Lelátók népe - A csendes többség

2009/09/15. - írta: Modor Tibi

Az előző részben sorra vettük a felelőtlen kisebbség főbb csoportjait, akik más szórakozását, örömét gyakran elrontják, de nézzük meg a többieket is, akiket nem feltétlenül a fineszes, pimasz cselek érdekelnek.

Az igazi szurkolókat továbbra is egyszerűen a közösségi élmény, a klubhűség viszi ki a stadionba minden második héten, és az foglalkoztatja elsősorban, hogy nyerjen a csapatuk. A labdabiztosról már ismerős lehet az egyik típus, de a többi az újdonság erejével fog hatni.


 

A (sérült) futballista:

Némelyik játékos tényleg egy rejtély, mert pályafutásának 80%-át még a kispadon se tudja eltölteni folyamatos sérülései miatt. Bár legtöbbjüknek kétségtelenül frusztráló érzés a társakat távolról figyelni, azért biztosan akad olyan alibifocista is közöttük, aki a folyamatos regenerálódás közben is feltalálja magát, és jól megél az alapfizetéséből.

A meccsekre azért kijárnak, könnyen azonosítható klikkeket alkotva.

A futballista a privát életben mindig az aktuális divathullámok túlreagáló követője, sőt: diktátora. Öltözéke, hajviselete a legkevésbé sem a visszafogott eleganciát képviseli. A 90-es években dortmundzöld vagy narancssárga Replay- és Devergo-felsőket kombinált rengeteg ékszerrel, mostanra inkább a szolid angolos megjelenés felé próbál tendálni, irokézes, esetleg újra klasszikus focistafrizurával, felhajtott gallérú pólóingekkel. Nyáron csakis papucsban (flip-flopban) látható.

A társait kritizáló szurkolókkal szemben kiscsapat esetében ellenséges, hatalmas igazságérzettel szól vissza bárkinek. A labdarúgónak nem kötelessége ugyanis eltűrni a nézőtérről jövő pocskondiázást, kivéve persze, ha sokan vannak a lelátón, vagy esetleg erősnek néznek ki a drukkerek.

Meccsen csak tökmagot-szotyolát fogyaszt, a dohányzást, alkoholizálást, drogozást az estékre hagyja - ennek megfelelően gyakran találkozunk vele  csapatostul (nyáron szabadtéri) szórakozóhelyeken.

 

A barátnők:

A (sérült) focista megjelenésben is méltó párja. Dekoratív külső, túl hivalkodó színek és ruhák, szolárium, ékszerek, tetovált szemöldök, márkás napszemüveg. Vagyis: ha jó nőt fedezünk fel egy meccsen látszólag dzsekszon nélkül, az focistabarátnő.

Rendszerint a többi focistabarátnővel ül egy bolyban, próbálnak néha szakmai szempontból is hozzászólni a meccshez, de ők is tudják, hogy felesleges. A lényeg, hogy a barátjuk szerezzen gólt.

Társasága - a többi barátnőn kívül - valamilyen öleb, mostanában a divatos mopsz, westie, yorkshire terrier vagy bolognese az általános játékkutya.

A barátnőkhöz hasonló a hozzátartozó, főleg az anyuka. Csakis a kisfiát nézi, inkább kapjon ki a csapat, csak rúgjon a gyerek gólt.

 

A szájfocista:

Rendszerint már negyven fölötti szurkoló, pohos hassal, ladás- vagy övtáskával, szivacsos-hálós zöldségessapkával, felhúzott zoknival, sportcipővel. Szotyit, tökmagot ropogtat, dohányzik, kezével az aktuális Sportot babrálja.

-Szakikám, valaha itt a grundokon órákig rúgtuk a bőrt a srácokkal, nem volt más, csak a tűzfal meg rongylabda vagy konzervdoboz, de élveztük, a játék öröméért játszottunk. Mit gondolsz, az Aranycsapat hol tanult fotballozni? Na ugye!

Erre a múltra visszautalva állandóan a játékosok lövőtechnikáját, az edző taktikáját szapulja, ő minden esetben jobban tudta volna. Főleg utólag.

-Bazmeg Soós, te szerencsétlen! Ott volt üresen a Szeibert, mit önzőzöl meg csellózol? El kell vállalni, vagy le kell passzolni, de nem ott totyorogni, nem hiszem el. És ez kap meccsenként 40 rongyot, beszarás.

-De ez a Meszes is egy fasz. Minek játszatja a jobbszélen a Hanzlikot, ahelyett, hogy inkább hátratolná középre, és behozná a kis Jokonicsyt egyedüli csatárnak? Komolyan mondom, nem értem, hol lőtte ez az UEFA-licenszét, a Tésztás Gyurinál, ott!

Bár ő maga sem egy Adonisz benyomását kelti bennünk, minden vendégjátékos vagy játékvezető könnyen észrevehető testi gyengeségét emlegeti minden bekiabálásánál, a körülötte ülők pedig általános derültséggel biztatják közvetetten a szájfocistát.

-Te, te kis törpe geci, a kurva román anyádat basznád teherbe! Nem tudsz fölnőni a feladathoz, mi? A szőröstalpú anyád jobban etetett volna, megnőttél volna, kisköcsög!

-Na mi van, kopasz, ballal már nem megy, mi? Megpaskoljam a fejed búbját, Kodzsek? Az majd biztos segít!

-Te ragyásképű, hosszúhajú vidéki paraszt, jót játszottál a Barca bében, mi? Zsoldos senkiházi!

 

A nyugdíjas bácsi:

Talán a legszimpatikusabb rétege a kitartó drukkereknek. Bár ő még a szájfocistánál is régebb óta jár meccsre és szebb mérkőzéseket is látott, kevésbé jellemző rá a bezzegelés, mint a fenti kategóriára. Annyira jóindulatúnak tűnnek, hogy akár Lenin-fiúk, munkásőrök is lehettek volna, nem tudunk rájuk haragudni, tiszteletbeli nagypapánkká fogadjuk őket.

Szinte mint egy piknikező, annyi kiegészítővel érkezik a meccsre. Elmaradhatatlan az ülőpárna, az esernyő és a zsebrádió, amivel a Körkapcsolást hallgatja egész végig. Elvakultabb bácsik kukkert is hordanak a nyakukba akasztva. Alkohol- és napraforgómag-fogyasztás vagy dohányzás nem jellemző rájuk, de a díjmentes utazási lehetőséget kihasználva idegenbe, vidékre is gyakran elkísérik a csapatot.

Rendszeres olvasója a Nemzeti Sportnak: a hazai átigazolásokat, edzőváltásokat kívülről tudja, de a jó, nyugati foci nem foglalkoztatja.

45 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

raoul_duke 2009.09.15. 09:33:17

Tésztás Gyuri bazmeg :D

A nyugdíjas bácsi néha azért visz magával bort (sajátot, vagy a Feri komám házi borát), ilyenkor mindig Olympos citromosüvegben viszi. Nem piázni akar a meccsen, csak tudja, hogy szomjas lesz.
Egy-egy közülük szeret bezzegelni ("bezzeg a '60-as években 3 szöglet 1 gól volt"), de a többség lehűti a bezzegelőt ("nem kell hülyíteni a gyerekeket, különben is nem hallom így, hogy hogy áll a Zete").

égafater 2009.09.15. 09:59:21

jó(túl) sok a focis post...

BUNKÓ 2009.09.15. 10:17:04

A portugál magyaron ordítottam a Dzsudzsáknak:
TÜRŰD RÁÁÁÁÁÁ!! (Lődd rá!)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.09.15. 10:27:31

@égafater: jaja, tudom - gondoltam, ha már megírtam, akkor csak kirakom.

Holnap jön az újabb, addig bírd ki.

égafater 2009.09.15. 10:42:42

OK! Simán kibírom.

"Életünk legszebb napja" és a "Controll Freak"' tartja bennem a lelket :-)

égafater 2009.09.15. 10:45:04

control. valamiért mindig controll-nak írom.

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.09.15. 10:51:44

@Modor Tibi: Mivel a témában nem vagyok érintett, viszont mindenképpen hozzá akartam szólni, csak annyit kérek _ha nem sértelek meg vele_, hogy, légy oly bátyám, és javítsd át a szolídat szolidra :)
A nagyapám tipikus nyugdíjas bácsi volt, Isten nyugosztalja szegényt. Ő neccpólót hordott és Kossuth-ot szívott a meccseken.

Erzsebet 2009.09.15. 11:03:55

Fiam ált. iskolás korában játszott egy ifjúsági csapatban, én rendszeresen kísértem edzésekre meccsekre. Engem nem kötött le a játék, így a meccs közönségét figyeltem. Unokabátyám és családja is futballisták, ők sportszerető nőket vettek feleségül. A család is rendszeresen kijárt a meccsekre, két éves kislányukat sem hagyták otthon. Ő a meccsen tanult meg beszélni. Mondanom sem kell, szókincse trágárságokból állt, obszcén nótákat énekelt. Ez tíz történt. Ekkoriban a futballisták sportosan öltözködtek, márkás ruházatban, nem voltak divat ficsúrok. A hozzájuk tartozó nők is sportmacák voltak, nem pláza cicák. A szülők is vidékről beutaztak, egy meccset sem hagytak volna ki. Unokabátyám enyhén ittasan szidta az ellenfelet, sokszor le is cigányozta. A bedühödött ellenséges drukkerek sokszor nőket és kiskorú gyerekeket is vegzáltak. Női társaságban is természetesen a futball folyt még a csapból is. Megfigyeltem, hogy az olyan csajok válnak sportmacává, akinek kizárólag férfi hozzátartozói vannak. Férj, fiúgyerekek, plusz após.

persicsbalint 2009.09.15. 11:31:07

A nyugdijasbacsik nem Nemzeti Sportot, hanem Nepsportot olvasnak.

rio.pete 2009.09.15. 12:32:34

a kilencvenes években Kerület meccsekre járt egy idős bácsi (a fél szeme a Don-kanyarban maradt elmondása szerint), aki képes volt a lehető legközelebb beállni az ellenfél kapusa mögé, csak hogy végig kiabálhassa neki - Te miiirha! (értsd: marha) Beálok és átemellek a félpályáról!

vagy ha a lelátón ült, onnan szapulta az ellenfelet, stílusosan, csupa kedves szó kíséretében, csúnya beszéd nélkül.

hiányzik az öreg...

v v j 2009.09.15. 12:51:32

Régen meg vitték magukkal a kis Sokolt, és meccs közben hallgatták a körkapcsolást. És gyakran megkérdezték egymástól, hogy ez a hülye melyik meccset nézi??? (amikor ugye a saját meccsük kommentátorát hallgatták épp)

gyz 2009.09.15. 12:53:08

tényleg, az öreg bácsik, a Sokollal a kezükben :)

Apropó, vannak még mozgó árusok a lelátón? Mint régen a Kalap, vagy az újpesti fruttis bácsi? Utóbbi mindig beállt elénk - rendszerint a legizgalmasabb pillanatban -, szelíd mosollyal az arcán, és megszólalt: "Nem lesz szomjas, ideges" Mármint ha veszünk tőle valamit. Sötétkék köpenyben járkált.

Fat Abbot 2009.09.15. 13:09:58

+ 2 típus:

a wannabe:
16-25 éves, kinézetében erősen hajaz farmermellényes alkeszra. Gyakran a szemüveges/túlsúlyos. Egyedül azért jár meccsre, hogy kompenzálja irtózatos tehetségtelenségét, már ami a focit illeti. A szemében még tükröződnek a kegyetlen felbőrözések, amit a telep dühöngőjében kapott.
Fent említett imkompetenciáját az összes sporteredmény, kezdőcsapat és annak születési helye/dátuma módszeres bemagolásával próbálja egyensúlyozni. Népsport, a farmerkabát belső zsebébe süllyesztett kazettás walkman, félfülre bedugott körkapcsolás szintén alapkellék. Belehal, ha nem tudja meg mit játszott a Veszprém, a FALCO vagy a Bayern München.
Meccs alatt az öregek mellé ül, néha a bezzegelésnél nevetve teszi hozzá, hogy "hát, igen" (de szigorúan csak ennyit), mintha ő is ugyanannyi meccset látott volna. Meccs után ugyenezt a társaságot kedveli, amíg az öregek fröccsöznek, ő kólát iszik a sörpad végén, ami miatt többször nagyot derülnek rajta.

a szűzlány:
16-19 éves, a társkeresésbe belefáradt lány, akinek szent meggyőződése, hogy a futball szeretetének látszatával férfit foghat magának. Egyedüli kellékei a meccsről meccsre mélyebb dekoltázs, valamint az ezt kiemelni hivatott sál. Az elvetemültebb és elkeseredettebb lányok akár az ultrák mellé is csapódhatnak, de az idegenbe vonatozást csak a végső stádiumban vállalják.
Stabilan fél évig jár meccsre, miután ráébred igencsak kínos tévedésére színét sem lehet látni a stadion környékén.

Styxx 2009.09.15. 13:20:18

Kimaradt a nézőmegfigyelő. Szociológus, vagy valami egészen más hallgató, interdiszciplináris hálózattudományok, meg mittudomén. Vagy sima Amway ügynök, akit kizavartak, hogy tanulmányozza a célközönséget, de ha már úgy is kint van, esetleg szervezzen is be valakit. Füzetbe jegyzetel, de nem a pályát lesi, hanem a többi nézőt.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.09.15. 13:22:37

@Fat Abbot: na ez igen, mindkét típus zsilettélesen megvan.

A wannabe mindig hord valamilyen sálat, rendszerint külföldi csapat kötött sálát, a haja általában elfedi a tarkóját.

A meccsrejáró (rút) lányok között a legmenőbb az, aki már a focistákkal is jó kapcsolatot ápol, tehát legalább az egyikük telefonszáma megvan neki.

Fat Abbot 2009.09.15. 13:28:49

jah és még egy
a haveri társaság:
7-15, egymástől teljesn különböző középkorú férfi.
Messziről felismerhetőek az ordítva elmesélt (láthatólag a többiek által már ismert, de még mindig viccesnek talált) andekdotákról, valamint a gurgulázva nevetésről.
A meccsre alig-alig figyelnek, tulajdonképpen csak akkor fordulnak a pálya felé, ha felhördül a közönség. Ekkor viszont az eseménytől függetlenül válogatott szitkokkal és cigányátkokkal szórják a partjelzőt.
Ezeket a megjegyzéseket gyakran csak a társaság érti, ők viszont hatalmasakat derülnek rajta:
"Mivan, buzi Megyebíró? Rádgurult a traktor?"
"Szedjed csak a körtét, Pilu! Majd jól megbaszom az anyád!"
A társaságból minden héten más veszi meg a jegyet a többieknek, amíg azok szisztematikusan lerészegednek a legközelebbi talponállóban.
A félidők vége felé, amikor hatni kezd a barack, gyakran komolyra fordul a szó, előjön a társaság valamely tagjának a házassági élete, vagy csődbe ment vállalkozása. Ennek ellenére a lefújás pillanatában már a kocsma pultjánál állnak, töretlen lelkesedéssel.

s_timcsi · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.09.15. 13:29:28

a magyar foci nem nem a Nemzeti Sportba való, hanem valamelyik vicclapba!

gyz 2009.09.15. 13:29:34

@Modor Tibi:

Újpestre járt egy csaj a 90-es években, magunk között a patkányarcú nevet adtuk neki, ő odáig ment, hogy drukkerbarátai előtt a belevalóságát bizonyítandó késsel belevágta az alkarjába azt, hogy Újpest, hogy a sebhelyeket el lehessen olvasni. El is lehetett. Minden alkalommal le szerettem volna köpni, de uralkodtam magamon.

vidi-master 2009.09.15. 13:36:14

klasszikus öregpapi bekiabálás a "Kell a gól!" :)
vidéken igazából a fiatal lány - öregpapi kombó jelenti a falusi meccs átlag 100 nézőjét.
ha megfigyeljük, a 100-as szám mindig beáll valahogy, hiába laknak a faluban 500-an, 1000-en vagy 1500-an.

lepattanó korong 2009.09.15. 13:37:12

A dortmundzöld az mimá? Sárga-fekete? :-)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.09.15. 13:43:27

@gyz: gyönyörű. Remélem, azért az S betű kanyarát jól karcolta be.

@isotope: neonzöld :-)

@vidi-master: á, nőknél ez megbocsátható. Baj az akkor van, ha férfiak vannak hasonló véleményen.

persicsbalint 2009.09.15. 14:12:03

@vidi-master: hasonló még a "Hosszan előre, fiúk, hosszan előre!"

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.09.15. 15:07:58

Meg van úgy néha, hogy rákattan egy fater valami témára és elmondja pl. hogy "mer akkor még TUDTAK! JANI; AKKOR MÈG TUDTAK!" és ezt, hogy "akkor még tudtak elmondja százszor, de még a meccs után amikor már azt gondolná az ember hogy jaj de jó hogy ezt most nem kell többé hallanom, akkor ez a fater hirtelen egy rémes krimóból kiüvölti , hogy "MER' AKKOR MÈG TUDTAK!"

eszen 2009.09.15. 15:48:40

Idősebb alkesz szurker: Nem baj, ha kan a galamb, csak tojjon!

karajjj 2009.09.15. 16:10:50

loool ez nagyon tetszett :D
minden elismerésem a szerzőnek!

2009.09.15. 17:57:04

A Szájfocistaként aposztrofált, tökéletesen leírt típus nemcsak a lelátókon fordul elő, hanem _búfelejtőkben_ is, ahol tévén/rádión követik egyenesben a meccs eseményeit. Itt főleg az Edző bá jellegű beépített alkeszek közül kerül ki.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.09.15. 19:07:39

TIBI! Jutkát még ne rakd ki mert még reszelek rajta egy kicsit, kösz. (hm ki lehet ez a Jutka merül fel a kérdés sokak fejében, csak nem az a bizonyos öööö ....?)

persicsbalint 2009.09.16. 11:19:35

@tff: Látom átvetted a szlenget, tesó!

vidi-master 2009.09.16. 11:59:22

tavalyi BLSZ I-es meccsen hallottam az alábbi szólást egy idősebb bácsitől:
csatár kilép a védők vonalából, jön a labda is, a les - nem les határeset klasszikus példája, az "asszisztens" behúzza a lest. a "lelátón" óriási felháborodás, bácsi beüvölt:
MIT LENGETSZ TEEEEEEE.....(hatásszünet, nagy sértés következik) HATÁRBÍRÓ (ízesen, hosszútével, megvetően)!!!!!

Mr_Orange · http://www.autostat.hu/markatoertenetek/7-markatoertenetek/355-bmw 2009.09.16. 19:46:22

jó kis poszt... amúgy érdekes, hogy nekem egy csomó 18-25 éves ismerősöm van aki meccseken úgy viselkedik mint a szájfocista... szerintem ez abszolút jellemző a fiatalokra is. nekem herótom van tőle. elviselhetetlenek... főleg, hogy a pályán kívül is ezt csinálják!

sorica123 (törölt) 2009.09.16. 19:58:15

@Mr_Orange: sőt, olyan is van, aki úgy viselkedik, mint egy szájfocista, és semmi köze a focihoz. Tudod, van Isten, a foci meg a politika - az a közös bennük, hogy 'mindenki ért hozzá'.

Mitya Ivanov 2009.09.17. 09:46:17

hát, a nyugdíjas bácsis és a szájfocistás (amit már olvastam valahol?) rész telitalálat, de sérültes nem.

Metál -e a bimetál? 2009.09.18. 20:37:08

én mindig az üvöltöm támadáskor hogy ROHAMRAAAA, és akkor a többiek nagyon nem kedvelnek.

sorica123 (törölt) 2009.09.18. 20:48:41

Mármint bármelyik támadáskor...? Mert akkor elhiszem, hogy morcosak:)

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2009.10.19. 11:24:19

a záró fejezettel mi lesz, sporttárs?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.10.19. 11:37:09

@végh hanta: hohó, nem is gondolkodtam rajta az elmúlt hetekben, bevallom.

De akkor most már igyekezni fogok :-))
süti beállítások módosítása