A modoros Indie

2009/11/25. - írta: Modor Tibi

 

Ez a téma annyira szemérmetlenül kínálta magát, hogy az ember már-már belepirul...

De mielőtt beleásnám magamat személyesen is egyik kedvenc zenei irányzatomba, átadom a szót Dájvidnek, aki nemcsak az ötletet vetette fel, hanem azonnal meg is kínált pár részletben a poszttal.

 

A modoros INDIE

 

2005-ben, főként Anglia irányából megérkezett hozzánk is a gitárzene/garázspunk/britpop hatalmas reneszánsza, melynek egészen stabil rajongói köre - ha fogyatkozik is - azóta kitart. Beszéljünk tehát a modoros INDIEkről.

 

Fiúk:

 

  • vasalt, Beatles-szerű haj / göndör, Jackson Family-szerű (amire a csajok azt mondják, hogy "de édes")
  • következetesen fenntartásai vannak Tonyóval, a MOOG énekesével szemben, de azért titokban figyeli
  • ő lájtos. Nem kiabál, nem idegeskedik
  • 32-es méret esetén 28-as Levi's farmer + tornacipő, külvárosiak vagy vidékiek esetén még Tisza
  • szinte betanult, cinikus arccal jár-kel a városban
  • Májszpészen fent van, és komment formájában kérdezi meg a családtagokat is az aznapi vacsoráról
  • kockás ing is elképzelhető (idősebbeknél a grunge-korszak emlékére)
  • deszkázott korábban, de lehet hogy még most is

 

csajok: 

 

  • vasalt, egyenes, mondom vasalt, nyílegyenes haj, melynek változatai:

 

1. Kleopátra-frufru

2. átlós-szembelógó

3. újabban feltűzött

 

  • királykék, piros, lila, vagy zöld, 7 számmal kisebb nadrág
  • közösségi oldalakon ki van írva róla valami műhülyeség (pl. magamról: "love.notlove." / "hiszek a tücskökben és tegnap óta vizes a hajam." / ufolány.peace4me. )
  • balettcipő (nyáron előfordulhat még hülye színű harisnyával vagy egyeberuhával (melyhez vastag öv dukál), télen szövetkabáttal
  • közösségi oldalakon megváltoztatott név, hogy ne kereshessék meg csúnya idegenek (pl.: Kovács Szilvia = k. szilv)
  • bulikon (teszkó, gumi, kollektiva, mert electrolódunk már) jellegzetes, szökdelésre emlékeztető táncolás
  • igyekszik mindent kisbetűvel írni. utána meg pont. pont. pusz.
  • Myspacen fent van, privát a profilja, hogy ne zavarhassák idegenek, ugyanakkor naponta tesz fel magáról új képet, és ezt be is jelenti, hogy az ismerősök tudják mondani, "de szép vagy"
  • néha fehér keretes napszemüveg (de fejüveg mindig, magyarul homloktól állig tartó napszemcsi)
  • ha buszon, villamoson az ő irányába nézel, felháborodik rajta (mert biztos be akarsz próbálkozni, akkor is, ha 70 éves tata vagy:))
  • buliztak már többször magyar indie/gitárpop/ahogyakarod zenekari tagokkal, és "tök aranyosak" (pl.: Hangmás Endre, múg Csabi akinek milyen jó a haja)

 

Mindkét félre jellemző:

 

  • Imádják az Egyesült Királyságot, többször voltak már kint, vagy szeretnének kimenni. Amikor 20 fok körüli a hőmérséklet, és szemerkél az eső, arra mondják: "na ez a jó idő". A PEP! magazin olvasói közé tartoznak /-tak, ha nem is mind, és számos modern vagy álművészi kezdeményezés rajongói, legyenek azok blogok, kiállítások, stb.
  • Miközben jár-kel a városban, meg van róla győződve, hogy a sok hülye paraszt Magyarországon nem ismeri azt az Angliában csapból is folyó slágert, amelyet éppen ő hallgat sikkesen unottan.
  • Amennyiben csaj, nem vegyül a pórnéppel, és nehezen megszerezhető szerepben tetszeleg, ugyanakkor szivesen kielégit orálisan 1-1 70-es évekbeli dallamokból lopó/építkező trendi electro dj-t bulik alkalmával.
  • Fő lakóhelyek: BP I-II-III, XII, XXII, VI-VII, középgyenge utánzataik lakóhelyei: Újpest, Lőrinc, Erzsébet, Kispest, nagyon gyenge utánzatok lakóhelyei: távolabb, sokkal.
  • Normál, egészalakos kép közösségi oldalakon TILOS!, mert az régimódi. Ehelyett a hajából négy szál, esetleg egy emoszerű felülről elkészített kép, és természetesen egy fekete-fehér, kibogozhatatlan című: pl. "Boggal CZ-ztünk a.k.a. SZTKBLUES."
  • Fiúknál lehetséges még: Zakó-skinnyjeans-csizma kombináció
  • Határozott névelő használata nevek előtt tilos, mert az bunkó, tehát: "Beszéltem Astroval, jön ő is, meg Benny is Kunkra."
  • Angol képcímek közösségi oldalakon!!

 

Hát igen, itt úgy látom, nagyon a mozgalom epicentrumából készült a tudósítás, nekem az indie az olyasmi volt régebben pl., mint a Suede vagy az Elastica. Öreg róka vagyok már.

Örömmel írok legközelebb az igazi britpoposokról :)

211 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FlybyWire 2009.11.25. 15:50:08

@afromagyar: Ez most hogy jön ide? Bocs, de tényleg nem értem, min akadtál fenn. Svédországi popzenei előadókat soroltam fel. Mi nem tiszta?

El Topo (Sgt. Elias) 2009.11.25. 15:58:22

@FlybyWire:

A svéd fogorvos túl feka, hogy autentikus viking lehessen!:D:D:D

IndaMuncher 2009.11.25. 16:11:05

@Gumineaux: "Legoember frizura" ezt licenszelni lehetne.
:D
@Ernoke: Nem tudom, hogy az indie vagy nem , de azok egytől egyig szarok. A Verve is pont olyan szar. Az Oasis határeset.
Amiket én ismerek Indie-ként, azok kurva jók. Bár én inkább a magyar képviselőit ismerem:

Szerintem fogyasztható és nem okoz agykárosodást, bár a modoroskodó videókommentek igen.
www.youtube.com/watch?v=X3eHIY0cXOY

Ez meg már volt fika tárgya itt is, pedig szerintem nem rossz:
www.youtube.com/watch?v=uobZSczT6mY

FlybyWire 2009.11.25. 16:18:44

@El Topo (Sgt. Elias): más jellegű is volt a zenéje, (bár szerintem volt svéd hatás is benne) :), de akkor is a svéd GDP-t növelte a fiú :) Hello Africa :P

IndaMuncher 2009.11.25. 16:20:30

@F.house: Különösen a másosdiknál olyan szánalom benyaló, modorkodó kommentek vannak, hogy ááááá kaparom a falat b+!

El Topo (Sgt. Elias) 2009.11.25. 17:40:26

@F.house:

A Yonderboy az nem indi, a másik meg háááát, ilyen pinakönyörgő szarság.

clark.kent 2009.11.25. 19:07:01

@Bérgyilkos Bohóc: Igazad van. Szerintem névelőt használni tulajdon nevek előtt nem bunkóság. Egyszerűen csak magyartalan. (Lásd: bármelyik kisiskolás nyelvtankönyv)

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.11.25. 19:22:03

@FlybyWire: csak poenkodtam. Egyebkent ma mar sokat beszelgettunk egy masik blogon, most latom a felhasznaloneved. En csinalom a kolbaszblogot.

Ernoke 2009.11.25. 19:26:11

@F.house: ezek nekem mind nagyon unalmasak... nem kenyerem a fülbemászó zene különben sem. de igazad van, nem szar, csak én utálom személyesen.:)

ukunoka 2009.11.25. 19:37:47

Na, az Ezbaszik klasszikus példája a koppintós ötlettelen divatzenének ...

Mitya Ivanov 2009.11.25. 19:55:44

@F.house: köszi végre megtudtam, hogy ez a szám indie, meg azt is hogy ki adja elő. A petőfi rádióban nagyon sokszor volt egy időben. Nekem tetszik, bár a fiatalok tényleg hülyén néznek ki, tényleg legósan. Ha ez indie, akkor az is indie, amiben az a refrén, hogy I like you ájlákjú...
?

cd-r 2009.11.25. 20:02:26

jade amúgy az indie az egy külön műfaj, mint a punk? én úgy tudtam hogy az egy jelző mint a metálban a death vagy rockban a hard. hhmmm. sebaj. ismerek ilyen csajokat, de hiába néznek ki jól, a flegmaságuk miatt inkább a rúgnám mint a dugnám kategóriába esnek.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.11.25. 20:16:30

Csak az jutott még az eszembe, hogy valójában akkor mi a lófasz is ez az Indi jelenség? Hiszen az egész teljesen megfoghatatlan. Biztos ahány Indie buzi van, az mind mást mond. Gyanítom, hogy benne van erösen ez az anglo-saxon wannabe-szocio de inkább azért jólétiek maradunk attitüd, szóval, hogy ök sem tudják mit akarnak, kurva jó szenvelegni meg ahogy a posztíró remekül rátapintott, lehet elismeröen csettinteni amint szarabbra fordul az idö mert akkor az amúgy is sápadt arcbör pont olyan kékes-zöld hullaszínezetet nyer mint a hasonló zenés videóklippekben amelyeket persze csak valami olyan videómegosztón lehet elérni, ami egy brit szerveren van és tele van hype logókkal meg sötét szürke hátterekkel meg apróbetüs cikkekkel napszemüveges lefáradt zenész arcok sleppjérööl.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.11.25. 20:25:00

@Blassius:

Ezek ugyanazok a csicskaváriak, akik annak idején popperek voltak. Hö!

Ulf 2009.11.25. 20:40:34

Az igazi indie férfi: elegáns!
NEM hord farmer nadrágot, és tornacipőt.
Élére vasalt szövetnadrág, bőrcipő, még ha pólót is vesz fel (az legyen csíkos!)
Többnyire inget hord, feszülőst, lehetőleg nájlonból.
Sál az kell, valóban. És a zakót se hagyjuk otthon.

Szpáhi 2009.11.25. 21:11:32

Végre egy poszt, amiben egészen magamra ismertem, mi több, egészen jó kiröhögni a modorosságaimat:)) De: Tisza-cipőt nem hordok, soha nem deszkáztam, a moog-ot nem ismerem, májszpészen nem vagyok,nem érzem magam sznobnak, a többi nagyjából stimmel.
és az oasis nem szar, akinek ez a véleménye, az bekaphatja és hallgassa az "erősen idézőjelesen" jó magyar előadókat.
ennyi voltam, szevasztok

666E 2009.11.25. 21:47:57

@Cinnouse:
BRMC valami isteni zenét játszik. a Howl tényleg inkább akusztikus irányba megy, de amikor viszont rendesen küldik, nekem inkább amolyan rozsdás, szakadt, erős poros szeles western-film ugrik be. csúcs.

Zach 2009.11.25. 22:50:19

Miért csak az angol zenéket nézitek?
32 leszek, ugyanazokon nőttem fel mint ti és mégis tetszik az indie.
Kanadai indie rock odabasz!

www.youtube.com/watch?v=ygOKE1VJeLQ

ellenszenvesfigura 2009.11.25. 22:56:37

tényleg szar az oasis.

egyébként elég a nevek előtti névelőhasználat fikázásából. nem csak pesten használják, hanem a dunántúlon is (németországban is). így szoktuk meg, ez van. más tájegységeken is mondanak fura dolgokat. pl. az én fülemet az ilyenek bántják: "hadd" helyett "hagy", "annál" helyett "attól" stb.

gójgómitic 2009.11.26. 01:41:44

Pont pár napja említette a cimborám (akit elképesztően nagy zenei inteligencia és nyitottság jellemzi),hogy ő kinem állhatta azt a szót,hogy indie (a fent kitünően jellemzett rajongókra gondolva),de minap utána nézet és pont azt olvasta,hogy a Stone Roses is indie zenekar és azt mondta erre,hogy nem fogja ezt a szót többé negativan használni.
Nagyon sok valóban béna zenekar létezik,de pl a Kasabian új lemeze az nagyon rendben van.De az fikázot Artyc M két tagjának ott van pl a szóló lemeze (nevük nem ugrik be),akik olyan briliánsan hozzák a 60' évek Burt Bacharak stylet,meg James Bond filmek hangulatát tinék létükre,h elképesztő.
Szóval csak csinyján a stavakkal.:)
A scissor sisters meg disco,semmi köze az indie-hez.
És abban ráadásul nem is rossz.

gójgómitic 2009.11.26. 01:43:12

Last Shadow Puppets az a nevük.:)

gójgómitic 2009.11.26. 01:46:40

Amugy én 30 éves fejemmel néha el-el nézek egy kollektiva bulikba (ritkán ,de hivnak olyan fellépőt akit szeretek) és azt kell,h mondjam tragédia a közönség.Rossz rájuk nézni.Estelenek,bénák és a csajok valóban megközelíthetetlenek.Nyalókáznak az elképesztően durva zene közben,meg divat bemutatóznak,pózolnak.
Az egyik legenerváltabb közönség akiket láttam.
Bár egy anti fithnes club közönségét megsasolnám.Azok lehet vernék őket.:)

gójgómitic 2009.11.26. 02:02:13

Na végig olvastam.
Azért egy Oasis-t szarnak nevezni kicsit erős.
Aki ilyet mond az nem ért a ZENÉHEZ semenyire.
Én pl nem szeretem az Oasist,de azt kibaszutól hallatszik,hogy olyan emberek írják a számokat,akikbe szorúlt egy kis kreativitás.
A 2-3 hónapos tucat slágereket lehet talán szarnak nevezni,akik a sülyesztőben elsülyedtek,ahogy jöttek,de egy Oasis-t vagy egy Verve-t,aki egy nemzedék himnuszát rakták le (bevésték a nevüket a zene történelembe),azt szarnak nevezni,már bocsánat,de ez...
Ha valaki nem szereti pl Mozartot (én se),de azt csak nem mondjuk már rá,hogy szar,mert a szar az nálam azt jelenti,h null kreativitás!
Amúgy meg a Franz Ferdinand új albuma nagyon is izgalmas.Mérföldekre emelkedik ki az ötleteségével a többiek közül.Ja meg már az a lemez is a discot súrolja.

cd-r 2009.11.26. 09:02:09

ezzel az indie dologgal ugyanaz a baj mint az emoval, hogy ilyen fékezett habzású, tettetett lázadás, de inkább csak elkülönülés az egész, de nincs mögötte valós tartalom, vagy düh, vagy bármi, azon kívül, hogy le kell nézni a kispolgárokat és homoerotikus gitárzenét kell hallgatni emellé.

fade 2009.11.26. 09:11:32

@gójgómitic: Nem tudom eldönteni, hogy komolyan írtad-e, avagy csak paródia.
"Aki ilyet mond az nem ért a ZENÉHEZ semenyire"
"akikbe szorúlt egy kis kreativitás"
"bevésték a nevüket a zene történelembe"
".Mérföldekre emelkedik ki az ötleteségével a többiek közül"
Totális képzavar az összes üres frázis, imádom az ilyeneket. Hogy lehet bármit is bevésni a történelembe?? :)

8 évig gitároztam, értek a ZENÉHEZ és az Oasis kibaszott szar...

Cinnouse 2009.11.26. 09:12:13

mint pubtúra szerkesztő oézista, mindig érdeklődéssel nézem, hogy ha vki bedobja az oasis szót, mindig jön egy-két kultúrsznob/"csak a wonderwallt ismerem"-tag, aki közli hogy mennyire szar, aztán meg rá a válaszok h nem az. komolyan, 2009-ben ez még téma? :) hát, tudhattak vmit a fiúk, hogy még mindig ekkora indulatokat váltanak ki.

amiatt gáz ez, amit már írtam: hol vannak az újak? the kooks, elbow, mgmt... jesus. ezekhez képest a def.maybe heavy metal. :)

Cinnouse 2009.11.26. 09:16:49

@cd-r: az indie sztem nagyon közel áll a 60-as évek Mod mozgalmához, abból vettek elemeket, főleg az öltözködésben. a Mod lényege a fogyasztói társadalmi normák felvállásával való lázadás volt, tkp. ők voltak az elsők, akik a piacgazdaság szerint éltek (fogyassz, bulizz, öltözködj), és ezzel próbáltak kitűnni. eleve hamvába holt vállalkozás volt, mert n gyorsan felkapta őket a mainstream, és ha egy szubkultúrát a mainstream bevesz, akkor van vége. ez történt az indie-vel, de ez történik minden más szubkultúrával is, beleértve a punkot, emot, goth mozgalmat, a glamet, a rockereket stb.

szval az indie nem lázad, de a többi sem.

Ernoke 2009.11.26. 09:20:03

@cd-r: egyetértek.

@Cinnouse: semmi indulat nincs ebben, meg szerintem az oasisnak valóban nem kéne témának lennie mostanában már. de tény, hogy iszonyú unalmas, végig ugyanazokkal a hangzásokkal operálnak (egy idő után a váltásokat előre ki lehet találni), semmi újat nem csináltak 15 éve. meg lehet, h akkor se, de én arra már nem emlékszem.

@gójgómitic: én is foglalkozom zenével, és nekem csak annyi az elvárásom, h halljak vmi újat és érdekeset, amire felkapom a fejem. ezek az indie izék ezt nem elégítik ki. most szívesen linkelnék neked pár zenét, ami tényleg kreatív, de nem biztos, h megérdemled.:D

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.11.26. 09:20:15

@cd-r:

miért, melyik szubkultúra képvisel _igazi_ lázadást? a többség ugyanolyan fékezett habzású, életmódbeli faszkodás. mégis, ki háborodik föl manapság mondjuk egy hosszú hajon, vagy azon, hogy valaki füvet szív? manapság mindkettő gyakorlatilag a kispolgárok szokása.

Ernoke 2009.11.26. 09:36:21

@Ön: szerintem itt a zenében lévő energiára és dühre gondolt alapvetően, amiből az indie-ben egy cseppnyi sincs.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.11.26. 09:37:44

@Cinnouse: @Ernoke: az Oasis pedig szerintem nagyon jó, csak nem kell letagadni, hogy a zenéjüket mindenhonnan összeollózták. Ők se nagyon tagadják. Definitely Maybe alap. Legutóbbi albumukon pedig Coldplay-hangzást nyúltak, na az milyen már.

A Stone Roses se rossz, de az egész legendagyár, ami őket a UK-ben körbeveszi, már bántó. Persze tudjuk, az igazi _britpopper_ The La's-rajongó :))

IndaMuncher 2009.11.26. 09:44:47

@Ernoke: Lécci linkelj, vagy akár priv-ben, én komolyan kíváncsi vagyok!

Maestro 2009.11.26. 09:56:43

A Coldplay óta tudjuk, hogy ez egy olyan műfaj, amiben egy, azaz egy iszonyúsikeres zenekar létezik, amelyik a mostani áramlatot megalkotta, ez pedig a Coldplay. A jellegzetes Clocks-os zongora, valami elkúrt dob és érthetetlen vékony hangú vinnyogás pedig garantált sikert hozhat, és a műfajban való elsőség kihalásos rendszer alapján megy.
Azért szopó ez, mert egy csomóan próbálkoznak _egyedi, stílusteremtő, alternatív_ indie-t játszani, ami nagyjából az akkordokban különbözik, vagy abban, hogy a dobképletet kicsit megvariálják.

Blackrock (törölt) 2009.11.26. 09:59:33

@fade: szerintem is szar, viszont az oasisos srácok bombázó kurvák seggéről szívják a kokaint és 12 előtt nem másznak ki az ágyból...

Ernoke 2009.11.26. 10:10:58

@F.house: alapvetően morcos műfajokat szeretek, amik nem idevalóak igazán (felesleges lenne dubstepet vagy metált linkelnem), de talán popban még ez, ami nem annyira unalmas.

www.youtube.com/watch?v=--OGdwWKcI8

cd-r 2009.11.26. 10:11:53

@Ön: a kísérleti (zaj)elektronika, a grindcore, a breakcore, a black metal, de számos más elektronikus vagy akusztikus műfaj keményvonalas irányai _igazi_(zenei) lázadást képviselnek szerintem, sok esetben életmódbelit is, de ez nem feltétlenül zenei műfajokhoz köthető. manapság már az is komoly "lázadásra" de legalábbis nyitott szemmel járásra vall, ha valaki nem dől be a bankok, a telefontársaságok, a gyorséttermek, autógyártók és más tipikusan fogyasztói magatartásra sarkalló cégek _fondorlatainak_
ehhez pedig nem kell semmilyen agyament zenét hallgatni.

Zorita 2009.11.26. 10:28:12

@cd-r: pontosan ez az, ehhez képest ennél az irányzatnál (?) még azt is a szádba rágják, hogyan tekerd a palesztin kendőt a nyakadra, és meddig érjen a frufrud. ezért baromira gyerekes az egész. (már-már félelmetes :) )

gójgómitic 2009.11.26. 11:06:06

@fade: 8 éve gitározol?Akkor mikor teszel már le valamit az asztalra?
Halljuk már baszki!
Te csak az izlésedről beszélsz,h neked mi nem tetszik.
De ha az Oasist szarnak nevezed,akkor hagyd abba a gitározást,mert kreativitás nem szoruld beléd.
Az,h valamit szeretek/nem szeretek az nem ugyanaz,mint,h szar.
Ehhez kell zenei inteligencia,h tudj már külömbséget tenni.De beléd ugye valszeg nem szorúlt.

G_P 2009.11.26. 11:11:19

@gójgómitic: külömbséget? M-mel? Az Oasis vitába nem szólnék bele, de neked gratulálok. ;)

gójgómitic 2009.11.26. 11:11:21

@Ernoke: Már a te megnyilvánulásodból ki tünnik,h zenei inteligenciád az a béka segge alatt van.
UGYANIS NEM TISZTELED A ZÉNÉT!
Az ízlésedről beszélsz és ami nem oda tartozik az szar.
Hol itt a tisztelet?
Pont te említeted a Vervet.
Ha eltudod magyarázni,h miért szar,akkor oké.
De ne az izlésedről mesélj kérlkek,mert arra nem vagyok kiváncsi!

gójgómitic 2009.11.26. 11:22:27

@Grace Park: elütésről hallottál már?
ezen felháborodsz?
de olyanon nem,h valaki leszaroz olyan (vagy akármilyen,de általad is szerethet bandát),ami zenei izlés ide vagy oda,de van benük kreativitás?pusztán azért mert nem szereti,de anyira már nem nyitott,h azért felfogja,h amit én ki nem állhatok,az még lehet érték?
ez számodra természetes,de egy elütés az nem.
amúgy meg dj-zek 12 éve és volt alkalmam megfigyelni,h egy átlag ember nem is hallja/nem figyeli a zenét.90%-a.olyanok,h az éppen futó lemezt kérik,vagy oda jönn és leszarozza a számot,h erre nem lehet táncolni,később 1 óra múlva számot kér arról az együttesről.tudnék mesélni,olyanról,h szemenköpnek,h mi ez a szar (ilyet még nem hallott),3 hét műlva tombol a többivel ugyanarra,mert a többi is táncol.kérdem én ilyenkor,hallják/felfogják ezek a zenét?

G_P 2009.11.26. 11:29:54

@gójgómitic: Értem én, hogy felkapod a vizet, mert élből leszarozni valamit bunkóság. Egyébként én szeretem az Oasist, és nem szeretem a Led Zeppelint. Viszont a Led Zeppelint tisztelem, és tisztában vagyok a zenei értékével. Az meg, hogy a kreativitás hiánya és a csordaszellem érvényesül a zenerajongók körében (is), sajnos nem meglepő. "3 hét műlva tombol a többivel ugyanarra,mert a többi is táncol." - ezt erre mondtam.

Ernoke 2009.11.26. 11:35:29

@gójgómitic: nem mondtam, hogy szar. azt mondtam, hogy számomra unalmas, előre meg tudom mondani, mikor milyen hang következik. nem neveznék kreatívnak olyan zenét, ami panelekből, állandó váltásokból építkezik. a verve-t nem említettem, csak egy számot ismerek tőlük. az ízlésemről pedig pont azért nem beszéltem, mert nem ide tartozik. tanulj meg szöveget értelmezni.

Ernoke 2009.11.26. 11:41:57

@gójgómitic: az pedig, hogy dj-eskedsz, addig semmit nem mond nekem, amíg nem hallom, hogy keversz át egymásba eltérő ritmusképleteket, vagy hogy alakítod az este ívét. attól még nem leszel zeneileg kiművelt, h lemezeket gyűjtesz, meg habzószájú oasis-rajongó vagy.

G_P 2009.11.26. 11:58:49

@ellenszenvesfigura: azellenszenvesfigurautánmégkéneegypontésakkornagyonindieutánérzés.

:)

bocs

ellenszenvesfigura 2009.11.26. 12:06:56

@Grace Park: milyen igaz!
mindjárt kirakok iwiwre, izé, myspace-re egy képet a könyökömről! most megyek és hallgatok egy kis _bájosan saroktoppantós_ francferdinándot. pont.

gójgómitic 2009.11.26. 12:14:57

@Ernoke: ok nem olvastam el jól amit irtál.akkor bocs.de te se olvastad el jól,h én mit írtam.ugyanis én nem szeretem az oasist.kölcsönös bocs lesz e?

IndaMuncher 2009.11.26. 12:27:42

@Ernoke: Nem rossz, talán egy kicsit EBM-es.

gójgómitic 2009.11.26. 12:28:04

@Grace Park: Na erről beszéltem.
Nekem az,h valaki szeret/nem szeretet mond,na adj isten utál (bocs @Ernoke),az teljesen elfogadható.
Vitába nem szállnék vele soha.Izlések és pofonok.
De az csipi a szemem,mikor valaki más ízlését,hangosan szarozza,nem tisztelve sem az embert,sem az adot zenét magát.Az,h egymásközött otthon megbeszéljük az más,de olyannak a szemébe mondani aki épp szereti,az nem tiszteletre vall.
Kül az indie kultúrát,amit most értenek ez alatt,énsem szeretem,de találok benne értéket.

Ernoke 2009.11.26. 12:39:16

béke van akkor.:)

@F.house: én ezt nem igazán szeretem, a műfajokkal meg nem vagyok teljesen tisztában, de kb. ideillőnek gondoltam.

Cinnouse 2009.11.26. 12:43:29

@Modor Tibi: senki sem tagadta, kérdezd meg a gallaghereket. de mondj egy olyan együttest amely nem lopkodja a számokat, és a legtöbbnek még sincsen champagne supernovája, masterplanje vagy gas panicje... senki nem állította, hogy nagyon sok újat hoztak a zenébe, de volt saját stílusuk, voltak jó számaik, volt egy qrva jó hangú énekesük és megteremtettek egy életérzést. ez ma nem sok együttesről mondható el.
igen, lehet mondani h a radiohead a csúcs, de micsináljak, ha nem veszi be a gyomrom. az oasis nem menő, van ilyen, de attól még sztem kenterbe verte a mai indie bandák nagy részét. dig out your soul meg a Viva la vida or Death and all his friends nyúlása? háttö... igen, mindkettő elég sötét hangzású, a kor igényeinek megfelelő depresszív zene, de hogy egyformák lennének... nem hiszem.
egyébként nem vgyok coldplay rajongó, de a parachutes benne van az évtized albumai közt.

gójgómitic 2009.11.26. 12:44:35

@Ernoke: külön el olvastam a beírásaidat és azt kell,h mondjam a fennti nem neked lett címezve.ezért bocs.
de,h kukacoskodjak picit nekem meg a dubstep legtöbbje!nem mind,de amikor dj által felrakva belefutok néha akkor mindig ásítok,rém unalmas és kiszámítható számomra (főleg a hangulata,az h sok a vagdosás az más tészta),ellentétben a Franz F új lemezével (az előzőek repültek a gépről).de ez már tényleg ízlések és pofonok.csak az egyensúly kedvértt.:)

gójgómitic 2009.11.26. 12:52:01

Egyik dj kollégám (aki inkább régi funk-soul-jazz-beat-rock játszik)barátnője mesélte egy bulin,h az ő mindene a funk (szidta is a párját mikor nem funkot játszott) és tök kész van,h akármilyen mai tánc zenét hall,mindig hallja,h melyik 70' funksoul bandátol mintáztak.Aztán beleásta magát a 30-40' évek jazz zenéibe és készen lett mert azt hallotta ,h az általa szerett funksoul brotherek meg onnan "nyúltak".
Ez is necces téma.
A nyúlást is lehet kreativan csinálni.Ajaj ,de még mennyire.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.11.26. 12:58:35

@Cinnouse: nekem aztán felesleges őket mentegetni, a Shakermaker óta vagyok rajongójuk (UK Top 40, kedvenc műsorom volt).

A nagy arcukon akkor röhögök, amikor a liverpooliakat utálják a legjobban, de közben imádják a Beatlest, angolként gúnyolnak minden környező (és távolabbi) népet, közben csont írek. De persze nem kell őket komolyan venni.

waketomi 2009.11.26. 13:38:14

hát ennek legalább a fele illik rám:D

Cinnouse 2009.11.26. 15:02:10

@Modor Tibi: nem mentegettem. csak van néhány hülye prekoncepció az oasisről, amit néha nem árt tisztázni. ;) az egyik ilyen a "minden számuk nyúlás", a másik a "gallagherek öntelt nagyképű faszfejek". ez utóbbi is olyanoktól jön, akik még nem olvastak egy liam interjút se... fikáznak, ok, de magukat se vették sose komolyan.

UK Top 40, ó, nálunk a rádió 88-on volt a British Top 40 minden vasárnap (?) este, kazira mentek a számok, persze mindbe belebeszéltek... *nosztalgia on*

missdelilah 2009.11.26. 17:17:35

Namármost...szépen elolvastam az eddigi összes kommentet.És most véleményezek:először is,az hogy mindegyik szám ugyanolyan hangzású nem igaz!Aki nem ismeri az adott stílust(legyen szó indieről,punkról,rockról stb)annak már-már természetes,hogy az egyik szám ugyanolyan,mint a másik.(aki meg szereti és ismeri a stílust,annak persze meg mind egyedi)Én nem ítélkezek más zenei stílusok felett,de az úgymond "magamét" megvédem...a britpop zene alapvetően 2-3 gitárra épül,ettől lesz olyan dallamos és könnyed.
Az öltözködésről meg annyit,hogy ahogy azt az egyik kommentelő is írta,az indie ELEGÁNS!(és ebben a cikkben erős átfedést látok az emo öltözködéssel)
Aki nem ért a zenéhez,az játszik ill hallgat indie zenét???Lehet,h személyeskedés,de nekem nem egy ismerősöm játszik zenekarokban,és határozottan állíthatom,hogy ők igenis értenek a zenéhez és a zenéléshez.Kiváncsi lennék,hogy a nagyszájú,beszólogatós,mindenkinél mindent jobban tudó kommentelők közül hányan próbáltak neki ülni egyetlen egyszer is egy dal megírásának?!Mert nem kis meló!
Egyébként meg a stílusok fikázásáról annyit,hogy akinek nem tetszik,ne hallgassa!Nem értem,miért jelent az egyeseknek elégtételt,hogy az ő általuk meg nem értett v. nem kedvelt zenészeket,zenekarokat és rajongóikat a sárga földig alázzák!(Én speciel nem szeretem a discot és társait,ebből adódóan nem is hallgatom ,sőt még nem is járok ilyen-olyan fórumokra fikázni az effajta zenét!)
Véleményt nyílvánítani pedig kulturáltan is lehet,nem szükséges alpári stílust használni!
Személy szerint én szeretem az indiet,és nem azért mert menő,vagy mert "hú,de helyes a Moogból Ádám",hanem mert tetszik az öltözködés és a számomra dallamos zene...
Az a belinkelt videó meg egyszerűen szánalmas,pózer kis csajszik magamutogatása az egész,ilyenek minden stílusban,korosztályban megvannak,zenei klikkektől függetlenül.
Aki tanult nyelvtan általános iskolába,az tudja,hogy személynevek előtt NEM használunk névelőt!
Végezetül még csak annyi,hogy Moog Csabinak órákba telik,hogy beállítsa tupírral,zselével és waxszal az "elaludt-haj effektust",szóval az végképp nem fikázandó!:P

G_P 2009.11.26. 17:31:18

@missdelilah:
Rettentően visszataszítónak találom az ön- és stílusfényezésedet, de hamarosan olvashatsz egy másik blogon egy bejegyzést a témakörben (az ide túl hosszú lenne).

G_P 2009.11.26. 17:32:59

@missdelilah: Ja, és "AKI TANULT NYELVTANT ÁLTALÁNOS ISKOLÁBA" (n), az azt is tudja, hogy vessző után space következik, a waxszal pedig waxsszal, és múg csabit pont leszarom, mert egy műelit közösség által kreált műidol.

G_P 2009.11.26. 17:38:42

@missdelilah:

+Mielőtt nekiállsz valami kurvaelit indieként fikázni, előbb tanulj meg helyesen írni, kedves.

ellenszenvesfigura 2009.11.26. 17:51:06

szerintem a missdelilah. egy pózer!

ellenszenvesfigura 2009.11.26. 18:08:20

indieclub.freeblog.hu/

Britpop, indie és egyéb IGÉNYES zenék klubja.

G_P 2009.11.26. 18:18:49

@ellenszenvesfigura: és ezt most kinek szánod? A sok bunkó magyarnak, aki nem sznópetrolt hallgat, hanem mondjuk teszemazt Whitesnake-t?

El Topo (Sgt. Elias) 2009.11.26. 18:23:51

Úgy látom, ennek még hosszú kifutása lesz. Sokan lettek itt szíven találva. Semmirekellő hobbitkák!

ellenszenvesfigura 2009.11.26. 18:28:12

@Grace Park: nem működik az irónia-receptor?:)

missdelilah 2009.11.26. 19:08:45

@Grace Park: Nem igazán értem, miért is lenne önfényezés?A stílusomat pedig pusztán csak megvédem (legalább ész érvekkel próbálkozom)
Egyébként pedig ezerszer szívesebben tartozom a "kurvaelit indie" szűk rétegéhez, mintsem a magyarság nagypofájú, értetlen és éretlen táborához, akik nyilván nagyon sok mindent tettek már le az asztalra zenei téren...
egyébként repesve várom a blog bejegyzést!

missdelilah 2009.11.26. 19:11:37

@ellenszenvesfigura: Szerintem neked pedig neten keresztül baromi nagy szád van, egyébként meg...( hogy is fogalmazzak, hogy illő legyen az én sznobságomhoz?) roppantul érdekelne, hogy te miben, mikor és hogyan fogod megtalálni a valódi éned.:)

G_P 2009.11.26. 19:17:59

@missdelilah: És mitől vagy te elit? Képet láthatnék? Mert te igen.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.11.26. 19:21:05

@kisebbik rokk: waxszal, mert nem néma hangzóra végződik :)

ellenszenvesfigura 2009.11.26. 19:33:42

áhh, senkinek sincs itt humorérzéke.

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2009.11.26. 19:48:51

@El Topo (Sgt. Elias): erről csak az jut eszembe, hoy "hobbitok! a munkátok a hobbitok?"

missdelilah 2009.11.26. 19:53:06

@Grace Park: műelit vagy kurvaelit...rokonértelmű...ergo egyre megy
(waxszal bizony ám:P)

G_P 2009.11.26. 19:57:38

@missdelilah: Aki space után nem rak vesszőt, az bizony NEM TANULT NYELTANT A ÁLTALÁNOS ISKOLÁBA.

Zorita 2009.11.26. 20:05:32

@ellenszenvesfigura: gyere, hadd öleljelek meg, te kis meg nem értett magányos hős :D

ellenszenvesfigura 2009.11.26. 20:11:47

@Zzz_: ha 90-60-90 paraméterekkel rendelkező csaj vagy, benne vagyok:)

(na ez volt modoros)

kisebbik rokk 2009.11.26. 21:07:30

@Modor Tibi: oksi, hát akkor ezt beszoptam, csak hogy a legújabb posztra is reflektáljak. puszcsi :)

missdelilah 2009.11.26. 21:27:31

@Grace Park: hát nem kicsit tértünk el a témától...
De ha már itt tartunk:A(Z!) ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN :P

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.11.26. 22:59:46

a hozzaszolasok teljesen olyanok, mintha Patrick Bateman ertekezne a zenerol az Amerikai Pszichoban :)

"Do you like Phil Collins? I've been a big Genesis fan ever since the release of their 1980 album, Duke. Before that, I really didn't understand any of their work. Too artsy, too intellectual. It was on Duke where Phil Collins' presence became more apparent. I think Invisible Touch was the group's undisputed masterpiece. It's an epic meditation on intangibility. At the same time, it deepens and enriches the meaning of the preceding three albums. Christy, take off your robe. Listen to the brilliant ensemble playing of Banks, Collins and Rutherford. You can practically hear every nuance of every instrument. Sabrina, remove your dress. In terms of lyrical craftsmanship, the sheer songwriting, this album hits a new peak of professionalism. Sabrina, why don't you, uh, dance a little. Take the lyrics to Land of Confusion. In this song, Phil Collins addresses the problems of abusive political authority. In Too Deep is the most moving pop song of the 1980s, about monogamy and commitment. The song is extremely uplifting. Their lyrics are as positive and affirmative as anything I've heard in rock. Christy, get down on your knees so Sabrina can see your asshole. Phil Collins' solo career seems to be more commercial and therefore more satisfying, in a narrower way. Especially songs like In the Air Tonight and Against All Odds. Sabrina, don't just stare at it, eat it. But I also think Phil Collins works best within the confines of the group, than as a solo artist, and I stress the word artist. This is Sussudio, a great, great song, a personal favorite."

G_P 2009.11.26. 23:10:36

@missdelilah: Nézzél már körül, te írtad, hogy "általános iskolába", úgyhogy sztem pszt.

Manfi (törölt) 2009.11.27. 23:42:18

Indie zene????? Sose tudtam én sem mire értik. Az volt az érzésem, hogy minden a Nirvanához hasonlítani próbáló zenekarra sütötték rá, hogy indie.
Én mondhatni Nirvana zabálóként szocializálódtam, de nem nem lettem elfogult. Egy ideig mikor kérdezték, hogy végül is milyen zenét szeretek, akkor kapásból brit rockot mondtam, mert tetszett az Oasis, a Radiohead, sőt később a Greenday is.
De végülis kinőttem ebből a marhaságból, manapság egy zenét aszerint hallgatok, hogy milyen hatással van rám, és e szerint döntöm el,hogy jó-e vagy rossz:
Pl.: Madonna: Frozen, vagy Michael Jackson: Dirty Diana, vagy The Gathering: Alone, Depeche Mode: John the Revelator, stb... szintén a kedvenceim.
A mai tudatosan "indis" zenekarok meg,hát... ha nem is hányinger, de olyanok, mint az oxfordi diplomáscsalád, akiknek az apja az ükük-nagyapáig visszavezethetően gyárigazgató volt, és a leendő legújabb gyárigazgató jelölt kicsit kilázadja magát yooool, mielőtt ferde szájjal elfogadná az apanázst.

Kot Marlboro 2009.11.28. 14:48:30

Nekem a postban leírt csoport teljesen összemosódott az emósokkal, vagy legalábbis az emós korszakból épp kinőtt tinikkel, akik felfedezték maguknak a britpop/indie zenei irányzatot.

missdelilah 2009.11.28. 16:36:26

@Kot Marlboro: tulajdonképpen azt is mondhatnám, hogy tökéletesen osztom a véleményed...

Thom Yerk 2009.11.30. 19:01:50

juhú kiélhetem magam
a death cab még elő sem került pedig a nyavalygós indienek sztem simán elmenne, btw én imádom, főleg a planst(jaigen h lehessen meghalni, ez a szám a twilightban szerepel)
www.youtube.com/watch?v=bjIErrcr75A

akik a keménységet hiányolják: www.youtube.com/watch?v=KF1U3R6CKU0

akiknek csak a sonic youth az igazi indie: www.youtube.com/watch?v=g2zgVcP5WYU (jójó ez azért nem uaz, csak sarkítok, de erősen)

csak úgy
www.youtube.com/watch?v=qPRdI75XPQE

és aki szenvedni akar, de szereti az ötletes klipeket: www.youtube.com/watch?v=5bfseWNmlds

(értsd: én ezeket szeretem, várom a fikát, mert azt is)

Buzzword 2009.12.01. 14:39:22

Az indie olyan mint a Bede Márton, csak kisebb a szakálla, kevesebb a pénze és komolyan veszi magát.

Udo von Raumschiff · http://udomongya.blog.hu/ 2009.12.01. 22:10:18

A indie eredetileg az independent rövidítése. Nagy stúdióktól, gagyi trendektől, divathullámoktól marketing-maszlagoktól független, illetve azokkal éppen szembemenő individualista alkotók (zenészek, filmesek) jelzője. Az indie-divat oximoron. Amikor nyálas ménsztrím taknyot adnak el indie-ként, az meg egyenesen irritáló. Oasis, meg ilyesmi... Néztem itt pár belinkelt klipet, bocs nekem ez mind popzene. Attól, hogy egy popbanda "naon du'va" torzítót nyom a gitárra, meg triplázót a lábdobra, attól még nem lesznek kemények.

cd-r 2009.12.01. 22:24:45

@Udo von Raumschiff: jajaja. ez mondtam én is, hogy az indie az egy jelző, nem egy műfaj, de senki nem hitte el. egyébként tényleg vicc, hogy ilyen tökszimpla tévébarát divatmajom szoftpoprock zenékre sütik rá ezt a címkét újabban. elvileg pont ennek az ellentéte kéne, hogy legyen.

G_P 2009.12.04. 10:43:11

urbanikum.blog.hu

Két írást is láthattok itt erről a csudajó dologról=D

baget 2009.12.05. 12:20:48

Nagyszerűek az írások Grace Park! Bevallom én imádom az indie zenét (is), voltam deszkás is, de valahogy ez az indie öltözködés kimaradt, gondolom túl élemedett (23) korom miatt, vagy csak komolyodok?Lényegtelen.

Szerencsére Kelet-M.o. legnépesebb keleti megyeszékhelyén élek, itt pár kósza külföldi, pesti menekült?, és helyi alien képviseli e stílust.
Ebben a városban még szigorúan vett emósok sem voltak, a discoshit-gyúrástengely és a fux erősen tartja magát.
Hiába no, nem véletlenül ez a maradandóság városa:D

Thom Yerk 2009.12.06. 12:17:54

@Udo von Raumschiff: na de akkor fejtsük már meg mi az indie? mert elvileg létezik ilyen dolog, gondolom akkor tudsz mondani szerinted indie előadót. vagy ha jelző akkor szimplán annyi h a független kiadós összes cucc indie? mert már független kiadóknál is olyan nevek vannak h ihajj.

kerületi28 2009.12.29. 00:06:20

találó a leírás. mellesleg szarok az indiere, én azt mondom techno.kövezzetek meg.

Mitya Ivanov 2010.03.08. 17:10:02

nem tudom melyik poszt kommentjeiben volt szó a belgáról, de letölthető a belga új lemeze, jó kis modorgyüjtemény lett belőle, modorosblog olvasóknak kötelező:)
www.belga.hu/belgatavasz/

vincere 2010.03.08. 22:43:05

@Mitya Ivanov: meg szleng meg minden. még az is benne van, h. "ezért tart itt az ország!" :)
még csak a felénél tartok, de máris rákattantam

Mitya Ivanov 2010.03.09. 13:02:42

@vincere: teljesen szuperjó ez a lemez, majdnem úgy áll össze az agyamban, mint a "Majd megszokod", és annyit is röhögök rajta.

vincere 2010.03.09. 14:23:33

@Mitya Ivanov: totál bejön nekem, már vannak kedvenc számaim, alig várom, h. este hazaérjek és újra hallgathassam.
jól megcsinálták a belgás fiúk, így egy hónappal a választások előtt: itt van baszdmeg, hallgassátok, ennyit lehet mondani erről a témáról. és azt mind el is mondják. felfoghatatlan jelentőségű

cd-r 2010.03.09. 16:38:25

találtam egy jó írást az indie jelenséggel kapcsoltaban. itt "hipster"-ként emlegetik őket, de nagyjából lefedi egymást a két dolog: www.adbusters.org/magazine/79/hipster.html

blur7 2011.03.13. 08:16:52

@cd-r: Bennem tisztul már a kép, de van még bőven homály a témával kapcsolatban. Ez a videó a hipsterekről mindenesetre jó: www.youtube.com/watch?v=lVmmYMwFj1I
süti beállítások módosítása