Az Ingyenélő

2009/08/02. - írta: Modor Tibi

 

Kis haveri társaságunk folyamatosan bővül az öblöshangú nagydumás és a kis köpcös után is: scsaba1 kedves olvasónk érzékletesen kibontotta a Cingár alakját - mi pedig ma egy újabb, szinte minden baráti körben előforduló figurát, a mindenkin élősködő Ingyenélőt szeretnénk egy kicsit közelebbről bemutatni.

Az Ingyenélő - ellentétben az eleddig sorra vett fickókkal - megjelenésében bármilyen stílust követhet, őt a viselkedése "emeli ki" a masszából.

A Parazita éveken, évtizedeken keresztül zavartalanul intéz(tet)i úgy ügyeit, vesz részt közös sörözésekben, összejöveteleken, hogy az számára a lehető legalacsonyabb - ideális esetben nulla - költséggel és energiabefektetéssel járjon. Egész léte és lénye mások kihasználására épül. Bár szerintem már mindenki futószalagon tudná szállítani a példákat, mi mégis segítünk.

 

A klasszikus nem fizető potyautas:

Őt talán a legkönnyebb felismerni. Jó beszélőkéjének és szórakoztató jellemének köszönhetően a társaság, illetve annak 1-2 tagja önként tartja el, fizeti söreit, kajáját, taxiját.

Hogy biztosra menjen, előre le is fixálja az esti program pénzügyeit, fenntartva a minimális meggyőzési-udvariassági látszatköröket.

-Szevasz Lórikám, figyelj már, a srácokkal úgy tervezzük, leugrunk az Oázis presszóba ma este pár jófajta seritalra: számíthatunk rád is esetleg?

-Ó, baszkikám, hát kedvem meg időm nagyon lenne, de öregem, sajnos befigyelt ez a zöldkártya-téma, aztán le vagyok égve pénzügy-ice. Úgyhogy kösz, de hát most szerintem inkább nem.

-Ne hülyéskedj, apám, csak egy sörre, azt meg állom én!

-Á Zsozsesz, azért ez elég szar érzés így, kellemetlen, hogy megint te akarsz fizetni.

-Kellemetlen a francokat, na, majd legközelebb visszahívsz.

-Jól van, ha nagy leszek, meghálálom, de tényleg. És kösz.

 

A mindenkit ismerő érdekember:

Szórakozóhelyekre elsőként jut be (természetesen ingyen, mivel ismeri a kidobókat), és mire beérsz, ő már valószínűleg (mástól kapott) sörrel a kezében fog beszélgetni valakivel, hiszen mindenkit ismer. Jellemzően bárhova mész vele, mindenhol összefut valami sok éve nem látott ismerősével, aki a potyautast boldogan veszi át a bandától, állva az aznap esti cechet. Jó alkalmazkodóként az Ingyenélő rég nem látott barátja beállítottságának megfelelően lesz meggyőződéses fasiszta, kommunista vagy zsidó, rocker, módos vagy Újpest-szurkoló.

Mindent jó lenne már meg kéne már. Megtárgyalják, hogy gyakrabban kellene találkozniuk, ki kéne már menni a meccsre, össze kellene hozni a régóta tervezett közös nyaralást a barátnőkkel, társasággal. Természetesen a nagy tervekből nem lesz semmi, de volt ismét egy jó közös estéjük, a Parazita számára ráadásul ingyen - hogy aztán a következő alkalommal újabb "régi barát" játssza el a kötelező szerepet, önként.

 

A kihasználó:

Élősdisége elsősorban nem a sörözéseknél jelentkezik, és csak részben szól a pénzről.

Természetesen rengeteg embernek tartozik. Neki kölcsönt adni egyben azt is jelenti, hogy automatikusan lemondunk az összegről, talán évek múlva egy töredékét tudjuk csak rajta behajtani. Sovány vigasz lehet pár értéktelen könyve vagy CD-je, amit zálogként megtarthatunk. A visszacserélés a fent tárgyalt, rég nem látott baráttal tervezett közös programokhoz hasonlóan elvetélt ötlet.

Ennél körmönfontabb a másoktól folyamatosan szívességet kérő, minket kizárólag valamilyen érdekből kereső jóbarát vagy rokon. A telefonbeszélgetés első percei a látszólagos érdeklődés jegyében telnek, a Kihasználó csak ezután tér rá mintegy mellékesen a szívességkérés témájára.

-Na csá Csongikám, hát mi a pudvás makk van már veled? Bocs, hogy a múltkor köszönés nélkül elléptem, de közbejött valami gáz otthon, aztán menni kellett. De most már minden okés. Na hogy vagy, mesélj! Melóhelyen minden rendben?

-Ó, hogyne, megy szépen. Gondolkoztam sokat, hogy dobbantani kéne, de hát tudod, ott van a kocsi meg a telefon, fizetik a járulékokat, nem ér ennyit a saját lábon állás meg önállóság.

-Ne is mondd, te, én a könyvelőmre havi negyvenet költök, aztán mégis folyton elbaszott valamit, legutóbb pl. nekem kellett behajtani valami fél gurigát. Na de mindegy. Kingus hogy van, tolatja még a Pilatest?

-Csinálja, sokat fogyott, meg most ez a 90 napos diétát is csinálja, te, leadott vagy 20 kilót az utóbbi két hónapban, jól néz ki nagyon.

-Reszpekt. Na jól van, örülök, hogy hallottam felőletek. Egyszer jöjjünk már össze dumázni. Ja! Na figyelj már, azt akartam kérdezni, hogy megvan még az az ismerős formád a Közlekedésrendészeten? Kaptam ugyanis egy helyes kis csekket...

A nagyvárosba, fővárosba érkező rokonoknál, ismerősöknél figyelhető még meg a hajlam arra, hogy az ott élők lakását állandó panziónak, rendszeres ottalvásukat magától értetődőnek tekintsék.

Mikor számíthatunk rájuk? Vasutassztájk esetén, ha csak sima elintéznivalójuk támadt, vagy ha a gyerek oda megy iskolába. Utóbbi extrém esetekben még "szuper ötletként" az is felmerül részükről, hogy a kisdiák tartós jelleggel beköltözzön.

 

A vállalkozó rokon:

Egyik kedvencem, az összes élősködő fajta közül talán a legaljasabb. Ő mindenkivel dolgoztat, az áldozat pedig soha nem tanul, még a saját kárán sem.

Mindegy, hogy építő- vendéglátóiparban vagy kereskedelemben érdekelt, kiszolgáltatott, jóhiszemű rokonait - különös tekintettel a fiatalokra, diákokra - "szívességből" hajlandó alkalmazni.

-Na Dácikám, hogy megy a suli, nagyfiú?

-Megyeget, bár most az egyik szigorlatom nem sikerült túl fényesen, úgyhogy lehet, hogy ki kell hagynom egy szemesztert, meglátjuk. Néznem kéne valami állást.

-Ne is keress tovább! Arról lenne szó, hogy pár üzlettársammal itt megpróbálunk pályázni 1-2 uniós pénzre, csak hát nem tudunk annyira jól angolul. Volna kedved esetleg bedolgozni? Nem ingyen gondoltam természetesen, sőt. Fordítani kéne meg tolmácsolni. Utaznánk mindenhova, Ausztriába, Németbe, Olaszba, kaja-pia-nők. Bejelentünk másfélszeres minimálbérre plusz zsebbe kétszáz, telefon, kocsi, na hogy tetszik?

-Hú, ez nagyon jól hangzik...

Csillogó szemű Dácikának csak hónapok múlva lesz gyanús a dolog, amikor még mindig csak öt- tízezer forintokat kap hetente, azt is hatalmas kegyként beállítva, de az ígéretekkel továbbra is tele lesz a padlás.

A modoros kollegákkal ellentétben nem adunk részletes elhárítási tanácsokat.

Menekülj előle, kerüld, építsd le, bántsd, állj rajta bosszút, ahogy csak lehet!

72 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.08.02. 17:33:37

"másoktól folyamatosan szívességet kérő, minket kizárólag valamilyen érdekből kereső jóbarát vagy rokon" - de szép a rokon kiemelése :-))

Concertina, a szögesrdót 2009.08.02. 17:52:24

Volt olyan szobatársam, aki magyar (!!!!) szakon úgy végezte el a tanárképző fősulit, hogy EGYETLEN könyvtárba sem volt beiratkozva a 4 (v 5?) év alatt.
Tipikus mondásai:
- Gizi! ha már úgyis viszed cserélni a ponyvákat a megyeibe, kihoznád nekem A Lét Szörnyűséges Húgyszagát Zakinthostól? Várj, felírom, el ne felejtsd.
Én: -Aha, persze (halkan :iratkozz már be!)
-Mufurc! ha mégy a tanszéki könyvtárba utánanéznél nekem Pázmány káromkodásainak? Valami Blikkfang vagy Blikkfrang írt róla, mindjárt felírom Neked.
S, ami a csúcs:
-Ba...tok meg! 1200Ft egy DIÁK olvasójegy?! Egyx DIÁK? Hiszen mi azért vagyunk diákok, hogy keveseebbet fizessünk. Hogy nincs keresetünk, még ingyen lenne méltányos. Mi neveljük a jövő generációt, ehhez hozzá KELL férnunk a kulúúúúrááához.

Asidotus 2009.08.02. 17:59:53

Egerben lakok, ami bár megyeszékhely, de kénytelen vagyok kisvárosnak bejelölni.
Jut eszembe, Eger, na az egy modoros város. Akkora modoros sznob, hogy a többség el sem hinné, azt hinné kamu

gabcigirl 2009.08.02. 18:34:18

Nem is mondok semmit:)))

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.08.02. 18:35:58

Megtortent eset:

Valsag elott:
- Te, es akkor tenyleg kikoltozol x orszagba?
- Igen.
- Es milyennek talalod?
- Nagyon tetszik, a varos tele van mindenfele emberrel, arab, torok, afrikai, lengyel, ukran...
- Na, nekem attol felfordul a gyomrom.

Valsag utan:
- Hello, bocs, hogy zavarlak a levelemmel, csak szeretnem megkerdezni, hogy meg mindig x orszagban elsz-e, es ha igen, tudnal-e valami munkat keriteni...

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.08.02. 18:38:57

@afromagyar: 'szameg, ezt hogy felejthettem ki ennyi év Nyugat-Európa után... :))) de így még jobb.

És amikor elmondod nekik, hogy mondjuk angol felső jó lenne, akkor megsértődnek.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.08.02. 18:42:13

@Modor Tibi: O, hat perszeee! Sot, nulla nyelvtudassal is ki akar jonni, mer' a szomszed Piri lanya is kiment _Angolba_ takaritani, es milyen jo kis tamogatasokat kap a fizuja melle! Ha pedig megkerdezed, megis, hogyan akarja magat eladni, ertetlenkedik (es kozben persze azt gondolja, hogy majd te pesztralod meg a sajat munkad utan viszed mindehove es probalod meggyozni a munkaltatokat, hogy pont Mucikara van szuksege).
Aztan, ha nagy nehezen kijon, elkezdni fikazni az osszes kint elo egyeb nepet, hogy mekkora naplopo, semmirekello, haszontalan banda.
Na, de ez mar egy masik tortenet...

scsaba1 2009.08.02. 18:43:34

Oh ....15 perc hírnév.... köszönöm! :)

Ez tényleg olyan téma, amire mindenki tud példákat hozni. Kollégiumi szobatárs, aki eljött egész hétre 2000 Ft-tal....

Egyébként ennek a típusnak az egyik alfaja a bepalizott amway / flp /tökömtuggyami kisügynök is, akit ugyan nem láttál már 10 éve (ill. 10 éve még úgy-ahogy normális volt, leszámítva azt, hogy már akkor is erősen lúzer vonásokat mutatott), de váratlanul megkeres, majd néhány kamuérdeklő kérdés után elhív egy termékbemutatóra/internetes vállalkozásfejlesztési tréningre, ahol beavatnak a hálózatépítés rejtelmeibe. "Ugye van 25 ismerősöd?" Ugye ennek a 25 ismerősnek is van további 25 ismerőse? Szorozzuk csak össze.... Ugye? Látjátok?"

Na ez az alfaj talán még a vállakozó rokonnál is aljasabb. Bár ezt még kutatnom kell, hogy mi az a pont, ahol az egyszerű mezei lúzerség átcsap aljasságba. Ill. hogy mennyivel aljasabb a kisügynök tartótisztje, mint maga a kisügynök.

Egyébként ezek a kisebb-nagyobb mítingek valódi modor-kincsesbányák.

motabu 2009.08.02. 19:20:22

Vidéki ottalvós + spontán beköltözni akarós sztorikat évekig tudnék mesélni. Annyira lefárasztottak ilyen arcok, hogy ha én megyek bárhová, soha nem fogadom el a fölajánlott ingyenes szállásokat; nem is tudom, nálam a másik lakása / fürdő- és hálószobája az intim szférája része, ahová nem szívesen sétálok be. De valahogy mindig azt tapasztaltam, hogy a többség egyáltalán nem így gondolkodik.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2009.08.02. 19:23:39

Ilyen rokonokkal vagyok "megáldva"...
Szerencsére egyre jobban kopnak el.

cd-r 2009.08.02. 19:45:34

@motabu: így van. nálunk egy időben a kedves erdélyi rokonok úgy elszaporodtak, hogy mire észbekaptunk már a nyolcadunokatesó szobatársa is nálunk pecózott, persze teljes ellátással. mindez ment egy ideig, aztán muszáj volt úgy összeveszni velük, hogy azonnal elhúzzák a csíkot örökre.

Dr_utcai_arcos 2009.08.02. 19:48:36

@scsaba1: jujj ez fájdalmas.kicsit off:iwiwen bejelöl rég nem látott már akkor tetszetős most viszont atombomba csaj,hogy vagy,mi van veled, nincs e kedved találkozni.hát hogyne volna kedvünk ;).hú,ezt meg azt csinálta, de már nincs kedve mert milyen putri már beosztottnak lenni,stb stb, nem akarom e elkísérni valahova ahol egy f@sza lehetőséget mutatnának be.na ott lekonyultunk... mindketten. itt üzenném,ha nem ilyen találkozót akar, akkor még mindig "készen állunk ":DDDDD.

tardyl 2009.08.02. 19:49:27

"legminimálisabb" nincsen, mind ahogyan *legmaximálisabb és *legoptimálisabb sincsen

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.08.02. 19:53:07

@tardyl: hijj, jogos, javítottam. Így már MÁSABB.

@scsaba1: @utcai_arcos: és igen, az ügynöktípus megérdemelte volna.

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.08.02. 19:54:06

@utcai_arcos: "milyen putri már beosztottnak lenni" - ez milyen "be-amway-eztetős" duma már...! :-) Évek után előkerülő ismerős, osztálytárs mindig gyanús, ezt én is nemrég tanultam meg. Forever.

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2009.08.02. 20:01:01

@Nűnű: Esetleg megírhatnád!

@scsaba1: Te is megírhatnád. MLM-ben elég kevéssé fogom a témát, ha érted, hogy mondom. :)

anyamadár · http://atmenetiallapot.freeblog.hu/ 2009.08.02. 20:03:28

@scsaba1: Kétszer mentem el ilyen "mlm" buliba és mindkétszer rég nem látott ismerős vett rá a találkára.
Úgy örültem neki, hogy végre látom ennyi év után, de mikor kiderült az igazság, nagyon csalódott lettem...

Gabesz666 2009.08.02. 20:06:53

Nekem pár ismerősöm az egyetemen meg sem várja, hogy felajánljam neki az ingyen sört, akcióba lép, nehogy már elfelejtődjön... :)

gergel 2009.08.02. 20:41:21

a legrosszabb akkoris az első és második típus közös genomja

redriot77 2009.08.02. 21:13:34

"Na figyelj, azt akartam kérdezni, hogy"

Szerintem ez a legrosszabb fajta. Ezek olyanok, hogy már amikor meglátod a telefonod kijelzőjén, tudod, hogy most végig kell hallgatni 2-3 perc púderdumát, aztán jön az "azt akartam kérdezni, hogy". Szánalmas.

Dr_utcai_arcos 2009.08.02. 21:22:51

www.noiportal.hu/forum/hozzaszolasok2.426.html?page=4140&e=10&o=1
Ha valaki tényleg modorost akar írni mondjuk az MLM-ről, annak itt a tökéletes példa. Vigyázz, kimondottan erős gyomrúaknak javasolom.Itt aztán minden van. Beszervezés,jogfa, beteszek,kiveszek, alápakol, elszáll és olyan de olyan áltudományos dumával megmagyarázva,hogy csak na. Na,majd most kapok a sziennetes olvasóktól,hogy az nem is emelem.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.08.02. 21:46:46

hohohóóó
egy időbe' "lepattanó-királynak" hívtak a spanok
nem is tom, hogy mér... :-)

mér nem modorosch blog a blog neve? :)))

scsaba1 2009.08.02. 23:11:36

@Nyelvész Józsi:

Holnap nyaralni megyünk, de rajta leszek..

3 éve voltam ilyen amway-beszervezősdin, már nem frissek az emlékek. Megint meg kellene hivatnom valakivel magam....:)

scsaba1 2009.08.02. 23:14:41

@anyamadár:

Egyébként ezért is mind közül ők a legaljasabbak, mert azon túl, hogy pénzedet is ki akarja venni a zsebedből mindenféle belépőcsomagokkal, még a kapcsolati hálódra is igényt tart

scsaba1 2009.08.02. 23:39:41

@afromagyar:

Kicsit kibővítve:

-És mit fogsz csinállni?
-Hát először szittelek meg nézek valami konyhai melót esetleg...
-Úúúú, kimész kelet-európai csicskának az angolkohoz, én nem csinálnám, nincs az a pénz, hogy a hülye kölkök szaros seggét törölgessem....


Viszont nagyon szép és bővizű modor-forrás, a 2-3 éve mondjuk Londonban kint élő, alkalmanként, ünnepek környékén hazalátogató hazánkfia is, aki szörnyűlködik az itthoni viszonyokon, kizárólag tejjel tudja meginni már a teát (ha véletlenül nincs, akkor pofákat vág), illetve 3 év alatt félig elfelejtett magyarul, munka helyet dzsobja van, Pesten buszpaszt kér az újságostól, de rajong a túrórudiért és a mákoskalácsért. Amikor itthon van körbeturnézza a rokonságot és a barátokat, bezsebelve azok irigységgel kevert csodálatát. Ha letellik longvíkend, akkor fapadossal repül vissza, kerekes bőröndje általában túlsúlyos, így megpróbálja a zacskó szárazbabot/füstöltsódart átjátszani a kézitáskájába.
Majd a búcsúzásnál megjegyzi: jó volt itthon feltöltődni, de alig várta már, hogy visszamenjen, mert London mégicsak más.

Ez is nagyon hálás téma ám...

cizella · http://anyuhamos.freeblog.hu 2009.08.02. 23:59:34

Van egy régi ismerősünk, néhány évente látjuk. Az első gyerek születése után bejelentkezett családlátogatásra, vártuk is nagyon, jött is. Egy tapasztalt porszívóügynökkel. A második gyereket is meglátogatta, akkoriban chi-géppel foglalkozott. Előreküldte dr. Lenkei könyvét a Lenkei-féle nonprofit c vitaminokról (amik azért drágábbak a gyógyszertárinál, mert annál sokkal jobbak), így aztán felmentve éreztük magunkat a kötelező vendéglátói modorosságok egy része alól, de meglepően jól viselte, hogy leszélhámosoztuk a cégét.
Igazából nem neheztelek rá. Ha annak idején nem árult volna California fitnesst (cápaporc!), valószínűleg egyik gyerekem se született volna meg.

scsaba1 2009.08.03. 06:42:42

@cizella:

Ááááá, nagyon jó, pont erre gondoltam, csak még nem olvastam el a "teljes évi kavicstermést". Jók a kommentek is ám.... :)

noirp 2009.08.03. 07:15:40

@Nűnű: kénytelen vagyok veled egyetérteni :P

magyar-magyar szótár 2009.08.03. 07:58:34

Ach, bezzeg régente a "levesébe köp" az tényleg beleköpött a vendég levesébe, amit az undorodva félretolt, a poháraljkonyvalékgyűjtő meg gyorsan behörbölte, amíg ki nem seprűzték a ződ bádogasztalok közül.

Mára az ingyenélet vágya totális, a netokrata pedig főleg erről ábránd'.

k.sz. 2009.08.03. 08:59:54

..és hol van az irodai főnök-féle, aki "éppen" a (céges) autójában, zakójában, táskájában hagyta a tárcáját, és a közös ebédnél lenyúlja a beosztottakat?
- ...segíts ki egy kis kajajeggyel, bent megadom, köszi!

Aztán persze a dolog elfejtődik a kölcsönkérő részéről és a kölcsönadónak kellemetlen 2 hét múlva rákérdezni. :)

ufó - a kozmikus éxerteknőc 2009.08.03. 09:01:09

@noirp: köszönöm kedves érdeklődésedet, megvagyok, de pont ma ismét lekoccolok pár nap erejéig
nyár van meg minden... :)))

Balance Of Power 2009.08.03. 10:15:07

@k.sz.: Hehe, volt egy ilyen kabarejelenet anno Salamon Belaval, a Tizes. Ket reszben: www.youtube.com/watch?v=doWQNJKCh_k ;))))))

virágelvtárs 2009.08.03. 11:51:01

Azt gyűlölöm, amikor a kérés végén ezerszer megköszöni, még mielőtt az ember válaszolna.

-"Figyi, ha nem is vagytok otthon, oldjad már meg a kulcs dolgot valahogy, tudom, hogy meg tudod csinálni! Tényleg NAGYON KÖSZI, sokat segítesz!"
-"De 1000 km-re vagyok, bocs, ha indulás előtt szólsz, akár a szomszédnak is le tudom adni."
-"Akkor felhívod a házimanót, neki tutira van egy kulcsa, álat lenne, ha a csajjal nem kéne hotelba menni, Tök jó fej vagy hogy elintézed, köszike!!!"

vagy a haver haverjai:

-"Tudom, hogy nagy a kérótok az asszonnyal, ugye elfér benne 5 haver max két hétig, nincs túl sok léjük, csak piázni szeretnek! Ezer csókkal hálálom meg, max 2 hét, nagyon jó gyerekek, KÖSZI cimbi!!!"

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.08.03. 12:12:37

@k.sz.: Nekem ennél még cifrább volt, a főnök meghívta az egész csapatát bulizni céges kontóra, csapatépítésre, hajnal 2-kor meg távozás előtt meg kifizettette velünk a fogyasztást, hogy "majd visszaadja, ha megkapta a pénzügytől a kápét" Azóta is adja. 4 éve. Kinézem belőle, hogy fel is vette, meg tőlünk is beszedte.

tblv 2009.08.03. 13:17:23

@Nűnű: ezt meg tudom erősíteni, volt szerencsém évekig oda udvarolni, meg dolgoztam ott egy cd boltba.
Tudnék mesélni, már tinikorban olyan modorosak, hogy legszívesebben baltát ragadna az ember

e_e 2009.08.03. 13:25:20

eger! igen, igen!
volt egy egri ILLETOSEGU matektanarom, aki ilyeneket mondott, h KETTŐSPONTY, meg HA JÓL TÉVEDEK. kedvenc filmje a honfoglalas volt.
jo a poszt, gyerekek, ez igen, igy tovabb! hetvegen leugornek en is erre a modorostalira, csak sajnos, nincs egy kanyim se, na sebaj, majd legkozelebb...

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.08.03. 15:00:58

@e_e: Ne keseregj, majd Modorosék meghívnak :D

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.08.03. 15:15:34

Na meg persze azok a csajok, akik mindent kifizettetnek a hapsival.... Az ám az élet...

e_e 2009.08.03. 15:17:35

@Vorg a Halhatatlan Báró:
ugyan, baro, kerlek, ne hozz zavarba, nem ezt akartam en kiprovokalni, tenyleg nem.

Erzsebet 2009.08.03. 16:05:38

@Nünü
Az exsógornőm és családja is Egerben élő, parasztból kinyalakodott újgazdag volt. Ők is többféle ügynöki munkával foglalkoztak vezetői szinten. Meg is gazdagodtak belőle.Utáltam a sznobságot, pl. egy falusi búcsúra háromszor öltözzek át, plusz frizura és sétálgassak a faluban. Ez nekem a jó ízlés határát súrolja.

Erzsebet 2009.08.03. 16:08:57

Azokat is az ingyenélő tipusba sorolnám, akik különböző egyházakhoz odacsapódnak anyagi haszon miatt. Segélyezés, ruhaosztás, étkezés. Munkát is a felekezet keressen nekik.

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.08.03. 17:33:25

@afromagyar: epizódszereplő a régi közös cégnél, megírtam mailben

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.08.03. 17:36:23

@Vorg a Halhatatlan Báró:

Pénztár: - Akkor összesen 17.425 Ft lesz
Csajod: - HAGYJAD, 25-öm van!!

:D

2009.08.03. 19:33:08

Összefut az ember egy ilyen lejm ismivel, néhány udvariassági frázis után:
- Tibikém, mennyivel is tartozom neked?
- (Megkönnyebbült sóhaj, úgy látszik, meg akarja adni.) Tizenháromöt.
- Tizenháromöt...? Tudod mit, kerekítsünk tizenötre, most elég nagy gázban vagyok. Fizu után megadom az egészet, ismersz!

2009.08.03. 19:40:01

"-Ne hülyéskedj, apám, csak egy sörre, azt meg állom én!"

Na persze, saját tapasztalat erről: ugye mi sör-jégert iszunk, ciki lenne, ha nem arra hívnánk meg őt is. Aztán céloz rá, hogy inna "egy kis gyorsítót", persze csakis tequila vagy ouzo, nehogymá kommersz vodkát (3-4 feles). Végül kér fujtásnak két melegszenyát, majd tíz perc múlva közli, hogy ki kell mennie rókázni...
Utálom az ilyet.

raoul_duke 2009.08.03. 19:47:37

- Te valami műszakit dolgozol, ugye-E Raoulkám?
- Nem.
- Na, ne szerénykedj itt nekem, nálam biztos jobban tudod. Tudod, most lesz a Lacika ballagása, aztán akarok neki venni egy ilyen fényképezőt. Mi most a legjobb? Az Árpi szomszéd mondja, hogy a megapikszar számít.

Itt a végcéltól függően (hagyjon békén, vesszen össze a komplett család, bicskázás, stb.) több válasz adható.

1.: - Tényleg nem tudom. (Ezzel elásod magad, mert ezt még az Árpi is tudja.) - De hát nem ezt tanultad?! (- Nem a kurva anyádat, nem.)

2.: - Akkor ezt találjátok ki az Árpival.
- Naa, de hát ezt tanultad, nem?
- Feri bácsi, nem akarom mostantól a teljes családja IT beszerzéseit és supportját ellátni az évente egyszer ajándékba kapott műbőr nyakkendőért cserébe. Menjen be egy szaküzletbe, és kérdezze meg az eladót, azért van ott.

Nem is folytatom. Jajj de jók a rokonok.

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.08.03. 22:17:11

@raoul_duke: "- Feri bácsi, nem akarom mostantól a teljes családja IT beszerzéseit és supportját ellátni az évente egyszer ajándékba kapott műbőr nyakkendőért cserébe. Menjen be egy szaküzletbe, és kérdezze meg az eladót, azért van ott."

Nem hinném, hogy ezt mernéd mondani Feri bácsinak, mert ugye az illem nem engedi :D

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.08.03. 22:52:02

@Vorg a Halhatatlan Báró: én se merném, de ide megírom Feri bácsinak, és mindenkinek, aki szereti, hogy lemehetne hídba és úgy szophatna. Annyira találó a példa, hogy szívenütött.

raoul_duke 2009.08.03. 23:42:06

@Vorg a Halhatatlan Báró: ha szó szerint nem is ezt mondom, de azért le lehet építeni ezeket. Pl. ha Feri bácsi jogász, és ilyenekkel nyaggat, meg kell kérni az ünnepi asztalnál két fogás közt, hogy ugyan, igazítsa már vissza az aranyeredet. Ha nem érti, érvelj neki, hogy "doktor-doktor, nem?"

cd-r 2009.08.04. 08:45:26

csajok a hétvégi buliból:

-csaó lányok, mizu hehe-hihi stb stb, nem iszunk valamit?
-és mit iszunk?
-sört.
-de mi a tequilát szeretjük.
-akkor helósztok.
:D

Wagner Úr 2009.08.04. 09:37:07

Messit, mint "kis argentínt" emlegetni óriási modoros alap :-)

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.08.04. 09:52:52

Szegény Feri bácsi megkapja a magáét :D
Annyira kínosak tudnak lenni az ilyen szituk, hogy az már hányinger és még te érzed magad kényelmetlenül mert a másik olyan pofátlan, hogy szavakat nem találsz rá.

Olyan jó volt a téma, hogy elfelejtettem a kérdőívet :)

IndaMuncher 2009.08.04. 09:57:12

Van még olyan is, ha érdekből keresnek 1000 más felületes haverral rendelkező emberek, hogy vidd már el őket bulizni. Persze csak azért mert épp te vagy elérhető a közelben.
Szerencsére ebben legtöbbször szerencsém volt, mert a jó csaj szomszéd kért meg akinek jó csaj barátnői vannak, és jól el lehetett velük szórakozni. Soha rosszabb kihasználást.

silayn 2009.08.04. 11:13:19

@utcai_arcos: "Bejelentett támadó webhely!
A(z) www.noiportal.hu címen működő webhelyről bejelentés érkezett, hogy támadó webhely, ezért a biztonsági beállítások alapján a böngésző a hozzáférést nem engedélyezi."

pedig megnéztem volna

IndaMuncher 2009.08.04. 15:28:30

Csodálom, hogy nem gyűlt több komment, pedig ez egy nagyon erős poszt.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.08.04. 16:41:51

@F.house: ó, köszönöm.

Kommentelés helyett mindenki a kérdőív kitöltésével volt elfoglalva, kaptam is szépen, 1000 fölött :-)) eredmények hamarosan!

Asidotus 2009.08.04. 19:28:40

@Nyelvész Józsi:
Lélekben megpróbáltam megfogalmazni, hogy mit írnék Egerről, mint modoros városról, de valahogy mindig olyan szöveg sikeredett belőle, ami a Gyűlölt Ellenségeink blog stílusába illeszkedne be :)
A fő gondom az, hogy igazából, én mindig itt éltem, még tanulni sem jártam máshová, igazából az idekerültektől hallottak alapján szűrtem le a véleményemet, amit azért jó páran megerősítettek a kommentek között.

mama ottmarad 2011.02.02. 17:13:45

A régi időkben lejmosnak, egyesek szárazpipásnak nevezték ezeket a figurákat. Akik mindenhol ott voltak, cserébe a szórakoztató társaságukért mindenből kértek és kaptak, de még a számla rendezése előtt halaszthatatlan dolguk akadt, vagy éppen akkor lopták el a tárcájukat - ekkor még sajnálni is kellett őket.
Ők azok, akik imádnak bármit kölcsönkérni, ruhadarabtól a nagyszótárig, pénztől az autóig. Amennyiben kétszer már épségben visszahozták, onnantól rendszeres áldozattá váltunk, és egyáltalán ne csodálkozzunk, ha az a dolog megsérül, elvész, vagy vissza se kerül, ő állítja, hogy nem hibás, vagy hogy nem nála van, ő mindig mindent visszaadott, tanuja is van rá, de meg is esküszik.
Az ilyen ember soha nem vásárol boltban. Ő újít, cserél, pult alól szerez, kéz alatt hozzájut.
Ezek az arcok olyan vastag bőrt viselnek, hogy igen nehéz megsérteni őket, bárhogy is igyekszik az ember. Ha nagy ritkán sikerül, és ő duzzogva elvonul, biztosak lehetünk abban, hogy hamar megbocsájt majd. Mert neki nem áll érdekében haragban lenni. De addig is, közös barátok vállán sírja ki magát, naná, vigasztalásul közben elfogadva ezt-azt.
Mindenkinek saját magának kell mérlegelni, megéri-e ezt a színes figurát véglegesen megsérteni, vagy még belefér a büdzsénkbe, mert amúgy valamiért, szeretjük őt.

noirp 2011.05.20. 14:13:06

@Nűnű: De, én kénytelen vagyok elhinni, így 2 év után. Nem kispályás hely :)
süti beállítások módosítása