A mobiltelefon tönkretette a társadalmat és bennünket is

2023/01/13. - írta: Modor Tibi

Emlékszünk még a mobiltelefon- és legfőképp a mobilinternet előtti világra? Valóban olyan borzasztó lett volna?

Hát szerintem nem.

Mert most ne azt mondjuk, hogy "mert akkor még beszélgettek az emberek", hiszen azt mindenki kívülről fújja már. Hanem ez egy teljesen messzire vezető, a mélybe gyűrűző jelenség. Azt már mindenki tudja, hogy az utcán is alig néz fel valaki, mert mindenki úgy temetkezik arccal a telefonjába, hogy már a zebrán se néz körbe.

Egyszerűen a személyes interakciókat ölték ki belőlünk.

Emlékszünk, amikor bármikor, atlétában, alsógatyában átkopogtunk a szomszédhoz egy kanál olajért, és senki se sértődött meg? Ki csinál még ilyet manapság? Mert most már rá kell írni Messengeren, hogy egyáltalán felhívhatod, ne adj' Isten, bekopoghatsz-e hozzá, de leginkább azt sem. Azt se tudod már, kik laknak a házban, mert mindenki csak kiadja a lakását (te is), és évente egyszer látod a tulajdonostársakat a közgyűlésen, akik amúgy tök máshol élnek.

Emlékszel arra a remegő kezű izgalomra, ahogy az ólmos festéktől lett szürke minden ujjbegyed, amikor reggel elsők között vetted meg a zizegős Sportot a sarki újságosnál? Hát már újságos sincs, van helyette NSO és csöcsös reklámok, cikkek. Mert a bevétel azért kell. De már az sincs nagyon, maradt helyette a lélektelen eredmények.com. Mert ugye muszáj élőben látnod, mi van a többi pályán, ahelyett, hogy megnéznéd videóról, felvételről a többi meccset - persze lenémítva, közben kazettáról Török Laci vagy Szepesi Gyuri bácsi hangján a közvetítést. Vagy élőben hallgatnád legalább a rádióban a Körkapcsolást, segged alatt kispárnával, nyakadban guggerrel, kezedben kereplővel, zöld-fehér dudával. Vagy másnap reggel elolvasod a Sportban, esetleg aznap este 11-kor a Kossuthon a hírekben meghallgatod. Elveszett a pillanat varázsa, most már minden egyszerre, azonnal és élőben kell.

Amikor naphosszat vártál a postásra meg a futárra... külön készültél nekik kis apróval, mert milyen kedves szokás, figyelmesség, hogy az ilyen bizalmi pozícióban nehéz munkát végző embereket kicsit elismerd. Igenis emberi. És most csak egy arctalan-szagtalan csomagautomatához mehetsz, ahol elég egy QR-kódot leolvasni, esetleg az összeget NFC-vel lecsippantani, és el is készültél. Undorító.

Milyen értéke volt a pénznek, és milyen szép papírpénzeink voltak! A zöldhasú ezres, a lila ötszázas - és az igenis gyönyörű és már akkor is ritka 10-es Petőfik meg 20-as Dózsák. A közértbe menet néha a Kossuth-százast is eldobtam, hogy olyan érzés legyen, mintha találtam volna, a Fatertól kapott brifkómban pedig szépen, címletek szerint rendeztük a bankókat - szigorúan csökkenő sorrendben. Ehelyett ma már nem akkor morog a sör a pénztárnál, ha valaki kártyával akar fizetni, hanem akkor, ha esetleg készpénzzel... vagy ha NEM telefonnal, hiszen a kártyával dugni kell, és már annál is van jobb. Mi jöhet még? Megszűnnek az önkiszolgáló pénztárak is, és kisétálhatunk a boltból anélkül, hogy emberrel beszéltünk - készpénzt, kártyát, lassan telefont érinthettünk - volna? 

Borzasztó lesz.

Nem vesszük észre, hogy saját magunkat építjük le, gyilkolásszuk le folyamatosan? Előbb a futárok, aztán a pénztárosok... mert akkor nem szóltam. És amikor engem szüntetnek meg, ki fog szólni?

A készpénznek nemcsak értéke, de becsülete is volt. És ahogy a személyes találkozókkal, a pénzzel is előre kellett tervezni, gondolkozni. Bizony ki kellett számolni előre, hogy mire mennyi kell, mire lesz szükségünk és meddig. És ha a szüleink kevesebb pénzzel küldtek el a postára vagy a boltba, akkor rábasztunk - ilyen élet volt. De megtanultunk számolni, gondolkodni, becsülni - nem csak lehúztuk a kártyát a picsába, ahogy most. Nem szórtuk a pénzt minden szarra, legfeljebb selyemcukorra, csokira, Eskimo jégkrémekre, később meg cigire.

Ide jutottunk. Nincs már Fotex, Ofotért vagy Sooter's, ahol hetekkel később tudtuk izgatottan megcsodálni a negatívot, hogy előhívathassuk - bocsánat, kinagyíttathassuk - a nekünk tetsző képeket, és mennyire szurkoltunk, hogy hátha nem vették észre, hogy vannak vicces kukis-seggmutogatós fotók is! Persze biztos észrevették, de hát ez van. Majd ha politikusok leszünk, biztos előkerülnek.

És ha ma bármit a való életben csinálunk? Azt is csak azért tesszük, hogy azonnal dokumentálhassuk, kiközölhessük az online térben, igen. Swarm, Facebook, Insta, TikTok, minden este leokézott Google térkép és felszikronizált Fotók, edzések statisztikái, sörök pontszámai és lokációi, fényképek és GPS-adatai.

Családunkkal, barátainkkal már csak csetelünk, a vendégségeket írásban egyeztetjük - nem csak betoppanunk, mint a telefon nélküli évtizedekben -, és bármikor le is mondhatjuk, nincs többé személyes felelősség. Állást az interneten keresünk, és már szerelmet is. Pedig anno lehetett fiú vagy lány levelezőpartnert keresni a Bravóban, fényképet kérni egymástól... megadtuk a módját.

Bizony, nekem 97-ben meg 98-ban is kőkeményen oda kellett mennem a csajhoz. És ha az első nem jött össze - márpedig nem jött össze -, akkor a következőhöz, majd a következőhöz is. És bizony akkoriban nem az volt a probléma, hogy kit, hanem hogy hol. És a kiscsaj igenis a megbeszéltek szerint becsukta a zsalugátert időben vagy kitette a gyertyát az ablakba, ha szabad volt a pálya. Mert nem úgy volt, hogy csak "ráírok", hogy dugunk-e. Ha meg mégis felhívtuk - már ha volt telefonja a szerencsésebbnek -, akkor bizony a taxisbajszos-autóstáskás Fater volt a virtuális ajtónálló, akinek kőkeményen be kellett mutatkoznunk, hogy kik vagyunk. És igen, nem ám szia meg helló, hanem jó napot kívánok, meg csókolom és tetszik. 

Mert nekünk ezt is megtanították.

Útvonaltervezés? Hát persze. Térkép, meg hát egyszerűen odataláltunk helyekre, ennyi. Nem hívogattunk mindenkit meg írogattunk, hogy "már a Mussolini téren vagyok" meg kérdezősködtünk, hogy "hol tudok ott megállni", hanem megoldottuk, időben megjelentünk OTT, és még a csengőt meg a kaputelefont is használtuk. Elképesztő, ugye?

Az újságokban ott volt bizony a főcímben, hogy "24,5% a decemberi infláció". És nem "Nem fogja elhinni, mennyi lett az infláció! Cikkünkből kiderül". Igen, ott nem kellett kattintani meg generálni, mert megvetted és elolvastad - a rejtvényeket pedig megfejtetted. Valóban megfejtetted, nem kigugliztad.

Kivégeztünk, de legalábbis nehéz helyzetbe hoztunk minden jót. Vezetékes meg akármilyen hangalapú telefon, látogatások, meglepetések, levelek, postások, tévések, utazási irodák, partnerközvetítők, ingatlanosok, távirat, számológép, menedzserkalkulátor, kar- és ébresztőórák, zseblámpák, digitális és analóg kamerák, kamkorderek, térképek, VCR-ek és VHS-lejátszók, lézerdiszkek, hifitornyok, lemezjátszók, magnók, rádiók, különleges és sima tudakozók...

Marad a check-in, a podcast és a stream. Nem lett semmink, és nem vagyunk boldogok.

52 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szeme közé, laposan! 2023.01.13. 15:14:14

Jah, az utazási irodák, azokat hogy sajnálom. Az a hihetetlen hozzáadott értek, hogy ők tudták csak, mi van ott, ahova megyek, mert én nem tudtam előtte lecsekkolni… bezzeg most, csak magamat szidhatom, ha tényleg 2 helyett 3 sarokra van a beach görögbe’ (kicsimmel voltam).

Burgermeister 2023.01.13. 16:58:35

Az ha, tonkre. A dulva az, hoty mán az oregek is nyomkodjak.

Szekrényszagú néni 2023.01.14. 08:08:51

@szeme közé, laposan!: Van még mindig egy elég széles tahó réteg, ami nyelveket nem beszél, fél bármi újtól meg úgy általában mindentől a falu határán túl, de azért elmenne HorvátHba vagy a tehetősebbje egy hurghadai turistahízlaldába, ahol az interakció a helyiekkel annyi, hogy enyhén lenéző kendermagos gyerekek hajtogatják vicces formájúra a törülközőt és almoznak utánad a svédasztalnál. Náluk még indokolt lehet az utazási iroda.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2023.01.14. 08:45:01

sajnos nekem már nem fog beleférni, hogy elolvassak egy hasonló bezzegező posztot negyven év múlva, a mostani generáció a mostani korszakot visszasíró élményeiről.

Szekrényszagú néni 2023.01.14. 09:01:07

Életem szerelme küldözgetett sms-ben ilyeneket már kapcsolatunk biztonságosan üzemelő szakaszában, hogy "10-re gyere dugni". Létezésem nyara volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.14. 11:23:56

Meg a villanyáram.

Amikor még nem volt, mindenki romantikus gyertyafényben beszélgetett a kandalló előtt.

Aztán meg... mindenki debil mosollyal ül a villanykörte alatt.

Öblös · http://modoros.blog.hu/2009/05/12/az_oblos 2023.01.14. 12:23:15

Amikor még az adott szónak értéke volt! Azok voltak a daliás idők. Nem lehetett nem megjelenni vagy elkésni. Csak hiteles halotti anyakönyvi kivonattal igazolhattad a hiányzásodat bárhonnan.

És a sorban állás az üvegvisszaváltó előtt is úgy hiányzik. Mennyit sztorizgattunk ott apáddal, Tibcsi! De, pszt, anyádnak egy szót se! Az asszonyok nem értik ezt. Nekik ott a háztartás meg a bridzsklub, nekünk is jár egy kis szórakozás. Azt a pár üveg itókát sajnálják tőlünk, miközben mi kihajtjuk a belünket a családért.

Almandin 2023.01.14. 12:26:59

@szeme közé, laposan!: Szerintem még vannak utazási irodák. Amúgy sok helyre nem árt azzal menni-pl. olyan helyekre, ahol rossz a közbiztonság. Aki pl. nőként egyedül, vagy akár párban, elindul Indiába vagy Egyiptomba, az nagy kockázatot vállal. A nyelvtudás is olyasmi, hogy nem minden szállodai alkalmazott beszél jól angolul, a célország nyelvén jól beszélő idegenvezető jól jöhet. Van olyan ismerősöm is, aki nem angolul, hanem pl. olaszul beszél magas szinten, nem mindenki tud jól angolul. Illetve aki nem beszéli az angolt, még lehet más nyelvtudása. Másrészt a csoportos utazás során lehet ismerkedni, barátkozni is másokkal. Arról nem is beszélve, hogy ha valami bajod lesz az úton, baleset, betegség, vagy ellopják a csomagodat (rosszabb esetben az irataiddal együtt), csoportban, idegenvezetővel kevésbé kerülsz nehéz helyzetbe. Ha egyedül utazol külföldre, valaki itthon tudjon róla, hol, merre vagy, írd fel a konzulátus, nagykövetség elérhetőségét.
Amúgy ingatlanosok is vannak még. A netes hirdetések többségét ők adják fel. Az a módszerük, hogy minden hirdetőre erőszakosan rámásznak és addig zaklatják, amíg nem köt velük szerződést. Amikor lakást árultam, alig győztem elhajtani őket, nagyon gátlástalanok. Pl. letagadják, hogy ingatlanosok, olyan szórólapokat dobnak be a postaládákba, hogy "orvos rendelőnek lakást keres", aztán felhívod és kiderül, hogy miféle. Vagy még akkor se. Az egyiket úgy buktattam le, hogy a nevét beütöttem a Google keresőbe, és az kiadta, hogy ingatlanos. Eladásnál ki lehet őket kerülni, de vételnél nem (vagy ha igen, nagyon lecsökkent kínálatból lehet válogatni).

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.01.14. 14:57:45

A facebook oldalra írtam, de végül úgy döntöttem ide is átmásolom:

A Világnézet blogról vagyok és gondolkodtam, hogy a blogodban, vagy itt írjak. Ittre lett a döntésem. Amolyan jó kis retró, régen minden jobb volt életérzést kever az írás némi társadalomkritikával. Attól függetlenül tetszett és miért? Persze azért mert magam is abban a korban vagyok, akiknek ez jelent valamit és érzelmi szálakat penget. A fiatalságunk szép volt ugye jeligére...

Szekrényszagú néni 2023.01.14. 15:10:52

@Almandin: Kurva jó lehet úgy utazgatni, hogy összersorsolnak egy rakat random prolival, akiktől nem lécelhetsz le, bármekkora seggfejnek bizonyulnak esetleg, legfeljebb hazamehetsz, és mindenhova terelgetnek mint a birkát, meg ha fél perccel tovább nézel bármit, mint elő van írva a programban, már bökdösnek a hajcsárok. Akinek erre van igénye, egészségére, szerintem ennél otthon maradni is jobb.

Almandin 2023.01.14. 16:16:12

@Szekrényszagú néni: Minden társasúton vannak szimpatikus és nem szimpatikus útitársak. Én volt, hogy néhánnyal úgy összebarátkoztam, hogy később itthon is találkoztunk. Ez olyan, mint a munkahely. Home office pl. remetéknek való, én mindig szerettem valahova bejárni. Pedig voltak intrikus, primitív, stb. kollégák is. De sokéves barátságok is indultak onnan.
Egyedül utazgatni is szeretek, de nem akárhova és akármikor. Mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya.

birca szerint a meghalt két t · https://wagmg.blog.hu/2022/12/17/orosz_hirek_a_szankciokrol#c41718126 2023.01.14. 17:12:21

Tök jó a poszt. :-)) Én azt utálom h már egy szép nőnek nem lehet elkapni a pillantását, mert tuti bele van bújva a telójába. Homo Sapiensből meg lassan Homo ffice leszünk, a tényleges kapcsolatok minimálisra redukálódnak.

Cpt. Flint 2023.01.14. 18:37:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: mikor nem politizálsz/trollkodsz, még mindig egész szellemes vagy.

Cpt. Flint 2023.01.14. 18:40:12

@birca szerint a meghalt két t: ha elkapod a pillantását, az úgyis zaklatási ügy lesz...

Billy Hill 2023.01.14. 21:52:19

A "legjobb" az volt, amikor hívtak a csajok telefonon, és az öregek előtt, a nappaliban kellett felvenni a vezetékest. :-)

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2023.01.14. 23:09:01

Egyet értek a posztíróval. A mobiltelefonok teljesen tönkretették a teljes társadalmat, többet ártottak az embereknek, mint a diktátorok együtt véve. Elképesztő az elbutulás, amit ezek az eszközök előidéztek. Sokan nem tudnak elmenni már boltba se GPS nélkül, eltévednek egy faluban, monitorozzák az edzésüket sőt az alvásukat is. Felszállva egy buszra vagy egy vonatra azt látjuk, hogy már senki sem néz ki az ablakon, nem beszélget a másikkal, csak a telefonját bámulja. Régen egy buszon mindenkinek volt ismerőse és zsongott az utastér a csevegéstől. Ma már némán utazik mindenki, kivéve azt a néhány barmot, aki kihangosítva telefonál.

Leülve egy ebédlőasztalhoz már csak kanálcsörgést hallani, amint végeztek az emberek az evéssel, előkerülnek a telefonok és megy a nyomkodás...

Olaszországban szerettem volna megnézni az Utolsó vacsora freskót, de már csak online lehet jegyet venni a kápolnába. Bár nem voltak sokan én nem tudtam bejutni. Inkább megnéztem otthon, mint hogy ilyennel vacakoljak.

Én egyenlőre még maradok a régi világban, nyomógombos telefont használok és és készpénzzel fizetek mindenhol.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.01.15. 13:56:48

@Balogh Zsolt: "Olaszországban szerettem volna megnézni az Utolsó vacsora freskót, de már csak online lehet jegyet venni a kápolnába."

Nekem sincs mobilinternetem (külföldön az működne?), szóval az ilyen engem is mérgessé tesz. Sajnos a világ nem olyan, hogy kölcsönkérhetném egy sorba álló telefonját (esetleg a kezébe nyomok érte két eurót), mert attól kellene félnie, hogy simán elfutok vele.

@birca szerint a meghalt két t: "Én azt utálom h már egy szép nőnek nem lehet elkapni a pillantását, mert tuti bele van bújva a telójába."

Ez jó meglátás. Ifjúkoromban nekem is volt olyan futó viszonyom, amely úgy kezdődött, hogy a buszon óvatosan rámosolyogtam egy bájos lányra.

@Szekrényszagú néni: "Életem szerelme küldözgetett sms-ben ilyeneket már kapcsolatunk biztonságosan üzemelő szakaszában, hogy "10-re gyere dugni". Létezésem nyara volt."

Az én életem szerelme, akivel egy osztályba jártam, hétvégén két napig el volt vágva tőlem, mert még telefonja sem volt senkinek. Ha legalább néha egy SMS-t küldhettem volna neki, sokkal boldogabb lettem volna. Az elektronizálódásnak előnyös oldala is van. Ha a régmúlttal hasonlítjuk össze.

Andy73 2023.01.15. 14:15:24

Sok mindenről írsz, de a lényeget kihagytad. A technológiai fejlődés sokakat annyira legyengített, hogy már gyereket is képtelen csinálni. Így a sok kütyü között folyamatosan csökken a népesség a fejlett, nyugati világban, amit csak a kevésbé eltunyult bevándorlók pótolnak.
Igen, a fejlődéssel élni kell tudni, de nem visszaélni. Egyébként rengeteg pozitívum is van, pl. kevesebb fát kell kivágni a nyomtatott sajtó leépülésevel. A jobb focimeccseken pedig így is teltház van, nem csak a tévében vagy online nézik.

Andy73 2023.01.15. 14:25:56

Ha ingatlant adsz ki, akkor inkább ne panaszkodj. Amíg te itt nyavalyogsz, addig más dolgozik, hogy a bérleti díjat tudja fizetni neked. Mert nyilván bérlő is kell ahhoz, hogy a lakásodat ki tudd adni, közben pedig elmélkedhess a fejlődés árnyoldalairol.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.01.15. 16:20:28

@Andy73: "kevesebb fát kell kivágni a nyomtatott sajtó leépülésevel."

Nem tudom, mikor csináltak utoljára újságpapírt fából. Rongyból meg régi papírból szokás. "Természetközeli" bútort viszont szálfából csinálnak, azoknak, akik szerint a műanyag árt a természetnek.

Almandin 2023.01.15. 20:54:03

@Andy73: Hogy jön ez ide? A jó öreg magyar irigység...

Almandin 2023.01.15. 21:01:31

@Andy73: Valóban, pozitívumok és negatívumok egyaránt vannak. A függőség viszont már nem jó. Nekem is van mobilinternetem, mégis főleg itthon netezek, mert egyrészt szeretek napközben nézelődni kifelé a buszablakon, másrészt épp elég az otthoni net. Sajnos a netfüggők valóban leépülnek. A gyerekvállaláshoz is van köze. A mai fiatal nemzedék már egyre kevésbé tanul meg a neten kívül kommunikálni. A párválasztáshoz pedig az is kell. Japánban és Nyugaton egyre több az olyan fiatal férfi, aki párkapcsolat helyett a netes pornót és virtuális világot választja, mert túl sok a macera egy hús-vér nővel. Inkább kockulnak egész nap. Ez már a teljes elidegenedéshez vezet.
A GPS túlzott használata leépíti a tájékozódó képességet. Az önbizalmat is csökkenti, az emberek ismerős helyen is el fognak tévedni nélküle (ami nem is csoda, ha sose néznek fel a mobiljukból, nem is tudják felfedezni a környezetüket).

Andy73 2023.01.15. 23:55:12

@Almandin: nem irigység, csak kritikai kiegészítés. Azt írja, hogy mindenki csak kiadja a lakását (te is). ... Nos, mindenki nyilván nem, mert a kiadáshoz valakinek bérelni is kell ... És az ő szemszögéből ez a panaszkodas nyilvánvalóan csak álságos nyafogas, vagy inkább visszatetsző kérkedes. De ez csak egy dolog a sok közül, ami az érvelés egyoldalú, felemás voltát mutatja.

Andy73 2023.01.16. 00:05:09

@Almandin: igen sok az ilyen férfi, de ez részben a nőkre is igaz. Viszont a demográfiai problémák nem a mobiltelefonnal vagy az internettel kezdődtek, hanem sokkal korábban.

Almandin 2023.01.16. 00:53:17

@Andy73: Biztos, hogy a fejlett világban tapasztalható népességcsökkenésnek sokféle oka van és régebbre nyúlik vissza. Viszont ez a hatalmas technikai fejlődés felgyorsítja a folyamatot. Az emberek szociális készségei leépülnek. Ennek a vége egy atomizálódott társadalom lesz, ami el is fog fogyni idővel. Az emberek a gépeikkel fognak élni, akár hetekig nem beszélnek majd élő emberrel. Mivel a gépesítés a munkahelyek nagy részét is megszünteti, az emberek nagy része feltétel nélküli alapjövedelemből otthon naphosszat netezik majd, sokan már vásárolni se fognak elmenni, mert a drón majd házhozszállítja a terméket, csak ki kell nyitni az ablakot, ajtót és a drón lepottyantja a vásárolt cuccokat.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2023.01.16. 07:04:45

@Almandin: Az biztos. A robotok és az MI egy csomó közepes képzettségű embert tesz feleslegessé.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2023.01.16. 07:07:38

Két varjú beszélget:
- Az ott egy ember?
- Á, nem, csak egy madárijesztő.
- Honnan tudod?
- Nem nyomogat telefont.

ne olvasd el 2023.01.16. 13:42:19

hát igen, régen még a punci is finomabb volt...

VOGAben 2023.01.16. 14:28:01

Íme az ember 2023. A telefonját tapizó, vakuló emberszabású. Az életképesség alsó határához közel de inkább már alatta. A céges étkezdében mindig elborzadok: Már evés közben is a mobiljukat hajtják, pöcögtetik. Az ízeket sem értékelik, nem is érzik. Ha megkérdezem, hogy milyen a menü, egy bamba pillantás és egy: -He? Az össz reakció. Ezekről ennyit. A tájékozódás, mint képesség kihalása a másik kedvenc témám. Engem bárhol, bármelyik napszakban ledobnak valahol, kis pontatlansággal be tudom lőni az É-D. irányt. Nyilván totál ködben egy vizes szurdokban nekem sem menne, ahol körkörösen tiszta mohás minden de könyörgöm, fényes nappal félig már ismerős helyeken sem megy ez tömegeknek. Gyalázatos! Mi 11-12 évesen már önállóan felfedeztük a várost biciklizve. (80 ezres megyeszékhely) Ma három háztömbbel odébb nem mehet el a 14 éves gyerek gps nélkül, mert nem biztos benne. Az anyja meg üvölt vele, mert nem bízik az unokatesójában sem, aki elkísérné. Saját fülemmel hallottam, nem mertem hangosan röhögni. 11 évesen magunk üzemeltük be az ajándék új kerékpárt, és elgurultunk a szervizes bácsihoz, ő csak átnézte, megdícsért és pecsételt a garanciafüzetbe. Lehetne még sorolni...

nyelv-ész 2023.01.16. 14:36:41

Hogy én hogy utáltam azokat az időket! Hogy nincsenek telefonok, nem lehet semmit elintézni. Hogy mindenért rohangálni kellett személyesen. Hogy a fotók felét elbaszták az előhíváskor, a másik felét meg én exponáltam túl. És hogy mindez csak hetekkel később derült ki, és nem lehetett megnézni, és újra fotózni, ha nem sikerült.
Meg a baszakodás a készpénzzel. Hogy van-e nálad annyi, de egyébként ne hurcold magaddal, mert elveszted vagy kirabolnak. Meg a levéllel, távirattal a postán. Meg a részeg kihordó, aki a biciklivel és a levelestáskával az árokban landolt, és a boríték úgy szarrá ázott, hogy a postán asse' tudták, hogy kinek szól. Én meg hetekig vártam, hogy a szent magasságos hivatal végre kiküldje.
Meg az állandó tömeg, a sorbanállás. Meg hogy lejárhattam a lábamat, meg ismerősöket faggathattam, hogy vajon hol lehet kapni.
Na meg a térkép. Mikor odamentél, és csak ott derült ki, hogy tavaly megszűnt, de még a jövő évi térképre is rákerült.

VOGAben 2023.01.16. 15:12:22

A mobil maga nagyon hasznos ezt belátom. Rémes volt sorbanállni egy fülkénél de annak is csak akkor volt értelme, hogy ha akit kerestél azt el is bírtad érni. Ha otthon nem volt telefonja, akkor munkahelyen, munkaidőben, szomszédon át stb. Macerás volt na! Ez az állandó online jelenlét, ez az ami mint a levegővétel sokaknak. Na ez az ami nekem már túlzás. (Munkaidőben nem engedném meg.) Vagy aki a munkája kárára fecseg, annak csökkenteném a bérét. Szépen szét lehetne dobni a helyette dolgozók között. Ugye milyen durva? A másik hülyeség, hogy a mobil egy hordozható baktérium telep is sokaknál. Tömegközlekedik a kugli, kapaszkódók tucatját megfogja, mozgólépcső stb, azután útközben eszik is valamit, kézmosás ohne, közben telefon-tapi nonstop... garantált a havi szinten min. néhás fostos nap. 20 éve még nem volt ennyi "kólikás" ember. Probiotikum hegyek fogynak, mert minden szar bacit bekajálnak a népek. Közben a másik meg vezet is, szelfizgetve, alapból diszfunkcionálisan, hajt be a kamion alá izomból... vannak bajok.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.01.16. 17:04:58

@VOGAben: "Közben a másik meg vezet is, szelfizgetve, alapból diszfunkcionálisan"

Na nekem ez a szelfimánia az igazán érthetetlen. Látok egy lányt, megy át a zebrán, az út közepén nyom magáról egy szelfit. Vagy a mozi székében ücsörögve. Vagy az iskolában, az óra közepén. Minek, kinek??

Aki meg vezetés közben a telefont fogja, el kellene törni a kezét, és ügy lezárva.

Almandin 2023.01.16. 19:17:50

@VOGAben: Hasonló vagyok hozzád, azzal a kivétellel, hogy nem bicikliztem. Én gyalogosan szeretek jönni-menni. 4 éve új helyre költöztem, néhány hét alatt jobban kiismertem a környéket, mint sok évtizedek óta erre lakó.
Bizonyított, hogy az okostelefon állandó használata csökkenti az intelligenciát, mert nem kell gondolkodni, problémákat megoldani.
index.hu/tudomany/2018/01/02/csokken_az_iq-nk_a_technologia_miatt/
Egyre gyámoltalanabb, önállótlanabb nemzedékek nevelkednek. Amit írsz a mai szülők hozzáállásáról, az is igaz és tovább mélyíti a problémát. Ami 30 éve túlféltő nevelésnek hatott, az ma a norma. Természetesen a pszichológia ma is túlféltésnek tartja ezt, de a mai szülők inkább a többi szülőtársra hallgatnak, nehogy elítéljék őket, mint a szakemberekre. Ez is oka annak, hogy sok az olyan fiatal férfi (30 alatti), aki férfiatlan, határozatlan, izomtalan vagy elhízott. Emiatt se tudnak sokan nőt találni maguknak, mert anyuci széltől óvott pici fiaként nem tudtak olyan jellemvonásokat kifejleszteni, amitől vonzóak lennének az ellenkező nemnél.
Amúgy én nem vagyok okostelefon-ellenes, nekem is van, de nem viszem túlzásba a használatát.

VOGAben 2023.01.16. 19:26:24

@Androsz: Ezek még az ártatlan szelfik! Minden népesebb munkahelyen akad néhány ügyeletes Kanegér Béla. Na ezek aztán szétküldik a farkuk portréját lányoknak, asszonyoknak, mindenkinek. De abba nem gondol bele a tufa, hogy azt a szerencsétlen mobilt, otthon leteheti a gazdája totál gyanútlanul bárhová és akárki ránézhet. Nem illik oké de akkor is! Nem csak házastárs de gyerek vagy rokon is láthatja. Gratulálok! Nyilván-nyalván hízelgő, hogy ha másnak is kellene a nő, akkor annyira nem is lehet rossz, de azért egy aránylag friss házasságban ez még nem annyira kívánatos megerősítés. Megy ez női oldalról is, kétsége ne legyen senkinek. Az EÜ-BM-HM. vonalat ezekért is töröltem a radaromról... legutóbb már a pedagógusokat is.

CSOKKI MÁLNA 2023.01.16. 20:45:46

,,Tiszteltetem az elektronikát, de a művirág nem igazi virág..,, :)

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.01.16. 21:43:08

Amolyan jó kis retró, régen minden jobb volt életérzést kever az írás némi társadalomkritikával. Attól függetlenül tetszett és miért? Persze azért mert magam is abban a korban vagyok, akiknek ez jelent valamit és érzelmi szálakat penget. A fiatalságunk szép volt ugye jeligére...

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2023.01.17. 00:48:10

Lazán kapcsolódik, hogy 2022-ben mennyivel másabb már mobiltelefonos jeggyel utazni nemzetközi viszonylaton papír alapú helyett. A mobilos történet az utolsó kép alatt kezdődik.

Apróság, de a jeggyel Svájcban megbírságoltak.

vonattal-termeszetesen.blog.hu/2022/03/31/worgl-bol_kecskemetre_grazon_at

Hácsé77 2023.01.17. 05:33:49

Most látom, hogy még él a profilom, túlél! Mindent (is)!!!!!

csodalámpa 2023.01.17. 09:34:48

A általános elbutulással egyetértek. Ellenben súlyos introvertáltként nagyon is örülök, hogy ellehetek a saját kis buborékomban és nem kell beengednem az aurámba mindenféle pofázáskényszeres embert, akikre kurvára nem vagyok kíváncsi.
Azon kevesek közé tartozom, akik sokkal jobban érzik magukat a bőrükben 2020 óta, fizikailag és mentálisan is. :)

Szekrényszagú néni 2023.01.19. 09:22:16

@birca szerint a meghalt két t: Ha szép vagy akármilyen nők nem pont veled akarnak szemezni, az nem biztos, hogy a gonosz mobil miatt van. :D

Szekrényszagú néni 2023.01.19. 09:28:59

@Almandin: Bezzeg Afrikában, ott milyen fasza minden! Az is közrejátszhat, hogy szaporodás előtt normális ember el szokott gondolkodni róla, lesz-e egyáltalán hova, miért meg miből, a fejlett világ meg kb. most jutott el erre a szintre. Amúgy lehet, hogy _helyenként_ öregszik a népesség, de az egészét tekintve az emberiség még mindig vészesen túlszaporodik, attól halhat ki, nem attól, hogy a nyomi incelek nem töcskölnek eleget. (Akik amúgy töcskölnének, nem rajtuk múlik, csak szóba se áll velük senki. Naháááát!)

Szekrényszagú néni 2023.01.20. 14:57:47

@csodalámpa: Amióta fennáll az emberiség, egyfolytában csak satnyul, ez igazán közismert. A régi görög bölcsek pl. azon ríttak, hogy az írás-olvasás (!) elhülyíti az ifjúságot, hiszen mindent fejből kell tudni.

Sir Yangus 2023.01.23. 13:25:50

Én most nézem a nagyrészt mobiltelefonok kora előtt játszódó A Király c. sorozatot Zámbó Jimmy életéről. Arra jöttem rá, hogy amíg nem voltak mobilok és net, addig mindenki össze vissza b*szott mindenkivel, és ezért több volt a nemi betegség meg a személyes konfliktus. Amióta a technológia aszexualizálta a társadalom egy részét, azóta ez a probléma részben megoldódott.

Szekrényszagú néni 2023.01.25. 09:25:10

Nem úgy emlékszem, hogy pár évtizede mindenki mindenkivel dugott volna orrba-szájba éjjel-nappal, csak mert még nem volt gonosz mobil vagy még gonoszabb net. Meg talán egy kereskedelmi csatorna bulvársorozatának sincs feltétlenül olyan nagy szociográfiai értéke. :D

Sir Yangus 2023.01.29. 14:04:43

@Szekrényszagú néni: Tudsz (valós érvekkel) vitatkozni azzal az állítással, hogy a technológia (főleg a net és a mobil) aszexualizálta a társadalom egy részét? További hint: én nem mondtam mellé, hogy ez jó, vagy rossz.

Szekrényszagú néni 2023.01.29. 19:52:15

@Sir Yangus: Valahogy nem láttam évtizedekkel ezelőtt a mindent elöntő promiszkuitást, a mainál legalábbis biztos nem nagyobb mértékben. Persze lehet, hogy pont akkor pislogtam, amúgy a káráló vénemberek szerint ma pont 5 perc alatt dughat bárki a Tinderrel vagy mivel (biztosan, ha hajlandó 150 kilós rendszergazdákkal vagy kicsit túlkoros háztartásbeliekkel dugni, de hát ki vagyok én, hogy beleszóljak).

Szekrényszagú néni 2023.02.01. 20:36:00

@Sir Yangus: Nem hinném, hogy tömegek lettek hirtelen sekszuálisan inaktívak az internet miatt, addig is pont ugyanolyan rondák voltak, max. pornóújságokra verték.

Sadist 2023.02.04. 16:45:01

@Sir Yangus: "Tudsz (valós érvekkel) vitatkozni azzal az állítással, hogy a technológia (főleg a net és a mobil) aszexualizálta a társadalom egy részét?"

Igen. Pont ma találtam: twitter.com/DegenRolf/status/1618565662921850881

tl;dr;
A dugások eloszlását változtatta meg a technológia, évről évre férfiaknak egyre kisebb rétege dugja a nők egyre nagyobb részét, ennek eredményeként pedig folyamatosan nő azon férfiak száma, akiknek már csak a poresz és Marok Marcsa marad, de ez egyáltalán nem jelenti, hogy a technológia aszexualizálta volna őket. Éppen ellenkezőleg. Az aszexualitás az, hogy az illető egyáltalán nem is érdeklődik a szex iránt, márpedig a pornó iránti kereslet töretlenül növekszik.
Q.e.d.

baalint1 2023.03.03. 12:21:36

@Almandin:
Ahogy én látom manapság az utazási irodák egy jelentős része abból él, hogy cégekkel szerződik, és sok cégnél az a belső policy, hogy csak rajtuk keresztül lehet pl. szállást foglalni üzleti úthoz. Ezeknél az utazási irodáknál aztál totálisan töketlenek, és csak akadályt jelentenek ilyenkor, sokkal drágábban intéznek rosszabb szállást, mint ha magad intéznéd a cég nevében...

Egyébként nem igazán a specializált esetekre fekszenek rá a megmaradt utazási irodák, sokkal nagyobb részük szolgálja ki az idősebb korosztályt, vagy a fiatalok közül a balfékabbakat, akik nem beszélnek angolul és digitális analfabéták. Van egy kevés utazási iroda, amelyik speciálisabb célpontokra vagy utazási módokra fekszik rá, de köztük is nagyon sok a kókler.

Nyilván van olyan aki ismerkedni megy csoportos utazásra, de ha nem, akkor csak egy szenvedés, gyerekkoromban sajnos volt benne részem, és soha többet. Ha bajba kerülsz, akkor is jobban kiszolgáltatott vagy, ha mindent másra, egy utazási irodára bíztál, mint ha alapból te néztél utána a dolgoknak és nagyjából képben vagy.

Sir Yangus 2023.03.30. 10:40:46

@Szekrényszagú néni: És téged mi különböztet meg az igen széles tahó rétegtől? Az, hogy makogsz németül 30 szót, meg van egy elfogadható állásod? Drága barátom, rengeteg rossz hírem van. De mindegyik közül a legfontosabb, hogy sajnos nem elég, ha két ember tart téged értelmiséginek (a selejtes anyád meg te). Apád térdén kellett volna lefolynod, ahelyett, hogy itt rontod a levegőt.

Szekrényszagú néni 2023.03.30. 18:34:49

@Sir Yangus: Húha, és a pöcsöm is kicsi feltehetően, az lemaradt! Segítek, a társadalomban tényleg vannak tahóbb és műveltebb emberek. Bizonyos jelekből arra merek következtetni, hogy inkább az utóbbiak közé tartozhatok. Persze simán lehet, hogy tévedek, bár az átlagos színvonalat elnézve-elhallgatva úton-útfélen nem valószínű. Meg az is igaz, hogy ebből azért annyira nem nehéz kiemelkedni.
süti beállítások módosítása