Az Igazi Zene Rajongója

2014/07/12. - írta: Modor Tibi

Az Igazi Zene Rajongója igényes. Igényes és dühös, mert amit manapság zenének csúfolnak, az ricsaj, zaj, elektromos impulzusok és sample-ek gyűjteménye. Divatmajmok, buzik, a zeneipar bábjai. Számítógép, DJ-k, producerek - na de hova tűntek a nagybetűs Zenészek, a rocksztárok, a muzsikusok? A 70-es években akármilyen szar táncdalzenét is játszottál, amíg nem csináltad meg a zenészvizsgát, addig nem lehetett lemezszerződésed sem. Miért nem lehetne csak egyfajta zene, amit ő szeret?

Na de mit szeret az igazi zene értője és rajongója?

Igazi zenét. Mi az az igazi zene? Zene az, amit hangszeren játszanak. Hangszer az pedig csak az lehet, ami nem árammal működik, legfeljebb elektromos rásegítéssel: gitár, zongora, orgona, fuvola, furulya, keverőpult, laptop. Ja, az nem. Mert az nem zene, hogy beindítasz valamilyen szekvencert, nyomkodsz, tekergetsz és rátátogsz.

Több kategória van, de hajlamos mindenevővé válni, ami dehogyis fogható fel a rossz értelmében (disznó), hanem inkább a nyitottságra és az Igényességre utal. Elsősorban gitár, és elsősorban rock. Itt aztán bármit el lehet képzelni: Elvistől a Beatlesen át a Stonesig, persze ki nem hagyva a Genesist, Pink Floydot - beszéltünk ezekről eleget. Persze ínyenc is, nem szereti a tucatzenét: imádja a virtuóz gitárművészetet: John Mayallt, Santanát, a Jethro Tullt, Al di Meolát - érző ember is egyben. Gondolkodós, elmélkedős zenét rak fel - lehetőleg bakeliten, de mindenképpen fizikai hanghordozón, igényes berendezésen -, és elmélkedik, hogy neki milyen jó most. Természetesen ezt közölnie is kell, és természetesen azt is, hogy ez mennyivel jobb, mint a sok mai szar.

A magyarokat is imádja, persze nem a megasztáros meg x-faktoros kisköcsögöket, hanem a Rock nagy Öregjeit; ráadásul őket akár személyesen is megismerhette időközben, akkora koncert- és fesztivállátogató. Hobó, Ricse, Charlie, Deák Bill - de persze bőven elég csak egy sűrített példát megfigyelni: és ez Tátrai Tibor & barátai.

Ő az a fajta, aki a 90-es évek divathullámain átvergődve (a ravereket feltehetően azért már akkor is utálta, mert a jó nők sajnos akkor is diszkósak voltak) rákapott a Pannon-, majd a Sláger- és a Petőfi Rádiókra, és ennyiben is maradt azóta. Ott van Zoránon, Rózsin, a Volton meg a Tabánban is - de nem veti meg a jó értelemben vett cigányzenét meg a retrómagyart sem. Néha azon gondolkodsz, hogy hogy lehet valakinek ennyi IDEJE. Mert ő tényleg mindenhol ott van, ráadásul ekkor értelemszerűen iszik is.

Természetesen a zenét a zenéért szereti, de valahogy a tendenciák mégis kirajzolódnak. Ha konszolidáltan nemzeti-fasiszta hajlamú, akkor a tabános-fekete bárányos vonulat, ha pedig mérsékelten zsidós, akkor a Quimby-Kispál-féle, az jobban tetszik neki. De kizárólag a zene miatt, ő nem akar mindenféle ideológiát belelátni ezekbe a jelenségekbe. Így alakult.

Persze nem csak rocker lehet: ha már fesztiváljáró, akkor imádja a kismagyar fúziós világzenét, de jöhet akárki, aki kéthetente fellép a ZP-ben: Péterfy Bori, 30y, Kaukázus, Kispál, Hiperkarma - már akik éppen nem oszlottak fel. A lényeg az a gimnazista- 90-es- ZP-s, szigetes életérzés, amit folyton üldöz a műanyagpoharas, szar, hideg sörével, ahogy ott félkábultan bólogat, és közben érzi, hogy valami nagy dolog részese lehet. Öregedő testét átjárja a kellemes, endorfinos bizsergés. Iszik még egyet, beszélget, oda-odapillant a színpadra - kényszeredetten dohányzik. Ha nő, akkor ezek mellett még a táskájába kapaszkodva billeg - és kétezredszerre is ugyanúgy könnybe lábad a szeme, amikor a tömeggel együtt kiálthatja, hogy királynő vagy, de én a király, de én a király, háhá!

 

Persze az Igazi Zene Rajongója mintha folyton sértődött és dühös lenne. Nem elégszik meg azzal, hogy kétmilliárd igényes, vérbeli, igazi értelemben vett, hangszeres, képzett, stb. zenész közül válogathat, nem tud túllépni azon, hogy ugyanennyi nemzenész is létezik és alkot, mi több: ezekért rajonganak valakik. Idegesíti, hogy a tévében meg a rádióban csupa szar megy folyton. Biztos ilyeneket néz vagy nem tudom. Reggel bekapcsolja a Music FM-et, hogy elpanaszolhassa mindenkinek, hogy mekkora szar zenék vannak mostanság. Ha mondjuk digitális, punk, hipszter, progresszív publicista, és valamiért mégis rá hárul a kellemetlen feladat, hogy egy eurovízióról vagy X-Faktor-döntőről tudósítson, akkor mindenképpen minden második posztjában közölnie kell a nagyvilággal, hogy az igazi zene az azért inkább a Motörhead, pl. ez a szám, nézzétek-hallgassátok. Na most biztos sokkolódott a sok divatbuzi kisköcsög. Stones, Mötley Crüe, Whitesnake! Ezt kapd ki, pubikám, na ez... ez igazi zene. Kőkemény rock. Hosszú, lakkozott-melírozott haj, rockerkabát, tűsarkos jónő, loftlakás: a rocker is érző ember. A rockballada nem nyálas, legalábbis nem annyira, mintha nem rock lenne.

 

Keményebb metálosoknál fényképeken sátánjel-mutogatás, grimaszolás, nyelvkiöltés. Oltári! Ezek a rockerek mindig olyan lazák és jófejek voltak. Formabontó polgárpukkasztók. A sátánista állatja a legjobb. Élvebelezés, zigótataposás - de átlát a szitán, és a Cradle of Filth az nevetséges, szar divatzene. A Tiamat viszont jó, bár már az se.

Persze ez mind semmi, mert az Igazi Zene Rajongója semmit nem gyűlöl jobban, mint a technózenét. Technózene = Sound meg a többi elektronikus buzi. Magyarul (és humorosan): tuc-tuc. Mostanában ünnepel: elmosta az eső a Soundot, éljen! Végre valami jó is történik. Trance, pszichedelikus trance, progresszív, techno, deep, industrial, europop, goa, hardcore, happy hardcore, szintipop, David Guetta, Avicii, Bonanza, Calvin Harris, rave, dubstep  =  technó, tuctuc. Számítógépes szar, ilyet bárki tud csinálni. Meg már nem is zenélnek, hanem csak kevernek, nincs zenész, csak producer. Kivéve persze a Kraftwerk, mert az igényes technó, esetleg Jean-Michel Jarre - a későbbieknél pedig a Prodigy meg a Chemical Brothers. Mert az nem igazán techno már, hanem az már inkább metál. Bocs, metal.

Mert már minden jó zenét megírtak.

25 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mükkemakk 2014.07.12. 12:13:29

Mi vén majmok már csak ilyenek vagyunk ám.... :-)

Trónkövetelő 2014.07.12. 15:47:11

Ó je!
Rob Halford a király! Pedig buzi!
www.youtube.com/watch?v=RzpHmbwqHLM#
Nekem az idő megállt 1995-ben, amikor AX L Rose otthagyta a Roses-t! 14 voltam, és a mai napig nem hevertem ki!!!!!

Trónkövetelő 2014.07.12. 16:16:13

Jer elő öreg szegecselt csuklószorítóm, hol vagy?

CheTamás · http://rascasse-f1.blog.hu 2014.07.12. 17:38:15

Nagyon ronda invázióra számítok a címlapról hamarost.

CheTamás · http://rascasse-f1.blog.hu 2014.07.12. 17:38:17

Emberek, két szó: Random Trip! Aki nem hiszi, utánajár.

@Trónkövetelő: Dzsaaaaaaaabréköööörrrr!

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.07.12. 18:18:06

Én csak annyit mondok, hogy nem igazi blekkmetálos az, aki nem gyújtott még fel fatemplomot.

profilo 2014.07.12. 21:26:43

Mötley Crüe,mint igazi rock zene?

Ez a mondat hajszolt az öngyilkosságba. Ezt a kommentet már a pokolból írom Luci Feri engedélyével!
Na itt lent dübörög a rock!

Suni dékán 2014.07.13. 09:38:46

Meg vagyok győződve egyébként, hogy a nők miatt van kihalásra itélve az Igazi Zene. A múltkor is megyünk az asszonnyal az autóban, zenét akar hallgatni, odaadom neki a cd-ket, hogy válasszon: 3 db U2 (régi, mert akkor még jók voltak), az első Soft Cell, két Diktátor (Még, még..., Bunkó vagy), Megadeth (a Rust in peace, ember!), 2 Omen, meg egy John Foxx dupla koncert. Választotta a '84-es U2-t, mondván, szereti ezt zenekart. Három és fél dalt hallgattunk meg, de azt is úgy, hogy beledumált-a nők mindig beledumálnak. Pedig zenehallgatásról volt szó. Kikapcsoltatta, mert "nem pozitiv", "mintha egy öngyilkos énekelne templomban", majd bekapcsoltatta a Petőfit, mármint a rádiót, nem a költőt. Csupa szar ment benne, Palya Bea kétszer is, de ő élvezte.
Én nem hallottam mást, mint a '70-es, 80'-as évek ötleteit újrahasznositva.

Értitek, néma csendben hallgattam meg az első négy ÓRIÁSI dalt, képzeletben ott voltam a szinpadon, Larry Mullen voltam, de ő beleszövegelt, hogy "ez téged megnyugtat?", meg ilyenek. Arra meg esély sem volt, hogy meghallgattassam vele a Tornado of souls legendás gitárszólóját!

A zenehallgatás férfias dolog, csak férfiaknak.

Suni dékán 2014.07.13. 09:39:04

@FILTOL: Azaz, petróleumlámpa, meg az Illés, meg a Koncz Zsuzsa, igazi ellenállók, szembe mentek a rendszerrel, miközben igazi zenét csináltak. A 'lámpát kötelező énekelni osztálykiránduláson tábortűz mellett, copfos, pattanásos, tankcsapdás Geri adja elő akusztikus gitáron, hátha összejön neki is valaki...

"-Milyen zenét szeretsz?
-Mindent, ami jó."

Orszag 2014.07.13. 09:39:06

A modoros Quimby-rajongó önmagában megérne egy posztot. Pfejj.

P1sty 2014.07.13. 10:35:13

egyik kedvenc témám ... :)

amikor megszűnt a 88,1-en sugárzó rockadó (már nem is emlékszem a nevére), ami helyén a Rise FM kezdett sugározni, pont ilyen zenei ízlésileg úgy az 1974-ben megrekedtek törtek elő, hogy az elektronikus zene ide is betör és megöl minden "normális zenét". Amikor azzal az egyszerű dologgal szembesítve lettek, hogy ha ez a rádió annyira népszerű volt, akkor valószínűleg nem a heti túlélésre kellett volna játszania, akkor mindannyian elkussoltak.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2014.07.13. 13:51:59

brutál ősteknó az a natlabos gyerek, wendy carlos és delia derbyshire, nem a kraftwerk.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.07.13. 14:28:08

@Suni dékán: nekem a kozgazpinyo jut eszembe,amikor lepsz es a vbk szaradvany ugy ragad a cipő talpára mint a tepozar.es a kockás inges srácok notazva beszaladnak a parkettre...na akkor léptünk le mindig.bár ritkán mentem oda.

Sikamlós Jim DiGriz 2014.07.13. 20:33:49

@P1sty: mondjuk attól, hogy egy zene rosszabb, még lehet népszerűbb, és fordítva, szóval ez nem feltétlen jó érv ám

diszkriminans (törölt) 2014.07.14. 19:45:32

Igazából nehéz eldöntenem, mi a rosszabb, az elektronikus zenének mondott ütemes zaj (tisztelet a kivételnek az elektronikus zenén belül), aminek nincs semmi dallama, vagy a Kispál, Quimby, HS7, stb. féle vonal, ahol baromira idegesítő dallam van.

Светлана Павлова 2014.07.17. 20:53:04

Ezt már 10 éve meg kellett volna írni!

HighTroller 2014.07.17. 20:53:23

kapjam be hogy a playlistemen skrillex után beethoven jön?

Orszag 2014.07.17. 20:53:31

@diszkriminans: Legalább az inkoherens elektronyos zörej nem próbál meg semmilyen "mélyértelmű tartalmat" lenyomni a torkodon.

Cave Nick 2014.07.17. 20:53:50

Jól gondolom, hogy az Igazi Zene rajongója gyakran modoros hifis is egyben?
süti beállítások módosítása