Még egyszer a halálbüntetésről

2014/01/21. - írta: Modor Tibi

-Halálbüntetés, death penalty, jebaty, Todesstrafe. A vita hazánkban is időről időre fellángol, főleg a köztudatot fokozottan izgató eseteknél.

Érvek pro és kontra. Valóban Csak Istennek állhat jogában elvenni egy másik ember életét? Hova soroljuk az eutanáziát? Esetleg mégis fogat fogért? Hivatkozhatunk-e a Bibliára, történelemre, a vallásokra, az alapvető emberi szokásjogokra és jogokra? No de kinek vannak jogai: csak a gyilkosnak - netalántán az áldozatnak, illetve az áldozat családjának is? Kötelessége-e a társadalomnak a saját pénzén tartani évekig, majd rehabilitálnia és visszafogadni az eltévedt báránykát? Érdemes-e kockáztatni egy újabb emberéletet mondván, mindenki érdemel még egy esélyt? Egyszerű demagógia és populizmus lenne adóforintokra és kirívó történetekre hivatkozni, de mit tegyünk a visszaesőkkel? Emberségesebb valakit tényleges életfogytiglanra ítélni, hagyni abban a tudatban, hogy soha, de soha nem láthatja újra a külvilágot - haláláig börtönben fog senyvedni? Megannyi kérdés, és annyi válasz.

De melyik a helyes? Van-e egyáltalán "helyes"?

Stúdiónkban a Karinthy-gyűrűs, új magyar hullámos generációs humorista-blogger, Modor Tibor, akiről vajmi kevesen tudják, hogy egy személyben a Magyar Népjóléti Szövetség vízivárosi képviselőjelöltje is. Azé a Magyar Népjóléti Szövetségé, ami nemrégiben tűzte zászlajára a halálbüntetés visszaállítását.

Kedves Tibor - ha nem veszi sértésnek, hogy így szólítom -, hosszú évekig csak fogadkozott, hogy egy művész soha, de soha ne politizáljon, mégis beadta a derekát.

Az Ön pártja nemrégiben hirdetett hajtóvadászatot az - idézem - "szabadkőműves, nemzetellenes halálbüntetésellenesség" ellen. A jelen politikai helyzetben, figyelemben tartva az emberjogi szervezetek, az ENSZ, és az EU irányelveit - mégis, pontosan hogy képzelik Magyarországon a halálbüntetés megvalósítását?

-Megöljük a gecibe.

-Értem. Köszönjük szépen, Tibor, hogy befáradt a stúdióba! Rövid reklám, majd következik a Civil kaszinó.

14 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.01.22. 07:26:37

Magyarországon egy ilyen témában minimum a TASZ állásfoglalása a mérvadó. Nem kéne ilyesmivel viccelődni, hazánk megítélése a nemzetközi színtéren már így is elég negatív.

Quintus Pontius Pilatus 2014.01.22. 09:16:38

Én támogatom a halálbüntetést.

2014.01.22. 11:25:08

Alapvetően helyes és követendő Modor Tibor álláspontja, de csak szükséges lenne némi finomítás.
Szerintem ezt már itt is megbeszéltük jó párszor: nem szabad megállni a halálbüntetésnél! A fiatal, jó kondícióban lévő elítélteket - megfelelő állapotfelmérés után - haladéktalanul különleges kezelésben kell részesíteni és szerveiket az arra rászorul..., akarom mondani az azt megfizetni tudók között kell, internetes licitálás révén (Szerv-bay) elosztani.
Idősebb, lerobbantabb elítélteket orvosi- és gyógyszerkísérletekre lehet felhasználni, amelyek után még kutyaeledelként történő hasznosításuk is elképzelhető.
A hosszabb börtönbüntetésre ítéltekkel szemben is elvárható a korrekt eljárás: büntetésük első napján a stokira diszkréten elhelyezett zsilettpenge, ciánkapszla, ruhaszárító kötél formájában - olcsóbb és emberségesebb megoldás, mint éveken keresztül tévézzenek, kondizzanak szanatóriumi körülmények között a 'zénadómból.

Demszky 2014.01.22. 11:25:42

@Wind Callman tér: nem vágod, ugye? Vagy ironizálsz? Nehezen tudom eldönteni.

Sátán meg a Jocó 2014.01.22. 14:23:01

@Brother Love: dee feledkezzünk meg az ún. post-project hasznosításról sem: fellendíthetnénk a nekrofília-turizmust is! Az lenne az igazi hunikum!!!44!

Trónkövetelő 2014.01.23. 07:21:49

Sajnos a halálbüntetés visszaállítása álláspontom szerint önmagában kevés lenne. Ugyebár a 23/1990. AB határozat által eltörölt büntetési nem csak bizonyos súlyosabban minősülő emberölés bűntette esetében volt kiszabható. Ez így nagyon kevés. A halálbüntetést ki kellene terjeszteni egyrészt valamennyi büntetőjogi tényállásra, azaz lopásra, garázdaságra, vagyon elleni, gazdasági, nemi erkölcs, közlekedési bűncselekmények stb-stb. is, másrészt én nem csak a büntetőjogi tényállások, hanem szabálysértésekre is alkalmaznám őket. Továbbmegyek: nem csak a büntetőjog, és ennek szatellitje, a szabálysértési jog területén alkalmaznám, hanem MINDEN jogsértés esetén: magánjogban, munkajogban, közigazgatási jogban, az élet minden területén. Az egyedül üdvös megoldás összefoglalható egyetlen jelszóban, mely vörös jelként kellene ragyogjon Hazánk egén:
HALÁLBÜNTETÉST MINDENÉRT!
Ezzel rengeteg problémát oldanánk meg:
1. nem kellene óriási költségeken börtönöket fenntartani, mivel a szabadságvesztés büntetés egyszerűen megszűnne létezni. Szinte látom, ahogy a kiürített szegedi csillagot, a váci fegyházat szépen belakják az irodalmi önképzőkörök, táncházak, dalárdák...
2. Tudvalevő, hogy a bűnözői karrierek a kisebb súlyú bűncselekmények, szabálysértések elkövetésével kezdődnek, majd haladnak az egyre súlyosabb bűncselekmények felé. Azonban ezzel a módszerrel már a legelején megelőzzük a további bűncselekmények elkövetését. Illetve azáltal, hogy a bűnözőket nem zárjuk össze hosszú évekre, hogy aztán kitanítsák egymást mindenféle trükkökre, megvalósul mind a generális, mind a speciális prevenció.
3. talán elsőre kissé kegyetlenül hangzik, hogy a büntetőjog világán kívül is létjogosultságát érzem a halálbüntetésnek, ám ennek is megvan a maga haszna és értelme: aki nem képes az általa vállalt szerződéses kötelmeket betartani, tilosban parkol, munka helyett facebookozik, vagy a modorosra kommentel, a kutyáját póráz nélkül sétáltatja, illetve a járdára szaratja, a Balatonban fürdeti a strandon, ahol emberek, kisgyerekek is vannak, végre egy kis rendet tanulna. Vége lenne a részegen össze-vissza hugyozásnak, az óbégatásnak stb-stb. Az olyan emberek, akik ezeket az elemi együttélési szabályokat sem képesek betartani, nem tehetnének büntetlenül bármit.
4. nem kellene annyi élősdi jogász, mivel nem kellene tőlük megkérdezni, hogy ezt vagy azt lehet-e, ha lehet, hogyan, és segítsen, jegyezze ellen, szerkessze meg, adjon tanácsot, mert a válasz kézenfekvő: nem, nem lehet, halállal büntetendő. Ez egyben a büntetőbírói és ügyészi munkát is jelentősen megkönnyíteni, nem kellene szubszumpcióval, büntetőjogi minősítésekkel, enyhítő-súlyosító körülményekkel, büntetéskiszabási elvekkel, jogegységi határozatokkal bíbelődni.
5. jobbikosok nagy örömére továbbá ez a büntetőjogi paradigmaváltás azzal is járna, hogy a cigányság lélekszáma jelentősen lecsökkenne, ráadásul anélkül, hogy bármilyen rasszista rendelkezést életbe kéne léptetni. Hangoskodtál a buszon, részegen beszóltál egy öregasszonynak? Már lövünk is fejbe vagy kötünk fel az első fára!
Aki pedig attól fél, hogy itt valami rettenetes mészárlás kezdődne másnap, patakokban folyna a vér, azt megnyugtatom, hogy az első párezer ilyen eset után olyan rend lenne, hogy öröm lenne nézni: az emberek vidáman, elegáns ruhában, alakzatban három szólamban katonanótákat dalolva vonulnának az utcán, a buszok, villamosok, vonatok halálpontosan (haha) járnának, az ülőhelyeket átadnák az öregasszonyoknak, akik cserébe süteményt kínálnának körbe a 7-es buszon, a hivatalok, közszolgáltatások úgy működnének, mint egy óramű, a versenyszférában csupa nyugodt, boldog emberrel lehetne találkozni, akik boldogan kelnek fel minden reggel, lepkéket kergetnénk, virágokat szednénk.
Istenem de szép is volna...
HALÁLBÜNTETÉST MINDENÉRT!

2014.01.23. 21:03:25

@Trónkövetelő: Az ilyen bátor, határozott kiállásra van szükség - pironkodva vallom be, hogy én nem voltam elég tökös ehhez, de most támogatólag csatlakoznék.
Mindenképpen javaslom viszont, hogy ezt a büntetésnemet terjesszük ki a jog világán túlra, azaz a jog-erkölcs-szokás (illem) hármas normarendszerének egészére! Mert miért is állnánk meg a szerződésszegőknél, szabálysértőknél?
Házasságtörők, idősebbekkel, nőkkel, feljebbvalókkal tiszteletlenül viselkedők miért is úsznák meg? Pornónézegetés? Kössük fel! Nem adtad át a helyed a buszon? Ápolatlan, elhanyagolt a külsőd? Büdös a szád? Fültágítód, arctetoválásod van? Golyót a fejébe!
Egyetlen aggályos, tisztázandó kérdés, hogy milyen életkortól alkalmazandó az egyetlen büntetésnem, én alapos megfontolás alapján úgy vélem, 6 éves kortól már elvárható, hogy egy gyermek is tisztában legyen minden kötelességével és tudjon viselkedni.
Ez eleinte kemény lenne, de a végeredmény szükségessége nem kérdőjelezhető meg: jól nevelt, udvarias, engedelmes állampolgárok tömege, akik szorgalmasan dolgoznak, hétvégén elmennek templonyba és évente pár alkalommal részt vehetnek egy-egy sporteseményen, állami ünnepségen.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.01.23. 21:03:32

Úristen ezt tényleg komolyan gondoljátok? Hát mi van ha valakit teljesen ártatlanul Í T É L N E K !?!?!?!!!?!?!??! HALÁLRA????!!?!?!?

Sátán meg a Jocó 2014.01.23. 21:03:49

@Trónkövetelő: egy-két gondolatot szabadjon hozzáfűznöm a kartárs egyébként igen kiváló és kívánatos jövőképéhez kapcsolatosan:

1. nem kell, hogy sokba kerüljön: google -> Tent City
2. kiváló gondolat!
3. pontosan: az ilyen bűntettek(!!44!) elkövetői mérhetetlen kárt okoznak környezetüknek azzal, hogy stresszelik őket. Példának okáért: a sebességhatárt idegesítő pontossággal betartó piros szuzukisviftesek létezésük okán máris golyóéretteknek kell, legyenek nyilvánítva! Belső sávban való tettenéréskor pedig kötél!
4. kiváló gondolat!
5. igen, emberi tulajdonság a hebehurgyaság, a hirtelen harag, de ideológiailag képzettebbek nem felejtik el, hogy a Végső Cél a cigányságot Romániába küldeni háborúzni - a kartárs bizonyra ismeri a végkövetkeztetést.

Ennyi, köszönöm a figyelmet!

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.01.23. 21:03:54

@Trónkövetelő:
ez még a halálbüntetésnél is durvább
www.youtube.com/watch?v=KENYEuKszWk
HONTY HANNA: Az én mamám nem hordott bubifrizurát...

combo hadnagy 2014.01.23. 21:04:01

@Brother Love: A szervátültetéssel vigyázni kell, hiszen a gonoszsággal fertőzött testrészek (különös tekintettel a lelkünkért felelős szívre) megváltoztathatják az ép személyiséget is.

Trónkövetelő 2014.02.20. 08:08:56

Ilyenkor egy kicsit úgy érzem, hogy a világ nem teljesen reménytelen:
www.youtube.com/watch?v=ivT-I-yxtdY#t=104
:-)
süti beállítások módosítása