Így éld túl a szegénységet

2013/09/30. - írta: Modor Tibi

Annyi, de annyifajta szegénység van, hogy nem is akarunk minden típusába belemenni. Kihez képest, ki minek érzi magát - és én, ha bár 65 éves vagyok, de 18-nak érzem magam, akkor biztos 18 is leszek mások szemében is.

Konstans szegénynek lenni igazából nem nagy vállalás. Sőt: úgy tűnik, számos tekintetben a könnyebbik út: sokat tenni érte nem kell - és míg szinte senki nem tartja saját magát bevallottan gazdagnak, szegénynek annál többen. Tehát ezek szerint szégyellni se nagyon kell, a gazdagsággal ellentétben. Az okait ennek keresgélhetnénk és elemezhetnénk állandóan, de a hazai helyzetet tekintve legalább a tanult tehetetlenség, az alkalmazkodókészség hiánya és a lustaság a fő eredők.

Mert azért vegyük gyorsan a Kisembert, a Született Szegényt: ő a meggazdagodást csak úgy tudja elképzelni, hogy majd ő is valamikor megnyeri a lottót, esetleg örököl vagy elveszi másét. Kicsit vágyakozik, ábrándozik, de talán soha nem is fogja fel, hogy neki mennyire egyszerű dolga van: felelőssége nulla, a tévéje, piája, cigije úgyis mindig meglesz, mást hibáztatni mindig tud majd, vesztenivalója sincs sok. Szegénységbe születik, abban nő fel, legjobb esetben is arról álmodozik, hogy jóltartott alkalmazott lesz valahol. Gyerekeit tudtán kívül is szegénynek neveli - esetleg arra, hogy igyekezzenek jól házasodni vagy külföldre menni főzni. Hátha nekik majd jobb soruk lesz. És igazából jó is neki így: a főnök, a kormány, az ország, a kollégái, a buszvezető, a postás, a szomszéd, a focista, a celebek. Mindig más. Viszont rengeteg ideje van, este és hétvégente nem nyomasztja a munkahelyi felelősség vagy az esti iskola vizsgáinak lelki terhe, és azért elvan - bár a pénzzel bánni, tervezni, beosztani nem tud. Nem sejti, hogy akiket ő gazdagnak hisz, csupán azért menekülnek esténként étterembe, évente egyszer valami trópusi szigetre, hogy úgy érezzék, visszakapnak valamit az átdolgozott hétvégékért, éjszakákért.

 

-Tíz-húszezres nemvárt kiadást se tudok megengedni magamnak! Különösen a hónap közepétől nem.

Mert a pénz az alapból olyan, hogy fogy - ráadásul a hónap elején gyorsabb ütemben, mint a 2. héttől. Rajtuk nagyon most nem tudunk sajnos segíteni, mert menthetetlenek - és sokak érdeke, hogy ez így is maradjon. Hogy kineveljenek és fenntartsanak egy vegetáló, tudatlan réteget könnyen uniformizálható igényekkel és viselkedéssel.

Na de kin tudunk segíteni?

Azokon, akik éppen, átmenetileg szarba kerültek. Voltak fent, voltak talán lent, aztán megint jobban ment nekik, és aztán megint szarul. Nem jött össze valami üzlet, megszűnt a munkahely, kirakta a felesége, valami betegség, baj érte. Szar idők vannak, jönnek - de ha nem vagy teljesen hülye vagy fizikailag alkalmatlan, akkor mindig van visszaút. Nem csoda, hogy a XX. századbeli vagyonelkobzásokból is az áldozatok általában ki tudtak idővel kecmeregni, mert ha túléltek, akkor az eszük és kitartásuk előbbre vitte őket.

Néhány tipp az átmeneti időszakra:

  1. Szabadulj meg a lakásodtól! Ha buksz rajta, akkor is. Add ki albérletbe, költözz kisebbe. A legtöbb ember életében a lakás viszi el a legtöbb pénzt. A lakás, ami a legnagyobb luxustárgy, ezáltal a legnagyobb béklyó az életében. Ne legyél finnyás: menj újra társbérletbe. Hatalmasakat lehet ezáltal megtakarítani. Ha devizahiteled van, azonnal rögzíts - ha még nem tetted.
  2. Tárgyak, holmik. Ami nem feltétlenül kell, add el! Mindent, de tényleg mindent és bármit megvesznek a Vaterán. Ráadásul megszabadulsz egy csomó limlomtól, még el is viszik.
  3. Keress állást, jobb állást! Mindig van jobb állás. Ha nem akarsz mozogni, akkor vállalj alkalmi munkákat. Rendezvényeken felszolgálás, különórák, zongora. Ha nem tudsz, tanulj meg. Ha finnyás vagy takarítani vagy cipekedni, akkor nem tudlak sajnálni.
  4. Képezd magad. Az, hogy te valamikor elvégeztél valami fasza iskolát, az sajnos nem jelent semmit. Sose leszel készen. Ne várd, hogy a munkahelyen majd megtanítanak neked mindent, ne várd és követeld a tréningeket. Keress rá, olvass utána, kövesd a szakmai fórumokat, nézelődj új lehetőségek, új iparágak után! Gondolkodj, mi érdekel - és gondolkodj azon, hogy ebből hogy lehetne pénzt csinálni! A hülye önmegvalósító tanfolyamokat hagyd a picsába, hacsak nem tudod azt a - számunkra feleslegesnek is tűnő - tudást is pénzzé tenni. De azért a szerelemnyelveid tanulása vagy a fotós- és sminkestanfolyam általában nem lesz megtérülő befektetés.
  5. Nézd át tételesen a havi kiadásaidat, és kíméletlenül nyírj. Kocsmába vagy szórakozni, moziba-színházba járni biztos jópofa, de nem jog. Az interneten, villany-gáz-vízen-csatornán kívül ne sokat tarts meg. Fodrász helyett vegyél hajvágógépet, és kérd meg valami hasonlóan csóró haverodat, hogy nyírjon meg. Kutyát meg hasonlóan felesleges tárgyakat ne tarts, hacsak nem vállalsz őrzővédő-szolgálatot vagy tiéd Grumpy Cat. Mobiltelefon... bárkitől kaphatsz valami ingyen alig használtat, előfizetés pedig nagyon nem kell - ha van egy számod az is bőven elég (Nyelvész szerint még sok is). Mobilnet helyett pedig jó lesz a wifi, főleg a szomszédé.
  6. Kaja. Tudom, hogy te biztos jobbat meg egészségesebbet érdemelsz ennél, de párszáz forintokból bőven meg lehet lenni. Kenyér, tészta, felvágott. Korunk társadalmában valamiért mindenki legalább kétszer-háromszor annyit eszik, mint amennyire szüksége lenne, nem beszélve az édességekről, üdítőkről. Menzán kérj menüt, és igyál sok vizet. Ha esetleg rokonok, szülők, ismerősök meghívnak, fogadd el bátran, és hagyd, hogy csomagoljanak. Napokat ki lehet húzni csomagolt elemózsiával.
  7. Élvezeti cikkek. Cigaretta. A világ legfeleslegesebb dolga, ráadásul kurva drága. Amíg egy ember is cigit tarhál tőlem bárhol, nem fogom elhinni neki, hogy valóban bármire is szüksége lenne. Kávé - na ez viszont annyira nem drága, ha otthon főzöd. Egy 1000 Ft-os csomag is hetekig kitart, ezen nem érdemes spórolni. Annál inkább Apa meg Anya piáján... ha meg már muszáj, igyál otthon. Ásványvíz? Meg ne halljam.
  8. Közlekedés. Szabadulj meg az autódtól is, csak a pénzt viszi. Ha messze laksz a melóból, költözz oda! Ha nem éri meg, keress másik állást. Ha drága a BKV-bérlet, kezdj el tekerni - télen is. Gyalogolj. Ha egész életedben csak Budapesten laktál, talán nem is fogod fel, hogy gyalog is mennyire gyorsan el lehet jutni helyekre, és mennyire nevetséges, hogy emberek száz métereket végigsprintelnek, hogy aztán két megállót mehessenek a busszal.
  9. Külföld. Ha itthon nincs, menj bátran oda, hol van. Valami dél-afrikai hosztelbe, besegítesz koszt-kvártélyért, és még süt is a nap. Aztán majd visszajössz, csak hülyeségeket ne vegyél.
  10. És ha már így alakult, legközelebbre: TEGYÉL FÉLRE. Ne higgy az okoskodó hozzáértőknek: a bankbetét is igenis jó befektetés. Legyen annyi puffered, hogy akár egy évig ki tudd húzni a fenti pontokban részletezett módon.

 

Figyelem! Mindez nem örökre szól. Hanem csak addig, amíg egyenesbe nem jössz. Az ember, és az emberi szervezet pedig tényleg csodákra képes. Talán még a patkánynál és a csótánynál is szívósabb, ha úgy akarja.

Az alkalmi szegénység pedig csak megerősít, ha nem vagy teljesen hülye.

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flowey 2022.04.26. 21:01:41

"Ne becsülje le önmagát, legyen bizakodó, ha az idő képes megenni a csontot, akkor maga is!"
süti beállítások módosítása