Az önjelölt sváb

2009/08/16. - írta: Modor Tibi

Seavas Olde, na, bisch scho wieda nume am Schaffe? (Servus Alter, na, bist du schon wieder nur am Arbeiten? - Szervusz Öregem, na, már megint csak munkálkodsz?)


A Magyarországon eredetileg svábnak hívott germán közösség - mint az közismert - csak egy elenyésző része származik ténylegesen a Svábföldről (ők főleg az Alföldön élnek, például Hajóson), vagyis a mai Württemberg tartomány területéről - leginkább bajorok, pfalziak telepedtek le a Kárpát-medencében.

Ma elsősorban nem róluk lesz szó, hanem azokról, akik az utóbbi időben ébredtek német öntudatra, általában indokolatlanul - korábban már érintőlegesen foglalkoztunk velük. Ahogy a 90-es évek elején mindenki megfeszített családfakutatásba kezdett, hogy remélt nemesi származását felderítse, úgy folytatódott a játék a nemzetiségi vonalon is.

Pár csoportot természetesen itt is megkülönböztethetünk.


Az Árja:


Az Árja - többnyire a családban egyedüliként - szőkének született, kék vagy zöld szemekkel.
Bár kerekded arcszerkezete leginkább csehszlovák filmsorozatokból lehet ismerős, az identitáskeresés rögös útján mégiscsak a német gyökereket próbálja felderíteni: ha van egy kis szerencséje, talál is valamelyik dédnagyszülőnél németes családnevet.

Ha nem talál, hát kreál. Képes túlbonyolított, képtelen családtörténeteket "rekonstruálni" annak érdekében, hogy elhiggye saját verzióját.

-Jójó, hát én Horgosi vagyok, amit Hrabecből magyarosítottunk, de azért nem ennyire egyszerű a helyzet.
Mint kiderítettem, dédnagymamám - hát ne is szépítsük a dolgot - egy kissé csapodár szobalány volt, és a Hrabec nagypapa tudta nélkül találkozgatott egy monarchiabeli katonatiszttel, akit Miskolczynak hívtak - aki persze eredeti néven Mildenberger volt. Nem mindegy azért. És úgy néz ki, hogy ő az igazi dédnagypapánk, Hrabec apó közben csak kocsmázni és verekedni tudott.Gondolkozom is rajta, hogy felveszem a Mildenberger családnevet, hiszen az lenne az igazi.

Túlkompenzálásra hajlamos, így a germanisztika szakos bölcsészek között nem kell sokáig keresgélnünk, hogy megismerkedjünk egy Árjával.

Németül valószínűleg kiemelkedően jól tud, így kárörvendően javítja ki igazi sváb iskolatársai nyelvtani és nyelvhelyességi hibáit.

Magyar beszédben is hajlamos olyan német ill. jiddis eredetű szavakat felvenni mindennapi szókincsébe, amiket korábban került, vagy még nem is ismert: eszcájg, kredenc, csikk (cigarettára), tusol, vircsaft, silbakol, patika, svindler.

És ha már nem lehet igazi német, a párválasztással próbálja ezt a születési rendellenességét kompenzálni, ami hölgyversenyzők esetében szinte tökéletes identitásváltást jelenthet: német családnév (válás után is megtartható) + félig német gyerekek, akiknek mindenféle játékos, divatos hangzású neveket (Timo, Kevin, Philippe, Tobias, Jennifer, Tanja, Natascha, Yvonne, Cornelia) adhat, hogy ezzel ellensúlyozhassa saját magán stigmaként viselt magyaros keresztnevét.

 

A német családnevű:


Na, őket mondjuk egy email alapján akár németnek is hihetik, főleg, ha jól tudnak (írnak) a célnyelven. Még csalókább lehet pluszban egy nemzetközi keresztnév is, persze ekezetek nelkul: Laura, Peter, Robert, Andrea, Oliver.

Személyes találkozáskor lehet csupán hirtelen meglepő a német családnevű délies hatású színösszetétele és drótos-gyapjas szerkezetű haja. Bár személyes beszélgetések során "őszintén, nyíltan" beszél a Bajorországból szekéren idezötykölődő, itt később bortermelésből, vendéglátásból élő őseiről, azért mindig marad bennünk egy kis kétkedés. Vajon igaz-e? Vajon mit kapott a többi ágról?

 

Aki tényleg sváb:

Azért ne hagyjuk ki az igaziakat sem. Családneve németes, megjelenése hihető. Németül sajnos nem tud, ezért német anyanyelvűekkel is angolul próbál kommunikálni. Általában halad a korral, és a gondtalan, zimmerferis 80-as évek igényei után inkább angolul tanul és beszél, esetleg még spanyolul, mert Dél-Amerikában szinte lehetetlen boldogulni nélküle.

Kiskorában - amennyiben  nemzetiségi iskolába járt - esetleg tagja volt valamilyen tánccsoportnak vagy énekkarnak, de ezután megrekedt a hagyományok ápolása.

Ha mégis beszél németül, az úgy hangzik, mint amikor megasztárjaink olvassák súgógépről a fonetikusan leírt angol szöveget. Jobban csak akkor tanul meg is, ha kimegy dolgozni. Nyelvész Jóska sokat tudna mesélni a németországi partnertelepüléseknek köszönhetően kint betanított munkásként elhelyezkedő komeszti arcokról, az üzem profiljától függően itthon villámgyorsan "megszerzett", megfelelő szakképesítésekről...

Haltet die Ohren steif und haut rein, pfiat Euch!

170 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trackback: 2009.08.16. 21:58:33

Németország déli részén kurvára nem jellemző a szőke haj.

Blogger Géza 2009.08.16. 22:02:47

@atlagjancsiba: Azért ezek a számok túlzásnak tűnnek, Amerikában kb ennyien tartanak számon német származást, de nem svábot, az oroszországi németek jó része meg áttelepült a SZU bukása után Németországba.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.08.16. 22:08:24

@Idet:

Jó, hát akkor egy hangyányival több.

Ernoke 2009.08.16. 22:10:00

a poszt amúgy hazugság, mert nem minden német felmenővel rendelkező ember ilyen!!! sőt, sztereotípiákkal dobálózdik, pedig-pedig-pedig!!!:D

Önjáró Talajgyalu 2009.08.16. 22:16:18

A dedanyam osztrak volt, jobban beszelt nemetul mint magyarul. :) Neve is nemet volt. En szoke vagyok, kekszemu, es angolul beszelek a nemetekkel, mert a Raumschiff Enterprise kezdoszovegen (danke sehr, Sat1:) kivul mar nemtok nemetul. :D

Azert divatzsido meg lehetek-e?

lOc (a pasztafáriánus) 2009.08.16. 22:24:23

Én is sváb származású vagyok apai ágon. A nevünk szinte kimondhatatlan sváb név, amiben csak a c->cz magyarosult. Gyula németvárosi részére lettek őseim betelepítve anno. Nem szoktam ezzel se kérkedni, se szégyellni és nem ismerek a sváb ismerőseim közül olyat aki ilyesmit tenne.

Prophet 2009.08.16. 22:29:59

@El Topo (Sgt. Elias): Én elhintettem az egyetemen, hogy zsidó vagyok. Viccnek indult, de rajtam maradt. Olykor megfeledkezem róla. Sajnos még egy csaj sem jött oda azzal, hogy bizonyítsd, a szavakon túl más is alátámasztja-e ezt. XXI. századi zsidó tragédia?

Idet 2009.08.16. 22:31:55

@El Topo (Sgt. Elias): Több hangyányival, akár óriáshangyát is mondhatunk.
Antropológiailag a német nép egységes. Az ukránok szlávok, a tatárok mongolok és törökök. A nyelvnél ugyanez a helyzet. A németek a hochdeutsch segítségével tökéletesen megértik egymást, és mindenki beszéli, a legvadabb hegyi bajor vagy a plattdeutsch hamburgi is, mivel az iskolában ezt tanítják. Egy ukrán hogy érti meg a tatárt? Oroszul...
Azonkívűl ott van a nyugati keresztény kultúra, ami a németeket szintén összeköti, mivel ebben nőttek fel kb. ezer évig.
Az ukránok részint pravoszlávok, részint katolikusok, és még egy pár keleti keresztény változat. A tatárok ma már muzulmánok, voltak sámánhitűek, és biztosan valamilyen keresztény is van köztük.
Valamint a tatárok jól leigázták annak idején az ukránokat is. Az oroszok meg mindkettőt, mármint a krímieket a tatárokból.

Art Mooney 2009.08.16. 22:34:04

nem olvastam a kommenteket, de remélem nem vagyok azzal az érzéssel egyedül, h a blognak kezd olyan íze lenni, mint amikor két zsíros hajú öntelt bölcsész beül a k*****gba és versenyeznek, h ki tud egyes, véletlenszerűen kijelölt csoportokat a legváltozatosabb, öncélú sértegetésekkel illetni.

nem menő.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.08.16. 22:35:57

@RAMBO: a csikk-dekk okés az elszívott cigarettára, de amikor valaki az érintetlen cigit nevezi CSIKKnek, mert Bécsben is Tchicke a szlengben, na arról beszélek itt, vágod.

@Ex Termesz: tusol, patika - ezeket konkrétan zuhanyozik, gyógyszertár néven használták, aztán hirtelen rájöttek, hogy jobb a régies megnevezés.

@degreen: na mondd már meg, minek nézzek utána? Ha tárgyi v. nyelvi tévedés van, akkor frankón kapsz tőlem egy sört. Eléggé otthonosan mozgok a témában, bár vannak, akik ezt még jobban tudják.

@ekkerjoz: megfogtál. Uf chän Fall isch de Poscht vom e Schwobe gschribe worde.

Kültelki Vagány 2009.08.16. 22:36:16

Azért ez a keveredés, amit sok helyen hallok nem teljesen igaz... Történetesen én pécsi vagyok, és itt Baranyában ez egyáltalán nem jellemző, de máshol sem. Elég megnézni az erdélyi kisközösségeket, mai napig ritka falun a vegyes (pl. magyar-román) házasság. Itt nálunk is évszázadokig ment a sváb-svábbal, magyar-magyarral, horvát-horváttal stb... Akik ilyesmit mondanak hogy "minden magyar családban van cigány/zsidó ős csak nem tud róla" az hülyeségeket beszél. Nagyapám falujában pl. a cigányok a falu határától jó messze egy gödörben éltek (tk. klasszikus putri), a falusiakkal addig érintkeztek csak, amíg üzleteltek. Ilyenek egyáltalán nem voltak, hogy a magyar fiú hazahoz egy cigány lányt, ki is közösítette volna az apa, ugyanis a házasság általában vagyon és érdekközösség is, tehát a két család tul. képpen egyesül, és azért azt nem mondhatjuk, hogy elődeink jobban bíztak volna a cigányokban, sőt...Zsidó vegyesházasság pedig elsősorban vallási okokból nem volt. A vallást tartó zsidóknál ez mai napig fontos téma, elég megnézni egy amerikai filmet ahol zsidó család van, a mama mindig aggódva kérdezi a lányt "aztán a fiú zsidó, ugye?". Na ez nálunk is pontosan így volt, ma már nyilván más a helyzet. Akik azt állítják hogy olyan nincs hogy "magyar nép", elég rossz úton járnak és szerintem pusztán rosszindulat, mi is ugyanúgy évszázadokig egymás között házasodtunk. A szlávok és németek szép lassú elmagyarosodásával kerülhettek be a magyar vérvonalba a környező népek génjei, de nem ez volt a tipikus, amit jól mutatnak a különböző máig élő népszokások, külön volt magyar bál, sváb bál, szerb bál stb... Természetesen falun kívül megint más volt a helyzet, és a nemesek is inkább vagyoni érdekből házasodtak, a királyok meg pláne csak a nemesi rangot nézték. De a kisközösségekben a keveredés nem volt annyira elterjedt, mint ahogy azt sokan hiszik.

Bocs ha hosszú lett

kardinálispinty 2009.08.16. 22:37:18

Ez mi? Már bocs, én alföldi vagyok gyárilag, most meg Pécsett élek, és mégsem ismerek olyat, aki különösebben foglalkozik vele, sváb vagy nem, pedig itt Baranyában full sváb falvak is vannak, de ez a poszt akkora marhaság, amekkora utoljára a magyarzenerajongó vagy mi a bánat volt, (jah, meg a Depeche Mode-fanatikus, aki betűszókkal utal a dalcímekre). Ez sztem megint egy olyan kitalált embercsoport, mintha a modoros szörfös halárusokról írnánk...

Idet 2009.08.16. 22:37:36

@Illumination: Mit großem "P", bitte sehr! Új helyesírás ide, vagy oda! A Frankfurterben is nagy kezdőbetűket használnak, a szótárakról nem is beszélve.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.08.16. 22:38:29

@Art Mooney: kezd? Hijjj, azt hittem, már az elején is olyan volt. Mondjuk kétségtelen, hogy elment a blog egy irányba.

Idet 2009.08.16. 22:40:06

@kardinálispinty: Verdammt, sosem gondoltam volna, hogy virtuális csoport virtuális tagja vagyok!

Idet 2009.08.16. 22:41:37

@Illumination: Úgy értem, a főneveknél.

kardinálispinty 2009.08.16. 22:44:25

@Idet: nem tudom, milyen csoport tagja vagy:) Én nem azt mondtam, hogy a sváb a kitalált csoport, hanem az, aki nem sváb, de svábnak akar látszani, felfoghatatlan, miféle előnyökkel járna ez bárki számára...

Csavarhúzós 2009.08.16. 22:49:07

kardinálispinty:Ez sztem megint egy olyan kitalált embercsoport, mintha a modoros szörfös halárusokról írnánk...
-Nekem is ez az érzésem, de lehet hogy a jelenség speciálisan budapesti, azért nem láttunk még ilyent.

Amit én vidéken erőltetettnek, ilyen értelemben modorosnak érzek, az a svábok egy részének "magyarkodása", hogy mondjuk nem múlhat el pincebuli székely himnusz nélkül. Pedig franc közünk van Csaba királyfihoz - a kitelepített svábok helyére telepített felvidékiek meg székelyek nem éppen a testvéri érzést erősítették viselkedésükkel....

Itt egy díszpéldány:
www.youtube.com/watch?v=TFB5ltHJiZ4&feature=channel_page

kardinálispinty 2009.08.16. 22:54:21

@Csavarhúzós: lehet, nem töltök túl sok időt Böpesten, ez nekem nem jutott még eszembe...

közben eszembe jutott, melyik poszt volt még ilyen: a biciklisfutár-aspiráns... nah, azon kiakadtam, ugya biciklisfutár van mondjuk országos szinten 300-500? nem tudom, kb. ennyi lehet. Az meg, aki ezekre felnéz, és az akar lenni, az mennyi? 5? akkor miért nem lesz az? nincs biciklije?

na mindegy, lehet, igazad van...

a székely himnusz meg megalol:)

Art Mooney 2009.08.16. 22:54:33

@Modor Tibi: volt az elején vicces poszt is.

de már nem.

Blogger Géza 2009.08.16. 22:57:43

@Idet: "Antropológiailag a német nép egységes. "

Ez rohadtul nem igaz. Az északon domináns fenno-nordikus típus délebb felé egyre ritkább, átmegy dalo-nordikusba, de számtalan más típussal van keverve pl. alpesivel, cro-magnonival.

kardinálispinty 2009.08.16. 23:01:23

@Blogger Géza: hadd kérdezzem meg, mint laikus a hozzértőtől, úgy 2009 környékén a nép szó használata mennyire indokolt még egyáltalán?

Idet 2009.08.16. 23:09:16

@Blogger Géza: Igazad van. Alapvetően a nyelvre gondoltam és nem figyeltem, mert a tévében valami őrült film ment, és nem tudok kétfelé figyelni.

steg 2009.08.16. 23:09:42

Hogy mi közismert és mi nem? Az ulmi Donauschwäbisches Zentralmuseumban sok mindent találni arról, hogy melyik magyar területre melyik német területről érkeztek a svábok, iszonyú összetett, nem annyi, hogy te kiket ismersz Hajóson. A dialektusok is össze vannak gyűjtve területenként, iszonyú eltérőek. Ráadásul a németül és svábul beszélés Magyarországon két teljesen külön dolog. Szinte ég és föld. Aki németül beszél, az iskolában tanult Hochdeutschot beszél. Aki svábul beszél, az otthon tanult ......valamit. Az nem német. Most ez nyilván mindegy ahhoz képest, hogy mennyire szép gondolat leírni egyáltalán, hogy "az, aki tényleg sváb". Köszönjük ezt a kis fajelméleti szösszenetet igazán.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.08.16. 23:24:58

@Art Mooney: modoros.blog.hu/2009/08/05/felhivas_felmeres_eredmenyhirdetes - lehet, hogy pont ezt a kérdést kifelejtettem az eredményhirdetésből, de mindössze 8% szerint kár, hogy nem csak a klasszikus modorosságról írunk már. 25%-nak egyre jobban tetszik, 68% meg meghagyja nekünk a döntést, hogy mit hozunk le.

@fölös maris: nem mondod! Elképesztő, mik vannak.

steg 2009.08.16. 23:34:53

@Modor Tibi: bocs, a kommentek végigolvasása után írtam ezeket, nem azért, mert kétségbe akartam vonni bárki tájékozottságát; vagy nem értem pontosan, melyik rész volt szerinted bántóan triviális (és kinek). Mindenesetre tények, és nem egy elmélet hajról, arcról vagy szemről.

Szehit 2009.08.16. 23:35:34

Nalunk,a csaladban divat a mas nemzetiseggel valo hazassag...:)
nagyszulokkig visszamenve:
magyar-szlav-svab-torok vagyok
tovabb nem is merek menni :D
erre a parom szerb-magyar
ha lesz gyerekunk akkor az mar
szerb-magyar-svab-torok-szlav lesz...
ketten beszelunk 7 nyelvet, es 25 ev alatt negy orszagban laktam es legalabb 10 varosban...ha megkerdezik hova valosi vagyok mindig zavarba jovok :D

Blogger Géza 2009.08.16. 23:38:50

@kardinálispinty: Hát nem tudom, miért ne lehetne használni ezt a szót. A népek mindig is keveredtek, szétváltak, eltűntek, beolvadtak, széttagolódtak, de azért népek mindig is voltak és vannak most is.

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2009.08.16. 23:39:22

@bertrane: b+, én idén voltam a pécsi svábbálon. (teljesen outsiderként)

Blogger Géza 2009.08.16. 23:40:08

@Modor Tibi: Ja, hát írjatok csak, ami belefér, egy idő után a klasszikus témák megfogynak, jók ezek.

MCock 2009.08.16. 23:40:12

Akinek magyar az anyanyelve, az magyar.

Hogy ezek utan valami masnak gondolja magat, az lelektani kerdes.

Az osokre hivatkozni pedig feler egy szegenysegi bizonyitvannyal.

kardinálispinty 2009.08.16. 23:46:44

@Blogger Géza: és melyik a német nép? a németül beszélük? a német állampolgárok? a 20ezer évvel ezelőtt egy adott tábortűz körül ülők egyenesági, de csakis belterjes leszármazottai? vagy egy önkényesen kiválasztott pillanat önkényesen megválasztott területének lakói?

ez itt a kérdés, ha nagyon le akarom fordítani az előző kérdésemet...


McCock: a másodikkal egyetértek, az foglalkozik állandóan a múlttal, aki ezzel akar villogni, mert mással nincs...

pat brit 2009.08.16. 23:47:13

ez egy oltári nagy baromság. az én nagyszüleimnek is német volt még az anyanyelve, illetve a környékünkön a legtöbb embernek sváb gyökerei/neve van, de soha nem hallottam senkitől semmilyen svábkodást. nem kérdeztem papámat erről a dologról, mert nem téma, nyilvánvalóan magyarnak tartja magát, akinek történetesen német az anyanyelve. kikérné magának ezt a posztot! jut eszembe, a legnagyobb mélymagyar, jobbikos ismerőseim többsége szintén német vezetéknévvel rendelkezik (ami amúgy semmit nem jelent azon kívül, hogy apai ágon legalább egy akárhányadik felmenője sváb volt. az összes többi őse akár zulu is lehetett).

Blogger Géza 2009.08.16. 23:53:36

@kardinálispinty: Szerintem nincs jobb definíció, mint az, hogy aki a német nép részének tartja magát. Persze lehet hogy valaki egyszerre tartja magát németnek (azon belül pl. svábnak) és magyarnak illetve lehet, hogy pl. egy Oroszországból Németországba vándorolt valaki németnek tatja magát, de a környezete mégis orosznak. Bonyolult dolgok ezek, és erre ez a poszt szépen rámutatott...

kardinálispinty 2009.08.17. 00:02:39

ezt elfogadom. akkor már tényleg csak az van hátra, valaki világítsa meg, ha egyáltalán tényleg létezik a posztban leírt alak, azaz a magát svábnak beállító akárki, az ettől a dologtól mit vár? egyszerűen nem tudok elképzelni olyan szituációt, amikor ez előny...

van pék, amelyik frissebb kenyeret ad a sváboknak? tényleg tanácstalan vagyok...

grésa 2009.08.17. 00:02:46

svábok között élek, ugyan olyan sokfélék, mint bárhol másutt bárkik. Vannak köztük büszkék, s vannak akik nem annyira. Sztem hülyeség ragozni a kérdést. Oda kéne egyszer eljutni, ha származásról van szó, ne legyen mindjárt minősítés is!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.08.17. 00:09:25

@kardinálispinty: létezik. Főleg német területre vetődött magyarokról mintáztam pl. az Árját. Sokukban a megfelelési kényszer hihetetlen dolgokat produkál.

Megtanulnak pl. elég jól németül, de mivel annyira nem lesz jó soha, mintha ott születtek volna, ezért pl. Münchenben elkezd északiasan v. svájciasan beszélni a lehető legparasztabb kiejtéssel, csak nehogy magyarnak nézzék.

Sőt: én is éltem arrafelé, de többet nem segítek ;-))

scsaba1 2009.08.17. 00:13:35

@Ernoke:

Ez mekkora már... Egy ismerősöm faterja is lehidalt, amikor megtudta a valót, annál is inkább, mert nagy zsidófaló az öreg. (A zsidók így..., a zsidók úgy... mindenről a zsidók tehetnek...)

A nejem szeret ilyenekkel foglalkozni, és poénból beütötték az ismerősöm eléggé egyedi és nem klasszikus (Khon Grün stb.) nevét a gúgliba. Ami egyfelől kidobta találatnak a család Pesten élő értelmiségi ágát, másfelől a közös őst, akinek kóser húsüzeme volt a háború előtt a Dob utcában.

Az ismerős elmondása szerint a családi legendáriumban a húsüzemről tudtak valahol a belvárosban, de a dédpapa zsidóságáról nem igazán, inkább svábnak gondolták magukat.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.08.17. 00:15:19

@RAMBO: a nevekre visszatérve, DE, franciáskodó-angoloskodó nevek. Viszont a németeknél nem divat már semmilyen gyereket Wolfgangnak, Irmgarthnak vagy Jürgennek keresztelni, Svájcban meg "mégúgyse".

Egyedül délen, főleg az osztrákoknál jellemzőek még a fiatal Helmutok.

kardinálispinty 2009.08.17. 00:20:38

@Modor Tibi: ahha, akkor ez a poszt a német területre vetődött magyarokról szól, csak épp ez nem volt kiírva, ezért nem találta a főként gondolom magyarországi magyar közönség találónak... és akkor abban sem túloztam nagyot, hogy a modorosnak feltüntettet halmaz nagyjából világszinten 15 fő...

értem én, hogy mindenkinek a maga tapasztalata a zsinórmérték, de tényleg nem kellene valahogy nagyobb merítést alkalmazni? mert biztos Magyarország mind a 13 szörföse baromi érdekesnek találta plö a szörfösposztot, de a modorosság - vagy a blog másik céltáblája, a közhelyesség - nem feltételez legalábbis valamiféle általános ismertséget, elterjedést? hogy lehet valami közhelyes, amiből 5 van egy országban?

nah mindegy, belefér ez is, én maradok rajongótok

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.08.17. 00:28:30

@kardinálispinty: róluk is szól a poszt, de aki ismert nyelvszakos bölcsészeket itthon, esetleg maga is az, annak azért nem annyira ismeretlenek a kategóriák. Szerintem.

Majd Nyelvész Jocó meg e_e biztos elmondják, hogy látják, ők is ismertek már nyelvszakos bölcsészeket ;-))

Nincs semmi gáz, nem lehet mindenhol otthonosan mozogni.

És maradj is, kérlek :)

kardinálispinty 2009.08.17. 00:38:25

@Modor Tibi: jól van, bölcsészek közt nem vagyok otthon, valóban, de az egésznek a célja akkor is homályos. Amúgy akkor már hadd érdezzem meg: az általad állandóan germanisztika szakosnak mondottak azok a némettanárok?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.08.17. 00:48:52

@kardinálispinty: hát célja - ahogy a blognak is - nincs igazán. Leírni azt, amit tapasztalunk bármilyen szélsőséges vagy szerintünk vicces emberi megnyilvánulásnál. Aztán hogy ez tetszik-e az indexeseknek vagy nektek, az mindig utólag derül ki. Eddig legtöbbször szerencsénk volt.

Voltak tanárképes szakok (német-angol, stb. nyelvtanári), ezek rendszerint egy hároméves képzést takartak a nyelvi területen túl pszichológiai, pedagógiai tárgyakkal, tanítási gyakorlattal. De voltak sima bölcsész szakok is, öt éven keresztül csak nyelv, lingvisztika, irodalom, slussz.

Hogy ma hogy van a bolognai rendszerrel, azt nem vágom.

kardinálispinty 2009.08.17. 00:56:47

@Modor Tibi: félreértettél, a magunkat svábnak álcázás célja érdekelt, de már túlragoztuk...

és egy ilyen nemtanárképes germanisztika szakos az mi? Bocs, hogy ilyen hülye kérdéseim vannak, gondolom sejthető, én meg mérnökszerűség vagyok, azért igyekszem ezt megfejteni:) szval mi lesz egy germanisztika szakosból, ha nem tanár? germán? könyörgöm, szomjazom a választ:)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.08.17. 01:10:25

@kardinálispinty: ja, hát külföldön egyértelmű - egyetemen pedig nagyrészt a nyelv és a kultúra iránti rajongásból alakulhat ki hasonló túlzott reakció. Történelem-fanatikusok közül politikai okokból szeretnének sokan németek lenni. A fent említett borászoknál vagy vendéglátósoknál talán a "körbe bekerülés", elismertség miatt lesznek ilyenek.

Az az igazi bölcsész nyelvi szakon. Hogy mi lesz belőle? Rendszerint abból is tanár lesz, max. olyan nyelviskolába megy, ahova nem kell tanári végzettség. Sokakból tolmács lesz, levelező, fordító, kutató, multis betanított adminisztrátor, bármi, ahova a nyelv magas szintű ismerete elvárás. Megdonálcosok azért nem lesznek.

kardinálispinty 2009.08.17. 01:23:08

értem. Nekem mindig is kicsit érthetetlen marad ez a nyelvszak, nem értem, mert van egy csomó ember, akinek van egy komoly, rendes szakmája, cipész vagy orvos vagy mérnők vagy biológus, és emellett persze beszél akár több nyelvet, másnak meg az a foglalkozása, hogy nyelvet beszél? Oké, veszem én, hogy biztos van különbség a szintben, de akkor is, nem igaz, hogy nem baromi frusztráló, hogy 5 évig tanul valamit, amit más meg amellett tud, hogy mondjuk orvos.

baratom 2009.08.17. 02:01:43

@kardinálispinty: ez butaság. Egy nyelv-szakos nem csak beszéli a nyelvet, hanem - jó esetben - ismeri a működését/mechanizmusait/történetét stb. Én is tudom használni a számítógépet - a saját céljaimra egész jól - mégsem leszek ettől informatikus. Szerinted egy pedagógia/kommunikáció/színész/HR menedzser stb. mi a fenét tanul évekig? Egyébként meg egy német szakos bölcsész (merthogy ez a hivatalos végzettsége) is érthet akár jobban az anatómiához, mint egy praktizáló orvos.

Eki 2009.08.17. 02:02:58

Ejj, mennyi sváb él itt! :O
Tibi, írtál már a modoros wannabe-zsidókról meg az "igaziakról"? Azok még viccesebbek:)

baratom 2009.08.17. 02:03:55

@irma néni: "Haben die Kőművesek heute schon gebetonoz?" - nehezen hiszem el, hogy ez elhangzott. Nem inkább "Hob' dö köművesek hajcsokbetonoz?" ;)

kardinálispinty 2009.08.17. 02:24:10

@baratom: "ez butaság. Egy nyelv-szakos nem csak beszéli a nyelvet, hanem - jó esetben - ismeri a működését/mechanizmusait/történetét stb."

És mit csinál vele? A nyelvtörténettel? Semmit, a maximum az, hogy beszéli az adott nyelvet (Mellesleg azért én azokat a nyelvtörténeti ismereteket kissé kétkedve fogadom.)

"Én is tudom használni a számítógépet - a saját céljaimra egész jól - mégsem leszek ettől informatikus."

"Szerinted egy pedagógia/kommunikáció/színész/HR menedzser stb. mi a fenét tanul évekig?"

Ha engem kérdezel, semmit. Eltölti az idejét, addig sem rontja a munkanélküliségi statisztikákat.

" Egyébként meg egy német szakos bölcsész (merthogy ez a hivatalos végzettsége) is érthet akár jobban az anatómiához, mint egy praktizáló orvos."

Egyetlen esetben fordulhat ez elő: ha éjjelente otthon titokban hullákat boncol, másként nem.

kardinálispinty 2009.08.17. 02:27:34

"Én is tudom használni a számítógépet - a saját céljaimra egész jól - mégsem leszek ettől informatikus."

meglepődnél, a komoly informatikai szakemberek mekkora hányada pontosan ilyen önképző amatőr.

virágelvtárs 2009.08.17. 02:28:03

Szerintem jogos sokak hőbörgése, hogy "ilyen márpedig nincs, nem értem, miről beszél Tibi, nemjó a blog". Én germanisztikus voltam, ott rengeteg volt a modoros sváb, még sváb cipőt is vettek, németül mindig nagyon rosszul tudtak, de mindig hangsúlyozták, hogy ő márpedig SVÁBOK, nem is magyarok. Az egyetemen kívül asszem egyel sem találkoztam, tehát a 100 általam ismert modoros sváb az egyetem falain belül volt. A kommentelők ezért értetlenkednek.
De attól függetlenül jó a poszt, így tovább tibiri Tibi.

gergel 2009.08.17. 03:01:49

"zsidóságomat legjobban az bizonyítja hogy nem volt soha britem" :D Mi ez ha nem modor?
egyébként a svábok csak arra szoktak büszkék lenni, hogy sokan nem tudják leírni a nevüket sem.

vakkancs 2009.08.17. 06:01:06

Én is sváb vagyok, apai és anyai ágon is echte, kimondhatatlan/leírhatatlan családnévvel. Kis faluból származom, az én generációmig nem volt keveredés. Nem tanítottak svábul, nem is beszéltek a kitelepítéstől való félsz miatt, de néhány eszköznek, tárgynak csak sváb nevét tudom. Németül sem tudok, nem is szeretem ezt a nyelvet.

Nem vagyok szőke és kék szemű, a családban inkább a barna/fekete haj és a barna szem a jellemző.

kicsibuta 2009.08.17. 06:58:18

Hehe, elvileg "árja" is lehetnék, mivel agybajt kapok a mélymagyar vezeték- és keresztnevemtől, noha minden ismert ősöm sváb, osztrák, illetve német. :) De inkább az zavar, hogy rohadtul hosszú a magyarosított vezetéknevem, és négyféleképpen lehet írni. (Viszont apám eredeti vezetéknevével sem járnék jobban, mert a kiejtett változatának is számos írásmódja használatos Magyarországon.) A népszámláláskor svábnak vallottam magam, a német (és jiddis) írott szöveg 80%-át értem, a nyelvtan viszont nem az erősségem, így csak akkor szólalok meg németül, ha nagyon muszáj. (Pár évig tanultam németül, de az több mint harminc éve volt, viszont a szókincsem elég nagy.)

fervas 2009.08.17. 09:00:05

Megint egy pont az "átkosnak". Anno leszartuk, hogy ki milyen származású. Én pl. a 100%-ban sváb /német/ jövendőbelimnek, /mivel németből érettségiztem/ egy szász templom feliratait próbáltam lefordítani :), annyira nem foglakoztam azzal mi a származása. A legjobb barátnője egy betelített felvidéki család gyermeke volt, én meg persze fix 50%-ban zsidó. Mikor összeházasodtunk - rajtunk kívűl - mindenki "boldogtalan" volt. Most persze fontos a németes nevek jó megkülönböztetése, ugyanis vannak utálandó és nem utálandó nemmagyarok.

Lasombra 2009.08.17. 09:02:49

ami a neveket illeti.
azt hittem rosszabb a helyzet:
german.about.com/library/blname_top10.htm

a Kevin meg még az angoloknál (USA) is gáznak számít. (ha van vki, aki ismeri George Carlin idevágó fejtegetését.)

tomcsi71 2009.08.17. 09:18:05

Gut, sehr gut...
Ich bin sváb! :) meg tót, meg oláh, meg morva, meg olasz, meg magyar... és ez csak az amit anyám a felmenőinkről elmesélt!
Viszont az élőhelyemen (ugye milyen jó volt biológiát is tanulni) tényleg sok sváb él (Tolna-Baranya, szűkebben a Völgység, azaz a régi Sväbische-Turkei). Az öregek konkrétan svábul beszélnek, néha magyar szavakat kevernek bele... A falusi iskolákban még most is a német az első számú idegen nyelv, a városokban pedig most veszi át a vezető szerepet az angol...

Egi78 2009.08.17. 09:22:38

Anyai részről 50%-ban sváb vagyok (Müller), Balatonfelvidéken sok él belőlük. de magyarnak vallom magam, németül nem tudok, csak pár dolognak használom a sváb nevét úgy reflexből, sparhelt, eszcálg stb..és libabőrös leszek ha a strandon (Balcsi), a németek vartyognak.
Hát ilyen is van.....

deltafly · https://edzoruha.com 2009.08.17. 09:55:15

Góranaga!
Wóz is lóz hír?

Az igazi modoros sváb NEM germanisztikára megy, hanem Német Nemzetiségi Szakra!!!. Gimibe a DNG-be, vagy az MNÁMK-ba jár(t). Sőt nemzetiségi Általános Iskolásba és persze Ovódába is! (nekem ovi kimaradt)

Ha még élne a drága jó Keudli Reszi Pászli, akkor most idehívnám kommentelni, oszt akkor lennek nektek igazán kredenc...
A hokedli szó kimaradt!
Tánccsoportjaink, és népdalaink tök jók.
A kékfestő meg szép! A M3-as bömbi meg Über Alles!

Sváb- jiddis szavak tekintetében csak ennyit tudok mondani: "Ik wóz ez net!"
Valószínű a falusi patikustól származó jiddis jövevényszavakra gondoltatok.

Nem is próbáljuk bizonygatni, eredetünket, hiszen nekem is csak 1780-tól van meg a családfám!

Ui.:
Igenis van passzív szószerkezet a magyar nyelvben!

Na wir treffen majd nächtes mal!

tárhejj · http://atarhely.hu 2009.08.17. 10:01:28

Nem tudok róla. hogy lennének ilyen felmenőim. De ez nem jelenti azt, hogy nincsenek.

IndaMuncher 2009.08.17. 10:14:41

családfakutatás bazzeg!!!! Egyik rokonom is ezzel jött, bár ráérős nyugdíjas, csinálja, ha kedve van hozzá, de szerintem kevés feleslegesebb dolog van a saját családfánk kutatásánál.
Nagyon helyben van a poszt!

cd-r 2009.08.17. 10:34:35

nem olvastam végig a kommenteket, lehet, hogy volt szó róla, de nekem a sváb ismerőseim legkarakteresebb és legmodorosabb tulajdonsága, hogy mindenből csak és kizárólag a német a jó nekik. legyen szó ételről, autóról, zenéről, bármiről, a német termékeknek, embereknek, városoknak, életformának nincs párja kerek e világon.

Balance Of Power 2009.08.17. 11:05:43

@cd-r: Etel? Zene? :))))))))))))))))))))) A kocsival mondjuk egyet is ertek veluk.

deltafly · https://edzoruha.com 2009.08.17. 11:10:49

@Balance Of Power:
Zene:
Rammstein, Toten Hosen, ärtze....
Étel: Smoen.

Rulez

Balance Of Power 2009.08.17. 11:20:17

A sok svab tortenet utan a mienk. Dednagyanyamek jottek fel Pestre Budajenorol (dednagyanyam anyja nem is nagyon tudott magyarul es modorosan Omamanak hivtak kesobb is) tisztes kispolgari eletet elni, majd dednagyapam es a fia elvesztek a haboruban (illetve hat ezt sokaig nem is lehetett tudni), dednagyanyam kajat vitt a zsidoknak a gettoba es nagyanyam bekapta a legyet, amikor a (nem svab) nagyfater hazaszokott a haboru vegefele. Igy szuletett apam 1946 elejen. A rokonsag masik felet kitelepitettek es a mai napig nem tudom, ki jart jobban: az itthon maradottak, akik vegulis eleldegeltek ugy-ahogy vagy a kitelepitettek, akik a 60-as evekig kurva szarul eltek Nyugat-Nemetorszagban, majd a 70-es evekben mar ketevente lecserelt kocsival jarkaltak haza.

Egyebkent en nem tudom, mi az az "onjelolt" svab, de az mindenesetre biztos, hogy rengetegen vannak ilyen gyokerekkel. En legalabbis nagyon sok emberrel talalkoztam-talalkozom es mindig racsodalkozunk, hogy "te is svab vagy bazze?"

lr 2009.08.17. 12:37:24

@kardinálispinty: Nagyon nem 5 (ha csak optikailag nézem, én kapásból ismerek 3-at, ebből 2 bp 1 nem).
Nézz csak szét bp-n ;) - de 1re inkább vidéken is.

(És azért nem lesz az, mert a dolog hátrányaira nincs szüksége, és amúgy sem a futárokra néz fel, hanem a futárokra felnézők felnézését szeretné bírni - esetleg szimplán szintén praktikusnak találja azokat a dolgokat bringázáshoz, amik napi 80-120 km foglalkozásszerű bringázást zoxó nélkül bírnak, na de ugye ez itt a Modorosblog, és az a post sem a "mit"-ről hanem a "hogyan"-ról szólt.)

Amúgy meg: take it easy. :)

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.08.17. 12:45:44

ha válsztani kellene, hogy sváb vagy cigány legyen a szomszédom, gonolkodásnélkül az utóbbit választanám

egy sváb faluban laktam, jobban beszéltem németül mint a legtöbb, a kisebbségi gittegyletekben azok verték a legjobban magukat akik már a nevüket is magyarorsították.

Kapcsolatot tartottak a kitelepültekkel, és onnan tartháltak állandóan, azok meg olyan segély csomagokat küldözgettek - amiért a helyiek egymást ölték - amit már a legolcsóbb turkálóba sem lehetne jóérzéssel kirakni.

A második fröccs után kijön belőlük az übermensch, és egyáltalán a világra úgy tekintenek minha az az ő hitbizományuk lenne, és szemrebbenés nélkül nyúlnak le bár mit, és ha szóvá teszed akkor röhögnek, hogy miért nem vigyáztál rá jobban.

Ungardeutsch a németeknél a külön kategória, a magyart is többre nézik.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.08.17. 12:49:25

@Prinzessin Erbsen: durva, én azért a svábot választanám, sőt ;))

A beszámolódban fájóan sok igazság van ezzel együtt.

És én továbbra is úgy látom, hogy a magyar nép hatalmasat nyert a betelepülő németekkel, ráadásul még be is tudta őket olvasztani elég nagy részben.

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.08.17. 12:50:34

Kezdenek kijönni a komplexusaim, hogy nincs egy sváb, árja, zsidó, cigány, tót, szerb, stb rokon a családban, a legnagyobb kavarc 200 évre visszamenőleg az egy jász násza volt egy hajdú(sági)val.

kardinálispinty 2009.08.17. 13:42:27

@Krisztinca: mennyire igaz:) tulképp engem az idegesít, hogy akármi a téma, mindig mindenkit érint. Vágod? Ha grafika, akkor mindenki grafikusként dolgozik, ha multi, akkor mindenki multis, 3-ból két kommentelő futár:)

nekem egyébként fogalmam nincs az őseimről, nagymamáig kb. tudom, de még ott sem ismertem mindenkit, a kinézetem alapján akár sváb is lehetek (szőkésbarna vagyok és zöld szemű, és ilyen semmilyen a fejem), a nevem meg olyan, hogy tutira valamiből magyarították... vagy nem:)

a 2 szülő, 4 nagyszülő az ország éppen 6 vidékéről származik, már tudtommal... nem is nagyon érzem a jelentőségét a dolognak, még azt az 1 unokatestvéremet sem látogattam meg soha, minek nekem még több rokon?:)

deltafly · https://edzoruha.com 2009.08.17. 13:54:38

@Prinzessin Erbsen:
Részemről ezen csak mosolyogni tudok, úgy jó svábosan...

De inkább röhögök egy jót!
Hogy a svábok lopnak?
Ez nagyon jó!

Írjál belőle könyvet!!! Én vevő vagyok rá!
Kiváncsi vagyok, hogy sikerül e összegyűjtened 5 oldalt a sváb tolvajokról.

Balance Of Power 2009.08.17. 14:00:01

@kardinálispinty: Sose meseltek semmit az idosebbek? Ha meg nem, egy ido utan minden gyerek elkezd erdeklodni, hogy volt-mint volt.

A Tyne folyó déli partja 2009.08.17. 14:37:07

hat, nekem nagyon nem tetszett ez a poszt...mirol beszel? en meg sose lattam. hallottam olyat, h. valaki divatbol svab...
nekem csak svab osom van, bar apai nagypapam tagadta, h. az lenne, de nemetes neve van, az osszes tobbi nagyszulo meg az iskolaban tanult meg magyarul, es Schneider, Buchwald meg Szeibert nevuk volt. (bakonyi falvak, a masodik vilaghaboru utanig total zartak voltak).
de ezek csak tenyek, ezt most olvasom eloszor, h. van, aki felvag vele...

anaveroni 2009.08.17. 14:53:18

Én a fordított esettel találkoztam. A srác 14 évesen már 190 magas volt, tejfelszőke kék szemekkel.A gimi első hónapjában mindenkinek elmondta, hogy ő tiszta magyar származású. XD ÁLMOSIG VISSZA VAN VEZETVE A CSALÁDFA.

mig8 (törölt) 2009.08.17. 15:44:15

@RAMBO:

Hehe :-) Nálunk az eset jóval egyszerűbb. Budapest környékén élt mindig is mindkét család, így a névváltoztatás csak egyszer ötrtént meg, akkor is tévedésből.

viszont véletlenül ráakadtam a neten a német rokonokra, persze az eredeti névalakkal. Náluk vki történész volt és felkutatta a családfát. Egészen 1400-as évekig vissza tudta fejteni! csak pislogtam...

Ernoke 2009.08.17. 15:49:34

@kardinálispinty: a DM-rajongók tényleg kezdőbetűkkel mondják a szám- ill. albumcímeket. attól, hogy te vmiről nem hallottál, még nem biztos, hogy az nincs is.:P

Ernoke 2009.08.17. 15:53:44

@F.house: arról nem is beszélve, hogy egy bizonyos szinten túl (déd- vagy max. ükszülőkig talán) még a nem túl általános neveknél is teljes homály van, hogy ki a felmenő... egyszerűen az ilyesmit nem lehet biztosan tudni. a levéltárosok / könyvtárosok, akikkel ilyeneket csináltatnak, röhögve mesélik, hogy ők bizony a több azonos nevű közül kiszámolósdival döntik el, hogy melyik kerüljön be a családfába, ha nem egyértelmű a dolog.:D

narigón 2009.08.17. 18:11:01

Ez nagyon jó, az "igazi sváb” leírása teljesen illik rám. A felmenőim háromnegyede Baden-Württembergből származik, német családnevem van, nemzetiségi általános iskolába jártam, tagja voltam a tánccsoportnak is, de németül alig beszélek, a német rokonokkal így inkább angolul kommunikálok. Ja, és spanyolul is tudok, "mert Dél-Amerikában szinte lehetetlen boldogulni nélküle”, én pedig 5 évig éltem Argentínában.

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.08.17. 18:38:37

@kardinálispinty: vágom. Viszont lehetnék pl nagymagyar!! :-)) Ja nem, mert multinál dolgozom, multiban vásárolok, és nem magyar az autóm se. Afrancba.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.08.17. 18:45:35

@csirkenyak: jaj nem úgy mint a cigányok, nem is tartják lopásnak csak elveszik, mert ott volt, ha modod hogy tudod, mert te hagytad ott, még téged néz hülyének, és esze ágában sincs visszaadni.
Nekem gyünyörúen kirámolták a garázsomat, amíg nyaralni voltam, de nem úgy mit a cigányok, hogy visznek mindent, módszeresen át kutatva, és csak azt ami még ér valamennyit.
a világot - mint mondtam - magukénak tekintik, az, hogy valami a tiéd, az csak a véletletlen műve, és a véletlennek ezt a tévedését korrigálják is azonnal.

Laktam cigányokkal is, a szomszédokkal ott nem volt baj.

lárvalányhaj 2009.08.17. 19:29:13

@kardinálispinty:

a sima germanisztika szakosnak az lesz a diplomájába írva, hogy "német szakos bölcsész", a tanárszakot is csináló germanisztika szakosnak meg az, hogy "német szakos tanár".

remélem, segítettem megoldani a rejtélyt.

lárvalányhaj 2009.08.17. 19:56:09

@kardinálispinty:

Nem, illetve nem csak a nyelvet tanulják a nyelvszakos bölcsészek, hanem nyelvtörténetet, leíró nyelvtant, kultúrát, irodalmat (utóbbit sokszor majd' olyan alaposan, mint a magyar szakon).

Ezen az alapon azt is mondhatnád, hogy "vaze, mekkora fasság az, hogy valaki magyar szakra megy, amikor már négy éves koromban perfekt voltam magyarból".

Való igaz, nem kell ahhoz nyelvszakra járni, hogy valaki felsőfokú vagy afölötti nyelvtudásra tegyen szert (amit mondjuk egy tolmácsi vagy fordítói pálya megkíván), de ez csak igen keveseknek sikerül. Sajnos a nyelvszakosok többségének se szokott összejönni.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.08.17. 20:38:05

Kedvenc német név: DETLEV. Amúgy a poszt jó. Én minden vagyok, ami itt említésre került posztban, kommentben úgyhogy inkább csak röhögök. "Mint kiderítettem" + "Nem mindegy azért." :))))

+ ezen hónapok óta röhögök, de könyörgöm: TIMO.

Tobias meg egyértelmű, hogy vagy:
- bennégett a malomban (Isaura)
- vagy MORETTI (Rex felügyelő!)
- mindkettő minőségi tulajdonosa e bájos névnek

deltafly · https://edzoruha.com 2009.08.17. 21:03:20

@Prinzessin Erbsen:

Szíved joga azt gondolni a svábokról amit akarsz, ahogyan nekünk is szívünk joga Übermencskedni.

Mindamellett még "einstandolós svábról" (ráadásul többről) most hallok először.

Horst 2009.08.17. 22:24:03

@irma néni: Mit monc? hob i net gfizet?

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.08.19. 09:57:24

@csirkenyak: ja, persze, mert egy übermensch ezt természetesnek veszi.

cd-r 2009.08.19. 10:21:35

@Prinzessin Erbsen: én sem találkoztam még lopós svábbal. kollégiumban 4 évig laktam együt sváb gyerekekkel, sok volt belőlük, de soha nem loptak. megbízhatóak, viszont mivel én nem voltam sváb, ezért soha nem fogadtak be igazán. voltak ők, meg én. igaz nem is törekedtem rá különösebben. amúgy egy geci, sóher, kárörvendő bagázs. nem voltam oda értük. és végtelenül kétszínűek is. úgy érzed haverok vagytok vmilyen szinten, erre hallod vissza, hogy miket pofáznak rólad :S

deltafly · https://edzoruha.com 2009.08.19. 13:53:29

@Prinzessin Erbsen:
A sváb Übermenschségem ellensúlyozza a kisebbségi komplexusra hajlamos Magyarságomat.

Wannabe mélymagyar, de ellenség képre és komplexusokra, és Renault-ra* nincs szükségem.
Inkább maradok svábmagyar.

*(A modoros mélymagyar azzal bünteti a Franciákat Trianonért, hogy a Renaultból lógatja ki az árpádsávost...)

@cd-r:
Ebben sajnos nagyrészt egyet kell, hogy értsek. Persze vannak kivételek.
A barátnőm bunyevác, a legjobb barátaim pedig jellemezően kevert nemzetiségűek.

-xpander- 2009.12.17. 22:05:26

az összes fent említett német / jiddis (?) eredető szót a családomból hoztam, szörnyen beszélek németül, tagadhatatlan sváb névvel és felmenőkkel rendelkezem - bár ezt ilyen kategórikusan itt nyilvánítom ki először - de még soha nem szúrt szemet a poszt tárgyát adó valamelyik díszpéldány. csak a germanisztika szakon bukkannak fel?

UD 2010.03.26. 17:59:20

Üdv mindenki.

Csak felhomályosítás kedvéért mesélem a történetet.
Valaki az előzőekben azt írta, hogy hajós környékén élnek az "Abstammungs Svaben" vagyis a sváb törszből származó svábok.
das ist Richtig ,de vannak máshol is:pl:Merk ;Vállaj; és Lajt ezek pedig szabolcs megyében vannak.

Ja és ők nem az 1700 as években jöttek, hanem igencsak Géza fejedelem uralkodása alatt ami pedig 900 körül volt.

A "SVÁB" maga egy gúnynév volt amivel az 1700 as évek elején még itt élő magyarok illeték a németajkú betelepülő lakosságot.Persze később elfogadott lett a svábok körében is.

Igazából ők Magyar-németek vagyis "Ungarn-Deutsche"

és csak úgy érdekesség képpen a jidis és a német hasonló ugyan, de mégis különböző. A zsidó nevek álltalában szinekből vannak mint Grün;Schwarz; Weis; Rot.
Ja és a más fajta név végén mindíg "er" van például:

Obenberg-ez egy sváb név jelentése felsőhegy

Obenberger ez egy zsidó név. jelntése felsőhegyi.

Egyenlőre ennyi. ha van kérdés még szivesen megválaszolom.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.03.27. 13:13:46

@UD: jaja, én írtam a posztban, hogy "főleg az Alföldön, pl. Hajóson", nem kizárva, hogy máshol is vannak.

A sváb-Schwäbisch szóról azért nem hinném, hogy eredetileg magyarok által használt gúnynév lett volna. Hiszen Württembergben saját magukat is svábnak nevező svábok laknak: Schwabenland. Ez a népcsoport neve.

Az -er végződésű nevekhez nem tudok hozzászólni, de érdekes, még nem hallottam :)

1911 2010.03.28. 18:47:27

Talán mert nem is igaz :)

Egy átlagos (értsd: paraszti sorból származó) Baden-Würtembergi családnevet semmiben sem tudsz megkülönböztetni egy más német tartománybeli családnévtől. A középkor folyamán a birodalom területén megtelepedett (askenázi) zsidók tetszőlegesen vehettek fel német családneveket, gyakorlatilag bármilyet. Tény, hogy a zsidók közt gyakrabban figyelhető meg pl. a Rosen-, valamint a -berger tag a családnévben, ám ez a fentiek miatt semmiképpen sem bizonyíthat zsidó származást. Ha névről akarod megállapítani a zsidó származást, akkor a keresztnév a kérdésben jóval nagyobb relevanciával bír (héber - nem héber), persze az sem bizonyíthat semmit, bármelyik echte sváb nevezheti mondjuk Simonnak a fiát.

Az -er végződésű német családnév ugyanaz, mint a magyarban az -i, illetve -y végződésű.

Saját családfámban is található -er végződésű családnév, illetve Roth is, és mivel hogy a Mecsek dombjai közt elő sváb falvak gyakorlatilag zárt enklávék voltak egészen a 20. század második feléig, a zsidó beházasodás teljesen kizárt, még magyarra sem lehetett találni példát.

Kicsit elnyújtott, off bizonyítgatás volt, de azért remélem érthető volt, nem akartam senkit sem kioktatni.

R1200Gs 2010.09.24. 18:25:52

Legutóbbi komment is fél éves elmúlt! Pusztába kiáltok szót... Aki Német gyökerű az tudja.. Nem kell névfejtegetésbe menni. Belém az ívódott ,h amikor vidéken nyaraltam szinte csak német(sváb) szót hallottam. Nagyon mérges voltam miatta. Miért nem tudnak a nagyszülők értelmes(magyar) nyelven beszélni? Sokszor szégyelltem is őket,mert a vonaton is úgy beszéltek. Felnőttként elvetődtem Taksonyba egy disznóvágásra és ott is szinte mindenki ezt a nyelvet használta... Mindent megértettem. Nagyon jó kis felfedezés volt. Ők is dunai svábok... Atyai részről szlovák vagyok. Nagyszülők szinte csak tótul beszéltek...Azt nem nagyon értettem bár oroszul tanulnom kellett... A sváb hasonlít a jiddisre,de nem az! Én magyar vagyok a lányom is magyar. Éljen a nemzetiségi nyelv ,mert jó megtartani a múlt értékeit!

nadiposzata 2011.08.08. 17:27:15

A pasim neve szlovák. A családban az egyik olasz dédnagymama kivéletével mindenki sváb. Innen a mediterrán kinézet :)

De ha jobban belegondolok a többi sváb pasim is magas, dús fekete hajú, sötétebb bőrű volt.

lárvalányhaj 2011.08.08. 23:24:51

@deltafly:

"*M*agyarságomat"? "*F*ranciák"?

:P

deltafly · https://edzoruha.com 2011.08.09. 18:04:40

@lárvalányhaj:

Mindehhez 2 teljes év kellett? ^_^

Svábul amúgy is nagybetű lenne :)

:P
süti beállítások módosítása