Volt egyszer egy iWiW...

2013/01/06. - írta: Modor Tibi

Szívszorító és egyben sújtó belegondolni, hogy még 2009-ben is az iWiW jelentette az elsődleges közösségi hálót itthon - a facebook pedig afféle külföldön dolgozó- erasmusos fiatalok gyűjtőhelye volt, de ott is csak mutatóba láthattunk magyar állampolgárt. És ez alig 4 éve - azóta pedig már talán a wiwes jelszavunkat se tudjuk (tényleg, mi volt az?)...

Pedig ez egy igazi magyar sikertörténet volt annak idején. A legjobbkor jött: kétségbeesetten próbáltuk újra fellelni az évek-évtizedek óta nem látott ismerősöket - osztálytársak.hu, osztálytársam.hu. Írtunk azoknak is, akiket csak hírből ismertünk. Legjobb kapott üzenetem testvérem régi osztálytársától: "Szia Tibi! Te nem mégis három évvel korábban születtél, és nem Andrisnak hívnak? Mert szerintem osztálytársak voltunk." Ja, dehogynem, csak eltévesztettem hirtelen a paramétereket, elnézésedet kérem.

Szóval mikor? 2004 talán. Még csak wiw. Jön az első meghívó, blablabla - kit érdekel, van már ilyenem, osztálytársak.hu, nem kell még egy. Meg igazi névvel, mi a fasznak, még visszaélnek vele. Jön két nap múlva az újabb meghívó, haver beleírja az összes gyökér régi iskolatársat, hogy kedvet kapjak - közben fél lábbal már börtönben ülő, iskolában óra alatt bekakiló emberek nevét: na jó, mégis regisztrálok. A nevek meggyőztek. Regisztráció, kitöltés, bejelölgetés. Képek még nincsenek, de üzenetet lehet már küldeni. Megtaláljuk azt az arcot, akit évek óta keresünk, írunk neki: Na mi a túrós makk van veled, te FÉREGH??!! Évek múlva jövünk csak rá, hogy ez nem az az ember, bár a név ugyanaz. Szerencsére soha nem válaszolt azóta sem.

MINDENKINEK írunk. Az újrafelfedezés öröme. Hogy vagy? De rég láttalak, mi van veled, jujjj, külföldön vagy, óriási. A wiw eredeti, törzsközönsége valami belvárosi gimnazistákból-bölcsészekből álló réteg + néhányan a Budakeszi útról, ahogy nézzük. Azóta már Izraelbe kivándorolt arcok, eredetileg is magyarosított nevüket már héberesítették (településnév + i, azóta -i, na meg új keresztnév). És bármelyikre is kattintgatunk (legrövidebb út), a közös ismerősök meg az útvonal mindig ugyanazok lesznek.

2005, jön a robbanás, az iWiW. Ja, hogy ez Who Is Who, és most már International? Hirtelen, ahogy bejön a képfeltöltési lehetőség, tízszer annyi régi emberKE talál meg, mint korábban. Jelölgetnek, de hiszen utáltuk egymást, nem? Na mindegy, külföldön vagyok úgyis, magányos vagyok, hiányoznak még a szar emberek is, persze, hogy visszajelöllek, csak örülök neki. Növekszik a szám szépen a kis nevem mellett. És ezek is írnak. Úristen, te külföldön vagy, hát látom, hogy bejött neked az élet! Persze, hiszen aki külföldön van, annak szükségszerűen bejött az élet. Hogy lehetne kijutni? Tudsz valami melót? Nahát, pont arra megyünk mi is a következő hónapban Renivel, tudsz valami olcsó szállást? Meló? Mi, angolul is kell tudni? Hát azt pont nem tudok, de el akarok innen menni már, nem lehet megélni, etc....

Nekiállunk meghívókat küldözgetni közeli haveroknak, büszkék vagyunk az újabb és újabb hódításokra, mintha csak valami MLM-hálóba csábítottuk volna őket. Meghívóját küldte: Modor Tibor (Tibi, Tipcsi). Köcsög, ez meg nem regisztált. Írunk neki külön, a lejárat előtti utolsó nap még a lelkére beszélünk, hogy de ez egy tökjó dolog, tényleg érdemes, ezek meg azok is fent vannak, imádni fogod! Regisztrál, igen. Közben aki minket eredetileg meghívott, már fanyalog, hogy ez mekkora egy szar, és törli magát. Tipikus, teljesen tipikus. Még szerencse, hogy dokumentálható a teljes múlt. Figyelj, mi jó nekem abban, hogy igazi névvel-arccal regisztrálok, és bárki láthatja, mikor jelentkeztem be utoljára, és kik az ismerőseim? Te nem félsz az NBH-tól? Nem én.

Mindenkit megtalálunk, mindenkit bejelölünk. Volt osztálytárs, évfolyamtárs, iskolatárs, ellenségek, barátok, tanárok, osztálytárs anyukája, nagymamája, volt nők. 

Kukkolás, csekkolás! A wiw fő funkciója, persze. Mindenki mindenkire rálát. Közös iwiwezések Józsival: fél napokat átklikkelgetjük az embereket: micsoda életek, sorsok, arcok. Csúnya melós fiúk csúnya melós lányokkal, de boldogok. Nyaralós kép mindenkiről, nyaralós. Ez vagyok én: de csak akkor vagyok én, amikor le vagyok égve és külföldön vagyok nyáron, évközben az már nem én vagyok, és csak nyaralás közben lehetek igazán szép. Párommal, szerelmemmel, Drágámmal Velencében. Nincsenek értesítések, ezért szépen, rendszeresen vissza kell nézni. Kapcsolatban, semmi, egyedülálló? Na az utóbbit kevesen vallják be. Nőket ilyenkor kezdik persze zaklatni, ők meg felháborodnak. De hát az élet már csak ilyen.

Szóval csekkolgatás. Tudjuk, ki ismerheti, mi a keresztneve. Először még nem is lehet ismerősök ismerősei között rákeresni, csak nézelődni - de ezt a hatalmas tömegigénynek megfelelően megvalósítják. Végre! Aha, szóval ő az. Iskolák, születési név (1979), bassza meg: kapcsolatban ez is. Ezek már kapcsolatban születtek szerintem 79-ben. Célzott, összetett keresés: név, város, születési időpontok hozzávetőlegesen. És mindig megtaláljuk.

Erőforrások, tényleges fejlesztések hiánya, lemaradás, akadozás - az üzemeltetők részéről kívülállóknak értelmezhetetlen szopatások. Túl sokan vagyunk, elfogynak a meghívók. Meghívókérvényezés, vaterán licitálás, ilyenek. Szerencsére annó a kutyánkat is regisztráltuk, úgyhogy van egy extra meghívónk, kell valakinek? Városszavazás. Mert csak ezek a városok vannak, kis buzi falud nincs benne, tessék szavazni jó sokan, akkor talán megcsináljuk. Addig jelöld be a szomszéd nagyközséget, vidéki. Nem, kerület sincs, hiszen az mind Budapest. Szavazhattok akár ötvenezren is, de Csepel nem lesz, hiszen az is Budapest. Közben a világ háromszázezer városa is rajta van, hiszen ez International - közben egy rohadt Dabast alig tudtok csinálni. Faszért kell nektek folyton variálni. Tessék élvezni az iWiWet, ahogy van. Vicces nyelveket beállítani, hogy beszéljük: farszi, hindi, arab az van, de miért nincs svájcinémet meg kanadai francia? Betegek vagytok.

Hatalmas sértődések. Bejelöltem, de nem igazolt vissza. Még mindig nem, még mindig nem. Talán csak nem lépett be azóta? Dehogyisnem, ott van a neve mellett: ma is belépett. Ránézünk naponta tízszer, belépett-e megint. Talán csak nem látta, hogy bejelöltem? Biztos csak sietett, nem volt ideje. Írunk neki, hogy emlékszik-e. Igen-nem, nem emlékszik, de azért visszajelöl. Vagy nem. Ha csirák vagyunk, üzengetünk neki közös ismerősökön keresztül. Mondd meg neki, hogy én vagyok az, aki. Gyereknek élete célja, hogy visszajelölje ez meg az, hiszen akkor megnyert egy csatát. Más haverja előtt akkor ő győztesként mutatkozhat. Persze nem igazolja vissza. Miért nem jelölsz vissza, te patkány? Szív megszakadása: "Laci nem ismer". Megölnénk legszívesebben. 

Üzenőfalazás, minden koncepció nélküli, szétfolyó beszélgetések, ki mondott kinek mit - veszekedések, nyíltszíni üzengetések (főleg szurkolók között), ez csak 2006-ban válik elviselhetetlenné, amikor mindenki kötelességének érzi, hogy állást foglaljon az MTV-székház ostroma okán. Egyfelől rohadt geci kis köcsögök, otthon balhézzatok anyátokkal, nektek nincs munkátok, vagy mi? Másfelől szabadságharcos, Gyurcsány takarodj, nevét tüntetően csőcselékre változtatja, ilyenek. Spontán státuszüzenet később: MOCSKOS ZSIDÓK!!!! Azóta is érdekel az üzenet motivációjának mibenléte. Miért jó ez neki, kinek üzent, miért jó az, ha mi látjuk, stb. Sima állásfoglalás, önmegvalósítás, lelkének  lényege?

Nevetséges klubok: Okos és szép nők klubja (tagjai alapján nem feltétlenül), Diplomás fiatalok klubja (úristen, mekkora achievement), többre nem is emlékszem, pedig tuti jók voltak. Na jó, volt egy olyan is, hogy a Tokodi elág, meg a B-oldal. Ja.

Aztán közben sajnos-sajnos lefordították a Facebookot magyarra, és bevezették a lájkolást. Nagy-nagy kár ezért. Olyan jó volt mindenki ott, ahova való. Suttyó, tanulatlan, nyelveket nem beszélő, teljesen eltévedt ismerősök, rokonok költöztek át a kék felületre (még a MyVIP-ről is), hogy ott temessük szép fejünket arcunkba, látva a hatalmas junior húzásokat (elajándékozom az iPhone-omat, pornóképre kattintás - neve mellett megjelenik, stb.). Az NBH - vagy hogy hívják mostanában - is tuti kicsit szomorú, bár a fácsebukk azért működik mindenhonnan. De azért jobb egy belsős accal húzni az adatbázisokat, nem?

Javaslatom: csináljunk egy csak magyar internetet, és tegyük a wiwet a facebook egyetlen alternatívájává. Nem lesz több vita a nyelvhasználaton (magyar thread alatt belekotyogó külföldi "yeah, I couldn't agree more", angolul írt üzenet alá belepofázó magyar "magyarul már nem is tudsz bazmeg ??"), semmin.

Vissza a jó régi iWiW-ünket!

102 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evil demon satan devil 2013.01.06. 11:20:30

fészen azokat az embereket nem értem, akiket pl. kovács józsefnek hívnak, de se fénykép, se születés, se falu/város nem szerepel, üzifalára nem lehet rálátni, se ismerősök listáját nem lehet látni.
az ilyen miért regisztál egyáltalán, ha nem akarja, hogy ismerősei megtalálják? :D

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2013.01.06. 11:21:42

2001 volt. Én akkor kaptam a meghívót. Alig volt párszáz ember rajta. Interwares rendszergazdák küldték.

erisz 2013.01.06. 11:30:27

Valami viccesbe ment körbe még régen egy ilyen...
klubbok az i w i w en:
„3D Szempilla Klub” – a többieké síkban helyezkedik el.
„Csunyák klubja” – helyesírás nincs, önkritika legalább van
„Kommunista Parasztok Degenerált Klubja” – ez amolyan onlájn TSZ lehet
„Akik tíznaponta legalább egyszer interneteznek” – én csak 11 naponta, francba
„Szeretem az Epret” – igazi beszélgetési alap!
„Eper imádók, de tényleg” – ők TÉNYLEG szeretik az epret, míg a fentiek inkább csak villognak vele
„Orosházi lisztérzékenyek és barátaik” – bocs, de… MUHAHA
„Velünk az egész világ” – nevű klub 1 tagot számlál
„Akik szeretik a szexet” – a többiek ki nem állhatják nyilván.
„Árpád-házi magyar szentek” – nem gondoltam, hogy neteznek, pláne hogy háromezren vannak
„ÉN VAGYOK A BATMAN TE BUZI” – engem meggyőzött!
„Képzeletbeli kentaurok, lovak” – én is gyakran fantáziálok róluk
„Nemzetközi Lapos Föld Társaság” – már van egy tagja.
„Tóth Péterek klubja” – mert itt érzed, hogy egyéniség vagy.
„Sosem tartoznék olyan klubhoz, mely elfogad engem tagnak klub” – de alter vagy bazzeg

2013.01.06. 11:32:35

A gyerek miatt kénytelen vagyok a tiwitteren is jelenlenni. Meghivtam a fele idős barátnémat, aki szerint ez nem túl népszerű valami, szerintem meg aki számít ott van. Az én korsztályom még a wiwen, de inkább már a facen.
Az iwiwen már csak egy álnéven vagyok jelen (sosem lehet tuni, hátha valakit keresni kell) a Wer kent wen-en meg már a jelszavam sem tudom.
@fordán tamás: hogy ő keresni tudjon

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2013.01.06. 11:34:26

Szia Vivien!
Láttalak az iWiW-en.
Úgy megjelölnélek,
Megjelölnélek.

www.youtube.com/watch?v=kRU6-KsFbX8

Mala Suerte 2013.01.06. 12:04:08

jóleső(?) nosztalgia, de az iwiwnél jobban semmi nem érdemli meg, hogy oda került, ahová. vállalhatatlanul hulladék egy site lett az elterjedése után, lomha, ócska szar. mostanában felnézek havonta egyszer, de mikor rákattintok valamire, és várom, hogy betöltsön, az a normális időnek kábé ötszöröse. arra azért már nehezen hivatkozhatnának, hogy túl van terhelve az oldal...

Dave_bloghu 2013.01.06. 12:08:07

érdemes megnézni milyen javaslatokat ad a google ha elkezded beírni az iwiw szót.

Rich.mond 2013.01.06. 12:11:28

@Modor Tibi: Ó, a Prosectura...régen az is jobb volt.

mesz86 2013.01.06. 12:23:35

Na és a körlevelek?
"Kit ismerhetek" funkció, az ismerősök ismerőseit ajánlja fel.
Meg 2010-től üzenetek, hogy "Kilépek az iwiwről, Facebookon megtaláltok"

2013.01.06. 12:47:41

Regeltem a facen álnéven (jó okom volt rá: letiltottak egy oldalról, és persze az oda feltölött összes dokumentum ott maradt, nem tudtam hozzájutni). Hogy ne legyen gyanús, azonnal szereztem 100 körüli ismerőst is. Megjegyzem ez koránt sem annyi, mint a valódi profilomon van, lényegesen kevesebb.
Csupán 2-en kérdezték meg, hogy honnan ismerjük egymást, és a vicc, hogy azóta is kapok imerős felkérést az álprofilomra, pedig az arckép helyett a gépem tartozékaként kapott sárga tulipán van.

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2013.01.06. 13:01:59

"Párommal, szerelmemmel, Drágámmal Velencében."

Ide még hiányolnék egy "Életemmel Horváthországban"-t... =)
Olvasom tovább.
Zsír =)

mesz86 2013.01.06. 14:07:02

"Szexéhes nők klubja" - 3000 férfi tag
"Házas nők, akik szeretőt keresnek klub" - 3 nő, 10.000 férfi tag

mrbateman 2013.01.06. 14:36:37

@Urban Gorilla: Én meg egy négyzetméter kisfröccsértadtam el az ötletet a Váradynak számatekfakton '97-ben!

Mala Suerte 2013.01.06. 14:39:29

@mesz86: azaz, írt egy körlevelet, hogy "kedves ismerőseim, ..., kilépek az iwiwről, megtaláltok itt meg ott stb.", de mire megkaptam, törölte magát, és feladó nélkül érkezett meg az üzenet, úgyhogy máig nem tudom, ki volt az. :D

2013.01.06. 15:04:33

"Tudsz valami melót? Tudsz valami olcsó szállást?"

= Odaköltözhetnénk hozzátok, amíg szereztek nekünk valami melót? Természetesen ingyen gondoltuk.

@Modor Tibi:

És igen, akartam mondani, hogy a közösségi portálok legfontosabb funkciója, hogy a bátortalan férfiak is tudják utólag randevúra hívogatni a kiskoleginákat. Nem kell hetekig verni a falba a fejet, hogy "basszus, hogy lehettem ilyen balfasz, hogy nem mertem elkérni a számát".

A Tyne folyó déli partja 2013.01.06. 16:17:19

@fordán tamás: na, pl. ez egy, amiben a facebook szarabb, mint az iwiw. csak akkor látod a képét, meg az adatokat, ha már ismerősöd, de honnan tudod egy tucatnevűről, hogy ő -e az?

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2013.01.06. 17:41:32

get a life, losers, mondja az iwiwes/faszbúkos/myspaces/orkutos/twitteres/tumblres/wikipediás/gpluszos/badós/vkontaktés/hi5-os/linkedines/instagrammos/pinterestes/formspringes, és egy mozdulattal törli magát a netről, hátratolja székét, és ugyanazzal a mozdulattal le is borítja laptopját/asztali gépét/okostelefonját a gecibe.

kinek van bátorsága? senkinek, mert kell a fél-élet, az online jelenlét. az elbaszott idő, amit a családdal/házzal/hobbival tölthetnénk.

baráti üdvözlettel: a web 2.0 suicide machine.

kerekes pereces 2013.01.06. 18:26:28

Az iWiW-nek két értelme volt:
1. Összetett keresés, 18-25 között, csak képpel, egyedülálló.
2. Subba <3 iWiW péntekenként.

pocaklakó minimanó 2013.01.06. 18:36:08

A neTT vajon míííí... :)

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2013.01.06. 21:46:26

iviv a seggem. Lemegyek inkább a büfécsíkra meg a tokajiborozóba, sokkal nagyobb dumák mennek mint az ilyen buzi webkettes fosodványokon.

Bélabáttya (törölt) 2013.01.06. 21:53:39

@fordán tamás: Höhö. Pont egy Kovács Józsefet kellett volna ma megtalálnom a Fcebokon. Hát, lett jó pár, csak a keresett daraba nem került elő. Hát, így járt...

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2013.01.06. 21:54:37

Nem tudok könnyeket hullatni a ziwiwé. 2007-ben untam bele a folyamatos leállásaikba és regeltem az FB-re, mert egy cimbora a tengeren túlról mondta, hogy ez a jövő.

Styxx 2013.01.06. 22:00:02

@Modor Tibi:
Van egy sanda gyanúm, hogy Józsi spanod készített valami prezit a sárgáknak ennek az egzotikus íszt juropiön networknek a tündökléséről és bukásáról, oszt melléktermékként (nagyon helyesen) született egy modoros-poszt is. Talált?

falomb 2013.01.06. 22:09:55

A világ nyugati felén már látszik annak a jele, hogy a sokan ráuntak a facebook-ra, illetve rájöttek, hogy több szemét jön belőle, mint hasznos tartalom, és kezdenek kiszállni.

Kíváncsi vagyok, hozzánk mikor fog ez elérni, illetve hogy tényleg elképzelhető-e, hogy jelentős számú ember rájön, hogy nincs is igazából szüksége az FB-re.

reklámügynök 2013.01.06. 22:10:11

bazd meg tibi, te mennyit bírsz fosni

Almandin 2013.01.06. 22:31:30

@falomb: Én is ezt jósolom. Nem is bánom, mert tényleg több a hátránya ezeknek, mint az előnye.Engem is csalogattak sokan, de nem léptem be, mert láttam a hátrányait, egyébként én 7 éve is tudtam, hogy az iwiw-őrület leáldozik éveken belül.

tiborc2008 2013.01.06. 22:31:45

Amint megvette ivivet a t-patkány, megszüntettem a regisztrációt.
Megérett a pusztulásra, nem kár érte.
Amúgy a faszbúkot se szeretem.

nemethv · http://backtotheukblog.wordpress.com 2013.01.06. 22:50:36

Hehe, FB magyarítás anno jó részét én csináltam :) Így 4 evvel kesobb még mindig kb tizenharmadik vagyok az osszesitett listan, pedig azota sem nyultam hozzá.
Régi szép idok...

Jegkoko 2013.01.06. 22:50:40

Az arckönyvet mindig is egy nagy rakás hulladéknak tartottam és ez a véleményme azóta se változott meg.Keresni rajta nem lehet normálisan, de sokan mégis meg vannak érte őrülve és azon élik az életüket.Meg olyan szánalmas volt annó amikor töb embertől isn megkaptam iwiw en , hogy törli magát és megtalálható az arckönyven, meg amikor sokan azzal jöttek elő azért törlik magukat mert lassú meg hasonlók.Érdekes mód nekem igazából sose volt lassú.

Scagnetti 2013.01.06. 23:00:18

Néhány történet nekem is ismerős, voltak ilyenek. :)

A iwiw akkor halt meg, mikor hirtelen megnőtt a felhasználók száma. Kb. mikor felvásárolták. Fejlesztések nem történtek, egyre lassabb lett az egész, a végé már használhatatlan volt. (A vicc az, hogy most is lassú, pedig már alig lép be valaki.) Aztán nálunk is robbant a fészbuk, és mindenki átszokott arra. Közben az iwiwet is próbálták fészbukosítani, amitől csak még rosszabb lett. Bár ez már nem sokat számított, addigra halott volt.

fonak71 2013.01.06. 23:12:51

Akkoriban volt mém az 'iwiw meghívóért sz.pok, mosok, gombot varrok", egyébként meg tényleg voltak, akik pénzért vettek meghívót.

ubu1 2013.01.06. 23:13:11

Én maradtam a WiW-en, és használom, amikor kell. A FaceBooke elvből nem vagyok hajlandó regisztrálni, mint ahogy iPhone-t sem veszek. Aki akar, megtalál a régi helyen. (Ja, az átnevezéseket meg szintén elvből nem vagyok hajlandó tudomásul venni.)

kovego 2013.01.06. 23:14:56

@Modor Tibi: nalunk a kutya jelolte meg az osszes tyukot, szep sorban, egy sem elte tul

Donjon 2013.01.06. 23:15:49

Facebookon van egy előny, hogy lehet szűrni. A kimenő tartalmat is és a bejövőt is. Számtalan kiskamasz ismerősöm végezte úgy, hogy meghagytam ismerősömnek, de teljesen letiltottam, hogy ne láthassam. Privát üzenetet még mindig tud küldeni, ha akar.
Erre azt szokták mondani, hogy mi van ha tényleg valami fontosat akar közölni a falon. Ugyan kérem mi lehet az a fontos amit fb-n akarnak közölni?

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2013.01.06. 23:17:20

Jaj tényleg, már el is felejtettem, hogy milyen jó volt az iwiwes üzenőfal. Láttad, hogy az ismerősök írnak valakinek, de azt nem, hogy mire válaszolnak. Egész szürreális szöveghalmazok jöttek létre.

Meg tök jól lehetett az utcán látott idegeneket csekkolgatni. Illetve még most is lehet, de tele van az Iwiw 3-4 éve magára hagyott adatlapokkal, mint egy atomrobbanás után.

Mitya Ivanov 2013.01.06. 23:23:30

és utána felmegyek az
IWIWre
megnézem valaki
bejelölt-e

youtu.be/0spnt6zFxEY
Durva, hogy volt idő, amikor az alteros emerkettő fogyasztó körökben divat volt azIWIW.

Én már régen törötltem magam, viszont anyám accountját nagyszerűen tudom kutakodásra használni. Van az a korosztály és társadalmi csoport, aki még az IWIWen él.

Girhes Joe 2013.01.06. 23:24:36

A WiW a régi koncepciójával volt jó, amíg mindenkiről volt fent pár kép meg alapadat, plussz az ismerősi háló, a keresés, és a belső üzenetküldés, de ezen kívül semmi fölösleges hülyeség, alkalmazások, lájkolás, üzenőfal meg egyéb elütömazidőmetmerunatkozom faszságok. Na ezen a ponton vette át a tré-com, akkor kellett volna a faszbúk másolása helyett a régi koncepciót megtartva a szoftverhibákat javítani meg a hardvert felturbózni 10 millió júzerre. Akkor még ma is élne a rendszer, sőt. Mert arra amire való volt, tökéletes volt: bárkit könnyen megtalálsz, Kovács Józsefet és Tóth Máriát is, minden adatát látod amit föltett, letiltani ismerősök körére csak a telefonszámot meg a lakcímet lehetett, az untig elég volt hogy ne éljenek vissza vele, így gyakorlatilag osztágos online telefonkönyvként funcionált. Na erre viszont a faszbúk tökéletesen alkalmatlan, egyrészt a milliárd külföldi, másrészt a szar keresés, harmadrészt a túl titkos adatkezelés miatt (amíg nem vagy ismerőse, semmit nem látsz, ezzel az értelmét veszti az egész).

Mitya Ivanov 2013.01.06. 23:42:14

@Gergő77:
"amíg nem vagy ismerőse, semmit nem látsz"
ez csak akkor van így, ha valaki direkt így állítja be., nem? Alapból mindenki mindent lát

a rettegett drótos 2013.01.06. 23:48:11

@Mitya Ivanov: Kardos-Horváth okosabb ennél, pont a szánalom a köbön amit kifejez vele, ennyi gyerekek, tényleg ennyi.

Girhes Joe 2013.01.06. 23:53:34

@Mitya Ivanov:
Nem tudom, most épp hogy vannak a default beállítások fácsén, de valami oka csak van, hogy kismillió felhasználóból semmit nem látsz, amíg nem vagy ismerőse, de így persze dunsztod nincs, ki az, akit ismerősnek kellene fölvenned. Én egy KÖZÖSSÉGI oldalon azért nem engednék ennyire restriktív beállítást. Jó, persze, a telefonszám meg a mailcím ne látszódjon alapból, ez a WiW-en is így volt, na de egy profilkép, egy születési év, meg egy város ahol él azért a minimum ahhoz, hogy tudd az illetőt hová tenni, és az se hátrány, ha mindenki látja mindenki ismerősét. Aki rejtőzködni akar, az meg ne regisztráljon közösségi hálóra, én se megyek discóba, ha aludni akarok. A legszánalmasabb az volt, hogy találkoztam már fácsé-n olyan júzerrel, aki olyannyira letiltott mindent a nem-ismerősöknek, hogy még üzenetet se lehet írni neki, nehogy véletlenül rákérdezhessek, hogy ő-e az, akire gondolok.

kapucsengő86 2013.01.07. 00:01:22

Mostanában ritkán olvasom a blogot (valahogy már ez sem a régi, mint ahogyan a jövő sem :) ), de ez a bejegyzés akkor is BIGLÁJK. Igen, nagyon mentek a külföldi képek... Velencében, Párizsban, Berlinben, stb., és persze kötelező póz valami helyi nevezetességgel, és hazaérés utáni naptól az a profilkép. (Bár ez a szokás "faszbukon" is létezik, csak szerintem már megszoktuk, és ott nem hazaérkezéskor lesz profilkép, hanem okostelláról már megyen is a netre, mintha kéne.)

És OFF, de a privi.hu-ra emlékeztek még? :)) 2006 körül az volt az az oldal, ahová a 12 éves emós (tényleg, és amúgy mi lett az emósokkal? kihaltak? valahogy eltűntek azóta a városképből, meg egyébként sem érdekelnek már senkit...) gyerekek töltötték fel magukat, és ez valamiért akkor nagyon viccesnek számított (bár mai aggyal nem hiszem, hogy különösebben röhögnék rajta). Van ilyen.

Logorrheic 2013.01.07. 00:14:52

Kedves Modoros! Azt nem említetted, hogy mióta az iWiWes trollok FuckBookra vátottak, napi ezer Coelho és egyéb nyálas napi bölcsesség árasztja el az oldalunkat.
Az iWiWen sosem regeltem, pedig kaptam meghívókat. A FuckBookon is a külföldre szakadt barátok miatt. Tőlük még nem láttam napi bölcsességet vagy Coelho idézetet. Érdekes. Felettéb különös.

vagyokkk 2013.01.07. 00:17:00

Tibi, azt vajon tudod, hogyan indult a dolog?

Egy hálózatelméletből készülő egyetemi diplomamunka volt az alapja, de persze nem egészen ismerősi alapon:
A kollégiumban a évfolyamtársak és évfolyamtársnők voltak a hálózat tagja, ki dugott kivel alapú hálózatban.

Nincs smiley, ez a valóság!

Szúnyog 2013.01.07. 00:42:40

Csak érteném azt a fészbukk mániát! Ótvarosan primitív. Azzal, hogy gyakorlatilag nincs keresője, az egyik legfontosabb feltételnek nem tesz eleget.
De szerintem elég hamar meg lehet majd róla is írni a fenti bejegyzést.
Egy dologban közösek: mindegyik azoknak a hülyéknek való, akik nyilvánosan szeretnék élni életüket.

2013.01.07. 00:55:52

En a wiw-en Kovacs Jozsef-kent vagyok fent, a FB-n egyik oldalamon szinten Kovacs Jozsef, a masikon, a rendes nevemen pedig nem vagyok keresheto, meg ha a pontos teljes nevemet irjak be a keresobe, akkor sem hoz fel. Az ismerosok pedig azt latjak, hogy egy ismerosom van (az aki epp nezi az oldalt) es semmi mast. Kepet pedig sohasem toltok fel a netre - mert szinte keptelenseg torolni.
Aki csak a neten kepes szocialis eletet elni, az megerdemli a wiwet is es a fb-t is.
Be is lepek vagy evente ketszer mindket helyre.

Bicepsz Elek77 2013.01.07. 01:02:25

"csináljunk egy csak magyar internetet, és tegyük a wiwet a facebook egyetlen alternatívájává. Nem lesz több vita a nyelvhasználaton (magyar thread alatt belekotyogó külföldi "yeah, I couldn't agree more", angolul írt üzenet alá belepofázó magyar "magyarul már nem is tudsz bazmeg ??"), semmin.

Vissza a jó régi iWiW-ünket!"

Mar meg is van, hogy kitol kerjunk barati segitseget!!!!

www.youtube.com/watch?v=Z6BQ1OI7x70

www.youtube.com/watch?v=uYBCgV6a5kE

Tyreo 2013.01.07. 01:04:20

Látom nagyon nagy divat lett szidni a facebookot, pedig akad bőven értelmes felhasználási lehetősége is. Például én anno azért regisztráltam mert, így tudtuk összeegyeztetni a közös futásokat az ismerősökkel. Csináltunk egy csoportot és onnantól kezdve ott mindent meg lehetett szervezni. Ugyan ez igaz pl a diáktüntetésekre. Azok is ott kelnek életre. Van, hogy az egyetemi tanárokat is facebookon keressük meg és ott írunk nekik üzenetet nem e-mailben stb. Persze a sok Coelho meg egyéb baromságok valóban fölöslegesek és tényleg lehet sok ostobaságra IS használni de akkor is meg vannak az előnyei.

glad az egyetlen 2013.01.07. 02:57:02

Az iwiw halott és maga ásta sírját. Visszasírni olyan, mint nyavalyogni, hogy a kommunizmusban bezzeg jobb volt.

Megvolt minden lehetőségük, hogy ők legyenek ma is, ami a FB (egyes országokban ez bizony sikerült a helyi közösségi oldalalaknak), de elszámolták magukat az elején így kódolva volt a bukás már korán.

Egyszerűen a készítők nem számítottak rá, hogy ekkora lesz a siker és fejlesztésben csak futottak az események után. Ez a meghívózás is egy röhej volt, emlékszem még tagként is mennyit kellett várnom, hogy küldjek valakinek. A készítők bevallották azért kellett mert nem bírták a rendszer növekedést. Ez a hülyeség akkor is megmarad, amikor megvásárolták őket.

Az iwiw azért szép emlék, mert az volt az első, de ennyi. Szép volt, jó volt, de nekem nem hiányzik az ismeretlentől jövő körlevél-reklám dömping.

gg630504 · http://gg630504.atw.hu 2013.01.07. 05:29:31

A KLAPP "Társtaláló valódi embereknek".
400-an hazudják magukat "söröző"-nek, 460-an "iskola"-nak.
27-en állítják magukról, hogy Kazincbarcikának anyakönyvezték.
Szánalmas.

erkxt87 2013.01.07. 06:50:26

@vanvelemenyem: kinek akarsz hazudni?nekünk vagy magadnak? Itt a többség sose használja a facet , de mindenki tud mindent.. álszent banda háháháháá

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.07. 08:20:45

az elején az iwiw egy aranyos oldal volt, de a végén már nagyon facsés akart lenni ami nem állt jól neki.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.07. 08:29:23

@Tyreo:

Manapság a menő figura az, aki éjjel-nappal hangoztatja, hogy nem használ FB-ot, sem más hasonló hálózatot. Nem pazarolja az idejét primitívségekre, ő a netet csakis művelődésre és tanulásra használja.

10 éve a menő figura az volt aki éjjel-nappal hangoztatta, hogy nem használ internetet, nincs is számítógépe. Nem pazarolja az idejét primitívségekre, mert az internetet elöntötte a pornó.

20 éve a menő figura az volt aki éjjel-nappal hangoztatta, hogy nem néz soha tévét, sőt nincs is készüléke. Nem pazarolja az idejét primitívségekre, mert a tévében csak moslék van.

30 éve a menő figura a vidéki egyedülálló tanárnő volt, aki éjjel-nappal hangoztatta, hogy sosem olvas krimit vagy sci-fit, mert ő csak értékes szépirodalmat olvas, s nem pazarolja az idejét primitívségekre, aljas érzékekre ható alantas ponyvára.

100 éve meg a menő figura valószínűleg az volt, aki éjjel-nappal hangoztatta, hogy a telefon hülyeség, ő sosem telefonál, mert inkább az igazi emberi kapcsolatokban hisz.

2013.01.07. 08:44:46

Aki nem követi hanem diktálja az iramot az a so.cl-en van most.

Fityfirity 2013.01.07. 08:58:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

+100!!!

Kurvára egyetértek, ugyanezt gondolom! :)

Démonmac1 2013.01.07. 09:00:30

@falomb: "A világ nyugati felén már látszik annak a jele, hogy a sokan ráuntak a facebook-ra, illetve rájöttek, hogy több szemét jön belőle, mint hasznos tartalom, és kezdenek kiszállni."

legalább valami alátámasztást is..
www.internetworldstats.com/facebook.htm
www.socialbakers.com/facebook-statistics/

Void Bunkoid 2013.01.07. 09:06:13

@falomb: Előre szólok, a komment esetleg rasszistának hathat, de nem az, mert simmiféle szidás nem fog benne elhangzani...

Tökegyszerű a válasz. Minden szociális háló Magyarországon akkor kezd el erősen népszerűtlenné válni, amint tömegesen megjelennek rajta a cigányok.

Eddig mindegyikkel pont ez történt: először atomhipszter gyerekek használják -> betör a köztudatba, általános tizen-huszonévesek egységes szájtja lesz -> ezután megjelennek az apukák, kisgyerekek és a CÉGEK, megindul a spamáradat, azzel egyidőben a hipszterek már el is hagyták az oldalt, ők már a mainstreammé váláskor elkezdtek "kiköltözni" -> végül, mikor megjelenik a kisebbség, akkor mindenki más elkezd tömegesen eltűnni. Maradnak a hardcore fanok, az idősek, akik már nehezebben váltanak.

Az iwiwvel, májvippel is ez volt, most jön a faszbuk, majd utána jöhet a tvitter :)

cz80 2013.01.07. 09:29:56

Kezdő egyetemista koromban volt divat az iwiw, aztán meguntuk. Rájöttünk, jobb személyesen tartania kapcsolatot. Fb-ra én már nem regisztraltam, de családban pár fiatal rajta van. Elnézegetem mennyi időt töltenek vele, mi mindent meg nem osztanak, félelmetes. Aztán ott a kolléganőm, aki ugyan csak álnéven van rajta, hülye indokok miatt, hogy pl ott tartjuk a kapcsolatot a kutyám állatorvosával (email, telefon?)de azért napi másfél órát nezegeti az ismerősöket. Szánalmas. Magamutogatás az egész. Itt nyaraltam, itt diplomaztam, ilyen a férjem, az új kocsi, a gyerek ultrahang kepe.

nemethv · http://backtotheukblog.wordpress.com 2013.01.07. 09:30:29

@Void Bunkoid: májvippel határozottan ez volt, oda valahogy nagyon az elején tobzódtak be a norvég lakosok, aztán meg is maradt nekik rajkodni...

kohabitállak 2013.01.07. 09:36:52

Olyanok ezek az oldalak (iW, Fb.) mint a fertőző gyerek betegség. Ki lehet nőni, csak ha sokat kapargatod a viszketés miatt, nyoma marad rajtad.

apanna 2013.01.07. 09:53:44

Mindkét oldalról hiányoltam egy funkciót: "Ismerem, de nem akarom bejelölni" vagy "ismerem de utálom", vagy valami hasonló.

A facebookon is van szemét bőven. És amilyen kis genny a robot, ha megnézek egy fogyókurás hirdetést, attól kezdve csak hasonló hirdetéseket dob a jobb oldalra. A kis rafkó...

Amúgy, csak halkan jegyezném meg: A facebook megölt és öl minden közösségi oldalt, az összes netes szolgáltatást, csődbe jutott a netes hirdetés, a híroldalak, fórumok. És még nincs vége. Ez a globalizáció.

Na, akkor most legyünk modorosak......
Látom a facebook népszerűsége sem töretlen. Szerencsére:)

szabadmagyarnép · http://www.facebook.com/szabadmagyarnep 2013.01.07. 09:57:47

Az IWIW-el az a baj, unalmasan lassú és hogy szaggat.
Nem lehet videókat feltölteni (ez ma alapkövetelmény).
Nagyon sok kamu felhasználó van. A design meg elképesztően rossz.

Alternatíva: ma Magyarországon a legjobb közösségi hálózatépítő, amely talán még idővel a "face" ellenfele is lehet az a www.girlsandboys.info (ez magyarul és angolul is elérhető) Az oldal a videóra lett kihegyezve.
adataid teljesen biztonságban. Nem kérnek tőled belső adatot csak fnév, név, szül év, ország, jelszó. (1 perc a regisztráció), közben kellemes zene szól. Gyönyörű a design, nyugati színvonal.
Mindent tud mint a face csak nincsen benne videóchat. Viszont videót lehet feltölteni.
Sok szolgáltatása van:
- zenét kedvelők oldala...USA, UK slágerlista videó klipjei
- divat magazin, divatbemutatók videón (New York, Milanó), trendek
- utazási magazin
- a film oldalon filmeket nézhetsz
- a mi bolygónk oldalon érdekességeket láthatsz a főldröl videón
- Társkereső akár videót is feltölthetsz magadról
- hirdetés 8bármilyen formában hirdethetsz, (banner, szöveg+kép, videó)

Egyszóval: Érdemes megnézni, ellátogatni az oldalra aki nem szerti a facet, iwiw, myvip - et.

Nem fogsz csalódni az oldalba.

haggyadaszt 2013.01.07. 10:35:30

én is még a hőskorban lettem "fészes", és valóban nagy királyság volt, hogy az angol nyelv kiszűrte az aljanépét (én máig angolul használom)

Most már csak úgy tudom elviselni, hogy rengeteg ismerős le van tiltva, kb. 30 alkalmazással együtt, így nem látok se játékokat, se idézeteket, se hasonló szarokat. Aki kétszer ilyen hülyeséget tesz ki az üzenőfalra, azokat tiltom, nem húzom fel magam rajta...

A chat alapból offline mindig (felhívni nem akarsz mert nem fontos, de a chat ingyen van, és ott ingyen tudsz KÉRNI valamit)

Sztem még idén megcsömörlök ettől is, és lelépek a gecibe :)

HJ888 2013.01.07. 10:57:29

Én letöröltem magam FACEBOOK-rÓl...hogy miért? Túl sok időt vesz el, hogy értékes információk után kutatok a hírfolyamon....akivel közeli kapcsolatban vagyok megvan a telefonszáma is ezért a jelenlegi okos telefonok piacán már költségmentesen tudok kommunikálni alkalmazások segítségével... viszlát facebook, üdv társasági élet személyesen !!!!

moesko 2013.01.07. 11:12:00

a kedvencem az, aki fészbúkon olyannyira privát, hogy tényleg egy fotót sem látsz, ha nem ismered, de iwiwen megtalálható a profilján ottfelejtett születési dátuma, helye, kép a lakhelyéről, kiskutyájának fajtája, etc.

Zabaalint (törölt) 2013.01.07. 11:25:33

@Void Bunkoid:
Speciel az iwiw és a myvip teljesen más utat járt be. Előbbit huszonévesek és harmincasok kezdték először használni, utóbbit tizenévesek. A cigányok pedig utóbbin jelentek meg először és tömegesen, iwiwen sosem volt olyan sok cigány, nem azért halt meg, hanem azért, mert időközben a facebookot magyarították, így már szélesebb tömeg regisztrált, a facebookal szemben pedig egyrészt a nemzetközisége miatt nem volt esélye az iwiwnek, másrészt pedig kommunikáció szempontjából gyengébb volt az iwiw (egyébként szerintem más célt is szolgált).

A facebookot pedig már legalább 2-3 éve használja kb. mindenki, a cigányok is, ha igazad lenne, már rég halott lenne.

A divatból pedig már nehezebben megy ki, mert sokkal többen és sokkal rendszeresebben használják, mint az iwiwet anno, és hát kell egy kritikus tömeg, hogy másra átálljon a tömeg. Szóval hacsak nem a közösségi hálók mennek ki a divatból, akkor elég nehéz egy konkurensnek (pl. google plus) legyűrnie.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.07. 11:42:28

Az iWiW legnagyobb bukása az volt, hogy pár hónap után eltüntették a magyaron kívüli összes többi nyelvet. Amikor utoljára beléptem, az oldal alján még ott virított a hogy ki fordította meg copyright, de ha jól tudom, akkor az Origó nem vette meg a fordításokat. Szépen megmutattuk a beregisztrált, magyarul nem tudó külföldieknek, hogyan működik Magyarország...

Mertcsak 2013.01.07. 11:43:11

Nagyon modoros leszek, ha közlöm, hogy sosem volt sem iwiw sem facebook regisztrációm?
Meg nem is lesz.

2013.01.07. 11:48:16

@apanna:
Igen, ez egy jó funkció lehetett volna. Iwiwen - sajnos - bejelöltem egy férget, akit nem kellett volna, majd töröltem az ismerőseim közül. Erre elkezdett hőbörögni, hogy miazannyavanmá? Bejelölt, azóta sem jelöltem vissza. Jelölgessen téged a rákos fasz! Aztán Fészen is el akarta játszani ugyanezt: hálistennek, ott ott volt a "NEM ISMEREM" gomb. :D

De a keresők közül egyértrelműen a Wiw volt jobb. Facebookon néha azt sem tudom a keresés után, hogy ki az isten kicsoda...

Void Bunkoid 2013.01.07. 12:08:42

@Selkath - Nightwish rulez!: a fészbukon a legnagyobb kedvencem csakugyan az, amikor - mivel lehet védeni a kis s*ggünket, be lehet állítani olyan überbiztonságot, hogy még saját magadat sem találod meg rajta, valamint ja, a keresők sem valami informatívak.

De legalább ráveszi az embereket arra, hogy élőben megbeszéljék, hogy hol meg hol vannak, és egymás orra előtt jelölgessék be magukat. Keresni nem lehet, azt tény.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2013.01.07. 12:24:58

Bár' tudnám miről beszéltek.. A grafikus http böngésző is nagy hülyeség, aki király karakteresen nyomja! Ha képet akarok nézni akkor letöltöm vazze. IRC Chat is van :D

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.07. 12:28:38

@Logorrheic:

A magvas bölcsességek legjobb ellenszere az álbölcsesség. Egy FB-ismerősöm napi 5 bölcsességet írt, így elkezdtem rájuk paródiákat válaszolni. Pl. "Nő mell nélkül - mint hal víz nélkül" (ősi tibeti közmondás), "Ha nem látsz kiutat, keresd meg a bejáratot és azon menj ki" (Koelyó Barnabás), "Nő smink nélkül - könnyebben botlik meg, mint a sánta ló" (Cicero).

S abbahagyta a bölcsességek posztolását.

A "segíts s féllábú árvának, hogy újra tudjon hegedűlni" típusú üzenetekre is a paródia a jó válasz.

Szigeti László 2013.01.07. 12:31:36

@Mertcsak: Ezek miatt nem, csupán a "közlöm" szó használata miatt vagy modoros, illetve egyben nő is :)

2013.01.07. 12:32:10

Normális ember nincs fenn se az iwiw-en se a facebook-on, se a myspace-en semmilyen közösségi hálón.

Mertcsak 2013.01.07. 12:48:32

@Szigeti László:

A "közlöm" ok, az szándékos volt.
Viszont nem nő vagyok. Akkor most mi van?:)

@vágtázó halottkém:

Látom nem vagyok egyedül!:)

itchap 2013.01.07. 12:54:15

MI EZ AZ ÚJ INDEXES SZAR? Hát ez katasztrófa!

piszter 2013.01.07. 12:59:40

a facebook is szar. a kurva ügyintézést oldaná meg már valaki az ügyfélkapuban. egy nagy fos az egész. mondjuk oda be lehetne injektálni az iwiw funkciókat. vicces lenne adószám alapján keresni egymást. :D

Öblös · http://modoros.blog.hu/2009/05/12/az_oblos 2013.01.07. 13:05:12

Tibikém, este gyere le a Bambiba, ott van a közösségi élet...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.07. 13:06:23

@szabadmagyarnép: "Nagyon sok kamu felhasználó van." Mondj egy olyan oldalt, ahol nem! Facebookon mekkora az arány, minden ötödik-hatodik profil kamu?

mrbateman 2013.01.07. 13:10:29

Ja persze, persze, így szar úgy szar...de azért a Subba love iwiw az zseniális volt...azóta sem láttam annyi feszülős melegítőnadrágos, melltartós, pucsítós, csücsörítős tini puncit...ráadásul mindezt tematikusan hétről-hétre tálcán kínálva!

Istenem a sok Sylvie, Zsani, Ramónámmal, Vyvikémmel.

Ez a pink fuga, meg vörös lányok már nem az igazi...régen minden jobb volt, de télleg!

ze11 2013.01.07. 15:10:48

@Távmunkás: Pedig van fakeuser-pucoló okosság mindkét helyen... A kilószám regisztrált spamolós userek ellen mondjuk más módszer is létezik ;)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.07. 16:21:58

@haggyadaszt:

Az igazi elit már latinul használja a FB-ot manapság... ez nem vicc. Én is igyekszem valahogy befurakodni az elitbe, így átállítottam angolról latinra.

Orszag 2013.01.07. 16:50:33

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Igen, én is használom latinul, de a kalóz-angol is nagyon vicces volt. Mihi placet.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.07. 17:04:56

@Orszag:

Sajnos nincs minden még lefordítva latinra, így időnként az ember vicces mondatokat lát a latin FB-on.

Nadiposzi (törölt) 2013.01.07. 18:04:18

@Mertcsak:
Nekem se tesó.
Fasz se érti, mit kell ezen pörögni.
Mondjuk a volt, jelenlegi és jövőbeni ismerőseim többségétől agyfaszt kapok, na offline valahogy elvagyok velük, ha még pia is akad, na de hogy rám öntsék a szarrágásaikat, Koelójukat, hol nyaraltam, de faszagyerek vagyok, státusom bonyolult, hu bz.

A Tyne folyó déli partja 2013.01.07. 19:29:14

@Jegkoko: nekem se. és egyetértek, mitől lesz jobb az egyik, mint a másik? törli magát az iwiwen, (ismerős lány: mert folyton ott fórumozik rajta, inkább értelmesebbet csinál, ezért törölni szükséges magát, ugye. de a facebookon meg ötpercenként posztol. az akkor most mitől lett értelmesebb?).

amúgy, én örülök nekik, hogy vannak, mert örülök annak, hogy ha akarok, válthatok pár szót olyan emberrel, akit általános óta nem láttam. és ne jöjjön nekem senki az email, telefon, stb-bel, mert én elég öreg vagyok ahhoz, hogy akkor nem volt email, telefon (nekünk vezetékes csak az egyetem utolsó évében lett, szóval egy általános iskolaival mégis hogy beszélnék, annyi év után?)
na meg a többi, régi ismerőssel is jólesik tudni, hogy mi van, meg váltani pár szót, ha úgy adódik.

én a facebookban a hülye keresésen kívül (csak akkor látod az adatait, ha már ismerőse vagy, hogy találsz meg egy tucatnevűt?) még azt utálom, hogy mindent tudni akar, valakinek hozzászólok a képéhez, megjegyzéséhez, és az összes többi ismerősömmel közli, akiket se nem érdekel, se nem ismerik azt, akinek a képéhez hozzászóltam, se én nem akarok ővelük tudatni..

A Tyne folyó déli partja 2013.01.07. 19:47:14

@Donjon: ez a falon közlök fontosat azért is baromság, mert ha van az embernek mondjuk 300 ismerőse, akkor minden nap nézze végig, hátha valakit posztolt valami fontosat? nekem csak kb. 100 ismerősöm van facebookon (iwiwen 300 körül), de így is órákig tartana végignézi mindent. ha nekem akar fontosat, írjon smst, régi osztálytársak meg tuti nem fognak falra írni fontosat, írhatnak levelet, pont erre találták ki a közösségi oldalakat, pl. osztálytalálkozókat remekül lehet velük szervezni, nem kell vadászni az embereket, mert a tíz évvel ezelőtti cím, meg telefonszám van meg...@vanvelemenyem: na és akkor mi van, ha nem lehet letörölni a képemet, állítólag? tekintve, hogy semmi olyan kép nincs fent, ami kompromittáló lenne, engem aztán totál hidegen hagy, hogy látják a képemet. na és?@Tyreo: igen, mindkettőnek megvannak az előnyei, csak divat lett először áttérni a facebookra, mert jaj, de szar az iwiw (pedig gyakorlatilag ugyanaz, sőt engem az elején a facebook nagyon idegesített, hogy folyton tömérdek információt zúdított rám, most már megszoktam, iwiwnél meg nem volt ilyen), aztán most az a divat, hogy dicsekednek, hogy ők nincsenek fent. pedig mindkettőt lehet értelmesen használni.@glad az egyetlen: nekem iwiwen se jön vadidegenektől körlevél, viszont mikor először regisztráltam a facebookra, egy csomó vadidegen fel akart venni. míg ki nem írtam a profilba, hogy nem fogom felvenni, ha nem ismerem...na, iwiwen ilyenek nem nagyon voltak.

Balt 2013.01.08. 14:51:09

@matthe07: :) Ámátőr! Greasemonkey bővítmény, és hopp, mindenki megvan, aki megvolt. :)

euAgWzgmmtq7K 2013.01.08. 17:14:16

@ubu1: röviden össze tudnád nekem foglalni ezt az elvet? :)

ubu1 2013.01.08. 19:05:47

@d.hardman: A WiW fénykorában egy minőségi, nem agyonkorlátozott szolgáltatás volt. A meghívásos rendszernek köszönhetően az embereknek egy válogatott köre volt jelen, garantáltan összefüggő hálóban. Nem volt bonyolult jogosultság kezelés, a tagok nyitottak voltak, szabadon lehetett keresgélni. Nem volt említést érdemlő mennyiségben spam, tényleg egy közösséget jelentett. Arra lehetett használmi, amire eredetileg kitalálták (Who Is Who).
Ezzel szemben a facebook konzumidióták és hülyegyerekek gyülekezete. Más célra való, ha való valamire egyáltalán. Közösségnek sem nevezném a tagok halmazát. Ehhez a halmazhoz pedig nem akarok tartozni.

euAgWzgmmtq7K 2013.01.08. 19:25:15

@ubu1: oké, ez se nem elv, se nem rövid. de no offense :)

Trónkövetelő 2013.01.08. 22:46:35

Chuck Norris tény:
Chauck Norris az iwiwen az ismerősöm volt. 4 db. Egyszerre.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2013.01.09. 11:34:20

Engem iwiw-re 2005 végén hívtak meg. Az elején valóban tök poén volt látni, hogy kiből mi lett, főleg ha előtte kb. 10 éve találkoztál az illetővel. Persze valóban első körben mindig azok jelöltek be, akiket nagyon utáltam egykoron. Nem baj, az idő elmossa ezeket.

A kezdeti fellendülésből több osztálytalálkozó is született, azóta viszont egy se. Nem baj, a "lekáderező" funkció valóban nagyon jó dolog volt, főleg amikor társkeresőztem, meg amikor elkezdtem dolgozni, és néhány elejtett adatból (név, életkor, lakóhely) általában könnyen meg lehetett találni a kollégákat illetve barátnőjelölteket.

A kluboknak is örültem, mert nem akartam se Harry Pottert, sem a 7-es buszt, sem a Vég Béla Gimnáziumot, sem a sarki pizzériát, de még a kedvenc zenekarjaimat sem az ismerőseim között tudni - úgy viszont már jobban működött az, hogy az emberek lássák, kinek mi a fontos.

A végén valóban az alkalmazások, a notórius üzenőfalasok és a különféle értesítések (Jód Olga ezt és ezt csinálta a rendszeren belül) voltak a hanyatlás előjelei, egy idővel nekem is szaporodni kezdett a feketelista. De egy idő után egyébként is csak két dolgot lehetett megtudni az egyre nagyobb számban fogyó ismerősöktől: ki házasodott meg, és kinek született gyereke. Közbe néha egy-két spam vadidegenektől illetve egy-két klub nevében.

Az utolsó csepp viszont az volt, amikor elkezdték tolni a nem kívánt külsős híreket a pofámba... és amikor az Indiában született hatlábú gyerekről jókora fotót is közöltek a hírben, na akkor töröltem magam én is. A káderezés lehetőségét hiányolom egy kicsit, de mást nem...

Faecesbuch? Minek? Hogy ugyanazt lássam ott is sokkal durvább kiadásban? Köszönöm, nem... én vagyok olyan antiszoc, hogy ne érdekelnek más emberek mindennapjai. Legfeljebb csak néhány klub és egyesület kívülre is nyilvános oldalát nézem meg, ahová néha feltesznek fotókat járművek felújításáról meg programokat - és ez bőven elég.

Logorrheic 2013.01.09. 17:24:34

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Jól mondod. Én is almalmaztam a módszert egy unokahugicám megfékezésére. Kiforgattam a bölcsességet, rávilágítottam, hogy az ellenkezője is éppoly igaz vagy értelmetlen. Erre letiltotta a kommentjeimet. Én meg letiltottam őt, meg 5 másik rokont, mert akárnhányszor beléptem Coelhoval volt tele az oldal.
Azóta nyugisabb. Szóval, vannak hasznos funkciók a FB-on.
süti beállítások módosítása