Így teszi tönkre városainkat a dzsentrifikáció

2022/12/27. - írta: Modor Tibi

Industrial Loft Luxury Appartements; Marine Barracks Studios, Margaret Island Properties és a többi. Újragondolt ipar- és rozsdanegyedek, rekultivált, revitalizált kerületek és Magdolna-negyedek, projektek és ütemek.

00.jpg

/alberlet.hu, Waterfront City/

Egy hatalmas baj van velük: nem tudsz már venni ott semmit, minden csak a GAZDAGOKNAK szól. Van egy örök érvényű igazság:

-Mindenhol jó, de legjobb gazdagon!

 

Hát igen.

Az én gyomrom is mindig összeszorul, amikor meglátom, hogy az általunk imádott régi harisnya- és ecetszagú szeszgyár évtizedek óta málló-rozsdálló épületeit egyszer csak elkezdik ledózerolni. Mennyit gyújtogattunk, törtünk-zúztunk, romboltunk, firkáltunk, loptunk, csókolóztunk és ujjaztunk a rendszerváltáskor gajra ment gyárépületekben, Istenem... még a lányok is!

És erre ez. Új építésű, lelketlen, mélygarázsos kaptárak jönnek a helyükre. Persze milla/nm fölötti árakon csakis, nehogy a szerencsétlen panellakó paraszt, netán vidékről felköltöző egyetemista vagy pályakezdő, családot alapítani vágyó fiatal házas bármelyiket is meg tudja venni.

Mondják, hogy "ők majd visszaadnak a közösségnek", azt mondták. Adnak, persze, valami használhatatlan, mulcsszagú parkot meg felújított játszóteret, ahol a magunkfajta már "not welcome". Ahova már kutyával belépni tilos; ahol már nyilvános, de fizetős vécé van az autóval érkezőknek; sőt, belső, elkerített csúszdapark gondosan kiválasztott, egyenlőbb gyermekeknek, amit már csakis a luxuslakópark mágneskártyája nyit... itt tartunk 2022-ben: vannak szegény- és vannak gazdagjátszóterek!

Persze ők szépen rátelepszenek majd a meglévő infrastruktúrára: elveszik a kilátásunkat, az utcáinkat, a parkolóinkat - és lesz pofájuk azt mondani, hogy "felértékelődik a környék". Értjük az utalást - ezek szerint eddig mi voltunk a kisértékűek, a 100 ezer forint alatt egy összegben értékcsökkenthető felesleg, akik senkinek nem fognak hiányozni.

Pedig miénk itt a tér, mi vagyunk az őslakosok, akiket 1974-ben még a lakótelep építésekor tömegesen betelepítettek ide, igen. Ahol a lassan kihaló első generációs beköltözők büszkén őrizték értékeiket, és 1995 óta egy forintot nem voltak hajlandóak emelni a közös költségen, és akik karakánul leszavaztak mindenféle feljesztést, azok több évtizedes eredményeit most egy tollvonással teszik semmissé és hiábavalóvá. Miért nem volt minden úgy jó, ahogy volt?

És akkor majd jönnek majd ide is a magánklinikák, szépészeti fogászatok, fizetős bölcsik, ovik; a kéttannyelvű, szigorúan őrzött iskolák, ahova a kölykök a hátsó udvarból már nem juthatnak be. Aztán majd szépen, apránként felvásárolják a lakásainkat, saját házainkból kivásárolnak bennünket - hiszen már senki nem fogja tudni megengedni magának a csillagászati, horribilis árakat.

Az eddigi organikusan kifejlődött, szertelen, játszi összevisszaságban a romantikus, összefirkált betonasztalok, a rég elhordott fém mászókák helyén repedezett betonos; a döngölt, avaros földdé taposott, kutyakakis, hóbortos-bohókás panelházak közötti örök szélcsatornában szétfútt, varjak által széthordott szeméttel teli autentikus parkokból pedig valami steril, GMO-s "limelawn"-ligeteket csinálnak automata öntözőrendszerrel, filagórával, szaletlivel és csövesbiztos padokkal. Ahol még fingani se szabad, leülnie pedig annak szabad majd, aki legalább két, gondosan megszámozott beállót megvásárolt a mélygarage-ban.

Ahol egykor a vas rakéta- és gömbmászókát foglaltuk el, ahol üvegcserepek között állva, dohányozva és köpködve fújtuk fel a falra a nagy M-be rajzolt D-ket, horogkereszteket és OI-jeleket, ahol napról napra törögettük be a kevés megmaradt ablakot éjszakánként; ott most milliárdosok nyitnak Bock- és Gere-borbisztrókat látszóbetonos beltérrel és szépen újraimpregnált, lecsiszolt téglaburkolattal - szárított lisztkukacot és szöcskét tízezerért ínyencségként kínáló elit-delikátokat.

Így zajlik az új honfoglalás.

Csak most nem tűzzel-vassal, hanem rengeteg pénzzel és korlátlan hatalommal érkeznek az új szálláscsinálók. A múltból pedig megmarad néhány Fótra meg Ócsára kikényszerült dzsoggingos lakótelepi gyerek emléke, aztán az sem... a hajdan virágzó helyi iparra pedig emlékeztet majd néhány duzzogva meghagyott, sterilen felújított, magányos kémény meg gyárépület.

Az idő eljárt fölöttünk.

A még beburkolatlan, koszos-szürke panelházak között kétségbeesetten vijjog néhány téli sirály, élelmet keresve. Az utcán rúgok egy követ, a ballal a jobb lábamnak passzolok.

22 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szeme közé, laposan! 2022.12.27. 12:47:48

Azért ne pazarold el a tehetséged, kevesen vannak, akik a baljukkal a jobbjuknak tudnak passzolni. Minimum emmbéegyes karrier vár rád, az meg tudjuk, hova vezethet.

Nagykorú 2022.12.27. 16:34:30

Tudom, hogy hülyeség, de nekem ez nem vicces - én pont így érzek. . .
Persze titkolom, de méllyen, a lelkem méllyén. . .

AlexAston 2022.12.27. 17:45:44

Sajnos ez van. Elérhetetlen áru lakótelepek ezek. Rondák, de mégis ez kell a népnek. Pedig egy talpalatnyi zöld sincs szinte bennük, egymás szájába épülnek a lakások, stb. Ki érti ezt...?

Flashy7 2022.12.27. 21:01:06

az a szomorú, hogy ez teljesen igaz és nagyjából hasonló az én véleményem is. de ugyanezt csinálják a kertvárosi madárcsicsergős (...volt előtte) városrészekkel is, 1 kicsi családi ház helyére 4 lakásos társas, lakásonként 3-4 telepjáró (így mondtuk gyerekkorunkba) az utcán parkol, tehát még az utca is hányásul néz ki. na mindegy. írjál inkább vicceset de nemigazat, Tibi :)

Szekrényszagú néni 2022.12.28. 08:14:22

Lehet rajta röhigcsélni vidáman, de pl. tényleg ez történt a Vágóhíddal (védett környék, amíg nem hoztak hozzá egy lábjegyzetet, hogy annyira mégsem, mert mit ad az ég, pont ott akart lakóparkot építeni egy pártunkhoz-kormányunkhoz közeli oszmán vállalkozó), a régi Dürerrel (nem fogja elhinni senki, de ott meg Ráhel és barátai akartak szállodát építeni) vagy a Gozsdu udvarral (utolsó bölényként megmaradt a GMK, ahol időnként még értékelhető avantgárd punkkoncertek (!) is voltak, míg nem csináltak abból is legénybúcsús csürhéket itató helyet, mert a tulaj rájött, hogy azokon nagyobb az egy négyzetcentire eső haszon, mint a sörözgető bőrjakós értelmiségből). És itt nem csak pár OI-firka vagy szép emlékekkel telehugyozott kapualj esett áldozatul, hanem spontán kialakult egész művészeti központok.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2022.12.28. 08:32:49

@Szekrényszagú néni: :(( hát igen.

Nem mondom, nekem is bejöttek a ragadós PVC-padlós, merőkanalas pinceborozók itt Budán.

De valahogy inkább mégis azt a penthouse-t kérem az embertelen kaptárban, mint a lavórban fürdést és az udvar végén prátolást a közös slozetton (már aki élt ilyenben), Isten látja lelkem, bocsánatot kérek.

Szekrényszagú néni 2022.12.28. 08:43:25

És ki a hóhér hiányolta a lavórt meg a VBK-t? Engem a művészet érdekel, a többi nem.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2022.12.28. 08:51:35

@Szekrényszagú néni: na, a művészet az még annyira sem hiányzik!

antisocialnetworkagain 2022.12.28. 09:52:18

Jól beszélsz, Tibi. Vidéken azért megvan , a retro feeling. Ugyanazt látod, 30 éve, bár amortizálva. Nulla fejlődés. És ez is szomorú, mint a millás négyzetméteres, steril lakópark.

Szekrényszagú néni 2022.12.28. 10:03:12

@antisocialnetworkagain: Modorosan erre csak azt tudom mondani, hogy HÁT ERRE SZAVAZTAK, nem?

]{udarauszkasz 2022.12.28. 11:55:30

En mondok szomorubbat.
A Szigetkoz.
Felvasaroltak az eszaki reszet a gazdag szlovakok,es teleszorjak a dunaagakat szemettel.
A deli reszt meg a gazdag gyoriek vasaroljak fel.
Felig meddig az Eszak Szigetkozben nottem fel,ma mar alig lehet raismerni.

parttalan 2022.12.28. 12:48:11

Igen, modoros vagy...bár nem ez a legmegfelelőbb kifejezés.

parttalan 2022.12.28. 12:50:18

"Mennyit gyújtogattunk, törtünk-zúztunk, romboltunk, firkáltunk, loptunk, csókolóztunk és ujjaztunk a rendszerváltáskor gajra ment gyárépületekben, Istenem... még a lányok is!"

Igen, az egykor működő, mára lepukkadt gyárépületeknek ez a természetszerű sorsa amíg világ a világ.

Sir Yangus 2022.12.28. 14:45:00

Nézzétek meg, hogy mit csináltak a "Kertváros" elnevezésű XVI. kerülettel az elmúlt 10 évben a kiköltözők: photos.google.com/share/AF1QipPa4eImnMgzwbeZNuG5gDESWPyxRDMRhZrKh5f2lxOeCQWk405UCC2HRRH0I_iTbw?key=Q3ZYLXNHV3h2NFdCSzhGN252MUxDQTR4VDVITXRn

Burgermeister 2022.12.29. 11:00:02

@Sir Yangus: 17, 18,19,21,is ugyanez vagy eppen a 22. Most Solymaron elek, ott is ez a tendencia.

Sir Yangus 2022.12.31. 11:10:40

@Burgermeister: Az igen! K*rva gusztustalan, és a környezetem azzal vigasztal, hogy a legidiótább trendnek is vége szakadhat egyszer, de itt nem látszik a vége sajnos!

Downing 2023.01.13. 15:26:35

Csak nem Óbudai vagy Tibor? Mert itt lassan a panel is millió/nm felett van.

Almandin 2023.01.14. 12:49:21

@Flashy7: Ez meg ingatlanspekuláció miatt van. Kertvárosokban valóban lehet egy ilyen tendenciát látni, hogy egy családi ház helyére társasházat építenek és ugyanazon a telken 4-6 lakás is lesz. A kert is összemegy. Nyilván ez nagy üzlet sokaknak, de ezt korlátozni kéne. Régebben volt olyan, hogy rendeletben szabályozták, hogy bizonyos környékeken csak meghatározott lakásszámú, magasságú épület épülhet, azt is szabályozták, hogy a telek hány százaléka építhető be (a zöldterület védelme érdekében). Szerintem ezek a szabályok most is megvannak, csak kijátsszák őket.
Ami rejtélyes: a nagyvárosokban ki veszi meg ezt a sok lakást? Az ország népessége csökken, a falvakból egyesek valóban felköltöznek nagyvárosokba, de sokan a falvakból pont az ottani ingatlanok alacsony ára miatt nem tudnak elköltözni.
A poszthoz még annyit, hogy attól, hogy sok lakópark épül, még van elég panellakótelep, régi építésű téglaház elsősorban külvárosokban, amikben egy lakást meg tud venni a nem túl gazdag réteg is.
süti beállítások módosítása