlak egy ferencvárosi koktélra.

Styxx 2009.12.03. 13:20:59

"az MLS meg nb1-es szintű, az meg itthon is van.":-))) mekkora szöveg!

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.12.03. 13:29:04

Drágák vagytok mind.
@Bettie Page: Te különösen cikicuki drága vagy
@haromt: A te csapatod meg olyan pályán játszik ahol Obamát választják meg elnökjelöltnek.

GAbica 2009.12.03. 13:29:22

@MakoG: Neked is megvan a könyv otthon? :) Ez most jó volt.

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2009.12.03. 13:33:41

@Kurtz ezredes: persze, hogy az vagyok, ezért jársz velem:)

johnyb (törölt) 2009.12.03. 14:01:31

ez is nagyon gyér lett:(
már az elején se rakta magasra a lécet a blog, szóval legalább nem "egyre szarabb"
a fordításról: LÉTEZIK ilyen, pl. 5be, 10be stb. a 10 hookot hogy fordítanád le?
világéletembe imádtam a Manchester Unitedet (most is) csak amikor először láttam NFL meccset teljesen magával ragadott a psort, az egyetem iliga hangulata is mindkettő fantasztikus; az NBA sem rossz csak követhetetlen a napi 10 meccs, a hokit meg a baseballt pedig mindig is utáltam.
erre kérhetnék valami lesajnáló fellengző posztot?
nem raknátok ki magatokról is egy képet?
vagy az nem jó?
csak azt szeressük meg csak az a hülye aki focin kívűl amerikai focit is néz, me' ho' ammeg ameikai mi meg nem vaunk azok akkó meg mit imággyuk nem?
majom

Hal Stanton 2009.12.03. 14:02:26

Milyen címre lehet küldeni olvasói cikket?

udvari bolond 2009.12.03. 14:05:28

@Mitya Ivanov: "egy időben kedveltem az NBA-t, akkor, amikor Az Utah Jazzben Malone-Stockton-Hornacek volt a tengely"

hát ez szupergáz...

haromt · http://90es.blog.hu 2009.12.03. 14:07:48

@johnyb:
lécci olvasd át újra. az ezredes úr megszállott focsi gyűlölő. ez világosan látszik...

greggrant 2009.12.03. 14:08:21

nagyon jó poszt, kösz!

Van olyan is, aki leragad az első fázisnál, tehát az NBA-nél - de tisztában van az NFL és az MLB szabályaival is. Mondjuk én, aki NBA-t blogolok, ugye :)
Ami még anno, amikor megjelentek a kosaraskártyák Mo-n is, akkor kapott el, és azóta nem enged. Statisztikák előre-hátra, pár évvel ezelőtt fantasy ligák... ahhh :) Ja, és természetesen internetes közvetítések minél nagyobb számban, hétvégén keleti parti idő szerint élve, yeah!

Alamio 2009.12.03. 14:13:12

Nem mondom hogy ez én vagok, de vannak átfedések, egyetlen kitétellel: az Európai fociról tudok majdnem mindent, mindig. És bármikor megnézem a kedvenc csapatom (vagy fontos/döntő meccsek) ISMÉTLÉSÉT is, ha van rá időm. Mert kielemzem a taktikát. (gondolom, itt most az amerikai sportokról van elsődlegesen szó, úgyhogy egy kicsit off voltam).

Mitya Ivanov 2009.12.03. 14:18:13

@udvari bolond: jaj ne báncsá'má', tudom hogy gáz, sőt szupergáz, de ha egyszer ők voltak a TENGELY, precíz munkamegosztásban tették a dolgukat és öröm volt nézni azt az egysíkú playing system-et, akkor mit lehet ez ellen tenni?

Imiface · http://zenezenezene.blog.hu/ 2009.12.03. 14:24:51

@johnyb: Szerintem kurvára nem érted a viccet, ez legyen a te bajod.

s_timcsi · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.12.03. 14:33:25

Jó poszt! Viccesek a divat (amerikai) sport rajongók, akik egyébként semmit nem értenek a játékhoz, csak egy két tinivígjátékból van valami halvány sejtésük az egészről!

LyukasBogrács 2009.12.03. 14:33:25

NASCAR, INDYCAR volt mar?

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.03. 14:34:23

@Imiface:

Az ilyen arcoknak mindig kevés hozzászólásuk van (100 alatt) és akárhova tévednek egy műsoruk van: ez szar.

Flankerr 2009.12.03. 14:39:12

kosárlabda mindíg is hidegen hagyott. NHL-beo lykor belenézek, inkábbm agyar hokit követek olykor. Baseball kimarad, NFL-be bele vagyok zúgva mert jó és izgalmas, változatos.. a kinti profi kommentátorokkal máris élvezetesebb a meccs, és csak úgy ragad az emberre a nyelvezet..:)

greggrant 2009.12.03. 14:40:12

@LyukasBogrács: NASCAR, mi? Hogy egy kis Jeff Dunham-et idézzek: wrooom, egy balkanyar, wrooom, még egy balkanyar, wrooom, nem fogod kitalálni, még egy balkanyar! :) redneck sport

Maestro 2009.12.03. 14:42:18

Kurtz ezredes ahelyett hogy modorblogot írna, menjen gyűlölködni. Most. Rég nem frissült. Ejnye.

Bruce#91 2009.12.03. 14:43:36

Tetszett ez az írás. :)

Igen aki már HS football-t néz az már nagyon durva :)
Igaz haromt? :D

Egyébként Fitzgerald segge meg tényleg kurva jó :D (pont ezzel viccelődtem az SB alatt :D) Még jó hogy más is észre veszi! :D

Mitya Ivanov 2009.12.03. 14:45:34

@LyukasBogrács: azok szarok. DTM és WTCC menő

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2009.12.03. 14:48:06

Ezredes úr, ez a poszt csak nem a tegnapi sörözés során kristályosodott ki? :)

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.12.03. 14:51:12

@picidzé:
Nem, nem :) Ez már egy korábban megírt szösszenet. Amúgy a felvetésekre reagálva elismerem, hogy az egyes szintet már kivittem, most a kettesen vok. GO STARS! GO COWBOYS!
A gyülieli pedig 48 órán belül produkálni fog.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.03. 14:54:21

@legyen az a neve hogy:

Nabazmeg! Azért én áttételesen vettem észre.

johnyb (törölt) 2009.12.03. 15:00:05

haromt:)) vicces téged itt kommentelni látni, pedig mintha...
namindegy

ez is csak egy olyan összegyúrt mesefilmes karaktert, akin jót nevetünk, mert mi tuti nem vagyunk azok, pedig "mi" állunk hozzá legközelebb...
egy ilyen poszt megnyugvás a lelkünknek, hogy hahaha, na mi nem ilyenek vagyunk, MI tényleg értjük, mert mi nem 2004-ben ismertük meg az NFL-t, hanem már 2002-ben a jetix után bejött a fox, háhá!

akikről beszélünk most tényleg az a felnövő generáció akik így kezdték? 16 évesen?
vagy ez lenne a nagy újdonság hgoy 16 évesen mennyire gáz az ember?
ha nema sportban, akko rmásban, de mindent majmoltunk és mindenhez nagyon értettünk, 23 fölött már ninc silyen ember

gedal1 2009.12.03. 15:00:07

Nagyonigaz, rólam szól...bár a fejlődési szakaszon megakadtam.:)

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2009.12.03. 15:06:18

Na, ezen jól szórakoztam! Szerencsére modoros változata mindennek van. Így végre jót röhöghettem azokon, akik TÉNYLEG modoros amcsisport rajongók.

"Fáböl, fámböl!"

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2009.12.03. 15:12:24

Muhaha! Szerencsére mindennek van modoros változata. Így most jót röhögtem azokon, akik TÉNYLEG modoros amcsisport rajongók.

"Fámből, fámből!"

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.12.03. 15:20:33

@johnyb: írd meg bátran, és mi meg lehozzuk.

A bloginterjún volt rólunk kép, szerintem egész helyesek vagyunk. Keresd meg :)

@perfor: modortibi géméjl.

@Kurtz ezredes: kösz még 1x, Körc.

BGB 2009.12.03. 15:20:39

Nagyon jó, én most a Brady siges korszakban vagyok, a kosár, a hoki és a szákker egy szar... Kiváncsi vagyok a jövőre... Grat a szerzőnek mert tényleg ért hozzá, ez nem szokott jellemző lenni...

johnyb (törölt) 2009.12.03. 15:20:55

na most nézzétek meg ezeket az embereket...
ezt akartátok? Kurt ezredes... már ugattak eleget a MAFL meg minden miatt, ez volt a cél? hogy még alájuk is dolgozzatok?
nagy grat! "és persze a cikk nagyon jó lett, nagyokat nevettem!!!"

LyukasBogrács 2009.12.03. 15:22:50

A dragstert kihagytam. Meg a monster truck-okat. Meg a supercross-t is.
Kimaradt valami?

Dani_ 2009.12.03. 15:27:30

@terasz9: Pedig ez lenne egy kommentátor lényege, hogy elmondja azt, amit a néző talán elsőre nem vesz észre. Senki nem állította, hogy éveken keresztül ez egy ismerkedjünk a foci szabályaival műsor lesz. Én se háborodok fel azon, ha egy baseball közvetítésen nem értem hogy mit beszélnek, mert fogalmam sincs a baseballról.
Sanyi közvetítéseit megnézem, de egyébként, ha ugyanaz megy az ESPN-en is, mint a Sport tv-n, akkor inkább az előbbit nézem a kommentátorok miatt.

haromt · http://90es.blog.hu 2009.12.03. 15:57:01

@johnyb: Kurtz ezredes jó barátom és lényegében rólam írta a posztot :P Nekem nem esik nehezemre röhögni magamon :P

És igen a HS Foci is menő, de a College mindent ver. A NASCAR meg modorosabb mindennél :P

Rothstein 2009.12.03. 16:01:42

Hatalmas poszt! En 3 evvel ezelott meg a 3. csoportba sorolodtam, de azota atnyergeltem a latin amerikai focira. Mivel megtehetem, hat sokat fent is vagyok, es amit csak tudok nezek a netes csatornakon (es fogadok kokemenyen). A baratnom megerti(jon belole nemi penzmag es ot sem hanyagolom el), noha nem latin a csajszi (volt olyan is, keshegyig meno vitakat folytattam vele hogy az UNAM vagy a Cruz Azul a jobb, termeszetesen a kekek) :))

flimo13 2009.12.03. 16:06:51

Én már NBA előtt is kosárbuzi voltam, hokit sose szerettem, európai focit meg már azelőtt utáltam, hogy egyátalán hallottam volna NFL-ről. De utóbbit imádom. A baseball még hátravan.

J.W. Booth 2009.12.03. 16:07:59

@MakoG: Szerintem az DH volt aki ütött hét foul ball-t egymásután, miután a shortstop errorjából kijutott az egyesre.

Tightend 2009.12.03. 16:09:16

Az NFL rajongók mind idióták. Én csak tudom.

A cikk amúgy szóról-szóra igaz, legalább 20 ilyet ismerek és egyre szaporodik a számuk.

Fernando Torrent 2009.12.03. 16:09:38

@greggrant: ez rendkívül értelmes megnyilvánulás, gratulálok. amikor valaki hozzánemértő az oválpályás versenyzést leszólja annyival, hogy "ott csak balkanyar van" meg "mennek körbe-körbe", és azt hiszi, hogy okosat mondott...

ez a poszt amúgy nagyon gyenge. eléggé ismerem az amerikai sportokat meg a rajongói kört is, de akkor is.

Rich.mond 2009.12.03. 16:10:43

@Rothstein: Volt Cemex dolgozóként csakis a Tigres jöhet szóba.Még mezem is volt:) -baromi jól nézett ki!

Az NHL-re miért kéne ráunni?

Amúgy bár világéletembe szácö'r párti leszek, nem rossz az NFL, csak még nem igazán vágom a szabályait:)

Rich.mond 2009.12.03. 16:14:07

@Fernando Torrent: Akkor elégedj meg azzal a tudattal, hogy okosabb vagy az oldalt látogatók túlnyomó többségénél.

majdazténtudom 2009.12.03. 16:17:39

hát ez elég király lett :D
Haverral fél órája röhögünk, pedig ő régóta az NHL fázisban, én meg a Második lépcsőn indultam el 2004-ben (és tiprom ma is) (bár az NHL-t csak szeretem, soha nem voltam beleőrülve)

Több csapatnak is szurkolás, sorozatok, Friday Night Lights ..minden megvan :D
..most röhögök magamon...
köszö'mszépe' :D

Rothstein 2009.12.03. 16:52:16

@Rich.mond:

Szegyelld magad! Na de legalabb nem America szurkolo vagy. Botranyos a sarga mezuk. :))
Engem anyuka annak idejen majdnem kitagadott amikor meghallotta hogy nem az UNAM-ot favorizalom, de o is megjegyezte hogy legalabb nem America ... :))

greggrant 2009.12.03. 17:01:12

@Fernando Torrent: nem én mondtam, okostóbiás, csak idéztem :P próbálj meg lazítani, alulműveltkém, lehet, hogy láttam annyi oválpályás versenyt, mint te ;)

Pepsi 2009.12.03. 17:32:06

Nagyon jo, de en hianyoltam a tipikus "ezek a hulye szerkesztok mindig hatvednek forditjak a quarterback-et" modormorzsat.

Oscee 2009.12.03. 18:31:42

Nekem a NASCAR a kedvencem, akkor mi a szitu?
A fenti Dunham idézet amúgy vicces, de nem egészen igaz :P

Persze NHL-t és NFL-t is imádom...

Az MLBs arcokat viszont nem értem, ha valami igazán unalmas, akkor az a baseball. Ujjonganak, hogy végre elütötte a labdát. B+ de előtte 20 percig csak szarakodtak! (talán épp ez az ujjonganivaló, 4-5 óra agyzsibbasztásban van 15-20 perc cselekmény, plusz amikor Tom Hankset mutogatják a lelátón)

dildozer · http://www.youtube.com/watch?v=AwIY4PRIp4s 2009.12.03. 18:57:50

ez az amerikai foci-rajongás mindig is rejtély volt számomra - legalábbis itt mo-n. foci, hoki, kosár, az ok. mert azért ezeket lehet itt is játszani elég sok helyen. az ember fiatalon megismerheti, megszeretheti. de hogy egy olyan sportért rajongjak, amit még életemben nem játszottam, nem igazán tudom elképzelni.

tudom, hogy van most már itthon is bajnokság (vagy legalább is egy-két csapat), de még soha nem hallottam/láttam olyat, hogy baráti társaságok amerikai focizni járnának. gondolom kicsit macerásabb is, mint kibérelni egy termet meg venni egy foci v. kosárlabdát.

léteznek egyáltalán ilyen pályák? vagy mondjuk a gyereket le lehet már vinni egy am. foci edzésre - kérdezem a szakértőktől?

Today05 2009.12.03. 19:02:35

@Oscee: akkor a krikett vajon mi?:D amugy a baseballt én sem szeretem tulzottan, bár 1x voltam meccsen (modorosan beleburkoltam a mondanivalomba) és az feeling volt, előtte tailgate, bent evésivás, dumálgatás, aztán amikor valami érdekes volt, kiabálás:) de ezeken kívül vegytiszta agyhalál

48 2009.12.03. 19:10:34

@Kurtz ezredes:
Mókás a cowboys és a 48 kifejezéseket egy amerikai sportokról szóló posztban együtt látni, ráadásul véletlenül!
Ja és asszem legtöbben gömbfocinak becézzük a szákkert.
Amúgy az összes kategória vagyok egyben. Már NFL-re is NBA-ről váltottam. Collage-nek meg tényleg megkapó a hangulata...

48 2009.12.03. 19:13:01

@dildozer: három divíziós magyar bajnokságunk van, húszonsok csapattal. Három magyar csapat nemzetközi porondon is képviseli hazánkat.
www.mafl.hu további infókért ;)

48 2009.12.03. 19:16:05

@48: bocs a huszonért...

stero · http://newyorkrangers.blog.hu/ 2009.12.03. 21:18:32

ez gyakorlatilag úgy ahogy van az elejétől a végéig majdnem igaz. nyilván az európai ember a hokival és kosárlabdával kezdi mert az öreg kontinensen az is népszerű. aztán itt kettévált az egész mert jött a műhód sky, screen és dsf sport. aki ezen ment tovább mint én nem az ezredfordulón ismerte meg közelebbről az NFL-t meg az MLB-t hanem pontosan 20 évvel korábban. a kosárról és a hokiról nem is beszélve. a szlovákok pl már a 87-es canada kupát is adták.
rájuk marhára nem igaz a sign, a post NFL meg lacrosse korszak. aki akkor választott csapatot az azóta is kitart mellette. játsza a fantasyt, fújja a statot (de nem kérkedik vele) és olyan legendás történeteket ismer amiről itthon csak a legvérmesebb fanok tudnak.

amúgy érdekes, hogy nekem az nba mindig utolsó volt a sorban. utáltam, hogy a kilencvenes évek elején az emberek 90%-a divat bulls fan volt. még a kezdőötöst sem tudták elmondani.

corrado 2009.12.03. 22:19:27

@dildozer: nem értem, mit nem értesz azon, hogy valaki olyan sportért rajong, amit nem űzött soha...fura

@Today05: a krikett meglepően fasza, mostanában láttam eurosporton-on és a kommentátorok vágták mi a helyzet(azért ez nincs mindig így azon a csatornán) és így szórakoztató volt

Fernando Torrent 2009.12.03. 22:51:00

@greggrant: ezt kétlem, de mindegy is, általában amúgy ha idézel valamit különösebb kommentár nélkül, azzal azt jelzed, hogy egyetértesz vele, ezért gondoltam

48 2009.12.04. 00:02:05

@corrado: A 20-20 Krikett tényleg nagyon jó Szívesen kipróbálnám azt is. Kicsit nyomi mondjuk a susogós melegítő meg az aranylánc, de izgalmas nagyon!

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.12.04. 02:35:40

A modoros amerikaisportos csúcsa, amikor már úgy tesz, mintha Amerikában élne. Fontban és gallonban számol, ismeri a belföldi repülőjáratokat, és dollárban fogad.

Panther V. · http://kigondoltam.blog.hu 2009.12.04. 04:19:14

Aki bármit vagy bárkit kedvel ami/aki az amerikai földrézrôl vagy angolszász/Brit Nemmzetközösségbeli országból származi

Oscee 2009.12.04. 08:31:14

@Today05: Huh, a tailgate partik nagyon. Akkora grillfeszten még nem voltam, mint Miamiban egy Dolphins meccsen.

Baseballért fizettél is? :)
Krikettben amúgy valami igazságod lehet, abból még addig se jutottam, hogy végignézzek egy meccset :D

@Gudea enszi:
basszus, ha az a mértékegység, akkor mibe számolja? 1 gallon helyett 3,7 liter üzemanyaggal számoljon és 1 yard futás helyett 91 centivel? zsebszámológép nélkül néha necces
jó, mondjuk ha tejet is gallonban kéri Bözsinénél az már gáz, de ez meg már erős túlzás...

Naumov 2009.12.04. 11:39:19

Na ilyenkor mindig rohadt öregnek érzem magam, mert hogy nálam konkrétan a nyolcvanas évek végétől a kilencvenes évek közepéig tartott az NBA-korszak. A rendszerváltás előtt évente kb. féltucat írott cikk jelent meg a témában magyarul, főleg Török Péter jóvoltából, és évente megvettek kb. két meccset felvételről (egy Detroit - Chicagora meg egy All-Star-ra emlékszem) amiknek a késő éjszakai megtekintéséért külön szülői engedélyért kellett folyamodnom. Aztán 1990-ben kijutottam fél évre az USA-ba, és úgyszólván testközelből adózhattam a témának. Mire hazajöttünk, már kezdett begyűrűzni ide is a dolog, és egy pár évig még lelkesen kosaraztam meg statisztikáztam, aztán idővel beleuntam. Talán pont azért, mert az internet elterjedésével divattá vált. NFL, NHL, MLB valami miatt sosem hozott annyira lázba mint az NBA, lehet hogy azért mert csak a kosárlabdát űztem élőben is.

majdazténtudom 2009.12.04. 12:59:27

@dildozer: forma1-et is nézek ..szerinted űztem? :D

@Naumov: szntem nem gondoltál bele rendesen az utolsó előtti mondatodba. Amit írtál, abból úgy tűnik, hogy tényleg nagyon szeretted az NBA-t, de ha meg nagyon szereted, akkor nem kezded el nemszeretni attól, hogy divattá vált...

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2009.12.04. 15:28:47

@Dani_: Nem az a baj, hogy elmondja. A baj az, hogy eleinte csak néha használta, most már külön figyelmet szentel annak, hogy ne ejtsen ki _egyetlen_egy_szót_se magyarul.
Nekem úgy érződik, mintha ezzel akarná jelezni, hogy ő mekkora szakértő. Pedig nem ezért szeretjük... mert egyébként szeretjük.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.12.04. 16:42:02

@Oscee:
Gudea ezen megjegyzése sztem haromtnek és nekem szólt :)

Flood 2009.12.04. 19:52:07

Követem már jó pár éve az NFL-t, de fingom sincs mi az a Brady sig (vagy legalábbis ilyen néven).
Amúgy a post nagyon büntet :DD

a_fater 2009.12.04. 21:48:38

Amióta értem az amerikai foci szabályait, még jobban utálom :)

Az NHL viszont egy jó liga, hajrá Pittsburgh (már régóta, nem a tavalyi bajnoki cím óta), de azért hokiban is főleg hajrá Magyarország, Ferencváros meg persze Sapa Fehérvár AV19 (na ez milyen név már...)

lr 2009.12.05. 12:30:14

@corrado: Én mondok durvábbat: mára alig értem, hogy lehet sportot egyáltalán nézni - számomra az egy olyan dolog, amit az ember jobbára csinálni szokott. Egyáltalán nem feltétlenül versenyszerűen, sokkal inkább a maga kedvére és javára.

Azért nem mondom, _megboldogult ifjúkoromban_, mikor még versenyszerűen kosaraztam, engem is majdnem elkapott a kártyagyűjtős gépszíj, sőt: virtuális játszás is megvolt az EA Sports vonatkozó termékeivel, de ilyesmit addig sem a tőrvívásnál, sem a tenisznél, azóta pedig sem az úszásnál, sem az MTB-nél nem tapasztalok (valszeg öregszem :Ö)
Nézni még esetleg a WRC, de persze abból is kikopnak már lassan a hősök :P

Ugyanakkor ha valaki megdobna egy linkkel, ahol tök laikusok számára is érthetően, szabatosan és tömören össze van foglalva a baseball és az amerikai foci lényege és szabályai, azt nagyra értékelném (talán 1 ilyen posztnál akad, aki jobb barátom, mint a Gugli).

cantalien 2009.12.06. 00:29:24

Amíg nem látok ilyen - www.youtube.com/watch?v=ju2bGn2F1vM - érzelmeket egy USA stadionban, addig nem tudom elhinni, hogy van, aki rajong egy ilyen sportért (pláne egy olyan csapatért, amihez semmi köze).

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.12.08. 10:33:14

Ezredes, maga egy vérgőzös állat.

RobDN 2009.12.14. 13:09:02

Oh boy... pedig már reméltem, hogy az amerikai sportok közé a wrestling is besorolást nyer majd.

gall a miklós 2009.12.27. 17:58:29

Szerintem ez a blog úgy ahogy van fölösleges. Még csak nem is vicces. Ha az index meg néhány olvasottabb blog nem tolná ennyire,a kutya sem olvasná. Amugy meg 3 db. embert ismerek, akik szeretik az NFL közvetítéseket, és mind a 3-an teljesen különbözőek.
Ja és még a fikázáshoz:D: Senkinek nem jutott eszébe eddig kivesézni a modoros, okoskodó megélhetésibloggereket?

Mitya Ivanov 2009.12.27. 19:07:03

@gall a miklós: a megélhetésibloggereket még nem, de a totálhomyál kommentelőket már igen

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.12.27. 21:11:27

@gall a miklós: ja, ez van.

De azt írd már ide hirtelen, hogy melyik az a "néhány olvasottabb blog", akik a Modorost annyira tolják? Ugye nem a társtulaj Nyelvész Jocóra gondolsz?

pcocu 2010.01.20. 10:11:22

Hibás!

Az igazán komoly arcok, mint én:), a DSF-sel kezdtek a '90-es évek elején - NFL,NBA - (Innen maradt Kelly és a Bills kedvencekké válása, dallas cowboys gyűlölése), és várták a hétfő éjfélt, mikor egy-egy NBA meccset magyarul is meg tud nézni...

gazdinf 2010.02.23. 10:54:38

"kimegy a Margitszigetre" - ezzel szíven szúrtál
"nézi a Friday Night Lights-ot" - ezzel megforgattad benne a kést :)

egyébként léteznek bobozás rajongók? flémelnek a 2es bobosok a 4es bob rajongókkal?

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.02.07. 02:10:17

Komolyan beszarok h ez a seggbéna Bush csinálja meg az intet...
mondjuk a TDnél rögtön megmutatta mit tud :)

húsgombóc · http://husgomboc.blog.hu 2012.10.16. 11:11:08

Van Packers sapkám, labdám. Hanyas kategória vagyok???
Ja, és nem 20-30 közötti férfi, hanem nő és 60.
Imádtam a posztot.. és a hsz-eket is.
süti beállítások módosítása