Hogy miért nem nézek már magyar focit?

2012/12/27. - írta: Modor Tibi

Mert színvonaltalan, reménytelen, szar pénztemető az egész. Öntik bele folyamatosan a milliárdokat, kalandoroknak-haveroknak bevallottan kiváló pénzmosási lehetőség, de jobb az nem lesz. Megy az adófizetők pénzén a luxusakadémia, Stadler után újabb és újabb csillogó stadionkomplexumok a falu szélire, szerződtetünk pénzéhes külföldi, középkategóriás játékosokat edzőnek, a gyerekeket úgy adják-veszik külföldre, mint vásárban a lovakat szokás... A magyar foci olyan, mint az Újpest: mindig jövőre lesz bajnok. Leraktuk egy ütőképes válogatott alapjait, látok biztató jeleket, célunk, hogy megszerezzük a selejtezőcsoport biztos 3. helyét, és majd az EB/VB-selejtezőkön kijuthassunk a soron következő világversenyre. És megint: folyton látunk biztató jeleket.

Namost nekem erre már nincs időm, Irapuato meg a tészta után meg aztán végképp nincs. Hogy miért? Nem részletezem, Végh Antal remekül megírta a kor- és kórismét a Modoroson, Isten nyugosztalja. Egy végtelenül reális, ámde pozitív töltetű emberke volt, csak hát a közeg az ilyeneket nem csupán visszahúzza, hanem megtapossa, összerugdossa. Ő jót akart, s jól.

Na de a lényeg. Amióta csak az eszemet tudom, olaszdrukker vagyok. Már a 82-es VB-n beleszerelmesedtem ezekbe a labdaművészekbe, és talán az egyetlen válogatott, akiknek szívből tudok szurkolni minden körülmények között, még akkor is, amikor a magyarokkal ("a magyarokkal") játszanak együtt. Engem nem érdekel, hogy ide születtem, vagy ki volt nagyapám meg a nagymuterom, de amíg nem tanulnak meg ezek a gyökérlábúak a mi pénzünkön rendesen játszani, addig marad mindig a legszimpatikusabb válogatott. Az olasz, persze. A sors igazsága, ahogy 2006-ban visszakapták a hazai pályán, majd az USA-ban szerencsétlenül elbukott VB-aranyat. Bizony, a srácokkal kórusban skandáltuk, hogy Forza Italia, Forza Azzuri - spriccelt mindenkire a bizsergető pezsgő, egészen átnedvesedünk, tiszta extázisban ünnepeltünk az olaszdrukker haverokkal.

A klubfutball imádata is teljesen magába szippantott. Megrögzött Júve-szurkoló vagyok, mit nem adnék azért, ha egyszer eljutnának Magyarországra is... és bizony a Barcát már 92-ben imádtam, szóval nem csak afféle divatbarszáskodás. A jó focinak szurkolok alapból, mindenki szimpatikus tud lenni, ahol éppen jó focit játszanak. Mourinho pl. amerre csak járt, és amihez nyúlt, az menten arannyá változott. Igen, egy arrogáns arc, de ez csak az álca, ez a megtévesztés. Hatalmas szíve van annak az embernek, és őrület, hogy miket tudott kihozni a legcsökönyösebb emberekből, most a Reálnál is.

Magyar klubfoci? Van olyan? Ne viccelj. Premiership, Serie A, Bundesliga, Eredivisie, Primera División, Slovenský pohár - igen, ott még igazi labdarúgás folyik, nem csak focizgatnak. És nekem ne ossza senki az észt, hogy mit nézzek, mit szeressek. A magyar fociból tudod, mi hiányzik a legjobban? Nem, nem is a technikát mondom meg a színvonalat, mert hát nem tudnak játszani, hát Istenem. Nem. Az hiányzik, amire a magyar nyelvben igazán csak egy ilyen bicebóca kifejezés létezik: a szenvedélynek csúfolt valami. Mennyivel kifejezőbb az angol passion vagy a német Leidenschaft, amolyan hangulatfestő többlettöltettel rendelkezik! Szóval ez nincs meg a magyar fociban: a szív. Mert hát ugye, játszanak a nyugati bajnokságokban is idegenlégiósok szép számmal, sose volt titok. Ám oda tényleg csak a legjobbak mennek, elég csak a Bundesligát megnézni. Igen, kibaszott sok pénzt keresnek - sose tagadta senki. A minőséget, a legjobbakat meg kell fizetni. Hogy tudná szívét-lelkét kitenni a pályán a sportoló, ha közben azon jár az esze, hogy penészedik az öltözőben a fal, hogy a tulajdonos már három hónapja nem osztott prémiumot, hogy másképp nem tudja beiskolázni a kislányát ősszel, ha nem trükközik kicsit a tippmixszel? És ott komoly energiát, rengeteg pénzt és szellemi tőkét fektetnek az utánpótlásba, nem csak jugoszláviai játékostemetőkből szerzik az idegenlégiósokat menedzsernek csúfolt bűnözők. Nézzük csak meg a MUTD vagy a Barca utánpótlás-akadémiáját, majd nézzünk el mondjuk a BKV Előre szebb időket is látott sporttelepére! Ég és föld. A Barcánál már 2-3 éves korukban összeszedik a legtehetségesebb gyerekeket, és az év 365 napján edzenek és tanulnak. Nincs nyivákolás, iPad meg Playstation - ott foci van, labdarúgás, edzés, és mindenekfölött a játék és egymás szeretetére, tiszteletére való történő nevelés. Ezek a srácok ott a spanyol válogatottban együtt nőttek fel, ismerik egymás rezdüléseit, már egy puszta szemvillanásból tudják, hova adják a labdát, ott nem passz van, ott játék van, de olyan összjáték, amit itthon egyik hajógyáris kis köcsög focista sem tud soha felérni ésszel.

De NEM vagyok divatszurkoló. Egyrészt én már akkor szurkoltam a Júvénak, Bayernnek, Manchesternek, Milánnak meg a Reálnak, amikor te még talán faterodékkal nézted a kis Junosztyon a 90-es vébét a telken, másrészt amíg itt játszanak jó és színvonalas focit "passion"-nel, addig nekik fogok drukkolni, igen, akkor is, ha történetesen bármelyik összevásárolt szar kis kirakatcsapatunkkal fognak játszani. Már amennyire magyar az a csapat, amiben a kezdőcsapatból hét ember nem magyar állampolgár.

Szimpatikus? Hogyne. A 86-os belga; a strandról visszajött, majd később EB-győztes 92-es dán; a 94-es svéd és bolgár; a 96-os, a karikás játékokon (!) aranyérmes nigériai; a 96-os cseh; a 98-as horvát; a 2000-es román; a 2002-es török; a 2008-as orosz - ők mind-mind nagyon szimpatikus kis csapatok voltak. Akik valami nagyot mutattak, erőn felül teljesítettek, egyfajta kis dávidokként a sok góliát között. Nekik lehetett szurkolni, ők tudtak még valami igazán nagyot villantani. Nem ám csak bundagyanús sörmeccseken vagy szinte tét nélküli selejtezőn, hanem igazi világversenyen, valódi tétért, valódi továbbjutásért.

Na ide nem fogunk mi soha, de soha eljutni. És tudod, mit? Ne is jussunk, jól van ez így. Kicsit igazi kívülállókként szurkolni, figyelemmel kísérni a világversenyeket - mindig kiválasztani, ki a rokonszenvesebb, és örülni, hogy nem mi égünk ott 8-9 gólokkal, hogy még többen röhögjenek rajtunk.

És igen, tavasszal megint megyünk majd a párommal a Nou Campba, és talán egyszer a San Sirót is megjárjuk - mert megérdemeljük.

50 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zorita 2012.12.27. 15:37:29

Jó kis CSATTANÓ: "És igen, tavasszal megint megyünk majd a párommal a Nou Campba, és talán egyszer a San Sirót is megjárjuk - mert megérdemeljük."

Szandeeekahh · http://twod.blog.hu/ 2012.12.27. 15:53:20

Gyönyörűséges. Talán csak az a szebb, amikor a mucsaröcsögei katalánok, meg az alsókukutyini reálosok összecsapnak a fácsén az El Klásszikó -kurva anyád sporttévé- előtt, alatt, után.

Ja, és Mourinho? ne szopassá' már. alap, hogy őt Josénak, vagy Mourónak hívod.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.12.27. 16:22:20

Hú, azért meredek dolog akár még csak viccből is Mourinho-t és a jó focit kis híján egy mondatban emlegetni, de amúgy tetszik a poszt.

Kelly és a szexi dög 2012.12.27. 16:28:08

A Barcelonánál más is van...homár csapat!

Matróz Kommandó 2012.12.27. 16:32:26

Vazze, most jöttem rá, hogy Modor Tibi nő!!!!

Zorita 2012.12.27. 16:50:44

@Matróz Kommandó: Nem hiszem, a nőknek aztán végképp nem szokott leesni, hogy a Barcelonának drukkolni mennyire égő.

Robinzon Kurzor 2012.12.27. 16:56:51

Nem tavasszal, hanem ősszel.
(Járunk a Nou Campba, mert megérdemeljük.)

A többi stimmel, rég röhögtem ilyen jót saját magamon!

dr kíváncsivagyok 2012.12.27. 17:01:11

Minden diktátornak van hobbija...van akinek a festés ,..van akinek a foci...
(csakhogy a festés olcsóbb...)

Gudzilla 2012.12.27. 17:29:05

Ööö, nem az istenített olasz pöcegödör van tele bundabotrányokkal!? Pedig ott aztán szórják a pénzt mint a kölest. Az olasz válogatott meg mint szimpatikus labdazsonglőrök, na bazmeg... ezért kár volt elgurítani a gyógyszered.

Tintus 2012.12.27. 17:34:58

Nyugodtan írjuk le:
a magyarok nem tudnak pontosan passzolni, egyenesen rúgni.Lassú a labdakezelés, mire lekezelik ellökik eltaszigálják őket kibillentik az egyensúlyukból.
Lassan passzolnak, nem tudnak háromszögezni.
Miért nem ezeket gyakoroltatják be? Jól láthatóan ebben járnak előttünk a németek, angolok, olaszok stb.

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2012.12.27. 17:51:31

a 2002-es szenegáli csapat is kurva menő volt!

Szandeeekahh · http://twod.blog.hu/ 2012.12.27. 17:54:50

@Tintus: fasznak pofázol bele a szakmába?! na látod az ilyen közeg miatt nem lehet futballt csinálni itthon. Mert mindenki jobban ért hozzá, mint a LICENCES edző! Aztán a 20. percben már megy, hogy kurvagyenge. Fel kéne fogni, hogy nem vezetnek előre az ilyen disszonáns hangok fiatal barátom, magyarok vagyunk a büdösúristenit, mind azon dolgozunk, hogy egy kis boldogságot hozzunk. Miért nem lehet ezt megérteni? Ki kéne jönni a stadionokba, és akkor nem csak a huligánok járnának a meccsre. Miniszterelnök Úr is ezen dolgozik, ezért lesz bevezetve a szurkolói kártya, jöjjenek végre a családok a stadionokba. Én annyira hiszem, hogy valami megmozdult végre a magyar futballban. Ott vannak az akadémiák, jól szerepel a válogatott, most menetelt a Vidi az EL-ben, tessenek már végre meccsre járni.

vtbxx 2012.12.27. 18:04:42

Jó írás, de nem elég "modoros" :) Nem lehet egyszerre rajongani a Milánért meg a Juvéért, hát hol marad a sznobéria? :)

Amúgy tökéletes a felsorolás a szimpatikus kis csapatokról. Nekem még a mindenkori skót, majd a mindenkori lengyel válogatott a szívem csücske :)

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2012.12.27. 18:12:28

@Szandeeekahh: :D Muhaha :D Bruhaha :D!!! Ha ezt szarkasztikus poénnak szántad...
hát nem jött át! Talán, ha idézőjelbe tetted volna a teljes mondanivalód...
"Ki kéne jönni a stadionokba, és akkor nem csak a huligánok járnának a meccsre." Hogy a fenébe jöttél rá erre? Nem értem! Vezesd már le, kérlek, az összefüggést!
"...menetelt a Vidi az EL-ben..." tegyük hozzá, hogy 7 és fél külföldivel a kezdőben, akiket qrvára meg kell fizetni! Kérdés, hogy kinek a pénzét osztogatja a Vitya? Na, kinek a pénzét? Mondjuk, az már tényleg a magán nyomorom, hogy számomra úgy szerethetetlen bármelyik magyar csapat is (vagy inkább "magyar" csapat), hogy alig játszik bennük magyar... Jól tudom, vannak kivételek, de a Paks "ződfehér" azért nem, az MTK meg alapból nem szimpatikus!

reccs 2012.12.27. 18:31:19

@Szandeeekahh: Én annyira hiszem, hogy valami megmozdult végre a magyar futballban.

Ja, most múlik a hullamerevség.

lanyi 2012.12.27. 18:34:12

@Szandeeekahh:

Menetelt a Vidi????

Hol?:)

Jól szerepel a válogatott??

Melyik?:)

40 azaz negyven focista ellen folyik büntetőeljárás csalás (bunda) miatt.Egy sportvezető öngyilkos lett.
Ezek a tények...

csárli hárper 2012.12.27. 18:37:27

magyar foci? nem könnyű ennyit írni a semmiről...

vladimir964 2012.12.27. 19:03:56

Az egész magyar foci legjobb jellemzését a focihoz abszolút analfabéta feleségem adta: pár évvel ezelőtt néztem egy német Bundesliga meccset, majd átkapcsoltam a magyar NB1 aktuális förmedvényére. Mindkét meccs közben járt-kelt, csinálta a dolgát, egyszer csak a magyar meccs közben megszólalt: "Te, ezek még melegítenek? Mert sokkal lassabban futnak, mint azok az előbb..."

kemény keleti kommentelő 2012.12.27. 19:14:33

"válogatott, akiknek szívből tudok szurkolni minden körülmények között, még akkor is,"

ennek így nincs értelme
helyesen:
mindíííííííg minden körülmények között

csapos1 2012.12.27. 19:28:34

alapvetően rossz mentalítás, ha lesz pénz, lesz foci.
ha lesz foci lesz pénz.
reklám, tv, jegyárbevétel.
addigis lófasz a zaranylábú gyerekek valagába.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.12.27. 19:34:01

talán nem mindenki osztja véleményem, de ettől még MÉLYSÉGESEN igaz: a focit szeretni homár dolog.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2012.12.27. 20:05:03

Kicsit nagyot merített a poszt, kiterjeszkedett a címbéli kereteken kívülre, sőt az egész mű súlypontja a külföldi klubfocira helyeződött.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.12.27. 20:08:00

@vészmadár (pica pica): kábé egy hónapja egy piac büfétraktusa környékén őgyelegtem, remélve hátha elcsípek valami jó szöveget, ami nem is maradt el. 3 középalkeszkategóriás burnyák a fociról beszélgetett.
Akkor értettem meg, hogy miért hagy hidegen ez az ostoba játék.

Amatőr 2012.12.27. 20:26:04

"Akkor értettem meg, hogy miért hagy hidegen ez az ostoba játék. "

Szerintem Te tévedsz, mert a foci remek játék, jó nézni és/vagy jó játszani.

Csak a magyar labdarúgás egy nagy rakás bűzlő szzzzz..erencsétlenség. És bizony nem a nézők - khm - izélték el. Ma csak pénzmosoda, egy-két ezer hülye statisztálása mellett.

regress 2012.12.27. 20:38:22

@Somló November: a viktor, a csányi,és tompika beszélgettek.baj??

Dr_utcai_arcos 2012.12.27. 20:39:20

@Szandeeekahh: né mán, csak megtalált a sok hülye:).Tőlem kapsz egy 10-est!

Zabaalint (törölt) 2012.12.27. 20:46:56

@Amatőr:
A foci alapvetően 2 okból népszerű játék:

1. Könnyedén összehozható a játék, csak kell egy placc, egy labda, kaput pedig akár két tárgy földre helyezésével is ki lehet alakítani, és valamilyen szinten bárki tudja játszani, bármiféle előképzettség nélkül (míg más játékoknál van egy minimum, pl. kosárlabdához labdát kell tudni vezetni lehetőleg lépés nélkül, jégkorongnál korcsolyázni, stb.). Ezen kívül bármely kultúrkörből érkező számára élvezhető többé-kevésbé.

2. Nézőként nem egy eseménydús játék, de pont ez benne a pláne, mivel a másodlagos tevékenységek sokkal jobban űzhetőek, mint egy eseménydús játék nézésénél, gondolok itt a meccsen a szurkolásra (skandálás, ordítozás, stb.), sörözésre, köpködésre, balhézásra, stb.

+1 Lehet róla okoskodni, mert bárki úgy érzi, bele tud ugatni.

És lényegi különbség nincsen a hazai és mondjuk az olasz foci között, nyilván utóbbi jobb, de nem annyival, hogy utóbbi egy izgalmas játék, előbbi meg egy rakás unalom lenne. Igazából önmagában, nézve és nem játszva, mindegyik egy rakás unalom lenne, csak a 2-es pontban említett körítés miatt lett a világ legnépszerűbb játéka.

Ambiorix 2012.12.27. 21:56:32

A Júvéért plusz pont jár! :)))

felcsúti kimdzsongil fan club 2012.12.27. 22:00:48

megvan a megoldás!
1., 20 évre megszüntetni a nb1,2,3 meg tököm tudja hány focit, az összes hivatalosat.
2., ezidő alatt kifejlődne egy tényleg focizni akaró társaság-generáció
3.,meló melett hagyni őket focizni és nem agyonfizetni őket kapumellérugási pótlékkal és tsaival,

the_line 2012.12.27. 22:25:09

@Zabaalint: ezzel nem értek egyet. Ilyen alapon könnyen játszható elég sok sport, a pingpong pl két tepsivel egy tetszőleges asztalon, vagy kosár két szemközti falra krétával rajzolt vonallal(kb annyi köze van a kosárhoz,mint a két letett sörösüvegnek a kapuhoz). előképzettség is kb annyi kell hozzá, ahhoz hogy lassan tudj pattintva labdát vezetni nem kell több gyakorlás, mint lábbal egy erősebb passzt átvenni vagy labdát vezetni úgy,hogy ne pattanjon el töled a labda...

Az pedig,hogy nem eseménydús,hát meccse válogatja,meg a szar meccsnek is lehet nagyon izgi 10-15 perce, de általában tényleg igaz,ha más sportágakhoz méred. De ez is benne a pláne,mert ha történik valami, pl egy nagy védés, egy kapufa vagy egy gól,az sokkal nagyobb érzelmi reakciókat vált ki. Egy kosármeccsen elég sok az esemény(pl kosár), de annyira, hogy ha kimész közben pisilni, jó eséllyel semmiről nem maradsz le,az egyik dob 6 pontot, a másik 4 et, kihagytak egy büntetőt, hát na. Ha szoros a meccs,az utsó percek izgalmasak,ott mindennek lehet jelentősége,de előtte nem nagy dolog önmagában egy kipattanó ziccer. Ha meg minden a körítésről szólna,a baseball meg az amerikai foci hódította volna meg a világot.

A magyar és az olasz foci között meg sajnos van lényegi különbség. Mint bármelyik sportnál a legszarabb ligák egyike és a csúcsliga közt. Pl magyar kosárliga vs nba. Nem hiszem,hogy nagy hezitálás kéne ahhoz,hogy eldöntsd,melyiknek a rangadóját szeretnéd inkább megnézni. Persze ízlések és pofonok, a sportpreferenciát sem lehet/kell racionálisan megindokolni, ízlés dolga.

Egyébként ha már ott tartunk,hogy előbb a pénz,aztán a foci, akkor eszembe jutott,hogy megy a sírás,hogy nincs magyar tulajdonú ipar, hát ha engem is kitömnének pár százmilliárddal, csinálnék olyan gyárat, hogy megjelenne a gyáram a nemzetközi piacon is.

Lövésem persze nem igazán van az iparhoz, de megvenném azokat a külföldi szakembereket, akik valamelyest értenek hozzá,de annyira nem, hogy drágák legyenek. A'la videoton fc. Biztos tudnék foglalkoztatni is annyi embert, akik egy átlag nb1es meccset megnéz. Nem szórakoztatni, foglalkoztatni! De szórakoztatnám is öket, csinálnék egy műfüves pályát a dolgozóknak. Persze hosszabb távon lehet,hogy befulladnék,de annyi esélyem van a dicsőségre,mint a vidinek...

kennyking 2012.12.27. 22:26:52

@vészmadár (pica pica): Szerintem nem liberális dolog a focit szeretni.Én nem vagyok liberális, mégis szeretek focizni.Nézni csak Liverpool meccseket nézek, speciel, abban mostanában nincs nagy élvezet.

Kászon Tomi · http://kulturjunkie.blog.hu 2012.12.27. 22:34:24

Egy ilyen poszt mégis hogy kerülhet ki az index.hu jobb hasábjára? Sokkal jobb és érdekesebb cikkek vannak a blogokon, mint ez. Járjál csak külföldre meccsekre az való neked. :) Én, akkor is imádok Fradi meccsekre járni, mert ez az életünk.

Zabaalint (törölt) 2012.12.27. 23:33:50

@the_line:
"Ilyen alapon könnyen játszható elég sok sport, a pingpong pl két tepsivel egy tetszőleges asztalon, vagy kosár két szemközti falra krétával rajzolt vonallal(kb annyi köze van a kosárhoz,mint a két letett sörösüvegnek a kapuhoz)"

Nem, ez nagyon rossz hasonlat, a foci ugyanis nem a szabvány körülmények között elterjedt, mert nem szabvány körülmények között született, és igenis foci az is, ha valamit csak úgy kijelölnek az utcagyerekek kapunak. A kosárlabdát viszont egyáltalán nem helyettesíti, amit mondasz, mert még csak nem is hasonlít rá.

"előképzettség is kb annyi kell hozzá, ahhoz hogy lassan tudj pattintva labdát vezetni nem kell több gyakorlás, mint lábbal egy erősebb passzt átvenni vagy labdát vezetni úgy,hogy ne pattanjon el töled a labda..."

Ez sem jó összevetés, a kosárlabdát egyszerűen nem tudja vezetni az, aki sosem próbálta, a focilabdát viszont végig tudja rugdosni A-ból B-be az, aki sosem csinálta. Erős passzt átvenni, vagy pontosan rúgni az már nem belépő szint, nem feltétlenül szükséges ahhoz, hogy játszani lehessen valahogy. Szóval a kosárlabdában a labdavezetés kb. olyan, mint a sakkban az, hogy tudd melyik bábuval hogyan lehet lépni, amiket felsoroltál, nem olyanok.

Ami az eseményeket illeti, éppen attól nagy szám egy-egy védés vagy gól, mert kevés van belőle, míg kosárlabdában vagy kézilabdában sok.

Az pedig nem lényegi különbség, hogy a csúcsliga, vagy egy gyengébb ország ligája, ha valaki kedveli az adott sportágat, akkor az 50. és az 51-edik legjobb válogatott meccsét is élvezi, nyilván a preferencia, hogy a legjobbat nézi, de akinek a magyar foci unalmas, az olasz meg izgalmas, az valószínűleg inkább csak megjátssza magát. Pl. sokan írják, hogy olyan egy magyar focimeccs, mint ha csak bemelegítenének, na de ugyanezek az emberek ha az 50 évvel ezelőtti magyar fociról lenne szó, áradoznának, holott akkor még jóval kevesebbet futottak a pályán. Én azt is kétlem, hogy technikailag a mai magyar játékosok rosszabbak lennének az akkoriakhoz képest. Egyszerűen csak máshol fejlődött többet a sportág, mint nálunk. Na de ha 2 NB1-es csapat játszik egymás ellen, akkor azok hasonló erősségűek, tehát elvileg izgalmasnak kellene lennie a meccsnek.

Szandeeekahh · http://twod.blog.hu/ 2012.12.28. 00:20:59

@Fot L' Mondó: @reccs: @lanyi: Fiatal barátaim, nem ezek a disszonáns hangok visznek előre. ÉN megértem, mert magukban ugyanaz a csalódottság van, mint bennünk. De higgyék el, hogy igenis meglesznek a stadionok 2012-re és úgy érezzük, hogy valami most megmozdult. Elhihetik, hogy amikor megláttam azt a mocskos szar cédulát, amiről ketten is biztosítottak, hogy a mi nevünk lesz rajta, akkor üvölteni tudtam volna, hogy Platini GYAKA! De igenis be kell most bizonyítani, és a török meccsen is nekünk volt dörcifül, és ott van most a Dzsudzsák is, aki aranyos, okos, ügyes játékos, és meg van benne a kellő csibészség. Meg a Gézafiam, aki fiatal, intelligens, jóképű, nyelveket beszél.

@Dr_utcai_arcos: javaslom dobjunk össze a posztoló úrnak egy Siófok-Pápa ligakupa belépőre

Tintus 2012.12.28. 01:32:58

Szandeeekahh :Azt gondolod nagyon értesz hozzá? Te a magyar focit nézed, hogy ennyire tetszik?Mert nekem meg nem .A vidinek meg végig hatalmas szerencséje volt minden meccsen, ellenfelei rengeteg gólhelyzetet kihagytak.Játékosainknak sajnos alapvető hiányosságai vannak. Ezek a nálunk játszó ötödrangú külföldiek meg nem lendítik fel a sportot.Szerinted egy magyar játékos a 11-es pontról mondjuk a bal felsőbe 10-ből hányszor találna be?! Pedig leállított labdáról beszéltem és nekifuthat...

Orszag 2012.12.28. 02:39:20

Azt hiszem, az itt kommentelgető focibuzik nem értik a lényeget. Vagy csak én nem tudom eldönteni néhány kommentről, hogy "hülye vagy csak troll?". De végül is mindegy, akinek az az élete, hogy egy ordenáré csapatnak szurkoljon részegen hőzöngve, lelke rajta.

Szandeeekahh · http://twod.blog.hu/ 2012.12.28. 09:02:43

@Tintus: a külföldiekben egyetértünk, hogy éppen csak lejöttek a fáról, és már hozzák is őket ide. A fiatalok viszont ügyesek nagyon, meg van bennük a kellő csibészség és potenciál. Bár ez már a '90-es évek közepén is megvolt, ha láttad a Kabát Peti könyvét. Persze régebben Kálmán bá' a Farkas Jancsival a melósok által otthagyott sörösüvegekre lövöldözött az edzés után. De hát ők világválogatottak voltak, meg az angol királynő is személyesen gratulált a teljesítményhez a '66-os világbajnokság után.

@Orszag: fiatal barátom mindenről lehet viselkedést komponálni, de ez itt a modoros. nagyfokú irónia, nem kell ám komolyan venni. ebben maguk a komponálók is meg fognak erősíteni.

2012.12.28. 10:26:59

@Tomi9046: Index címlaphoz képest egész kevés hozzád hasonló hallucinált ide :D

Amatőr 2012.12.28. 12:18:27

@Zabaalint: ""És lényegi különbség nincsen a hazai és mondjuk az olasz foci között, nyilván utóbbi jobb, de nem annyival, hogy utóbbi egy izgalmas játék, előbbi meg egy rakás unalom lenne. ""

Nos a Trabant is és a VW is népautó,mindkettő halad az úton. De ülj bele és döntsd el, mekkora a különbség. Ezért aztán ma már csak néhány Trabi pöfög az utakon. Mert az autósok érzik a különbséget.
Mint ahogy a szurkolók is. Nézd meg, hogy manapság hányan és kik látogatják a meccseket.

Persze mindig lesznek néhányan, akik a balhé kedvéért kijárnak a meccsekre, vagy az a pár ezer szerencsétlen, aki a milliárdokból összetákolt Vidi
agyatlan rúgkapálásáról azt képzeli, hogy az a foci. Nincs olyan sz@r meccs, amelynek ne lenne nézője. Ha más nem, hát a portás és a kisfia.

De focizni jó. Igen, legyél bár kétballábas, vagy cselgép, elférsz a "grundon" - ha még van ilyen - és két-két tégla megfelel kapunak.

Orszag 2012.12.28. 12:20:33

@Szandeeekahh: Egy ideje olvasom már a blogot, de épp' ez az, hogy néhol nagyon nehéz iróniát fölfedeznem.

2012.12.28. 13:15:25

Nem hiába mondják Angliában, hogy a foci a munkások sportja, a rögbi meg a bankároké.

Zabaalint (törölt) 2012.12.28. 14:14:07

@Amatőr:
Ha szeretsz autót vezetni, a Trabantot is szívesen elvezeted, még ha inkább a Volswagent választod, ha van rá lehetőséged. Ezért mondom, hogy én értem a motivációt, hogy jobb olasz focit nézni, de aki szeret focit nézni, az nem mondja, hogy magyar focit nem lehet nézni, csak azt, hogy jobb olaszt.

Ami a balhékat illeti, ott még inkább van, ahol jó a foci. De amúgy is szurkolói vérmérséklet kérdése, hogy csak megtapsolod a gólt, hangosan biztatod a fiúkat, síppal, kerepelővel hangoskodsz, anyázod az ellenfelet vagy a bírót, veréssel fenyegeted őket, megdobálod a játékosokat, vagy akár ledöntöd a kerítést, és nekiesel a bírónak/játékosnak/ellenfél szurkolójának, esetleg meccs után várod meg az ellenséget. A lényeg, hogy egy kevés eseménnyel járó sportág, amelyben ráadásul relatív hosszú is egy meccs, a legalkalmasabb erre. Meg a TV előtt sörözéshez is.

Én mondjuk különösen nem szeretek focizni, de van hogy élvezetes számomra is, ellenben nézni számomra dögunalom.

Amatőr 2012.12.29. 15:04:43

@Zabaalint: Ha szeretsz autót vezetni, a Trabantot is szívesen elvezeted, még ha inkább a Volswagent választod, ha van rá lehetőséged. ""

Neeeem!
Ha már ültem vw-ban, akkor nem veszek Trabit. Már ha van választási lehetőségem. És mostanság a döntő többségünknek van, és tojunk kimenni a magyar meccsekre.

""Ami a balhékat illeti, ott még inkább van, ahol jó a foci."'"

Na, ez meg alapvető tévedés!
Tudomásom szerint épp ott nem jellemző a balhé, ahol a nézőt leköti a jó foci.

""Én mondjuk különösen nem szeretek focizni, de van hogy élvezetes számomra is, ellenben nézni számomra dögunalom. ""

Magánügy!

Zabaalint (törölt) 2012.12.29. 21:34:40

@Amatőr:

"Ha már ültem vw-ban, akkor nem veszek Trabit. Már ha van választási lehetőségem."

Ha csak azt tudod megfizetni, akkor veszel. Ha a vezetés a mániád, akkor meg a lehető legtöbb autót kipróbálnád, beleértve a Trabantot is.

"Na, ez meg alapvető tévedés!
Tudomásom szerint épp ott nem jellemző a balhé, ahol a nézőt leköti a jó foci."

Pl. Angliában? LOL

Egyébként Magyarországon éppen azért van sok balhé, mert volt jó foci, nincs jó foci, és még régen sikerült kitermelni azt a réteget, akik balhéznak, és ez a réteg hagyja ott utoljára a süllyedő hajót, mondjuk az meg a legnagyobb vicc, hogy ma már két magyar majdnem ökölre megy ha két különböző külföldi csapatnak szurkolnak. Vagy megmondják egymásnak, hogy aki az X csapatnak szurkol, az egy buzi.

"Magánügy! "

Pontosan, éppen annyira, mint amennyire szerinted meg egy izgalmas játék.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.12.30. 00:40:31

Ma részese voltam egy kocsmai focimeccsközvetítésnek...
Volt ott fogatlan, bibircsókos Luk Szkájvólker fejű fószer, meg Arsenal sálas-sapkás krapek, de úgy hogy a dokkmunkás sapkára rávolt húzva a bézból sapka, nyakában a sállal, aki végigkommentált minden helyzetet. Közben meg zajlott a kocsmában az élet. Olyan modoros szöveget nyomtak, hogy Tibi olyat akkor sem tudna kanyarítani, ha egy éven keresztül ott ülne. De talán jobb is így.

tintamin 2012.12.30. 14:51:16

Hahaha, állat!
Meg a kommentelők közt azok, akik halálkomolyan veszik magukat, és nekiállnak pont a cikk stílusában "szakmázni": hatalmas! Helybe szállítják a bizonyítékot, hogy ilyen létezik.

Amatőr 2012.12.31. 08:36:17

@Zabaalint:
""Ha csak azt tudod megfizetni, akkor veszel. Ha a vezetés a mániád, akkor meg a lehető legtöbb autót kipróbálnád, beleértve a Trabantot is.""

Szándékosan félreértesz! Ez már rég nem pénzkérdés!
A kínálat óriási, kiválaszthatod a legjavát is ugyanannyiért. Azaz, ha perverz mazochista vagy, akkor ücsörögj a Trabidban és járj magyar focimeccsre.

"Na, ez meg alapvető tévedés!
Tudomásom szerint épp ott nem jellemző a balhé, ahol a nézőt leköti a jó foci."

""Pl. Angliában? LOL""

Barátom, mélyen alulinformált vagy, mert az angol stadionokra évtizedek óta NEM JELLEMZŐ a balhé!
A nézőtér tömve szurkolókkal, a balhésok meg a sitten nézhetik a meccseket.
A hazai rendezvényekre jellemző az a pár száz látszólag emberi lényből álló "keménymagnak" nevezett horda, amely a balhét, verekedést, törés-zúzást, stb műveli.

"Magánügy! "

Pontosan, éppen annyira, mint amennyire szerinted meg egy izgalmas játék. ""

Nos, én arra gondoltam, hogy szeretsz, vagy nem szeretsz focizni. Vagy vadevezni.. Vagy ultizni.

Zabaalint (törölt) 2013.01.03. 15:22:34

@Amatőr:
"Szándékosan félreértesz! Ez már rég nem pénzkérdés!
A kínálat óriási, kiválaszthatod a legjavát is ugyanannyiért. Azaz, ha perverz mazochista vagy, akkor ücsörögj a Trabidban és járj magyar focimeccsre."

Nem értelek félre. Ha valaki valamit szeret csinálni, akkor az alsó és a közepes minőséget is szereti (a foci skáláján legalább közepes a magyar élvonal focija, hiszen a legalja az teljesen botlábú, nem focisták meccse lenne), nyilván ha lehet, a jobbat választja. Én nem azt írtam, hogy nem érthető, ha valaki az olasz focit jobban szereti nézni, hanem azt, hogy az nem őszinte, ha az olasz focit jó nézni, a magyar focit meg rossz ugyanennek az embernek. Aki szeret focit nézni, annak a magyar focit jó nézni, de az olaszt sokkal jobb.

Egyébként itthonról nézve anyagi helyzet kérdése is, hiszen mondjuk élőben nem annyira olcsó elmenned egy olasz élvonalbeli mérkőzésre, és egy Trabant is olcsóbb, mint egy Audi.

"Barátom, mélyen alulinformált vagy, mert az angol stadionokra évtizedek óta NEM JELLEMZŐ a balhé!
A nézőtér tömve szurkolókkal, a balhésok meg a sitten nézhetik a meccseket."

Te nem tudod miről beszélsz. Igen, ma már nem jellemző, de ennek előzménye volt, rengeteget költöttek arra, hogy ezt a problémát kezelni tudják. Ma leginkább azért nincsenek balhék, mert nincsen rá lehetőség, nem azért, mert nem lenne rá igény.

"A hazai rendezvényekre jellemző az a pár száz látszólag emberi lényből álló "keménymagnak" nevezett horda, amely a balhét, verekedést, törés-zúzást, stb műveli."

Mint írtam, annyira megcsappant a szurkoló réteg, hogy ezek maradtak. Nem mert ők többen lennének most a rossz foci miatt, mint régebben.

"Nos, én arra gondoltam, hogy szeretsz, vagy nem szeretsz focizni. Vagy vadevezni.. Vagy ultizni. "

Te jöttél az általános kijelentéseddel, hogy márpedig a foci az egy izgalmas, látványos sportág, amit űzni és nézni is jó. Ez az általános kijelentésed viszont nem több, mint a te ízlésed, az enyém meg más, mindenkié más.

Amatőr 2013.01.04. 15:40:28

""Aki szeret focit nézni, annak a magyar focit jó nézni, de az olaszt sokkal jobb.""

Tehát mivel én tavaly összesen nem láttam 90 percet a magyar bajnokikból, de egyébként mindenféle más focimeccset rengeteget néztem, logikusan következik, hogy nem szeretek focit nézni? Vagy csak szimplán hazudozok?

"Egyébként itthonról nézve anyagi helyzet kérdése is, hiszen mondjuk élőben nem annyira olcsó elmenned egy olasz élvonalbeli mérkőzésre, és egy Trabant is olcsóbb, mint egy Audi.""

1978-ban voltam utoljára focimeccsen, egy Fradi-Fenetudjamilyenváros 4:1-es bűnrossz találkozón. Akkor döntöttem úgy, hogy amíg nem javul a színvonal, addig nem fizetek belépőt. Maradt a tv, sőt, már az sem.

" Ma leginkább azért nincsenek balhék, mert nincsen rá lehetőség, nem azért, mert nem lenne rá igény."

A nézőtér kerítése derékig SEM ér! Nincs magasabbra szükség. Talán azért, mert a balhésokat lesittelték, kitiltották, megbüntették. Hogy lenne rá igény? Bizony, lenne. Mennek is külföldre balhézni. Már, ha nem kapcsolja le őket a rendőrség.
Rendőrségünk nekünk is van. Az is lenne a dolguk, hogy társadalmi egyetértés jegyében azt a pár állatszerű véglényt (Fradi,Újpest,Kispest, stb balhés nézőt) aki a meccsek előtt és után nézőket, egymást, metrókocsit amortizál, végre átnevelnék.
Mondjuk embernek.

""Te jöttél az általános kijelentéseddel, hogy márpedig a foci az egy izgalmas,..."

..és most is tartom. Ahol jó a foci, ott vannak nézők (Európa szerte), ahol meg gyenge, ott csak az a pár száz agyatlan. Tudod, akiknek eladható a langyos sör.... meg a Trabant.
süti beállítások módosítása