A filmkedvelő

2009/06/21. - írta: Modor Tibi

Tudom, pár napja pont azt írtam, hogy a heti 3-4 megjelenést tartom ideálisnak, de több okból is muszáj belehúznunk: csak gyűlnek a beküldött anyagok, ráadásul most már nekem is szerencsésen több időm van alkotni, visszatértem. Csak győzzétek olvasni :-))


 De régóta ígérem a filmkedvelők modorosságainak pellengérre állítását, te jó ég!

Nathanp bátyánk egyszer már pimaszul kifigurázta a szórakozatóelektronikai elferdüléseket, ehhez szeretnék én is valamelyest hozzájárulni.

Volt életemnek egy szánalomra méltó, többéves szakasza messze idegenben, amikor a napi (esti) szórakozást az otthonomban berendezett házimozi-rendszer jelentette az egészséges, normális kocsmázás helyett. Rólunk is szól tehát a mai írás.


A házimozi-fanatikus:

Kezdem akkor rögtön velük. 2001-2002 környékén, amikor még tényleg ritkaságnak és luxusnak számított a DVD, ők már akkor arról győzködték egymást a szakmai fórumokon, hogy addig jó, amíg a DVD-k 6-7000 forint fölött vannak, mert ha már a nép is hozzáfér a filmekhez, az a minőség rovására fog menni. Az árak már sok éve visszaestek, de én nem tapasztalom az általános minőségromlást. Persze nem kell minden 999 forintos lemezről elhinni, hogy tökéletes moziélményt fog nyújtani, de jó eséllyel marad szakmai szemmel is élvezhető a korong.

Náluk a rendszer a lényeg, a film maga mellékes. LCD-tévé, plazma és a többi a proliknak való (hiszen az nem mozi), csakis kivetítő (projektor) kerülhet szóba. Persze sose fognak megegyezni egymással a két tábor követői: LCD vagy DLP? Az LCD "rácsos", a DLP pedig "szivárványos". Van persze sorduplázó, meg CRT is, de azok nem számítanak.

Na de a hangrendszer. Réges-régen olyanokkal lehetett frenkizni, mint sztereó, kvadrofon, aztán jött a dolby surround, majd az 5.1, a DTS, a 6.1 és a 7.1. Igazán kihasználni persze egyiket se nagyon tudja senki a szomszédok miatt, de ha szépen kötik be, valóban jól mutathat a háziúr főhadiszállásán. A térhatású hang iránti igényt olyan magasra korbácsolta a DVD-ipar, hogy ősrégi, klasszikus filmeket is 5.1-es, újrakevert hangsávokkal voltak képesek újra piacra dobni.

Milyen filmeket szeret nézni a házimozi-fanatikus? Mint kitalálhattátok: olyat, ami a rendszerét minden téren próbára teszi, és lehet mutogatni a hasonló érdeklődéssel bíró látogatóknak.

-Apám, figyelted ott 1:43:23-nál, hogy suhant be a pörgő szekerce bal hátulról? Beszarok, visszatekerem!

A figyelem központjába kerülhetnek a bravúros hangtechnikai megoldások mellett a képkockák, tömörítési hibák - de a minőség felett sokszor mégsem szabad szemmel (józan ésszel) ítélkeznek, hanem a bitráta-számlálót figyelik egész végig.

Jellemző rájuk mindenféle különkiadások és díszdobozos kiadványok vásárlása a már meglévő eredeti példányok mellé - legyen az embernek valami hobbija. Még ha kissé költséges is.

 

A jó filmek kedvelője:

Sokszor metszetet képez a házimozi-fanatikussal: polcán megtalálható minden kötelező darab, a teljesség igénye nélkül: Gladiátor; Ben Hur; Keresztapa-trilógia; Kubrick-gyűjtemény; Starwars-trilógia; Mátrix; Forrest Gump.

Tévedés ne essék, ezek a maguk módján mind élvezhető - bár néhol túlértékelt - filmek, de a must-have és minden polcon ott a helye, nem hiányozhat egy gyűjteményből sem, látni kell - ezek a kategóriák és kötelező érvényű ítéletek kicsit felbőszítenek.

 

Az igényes:

Legalábbis ő úgy gondolja magáról, hogy az, és mindenekelőtt nagyon eredeti, a kommersztől elrugaszkodott ízlése van. Ők az olyan nagy költségvetésű filmeket kedvelik, amik a művészfilm sok tulajdonságával bírnak. Elsősorban francia vagy lengyel - ha amerikai, akkor valami nagyon forradalmi témájú legyen.

  • Amélie csodálatos élete: tömörmodor. Korábban többször felhasznált (saját) ötletek egy hihetetlenül sikeres elegye és újraközlése. Jeunet persze most sem tudta Dominique Pignont kihagyni, Tiersen meg annyira elégedett volt saját szerzeményével, hogy a Goodbye Lenin!-be is képes volt benyomni ugyanazt. Jó kis film, de sajnos azóta nem tudunk szabadulni a bájos Audrey Tatoutól.
  • Berlin felett az ég: a Bonanza Banzai munkásságát tekintve (Elmondatott) pozitív, Hollywoodot nézve (Angyalok városa) káros. A filmet magát én nem élveztem egy percig sem.
  • Pulp Fiction: már többször szóba került, szerintem az egyik legtúlértékeltebb darab - a cím is inkább Tarantino öniróniájáról tesz tanúbizonyságot. Igazán modoros azonban a Ponyvaregény filmzenéért rajongani, valamint a Misirlou felcsendülésekor bármilyen bárban azonnal a parkettre penderülni. Ennek kapcsán szeretném megemlíteni a soundtrack-rajongót: szinte csakis filmzenéket hallgat, és nagyon büszke magára.

 

Az elborult:

Ők lehetnek valóban betegek (tehát "érdek nélkül" tetszik nekik), vagy normálisabb esetben csak jóízűeket kacagnak egyes filmeken. Utóbbiaknak gyanúsan sok szabadidejük van: képesek bérletet vásárolni a művészmozikba, csak hogy pásztázzák a látogatóközönséget, és szívből jövően röhögjenek bele a hatásszünetekbe.

Szerintem beteg (ám vicces) filmek: 

  • Japón: igen, a végén az öreg néni és a férfi egymáséi lesznek. Ha ez realizmus, nem akarok a való világban élni.
  • Idióták: igen, ebben is dugnak, frankón. Lars von Trier munkássága,az általa elkezdett Dogme 95-irányzattal együtt nem maradhat ki innen.
  • Baise-moi: szintén igazi dugás + nem igazi gyilkosság. Micsoda sokkoló egy mozi!
  • Salo, avagy Sodoma 120 napja: ezt szerintem nem kell különösebben indokolnom. Szemkiszúrás, koprofágiára kényszerítés. Legendák keringenek arról, hogy a film végére a nézőközönség hány százaléka marad bent a teremben.
  • A rejtélyes bőr: egy élet margójára. A homoszexuális kisfiú, aki lefújja hormonzavaros iskolatársát, majd megöklözi a baseballedzőjét is. Felnőttként bulandzsiu lesz belőle.
  • Utolsó tangó Párizsban: Oszkárjelölés, miegymás. Szexuális tabuk ledöntése, istenkáromlás, pornográfia ruhában.
  • Sátántangó: 450 perc, ráadásul fekete-fehér. Nem egy könnyed, húsvéti Bud Spencer & Terence Hill, az biztos. Kérdés, hogy egy napot megér-e.

 

Az intelligens humor:

Régi kedvencem az intelligens humor. Nem ám Kató néni meg Szeszélyes évszakok: intelligens. 

Amellett, hogy példának okáért a Gyalog galopp meg a Monty Python úgy ámblokk valóban csodálatos, érdemes azért szemügyre venni a rajongókat is.

Hajlamosak a hazai, "politikailag nem korrekt" vicceket elítélni, ám mindezt az intelligens humor keretében viccesnek tartani. Hol a határ?

A jó filmekben az a jó, hogy minden korosztály és réteg talál magának olyan elemet bennük, ami miatt tetszik neki. A mostani kategória ennek eklatáns példája. Hányszor hallottuk már ismerőseinket órákon keresztül filmeket idézgetni, párbeszédszerűen? És valamiért pont azokat a részeket tartják a legviccesebbnek, amik valójában a Vitéz László és a Csaplárosné leánykori legyezőjével (=palacsintasütő) majdnem egyenértékű slapstick-poénokat vonultatják fel?

-Halljátok őket? -Persze, kabócák! -Hülye, a rendőröket kérdeztem!

-Hogy is kell birkavesével földrengést megelőzni?

-És így bizonyították be Uram, hogy a Föld banán alakú. Camelot! -Camelot! - Camelot! -Csak egy makett!

-Hol, a nyúlon túl? Nem, a nyúl az!

 

És igen, kellenek ezek a viccek, Bede Marci is megírta már a Kalandra fal!-lal kapcsolatban.

Minek hát az álszentség? Miért nem elég, ha mindkét verekedő fél fetreng a röhögéstől, és habos tortákat nyomkod egymás képébe?

 

De akkor miért hirdetik ezek a filmkedvelők magukról, hogy ők az intelligens humort szeretik?

A kérdés költői volt.

Címkék: film
125 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aFx 2009.06.21. 23:42:21

@kIára: hát, erős lehetett... nekem csak annyi volt eddig rossz hatásom, hogy egyik volt barátnőmet rászoktattam a losslessre. cserébe viszont elláttam filmekkel (mielőtt összejöttünk is filmbuzi volt már, avagy amikor a barátnőd betéve tudja a die hard filmek sörös féle szinkronját... és sír amikor a sin city végén meghal bruce:D). kompozícióval terrorizálni ismerősöket meg kétszer sikerült, amikor _nagyon_ részegen néztük a sympathy for mr/ms vengenancet... utólag megbocsátottak:) de alapszabály azóta is megvan, hogy távolkeleti félig már művészfilmnek minősülő alkotást egy óra alatt elfogyasztott 4 koktél után (ebből kettő tai mei volt, tehát kvázi albánszamárként estünk a moziba... ) nem tekintünk meg.

azért a nosferatu felújított változata, 5.1el, az így elmondva is odab*szhatott. gondolom kommentelték közben bőszen a transzfer minőségét a film élvezete helyett:D

2009.06.21. 23:48:27

Ennek a posztnak se füle, se farka. Hol van benne a modorosság?

drhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (tör 2009.06.21. 23:53:25

Az exnejemnek napi 12 óra volt az alvásigénye és napi 9 órát dolgozott. Amikor éjfél körül összetalálkoztunk a nappaliban aznap először, feldobtuk nézzünk meg egy filmet.
Én a rendezőnél elaludtam, a kaszkadőröknél, fodrásznál, stúdióknál felkeltem bármi is volt, ő viszont végignézte (ha pocsék volt akkor is) - amit mivel végigaludtam - másnap éjfélkor el is mesélt (hogy máskor se nézzem meg).
A filmjeim nagy százalékát így "láttam". :)

drhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (tör 2009.06.21. 23:54:39

Ja igen, így ki lehet számolni, a Sátántangót nem láttuk...

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.06.21. 23:55:18

@kIára: na ez igen. Nem egyszer voltak a kapott kommenteim jobbak, mint maga a poszt, de ennyire egyértelmű még soha nem volt a helyzet :-))

Akinek a mai nem jött be, az várjon türelemmel - hétfőn és/vagy kedden újra robban a modorbomba! Nafta akad bőven. Na csók a családnak.

Toymao 2009.06.22. 00:11:32

nem hiszem el, hogy van még valaki, aki látta rajtam kívül a Japónt, pedig nekem muszáj volt, mert én írtam a szinkront hozzá (ebből a szempontból soha szarabb melót, sokat nem beszélnek benne, az tény) :)

minden tiszteletem azoké, akik végig nézik, akik viszont élvezik is, azoknak kezelést javaslok

terran 2009.06.22. 01:01:53

@aFx:
és sír amikor a sin city végén meghal bruce

ez erős volt :D

SAtanreficULLEViatanlailEB (törölt) 2009.06.22. 01:06:18

@klára

a nagypofájú, tudálékos némberek taszítják az életképes férfiakat.

tragédia, hogy még a selejttel sem húztad sokáig.

@Modor Tibi

tetszik maga az alapkoncepció, de eme post kissé kuszára és nyögvenyelősre sikeredett. erős közepes.

kIára 2009.06.22. 01:33:25

@SAtanreficULLEViatanlailEB:

Hú, most megkaptam. Nem zavarja az elméleted, hogy pár poszttal fentebb nálad _biztos_ életképtelenebb pasiktól kaptam ajánlatot, bókot és elismerést?

Tudod, ez olyan, mint abban a filmben, amikor mennek az esőben és betérnek egy benzinkútra és kiderül hogy a csaj voltaképpen annak a pasinak az unokahúga aki lenyomta a pirosmókust és akkor felhangzott Danny Elfman zenéje, aminek eredeti dallama a 82-es Forbidden Zone-ban hangzott fel másodszorra. Szóval sefüle se farka.

Amúgy: (1) imádom, ha lenémbereznek, (2) tetszik az avatárod.

SAtanreficULLEViatanlailEB (törölt) 2009.06.22. 02:36:50

@klára

éreztem én, hogy mi barátok leszünk seperc alatt.

sokat tépelődtem azon, hogy becsillagozzam-é a némber jelzőt, mert eleinte annyira modorosnak véltem. aztán rádöbbentem, hogy ez csak egy ostoba kényszerképzet a részemről, melyet a blog tematikája váltott ki belőlem.

az avatar pikcsörön grafitember műve látható? ha igen, melyik munkájából lett kiollózva (esetleg személyre szabottan firkálta-é számodra, pl. valamelyik napirajz kötet dedikálása alkalmával?)

ON

és akkor most n-edik alkalommal is megnézem a kubrick féle ragyogást, lebutított (1280x720) hd ripben, szarfos 17" monitoron, paraszt sztereóban.

éljek soká!

virágelvtárs 2009.06.22. 03:02:33

Há! Kedvencem a "Mindenevő" - de ez majd zenekedvelős posztra is kell. A Filmes Mindenevő ilyen:

"Én IMÁDOM A FILMEKET!, filmek nélkül nemtudok ÉLNI! Napi 2-3 filmet megnézek, hallod, filmekről MINDENT vágok, CSAK KÉRDEZZ! Most néztem a Step Brotherst is, meg jön ki az új JIM CAREY, MEKKORA ARC! A húsvonatot tegnap VÉGEZTEM KI, nagyon húzós egy darab! Kölcsönadom, MEG KELL NÉZNED! Jobb mint a Punisher, láttad már nem?"

...és idéz, mindenből, már saját szavai nincsenek is, mindenről eszébe jut egy idézet, ja, laptopon is filmeket néz, akárholvan.

DownQ · http://letoltes.freebase.hu 2009.06.22. 06:21:26

Szerintem nem egy jó összeállítás, de jó volt pár film címet feleleveníteni!

kilobike 2009.06.22. 08:04:51

A "Berlin felett az ég" jó film.Az, hogy Te a filmet "magát" nem élvezted egy percet sem, nem a filmet minősíti, hanem Téged.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.06.22. 08:21:18

ez nagyon gyenge poszt..

kiemelsz pár filmet több ezer közül teljesen öncélúan.. írsz pár hülyeséget róluk.. nem értem mi ennek az egésznek a mondanivalója.. ebbe kicsit beletört a bicskád.

drani 2009.06.22. 08:25:26

Bruce már az Armageddonban meghalt, az volt az igazi sokk.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.06.22. 08:42:07

@kilobike: na, közben megnéztem még egyszer. Igazad van. Tényleg jó film. Elnézést kérek Tőled.

@Bukowszky: bele, valóban. Az öncélúság látszatát meg görcsösen próbálom kerülni ezentúl. Hisz' mégiscsak az elfogulatlan tájékoztatás a célom itt.

drhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (tör 2009.06.22. 08:53:36

Egy kis fél-off, hiszen látom hogy az itt jelenlévők nagy része beletartozik a modoros filmrajongók táborába. :)
Nézzétek meg a Columbo pilot-ját, szinte Hitchcocki thriller, és az összes Columbo "imidzs" hiányzik róla (ballonkabát, nem iszik, nem agresszív, stb.).

jablonsky_master 2009.06.22. 09:01:11

a gyaloggaloppos résznél négy idézet található, melyik a kakukktojás? mondjuk az, amiben kabócák szerepelnek, és a macskafogóban hangzik el? modoroskáim...

drhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (tör 2009.06.22. 09:09:53

Egy aprócska kalapocska, benne csacska macska mocska

vivax 2009.06.22. 09:17:30

gyalog galopp, brian élete idézetek, erőltetett röhögéssel, elitgimnazista szájakból. brrr

Jim 2009.06.22. 09:27:50

@kIára: te vagy filmes vagy, vagy pedig minden tekintetben modoros:))))))))))

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.06.22. 09:44:53

Ha van félfamentes rajzlap (special edisön, amelyikben rönkök vannak, félfa nincs...) akkor én vagyok a félmodoros filmrajongó.
Nem érdekel a tyehnika. Egy mezei laptopon nézem a filemket a saját csipogó hangszórójával, néha a skype-hoz használt fülhallgatóval. Mindent letöltök dvdrip verzióban, a többi nem érdekes.
Ellenben amit lehet azt eredeti angolban nézem meg (ha angol az eredeteije, de még a németet is inkább úgy). Kivétel persze a Rózsaszín párduc, Cluseau felügyelő sokkal jobb magyarul. Azon kívül rajongok a hülye filmekért mint Steven Segal, Chuck Norris és az összes többi minimál art akciófilm. Ja és a Monthy Pythont is szeretem...

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.06.22. 09:57:37

@vivax: ettől megyek falnak. Szerintem a Brian élete szar film. Gyalog galopp oké, de nem idézgetés szintjén. Meg úgy általában semmi nem idézgetés szintjén :)

IndaMuncher 2009.06.22. 10:16:16

OFF
@kIára: "másfél évig bírtam ki mellette"
Heh bírom az ilyen expasi fikázó kommenteket, amiben kiemelik, hogy utána miylen jó szinglinek lenni...
A nők nem az eszükkel szeretnek, aztán a sok modorosság elvakítja őket, lol. :)

kIára 2009.06.22. 11:09:03

@Jim:

Nem talált. Orvos vagyok.
Talált. Mindenkiben ott lakik egy Modor Tibiné, Klára.

Jim 2009.06.22. 11:12:56

@kIára: nemtokklára:)))

Az biztos, én nem is tudom, hogy van-e olyan ember, aki ezektől teljesen mentes. Talán a csecsemők:)

IndaMuncher 2009.06.22. 11:14:57

Amúgy van valaki rajtam kívül aki utálja a Mel Gibson féle Rettenthetetlen c. filmet?

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.06.22. 11:17:11

@Jim: áááá már azok is Alient néznek anyjuk pocakjában :D

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.06.22. 11:18:03

@F.house: Akad :) És aki utálja a Gladiátort?

kIára 2009.06.22. 11:30:35

@F.house:

OFF
Érdekes. Nem érzem, hogy fikáztam volna bármelyik "expasimat", hiszen öncsalás lenne ha azt írnám, hogy "anno" nem szerettem őket. Illetve ott van még a "megszépítő messzeség", és az is tagadhatatlan, hogy "sokat köszönhetek neki(k), és mindig emlékezni fogok rá(juk)".

Ha fikázni szerettem volna bármelyiket, akkor a szakítosblogon írtam volna meg jelentéktelen "életem cseppet sem felhőtlen, botlásokkal tarkított történetét, mely a múlt távolába vész". Sok hármasponttal.

"A nők nem az eszükkel szeretnek, aztán a sok modorosság elvakítja őket, lol. :)" -- "boldog emlékezetű nagymamám" is ezt mondta, amikor megtanított habcsókot készíteni "még fruska koromban".
UFF

Amúgy Tarantinót azért is szeretem, mert videótékás volt.

Balance Of Power 2009.06.22. 12:15:18

En mult heten vettem meg a Keresztapa uj kiadasu 5-dvd-s mokat meg az Indiana Jones boxot. Ez talan nem modoros, de az igen, hogy amikor megjelent a James Bond gyujtemeny femdobozos kiszerelesben, nem vettem meg es ezen azota is bankodom. Most vasarolhatom meg az egylemezes verziokat 990-ert. Es az 5.1 az kell, ha el tudja az ember helyezni a hangfalakat, nagy elmeny! Mondjuk mono hangu regi filmekhez felesleges.
Mondjuk a legbetegebb az volt a multkor, amikor egy esos vasarnap megneztunk 4 filmet az asszonnyal: 2 Bourne es 2 Austin Powers.

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.06.22. 12:33:34

@Balance Of Power: Én a Sherlock Holmes díszdobozost bánom :( Persze, az összes megvan, de az mégsem díszdobozos :)

Acid Amadeus 2009.06.22. 12:37:11

Amelie csodálatos élete...Bölcsészek megcsúfolójaként azt mondom, hogy nagyon túlértékelt film. Amúgy se viselem jól ezt a franciás elvontkodást.
Modoros filmidézetek:ismerősöm szokása, hogy akárhányszor pici utalást teszek a Pulp Fiction-re (tudom, én vagyoka hülye), egyből belekezd az idézetekbe, pl. Ezékiel, " kurva jó ez a shake", "Ki van írva a házamra, hogy niggerhulla-tároló?"...Mindig!
Mondjuk az "örölünk Vincent? se kutya...
Vagy modorosan kiírják a "magamról/ Bemutatkozás"
rovatba a Trainspotting sorait(= válaszd a z életet..stb)

"modoros azonban a Ponyvaregény filmzenéért rajongani"
Miért lenne ez modoros? Na mindegy, fel is teszem.

Acid Amadeus 2009.06.22. 12:47:16

@Vorg a Halhatatlan Báró:
Hát ha nem is utálom, de a nagy felhajtás ellenére kicsit túlértékeltnek tartom. Amolyan tipikus hollywoodi heroikus, maníros, pátoszos darab. És nekem pl. Russel Crowe sem nyerte el benne a tetszésem( ellentétben pl. a Romper Stomper-ben, na ott "belead apait-anyait")

Acid Amadeus 2009.06.22. 12:51:42

Egyébként szerintetek modoros rajongani a vietnami-háborús filmekért, valamint eldönteni azt, hogy aszongya "meg fogom nézni az összes de Niro-filmet?:)

drhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (tör 2009.06.22. 12:55:39

@Acid Amadeus:
Szerintem nem. Én most néztem meg pár hete mind a 34-et, ami meg van :)
Modoros vagyok :(
Házimozin, 5.1-ben :( Modoros 2.0
Van benne díszdoboz is :( Modoros 3.0

IndaMuncher 2009.06.22. 13:00:16

@Acid Amadeus: Ugyanez Woody Allenre is gyanús. :) Ez most nálam jelenleg a helyzet.

Amúgy nem értem De Niro-n mi olyan mocskosul különleges, bár lehet valaki azt nem érti Woody-n mi az.

drhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (tör 2009.06.22. 13:21:01

@F.house:
Nem tudom, én mindkettőt szeretem. Woody Allennek sajátos humora van, De Niro remek színész.
A két legnagyobb gyűjteményem pont tőlük van, talán 34-34 film mindkettőjüktől.
Bár utoljára George Lucast néztem (csak az Amerikai graffiti nincs meg sajnos).

Acid Amadeus 2009.06.22. 13:23:18

wzoli
Hú, hát ez megnyugtató. Én mondjuk a A bicska című opusznál kicsit elakadtam( amiben 100 percen keresztül beszélget Ed Harris-sel, és ki be járkál egy családi házba/ból), először nem akartam elhinni, hogy ilyen film tényleg létezik, vietnámi trauma ide vagy oda.

F.house: Hát tudod, a method acting császára:)

drhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (tör 2009.06.22. 13:34:34

@Acid Amadeus:
Bicskát csak egyszer láttam és nem tudtam igazán hova tegyem. Nehéz film. De vannak De Nironak gyenge filmjei is, ahol a film gyenge, ő azonban közben is jót teljesít. Legjobb filmje természetesen a Dühöngő bika, ajánlom! Ha vietnámi sokkot akarsz vele, akkor a Szarvasvadász-t nézd meg, az egyik kedvencem. A taxisofőr-t nem kell bemutatni. Ébredések, Szemtől szemben, Casino, Férfibecsület. Ja! Volt egyszer egy Amerika.
Sajnos van egy pár, ami nincs meg, pedig nagyszerű benne, pl. A komédia királya.
De ott van a Jackie Brown, amit szerintem kimondottan a hátán visz De Niro és Samuel L. Jackson, nekem alapjában véve nem nagyon jön be.

Na mindegy, biztos vannak itt nem csak hobbi filmszeretők, hanem szakértők is, majd ők kifejtik tudddományos alapon :)

Balance Of Power 2009.06.22. 13:44:59

@wzoli: Cape Fear a Cserhalmis szinkronnal? Az nagyon utos. Azt nagyon regota vadaszom, asszem ki se jott dvd-n. A Casino-t meg szinten elbasztam, hogy amikor lehetett kapni 2k-ert, nem vettem meg, most meg sehol nem latom :(
Ebredesek letezik dvd-n?

Balance Of Power 2009.06.22. 13:47:01

@Balance Of Power: Es az Ugynokseg? Igaz, azt rendezte es epizodszerepben jelenik meg. De eleg modorosan felhaborodtam, amikor rajottem nezes kozben, hogy a dvd-verziobol kivagtak kb. 20 percet a mozivaltozathoz kepest.

Acid Amadeus 2009.06.22. 13:51:17

@wzoli:
Ezek már megvoltak( kivéve a A komédia királya, és szégyen nem szégyen, a Dühöngő bika ).Pótolom őket, amint csak tudom.
Mondjuk pl. a A rettegés foka sem volt valami nagy durranás, egy-két jelenntől eltekintve,de azért ő viszi a prímet. Mondjuk amikor a kocsi alatt utazik , hát ott csaknem hangosan felröhögtem, na.

drhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (tör 2009.06.22. 14:14:59

@Balance Of Power:
Tudtommal ezek mind megjelentek. Rettegés foka nekem nincsen meg.

lárvalányhaj 2009.06.22. 14:26:22

@F.house:

Tiltakozom, Woody Allen igenis vicces. Legalábbis a hozzá hasonlóan neurotikus emberek számára :D

IndaMuncher 2009.06.22. 14:52:55

@lárvalányhaj: Heh az a félelmetes, hogy néhány megjegyzésében annyira magamra ismerek, hogy néha megijedek.

bloodymoon · http://legozombie.blog.hu 2009.06.22. 15:26:34

súlyosbítva: "tudod fiam, Virág elvtárs i megmondta, az élet ne habostorta"

drhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (tör 2009.06.22. 16:23:14

"A jövő héten újra megpróbáljuk." (Magilla)

kisebbik rokk 2009.06.22. 17:09:02

@Acid Amadeus:
Pedig az Amelie nem is "elvontkodós". :)
Viszont valamennyire egyetértek. Audrey Tautou naiva-mosolya elsőre, esetleg másodikra, harmadikra még _elbűvölő_, de sokadszorra már viszket a tenyerem tőle. Igaz, pont ezt a mosolyt használta ki a - szerintem nagyon jó - Szeretni bolondulásig c. film, ahol Tautou egy őrültet játszott. Ettől függetlenül a _leányzó_ eszköztára, ahogy eddig láttam, kimerül a bociszem-mosoly-kombóban.

kisebbik rokk 2009.06.22. 17:11:47

Tényleg! A Tanú! "Kicsi, sárga, savanyú, de a miénk." Hogy rühellem, ha valaki ezt mondja valamire! :)

raoul_duke 2009.06.22. 17:46:48

@kisebbik rokk: Amelie nem elvontkodós, hanem szar.

Az filmből idézőssel az a jó, hogy ha nem reagálsz összekacsintással az idézetére, akkor mondja a film címét, ha arra sem, akkor mondja, hogy "tudoood, a film". Na ilyenkor nem szabad azt mondani, hogy nem ismered/nem láttad, mert jön a "Neeem iis-mee-reeed? Na akkor elmesélem gyorsan."

Ez akkor a legjobb, amikor mondjuk valamit közösen dolgoztok, te már legalább két órája haza akarsz menni, ő meg végigsztorizza a fél napot.
- Milyen jó közösségépítő ez a kis túlóra, nem Raoul? Ne rendeljünk valami kaját? Úgyis itt leszünk egész éjjel, haha!

kisebbik rokk 2009.06.22. 18:41:46

@raoul_duke:
Azért a szar az túlzás. :) De a kultusz, meg az általad említett említett jelenség annál inkább.

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2009.06.22. 19:58:34

a voltpasimnak elvakkantottam, hogy óó én is szeretem a francia művészfilmeket (nem) és egy vasárnap délelőtt megnézette velem az elveszett gyerekek városát, a delicatessent, és az amelie-t. azóta annyira nem szeretem a francia dolgokat....

kIára 2009.06.22. 20:33:08

Jaj, lányok, fiúk, ezt ne csináljátok, mert a színészek nagyságáról vagy középszerűségéről folytatott "parttalan vita" szívszaggatóan modoros.
Különben is az igazi modoros filmrajongók nem így csinálják.

Felvázolom hogyan kell filmbuzulni Amélie kapcsán.
Meg kell említeni, hogy sikere tulajdonképpen a Jeunet-i "oeuvre" nélkül elképzelhetetlen, ugyanis "szerzőnk" már a Delicatessenben, a La cité des enfants perdus-ban és az Alien: Resurrection-ben szerepeltetett nagyszemű, fekete hajú, vérpiros ajkú szereplőket; tehát "elmondhatjuk", hogy ez J-P.J. egyik leitmotif-ja amelyben erősen stilizálva megjelenik Piroska mint "mitotéma", a démonival kevert tisztaság "jungi értelemben vett archetípusa", valamint "szervesen illeszkedik" a "proppi naratív struktúrába", illetve és nemkülönben egy "merész kísérlet" arra, hogy "új életet leheljen" abba az ikonba, amit Audrey Hepburn jelentet az ötvenes években, különös tekintettel a Sabrinára.
Ha ez többé-kevésbé értelmesre sikerül, akkor rátérhetünk Audrey Justine Tautou személyiségére, de csakis úgy, hogy a fentieket figyelembe véve arról elmélkedünk, mennyire véletlen vagy csodás egybeesés, hogy Hepburnt is Audrey-nak hívják. Ezt kell kövesse egy összetett mondat, amiben elhangzik a "pszeudomorfózis" és az "ívelő" kifejezés.
Ha ezzel megvagyunk, rátérhetünk az Amélie elemzésre. Használjuk bátran az 5C-t, a "mirákulum", a "giccsbe csak ritkán forduló báj", a "posztmodern mágikus realizmus" és egyéb kifejezéseket. Lényeg, hogy a sajnálatosan monológgá váló, eredetileg laza kis csevegésnek induló sörözés (csajoknál: szívószálas alkoholos lónyálszürcsi) egy romkocsmában vagy "kellemes kis teraszon" abban csúcsosodik ki, hogy Ódri Tatu "egy istennő".
Nincs vége, azzal kell zárni, hogy a Dirty Pretty Things-ben a muszlim Senay alakjával alakja univerzálissá vált, és nem véletlen hogy a The Da Vinci Code-ban Jézus (Krisztus) ük-ük-ükunokáját játszhatta. Mit játszhatta?? Az volt!

kIára 2009.06.22. 20:47:45

Amúgy megfigyeltétek, hogy a modoros filmrajongó soha nem veszi szájára a filmek magyar címét? Még A három testőr esetében sem, sőt a Battle Royale-t is Batoru rowaiaru-nak ejti.

gyz 2009.06.22. 22:53:24

@kIára:

azt hiszem, ezzel a "szösszenettel" "magasra tetted a lécet" Tibi előtt. :-)

N.Zoli 2009.06.23. 00:09:07

A vege fele egyre jobban magamra ismertem:)
Bar nem szeretem a kozhelyes idezeteket, de hiszem, hogy a Monty Python igenis intelligens humor, sok kivalo dallal es neha komoly filozofiai temak boncolgatasaval. A Gyalog galopp csak egy kis koltsegvetesu elso probalkozas volt, az Elet ertelme joval kiforrottabb.

MakoG 2009.06.23. 04:01:33

Aki még egyszer leírja, hogy kombó, azt pofán baszom.

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2009.06.23. 08:06:09

klára, mostmár inkább veled randiznék...

Ernoke 2009.06.23. 09:41:49

először aszittem, ez a poszt rólam fog szólni, de aztán elolvastam, és nem.:D

a monty python-idézetektől én is a falra mászok, pedig imádom egyébként.

az amélie pedig tényleg a legrosszabb filmje jeunet-nek, de attól még nem atomszar.

Ernoke 2009.06.23. 09:45:00

@bbandi: én megvettem, és lepakoltam. azért vettem meg, mert ennél olcsóbban hangfal nélkülit sem kapok. azért pakoltam le egymáshoz közel őket (ha nem is egymás mellé), mert máshogy nincs helye. a mélynyomó miatt pedig igenis sokkal jobban szól, mint a hangfal nélküliek. amúgy modoros vagyok, de szerintem nem ettől.:D

Ernoke 2009.06.23. 09:49:01

@Jim: pont ezt akartam mondani.:D

Ernoke 2009.06.23. 09:51:27

@Acid Amadeus: szerintem igen. én egyébként azért imádom a vietnamosakat, mert egyrészt véresek , másrészt sokat szívnak bennük.:D

Dr. No 2009.06.23. 11:24:30

Én egyszer évekkel ezelőtt, azt hiszem 99-ben vagy 2000-ben föladtam egy apróhirdetést a Magyar Narancsban (akkor még ingyenes volt), a következő szöveggel: "Problémákat oldok meg. Winston Wolf." Mellette ott volt a mobilszámom.

A haverjaim vasárnap hívtak azzal, hogy egy nigger hulla van a garázsukban.

Modoros?

Ezen kívül tavaly szerveztünk filmklubot (kivetítőset!) egy teázóban. Havonta vetítés, a következő filmek mentek le:

Ricky-Oh (a.k.a. The Story of Ricky)
Az élő holtak éjszakája (1998-as remake)
Zombi sztriptíz
Dünyayan kurtaran adam (Az ember, aki megmentette a Földet, a.k.a. török Csillagok háborúja)
Az egykarú bokszoló a repülő guillotine ellen
Las momias de Guanajuato (mexikói pankrátorfilm El Santoval)
Machine Girl
Deewaar

Közben üzemelt a teázó, szeszt is lehetett kapni.

Übermodoros.

Dr. No 2009.06.23. 12:01:39

Bréking:

Coco Chanel Audrey Tatou mesteri megformálásában! A mozikban június 25-től!

Acid Amadeus 2009.06.23. 12:59:42

@Ernoke:
Kösz! Egyébként kb. én is azért:)

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.06.23. 13:51:59

szbadidőmeben filmeket nézek a gépemen, mivel ajándékba kaptam a fiamtól kb 100 cd, rajta 5-5 filmmel, tudjátok hány szar filmet kell ahhoz megnézni, hogy egy jó filmre bukkanjak?

Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy lehet hogy mégis Sztálinnak volt igaza, nem lehetett volna leforgatni csak azt az 1-2 jó filmet, ahelyett az évi 100 szar helyett;
?

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.06.23. 13:57:57

nálam a jó film definiciója az amit bármikor meg lehet nézni, mert mindig talál benne az ember ujjat, a kevébé jok, azok amiket időről időre megnéz az ember jobb hijjan, van amit egyseszer azért meg lehet nézni (legalább is szereposztás miatt), és van amit már az első kockák után ki kell venni, mert még arra sem jo, kogy kötögessek mellette közben.

coucou 2009.06.23. 14:51:18

@Prinzessin Erbsen: "nálam a jó film definiciója az amit bármikor meg lehet nézni, mert mindig talál benne az ember ujjat"

Az a stoppos!!!! Amikor belecsempészi a levágott ujjat a csávókám sültkrumplijába!! :))

Balance Of Power 2009.06.23. 16:40:50

@Prinzessin Erbsen: Na, azert arra kivancsi lennek, mely filmeket titulaltal eddig szarnak meg jonak az 500-bol ;)))

Balance Of Power 2009.06.23. 16:41:39

@Ernoke: De akkor a legjobb mufaj a vampiros, mert abban meg sokat szivnak... vert.

doberman 2009.06.23. 21:13:59

Klárát tolnám én is, szívesen!

Így látatlanban is... :-)

RoFä 2009.06.24. 04:25:51

Vegre valaki megjegyezte a pofatlan recyclingot Amelie-Good bye Lenin vonatkozasban.

Egyebkent az utobbi egy kurvanagy mozi.

RoFä 2009.06.24. 04:37:40

Viszont kimaradt a felsorolasbol a Torzsfejlodes:

- Ember hazimozit akar. Mert a Jozsinak is van. "Egybemoziban", szakertok szerint "tejfolosdobozokban" gondolkodik, maximum 87.500 forintot szan ra. Veletlenul az az LG pont annyiba kerul.

- Forumozni kezd. Mert azert o techsavvy, nem holmi impulzusvasarlo, aki bedol a reklamoknak.

- Eredeti budget messze tulszarnyalva kikot az alap Onkyo erosito + Wharfedale vagy Celestion esetleg magyar gyartasu 5.1-es szettnel

- Kivetitore nem marad le, 72 centis CRT, DE A HANG ODABASZ!

- Addikt lesz (forumozas!!!), anyagi lehetosegitol fuggoen a vegen siman lehet hogy valami csucs NAD...H/K....urambocsa Rotel, es csupa - mondjuk - JBL hangfal figyel a szobaban. Vagy KEF felso szeria. Van ennel is feljebb, de ahhoz mar nem eleg IT kozepvezetonek lenni vagy fejlesztokent minden szart elvallalni.

- Kozben esetleg elmozdul projektor vonalon is... Abbol lesz a szivasok kovetkezo sorozata, mert a kez alatt, bombaaron vett projoban persze hogy pont a Dark Knight haverokkal tekintese kozben megy ki az izzo, ami pont annyiba kerul, mint az egesz "proji" volt

- A "regi rendszer" bekoltozik a haloba, vagy a gyerekszobaba. Elferni nem lehet tole. Az asszonyt nem erdekli, a gyerek meeg nem nezhet Transformerst, a Vizipokon pedig nem dob sokat az 5.1

- Tovabbi forumozas es az "olvtarsak" mezedesen gyilkos piszkalodasa utan emberunk ugy dont, hogy "sztereo iranyba megy tovabb", "mert mar kulonben is fontosabb a zene, mint a film" es "a jo sztereo tobbet er, mint a terhangzas".

Itt ujabb odusszeia kezdodik, amit a kovetkezo reszben meselunk el. Foszerepben a Tranzisztor, a Cso, a Tolcser, a Hold sotet oldala, es David Gilmour lovaskocsija. Maradjanak velunk!

RoFä 2009.06.24. 04:43:51

@Nűnű: A Ponyvaregenynek vannak emlekezetes pillanatai (kedvencem az Aranyora tortenete Chris Walken seggeben, ugye).

Annak idejen nagyot utott, mert annyira mas volt.

Amiota kotelezo legalabb nehany megoldasat lemasolni, azota idegesitove valt.

Tarantinot egyebkent gyakorlo es igazi filmbuzinak szinte kotezo nem szeretni, mert lop (kevesbe durvan integral). Na most nem vagyok eszteta, igy nem tudok felvazolni mostan egy nagyivu parhuzamot mondjuk Esterhazy vendegszoveg-kezelese es Tarantino a Fold bolygo teljes popkulturajabol meritese kozott...meg nem is akarok... De maradjunk annyiban hogy en nem vagyok ollyan szigoru vele, ha lop hat lop.

Nekem inkabb az a bajom, hogy egy filmje sem okozott semmifele katarzist, mig peldaul egy (szinten divatmozi) Oldboy igen. Nekem valahol itt van a hatar nagy film meg jo film kozott. Tudom, fellengzos.

RoFä 2009.06.24. 04:44:59

@atesz196: Fogadjunk hogy felirattal nezed Kitanot, de lamer. :D

RoFä 2009.06.24. 04:47:16

Ps: muszaj vagyok megjegyezni, hogy a plafont szijjelbaszo cukisagfaktor ellenere azert az Amelie is egy gecinagy mozi

Es igen, azert hasznaltam ezeket a szavakat, hogy ne nezzetek buzinak.

RoFä 2009.06.24. 04:52:57

@kIára: A 18 perces rovidfilm biztosan A kagylo es a lelkesz.

Balance Of Power 2009.06.24. 10:41:19

@RoFä: Igy van, mas volt - nem remlik peldaul, hogy oelotte jatszott-e barki igy az idosikokkal. Viccesek es szerethetoek a karakterek, Travolta visszaterese, minimal koltsegvetes, nagy nevek haversagbol fillerekert reszt vettek stb. Es egy olyan klasszikus szinkron keszult hozza, amibol azok is ideznek, akik megrogzott eredeti nyelvesek.

Plusz elkezdtek koppintani, amibol szinten szuletett egy csomo jo film, pl. Guy Ritchie is igen sokat meritett belole.

kIára 2009.06.24. 16:56:06

Lassan "kezd kifulladni a topic", de mielőtt végleg "új vizekre eveznénk" íme a modoros filmkedvelők "különféle nyelvi bravúrjai" (lásd jobbra fent a definíciót).

Ingyenes filmes-blogszerző gyorstalpalónk következik:

XY rendező…
…miután kis kitérőt tett a sci-fi világába, visszatért a "jó öreg" thrillerre
…hozza a szokásos 90 perc izgalmat (felhőtlen nevetést, stb.)
…biztos kézzel vezényelte le a ***-t
…sajnos még ő sem volt képes "a több sebből vérző forgatókönyv" hibáit "kiköszörülni" (sic!)
…az örök kísérletező, még mindig képes meglepni a közönséget
…-ről az utóbbi évek "termését elnézve", elmondhatjuk hogy…
……kifáradt,
……egyre kíméletleneb kritikát fogalmaz meg a…
……már csak önismétlésre képes
……helye biztosítva van a _nagyok_ panteonjában
……nem tud túllépni a *** filmjével elért sikeren
…megmaradt függetlennek, és milyen jól teszi
…behódolt Hollywoodnak
…talán az egyetlen, aki képes levezényelni egy ekkora produkciót, úgyhogy egyértelmű a stúdióvezetők választása
…-re, mindig úgy fogunk emlékezni, hogy ő volt aki "levezényelte" a ***-t
…a gigaprodukciók mestere, most a kisköltségvetésű kamaradrámában alkotott hatalmasat/silányat
…reklámfilmes múltja jól érződik minden képkockáján
…bár ízig-vérig amerikai (európai), mégis meghódította az igényesebb (igénytelenebb) európai (amerikai) közönséget
…-n látszott, hogy örömmel ugrott be "egy cameo erejéig" fiatal tanítványa filmjébe
…legújabb filmjében hiába várunk katarzisra
…néhány jelenet már-már a Paradzsanovi misztikumot idézi

kIára 2009.06.24. 17:01:09

ZS színész…
…egyedül vitte el a hátán a produkciót, de mit is várhattunk volna egy ilyen…
…hiába próbálkozik görcsösen, soha nem fog ** nyomdokába lépni
…bár csak egy "nyúlfarknyi" szerepet kapott, mégis "sziporkázik" minden filmvásznon töltött másodpercben
…úgy döntött, hogy most a világot jelentő deszkákon "kamatoztatja tehetségét"
…úgy döntött, hogy kezébe veszi az irányítást; és milyen jól tette!
…akiről mindig az "altesti humor" jut eszünkbe "megcsillogtatta" mérhetetlen drámai erejét
…-től már vártuk ezt a "jutalomjátékot"
…az egyetlen, aki képes volt "teljességében" visszaadni (Bond, Holmes, Batman, Robin Hood) karakterét
…önfeledten fürdik a ripacs szerepében
…tökéletesen egészíti ki **-t, rég láttunk egy ennyire "páratlan párost"
…már-már védjegyévé vált (szemöldökráncolása, pörgőrúgása, hajtúrása stb.)
…-nek soha "nem fogjuk megbocsátani" hogy szerepet vállat ebben a produkcióban. "Hiába, a pénz nagy úr…"
…aki yx rendező filmjeinek elengedhetetlen mellékszereplője
…csak azért került a produkcióba, hogy a férfinézőknek legyen min "legeltetni a szemüket" két robbantás között
…soha nem okozott ekkora csalódást/katarzist rajongóinak
…a titkos fegyver, "hiszen tudjuk" bármilyen gyenge lesz a produkció, a nézők tódulni fognak a kasszákánál csak hogy láthassák a já-té-kát
…mindig úgy marad meg az emlékezetünkben, hogy ő volt ***. "Legyen könnyű neki a föld."
…-t xy rendező indította el a pályán, és ezért nem győzünk neki eleget hálálkodi (emiatt őt átkozni)
…szerepén látszott, hogy unta az egészet, és nem érdekelte, mi történik vele a vásznon
…még új a szakmában mégis "simán leiskolázta" a fáradt **-t
…üstökösként robbant be a hollywoodi "szcénába"
…szívszorító alakítására nem találunk szavakat. Ahogy ott áll és a teljes reményvesztettség kiárad lelkéből, az valami feledhetetlen. A filmtörténet egyik legemlékezetesebb momentuma.

raoul_duke 2009.06.24. 17:05:23

Az a katarzis az egészben, hogy a végén nem oldja fel a konfliktusokat, nyitva marad minden szál. Zzzseennniááális.

Ezt ma reggel hallottam.

kIára 2009.06.24. 17:08:35

#&@*!%? film…
…szánalmas koppintása az 1962-es eredetinek
…a tökéletes példa arra, hogy CGI és sztárok nélkül is lehet tömegeket csalogatni a mozikba
…-et első randira senkinek sem ajánljuk
…nem tudja eldönteni magáról, hogy thriller, romantikus vígjáték, vagy kertvárosi dráma akar lenni
…sikeresen ötvözi a [lásd fent] kliséit, mégsem válik egy kusza egyveleggé
…kirobbanó sikere egyértelműen biztosította, hogy folytatni fogják, és a rendező személye sem volt kétséges
…hatalmas sikert aratott nemcsak a zsűri, hanem a közönségnél is, csak egy-két fanyalgást lehetett hallani
…-mel ismét bebizonyította Hollywood, hogy semmit sem ért a japán (kaukázusi, kisázsiai, stb.) kultúrából
…"alapvetése az", hogy [és indul a bla-bla]
…valójában egy főhajtás az alkotók részéről *** feledhetetlen képei előtt
…csak a kasszáknál teljesített jól, a kritikusok egyöntetűen lehúzták
…-re rányomta bélyegét a szűkös költségvetés és az erőtlen operatőri munka
…-et sajnos (szerencsére) egyáltalán nem támogatja (elképesztően jól egészíti ki) a poszturbán prebarokk elektronikus ukulele
…ismét bizonyítja hogy a dánok (japánok, örmények, szamojédek) új rendezőgenerációja előtt semmi se szent
…alatt az "a néző érzése", hogy a sok robbantás között "elvész a könyv üzenete"
…"tipikusan az a film, amit már a moziból kilépve azonnal elfelejt az ember" [istenem, hogy utálom ezt]
…nem tudom, hogyan végződött, mert a közepén elhagytam a termet
…szar, szar, szar! Másfél óra az életemből! Kérem vissza a pénzemet!
…-ben hiába szerepelnek a legnagyobb színészeink, és xy rendezőt szerződtették, "elvérzett a vérszegény" (sic!) forgatókönyvön
…ismételt példája annak, hogy nemcsak a politikusok tudnak lopni
…a tádzsik filmgyártás legújabb gyöngyszeme
…ismét bizonyítja, hogy az "ázsiai új hullám" komolyan veszélyezteti Hollywood eddig biztosnak hitt állásait
…teljesen felesleges pénzkidobás, a stúdiófőnököknek tudni kéne, hogy a nézők már nem vevők az ilyen…
…egy tipikus nyári popcornmozi
…-et csak a világ csodáiban még hívő kismamáknak tudjuk jószívvel ajánlani
…-et csak ** operatőr (zeneszerző) elképesztő svenkjei (fülbemászó dallamai) miatt érdemes megnézni
…kíméletlen képet fest a X*. századi (kolostorok, táborok, iskolák, tanyák, városok, kórházak) embertelen körülményeiről
…a kamera szenvtelenül mutatja be a ***-t
…valószínű már semmit sem mond a mai fiataloknak, pedig nélküle elképzelhetetlen a(z) *** mert ebben vettették le a(z) *** alapjait, amiből néhány évtized alatt kinőtt a(z) ***
…keleteurópai szemmel nézve több, mint didaktikus
…értető módon nem nyerte el az amerikai kritikusok bizalmát
…komoly társadalmi problémákat feszeget, de elsikkad a…

raoul_duke 2009.06.24. 19:32:33

@kIára: "leborulok Nagysága előtt"

IndaMuncher 2009.06.25. 10:22:16

@Balance Of Power:
"nem remlik peldaul, hogy oelotte jatszott-e barki igy az idosikokkal."

Könyvekben volt már ilyen. De ha már erről van szó, a Kutyaszorítóban c. filmben volt értelme az idősíkok váltásának, sokkal jobb volt a keret. A Ponyvaregényben meg csak össze-vissza van hányva az egész. amúgy ajánlom azt a Youtube vidót, amelyben "rendberakták" a filmet.

www.youtube.com/watch?v=8gfjuz0gdYI

Balance Of Power 2009.06.25. 11:27:07

@F.house: Konyvekben persze, de filmekre ertettem. Es mivel a Kutyaszoritoban is Tarantino film, az nem er ;)) A Vissza a jovobe sem ;)))))

Balance Of Power 2009.06.25. 11:30:41

@Balance Of Power: De pl. lattam a Ponyvaregenyt egy csomoszor es kurvara nem esett le, hogy Willis Marcellus Wallace puskajaval lovi le Travoltat, ami azert van orizetlenul hagyva a konyhaasztalon, mert Marcellus lement reggeliert. Akivel utana, mindkettejuk szerencsejere-szerencsetlensegere osszefut az utcan ;))))) Az audiokommentarban mondtak es tenyleg, beugrik az embernek: mi a faszt keresett ott a fegyver, mikor Travolta nem vette le szaras kozben sem?

Celtic 2009.06.28. 10:03:57

A post is jo volt, de klara mindent visz :) Nem nathanp noi neven?

Eki 2009.06.28. 12:11:23

Igen, igen!!! Végre leírva is látom MÁSTÓL , hogy a Pulp Fiction egy túlértékelt fosadvány! :)) De jó de jó! Sose bírtam.
Idióták. Az tényleg no komment... :) Aki ilyen filmekért rajong az.... hát az nem is tudom.

hátsó szándék 2009.06.28. 21:44:07

A Ponyvaregény igenis nagyon jó volt, amíg nem kezdték el lépten-nyomon idézni. A maga idejében formabontó, új korszakot teremtő, stb. De mihelyt a rétegfilmből mainstream lett, modorossá vált. Ugyanígy Trainspotting, Ravasz-agy, stb.

De hát nem ez a modorosság egyik definíciója? A trendiből tömegkultúra lesz, ettől aztán inkább gáz, modoros.

Ja igen, és mindenre igaz: amíg én idézem a haverokkal, addig menő. Ha már más is, az nem menő.

Celtic 2009.06.28. 23:45:38

@EkiEkiHopp: En meg szeretem. Akkor most mi van?

ViPleX (törölt) 2009.06.29. 20:52:03

Pulp fiction sztem is agyon van lihegve. Viszont egyáltalán nem modoros film.
Ha modorosság, akkor Gyűrűk Ura. Kedvencem a szereposztás volt. Arckifejezések: Frodó, amikor épp nem végtelenül ostobán mered maga elé, akkor valószínűleg éppen "megijed". Aragorn mindig elszánt, Soma vagy kiafasz meg együgyű. Mikor pl. az első rész végén nem vette észre, hogy fejtetőig érő vízben gázol, és úgy kellett kihúzni a csónakba, hát az számomra egyáltalán nem volt megható, (egyszerűen szar volt), viszont a cselekedet maga nagyon jól illett egy ilyen bágyadtan mosolygó seggfejhez, mint a Somáé.
De nézzük csak. Mennyivel könnyebb megjegyezni és számon tartani a szereplőket, ha mindegyik csak egyféle arcot tud vágni? A közönségből meg néha fölhangzik egy-egy demonstratív nevetéske, halkan, néha csak hümmögve, mintha azt mondanák, "jaj de kedves, hát igen, ez a film az igazi barátságról szól, és én ÉRTEM".

nyünyüce 2009.12.01. 20:23:40

vicces poszt, csak ezek sznobok és nem modorosak, vagy én nem értem és sznobság = modorosság?
süti beállítások módosítása