Kedves, vénaszkennert és szurkolói kártyát bojkottáló szurkolótársam!

2015/03/22. - írta: Modor Tibi

Nézem ezt a késő márciusi örökrangadót a magyar futball legszentebb szentélyében, és elgondolkozom ezen a sokat szenvedett kis csapaton. A Nemzet Csapatán, akit annyian és annyi rendszerben próbáltak elnyomni, megalázni, betiltani, átnevezni, nevetségessé tenni. Akitől 1971-ben is elvették a stadionját - fél történelmét -, hogy aztán 74-re egy jellegtelen kis betonmonstrumot emeljenek a helyére, ahol rögtön megveretik a rákosista-kádárista Vasassal, hogy majd egyre körmönfontabb szempontokkal - székekkel, szektorlezárásokkal sújtsák a meccsre vágyó tömegeket. Hol van az igazi B-közép? Elvették, lerombolták. Hol van a II-es szektor, a 16-os szektor? Sehol, nincs már - bezárni nem volt elég, el akarták törölni mindörökre még az emlékét is.

Hogy új jövőnket Ők alakítsák, ők építsék az új szponzor-fantázianevű luxusszektorokat - legyen perec, sör, vénaszkenner, puha ülések, mélygarázs, profi ismétlések HD-ban, családok, nők, agymosott szurkolók és tízezres jegyárak.

Mert fradistának lenni életérzés. IX. kerületinek lenni, tudni, mit jelent a három E-betű. Hogy lehetsz encsi, barcikai, komlói, csepeli, békási - ugyanolyan, teljes jogú fradista vagy, mint aki a Gát utcában született. Az az izgalom, amikor özönlik fel az embersereg a metróból, szól a duda, a kereplők, a zöld-fehér svejcisapkák, sálak, kitűzők, unalmas percekben pásztázni a tömeget, ahol a karok a szotyit és a cigit adagolva egyfajta végtelenített hullámzássá alakulnak; bácsik a körkapcsolásos zsebrádiókkal és távcsövekkel, hatalmas cigányozások és zsidózások, és a BKV-utas kisemberek rettegő tekintete. Váci utca, Váci utca! Húsz éve is még büntetlenül azt csináltunk, amit akartunk: megállítottuk a mozgólépcsőt; azt ettünk-ittunk a benzinkútnál, ami megtetszett; és jegyet se kellett vennünk soha. Ma már? Levadásznak a sünök, ha csak a piroson megyünk át. Nevetséges. És mindez néhány hülye miatt - mert a többség igenis kulturáltan szórakozik, ennyinek meg azért bele kell férnie. Évtizedekig tőlünk rettegett Európa: Zürich, Koppenhága, Pireusz, Pozsony, Prága, Split, Millwall, Gőteborg.

 

Csak a hátukat láttuk.

Megalázták az egyesületet annyiszor: a rettegett, szűk 40 év üldöztetés alatt is alig sikerült bajnokságot nyerni - csupán 1948-49, 1962-63, 1964, 1967, 1968, 1975-76, 1980-81-ben lett a Fradi bajnok a többszörös ellenszélben. A mai napig is, ha a Sport 30-40%-a szól csak a Fradiról, már sokat mondok. Tudatosan mellőznek bennünket. Van helyette Premiership meg Serie A. Meg az NFL...

De a szurkolót mindez nem tántoríthatja el. Tűzön-vízen keresztül is támogatja szeretett csapatát, hiszen riuscirci e' un onore di pochi. Elcsalják a bajnokságát, kiállítják a fél csapatát, pontlevonással sújtják? Elveszik a licenszét, és évekre a másodosztályba száműzik kedvenceit? Betiltják a nevét, fasisztává nyilvánítják, átnevezik Kinizsivé, még a színeitől is megfosztják - ha ki mered mondani, hogy Fradi, visznek el a meseautóval, Kocsis Sanyit erőszakkal átigazolják a honvédosok?

Mindezek után kettőzött erővel megy vissza a stadionba. Tüntetőleg, csak azért is.

Mert a szurkoló az a nehéz időkben is szurkoló, és nem futamodik meg.

Új stadion, biometrikus beléptetőrendszer, szurkolói kártya, betiltják a pirózást? Az más. Ilyen szar tényleg nem volt soha. Aki ilyenkor kimegy, az a hatalommal kollaborál, tehát Áruló. Hogy FFC-re járjak? Tudod, milyen nehéz kijutni oda?

Az MLSZ márpedig most száműzni akarja az ultrákat és a huligánokat a stadionokból. Hogyan tudunk ennek a legjobban megálljt parancsolni? Bojkottáljuk őket, ne járjunk meccsre! Most is látjátok: meghalt a hangulat - nincs szurkolás, nincs tömeg, nincs iram, nincs izgalom.

Jól kibaszunk velük, ettől majd észhez tér Csányi, Hemi, a Pocakos Focista, meg a többi.

14 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2015.03.22. 18:57:57

Tönkretettek ezek mindent. Az egész országot.

andris89 2015.03.22. 20:58:01

-1 olvasó.
kár érte, szerettem ezt a blogot.

Cave Nick 2015.03.22. 22:34:48

Nem volt szép dolog a Tibitől a duma bojkottja, de hát heti 365 nap csak a Miniszterelnök Úr lehet a gátakon. Viszont, hogy a poszthoz is hozzászóljak:

A Berki adja vissza a pénzt.

Piri néni 2015.03.23. 14:14:01

@Kurtz ezredes: minden, amit eddig itt olvastam, egészen kiemelkedő intellektusú és humoros volt, de most az önreflexiónak van az ideje.

CheTamás · http://rascasse-f1.blog.hu 2015.03.24. 14:47:49

Hol voltál egy hónapig, Tibusz? Fogadok, hogy síeltél a festői autómentes Hintenschwanzdestodes lankáin a Sógoroknál!

Celtic 2015.03.24. 14:47:56

@manson karcsi: En is az url-en rohogtem eloszor :) Sajna, utoljara is, dehat nem mindenkit erdekelhet a foci (asszem, arrol szolt az iras)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2015.03.24. 21:06:12

@Celtic: lehet, én csak a kötőszavakat fogtam fel a posztból.

Taxomükke (UK) 2015.03.24. 21:06:15

Akkurvaéletbe hogy má balhézni sem lehet?!

zotyasa98 2015.03.24. 22:20:46

meg lesztek beszveee!
peresztgyereeek!

Trónkövetelő 2015.03.25. 21:41:43

Mellesleg megemlítem, hogy a felsorolt fradi bajnoki címek közül csak az 1976-os stimmel, 1958-ban az MTK, a többiben pedig a Dózsa lett a bajnok, és az elnyomott fradinak nemhogy 5, hanem 7 bajnoki címe volt a komenisták alatt. Bezzeg régen a B-középben még felelni kellett nemhogy a bajnoki címekből, hanem még az összeállításokból is, te divatköcsög, és még ellopod három bajnoki címünket is!!!!!
Hajrá Lilák! :)

Trónkövetelő 2015.03.25. 21:42:06

"Nézz má' körül, tiszta kripta ez má' bazmeg."
/ének: Faaaaszopó gecíííí, faaaaasszopó gecíííí, ének vége/
"Bazmeg nemigaz, csak sárga!? Kiezabuzi varjú? Most látom, a Vakkettő, KURVAANYÁD!!!! Nézd má', há' le is kell hozni a gyereket! Basszameg, bezzeg, amikor még romos volt a stadion, ilyenkor simán fölkaptak pár vasbetondarabot, oszt bekúrták a picsába, a pofájukba, most meg csak röhögnek..."
/skandálás: Vakkettő te állat, bazmegazanyádat, Vakkettő te állat, bazmegazanyádat - erre megszólal a hangosbemondó: "Kérjük tisztelt szurkolóinkat, hogy sportszerűen bíztassák a csapatot"/
MIVAN BAZMEG!? Nem is zsydóztunk!!! Ilyet lehet, nem? Kapja be az orbángeci." /erre újult erővel: Vakkettő te állat, bazmegazanyádat, Vakkettő te állat, bazmegazanyádat, de végül megúnják, elcsitulnak/
"Bazmeg, mieza csere!? Nemá', hogy ezt az orángutánt hozzuk be, bazmeg tiszta szégyen, ez itt Európa, menjenek Afrikába liánra mászni, ne az én csapatomba' bohóckodjanak. Hallod a múltkor jöttem a villamossal, hát nem ott ül két ilyen szierraleónei vagy tudomisén miféle féreg. Na az egyiknek lebasztam egy sallert, de csak úgy meglegyintettem, hogy valami rend azér' legyen má', erre nekicsapja a fejét a cerkófmajma a lyukasztógépnek, oszt elterült. No a másik nekem jön egyből, az egyiket fellöktem, szerencsére pont megálló jött, úgyhogy leugrottam a villamosról, de a fellökött nigra csak utánam jött, tényleg gecigyorsak ezek, alig tudtam befutni előle a plázába, ott úgyis jóba' vagyok a biztonságiakkal, nem is mert utánam jönni.
Bazmeg, de szar ez a hangulat, még azokat a rohadt cigányokat is csak a túloldalra merték tenni, alig látom őket, erre még pirózni sem engednek, át se tudnánk lőni a szektorukba, akkó' meg mé' nem lehet!? Mit kamerázol, te köcsög, mingyá' pofánbaszlak!"

Üres locsogás ez a blog 2015.04.25. 22:42:56

Tibikém, ezt nagyon nem kellett volna.
süti beállítások módosítása