Olvasói rovat - A "Varródani-jelenség" 2. rész

2009/04/22. - írta: Modor Tibi

Az 1. részt folytatjuk s zárjuk le ma. Aki nagyon csalódott tegnap, hogy a felénél abbahagytam, attól bocsánat - de ez tényleg egy kimerítő dolgozat :-)

...

A magát kultúrmentő, népszerűsítő, trendteremtő bötyárhonlapként definiáló Magyar Trendi Klub ugyanakkor a következő méltatást teszi közzé a magyar líra ifjú és bohókás tehetségéről:

 Varró Dániel rímzsonglőr még '99-ben Daniként robbant be a köztudatba, Bögre Azúr c. kötetével, különösen pedig annak Változatok egy gyerekdalra ciklusával, amelyben a Boci, boci tarkát íratja meg hazánk és a külhon nagy költőivel.”

 Ezután pedig lássunk egy némileg szakavatottabb szerző tollából származó, minden szempontból rendkívül lucid laudációt:

 „Varró Dániel bemutatkozó kötete rögtön egy vers-zsonglőrt revelál, akit a kortársak közül leginkább Kovács András Ferenchez lehetne hasonlítani; a legkülönbözőbb versformák, poétikai alakzatok, valóságszemléletek, beszédmódok és stílusok bravúros művelője, miközben a természetes derű, a fiatalos jókedély jellemzi, ám aki - ha kell - tud komoly, elmélyült és mélyre néző lenni.

Érett és kedélyes líráját a formaérzékenység és a visszafogottság egyszerre egyéníti; vagyis Varró Dánielnek nemcsak "lelke van", de versalkotó talentuma is. A Szilvalekvár és a zabpehely című darabban pl. így ír: "Bizony, Lekvár úr, mint a csillagok/ oly fényes volt Ön és illatos - sötét a színe, mint a tinta most, / s bezápult". Szó és rímjátékai, kellemes akusztikus hatást kiváltó asszonáncai ama tehetség szolgálatában állnak, amely minden eléje kerülő témából költői világot varázsol. Valahogy minden tárgy egészen természetes módon vers lesz a költő kezében, olyan magától értetődően, amilyen a fűszál a mezőn.”

Jóllehet az irodalomelméletben bekövetkezett, s elsősorban az orosz formalisták által iniciált szemléletbeni forradalom óta az irodalmi művek belső megközelítése dívik, s ezzel a szerzők életrajzának tanulmányozása, valamint elemzési szempontként való felvetése, citálása háttérbe szorul, ugyanakkor értekezésünk célkitűzése – vagyis Varró Dániel modorosságának bemutatása – szempontjából mégiscsak elengedhetetlen, hogy ki ne térjünk egy látszólag jelentéktelen életrajzi momentumra. Tehát.

Varródani modorossága mélységeinek megértéséhez (hoppá, alliteráció) kiváló adalék az a tény, hogy az ifjú poéta online pókerrel keresi a kenyerét, ami ugyebár Varródani nonkonformizmusának és mindenekfeletti kúlságának bizonyítéka. Ezzel ő is tisztában van, így nem győzi furtonfurt hangoztatni – gyanétom, hogy tudatos imázsépítés végett. Természetesen a pókerről is az ő fiatalosan friss, ugyanakkor nagy mesterségbeli tudásról árulkodó irodalmi beszédmódján értekezik. Néhány éve például Szevasz Vegas! címmel rittyentett egy tőle megszokottan bravúros szösszenetet a litera.hu-ra, ahol az alábbi sorokkal teremti meg az alaphangulatot az oeuvre kézbevételéhez:

Szóval amit csak akarok, oszt eszek, és vannak gyönyörű hoszteszek! De nem kellenek a rímek, mert most nem költő vagyok, hanem pókeres. Aki nem költ, deviszont jól keres. No. Szóval Vegasban vagyok, mégpedig azért, mert 1970 óta minden esztendőben itt rendezik meg a pókervilágbajnokságot. Erről tudósítok.

Ugyanakkor – minden elismerésem mellett – meg kell, hogy jegyezzem, hogy a pókergyakorlat ilyetén utilizálásával nem teljesen értek egyet. Példának okáért, oly sok humán és reálértelmiségi társa mellett e sorok írója is a zöld asztal mellett keresi meg a napi betevőt, mert a tanársegédi fizetés lófaszra sem elég, ugyanakkor ezt nem hangoztatja valamennyi adódó alkalommal, miképpen nimbuszát sem ezzel kívánja megalapozni. (Szerencsére nincs is szüksége rá, mert tudományos eredményei, sziporkázó szelleme és egyedülálló személyes varázsa okán így is alig tudja levakarni magáról a csinos diáklányokat, akik a lakásszemináriumokon még este tíz után is örömmel isszák a tanársegéd úr szavait.) Dani is helyesebben tenné, hogyha költői kiválóságával, nem pedig egyéb melléktevékenység reklámozásával próbálná bebiztosítaná örök trónját a Parnasszuson.

Még egyszer köszönöm, hogy közzétette szerény traktátusomat, ezzel is hozzájárulván az irodalomról való beszéd és gondolkodás horizontjának további szélesítéséhez.

Meleg kézszorítással:

 

G.PhD

egyetemi tanársegéd

 

ELTE BTK

Puncológia szak

Elméleti és gyakorlati puncológia tanszék

A Szerző Úr gyémántkeményet alkotott, és számomra eddig ismeretlen vízekre kalauzolhatott el, nagyon köszönjük neki. Modorosabb szófordulatait direkt nem emeltem ki dőlt betűvel, megtalálja őket mindenki.

Egyetlen adalék: a fent említett kolás hasonlathoz hasonlót már az Első Emelet zenekar Táncosnő c. számában több mint húsz éve is hallhattunk - mint mindenki tudja, az amúgy szerintem alap farmermellényes Geszti Péternek köszönhetően.

Mosolya akár a jégkrém

Hideg és édes, de sosem elég.

Majd tőle is biztosan idézünk még a jövőben :-)

Címkék: irodalom olvasói
31 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DrJohnson 2009.04.22. 11:32:10

Szerintem a póker kezd lassan eszméletlen gáz dolog lenni.

Balance Of Power 2009.04.22. 11:47:06

Mi az a zold asztal?

Amugy egyre ellenszenvesebb nekem ez a Dani, annak ellenere, hogy a Boci boci stilusparodiajat hallottam szavaloversenyen es az tenyleg jo (bar en nem annyira ertek az intellektuell humorhoz, az Igy irtok ti 90%-at sem ertem).

IndaMuncher 2009.04.22. 11:59:33

"szerény traktátusomat"
"Meleg kézszorítással;"
Zseniális. Pont.

malackarosszarc 2009.04.22. 12:28:14

online póker hm..vajon adót fizet-e? J
Tudom, hogy demagóg vagyok, de legalább másnapos is

Ver Sacrum 2009.04.22. 13:24:52

Hegyi úr, csak nem ön az?

Tűzvillám (törölt) 2009.04.22. 13:26:35

Az eszem megáll. Szégyellem, hogy én is bölcsész vagyok.
Kovács András Ferenchez hasonlítani.... beszarás.

Ja, és ez a poszt is csak azt bizonyítja, amit már régóta mondogatok, hogy itt az ideje egy pókeres-modoros posztnak.

Mitya Ivanov 2009.04.22. 15:17:56

ha valaki életében nem találkozott Varró Dániel nevével, foglama sincs, hogy kicsoda, a róla elnevezett jelenségről meg pláne, akkor az ciki?

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.04.22. 15:21:57

@DrJohnson:
Hát ja, jó nagy túlpisált fasz-ság. Az benne a jó, hogy férfitársaságban egymást túllicitálva lehet róla pofázni jó kis söröcske mellett egy szar jazz klubban kordzakós, hatalmas pofaszőrü viszkizős, szivarértékelős, mindenhez jobban értő díszfaszogányokkal.

malackarosszarc 2009.04.22. 15:51:45

@Blassius: csak ezt a sörikézést tudnám felejteni.:) ha ilyet hallok f- őleg férfitől- visítani tudnék

kutya világ

malackarosszarc 2009.04.22. 15:52:19

@Blassius: csak ezt a sörikézést tudnám felejteni.:) ha ilyet hallok f- őleg férfitől- visítani tudnék

kutya világ

Hal Stanton 2009.04.22. 18:32:30

Varródönci kakaót iszik, nem sörikézik. Nála a bögre az úr, nem a korsó

Jaguar 2009.04.22. 21:26:57

OFF

A modoros tárlatlátogatókról - és az őket szívató mkkp-ról - egy videoposzt: index.hu/video/2009/04/22/ketfarku_kutya/

MKKP RULEZ! (Erre bezzeg van pénz.)

lárvalányhaj 2009.04.22. 22:22:38

@Jaguar:

hehe, ez überbefosás... de nemisazbazmeg, hanem hogy a sok hülyeszemüveges, affektáló bölcsész hogy hanyattvágja már magát... meg próbál görcsösen okosokat mondani... nagggyonkemény...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.04.23. 08:03:50

O igen a kartyajatekok. Az ulti is tele van ilyen manirokkal.

Peldaul sosem monduk azt, hogy "tudok ultizni". Hanem azt mondjuk, hogy "szeretek ultizni". Ennek van gyakorlati haszna is, a nagypofaju ultizni tudo hamar rajohet hogy o meg csak ismerkedik a "vilag legnehezebb kartyajatekaval" ami "nem is az mert a bridzs es a tarokk is nehezebb".
Jatek kozben aztan rengeteg manir van. Az "Ossza mar!, Hamar, ha mondja" kombotol, a "nem vagyok en Nyul Timot, bemondom az ultimot"-ig.

Szep tema...lenne valaki csak megirja majd...

Tűzvillám (törölt) 2009.04.23. 11:13:46

@Professor Pizka:
"Na mi lesz, te osztasz"

"Megmondta az öreg Tímár, ez az ulti nem ulti már"

Ha valakinek nem megy a játék:
"szerencse forgandó"

Ja, és van egy ismerősöm, aki nem áll le bárkivel pókert játszani, mert azt "csak profikkal élvezetes". Mintha nem totál a szerencsén múlna az egész rohadt játék. És mintha ő mindig is profi lett volna.
Valószínűleg "kártyával a kezében született".

Tűzvillám (törölt) 2009.04.23. 11:15:14

Ja, kihagytam valami: AZ ÖRDÖG BIBLIÁJA!

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.04.23. 13:00:32

Igen, igen. A pókerben az egyetlen trükk, hogy elhitetik, tudás kell hozzá. Naná.

Aki szerencsés a kártyában, az szerencsétlen a szerelemben.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.04.23. 15:32:46

@Reckl_Amál:

annyira elhitetik, hogy a világbajnokságon mindig ugyanazok ülnek a pókerasztalnál... ők nyilván kurvára szerencsések lehetnek :P

Prophet 2009.04.24. 01:36:07

Heh.. én a saját szememmel láttam. Inkább zárnának össze egy éjszakára 2 modoros motoros medvével (ez is alliteráció:D), mint hogy még egyszer átéljem: nem is V. D-vel volt baj, a környezet. A "fentebb említett" bölcs-észlányoktól, az utcáról berángtott valakikig... és nevettek a rímeken, mert a)ritkán hallanak olyat b)mutatták, hogy ők műveltek c)mutatták, hogy ők idióták. Én magamba szálltam, átértékeltem az életem, számoltam a függönytartó karikákat, és boldog voltam, hogy az ilyen emberek miatt mosnak össze... látogatás csodaországba. Bogyók nem voltak.

Szerepjátékoskokról nem lesz cikk? Megérdemlik!:D

Ernoke 2009.04.24. 09:27:02

én meg a 98-as szigeten voltam v.d. felolvasáson... akkor még nem tudtam, hogy ő ennyire modoros lesz, becsszó!:D

noirp 2009.04.24. 20:37:24

"Varró Dániel bemutatkozó kötete rögtön egy vers-zsonglőrt revelál, akit a kortársak közül leginkább Kovács András Ferenchez lehetne hasonlítani"

Szubjektív hozzáfűzés:
Aki ezt a két tollforgatót (jahm, modoros?) egy szintre teszi, kinyalhatja a schengenem.

kisebbik rokk 2009.04.25. 11:40:35

@noirp:
Pontosan! (Akarom mondani, az enyémet is.)
De azért Varró Danit meg a Dani-rajongókat (ill. -szakértőket) se tegyük egy szintre.

kivilágítatlan fekete kerékpár 2009.04.26. 08:37:53

Én ezt a posztot nem értem.

VD költészetéről lényegében azt mondja, hogy formailag bravúros, de valójában üres. Ha ez a mondandója lényege, akkor miért nem írja meg egy rendes szakmai folyóiratban, tanulmányban, részletes elemzéssel?

Aztán kitér arra, hogy VD pókerkedése mennyire modoros. Rendben, fogadjuk el, erről szól a blog. De mivel zárja? "Dani is helyesebben tenné, hogyha költői kiválóságával, nem pedig egyéb melléktevékenység reklámozásával próbálná bebiztosítaná örök trónját a Parnasszuson." Honnan veszi, h VD költői munkássága részének tekinti a pókerezést, vagy annak reklámozását? Korda Gyuriról sok mindent elmondtak már, de aligha jutna eszébe bárkinek, hogy azt mondja, hogy ne a pókerkedéseivel akarjon visszatérni a könnyűzenébe... Mondhatnám én is: ha VD költészetét akarja kritizálni, akkor ne egyéb tevékenységeivel cikizze.

Ugyanez vonatkozik a rajongótáborra. Először azt hittem, őket fogja cikizni a cikk. De akkor hogy kerülen oda VD pókerezése? Nyilván arról van szó, hogy a posztoló azt szeretné bizonygatni, hogy VD azért népszerű, mert kifinomult irodalmi ízléssel nem rendelkező gimnazistalányok alkotják rajongótáborát. Költészetéről azonban ez sem mond semmit. (Ahogy az sem, hogy milyen kialakításban jelenik meg a kötete.)

Ám ez még mindig nem lenne szánalmas, ha a szerző eközben nem biztosítana minket arról, hogy ő is profin pókerezik és úgy kell levakarnia a csajokat. Ettől az egész azt a benyomást kelti, hogy a szerző csupán irigykedik VD sikereire, ám tehetségéből annyira sem futja, hogy egy jól felépített írásban verje le fejéről a babért.

Mondhatta volna szebben, kis lovag!

G.PhD · http://egyetemistahatarozo.blog.hu 2009.04.29. 23:13:00

Nagyrabecsült Tibor Kolléga úr!

Először is engedtessék meg nekem, hogy közölte szerény traktátusomat. Szíves elnézését kérem azért, hogy csupán ilyen későn jelentkezem, de sajnos lekötöttek bokros kutatói és oktatói teendőim. Csak ma juthattam némi szusszanásnyi időhöz, de holnapra már be is jelentkezett egy diáklány, hogy átbeszéljük az OTDK-konferencia tanulságait. Már be is hűtöttem egy üveg rosét.

Jó látni mindenesetre, hogy eszméim termékeny talajra leltek, és szavaim -- miképpen magam is számítottam rá -- eljutottak a közönség kiváltképp eruditus tagjaihoz, mi több, a diszkurzust immár sikerült a blog határain kívülre is kiterjeszteni.

@kivilágítatlan fekete kerékpár:

Sajnálatos módon cikke első bekezdésével ennenmagáról állított ki szegénységi bizonyitványt, demonstrálván a tudásában tátongó jókora űröket. Azt kell, hogy mondjam, hogyha egy szemináriumom hallgatójánál tapasztalnék a magáéhoz fogható slendriánságot a szakirodalom ismerete és -- ne feledjük! -- a szövegértés terén, bizony összeráncolnám a szemöldökömet, és tisztelettel megkérném, hogy a jövőben inkább Zs. Takács tanársegéd kollégám óráit szíveskedjék látogatni.
Biztosíthatom, hogy tekintélyes hosszúságú publikációs rendelkezem -- e lista tételeinek jelentős része igen nagymúltú magyar és külföldi szakfolyóiratokban jelent meg. Nem egyben közülük kifejtem Varródani poézisével kapcsolatos meglátásaimat is. Cikkem célja pontosan az volt, hogy egyrészt az intellektuális beállítottságú, de a szűkebb értelemhez vett szakmához nem tartozó közönség fogékonyabb tagjainak szemét is felnyissa ezekre az összefüggésekre. Ez magyarázza a megjelenés helyét (a kiváló Modorosblogot, ahonnan magam is számos tréfás fordulatot, élcet és szóvirágot lesek el nap mint nap), a széles merítést, amibe a közönségtől a pókerig igen sok minden belefér, harmadrészt pedig a hangsúlyozottan könnyen fogyaszthatóra hangszerelt nyelvi megformálást.

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2009.04.30. 07:39:00

kivilágítatlan fekete kerékpár szerintem félreértette G.PhD zárójeles megjegyzését, miszerint "(Szerencsére nincs is szüksége rá, mert tudományos eredményei, sziporkázó szelleme és egyedülálló személyes varázsa okán így is alig tudja levakarni magáról a csinos diáklányokat, akik a lakásszemináriumokon még este tíz után is örömmel isszák a tanársegéd úr szavait.)"
kivilágítatlan fekete kerékpár! Humor is van a világon. (sőt szerintem nehéz lenne nélküle kibírni az életet:))

Ha már szóba jöttek a gimnazista lányok: mit szóltok a Twilight-őrülethez? Valami eszméletlen, ahogy eltalálta az író a célközönség ízlését és igényeit, minden második csaj ezt a könyvet (valamelyik részt) olvassa nagy buzgón.

Ernoke 2009.04.30. 12:47:24

@nemdomi: én nemrég egy könyvesboltban leültem, és kb. 10 percen át lapozgattam, hogy megtudjam, mitől jó ez. nem sikerült rájönni. kb. annyira primitív és olvashatatlan fos, mint a harry potter (az első kötetnek nekiálltam még anno, hát képtelen voltam túljutni az első 10 oldalon), csak ezt nem gyerekeknek írták. gyász, na.
süti beállítások módosítása