Miért felejtettünk el helyesen írni?

2014/11/08. - írta: Modor Tibi

Mert valahogy elfelejtettünk, úgy látom. A királyi többes szándékos: igen, te is elfelejtettél, ők is elfelejtettek, mindenki elfelejtett, mindenki (én nem).

A németek népszerű nyelvőre, Bastian Sick (ő a német Modor Tibi tulajdonképpen, csak nem annyira sokoldalú) ezt úgy magyarázta olyan tíz évvel ezelőtt Der Dativ ist dem Genitiv sein Tod c. mélynémetkedő mestermunkájában (immernoch!), hogy az átlagember mindig is súlyosan küszködött a helyesírással, csak hát éppen nem volt annyi alkalma ezt a tehetségtelenségét ország-világ előtt megmutatni, mint manapság - ezért olyan szembetűnő most. Annak idején, ha levelet kellett írni a hivatalnak, szépen nekiláttak, segítséget kértek, megadták a módját: levélpapír, sorvezető, címzés. Ilyen-olyan ákombákomokkal, helyesírási szótárral, írástudó rokonokkal vagy szomszédokkal, de megoldották.

Ha meg mégsem, hát mindig ott voltak az olvasószerkesztők, lektorok, korrektorok - és vigyáztak, hogy az olvasói levél szerzője, de a politikus, művész, újságíró se maradjon szégyenben.

Aztán jött az internet szabadsága, és ugye ŐK életre keltek: úgy gondolták, hogy élnek a nyilvánosság hatalmas lehetőségével, ha már így alakult. És ha már így alakult, elhatalmasodtak a jobbra érdemes népesség tiszta elméjén is, és szépen lehúzták őket a nyelvi igénytelenség posványába - oda, ahol már mi, igényesebb és műveltebb lelkek is itt-ott inkább utánanézünk, mert elbizonytalanítanak ezek a bunkók. 

Ja! Mert a magyar nyelv az nem ilyen. Az széles puszták szilaj, nyakas, büszke, indoeurópai kalodába nyelvében sem zárható, szárnyaló-agglutináló lelke. A rovásírásban még magánhangzók se voltak, és csak erre erőszakoltak rá egy idegen szabályozottságot, sosem létező korlátokat és jeleket. Mert ezek az Akadémián csak unatkoznak, és szívatnak (szivatnak!) egy egész népet. Mert be kell látni, hogy a nyelv az egy élő, örökké változó amőba, és bizony ami valaha helytelen volt, abból lesz a sztenderd.

És elolvasnak hozzá még egy-két nádasdys fejtegetést, ami után teljesen felmentve érzik magukat: igenis írjunk-beszéljünk csak úgy, ahogy nekünk tetszik - hiszen nincs olyan, hogy helyes vagy helytelen. A Láthatatlan Kéz lassan, de biztosan itt is igazságot szolgáltat. És nagyon jó lesz, amikor majd egy Mucsi-monológ vagy az Egy-két-há jelenti majd a mércét.

Eszembe jut drága jó Csurka István bácsi (ma már tudjuk, hogy minden szava igaz volt!) egy előadása az ELTE-n úgy 2000 környékéről. Amikor egy kekeckedő okostojás megemlítette neki, hogy "Mi se voltunk hófehérek, amikor bejöttünk a Vereckei-szoroson", akkor rutinból vágta rá röhögve, hogy "de mára már kifehéredtünk".

Na itt ugyanerről van szó. Sajnos - és lehet bármilyen ideológiával takarózni, de - a rossz helyesírás egyszerűen műveletlenségre, bunkóságra, stílustalanságra vall. Kifogásokat persze mindig kereshetünk, de hiábavalóság. És ki is mondja: kaukció, nullszaadó, mülködik, fagylajt. Rendben, nem volt minden húzás rendes tőlük. Muszáj-muszály, egyelőre-egyenlőre, játsza-játssza, küld-küldd. Hízik, de hizlal. Bízik, de biztat. Kín, de kínlódik. Szív, de szívat. Tűz és tüzes, víz és vizes, de tíz és tízes - és húsz, de húszas.

És még nem is akarjuk feltétlenül a többszörösen összetett szavakkal csuklóztatni a népet, mert ahhoz már tényleg átlagon felüli intelligencia kell, hiszen ki is tudná felfogni? Kész őrület. Igazságügyminiszter-helyettes, adatbázis-kezelő. Jó, az, hogy most megvan-e a hat szótag vagy sem, az már kicsit túlzás; és a földrajzi nevek képzésének túlbonyolítottsága se biztos, hogy jó így. A központozás? A vesszők, pontosvesszők, gondolatjelek  (nem kötőjelek!) már rég kihaltak, idézőjelünk meg hát alapból csak angol van a billentyűzeten; számkódokat meg tényleg nem várhatunk el mindenkitől. „ ” — Külön írjuk vagy különírjuk? Egybeírjuk vagy egybe írjuk? Nem csak, vagy nemcsak? 

Hagyd már, úgyis megértik! És használj sok-sok felkiáltójelet! Minden mondatod után!! (!) Hiszen mindegyik nagyon fontos! Ékezetet meg ne nagyon, azzal is csak a hibázási lehetőségeket növeled! Meg vesszőt se.

De komolyan, a magyar nyelv és helyesírás az egy olyan dolog, hogy az (álltalános) iskolában még tudtad, és amióta onnan kimásztál, nincs is rá többé szükséged (szügséged)?

Kedves bunkó, igénytelen, műveletlen, tehetségtelen, paraszt magyar (Magyar) honfitársam! Szedd már össze magad, kérlek - és tanulj meg újra helyesen írni. Tényleg, te hogy voltál képes főiskolai, egyetemi oklevelet szerezni? Nem volt ott senki, aki visszadobta volna a trehány, szar munkádat? Vagy esetleg mással írattad (irattad) meg.

Most őszintén, én se vagyok túl jó helyesíró, a felesleges túlbonyolítás és tudálékoskodás pedig fáj: olyan vagyok, mint a Herrmann Tanár úr, aki saját bevallása szerint is csak hármasra tudta a könyvet.

Nos, legyen akkor ez a kiindulópont.

Tisztelgés a Helyesírás előtt. Ők is feladták.

15 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.11.09. 09:42:44

"Az olvasás kötelezővé tétele, nem csak az írást rontotta meg, hanem a gondolkodást is."

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2014.11.09. 09:42:55

az internet korában hülyének lenni sikk (schick).
meg aztán eternal september van '93 óta.

eulimen_ 2014.11.09. 22:29:33

Én nem is értem, a nyelvtannácik miért háborodnak fel azon, ha helyesírásból (matematikából, történelemből, irodalomból, satöbbi, satöbbi) érettségink napján voltunk életünk topján. Evvan. Azóta nincs versenyhelyzet. A Hivatal iktatja a kérelmet, és sértődés nélkül válaszol neked akkor is a Bezerédj utcából, ha a Bezerédyre címezted. Na meg a vördbe épített helyesírás-ellenőrző csak még érdektelenebbé tette az átlagpógárt arra, hogy egyáltalán foglalkozzon a helyesírással. Akit viszont tényleg a bevésődött helyesírás-tudásáért fizetnek (ha még vannak ilyenek egyáltalán), sajnos az sem teszi a dolgát. A Fejér Megyei Hírlapban hemzsegnek a szarvashibák (akkorák, hogy "általános iskolában ezért bukás járna"), a kaukció is nemrég a retekklub híradójában szerepelt a "bejátszás" feliratában. Na ez a katasztrófa, drága Tiborom!

Celtic 2014.11.09. 22:30:28

"mert ahhoz már tényleg átlagon felüli intelligencia kell, hiszen ki is tudná felfogni? Kész őrület. Igazságügyminiszter-helyettes, adatbázis-kezelő. "

Nyavalyat nehez. Ugyanugy nem nehez, mint az osszetett szavak egybe- es kulonirasa. (Jo, manapsag a "mindent kulon" dominal)

Egyszeruen csak ertelmezni kell a szot es naris nevan, hogyan kell irni. A tobbi engem nem zavar, se a "muszaly", se a tarsai, de a kuloniras es a kozpontozas hianya nagyon. Egyszeruen kizokkenek a leirtak ertelmezesebol (mar az osszefuggo szovegbol) es azon tunodok, vajon mit akart igy kifejezni az ember? Aztan persze rajovok, hoyg semmit, csak ennyire taho.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2014.11.10. 18:28:39

Márpedig a helyes írás olyan, mint a napi tisztálkodás.

Egy bizonyos szint felett alapvető elvárás, megléte fel sem tűnik, nyilvánvaló hiányával szembesülve azonban minden további interakció vállalhatatlanná válik.

Trónkövetelő 2014.11.11. 07:30:29

@Celtic:
Engem a központozás hiányánál sokkal jobban zavar a túlzásba vitt központozás, nagyon bután tud kinézni úgy egy szöveg (és egyben elég sokat elárul az írója szellemi színvonaláról is).
Példa:
"Engem, nagyon zavar, a hibás központozás." Borzalmas, és tele van vele a zinternet...
Én inkább hajlamos vagyok kihagyni a központozást, az olyan elegáns nyelvtani hiba, mint egy Kassák-vers :)

Celtic 2014.11.12. 20:16:11

@Trónkövetelő: Hat, vag ynem olvasok ilyet vagy nem veszem eszre. Nekem eddig nem tunt fel.

Mondjuk engem igazan a "kulon iras" akaszt ki. Itt is azon gondolkodnek, hogy miert "kulon" az az "iras".

Cave Nick 2014.11.12. 20:16:13

Közbiztonság Szilárd még nem adta fel.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2014.11.14. 16:30:07

mondjuk Nádasdy komplett munkássága annak magyarázása volt, hogy dehogyis mindegy hogy beszélünk, pláne hogy hogyan írunk, csak nem azért nem mindegy, amit a nyelvvédők gondolnak. Nádasdy amúgy nyelvhasználati kérdésekben ultrakonzervatív, csak képes volt megérteni, hogy a nyelvészet leír, nem előír.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.11.14. 23:13:46

...ugyanúgy fáj -e ha a vasút mellett meglátnak egy megsüppedt viskót vagy egy félig földbe ásott traktorgumit....

dangbird 2014.11.22. 18:24:00

Méghogy kaukció?

"Kidobtam LOMBTALANÍTÁSBA"! :)

Cave Nick 2014.11.22. 22:01:41

@Jóléti Dán Kekszesdoboz: Vasúton utazva tárul fel az igazi Magyarország, a Hátsó Kertek Világa: építési törmelék, düledező kalyibák, tyúkólak, autóroncsok, traktorgumik, sitthalmok, megmaradt tetőcserép, korhadó faanyagok, rozsdás vasak, kerti budi, csálén álló drótkerítés. :/

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.11.23. 21:32:25

@Cave Nick: Bizony bizony. A vasút ablakából olyanokat lehet néha látni, olyan miliőket, hogy az ember nem tudja eldönteni hogy sírjon vagy nevessen és hogy ez vajon tényleg a szegénység okozta letargia eredője vagy pusztán a trehányságé vagy mindkettőé, mindenesetre rémes. Ahogy például bontott téglát szépen egy tömbben egymásra raktak valaha majd hullámpalával befedtek aminek tetejét nagy kazal rozsdás huzallal ékesítettek, de a moha már félig benőtte az egészet, az udvar egy merő gaz és itt-ott olyan képtelen dolgok meredeznek elő, hogy bármelyik groteszk francia filmrendező megirígyelné az tuti.
süti beállítások módosítása