Mit cipelnek az emberek?

2013/10/08. - írta: Modor Tibi

Cekkerek, cűgölés, bumlizás, tárgyfüggőség, utazási kényszer, programok, időpontok, útvonaltervezés, ügyintézés, bejártam a Jánost meg a várost... a jó régi Párhuzamos Társadalom. Akit mi, milleniálisok kevésbé érthetünk, de mégis, valami óvatos kíváncsiságszerűség nagyon furdalja oldalunkat. Őket mi hajthatja, mi a lófaszt intéznek tömegek még mindig a postán napközben, amikor minket a sors évente, ha kétszer odakényszerít? Pont ők is most tudják le a féléves penzumot? Magyarország a készpénz országa? Hát nem tudom, biztos. Ha akarod, talán az. De én nem azon a Magyarországon élek. Én már idejét nem tudom, mikor használtam utoljára készpénzt - legfeljebb a kávéautomatára próbálok aprót vadászni, de azokat módszeresen őrzöm és nem hordozom, tékozlom.

Na de most nem ez a lényeg, hanem ez a fura parallel szocietás. Akikre sok-sok furcsaságon túl valami nagyon jellemző: méghozzá, hogy valamit folyton cipelnek magukkal. De mit?

Oké, aki bringával jár, ott egy hátizsák vagy valamilyen táska tényleg nem árt: lánc, pumpa, szerszámok, aztán kikötés után hasznos a perifériákat néha biztonságba helyezni és magunkkal vinni, ld. lepattintható világítás és kilométeróra vs. levehető előlapos vagy kivehető autórádió. Persze mindez stornó, ha nő vagy, mert akkor csak megállítasz valami balekot, aki megjavítja neked, és még egy puszit se kell neki adnod.

Ha autóval jársz? Na az eleve nagy kibaszás lehet, mert városban csak hajnalban meg este jó autózni - ha meg nem ott használod, akkor eleve szerencsétlen vagy, hogy bármit csinálsz városon kívül. Egy autó hatalmas lomtárrá alakulhat idővel a sok kötelező szaron kívül: pillepalackok, sörök, bepálló-penészedő edzőcuccok (hoppá, a sporttáskás ember!), CD-k, kazetták (bizony, meg kazettaadapterek, még mindig), illatosítók, kábelek,  szórólapok, kajamaradékok, csokipapír, chipsesszacskó, almacsutka, morzsa. Na de aki autóval jár, az ugye már alapból cipeli magával a kötelező papírokat is (kivéve mindig egyszer tízévente egy kétperces bankautomatához VALÓ kiugrás EREJÉIG, de akkor azonnal feltörik a kocsit és mindenét ellopják). Forgalmi, zöldkártya, meghatalmazás, jogsi. Szegény... nekik találták ki a híres-neves ladástáskát (itt válogathattok kedvetekre) még oly' rég.

Haladunk tovább, megmagyaráztuk az eddigieket.

Iskolatáska! Szánalmas és szomorú dolog azt a sok szemét, sokkilós könyvet-füzetet cipeltetni a gyerekekkel - ráadásul nagyrészt felesleges tudás meg munka, amit a szabadidejükben kell saját maguk megerőszakolásával felszedniük, elkészíteniük, hogy másnap reggel fél nyolcra (!) aztán megint becipelhessék az egészet. Nehogy otthon írják meg mondjuk számítógépen a házidolgozatot és megosszák, vagy emailben küldjék el a tanárnak!  Akkor esetleg mással csináltatnák meg, sőt: nem lehetne őket a kézírásért meg a külalakért basztatni. Meg ha nincs nálad a munkafüzet vagy a tankönyv, akkor fekete pont, hiszen az óra csakis úgy hatékony, ha követed sorról sorra, mit magyaráz az a szegény, nyáron két hónapig unatkozó pedagógus, aki hazafelé a vonaton is dolgozatokat javít :(( Persze az se jó, ha okos gyerekként minden könyvedet folyamatosan beviszed (pakolás helyett), a tanárnak az se fog tetszeni: az egész osztály előtt húsz percen keresztül fogja elemenként kipakolni a táskádat - miközben te vigyázzban állsz - , és látványos mozdulattal a földre dobni mindazt, amit aznapra nem kellett volna becsomagolni. Persze érthető, ha ilyen kevés pénzt keresnek szerencsétlenek :(((

Női táskák. A nőknek tényleg igénye és nyomós oka van arra, hogy folyton magukkal cipeljenek mindent. Higikendő, törlőkendő, neszeszer, sminkkészlet, ajakír, házipatika, fogkefe, fogkrém, rágó, fogselyem, parfüm, deó, hajlakk, telefont szintén ugye a táskába, zsebkendőt ugyanúgy táskába, esernyő, pénztárca, napszemüveg, pótszemüveg, olvasószemüveg, kontaktlencse-szett, varrókészlet, Metro újság, tampon, betét, óvszer, borotva, pótbugyi, szaros bugyi (erre azt mondta a Kedvesem, hogy ne írjam bele, úgyhogy inkább kihúztam), édesítőszer. Palackozott víz, mert anélkül gyorsan kiszárad az ember.

Reklámszatyrok! Nem-nem, nem a frissen vásárolt szépruha meg a cipő, dehogy. Újrahasznosított reklámszatyor (ez szép és nemes), de ki tudja, mire. Élelmiszer? Ne mondd, hogy azért tényleg át kell BKV-zni a városon, a legforgalmasabb csomópontokon. Hatos pakk visegrádi ásványvíz (vizet cipelni!), zöldség, gyümölcs (kurva nehéz, ráadásul további csomó házimunka), befőttek, konzervek, gyümölcslé, üdítő, pia, több kiló só, liszt meg cukor.

Laptop! A céges notebook nem juttatás, nem státuszszimbólum, nem rang, hanem többletmunkára kényszerítés. Ha már így alakult, ne hurcold, hanem tartsd otthon, és gondoskodjon a munkaadó arról, hogy bent is legyen rendes géped.

Igen, ez a köcsög Modoros Tibi megint csak fikáz, de nem mondja meg, hogy hogy lenne helyes...

Dehogyisnem.

Nadrágzsebbe: Két papírzsebkendő (Nyelvész szerint még arra sincs szükség, mellékhelyiségben elintézed, ha úgy alakul), lakáskulcs (csakis a legszükségesebb 1-2 darab, semmi kulcscsomó a telekre, Nagyiékhoz, Anyáékhoz, garázshoz, postaládához, fészerhez, tárolóhoz, soha nem használt extra hevederzárhoz, rácshoz). Telefon, minimális apró az órazsebbe, 1 műanyag tokba bérletszelvény, 1 bankkártya, max. 1 bankjegy végszükség esetére, 1 SZÉP-kártya (bár azt is jobb valami online rendelésre elszórni havonta, esetleg a munkahelyi fiókban tartani). Esernyő helyett (úgyis elveszted az első kocsmában) kapucnis kabátKA, busz, villamos, taxi, fedett munkahely, otthon.

És szabad vagy. Nem lóg a kezedben semmi, nem pattog semmi a hátadon. Ami először furcsa érzés lehet... bárhonnan elindulsz, visszanézel, körbenézel, az utcán hirtelen belédnyilall, hogy nem hagytad-e ott a táskádat-szatyrodat bárhol - de NEM. Mert ami kell, az már ott van a zsebedben, az a nagyon kevés.

Meg lehet szokni, hajrá!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása