Ereszd el a hajam! - 2. rész

2009/03/27. - írta: Modor Tibi

Egyszerre sok lett volna, folytatás innen.

A rock-klub:

Itt: A Ráday klub, de több zúzósabb helyet meglátogatva nagyon sok hasonlóságot fedeztem fel. Szerintem sokan vagyunk, akik olyan 10 éve a csütörtöki diákigazolványos akciókat kihasználva rászoktak erre a kultikus rockdiszkóra.

Sörtől ragadós PVC-padló, vonatülések, és szinte minden szubkultúra, ami a diszkóba nem fért be. Klasszikus bőrzsekis metálos hosszú hajjal, Pumacipős rocker, punk, szkinhed, alteros, módos, mérsékelt deszkás... és minimális verekedés, az is max. a kidobókkal.

Csak a 3. alkalomnál tűnt fel, hogy szinte ugyanaz a playlist megy minden éjszaka, és tényleg majdnem. Tankcsapda - Az élet a legjobb méreg, Pokolgép - A jel, Szállj fel, szabad madár (itt kicsit lengetni is szabad), Queen - Don't Stop Me Now, Hair - I've Got Life, Kispál - Ha az életben, Lord - Vándor, Rammstein - Du hast stb. Néha a popperek kedvéért leadnak azért valamit az Erasure-től is.

Néha jó, de minden héten? Sokaknak ezek szerint igen. Amúgy örömhír, hogy újra megnyílt a Ráday a régi helyen - rég voltunk, el kéne már menni.

Külön mulatság figyelni az emberek ajkait, amikor kómás fejjel próbálják lekövetni a számok félig-meddig ismert szövegét - a fáziskésés és a tévedések miatt eléggé elszomorító látványt nyújtanak néha, engem nem tévesztenek meg :-)

 

Az újkori nightclub:

Főleg az angolszász világban volt ilyesmihez szerencsém, de hála istennek, itthon is akad belőlük bőven.

Na ide szépen kell felöltözni, mert topisan még be sem engednek. Semmi sportcipő-hátizsák-póló. Lányoknak a legszebb felső a legszebb alsóval, nem kevés sminkkel, fiúknak pedig ing, nem komolytalankodunk mi itt.

Bátran leadják az R&B-t, new wave-t, funkyt, Cure-t, Walking on Sunshine, Come on Eileen, bármi jöhet. Sok szürke kislánynak az éj fénypontja az, amikor felcsendül a Dancing Queen: ilyenkor átszellemülten üvöltik barátnőikkel egymás arcába az örökzöld dalszöveget, és pár percre tényleg azt hiszik, hogy ők az éjszaka királynéi. Szerencsére ez a szám se tarthat persze örökké. Hasonló módon párperces elégtételt vehetnek minden múltbéli sérelmükért a That Don't Impress Me Much, Kockahas és persze az I Will Survive életigenlő taktusai alatt. Most megkapta mindenki!

Ilyen helyeken van retróterem is: hajlamosak lejátszani 2-3x egy este ugyanazt a régi számot, persze a legrosszabb fajtából (Twist and Shout, Do Wah Diddy Diddy, You Really Got Me), ha pedig magyar blokk jön, az se jobb:

Csavarjuk fel a hangerő gombot, hölgyek-urak, mondhatnám éljen gerő-a-hangerő, az igazi retrobuli nem maradhat Csepregi Éva nélkül! Jöjjön tehát a Neoton Família és a "szám, amelynek címe" (a lá B.Tóth Laci) Latin szerenád!

Várj, ne ronts el semmit, kérlek...

Evezzünk vidámabb vizekre, máris itt a Dolly Roll, és egy üde, nyári muzsika, jöjjön aaaaa Windszörny!

Hullámlovas a Balatonba', jó szelet kapott a vitorla!

Látom már mindenki bugizna, és twistelne, tetőfokán a hangulat, következzék hát nem más, mint Komár Laci és a Mambó-rákk!

Ezt járja ma Pádua és Milánó, Róma, Nápoly és Genova tipeg-topog ide-oda.

Ismét remekül buliztunk együtt, jövőre, veletek, ugyanitt!

Köszönjük nathanp-nek az idézetet. Már megint :-)

A magyar blokkban továbbá kötelező a Szóljon hangosan az ének - Afrika - Vuk - Nyár van - Júlia nem akar a földön járni-egyveleg, és persze az Induljon a banzáj! Dj Paplan bulijait ajánlom még mindenki figyelmébe, ha máshol nem, hát a Szigeten a Táncdalfesztivál-sátorban, levezetésképpen. Ő nem a meglepetések embere, meg hát kell is valami biztos pont az életben.

Hol jártunk még? Voltak még vicces helyek, de sajnos szinte az összeset bele tudom préselni az eddig említett kategóriákba - a többihez meg túl öreg vagy kommersz vagyok.

Ha bárki tudna a modoros goapartikról, táncházakról, melegbárokról, emós összejövetelekről vagy house-bulikról egy-egy beszámolóval kedveskedni nekünk, szerintem sokan értékelnénk.

Addig is hölgyek-urak, a mai est utolsó nótája következik Klau névnapja alkalmából, sok-sok szeretettel küldik neki az eltés germanisztika szakos gráciák, szóljon hát Nena és a 99 léggömb!

99 Düsenflieger, jeder war ein großer Krieger

Kriegsminister gibt's nicht mehr, und auch keine Düsenflieger

Heute zieh' ich meine Runden, seh' die Welt in Trümmern liegen

Hab' 'nen Luftballon gefunden, denk' an dich und lass' ihn fliegen...

Címkék: zene buli szabadidő
44 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pernilla 2009.03.27. 12:49:35

ez még jobb lett, mint az 1. rész :)

Balance Of Power 2009.03.27. 13:29:57

A nemet nyelvu zenet nem lehetne betiltani?

Egyebkent a Raday-t felujitottak (a koleszt is) es azota csak koncertek vannak, melyek utan nincs buli. Ezert egesz kulturalt hely lett belole.

Bite Yer Legs 2009.03.27. 14:37:31

You Really Got Me mint a legrosszabb fajta? Hülyék vagytok ti bazmeg.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.03.27. 15:31:35

@Bite Yer Legs: csak én írtam, egyedül.

Te meg gondolom, nagyon okos vagy :-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.03.27. 15:57:29

az modoros hogy van par kocsma, ahol ha mar keso van es csak nehany haverommal vagyunk kikapcsoltatjuk a zenet a gecibe' ? Mer szar ez mind...

kisebbik rokk 2009.03.27. 15:58:37

@Balance Of Power:
A posztban szereplő Rádayt (mármint azt, ahol diákigazolványos akciók, rock-napok és egyéb kultúrprogramok vannak) elköltöztették a világ végére, és most már Ráday Kupola néven fut. :-) Nemrég felkerestük kíváncsiságból, 180 ft volt a sör, és 100 a feles Campona (undorító édes krémlikőr többféle ízben: csoki, csokis meggy, kókusz, viszki), és a PVC-padló tényleg ragadt! Aznap nemigen szóltak "rockos nóták", az átlagéletkor alacsony volt, büdöset eregetett a füstgép. Kiöltözött lányok és rockernek kinéző fiúk táncoltak (tehát nem feltétlenül egymásnak teremtett rétegek), először puhatolózva, később elszántabban.
Megfigyelőként furán de felszabadultan éreztük magunkat.

Balance Of Power 2009.03.27. 16:23:11

@kisebbik rokk: Azert a Nagyvarad ter nem a vilag vege. Viszont a "vilag vege" hasznalata igen modoros ;)))

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.03.27. 16:27:50

@kisebbik rokk: jó hír, hogy a Kupola megmaradt, de a Ráday u-ban is újranyílt a pinceklub. "el kéne már menni" :-)

feltételes reflex 2009.03.27. 16:30:24

Kedves Tibor!

a nájnun'nájncih luftbalonnal most megmelengetted a szívem. rá is keresek gyorsan a youtubeon :)

feltételes reflex 2009.03.27. 16:35:31

@Balance Of Power:

"A nemet nyelvu zenet nem lehetne betiltani?"

Hát nem, tom, de én azért ragaszkodnék az Einstürzende Neubautenhez vagy a Kraftwerkhez, ha megengeded...;) (igaz, ők nem kerültek bele a posztba:)))

sőt, még Nenához is.

Nekroteka 2009.03.27. 16:42:54

@Balance Of Power:
Azért szokott ott lenni simán party is, de tény, hogy egészen más, mint amilyen azelőtt lehetett. És azért egész jó hely. :)

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2009.03.27. 19:39:29

szerintem heteroként a capellába járni is modoros, főleg ha még hirdetik is, hogy na itt lehet aztán a városban a legjobban bulizni, itt a csávók békén hagynak (nem) . ennek köszönhetően a heterok.melegek aránya szombaton a capellában már 80 -20% lett.

vasziljevics 2009.03.27. 20:18:54

azé' a "ju rili gát mí"-t még mindig sokkal többször meg lehet hallgatni, mint az iparosodott zenélés termékeinek nagyrészét. ja, tudom, most éppen kultursznob vagyok, de én akkor is szeretem.

a ráday trekklisztjétől viszont én is a falon vagyok már.

Dave_hu (törölt) 2009.03.27. 20:36:49

nehogymár kimaradjon a modoros dance (!) bulik, sensation-ök meg roxy dj-zés. Disco Shit. A ne lássák rajtad, hogy jól érzed magad, mert akkor nem vagy kemény, és a számokra csak apró bólintgatással lehet bulizni, kivéve a legeslegújabb bootleg-ekre, amik még csak egy londoni lemezboltban kaphatók, de Lauer már pörgeti csak ma este.

A mixelésnél a lányok felismervén a következő szám taktusait hangos áááááááááj kiálltásba kezdhetnek: You can lick my lollipop.

Alap párbeszéd:
Jöttök soundon majd Gettára?
Hát nemtudom, lehet lenézünk majd, de megyünk előtte Bécsbe Sensationre, az tuti lesz.
Ja, tavaly is állat volt.

raoul_duke 2009.03.27. 21:52:54

Lesben áll egy cápa, Remetelány, Gipsy Kings és Boney M megamix. Közte egy-egy Get Up James Browntól, esetleg R-GO vagy Hiddöróód-dzsekk. Amikor már tetőfokára hág a hangulat, gyorsan jöhet valami ballada Ákostól vagy EDDA.
A cikkben említett újkori nightklubba való, hétfőn mehet a dumcsizás A Cégnél, hogy ki bulizott nagyobbat szombaton A Társaságával, mert azoknak a régi daloknak azért nincs párja.

Hal Stanton 2009.03.28. 06:25:57

Körbejárós, karlengetetős lágy pogózás gimidiszkóban Bonanza dalokra. A cipő orrán egy kis fém villan a félhomályban. A környező kocsmákban erőltetett bonbonmeggy- kevert- és lovaskocsis cimkés barackpálinka fogyásztás, vébékával kísérve, majd hányás. Hányás után büszkeség, hogy tovább bírod az italt, megiszol még egy bonbonmeggyet. Megint hánysz.

Enok mester (törölt) 2009.03.28. 08:24:11

A posztok nyomán kezdem úgy érezni, hogy az egész világ egy nagy rakás modor, semmi más - akármit teszek, úgyis modoros leszek. Vagy újra kéne definiálni a fogalmat?

lexi 2009.03.28. 09:49:25

@Balance Of Power: na, most mi bajod a német zenével??? Rammstein, Toten Hosen... Imádom őket! (nemtom modoros-e vagy sem de nem érdekel)

kisebbik rokk 2009.03.28. 10:00:52

@Balance Of Power:
Már mér ne lenne a világ vége? :o))) (Na, most próbáltam ki először a krumpliorrú szmájlit, jól esett!)

kisebbik rokk 2009.03.28. 10:04:35

@Balance Of Power:
A világ végéhez még tudod, mi illik? A szívem csücske. Számomra ez mindig ugyanaz a kategória volt.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.03.28. 10:21:52

perfor: tényleg így táncoltak, egyszer egy világifjúságában azt írták hogy a pogótáncosok karjuklengetésével fejezik ki szabadság iránti vágyukat...

raoul_duke 2009.03.28. 11:02:23

@Blassius: Klubdélután (!), Ákost és Nirvanat (esetleg Bonanzát) hallgat mindenki, aki számít. Azért a Republic is menő. A kis Duke mindegyiket nagyon utálja, ahhoz viszont fiatal, hogy részegen érkezzen, így nem tehet mást, mint mogyorót zabál, és várja, hogy vége legyen a rendezvénynek, mert kínos az egész.
Végre felcsendül a Helló című dal, így össze tud kapaszkodni az egész osztály egy nagy körbe, és középre hajolva énekelhet együtt. Kis Duke meg a haverja ebből végképp nem kér, tanári engedéllyel hazamehetnek.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.03.28. 14:33:10

Most jutott eszembe hogy a Rádayban volt rock&roll klub is elvispreszli hajúakkal meg rockabilly cipös
csókákkal (creeper, vastag gumitalp, bluesuede shoes style a fiftizböl link itt: www.antiks.co.uk/1950%27s%20Blue%20suede%20shoes.jpg

Férfias activityk:
-zippo gyújtási trükkök
-láncdohányzási bajnokság
-hajbeállítás a klotyóban
-táncparketten nagybögöpengetés utánzása

raoul_duke:
Klubdélután ?!?!, az mi? Olyan ami gimában van, hogy megkenünk 48 zsíroskenyeret, illetve nem mi hanem a lányok és ki tud éretlenebbül viselkedni versenyszámokban mérjük össze erejünket hasonszörü kortárs cimboráinkkal? Komoly lehetett.

raoul_duke 2009.03.28. 15:11:22

@Blassius: valami ilyesmi, bár a pontos programra annyira már nem emlékszem.
Alighanem vinni kellett kólát meg ropit (vagy ha már itt vagyunk, akkor rágcsát meg valami kis üdítőt), aztán a technika ördögeivel jóban levő srácok órákig kábeleztek (nem, nem szartak), amíg elkészültek a hangcuccal szerintem a már általad említett vetélkedő zajlott, aztán 6-tól 8-ig szólhatott az In Utero meg a repül a bálna.

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2009.03.28. 19:05:40

@4tuna:
Erről a lávMÁV-ról csak annyi jutott eszembe, hogy.... "a vár nem vonat..."

karas · http://www.karas.hu/ 2009.03.29. 00:21:07

most történt

lány üzenete:
vettem egy kibebaszott jó farmer kismellényt

pixelatedbear 2009.03.29. 14:19:31

ha már rokk, akkor TotalCar... istenem, azok az első bebaszások...

"jöttök killing in the name of-ra? beszéltem a dj-vel, aszondta lesz ma csomó rage"

"tibi mekkorát sztédzsdájvolt már..."

"te straight edge-es vagy, vagy mér nem iszol?"

anti-reklamator 2009.03.29. 14:26:28

Hát igen, a Ráday... :) Ahol nem a sört vizezték, hanem tettek egy kis sört a vízbe. Másnap olyan fejfájása volt mindenkinek a csapolt nedűtől, hogy a jövő hét is belesajdult.

Balance Of Power 2009.03.30. 15:10:27

@anti-reklamator: "14 forint a vodkanarancs" akcio megvolt? ;)))))

Balance Of Power 2009.03.30. 15:11:29

@lexi: Olasz es nemet nyelvu zenet, bar mindket nyelvet beszelem, nem birok elviselni. Tiltsak be.

mjollner 2009.03.30. 16:37:29

B+, én is ott voltam boldogult egyetemista koromban minden csütörtökön Rádayban, hihetetlen.
Jah, most mi bajod a német zenével? Bach, Handel, Schumann, Orff, Hans Zimmer? :-)
Klasszikus zene+filmmjúzik modoros-é?
Valamint ragaszkodok egy táncházas, Fonós, balkánnépzenés posthoz

Balance Of Power 2009.03.31. 13:14:27

A filmzene az valoban baszott modoros.

raoul_duke 2009.03.31. 16:03:07

@Balance Of Power: világzene? ;) Szerintem már a szó önmagában is az.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.03.31. 17:36:50

Óh, Istenkém, az a ragadós pévécépadló, meg az az olcsó, de legalább pocsék sör... sose tudom már meg, hogy valójában milyen színük volt.

Modor Hunter 2009.04.03. 02:58:13

tudom ezzel sok ellenséget szerzek magamnak, de szerintem kártyázni kimondottan modoros, és a Társasághoz való feltétlen majomszeretet instrumentuma. Elsőként természetesen a póker jön szóba (kivéve Ravasz az agy és két füstölgő puskacső játszmája megfelelő környezetben és kurvajó zenével). Csak tetézi, ha valaki a haverjának az elhúzódott tegnapi pókerpartit ecseteli, húzásról húzásra (pl.Zoli allinnel nyert bazmeg...!)

bekbórd! 2009.04.03. 10:39:53

Tényleg, honnan jön mostanában ez a nagy pókerőrület?

Sonica 2009.04.05. 20:32:07

Goa partyk 93-94-től kezdődtek, Fáklya - a legendás - télen, aztán Supersonic Technikum, nyáron pedig a szabadtéri bulik. Minden hétvégén valahol máshol, Pest környékén, este sosem volt gond lejutni, mert elég volt a vonatról/buszról leszálló színes tömeget követni, és odataláltál az aktuális illegal goa partyra az erdő/tisztás/Duna-part vagy éppen tópart szélén. Sosem felejtem el azt a reggelt, amikor reggel kerestük hazajutáshoz az irányt a vecsési káposztaföldeken. A party helyszin közepén egy hatalmas tábortűz volt, affelé fordult mindenki arccal (ja, a hajnali 5 fokban kimondottan hasznos találmány volt), sokan tűzzsonglőrködtek. Az aggregátorból néha kifogyott a benzin - ha a felelős kicsit besztondult, olyankor 10 perc csönd, amit a kongások áthidaltak simán (szerintem sok embernek fel sem tűnt, hogy nem DJ játszik). A boldog békeidőkben mindenki ismert mindenkit, és reggelente, ha lehúzták a zenét, akkor spontán afterpartyk szerveződtek lakásokon. A peace-love-unity-respect feeling uralkodott el, és senkit nem zavart, hogy térdig poros a lába és a szandál vagy a papucs levétele után ott maradt a pánt mintája :D.

Aztán ez is népszerű lett. Már volt toi-toi wc a partykon (bár inkább minek), uv shop, teázó, körbekeritett tisztások, hogy nehogy ingyen belógj... Divat lett a rasztahaj, a piercing, lányoknál a fenék köré tekert kendőcske, már volt aktuális követendő divat is...

De nagyon rég voltam (cca. 5 éve szilveszterkor) goa partyn... lehet, idén nyáron lenézek majd valahova, persze már csak kocsival és csak beugrani nosztalgiázni...

___________________________ (törölt) 2009.05.10. 13:09:11

Hali! Nem tudjátok véletlenül, hova járnak ma későhúszasok-koraharmincasok? Creol?

IndaMuncher 2009.05.11. 10:42:40

Ebből a posztból már csak a Zoltán Erika MEGAMIX maradt ki. Ha azt meghallom valahol tuti biztos, hogy egy ránccal több lesz az arcomon. Gyilkolni tudnék. Nagyon gáz.

körúti kis vörös 2010.02.07. 22:25:38

azt mondom: Donna Summer: Hot Stuff

AZATYAURISTEN 2010.02.09. 10:47:15

@lexi: hat, mondasz valamit! Rammstein...2 koncertjükön voltam, Pragaban es Budapesten, allat volt, mondhatom, a zenejük nagyon fasza, sok eröltetett kemenyseg ellenere is. Nena is elnök, es sorolhatnam...a baj az, hogy az ember a nemet nyelvü zenet gyakran automatikusan nyari diszkos "elmenyeire" vezeti vissza...Tenger diszko a Balatonon...amig atküzdöd magad slozira, kb 20 tetögerendarol lelogo, az okadastol langolo nyelvü, csurgo nyalu tirpak jürgenbe gabalyodsz, mialatt a füledbe üvöltik a laif iz laifot...:)
süti beállítások módosítása