A LinkedIn-jelenség

2015/06/27. - írta: Modor Tibi

Hogy milyen gyorsan változnak a dolgok, ahhoz elég csak példának okáért egy jó régi (na jó, csak 2009-es) posztunkra visszanézni (A közösségépítő oldalak, ami még egyértelműen az iWiW-ről szólt - az alján némi "egyéb"-kategóriával, mint pl. a MyVIP vagy a Facebook:

 

A Facebook-tagok:

Állítólag sokkal jobb, mint az iWiW, de szerintem főleg a nemzetköziség az, ami jobbá teszi a többi magyar szájttal szemben. A többi ismerős szeme előtt zajló privátbeszélgetés itt sem újdonság, de itt legalább angolul-németül is megtehetjük, még ha csevegőpartnerünk magyar is.

...

Minden más (orkut, MySpace, baratikor, LinkedIn): egyik se lett túl népszerű itthon, de nem is nagyon bánjuk. Nyomassák csak a brazilok, indiaiak, amerikaiak, baltiak, karrierépítők. Hátha egyszer mi is közéjük fogunk tartozni.

 

Szomorúan jelentjük, hogy azóta már sajnos nincs wiw (a tulajdonos - miután szépen felfuttatta - gyorsan eladta egy külföldi multinak, aki lezüllesztette, majd bezáratta: rossz belegondolni, mit csinált volna ez a fiatalember az országgal!), és mára minden hülye rokonunkat meg szomszédunkat az egész világ csodálhatja - és a LinkedIn is hihetetlen népszerűségre tett szert, itthon is. Csúnyán felgyorsult a világunk, lemaradtunk, megöregedtünk...

 

Pedig a LinkedIn az teljesen más. Az ötlet pedig jó volt: legyen belőle poszt!

A LinkedInen nincsenek trollok, nincsenek szegényemberek, tanulatlanok, sikertelenek - csak csupa cél- és öntudatos, toleráns, értelmiségi PROFI van, igazi nagybetűkkel. Mivel a LinkedIn az szigorúan csak professzionálisoknak készült - dehogyis álláskeresésre, hanem csak sima networkingölésre, jelenlétre, vizibilitásra, önképzésre, szakmai Profi eszmecserére.

Itt nincsenek kocsmatöltelékek; minden este színes koktélokat szopogató, ünnepélyesen bebaszó emberek; kommersz charteres tengerparton fényképezett lábfejek; csücsörítő, taxin érkező éjszaka királynői; negyvenévesen is gyerekruhában bohóckodó szőrös, soha fel nem növő fura férfiak; szegénységén káráló, nyugatnémet fizetésért követelőző, hazáját vagy szomszédjait gyalázó, embertársainkat kiirtani, korlátozni, kiűzni vágyó erősemberek - nincsenek fenséges kajaköltemények és fotózott piák; hengerrel festett sormintás nagymama-falak előtt, rökamién pózoló vidéki unokatesók; mindenkinél különb, teljesen egyedi kisgyermekeink.

Itt csak profik vannak: öltöny-nyakkendő, igazolványkép, komoly arc - sugárzik belőle a Profizmus -, MBA, PhD, angolság, hozzáértés, de legfőképp nyílt és haladó gondolkodás. Rengeteg diploma, projekt és menedzser. Ügyintéző nincs, melós nincs, gyakornok is alig - Manager van, supervisor, Project meg úgy általában mindenféle Lead. Lean Six Sigma, Scrum, Agile, TQM, ISO/TS, SAP/ERP, ACCA. Nagyon elcsépelt meg tudatlanságról árulkodik: de ilyenkor mindig eszembe jut szegény Sanyi meg Herbert, aki egyedüli melósként lapátol a gödörben, a többi meg csak nézi. Létezik még egyáltalán olyan fogalom manapság, hogy ÜGYINTÉZŐ vagy ASSZISZTENS? Hol vannak a titkárok, recepciósok? Pedig gyerekek, aki tényleg komolyan ilyen fasza pozíciókban mozog, az érzi át igazán, mennyire kincset és minden pénzt megérnek ezek az emberek, akik tényleg alád raknak és elintéznek minden szart, hogy te dolgozhass nyugodtan.

Mindegy.

Ez már nem Az Az Ember, aki odaát volt (meg még mindig az). Megnyílik a tudata: life coachok coelhói bölcsességei, önképzés és folyamatos fejlődés, élethosszig tartó tanulás, a sikerhez vezető út csupa kudarccal van kikövezve (még le is rajzolja), Einstein, Schwarzenegger és Steve Jobs. Ha őket osztogatod, akkor egészen biztos, hogy hamarosan rengeteg PÉNZ áll a házhoz (és legalább olyan sikeres leszel, mint Ők)! Mennyivel különb ez a szerencsekoboldok meg húszezresek képeinek osztogatásától? A kérdés költői volt.

 

 

Persze mindannyian tudjuk a egyszerű igazságot: az egész csak a pénzről szól, és önmagad áruba bocsátásáról. Várod, mikor jelentkezik be valaki havi bruttó 30 ezer forintért többért. Nincs barátkozás, nincs eszmecsere, nincs semmi komoly gondolat, csak kolosszális képmutatás aprópénzért. És mindenki - kivétel nélkül - aki fent van, az bizony ugyanerre vágyik, és a csodára, hogy egy kedves kis fejvadász egyik reggel egy visszautasíthatatlan, többmilliós ajánlattal a postafiókjában várja. És igen, a kollégáid, beosztottaid is csak erre vágynak.

És hirtelen a régi munkahelyeken ki nem állhatott kollégákból partner lesz: viszonzásban reménykedve elkezd endorse-olgatni olyan haszontalan képességeket, ami soha nem volt neked - kis kuncsorgás után esetleg még kis ajánlást is. Cinkostárs, és valahogy ott belemész a hazugságba, hogy elfogadod a jelölését - esetleg TE jelölöd be! Hiszen hol máshol számítana még a hálózat mérete, mint itt?

Trükközgetés: ki nézegette a profilodat. Bántóan csökken a kattintásszám, és ezek a kisköcsögök hogy kerülhetnek a top 10%-ba? Érthetetlen, hiszen kis képzetlen szarok. Most állítsam át én is, nehogy lássák a nevemet, vagy inkább ne is kattintsak senkire? Az utóbbi győz: és sunyin, nevekre keresve próbálunk korlátozott adatokat (közös ismerősök, munkahelyek, iskolák) kinyerni az utánunk kutatókról. Esetleg kamuprofilokkal lecsekkoljuk, csak az átjelentkezést ne rontsuk el. Mail megy a szokásos bűnbandának: srácok, kéne nekem endorse polimeres fröccsöntési tapasztalatra, köszi.

Nincs politizálás, megosztás, árokásás (kivéve persze, ha a melegházasságot kell ünnepelned, az kicsit más) - itt valahogy mindenki kedves és konfliktuskerülő, építő jellegű emberke.

Vajon miért?

Csak nem azért, mert a LinkedIn megtanítja még a legnagyobb türhő parasztot is viselkedni és képmutatni - talán mert a kicsit több pénz reményéért hirtelen mindenkinek kifejlődik az érzelmi intelligenciája? De, pontosan azért. Jé, hiszen akkor eddig is tudtad, csak nem akartad!

A lényeg: több pénzt az embereknek!

Hiszen a szerelem a legszebb dolog a világon, amit pénzért meg lehet venni.

De azért előtte nézz rá még egyszer a Facebook-profiljára, mielőtt felveszed... 

16 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2015.06.27. 21:53:25

rólam nagyjából mindent elmond, hogy az egész posztból egy kurva mukkot sem értek.

Mitya Ivanov 2015.06.27. 22:17:34

@vészmadár (pica pica): dettó
egyedül a melegházasság ünneplésénél éreztem, hogy talán a felszín legfelsőbb nanométerét félig érteni vélem.

Hedley Lamarr 2015.06.27. 23:38:19

nem is kell nagyon megismerni a témát, ha ismered a LinkedIn-t már elég, hogy jót nevess a poszttolóval a burzsuj, hasztalan, mimikált felhasználókon.

Szalahaddin 2015.06.28. 09:43:48

Nekem van facebookom, de soha nem posztolok semmit, nem is nézem rendszeresen és van kb. 60 ismerősöm, papíron.
Van linkdinem is, de a regisztráció óta be se léptem, ez olyan 6 éve lehetett.
Mindkettőt törölni akartam, ám eszembe jutott, hogy munkakeresésnél ez biza nagyon rossz pont lehet, hisz a HR-es pichák ezt is figyelik. Ha nincs accountom, az gyanús és rejtegetnivalóra vagy antiszociális személyiségre utal, de mindkettő veszélyforrás.
Végeredményben ugyanúgy hamis képet kell mutatnom magamról, mint az általam úgy utált folyton posztoló, likeoló, szelfiző többségnek.

Hentes pékné módra 2015.06.28. 09:44:21

Én külföldön dolgozom, a külföldi "nagy" linkedint ismerem, a magyart sajnos nem.
Itt főként az indiaiakkal van gond, semmihez nem ért, valami tanfolyamokon szerez papírokat, és olyanokat hazudnak oda, hogy a cégvezetőnek bocsánatot kellene kérnie, és átadni a puha bőrszéket.
Kifehérítik a bőrszínüket photoshoppal (mert sok helyen fehér embert keresnek), minden munkahelyet odaírnak ahol 1 nap után kib*szták őket, de olyan leírással, mintha nagyfőnök lett volna ott.

A másik ami felbasz, az a linkedin iszonyatos pénzéhsége.
Nem tudom már pontosan, de mennyi is egy privát üzenet? Kb 10 euró körül? LOL
Elő lehet fizetni csomagokra, és még a legdrágább nemtomhány 100 eurós havidíjas csomag is korlátos. Küldhetsz 50 üzenetet és ennyi.
Nevetséges.
Szerintem egyébként ott nem lehet munkát kapni. Egy jó HR-es tisztában van ezzel, hogy szemetet ér az egész oldal.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2015.06.28. 13:51:49

Hiányoltam az "update-elem a CV-met, hogy a főnök beijedjen és nagyobb emelést kapjak" játékot. (Aztán persze jön a "megint update-eltem a CV-met, mert nem nagyobb emelést kaptam, hanem kibasztak".)

Ernoke 2015.06.29. 10:47:13

@vészmadár (pica pica): én sem, de ez szerintem jól van így.:D

2015.06.29. 14:15:52

@Szalahaddin: érdekes erre nem gondoltam, bár tényleg antiszoci vagyok :) nem volt fb-om mikor felvettek,a linkedin-t megnézték. férjemnek van fb-ja de sose posztol és nem is nézegeti. uncsi ami ott megy.

Trónkövetelő 2015.06.30. 07:55:46

Tibi, ha már így szóbahoztad a melegházasságot, mint a LinkedInen elfogadható egyetlen politikai tartalmat (természetesen pozitív színben), ezúton megrólak, hogy a faszbúkos oldalad, vagy legalábbis a profilképed még nem szivárványosodott be. Mit fognak így gondolni rólad?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2015.06.30. 07:58:09

@Trónkövetelő: olyan sokat gondolkodtam ezen, hogy már lejárt lett a téma, mire rávettem magam. Pedig nagyon fontos, hogy állást foglaljunk ebben a kardinális kérdésben, hiszen most dől el Magyarország sorsa.

Esetleg még egy schwarz-weiß-rot szóba jöhet, vagy egy fasza kis diszkrét, hungarista háttér nyilaskereszttel... ha valaki megcsinálná az appot... <3

Celtic 2015.07.01. 08:23:51

Nekem is van LinkedIN, meg facebook is. Utobbin max. ket ismerosom van, meg par oldal, amit nezegetek (Haarposok klubja pl).

LinkedIN nem rossz dolog, bar nem keresek allast. Viszont barmikor elegem lehet az egeszol es jol johet (vagy nem, de artani nem fog).

Az tenyleg vicces, amikor xy ismerosom a total felesleges szakertelmemnel endorse-ol vagy olyannal, amirol nem is tudok hogy van...En azert figyelek, fejleszto munkatarsnal nem a TCP/IP ismeretet endorse-olom.

Szoval nem rossz, de havi egyszer jo, ha benezek. Es igen, ott is fejvadaszok talalnak meg...

CheTamás · http://rascasse-f1.blog.hu 2015.07.01. 09:45:56

Szerintem regisztrálok mint a régió legjobb menyét-inszeminátora. Ha kell, nyakkendőben is.
Kicsit megkócsolnak és jöhet a feltörés, mint a higany! Nagyon jól mutat majd a három Budapesti Cink Menyét Díj az accountomon.

Quentaur (törölt) 2015.07.02. 13:17:07

Sziasztok!

Én fent vagyok a Linkedin-en és más közösségi oldalon, pedig nem vagyok.
Nem látom értelmét megosztani, mit ettem, kivel szelfiztem, vagy de 'csini' ez a kép rólad Marika... Szerintem, számomra ebben nincs benefit.
Viszont a munkámból élek, onnan van a fizu amiből eszek, tankolok, ilyesmi... Egyébként mind a kettő ugyan arról szól, megmutatod magad, ahogyan szeretnéd, hogy lássanak. Ha ezt a Linkedin-en teszed, profitálhatsz is belőle. Pl. ajánlanak új munka lehetőségeket... Nem biztos, hogy ez téged érdekel, de mégis jobban esik, mint egy komment a képed alatt, hogy ej, de sukár... Én havonta ránézek, ha van valami érdekes, annak utána megyek. Szóval szerintem ennek van némi (nem sok)értelme. Ellenben a Fészbukk-al. Szerintem annak nincsen semmi értelme. Ill. van, ha adatokat akarnak rólad és a környezetedről, akkor azt prezentálod. Milyen fogyasztó vagy, kb. mennyiből tengeted, kiket ismersz, szóval másnak ez valóban hasznos, de nem neked. A Linkedin-en viszont a karriered van fent, arról szolgáltatsz adatot, az viszont számodra hasznos... Remélem ez így érthető és logikus volt...

Ha valaki azt várta volna tőle, hogy örömöt szerez, az azért csalódni fog... Ez amolyan meló site...

2015.07.03. 00:03:02

@Celtic: nem sok értelme van tényleg, ha olyan endorse-ol, aki úgyse ismer, vagy ha olyan képességet, amit úgyse tud megítélni...ez olyan, mint a like, csak hivatalosabb a neve.

2015.07.03. 00:03:08

A Linkedin a "link" szóból ered! A semmirekellők oldala az! Nehogy regisztráljatok!

Trónkövetelő 2015.07.10. 08:36:08

@Dr. Trejo:
És ne feledjük, a Links németül balt, BALOLDALT jelent. Azt hiszem innentől kezdve teljesen nyilvánvaló kik is ŐK.
süti beállítások módosítása