Olvasói rovat - A borszakértő

2009/09/20. - írta: Modor Tibi

Kommentár nélkül és a folytatásban reménykedve következzék Viplex összeállítása. Csudálatos témakör: a gourmet/gourmand (igen, tudjuk, mi a különbség) és a viszkis után itt egy újabb alkoholos, ismét sommelier-poszt!

Borászat, eme nemes hagyomány és tradíció, mint olyan? A bor könnyed zamata? Gyümölcsösség, játékosság és vibrálás? Lekerekített savak, telt málnaíz? Csalókásan erős lecsengés? Bár az, most hogy felidézem, talán egy paraszthajszállal semlegesebb volt. [sic]

Ez a merlot olyan fesztelenül, már-már szemérmetlenül kínálja magát, hogy az ember belepirul...

 

Egy rádiós bormagazinban, passzív rádióhallgatás útján hallottam először néhány hallatlanul sznob borászati kifejezést. Azóta gyűjtöm őket, csak úgy fejben. Igazi szenvedély ez, hagyomány és tradíció.

Íme egy válogatás – ezek egytől-egyig borral kapcsolatos kifejezések, semmi közük tehát világítástechnikához, geológiához, földevéshez.

 • zamat (Soha ne használjuk az ’íz’ szót!)
 • ízkomplexum (ha mégis, csak ebben a formájában)
 • csábítás
 • ásványosság, mineralitás; ásványos, minerális
 • játékos, csalókás; játékosság
 • vibrálás
 • ISO-kóstolópohár

Alább következik néhány szuperlatívusz. Csak akkor használjuk őket, ha a fenti kifejezéseket már elsajátítottuk, s őket hölgytársaságban magabiztosan tudjuk használni!

 • vastag test, befogadó test
 • struktúrája hatalmas
 • hallatlanul koncentrált, hallatlanul erőteljes
 • a tanninok visszafogottak

Most pedig néhány példamondat. Mi egyelőre ne próbálkozzunk saját mondatok előállításával, csak olvassuk el az alábbiakat figyelmesen.

 • „Figyeljünk oda a játékosságára”
 • „Díszítésében is a mineralitás uralkodik.”
 • „Ízében és illatában is a mineráliákra emlékeztet.”
 • „Díszítése cassisos, gombás, feketeáfonyás. Lecsengése végtelen.”

(A fenti mondatban a sommelier nagyon helyesen cassist írt feketeribizli helyett, amely egy igen csúnya szó, és mint ilyen, méltatlan eme nemes italhoz. Egyébként figyeljünk oda, hogy idegen hangzású szó mindig legyen a mondatban!)

 • „Bár az, most hogy felidézem, talán egy paraszthajszállal semlegesebb volt.”

Vannak aztán mondatok, amelyek megfogalmazásával a megfelelő diploma nélkül hiába is próbálkozunk. A következő mondatokat például a fenti kombinációs módszerrel képtelenek lennénk előállítani. Ezekhez igen nagy gyakorlat, borász diploma, és sok-sok bor kell.

 • „… igazán elragadó savak simogatják a szépen telt testet, hosszan búcsúzik a sárgabarack, körte, dió, mazsola.”

vagy

 • "A keskeny, magas pohár a fiatal, intenzív fehérboroknak, valamint az ugyancsak friss rozéboroknak kedvez."

Több ponton hangosan felnyihogtam, MÉG akarok olvasni játékos tanninokról, kelekótya ifjonc borokról...

142 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

raoul_duke 2009.09.20. 23:45:50

@Erika Zangolna: az alapján kell eldönteni valakinek, hogy egy bor ízlik-e neki, vagy nem, hogy milyen szavakkal írnak róla egy blogon?

Fuse 2009.09.20. 23:47:06

@Art Mooney: Ez egy rendkívül frappáns válasz volt, miszter mindenhez hozzászólok kommentbetyár, gratulálok hozzá :-D A te nívódról inkábbb nem nyilatkozom, 750 kommentnyi okoskodó pihentagyú baromságot nem nyálazok végig. köszi

dr. Erika Zangolna 2009.09.20. 23:50:07

1) ha érti a szakzsargont, akor azért
2) ha csak választani akar a 200 féle borból a tescóban akkor azért.

könyv: életedben korlátozott számú könyv elolvasására van időd, hiszen meghasz előbb vagy utóbb. Film dettó. Azért kell, hogy legyen kritika, vagy bárki, aki "értője" a dolognak, hogy ne töltsd a földön feleslegesen az idődet. El tudd dönteni, hogy áldozol-e rá időt, pénzt energiát, vagy sem. Lehet persze minden borból venni egy üveggel, amit kapni lehet, de ahhoz végtelen idő/energia/pénz kell.

raoul_duke 2009.09.20. 23:57:21

@Erika Zangolna: aha, értem. Különbözünk.

forumuser 2009.09.20. 23:58:20

@Erika Zangolna: Bár ez jelen posztból annyira nem derül ki, a borszakértésben nem a szakértést, hanem a sznobizmust szokták kifigurázni. Magyarán, nem a valódi szakértőt, hanem azt, aki többnek akar látszani, mint ami.
Illetve, ez így nem pontos.
A valódi szakértő egyes megnyilvánulásai is vicc tárgyai lehetnek, ha a külső szemlélőnek az az érzése*, hogy a leírások magas szóvirág-koncentrációja valamiféle bennfentességi verseny eredménye, egy olyan versenyé, amelynek egyik célja az, hogy a kíváncsi, ám (egyelőre) hozzá nem értő érdeklődő orra alá dörgölje, hogy "hol a helye". Ez a szakmai fontoskodás nem a borászat privilégiuma, minden szakmának megvannak a maga Én Bennfentes Vagyok Ám-tagjai.

*Szándékosan használtam ezt a szót, mert nem mindig egyértelmű. Ugye, ismerjük azt a szituációt, melyben (mondjuk) három ember ül össze beszélgetni, s közülük kettőnek ugyanaz a szakmája. Ha ők valamilyen szakmai kérdés megtárgyalásába kezdenek, az szándékos kirekesztése a harmadiknak? Néha igen, néha nem.

dr. Erika Zangolna 2009.09.21. 00:05:51

@trollkotze: ok köszi, értem amit írsz. ott borul az ilyen gagyifaszkodók májerkodása, amikor van a társaságban valaki, aki tényleg vágja a dolgot legalább alapszinten. saját szakmámban is összefutottam egykét faszjanival aki a csajok előtt osztotta az észt szakzsargonilag, két jól irányzott tőmondattal, vagy egy kérdéssel haza lehet őket zavarni végleg.

Már kérdés, hogy külön postban elemezendő-e és modorosságnak nevezhető-e a nulla hozzáértésre alapozott kivagyiság? Vagy csak egy kaptafára menő szirszar, amivel olyan lúzerek próbálkoznak, akik képtelenek bármi valódi, fejben hordozott értékkel becsajozni?

dr. Erika Zangolna 2009.09.21. 00:14:30

@trollkotze: igen, a csillagos rész igaz, bár nem modorosság, hanem egyszerű tahóság kategória. a csoportos társalgás funkciója, hogy mindenki profitáljon belőle, legalábbis senki ne aludjon el, szorongjon be, stb.

a kirekesztés az attól függ, hogy a harmadik fél közös akaratukból van-e jelen, vagy odatolakodott. ha ők hívták, akkor nincs mentség, ha szabadulni akarnak tőle, akkor finomabb út, mint nyíltan elzavarni a halál faszára.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.09.21. 00:14:38

@Art Mooney: minek akarnék én bárkit is meggyőzni, aki nem szereti a Modorost? Úgyis EPIC kurva szar.

A sommelier-k pedig így jók, ahogy vannak, ne változtassanak semmin.

Ezt azért olvasd el, ha még mindig nem vágod:

modoros.blog.hu/2009/03/20/parainesis_nyajas_olvasoimhoz

Leiter Jakab · http://leiterjakab.blog.hu 2009.09.21. 00:17:25

@Art Mooney: Minden olyan hozzászólás ciki a kommentelőre nézve, amiben szerepel az "ezzel az Index-címlapra?" vagy ennek megfelelője. Az irigység nem elfogadható kommentelői magatartás.
A poszton jót röhögtem amúgy.

Art Mooney 2009.09.21. 00:38:22

@Modor Tibi:

1. a linkelt posztot elolvasva felmerül a kérdés: miért nem indítotok új blogot, ha már nem tudjátok tartalommal megtölteni a régit? a személyes indexes ismeretséggel az újat is címlapra tudnátok tetetni.

2. nem válaszoltál: mi is lenne az "elfogadható" szókészlet a borok minősítésére, jellemzésére?

Art Mooney 2009.09.21. 00:40:35

@Leiter Jakab: érdemeid elismerése mellett - kommentedben 2 ordas fasságot rejtettél el. meg tudod találni?

szityu 2009.09.21. 01:03:24

A tudományos borkóstolás nem most vált először vizsgálódás trágyává :)
Kazal László bemutatja, hogy kell:
www.youtube.com/watch?v=tu-cWQ5po9M
"bukéja van ennek a bornak, elvtársak"

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.09.21. 01:06:39

@Art Mooney:

1. Hogyne tudnánk tartalommal megtölteni, itt van. Hogy mit közlünk le, azt pedig mi döntjük el. Személyes indexes ismeretség nincs.

2. A jelenlegi teljesen elfogadható, nekem így tetszik.

Art Mooney 2009.09.21. 01:15:56

@Modor Tibi:

1. úgy értem, úgy látszik h a _modoros_ blogot a modorossággal foglalkozó posztokkal nem tudjátok megtölteni, a linkelt poszt szerint szándékosan kalandoztok erre-arra - a fenti posztban pld. nem mentek tovább a szakterület kifejezéseinek nyegle kiröhögésénél, ahelyett h a szakterülettel kapcsolatos modorosságot *vennétek górcső alá* (pedig lehetne).

az ismeretséget viszont benéztem, félreolvasva az "ismertséget", ehh.

2. nem értem (vagy ez irónia lett volna?). ha elfogadható a szókészlet, akkor miért ekézitek?

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2009.09.21. 01:20:02

jó ivászatú, hideg maceráció, reduktív eljárással készült finom kis borocska, egy ízorgia (Tiffán Ede, villányi portugieser)

Belabela 2009.09.21. 01:21:36

Azért azt nem árt rögzíteni, hogy a nyelv eszközei elég korlátozottak, amikor ízeket meg illatokat próbálunk leírni. Pedig még a mi csökött ízlelésünk/szaglásunk is elképesztő finom árnyalatokat és különbségeket tud érzékelni - de ezeknek a töredékét sem tudjuk szavakba önteni. Ilyenkor jönnek a hasonlatok, a metaforák, aztán eljut az ember a szinesztéziáig.

Lehet azt mondani, hogy 300 forintosnál drágább bort venni maga a modorosság. Ha ezen túl tudunk lépni, a szakzsargon már nem tűnik modorosnak. A fent kipécézett szavak jó részének egészen konkrét jelentése van kóstoláskor. Ilyen a mineralitás, a gyümölcsösség (bogyósok, csonthéjasok, citrusok), a struktúra (savstruktúra), a testesség, a koncentráltság, a vibrálás. Ez nem hablaty, nem kamuduma, aki szokott borozni, az pontosan érti, milyen jegyekről van szó. Kialakult ennek a szakmának és befogadó világának egy szaknyelve, amin lehet jókat röhögni, csakúgy, mint két nyomdász, két programozó, vagy épp két focirajongó beszélgetésén.

Hallottatok már franciát beszélni? Az egy mekkora modorosság! Szétröhögi az agyát aki hallja. Már aki hem tud franciául. Mert aki tud, az csak akkor röhögi szét az agyát, ha valaki franciául hülyeségeket beszél.

Borügyben nevetségessé akkor válik valaki, ha vetíti az ívet, és dícsérni kezdi az olaszrizling szép, érett tanninjait, meg átszellemülten cuppogva-szürcsölve pakolja egymás után a borblogon olvasott paneleket, de közben meg fogalmatlan.
De hogy mikor nevetséges pojáca valaki, azt nem egy büszke kívülálló fogja megmondani.
A borkóstoló, a nyomdász és a programozó esetében sem.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.09.21. 01:40:30

@Art Mooney:

1. Ez egy olvasói levél, ami amúgy nekem nagyon tetszik, de a borászathoz nem értünk sajnos. Ha van kedved, írd meg a szakmai részét, és mi örömmel leközöljük.

2. Nekem tetszik a(z önjelölt) borszakértők szövege, de ettől még modorosnak és viccesnek tartom. Nincs itt semmiféle ekézés, részemről legalábbis biztos nem.

Na most pedig befőtteset fogok játszani, vagyis elteszem magam holnapra! :-D

virágelvtárs 2009.09.21. 02:24:32

Mielőtt teljesen elmerűlnénk az Art Mooney nevű ünneprontóval való éltelmetlen harcba, tessék egy mondat. Ez kötelezően ellövendő, ha egy hozzá nem értő bormodoroskodik (és kötelezően komoly arccal kell mondani):

"-Érződik benne a bortermelő munkások minden izzadtságcseppje!"

Ja, és aki ezt a mondatot ellövi újra és újra, az megint modoros.

zebraman 2009.09.21. 02:40:09

borásznak lenni még nnémán is modoros, ha pedig megszólal egy, akkor aztán tort ül a modorosság

azt sem értettem soha, hogy miért propagálják ennyire az alkohol fogyasztást egy olyan országban, ahol minden tizedik ember alkoholista

szóval a borász nem csupán modoros, hanem alattomos közellenség is, rosszabb, mint egy drogbáró, vagy egy kazánkirály

pappito · http://pappito.com 2009.09.21. 04:55:56

előre szólok, hogy NEM értek a borhoz, nem vagyok sommelier, viszont kiváló boros országban lakom, és szeretem is a bort, szerintem érdemes jót inni belőle.

Én szoktam is írni borokról, de nem ilyen tanninosan, hanem inkább csak egy amolyan asszociációs játék gyanánt, hogy mi jut eszembe az izéről-illatáról. Nyilván fogalmatlanul, mert én nem kóstoltam ezer palack bort, nem is akarok sommelier lenni, sőt, a sommelier pajtásomat meg is kértem, hogy ne mondja meg, hogy mit KELL éreznem a borban, hagyjon játszani. Na, meg hozzon bort :)

Jó, azt megkérdezi az ember, hogy milyen hőfokon érdemes inni ezt vagy azt, és tök érdekes hallgatni amikor ő mesél egy borról amit te is kóstoltál, de én nem ismeretterjesztek, csak szórakoztatom magam meg néha az olvasóimat.

Tényleg fura néha, hogy hogy beszélnek, de ez csak nekünk fura, mert nincs a kultúrában, és nem sok használható magyar bor van, ergo ismeretlenek is maradnak, a nép is elvan a koccintóssal, a rendeset meg megisszák a sznobok - már itt is a modorosság.

pappito · http://pappito.com 2009.09.21. 04:57:50

zebraman, pont azt próbáljákpropagálni, hogy ne vedelj, hanem igyál ésszel és kultúrával.

nem az lesz alkoholista, aki esténként vagy ebédhez megiszik egy pohár bort, hanem aki kétliterjével veszi a tablettást.

pappito · http://pappito.com 2009.09.21. 05:08:15

be is van hűtve egy Tohu Sauvignon Blanc, kerek tanninokkal :))))

Glg 2009.09.21. 06:07:58

Hát igen-akik látják ennek a dolognak a visszásságát, azok előtt könnyen bohócot tud csinálni magából aki ilyeneket beszél :D

Leiter Jakab · http://leiterjakab.blog.hu 2009.09.21. 06:40:50

@Art Mooney: Te sem gondolhatod komolyan, hogy ebben a stílusban szóbaállok veled.

Winston Smith 2009.09.21. 06:43:58

FONTOS!!!

A bort nem szagolja az ember, hanem illatolja!

Aki véletlenül szagolásról beszél, az kiesett a játékból.

Tarajos Goethe 2009.09.21. 07:02:03

Még hozzátenném hogy hogy "savak" és "animalitás".

Ja és ismerek olyan embereket akik arcátlanul jól fizetett állást birtokolnak költségtérítéssel és drága cégautóval pedig a heves seggnyaláson kívül pont annyit lőnek a borhoz ami a postban szerepel !

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.09.21. 07:09:10

@Erika Zangolna: 10 pont, egyszerűen semmit sem lehet hozzátenni.

2009.09.21. 07:20:52

Sokáig nem tudtam mit kezdneni én sem a borszakértőkkel, de rájöttem, hogy nem is kell őket komolyan venni.

MInt ahogy arra is csak hosszas gyakorlás után jöttem rá, hogy a bor ára és minősége között összefüggést keresni is hiába való.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.09.21. 07:24:00

@Tarajos Goethe: A savak szóval ami a bajod? A borban többféle sav van, a "savanyúság" érzetet leginkább kettő, az almasav és a borkősav határozza meg. Mindkettőnek más íze van, és az egymáshoz viszonyított arányuk változása más és más ízt ad a különböző boroknak. (Ezt számos más tényező tovább befolyásolja: pl. a bor glicerin-, a szárazanyag(extrakt)- esetleg cukortartalma.)

A vörösborok fanyar, íze pedig a csersavtól (AKA tannin) származik.

Tehát: mi a gond a savak szóval?

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.09.21. 07:33:24

Filmekről, könyvekről, futballról, politikáról, mezőgazdasági gépekről, egyszóval tehát bármiről csak azon a nyelven lehet beszélni, amely nyelveken ezekről a dolgokról beszélni lehet. A borról való beszédnek is megvan a maga nyelve, ami a kívülálló számára már önmagában is mulatságos lehet. Akkor is, ha még éppen a legkevésbé sem modoros. Akkor meg még viccesebb, amikor tényleg azzá válik. Hiszen minden ilyen nyelv természetéből adódóan hajlamos rá, hogy önmaga paródiájába forduljon. Én is szívesen orrba vágnék például mindenkit, aki nem szagol, hanem illatol. Másfelől azonban azon kacagni, hogy sav (hihi), tannin (haha) meg ilyenek, az az én szememben vicces. Operatőr (muhaha), les (hehehe). De a végén persze úgyis ugyanoda fut ki minden: a bor vagy jó (ízlik), vagy nem (nem ízlik).

doszy 2009.09.21. 07:40:03

Borkóstolási bullshit generátor: f.freeblog.hu/k/i/j/kijegecesedik/files/generator.html

Nem tökéletes, de ki tudnak ilyenek jönni ki, mint
- zárkózott tölgy lecsengés,
- tüzes avar karima,
- decens feketeribizli színvilág.

:)

doszy 2009.09.21. 07:41:21

@doszy: Ja, látom már be lett linkelve.

Picurigor 2009.09.21. 07:44:44

Egy jóbarátom Egerben borász, és ha tetszik, ha nem, ők tényleg ilyen jelzőkkel illetik és írják le a borokat.
Talán a postban szereplő dolgok némileg eltúlzottak, de alapvetően a borászok tényleg így fogják meg a borok lényegét.
Az, hogy mi, ehhez nem értők, ezeket a kifejezéseket nem értjük, egy más dolog. Ők egymás közt tökéletesen tudják, miről van szó.
Ez épp olyan, mintha orvosok egymás közt latinul beszélnek egy-egy betegségről. Én azt sem értem.

Werwolf 2009.09.21. 07:44:53

lemaradt a "harsany, füszeres, fektelen animalitas".

Amanitin2 (törölt) 2009.09.21. 08:11:34

Elképesztő, hogy vannak polgártársak (idióták), akik
- idejönnek
- megsértődnek
- nekiállnak osztani az eszet á la Gyurcsány, hogy akkor tessék, lehet jobbat mondani.
Beszarás.
Mindezt úgy, hogy konkrétan ez a téma egy galaktikus telitalálat. A 'szakszöveg' röhejes, és aki társaságban előadja, az az esetek felében nem több egy köcsög sznobnál, és lövése nincs arról, amit beszél.

Lukjanyenko 2009.09.21. 08:32:13

olyan blog bejegyzést elolvasni ami nem tetszik majd rajta megsértődni jól, igazán időrabló dolog lehet. jó hogy az embereknek ennyi ideje van.

scsaba1 2009.09.21. 08:33:30

@RAMBO:
A savval, csersavval alapvetően semmi. (Tényleg, miért nem lehet egyszerűen csersavaknak hívni a tannint? Így a mezei halandó is értené.) Viszont a ráaggatott jelzőcsokorral annál több. Pontosabban nincs is vele baj, csak vicces és modoros. És ez sem baj, mindenkiben van egy kis modorosság. Én például hajlamos vagyok bezzegezni.

Viszont avval szerintem te is egyetértesz, hogy rengeteg kamu borszakértő van, aki vakteszten kétszer fel sem ismerné ugyanazt a bort. De a borszakértés most "divat", akárcsak a jazz hallgatás (akkor is ha nem is érti) vagy a "Born To Be Wild" divatmotorozás 40-50 évesen, úgy hogy addig egy métert sem motorozott. Ahogy egy tanult kollégám utalt rá egy másik post kommentjei között..

Agent Midnite Cooper 2009.09.21. 08:42:28

@Erika Zangolna: Nem az a baj, ha valakik szakzsargont használnak. Az teljesen rendben van - szakmai körben. A baj az, amikor a szakzsargont parasztvakításként használják, a szakmán kívül állók hülyítésére és/vagy gerjeszteni bennük a kisebbségi komplexumot (sic!) miszerint: „na látod, pupák, hogy én olyanokat tudok csípőből, amiből te még a kötőszavakat sem érted - legyél hát elájulva az én szakmai nagyságomtól!”. Na, ez a modoros.

Agent Midnite Cooper 2009.09.21. 08:48:23

@Agent Midnite Cooper: Hiába no: a hirtelen indulat. Most látom csak, hogy már Trollkotze kolléga is megírta ugyanezt. Na mosmá’ mindegy!

bekbórd! 2009.09.21. 08:51:19

Ahogy a feketeribizli csúnya szó, a szaglás is. Mindig "illatol"-t mondjunk, akkor is, ha ilyen magyar szó nincs is!

Brukk 2009.09.21. 08:59:38

....Ezeken kívül sok címkén lehet olvasni " és egy cseppnyi titok" -ról, ami a bort jellemzi, és csak az lesz tudója, aki meg is kóstolja....

Egyébként nekem van borász ismerősöm Szekszárdon, de ezektől a kifejezésektől mentesen, közérthetően és a laikus számára is élvezhetően beszél a borairól.
Másrészt érdemesebb Hamvas Bélát olvasni.

sorica123 (törölt) 2009.09.21. 09:06:45

@Brukk: jó fej lehet az ismerősöd. Laikusoknak 'borászul' beszélni maga a nagyképűség, ha csak nem munkakörileg teszi az ember.

Blackrock (törölt) 2009.09.21. 09:14:53

Nem vagyok borszakértő, sőt kifejezetten utálom a bort. Egyik bort a másiktól maximum a színe ( fehér v. vörös ) alapján tudom megkülönböztetni. Nekem amúgy is minden bor "seggszagú", így tehát borozás nélkül vagyok kénytelen leélni az életem ( idáig nagyszerűen megy).

Viszont hányingert kapok a bort, meg a borozást körülvevő sznobériától.

Brukk 2009.09.21. 09:16:37

@sorica123: Vida Péternek hívják
Azt hiszem a paprika-tv-n is volt vele egy adás.
Jó fej és lehet tőle tanulni. De nem ezekel a "jól értesült" szófordulatokkal.

Joe-ból is megárt a shock !!! (törölt) · http://www.tuzelestechnika.net/ 2009.09.21. 09:26:06

:-DDD
Nagyon tetszett, egyesek tényleg azt hiszik, hogy ezzel olyannak tűnnek, int egy felső tízezerbe tartozó értelmiségi. :-)

Mondják ezt a sok szép mondatot és közben majd elolvadnak.

Hozzáteszem 12 évig dolgoztam a vendéglátóiparban és ezen belül a borokkal (több éterem és hotel futott a borlapjaimmal)

Mégis azt mondom, hogy ezek a "gyönyörű" mondatok sok esetben a hozzá nem értést palástolják.
Véleményem szerint, ami jó azt nem kell magyarázni, ha esetleg a vendég mond ilyen "szépeket", akkor arra szépen helyeseljünk.

Bélabácsi 2009.09.21. 09:26:52

Minden attól függ, kinek a szájából jönnek ezek a kifejezések.

Ugye egy Bock Józseftöl, egy Polgár Zoltántól avagy egy Szepsy Istvántól nem meglepö, hiszen ök aztán tudják, miröl beszélnek.

A bibi akkor van, amikor jön egy bróker hülyegyerek valami menö étteremben, és a szöke nagymellü macájának magyarázza a tutit akkor, amikor vakkóstoláson egy Tempranillo-t nem tudna megkülönböztetni egy Pinot Noir-tól avagy egy Máslást egy édes Szamorodnitól. No az ilyen arc szájából ne jöjjenek ezek a kifejezések mert az már gáz.

Pár éve volt alkalmam egy ilyen hülyegyereket nyilvánosan is jól megszívatni - összebeszéltem egy pincér haverommal, aki egy totál halott, vagy 10 éve a pincében heverö Bikavérbe belekevert egy kis ribizliszörpöt, megkóstoltattuk az öcsivel mire azt mondta hogy félédes Merlot.....na erröl ennyit.

Ugyan én nem tartom magam szakértönek, egyszerüen csak szeretem a bort, de ennek okán megértem azokat akik okkal, a megfelelö közönségnek és jó helyen használják ezeket a kifejezéseket. Akik csak villognak velük ész és sokszor tudás nélkül, azokat taposni és szívatni kell, mert sznobok és megérdemlik.

Blackrock (törölt) 2009.09.21. 09:27:49

A vodkázást miért nem övezi ilyen buzulós kultusz?

Joe-ból is megárt a shock !!! (törölt) · http://www.tuzelestechnika.net/ 2009.09.21. 09:28:52

folyt.

Ezek arra jók, hogy parasztvakítsanak !
Én személy szerint fontosabbnak tartottam azt elmondani, hogy szerintem milyen ételhez passzolna, hol lehetne kihozni belőle a legtöbbet.
Mondjuk ennek nem titkolt oka, hogy arra ösztönözzem a másikat, hogy marha jót egyen és többet fizessen.

Bélabácsi 2009.09.21. 09:32:00

@Blackrock: dehogynem övezi, csak kicsit visszafogottabban, hiszen a vodka nem annyira összetett ital mint a whisky és pláne nem annyira mint a bor.

Olvass csak utána, mennyi Smirnoff vs. Skyy vs. Absolut vs. Russzkiij Sztandard vita folyamatban, hogy csak egy párat említsek.

Roan 2009.09.21. 09:34:34

Csak egy rövid történet a témához:

Dúzsi Tamás neve ismert a szakmában, s hozzá kell tenni, hogy azon kevesek közé tartozik borászaink között, akinek tanult szakmája a borászat (még a rekonstrukció előtt tanulta). Nos, egyik alkalommal ő mondta egy borestjén (próbálom szó szerint idézni): "Bírom ezeket a somelier-dumákat. A kadarkámra az egyik somelier azt mondta, hogy illata olyan, mint az ázott molnárkabáté. Na, ez egy hülyeség. Ennek az illata pont olyan, mint egy kadarkának lenni kell."

Ezen érdemes elgondolkodni:)

raoul_duke 2009.09.21. 09:38:00

@Blackrock: az nem lehet, hogy valaki minden borozási kísérleted előtt hitlerezett veled? :)

Bélabácsi 2009.09.21. 09:46:50

@Roan: ...meg azon is, ki, mennyi tudással kaphat sommelier képesítést kis Hazánkban (tudom, most erre jönni fog vagy öt hazai sommelier-képesítéssel rendelkezö faszikám és jól elküld messzire...no mindegy). Nem vitatom hogy van kábé tíz-tizenöt hölgy és úr, aki ott van a szeren, de szerintem nem több.

Két éve egy céges úton (hála az égnek hogy céges út volt, merthogy ha nekem kellett volna azt az estét kifizetni, illetve akárcsak a rám esö részét.....maradjunk annyiban, hogy azon az egy darab estén kábé kéthavi fizetésemet megettem-megittam) egy Versailles melletti ötcsillagos kúrián 11 óra felé már csak mi maradtunk az étteremben, elég jó hangulatban, akkor a sommelier egy kicsit jobban ráért és addig unszolt, hogy leült velünk egy kicsit beszélgetni a francia vörösborokról, illetve azokról, amiröl nekünk volt egy kicsi fogalmunk. Cotes du Roussillon, Saint-Emilion, rajnaiak - ahelyett hogy cirádás kifejezéseket használt volna (kitünöen beszélt angolul, megtehette volna) az egyes borok és évjáratok leírására, csak egyszerü szavakat használt (kerek, nehéz, gyümölcsös stb.) és mindig megtoldotta egy évjárattal és egy ajánlott étellel, nem egyszer valami általa preferált füszerezéssel. A végén pedig ö is elmondta a - szerintem is - nagy, nagy igazságot: az a bor jó, amelyiket az ember szívesen issza, hiszen arra való.

Sákif za morro? 2009.09.21. 09:56:44

Mi ezzel a baj? Ha az üvegre az lenne írva, vagy egy borkóstoláson ilyet hallanátok hogy: "Nem rossz bor. Vörös, kicsit kesernyés, iható. Egészségükre! " Ezzel mit kezdenétek? Tetszene? Vagy nektek így is jó?

Joe-ból is megárt a shock !!! (törölt) · http://www.tuzelestechnika.net/ 2009.09.21. 10:01:15

@Bélabácsi:
Na igen!
Ilyennek kell lennie egy jó sommeliernek!

Rengetegszer néztem értetlenül azokra akik túlmisztifikálták a kérdést. Sőt ők meg igazán nem értettek engem, hogy miért egyszerűsítek ennyire!
B*meg, azért, hogy mindenki értse és élvezze!

A vizsgákról meg annyit, hogy egy része vicc! Pár napos , vagy hetes tanfolyam után, mondjuk 50 bor kóstolása után már lehet papírod! Tudom, ilyenem nekem is van ilyesmim. Utána meg hülyének néztek, amikor kijelentettem, hogy még minimum 3-4 év, de inkább 5-6 ismeret bővítés, tanulás és akkor nevezhetem magam, vagy inkább mások elnevezhetnek sommeliernek ( a szakma ismerői közül). Erre a válasz kis hazánkba, hülye vagy te fiam, már most is lehetsz somelier! Ja, akkor még csak 200 féle bort kóstoltam! Nagy tudástár! :-)
Az igazi összehasonlításokhoz (szakmailag) legalább 1000 különböző bor felett beszélhetünk, ez az egyik. A másik meg az, hogy itthon azt hiszik a sommelier dolga, hogy az étteremben kihozza, hát ez kurva nagy tévedés. Az igazi feladatot itthon maximum 15 ember csinálja úgy, ahogy azt kellene.
Azért királyok ezek a rádióműsorok,
hihetetlen mértékű a habiszti-guszti , parasztvakító duma.

Blackrock (törölt) 2009.09.21. 10:32:21

@raoul_duke: hogy mit csinált?

@Bélabácsi: én mondjuk vodka és vodka között csak egy kicsit tudok különbséget tenni ( mondjuk egy smirnoffot azért meg tudok különböztetni egy teszkós vodektől ). De, hogy őszinte legyek mind a kettőnek görény íze van. Bár végül is én nem ízlelgetni akarom a piát, hanem berúgni tőle.:)

@Joe-ból is megárt a shock !!!: na, ez érdekes infó. Eddig azt hittem, hogy a sommelier egy borfajta...azt most kiderül, hogy nem is.:)

Blackrock (törölt) 2009.09.21. 10:33:26

@Ben Zinkoot: én pont ennyit szeretnék hallani egy borkóstoláson (már ha járnék ilyen hülyeségekre).:DD

raoul_duke 2009.09.21. 11:16:01

@Blackrock: Cartman hitlerezett Butters-szel az egyik South Park részben (na, megkerestem, 603), éjszaka szarral hitlerbajszot rajzolt neki, szegény Butters meg egész nap szarszagot érzett mindenhol.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.09.21. 11:17:27

Bort kóstolni az tud jól, aki sok jelzőt ismer, és nem idegenkedik a távoli képzettársításoktól.

Amúgy elmennek a picsába túlfinomodott szokásaikkal, meg a látványos kóstolásukkal, meg az idétlen Hamvas Béla idézeteikkel! Megnézem, megforgatom, megszagolom (igen, szagolom, bazmeg!), belekortyolok, és örülök neki. Mindenféle színpadias gesztus nélkül, mellőzve a hülyeséget, meg a háromperces "pofázunk róla, ahelyett, hogy ennénk-innánk végre, amúgy is kurva éhesek vagyunk" részeket.

És a tegnapelőtti, kicsit lekozmált lábszárpörkölt mellé (valami vén marhából, kicsit rágós is) galuskával nem fogok 5000 Ft-os Bock-ot bontani, hanem töltök egy pohár 500 Ft-os száraz vöröset. Aztán még kettőt.

A borkultúráért nem elitista sznob-borokkal kellene tenni, hanem az átlagembert kéne

1. Leszoktatni a tablettás borról
2. Rászoktatni az étkezéskor, ételek mellé történő borfogyasztásra.

Blackrock (törölt) 2009.09.21. 11:22:36

@raoul_duke: ja, neeeem...csak valahogy sosem jött be a bor. Csak társaságban, buli alkalmával iszom, de bort csak akkor, ha már végképp semmi más nincs.

rocaszujo 2009.09.21. 12:02:03

@raoul_duke: Erika Zangolnának szánt válaszod egyszerűen tökéletes - Különbözünk.
Ha valaki mindig drága meg finom borokat iszik, akkor nem az lesz, hogy megunja őket, és akkor nem tudja értékelni őket?
Nekem olyan volt, hogy régebben majdnem minden hétvégén bélszín volt otthon (nem azért mert rohadt gazdagok voltunk hanem ilyen munkahelyi téma, meg fater erre áldozott) na és állandóan hétvégén az volt a kaja. És úgy meguntam mint az állat. majd az utóbbi 4 évben nem is ettem egyáltalán és 7végén megint és jaaaj hát az egy _ízorgazmus_ volt.
És merem állítani, hogy mikor kostolgatsz egy bort és közben egy borszakértő magyarázza beléd hogy milyen ízeket érezzél egy idő után fogod. Majd empírikus kutatást fogok végezni.!

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.09.21. 12:08:38

@Blackrock: Bocsánat, félreérthető voltam!

Szeretem a bort, és szeretem örömmel, mértékkel inni, szeretek a szőlőre (de nem a munkás izzadtságára) gondolni közben.

Szeretek az ételhez, alkalomhoz illő bort választani, inni.

De ezek a teátrális baromságok, amik kisérik a kóstolást (sokaknál), meg az orbitális marhaságok, amiket mondanak (és erre még büszkék is - ld. nem átallják szaknyelvnek nevezni) az irritál.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.09.21. 12:10:47

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:

A pontokba szedett dolgaiddal egyetértek, csak annyit jegyeznék meg, hogy:

- az üveg-kapszula-cimke-dugó együtt legalább 250 forintba kerül üvegenként.
- a szőlő 50 forint kilónként (a legócskább, felvásárolt alapanyag) amiből cca. egy palack bort lehet készíteni.
- a borászat (épület, tartályok, gépek, munkaerő, áram, szállítási ktg. stb.) is legalább 100 forint/üveg,

eddig az előállítás költsége 400 Ft.

- a minimum kiskereskedelmi árrés 25%,
- plusz a jövedéki adó, iparűzési adó, valamint az ÁFA

=>>> szerinted te milyen "bort" iszol a lekozmált pörkölt mellé 500 forintért? Moldova szavaival élve: szocialistát - azaz olyat, ami sohasem látott tőkét.

gyz 2009.09.21. 12:29:01

engem nem zavarna magában, hogy ez egy szaknyelv, de igazából 99%-ig biztos vagyok benne, hogy kamu az egész. Azt nem hiszem el, hogy minden sommelier ugyanazt a kamilla és barack illatot érzi adott bornál, hogy ugyanazt a vadszedres utóízt csettintgetik a nyelvükön. Ez egy konvenció, egy pszeudo-nyelv, melynek birtokosa a "klub" tagjának érezheti magát. Semmi több. Szerintem.

Amúgy meg az értelmét sem látom. Ha étterembe megyek, megkérdezem, mit ajánlanak ehhez a halhoz, nekem tökéletesen elég ha kihoznak vmit, és megkóstoltatják. Nem kell tannin-bullshit :)

gyz 2009.09.21. 12:29:47

ja, és persze a poszt 5 csillagot érdemel :)

Blackrock (törölt) 2009.09.21. 12:38:16

@RAMBO: a tablettás bor azé' király.:)

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.09.21. 12:38:58

Modoros parfumszakertok? Hm? Eleg jo tema lenne?

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.09.21. 12:42:03

@RAMBO: A szőlő felvásárlási árával egyetértek. 50-120 között van idén. A többit sokallom, de ez az én bajom.

Az meg, hogy egy multi vajon önköltséget, vagy annál kevesebbet fizet, erről is ismerhetünk történetet.

A lekozmált pörkölt mellé pedig - ugye egyetértünk - nem való nagy bor! :)

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.09.21. 12:56:02

Egyebket megintcsak azt kell, mondjam, hogy modoros ide-modoros oda, hozzaertoktol igenis szeretem hallgatni/olvasni a kritikat/velemenyt/leirast az adott etelrol, italrol, parfumrol.

Nyilvan en nem hasznalok olyan kifejezeseket, hogyaszongya "A parfüm csábereje a keserédes citrusokban és a mandarinban rejlik, míg a középjegyek peónia és friss zöld levelek illatát tartalmazzák. Az alapjegyeket igazi gourmand elemek adják: tiramisu, kávé, keksz, sajttorta, keserű csokoládé, melyek sokáig tartó meleg és érzékeny aromát adnak a bőrnek.", de ezt olvasva legalabb nagyjabol el tudom kepzelni (mar ha el tudom), mirol is van _nagyba szo_.
Mer' mondjuk ugy is lehetett volna irni, hogy "savanykas, az igaz, de ott figyel a sutiszag is, vagod?", na de az mivel lett volna jobb?

Nem? De.

Blackrock (törölt) 2009.09.21. 14:05:03

A bor színe jellemzően vörös, de van amelyik nem. Egyes borok finomak, ám akadnak olyanok, amelyek nem annyira finomak és vannak amelyek kifejezetten rosszak. De kóstolja meg a kedves vendég, ha nekem nem hisz. Az én személyes kedvencem ez a bor, aminek a címkéje és jól néz ki.

Art Mooney 2009.09.21. 14:39:29

@Modor Tibi:

1. lehet h nem fogalmaztam erthetoen. arra celoztam, h ha a _modoros_ blogban a borszakertokkel kapcsolatban olyan poszt jelenik meg (teljesen mindegy h leveliros v sajat), ami a szakkifejezeseiken rohog, nem pedig a modoros borszakertokkel foglalkozik (pedig lehetne), akkor az azt jelenti h nem tudjatok a _modoros_ blogot megtolteni tartalommal.

2. newsflash: ha egy szaknyelv kifejezesein rohogtok a _modoros_blogon, az ekezes.

3. "Nekem tetszik a(z önjelölt) borszakértők szövege, de ettől még modorosnak és viccesnek tartom." - kerlek ird le, h a borkostolok milyen kifejezeseket hasznaljanak, h ne talald modorosnak. a kifejezesek legyenek kepesek 200 kul. bor kozott ertheto kulonbseget tenni es adjanak teret a kreativitasnak hasznalatukkor. gondolom egy nyelvesznek ez nem feladat.

Art Mooney 2009.09.21. 14:52:27

@Leiter Jakab: jossz es kicikizel egy veresszaju kommentelot, megis mire szamitottal? :)

de akkor segitek:
1. a cimlap a fogyasztokat a posztokhoz vezeti. a fogyasztok minosegi tartalmat varnak a termektol. ha ezt nem kapjak meg, teljesen jogosan reklamalhatnak. kikerem magamnak az osszes kritikus neveben, h cikinek legyen cimkezve az, ha mint fogyaszto a posztoktol minosegi tartalmat varok, plane egy bevezetett blog es egy igeretes lead utan.
2. hasonlokeppen teljesen fals gondolat az, h a "cimlapozast" az irigyseg vezerli. a cimlapozok jo reszenek nincs is blogja.
+1: meg ha irigysegrol is lenne szo, az miert ne lenne elfogadhato (elfogadando), mint kommenteloi maganvelemeny? jogod van egy ilyen velemennyel nem egyeterteni.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.09.21. 15:09:52

@Art Mooney: Ez a fajta disztinkció - kedves uram - amelyet Ön észrevételez modoros borkóstoló és a borkóstolás modoros nyelvezete közt sajnálaton módon nem sajátja e remek blog olvasói törzsközönségének.

Tartok tőle, hogy e remek blog törzsközönsége számára megoldhatatlan volna a feladat, hogy vakpróbával megállapítsa két, egyébként hasonló kifejezéseket használó borkóstoló előadásáról, hogy melyik volt hozzáértő sommelier és melyik parasztvakító kókler.

Amíg pedig a pórnép íly bűnös tudatlanságban tengeti egyszerű életét, addig engedtessék meg a pórnépnek, hogy kikacagja azt, melyet érteni ugyan nem ért, ámbátor felettébb viccesnek talál! Engedtessék meg neki abban a tudatban, hogy Ön - kedves uram - már rég felülemelkedett ezen a szinten, Önt ők már el nem érhetik, nevét be nem sározhatják!

Be nem sározhatják, leszámítva persze azt az esetet, midőn Ön önként le nem száll a Bor Élvezetének Parnasszusáról, meg nem merítkezik ebben a fertőben oly alantas - és Oh tempora, oh mores! - sárdobálástól sem mentes vitába nem kezd, melyben bizton tudja! - csak az erkölcsi győzelem lehet az Öné!

És akkor most úgy, hogy a többiek is értsék:

A faszé' kellett neked itten osztani az eszet, bazmeg!? Azért mer' kívülrő nézve pont olyan hülyeségeket beszélsz, mint aki nem ért hozzá, és amúgy is ki nem szarja le, hogy milyen hülyeségeket kell itten összehordani a borról! Azt bazmeg meginni kell, oszt jót okádni tőle! "Visszafelé sárgarépás jegyeket hordoz ez a TÉTEL, értem???"

Szóval emberien: Idejöttél, sértve érezted magad, beszóltál azoknak, akik a blogot szívesen olvassák, és jó nekik mint aa Maunikashow a bunyó nélkül. Ezek után túlpörögted, hát mit vártál?

sorica123 (törölt) 2009.09.21. 15:30:03

@Art Mooney: azé' ezt inglisű' kellett.
Szerintem ne nagyon strapáld magad... ugyanis továbbra se értem, minek jársz ide a csúnya-ronda-bunkó plebs közé szenvedni. Mi már rég megértettük, amit mondtál, te viszont istennek nem bírsz átállni vox humanára (ha már ugye muszáj hottentottául beszélni, nesze:)).

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.09.21. 15:30:54

@Art Mooney:

Trollkodni, vagy nem trollkodni: ez itt a kérdés.
Akkor troll-e a lélek, ha nem érti
a blognak minden nyűgét és céljait;
vagy ha kiszáll valaki fájdalmad ellen,
és kedvenc hobbidat figurázza ki?

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2009.09.21. 15:41:01

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Hagyjad, tesó, nem fog kommentezni az illető. Mind a két oldal csak az idejét pazarolja ezzel a párbeszéddel. Jobb így neki is.

Gázmester 2009.09.21. 16:26:58

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: "ott vagy a szeren" :)

Talán már nem annyira aktuális, reggel akartam írni, csak sok volt a meló. Szóval: szerintem ez az egesz AKKOR modoroskodas, ha nem megfelelo kornyezetben hasznaljak. Azzal nyilván nincs gond, ha borászok egymás közt így beszélnek, azzal sem annyira, ha ilyen jellegű TV műsorban, rádióban stb ezt a nyelvet használják: hallgassa akit érdekel, ill. akit érdekel, ezért hallgatja stb.

Talán az a nem mindegy, ha egy olyan társaságban beszél így valaki, ahol annyira nincs képben az átlag arról, h mit takarnak a különféle kifejezések pontosan stb.

Nekem is vannak ilyen barátaim, akik így okoskodnak, ha megkóstolnak egy "szép bort" :) "erős barrique-os íz" és néznek okosan. Csak annyit kellene máshogy tenniük, hogy így fogalmaznak: "tudod, Gázmester, erre szokták mondani, hogy barrique bor, mert ezt tölgyfahordóban érlelik"

Szakmabelieknek tudniuk kell, hogyan magyarázzanak meg dolgokat olyannak, aki nem ért hozzá... emberi nyelven.

Rokonságban vannak egészségügyi végzettségűek. Ha egy beteg családtag állapotáról kérdezem őket, akkor gyakran képesek arra, hogy "MINDKÉT SZÍVREKESZ-SZÖGLETBEN FOKOZOTT PERIBRONCHIALIS KÖTEGEZETTSÉG" ahelyett, hogy azt mondanák, szívritmuszavar (TUDOM, h ez nem azt jelenti, csak úgy kerestem vmi orvosi jelentés szöveget a neten ehhez a példához!)......

Tényleg nem értem ezeket.
Közgazdász vagyok, de nem azzal megyek haza a bevásárlásból, hogy "Drágám! Mikroökönómiai feszültség volt a boltban, tartósodott a keresleti piac", hanem hogy picsába, elfogyott a kenyér.

G.

elzee 2009.09.21. 17:05:00

szerintem meg kóstoljatok egy kis bort, és utána írjátok le, milyen volt... :)

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.09.21. 19:38:49

Szerintem meg hogyha tényleg szaknyelv ez a baromság, akkor működik úgy is, hogy valaki hozzáértő (nehogymá' én!) leírja, hogy mit érzett a borban, és ebből a másik szakértő meg tudja mondani, hogy milyen bort ivott.

Szóval minden nyelvnek az lenne az alapja, hogy akik beszélik a nyelvet, azok az egyes kifejezések alatt ugyanazt értsék. Ha pedig ugyanazokat az építőköveket ugyanúgy teszem le egymás után, akkor az ugyanazt kell, hogy jelentse. Ez nem matematika, meg kémia...

Méghogy "szaknyelv"! :)

haggyal 2009.09.21. 21:02:24

a túlpörgetett borszakértősködés az maga a vegytiszta modoroskodás.
aki ezt nem érti, annak egyáltalán nincs humora, vagy túlságosan eltöltekezett önnön nagyságával és borszakértő (legalábbis annak tartja magát).

nagyon szórakoztató volt látni amikor valamelyik tévéműsorban nagynevű borászok és borszakértők próbálták eltalálni 8 mintáról, hogy melyik - melyik. az egyik csapat 5-öt talált el, a másik 3-at. tizenhatból nyolc, (ez egy csecsemőnek, vagy egy pocoknak is kb így sikerülne.), de ők legalább tudtak röhögni magukon.

Belabela 2009.09.22. 01:09:24

@scsaba1:
Nemá, tényleg divat a jazz-hallgatás? Nekem nem tűnt fel, 25 éve járok jazzkoncertekre, de egyiket sem a Puskás stadionban vagy a Kincsem Parkban rendezték.
Azt írod, vannak, akik jazzt hallgatnak "akkor is, ha nem értik." - Mivan? Mi a sz@rt kell "érteni" a jazzen? Kottát nem ismerő feketék játszották írástudatlan feketéknek, táncolás céljából. Lett ugyan avangárd hajtása is, de a fősodorban az mindig a ritmus, a könnyedség, a sodró lendület maradt. Senkit se láttam még leizzadni, hogy "megértse" a swing, a bebop, a hard-bop nagy előadóit...
Ez valami modorosság lehet, műmájer sznobságnak beállítani a jazzt meg a bort, hogy az ember bebizonytsa, hogy ő mindezek fölött áll, laza, mint a rigalánc, olyan jócsávó, aki megelégszik az élet egyszerű szépségeivel, mint a gyorsbüfés kecsapos spagetti, meg a 300 forintos tablettásbor, de szigorúan csak kólával....

PS: én sok jó borászt meg borértőt hallottam már beszélni a borról, egyikükre sem volt jellemző a kommentekben köpködött fellengzős bullshitting. Mindegyik tök normálisan, egyszerűen fogalmaz, a kezdőknek nagyon szívesen magyarázzák el a borászat alapjait a szőlőfajtáktól a palackozásig. Szinte mindegyik kiemeli, hogy a jó szőlőben ott a jó bor, és a borásznak csak annyi a dolga, hogy ne álljon az útjába, ne variálja túl, ne csessze el. (Jó lenne ilyen szakmai alázatot látni más szakmák képviselőinél is.)
Persze a borkóstolásokon is felbukkannak a Q7-esből meg X5-ösből kiszálló emberbélák, akik akár a borásznak is megmagyarázzák, mit hogy kell a pincében csinálni. De ez nem a borszakma része, hanem a bankárszakmáé...

sorica123 (törölt) 2009.09.22. 07:48:21

@Belabela: ez is olyan, hogy a jazzt is lehet iszonyú gizdázva hallgatni, okoskodni, 'érteni', és persze am ia legfontosabb, demonstrálni, hogy érted - meg lehet hallgatni is függetlenül attól, hogy jazz-zenész vagy-e vagy kazánkovács.

akos78 2009.09.22. 08:42:52

azt azért még hozzátenném, hogy:

- szépen kirajzolódik a pohár oldalán a gliceringyűrű, a bor könnye v. szoknyája

- rendkívül szép kézműves bor

- a bort kicsit pihentetve egy gyümölcsöskert illtavilága nyílik meg... :)

sorica123 (törölt) 2009.09.22. 09:14:23

@akos78: ezek mondjuk nem bénaságok... legalábbis szerintem:)

elzee 2009.09.22. 13:01:21

@akos78:

hogy mondanád másképp? Ha szerinted ez így nem jó, biztos tudsz valami jobbat...

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2009.09.24. 11:13:13

a kicsúcsosodó savgerinc volt már? nekem az a kedvencem..

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.09.26. 00:24:39

@Gázmester: jól összefoglaltad - illetve bemutattad a lényeget :)

az "illatol" szóhasználat sztem amúgy már túl van a józan észen...

2 dolgot osztanák még meg a nagyérdeművel legutóbbi borfeszt élményeimből:

- aki tapogtja a pohara falát, és nem a száránál fogja, az "mancsol" (ezzel is lebuknak a tahók)

-illetve egy jópofa borász beszólás, ha vki édes vöröset kér (és nem a portóira stb. gondol), ezzel kell visszakérdezni:
-Hány cukorral?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.03.03. 09:12:32

Azóta gyűjtöm őket, csak úgy fejben. Igazi szenvedély ez, hagyomány és tradíció."

jaj de nagyot röhögtem:D

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.03.03. 11:34:50

@Erika Zangolna: ez szakzsargon? ne hülyéskedj már

egyébéknt gratulálok a stílusodhoz

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2010.07.27. 01:36:19

Nálam az alábbi kategóriák vannak:

- száraz = savanyú, mint a csiger, kell a fenének, amúgy is, hogy lehet egy folyadék száraz?
- félszáraz, félédes = félig szar se hús, se hal izé
- édes = az egyedüli, amit megiszom

- fehér - ha nincs jobb, jöhet, de csak könnyű kajához
- rozé - miezakevertvacak, már a színe se tetszik
- vörös - na ide a pörkölthöz, de izibe

- Józsibá házibora, ásványvizes flakonban - köszönjük, Józsibá, nagyon örülünk neki ( ~ majd felhígítjuk forralt bornak, akkor talán nem lyukad ki a gyomrunk ettől a savanyú szartől)

Látnivalóan nem vagyok szakértő. :D

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.06. 22:16:01

@Donna Anna: én is utáltam mindig nagyapa ejnslagos, kénes borát.
kilyukadt tőle a gyomrom

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.10.16. 21:06:59

"Akár fehér, akár vörös a küvé, egyedi a produkció, nincs rá örökérvényű recept, ahogy nőre és férfira sem, mert dűlő és dűlő, évjárat és évjárat épp annyi, amennyi, eggyel sem kevesebb."

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2021.02.02. 00:13:33

@pappito: Ó, a bor... Tudom mi az. Már emlékszem: Az a nemes ital. Az a KLASSZIKUS NEDŰ!
süti beállítások módosítása