A karácsonyi kalapból húzás

2011/12/21. - írta: Modor Tibi

Újra közös poszt nosferatóval, tudjátok... köszönjük neki.

 

Kalapból húzás, karácsonyi ajándékozás, Christkindl, Secret Santa. Istenem, de utáltuk. Az egész egy merő kellemetlenség volt mindig, de sokan ezt az idejétmúlt és felesleges, kényszeredett ajándékozást még felnőtt fejjel, önkéntes jelleggel is fenntartják. Esetleg valami lelkes-szervező-hangadó kitalálja, a többi meg csak a vállát vonogatja vagy nem mer ellentmondani. Baráti társaságban, munkahelyen, gyülekezetben.

 

Első dilemma: benne legyen-e az osztályfőnök? Persze mindenki nemet gondolt, de igent mondott. Csak őt ne húzzam! Csak lányt ne húzzak, csak azt a csúnya lányt vagy a büdös gyereket ne húzzam! Esetleg aznapra beteget kell jelenteni, nincs más megoldás. Azzal még talán az ajándékot is el tudjuk bliccelni, vagy anyukánk beviszi helyettünk az iskolába, annyira betegek vagyunk. Boldog karácsonyt, kellemes ünnepeket.

Húzáskor ősrégi, ÁMDE viszont biztos trükk: magamat húztam! Persze nem, de visszadobtuk. Másodszorra persze már nem hitték el, de ezzel a legrosszabb feleket általában el lehetett kerülni. Elmondások, cserélgetések: minden csaj tudja, kit húzott a többi csaj. Ú, én tudom, hogy téged ki húzott - TÉGED EGY TÖK JÓ HÚZOTT (úúúú)! Egy faszit se érdekel. Nehogy őt húzzam, mert puszit kell adni neki. Most akkor mit veszek? Te mit vettél? Nem akarod elcserélni? Boszorkánykonyha? Bo-bo bolt? Bögre? Zokni szaloncukorral töltve? Tök jó.

 

Második dilemma: összeghatár. Kétszáz forint, ötszáz forint, ezer forint, mit tudjuk mi. Nagyon gazdag és egyben nagylelkű szülők gyereke választottja mindig a legvagányabb (és persze a összeghatár fölötti) ajándékokat kapta - medzsó, autóskártya, kapitalista édesség. Megbeszéltük, hogy ennyiért nem lehet. Nem kellett volna! A 90-es évek elejétől kialakul a (TDK) kazetta- (Milka)csoki-kettős, ennek általában mindenki örül, nagyot nem is lehet vele kockáztatni, mindig jól jön.

Pár nemtörődöm és/vagy szegény gyerek persze mindig szarokat ajándékoz: otthonról összekapart, újnak látszó (valószínűleg szintén ajándékba kapott) műsoros kazetták soha nem hallott együttesektől, esetleg ápolt külsejű szar könyvek, szar édességek (krumplicukor, medvecukor, többéves konzum szaloncukor). Még hülyébb családokból származó gyerek saját készítésű ajándékot volt képes adni a másiknak: arany- vagy hószprével díszített toboz, saját horgolású karkötő, citromból és tökmagokból, gyufalábakból összerakott malac (!) - szerencsére gyorsan elrohadt.

Saját készítésű kreatív ajándékok: akkor inkább írjál verset, azt nem kell kidobni. Nem baj, az szerintem sokkal többet jelent, hogy te csináltad a saját kezeddel. Látszik, hogy foglalkoztál vele.

Kreatív ajándékok (forrás - még a helyesíráson se változtattam): 

  • Potpourri
  • Csokoládé pénzt termő fa
  • Adventi csomag
  • Illatozó citrus mécsesek
  • Karácsonyi mécses termésekkel
  • Karácsonyi ablakdísz
  • Adventi naptár
  • Tolltartó
  • Mécses
  • Gyűrűs noteszek
  • Téli kép gyermekszobába
  • Harangos fadoboz készítése, patinálással.

 

Harmadik dilemma: lányt nem akarunk húzni, tizenévesen már sajnos egyre nagyobb csoportnyomásra puszit is kell nekik adni, de hatalmas arcégés, előtte fogmosás, rágó (Orbit) bevétel. Főleg kellemetlen, ha szerelmesek is vagyunk a lányba. Mostani osztálytalálkozókra a hajdani istennőből lerobbant, kiégett nő válik cigis fogakkal.

Idióta osztályfőnökök mániája: az ajándék átadása előtt írjunk verset-rövid fogalmazást a szerencsétlen húzottról, hogy magára ismerhessen.

 

És bónuszként a legmodorosabb, legszarabb ajándék: extrémsportokra (bungee jumping, repülés, tandemugrás) felhasználható utalvány. Kösz, bazmek.

83 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Édy, aki Endre 2011.12.21. 06:26:58

Már harmadjára írom, hogy első. Ha nem lesz tényleg első a blogmotor miatt, itt balhé lesz, öcsécskéim. :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.12.21. 07:47:44

Ugyanmár. Egy tábla mogyorós csoki és no puszi policy. A mogyorós csoki ideális ajándék. A fiúk szeretik. Miért? Mert csokibazmeg és az jó. A lányok 1. szereti, örül neki, megeszi a barátnőivel 2. nem szereti, bepicsul, sírdogál és akkor a nők csokit szoktak zabálni, nem? Naugye. Legfeljebb megeszik a vigasztalására odagyűlt barátnői, miközben megerősítik abban, hogy mekkora disznó is vagyok. Közben eldicsekszenek a vészhelyzet esetén betörni feliratos, kotont tartalmazó mini-vitrinnel, amit kaptak.

A no puszi policyt (vadidegen emberek arcát nem nyalogatjuk, majd ha orosz diplomaták leszünk) igen ritkán szegem meg, legutóbb is a csoportnyomás hatására, meg mert a csaj jól nézett ki. Aztán kiderült, hogy ő is a no puszi policy híve. Furcsa egy jelenet volt.

2011.12.21. 07:50:43

Kérem szépen, mi ezt középsikolai örök padtárssal megoldottuk: megbeszéltük, hogy egymást húzzuk és egyikünk sem vesz a másiknak semmit. A kalapba - elkerülendő a malőrt - természetesen be se dobtuk a nevünket.
Istennek hála, a munkahelyen beérik egy evős-ivós karácsonnyal, idétlen ajándékozás nincs.
Ma reggel egyébként direkt ellenőriztem a "Kis magyar nyelvtan" c. könyvben és jól tudtam. Az ünnepek nevét kis kezdőbetűvel írjuk: karácsony, anyák napja, stb.
Amúgy mi a repedt f****nak kellene bárkit a legszűkebb családtagokon kívül megajándékozni?
További szívlapát kategória iroda ablakának üvegfestékkel való összerondítása, LED-es rénszarvas, karácsonyfa, stb. kihelyezése, kisméretű műfenyő az asztalon, adventi koszorú-féleség az ajtón, fonott kosárkába kihelyezett Tescós szaoncukor (legalább Milka lenne, no de azt azért mégse!)...

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.12.21. 08:11:14

Felüdülés ez a poszt így az Ünnepekre. Nosferato rulez!

2011.12.21. 08:28:01

Bálunk már elég régóta megy a húzogatós módszer, az értékhatár 5000 Ft köré van belőve, kicsit döcögve indult, de már egész jó. Többnyire poénos vagy érdekes ajándékot kap mindenki, de a lényeg az előtte elmondott felvezető beszéd.:)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.12.21. 08:30:28

remélem lesz modoros karácsony-nemszerető, szívesen olvasgatnék magamról

Fürgerokka 2011.12.21. 08:37:58

Idióta osztályfőnökök mániája: az ajándék átadása előtt írjunk verset-rövid fogalmazást a szerencsétlen húzottról, hogy magára ismerhessen.
ó, igen.

comad 2011.12.21. 08:41:07

Írtam egy kommentet de nem engedi feltenni, mert "tiltott linket vagy kifejezést tartalmaz". Link nem volt benne egyáltalán, de még egy szolid bazmeg sem. Mi baja lehet?

Nadiposzi (törölt) 2011.12.21. 08:46:32

@Brother Love:
Tegnap lemészároltam Rudolfot, a tükörre ragasztott LED-es baszást, mer' meguntam, hogy a gyerek folyton vinnyog utána. Amit én ezért kaptam...

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.12.21. 08:57:46

A bankban, a nagyfenekű nők folyton névnapoztak és jöttek be kunyerálni, hogy Ica nap lesz meg Marika nap. De gáz volt az is. Ja persze, tök jó fej a cigiszagú Terike, hadd puszilgassam már össze narancsbőrös seggét.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.12.21. 09:01:20

Mivel 1,5 óra múlva az iksolai karácsonyi ünnepélyen (15 éves heavy metal-énekesi háttérrel) ezt (www.youtube.com/watch?v=gPYiPps-2ds) fogom énekelni, én a témában kussolok.

sTormy 2011.12.21. 09:09:52

@Fürgerokka: Egyszer csak rendíthetetlen makacsságomnak, jottányit sem engedő tárgyalási technikámnak köszönhettem, hogy ne nekem kelljen az egész osztályról megírni őket.

2011.12.21. 09:10:11

@Blassius: Nincs mit tenni, fel kell vállalni a minimum "furcsa", rosszabb esetben "bunkó" kategóriába sorolást és ki kell vonnia magát az embernek minden efféléből.
Kevés dolgot gyűlölök jobban, mint a munkahelyi névnap, születésnap, karácsony, stb. idétlenkedést, ha tehetném, betiltanám és aránytalan, kegyetlen, embertelen, megalázó büntestéssel sújtanám a törvényszegőket.

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2011.12.21. 09:13:57

Juj, elöntött a nosztalgia. =D Nálunk is volt, hetedik osztálytól kezdve, a gimiben. Névhúzás, összeghatár, és azt hiszem, sk. ajándékot kellett adni, de ebben már nem vagyok biztos. Én poénnak fogtam fel. Természetesen verset is kellett írni, az nekem könnyen ment. Voltak vicces esetek, az egyik srácot az angoltanárunk néha ugratott, hogy ne majomkodjon, egyen inkább banánt. Na, abban az évben nem kihúztam a srácot? =D Schokobanane, banános szelet, banános szaloncukor, banán. Hehe. =D
A Párom (jajjj, de modoros vagyok!!!) meg a vállam fölött beleolvasott a cikkbe, és veszettmód elkezdett szentségelni. XD Úgy látszik, ő utálta. =D

Édy, aki Endre 2011.12.21. 09:19:11

"Karácsonyi csengő vagyok,
csilingelek az ágon,
örüljetek megérkezett
Télországból Karácsony."

Igen, ezt mondtam el Laetitia Castának és ő meg nekem (bájos akcentussal), majd pedig ajándékcsere és "yes puszi policy." :)

Ugye, így mennyire más?

2011.12.21. 09:31:34

@vészmadár (pica pica): Ez szerepel a Hard Rice repertoárjában is? Odabasz...
Ha hörgős melodic-death értelmezésben adod elő, akkor is nehezen vállalható. :)

Dzsoni Kráncs 2011.12.21. 09:41:01

Általános iskolában nagyon szerettük,újdonságnak számított('88-89 körül).Mi inkább arra gyúrtunk,hogy olyan csajt húzzunk,aki tetszik,és direkt örültünk a puszinak is.Amúgy szerintem ilyen esetben,amikor az utolsó nap már csak négy óra volt megtartva a saját teremben,osztályfőnökiként,és az idő magnóhallgatásal,kártyázással és a kapott édességek felfalásával telt,kifejezett bárdolatlanságnak tűnt a saját készítésű szarok ajándékozása.Egyszer az egyik legjobb haverom a másik legjobbtól kapott adventi naptárt,24 kis rekesz gyufaskatulyából,mindegyikben egy szem zizi:mindenkinek nagyon tetszett,kivéve annak,aki kapta,csak büszkeségből nem sírta el magát.Az átlag ajándék 4-5 szelet csoki+pár zacskó más édesség volt,ő meg kapott 20 szem zizit meg pár diót.
Narancsot adni is furkóság volt.
Egy másik osztálytársam pedig nem adott mást a húzottnak,mint egyetlen hatalmas csokimikulást,mindenki vidáman eszegetett a lány meg ott ült a 30centis mikuval szomorúan.

Nadiposzi (törölt) 2011.12.21. 09:43:26

Én egyszer egy lila műanyag nagybőgő alakú hegyezőt kaptam. Jó érzés vissza gondolni rá.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.12.21. 09:57:53

@Édy, aki Endre: Latetitia Casta minden alól kivétel, kivéve alólam :-)

Versírás: egyszer kihúztam egy csajt, akinek kettő tulajdonsága volt: 1. nagycsöcsű 2. idegesítő

comad 2011.12.21. 09:58:54

Életemben nem hallottam még a potpourri szót, mindig tanul az ember.

nagymenő 2011.12.21. 10:09:23

Ezt a verset ajánlom mindenkinek. Az egyik cég asszisztense írta a főnökének karácsonyra, igazán szellemes:)

themostwanted.blog.hu/2011/12/20/a_legjobb_vers_amit_fonoknek_irtak_karacsonyra

Donjon 2011.12.21. 10:09:57

@vészmadár (pica pica): Hehehe! :) Ez most a kárörvendés hangja volt. Hogyan vettek rá?
Mondjuk én meg karácsonyi plakátot segítettem készíteni színezéssel. De azt senki nem nézte meg, mert egy faliújságon van kissé eldugva.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.12.21. 10:18:48

@nagymenő: Penetráns.

@comad: kiszárított növényi hulladék, lejárt szavatosságú budi-légfrissítővel erősen befújva, óriási találmány, bánom hogy nem én találtam ki. Nobel díjra érdemes...

2011.12.21. 10:20:30

@nagymenő: szerintem ez egyszerűen szar

poteka 2011.12.21. 10:33:27

Végre valaki kimondja, hogy a húzás baromság. Több kolléganőt sikerült már vérig sérteni pályafutásom során. De az igazán borzasztó húzások még általános iskolában voltak.

A legjobb volt, amikor megkaptam egy kétkötetes regény MÁSODIK kötetét. Nem, sem előtte, sem utána nem kaptam meg az elsőt.

De kaptam sörnyitót is, ami távolról sem nézett ki újnak, ráadásul megismertem korábbról az engem húzó osztálytársék konyhájából.

És kaptam egyszer egy nagy doboznyi (talán 100 vagy 120 darabos) zöld petárdát is, amit az ajándékozó nem mert az iskolai karácsony keretében odaadni végül, így előtte odaadta, majd beteget jelentett csak ezért.

Donjon 2011.12.21. 10:43:38

Én egyszer használt könyveket ajándékoztam, mert meg akartam szabadulni tőlük. Kb. 15-16 éves lehettem. Az ajándékozott nem annyira örült, de különösebben nem érdekelt, ha valami nem tetszik, akkor nem fektetek bele különösebb energiát.
Most is csak édességet kapnak a családom tagjai 1000-2000 ft-os értékben. Régebben törtem magam, hogy olyat vegyek ami tetszik nekik, de ez szinte lehetetlen. A csokit meg a cukrot mindenki szereti, így szerintem örülni fognak. Én meg 15 perc alatt letudtam az ajándékozást.
A közösségünkben volt ajándékozás a fiatalok között, de engem már ebből kihagynak szerencsére. Leginkább az édesség és a házikészítésű dolgok domináltak (pl. fotómontázs). Ha nekik örömet okoz akkor csak csinálják.

Édy, aki Endre 2011.12.21. 10:44:36

@Professor Pizka:

"Versírás: egyszer kihúztam egy csajt, akinek kettő tulajdonsága volt: 1. nagycsöcsű 2. idegesítő"

Az első függvényében a második nem is izgat. :)

2011.12.21. 10:50:45

@Édy, aki Endre: Középiskola elején volt egy nagycsöcsű osztálytársam. Most előkerült a fészbukkon és megelégedetten konstatáltam, hogy szinte semmit nem változott.

Pekkarin 2011.12.21. 10:52:02

Gratula nagyon jó!!! :) Hogy utáltam a húzást, mikor olyan embernek kellett adni akit nem is ismerek. Ennél még egy csapatépítő tréning is jobb lett volna.
Amúgy a finneknél jobb a karácsony:www.melano.hu/content/finnekn%C3%A9l-szaun%C3%A1ban-kezd%C5%91dik-kar%C3%A1csony

Besétál a gyerek az erdőbe és kiválasztja a fát! :D

2011.12.21. 10:56:40

Egyszer egy ilyen ajándékozáson egy üveg lengyel vodkát kaptam, tudjátok, amibe az a fű van.

Nos hazafelé lerobbant az autó (ékszíj) és amig szerelőre vártunk bementem egy bezinkuthoz valami alkoholos italért, de közölték, hogy abban a kerületben 10 után nincs alkohol (ez valahol Pesten).
Hát felbonottam a vodkát, de nem bírtam lenyelni.
Rásóztam a kisebbik fiaamra, hogy de aztán meginni ám, legalább megtudod, milyen nehéz fiatal korom volt, ez kellett inni.

Egyébként még életemben nem kaptam épp eszű ajándékot. Kivéve egyszer a legkisebbik fiamtól: egy hajcsatott vett, hajgumival, évkig használtam.

helixpomatia 2011.12.21. 11:07:11

@Frengi: Zubrowkának hívják. És fáj, hogy így nyilatkozol róla :(

Lotyóbridzsida 2011.12.21. 11:11:39

Mi szerencsére sosem húztunk.
Lehet, a tanárnő is baromságnak gondolta.:))

Egyébként a munkában az ilyesmit megtorpedózni nagyjából olyan szentségtörés, mint hősvétkor nemet mondani a locsolós kollégának.:D
Nem értette elsőre.
Mondom: anyádnak legyen miattad büdös a haja egész nap, NEM!:)
Másodjára sem értette.
Elmondtam mégegyszer, hogy sem hajat mosni nem fogok a kedvéért, sem fulladozni nem fogok egész nap a kedvéért, csak mert neki locsolkodni támadt kedve. Kap két puszit, ha muszáj, aztán húzzon, és jövőre vizet tegyen a parfümös üvegbe, vagy akkor is elhajtom.
Nem akart puszit, elhúzott sértődötten.:D

Mitya Ivanov 2011.12.21. 11:17:50

Két emlékem van erről:

89 karácsonyára ellenforradalom-ellenes kommancsról elnevezett iskola szintén kommancs osztályfőnökét húztam egy ilyen ajándékozás alkalmával. Persze fenyőünnep volt, nem karácsony. Antikommunista anyám megvette neki a Gulág szigetcsoport c könyvet

a másik emlékem az, hogy ebben az iskolában 89 előtt nem volt ilyen ajándékozás, mert sok szegény járt abba az iskolába és így kiderültek volna a társadalmi különbségek, amelyek természetesen hivatalosan nem is léteztek.

2011.12.21. 11:23:07

@Mitya Ivanov: és ezért volt kötelező az _iskolaköppppeny_

Édy, aki Endre 2011.12.21. 11:36:13

@Blassius:

Teljesen mindegy, milyet. Ránézek és "Szó bennszakad, hang fennakad, / Lehellet megszegik."

2011.12.21. 11:48:12

ez most mellélőtt szerintem. potpuri mivan veled te

Dzsoni Kráncs 2011.12.21. 11:49:20

@Mitya Ivanov: Nekünk anyu nem engedett banánt,csokit vinni a suliba '89 után se,merthogy a szegény gyerek majd sír.Ettük a szalámis zsömlét,a szegény gyereknek meg a mutterja odabaszott reggel egy százast,hogy vegyen,amit akar,persze,hogy nem parizert vett.
Persze ma már örülök ennek,nem baszok el pénzt fölösleges dolgokra,a bevásárlás nálam:zsemle,párizsi,sajt,kis zöldség,pár sör.

Gyalagep 2011.12.21. 11:52:20

Remekmu! Tegnap a munkahelyen epp akutalis volt..
Mondjuk en meg a nagyon kenyszeredett, feszengos oromkodest is beleirtam volna. "Jaj, de tok jo amit vettel! Pont egy ilyenre vagytam.." Az hogy eleve?? :))

Mitya Ivanov 2011.12.21. 11:54:13

@Dzsoni Kráncs: jaja így van.
azokkal a gyerekekkel, akik pénzt kaptak reggel, jellemzően nem törődtek annyira. Szomorú, de így van. Akkor viszont én is szerettem volna olyan szülőket, akik nem törődnek velem, mert azok a gyerekek reggel vettek egy Alpia csokit (akkor jött be), meg egy kólát. Plusz nem kellett délután hazamenniük, hanem elmentek focizni.
***
miért nem működik a bestseller generátor?

dr. Wilbur Swain 2011.12.21. 12:02:55

ebből milyen jó ásés poszt lehetett volna

2011.12.21. 12:06:12

@Dzsoni Kráncs: Itten jelentkeznek kérem a generációs különbségek, mert nekem az anyám egy húszast adott. Ebből olyan jól gazdálkodtam, hogy kijött belőle egy doboz tejszínes krémsajt (6,80 Ft), két kifli, és egy doboz Szofi - ennél többre egy szakközépiskolásnak nem volt szüksége egy napra.
Utóbb, mikor elindítottam testépítő karierremet és táplálkozásomat tudományos alapokra helyeztem, a Szofit helyettesítettem egy tábla szójás csokoládéval (mert az fehérje- és kalóriadús).
Arra viszont határozottan emlékszem, hogy Közértben vagy sulibüfében kaját venni egyfelől program, másfelől menő volt, a két kenyér közé pakolt párizsi, felvágott, rántotta(?) a lúzerek eledele maradt.

Hal Stanton 2011.12.21. 12:09:21

(TDK) kazetta- (Milka)csoki-kettős: Fantaxtixus!

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.12.21. 12:09:54

Meg vagyok RÖ-KÖ-NY-ÖDVE (ezt így kell leírni modorosan) amikor reggelente látom a sok nyegle kamaszt akik energiaitalt szürcsölve tébolyognak a világban.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.12.21. 12:23:48

@Édy, aki Endre: na ja de milyen verset írsz róla?

"Sétálgat a gólyatöcs
nem baj az ha jó a csöcs
tikkel tőled szemöldököm
Szögödön járt Dévid Bököm"

vagy mi?

lárvalányhaj 2011.12.21. 12:30:55

@Professor Pizka:

"Hülye picsa, buta kurva
jó a csöcsöd, az a durva"

2011.12.21. 12:33:16

@Blassius: meg folyton a telefonjukat nyomkodják! (illetve most már inkább tapizzák, simogatják).

Amúgy az energiaital hálás témája volt legutóbbi szülői értekezletünknek (mert én ilyenre is járok ám, ezt már csak a lakógyűlés múlhatja felül és igazán nem is értem, hogy a modoros szülői értekezlet eddig hogyan maradhatott ki), ahol a felbőszült szülők az energiaital fogyasztás problémáját feszegették. Olyan okos dolgokat tudhattam meg, hogy egyetlen dobozban 15 kávénak megfelelő koffein van (persze korántsem), meg stb.
Persze itt is renitens voltam, mert közöltem, hogy néha én is megiszom egyet, aki meg annyira károsnak tartja, az ne adjon a gyerekének pénzt, akkor biztosan nem vesz, de ha van zsebpénz, akkor a kamasz kölök azt arra költi, amire akarja, de biztosan nem egészséges, tápláló étkezésre. Zsebpénzes gyereknek az energiaitalt megtiltani kb. annyira hatékony, mint a kamaszfiút tiltani a netes pornótól. Szélsőséges nézeteim ebben az esetben is értetlenkedést és felháborodást váltottak ki.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.12.21. 12:38:37

@comad: a potpourri kérlek 10-12 éve divatba jött, illatanyagokkal impregnált szárított, festett szirszar, átmenetileg valóban kellemes illatot okoz, és adott esetben látványelemnek is használható. ellenben a szó maga elég régóta ismert zenei kifejezés, azt hiszem keveréket vagy egyveleget jelenthet franciául, és egy-egy darab, opera, operett zenei "zanzáját" jelenti, azaz a zenemű főbb részeinek rövid bemutatója, összefoglalója.

Nathaniel Arthur Parrott 2011.12.21. 12:39:30

@Fürgerokka: Ó, igen középsuliba nekünk is volt, bár nekem a húzással jól jártam(én jót húztam, engem jó húzott), szerencse, vagy nem tudom mi. Bár egyszer sikerült magamat húznom, ugye lapos kuss és egyebek. Ajándékozás, verssel jellemzés, én meg belekezdek Tóth Árpád: Meddő órán c. versébe "Magam vagyok. Nagyon." itt már röhög az osztály, tanárnak nem esett le. Mentségére szóljon, nem magyar szakos volt.

Egyszer pont az aktuális szerelem húzott ki, kaptam tőle egy Garfieldos bögrét, ami azóta is megvan, de a minta már lekopott róla, sajnos a szövegre se emlékszem, valami hétfő és/vagy lustaság témában utazott.

virágelvtárs 2011.12.21. 12:49:21

- "NEKED KI AZ ANGYALKÁD?"
- "Nem Angyalka, itt Óriásunk meg Törpénk van."

ANYÁD.

2011.12.21. 12:51:16

És ha már ajándékozás, húzás, stb. szeretném felhívni a figyelmet egy egyre inkább elharapódzó és groteszk méreteket öltő mániára, a "Gyűjtsünk az osztályfőnök úrnak/néninek kariajira!" ökörségre.
Ilyenkor néhány retardált, ám annál lelkesebb szülő elkezdi küldözgetni a geciszagú email-eket, hogy olyan kevés a Kati fizetése, itt a karácsony, ha mindenki csak 2000 Ft-ot ad, stb...
Erre néhány hasonlóan lelkes idióta rögvest körlevélben válaszol, hogy "Nagyon jó ötlet, de legyen 3000, meg egy operajegy, mert a pénz nagyon személytelen!", innentől kezdeve pedig a legtöbben nem merik bevállalni, hogy ne járuljanak ők is hozzá az adománygyűjtéshez (hiszen annyira megérdemli). (Idén az egyik ofőnek 92.000 Ft-ot és tárgyjutalmakat kalapoztak össze..)
Halottam iskoláról, ahol nem szaroznak ennyit: a pedagógus bejelenti, hogy új mosógép kell, oszt arra "kell" összedobni.
Persze kevés az olyan igaz ember, mint én, aki azt mondja, hogy lófaszt, de engem enélkül is arrogáns, öntelt taplónak tartanak, tehát bolond lennék nem spórolni egy keveset és kimaradni mindebből.

marvin 2011.12.21. 12:53:29

Na nálunkm is volt próbálkozás a központosított névnapozásra.
- Szia! Ma van X névnap, holnap után meg Y. Arra gondoltunk, hogy...
- Leszarom!
- OK, köszi, szia.

Vagy a másik nagy kedvencem a kommunista brigádünnep, a nőnap. Na az még mindig van nálunk, csak éppen nélkülem.

Yumurdzsak 2011.12.21. 12:54:00

én még 92-ben kaptam egy americana csokit meg egy nagyon tré mozdonyos kulcstartót. de erre legalább emlékszem.

Lotyóbridzsida 2011.12.21. 12:55:04

@Brother Love:

Hát én emlékeszem arra, amikor a két kenyér közé berakott rántottámért ölre kellett mennem, mert el akarták csórni a drága osztálytársaim, mert milyen finom puha az a kenyér, nekik meg csak unalmas büfés szendó jut...:))))

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.12.21. 13:04:47

@Brother Love: hát ez nem tudom, hol lehet, itt Komlón annak is örül az ember, ha kap egy köszönömöt, ballagásra egy szál virágot, egy-egy apróságot (értve ezalatt: kitűző, bögre, stb.)

nálunk sem igény nincs ilyesmire senki részéről, sem pénz, hehe

belekotyogok 2011.12.21. 13:07:40

low-budget, viszont tök vicces mhelyi ajándékozás: mindenki visz otthonról valamit (itt lehet elsózni a korábbról begyűjtött karácsonyi giccsparádékat, olvashatatlan könyveket, értelmezhetetlen dísztárgyakat), pénzt költeni szigorúan tilos.
Mindeki húz egyet és lehet röhögni a megajándékozott arcán. Aztán lehet csereberélni, variálni.

la paloma de la rosa 2011.12.21. 13:11:09

@Brother Love: Hátbaszod most kétségbeejtettél ezzel az iskolai tanárnéninek gyűjtögetéssel. A nagyobbik kölök jövőre kezdi a sulit. A legnagyobb baj az, hogy belül én is azt mondom tapló módón, hogy basszátok meg, de belémnevelt jókislány imidzsem nem engedi az ilyen megnyilvánulásokat.
Az energiaitalos kommenttel is egyetértek. Most jön az a rész, hogy bezzeg én még kávét is csak 20 éves korom után kezdtem inni, rendszeresen is csak nemrég. Hová fajul ez a világ. - lemondó fejcsóválás -

2011.12.21. 13:17:30

@vészmadár (pica pica): Fel mertem volna tenni a bal herémet, hogy egy ilyen tartalmú kommentel reagálsz és természetesen tisztában vagyok vele, hogy az általam vázolt "probléma" jellemzően nem Komlón (Szabolcsban, Borsodban, stb.) jelentkezik.
Nálunk is a budai anyuka-típusú, idegesítő hülyepicsák kezdik minég, akiktől még bónuszként meghallgathatom, hogy egyre pofátlanabb a dekoratőr/kirakatrendező, idén már 150.000-et kért a ház díszkivilágításáért...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.12.21. 13:25:59

@Dzsoni Kráncs: a féldekást meg még a bolt előtt megiszod :-)

@Blassius: nemisazbazmeg de milyen pocsék íze van? Nekünk Gizi néni adott el kávét a gimiben noha az a tanároknak volt elvileg kitéve, termoszilag.

@lárvalányhaj: vagy például

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.12.21. 13:44:09

@vészmadár (pica pica): Ebből midig gond volt, az osztálypénztáros csaj a férfitanároknak is állandóan virágcsokrot akart. Mi meg mondtuk, hogy ha eléri a kétezer forintot a keret, akkor szerzünk jó minőségű csempészett ukrán horilkát (vodka) vagy méregerős és nem vakulós házipáleszt, ha nincs kétezer forint, akkor sört. Egyszer egyezett bele, mondván hogy akkor majd ő vesz. 750 forintos "Louis XIX." mintájú "konyak" lett belőle, olyan tanárnak aki erős hátszélben is ötven méterről megmondta hogy a kirakott üvegben milyen pálinka van...

2011.12.21. 13:47:31

@la paloma de la rosa: Gyűjtögetni mindenkinek kell! MIndig akad néhány jótét lélek és nem csak az iskolai tanárnéniknek, de lehet/kell a zeneiskolainak, edzőnek, stb.
Legutóbb azt hallgattam a konditeremben, hogy a csajok az aerobik edzőjüknek gyűjtenek ajándékra - az a legjobb!
Külön szétbassza az agyam, amikor ezek kijelentik, hogy "dehát 1000 (2-3000 Ft) igazán nem sok!". Anyádnak döntsd el, ne másnak, hogy mi sok, mi kevés, bunkó!

la paloma de la rosa 2011.12.21. 14:02:28

@Brother Love: Azt hiszem elkezdem magam felvértezni bunkósággal. Nehogy még a végén többet költsek az ilyen ajándékokra, mint a családéra.

Lotyóbridzsida 2011.12.21. 14:46:01

@Brother Love:

Én már megtanultam 30-as pulzussal bárkinek a cégnél közölni, hogy nem a kollégáimra keresek, hagyjanak békén az ajándékozgatásokkal.

Nézzenek bunkónak, nekem ezek elvi kérdések.:)

Csak az első alkalommal fizikai fájdalom kimondani, aztán már megy mosolyogva is.:)))

Möff CAT a Torcsvúdos gyerek 2011.12.21. 14:58:37

@Brother Love: És baszod a legmelegebb, hogy ezt nálunk szülői értekezleten (!!!) sütötte el a Zsizsik anyuka, a tanár előtt, aki csak bazsalygott és úgy tett, mintha nem is róla lenne szó! Amúgy is tele volt már a faszom az elsős gyerekre méretezett padban kuporgással, nagyon lett volna kedvem letömni a torkán egy tisztaságcsomagot...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.12.21. 15:21:21

@Ágy Alatt Fekvő Kíváncsi Légy (Möff CAT): kicsi koromban attól rettegtem, hogy anyám elmegy a szülői értekezletre (apám a környékére se, erre bármikor mérget lehetett venni). Egyszer meg majd attól fogok hogy nekem kell? Az email korában? Vagy hát... mire nekem hatéves gyerekem lesz, lebegni fog reggel a kotyogó felett az osztályfőnök, mint Yoda mester.

noirp 2011.12.21. 15:31:36

@Professor Pizka:
Aszondja, ki csöcsös:
te meg lögyél pöcsös!

KürtiT (Tromb74) 2011.12.21. 16:45:22

@Brother Love: " Én egy JELKÉPES összegre gondoltam. Legyen mondjuk 5000 Ft! Ez igazán NEM NAGY összeg, vehetünk belőle egy GESZTUSÉRTÉKŰ apróságot az Ibolya néninek. Mindannyian tudjuk, hogy a pedagógusok élete nagyon nehéz, és méltánytalanul alulértékelt..."
"Mint tudjuk, Józsika apukája kreatív szakember, jó KÉZÜGYESSÉGGEL. Valószínűleg nem okoz neki nehézséget az osztályterem karácsonyi dekorációjának megtervezése és kivitelezése. Ibolya anyukája virágkötő, MEGKÉRHETNÉNK rá, hogy készítsen ádventi koszorúkat. Én szívesen vállalom a szervezés nehéz, felelőségteljes feladatát. Beszedem a pénzeket, irányítom a munkálatokat. Így lényegében mindenfajta plusz anyagi teher nélkül (már ami engem illet) pazar karácsonyi hangulatot tudunk varázsolni az osztályteremben. Csak össze kell fognunk, és ennyi az egész."

666E 2011.12.21. 16:52:19

Volt még az épp aktuális disney rajzfilmes toll, radír vagy hegyező. Üres kazetta, milka csoki kettős tényleg nagy sláger volt, de emellett még nem mondom, hogy hatalmas örömöt váltott volna ki, de mégis nagyon népszerű ajándék volt
a BÖGRE.
Nem tudom, aztán lehet csak nálunk alakult ez ki. Mindenesetre az volta lelombozó, ha normális tábla csoki helyett valami gagyi nugátosat kapott valaki, amiről még egy 11 éves is tudta, hogy a plusban épp ez az akciós.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.12.21. 17:02:54

eddig a legszebb a koton kinézetű csokimikulás volt, stílusosan letolt gatyával.

KürtiT (Tromb74) 2011.12.21. 17:12:53

@vészmadár (pica pica): Budán előfordulnak sajátságos értékrendek. Jól menő ÜZLETEMBER 17 éves leánya egy 15 000 Ft-os ajándékot ideálisnak gondolt a kalapból kihúzott szerencsés számára. Az arányokkal tisztában van a kislány, mert az aktuális (3 hetes kapcsolat) fiúja 80 000 Ft értékben kapott ajándékot.
A tárgyakat pontosan nem írnám le, az összeget is kerekítettem (lefelé), mert közeli rokon érintett az ügyben (sajnos ő kapta az olcsóbbik meglepetést).
Ez azért érdekes, mert ebben az iskolában is nagyon nagyok a társadalmi különbségek. Van, akinek heti 3000 Ft a zsebpénze (ez ugye Komlón elég komoly apanázs), de van olyan is, aki ennyiből egy tisztességes ozsonát nem tud magának kigazdálkodni.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2011.12.21. 17:31:24

@Professor Pizka: "olyan tanárnak aki erős hátszélben is ötven méterről megmondta hogy a kirakott üvegben milyen pálinka van..."

10-20 év múlva meg rájössz, hogy az ilyen tanárod volt a legnormálisabb, tőle tanultál a legtöbbet.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.12.21. 17:33:44

@hajdul: nanáhogy azóta is baráti a viszony :-)

mrbateman 2011.12.21. 17:36:44

Nekem életemben egyszer volt jól sikerült ajándékom, már úgy értem amit adtam: frissen elvált kollegámat - és egyben jóbarátomat - sikerült kihúznom, csak egy borítékot adtam, melyben női kézírással egy telefonszám, pontos cím és kapukód volt megadva, valamint az instrukció, h. a tervezett látogatás előtt egy nappal egyeztessenek időpontot, illetve érkezésekor vigye magával ezt a "meghívót". A nyilvános átadáskor jeleztem, h. csak az üveg piának örüljön, a borítékot, majd nyugodt körülmények között bontsa ki, mivel a nyugalom megzavarására alkalmas (gondolom mindenki azt hitte ilyen kis poénos képeslap). Az ajándék bejött őszintén örült neki!

Egyébként meggyőződésem, h. tizünk között stabilan 20 becsomagolt üveg pia forog körbe-körbe, én lagalábbis soha nem bontom ki az ilyeneket, mert jó lesz továbbajándékozni és még a csomagolással sem kell vesződni, így van itthon bekészítve 3 whiskey, 4 pálinka, 1 unicum, 1 fehér rum, 8 üveg bor (ezeket azért iszom mert nem ál el)...kezdetben paráztam, h. ugyanazt adom vissza valakinek, ezért már 3 éve sárga post-it-vel jelzem, h. ki a forrás!:-)
Szőrösszívű geci-e vagyok, vagy csak simán lusta?

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.12.21. 17:54:22

@mrbateman: racionális közgazdasági értelemben. Ja, ez ugyanaz.

@KürtiT (Tromb74): Jáááj, az ilyen buzgómócsingokat mindenki utálja! Valójában agresszív, önző picsák, akik a számító hatalomvágyukat negédes "csak azt akarom, hogy mindenkinek jó legyen" szólamokba csomagolják.

A Tyne folyó déli partja 2011.12.21. 19:54:38

@Professor Pizka: csatlakozom, én is a no puszi híve vagyok. csakis kivételes embereknek jár (akik száma mondjuk egyre gyarapszik, mióta a leggyakoribb találkozás az évente... de hogy én vadidegenekkel puszilkodjak, fúj. még a nem vadidegen, nem túl közelállóval sem.

A Tyne folyó déli partja 2011.12.21. 20:26:40

@Brother Love: na, mi meg pont a legszűkebb családdal szoktuk megbeszélni,hogy nem ajándékozunk. esetleg elmegyünk valahova, és az az ajándék. másnak meg minek vennék? szerencsére munkahelyi húzás itt nincs.

Pernilla 2011.12.21. 23:26:50

Na nálunk az iskolában anno pont nem sikerült megérteni a húzás lényegét: a húzotton kívül az összes barátnak/barátnőnek adtunk ajándékot (aztán persze volt mindig sértődés, hogy kinek adtam aki nem adott nekem stb.)
TDK kazetta+csoki nagyon alap. Ennél használhatóbb ajándékot nem sok embernek sikerült kitalálnia.

persicsbalint 2011.12.21. 23:55:09

Na végre egy kurvajó poszt. Nálunk is volt munkahelyi húzás, nem tetszett. A sulis húzásokra nem emlékszem már. Ami viszont vérciki: egyetemisták albérletben / koliszobában húznak egymás között. 4-5 ember, nemár! Dobják össze a pénzt, és csináljanak belőle egy fasza házibulit a vizsgaidőszak végén. Jobban megéri.

Lenry 2011.12.22. 09:00:36

@Brother Love: te vagy az új hősöm :)

naavii 2011.12.22. 23:04:58

@mrbateman: "Egyébként meggyőződésem, h. tizünk között stabilan 20 becsomagolt üveg pia forog körbe-körbe,"

Gondolom, mindenki ismeri, csak a pontosság kedvéért jegyzem meg azt a sztorit, amikor valaki a menő nőgyógyász haverjától kapott névnapjára egy üveg piát, becsomagolva. Mikor vagy egy fél évre rá kibontotta, a csomagolás alól kiesett egy boríték, benne vagy száz rugóval nagy címletben és valami ilyen üdvözlőkártyával: "Benőke sikeres világra segítése alkalmából a Drága Doktor Úrnak, a W... család."
süti beállítások módosítása