A mi képernyőnk – nemzetiségeink

2009/02/25. - írta: Modor Tibi

Zdravo, ahoj, servus és kalimera!

Elég dühítő és sértő bejegyzés lesz sokaknak, előre szólok. Pedig elmondhatom: kevés magyar állampolgárban található meg a boldog Osztrák-Magyar Monarchia annyi vérvonala, mint Tiborban – aki ráadásul a magyaron kívül két regionális nyelvet is többé-kevésbé ismer.

Klasszikus modorosság sem lesz sok, bár kétségkívül népszerű és modoros dolog taglalni tarka származásunkat, jó/rossz tulajdonságainkat vélt őseinkre visszavezetni.

-Ne viccelj már, mit magyarkodnak ezek? Olyan, hogy magyar, nincs is: folyik itt bennünk német, szláv, cigány meg zsidó vér, és?

Hatalmas felismerés, megérdemelne valami komolyabb díjat az emberke :-)

Régebben mindig szórakoztatónak találtuk szombat délelőttönként leülni a tévé elé, és megnézni az összes nemzetiségi műsort, amelyek általában A mi képernyőnk roppant fantáziadús nevet érdemelték ki az adott kisebbségi nyelven.

A németeket ismerjük a legtöbben:

Hogy a II. világháború előtti, rengeteg környéken többségi német közösség hogy juthatott idáig, az mindenki előtt ismert. Aki nem félt maradni, az se merte többé használni a nevét-nyelvét, magyarosított és kész. Modorosan: ma már egy pohár vizet se tudna kérni németül, és sajnos ez igaz.

-Hát kisfiam, az én öreganyám, aki még hajósi Schicklgruber lány volt, csak törve beszélt magyarul, krucifikszolt is rendesen naphosszat. Hanem hát én már csak annyira emlékszek, hogy hundsfotze (kutyapicsája), de azt se tudom már, mit jelent.


Svábnak lenni aztán újra divattá vált, de ez a szájkaratén kívül másban nem nagyon nyilvánult meg.

-Én még egy igazi óbudai braunhaxler gyerek vagyok: szeretem a jó bort, a szép asszonyokat, no meg rendszerető és szorgalmas vagyok, mint a svábok úgy általában. Emlékszem még, ahogy nagyapám mindig vitte a Gigleréknek a szódát csütörtökönként a lovaskocsin.

Persze a fukarságot már nem említi, már ha sztereotípiákról beszélünk. Ahogy a magyar lakosság kb. 2/3-a, úgy Tibor is rendelkezik közvetlen germanoid felmenőkkel, de persze már csak az iskolában és a célterületen sikerült csak úgy megtanulnia a nyelvet, hogy az aztán az átlagmagyar fölé emelje őt.

Az aktuális elszomorító képhez jön hozzá az állam által támogatott kisebbségi önkormányzatok és műsorok (Unser Bildschirm) színvonala. Szánalmas: németül csak egy jugoszláv kamionsofőr színvonalán makogó svábok, a műsorvezetőknél szintúgy fellelhető magyarizmusok, a versmondáson, táncegyütteseken, öregeken kívül semmi perspektíva, semmi bíztató. Így akarják meghozni a fiatalok kedvét ahhoz, hogy németül tanuljanak, németnek érezzék magukat? Ennél még a Viva is jobb reklám. Nem csodálom, ha ezek után a maradék önként asszimilálódik. Pedig nekik aztán tényleg lenne mit mutogatni: németül beszélnek egy pár országban a környéken, az életszínvonal még mindig elfogadhatóbb odaát, és lenne végre valami pozitív, vonzó példa is előttük.

A szlovákoknál (Naša obrazovka, Domovina) talán el lehetne kezdeni a bezzegországra építeni az új nemzetiségtudatot, de mivel a tót atyafiak inkább magyar kötődésűek, érthető módon nem tudják összeegyeztetni a saját kettős nemzettudatukat egy náluk fiatalabb, agresszív kis országgal. Ja, szlovákul ők se nagyon tudnak.

-Micsoda, szlovákul? Hát tanultunk még az iskolába', de mit tudom én. Jöttek ide Szántóra a pozsonyi tévétől egy olyan tíz éve interjút csinálni, hát mi úgy elkergettük őket a picsába, hogy öröm volt nézni. Hagyjanak minket békén.

A szerbek (Srpski ekran) annyira képesek csak általában, hogy összegabalyodva elgajdolják a bolje biti pijan nego start, meg a szerb táncházak emelkedett hangulatával büszkélkednek, de ennyi. Szerbül ők általában annyit se tudnak, mint én. Büszkék arra, hogy ott délen (Szerbia ugyanis nem Balkán) gyorsan előkerül a bicska, meg hát a közelmúltban is olyan hős módon harcoltak minden fronton.

-Apám, mi Misovityből magyarosítottunk még Miskeire, jobb, ha tőlem tudod. Akkor jöttem rá, milyen szerbnek lenni, amikor 91-ben a horvátok kikiáltották a függetlenségüket. Akkor rögtön be akartam állni önkéntesnek 17 évesen. De inkább elkezdtem járni táncházba. Senki nem tud úgy táncolni, mint mi: bár nem beszélünk szerbül, de bennünk van csak az a tűz, ami a szerbekben mindig is megvolt. Járnak oda magyarok is, de csak néznek és irigykednek.

A magyarországi román kisebbségnek viszont minden elismerésem: felvállalják származásukat, pedig bennük errefelé még azt se nagyon tisztelik, hogy tudnak mulatni. Románnak lenni eddig még sose volt divat itthon. Mi több, egymás között még a legendás magyar széthúzásnál is szebbet tudtak produkálni: a nemzetiségi képviselők rövid vita és szavazás után magyarul tették le az esküjüket. Ilyenkor mindig megnyugszom, hogy azért van még nálunk hülyébb nemzet.

Maradtak még ruszinok, örmények, szlovének, lengyelek, görögök – felvetődik bennem a kérdés, hogy ezeket a műsorokat hányan nézhetik rendszeresen. Szerintem Jóska Szlengblogja, de talán még a modoros is nagyobb érdeklődésre tarthat számot – igaz, mi élvezetből csináljuk.

Akinek nem volt tiszta: a nemzetiségi nyelvet-kultúrát helyi szinten erősíteni szinte lehetetlen feladat a mai Magyarországon. Ezért kell az anyaországokkal szorosabbra fűzni a kapcsolatot, anyanyelvi tanárokat idecsábítani, az idétlen nemzetiségi műsorokat pedig ebben a formában beszüntetni.

Tibor a németet több évig második anyanyelveként használta, de visszagondolva, ha az Unser Bildschirm jelentette volna számára az egyedüli forrást, sose tanult volna meg...

Címkék: politika nyelv
38 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.02.25. 09:17:44

Sajnos ehhez a témához nem tudok igazán hozzászólni (igaz, több, mint felerészben német ősöktől származom), de a post tetszik. Cigányokról nem lhet ilyesmit írni?

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.02.25. 09:24:01

Hat igen a mi generacionk elso nemet nyelvu elmenye a masolt videokazettas pornofilm volt. Oh ja Guenther, tiefer schneller! JAAAAAAAAAA. Ja ich komme! Ja ich spritze jeden Augenblick! Ohhhhhhhhh, hervorragend! Oh ja ich spritze! Jaaaaaaaaaaaaaaaa.

Ez is jo lenne egy posztra, a blase noch ein bisschen meg hasonlo szofordulatokkal.

Oder nicht?

hana 2009.02.25. 12:27:00

jaj Professor Pizka majdnem megfulladtam a röhögéstől.

ráadásul, hosszú kihagyás után, most tanulok megint németül....


hát ez kész, de jó, hogy nem a könyvtárban vagyok, nem tudnék hova menni nyeríteni

lárvalányhaj 2009.02.25. 13:18:20

azért ilyen szarok a nemzetiségi műsorok, mert a nemzetiségi ügyek tulajdonképpen pénzlenyúlásra szolgálnak. felveszik a nagy lóvékat, aztán összegányolnak valamit, aminek a címén el lehet számolni az egészet. mondjuk rendeznek valami sittes táncházat, vagy elmennek egy százhuszadik pravoszláv templomba a stábbal, mert az biztos mindenkit nagyon érdekel.

Nagykevély 2009.02.25. 17:36:35

Professor Pizka :DDD

Innen látszik, hogy a teutont a "ding an sich" precíz körülírására, illetve az Appelplatzon vezényszavak üvöltésére találták ki. Érzelmek és szenvedélyek kifejezésére meglehetősen alkalmatlan. Ha szex közben meghallanám a "hervorragend" esetleg az "ausgezeichnet" jelzőt, hajnalig röhögnék.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.02.25. 17:44:39

@Nagykevély: Meg kellene nézned a "Spermaklinik" című filmet, ahol az egyik szereplő a "Herr Professor" aki végig igyekszik ilyen szép hivatalosan beszélni.

"Oh ja, sehr gut Schwester Gina, ja' Nun, ein bisschen tiefer!
Ist es so gut Herr Professor?
Oh ja hervorragend! So kommen die besten ideen für meine Forschung um die menscheit zu retten!"

Én az um zu+infinitiv szerkezettől csődölnék be azt hiszem...

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.02.25. 18:17:28

Svab faluban eltem egy ideig, mondanom sem kell hogy jobban beszeltem nemetül, mint a legtöbb svab, mar a nevüket is magyarositottak legtöbben, de ott verik a nyalukat a kisebbsegi önkormanyzatban,

par pohar bor utan kijön belölük az über mensch

A nemet tertvertelepüles bajor orszagbol karancsonyra "szeretet csomagot " szokott küldeni a falunak, ami olyan hogy azt mar a 200Ft/kg turkaloban sem lehetne kitenni, de a tetverek öltek egymast erte, mert ingyen volt.

Ha valasztani kellene,hogy svab vagy cigany legyen a szomszedom, inkabb az utobbi

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.02.25. 19:56:18

@Prinzessin Erbsen: ez jó, mert akkor nem lesz vita, hogy ki kapja melyik családot :-)
Én ettől függetlenül bírom a svábokat, még ha nem is tudnak rendesen németül.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.02.25. 20:59:17

nos, nem...

ui. a svábok egész egyszerűen bogarak, akik (amelyek) a hanyatteső tót üveges élettelen és szerte-széjjel szabdalt, vérző testéből, lelkéből vidáman lakmároznak, miközben a szerb, aki a beüvegeztetést rendelte, miután nem jön az üveg az ablakba és ezért fázik, rágyújt egy csempész ukrán cigire, majd felháborodottan (dúl-fúl) telekommunikál a méhkeréki ismerősének, hogy ezek a magyarok a zigazi gazsik, a hamisítatlan faszari népek, hogy pofátlanul, mint labancok, elkérik az előleget, aztán lepattanak vele kenyába, hogy szlovén bottal ütheted a nyomukat...

Miss Marple 2009.02.26. 00:43:34

A Vajdaságból átszármazott színmagyar (van ilyen?) kolléganőm ideérkezve szerbebb lett a szerbeknél is, egy igazi öntudatos délszláv.

A München mellett élő Herr Lehner ajtófélfája kék-fehér rombuszokkal van telefestve, a Heimat a legfontosabb neki, és marha erős bajor tájszólásban beszél, szinte érthetetlen. Az összképen egy picit ront, hogy Herr Lehner pregnáns afroid jegyeket visel, azaz nem kicsit néger. (Anyukája bajor volt, apukája egy ideiglenesen Németországban állomásozó felszabadító amerikai katona, Lehner úr maga meg egy Siegeskind.)

Én meg olyan sok jiddis szót használok, mint kevesen, pedig nem is vagyok zsidó. Osztrákul viszont nem tudok, pedig az én echte monarchiabeli blutmischungomban az a legtöbb, de van tót, horvát, morva meg minden más is.

Na most akkor ki kicsoda?

Nekem a legkedvesebb etnobiznisz azért mégiscsak a Budapest XII. kerületi Örmény Kisebbségi Önkormányzat! Mert mire is menne az a sok hazájavesztett örmény Buda-Hegyvidéken, ha nem volnának önkormányozva?!

sys 2009.02.26. 01:33:43

obrazovka, tibi. az obrázková melléknév, az jelenti, képes.

sys 2009.02.26. 01:37:04

ja, és domovina.

valint 2009.02.26. 09:04:55

Polak, venger dva bratanki....

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.02.26. 10:05:17

@sys: köszi mindkettőt - javítottam, a google nem segített, reméltem, hogy majd Ti :-)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.02.26. 12:33:33

Ugyanilyen ellenszenves, amikor Magyarországról kitántorgottak verik a mellüket nagy magyarságukban. Ha annyira büszke rá valaki, miért nem marad itt?

A kisebbségi műsorok csúcsa, amikor a horvát műsor elején a '80-as évek amigás grafikáit idéző főcíme a Hot Chocolate Sexy thing c. számára úszik be. Annyira igénytelen, hogy a végén még hallatszik is, ahogy lekeverik a "sexy thing" benyögését. Mindig röhögök, ha látom. X-D

kisebbik rokk 2009.02.26. 16:33:03

@Reckl_Amál:
Egy kanadai magyar műházban olyan képek díszítik a falakat, amik még a 19. sz-ban is cikisek lettek volna: retusált naplemente a retusált pusztán, retusált népviseletes jócsaj-parasztlánnyal.

kisebbik rokk 2009.02.26. 16:33:38

művházban, művelődési házban

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.02.26. 18:20:57

jócsaj-parasztlány rulezzz... :)))

( bocs a rulez-é' az érintetektől... :))

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.02.27. 08:56:54

@kisebbik rokk:
Bizony az amerikai, finoman hungarista magyarságról is lehetne posztolni. Annyira aranyos a nagy magyar, nemzeti öntudat, amerikai műanyag debilséggel leöntve. Tényleg leginkább a vicces jelző illik rá.

kisebbik rokk 2009.02.27. 10:29:28

@Reckl_Amál:
És sokan azzal vagánykodnak, hogy nemcsak magyarok, de nemesi származásúak. :-)

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.02.27. 11:03:17

ez nem igaz...
akinek nemesi vér csörgedezik az ereiben, mint például nekem, ugye, az sose vágna fel vele, sose vagánykodna, sőt inkább, hogy titkolja, csak a másik nemes előtt fedi fel a kivagyiságát...
:o)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.02.27. 11:15:43

@kisebbik rokk: O igen ismertem olyan kinti nevut aki, meg a cimeret is meg tudta mutatni. Persze van olyan hogy valakinek a neve Helysegnevi es Faluvegi Kovacs Geza. De a cimer nem erre utalt, szerintme valami noagi felmenoje lehetett a tulajdonos. Na mindegy. Magyar nemesi tulajdonsaga csak egy volta sracnak, szeretett Pesten kurvazni.

feltételes reflex 2009.02.27. 20:11:00

@valint:

ez most arra vonatkozik, hogy a magyarok legszívesebben a lengyeleket látnák saját kisebbségüknek? :)

feltételes reflex 2009.02.27. 20:11:54

@Professor Pizka:

"Magyar nemesi tulajdonsaga csak egy volta sracnak, szeretett Pesten kurvazni. "

:))))

noirp 2009.02.27. 22:13:03

"öreganyám(...)hajósi _Schicklgruber_ lány volt" öhh, hm, szóval evvel a névvel szórakozni kicsit(?) morbid, de itt nagyon helyénvaló :DD Majdnem elharaptam a nyelvemet. Kézcsók a szerzőnek. Sőt! Kisztihand!

noirp 2009.02.27. 22:20:43

@kisebbik rokk:
jaaaááj! Nekem történetesen y-ra végződik a nevem. Ha ti tudnátok, hányszor kérdezték már meg, hogy nemesség stb. böeeeee...Nagyon rühellem ezt a divatot, de úgy vettem észre, kezd elsüllyedni.

noirp 2009.02.27. 22:24:28

@Miss Marple:
itt mit jelent a kék-fehér rombusz????

janomano 2009.02.27. 22:45:09

@feltételes reflex: Na igen, de az régen egy elfogadott dolog volt. Mostmár meg gangszta (zoli).
Aki egyébként kiváló dobos.
Mint a mult szombati F.O. koncerten... :-)

feltételes reflex 2009.02.27. 23:02:08

@janomano:

OFF: ohh, a F.O.S-t ne is említsd, vérző szívemnek 1 külön fájó szeglete, melyben egy mécses lángja pislákol azóta is...............

magyarán: elbaxtam, nem figyeltem, nem értem oda.

brühhü

(és még a Flash is elmaradt ma este; büntet a zélet, na)

feltételes reflex 2009.02.27. 23:18:10

(és most falramászok, mert épp elkezdtem írni egy full eposzt a lengyelekért, erre nem eltűnt a süllyesztőben???)

na mindegy, a lényeg az, hogy égett a pofám rendesen, amikor '89-ben kijutottam Lengyelországba. Itthon akkoriban mindenki csak mocskos handlésokként kezelte őket, megvetéssel és gőggel, aztán amikor odaértem, csak néztem, hogy hogy zúdul rám a sok segítség, szeretet, önkéntes felajánlás, stb. bármelyik lengyeltől, aki csak megtudta, hogy magyar vagyok. '89-ben Magyarországon a lengyelek páriáknak számítottak, egy magyar viszont testvérnek és azonnal megsegítendő barátnak Lengyelországban.
Kicsit cizellálta a világképemet ez az élmény is.

feltételes reflex 2009.02.27. 23:19:23

@noirp:

Neked úgy is az a sorsod, hogy Jókay helyett Jókai légy....:DDD

kisebbik rokk 2009.03.01. 19:15:45

Engem meg az foszt meg attól, hogy y-t írhassak a nevem végére i helyett, hogy a helységnév, mely benne szerepel, y-nal végződik, s az yy elég furcsán (vagy egzotikusan) festene. (De mindegy, mert úgyis felvett vezetéknév, semmi köze a családomnak a helységhez.:-( :-))

Mitya Ivanov 2010.12.05. 15:35:30

mire jó a posztokban elhelyezett link?
hogy megtudjam, melyik posztról maradtam le annó
süti beállítások módosítása