Olvasói rovat - A biciklisfutár-aspiráns

2009/05/22. - írta: Modor Tibi

Te jó ég, micsoda bűbájosan aktuális, kora nyári téma!

Wellington barátunk ajándéka a mai olvasmány, és bizony nagyon is magaménak érzem, hiszen bájos kis fővárosunk utcáit én is naphosszat járom a már oly' régen szívemhez nőtt Csepellel. Tekeréskor úgy érzem, mintha az összes korlát megszűnt volna létezni, és élvezem a városi biciklisták minden szabályon kívül állását.

Odáig viszont nem jutottam el, hogy bármilyen szervezett kerékpáros megmozduláson részt vegyek - vannak elegen nélkülem is.

Na de az írás!

A biciklisfutár-wannabe modorosságáról

A budapesti kerékpáros közlekedés előretörésének sokszor hasznos, ugyanakkor időnként rendkívül idegesítő mellékterméke a futár-wannabe.

A futár-wannabe nem szorul rá, hogy tekeréssel keresse a pénzt, és nyilván fél is tőle, hogy hosszú távon a futárkarrier perspektívája jóval szűkebb, mint a valamelyik lágymányosi egyetem diplomája által biztosított életpályáé, ezért nem megy el futárnak, viszont imponál neki a futárok által sugárzott életérzés, és a lelkiismeretét is rendben tartja, ha látszólag szembe megy a trenddel. A biciklis futárokat a szabadság legfőbb megtestesítőinek, városi gerilláknak tartja, akik modern betyárként fityiszt mutatnak a konzumidióta társadalomnak, illetve az azt megtestesítő autós közlekedőknek. Általában 20-as éveiben járó, romantikára hajlamos egyetemista, fiatal értelmiségi. Környezettudatos és idealista, sok tekintetben hasonlít a multikulti-posztban kivesézett csoporthoz. Messianisztikus hajlamokkal rendelkezik, környezetében térít, mindenkit próbál rávenni a kerékpár rendszeres használatára.

       Szinte biztos, hogy blogol. Írásainak témája a többi közlekedővel (autósokkal, buszsofőrökkkel, gyalogosokkal, a hozzá képest amatőr többi biciklistával) vívott szélmalomharc, a bringás események, figyelemfelkeltő akciók. A Critical Mass-szel kapcsolatban általában kicsit fanyalog, tömegrendezvénynek tartja, ugyanakkor dagadó mellel viseli a CM-rendezőknek járó mezt. Rendszeresen tudósít a napi útvonalán tapasztalható forgalmi helyzetről, a bicikliutak siralmas állapotáról, ugyanakkor azt is kiemeli, hogy az igazi bringás nem a bicikliúton, hanem az úttesten teker.Közlekedési tanácsokkal látja el az olvasókat, kialakult álláspontja van arról, hogy a KRESZ szabályait milyen körülmények között hogyan kell megszegni. A kemény mag az igazi futárok blogján, az alleycat.hu-n is regisztrál, és osztja az észt.
       Ha balesetet szenved, netán elütik, blogjában részletesen olvashatunk harci sérüléseiről, felépülésének történetéről, valamint csatájáról a biztosítóval/az autós kötelező felelősségbiztosítójával/a közterület-fenntartójával a kártérítésért. Fotót tesz közzé a biciklijében, sisakjában és a saját testén esett sérülésekről.
       Esténként a Gödör korlátjához láncolja a biciklit, de felbukkan a Millin (Millenáris Velodrom) szervezett rendezvényeken is, és büszke rá, hogy törzsvendég a Gébicsben (A Milli kocsmája). Ott van a Ludditák és Buppa minden koncertjén, a Bem, és a Toldi-moziban, illetve minden olyan helyen és rendezvényen, ahol igazi futárok is előfordulnak. Legfőbb vágya, hogy részt vegyen egy alleycaten.
       A futár-wannabe gyakran amatőr fotós és fotoblogger. Futárportrékat készít, a CM-en dokumentál. A CM utáni héten azzal van elfoglalva, hogy a többi bringás blogger képein megtalálja saját magát.
       Beszédét, írásait a futárszlengből ellesett kifejezésekkel tarkítja. Unikum helyett mindig bállont, a számok esetében ezer helyett essze-t mond és ír, és mindig nyélen rakja, vagy stéherezik.
       Sokzsebes nadrágot, csíkos térdzoknit, egyedi tervezésű Bagaboo futártáskát hord.
       Gyakran örökhajtós biciklit (fixit) használ, vagy tervezi, hogy a közeljövőben ilyet épít. Kerékpárja régi országúti biciklivázra épül, egyenes kormánnyal. A lányok általában rózsaszín, vagy világoskék női versenybringán közlekednek.
       Ha meglát egy igazi futárt, megpróbálja utolérni. Ha sikerül, dagad a melle (és nem veszi észre, hogy a futár csendesen megmosolyogja).
       A futár-wannabe-t számos témával fel lehet bosszantani. Biztos flame-et kiváltó állítások:
o       A fixi használata veszélyes;
o       A bicikliút biztonságosabb, mint a járdán tekerés;
o       Ha valaki nem U-lakatot, vagy ötkilós láncot használ kerékpárjának rögzítésére;
o       Biciklivel nem lehet behajtani az egyirányú utcába a másik irányból;
o       Az autósnak volt igaza.

Nyélen rakjátok, ne a járdán, találkozunk a Millin!!!

Beszarás, tényleg megy nálunk ez az élethosszig tartó tanulás.

108 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CernaGeza 2009.05.22. 13:56:38

- Tényleg, látni kis csajokat fixin mostanában, hiába, a trend az trend. Szerintem nem túl nőies a berohadt edzőcipő és a zsírtól áramvonalbaragadt rasztahaj, de ez csak az én véleményem.

Túrázni nem megy, az prosztó és kevesen látják. A koskormányos versenybringán lányoknak viszont a leghatékonyabb pucsítást lehet véghezvinni, így az a number one

ötvenszázalék 2009.05.22. 13:59:44

A fikázás nagymesterei, kongrat. Amit leírtok természetesen az utolsó szóig igaz. Én nagyon örülök, hogy ez divatba jött, remélem még több ilyen wannabe lesz és formálódik kicsit a főváros közlekedési kultúrája. Sokkal nagyobb para szerintem az, ha ezek a srácok mondjuk 3 - 5 év múlva elhagyják a bringát, és a tuti zsíros meló miatt ők is megengedik maguknak az autót. A magyarok egymás fikázásában a legjobbak.

flegman · http://usazzunk.blog.hu/ 2009.05.22. 14:01:34

"nyélen rakja, vagy stéherezik."

ez mi a faszt jelent?

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.05.22. 14:02:08

Ez majdnem én vagyok, csak nem akarok futár lenni, bár lehet, hogy rákényszerülök, 40+ vagyok, nem hordok csíkos zoknit, de sokzsebes nadrágot igen, fixit nem akarok, de egysebességűre valszeg leredukálom a montain bike-t. Sosem iszom bállont, de unikumot se. Kocsmába sem járok, már. Amúgy stimmel. :)

érdektelen 2009.05.22. 14:11:37

És már senki se kontrázik?

sztrelnyikov 2009.05.22. 14:28:28

Nekem csak az nem derült ki, hogy az ilyen hord sisakot vagy nem? Mondjuk a fotót készít a sisakja sérüléseiből az jön le, hogy hord. De köszön-e sisakot nem hordó, szembebiciklizőnek vagy felhúzza az orrát?

divatmotoros · http://divatmotoros.blog.hu 2009.05.22. 14:30:54

Ha a ma esti Ludditákra elmegyek az Instantba akkor már beleférek a leírásba?? :))) Ígérem, hogy utána fotókat közzéteszem blogomon! :)))

dzsefi 2009.05.22. 14:31:11

egyébként valaki elmagyarázhatná, hogy a fixiben mi a jó, mert én nem értem. Például ha hirtelen kell fékezni (mondjuk elédvág egy autó, pirosat kapsz, akármi), akkor mi van?

sztrelnyikov 2009.05.22. 14:31:38

@efes: Sisakot hordasz-e, lámpád van-e?
Ja és a legfontosabb: ha elsőbbséged van, bemész a Kamaz elé?

Nem genyózok, csak én meg emilyen vagyok. De a többiben nagyon hasonlítunk. Bár én országútira (sebváltós) cseréltem a montit. És nem szoktam utolérni a pajtikat (de nem azért mert nem szeretném...;) )

szabiaki (törölt) 2009.05.22. 14:44:18

A Ludditák valami kegyetlen rossz, mondjuk eleve a rep ami nagyon gáz.
Repper pózer: meggyöröte az élet, olyan nehéz sorsa volt hogy 16 évesen tudta csak meg venni az első herelóbálós gatyát. Egész eddigi élete benne van a zenéjében, és a rímek a kisujjából jönnek. Az hogy kín rím és hogy a nyilvánvalót löki nem zavarja, mert a szívéből jön. Női repper, akkor kap az egész egy kis agresszív feminista beütést, a rímelős szöveg mondása közben, pedig leginkább egy dühös napközisre emlékeztet.

ababababa 2009.05.22. 14:48:19

@dzsefi: akkor behúzod a féket és megállsz. Ha nincs fék, skidelsz (megállítod a pedált). Ha nincs fék és vészhelyzetben nem tudsz skidelni, baleset van. Ha baleset van, szívás van.

Egyébként jó post, én még annyit tennék hozzá, hogy a modoros wannabe minden alkalommal, amikor ismerősét meglátja szembejönni a városban, odaordít biztatásul, hogy "RAGMEG!" :D

Ja, és "csinálni" helyett azt mondja, hogy "cinálni." És nem elromlott, hanem "begyászolt".

Kopi3.14 2009.05.22. 14:50:36

Igazi futár nem hord sisakot, csak biciklissapkát. A többi nem hardkór. :)

@flegman: nyélen rakja: ha jól tudom akkor nyeregből kiállva teker, mitn a hülye, más szóval lószol. (szitnén nem vagoyk teljesen biztos benne) Stéher: jármű kereke mögé szorosan beállni, és annak szélárnyékában közlekedni. életveszélyes, de kis energiát igénylő közlekedési mód.

@dzsefi: az egyszerűsége. És az, hogy csak annyira gyorítasz fel, amennyire meg is tudsz állni, mert neked kell a féket is helyettesítened. Pl hegyről lefele ellentartasz a gépnek és nem gyorsulsz fel. Nem túl kényelmes egyébként, de nem rosz dolog.

a poszthozű. az egyenes kormány nem menő, elyette a fordított, lefűrészelt országúti kormány a divat, bandázs nélkül. :)

raoul_duke 2009.05.22. 15:04:06

@szabiaki: ez így csak fikázódás.
Biztos, hogy lehet írni egy jó "modoros zene - rap" részt a zene vonalba, de azt leírni, hogy "eleve a rep ami nagyon gáz.", az 'igencsak szegénységi bizonyítvány'.

mement 2009.05.22. 15:04:53

@Kopi3.14: steher nem eletveszelyes egyaltalan es nem a kerek moge alsz be hanem a jarmu altal keltet legorvenyek metszespontjaba, elol szelarnyek, hatulrol meg hajto ero. Steher szo egyebkent szakkifejezes.

CernaGeza 2009.05.22. 15:06:34

leila, én még kontrázok;)

mind a 3 sebességemmel.

mangorlo 2009.05.22. 15:17:32

á gecó ez én vagyok.

IndaMuncher 2009.05.22. 15:25:49

@szabiaki: Ehhez még annyit kell hozzátenni, hogy minden reppzenekarnak kell egy szám, amiben elmondják, hogy született az első lemez, és hol adták ki.

Amúgy meg a fixi azért nem szimpatikus, mert nem lehetsz ura a gépnek teljesen, hanem te függsz a géptől, és szerintem az baromság. Lehet jó dolog stratégialilag előre tervezni fejben, hogy merre mész, de nem tennék ilyet magammal.

El Bandi 2009.05.22. 15:30:37

gyakran használt szófordulatuk:

gyalog, mint a bogarak

ratman_ (törölt) 2009.05.22. 15:33:58

Arról is lehetne egyszer írni, hogy vannak emberek (nem tudom, milyen vannabik), akik következetesen ékezet nélkül posztolnak mindenhol, pedig semmi akadálya nem lenne, hogy normálisan írjanak.

fedélzeti kompót 2009.05.22. 15:34:04

"csorogtam a kiskörtén a konzervek között mikor rámnyitották az ajtót" aki még nem mondta ezt a mondatot nem lehet rendes városi harcos:) ja és meg kell mutatni hozzá a hegeket is ahol a glazúr lejött

ratman_ (törölt) 2009.05.22. 15:54:37

@raoul_duke: kösz, ez elkerülte a figyelmemet, de örülök, hogy nem csak én találom irritálónak.

bonnie · http://bonnie.freeblog.hu 2009.05.22. 16:01:25

@El Bandi: pontosabban lábaival a földön, minta bogarak ;)

bonnie · http://bonnie.freeblog.hu 2009.05.22. 16:06:21

A magam részéről majdnem stimmel, csak nem lágymányoson szereztem a diplomámat, a cm rendezőknek nem mez, hanem póló jár, mezt drága pénzért csináltattunk, soha nem csináltam futárportét, de tényleg amatőr vagyok fotósnak, fixit nem tervezek,a bringám meg kék-ezüst. meg van egy kék, meg egy fekete ;) futárt meg csak azért érek utol (ha egyáltalán..), hogy stéherezzek mögötte. Kocsmába mostanában nem járok, a Gébics meg eszperszó, ott meg gyakran a pult mögött vagyok

min 2009.05.22. 16:07:32

@ratman_:
És akinek ékezet nélküli a billentyűzete? El tudom olvasni? El. Akkor meg?

KAMA3 2009.05.22. 16:20:52

Ez egy nagyon jól összeszedett írás::))

wellington 2009.05.22. 16:31:40

@KAMA3: Basszus, bíztam benne, hogy legalább ti jól leflamelitek az írást, erre tessék, a végén még küllőkártyát is tűztök a tiszteletemre....

IsteniDiego 2009.05.22. 17:21:10

Ebből a nagyrésze stimmel nálam, köszönöm jót röhögtem! Bár a vendéglátóipari és zenei rész más azért Buppa vicces figura. Szeretem ezeket a szavakat használni hogy ragmeg, férfi, nyélen ;) van romantikája ezeknek a szlengeknek, meg stílusa a ruháknak és bicikliknek. Büszke vagyok az általam tervezett bringára is. Szeretek gyorsan menni és ezt bringaúton nem lehet olyan jól... de kérdezem a cikkben felsoroltak közül melyik rész gáz? vagy gyászkeret? Nem lennék futár de a sapek az úri cucc. Tény hogy van egy kis sznobság ebben, de a portréblogom nagyon nagy :) Egyszóval ha ez gáz akkor gáz vagyok, de én nyílván nem érzem annak, inkább az irígységet ami minden téren jellemző. Bárkit de tényleg bárkit le lehet fikázni.. nekem tényleg sok plusszt adott hogy a baráti köröm futárkodott és a divat hátán magam is belezúgtam a bringázásba.

GergőÁron (törölt) 2009.05.22. 17:26:53

@mement:

nem a lófaszt nem, mész hatvannal a platós kamaz mögött két méterrel, ami mégcsak nem is lát... ráadásul egy olyan jármű van a segged alatt, amit fele ekkora sebességre terveztek.

Egyébként remek móka, egészen addig, amíg a vontató meg nem közöl egy kurva nagy kátyút, féltéglát, kiálló csatornafedelet, döglött kutyát, satöbbit...

Kopi3.14 2009.05.22. 17:30:09

@mement: hát, nem tudom, elvileg pl a téher számban nem nagoyn tudsz csak a csóka háta mögé állni, illetve közúton a leghírhedtebb magyar stéheres mondotta, kerék mögé áll, mert a kamionok mindent kerék közé vesznek...

Figyelembe véve a teherautót vezető vizuális lehetőségeit, annak fékhatását mennyire nem veszélyes mögötte stéherezni országúton? Villamos mögött városban?

halar 2009.05.22. 17:34:23

hát ez kibaszott nagy:)
wellington, vmi geek vanabí gyárt majd küllőkártyát nyugi:)

Kuku 2009.05.22. 17:53:39

Sok wannabe már jobban néz ki mint egy igazi futár. Mikor az index újságírója télen New Yorkban járt, kétségbeesett levelet írt, hogy egy világ dőlt össze benne, mert alig talált futárnak kinéző futárt.
Egyébként a futárok is sokmindent kopiztak ám a futár világbajnokságokról hazaérkezve. Pl. a fixi is importcucc, de az alleycat is.

BakterHouse 2009.05.22. 17:54:06

zsír lett (a zsír pedig táplálja a tüzet, szal lett némi flame: stéher, fixi :D)

a felbosszantós szövegek közül kettő azért softcore lett:
"A bicikliút biztonságosabb, mint a járdán tekerés"

ebből tuti nem lesz vita, mert kb mindenki ezt vallja. akkor inkább a: ne tekerj az úton, ott a bicilliút!

"Ha valaki nem U-lakatot, vagy ötkilós láncot használ kerékpárjának rögzítésére"

hát az ember ettől nem lesz ideges, max megkérdezi, h minden évben új bringát veszel?

Kuku 2009.05.22. 17:56:57

@GergőÁron:
Van erre egy-két mozdulat amivel túlélheted. Persze nem mindent, de úgy 70%-os eséllyel... :)))

BakterHouse 2009.05.22. 17:58:52

@GergőÁron: "ráadásul egy olyan jármű van a segged alatt, amit fele ekkora sebességre terveztek."

hát ez egy országútira* mondjuk nem teljesen igaz, a többi viszont stimmt.

+1 adalék a cikk szószedetéhez: outi

éspersze a küllőkártyákról is lehetne egy rövid megemlékezés (aronman és az odalszél... :D)

szabiaki (törölt) 2009.05.22. 18:15:46

@raoul_duke: egyetértek a rep különösen a magyar valóban egy szegénységi bizonyítvány. Általában már a hallgatónak is kínos.

ojj 2009.05.22. 18:21:18

@Kuku: Van erre egy-két mozdulat amivel túlélheted. Persze nem mindent, de úgy 70%-os eséllyel... :)))

Hogyan???

váj mí 2009.05.22. 18:24:13

Ááááá.. ez fajta előszeretettel teker a járdán a gyalogosok között (akkor is, ha van bicikliút), a frászt hozva rájuk. Biztos így kompenzál, hogy ha lemenne a gépkocsik járta közútra, ott ő lenne a kisebb ...

Kis ember 2009.05.22. 18:24:20

@Kuku:
Viszont Sydneyben messziről ki lehetett szúrni a futárokat.
Ráadásul voltak Budapesten, azt tudták magyarul, hogy "Unikum"

Klárensz 2009.05.22. 18:27:47

Szabiaki az általunk gettóreppernek nevezett fajtáról beszél. Ritmusérzéke nincs, jó szövege nincs, mondanivalója nincs, de a szívéből szól a zene. Van olyan rap ami nekem tetszik, de amit ezek művelnek, az szánalmas.

Klárensz 2009.05.22. 18:29:04

Ja, és ami leginkább bassza az ember fülét, hogy a gettóreppnek dallama sincs.

raoul_duke 2009.05.22. 19:03:19

@szabiaki: nem! Roszzul olvastad! Szerintem azt gáz leírni, hogy "a rep gáz".

@Klárensz: én pl. kimondottan szeretem "a klasszikus g-funkot" :).

Jajj de offtopik ez itt.

Ariola 2009.05.22. 19:05:53

Jóóóóóóóóóóóóó! És kb. 80%-ban stimmel, bár nincs fixim (szürke trekking és piros outi), nem versenyzem a futár pajtikkal, nem izom unikumot, akárhogy is hívják, és nem szeretem a Ludditákat és Buppát sem. A Milli pedig még csak betervezve, ki még nem jutottam, de a többi az áll. :-)
A nyélen rakni meg sztem azt jelenti, hogy úton menni. Én ott rakom, már 3 éve :-)

scarlet ruby blue 2009.05.22. 19:06:56

@váj mí: Á, ez az a fajta, amelyik akkor is az úton "rakja", ha van kerékpárút. Járdán? Ott a vasárnapi kocák tekernek.

mlly_blm · http://mollyblooom.blogspot.com/ 2009.05.22. 19:35:32

off
mikor lesz végre modoros napirajz olvasó post?

mstrhyd 2009.05.22. 19:50:01

@szabiaki: Hallottál már Bankost, Norbát, Nks-t? Nem hiszem.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.05.22. 19:56:44

@mlly_blm:

igen, én is ezt akartam kérdezni.
szerintem tkp. lassan a napirajz is modorossá válik.

mstrhyd 2009.05.22. 20:12:27

Egyébként hülyegyereksapka felhajtott sinlivel mokány és kötelező! A fixi pedig jó, már a másodikat nyűvöm.

cd-r 2009.05.22. 20:19:51

@szabiaki: az a szegénységi bizonyítvány, ha valakinek lila fingja nincs valamiről, de tele szájjal fröcsög róla

a magyar 15 évesek által készített kamurepp lehet hogy ciki, de a hiphop majdnem 30 éves kultúrája kurvára nem az, trust me

grafitember 2009.05.22. 20:27:17

@semota,

4 éve megy a napirajz, hatszáh darab van fent és ne legyen modoros? : )
Azt csodálom, hogy eddig nem küldött el senki a picsába.

A posztból meg kimaradt a Melegedő, kimaradt a devecseri Peugeot, Pét, a Féknélkül és a Csubakka ordítás. Nem voltál alapos, férfi!

"engedtessék meg ennyi!"

mlly_blm · http://mollyblooom.blogspot.com/ 2009.05.22. 20:39:47

@semota: a napirajz rajongók, ők érdemelnek postot: tudod, a minden mondatukat napirajzossá alakítók. na ők a modorosság csimborasszói, yea.

GaZe 2009.05.22. 22:10:06

A kutyafáját, erről is lecsúsztam, én se leszek már modoros wannabe-futár.

Azért a futárok a menők, mert Mo-nak nincs tengere és kikötője, ahol a kocsmákban tanulhatnák az argót a matrózoktól a beles suhancok :)))

bajszom pödröm modorosan, kezitcsókolom!

robit_nesze 2009.05.22. 22:27:38

én rakom, mert nagy vagyok, lacci vagyok, nem bírom a bállont, csak sörözöm, van bicós sapim, nem egy, peugeot-om van occóér vettem és fel tuningoltam, akarok egy fixit, de még egy ideig tuti nemlesz, bagaboo mióta megvan nem vettem le, nem vagyok futár, de vannak ismerőseim. millire nem jutok ki, mert mindig másnapos vagyok, Puffy P meg úgy köszön el tőlem, hogy nagy vagy! ha valami rossz történik velem akkor azt mondom gyááááááááááááááááááász Sas meg folymatosan azt mondja a közös sörözéseknél,hogy ne mondjam azt már,hogy férfi. Sami meg úgy hív fel,hogy mi van férfi, mire én azt mondom,hogy mekkora vagy már figyeldoda
néha úgy indulok el a nagylajos - szugló keriben,hogy kapaszkodok a teherautóba, mert 52/16-tal nehéz elindulni, és ha valami autós gecizik velem azt ordibálom neki, hogy miiiiiiiiiiiiiivaaaaaaaaaaaaaa gyááááááááááááááász!!!!!!!!!!!!!!4


:-)

wellington 2009.05.22. 23:59:19

Na, úgy tűnik, azért nem dolgoztam hiába... :)

wny 2009.05.23. 16:41:21

naagy vaagy wellington, oszd csak a gyászokat ;-))))

enba 2009.05.23. 20:21:25

mondjuk a férfit mióta használják a futárok?
mert én nemannyira régen hallottam először

Boz Cordolla 2009.05.23. 21:37:27

@min: Az beállítja a beviteli nyelvet az oprendszerén. Eddig ahányat láttam, mindegyiken lehetett.

Panda.Zeo · http://zeoagya.blogspot.com 2009.05.23. 22:22:31

Lacciról és Mauniról miért nem szól a fáma?

Galad · http://galad.freeblog.hu/ 2009.05.24. 10:55:44

@leila leila: a Zsagarfrizkós, amerikai motorosrendőrszemüveges srácok között egyre trendibb a hollandus bringa és azokon szigorúan kontra van. Jó írás, egyet pontosítanék, a Gébics nem kocsma. Nincs szeszesital. Akit sörözni látsz (pl. én), az odavitte és szégyelje magát.

Galad · http://galad.freeblog.hu/ 2009.05.24. 11:04:50

@Kopi3.14: http://galad.freeblog.hu/search/szótár :)
ami a kormányt illeti: négy éve a második voltam pesten, akionek ilyen kormánya volt. Nem trendiségből, vagy a trendekkel szembemenésből, hanem, mert 40-42cm széles kormányt akartam, amin nem fértek el a fékek egymással szemben (fixizni nem vagyok hajlandó). Hamar rájöttem viszont, hogy trendi lett ugyan, de ettől kényelmetlen és áttértem a direkt erre gyártott Time kormányra. Ez viszont nem trendi és drágább, mint egy hulladékot levágni, ezért ebbő sem fut sok a városban (2-3).

raoul_duke 2009.05.24. 14:38:15

@szabiaki: Na most vagy teljesen érthetetlenül fogalmazok, vagy szopatsz, de nem veszem észre. Vagy ennyire értetlen vagy, nem tudom.

Klárensz 2009.05.24. 21:58:17

@raoul_duke: nem ártana észrevenni a rap és a rep közötti különbséget, amiről szabiaki írt és akkor teljesen má értelmet kap az egész, én is ugyanazt írtam, csak más szavakkal rep=gettórepp; rap=/=rep

324534677876 2009.05.24. 22:30:33


nem értem hogy miért próbálja valaki ily módon 'levédetni' ezt a munkát/életstílust vagy akármit. olyan,mintha ennek az írója azt gondolná hogy ő találta ki az egészet. szerintem elég szomorú ez a -én két éve lettem futár te meg csak pózer vagy- hozzáállás. inkább örülni kéne neki hogy egyre több mindenkit érdekel. amúgymeg (a 2. mondatra reagálva) nem hinném, hogy azért lett volna futár mert nem ért semmihez a biciklitekerésen kívül. ha meg így van, az elég szomorú :) .
nincs közöm a futárkodáshoz és/vagy a biciklizéshez de akkor is utálom ezt a megbélyegzés-szerűséget.
kövezzetek meg érte

ergya 2009.05.24. 22:41:40

A futárok lassúak. Nulla erőnlétük van és szar bringájuk. Valóban jellemző rájuk egy sajátos stílus, aminek számos elemét az országúti kerékpárosok évszázados hagyományaiból merítettek(lopták), majd torzítottak a saját képükre. Az országúti kerékpáros ezért megveti a futárt, kb egy kalapban van számára a koca járdabájkerrel és a Margitszigeten "bicciggliző" (közben fagyizgató) elhízott családdal.

Különben pedig a véleményem az, hogy az összes ún. kerékpárutat azonnal meg kell szüntetni!

Galad · http://galad.freeblog.hu/ 2009.05.24. 23:52:59

@ergya: háháhá :). LOL. Kommentvadászol öcsém :). Erőnlét? Gyere velem egy napra, meglássuk. Tényleg. Ez vonatkozik bárkire egyébként, akinek van kedve. Jöjjön utánam egy napig. Érdekes lenne, nekem is.

Galad · http://galad.freeblog.hu/ 2009.05.24. 23:55:35

(2008 ban mértem viccből, éves szinten 26.4 volt az átlagsebességem a budapesti forgalomban, nagyságrendileg 20 000 kilin, beleértve a budai hegyeket is, milyen erőnlétről beszélsz?)

surfgab 2009.05.25. 08:48:24

@Kis ember: hogy lehet a sydney-i futárokat megismerni? Itt élek egy ideje, de nekem úgy tűnt, hogy a pesti futárok sokkal jellegzetesebbek ahogy díszes öltözetükbena szívárvány színeiben pompáznak.

surfgab 2009.05.25. 08:50:06

@surfgab: megpróbáltam dőlt betűvel szedni az "élek", "pesti" és a "a szívárvány színeiben pompáznak"-ot, de sajnos nem lehet :-(

ojj 2009.05.25. 11:09:14

Kimaradt: gépét bekapcsolva a egyből a CM 'Láttalak ám!' fórumát lesi, szpottolja az ismert és ismeretlen bicikliseket (jöttszembe 3, sisakban 1, te narancssárgazoknis szivárványos bagaboos lány a Lágymányosinál, gyönyörű a mosolyod), aláírásában gépe, bikója és táskája márkája/színe szerepel.
A bádogdoboz mindig az életére tör, gyömbérgyáááász..

raoul_duke 2009.05.25. 19:28:43

@Klárensz: ah, ez a finom különbség nekem nem jött át. Ettől függetlenül tartom az eredeti véleményem: szabiaki első hozzászólása értelmetlen fikázódás.

grafitember 2009.05.26. 23:04:16

@ergya:
Figyelj, te rakd már rá a kereket egy napig az Ábrira mondjuk, vagy a Zöldre! Kisapám, le leszel szakítva úgy, hogy ők nem gondolják azt komolyan.

Viccen kívül, mi értelme van az általánosításnak? Aszondod a "futároknak nincs erőnlétük". És ha azt írnám, hogy minden országútis rojalista, sznob fasz? Én is országútizom, minden nap nyélen vagyok, én is besértődnék, ha valaki ilyet írna.

Figyelj, nem is olyan nehéz személyeskedni, például attól még nem vagy nagy bringás, hogy Szentendréig 34-es átlaggal mész szólót, utána meg Visegrádig 23-ast. Mi bajod a Margit-szigetiekkel? Te a Ligetben lószolgatsz be? Akinek Sora van a Maliján annak vissza sem köszönsz, ugye? Egyáltalán köszönsz másik bringásnak? Megvetted a legolcsóbb Tacx görgőt, de egész télen csak háromszor ültél fel?

Azért gondolom, hogy nem vagy igazi bringás, mert lenézed a többit. Mert lenézed a futárt. Tudod, akik valamit már elértek ebben a sportban, azokat arról ismered fel, hogy nem hasonlítanak hozzád.

Van aláírt Merckx poszterem, kell? 2.000,-
Na jó, neked 1.900,-

Galad · http://galad.freeblog.hu/ 2009.05.27. 07:23:49

@grafitember: Zöld jobb példa, mert Ábri versenzik, ő az eltévelyedett versenyző, a véletlenfutár. Legalábbis ergya analógiája szerint.

scarlet ruby blue 2009.05.27. 11:13:53

Ezek a mesterien gyönyörű oda-vissza alázások, amik itt mennek, kész. :)

hfnuser · http://www.offdesign.uw.hu 2009.05.27. 16:05:53

@misterhyde:

"... de csak az álljon oda, akinek a világon nincsen könnyebb ennél."

gyrk 2009.05.28. 10:27:54

@Kopi3.14:
hali, nyélen rakja sztem csak annyi, hogy hátul a kónuszon, a legkisebb lánckeréken van a lánc, vagyis "majdnem a fogsor nyelén már". legalábbis sztem.

dekás dezső 2009.05.28. 11:19:35

nem kell ezt túllihegni gyerekek
nyélen rakni , rakni neki, cibálni = tekerni mint állat

Ernoke 2009.05.28. 14:06:04

én nagyon kedvelem a bringásfutár-aspiránsokat, mondhatni esztétikai okokból: több köztük a sovány faszi, mint más közösségekben. úgyhogy támogatom az elterjedésüket, modoros, nem modoros, nekem egyre megy.:D

becherpig 2009.05.28. 20:05:17

úristen, fotózom, sokzsebes nacim van, a singlespeedemen bandázs nélküli lefűrészelt koskormány, számoltam a jöttszembéket:

hogy mekkora vagyok én!

becherpig 2009.05.28. 20:05:48

természetesen azzal kapcsolatban :)

enba 2009.05.28. 20:34:02

@becherpig: és a válladon átvetve hordod az abus láncos lakatot :)

kardinálispinty 2009.05.29. 09:04:19

mindezek után nekem csak egy laikus kérdésem maradt: mi a falhozvert karimás lófasz az a fixi?

És ha lehet, ugorjuk át azt a részt, amiben megállapítjuk, hogy ezzel a tudással egyesek szerint születnem kellett volna.

Galad · http://galad.freeblog.hu/ 2009.05.29. 10:06:15

"Fixi – Örökhajtós bringa. Mint a biciklisfocisoké vagy a gyerekek háromkerekűje. Eredetileg minden bringa ilyen volt, csak aztán okosok jól kitalálták a szabadonfutót, hogy a kevésbé mokányak is tudjanak kerékpározni. Ha előre tekered, előre megy, ha hátra, akkor arra. Ha a kerék forog, a pedál tekeri a lábad. Újrafelfedezése futárhóbortnak indult, ma már életforma."
a többi itt: galad.freeblog.hu/archives/2007/02/27/Szotar_frissult_ugyhogy_ujra/

kardinálispinty 2009.05.29. 11:10:42

galad: köszönöm, ha jól értek mindent, akkor ez a normál kerékpár:) Habár az án utolsó bringámon a hátrapedál volt a fék:)

Galad · http://galad.freeblog.hu/ 2009.05.29. 14:48:29

@kardinálispinty: hátrapedál-fék kombó, a kontra. A fixin (többnyire) nincs fék. A pedál "visszafogásával" lassítasz. Megmutatom inkább: www.youtube.com/watch?v=-YpfXEwpJPY&feature=player_embedded

Isac74 2009.05.29. 23:37:22

egész összeszedett írás ;)
- kár, hogy kevés vidéki városban van még és, hogy nehéz belőle nagycsaládot eltartani. még csíkos térdzoknit is húznék :-)
- divatból majmolók minden "iparágban" feltűnnek. biciklisbe miér' ne? ez semmit nem von le az értékéből. sőt.
- bár cangáznának már divatból és "divatosan" százezrek, szívesebben látom őket, mint azt a pártíz(száz) beképzelt elitistát, akinek derogál üdvözölni a sporttársat. (tisztelet a kivételnek)
- ha autóval előzök biciklist, akkor is üdvözlöm vészvillogva. van aki integet, olyankor örülök.
- ezt a "nyélen rak" dolgot ténneg megmagyarázhatná már egy szakmabeli. nem az a szitu, amikor a koskormányt - mint kalapácsnyelet - alsó, sprint állásban fogjuk és hajtunk nagyon? :)
- @grafitember: +1

greg1749 2009.05.30. 07:13:23

Na kössük le a lovat a csárda elé, és igyunk egy habot!

norbonc 2009.05.30. 11:38:17

Szerintem jó írás:)

Én montival nyomom...futárokhoz hasonló cuccban...mert az a kényelmes és praktikus.Felül bringás mez,alul katonai gyakorló(alatta bringás gatya).Ja és SIDI montis SPD cipő...hogy totál gizda legyek.
Nyomom terepen is..ki akartam kerülni azt,hogy a századik SDP cipő legyen a jó.Ez kurva drága volt...de kurva jó:)
Millin nem voltam és nem is leszek...egyszerűen nem mozgat.
Nem zavarnak a divat-bringások......az a lényeg,hogy bringáznak....ez egy jó divat.......úgysem fognak(a legtöbben)még a közelükbe sem érni a futároknak.
A futároknak meg csak azt tudom üzenni:RESPECT....és ne törődjenek a gyászokkal:)
Ja..a csimbászt és a bállont is szeretem:)))

ChElvis (törölt) 2009.06.03. 22:17:20

Még mielőtt bárki megszól,hogy csak most írok sajnálom .
Szóval ott kezdem ,hogy én egy olyan vanabi vagyok aki pontosan ilyen jelmezben bringázom oldalzsebes nadrág stb,stb,na de nem újkeletű ez az őrületem mert biciklis futároknak még hírük hamvuk sem volt e szép hazában mikor már így öltözködtem hiszen a munkámból kifolyólag mondhatnám ez munka ruha akár hiszitek akár nem van egy árva diploma féleségem mégis kétkezi munkát végzek már 20 éve (színházi díszítő)vagyok.Bringázni ennél jóval régebben bringázom 30 éve!!!!De vanabi jelmezt csak 20 éve hordok bringázáshoz!JA akkor engem utánoztak a majdani futárok?Hát lehet mert az első futárok közt van egykét barátom sőt rokonom is.Egyébként én is szeretnék egy 3. bringát is ami egy pálya vázas fixi lesz Matuzmaster-nél már meg van rendelve a váz szett azt hiszem már 30 évnyi tekerés feljogosít a fixi-hez :-)
Az írásra vissza térve sajnálom,ha ilyen meglátást és ellenérzést vált ki emberekből a kerékpározás szeretete és életformának tekintése.Persze tényleg vannak őrültek a futárok közt is mint mindenhol.Taxis ,bkv-s,teherautó sofőr ,sőt úri vezető,nem mindíg van alkalmas gépezet a seggük alatt ,egy szó mint száz bringázz ne háborúzz!Ja a szlengeket nem használom mert szerintem az muris az én xxxx évemhez
üdv.ChElvis

Mike36 2009.06.15. 03:57:59

ez a fixi mekkora egy baromság

fritz kraft · http://kraft.blog.hu/ 2009.06.21. 14:45:42

@Mike36:

"Sok szenvedélyes kerékpáros ilyen gépet választ, legalábbis útjai egy részéhez. Miért tenne valaki ilyet? Ezt nehéz szavakba önteni. Van valami misztikus kapcsolat az örökhajtós kerékpár és használója között. Sokkal inkább úgy érzi, hogy a gép teste kiterjesztése, mint a szabadonfutós kerékpárok esetében. Ha ön lelkes és ambiciózus kerékpáros, ki kellene, hogy próbálja az örökhajtós kerékpárt. Több okot is felsorolhatok: öröm, fittség, edzettség, élvezet, és hatékonyság."

matuzmaster.hu/cikkek/orokhajtos-kerekparok-fixik/

Galad · http://galad.freeblog.hu/ 2009.06.24. 00:08:08

@Phil Kraft: mábocs, de "n" városi hajtás után két éve pajtás is lettem, de ez a fixi dolog nem tudott berántani. "... öröm, fittség, edzettség, élvezet, és hatékonyság..." de kár, hogy mindez a 53/18as SS-emen nincs meg. Azt hiszem szögre is akasztom az SPDm (és szégyellem a pofám, hogy nem duplázós bőrszíj).
Nem beszólásképp, mert ismerek nagyon "mokány" fixiseket, de valahogy ők nem amiatt azok, mert fixijük van, hanem mert benne van a térdükben 6-8 tél. Attól nem lesz valaki "fitt" és "edzett", mert érzett magában "elhivatottságot" és kinyirattamagát. Arról nem is beszélve ugye, hogy a pórnép, az oly' lenézett proli autós ugye, nem tesz ám különbséget futás és optikaifutá (vanabí) között. Ha ő hülye engem is utál és ezt, engedtessék meg nekem, kicsit rossz néven veszem.

Galad · http://galad.freeblog.hu/ 2009.06.24. 00:10:38

futár és optikaifutár természtesen ((benne van a szememben már öt óra másodállás, mert ugye azt nem gondolja senki komolyan, hogy a futárságból családot lehet eltartani))

Galad · http://galad.freeblog.hu/ 2009.06.24. 00:13:43

((és még egy, azért csendben. Anélkül, hogy beszólnék matuzéknak, mert ugye mit ártottak nekem, tegyük hozzá, hogy ők rendesen meglovagolták ezt a divathullámot. Találtak egy lelkes és fizetőképes piacot, akik nem voltak addig kiszolgálva és ők ezt megtették igen kemény árakon.))

enba 2009.06.28. 01:46:10

"coppi citymaster"

_borsi 2009.07.15. 12:04:42

én még a Ludditákat is szeretem! :-))

egyébként ők már 2000-ben felfigyeltek a jelenségre: "A futáros stílus a város-vírus". illetve: "hé te, keró-tekerõ munkaerõ! a tested a pesti szexikon, aha, kemény vagy, mint egy lexikon."
(teljes szöveg itt: www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/9174/ludditak/kero-zeneszoveg.html )

ttarvai (törölt) 2009.08.24. 11:05:50

"Az élet olyan, mint egy örökhajtós bicikli: akkor is taposnod kell, ha épp nem kéne tekerni."

deszép.

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2009.09.22. 16:54:41

a nyélen rakni az nem a motorozásban használatos "nyélgáz" (miszerint csutka, stb.) kifejezés folyománya?

én egyébként nem dimenzionálom túl a bringázást. csak mindenhova azzal megyek (jobbára télen is). ütött-kopott, mindene felemás, igen ronda, olasz hibrid-agyváltós városi biciklivel. ritkán előznek meg. sisakom csak akkor van, ha lovagolni megyek, lámpám mindig.

azt meg nem tudom, hogy a magukat nagyon mokánynak érző fixisek, a sebességmániás outisok, vagy a tötymörgő, de a piroson azért következetesen áthajtó szoknyás leányok idegesítenek jobban :D

ha, tudom már: a bmx-esek!!!

Káder János 2009.09.25. 08:39:34

Az "igaz" futárok is modoros pozőrök, lehetne egy poszt róluk is.

Galad · http://galad.freeblog.hu/ 2009.10.03. 11:56:57

a nyélen rakásra (is) itt a megfejtés:
galad.freeblog.hu/search/sz%C3%B3t%C3%A1r
sokakat kérdeztem ki hozzá.

SirJohn 2010.04.11. 19:51:07

LOL, jókat röhögtem, teljesen pontos......egy dolgot lehetne még hozzátenni - criticalmass.hu-n a láttalak ám blogon keresi magát....

criticalmass.hu/forum/20100326/lattalak-am-xxii

Zorita 2010.04.29. 15:19:00

engem a tavasszal felbukkanó, tour-de-france-gúnyás, önnön kerékpáros mivoltukat görcsösen fitogtató puhaseggűek idegesítenek a legjobban, akik nem bírják megállni, hogy a zebrán ne előzzenek meg, amikor zöldre vált a lámpa, hiába jönne ő utánam a sorban ESETLEG. nah, ezt már egy ideje le akartam írni :D
süti beállítások módosítása