Olvasói rovat - A gasztroblogger

2009/07/30. - írta: Modor Tibi

 

A ma hajnali ajánlóhoz kapcsolódva pedig következzen egy beküldött levél: Sakálné vackorbanshee Rozália olvasó(kis)hölgy olyan posztot hozott össze, hogy leesik az állatok.

Ahogy írta: reméli, nem fekszi meg a gyomrunkat.


Kedves Tiborom,

lépten nyomon megemlítgettük őket, de nagyposzt még nem született a gasztrosznobokból, a krémjük "gasztroblogot is ír, főleg ilyesféle rettenetek alapján készült a következő szösszenet:)



Tehát a gasztroblogger

 

  • n+2 db gyerkőc boldog anyukája, akinek a munkája a hobbija

  • VAGY kőgazdag szingli aki csak nyers sóskasalátát csipeget kis körtével és gorgonzolával, mert a körte krémes roppanása fantasztikusan kiegészíti a keresnyés friss sóskát.

  • legrosszabb esetben ovo-lakto vegetáriánus, néha mézet sem fogyaszt (méhek kihasználása), meg van róla győződve, hogy az ember növényevő állat, ezt néha hasonszőrű oldalak idézeteivel támasztja alá. Ő nem azért jött erre a világra hogy kihasználja az állatokat, elszorul a szíve, ha ketreces tartású csirkék tetemeit látja a piacon (amit a többi gasztrobloggerrel karöltve naponta kétszer látogat, és kizárólag őstermelő nénikéktől vásárol illatos friss zöld árut, minden szemet előre megkóstol és hevesen tiltakozik az eper nejlonszatyorba csomagolása ellen, barbárság.) Nyers gabonaszemeket és virágokat is előszeretettel fogyaszt, ezek receptjének leírása után kifejti, mennyire undorító és szörnyű ha valaki halott állatok rituálisan feltrancsírozott koncaival mérgezi magát

  • rajong a különleges ízpárosításokért, mint a zöld teás marhasült és az ecetes eper

  • szenvedélyesen gyűlöli a ketchupot, a vegetát és az "üveges trutyikat"

  • néha kördéseket indítanak, amikben töredelmesen bevallják, hogy néhanapján igenis használják ezeket, valamint elárulnak pár titkot magunkról, például hogyan kezdtek főzni illetve Férj melyik romantikus vacsora után szeretett beléjük véglegesen

  • párjukra nevének kezdőbetűjével vagy Férjként, a Zúrként hivatkoznak. Gyerekeiket aranyos otthoni beceneveiken hívják.

  • kiskertecskéje vagy konyhakertje van, a balkonon vagy vidéki rokonoknál, ahol olyan friss a levegő, hogy harapni lehet, és harsogó, zamatos gyümölcsöket és zöldségeket termel. Hiszen egyenesen a tőről szakajtva a legfinomabb a zöldáru, bármi máshonnan származó pedig az üvegházban felfújt vízízű rémség

  • zöldfűszerek nélkül csak vergődik

  • legnagyobb öröm számára a boldog arcocskák látványa, amikor lelkesen falatozzák, amibe ő még a lelkét is belefőzte nekik

  • a pácban fürdeti a pipit, utána tűpróbáig napoztatja a sütőben. Ez az idő pont elég arra, hogy a magyaros husi mellé egy gyors roppanós kínai ízvilágú salátát összedobjon. Nem mondja hogy kínai, mert csak a büféverziót próbálta még csak

  • az elkészült ételt telefonnal, villanykörte alatt fotózza le, mert kép nélkül semmit sem ér a recept

  • rajong a cékla fantasztikus földes aromájáért, nem is nyomja el, csak egy csepp halszósszal ízesített bazsalikomos balzsamecetkrémet csorgat rá

  • olyan éttermekbe jár, amiket aztán húzhat a kritikáiban (általában félgyorséttermek illetve turistalehúzásra szakososdott csárdák)

  • helyesírása igen sok kivetnivalót hagy maga után, olyan hibákat vét mint rízs, mindíg, valamint túl sok vesszőt használ.

  • a beszámolója a hétvégi kerti sütögetésről vagy vidéki gasztrokirándulásról az általános alsós fogalmazások stílusában íródik és biztos benne vannak a "hangulat a tetőfokára hágott" és "szaftos, füstös grillhusi" kifejezések (ez többnyire csirkét és pulykát, vagyis száradásra hajlamos húsokat takar)

  • külön hámozója van krumplihoz, répához, almához, csicsókához (sic!).

  • a többi blogírót kollégának/kolleginának vagy bloggerina-társnak hívja és közös piacozásokat szerveznek.

  • mindenbe tesz friss bazsalikomot. A szárított szentségtörés.

  • egész télen szidja a havat, a nyár után áhítozik, nyáron panaszkodik a melegre és július-augusztusban nem kapcsolja be a sütőt, csak ha nagyon elvetemültnek érzi magát. Ilyenkor olyan dolgokat készít, amikhez legalább 300 fokon hat órán át égeti kell a sütőt, ír egy panaszkodós posztot, aztán hat fagyireceptet.

  • receptjeit első szám első személyben írja, ezzel is kifejezve, hogy mekkora spanyolviasz a sültcukkinis kornflék-carpaccio retekcsíra habbal, és éreztetve, hogy ez szigorúan az ő kifinomult ízlését tükrözi.

  • receptjeit általában csakazértis olaszul nevezi el, ha a a legenyhébb mediterrán hatás is érezhető

  • készített már interjút ecetmesterrel

  • mártáskurzusra jár. Hetente.

  • szarvasgombás jércemellet reggelizik

 

És végül egy recept, hogy megadja a savát-borsát, vérbeli gourmet stílusban:

 

Levendulapesztós folyami rák-confit vajas bébirépa-pürével

 

Annyira mosolygott rám a rák a csarnokban, hogy nem tudtam ellenálni neki. Aztán itthon kezdtem agyalni, hogy mit is készítsek belőle. Reggel, amíg gyerkőc az udvaron rohangált kiegyeltem a zöldfűszer-ágyásomat, és ahogy ott hajlongtam, guggoltam, megcsapott az édes-fűszeres levendulaillat, és akkor beugrott, hogy (itt valamelyik társbloggerina nickje következik) kollégánál isteni levendulapesztót láttam. Szedtem is egy nagy csokor levendulát, és bevonultam a konyhába.

Először is megpucolom a rákot, azután pár kanál kiolvasztott házi zsíron lepirítom, 70 fokos sütőbe dugom és 4 órán át napoztatom.

A pesztóhoz a levendulát leszárazom, egy marék illatozó pirított fenyőmaggal és aranyló zöld olívaolajjal elturmixolom (mozsárban kéne összetörni de két virgonc kisded mellett kinek van ideje mozsárral dolgozni). Amikor a rák sütési ideje a vége felé jár, a bébirépákat lekapargatom, sós vízben roppanósra párolom, és azon melegében egy kanál jóféle tisztított vajjal pürésítem. Tálaláskor egy púp pürére helyezem az omlós rákot és megcsorgatom a pesztóval, mint a drágakő cseppek úgy ülnek a pesztó-gyöngyök a napszínű répapürén. Isteni gyors ebéd volt.

 

Na ez tényleg hiánypótló alkotás volt, sokan kértétek már a gasztroblogokat. Nem mondom, a húsokról szinte csámcsogósan író sporttársakra még lehetne egy posztot szánni, de ez akkor is szinte a teljes palettát lefedte.

Ahogy Sakálné vackorbanshee Rozália írja: Egészségetekre!

359 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trinityone 2009.07.31. 20:18:13

@doddos:

Ez???
Kulináris örömök, utazással körítve...
Hát, ha modoros, akkor mindenki modoros, aki szeret utazni-ezt akkor bevállalom....

Így kiragadva amúgy nem derül ki-ez egy játék volt, egy lista arról, ki-mit szeretne megkóstolni és merre...Tehát ha úgy vesszük, akkor álmodozás....

Szerinted vajaskenyeret kellett volna kívánnom?
De tudod mit? Visszakérdezek:
Mi az a 10 étel, amit nem szeretnél kihagyni?Hmm???
Mert mindenkinek van ilyen szerintem....

doddos 2009.07.31. 20:28:44

@trinityone:
nem az álmok, nem az álmodozás, nem az a modoros, ne értsd félre. Hanem a megfogalmazás: "elkortyolnék egy limoncellót is"... ez kb. egyenértékű azzal (nem nálad olvasható, de számtalan gasztroblogban), hogy: "belekucorodok egy bögre forró kakaóval és egy jó könyvvel a fotelba". :)

doddos 2009.07.31. 20:34:43

Mindenki használ modoros kifejezéseket, ne vedd úgy a szívedre.

trinityone 2009.07.31. 20:37:40

@doddos:

Á, már nem veszem a szívemre...
Most már csakis azért maradtam itt, hogy azértis találjak errefele olyan embereket is, akik nem provokálnak, akikkel lehet kommunikálni.
Nekem mindig szokott sikerülni, ezért álltam értetlenül az elején.....

Oké-lehet, neked ez elfogadhatatlan, én nem látok benne semmi kivetnivalót.
De szerintem nem is kell egyformának lennünk, egyformán gondolkodnunk....

Ha már itt tartunk: a limoncello nem az az ital amit egyben kihörpint az ember-az szerintem kortyolgatja-tévedek??? Nem egy sör, amit felhajtasz, csak lazán, nem?
Az miért baj, ha valaki egy kakaóval, könyvvel bekucorodik a fotelba?
Én szoktam úgy olvasgatni......Te nem? Vagy hogy kellene ezt másként megfogalmazni szerinted?

Amúgy veled legalább lehet normálisan beszélgetni, kész felüdülés....

cizella · http://anyuhamos.freeblog.hu 2009.07.31. 20:37:42

(Fotelba kucorodni kakaóval és JÓ könyvvel szerintem nem gasztrobloggerek szoktak, hanem 30-as elvált társkereső nők, de ez csak zárójel.)

trinityone 2009.07.31. 20:43:58

@cizella:
Ezt most komolyan mondod???
3 gyerekes anyuka vagyok férjjel együtt....
Egy könyv , meg fotel miért jelent elvált státuszt?
Nem értem....

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.07.31. 20:44:19

@doddos: ezekszerint az a modoros, amire a modorosblogban, akommetekben azt mondják, hogy modoros? nem kellene esetleg valami cenzúra nevű dolgot kitalálni, vagy talán ízlésrendörséget? hol a határ? szerintem le jókaival, meg mikszáthal mert túl modorosan írtak! égessük el ványcsa szakácskönyvét, mert milyen modoros az már! tessék tisztességes tőmondatokban írni, és csak a lényeget...

szerintem ez elég szubjektív dolog, hogy mi modoros és mi nem. ingerküszöb kérdése. ne játszunk már ízlésrendőrséget! pláne olyas valaki ne, akinek csak a szája jár, ő maga nem ír blogot, csak a partvonalról kiabál befelé, hogy hogyan kéne...

cizella · http://anyuhamos.freeblog.hu 2009.07.31. 20:48:02

@trinityone: nem, nem mondtam komolyan :)

Azt hiszem, sose fogod megérteni a modorosblogot, ez persze nem baj.

ehran 2009.07.31. 20:48:48

@Rékuc: Ránéztem pár blogodra - lépjünk túl azon, hogy épp elég "modorosságot" találtam - de úgy látom, sznoboztak le Téged is. Neked hogy esett?
Ja, és egy érdekes idézet év elejéről: "Akármit csinálok, elmérgesedett vita és beszólás lesz a vége. ... Normális hozzászólás már alig-alig érkezik, hanem a blog a beszólnivágyók homokozójává vált, azért pedig végképp fölösleges időt pazarolnom rá."
Téged annyira zavart a beszólogatás, hogy ott, akkor lezártad a blogodat. Nem zavar, hogy máshol, másoknak épp így beszólogatsz Te is? Nem érzed képmutatásnak?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.07.31. 20:52:16

@Bombadil Toma: ízlésrendőrséget itt csak te játszol, azzal, hogy fintorogsz mások szórakozásán...
ez egy teljesen ártalmatlan post volt. Volt már írás a modoros fotósról is, látsz ott engem vinnyogni a kommentek között?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.07.31. 21:00:12

@ehran: a blogom folytatódik, ha nem tűnt volna fel :) erről ennyit.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.07.31. 21:04:58

@Rékuc: te félreértesze engem! ha visszaolvasol láthatod, hogy nekem tetszett az írás. sőt magamra ismertem benne sok pontban, és jókat röhögtem is rajta, mert én is írok gasztroblogot. sőt az én gasztroblogom még modoros is!
nekem a kommetelők egy részének a hozzállása/hozzászólása nem tetszett, és erre reagáltam...
ehran meg szívemből beszélt! magam sem fogalmazhattam volna jobban...

Hófehér 2009.07.31. 21:08:02

@trinityone: Komolyan mondom: nem veszed észre, hogy csak a kommenteket generálod azzal, hogy nem tudod befejezni a pörgést a témán. Elhiszem, hogy a gasztrobloggerek, akiket ismersz, nem ilyenek (apró megjegyzés: akkor nem ismersz túl sokat). De akkor miért kellett végighaknizni szinte az összes g. blogot ma, amely megemlített a posztot, és még annak is megpróbálni elvenni a kedvét az idelátogatástól, akinek esetleg tetszett az írás. Volt, akinek tetszett. Volt, aki találva érezte magát, és esetleg mosolygott rajta. Volt, aki találva érezte magát, és megsértődött. És vagy te, aki állítólag nem sértődtél meg, de nem tudsz leakadni, és magyarázod a bizonyítványod, miközben nem kellene. Egyre inkább az az érzésem, hogy emögött az egész mögött egy jó adag megfelelési kényszer és kompenzálási vágy van. Azt viszont egy jó étel elkészítésével is lehet. Úgyhogy hajrá!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.07.31. 21:13:23

@Bombadil Toma: szerintem a kommentekben sincs rosszindulat (a Péter Annát fikázó kivételével, de az csak egy)... egyetértek Hófehérrel, trinityone magát teszi ki közröhejnek ezzel a sértődős hisztijével. Ami nekünk nagyon szórakoztató, csak hát magának árt vele...

Bozdurgán 2009.07.31. 21:28:51

Azt nem értem miért kell védekezni,meg úgy csinálni mintha a poszt bárkinek is kétségbe vonná a lelkesedését vagy a szakértelmét. A modorossag nem rossz vagy jó hanem csak van. Minél jobban beleássa magát valaki egy témába annál inkább modoros lesz a szubkultúra szlengjétől.

scsaba1 2009.07.31. 21:30:10

@trinityone:

Bajnak nem baj, csak a magyar helyesírás szabályai szerint kis betűvel kell írni őket. Fórumokban, kommentekben nagyon gyakori a "Neked", "Rólad" "Te", ami nekem (és még sokan másoknak is) viccesnek, erőltetettnek, kellemkedőnek hat. Egyébként is: a komment tartalma a mérvadó, mert kis betűvel is tudlak tisztelni téged, és nagy betűvel is el tudlak küldeni a jó francba Téged. Persze valójában nem akarlak elküldeni, ez csak egy példamondat volt, tehát no offense.

scsaba1 2009.07.31. 21:38:33

Egyébként nem hittem volna, hogy ez az ártatlan fricska ekkora hőbörgést fog kelteni.

Ott volt a Hazaárulós poszt, annál lehetett tudni, hogy nagy port fog kavarni, még akkor is, ha leszámítjuk a kürücinfos hülyegyerekeket, mert a volt benne egy kis, foci, egy kis politika, amihez mindenki ért, vagy legalábbis úgy gondolja.

De hogy a hedonista gasztrobloggerek is itt fognak sisteregni, mint a vizes krumpli az étolajban, na azt nem gondoltam volna...

drcsont 2009.07.31. 21:38:47

Végre, hogy megjelent néhény jófej, mint Bombadil Toma, ehran és Bozdurgan!
Eddig nem olvastam gasztroblogokat, de most kedvet kaptam hozzá, rászántam egy kis időt és egész érdekes dolgokat találtam!
Különös, engem még a modorosság sem zavart! Szóval köszi ezt a jó kis témát, különben sosem kapok rá az ízére!
Rékucnak esetleg egy jó pszihiátert, ha javasolhatok, mert komoly problémákkal küzd, melyeket tömény rosszindulattal próbál elfojtani.Lehet rajta segíteni, csak sok munka, de van remény!( Arra gondolok, hogy szórakozás címén másokat szivat, hát ez beteges! )

drcsont 2009.07.31. 21:45:22

Ezt ki nem hagyhatom:

"Rigában járva nem csak néhány pompás borostyán ékszert szereztem be, hanem ezt a brosst is. Árat nem akarok mondani, de drágább volt a borostyánnál. Egy kézműves boltban leltem rá, ahol helyi fiatal iparművészek, formatervezők munkáit árulják. (A művésznő neve is megvan valahol). A bross egy asztalon hevert soksok hasonlóan ötletes és aranyos alkotás társaságában, és amikor megláttam, tudtam, hogy mi ketten rövidesen egyesülni fogunk.

Nem vagyok egy nagy fashionista, félig ismert dizájnerek műveit sem szoktam megvásárolni, de ebbe a brossba úgy beleszerettem, hogy már nem volt visszaút. A bross kb. 8cm hosszú és 1cm vastag. Filcből készült és mint látható, egy kis fényképezőgépet formáz. A művésznő kristályokkal rakta ki és egy vékony ezüstlánccal egészítette ki a művet, a láncot a brosstűre igazítva sokféleképpen variálható az ékszer.

Hát nem imádnivaló?"

Réka kedves, ismerős? Modoros-nem???

drcsont 2009.07.31. 21:48:54

Ja, és főleg semmi sznobizmus.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.07.31. 21:53:04

@drcsont: ki mondta, hogy nem vagyok modoros?
Veletek éles ellentétben engem nem bánt, ha kifiguráznak. Max megköszönöm a látogatást :)

(bár a kifigurázáshoz azért kicsit több kell a blogpostom forrás nélküli idézésénél)
rekafoto.com/blog/2009/07/offtopic-fotos-bross/

ehran 2009.07.31. 21:57:51

@Rékuc: De, láttam, kár hogy nem tűnt fel, azt írtam: akkor, ott. Ja, és ügyesen megkerülted a kérdéseket, csak a "lényegre" reagáltál.

drcsont 2009.07.31. 22:00:55

Rékuc,elég volt rádkattintani-rögtön ez jött szembe, nem kellett keresgélni .
Nem a modorosságoddal van bajom, hanem azzal, hogy mások megalázásával szórakoztatod magad. Ez az, ami beteges benned-meg még itt sokakban. Írtam már, olyanok vagytok, mint a sakálok, akik várják az áldozatot, és ugrotok, hogy zabáljatok.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.07.31. 22:06:49

@drcsont: úristen... ez a modorosblog... lazíts egy kicsit, vegyél be hashajtót, úgy látom, rádfér. Nem a nyaktiló előtt állunk lefejezéséket nézve :)

drcsont 2009.07.31. 22:20:35

@Rékuc:
Ja, hogy a modorosblog annak szinonímája, hogy ide csak ősbunkók járnak? Ez valami belépési feltétel nálatok? Aki véletlenül betéved, az meg a kétlábon járó kivételt erősítő szabály?
Az más!
Hogy neked mire van szükséged, azt én jobban látom, úgy hiszem.
A nyaktiló, az valami freudi elszólás nálad-élveznéd, mi?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.07.31. 22:23:53

@drcsont: én Solymosi Réka vagyok.
Te ki vagy?
Ez itt a gasztrobloggerekről szól. Nem rólad és nem rólam.
Ha a neved, arcod vállalva akarsz velem érdemi témában vitázni, akkor privátban megtalálsz. Ez itt már nagyon offtopic és nem is foglalkozom személyes támadásokkal.
Jó éjt.

efzsé 2009.07.31. 23:12:49

@Ted Striker:
Ez szellemes! Tetszik, na.

szixous 2009.07.31. 23:22:48

"R.nak esetleg egy jó pszihiátert, ha javasolhatok, mert komoly problémákkal küzd, melyeket tömény rosszindulattal próbál elfojtani.Lehet rajta segíteni, csak sok munka, de van remény!( Arra gondolok, hogy szórakozás címén másokat szivat, hát ez beteges! )"

mé, ez mi? talán jóindulat?!

:) (csak úgy eszembe jutott. Amúgy tökmindegy, én élvezem a vitát, csak nem nagyon értem, de ez az én bajom.)

Király dolog a modorvadászat, és kész.

drcsont 2009.07.31. 23:35:59

@greeen:
Örülök, hogy jól szórakozol.
Rékuc eddig, míg ő vitte a prímet közel sem volt ám ilyen érzékeny. Most viszont szélsebesen távozott.
Azért jó, hogy beszéltem vele, mert eddig nem tudtam, hogy a gasztroblogger egy új állatfaj, akit direkt arra klónoztak, hogy ő és néhányan még jól szórakozzanak. Félreértettem volna valamit? Lehet.Ma vagyok itt először.

One China 2009.08.01. 00:35:50

Ó, jaj. :-) A hozzászólóknak köszönhetôen egyre jobban kedvelem ezt a blogot.

Köteles Carradine 2009.08.01. 10:03:03

kedvencem a gourmand és a gourmet fogalmak keverése.

Hopla 2009.08.01. 11:55:07

ez nagyon jó! Az a vicces, hogy amikor egyikük (őt ismerem történetesen, tényleg nagyon jól főz) írt egy sokkal lightosabbat (gasztromami.blogspot.com/2009/06/10-tunet-hogy-velhetoen-gasztroblogger.html), az még mindnek bejött, mind magukra ismertek.... Erről ennyit :-)))).

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.08.01. 12:56:21

@Köteles Carradine: bizony, ebbe a csapdába mi is belesétáltunk :)

modoros.blog.hu/2009/04/10/olvasoi_rovat_a_mu_gourmand_borszakerto

Aztán inkább úgy hagytuk, így hiteles.

scsaba1 2009.08.01. 13:08:56

@Modor Tibi:

Basszus, ezt még nem is olvastam, pont most akartam kérni, hogy legyen már post a kamu borszakértőkről, erre itt van.... :)

szazala 2009.08.01. 13:12:29

Jó a karikatúra,de nem igazán a gasztroblogokról szól,inkább SJ-t gúnyolja ki szerintem.Azt viszont szőrnyűnek találom,hogy ennyien rácuppantak!
Fikázni,azt tudunk................

Erzsebet 2009.08.01. 15:29:04

Én három gasztroblogot olvasok rendszeresen. Nemcsak a sütés-főzés miatt. Maguk a bloggerek és családtagjaik is nagyon szimpatikusok. Érdekes írások, szép képek találhatók, az egész egy más boldog életet mutat be, mint a szürke hétköznapok. A gasztroblogokból való rendszeres főzés igen költséges mulatság. A három kedvencen kívül megnézek néha még más gasztroblogokat is. Az egyik blogger hölgy naponta többfélét is süt.. A családi fotójai is fent vannak. Férjével és két óvodás korú fiával rettenetesen kövérek. Olyanok, mint a strandbeli alfa-gyerekek. Az ilyen családnak a rendszeres mozgásra, fogyókúrás kajákra lenne szükség. A kuglóf és kakaó még ünnepeken is istenkísértés még gondolatban is.

Vezna 2009.08.01. 15:35:02

Hmm...Ezt a kis szösszenetet valószínű olyan emberke írta, aki abszolút nem gasztro-beállítottságú...különben nem írt volna ennyi baromságot.
Természetesen mindent ki lehet figurázni, ha az ember vicces akar lenni, de ettől még nem feltétlenül kell sértőnek lenni.
Sajnos vannak olyan gasztrobloggerek, akik igenis sértőnek találták ezt az írást,mert szeretnek főzni, és megszerették a blog írást is.
Nem hiszem, hogy bármelyik ego-blog(értsd: jajj ma ez meg az történt velem,most lefekszem aludni és majd holnap jelentkezem,stb...) jobb lenne, mint a gasztroblogok.
Ők legalább hasznos dolgot csinálnak, és segítenek az épp odatévedőknek, akik esetleg most tanulnak sütni-főzni.
Csak ennyi így röviden...

Vezna 2009.08.01. 15:48:48

Jah,meg ekkora hülyeséget...
De most komolyan...hogy nevezzék a férjüket,ha egyszer a férjük??? Nyuszika,vagy tündérgombócka:D??? Akkor meg azon parádéznátok.
A gyerekekről meg csak annyit, hogy pont azért ilyenek, mert van gyerekük, és minden megtesznek-megfőznek nekik.
Gondolom az kedves cikk írónak is volt anyukája....:D

scsaba1 2009.08.01. 16:01:14

@Vezna:

Nem érti.... és nem érti...

Itt az a poén, hogy nem egyszerűen "férjem", "párom" esetleg egyszerűen "Tibi"-ként nevezik meg "szívük kalácsának egyetlen szem mazsoláját", hanem modoroskodva: "a Férj" (így nagybetűvel) vagy " a Zúr", súlyosabb esetben " a Férjúr"....

Érted? (Nincs rosszabb, mint amikor egy poént el kell magyarázni...)

Vezna 2009.08.01. 16:12:47

értem én...csak valakinek meg ez a poénos, hogy a "Zuram"...ezért is hívják így őket...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.08.01. 16:16:09

mondjuk az tényleg látszik, hogy aki a szösszenetet írta, nem igazán ért hozzá. pl. úgy utal az ovo-lakro vegetáriánusokra, mint a leginkább vaskalapos változatra, pedig ők azok akik a hús kivételével mindent esznek. tejet, tejterméket, tojást stb... akire a szerző utalni akart, azok a vegánok, akik kizárólag növényi eredetű termékeket esznek, semmi tejterméket stb...

amúgy átnéztem a gasztroblogomat ezzel a szemmel, és kijelentehetem, hogy az én blogom az egyik legmodorosabb gasztroblog. de vállalom!:)

azo 2009.08.01. 18:12:47

Tanulság:
A jó gasztroblogger modoros, ezt elismeri és képes nevetni magán. A többiek csak blogoló házisárkányok.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.08.01. 19:30:04

@Bombadil Toma: Igen, Toma, ezért imádunk, meg azért is, mert a zsír Nálad nem simán házi zsír, hanem minimum és egyben maximum mangalica, no meg sosem roppanósra főzöl vagy párolsz valamit, hanem ál dente :DDD
Nehogy abbahagyd, még pár hónap és pörfikt leszek olaszból! :)

Démétér 2009.08.01. 22:05:27

Mindig elszórakoztat, hogy mennyien érzik sértőnek a "modoros" kifejezést :)

schulmeister 2009.08.02. 00:03:19

szép, kövér flém.
mondjátok csak, mit csináltatok, amikor még nem voltak blogok? hol folyt ez a sok meddő, semmitmondó szócséplés akkor?

flegman · http://usazzunk.blog.hu/ 2009.08.02. 01:06:54

"Isteni gyors ebéd volt."

faaaakk, lol :-D

gu.betty 2009.08.02. 14:03:04

sosem értettem mi a lényege az ehhez hasonló blogoknak, hiszen a viccestől igazán távol áll... lehet egyesek mások lehúzásával kívánják hangsúlyozni felsőbbrendűségüket vagy csak egyszerűen rengeteg szabad idővel rendelkeznek... igazából mindegy is, hiszen szólásszabadságban élünk és ezekre az oldalakra is szükség van (egyeseknek biztosan...)

viszont az kissé felháborító, hogy mások helyesírását, körülményeit szidja az oldal...
mellesleg megsúgnám, hogy elírás van a szövegben, ami enyhén vicces, miután másokat kritizál az író és ő maga sem tud írni... ebből is látszik, hogy semmivel sem jobb, mint a többi...sőt...

cd-r 2009.08.02. 15:05:29

betty most jól kiosztottad ezeket a szemeteket :DD

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.08.02. 17:12:48

"mint a drágakő cseppek úgy ülnek a pesztó-gyöngyök a napszínű répapürén" - itt sírva röhögtem. Tudjátok, a Született feleségek egyik korai epizódja jut eszembe (szerintem sok gasztroblogger példaképe Brie), amikor is a férj (mellettük 2 gyerek) így szól egy ilyen csodavacsora felett a nejének: nem lehetne csak egyszer, csak egyszer NORMÁLIS kaját enni?"
Azért elképzelem magyar anyut n+2 gyerekkel, amikor is apu sírva könyörög gasztroanyutól pörköltért, rántott húsért, bundáskenyérért...
Az én uram/párom/pasim!nem férjem ugyancsak a parasztkolbászt venné elő a "hüttőből", ha sültcukkinis kornflék-carpaccio retekcsíra habbal lenne az ebéd. Szegény szomszédasszonyomon is látom a kétségbeesett próbálkozást az egészséges kaják főzésével, a férj meg, ha elege van, sértődötten pizzát rendel.
Az én uram/párom/pasim!nem férjem kezet csókol, mikor kénye kedvére másfél kiló húsból rántotthúst csinálok, ha bundáskenyér van néha reggelire, vagy ha meglepem egy kis dinsztelt májjal. Ez van, max lemozogjuk ;-)

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.08.02. 17:22:55

Napló. Utam Amerikába. 9 éve. Első osztályon. Menü:
1. FIRST COURSE
• Sautéed scallops and tartar of smoked scallops with a leek mousse infused with ginger
• Thinly sliced veal served with an apple and celery salad flavoured with horseradish
• Seasonal salad
2. MAIN COURSE
• Beef steak complemented by a red and yellow pepper coulis served with a corn terrine and broccoli with almonds
• Turkey Grenadin in a cream and onion sauce accompanied by pumpkin purée, French beans and braised tomato
• Grilled John Dory and sautéed red mullet enhanced by a Pernod sauce, with creamed fennel, glazed carrots and a lentil and leek compote
• Green asparagus tips with chanterelles in a creamy thyme sauce served over fettucini
3. CHEESE
• Gruyére, walnut cheese and brie
4. DESSERT
• Truffle cake with Chantilly cream
• Cinnamon flavoured mousse with blackberries and cranberries

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.08.02. 17:41:57

Amiért engem a vega zavar ["legrosszabb esetben ovo-lakto vegetáriánus, néha mézet sem fogyaszt (méhek kihasználása), meg van róla győződve, hogy az ember növényevő állat, ezt néha hasonszőrű oldalak idézeteivel támasztja alá. Ő nem azért jött erre a világra hogy kihasználja az állatokat, elszorul a szíve, ha ketreces tartású csirkék tetemeit látja a piacon"], mert amúgy virágozzon minden virág, de tényleg, de filozófiát vinni abba, és azt úton-útfélet hangoztatni, hogy azért nem eszek mézet meeert a méhecskék, jajjjj, hasznot húzni az áldozatos munkájukból... nekem erről a cuki-állat mánia (kedvenc állatom a delfin), meg a szőke nő vicc jut eszembe (bocs a szőkéktől):
Egy fekete, egy szőke és egy vörös nő meghal és leesik a pokolba. Szent Péter így szól hozzájuk:
- Átváltoztatlak titeket madárrá, hogy ki tudjatok repülni innen, csak válasszatok madarat, milyenek legyetek.
Először a fekete válaszol:
- Én sas szeretnék lenni mert, az olyan nagy.
Azt mondja a vörös:
- Én sirály szeretnék lenni mert, az olyan erős.
Végül a szőke:
- Én pingvin szeretnék lenni mert, az olyan CUKI.

drcsont 2009.08.02. 18:35:08

@Krisztinca:
Az, hogy sötét vagy, mint az éjszaka, az a te bajod.
Az, hogy a gasztrnomómiai kultúrád olyan-amilyen-az is a te bajod, meg a családodé, akinek az ízlését formálod, ill. tönkreteszed....

Sosem hinnéd, a gasztrobloggerek közt mennyi értelmes, értékes, művelt ember van-
orvosok, mérnökök, művészek többek közt.
Meg igen, családanyák, akiknek fontos, hogy mit tesznek az asztalra, mert " azzá leszel, amit eszel.."

És nem hinném, hogy a szellemi táplálékuk a Született feleségekben merülne ki. Nem inkább a te kedvenc sorzatod?

A vegánokat meg különösen kár bántani, ők épp nem kötnek bele a te zsírtunkolós, a pörkölt-rántotthús-fasírt triumvirátusában gondokodó egyszerű kis lényedbe.

Díszpéldánya vagy a frusztrált, másutt érvényesülni képtelen, sikertelen embereknek, akik idejárnak köpködni és ettől lesz orgazmusuk.

Amúgy az előttem szóló betty-vel és schulmeisterrel egyetértek....

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.08.02. 18:57:20

@drcsont: nem megyek le a szintedre, de nem te vagy az, aki fröcsög, és bunkó? Úgy tűnik nem voltam egyértelmű, hiszen nem foglaltam állást kötelezően a gasztrobloggerek ellen, mint itt sokan mások. Csak gondoltam az apákra, akik, tetszik vagy sem, pörköltre és rántotthúsra vágynak. Lehet próbálkozni, és tőlem bárki legelhet otthon, csak nálunk (és még sokezer háztartásban) ez nem működik. És igen, ebben igazad van, az én bajom. My chicken, ha érted mire gondolok. A vegáknál is a filozófia elszállást szeretném kiemelni, mint visszatetszőt, nem magát a tényt, hogy mit eszik. Szerintem, ha valami hát az a valakit az általad megírt stílusban vall egyszerű kis lényre.

lárvalányhaj 2009.08.02. 19:17:51

@Krisztinca:

Kétfajta vega van, a Rendesvega és a Droidvega. A Rendesvega a vegákra jellemző módon nem eszik húst (tejtermékeket, tojást stb.), de kussol róla, magától nem vagy csak nagyon ritkán hozza szóba. A Droidvega viszont ha kell, ha nem, a saját vegaságáról pofázik. Természetesen valami ideológiát is kitalál hozzá, hogy ő miért is vega, és természetesen erről minden adandó alkalommal pofázik. A Rendesvega számára a vegaság egyszerűen azt jelenti, hogy nem eszik húst, a Droidvega számára viszont életfilozófia, természetesen csak azért, mert ha a Droidvega nem lenne vega, akkor egyáltalán nem lenne személyisége, és egy halk pukkanással szertefoszlana a világűrben. A Droidvegára jellemző az emberek erőszakos térítgetése, a hangos és látványos húsevő-bashelés is.

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.08.02. 19:22:12

@lárvalányhaj: nna, ez az, erre gondoltam, csak nem tudtam, hogy már alfaj-nevük is van :-) Köszi

lárvalányhaj 2009.08.02. 19:27:35

@Krisztinca:

Ha már itt tartunk, a húsevőknek is van a Droidhúsevő válfaja, aki rendszeresen nagy hangon fikázza a "fűevőket", meg minden adandó alkalommal kijelenti, hogy "hogy lehet ettől jóllakni". Az lenne a jó, hogyha az emberek nem basztatnák egymást az étkezési szokásaik miatt, és mindenki azt kajálhatna, ami neki jól esik.

One China 2009.08.02. 19:35:30

Az lenne a jó, ha az antilop nem baszogatná az oroszlánt.

drcsont 2009.08.02. 20:39:51

@Krisztinca:
De jó, már valamit elértem-észrevetted a SZINTET!!
Ez a bizonyos szint ugyanis épp az a szint, amire itt a törzsközönség lemegy, mikor a "célcsoportot" épp becserkészitek és lealázzátok!
Épp ez volt a célom.

De: miből gondolod, hogy más családokban és úgy általában a rántotthús a normális kaja? Én nem vagyok gasztroblogger-bár a kíváncsiság kedvéért már körülnéztem a köreikben-de mi nem rántotthúson élünk....Sokoldalúbban étkezünk, és még senkinek nem volt hiányérzete.
Meg kell mondjam, rengeteget lehet ezekből a blogokból tanulni, sok a szuper jó recept. Mi ezzel a baj?? Ezt nem értem....

Szóval: milyen alapon akarod te másoknak megmondani, mi a normális és a jó, az elfogadható?
Orvos vagy dietetikus vagy netán? Mert akkor folytathatunk némi szakmai vitát az étkezésről. Nekem szakmám....

Biztos, hogy nálad az igazság? Meg a többi hasonszőrűnél?
Egyáltalán, nem értem, miért fáj az nektek, ha mások másképp táplálkoznak és netán még egészségtudatosak is...
Te egyél azt, amit akarsz, de ne szurkálj a hozzád képest másságuk miatt embercsoportokat.

drcsont 2009.08.02. 20:49:46

@Krisztinca:

Még egy apróság:
a sok rántott hús-máj-kolbászevéstől felhalmozódott koleszterinszintet és inkább nem sorolom még milyen egyéb egészségi problémákat nem oly könnyű lemozogni.
A mozgás a kiegyensúlyozott táplálkozás nélkül sajnos édes kevés.
Ezt tényleg csak a jóindulat mondatja velem-sajnos, ez a helyzet, mégha te nem is vagy ezzel tisztában.
Ezek objektív tények.

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.08.02. 22:06:31

Én nem vitázom veled. Még most sem. Engem nem kell megtérítened. Én igyekszem egészségesen kajálni, és van mellettem egy talpig pasi (aki, megjegyzem, majdnem egyszálbélű, csak hogy nehogy valami zsírmalacot képzelj el), akinek nem lehet megmagyarázni, hogy mit egyen. De most ugye jön az, hogy nem is ismersz, és támadsz.
Mert most ezt nehogy úgy képzeld el, hogy naponta rántotthússal tömöm, de ő igazán akkor érzi jól magát, ha én gulyást, pörköltet és/vagy rántotthúst csinálok neki. Ezt nem mindig kapja meg, de azért 2 hetente. (eleve csak 7végente főzök) Igyekszem kompenzálni, ha már téríteni nem tudom: telerakom a hűtőt gyümölccsel, joghurttal, amikor eszi a kolbászt, eszi hozzá a (saját termés) paprikát, stb Vagy ha már mindenáron hús-hús-hús, akkor grillezzünk, saslikot csinálok. Úgyhogy valakit azzal támadni, hogy mivel nincs tisztában, meg sötét, mint az éjszaka, hát ne is haragudj...
Na tessék, nem akartam magyarázkodni neked egy ilyen kedves felütés után, mégis sikerült.

drcsont 2009.08.03. 00:12:38

@Krisztinca:
Dehogyis akarlak én téged megtéríteni..Csak tényeket írtam.
Amúgy ahogy kibontottad a helyzetet, így már árnyaltabb a kép, így nem olyan rossz a helyzet. De az elején nem így nyilatkoztál. Ha ezt írod-egész másként kommenteltem volna rá....Látom, hogy tényleg jó irányba próbálod befolyásolni a táplálkozását és vigyázol rá....bár közöm nincs hozzá tényleg-mindenki azt eszik, amit akar.
Úgyhogy akkor visszavonom, amit erről írtam. Bocs.

Azt azért tényleg, nem a vitázás kedvéért megjegyezném, hogy az én kedvesem is talpig férfi, mégis a mediterrán konyha szerelmese, soha nem eszik rántotthúst, se pörköltet. Egyszerű a dolgom vele, mert nem is szereti. Így mondjuk könnyebb....
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ő a követendő példa, de talpig férfi lehet az is, aki szereti a halakat, a zöldségeket,a salátákat, a gyümölcsöt. Semmit nem csorbít a férfiasságán, hidd el.
Bár lehet, te elhiszed, csak más nem.....

Summa summarum: jó lenne, ha mindenki hagyná a másikat..Aki akar blogoljon, aki akarja olvassa, aki húsevő, az egyen húst, aki vegán, az nyugodtan lehessen beszólások nélkül vegán, akinek nem tetszik, az meg nyomja meg az x-et. És kész.

noirp 2009.08.03. 07:44:08

@kardinálispinty: de, én el tudom képzelni, az önjelölt szakácsok mind úgy tudják a biokémiát, mint néhai Szent-Györgyi Albert. Vagy még jobban.

noirp 2009.08.03. 07:59:53

@lárvalányhaj: A Droidvega díszpéldányává nőtte ki magát az uccsó 10 évben Molnár Éva, azaz Vavyan Fable író. Csak eddig nem találtam rá ezt a jó szót.

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.08.03. 12:35:18

@drcsont: tartom, hogy én a normális kajáról beszélek, és nem a gasztroblogokat, csak annak túlcizellált, mondhatni barokkos hülyeségei tetszenek, hogy a példánál maradjak, sültcukkinis kornflék-carpaccio retekcsíra habbal. Főleg egy hétköznapi családi vacsora gyanánt. Van, akinek a normális kaja csak pörkölt, gulyás vagy rántott hús lehet (erre hoztam példának a pasimat, aki a másik véglet), de legtöbbünk beéri sovány hússal, hallal, zöldségekkel, gyümölccsel, stb. Nekem az taszító, és ez az én saját magán véleményem, engedtessék meg, hogy egyesek, hogy ha a lepkefingot poshirozni lehetne, egyesek megtennék, és mindezt le is írnák egy olyan gasztroblogban, ahol a zöldségek mosolyognak, a gyümölcsök a piacon könyörögnek, hogy vigye őket haza, a görény meg sírva könyörög a receptjéért :-))))))))))))) A változatos, színvonalas, de ehető recepteket felvonultató gasztroblogokat tiszteletben tartom, bár ha valaki mindenáron publikálni akar, miért nem teszi fel a mindmegettére, egy idő után talán összejönne ott egy olyan hihetetlen receptgyűjtemény, hogy odajárna X millió ember.

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.08.03. 12:42:02

Akarom mondani "tartom, hogy én a normális kajáról beszélek, és nem a gasztroblogokat BÁNTOM, csak annak túlcizellált, mondhatni barokkos hülyeségei NEM tetszenek" - már írni sem tudok.

Garfyka 2009.08.03. 14:10:16

Kedves Sakálné vackorbanshee Rozália :-)

Azt hiszem nagyon nagy köszönettel tartozom neked. Nagystílűnek álcázott, de valójában a hozzá nem értésed fitogtatására összekapkodott, kicsinyes, lekezelő, pökhendi, sértődött hangú bejegyzésed igen sok emberkét késztetett és késztet arra, hogy gasztro-blogokat olvasson. Kell ennél jobb reklám nekünk, lelkes gasztro-bloggereknek? :-)

Nem mellesleg ... leszólod a gasztro-blogokat, de, azért lelkesen olvasod, netán jegyzetfüzettel magad mellett böngészed a gasztro-bejegyzéseket, hiszen akár idézni is tudsz egyikből, másikból :-)
Nem mellesleg ... szinte pellengérre állítod a gasztro-bloggereket, mert a sütés-főzés-mosogatás bonyodalmai után, még arra is futja az erejükből, hogy szépen tálalják és le is fotózzák az elkészült ételeket. Ez van, sokunknak jobban esik terített asztalnál, tányérból, szépen tálalt, finom ételeket enni, mint valami katymaszt kikapirgálni a koszos edény aljáról.
Nem mellesleg ... bejegyzésedből szinte soronként süt az irigység, a nagyképűség, a lekezelés. Nos, ha azt hiszed olyan rettentően könnyű gasztro-blogot írni, rajta, vedd fel a kesztyűt és láss hozzá.

Ted Striker 2009.08.03. 16:01:49

@Garfyka: Én már kíséreltem egy bejegyzést, igaz fotó nincs de idézet van (még gondolkodom egy teljesen inadekvát youtube-os zenevidejó linkelésén) - feljebb olvashatod :-)

Vannak olyanok, akik Virág elvtársat követve egyszerűen ki tudják fejezni véleményüket egy ételről: "Fincsi lett!"
:-))))

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2009.08.03. 17:36:12

Jópofa írás, majdnem megsértődtem, de inkább nevetek rajta és csinálom tovább úgy, hogy a kutya nem olvas, de majd, ha lesznek utódaim, megmutathatom nekik, hogy a döcögős kezdetből mi lett.
Szeretek főzni, de nem tudok jól, ez tény, nem is vitatom. Nem tudok szép fotókat feltenni, mert öreg a gép. Csúnya a blogom is. Nem sok egzotikumot használok. Sosem készítek marhahúst, mert drága. Meg ilyenek.
De vállalom, mert másképp mi értelme lenne blogolni?
Nézzétek meg magatok, ha érdekel, nem baj, ha nem.
bakerstreet.freeblog.hu

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2009.08.03. 17:38:52

éééééééééés nem!
mondjon le a blogmotor =)

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.08.04. 11:15:48

@Kiddy: hat en megneztem a blogodat es nekem tetszik (nem modoros - de en a modoros gasztroblogokat is szeretem egyebkent). Nigellat is megnezem, pedig o aztan...
Na de az, hogy rantott zoldbab, hat az meg miaz???

Balambér 2009.08.04. 20:49:11

Én már a Zasszony (hogy stílszerűek legyünk modorosságban :) zöldbab pörköltjétől eldobtam a hajam. De hogy rántva ... :D

forumuser 2009.08.05. 00:08:24

Darksoder
Szvsz nem érted, miről szól a poszt és mi a célja... Nem, nem "a" gourmet-k leszólása, s nem is a konyhaművészeté.
Nyilvánvalóan magadra vetted, holott nem feltétlenül kellene. Egyébként meg elgondolkodnék rajta a helyedben, hogy mosolyodtál-e el valaha hasonló karikatúrán, szatírán - gyanítom, igen, csak akkor nem érezted úgy, hogy téged is érint.

mickimacko 2009.08.05. 13:06:36

Egy gasztroblog cikk kommentjeiből, téma: a szendvics:

... 2009.07.21. 15:51:27
De lux kategóriából mostanában kóstoltam két füstöltlazacosat is.
1. Kenyér, vaj, lazac, friss bazsalikomlevél. Eccerű de naccerű.
2. Kenyér (elhagyható, csak akkor már nem szendvics), ementáli, lazac, cékla. Ez a lazac-cékla nagy felfedezés volt nekem, korábban nem ismertem a párosítást, pedig nagyon szép.

... 2009.07.21. 16:01:07
a kedvenceim:
-a caprese, ha bivaly mozzarellával és tőérett paradicsommal készül,
-a töpörtyűkrémes szendvics,
-marhahúsos szenvics, közepesen sült steak vékony szeletekre vágva, rukkolával és paradicsommal bélelt, majonézzel megkent ciabattában.

stb.stb.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.08.06. 16:08:05

@Garfyka: és a te szavaidból vajon mi süt? Neki sem fogok, mert nagyon megsértődnél...

kár hogy kimaradt a postból, ami csak most jutott eszembe: a kötelező névpárosítás, két étel és/vagy spirituális főnévből: chili & vanília, fűszer & lélek, habcsók & puszedli, zamat & illat, fahéj & feta - ezek 30 másodperc alatt talált, létező példák...

Lilienfeld 2009.08.06. 18:41:54

Jaj-jaj-jaj!
KIMARADT, hogy "Kreatív blogger", "Yummi Award" és egyéb ún. "kitüntetéseket" adományoznak egymásnak, a tetszésnyilvánítás kifejezésként, nyakra-főre. Itt van egy rakás: palocprovence.blogspot.com/
És ez a név!!! Hogy mennyire lerágott, lejáratott, elgiccsesített az egész provanszos-toszkánás mizéria eleve; de még fokozza, lenyúlva egy másik ultraközhelyet, hogy ugye "Bakony az én Párizsom", satöbbi.
De akkor meg miért nem "margarin az én libazsírom", "parizer az én pármai sonkám" vagy "kökény az én kapribogyóm" ???

A blogoszférán kívül esik, sajnos, de említsük meg az Embert, aki egy hun táltosba oltott stahljudit: Cey-Bert Róbert Gyula, gasztronómus. Máshol egyenesen gasztrofilozófus, az áldosok, karakányok, üstönyök és sütények tudós embere.
"A hun áldozati ételektől a honfoglalás kori magyar fejedelmi konyháig Ez a kultúrhistóriai idealizált receptgyűjtemény valójában a hun-magyar konyha bibliája. A hunok történetének ismerete nélkül nincs magyar őstörténet-kutatás, nincs magyar ősvalláskutatás és nincs magyar ételtörténet-kutatás sem. Az ősi magyar konyhát csak a hun áldozati ételek filozófiájának megismerésén keresztül közelíthetjük meg. A könyv a legújabb kutatások tükrében részletesen bemutatja az ősi hun-magyar konyha szimbolikáját és vallásfilozófiai tényezőit, amelyek meghatározták az áldozati ételek és az étkezési szokások értékrendjét. Ebből kiindulva a szerző olyan ételleírásokat állított össze, amelyek fölidézik az ősi lovaskultúrájú népek fejedelmi és ünnepi ételeit."
www.libri.hu/konyv/hunok-es-magyarok-konyhaja.html

vuduvarázs 2009.08.07. 16:40:07

@Rékuc:
Nem értem...
Garffyka szavaiból mi süt ki? Szerintem semmi rossz....Én nem tudok belekötni, ha akarok sem...
Neked hogy van ennyi időd azzal foglalkozni, amit állítólag annyira rühellsz? Nincs más, kreatívabb dolgod?
Tőled sem megy előrébb a világ!

vuduvarázs 2009.08.07. 16:44:55

@Lilienfeld:
Szegénykém, ezek szerint nem tudsz főzni...
Javaslom, böngéssz a blogok közt, ne ócsárolj-lassan, de biztosan neked is menni fog a főzés-sütés,ettől meg a kisebbrendűségi komplexusod is talán valamelyest rendeződik.
A lent említett könyvhöz semmi közük a gasztrobloggereknek-hogy is jön ez ide??

Garfyka 2009.08.07. 17:01:47

@Rékuc:

Elvonatkoztatás? Társítás?
Próbáld meg, jó játék.
Figyelj csak, így kell. Megnéztem a blogod - és a barátaimat, valamint engem leszóló hozzászólásaidtól, s ezen keresztül a személyed által ismeretlenül is kiváltott viszolygástól függetlenül - tetszik.
Na, ez elvonatkoztatás.
És a ki nem mondott, be nem ismert frusztráltság leküzdésében is segít.
:-)

Lilienfeld 2009.08.07. 21:08:38

@vuduvarázs: Odaírtam, lelkem, odaírtam: "kívül esik"... de az a stíl, érzed, az a stíl, ami van a bácsikának, az rokonítja.
(Még mindig nem értem, hogy az az izé, ami má' minden második blogon ott fityeg, az mitől "díj", pláne "kitüntetés". PP 4. helyezése a Goldenblogon, az már jelez vmilyen szintet, népszerűséget vagy mit és gratula őszintén. De amikor a barátnőkkel jól megdíjazzák egymást, az igencsak, khm, gyermekded.)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.08.09. 01:33:12

@Garfyka: érdekes, én nem viszolygom sem tőled, sem a gasztroblogoktól. Jó volna megtanulni különbséget tenni a kifigurázás és a rosszindulat között. A modorosblogon utóbbival csak a sértődörr gasztrobloggerek reakcióiban találkoztam.

ehran 2009.08.10. 13:30:14

@Rékuc: Pedig ott van az őket kritizáló kommentelőknél is, csak ugye saját szemünkben a gerendát.... - hogy stílszerű legyek itt a modoros blogon. :)

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.08.10. 16:11:20

@Lilienfeld:

nekem a Cey-Bert félékkel az a legnagyobb bajom, hogy az általuk rekonstruált "ősi konyhaművészeti remekek" többnyire köszönőviszonyban nincsenek azzal, hogy mit ettek eleink, hanem nagyrészt Cey-Bert bácsi agya adta ki az egészet.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.08.10. 16:23:13

@Lilienfeld:

szerintem a palócprovence még nem is annyira gáz, legalábbis a nyelvezete nem annyira modoros, mint sok más beidézett példányé.

Viszont eztfigyeljétek:

"A lányom azonban nem tudott megbékélni vele, még él benne első találkozása a csalánnal. Történt ugyanis, hogy amikor éppen csak totyogós volt, azzal szórakozott, hogy sorban lepakolta a könyvespolcokat és közben "kiolvasta" a könyveket. Kérleltük szépen, csúnyán, semmi nem használt. A megoldást a csalán hozta: csalánhajtásokat tettük a polcokra a könyvek elé. Egyetlen egyszer nyúlt hozzájuk, aztán soha többé. A könyvek megmenekültek."

ekkora geci állatot! basszameg, belenyúlatja a csalánba a saját egyszülött gyerekét! jó, hogy nem áramot vezetett a könyvespolcba... o.O

Anyul 2009.08.14. 23:14:06

sziasztok,

csak most találtam erre az írásra.

Nekem tetszett, egyáltalán nem találtam bántónak. Jókat mosolyogtam, miközben olvastam.

Esetleg meglehetett volna említeni a skála másik végét, a hústhússal evő, a konyhában romhalmazt maga után hagyó bloggert, aki a gyümölcsjoghurtot csak úgy kedveli, ha hengeres, és rá van írva, hogy gyulai kolbász.

Egy 2 gyerekes, mindenhez friss bazsalikomot használó anyuka, akinek felhőtlen szórakozást és kikapcsolódást okoz, ha a derengő monitor fényénél, amikor a házban már minden elcsendesedett, a Nap is nyugovóra tért, egy jófajta házipálinkát kortyolgatva odakuporodhat kedvenc szórakozása mellé, és mint kicsiny zöldségeskertjét, ápolgathatja cirádás szóvirágait is ;)

Anyul 2009.08.14. 23:51:38

@Krisztinca:
Mért nem mindmegette?

Azért nem egy gyűjteményes oldalra ír az ember, mert
1. szeretné összegyűjtve látni a saját receptjeit
2. ismerősei, barátai, családja is szeretnék összegyűjtve látni
3. sokszor jobban érdekli őket, mint idegenek írásai, receptjei
4. egy sütemény receptjét nem kell sokszor leírni cetlikre az ismerősöknek, elég uralni a gyűjtőhelyre
5. a blogműfaj naplóírás is, nem egyszerűen receptírás

És különben is, pont az az egyik lényege a világhálónak, hogy mindenki azt kezd vele, amit akar, nem egy nagy generálszósz van - hogy modoros legyek és a témánál maradjak.

vöcsök 2009.08.28. 13:37:56

Most akadtam rá erre a blogra és könnyesre nevettem magam a témán :-) Ez nagyon nagy lett, gratula érte!

Amúgy mielőtt bárki is megvádolna, igen én is gasztroblog olvasó vagyok, és sok klassz receptet találtam már az ilyen oldalakon. Soknak tényleg ilyen a stílusa, de ez nem baj. A baj az, ha valaki túl komolyan veszi magát és besértődik a karikatúrán. Hahóóóó, az ember egyik ismérve a humor! Tudjunk már nevetni!

Léhüllő · http://autostat.hu/markakereskedesek-szervizek 2009.10.27. 13:09:28

n+2 gyerek? ha n=0, az akkor is kész, de vegyük legalább 1-nek. Akkor viszont a szocpolból megvan a lehetőség a blog fenntartásra.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2009.12.11. 10:21:47

fűszeres eszter? macikonyha?

gabcigirl 2010.02.20. 11:25:47

@#s3mot@:

Szegény beteg kicsit. Viszont 1 szó mint 100, Rozália jól ír. Riszpekt neki!

rognork 2010.02.20. 12:47:29

hát ez a poszt tényleg szar.

zsuzsanon 2010.10.01. 09:33:23

Előszörre majdnem jópofának láttam ezt a cikket. De aztán ahogy tovább olvastam, eléggé rossz érzésem lett. Mégis kit bánt az, hogy ki főz, és mikor, és hogyan érzi jól magát, és azt hogyan fogalmazza meg? Kit bánt és miért? Inkább erről kéne egy posztot írni... mondjuk egy pszichológusblogban.

Jánoska12 2011.02.16. 08:02:26

Mondjuk nekem a chili és vanília kicsit meredek, de annyira nem lehet rossz ha könyv is készült belőle. Igazából ez a görbetükör nekem tetszik. Nem bántás ez, csak tükör egyeseknek és önmagunknak.
www. konyv-konyvek. hu/chili_and_vanilia_mautner_zsofia

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.02.16. 09:25:21

@Jánoska12: a kettő nem függ össze. Azért mert könyv készült belőle, még lehet rossz.
süti beállítások módosítása