Strandolj az egészséges életmódért!

2013/07/28. - írta: Modor Tibi

-Van nálatok klíma?

-Van, de sajnos csak trópusi.

Hogy vészeljük át a legforróbb nyári napokat? Az ember ösztönszerűen nem tudja, ezért felmegy a netre, és kedvenc, mindentudó publicistáihoz fordul tanácsért. Pl. ide. Kánikula! Vajon mit kell ilyenkor tenni? Olyan jó volna tudni! Mit mond az újság? Döntünk-e megint rekordot Újpesten? Igen, de csak focisat.


Szerencsére mi pedig pont ezért vagyunk. Úgyhogy ha nem bírjuk elviselni a korábban évszázadokig soha nem tapasztalt harmincöt fokot, nem telik se légkondicionálóra, se klímaberendezésre, se ventilátorra, se árnyékra, se pincére, se vályogra, akkor nem marad más, mint a budapestiek kedvence: a STRAND.

De jó is az, a strand... igaz, a múlt rendszerben még jobb volt. Akkor az egyszeri melósnak, tanárembernek se volt probléma, hogy szombat este elvigye a családját színházba vagy moziba, másnap a Dagályra befizesse őket komplett, még egy étterem is belefért utána. Autóval! Ma már nem jár étterembe se a magyar... a hegyoldalban, a régi, hangulatos szeméttelep helyén (arra bújócskáztunk, játszottunk) pedig LUXUS lakóparkok épültek..!!

Na de a strand!

Akármilyen drága is, valamiért főleg az iszonyatul lepattant rétegek kedvelik igazán, és a brutális belépőárak ellenére megfelelő STRANDidő esetén bizony teltház van a prémiumra árazott fürdőkben is.

Nosferato már 1-2 megaposztban részletesen végigment a strandolók jellegzetes fajtáin - én mindösszesen annyit figyeltem meg az utóbbi évtizedben, hogy a magyar strandrajáró férfiaknál kötelező a tetoválás, a napszemüveg, a vastag nyaklánc, a csak karra edzés és a sörhas. Magyar hölgyeknél elvárás a túlsúly mellé a narancsbőr, a tanga, a tetoválás és a köldökbevaló. Ami szép, azt meg kell mutatni! Minél nagyobb a túlsúly, annál inkább. És persze a cigi is kell abban a jó melegben: utána a gyepen, a fűszálak között gondosan elnyomkodni és elrejteni a dekket.

Strandolni viszont kétségkívül egészséges, hiszen a kemény munka (megfeszített úszás) és a kellemesen hűs víz után teljes értékű táplálékkal jutalmazhatjuk meg testünket.

Harapnivalók:

  1. Lángos: finom tészta forró olajba merítve, rá tejföl, fokhagyma, sajt, kecsöp. Isteni!
  2. Hamburger, hot dog, bécsis zsömle: megfelelő mennyiségű szénhidrát és fehérjék kellően balanszírozva.
  3. Melegszendvics: finom reszelt sajttal, párizsival - esetleg egészséges színhúsos, tubusos útitárskrémmel.
  4. Sült hekk (természetesen sok-sok olajban sütve!)
  5. Sült kolbász, virsli kecsappal, mustárral, foszlós-roppanós fehér kenyérrel.
  6. Főtt kukorica: széndhidráttöltéses napokra, paleósoknak ajánlott.
  7. Új idők hamburgerei: gírosz, kebab. A legegészségesebb gyorsételek, még akkor is, ha folyik ki belőlük az alig párszor használt étolaj.

 

Édesség gyanánt:

  1. Jégkrém, fagylalt: zsíros-cukros-színezékes tej, rá finom zsíros-cukros tejszínhab (gömb fagyira tejszíntajtékot), finom, tápláló ostya mise helyett. Kis csokiöntet-gyümölcsöntet esetleg még. Calippo, azaz fagyasztott, kukialakú szörp bónuszos.
  2. Vattacukor!
  3. Gofri, waffel (i.e. amerikai palacsinta!): finom palacsintaszerű tészta olajjal sütve, rá zsíros-cukros-színezékes gyümölcshab.
  4. Palacsinta: lehetőleg nutellás, tejszínhabos.

 

Frissítők:

  1. A srácoknak kóla (igazi, a lájt a buziknak való, meg az íze is tök szar)
  2. A csajoknak fanta, Sprite, stb.
  3. A kicsiknek jégkásaszörp: a fogaknak többszörösen jót tesz, lehet utána ropogtatni, szopogatni.
  4. Anyának jeges kávé: azt a keserű (amúgy szívrohamot okozó) szart feljavítjuk mindenféle finomsággal, csokival, tejszínhabbal, sziruppal, és máris egy kellemes, frissítő italt kapunk.
  5. Apának SÖR! Esetleg még egy Unicum, hogy jobban csússzon. Addig meg úgyis kimegy a szervezetből, mire kocsiba ülnénk.

Ne aggódjunk, a vasember-versennyel is felérő úszás után ennyi KELL is a szervezetnek, főleg a fejlődésben lévőnek. Úgyhogy ne féljünk gyermekeinknek bőven adni a pénzt, hogy játékban, sportban megfáradt kis testük megkaphassa, ami jár nekik.

Felnőtteknek pedig nagyritkán ennyi igenis jót tesz, nem lehet folyton csak hátratett kézzel ülni a padban, tessék jól érezni magunkat!

Hazafelé: fülledt belső tér az autóval (reméljük, a kutyus nem maradt bent), felforrt ásványvíz, égető kormány és műbőr ülések (jól járnak a szőröskormányos- üléses figurák), seggünk alá törülköző, hogy minden vizes legyen, bugyivarázslat vagy törölköző (tökmindegy, hidegvizes pöcsünk a végén úgyis kivillan), homok, sár, fűszálak mindenütt, leeresztett ablakok, ladatetőt fogó strandos kezek karórával, visszapillantón fürdőnadrág lobog...

Jó volt, menjünk jövő héten is!

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mukkancs 2014.02.08. 11:49:16

pufi család vonul a strandon,az Öblös vezeti őket feszülő pocakja jólétről és nyugodt életmódról árulkodik,kezében az üveges Kőbányai/Arany Ászok/Borsodi, leplezetlenül bámul minden nőstényt 15-65-ig,utána kocog a kis Lajoska munkásdekoltázsa figyelemreméltó,lassan terebélyesedő csöcse egyre kifejezettebb kezében 5000 forintos 3 palackos vízipuska 4 méterről bárkinek kilövi a szemét, bár a nap hátralévő részében a úgyis csak a mindig nála lévő nagyítóval fogja pirózni a medence partján felbukkanó ganajtúrókat..nyakába az elmaradhatatlan bilikék műanyaghenger, aminek tartalma örök rejtély marad..a sort az Ősanya zárja narancsbőrös valagán ernyedten lifeg a már pókhálós, 1964-ben "Jugóban" vásárolt fekete egybefürdőruha..elsőként találja meg a "jó magyar" lángos sütőt a továbbiakban megállás nélkül fogja táplálni kisfiát és hites Urát..a medence szélét már elfoglalták az önjelölt testépítők értelemszerűen csak a szőrtelenített formás vádlijukat mártogatják bele a vízbe,egymást érik a nonfiguratív tetoválások,Öcsémezések,mobilbaüvöltések,köcsögözések,140-el szériázok-ozások..háttérben figyelnek a vezérhímek brutális testű barátnőik,elbújva a világ elől egy Joy vagy Cosmopoltan mögé..ha idejük engedi gyors ellenőrző pillantás a ő "Zolijuk" felé hogy nem stíröl-e épp más csajokat..ha igen megy a durci, ha nem akkor is mert épp elfogyott a naptej,nincs cézársali,nincs itt a vizálló szempillaspirálom..a csajok mögött diszkrét távolságban épp pinamagasságban hason fekszenek a következő "Zolik" 14-17 éves kamaszok akiket egyedül a kezdődő merevedésük akadályoz meg a látvány élvezésében..vízisiklóként portyázó öreglányok (csak a fejük van kint) akik kizárólag a versenyúszók között tudnak érvényesülni amikor egy-egy leendő válogatott lehagyja őket felháborodva néznek utána, és a délutáni főtt kukoricázás közben ki is engedik dühüket a hasonló kaliberű barátnőiknek..és még sok-sok minden más...kimeríthetetlen téma..
süti beállítások módosítása