Amikor a birkanép kétszer áll sorba az olimpiai érmekbe burkolt cirkuszért, és közben felkopik az álla a kórházakban

2024/08/12. - írta: Modor Tibi

Nincs új a Nap alatt.

/Iulius Caesar/

Újabb olimpián elégülhetett ki az istenadta nép naponta akár többször is, ahol ütemesen jaktálva feledhette el a hétköznapok minden búját-baját - és ami a legszomorúbb, hogy már a kevés fennmaradt józan, független, ellenzéki hang is beállt a sorba, annyira rettegtek a plebsztől, mi várhat rájuk, hogy ki mernek énekelni a populista kánonból.

Lehet, hogy egy kép erről: térkép és szöveg

/Forrás: Mandiner és a Nagybetűs Tény-Valóság/

Gyűlölöm a sportot

Legalábbis ebben a formájában, ahol az életüktől, lelküktől, testüktől megfosztott robotgép-emberek kergetik egymást és a századmásodperceket. Ahol az vált a nemzet dicsőségévé, ha éppen azt a bizonyos századmásodpercet a "mi fiunk/lányunk" hozza.

Mert akkor két hétig elfelejtjük, hogy nincs orvos, nincs tanár, nincs kórház, nincs vonat - hogy már lassan luxussá válik egy balatoni hétvége, netán egy saját kis budapesti lakáska, kulipintyó az átlagembernek, ahol földesurak, döbrögik tömik a zsebüket és a hasukat - az Én adómból. Nem túlzás! Magamról csak annyit, hogy én valóban TERMELEM a pénzt az országnak: egy globálisan etikus, zöld olajipari gyógyszergyártó vállalatnál munkálkodom semi-senior internal audit coordinatorként idestova nyolc éve. Tehát azok az adóforintok, amiket Én adok Nektek és ezeknek - ne kerteljünk - bűnözőknek, versenyszférás alkalmazottként, azok most megint másokat fognak hizlalni, ráadásul pont megint olyanokat, akik SEMMIT nem tesznek hozzá a valódi boldogságindexhez.

Voltak persze szép, mit szép - felemelő, megható pillanatai is ennek az olimpiának. 

Ide sorolnám például a bátor, merész, provokatív megnyitóünnepséget, ahol a rendező egy hatalmas középső ujjat mutatott az elkommercializálódott, silány cirkusznak és a buta, megvezetett milliárdok kocsányon lógó szemeinek. Megkönnyeztem, nem tagadom, Khelif csodálatos győzelmét is. Ez a milliószor megalázott, kigúnyolt lány, nagybetűs Nő bebizonyította a világnak, hogy ekkora ellenszélben is a legjobb - rajt-cél győzelmet aratott hazája nagy dicsőségére, a sok nácit pedig megette a méreg. Mondjuk ki: kúrnánk, én és a feleségem is!

De fénypontja volt a rendezvénynek a szerb csapatsportolók csodálatos teljesítménye - bizony, ilyenkor szégyellem kicsit, hogy magyar vagyok. Egy ilyen pirinyó, apró kis támadás alatt álló, szegény, ámde büszke, hősies, bulizni mindig jobban tudó ország ilyen teljesítményre képes! A franciák emberfölötti teljesítményt nyújtó úszója, a szuperlaza török sportlövő, a hatalmas pénisszel rendelkező rúdugró - és sorolhatnám - mind, mind emlékezetes perceket szereztek nekünk. 

Megéri-e egyáltalán olimpiát rendezni? A közgazdász-szakértő válaszol.

Nem. Bővebben: nagyon nem. Még bővebben: Nyugaton igen, Magyarországon nem. Minden, ami ott előny, az itt óriási hátrány, és csődbe viszi az amúgy is csődbe vitt országot. Athén is csődbe ment, és még sorolhatnám.

A szerző közgazdász.

És hol van a tömegsport?

Mert ugye az ezermilliárdokat valahogy csak nem arra költjük, hogy sportolhassunk. Én pl. azért nem tudok sportolni, mert nem tudok ingyen futni a Margitszigeten vagy húzódzkodni bármelyik játszótéren. Anno majdnem ifibajnokságot nyertem - atletizáltam -, de sajnos jött egy váratlan sérülés, és onnantól csak a kocsma, meg hát a gyerekek és a munka. Mert tudjátok, Nyugaton a sportoló nem szorul rá a kalóriapénzre, mindenki profi - kivéve a német kézilabdásokat meg az összes többit.

Sok hűhó semmiért, milliárdok a "magyar" aranyakra.

Betonba öntött stadionpénzek. Amikor annyiszor mondtuk, hogy ezer és ezer úszó- és kézicsarnokot a stadionok helyére, most már viszont azt mondjuk, hogy ezekre sincs szükség, hiszen a Szajnában, Dunában születnek a legszebb aranyak!

Lássuk be, egy kiéheztetett szétlopott országnak enyhén szólva is visszatetsző, hogy tíz-százmilliókat fizetünk egy aranyért, amikor még CT sincs minden kórházban, és a Városháza park átadása is folyamatosan csúszik, a diplomám meg egyre inkább szart sem ér. Még a dédunokáink is azoknak fogják fizetni az életjáradékát, akik már semmit nem fognak jelenteni nekik. Gondoljunk csak bele Helsinki olimpiai bajnokaiba: Gerevich, Papp Laci, Keleti Ágnes, Székely Éva, Puskás, Hidegkuti, Kocsis de akár a lángot vivő Paavo Nurmi vagy a csehszlovák Zátopek - ki a fasz emlékszik még rájuk?

Valóban ilyen fontos ez? Ettől majd több gyerek fog elmenni tekvandózni, öttusázni, úszni, valóban? Eközben pedig nincs tanár az iskolákban, ráadásul még mindig kézzel tanulnak írni ahelyett, hogy mondjuk a TikTokon állíttatnának össze velük egy korszerű Én-portfóliót.

És ezekre megy a pénz, nem a Harvardra felvett lányra vagy a tehetségesebbnél tehetségesebb fiatal együttesekre, pl. az Azarijára vagy Betonhofira.

Magyarok? Hány valódi magyar volt ezek között? Minimum egy fél arany járt volna másoknak.

Külföldön született, külföldön készült, külföldi edzette - nem véletlenül lengette Vivienn is olyan büszkén a spanyol zászlót. Ilyenkor bezzeg hirtelen senki se nagymagyar már, meg hát svábok, tótok, rácok vagyunk itt mindannyian - kivéve engem, hiszen a mi családunknak még I. Szt. István adott nemességet Szepes vármegyében (ami protoszlovák volt már akkor is), de én meg ugye szégyenlem, ahogy korábban bátorkodtam említeni volt.

Ez a hat arany akkor most elfedi szépen az egész csapat gyalázatos, csalódásokkal tarkított összteljesítményét, ahol a kolostormalac képes volt átállítani a korábban aranyfil birka népét már csak az "érem"-re, hogy mehessen tovább a faszméregetés, hogy bezzeg a szomszédok meg a lengyelek mennyit nyertek abszolút és per million. Mintha az számítana, de közben meg lehet nézni, melyik város a világ legboldogabb városa? Hát Bécs, Ljubljana, Kolozsvár, Zágreb és Varsó meg Bratislava. Azt hiszem, bármelyikünk elcserélné az összes olimpiai aranyérmünket arra, ha olyan fasza kórházaink lehetnének, mint a románoknak vagy a szlovákoknak. Mert ők meg tudták csinálni, akárcsak az észtek a Skype-ot meg a Taxifyt. Mi pedig még mindig azt a szerencsétlen, szar Prezit mutogatjuk, ami a kutyának se kell.

Na de vissza az olimpiára. Igen, ott tapsoltok a 6 aranynak, ahol nemrég még 8-10-12 volt AZ ALJA! Érted? És számoljunk kicsit: mostani bajnokaink mikor is születtek, ki volt akkor a sportminiszter meg a miniszterelnök? Bizony... a sokat bántott Feri. Az ő munkája érett be mostanra.

És ennek tapsoltok ti. Igen, ti óellenzékiek is.

Mert bekajáltátok két pofára. Mert Orbán és sleppje elhitette veletek megint, hogy ez az ocsmányság fontosabb és érdekesebb, mint a ti életetek, a ti teljesítményetek. És máris elfelejtettük a világrekorder inflációt, és hogy mi lettünk Európa legszegényebb országa.

Áradjon a Szajna!

19 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IndaMuncher 2024.08.12. 14:38:03

Ez, csak irónia nélkül. :D

Lorrh 2024.08.12. 22:16:09

ez most krvajóóó lett.

gigabursch 2024.08.13. 05:01:57

Hol a humor?
Ja, itt sosincs...

Mondjuk te nem csak a sportot utálod, hanem kb mindent ...
Mindemellett egy dolog elmondható rólad, ami sem a hétköznapi emberekről, sem az élsportolókról nem mondható el:
Te még semmit nem tettél le az asztalra. Ők mind igen.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2024.08.13. 06:48:32

figyelem, a komment írója nem közgazdász.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2024.08.13. 18:35:29

"Ettől majd több gyerek fog elmenni tekvandózni, öttusázni, úszni, valóban?"

Igen.

"ráadásul még mindig kézzel tanulnak írni ahelyett, hogy mondjuk a TikTokon állíttatnának össze velük egy korszerű Én-portfóliót."

Ez mindent elárult rólad. Igen, írni kézzel kell megtanulni, mert kiemelkedően fontos szerepe van a finom kézmozgás megtanulásában, az olvasni tanulásban, egyébként pedig Tiktok sem lesz örökké. Ahogy az okostelefon sem használható minden helyzetben. Buta vagy. Még a munkádat sem tudod magyarul megnevezni, és te osztod itt az észt.

Vén motoros 2024.08.13. 20:21:02

Az ilyen posztok biztosítják a FIDESZ örökös 2/3-át. Emiatt örülök neki, csak írj minél több hasonlót! Ez kb. annyira hasznos a politikai népségednek, mint a "micisapkás szentkorona", meg az összes többi SZADESZ-es epeömlés. Isten tartsa meg jó szokásodat, előre az új nem 2/3, hanem 4/5-ért. Imádlak!

Ambiorix 2024.08.13. 20:40:17

@Androsz:
Ne vedd komolyan. Ez csak vicc, paródia. “Modor Tibi”, ez a nyomorék, hitvány orbánseggnyaló csasztuskázva igyekszik diszkreditálni a köpcös kis klerikálfasiszta diktatúráját érintő kritikákat, emellett a magyar sport sikerekkel is ennek a lábszagú háztáji Mordornak akar propagandát csinálni.

G. Nagy László 2024.08.13. 22:16:41

Én végig röhögtem. Szerintem ez most kifejezetten szellemes és jó helyen vannak rögzítve a szarkazmus sarokpontjai.

Andy73 2024.08.13. 22:54:37

Nyugodtan költözz Szerbiába és akár a szerb állampolgárságot is kérvényezheted. Hátha befogadnak, idővel talán szerbül is megtanulsz majd.

Sínentúli 2024.08.14. 00:11:02

Mennyi új hülye van itt, akik nem értik az irónia fogalmát... :D

Andy73 2024.08.14. 08:03:24

@Sínentúli: ez nem irónia, hanem görcsös erőlködés.

Tompahawk · https://rohadtkunyho.blog.hu 2024.08.14. 09:37:43

Nekem az hiányzott, hogy emelt díjas szavazással is tovább lehessen valakit juttatni. Voltak szimpatikus arcok akik ebben a patriarchális világban nehéz szociális háttérrel és zavarba ejtő, egymásba fonódó identitásokkal mégis kijuthattak volna, meg egy érmet is megérdemelnének sokan. Az olimpia toxikus légköre az elitista, kompetitív, bigott emberideál következménye. Jó volt látni, hogy sokan, egyre többen a "részvétel a fontos" inkluzív, diverzáns és gender fluid (politikai üzenetét) eszméjét is képviselik.

Zionnépe 2024.08.14. 10:02:58

Az olimpiai érmekért járó pénz szerintem nem túlzás, de az életjáradékot szerintem csak akkor és addig kéne kapják, ameddig abban az élsportban maradnak amiért az érmet kapták illetve utánpótlást nevelnek később!
Persze sokan járják ezt az utat, de nyilván így fair és így ösztönzőbb.
Az ország és általában az eü (és idősgondozás) meg a nem kiemelt utak és az oktatás helyzetén nem ez a pénz ront már. Persze "minden fillér számít", ellenben ez akkor igaz csak, amikor már minden nagybani lopást megszűntettek (bankok konszolidációja az Imf hitelből, Mol visszavásárlás, stadionok, várba költözés, haszontalan lélegeztetőgépek, Paks-projekt, reptérvásárlás, kormányzati negyed, múzeumok ide-oda költöztetése, jelentősen túlárazott útépítések és közbeszerzések, imf hitelkamat feletti áron lévő állampapír-kibocsáráspk stb.) és már valóban hatékonyan használnak fel közpénzeket!
Sajnos a fentiek vittel el tízezermilliárd forintokat teljesen értelmetlenül (vagy csak túlárazottan).
Ezeket kellene az EUnak szabályozni, hogy kötelező népszavazásra bocsássa a kormány szembeállítva egy égetőbb helyzettel! Pl bankkonszolidációt akar imf hitelből vagy reptérvásárlást akar a többség eü és oktatásfejlesztés helyett?
Vagy Mol visszavásárlást akar az ország alsóbbrendű fejlesztése helyett? Stb.

gigabursch 2024.08.14. 11:59:28

@Zionnépe:
Az első bekezdéseddel egy nagyon jó igényre mutattál rá.
Mondjuk ha nem is abban a sportban, de sportban legyen és tevékenykedjen.

Mondok egy példát:
Te elvennéd Zala Györgytől az életjáradékát, aki kétszer is dobogós volt (Barcelona, Atlanta) C-1000 méteren és jelenleg nem kenusként, hanem bizony Milák Kristóf fizikális felkészítőjeként tevékenykedik?
Nyilván nem. Még sok hasonló példa akad.

De az alapirány amit megfogalmaztál, az szerintem jó.

gigabursch 2024.08.14. 12:09:42

@gigabursch:
C-1 1000 méteren
(Kenu egyes ezer méter)

@Ambiorix:
Ezt a mondatot évek óta olvasom itt, a gond csak az Tibi gyerekkel, hogy idáig még egy fanyar mosolyra alkalmas iróniát sem tudott kiköhögni magából évek alatt, nemhogy humort.
Ez nem azt jelenti, hogy kritikának ne lenne helye akár az ő részéről is, csak ne erőlködjön azzal, ami nem megy neki. Lehet, hogy polgári életben kitűnő aranyműves..., vagy fizika tanár..., vagy ápolónő..., vagy mezőgazdász..., vagy bármi...
De humor és irónia terén szánalmas az erőlködése.
Bár a legelső hozzászólásomban a szerző iránt nem voltam ennyire pozitív hangulatban. Mindenesetre ne zárjuk kis az esélyt.

@Sínentúli:
Mennyi hülyézős van itt, aki az n+1-ik fikanickkel próbálkozik és még mindig nem érti, hogy a megmagyarázhatatlant nem kell megmagyarázni és mások lehülyézése előtt inkább a valósággal kéne szembenéznie, lásd (@Ambiorix: )-nak adott válaszom.

katog 2024.08.14. 12:40:23

" Én pl. azért nem tudok sportolni, mert nem tudok ingyen futni a Margitszigeten vagy húzódzkodni bármelyik játszótéren. Anno majdnem ifibajnokságot nyertem - atletizáltam -, de sajnos jött egy váratlan sérülés, és onnantól csak a kocsma, meg hát a gyerekek és a munka."

Mindent vitt!

IdomitottFoka 2024.09.03. 09:59:53

"Nincs új a Nap alatt."
Ja, vótmá, és szar is.

@Tompahawk:
:)

Szekrényszagú néni 2024.09.07. 17:20:34

Bruhaha, hihihi, gurulok, olyan viccös lett szokás szerint. Remélem mielőbb meglátogatsz valami fasza magyar kórházat, lehetőleg belülről és sokáig.
süti beállítások módosítása