Az Assessment Center

2009/07/16. - írta: Modor Tibi

-Szervusz Tibor, Beloiannisz Ariadné vagyok a Kopf & Jäger munkaerő-közvetítő irodától, és örömmel fogadtuk jelentkezésedet a meghirdetett Senior Credit Controller & Analyst pozícióra. Partnerünk - most már elárulhatom - a francia Bitumex, építőiparban érdekelt multinacionális vállalat, aki itt Budapesten tervezi megnyitni pénzügyi szolgáltató központját, és ide keresünk a tiedéhez hasonló adottságokkal és tapasztalattal rendelkező munkavállalókat. A munkaköri leíráshoz van-e kérdésed, sikerült végigolvasni?

-Ööö, igen, sikerült. Ez a pozíció tehát kintlevőség-kezelés, collection, jól értelmezem, igaz?

-Így van, több csapatot is tervezünk kialakítani: foglalkozni kell majd valakiknek a koncessziós partnerekkel, a viszonteladókkal, a kisebb vevőkkel is. Holnaputánra szeretnénk meghívni az AC-nkra, ami egy Assessment Center, vagyis csoportos kiválasztási folyamat lesz közös feladatokkal, logikai, szakmai tesztekkel, és a végén egyéni interjúkkal is. Szerdán reggel 9-kor kellene megjelenni a Manhattan irodaház recepcióján, ha neked is megfelel.

-Természetesen megfelel, ott leszek. És köszönöm a hívást.

...

-No, szép jó reggelt kívánok mindenkinek, köszönjük, hogy eljöttetek a mi kis AC-nkra! Zéligmann Zsolti vagyok, a Kopf & Jäger bitumexes képviselője, és egy füst alatt a mai nap úgymond házigazdája, hangulatfelelőse. Kezdjük azzal, hogy mindenki bemutatkozik; elmondja, hogy hol diplomázott, eddig hol dolgozott -  feltételezve, de nem megengedve, hogy dolgozott már. Utána mi bemutatjuk a Bitumexet röviden, felvázoljuk a tervezett részlegeket, majd következnek a tesztek és az egyéni interjúk. Kezdjük hát Nálad... Petra!

-Sziasztok, Kovásovits Petra vagyok, most diplomáztam a Károly Róbert Főiskolán Gazdálkodási és menedzsment szakon, mindenkinek sok sikert kívánok a megmérettetéshez, stílszerűen: see you all later!

-Sziasztok, Doritky Hanna vagyok, szintén a friss diplomások táborát erősítem, Petrával? Igen, Petrával ellentétben én a Corvinus Nemzetközi kapcsolatok szakán voltam szerencsés végezni, ez az első AC-m, és kicsit izgulok.

-Sziasztok, Mankiewicz Tibor, hát maradjunk annyiban, hogy az én tanulmányaim még folyamatban vannak, de megfordultam időközben pár hasonszőrű multinál: jelenleg a Genpactnél dolgozom mint SLA & KPI Representative.

-Na, köszönjük szépen a szuper bemutatkozásokat, meglehetősen erős a mezőny. Akkor a Bitumexről pár szót, először egy kis történelem. A Le Batard-fivérek alapították a cég ősét 1975-ben Lille-ben Trisomic néven, majd sok évvel rá akvizícióval megszerezték a NovaCretin részvényeinek 67%-át és ebből hozták létre fúzióval a Bitumexet 1988-ban, amivel a cég a világ piacvezető vállalata az építőiparban.

A budapesti szolgáltatóközpontban elsőként a francia, a brit és a német piacok ügyfélszolgálatát, valamint pénzügyi részlegeit tervezzük létrehozni. Munkatársainknak versenyképes fizetést és juttatási csomagot kínálunk, valamint gyors előrelépési és fejlődési lehetőséget.

De ne is csűrjük-csavarjuk tovább, kezdjük a csoportmunkát! Kiosztom a feladatot mindenkinek. Az alapszcenárió a következő, felolvasom: 

Ön az Equity & Partners magyarországi képviseletének a humánerőforrás-vezetője. Spanyol partnerük egy hosszú hétvégére utazik Budapestre egy közös, kiszervezési projekt megtervezésének céljából. Érkezés csütörtök este 7 óra, indulás hétfő délelőtt 10. Az ottani pénzügyi- és marketing igazgatókon kívül a személyi asszisztens érkezése várható. Készítsen el a vendégek számára egy programtervezetet, amennyiben pénteken reggel 9-től délután 5-ig a tárgyalás fix, a napi keret 50 euró/fő. A pénzügyi igazgató kedveli a szerencsejátékot, a marketingvezető a pelotáért rajong és az asszisztenssel van viszonya, az asszisztens pedig a Mango és Zara üzletekben tölti szabadidejének 70%-át!

Egy € a szituációs játékban 280 jó magyar forintot kóstál.

Mindenkinek világos a teendő? Szervezzétek meg csoportokban, a kis cetliken találjátok a saját szerepeteket, amit ne áruljatok el senkinek. A beszélgetés 10 percig magyarul, a fennmaradó időben pedig angolul folyjon, de mi majd szólunk. A végén pedig egy önként jelentkező adja elő a jelenlevőknek az összeállított programot.

Úgy dolgozzatok, hogy mindenkire ráállítottunk 2-2 megfigyelőt, akikkel a későbbiekben az egyéni interjúk is fognak zajlani. Na de azért nagyon ne ijedjetek meg, nem eszünk jelölteket, csak nagyon ritkán, húsvétkor!

Óra indul!

Címkék: multi munkahely
61 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.07.16. 12:52:16

Asszem ezt a Zsoltit kinyírnám...

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.07.16. 13:10:05

Amúgymeg Petra, Hanna vagy Tibi lett a befutó? :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.07.16. 13:15:12

@Vorg a Halhatatlan Báró: nem tudom, visszajelzést csak a jövő hétre ígértek :-P

Mr. Pither · http://hundilbert.blog.hu/ 2009.07.16. 13:35:00

@Modor Tibi:
Minden bizonnyal repesni fognak az örömtől, amikor megtalálják az általuk amúgy napi rendszerességgel látogatott blogon az AC - nevek megváltoztatásával készült (?) - transzkriptjét. Innen biztos a siker Tibornak.

Jim 2009.07.16. 14:21:44

Bazmeg, és tényleg ilyen fasz (nevű) emberekből nincs hiány a buzi multicégeknél.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.07.16. 14:23:27

@Mr. Pither: hijj, most mi legyen? Szedjem le gyorsan, hátha még nem vették észre? ;-))

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.07.16. 14:38:29

Meg vannak veszve ezzel a csapatmunkával. Engem eddig kétszer hívtak. Nem mentem el, miután elmagyarázták, hogy kb. a fenti dolgok fognak történni. Lehet hogy rossz helyen dolgozom, de a fenti feladat szerintem tipikusan az oldd meg, van fél órád kategória. Vagy csak én vagyok antiszociális...

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.07.16. 14:44:13

@Professor Pizka: a szerepeket azonosítják be ezzel és vetik össze a szabad "pozi" feltételeivel.

Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi) 2009.07.16. 14:48:12

De szörnyű ez az egész színjáték, életemben 2x voltam ilyenen, szerencsére egyik helyre sem kerültem be.

Aztán ismerős révén, 10 perc kávézóban eltöltött csevegés után találtam állást, jobb pénzért és kilátásokkal, mint amit a "színházasok" ajánlottak.

A legkeményebb, hogy az egyiken az egyik jelölt bejutott az utolsó fordulóba, őt annak a végén tanácsolták el. Így én csak 5-6 órát basztam el az életemből rájuk, míg az a szerencsétlen kb. 8-at.

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.07.16. 15:20:29

Csapatmunka mi? Vannak olyan hülyék, akiktől a válogatás során sem ment meg az ég, nemhogy éles szituban. Mindenhol van olyan ember, akivel nem lehet együtt dolgozni, mert egyszerűen nincs meg az alapvető szimpátia, egyetértés, tenni akarás stb stb..

Mellesleg a csajok előnyben :DD

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.07.16. 15:25:28

@Modor Tibi: Értem én, csak ez olyan távoli világ tőlem. Csak olyan munkám volt eddig, aho ltöbb szerepet kellett (kell) játszani, néha egyszerre. Néha domináns-asztalverőst, néha behízelgőst... a legjobban a precíz németet utálom, az megy a legnehezebben...

marcivagyok 2009.07.16. 16:36:14

Tibor csak nem ott hagyod jól megszokott multit egy másik multiért, csak azért, hogy elmondhasd "szükségem van a változatosságra..ez a legerősebb és leggyengébb jellemvonásom egyben".

majd persze ezt a mondatod kirakod a blogra...:D

2009.07.16. 19:53:05

hajjaj, ezekért a feladatokért nagyon erős százezer forintokat fizetnek ki ezek a cégek ilyen-olyan pszichodráma végzettséggel rendelkező / abba már belekóstolt trénereknek... ha tudnátok... a HR szakma úgy gáz ahogy van, ezen a szinten legalábbis.

Vállfás Gyuszi 2009.07.16. 20:13:03

@Professor Pizka: "a precíz németet utálom, az megy a legnehezebben.."

Nekem a múltkor adtak lakkszerkót, korbácsot is hozzá, úgy könnyebb.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.07.16. 22:03:49

Tibi, szuper lehetett ez a kommunikációs szerepjáték-míting! Dióhéjban elárulom, hogy csak a végén esett le a tantusz -azt hittem csak kitaláltad a fenti szitut. Mindenesetre a párommal szorítunk neked, pár év múlva úgyis csak mosolyogni fogsz az egészen, hogy ugyan bizony miért is kellett úgy izgulni, hiszen ebben a csapatban csupa klassz emberke dolgozik.

Gilderoy 2009.07.17. 07:48:23

@Modor Tibi: Francot, csak fontoskodni akarnak.

winston01 2009.07.17. 08:47:23

Hát ez sokkoló volt, szerencsére eddig nem kerültem ilyen helyzetbe.

A cégnevek viszont odabasznak! :D

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.07.17. 10:15:45

@winston01: örülök, hogy valaki értékeli őket :))

Flashy7 2009.07.17. 11:09:21

én még csak egyszer voltam ilyenen, nem vettek fel, talán jobb is. viszont fogadni mernék, hogy letesztelik az embert, csapatmunka, kommunikáció, nyelvtan, irodalom, kötélmászás, meg ki tudja még milyen szempontból írnak róla egy véleményt, aztán 99%-ukat bedugják egy irodába és soha semmi ilyesmire nem lesz szüksége, diplomás szakmunkásként fogják alkalmazni valami gépies feladatra.

Wagner Úr 2009.07.17. 12:03:56

Ezt gecire eltaláltad, Tibi :-)

LyukasBogrács 2009.07.17. 12:38:18

@Flashy7:
En voltam ilyenen, bar ez a dedozas mar belepes utan tortent:
A Normafahoz vittek fel minket es az erdoben kellet mindenfele szituacios gyakorlatot vegezni. Namost rolam igen hamar kiderult, hogy turelmetlen vagyok, nem varom meg amig a tobbiek gondolkodnak es esetleg a vegen valami egeszen masra jutnak, olyanra, aminek hala az egesz csapat elteved, lemarad, leszerepel, stb. De nem szamit, a lenyeg, hogy mindezt egyutt tettuk meg! Egy CSAPAT vagyunk. Jo szart, de csapat.

delano 2009.07.17. 16:31:37

Eddig nem szóltam itt hozzá semmihez, de ez most zseniális lett.

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2009.07.17. 17:01:36

Szerintem a csapatépítű tréningekről is jöhente egy bejegyzés, sokak örömére!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.07.17. 17:07:15

@Wagner Úr: @delano: kösz és tényleg kösz, egy ilyen meleg nyári napon jófajta, hűsítő seritalként hatott az elismerés :-)

@Ormótlan: mintha kitaláltad volna, hogy mik figyelnek a vázlatok között, te kis parafenomén! Úgyhogy inkább ne is írj többet, még lelősz mindent ;-)

Keep up the good work!

LyukasBogrács 2009.07.17. 17:11:46

@Ormótlan:
Hogyne, azok meg az igazan utos foglalkozasok. Egyetemen meselte a csoporttars, mennyire ciki volt, amikor a kolleganoje a konnyeivel kuszkodve vallotta be a csapatepito gyakorlaton, hogy ot veri a ferje, egy masik meg fontosnak tartotta megosztani a tarsasaggal, hogy neki szilikon van beultetve.

En a mienkre nem emlekszem, mert berugtam.

Nolik · http://www.nolikantal.com 2009.07.17. 17:24:13

Mankiewicz Tibor:-))) ez nagyon ott van, de az egész poszt jó, gr. A Kistigriseket itt már kifiléztétek? Nekem egy szomszédom afféle lótifuti mindenes egy koreai multinál. A kutyafaló górék az egész régióban (M, Cseho, Szlovákia stb) nyomulnak. Hét közben meló 1000-el, hétvégén meg kollektív csapatépító ereszd el a hajamat, de ott olyan tételben piálnak, hogy azt mi átúszni nem tudnánk. a csúcs sztorija, hogy az egyik vasárnap koradélután brutál másnaposan felhívta, hogy mennyenek el érte ketten, mert nem fog tudni hazvezetni. OK, de hol vagy? Itt a hotelban, a Hollyday Inn-ben. De melyik városban? ööö.. Bratislawa? Prag, Krakkow, ööö. Country? öööö. Úgy kért telón segytséget, hogy nemhogy a várost, de még az országot se tudta, ahol májbombázott.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.07.17. 20:35:48

Nekem, mikor a lanyom tanarneniest jatszik, ilyen neveket szokott a "tanitvanyoknak" kitalalni: Kastelyos Izabella, Asztalszeki Nandor, meg ilyenek.

Onismereti treningekrol is lehetne irni egyszer. Ott is csuda igazsagok kiderulnek.

Maestro 2009.07.18. 12:45:36

óóóbaszki.

ezek után ha meglátok a folyosón egy öltönyös menedzser-majmot aki pendrájvval a nyakában mítingre rohan hogy prezit tartson, eszembe fog jutni, hogy hogyan is került ő ide:D

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.07.18. 12:51:53

@Nolik: dánke. Sokáig a legtöbb cégnél örültek, ha összejött elég jelentkező, nem volt nagy filézés.

Most viszont már állítólag van miből válogatni.

Na igen, ha belegondolok, hogy Koreában hogy tudnám kibírni több évig, lehet, hogy én is néha valami ismeretlen környékbeli országban kötnék ki, ahol ugyanúgy néznek ki az emberek mint Szöulban :-D

kardinálispinty 2009.07.18. 15:07:44

úgy mellesleg senki nem dolgozik normális munkahelyen?:) az tényleg külön foglalkozás egy cégnél, hogy a leérkező nagyfejűnek programot szervezzenek? gondolom ez a meghallgatást vezető szerencsétlen szintén külön munkakörrel bír... És ki termeli a pénzt ezekben a cégekben?

anyamadár · http://atmenetiallapot.freeblog.hu/ 2009.07.18. 17:14:02

Őőő azt hiszem ettől hányingerem lett...

Flashy7 2009.07.18. 20:09:13

@kardinálispinty: nem külön munkakör, hanem egyenesen külön cég foglalkozik a jelentkezők kínzásával, akiket a leendő munkáltató megbíz a jelentkezők selejtezésével, értékelésével.

LyukasBogrács 2009.07.18. 20:20:45

@Flashy7:
Ez így van, hozzánk a fenti normafai számháborúhoz egyenesen Angliából jött a sorozó bizottság.

kardinálispinty 2009.07.18. 21:20:59

@Flashy7: Akkor már nem csodálkozom semmin.

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2009.07.18. 22:51:09

Én is értékelem a neveket. Batard :D Csak l későn olvastam ezt a bejegytést.
SZuper.

Balfake 2009.07.19. 10:12:18

Szia Tibor, nyelvész szakon még nem mondták, hogy húsvét kis h? Ált. isiben se?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.07.19. 11:28:14

@Balfake: dede, mondták, tudtam és rossz beidegződésből elrontottam, elnézést.

Kösz az észrevételt, javítottam.

Remélem, azért a tartalmát tekintve tetszett, ha már eljutottál a végéig :)

kicsibuta 2009.07.19. 20:29:40

Egyetlen büdös kukkot sem értettem a postból... Ez vajon azért van, mert kicsi vagyok és buta - vagy egyszerűen csak mázlim van...? :)

marcivagyok 2009.07.20. 12:45:14

@kicsibuta: mert beprotezsáltak valahová? :D

Ernoke 2009.07.20. 14:08:54

@little_my: kíváncsi lennék, hogy az ilyen műhelyzetekből levont következtetések mennyire állják meg a helyüket valódi, éles, azonnali reagálást igénylő szituációkban. szerintem elég kevéssé.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.07.20. 20:19:43

Ez a Beloiannisz Ariadné nagy kópé, csodás névvel. Az én volt kiváló örökbecsű jó hírű, olajozott faszszopó munkahelyemen volt ilyen, emlékszem, mit össze modoroskodtak dolgozójelmezben az interjúztatók.
- Zoli, tudsz jönni?
- Ne haragudj, most eszeszment center van, öten jönnek hozzám, nem érek rá (úristen, olyan, mintha szülinapom lenne, végre fontos vagyok!)

Aztán a jelentkezőket átnézve... zsonglőrök oktatnak bohócokat artistáskodásra.

LyukasBogrács 2009.07.20. 22:08:52

@little_my:
Mi ezt még a főiskolán eljátszottuk, csak mi hajótöröttek voltunk. Vizet vittünk magunkkal a mentőcsónakban, szextánst, meg egy hordó olajat, mert a matrózok zsebében volt cigaretta, gyufa meg papírpénz.

noirp 2009.07.21. 08:53:06

Jaj, hát én ezt ismerem! Ilyen már nekem is volt! :-)))Begyűjtöttek minket-- egy csapat kémikusfélét
és vegyifürdőmestert--hogy szervezzük meg egy svéd pénzügyes delegáció látogatását.
Figyelembe kellett venni, hogy az egyik vendég táncolni és nőzni szeret, másik kettő zabálni, de ebből az egyik vegán.
Valamint _ki ne merjük hagyni_ a programból az Alba Volán esedékes hokimeccsét! (fehérvári cég volt)
:DDDDDDDD lololololol
Én naiv aszittem, szakmai feladatok lesznek...úgyhogy ez _nekem_maga volt a megkönnyebbülés :)
Közben a HR-esek, toborzási munkatárs, nemtommilyen munkatárs, gyári és központi HR-es, figyeltek minket bociszemmel. Mint etológus a csimpánzokat.

noirp 2009.07.21. 08:59:43

@kardinálispinty: foglalkozás, de csak HR-ék szerint, nyugi. Igazából nem.
Ha fölvesznek, úgyis a szakterületeden kötsz ki és évekig nem látsz delegációt (hálisten---teszem hozzá, mert sztem egy vizestartályt könnyebb észérvekkel meggyőzni, mint egy topmenágert.)

Balance Of Power 2009.07.21. 13:56:17

Most ezek valos nevek vagy finoman ferditettek?

@Ernoke: Biztosat nem nagyon lehet senkirol megallapitani, de azt azert igen, hogy vezeto tipus-e (atveszi az iranyitast), mennyire gyorsan vag az agya, mennyire passziv csapatmunkaban stb. Foleg akkor erdemes szerintem AC alapjan valogatni, ha van X kulonbozo pozid es jo valasztekot akarsz. Mert mondjuk az iranyito tipus jo lesz csoportvezetonek, de a szurke egernek mas tipusu melo valo. Valamifele kovetkeztetesek azert levonhatok nap vegere, altalaban a megfigyelok, trenerek komoly pszichologusok, sot, a leendo fonokok is gyakran ott vannak. A HR-re maga a lebonyolitas harul altalaban.

Edmond Dantés 2009.07.21. 23:24:33

Béláim az Úrban! A compliance és integrity itt smafu? Tessék csak dolgozni, pontosan, szépen, a T&L-ben úgysem lehet elszámolni semmiféle entertainment költséget.
Hagyjuk a szexualitást a hanyatló nyugat ópiumának!
Mindhárom AC-m megnyertem, csak ennyit tanácsolhatok: Romani ite domum.
panasz esetén majd a Vállalati Ombudsman jól nem csinál semmit.
tyvm.br ED@legnagyobb.nagytestvér

Balance Of Power 2009.07.22. 15:12:21

@Ernoke: Nem mondom, hogy nincsenek hibai a mufajnak, de nem is feltetlenul hulyeseg.

Blogger Géza 2009.07.29. 14:55:45

@little_my: És aztán a nyertes csoportot tényleg kidobták a Himalája felett ejtőernyővel, hogy keressék meg a jetit? :) Mert más értelme ennek a szelekciónak aligha van.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.08.19. 08:49:24

@noirp: A való életben a megoldás: Szia Béci, kéne annak a száma annak a csajnak, tudod, akiről mondtad, hogy a flóriánnál laik és egy óra alatt felár nélkül kétszer is kitekert. Hogy? Hogy Kati? Hát akkor Kati, bánom én. Nem lopós? Nem, nagyszerű. Angol megy? Király. Jó, felírtam, átküldöm, majd elmegy érte Gézuka kocsival, a fene a jó dolgát ennek a sok kurvának, mér' nem jön busszal.
Jó, az asszisztens csajjal Anita elmegy a Mangóba, amúgyis mindene a shopping, másodosztályú kollegák lepattintva, én meg a fontos emberrel beszélek, amíg a marketingese kúr, a csaja meg vásárolgat...

ladislaus 2010.03.22. 12:54:41

Petrat es Hannat ki sunázza?

ampierre 2010.03.24. 16:26:42

@kardinálispinty: A pénzt az látra alján keresik, és a tetején költik el hotelszámlára...

Just_blogging 2010.04.28. 15:20:32

Nagyon jó... És igaz is.. Legalább is hasonlóban én is részt vettem... Nagyon eltált.

GutBesserWasser · http://blog.gutbesserwasser.com 2010.09.03. 18:47:59

Azt a kurva eget, mekkora mázlim van, hogy képtelen vagyok munkahelyen megmaradni, így aztán kb. amióta kijöttem az egyetemről egyéni vállalkozó vagyok.

xenuka 2010.11.25. 17:24:10

Miről is szól az AC:

1. A megfelelő emberek beszerzéséért felelős HR-es felelősségét akarja el- és áthárítani azzal, hogy megosztja az AC-ben résztvevő többi kiválasztóval azt - Ti is ott voltatok, ti is őt választottátok

2. Sok-sok pénzt kipumpálni a MINDIG külsős az AC-t lebonyolító cégbe - meglopom a cégem - amiből gyorsan visszakap valamelyik megbízó főnök

3.Mivel a valós helyzeteket csak szimulálja az egész, ezért a valós helyzetekben SOHA nem így viselkednek a jelöltek

tralalala 2014.08.20. 19:08:24

"nem eszünk jelölteket, csak nagyon ritkán, húsvétkor!"

Ez most valami antiszemita vérvádra utalás?
süti beállítások módosítása