Ezért nem adom át Neked az ülőhelyet

2013/05/11. - írta: Modor Tibi

Imádom a magyarokat, a magyar társadalmat, a magyaros leleményességet. Imádom, hogy nálunk még mindig elfogadott az olyan operettkifejezések használata, hogy kérem, legyen szíves, köszönöm, meg tudná-e mondani - és hogy a jó napot a kívánok nélkül amolyan faragatlan benyomást kelt. Így szép ez, hiszen tőlünk nyugatabbra ilyenekre már nem pazarolják az időt - ha pedig olyat szólsz, hogy kezicsókolom, kiröhögnek még a Monarchia utódállamaiban is.

Ám van itt egy dolog, ami nekem régóta szúrja a szememet, az pedig az indokolatlan udvariaskodás és előzékenység. Mire gondolok itt? Pl. a nők előreengedése is eleve hülyeség (kivéve kocsmában, de ott meg pont nem ildomos), de azt még valahogy megemésztem.

Az én nagy bánatom az a bizonyos helyátadás - buszon, villamoson, akárhol. Még mindig ott cseng a fülemben a kioktató öregúr hangja, ahogy olyan húsz éve felállított a villamoson, hogy kedves neje leülhessen az aszott valagára.

Most már nem állít fel senki. Hogy miért nem? Mert felnőtt lettem, erős, izmos - az öregek meg csakis a gyerekekkel mernek szívózni, ld. a lépcsőházakban se kérdezik már egy jó ideje, hogy kit keresek és miért járok ott. Pedig tízévesen tuti mindig betörni jártam át a haveromékhoz...

Szóval miért is nem adom át a helyemet Neked? Hát ennek több oka lesz: attól függ, hogy Te ki vagy:

 

  • Összességében: mivel bérletem van, méghozzá teljesárú. Havonta szépen kivárom a soromat a pénztárnál, és megveszem 10 ezer 500 Ft-ért (természetesen kártyával fizetek). Itt álljunk meg egy pontra. Ez kurva sok pénz, gondolj csak bele. Szó ami szó, kapok érte egy valóban világszínvonalú szolgáltatást némi elkerülhetetlen, alkalmi bosszankodás mellett, de azért meglenne ennek az összegnek a helye máshol is: pl. félretehetném, vagy vehetnék belőle egy kicsi steaket az argentin sztékházban. Na de visszatérve: megveszem. Kifizetem. A teljes árát. Pont. Ezt kérlek, tartsd tiszteletben, mert mi, fizető utasok párszázaléknyian perselyezzük össze az összes többi kedvezményes meg potyautas furikázását.
  • Ha idősnek tetszik lenni: azt mondják, hogy idősnek lenni nem érdem, hanem állapot. Ezzel nem értek egyet, mert igenis büszke leszek magamra, ha majd én is esetleg megérem a hetvenedik-nyolcvanadik életévemet. Utólag majd tuti megmagyarázom, hogy okos voltam meg ügyes, és vigyáztam magamra. Mert meg szeretném élni. Ám önmagában sajnos ez nem jogosít fel arra senkit, hogy a neki alanyi jogon járó (?) ingyenbuszozás mellé még kényelmes, párnázott szék is dukáljon. Nem. Tessék szépen örülni, hogy nem kell tízezreket csengetnie a havibérletért vagy 320-at a vonaljegyért az amúgy teljesen felesleges hobbiutazgatásokra, hanem gyorsan eljuthat a Tescóba, piacra - akárhova, ahol éppen valami akció van.
  • Ha várandós anyuka vagy: igen, állítólag ezt ma már így illik írni, de amúgy terhes lesz az. Namost rendben, én elhiszem, hogy nem egyszerű azzal a nagy izével mászkálni, ráadásul gondolom, kurvára nehéz is. De kérlek, véss valamit jól az eszedbe. Én nem véletlenül ülök most itt, de nem ám. Munkából jövök, ahol 9-11 órányi megfeszített észmunka, kalkuláció és rekonsziliáció után talán jólesne végre pihenni egy kicsit. Más. Aki ebben a gazdasági helyzetben gyereket mer vállalni, az vagy nagyon bátor, vagy nagyon gazdag. Te - mivel BKV-zol - feltehetőleg az előbbi kategóriába tartozol. Így hát viseld tetted következményeit. Az élet kegyetlen. Ha most nem tanítalak meg arra, hogy az emberek gecik, akkor soha nem jössz rá magadtól! Te túlléptél a saját korlátaidon, nem mérted fel józan ésszel a lehetőségeidet. Ráadásul állítólag babócával a hasban is jót tesz egy kis testmozgás, nehogy túlságosan sokat felszedj a kilenc hónap alatt ;)
  • Ha csak simán nő vagy: hát igen. Nagyon régi, ámde fals berögzülés, hogy attól, mert bárki nőnek született, attól őt tisztelni kell. Félre ne érts, én nagyon tisztellek téged, de a helyemet nem adom át. Hogy miért nem? Mert a legjobb esetben is csak teljesárú bérleted van - amit amúgy kétlek -, és nem tudok olyan jegyről, ami bármilyen zsöllyére vagy páholyra szólna, tudtommal érkezési sorrendben lehet helyet foglalni. Tudod, mint a sulifarsangon a székes játék: eggyel több gyerek, mint szék, és amikor a tanítónéni tapsol egyet, akkor le kell ülni. Na most te maradtál állva, ennyi. Visszatérve a tisztelethez: én a női nem maximális tisztelője vagyok amúgy, de ezt ki kell érdemelni, úgyhogy még van esélyed. De ne feledd az alaptételt: akit 30 fölött látsz a metrón, az sikertelen ember. Jobban kell partnert választani, csillagom ;-)
  • Ha diák vagy: ne röhögtess ki, kérlek. Jártam én is eleget suliba, úgyhogy nagyon jól tudom, hogy miből áll az egész. Bemész reggel 8-ra, ellébecolsz, aztán délután 1-kor, 2-kor már mész játéktermezni, este meg az ingyenoktatásért tüntetgetsz. Ráadásul fillérekért utazol, hacsak nem fagyizod el Fater bérletpénzét, úgyhogy tessék szépen állva maradni. Nagyon helyes, hogy mindennap van testnevelés, csak az a baj, hogy nem dolgoztatnak meg titeket eléggé. A te korodban én suli előtt edzésre mentem (nem ám zumbáztam meg TRX-eztem, mint a magadfajta kis buzik), utána meg dolgoztam és Anyáméknak segítettem. De soha nem vetemedtem volna arra, hogy elvegyem a helyet a dolgozó emberek elől, bennünk még megvolt a tisztelet az idősebbek iránt. És vesd le szépen az ormótlan hátizsákodat, mert belelóg az orcámba.
  • Ha kisgyermek vagy: imádom a gyerekeket. Ám nagyon legyengültek mostanság, és ezért mindannyian hibásak vagyunk. Ti azért, mert erre nevelitek, én meg azért, mert szótlanul nézem. A századelőn teljesen bevett dolog volt, hogy a hároméves gyereket már befogták a ház körüli munkára. Mostanában pedig csak azt kell látnom, hogy jégkrémet kapnak, kólát, csokit, mobiltelefont. Én a fél karomat odaadtam volna négyévesen egy ilyen mozgó hajós kis tollért, de arra se volt pénzünk. Szóval ideje a sarkadra lépned neked is, és elgondolkodni azon, hogy apádéknak miért nem tellett egy rendes autóra, hogy ne a tömegközlekedésre kényszerülj. És ne feledd soha a leckét, amit most tőlem kapsz: törekedj arra egész életedben, hogy ha majd nagy leszel, neked ne kelljen BKV-ra szállnod egy ekkora gyerekkel! Érted, kishaver? Na jól van, nesze, itt egy pofon, hagyd a bácsit játszani.
  • Kihagytalak volna? Akkor bliccelsz, vagy egyszerűen nincs kedvem felállni, mert pont a telefonomat nyomkodom, a mocskos kapaszkodót meg nem szívesen fogdosom.
7 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lizzy01 2013.11.18. 14:06:27

a gyerekeknek/diákoknak/nőknek miért kéne átadni a helyet? aki viszont az idős néninek vagy terhes nőnek nem adja át a helyét simán egy nagy bunkó.

Márton András 2013.11.30. 17:26:23

Igen, én is egy bunkó vagyok, de ez van, nekem így jó.
200%-ban értek egyet a cikk minden betűjével.
Fantasztikus, Őszintén gratulálni tudok csak!!

Capybara 2014.10.15. 20:34:26

"Ha csak simán nő vagy:...a legjobb esetben is csak teljesárú bérleted van - amit amúgy kétlek -" - Ezt a részt nem igazán tudom értelmezni. Mármint a kételkedés mikéntjét.

Celtic 2016.01.18. 17:19:20

@Lizzy01: A gyerek azert 4-5 eves koraig meg annyira nem tul jol all egy jarmuvon, siman hajlamos elesni, mert elfelejt kapaszkodni. Igaz, en is vittem a gyereket negyeves koraban a hetesen a karomban, masik kezzel meg kapaszkodtam, de a Gelelrtnel igy is majdnem elestem. orom volt nezni a munkaban megfaradt istennoket...

Oregek: ha az attol fugg. Ha latom, hogy harminc kilo sminkre es uj fodraszra volt penze, akkor nem fogok ugralni. Ha latom, hogy nehezen megy, akkor meg tokmindegy, mennyi idos (adtam mar at kb. 16 eves diaklanynak is a helyem - igaz, az egyik laba gipszben volt)

Miria. 2016.10.14. 16:16:25

Ez a cikk egy olyan szinten önmagának ellentmondó hányadék, amit nem kellett volna kiöklendezned magadból.
Remélem csak magadhoz hasonlókkal vagy körülvéve a tömegközlekedési eszközökön.

Noémi Mátyás 2016.10.27. 15:48:14

Csak azért nem kérek előre elnézést, mert gyanítom, hogy a szerzőt nem fogja megérinteni a mondanivalóm!
Szerintem tisztázni kell, hogy most nem szabályokról, hanem normákról beszélünk. Nem állhat minden ember így a dolgokhoz, elvileg pont ettől vagyunk többek. Gyanítom fogalmad sincs, hogy milyen terhesnek lenni, és még édesanyádat sem tiszteled annyira, hogy ezen elgondolkozz, apropó, valószínűleg már ő sem 30as. Kíváncsi vagyok hogyan viszonyulnál mindehhez, ha egy kicsit emberközelibb lenne. Azt meg firtathatjuk, hogy mit nyújt ezért a pénzért a BKK, de vegyél már kismyugdíjból bármit is... És hova szarjunk, hogy te kifizetted?!Elárulom, sokan mások is rajtad kívül, mégsem verik a mellkasukat. Teljesen el vagy tévedve és sűrgősen szívj magadba egy kis emberséget! Nem azért kell a helyet átadni, mert elvárnák, hanem mert jól esik, akkor is ha fáradt vagyok. Tudom, hogy ez egy jóleső gesztus, kapsz cserébe egy mosolyt.Azt csak sajnálom, hogy te ezt nem értheted!
süti beállítások módosítása