Gyerekkoromban

2013/09/08. - írta: Modor Tibi

Taszító, igaztalan, fellengzős, áporodott szófordulat, ne használjuk. Hacsak nem vagy hatvan fölött.

Valahogy olyan visszatetsző, amikor egy húszéves siheder vagy egy harmincas, de még mindig infantilis, anyut-aput tanácsért naponta felhívó nő azt mondja, hogy gyerekkoromban. Rosszabb érzés, mintha azt mondaná, hogy emberke vagy valamicskét. Tudjuk-tudjuk, hogy már mindenki ivarérett, és ebben a korban pár évtizede már harcoltak, unokákat neveltek meg családot tartottak fent, de akkor is. És ti?

Attól, mert nagykorú vagy, attól még nem vagy felnőtt!

Tessék elfogadni. Negyvenéves koráig mindenki csak srác vagy csaj. Fiatal - akár tinédzser, ha úgy tetszik. Értem én ám: igen, apáink, nagyapáink már huszonötévesen háromcsaládos apukák voltak, harcoltak, 20 évvel később kalapos-bajuszos meglett EMBEREK és ASSZONYOK, de ez már más világ. Rájuk ne tessék hivatkozni. Tovább élünk, tovább maradunk gyerekek, tovább maradunk fiatalok. Nem akarunk negyvenévesen középkorúak lenni. Megborotválkozunk, normális hajat vágatunk, sportolunk, iszunk, bulizunk, jól érezzük magunkat. Na akarjátok ránk erőltetni az idejétmúlta társadalmi elvárásokat. Ha te öreg akarsz lenni ötvenéves korodra, az természetesen továbbra is opció: élj úgy, öltözz úgy, viselkedj úgy.

És ne... magázz!

Nagyon erőltetett és modoros, amikor egészségtől kicsattanó, fiatal kortársaimmal kell magázódnom boltban, bankban - mert a főnökeik ugye ezt az eligazítást tartották nekik. És hát a tegezés proli, bunkó dolog.

És valahogy sose találom el.

-Helósziasztok!

-Jó napot kívánok.

Újabb próba, tanulva az előzőből:

-Kezét csókolom, jó napot kívánok.

-Helószia.

Hát nektek semmi se jó?

És a kényelmetlen magázástegezés-elkerülés:

-Tehát akkor ezt a papírt kellene kitölteni hétfőre... kamatbiztosítás lesz esetleg? Van lehetőség részletfizetés helyett átutalásra, egyben? Köszönöm akkor, további szép napot.

Szóval ne akadjatok ki, hogy úristen, ezek meg azok letegeztek. Ne írjatok felháborodott hangú beszámolókat, ne kérjétek ki magatoknak. Mert ez a normális. Lehet persze visszasírni a múltat, brigádnaplót vezetni, táskarádiót meg lexikonsorozatot venni méterre, összeszorított szájjal római számokkal írni a dátumot - de a nyelv változik, az ember változik, a társadalom is változik. Mostanában a tegezés válik normálissá (de legalábbis kiterjedtebbé) - pontosan úgy, ahogy amúgy több nyelvben ez már végbement vagy előrehaladottabb állapotban van.

Szóval engem tessék tegezni, hacsak nem valami öcsizős-csendőrpertus bácsi tetszik lenni, akinek az életében az egyetlen irigylésreméltó dolog, amit elért, az a hatvanadik életév. Mert a tegezés az igenis megy tisztelettel is, még ha ez a bácsinak most új is. A magázás meg mehet ordas bunkó módon is. Eleve: Maga. Ilyet kultúrember nem mond, ezért is használják közéletiműsor-vezetők még mindig örömmel. Ön? Nagyon gáz lenne?

Visszatérve: önellátók vagyunk, nagykorúak, okosak, szépek. De nem felnőttek. Tessék inkább élvezni azt az elátkozott időszakot, amivel most Európában annyira nem tudnak mihez kezdeni. Céltalan tengés-lengés? Ugyan, nem mindenki Manu Chao-féle dél-európai. A családalapítás meg várhat, nem akarhat mindenki negyvenévesen elhízott, rosszfogú, hajcsavarós nagyszülő lenni. Nincs itt semmiféle nemzethalál, egyszerűen kicsit várunk még. És azt meg ne akarja senki, hogy szükségből vállaljunk családot, mert annál rosszabb nincs.

De igenis, tessék elmenni mértékkel inni, gyúrni, bulizni meg ODAFIGYELNI - lehet ám új ruhákat-szemüveget is venni, és nem ugyanolyan igénytelenül, szakadtan kinézni, mint a koleszban, szegénység szülte jópofaságból. És attól, mert ami rajtad van, tíz-húsz éve divatos meg drága volt, az mostanra lehet, hogy már szarul néz ki. Az ABBA-lányoknál még annó sexy volt egy húszassal idősebbre sminkelni magunkat, ez most nem kurrens. És az se biztos, hogy a bajusz-szakáll fog titeket érettebbé, komolyabbá varázsolni. Főleg, ha férfiak vagytok. Bocs: pasik, srácok!

Gyerekkoromban... már komoly felnőtt vagyok, igaz, anyukám intézi az összes ügyemet, támogat pénzzel, csütörtöktől vasárnapig minden este bebaszok, hó végére elfogy a nem túl kevés fizetésem, de azért gyerekkori ábrándos emlékek...

Térj észhez, öcsi! Hugi.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása