A gyerekprodukáltató szülő

2012/12/07. - írta: Modor Tibi

Kedves Szülők! Anyukák, apukák, miért..?

Megannyi elhibázott élet, mennyi eltékozolt tehetség, a napi robot és a sikertelenség kalodájába zárt sas lélek, melyet aztán a szerencsétlen gyermekben próbálnak maguk helyett életre kelteni, sikerre vinni.

-Mi már negyvenévesen nem tudunk úgy nyelveket tanulni, nem fog már úgy az agyunk - neked még könnyű.

-Mi mit nem adtunk volna azért, hogy zongorázni tanulhassunk... de sajnos nem lehetett.

-Apám nem engedett tanulni... akkoriban rossz szemmel nézték, ha egy lány okos, tanult, művelt.

-Anyám nem engedett tanulni... tízen voltunk testvérek, én voltam a legidősebb, a családfenntartó.

És jönnek a szarabbnál szarabb küldetések. Focizzon a gyerek, mert megmondta rá az Imi bá, hogy nagyon tehetséges. Kajakozzon, kenuzzon, evezzen, mert hatalmas deltái lesznek, és nem verik meg az iskolában (max. az edzésen a többiek meg a szadista, alkoholista geci edzője). Járjon küzdősportra - edzés legyen lehetőleg napi kettő: iskola előtt, olyan 6-7 órakor, aztán utána, hétvégén újabb edzések, összetartás, edzőtábor. Megtanulja a gyerek megvédeni magát! Főleg húsz késes more ellen - csak nehogy elfusson. Szülőtől vagyonok mennek fix és alkalmi költségekre, de legalább addig sincs ott a gyerek - más törődik vele, nevelgeti, izmosítgatja neki, fegyelemre-tiszteletre tanítja -, és hát a lelkiismerete is megnyugszik, hogy ő JÁRATJA. Lesz belőle valaki, de legalább megpróbálta.

Különórák, különtanár, nyelvtanár. Pénz borítékban. A nyelveket, azokat tanuld. A matekot, azt is. A családban mindenki mérnök/közgazdász/ügyvéd volt, akkor neked is annak kell lenned. Így szarpofozó leszel, a kitűnők közül ÍGY válogatnak (mutatja: szór). Lecke megvan? Kikérdezlek. Ellenőrződ mutasd. Ötös, ötös, négyes? Hármas? Ez meg mi? Én nem kérem, hogy mindenből színkitűnő legyél, de négyesnél rosszabbat nekem ne hozzál haza. Szülői értekezletek előtti fosás, utána hatalmas fejmosás iszonyatos, már-már háborús szintű bűnökért: verekedés, feleselés, rossz könyvek (nem) becsomagolása, körzőt-radírt nem vittünk! Gyakorolj, gyakorolj, tanulj. Addig tanulj, amíg lehet, még visszasírod. Nagyon szar dolog felnőttnek lenni, dolgozni (mi van?). Majd meglátod. Addig jó neked, amíg a szüleid mögötted állnak és segítenek, megvédenek. Mi ellen, a különórák, a szabadidő ellen? Vagy mi.

Másik véglet: hülyegyerek bármit kitalál, a saját szegény gyermekkora fölött érzett szégyenben azonnal mindenre vagyonokat áldoz, valósítsa meg magát. Akárhonnan, de előteremti. X művészeti egyetem előkészítőjére 40-50-60 ezrek a családi kasszából. Nehogy ezen múljon. Hülyegyerek aztán be se jár a végén, esetleg a pénzt megtartja magának mindenféle hasznosabb dologra, pl. fűre.

Költségtérítéses lófaszjóska-főiskolák, Fater nyugodt, hiszen befizették a nem egy félévet (=odaadta a gyereknek a tandíjat, hogy fizesse be), tehát a gyerek jó kezekben van. A pénzt hülyegyerek természetesen azonnal eltapsolta, be se járt - ha mégis, legfeljebb egy félévig, a gyerekből nem lesz semmi, elkallódik, drogos lesz, bűnöző lesz, anyaszomorító lesz.

Gyerekprodukáltatás! Játssz valamit a vendégeknek! Zongorázd el azt a ragtime-ot a Hugi néniéknek, na! És mondják, és mondják, és mondják, már csoportosan kántálják idiótán vigyorgó arcokkal, szinte már visszhangzik, csőlátás alakul ki, periféria elmosódik, de játszani kell, szerepelni kell. Mikulás-ünnepségek, besúgó szülő leadja az infót, hogy a gyerek MIT TUD, miben jó, és bizony produkálni kell. Vers, ének, tánc, furulya, kutyafasza. Kedves szülők, bárcsak állnátok ti ott és csinálnátok hülyét magatokból... de nem, ő valamiért büszke erre, pedig talán a munkahelyén is képtelen kiállni 20 ember elé, hogy bármit előadjon. Ő ebből sose volt jó, majd a gyerek. Táncoljatok, adjátok elő, mutasd meg a szobádat, a rajzodat, meséld el neki, hogy milyen ügyibügyi voltál...

Szerepeljen a gyerek, hadd szokja. Nyugaton erre nevelik őket: előadni. Meg kell tanulniuk eladni magukat. Storytelling!

Nekünk már nem. Nekünk már mindegy.

103 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brushy 2012.12.07. 10:43:23

Mondjuk én visszasírom valamennyire azokat az időket, amikor szavalnom kellett vagy rajzot megmutatnom, stb. Évek óta zenélek, de le sem szarják a szüleim. Ez biztos a gyerekkori kondicionálás végterméke. Azóta már letettem róla, az érdeklődés irányomban kimerül a klasszikus "Jól vagy? Eszel rendesen? Dolgozol? Hideg van nálatok? Mikor látlak?" kérdésekben.

ezértregisztráltam 2012.12.07. 10:45:43

a hideg ráz ki, nagyon jó!

Bordapapa 2012.12.07. 10:52:44

Pofánbaszhatnékom támadt. A cikk elfeledett húrokat pendített meg a lelkemben. Mosolgyós kisötös, ceruzával.

2012.12.07. 11:01:58

fasza, nagyon fasza.

2012.12.07. 11:04:22

"Kajakozzon, kenuzzon, evezzen, mert hatalmas deltái lesznek, és nem verik meg az iskolában (max. az edzésen a többiek meg a szadista, alkoholista geci edzője)."

Te is kajakoztál, Tibi?

Kiegészíteném, hogy a kajak-kenus is egy külön állatfajta, ahol nem csak a kicsik/kezdők fizikai fenyítése, de gyakran szexuális megalázása is előfordul. (Kedves kajakos ismerősöm számolt be pl. fülbe maszturbálásról - s az egészet mint egy kicsit erős, de azért elfogadható poénként értékelte.)

Mitya Ivanov 2012.12.07. 11:11:34

na igen, ezek a szülői dumák örökzöldek, nálam is így volt, én is így fogom a gyerekemmel, azaz a gyerekem is olyan gátlásos, tömegfóbiás, antiszociális lesz, mint én.

De hátha nem így lesz, mert én fogok dícséretet s adni, nem csak kritizálni.
Eszembe jut a sok elmélázós tanmkönyv fölött gubbasztós vasárnap este, amikor anyámék azt hitték, hogy tanulok, aztán mindig mást csináltam. Néha ezt néha azt

Mala Suerte 2012.12.07. 11:14:48

hát ja.

de van egy másik oldala is, amikor huszon-valahány évesen döbbensz rá, mi lett volna, ha még kicsit (még többet) rugdostak volna az őseid, elzavartak volna heti több, komolyabb fociedzésre a falusi bohóckodás helyett vagy addig baszogattak volna, amíg nem gyakorolsz minden nap legalább egy órát a hangszereden.

...és így belőled válhat a fent emlegetett szülő prototípusa! :D figyelni is fogok rá, köszönöm, tiborom!

mellesleg napjainkban szerintem inkább többségben vannak az elhanyagolt, semmirekellő hülyegyerekek.

Miniszterelnökúr 2012.12.07. 11:17:46

A legjobb a zeneiskola, ahol a rézfúvós tanáron kívül a kissrácnak egyetlenegy épkézláb FÉRFI mintaképe sincs. Aztán csodálkoznak, ha a gyereknek az iskolában elveszik az uzsonnáját.

Lehetne poszt az eminens, mindigmindenhol szereplő csodagyerekről is, hiszen valakinek karácsonykor énekelnie kell, március 15-én meg szavalni. ÁÁ de ütöttem az ilyeneket

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.12.07. 11:25:39

ez mind szép, csak az igazság az, hogy amit nem csinálsz gyerekkorodban, abban jó nem leszel, és ha a gyerek azt csinálhatná, amit akar, akkor 90%-ban semmirekellő lesz (még így is, ugye). Nekem alapban tulképp mindegy, csak például ti is nyomatjátok itt a nyeltudort, de ki a faszom tanulna meg egy nyelvet rendesen, ha nem gyerekkorától, akarata ellenére nyomatnák be az órára? Melyik gyerek menne magától angolra, ha választhat az angol és a homokozás között?

m.gray 2012.12.07. 11:29:33

zongora pipa, szolfézs pipa, idegennyelv pipa, "jajjhátjátsszálvalamitavendégeknekkarácsonyvan" pipa, "hármasthoztál, tarkónbaszlak" pipa, "nincskétolyanszakpárahovafelvennének, tanujjjjáááá" pipa

igen, asszem nekem is vannak rejtett gyerekkori sérelmeim, fasza volt a poszt :D

KürtiT (Tromb74) 2012.12.07. 11:40:09

Tényleg érdekes, miért nincs olyan szülő, aki elmondja a gyereknek: nézd én itt és itt basztam el, mer' hülye voltam, rossz döntést hoztam, esetleg nem hoztam döntést.
Inkább bele mennek ebbe a bezzeg az én időmben nem voltak ilyen frankó lehetőségei - persze tényleg nem voltak - a gyereköknek blablabla.
És a legelbaszottabb érv: én már közzel a negyvenhez nem tudok nyelvet, akármit tanulni, most már rajtad a világ szeme.
Szerintem a gyereknek kifejezetten jó, ha azt látja, apa, anya tanul valamit, nem pedig a TV elől sörrel a kezében osztja az észt.

2012.12.07. 11:40:53

@vészmadár (pica pica): Ismerve általánosságban a magyarok jelenlegi idegennyelv-tudását, édesmindegynek tűnik, nyomják-e a gyereket nyelvórára, vagy sem.

Szülőként én már úgy látom, hogy azt köll megtalálni, amiben tehetséges _és_ motivált is (tévhit, hogy a kettő kéz a kézben jár) és azt lehet nyomatni.
De ha nagyon nem akarja a gyerek, úgysem csinálhatsz semmit - a sokat emlegetett Liszt Ferenc legenda nem hiszem, hogy működne a mai világban.

Mitya Ivanov 2012.12.07. 11:41:33

@vészmadár (pica pica):
szerintem a poszt nem erről szól, hanem azokról a szülőkről, akik saját maguk sikertelenségét próbálják kompenzálni, illetve saját, a korábbi életszakaszukban történt negatív személyes tapasztalatokat és történéseket próbálják annulálni azzal, hogy saját meglátásuk szerint úgy nevelik a gyereküket, hogy hasonló esemény még véletlenül se történhessen vele.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.12.07. 11:48:15

@KürtiT (Tromb74): Igen. "Több pénzt akarsz felnőttként, mint amit én keresek?" Fájó, de ez lenne talán a legjobb motiváció.

@Brother Love: Szerintem ez az idegennyelv-nemtudás ez TÉVHIT. 30 alatt akit ismerek, mindenki tud legalább egyet, ha nem is tökéletesen. A statisztikákban azért vagyunk alul, mert nekünk nincsenek rokon nyelveink, amiről elmondhatnánk, hogy tudunk rajtuk.

Igen, meg Paganinit az apja bezárta, és kenyéren+vízen tartotta hetekig, mert nem akart hegedülni. Úgyhogy becsüld meg, hogy én jobbarc vagyok veled :D

2012.12.07. 11:58:29

@KürtiT (Tromb74): No hát, én nagyon ügyelek arra, semmi ilyesmit ne tegyek. Annyit mondtam el neki, hogy most könnyebb tanulnia, később is lehet, mint vén hülye apád, de akkor nehezebb, nem olyan nagy buli.

Szerintem a többség számára sokkoló, megdöbbentő felismerés lenne, hogy a gyerekek, kamaszok is megértenek bármit, ha normálisan (és nem a bezzegazénidőmben) módon állunk hozzájuk.

Persze kemény dió mert, ugyanakkor elég dörzsöltek, éles eszűek tudnak lenni, könnyen megvezethetik az embert. De erről - gondolom -pica ig.hely. úr tudna bővebben beszámolni.

Modor Tibi: De te biztos valami belvárosi juppy-hipszter féleség vagy, olyan a környezeted, ahol ez általános. :)Bezzeg az én közegemben (edzőterem, természetesen) mindenki paraszt! :)

KürtiT (Tromb74) 2012.12.07. 12:15:33

@vészmadár (pica pica): Hát nyelvet azt lehet felnőttként is tanulni, nem is túl nehéz (gitározni pl. nehezebb :D).
Persze a lényeg az, amit mondasz. Ha a gyerek azt csinál, amit akar, leginkább semmit nem fog csinálni.
A szülőkben nem is az az idegesítő, hogy mindenfélére próbálják motiválni a gyereket, hanem a kibaszottul hülye magyarázatok.

Hogy a picsába szónokoljak a zongorázás nagyszerűségéről, ha közben soha nem mászkálunk családilag a zeneakadémiára ilyesmiket hallgatni?

Vegyem rá a gyereket arra, hogy olvasson, miközben én a tévében nézem az ökörséget?

És a magyarázat. Mi már felnőttek vagyunk, nem nekünk kell tanulni, művelődni.

Meggyőző?

@Modor Tibi: A pénz értékével a gyerek egészen sokáig nincs tisztában, még kamasz korban sem teljesen világos számára, hogy mi is ennek a pontos jelentősége.
Másrészről én 38 évesen is úgy gondolom, nem a vagyon az ember legfőbb mértékegysége. A tudás egyenlő a szabadsággal. Eldöntheted, hogy te kurva sokat akarsz keresni, mert attól leszel boldogabb, vagy beéred kevesebbel, de olyan pályát választasz, amiben más vágyaidat teljesítheted ki.
Magyarán a legjobb motiváció, ha a gyerekkel megértetjük, hogy bármiben is óhajtja megtalálni a boldogságot, a tudás ebben nem fogja megakadályozni, sőt.

És nem mondhatom azt a gyereknek, hogy én mindent tökéletesen csináltam, csak hát a körülmények kedvezőtlen alakulása folytán...
Egyrészről mert céljaim a jövőben is vannak, nem csak a múltban voltak, a meccsnek nincs vége. Másrészről meg ha a körülmények döntenek el mindent, akkor mijafasznak is készülünk az életre, mer' ugye a körülmények most sem túl rózsássak.

2012.12.07. 13:13:07

Vettem a gyereknek egy 7.62-es puskát, tanulja meg időben, hogy egy golyó egy találat. Jó lesz az még később!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.12.07. 13:21:16

@Hadrian77: Na ezt nevezem hatékony önvédelmi oktatásnak, nem a sok szar küzdősportot!

2012.12.07. 13:28:27

@Modor Tibi: világvége lesz, vagy mi a tök.

@Brother Love: ha megtaláltad azt amiben jó a gyerek, akkor szerettesd meg vele a dolgot, aztán toszogatni is kell időnként, ha eltérne az iránytól.
Persze az sem hátrány, ha a gyerek látja, hogy a szülei nem ülnek a seggükön a tv előtt, hanem tanulnak, foglalkoznak valamivel folyamatosan.

Szokták mondani, hogy nem mindegy gyerekként mi esik a gyerek fejére a polcról.

A posztolt szülők gyerekeinek indulója pedig alább:
www.youtube.com/watch?v=eupVx_k8nR0

2012.12.07. 13:35:30

@Hadrian77: Megszerettetni, hát igen. Ez kemény dió! Nálunk a zene úgy alakult, hogy mindkét lánynak jó füle, ügyes keze volt. De az egyik szorgalmas és csinálja, a másikat a kezdeti sikerek után már nem lehetett tovább ösztökélni. Tekintve, hogy valamirevaló zenéléshez következetes, rendszeres gyakorlás köll, ezt pedig - szerintem - csak egy ideig (pontosabban szintig, meg életkorig) lehet erőltetni, inkább hagytuk, és talált is magának mást, amit szeret és képes magától órákon át foglalkozni vele.
No mármost, bármennyire is hülyére sportolja magát apjuk-anyjuk, (tehát elvileg a jó példa adott), a sport meg csak a fiút érdekli...

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2012.12.07. 13:39:59

@Mitya Ivanov: Igy van, en is ugyanazt a dumat nyomom a gyerekeknek, mint amit anno nekem.
Utcasepro leszel/mehetsz budit takaritani, ha igy folytatod.
Semmi mas dolgod nincs, csak hogy tanulj (kozben kiadva neki az egesz haz kipucevalasa, kicsikre vigyazas).

Na de _kerdem en_: jobb, ha hagyjuk, hogy csak _nojjon mint a gyom_? :)

2012.12.07. 13:45:06

@Brother Love: az nem zárja ki, hogy később tör ki rajtuk ami most nem akar összejönni:)

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2012.12.07. 14:00:14

@vészmadár (pica pica): "ki a faszom tanulna meg egy nyelvet rendesen, ha nem gyerekkorától, akarata ellenére nyomatnák be az órára"

Én.

KürtiT (Tromb74) 2012.12.07. 14:01:25

@afromagyar: Az semmikép, de az előző generációk faszságait tovább vinni se az igazi.
Pl. elég egyszerű trükk a pozitív megerősítés. Sokkal ésszerűbb és hatékonyabb azt gyömöszölni a gyerekbe, hogy miért hasznos ha csiszolgatja az elméjét, mint azt szajkózni neki, mi lesz belőle, ha nem tanul.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.07. 14:25:46

szerencsés voltam, nekem ezek közül nem kellet csinálnom egyiket se. :)

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2012.12.07. 14:26:46

@KürtiT (Tromb74): persze, tok jo a pozitiv megerosites meg minden, de mikor elesben mennek a dolgok es a gyerek nem ugy teljesitett, ahogy szeretted volna, h teljesitsen, akkor nem biztos, hogy a szulonek eszebe jutnak az ilyenek.

tmm 2012.12.07. 14:40:54

Ha gyerekkorban nem szereti meg a mozgást, akkor ne mozogjon. Felnőtt korára átlagtól gyengébb tüdőkapacitással, vérkeringéssel fog rendelkezni, ami már kevés lesz ahhoz, hogy akkor kezdjen mozogni, aztán jön az elkényelmesedés, az ülőmunka, elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, veseleállás, végtagvesztés, vakság, önellátásra képtelen életvitel, stroke, infarktus, stb. Mondjuk 40-50 évesen. Ha figyelembe vesszük a gyerekvállalási kor mai átlagát, ami már 30 felett van, az ilyen gyerek már nem biztos, hogy számíthat arra, hogy fel tudja nevelni a sajátjait. Ezek ma már tények. Tudjuk, ismerjük. Egy valós veszély, amire nap mint nap felhívják a figyelmünket. Felelőtlenség lenne hagyni a gyereket tudatlansága által hibás döntéseket hozni. A művészetet ki lehet dobni a picsába, az luxus, ha van rá kapacitás, tehetség, érdeklődés, akkor hajrá. A sporton viszont az életük múlhat, azon ne spóroljon senki.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.07. 14:44:22

@Modor Tibi:
ha nem tanulsz, maximum kukásember lehet belőled meg utcaseprő.
aztán húszévesen rádöbbentem, hogy a kukások kurva sokat kerestek.

traktoroslány 2012.12.07. 14:47:07

@Brother Love: Csak a zenélésről jut eszembe. Anyukám gyerekkorában valahogy divat volt zenedébe járni. Járt is a testvéreivel, unokatestvéreivel. Anyukámék rendes gyerekek voltak, jártak, készültek, házit írtak ahogy kellett. Ma ez-az dereng még nekik, de mondjuk zongorán kottából játszani egy egyszerű gyerekdalt se tudnak. Kivéve az egyik unokatestvér, persze az amelyik állandóan lógott a zenedéből. Hamisított orvosi igazolást, szülői igazolást meg minden gazságot elkövetett, hogy lógjon. Na ő zenél a mai napig.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.12.07. 15:25:04

@tmm: Én is úgy szerettettem meg a srácokkal a mozgást, hogy mindennap 4-kor kelhetnek, és mehetnek az uszodába. Aztán suli után megint, amúgy meg versenyek, edzőtábor.

Ha hisztiznek, szétcsapok köztük, néha muszáj. Ahelyett, hogy örülnének, hogy sportolhatnak... nekem csak a kerti munka volt otthon az ő korukban. Nem becsülik meg.

Bartush 2012.12.07. 15:32:54

Rengeteg rossz emléket felelevenített ez a poszt, anyámék is imádták ha más előtt zongoráztam, én nem csíptem ezt annyira. Szigorúak voltak, ha rossz jegyet kaptam, ritka volt, akkor is kiakadtak. Szóval megismételhetném az egész írást. Nem sírom vissza a diák éveket, a szigorú szülői felügyeletet.
Örülök, hogy van állásom, persze tudom, hogy az alapja a sok tanulás volt, de akit nem nyomasztottak annyira otthon az is ugyanott tart a barátaim közül. Örülök, hogy nincs mindig valaki a hátam mögött, aki les, hogy mikor olvasok egy olyan könyvet ami nem kötelező, aki soha nem enged át egy baráthoz sem. Örülök, hogy nyugi van.
Fontos, hogy a szülő megteremtse a lehetőséget a gyermekének a tanuláshoz, de ugyanúgy fontos, hogy ne vegye el a kedvét ettől, és meghagyja gyereknek.

bobsys 2012.12.07. 16:02:17

"Addig tanulj, amíg lehet, még visszasírod. Nagyon szar dolog felnőttnek lenni, dolgozni"

ooo, bazzeg, de utalom ezt a dumat, 10 eve dolgozom, de dolgozni mindig is jobban szerettem mint rohadni a gimnaziumban meg a foiskolan

becsoccsent 2012.12.07. 16:32:36

furcsa volt olvasgatni a kommenteket, hogy itt mennyi elbaszott gyerek van, akibol valoszinuleg pont ilyen elbaszott szulo lett/lesz...

KürtiT (Tromb74) 2012.12.07. 16:34:19

@afromagyar: Naná, hogy nem jutnak eszébe elsőre, de azért ha odafigyel rá, ritkábban fut bele ilyen hülyeségekbe. Mondhatni baj akkor van, ha a nevelés megragad a hülyeségek mantrázásánál.
Ezekkel a mantrákkal pont az a baj, hogy a büdös kölök nem fogja komolyan venni. Meg hát túl sok értelmük sincs.

KürtiT (Tromb74) 2012.12.07. 16:56:11

@becsoccsent: Ennél azért árnyaltabb a helyzet. Az igazán elbaszott gyerekek nem nagyon méláznak el azon, hogy mit kellett volna másként csinálniuk, nekik v. a szüleiknek.
Ők egyszerűen hibáztatnak, a körülményekre (lehet ez akár szülői terror is) fogják a dolgot, majd "megbosszulják" sérelmeiket saját gyermekeiken, nem feltétlenül tudatosan.
Az ide kommentelő úri közönség viszont felelősséggel viseltetik a jövő nemzedékei iránt, tudatosan boncolgatja a szülői feladatok és kötelességek tárgykörét, hogy a lehető legjobban megfeleljen téma által támasztott kihívásoknak. :D
Te meg betoppansz, oszt egy mondatban elmondod a tutit. Mi meg természetesen elfogadjuk, hogy ez egy megkérdőjelezhetetlen igazság.

Martian (törölt) 2012.12.07. 17:05:01

Elbasz majd apád és anyád,
Talán nem direkt, de így lesz.
Továbbadnak minden hibát,
És még egy-kettőt, hogy élvezd.

De hát elbaszta őket is
Sok kalap-kabátos vén bolond,
Ki egyszer nyálasan komoly,
Máskor meg egymásra ront.

Érzem, hogy gyötrődik az ember.
Ahogy a zátony küzd az árral.
Szállj ki ebből, amíg lehet,
És egy kölyköt se vállalj.

KürtiT (Tromb74) 2012.12.07. 17:23:36

@Martian: :D Hát így is lehet (csak minek?).
Jó kis nihilista vers. Saját szerzemény?

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.12.07. 17:42:49

Anyám tudott fenyegetni válogatott módszerekkel. Először az olyanok, hogy ha ötösnél rosszabb jegy: egy hétig nincs tévé.
A szülői értekezlet nekem is mindig óriási para volt, pedig pl. sosem voltak igazán szar jegyeim általánosban, egyszer-kétszer kerültem verekedésbe, de ez abszolút nem volt jellemző. max arról lehetett szó, hogy néha beszélgettem órán. Mindenesetre azonnal jött a sarokbaszorítás, az üvöltés, a különböző szankciók bevzetése.
Később jött a történelem, az nekem valahogy borzsztóan nem ment az elején. Kikérdezés otthon, aztán amikor elakadtam, meg nem bírtam folytatni, egy idő után elkezdett üvölteni anyám, hogy "MONDJAD!". Akkor én teljesen leblokkoltam, elkezdtem pityeregni. "NE BŐGJÉL, MONDJAD!!!" Idővel teljeen paráztam a töri kikérdezéstől, anyám kézbevette a könyvet, én meg elkezdem bőgni. Akkor olyan patáliát csapott, hogy a tesóm inkább becsukta a szobája ajtaját. A végén néha a könyvet is hozzámvágta, később a fenyegetések, hogy ki leszek dobva a házból. Huhh, azok a vasárnap délutánok, évekig...
Még elsős voltam amikor külön németre kelett járnom, azt utáltam, így amikor később nyelvet kellett választani, csakazért is az angol mellett voksoltam.
Meg az ellenőrző végiglapozások. "EZ MI??"
Na, inkább nem is folytatom inkább. Felnőttként kaptam sokkal cifrább alázásokat.

2012.12.07. 17:44:45

ha nem a saját gyerekemről lenne szó, még röhögnék is: apuci - akitől végrehajtóval sem tudtam kipréselni a gyerektartást annak idején - kifizette a dislexias gyerekünk kommunikácios Kodós tandiját.

Én - ismerve a gyereket - szerettem volna ha szakmát tanul, de teljesen hülyének néztek, na meg hogy ilyen luzer vagyok, hogy nem tudok kicsengetni évi 500-at. Hiába mondtam hogy ablakon kidobott pénz, és elfecsérelt évek.Mint ha egy lóval imádkoztam volna.

6 év alatt sikerült eljutni a diplomáig - a diplomaosztóra nem hivtak meg - ezen már csak röhögni tudok- az egész család ott volt és ünnepelék a család első diplomását.

A gyerek most 25 évesen munkanélküli, apucinál lakik, hát jusson nekik is a jóból egy kicsit, tartsák el a diplomás gyereküket.

A másik fiam szerint csak egy bizonyos életkorig lehet hátrányos családi helyzetre hivatkozni, onnan tovább már sima luzer vagy. Igazat kell hogy adjak neki.

KürtiT (Tromb74) 2012.12.07. 17:53:22

@Frengi: Tulajdonképpen szakmát még mindig tanulhatna, vagy nem? Nem hinném, hogy kevesebb attól, mert van egy diplomája.

Salzburg1 2012.12.07. 18:08:08

Nemzeti kormányunknak semmi sem fontosabb mint a gyerekprodultató szülö.Marketing mesterképzésre jelentkeztem,alapszakon marketingből jeles voltam,de az nem meglepő magyarban,hogy a tudás,vagyis ez nem számít felvételinél.AMi viszont már nekem is meglepő,hogy ami legfőképp számít,nem 1 pontot,nem 2 pontot,hanem 10 többletpontot ér a gyerekgondozás.A marketing tudás semmit sem számít!

Bartush 2012.12.07. 18:26:03

@becsoccsent: nem feltétlen jelenti azt, hogy rossz szülői példa rossz szülővé tesz. Én legalább tisztán látom, hogy mit nem szabad egy gyerekkel tenni, mert örökké benne marad a tüske. Előre nem lehet megmondani, hosszú évek múlva derül majd csak ki mit csesztem én el. Egyébként a szülő nem csak anya vagy apa, hanem mindkettő - optimális esetben, és remélhetőleg a két szülő ellensúlyozza a másik hibáit (hülyeségeit).

A vers tuti :-D

Salzburg1 2012.12.07. 18:35:05

Azt eddig is tudtam,hogy nemzeti pártunk és kormányunk,csak gyerekeket és nőket akar látni itt,de amikor tönkreteszik a felvételem,így a lehetőségeim,és így lehet,hogy az életem,mert nem vagyok GYESEN,amire nem 1, nem 2,hanem 10 többletpontvan felvételinél,az már nekem is sok.Szerintem teljesítem nemzeti pártunk és kormányunk elvárásait,és lépek ebből az országból,hogy a GYESES hölgyek még könnyebben felvételt nyerjenek,és, hogy ne kelljen a felvételinél még azt a kis időt sem megvárniuk,amíg az én felvételim lenne.

combo hadnagy 2012.12.07. 18:56:05

A többi szülő felé fordulva: Maradj már nyugton! Nem tudsz egyenesen ülni? Vedd le a lábad a székről, itt mások is ülnek! Megcsináltad a leckét? Jól sikerült matek dolgozat? Na, nemhiába gyakoroltunk annyit. El ne felejtsd a szolfézsórát. 7-re legyél itthon, a zsúrról pedig nem nyitok vitát.

Halkan: Miért égetsz mások előtt? Erről még otthon beszélünk. Majd ha nem mi tartunk el, akkor vehetsz magadnak motort, és nyugodtan kitörheted a nyakad. Muszáj neked állandóan másokat majmolni?

u.i.: A "Játssz valamit a vendégeknek!" 10 pontos. Egyébként a rossz szülő a jó szülő. Azok a gyerekek, akik nem szeretik a szüleiket, leginkább a saját korosztályukra támaszkodnak, nem lesznek izzadós, remegő kezű, antiszociális eminens balfaszok idős korukra. Szülőként pár dologra kell csak vigyázni (pl. ne heroinozzon a lurkó), de a lényeg, hogy ne hallgasson rád. Ugyanis hiába hiszed, hogy fiatalos vagy és ismered a korosztályát, qrvára nem.

pincze 2012.12.07. 18:56:38

Szerintem fontos , hogy a gyerekekek megtanulják a pénz értékét , a gimnáziumi alma szedésekért kapott pár forint elgondolkodtató maradt egész életemre . Hány órát is kell dolgozni ezért a pólóért alapon .

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.12.07. 19:04:59

az atommeghajtású anyuka, itt volt poszt róla régebben, amikor még jó volt a modoros.

KürtiT (Tromb74) 2012.12.07. 19:16:09

@Salzburg1: Nem annyira releváns kérdés, de miért spórolsz a szóközökkel?
Másik (előzőnél relevánsabb) kérdés, hány pont híján maradtál le a felvételről?

Salzburg1 2012.12.07. 19:53:46

Nem maradtam le,még nem volt,de nem is fogok részt venni rajta,teljesen felesleges, 3 együttes tényező összhatása miatt teljesen esélytelen lennék. 1, nagyon sokan jelentkeztek 2, a hozott pontoknál az oklevél átlaga számít,az nálam 2-es.Az nem számít marketing szakra lévő bejutásnál,hogy előtte marketingből jeles voltam,tehát a képességem meglenne a sikeres eredményekhez 3,gyerekgondozásra,és még más érdekes dolgokra vannak többletpontok,egyikkel sem rendelkezem 4,részt veszek másik képzésen,arról viszont nem szeretnék hiányozni 1 esélytelen felvételi miatt

a rettegett drótos 2012.12.07. 20:07:11

Magukra hagyott gyerekek:
Anyámék kb. 14 évesen valahogy mindhárom gyermeküknél elveszítették a fonalat (mikor bekerültünk falubú' városba'), az egyikből véletlenül multidiplomás világlátott, a másikból véletlenül egy hihetetlen frusztrált, keserű ember, belőlem meg (az örök tehetség, akit még a nagyanyja is papnak, vagy orvosnak szánt!) véletlenül egy "senki" lett. :)
Manapság az egyik a számítógép-uszoda-nyugdíj melletti munka (ahová a család zavarta el, mert megőrülnek tőle) háromszögben él, a másik gyakorló alkoholista, én meg azon gondolkodom, hogy meg kellene tanulni zongorázni.
Tanulság: az nincs. Max annyi hogy kutyából nem lesz szalonna, se pro, se kontra.

A Tyne folyó déli partja 2012.12.07. 21:46:25

@vészmadár (pica pica): speciel én imádtam az összes nyelvórát, oroszt is, angolt is, németet is. sose éreztem tehernek őket. úgyhogy én bizony jelentkezem, hogy megtanulok egy nyelvet. és nyelvszakra is saját magamtól mentem.

amúgy, a homokozás meg az angolóra nem igazán jön össze, mert az úgy lenne,hogy homokozás és akármilyen óra, és ha akármilyen óra, akkor az legyen olyan, amit szeretek.

lásd ugyanezt felnőttéletre leképezve: utálom, ha a munkahelyemen kevés a munka (mert ott lenni ott kell, nem csinálhatsz mást, nem netezhetsz, olvasgathatsz, stb.), akkor inkább dolgozom. de ha választani kéne, akkor inkább olvasnék, vagy rejtvényt fejtenék, vagy sportolnék, akármi. de ez az opció nincs, így inkább legyen munka. ugyanez homokozás és angolórával. remélem, érthető, mire akarok kilyukadni..@m.gray: engem sose kellett nyaggatni, hogy tanuljak, mondjuk olyat én is hallgattam, hogy 'ha kicsit szorgalmasabb lennél, akkor még jobb tanuló is lehetnél' (benne voltam a legjobbak közt...) ez gimire eltűnt, rossz jegyért akkor nem szóltak, előtte meg sosem volt...viszont dicsérni sose dicsértek, inkább csak az volt, hogy egyértelmű, hogy jól teljesítek, pont. egyebekben cseszegettek, leginkább, hogy bezzeg az x. Y, ő milyen mosolygós, kedves, cseverészős a felnőttekkel, én meg miért nem vagyok olyan, mint ő. meg hogy az x. ilyen jó valamiben, bezzeg én nem. hogy x. kétszer bukott, nem számít. hogy y milyen házias, már tízévesen szebb tésztát gyúr, mint az anyja, gyönyörűen kitakarítja a kétszintes házat, bezzeg te nem. y kettesekkel bukdácsolt a suliban, én a legjobbak közé tartoztam, az nem számított, csak hogy én nem vagyok házias. mindig volt valami bezzegezés.@Modor Tibi: egyetértek, az ilyen statisztikák mindig "saját bevallásra" mennek. nekem volt totál kezdő angol csoportban olyan lány, aki simán mehetett volna középfokú nyelvvizsgázni, saját bevallása szerint meg kezdő volt...s hallottam olyan amerikai nőről, aki annyit tudott németül, hogy danke, és őszerinte ő tudott németül... másrészt, direkt megkérdeztem az összes, Magyarországon járt külföldi ismerősömet, hogy mik a tapasztalatai, és mind azt mondta, hogy jók, hogy mindenki tudott vagy angolul,(angolok mondták(, vagy németül ( német mondta). és igen, a másik, hogy könnyen beszél három nyelven mondjuk egy szlovák. és az én környezetemben is szinte mindenki beszél külföldiül. még a hat osztályt végzett nagymamám is tudott két nyelvet anyanyelvi szinten. sőt, ha a svábot meg a hochdeutschot külön veszem, akkor hármat is...@KürtiT (Tromb74): "Vegyem rá a gyereket arra, hogy olvasson, miközben én a tévében nézem az ökörséget?"
na, ez emlékeztet a helyzetre, amikor a nagymama folyton szidta a 12 éves unokáját, hogy miért nem olvas soha? a lakásban (unoka ott élt) egy darab könyv nem volt található, nagymama a szappanoperák lelkes rajongója volt. @tmm: felnőtt korban nem lehet elkezdeni a sportolást? nézd meg pl. Etka anyót, ötvenvalahány volt, mikor sportolni kezdett. tudod, nem csak olyan sport létezik, aminél ki kell köpni a tüdődet. kettő, a tesiórák leginkább arra voltak jók, hogy szadista tesitanárok bunkózzanak az ügyetlenebbjével/dagikkal/szemüvegesekkel. leginkább megutáltatták a mozgást.

KürtiT (Tromb74) 2012.12.07. 21:55:33

@Salzburg1: Hát akkor itt nem világos mi is a gond valójában, de az se, mit szeretnél. :D :D :D

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.12.08. 01:02:35

szerintem a gyerekeket magukra kell hagyni a tévé előtt hogy minél hamarabb gecire elhízzanak a faszba

Ferdinandus 2012.12.08. 14:42:14

Megjegyzendő még, hogy éppen az ilyen fajta szülők szoktak legjobban csodálkozni, ha idős korukra végül teljesen magukra hagyatva és elfeledve, a saját szarukban-hugyukban fetrengve kénytelenek megrohadni valami lepusztult öregotthonban. Pedig csak azt kapják, amit megérdemelnek.

sorica123 (törölt) 2012.12.08. 15:48:28

@KürtiT (Tromb74): hát persze. Azzal, hogy diplomét szerzett, nem kiszedték a tudományt a fejéből, hanem belerakták (elvileg)@Gábor (Gee Halen): . A többi meg tiszta hozzáállás kérdése, azaz innentől viselkedhet úgy is, mint egy iskolázottembervagyok majom, meg úgy is, mint egy értelmes felnőtt ember. És ha utóbbi, akkor teljesen normális, ha szakmát tanul, vagy nem a diplomájának megfelelő területre megy dolgozni. Amúgy mondjuk a hr-eseket meg pőnököket se értem, hogy "túlképzett" a diplomás. Há szarják má' le, odamegyek, dolgozni akarok nála, kész.
@traktoroslány: a normális "fegyelem", vagy hogy mondjam, meg a posztban leírt utódbasztatás két külön dolog. Persze, hogy nem egy tévé előtt nyúlló-málló rakás szerencsétlenséget kell a kölökből csinálni, de ez a "nekem, mint szülőnek van egy agyhugykövem, nesze kölök, szenvedj te is" c. viselkedés is ijesztő. Nem mindegy, hogy tényleg a gyerekről szól e a szülői gondoskodás/drill/egyáltalán akármi, vagy a szülő nárcisztikus módon vetít a gyerekre. Ld a gyerekben saját javított kiadását látó szülő, vagy a másik véglet az a gyengekezűségét adással és adással leplező szülő, aki aztán sír, hogy ő "mindent megadott", miért lett a gyerekéből egy örökelégedetlen, piás/drogos, problémagyártó valaki? Hát pont azért. "Mindened megvan, köteles vagy boldognak lenni" - aha, pont így működik az ilyesmi...

Salzburg1 2012.12.08. 16:50:42

@KürtiT (Tromb74): Az a gond,hogy nem szeretem,ha diszkriminálnak minden téren.Nem elég,hogy magyarban férfiak nem kapnak nyugdíjat,mert 50% nem éli meg,akkor a FIDESZ,még azt is megakadályozza,hogy a felsőoktatásba bejussak,mert nem vagyok gyerekes nő.10 többletpont az nagyon sok,gyerekgondozásra ennyit adnak.Igy teljesen lecsökkentek az esélyeim,mert a hozott pontjaim sem jók,hiába voltam marketingből jeles,marketing felvételnél az nem számít.Én értem,hogy a FIDESZ csak nőket+gyerekeket akar látni,tehát intézem is,hogy mihamarabb lépjek is innét,és ott alapítsak családot,ahol engem is megbecsülnek!!!

pocaklakó minimanó 2012.12.08. 22:05:50

@vészmadár (pica pica):

"Melyik gyerek menne magától angolra, ha választhat az angol és a homokozás között?"

Jelen!

De én bevallottan antiszociális gyerek voltam már az ovitól kezdve. :)

pocaklakó minimanó 2012.12.08. 22:22:58

@Brother Love:

"Ismerve általánosságban a magyarok jelenlegi idegennyelv-tudását..."

Ismerve azt, hogy ezek az ún. a tudásfelmérések általában az önbevalláson alapulnak...

Száz szavas szókinccsel operáló olasz cimborám állította, hogy ő beszél angolul - de persze nála még Manuel, a Waczak Szálló jómunkásembere is profibb volt.

pocaklakó minimanó 2012.12.08. 22:40:32

@Salzburg1:

"A marketing tudás semmit sem számít!"

Ez alap.

Az egybeírás és különírás meg nem. :)

KürtiT (Tromb74) 2012.12.08. 22:46:26

@Salzburg1: Férfi is tud gyerekgondozni. Egyébként hosszú, tömöt sorokban jelentkeznek gyeses anyukák márketingre?

2012.12.09. 00:57:42

@pocaklakó minimanó:

Ha valaki elboldogul a száz szavas szókincsével alap, hétköznapi kommunikációs helyzetekben, akkor már elmondhatjuk szerintem, hogy "beszél" angolul (nyilván nagyon alap szinten, de beszél).

Vagy mikortól mondhatjuk szerinted, hogy valaki "beszél" angolul? Egy Cambridge Advanced szintű nyelvhasználat kis jóindulattal már belefér, vagy mindenképp native/proficiency szint kell?

pocaklakó minimanó 2012.12.09. 08:34:08

@tff:

Amire én gondolok, az a következő: Amikor arról esik szó, hogy mennyire silány az itthoni nyelvtudás, akkor csak az marad ki a történetből, hogy a történetesen egészen szépen kommunikáló itthoniak a saját nyelvtudásukat nem megfelelőre értékelik (ld. kishitűség), míg a százszavas & kézzel-lábbal stílusban nyomuló másik pedig meg van arról győződve, hogy ő most már frankó.

És mivel az önbevallás számít, így az a téves tudat alakul ki, hogy itt csupa lúzer igyekszik nyelvet tanulni, míg bezzeg külföldön...

Érdekességképpen említem, hogy járogattunk ki a finnekhez és bizony meg kell mondjam, hogy a tárgyalópartnereink és közöttünk kialakult angol csevejben nekünk kellett leegyszerűsítenünk a dolgokat úgy, hogy ők is pontosan értsék azokat.

Érdekes, hogy mindig hivatkoznak a külföldi példákra (a skandinávra pláne), de ahányszor ott jártam, meg kellett állapítanom, hogy túlmisztifikált az egész. Egy csomó városban annyira voltak külföldi nyelven kommunikatívak, mint amennyire elboldogult volna Churchill a Szabó bakter házában. :)

Salzburg1 2012.12.09. 12:26:07

@pocaklakó minimanó: Elég szomorú,ha nincs fontosabb dolog,mint,hogy a másik apró helyesírási hibájába belekössünk.Persze, itt ilyen dolgok a legfontosabbak,a külsöségek.

Salzburg1 2012.12.09. 12:46:48

@KürtiT (Tromb74): Nem egészen,utána érdeklődtem tanulmányi osztályon.A 10 többletpont csak GYESRE vonatkozik.Megnézheted,hogy az elmaradott Magyarországon hány férfi van gyesen.Nyugaton ez már teljesen elfogadott,itt majd talán 40 év múlva.Tehát ez a többletpont csak nőknek van kitalálva.Tehát a dolog első része nem helytálló.

A másik sem,mert hogy sajnos igen nagy túljelentkezés van marketingre,és amilyen sok gyerekes van itt jelenleg,biztos vagyok benne,hogy lesznek GYES-esek.

Esélyeim tehát teljesen lecsökkentek.

Tehát nem szeretem ha állandóan diszkriminálnak születés alapján,ilyen a legfejlettebb országokban egyáltalán nincs,de nincs ezzel gond, már megnyugodtam,már azt szervezem,hogy tudok kijutni innét,én majd ott szeretnék családot,ahol nem diszkriminálnak állandóan.Már csak azt dühit,hogy erre a felsőoktatásra felvételire befizettem 9000 forintot,ezt visszaadnák el sem mennék felvételire.Ez az ország nem nekem való.

A Tyne folyó déli partja 2012.12.09. 14:39:01

@tff: viszont pont ez az. egy magyar nem fogja azt mondani neked, hogy ő beszél egy nyelvet,ha csak elboldogul. vagyis, a felmérésre azt fogja mondani, hogy nem beszél. a másik meg igent mond,és mindjárt ki is jön a statisztika, hogy a magyarok nem tudnak nyelvet. objektíven meg kb. sose mérik.

A Tyne folyó déli partja 2012.12.09. 14:56:47

@Salzburg1: meséld már el, hogy az a nyugat pontosan hol van, ahol annyira elfogadott, hogy a férfi van gyesen? speciel én nyugaton vagyok, foglalkozom is gyessel, és még egy darab férfit nem láttam gyesre menni. olyan van, hogy paternity, de az két hét max, második hét jó kevés pénzért (az első is csak azért teljes, mert nálunk az a cég policy), nem pedig gyes. az arra van, hogy segíthet az újszülöttnél, az első két hétben.

Zabaalint (törölt) 2012.12.09. 16:22:30

@KürtiT (Tromb74):
Én a posztban eléggé magamra ismertem, mármint a szüleimre, de nálam nem bort ittak és vizet prédikáltak, mert tanultak, igaz nyelvet nem, de ketten együtt 9 diplomát szereztek. De nem erről szól szerintem a dolog, a tévedésük ott van, amikor a saját életük alapján akarják levonni a következtetést az enyémre. Pl. én olyan szakmában dolgozok, ahol nem nagyon számít a papír, de azért szülői nyomásra megszereztem, de ha mondom, hogy a cégnél csak nekem van diplomám, akkor most is megy a duma, hogy elképesztő, pedig ebben semmi elképesztő nincsen.

Nadiposzi (törölt) 2012.12.09. 18:24:08

@Salzburg1:
Na bazzmeg, Nyugaton, a messzi Valinorban pár hét kemény munka után lehet egy öt fős saját feka rajod, akiknek jelnyelven elmutogathatod a spongya és a domestos helyes használatát. Lakhatsz egy penészes lukban, és 5 év kemény munkájával összerakhatsz egy pesti panelt.
De legalább nem kell szoptatós csókos évfolyamtársakat kerülgetned a Marketing tanszéki pelenkázó körül.
Te tényleg ilyen hülye vagy, vagy csak kevés tavaszt láttál?

Salzburg1 2012.12.10. 09:22:57

@A Tyne folyó déli partja: Lehet rosszul fogalmaztam,de szerintem te sem fogtad fel mire gondoltam.Nem úgy gondoltam,hogy nyugaton általános,hogy a férfi megy GYESRE,hanem úgy,hogy elfogadottabb az egész,tehát mondjuk itt a nők 99%-a megy gyesre,ott meg a nők kb. 60-70%-a.Tehát mégegyszer leírom,ha esetleg nem fognád fel,nem azt írtam,hogy ott nyugaton általános,hogy a férfi megy gyesre,hanem elfogadottabb,ott az számít,hogy éppen ki keres jól,nem az elmaradott gondolkodás.

Salzburg1 2012.12.10. 09:46:28

Látom te nem tudsz értelmesen fogalmazni,és vitatkozni,ha nem tetszik valami.Nem tudom mire akarsz kilyukadni.Nem tudom mitől kellene egy fejlettebb országban egy penészes lyukban laknom,viszont az az érzésem,te még sosem voltál külföldön,mert akkor látnád mi van ott,és itt.Én csak azt írtam,hogy amit talán Te is látsz,mert úgy fogalmaztál,hogy GYESRE nagy hülyeség többletpontot adni,csak az elmaradott magyarban lehetséges,mivel én sem hiszem,hogy létrehoznak marketing tanszéki pelenkázót.Habár ami most van ebben az országban,ezen sem lepődnék meg.

KürtiT (Tromb74) 2012.12.10. 09:49:55

@Salzburg1: Azért itthon is előfordul a gyesen lévő férfi. Mielőtt nagyon belemerülnénk, azért érdemes belátni, hogy a gyermek szempontjából az az előnyösebb, ha az első években az anya van mellette.
Pl. a szoptatás elég macerásan megoldható, ha az anya a dolgozik, de számos más, hormonális, pszichológiai ok miatt is ez az ideális.

Kérges 2012.12.10. 10:42:50

Az a fajta gyerek megvan, aki unszolás nélkül produkálja magát a vendégeknek, és a szülők nem győzik visszafogni? Az olyanokból lesznek a Gyurcsányferik...

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2012.12.10. 10:50:25

Martian: Ez Anne Clark dalszövege (This be the verse)?

They fuck you up, your mum and dad
They may not mean to but they do
They fill you with the faults they had
And add some extra, just for you
But they were fucked up in their turn
By fools in old style hats and coats
Who half the time were soppy-stern
And half at one anothers throats
Man hands on misery to man
It deepens like a coastal shelf
Get out as early as you can
And don't have any kids yourself

Dzsoni Kráncs 2012.12.10. 11:47:41

A nyelvtudáshoz még annyit,pár éve Bulgáriában voltunk haverokkal,egyikünknek felsőfokúja van angolból,de a helyi pincérekkel teljesen leegyszerűsített nyelven kommunikált.Erre a többiek azon röhögtek,hogy ilyen tudásért miért kapott felsőfokút,az nem járta meg az agyukat,hogy használhatna nagyon szép cirkalmas,shakespeare-i kifejezéseket,attól Sztilian még nem értené,hogy mit akar.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.12.10. 13:32:27

a nyelvtudással kapcsolatban nekem az az észrevételem (nyelvet nagyon-nagyon sok kínszenvedéssel, írásban megtanulóként, természetesen), hogy a mai közfelfogás szerint, főleg az ilyen überokos középosztályos bezzegjancsik között, ha hülye vagy matekból, mint a segg, vagy nem tudsz rajzolni, énekelni, stb., azok készségtárgyak, nyelvet nem beszélni jól, az lustaság/nemtörődömség.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.12.10. 14:16:10

"kislányom! tudod mi kell a nyelvtanuláshoz?! EGY JÓ NAGY SEGG! - az meg neked úgyis van..."

fzoli415 2012.12.10. 19:23:36

Várni kellett rá, de szép lett ismét! (© klasszik Modoros)

1. Furulya, 2 év, nagyon jó szereplés, ergo váltás klarinétra! 1 év után bukó, 0 fejlődés (vizsgadarab ugyanaz mint a féléves hagverseny). Szemlesütve elsomfordálás.
Visszamézve: nem vagyok botfülű.

2. Kosárlabda a szomszéd suliban, mert valami KELL. (Az nem számít, hogy grundfociztam minden szabad percben). Full homálynak levés! Borzalmas pocsék érzék.
Visszanézve: Életem legsötétebb időszaka. Később csak az erőnléti részre maradtam, amikor előkerült a labda, akkor hazajöttem ("zavar a labda"). Így legalább őszinte volt.

3. Különnyelvóra, 4 év, minden évben más nyelv vagy más fok. Papírhegyek, rejtett büszkeség: ez még originál Rigó utca. Nem nehéz, de nagyon sok idő.
Visszanézve: ez nagyon megérte.

Celtic 2012.12.10. 20:39:13

@vészmadár (pica pica): +1. Nekem is rohadt nehez nyelvet tanulni. Es tenyleg nem tudok rendesen angolul, ez eleg objektiv. Minthoyg feszelyez a minimalis tudasom, meg se merek szolalni. Kiveve, ha iszok, akkor egesz jol elkommunikalok. Valoszinuleg megszunik a feszelyezettseg erzes (vagy micsoda).

De egyszeruen keptelen vagyok megerteni, hogyan lehet egy nyelv annyira idiota, hogy a legegyszerubb hang-betu megfeleltetest nem kepes produkalni, minden irt betut minden szoban kulonfelekeppen ejtenek ki. Feliratos filmeket nezek altalaban, egyszeruen rajottem, hoyg nemelyik filmet azert talaltam szarnak, mert szinkronosan nezem. De nem, keptelen vagyok egy angol nyelvu filmnel megerteni, hogy mi a joistent mond a szereplo, kiveve persze a "help", "love", "what", "fuck" szavakat. Ami azert edeskeves egy normal kommunikaciohoz. Tehat nem tudok angolul. Viszont IT-vel fogllakozom, tehat _kotelezo_ az a szintu angol tudas, hoyg doksikat olvassak. Namost, olvasni oke, de azt a szoveget felolvasni...vagy rosszabb esetben felolvasva hallani :(

Egyszeruen tenyleg nincs erzekem a nyelvekhez. Biztos meg tudnam tanulni, de sokkal nehezebben, mint akinek erzeke van hozza. Idom meg veges, sztem elhagytam eletem felet, most mar sok minden masra szivesebben koltok a hatralevobol, mint az "alaptudas" (mert az angol az) megszerzesere.

A Tyne folyó déli partja 2012.12.10. 20:40:29

@Salzburg1: én meg megint megkérdezem, hogy HOL? mert már megint jössz ezzel, hogy nyugaton. mert ott minden szebb, és jobb, és tökéletes, és elfogadott, stb. stb. stb. speciel nem tudok itt olyanról, hogy férfi ment volna gyesre, sőt, abban se vagyok biztos, hogy egyáltalán megteheti-e. de szerinted elfogadott, mert a nyugat.

pocaklakó minimanó 2012.12.10. 21:49:22

@Salzburg1:

"Persze, itt ilyen dolgok a legfontosabbak,a külsöségek."

Szerintem csak arról van szó, hogy mindenki más miatt kesereg.

Te a marketingtudás el nem ismerése miatt vagy borús hangulatban, én viszont amiatt, hogy tolják befelé a közép- és felsőoktatásba az olyan embereket, akik arra is lusták, hogy a saját anyanyelvüket igyekezzenek tisztességes módon elsajátítani (vagy ha igen, akkor megrekednek a FB-os beírások színvonalán).

Aztán némelyikük még diplomát is akar... és kap.

Salzburg1 2012.12.11. 09:38:53

@pocaklakó minimanó: Igen tudod,ez a magyaros felsőoktatás rendkívül érdekes.Az,hogy alapképzésben marketingből jeles voltam,és volt munkahelyem ahol marketinges feladataim voltak,nem számít.Tapasztalat+tudás semmit sem számít itt.AMi a legfőbb többletpont a gyerekgondozás.Megkérdeztem svájci ismerősőmet,náluk nincs ilyen, jót nevetett a dolgon.De már megnyugodtam,látom mi megy itt,és mi van Svájcban.TÖmören és röviden a svájci egyetemek,pL:Zürichi nem véletlenül vannak a világ legjobbjai között,és a magyar egyetemek nem véletlenül sokszázadikak.De látom ez itt,így jó,tehát örülök,hogy mindenki rajtam kívül örül ennek!

Salzburg1 2012.12.11. 10:15:00

@A Tyne folyó déli partja: Például ahol a világon legjobb élni, több kutatás és tanulmány szerint az Norvégia.Ott a férfiaknak is kötelezö elmenni pár hét gyesre.ott nemcsak megteheti,hanem el is megy.Igaz,ott másképp gondolkodnak az emberek mint itt.

De a lényeg az,hogy itt mivel ahogy Te is elismered a GYESRE nők mennek,pláne itt,tehát a 10 többletpont nekik van kitalálva,ahogy nekem a tanulmányi osztályon is mondták.

De látom,itt mindenkinek úgy jó, ahogy itt van.Vagyis a gyerekprodukáltató nőknek a legmagasabb többletpont.Ahogy írtam svájci ismeretségem nevetett ezen.Persze, a svájci egyetemek nem véletlenül vannak a világ legjobbjai között,és a magyarok nem véletlenül sokszázadikak.Egyik hozzászóló,ahogy írta,én tényleg hülye vagyok,csak szerintem azért mert felszólalok a normális dolgok érdekében.Szépen csöndben inkább azon kellene munkálkodnom,hogy tudok kimenni innét,tök felesleges ide írogatnom.

neeskens 2012.12.11. 13:41:56

Sajnos nem mindig a szülő a hülye, engem anyámék tök normálisan próbáltak motiválni a tanulásra. Sajnos sikerült elfröccsözni a német nyelvi előkészítők árát.

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2012.12.11. 16:07:19

@Salzburg1: ez így van, az egybites, stílustalan fideszfikázás meg utoljára 2002-ben volt divatban. Tessék stílusosabbnak lenni!

Nadiposzi (törölt) 2012.12.11. 19:27:57

@Salzburg1:
hartland.blog.hu/2012/10/31/el_kell_menni_pakolj_indulj
Erről ennyit.
Az általad hőn áhított marketing-képzés egy alapvetően humánnak minősülő szakterület, és mint ilyen, bizony feltételezné a magyar nyelv alapos ismeretét, használatát. A kommentjeid mondatszerkesztése, központozása láttán még az én sokat látott középiskolai magyartanárnénim is elsírná magát, pedig egy leszakadt vidéki kis szakközépbe jártam vagy 20 éve. Kapkodni fognak érted a világhírű svájci egyetemek, haver.

A Tyne folyó déli partja 2012.12.11. 19:58:01

@Nadiposzi: hát de Svájcba megy, meg Norvégiába, mert ott minden tökéletes, nem tudtad? úgyhogy nem kell neki magyar nyelv.

egyébként érdekelne, hogy hány gyesen lévő anyuka jelentkezik, hogy ennyire fel van háborodva ez a Salzburg.

pocaklakó minimanó 2012.12.12. 00:24:24

@Salzburg1:

Úgy tűnik, mégsem arra reagáltál, amire írtam. Sebaj! Szakmailag ettől még lehetsz penge. A szövegértés meg nem számít.

Üdv!

2012.12.12. 11:14:08

@Salzburg1:

"De látom,itt mindenkinek úgy jó, ahogy itt van.Vagyis a gyerekprodukáltató nőknek a legmagasabb többletpont."

Talán azért diszkriminálja a zorbán pozitívan a kismamákat a felvételinél, mert Mo.-n köztudottan elég nagy a gyesről visszatérő nőkkel szembeni negatív diszkrimináció a munkaerőpiacon. Ha a gyesen lévő anyuka tanul, akkor talán jobb esélyei lesznek majd a visszatéréskor.
Egyébként meg az, hogy te kettesre diplomáztál, nem a gyesen lévő kismamák hibája, mint ahogy az sem, hogy sok a jelentkező, más képzésre is jársz mellette.

Mi lenne, ha inkább tanulnál, ahelyett, hogy ide írogatsz a marketingkadétokat terrorizáló fidesznyik kismamakomanndókról? Ugrásszerűen megnőnének az esélyeid.

pocaklakó minimanó 2012.12.12. 17:38:39

@tff:

"Vagy mikortól mondhatjuk szerinted, hogy valaki "beszél" angolul? Egy Cambridge Advanced szintű nyelvhasználat kis jóindulattal már belefér, vagy mindenképp native/proficiency szint kell?"

Részlet az origón megjelent egyik cikkből (portugáliai utazás): "Nagy szégyenkezve rázták a fejüket, hogy hát igen, itt nem nagyon tudnak sokan angolul, csak a fiatalok."

A Tyne folyó déli partja 2012.12.12. 20:20:05

@pocaklakó minimanó: hol tudtak a fiatalok angolul akkor? Magyarországon, vagy Portugáliában? mert ha előbbi, akkor ezek szerint - nahát - máshol se igaz, hogy hú, mindenki beszél angolul, ha meg utóbbi, akkor mégis csak nem olyan rossz az a nyelvtudás, ha a fiatalok mind tudnak...
mellesleg, aki külföldit megkérdeztem, eddig mind azt mondta, hogy Magyarországon semmi gondjuk nem volt, mert angol munkatárs szerint "mindenki tudott angolul". német szerint vagy angolul, vagy németül mindenki tudott. és az én környezetemben is

A Tyne folyó déli partja 2012.12.12. 20:39:51

a fene, véletlenül elment. szóval, az én környezetemben is elég magas az aránya azoknak, akik beszélnek egy-két nyelvet.

Celtic 2012.12.12. 21:59:41

@pocaklakó minimanó: Mar elnezest, de a cikkiro meg magyarul nem tud. Vagy nagyon trendi. Micsoda idiota szoveg ez:
" nem nagyon tudnak sokan angolul, csak a fiatalok."

" nem sokan tudnak angolul, csak a fiatalok."
vagy
" nem sokan tudnak nagyon angolul, csak a fiatalok."

az oke. De a fenti? Es ezt igy most hogy?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.12.13. 10:32:54

@Celtic: úgy értette a mondat, hogy sokan nem nagyon tudnak. Tehát a portugálok közül "SOK" számosságú lakosnak a nyeltudása a "nem nagyon beszél" jelzővel minősíthető.

Kivéve a fiatalok. Ahol kevés számosságú tud gondolom nemnagyon, nagy számosságú viszont nagyon nagyon. Arról ebben a mondatban nincs infó, hogy hányan nem tudnak egyáltalán...

Salzburg1 2012.12.13. 18:33:29

@tff:
Az Orbán kormány azért diszkriminálja a kisgyermekes nőket a felvételinél is,mert csak nőket+gyerekeket akar látni ebben az országban,amit eddig is tudtunk.Tehát én is teljesítem
pártunk elvárásait és lépek innét,és máshol alapítok családot, ha nem vesznek fel.Manapság mindenkinek nehéz munkát találni itt,nemcsak a kisgyermekeseknek,pl:meg kell nézni,hogy a kormány,hogy leépítette az építőipart,akik ott elvesztették munkájukat,könnyen találnak állást?

Egyébként,az orbán kormány már kitalált valami munkakedvezményt a gyesről visszajövö nőknek,hogyha őket alkalmazzák kedvezményt kapnak,ez is azt igazolja,hogy a fidesz,csak nőket+gyerekeket akar látni itt.

Az,hogy 2esre diplomáztam,tényleg nem a gyeses kismamák hibája,az viszont a magyar rendszer hülyesége,hogy az előzetes marketnig eredményem,tapasztalatom nem számít a felvételinél,persze,ha számítana,akkor nem Magyarországon lennénk,hanem máshol.

Tanulni meg felesleges a felvételire,mert szóbeli lesz,társalgás a napi gazdasági dolgokról,tehát a szimpátia dönt. Már nem akarok bekerülni a magyar felsőoktatásba,hanem vissza akarom kapni a felvételi eljárásra befizetett 9000 forintom!!

Salzburg1 2012.12.13. 18:57:15

@Nadiposzi: 1,Okleveles közgazdász lennék,sok matekkal,látom te is tisztában vagy a magyar felsőoktatással,ez gazdasági szakterület, nem humán,itt sok matek van.

2, Már nem hőn áhitott marketing képzés,már leginkább vissza akarom kapni a felvételi eljárásra már befizetett 9000 forintom,nem akarok a magyar felsőoktatásban tanulni

3, Nem akarok svájci egyetemen tanulni,csak lépni innét,és visszakapni a befizettet felvételi pénzem

Vrabecz Fatime 2012.12.13. 20:53:21

@Salzburg1: az tök nyilvánvaló, hogy nem humán. ha humán lenne, lenne szövegértésed, és megtanultad volna, hogy minden kitett írásjel után oda kell baszni egy space-t, különben elvisz a markoláb.

Salzburg1 2012.12.14. 10:28:53

Elmondom mi lesz 2013-ban mert sokan még nem látják FIDESZ világunkban:

1, Brutálisan tízezer főre lecsökken az államilag finanszírozott helyek a felsőoktatásban

2, Erre a brutálisan lecsökkentett felvételi helyekre csak nők fognak bekerülni,a kormány bevezeti,hogy aki nőnek született,születési jog alapján +15 pont a felvételin,aki meg gyerekes nő,azt bármikor,bárhová azonnal fel kell venni,minden munkahelyre+iskolába, és belölük lesznek a legjobb mérnökök,jogászok.A jelenlegi 10 többletpont a felvételin gyerekes nőknek is már tulajdonképpen ezt jelenti.Svájci ismeretségem még nagyobbat fog nevetni.

3,Nőnap alkalmával ezt fogom egész nap hallgatni és olvasni,hogy a nők mindig,mindenben hátrányban vannak.Ez látjuk is már most is az iskolai felvételiknél,a születéskor várható élettartamban és mindenben,hiszen a nők itt csak 8-10 évvel élnek tovább,az életesélyek és felvételi mindenben jól tükrözi mennyire vannak hátrányban,és hogy mennyire elmaradott az itteni gondolkodás

4,Dupla részekkel indul az adóforintokból fenntartott nemzeti TV-n a "Magyarország szeretlek" tévéműsor,ami azt fogja jelenteni a valóságban,hogy dupla annyian fognak elmenekülni Magyarországról.Habár az elmenekülési ráta már így is rekordszámú, és 1956-ot idézi.

5, Újra bejelenti a kormány,hogy világnemzet vagyunk,és hogy mindenki a magyar gazdaságpolitikát másolja,ami azt fogja jelenteni a valóságban,hogy a környező országok gazdasága továbbra is jelentősen emelkedni fog,még a magyar gazdaság jövöre is csökkeni fog,ahogy 2012-ben is már ez történt

6, Azok akik nem menekültek el Magyarországról,boldogok lesznek,az elszegényedés és semmi más nem számít,ha megvan a gyerek.

Celtic 2012.12.14. 21:03:49

@vészmadár (pica pica): Ertem, hogy ertette, csak azt nem, hoyg sikerult neki igy kerekbetornie egy egyszeru mondatot. Nem szokatlan, persze, HVG mellett olvasok indexet (es mellekeit), szembeszoko a kulonbseg a fogalmazasban, de nem akadok ki rajta, az indexes cikkek 99%-at napi, eldobhato hirnek kezelem. Oda belefer. Ritkan jarok az Origon, de az az erzesem, sokkal igenyesebb a fogalmazas (es ez most rolam is sokat elarul :)

Valaki irta, hogy angol kollegaja Magyarorszagon dolgozott es azt tapasztalta, mindenki beszel magyarul. Nyilvan a munkatarsai igen, ettermekbenkajalva igen. Egy videket jaro szociologus valoszinuleg az ellenkezojerol tudna beszamolni. Szoval a mintavetel kozel sem teljes, en azert jobban hiszek abban, amit hivatalosan egy ceg keszit. Masreszt meg tenyleg itt van ez az onbizalom-hiany, tehat masoknal rosszabbnak iteljuk a tudasunkat, nem is merunk megszolalni, ettol meg rosszabbnak iteljuk, stb. Sokan vannak igy ezzel azt hiszem.

A Tyne folyó déli partja 2012.12.14. 21:48:04

@Celtic: mindenki tudott angolul, nem magyarul, nem?
én írtam, nem dolgozott, hanem turistáskodott. illetve, turistáskodtak,nem egyedül ment. kérdeztem, hogy volt-e gondjuk, meg hogy megtanultak-e pár magyar szót, azt mondták, nem, mert mindenki tudott angolul...

amúgy, a vidéket járó szociológus példája alapján lásd amit fent valaki írt, hogy
az olyan országokban, amiket mindig példaként emlegetnek, mint pl. Finnország, se tudtak vidéken angolul, valahogy mégse....

mellesleg, én egy csomó "vidékit" ismerek (beleértve magamat is), meg egész falvakat, akik bizony tudnak min. két nyelven. Vidéki egyetem nyelvszakán elég sokan voltak ilyenek, valamint a sváb környék is eléggé javítja a statisztikát...

Celtic 2012.12.14. 23:08:14

@A Tyne folyó déli partja:
"mindenki tudott angolul, nem magyarul, nem?"

Ja, elirta, bocs.

"én írtam, nem dolgozott, hanem turistáskodott"

Az mas, akkor felreertettem. Akkor lehet, hoyg csak szepulnek az emlekek :)

"amúgy, a vidéket járó szociológus példája alapján lásd amit fent valaki írt, hogy az olyan országokban, amiket mindig példaként emlegetnek, mint pl. Finnország, se tudtak vidéken angolul, valahogy mégse...."

Nyilvan. Ezert fontos ismerni a mintavetelt. Egesz mas az eredmeny, ha egy nemzetkozi konferencia hallgatoit kerdezik meg vagy ha a tanyavilag lakoit, hiaba van valoszinuleg a masodik helyen sokkal tobb ember.

Videk: Na, itt viszont ellent kell mondjak. Teny, hogy egy svab/roman/szlovak faluban/kisvarosban eleg sokan beszelnek nemetul/szlovakul/romanul. De nem fog egy svab falu lakoja nagy esellyel romanul vagy angolul megszolalni. Magyarul vagy nemetul fog. Mondjuk, nekem is volt osztalytarsam, aki svab volt, munkatarsam is, egy jobaratom is (igaz, O felig svab, felig erdelyi magyar, lsd. otvenes evek), de mindegyik csak nemetul tudott, amit otthon hallott. Nem iskolaban tanultak, mint ma az emberek tobbsege, hanem hazulrol hoztak.

Volt regebben egy lap, az Ir gulyas, a Dublinban elo magyarok lapja. Ugy 1999 korul lattam a neten es ott meselte az egyik srac, hogy az ir csaj kerdezte tole: "Te nem tudtal angolul? Meg kellett tanulnod? De rossz neked...". Szoval az irek sem ketnyelvuek, hogy a Mann-sziget lakoit ne is emlitsem :)

Szoval annyira nem elterjedt videken a nyelvtanulas (vagy nem volt az), legfeljebb, ha valamelyik kisebbseghez tartozik a kornyek, mint pl. az en szulovarosom is. Akkor is a helyben elterjedt nyelvet ismertek az emberek, nem foglalkoztak azzal, hoyg dejolesz angolul tanulni es tudni. Az embernek az oroszorak utan amugyis hanyingere volt a nyelvtanulastol.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.12.14. 23:55:22

@Salzburg1: kurvára felesleges. Én voltam kinn, been there done that alapon. Persze nem a hegyes-völgyes svejcben hanem a lapos-sziklás-vizes-felhős-havas-jeges fineknél. Tudod mit? Megérte, szép volt jó volt elég volt. Mert mindenhol jobb de legjobb idehaza. És a magyar kaja a legjobb.

A Tyne folyó déli partja 2012.12.15. 14:11:42

@Celtic: nem megszépültek az angol kollégám emlékei, mert rögtön azután kérdeztem, hogy Pesten voltak. német sráccal ugyanígy.

én speciel szerettem az oroszt, és utána meg a kedvenc tantárgy sorrend a gimiben az volt, hogy angol, német. szóval mindig a nyelvek voltak az első helyen, szimplán azért, mert azokhoz kellett a legkevesebb energia a jó jegyhez...
süti beállítások módosítása