A Telefonember

2010/07/28. - írta: Modor Tibi

-Ne szórakozz már azzal a szar autlukkal már megint! Egy deletét nyomni mennyiből tart neki szerinted? Egy telefont letenni azért már komolyabb pofát igényel.

-De hát így nyoma marad, meg nem akarom pont most megzavarni, meg a múltkor is válaszolt egy órán belül...

-Nem érdekel, kapkodd fölfele szépen a telefont és hívd fel - nem most, tegnap!

A Telefonember világában az azonnali és egyetlen megoldást mindig "az a bizonyos hívás" fogja jelenteni. Make that call! De mindig. That call will make the difference - azaz majd az a hívás jelenti a különbséget, a változást, az eredményt, az extra mile-t. És persze nem egy call centre-ről beszélünk, ahol a hívás maga jelenti a terméket - hanem egy átlagos (ülő)munkahelyről, ahol a telefon csak egy kommunikációs eszköz a sok közül.

Ne habozzunk, még akkor sem, ha üzletfelünk amúgy gyorsan reagál írásban is! Hívjuk fel bármikor. Ha nem elérhető, hívjuk a beosztottját, a felettesét, a vele egy irodában ülőket - és kérjük Őt. Hívjuk a mobilján. Ha tárgyaláson van éppen - csak egy perc, gyorsan ledaráljuk.

-Elnézést Herr Schicklgruber, most zavarom?

-Ő, éppen egy meetingen vagyok... mennyire égető?

-Annyira nem. Jó, nem akarom hosszasan rabolni az idejét, csak arról lenne szó, hogy...

A Telefonember - bár célirányos hívásaival a kellő pillanatban valóban azonnali megoldásokat tud felmutatni - alapjában véve egy lemaradó, önző és csapongó ember. A gyors kis hívások elnyúlnak, céltalan csevegéssé válnak, hosszú perceket-órákat vesznek el a munkaidőből. Nemcsak a sajátjából.

Ő az, aki bebizonyítja, hogy a modern irodákban több papír fogy, mint 20 évvel ezelőtt, és az e-mail, cset- és hasonló módszerek nem hoztak hatékonyságot, gyorsulást a kommunikációba - se a személyesbe, se a professzionálisba.

-A múltkor hallod, a szülinapomra a Zsolyesz képes volt egy rohadt SMS-sel kiszúrni a szememet, érted? Idefigyelj, aki arra nem képes, hogy felemelje azt a kurva telefont, írjon egy képeslapot, neadjisten személyesen kívánjon sok boldogságot - hát az egy életre elásta nálam magát. Zsolyesz ennyi volt részemről.

Az újnak számító kommunikációs eszközökből egyedül a mobiltelefon nála az egyetlen innováció, amit hajlandó volt magáévá tenni. Olyannyira, hogy magánhívásait sem próbálja meg soha a céges, asztali telefonról intézni. Nem nagylelkűsége vagy a közjavak iránti aggódás vezérli itt, hanem egyrészt havi 200 ingyen órára fizetett elő a szolgáltatójánál, arany- gyémánt- és platinacsomagjaiban - másrészt a saját mobilján nem kell tárcsázni. Ha nem éri el, megy az SMS (természetesen az idegesítő T9-et kikapcsoltatta valami hozzáértővel), kérdőjellel a végén, azonnali válaszra várva. Hosszú-hosszú beszélgetései alatt látványosan elvonul, fel-alá járkál, headsetet soha nem használ.

A papír fogyásához is nagyban hozzájárul: az emaileket már csak azért is kinyomtatja, mert "képernyőről egyszerűen nem tud olvasni". A jobb cikkeket, vicceket is jobban szereti papírformátumban. Értekezletekre hardcopy agendával kedveskedik mindenkinek - az esetleges, drága mappába tuszkolt oktatási anyagot az ajándék reklámtollal is lelkiismeretesen odaadja a résztvevőknek - persze egyoldalasan - diákat szintén egyoldalasan nyomtat, szlájdonként külön lapra. Újságot is rendszeresen vásárol - amit aztán az összelapítatlan petpalackkal, tetrapackkal, üveggel együtt szívesen dob a háztartási-irodai hulladékba.

Nem hisz a parasztvakításokban, különösen nem az Excelben és hasonló "civiláziós csecsebecsékben". Ellenben hisz a papír alapú munkában, a kézírásban, a skiccekben, a jegyzetelésben, a számológépben - és persze abban, hogy másnak is így lesz jobb. Ha kap egy listát mailben, táblázatos formában, azt kinyomtatja - majd szépen, szakszerűen, kézzel rögzíti a rendszerben.

-Most mi ez már megint, mit excelezel-színezel-trükközöl? Én ezt nem látom át, add oda azt a füzet'. Számológép van? Keresd meg, légy szíves. Kösz. Na, akkor ezen a főkönyvön volt négyszáznyolcvanhárom pont nullanyolcvanhat ká... látod? Seccperc alatt megvoltunk. Mindig túlbonyolítod. Hát nem egyszerűbb?

92 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Néma Bob · http://kriptid.blog.hu/ 2010.07.28. 07:12:37

Ismerős.
Pont ilyen a főnököm is. Egy szemét diktátor

2010.07.28. 07:43:28

Ezt a T9-et én is kikapcsolom,az innovációt sem kell mindig túlzásba vinni, igaz SMS -t is ritkán küldök telefonról, arra ott a sky-p meg az O2 net.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.07.28. 09:02:20

Nabaz, ma a mandineren is hasonló témába botlottam. Ide is másolom a kommentemet, mert egy az egyben ideillik:

Az utóbbi mondjuk 20 évben rettentő tempóban változtak a dolgok. Kicsit nehéz is követni. Én a magam alig több, mint 40 évével egy pár területen elavultnak is számítok. Más kérdés, hogy ezek egy részén nem is kívánok változtatni.
Először a mobiltelefon tett be. Azok közé tartozom, akiknek az országban elsőként volt mobiljuk, még a vasaló forma Ericcson Hotline, a valaki emlékszik. Előtte, ha elmentem otthonról, és nem voltam a munkahelyemen sem, akkor egyszerűen elérhetetlen voltam, és ebbe mindenki szépen bele is törődött. Más kérdés, hogy ha én el akartam érni valakit, akkor nyilvános állomást kellett keresnem, és vagy sikerrel jártam, vagy nem. Az illető akit kerestem,m szintén vagy ott volt, vagy nem, és én sem idegeskedtem, ha valakit pár napig nem értem el.
Aztán jött a 4 kilogramm súlyú Erisscon. Inentől kezdve az autóban is elérhetővé váltam, bár gyalog nyilván nem cipeltem mindenhová.
Hamarosan GSM telefonra váltottam és innen már nem volt megállás. Éjjel-nappal, bárki számára elérhető voltam, aki tudta a számomat. És az emberek szokásai a technikai lehetőségekkel együtt változtak. Ma már elvárják, hogy elérhető légy és azonnal intézkedj. Ha nem, az ügyfeleid mást fognak hívni, az ismerőseid pedig szóvá teszik, hogy "már kerestelek, csak nem vetted föl".
És akkor a netes elérhetőségről még nem is beszéltem! Nem is tudom, hányan várják el, hogy a leveleikre hoppdehirtelen válaszoljak. És ez még nem is a legdurvább fokozat, mivel ilyen közösségépítő helyeket egyáltalán nem veszek igénybe, mint az IWiW, meg a Facebook. De ismerek olyat, akinek egy percre nem nyugszik meg a telefonja, mert a csitrillió ismerősének valamelyike mindig csinál valamit és arról neki értesítést kell kapnia. És lehetőleg azonnal reagálni rá.
Nem mondom, nem szívesen adnám le az nternetelérésemet és a mobiltelefonomat, de nekem még a mai napig is össze tud rándulni a gyomrom, ha csiripelni kezd a "baszogatógép".

Hal Stanton 2010.07.28. 09:19:48

Tibi, mindjárt hívlak, elmondom, mit akarok kommentbe írni, letesszük, utána csörgess meg, ha megemésztetted, akkor benyomom.

Patrick Bateman 2010.07.28. 09:31:50

Ez most rólam szól. Ilyen vagyok. Vállalom. Na.
A munkahelyi email maga a digitális bürokrácia, a bináris spanyolfal, a leszarom-takaró.

From: Patrick Bateman
To: Kovács János - Üzemeltetés

Szia!
Kérlek, állítsátok be a kettes fogantyút hármas pozícióba, mert ma határidőnk van.
Kösz,
Bate

From: Kovács János - Üzemeltetés
To: Patrick Bateman

Kedves Levélíró!
15-30-ig szabadságon vagyok. Leveleimet nem olvasom, nem továbbítom, és egyébként is leszarom. Sürgős ügyekben kérem keresse Tóth Tibor kollégámat.
-------------------------
From: Patrick Bateman
To: Tóth Tibor - Üzemeltetés

Szia!
Kérlek, állítsátok be a kettes fogantyút hármas pozícióba, mert ma határidőnk van.
Kösz,
Bate

From: mailer_daemon@excel-factory.com
To: Patrick Bateman

The following message has permanent errors and undelivered. Reason: no recipient found.
-------------
From: Patrick Bateman
To: Balog Jenő - Üzemeltetés

Szia!
Egyszerűen nem érek el senkit nálatok, kérlek, állítsátok be a kettes fogantyút hármas pozícióba, mert ma qrvára határidőnk van.
Kösz,
Bate

From: Balog Jenő - Üzemeltetés
To: Patrick Bateman

Szervusz!
Attól tartok, nem nagyon tudok segíteni. Az új Business Processes WorkFlow Management Rule 1.5 szerint az ilyen feladatokra hibajegyet kell felvenni a MEO-n, aztán ennek a számát elküldeni Horváth Ferinek.
Remélem, tudtam segíteni.
----------------
From: Patrick Bateman
To: MEO - Üzemeltetés

Szia!
Balog Jenő hozzátok küldött, kérlek, állítsátok be a kettes fogantyút hármas pozícióba, mert ma qrvára határidőnk van.
Kösz,
Bate

From: MEO
To: Patrick Bateman

This is an automated message. Your request had been filed. Reference no.: AE1748234. Our support personnel will contact you in the next 48 hours.

Fém Fatál 2010.07.28. 09:32:46

A poszt klassz, és én szerencsés vagyok, amiért nincs ilyen a környezetemben. Egy nüansznyit azért változtatnék ezen: "hát az egy életre elásta nálam magát", szerintem _ez a fajta_, úgy mondja inkább, hogy "hát _énnálam_ az egy életre elásta magát".

azallamenvagyok 2010.07.28. 09:34:31

telefonember legjobb húzása: kolléga szemben telefonál, telefonember felhív téged, és közli, hogy kollégával szeretne beszélni, DE FOGLALT. "Igen, mert telefonon beszél, úgyhogy nem tudom adni..."

Patrick Bateman 2010.07.28. 09:35:49

Ehhez képest telefonon:

Hello, Jani, szervusz, figyelj, nagyon kellene... Ja, szabadságon vagy? Tényleg ne haragudj, hogy zavartalak, akkor... Aha, tanfolyam... Na mindegy, akkor mondom. Szóval, ma nagyon határidőnk van, és a kettes fogantyú...A Ferit? OK. Meg tudnád adni a számát? Harmicas? Köszi, tényleg. Jövök neked eggyel.

bekbórd! 2010.07.28. 09:35:56

Olyan SMS nincs, aminek minden szavát ismeri a T9. Egyet biztos be kell írni új szóként. Áááááá! Ezért vettem qwertys telót.

Zorita 2010.07.28. 09:41:46

@Patrick Bateman: ah, erre az e-mailes példára rendesen elkezdtem tikkelni :)

h_zolee 2010.07.28. 09:52:24

ez nem annyira jó most.

egyvalami üt: a Schicklgruber név, nemtom másnak is feltűnt-e :)

bobsys 2010.07.28. 09:55:23

@Patrick Bateman:
nem a hatarido vegen kell kerni dolgokat
tisztaban kell lenni a masik csoport maximum megoldasi idejevel (eh, SLA-t konyebb lett volna irni)

Hózentróger 2010.07.28. 09:56:37

Egyébként én a hetedik emeleten dolgozom. Kilazult a monitorom tartója, és mindig lekonyul.

Hivom az ötödiken lévő szerelőket, hogy hozzanak már egy imbuszkulcsot plz. Ja, azt nem lehet, hivjad a HelpDesket Ázsiában, ők nyitnak ticketet, és utána jönnek megszerelni.

Vicc ez baze. Másnap hoztam saját imbuszkulcsot.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.28. 09:59:21

úgy, érzem, itt két dolog van összemosva, a telefonbuzi meg az, aki utál minden más eszközt, plö ecxel. De nem vagyok arról meggyőződve, hogy ez a kettő mindig kéz a kézben jár...

Mitya Ivanov 2010.07.28. 10:01:17

én nem ismerek ilyen embert, egyedül a főnököm az aki határeset.de ő is csak azért, mert ha intézkedni kell, akkor bárhonnan képes felhívni valakit, pl. klozetról, vagy a teljes csúcsforgalomban autóban ülve, és persze amikor ő vezet.

szapcsika (törölt) 2010.07.28. 10:11:11

Erről nekem az a figura jut eszembe, akivel együtt jártam egy fizetős másoddiplomás képzésre, és a többiek nagy örömére állandóan telefonált előadás közben. Amikor ezt a tanáron kívül már a hallgatók is szóvátették, akkor elkeztde megmagyarázni (amolyan arrogáns alsó-középvezető stílusban), hogy ő annyira nagyon de nagyon fontos ember, hogy neki állandóan elérhetőnek kell lennie.
Erre valaki csak annyit kérdezett, hogy ha tényleg olyan rettentően fontos ember, akkor miért nincs titkárnője ilyen estre. Innetől a csávó vörös fejjel kussolt a kurzus végéig.

Sand Lover 2010.07.28. 10:11:49

@h_zolee: Hogyne tűnt volna fel. :)

„Ő az, aki bebizonyítja, hogy a modern irodákban több papír fogy”
Na ezt nagyon utálom. Egyik szobából a másikba MINEK faxolni?!

MagyarZizzi (törölt) 2010.07.28. 10:24:36

Jaj, hogy én is mennyire rühellem, mikor felhív a kolléga a szomszéd szobából, de azt is, mikor emailt ír abból a kétlépésnyi távolságból. Nem lehet idejönni, megmondani, és elvinni, ami kell neki, ahelyett, hogy felhív, hogy "légyszi, hozd már át"?! (Egyébként a T)-et én is mindig kikapcsolom; nehogy már a telefonom jobban tudja, mit akarok írni, mint én!)

Sz.Lacc · http://fusslaci.blog.hu/ 2010.07.28. 10:40:55

Hogy kicsit szítsam a hangulatot: igen is meg van a Call Center-nek a létjogosultsága is. Mert lássuk be, hogy valami alapján kell mérni pl. a szerelők munkáját is, mert a szóban bemondás nem igazán releváns, és mérhető adat. Úgy meg nehéz bizonygatni, hogy igen is sok a meló, és kéne plussz ember.
És igen is elküldöm a f*szba azt a kedves felhasználót, aki hivogat, hogy most azonnal segítsek neki, mert őneki rettenetesen nagy gondja van. Jelentsd be, aztán majd foglalkozik valaki vele...

CosmoBacsika 2010.07.28. 10:43:53

Kicsit összemosós a poszt. Keveri a technikaellenes és a telefonmanias hozzaallast.

Utobbit egyebkent meg tudom erteni. Millioszor van ra pelda, hogy telefonon sokkal gyorsabban tudsz ügyeket intezni. Emilt megirod, olvassa/nem olvassa, kesobb csinalja blabla, telefonon sokkal jobban lehet nyomast gyakorolni, azonnali visszajelzest kapni.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.07.28. 10:55:47

@CosmoBacsika:

Ez egyébként igaz.
Az az igazság, hogy szoktam is alkalmazni.
Ha szétküldök az összes ügyfelemnek egy levelet, hogy "Most tudok adni fasza téglahámozó gépet olcsóér, és ha kettőt veszel, még kapsz kedvezményt!", egyetlen darabot sem fognak rendelni. Ha kiküldöm a levelet, ÉS fel is hívom őket, biztos hogy eladom az összeset, amennyit el akartam.

Johnny336 2010.07.28. 11:00:18

Én pl. rühellem az sms-t, és nagyon ritkán írok, inkább csörgök.
De az, hogy újdonságot nem használ ki az ember...nem kell teljesen ráakadni, de ha valaminek van hasznos oldala, akkor azt érdemes kihasználni.

Kacagó gerle · http://hobbitippek.blog.hu/ 2010.07.28. 11:05:45

Természetesen még mindig N 3210-es telefonnal rohangál (mert ennek megbízható az aksija, nincsen túlbonyolítva, és nem olyan k*rva kicsik rajta a nyomógombok, ja és nincsen rajta antenna)

na__most__akkor 2010.07.28. 11:17:13

1. Telefonon kiejtjük a magyar ékezeteket. Ennyivel jobb, mint ahogy sokan (magyarok ?) írnak errefelé. Csak mondom.

2. SchickElgruber, ha szabad kérnem. Idézni csak pontosan.
"Hitler Family Origins
Alois snr, the natural father of both boys, was born on 7 June 1837 to Maria Anna Schickelgruber, a forty-two year old unmarried daughter of Johann Schickelgruber from the village of Strones in Lower Austria. The entry made that same day in the baptismal register of Dollerscheim parish, shows that the baby was christened Alois Schickelgruber. The space in the register for the father's name was left blank and despite much speculation has remained a mystery ever since.
In 1842, Maria Shickelgruber married a journeyman miller named Johann Georg Hiedler. The marriage lasted only five years as Maria died in 1847. Young Alois was taken in by his step-father's brother, who raised him like his own son."

dr. Sigmund Fraud 2010.07.28. 11:20:25

@El Topo (Sgt. Elias): "baszogatógép"
ez már önmagában priceless

Balance Of Power 2010.07.28. 11:25:11

Az, hogy "nem telefontema", letezik meg? Merthogy en a forditottjat latom - "nem irom meg ceges emailen, inkabb felhivtalak, mert kenyes tema". Meg akkor is, ha maganugyrol van szo.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.07.28. 11:29:09

@dr. Sigmund Fraud:

Már nem most neveztem el annak, ha érted, hogy mondom. Kurva jó lenne, ha az emberek néha kétszer is meggondolnák, mielőtt felhívnak a halaszthatatlan ügyeikkel, például, hogy csöpög a WC tartály, miközben én éppen ennék, innék, vagy éppen dugok.

Sand Lover 2010.07.28. 11:33:36

@El Topo (Sgt. Elias): Ki is lehet kapcsolni/némára állítani és akkor nem zavarnak kufirc közben :)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.07.28. 11:42:02

Ha nekem valaki küld egy levelet, hogy valami nagyon sürgős, és két percre rá fel is hív, hogy elmondja, küldött egy levelet és nagyon sürgős, akkor az a feladat bizony a teendőket tartalmazó lista legaljára kerül.

Ügyféllel nyilván más a helyzet, előfordulhat, hogy nem kapta meg a levelet vagy mittomén, de amikor valaki cégen belül csinálja ezt, az elnyeri méltó jutalmát.

Főtruista 2010.07.28. 11:52:15

Hát nem rossz, nem rossz, meg sajnos van is benne valami. Már hogy sokszor hatékonyabb a telefon - bár ez sokmindentől függ.
Meg aztán van, aki még abba is belevetít, és csak azzal érsz vmit, ha odamész személyesen markolni a tökét.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.07.28. 11:55:01

@Morgan LeFay:

Tudom, szoktam is. De akkor meg utána megkérdezik, hogy hol a francban voltam, mit csináltam, hogy nem vettem föl?
Húgom csinálja jól. Évek óta senkinek nem veszi föl a telefont. Akit vissza akar hívni, azt visszahívja, bár lehet hogy csak másnap.

persicsbalint 2010.07.28. 11:55:22

Van, aki a mai napig a jelentésekben az Excel-táblával a következőféleképpen dolgozik, ha két cella összegét a harmadikba kell beírni: fog egy asztali, papírtekercses számológépet, beüti a számokat, összeadja, majd az összeget egy kis ideig gyanúsan szemléli a papíron, majd a papírcsíkot letépve, nagyon óvatos mozdulatokkal az összeget beüti Excelbe. Zseniális, mondhatom.

bajszom 2010.07.28. 11:55:57

"amit aztán az összelapítatlan petpalackkal, tetrapackkal, üveggel együtt szívesen dob a háztartási-irodai hulladékba"

nem stimmel. ha már modoros, s a blog által használt meghatározás szerint értelmezzük a modort, akkor a delikvens a pejpalackot (a petet kijavította a hibajavító, jobb is így, mi tagadás..) alaposan összelapítva dobja a szemetesbe, mert ugyebár manapság (ebben a sötétzöld században) az a szakszerű eljárás, így lesz tetszetős a gesztus.
amúgy a főnököm elszánt telefonember, szinte kizárólag telefonon kommunikál, de használ hedszetet.

noirp 2010.07.28. 12:12:41

@na__most__akkor: Na, ezt nem is tudtam. Ormos M. is következetesen Schicklgrubert írt, nem Schickelgrubert. Nahát :O
Azért sztem a hiba ellenére is üt :)

ON

Miért van az az érzésem, hogy ez a típus nagyrészt lefödi a közszférában dolgozó idősecske Manci és Jolika néniket? Mert hülye vagyok?

Másrészt meg bőven virul a telefon-és papírember egy válfaja a felsőoktatásban is és ez engem anno különösen irritált.
Ált. azon nyugalmazott tanársegédek és adjunktusok ők, akik istenien meg tudják ideologizálni, miért nem _kell_nekik nyelveket tudni, szakirodalmat olvasni, internetet használni estébé. Vinnyogva sírják vissza a kézzel vezetett, fényképes hallgatói káderkartonokat (!)[nyávognak, amiért ez már tilos, de ne offoljunk...bár nekem még volt két tanszéken is kartonom :P], a kézzel írt vizsgalistát és irtózatos mennyiségű papírszemetet termelnek.

noirp 2010.07.28. 12:15:59

@El Topo (Sgt. Elias): Nézd, én egy tízessel kisebb vagyok, mégis előfordul, h ha hétvégén keresnek, vagy este 7 után, akkor "ki a fasz ez ILYENKOR!!!?" hördüléssel megyek a telefonért. Nem föltétlen vagy elavult, szvsz., csak van magánszférád.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.07.28. 12:17:19

@vészmadár (pica pica): hát ez egy terápiás poszt, tényleg nem mindegyik ilyen.

@na__most__akkor: Onkel Dolfira gondolsz, ő Schicklgruber volt az összes, általam ismert forrás szerint. De amúgy ez teljesen lényegtelen most :)

noirp 2010.07.28. 12:19:56

@szapcsika: éha! eddig nem tudtam, hogy a _följebbvalóm_másoddiplomára gyúr :)))

Mitya Ivanov 2010.07.28. 12:23:42

@szapcsika:
ehhez a típushoz tartozik az is, aki úgy telefonál, hogy hagyja lecsúszni az ingujját, vagy a zakóujját, hogy mindenki lássa az svejci óráját. Illetve van olyan is, aki amúgy testépítő, és úgy telefonál, mintha görögdinnye lenne a karja és a teste között, ráadásul úgy megfeszíti minden izmát, mintha a telefon 50 kg lenne.

noirp 2010.07.28. 12:24:15

@Modor Tibi: mostmár teljesen elbizonytalanodtam, detényleg.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.07.28. 12:26:58

És azt ismeritek, aki vigyázba is bassza magát, ha elöljáróval beszél telefonon?

Patrick Bateman 2010.07.28. 12:30:10

@Mitya Ivanov: És Polo Ralph Lauren gelléros teniszinget visel, bicepszen feszülő passzéval, gatyakorcba lazán betűrve, esős napokon norvégmintás lustakötésű Gant pulóverrel. Ha lehajol, felső zsebéből kiesik a monogramos Mont Blanc, amit a felesésétől kapott. Két éve váltak el.

na__most__akkor 2010.07.28. 12:49:41

@Modor Tibi:
De amúgy ez teljesen lényegtelen most

Az ékezet a magyar nyelvben nem lényegtelen.

Hitler lényegtelen. Manapság. Remélem.

scsaba1 2010.07.28. 12:55:57

@El Topo (Sgt. Elias):
Simán, a volt főnököm, még amikor volt főnököm.
"Jheelentkezem, alezredes úr..." Mondjuk betudható szakmai ártalomnak, mert HM volt. Mondjuk a tag nem katona volt, hanem polgári alkalmazott. Mégis "jheelentkezett".

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.07.28. 12:58:47

Schicklgruber nekem is egyből lejött... :-)))

A T9-et viszont én se használom, nem haladok vele gyorsabban, mint a rendes pötyögéssel...

Amúgy nálunk is vannak sokan, akik csak abban hisznek, hogy a partnerek majd akkor biztos megteszik nekünk az e-mailben kérteket, ha fel is hívjuk őket (lófaszt), meg hogy a szomszéd szobába átküldött anyagot nekünk kell kinyomtatni, és átvinni a szomszédnak, hogy átfuthassuk.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.07.28. 13:03:10

@scsaba1:

Ismerek egy srácot, még a székét is fel tudja lökni, ha a főnöke hívja.

Sand Lover 2010.07.28. 13:19:13

Az megvan, amikor valaki _nagyon_ akar velünk beszélni, de éppen eszem/mással beszélek/nem érek rá, de csak csönget, csönget hosszú perceken keresztül, nem adja fel. Majd a mellettem ülő kollegát hívja, de ő nincs a helyén, én meg ugye nem tudok beszélni. Őt is csöngeti hosszan (azt nem tudja, hogy le van halkítva a telefon és nem zavar) aztán visszatér hozzám, aztán megint a kollegára, mindenkit 5-8 percig csönget. Hívószámkijelzéses a telefon, látom, hogy ki keres, tudja, hogy tudom, hogy ő ki és majd visszahívom, de neeeem. Ezt képes 10 percen keresztül is eljátszani.

Aztán végül vonakodva abbahagyom a kaját/lerázom a másik telefonálót/félreteszem a melót és felveszem, mert már nem bírom tovább… és elmond egy irreleváns apróságot.

na__most__akkor 2010.07.28. 13:22:57

@Modor Tibi:
mert hiányzott valahol az ékezet?

"a hatarido vegen kell kerni"
"en a forditottjat latom"

Eddig még mindenhol.

Csak mondom ...

2010.07.28. 13:23:29

@Patrick Bateman: a norvég minta nem lehet lusta kötés, mert a sima dzsörzé, de amúgy igazad van.

na__most__akkor 2010.07.28. 13:26:03

Néha beleolvasok blogokba.
Aztán nekiállok kötözködni.

Értsd jól.
Magyarok vagyunk.

IndaMuncher 2010.07.28. 13:26:03

@Morgan LeFay: Dettó, tökéletes a leírás, de sajnos magánéletben és nem melóban.

mocc 2010.07.28. 13:28:34

Telefonemberrel ellenben volt főnköm vállalati e-mail buzi volt. Az irodája ajtaja mindig nyitva, ajtóval szemben ülök én. Volt olyan nap, hogy 30 mailt is küldött, olyan falysúlyos kérdésekben is akár, hogy : "Mikor megyünk ebédelni?" Arckaparó élmény volt a közös munka...

El Topo (Sgt. Elias) 2010.07.28. 13:33:02

@mocc:

Aha, aha! Volt főnököm képes volt outlook feladatban elküldeni, hogy "Hívj fel légyszíves!" Felhívtam, beszéltünk, ennyi. Pár nap múlva lebaszott, hogy:
1) nem igazoltam vissza a feladatot
2) nem jelöltem be elvégzettként.

2010.07.28. 13:34:06

@El Topo (Sgt. Elias): haj jaj, nagyon is.
Én is álltam már vigyáz állásba telefonálás közben, mert a gyerek kollégium igazgatójával beszéltem.Még a főnökömet is elzavartam, hogy ne zavarjon, amikor itt élet-halál kérdése forog fenn.

- Igen igazgató úr, tudom hogy nem lehet sört felvinni a kollégiumba, de az az 1 doboz sör csak azért volt a gyerek hűtőszekrányében hétfőn reggel, mert véletlenül azt csomagoltam be neki üdítő helyett, és nem akarta kidobni.
- .....
-Drága Igazgató úr, csak most legyen kicsit elnéző, egyedül nevelem a gyereket , ugye hiányzik az apai szigor...bla,bla,
-....
-.... örökké hálas leszek Önnek, tudtam, hogy Ön mégérti a helyzetet.

Szóval nem csak a katonaságnál fordul ilyen elő.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.07.28. 13:36:34

@Frengi:

Én se csak a seregben láttam.:)

Ernoke 2010.07.28. 14:16:31

@Morgan LeFay: a 10 percig csöngetés ocsmány női szokás, én úgy vettem észre, a férfiak normálisabbak ebből a szempontból. bár végülis tök logikus, h ha valaki az 5. csöngetésre nem vette fel, a 39-ikre majd felveszi...

azt bírom még, mikor kolléganőm szabadságon van, és hozzám van átirányítva a telefonja. és naponta 3-an biztos eljátsszák, mikor én veszem fel, h "katit kérném", ill "kati van?" igen, van, csak éppen medencés pikniket rendezett a szobájában és nem fér hozzá a telefonhoz bazmeg.

Kacagó gerle · http://hobbitippek.blog.hu/ 2010.07.28. 14:23:38

"Nem hisz a parasztvakításokban, különösen nem az Excelben és hasonló "civiláziós csecsebecsékben" "

Általában létrehoz egy sajátos excelt egy kockás spirálfüzetben. Vonalzóval meghúzza az oszlopokat. A fejléc pedig szigorúan dupla vonallal készül. Ha pénzforgalmat rögzít, akkor azt pirossal írja bele. Csak akkor van gáz, ha eltűnik a füzet.

"ÁÁh, ki keverte el a Füzetet?!"

nadivereb 2010.07.28. 14:46:17

Utálok telefonálni, mindig e-mailben vagy SMS-ben kommunikálok, ha tehetem. Írásban meg tudom fogalmazni, amit akarok, minden mondatomnak van értelme, akkor és úgy zárom le, amikor és ahogy akarom és nincs kínos csönd.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.07.28. 15:03:13

@na__most__akkor: de az nem a posztban volt. Rendben, értem már.

Patrick Bateman 2010.07.28. 15:15:32

A papírnak amúgy (noha nekem is kihullik a lábam szőre a nemtudokmonitoronolvasni-generációtól) még mindig van egy sajátos hatalma. Ha e-mailben körbejár egy specifikáció (sziasztok, kérlek, véleményezzétek hétfőig, ha nincs megjegyzés, elfogadottnak tekintjük, és e szerint fogjuk megcsinálni), és mindenki leszarja, előfordult, hogy szigorúan pedagógiai célzattal kinyomtattam, és körbejártam vele minden érintettet, hogy írja alá. Elolvasták. Akkor. Figyelmesen. Az Outlook elszáll, a hardcopy marad.

bajor gizella 2010.07.28. 15:42:40

végre egy téma amiben én is modoros vagyok.
igen. legszivesebben mindent személyesen intéznék, mert az a biztos, ha látom. ezt már kezdem átértékelni, mióta két vállalkozást nyomok, azóta lett három telefonom. és nem félek használni.
lerázhatatlan vagyok, és a géppel is vitába szállok ha arról van szó hogy el kell érnem valakit.
igazi idegesítő szószátyár, deugyebiztosamiziher alkat, aki még azért is képes odaszólni hogy megkapta a faxot, és hamarosan válaszol faxon, de azért utána még megcsörgetem hogy megkapta e.

magyar médiaközeli meló te vagy a bűnös.

2010.07.28. 15:58:51

@Patrick Bateman: én még a filofaxos generációhoz tartozom, mert a gépet bármikor eléri a kék halál, a telefonokat ellophatják, de a filo nem kell senkinek. Egy baj van vele, macerás szinkronizálni.

A cégnél ami már 2 oldalnál több volt kinyomtattam, és otthon nyugodtan, vagy a buszon hazafelé szépen elolvastam.

@Kacagó gerle: Füzet az kell, lehetőleg nagyalakú spirál.
Eleinte kis postitekre írogattam fel mindent, de azon folyton elvesztek, a spirálba több hónapra viszzamenőleg ott van minden, nem fújja el a huzat, nem telepítik ujra, nem cserélik le, nincs szerver hiba, nics áram szünet, mert 5 cm hó esett, meg még a bánat tudja mi.

És ami a lényeg: se a nagytestvér, de még a rendszer gazda se látja.

bajor gizella 2010.07.28. 16:02:30

belső emailek. hát nevetnem kell.

kedves gyerekek!
a várt állami támogatás megérkezett, a várnál sokkal kevesebb(et tudtunk belőle saját filmünk megvalósítására ellopni) ezért kérlek benneteket maximális erőbedobással és kreativitással járuljatok hozzá a sorozat elkészülséhez. a forgatás egy héten belül megkezdődik, szabadságaitokat, gyerekeitek betegségét így időzítsétek. a kültéri jeleneteket sajnos ki kell hagyni, helyette éjszakai üzemmódban esténként vesszük fel őket kint rákoson. elvárom a koncentrációt, és a kitartást, amit az önéletrajzotokba mind beleírtatok annó.

köszi. főnök

megékrezett büfés sanyi várva vár akciója, keddenként délután kettő és négy között minden pékárú féláron kapható.

csupa komolyan nem vehető lőzungok, némi megélhetési smúzolással.és persze percenként új infóval arról ki megy ki cigizni. ki se nyitottam soha. mondjuk nem is számított hivatkozási alapnak soha.

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2010.07.28. 16:14:28

Az előző főnököm is ilyen volt, egy nagyképű köcsög, állandóan telefonálásra kényszerített. Én szívesen küldök e-mailt, levelet, csak a kurva telefont ne kelljen felemelni. Gyűlölöm. Még akkor is, ha engem hívnak, hát még, ha nekem kell. Soha senki nincs ott, mindig az alkalmazottja néz utána, vagy leráz azzal, hogy hívjam ekkor és ekkor, amikor szintén nem lesz ott, fel se fogják venni. Ellenben e-mailben, akit érdekel, hogy mit akarok, válaszolni fog. Ráadásul a telefon mindig úgy van elhelyezve, hogy bal kézzel vedd fel és jobbal jegyzetelj, ha kell. Balkezes vagyok és a zsinór mindig a papíromra lóg. De átrakni nem lehet.

666E 2010.07.28. 16:39:26

ezeknek volt először mobiltelefonjuk és baromira büszkék voltak vele. szerintem ennek a korszaknak köszönhető az, hogy minden szarért telefonálnak, mert ez rögzült beléjük anno, hogy egy forgalmas étterem, strand közepén megállnak, körülnéznek, majd jó hangosan felhívják a másik ilyet (mert ezek ketten vannak) aki is jótékonyan hagyja legalább az ötödik csengésig (vagy amíg megbizonyosodott róla, hogy már mindenki észrevette, hogy itt valakinek már mobilja van), hogy 58459ö3457-szerre is lefixálják a holnapi találkát. (telefont tartó kar könyöke szigorúan vízszintesen kitartva!) ahol is a mobiltelefonjukat mutogatják egymásnak.

mivel most ez a korszak lecsengett és még a csövesnek is van mobilja, így siratják azokat az időket amikor még volt (vagy legalább is azt hitték..) státuszuk.
mondjuk az tény, hogy én is első körben inkább felhívok valakit de inább azért mert nincs kedvem perceket azzal szórakozni, hogy az sms-el pöcsölök.

666E 2010.07.28. 17:05:50

nyugdíjasok között népszerű még az a fajta, akinek ha csörög a telefonja (pl a metrón vagy a postán látni ilyeneket), csak enyhe fáziskéséssel fogja fel, majd hatalmas pánik ül ki az arcára és rettenetesen kapkodva kezdi el cibálni a táskája zárját, mintha csak nem is telefon lenne benne, hanem egy 5 másodpercen belül robbanó időzített bomba.
nem értem. a hívó magamat ismerve is simán vár 6-7 csörgésig is még mielőtt letenné, akkor meg mire pánikol? a csöngés is mintha valami riadó lenne..

Patrick Bateman 2010.07.28. 17:07:46

@666E: Ő az, aki folyton dajkálja a telefonját. A kilencvenes évek derekán neki volt műfa előlapos 2110i-je, az új évezredet egy áttetsző szilikontokos 6110-zel köszöntötte, májerebb kivitelben esetleg 9110 Communicatorja volt, amit összefogott az autóstáskával és a kocsikulccsal, étteremben ezeket felhalmozta egy kupacban a tányér mellett, és a pincértől úgy kért ÁFÁ-s számlát, hogy a filofaxból elővett névjegyet nyújtotta át neki, hogy erre a névre kéri.
Ő az, aki a clamshell telefont kényszeresen nyitogatta-csukogatta, a csúszkásat hüvelykujjal toszigatta, az új iPhonejával mozgó alkatrész híján viszont még mindig zavarban van, így a billentyűzár-csúszkával játszik, a képernyőt pedig minden telefonálás után az inge hasához törli, körkörösen. Megbeszélés közben szórakozottan a domború hátlapján pörgeti, majd eszébe jut, hogy karcolódhat, ilyenkor felkapja, szemében alaktalan rettegéssel surlófényben szemügyre veszi, letörölgeti, és ráteszi a filofax tetejére. Öt perc múlva újrakezdi.

bajor gizella 2010.07.28. 17:27:17

@666E: @Patrick Bateman: ti a telefonbuzival keveritek a telefonáló embert. a telefonáló nem fér hogy karcos lesz az iphone. azért van hogy használja. a budira is viszi, meg a crossmotortalálkozóra is, bármikor szüksége lehet rá, minden telefonon intéz, és büszke is rá, hamar selejteződik, javíttatni nem javítja, lecseréli egy forintért egy másikra.a lényeg a funkció.
a filofax pedig a legszebb dolog az életben. a telefon után.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.07.28. 17:42:31

A kommentember

-Ne szórakozz már azzal a szar emaillel, meg a telefont is tedd le, mit gondolsz, ki figyel ezekre, amikor posztolt a Tibi? Komment öregem, komment!

loláb 2010.07.28. 17:44:30

Ami ráér, azt emailen, ami nem, azt telefonon érdemes elintézni.
(SMS-t csak a nyomik írnak.)

Az emailnek nyoma van, ha fél-egy napon belül nincs rá reakció (megkaptam, csinálom, nincs rá időm, leszarom, fordulj fel), akkor rá lehet telefonálni, hogy "szevasz, mi van azzal, amit kértem/kezd el csinálni, vagy ugrott a prémiumod".

Patrick Bateman 2010.07.28. 17:50:16

@bajor gizella: Azt hiszem, itt tényleg két típus keveredik. Akire én utaltam, az az a tipikusan negyvenes középvezető férfi (egyfajta felsőközéposztálybeli exöblös), aki a 90-es években volt a tápláléklánc csúcsán. Akkor technojunkie volt, hatfejes Fisher videóval, Laserdisc-et is tudó Technics HiFi-vel, Nakamichi duplakazettás deckkel, automata kazettatípus-felismeréssel és számkereséssel, bekeretezett, megfordítható homokfestménnyel, írosztali ötgolyós tikitakival.
Ő az, aki a dotcom-boom környékén aztán leragadt, nem léptették elő, ő az örök osztályvezető-helyettes, a kettes kategóriájú cégautó-policy örökös bajnoka, aki folyton menetlevelet hamisít, mert a magáncélú használat már nincs benne a csomagjában, de a céges telefonjait nem kell jegyeznie. Az örök másodikság aztán rátelepszik a lelkére, és habituálisan konzerválja azokat az időket, amikor ő még szépreményű volt. Ő az, aki utoljára cseréli TFT-re a katódsugárcsöves 21"-os Sony-t (újkorában 300e FT), mert sokkal melegebb, emberibb színei vannak, ő az, aki csak akkor vesz digitális kamerát, amikor tükörreflexes 15 éves Nikon Krknél lecsúszik a válláról a hajón és elmerül az öbölben. A telefont még érti és uralja, mailíráshoz már szemüveget vesz föl, Facebookon nem regisztrál. Nem torrentezik, de az új filmeket cédére írva elkéri a beosztottaitól.

Veronka 2010.07.28. 18:46:26

@persicsbalint: Volt ilyen kollégám. Megbíztam a táblázatában, de sehogy sem stimmeltek a dolgok. Végül kiderült, hogy csak excelnek tűnik, de kézzel egyesével írogatta be az adatokat, és volt köztük téves, mert fejben adta össze az oszlopot. Áááááááá.

Veronka 2010.07.28. 18:51:10

@El Topo (Sgt. Elias): Nálunk is szokás volt a Jelentem igazgató elvtárs/úr a kollégák anakdotái szerint. Pedig nem katonai cég, csak szerették a "fegyelmet".

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.07.28. 21:46:13

Nekem volt egy kollegam, azt mindenki utalta, mert pasi letere kopogos cipoben jart, allandoan telefonalt, nagyon hangosan, kozben setalgatott es ehhez meg egy stresszlabdat is hozzavagdosott a falhoz.

Az o telefonbeszelgetesei alatt ilyeneket lehetett elcsipni:
"nem hiszel el, bammeg"
"ez egy telibeszart zokni, bammeg"
"hat de nem igaz, baaaaaaaammmeg"
"faszombammeg"
"faszombamar"
"mi a faszom van???"

Ha angolul beszelt, akkor tuti, hogy egy "when shit hits the fan" volt benne.

Eleve ugy jott be az irodaba, h fulen volt a headset vagy a kezeben a telefon. Es mindig gyors leptekkel jart. Es uvoltott. Es kopogott a cipoje. Es dobalta azt a kurva labdat.

Nem volt egy stresszmentes kornyezet, ha o ott volt.

scsaba1 2010.07.28. 22:34:35

@afromagyar:

Csak nem Sikonya Gyula bá volt a főnököd?

sertra linne 2010.07.29. 09:03:34

Én utálok telefonálni a munkahelyemen, gyűlölök idegeneket felhívni. Általában azért szurkolok, hogy ne vegyék fel. Tényleg, munkaügyben szerintetek hány csörgésig érdemes / ildomos csörgetni?

Alapvető élelmiszer 2010.07.29. 10:10:36

Jaj, volt egy ilyen főnököm. A halálba kívántam.
Én jellemzően igyekeztem a megfelelő csatornát választani, pl. ha tudtam, hogy egy ügyre úgysem tudnak rögtön válaszolni a másik osztályon (pld. ilyenre, hogy tavaly hány nem fizető ügyfél volt 40 napon túli tartozással és ez mennyi veszteséget jelentett), akkor írtam egy e-mailt. Ha valami apróság volt (pl. akkor most szombat este tart-e kolléga egy kis levezetős sörözést, azt az ebédnél/kávégépnél. Csak akkor telefonáltam, ha tényleg szükséges volt.
Ellenben a főnököm, egy műkörmös állat (és ezzel el is árultam, melyik nemet gyarapítja), mindenért telefon. Ha kellett neki az, hogy tavaly hány dolgozó átlag hány napra vett ki betegállományt és az mennyi táppénzt jelentett, ment a telefon. A bérszámfejtés meg hápogott, mert egy ilyen dolog azért 10-15 perc. "Nem baj, megvárom" és addig félrerakva a kagylót leste, hogy e-mailben (!!!!) mikor küldik. Ha megjött, visszavette a vonalat és közölte, hogy "rendben, megkaptam". Agyrém volt.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.07.29. 10:54:09

@Frengi: post-it, jaaaj, az is ritka modoros dolog. Pláne ha valakinek azzal van kitapétázva az íróasztala környéke, és neked is arra írja fel a szükséges adatot, persze pont úgy, hogy ha kettőbe akarod hajtani a ragasztós felület kiküszöbölésére, akkor az adat is kettőbe hajlik...

Ami nekem szintén nem értelmezhető a természetes számok halmazán, az a Szent Határidőnapló, szimpla keménytáblás füzet formájában is.

A Tyne folyó déli partja 2010.07.29. 19:56:34

@sertra linne: én is utálok, pedig sajnos sokat kell.

Naki vagyok kerdojel 2010.07.30. 22:25:59

Szasztok!

Mi a rák az a T9?

A választ SMS-ben lsz.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2010.08.01. 22:06:14

@666E: "nyugdíjasok között népszerű még az a fajta, akinek ha csörög a telefonja (pl a metrón vagy a postán látni ilyeneket), csak enyhe fáziskéséssel fogja fel, majd hatalmas pánik ül ki az arcára és rettenetesen kapkodva kezdi el cibálni a táskája zárját, mintha csak nem is telefon lenne benne, hanem egy 5 másodpercen belül robbanó időzített bomba.
nem értem. a hívó magamat ismerve is simán vár 6-7 csörgésig is még mielőtt letenné, akkor meg mire pánikol? a csöngés is mintha valami riadó lenne.. "

Ezen visítottam :D

Hány ilyet láttam?!

qnadam · http://qnadam.hu/blog/ 2010.08.06. 09:58:53

@Gee Halen: kimaradt, hogy először az olvasószemüvegét túrja elő :)

csacse · http://csacsee.blog.hu/ 2010.08.24. 16:27:44

@Patrick Bateman: menjél le a kibaszott termelésbe, állítsd át a kibaszott kart magad azt huzzál haza bazdmeg aludni. előbb lesz meg a fosod határidőre ;)

egyébként jó volt, teljesen ilyen :))))

respect :)

hrgy 2012.04.04. 12:53:37

En egyaltalan nem szeretek telefonalgatni, kiveve ha hivatalos ugyet intezek. Olyankor tenyleg fontos az, hogy az ember b@szogassa a hivatalt, a szolgaltatot, mert egyebkent az ugyfel altalaban le van tojva, es hihetetlenul nem erdekli oket az, hogy nalam esetleg nincs futes/melegviz/gaz/villany, hogy nem tudom a munkamat vegezni, mert masfel napja abszolute nincs internetem.

Viszont az is erdekes, hogy nalunk, informatikusoknal elterjedoben van az, hogy ha valamit gyorsan meg akarunk beszelni, akkor rairunk egymasra skype-n, msn-en, IRC-n, Jabberen, etc. Alapvetoen szeretem ezeket a cuccokat, mert gyorsan el lehet veluk intezni mindent, de arra szoktam betanitani a kornyezetemet, hogy ha nem valaszolok, akkor az nem azert van, mert egy bunko paraszt vagyok, hanem mert eppen valamit csinalok (foleg ugy, hogy direkt olyan figyelmeztetest kerek, ami mutatja a ramirt szoveg elso mondatat). Ha tudom, hogy o hiv es azert, amit Skype-n irt, siman lenyomom. Ha idom lesz, majd reagalok. Persze, ettol meg egy budos paraszt vagyok, de hat mindennek ara van, a nyugalomnak is.

Sunny Days 2014.08.21. 11:24:14

Egykor volt főnököm állandóan mobilozott. Általában szimultán, két készüléken. Ami csudálatos volt benne, hogy ez ülve sosem ment neki. Csörgött valamelyik mobilja és már pattant is fel, és masírozott az irodában és a folyosón. Ez ment egész nap. Neki aztán hiába írt bárki e-mailt.

Azóta már nekem is van céges mobilom.
Mikor megkaptam, megállapítottam: na, van egy vezeték nélküli pórázom.
süti beállítások módosítása