Egykulcsos adó helyett "flat tax"-t!

2012/12/02. - írta: Modor Tibi

Sajnos az a nagy büdös helyzet, kedves ellenzéki politikusok, fotelközgazdászok, önjelölt szegényemberek, hogy elegem van belőletek. Elegem van abból, hogy nektek semmi se drága, amíg máséból kell osztogatni - és ismét az én kőkeményen megkeresett pénzemre ácsingóztok, hogy randa, göcsörtös szőrös-karmos ujjaitokkal már megint az én pénztárcámban turkáltok, majd onnan kilopjátok azt, ami szerintetek nekem már úgyse kell, hiszen nekem így is elég marad, és George Harrisonhoz hasonlóan köszönjem meg szépen, hogy nem viszitek el az egészet. 

Próbáltuk szép szóval, észérvekkel, finom dorgálással-fejmosással, de sajnos irigységetek, kapzsiságotok és megosztó, pofátlan uszításotok nem ismer határokat. Így hát "a legjobb védekezés a támadás" alapon egy újfajta Nemzeti Minimummal állok elibétek. Nincs kedvem tárgyalgatni, kérni, győzködni, azt a fals érzést kelteni Bennetek, hogy mi itt esetleg "jóljárunk" vagy "kapunk", hiszen minden leadózott jó magyar forint az az én pénzem volt - és nem, nem Tőletek vagy akárki mástól KAPOM, hanem a munkáltatótól. Aki bármit is KAP ebben az ellátási láncban, az max. ti lehettek. És nem szívesen adok, nehogy azt hidd. Schluss, Punkt um, si gata.

Szóval megmondom, hogy lesz.

Ha nem tetszik az egykulcsos adózás, ahol a 200 ezret kereső 32 ezret, az 1 milliót kereső pedig 160 ezret adózik - bruttóbérével egyenes arányban, akkor hát áttérünk a tényleg igazságos, ám kevésbé szolidáris flat taxre. Itt ellenben nem a százalék, hanem a befizetett összeg lesz egyenlő. Egyenlő teljesítményért egyenlő szolgáltatás, hát nem?

Most mi a helyzet? Feltételezzük, hogy mindenki adózik (ez persze korántsem igaz), de induljunk ki ebből. Vajon kihez fog a mentő gyorsabban kiérni? Ahhoz, aki havi 160 ezer, vagy aki havi 16 ezer forint személyijövedelem-adót fizet az állam kasszájába? A kettő közül melyik gyermekének fog az állam színvonalasabb oktatást, táplálóbb kosztot, kátyúmentesebb-fényesebb utcákat, csillogóbb villamosokat biztosítani? 

Elárulom: annak, aki havi 16 ezret, vagy semennyit nem fizet.

Miért? A válasz roppant egyszerű, és ezt most el is mondom Nektek.

Mert aki havi 160 ezer forintnyi SZJA-t csenget, az inkább elmegy a magánkórházba, a gyerkőcöket inkább íratja a valódi kéttannyelvű magániskolába, az úthibákat közös pénzből javíttatják, villamosokat pedig legfeljebb a Híradóban fog látni, hiszen inkább jár taxival szórakozni. Hiszen nincs szüksége az Állam által biztosított szolgáltatások nagy részére.

Mi történik? Itt van a folyton irigyelt, általatok kirablásra, dézsmára, felakasztásra ítélt Gazdag Ember, akinek tízszer annyi milpengőt köszönhettek, mint bárki másnak - nem jár neki gázártámogatás, szociális segély, és még a közjavakból is sokkalta kisebb arányban fog részesülni.

Igazságos ez így? Természetesen nem.

Amikor, Te, mélyen tisztelt, "nem-túl-kapitalista-és-teljesítményorientált", ellenben a szegényebb rétegeket Ellenem hergelő, ám valójában nem túl rosszul kereső (demagógia ON) Politikus Embertársam valaha társbérletben laktál, akkor hogy osztottátok fel a költségeket egymás között? Egyenlő arányban, hogy a szegény "többet" fizessen, mint az, akinek gazdagok a szülei? Esetleg a nagyobb életteret (direkt volt) igénybe vevő annyival többet, arányosan? Vagy akinek több volt az ösztöndíja, az állta a rosszabb tanulók boroskóláit, vodka-tengeralattjáróit is inkább, hiszen úgyis együtt sírunk, együtt nevetünk? Epedve várom válaszod, kedves Padlássöprő Uraság.

Egyszóval: ha Te úgy érzed, hogy már igazságtalanul, aránytalanul túl sok a pénzed, és abból is az eddig kettő helyett négyszer mennél évente Kubára nyaralni, és ez így tarthatatlan - akkor segíts azokon, akik szerinted rászorulnak és megérdemlik. Van Neked elég, adj abból, oszd szét, mint valami Assisi Szent Ferenc. Akár faterodé is lehet. De kérlek, ne az én pénzemet, ne az én béremet ígérgesd másoknak, mert csúnyán megharagszom. Megharagszom én, Kurtz Ezredes, Nyelvész Józsi - és Miniszterelnök Úr jóindulatával se érdemes visszaélni.

Megtisztelő figyelmedet ezúton is hálásan köszönöm.

Dr. Modor Tibor

2012. december 2.

22 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vadkelet 2012.12.02. 18:24:10

Kár h a szarházi politikusaink ezt nem merik kimondani ennek a csürhének a képébe.

Asidotus 2012.12.02. 18:49:57

A probléma az, hogy akinek sokkal több van, az nagyon jó eséllyel nem azért van, mert ő több értéket teremt.
Egyszerűen, ő csak a lánc azon részén van, ahol többet osztanak.

Nadiposzi (törölt) 2012.12.03. 08:51:56

Királyok, hercegek grófok,
Naplopók és burzsoák,
Reszkessetek mert feltámad,
Az elnyomott proletár!

Tibikém, 18-19-ben, 45-46-ban is szar idők jártak a fajtádra, ne hidd hogy így marad minden.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.12.03. 09:58:23

Koldusdal

Étlen, szomjan, megköpdösve s kizárva,
sántán, bénán, süketen és vakon
járunk koldusdalunkkal házról-házra
jeges télidőn s izzó nyárnapon.

Ágyunk a kő, a könny a feleségünk,
borunk az árok, ételünk a sár,
de néhanap egy boldog házhoz érünk,
hol a szakácsnő bő moslékra vár.

Ilyenkor csak zabálunk és böfögve
iszunk és aztán, sok veszett bolond,
bénán bokázunk s elmondjuk röhögve,
hogyan rohadt le orrunkról a csont.

De ha oly házhoz érünk, hol kidobnak,
s ahol kenyér helyett szitkot kapunk:
onnan némán megyünk el, de titokban
a falra egy keresztet mázolunk.

Tovább megyünk a végtelen világnak
s megdöglünk egyszer egy vén csűr alatt,
a férgek undorodva megzabálnak,
de a kereszt a házon ott marad.

S egy lámpátlan, vad téli éjszakában
lesz egy barátunk még, ki arra tart,
megáll a háznál, körbe járja,
megáll megint s fölgyújtja majd.

Faludy György,
Grác, 1933 január 31

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.12.03. 10:15:17

Egy ilyen írásra úgy kell válaszolni, hogy minden dühünket, elfojtott indulatunkat a szerzőre okádjuk.
Külalak szempontjából ne ijedjünk meg a nagybetűk túlzott használatától, érzelmeinknek felkiáltó illetve kérdőjelek tömege adjon még több töltetet.

pocaklakó minimanó 2012.12.03. 12:23:01

"Esetleg a nagyobb életteret (direkt volt) igénybe vevő annyival többet, arányosan?"

Aki fogékony, érti/érzi az életteres hivatkozást.

Bordapapa 2012.12.03. 13:02:30

@vészmadár (pica pica):

Hmm, ez a Faludy vers is kellemesen bicskanyitogató. :)
Süt belőle a kommunista hozzáállás.

comad 2012.12.03. 13:03:30

@pocaklakó minimanó:
Nem fogékonyság kérdése, a közelmúlt némi ismerete kell hozzá (ha nem értettem félre és a Lebensraum-ról beszélünk).

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.12.03. 13:31:42

Újabb bizonyítéka, hogy a Modoros tematizálja a közbeszédet, és egyben az egész hazai politikát fáklyaként irányítja.

Már 4 hónapja megírtuk... és most tessék.

modoros.blog.hu/2012/08/05/a_nacik_is_ugyanolyan_emberek_mint_barki

Celtic 2012.12.03. 15:06:14

@Bordapapa: Jaja. Foleg hogy szinte atirasa a szinten Faludy-fele Villon-forditasnak. Villon meg a kommunistak Robin Hoodja volt a XV. (ha jol emlekszem, szaz ev ide vagy oda ) szazadban. Vagy a Robin Hoodok kommunistaja. Az biztos, hoyg valakinek a valakije, akarcsak ez a Faludy.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.12.04. 08:00:50

@Bordapapa: gondolom a nyilasok után a komcsik is pont ezért dugták börtönbe, hogy megőrizzék ezt a hozzáállást az utókornak.

stormy78 2012.12.04. 15:42:39

Örülök, hogy megérett a végre a téma egy cikkre. Hasonló vitákat folytattam az más véleményű barátaimmal, akik az utolsó gondolatra, mármint, hogy adakozzanak, ha nem tetszik a rendszer azt mondták, hogy "nem az ő felelősségük gondoskodni a rászrolóknak, hanem az államnak"..itt abbahagytam a vtát, mert értelmetlenné vált. Az a helyzet ezzel a "kurva orszéggal" (Gy.F.) hogy mindenki pártpolitikai oldalról közelít meg minden egyes kérdésté és ha az MSZP vezette volna be az egykulcsot, akkor most a jobboldal köpködne...

aztetszik 2012.12.04. 22:35:30

Szép cikk, lesüt róla, hogy nem egy szociáldemokrata az író... Sőt, valószínűleg az is megállja a helyét, hogy életében nem nélkülözött, hogy soha nem élt kispolgári/szegényes életet.
Tudod, a mai (dolgozó) lakosság 90%-a nem a szerencsés középosztályba tartozik, akiknek segített az egykulcsos adózás. Az adószabályok ilyen fajta változtatása az utolsó két évben pont a 90%-nyi magyarnak rontotta a lehetőségeit, életkörülményeit.
A kétkulcsos adó miatt valószínűleg a Májerköz utcájára csak 4m széles aszfaltot tudtatok húzni közösen a szomszédaiddal, havonta egyel kevesebbszer tudtál elmenni bulizni, sőt(!) az is megtörténhetett, hogy a BKV-t is igénybe kellett venned, ha hazafelé tartottál részegen. Mindeközben a mostani rendszer csak pár százezer ember életét tette nehezebbé, reménytelenebbé. Tudod, ami neked csak 10.000Ft, az nekik egy heti élelem...

Az egykulcsos adóval 500 milliárddal kevesebb folyik be az államkasszába, és ezt olyan adókkal pótolják, aminek sokkal nagyobb kihatása van a keveset keresőkre, mint a két kulcsos adónak a sokat keresőkre. Ennyi a lényeg.

Na, kidemagógkodtam magam. Egyébként igazad van, csak fáj látni, hogy ennyire nagy az irigység, főleg ott, ahol minden megvan...

Szép napot!

aztetszik 2012.12.04. 22:53:32

U.I: remélem érzitek, hogy egy ilyen cikkez egy ilyen komment azért dukált

Üdv!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.12.05. 10:32:36

@aztetszik: Hát ja, ez tényleg elég demagóg lett... :-) Szerintem indulj a választáson.

Közlekedőedény (törölt) 2012.12.07. 09:15:25

@aztetszik: lehet a magasabb jövedelműeket jobban adóztatni (mint ahogy most is van a szuperbruttóval, 20,xx %), de azért az utóbbi években szokásos 32-36-40%-os rablókulcs azért pofátlanul sok volt. Most aki kétszer többet keres, kétszer többet adózik, igazságos. Ami el lett rontva, hogy úgy vezették be az új adózást, hogy az alacsonyabb jövedelműeknek ténylegesen kisebb lett a pénzük. Ahhoz meg, hogy van, aki többet keres legálisan, se a kisjövedelműnek, se a nagyjövedelműnek semmi köze.

Sajnos egyesek úgy gondolkoznak, hogy aki 250,000-nél többet keres, az gazdag (mivan?!), és lényegében ha a fizetése több, mint 250,000 Ft, akkor az összes efeletti részt le kéne adóznia. Nyilván ;)

.com 2012.12.07. 16:26:06

Tibi,
ez akkor lenne korrekt, ha adozok eloszlasa ala betennel meg egy diagrammot
A befitetett osszegek merteket....es kiderulne, hogy a jobbfelen allo oszlopnyi ember tobbet fizet be,mint az osszes tobbi egyutt
legalabbis nalam a cegben igy van... a top 40 befizetese egyenlo a tobbi 470-el...

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.12.07. 16:52:29

@.com: Ha adsz ilyet, nagyon megköszönöm. Sajnos nem találtam sehol ilyet, nem sulykolják kellőképpen...

.com 2012.12.07. 17:06:50

@Modor Tibi: megprobalom
meg nem csinaltam semmit, ne koszond!

böbi 2012.12.21. 21:22:25

Szia Tibi,
köszönöm hogy felhoztad és így megfogalmaztad a témát.
A poszt sugallata alapján én 'gazdagnak' számítok, de ahonnan ezt elértem az nem mindenkinek sikerült volna. Vért hugyoztam kábé. Viszont ennyi befektetett energiával más élethelyzetű ember is kellemes pozíciót érhet el, bár tudom ez ma nem divat, hogy keményen odategyük magunkat valamiért. Könnyebb kérni és felháborodni. Nem tudomást venni arról hogy válság van és neadjisten nem alanyi jogon jár mindenkinek egy lakás vagy egy autó.
A választásokat sem sajnos én döntöm el, hanem azok akiknél a demagógia betalál. Persze azt szintén divat nem felfogni, hogy olyan megoldás nincs, ami mindenkinek és mindig kedvezni fog, hiszen nem így működik a rendszer (i.e. a demokrácia)
Érdekes hozzám senki sem jött oda kb 2002-től 2010 végéig, hogy mennyire sajnáljuk, hogy a bruttó fizetésed (világéletemben hófehér módon foglalkoztattak) felét kapod csak meg és ne szomorkodj. Persze 2011-től, amikor pofátlan *eciként már a fizetésem 2/3-át meg mertem kapni és mondjuk emiatt a nettóm növekménye hatszámjegyű volt, akkor persze 'ellenség' lettem. Hozzáteszem, hogy az angoloknál kb szintén ez a 2/3 jön ki, akkor most hogy is van ez?
Biztos hogy az új rendszer a szemét igazságtalan és az még véletlenül sem fordulhat elő, hogy az előtte 8 évben volt valami sunnyogás?
Akik meg azért nyekeregnek, hogy miért nem jó magasak a 'gazdagok' szja kulcsai, annak ajánlom hogy nézegesse az effektív szja terheléseket (amit ténylegesen az összes bevallott jövedelemre adóként megfizettek) a korábbi években.
Olyan finomságokról már nem is beszélek (jónéhány cikk található róla), hogy képtelenség az én nyugdíjaskoromban majd az, hogy az eltörölt járulékplafon (kb éves 8m) feletti részre is megfizetetett nyugdíjjárulékomnak megfelelő arányos nyugdíjszolgáltatást kaphassak, vagy akkor itt ez egy második szopatás legyen, mert 'gazdag' vagyok.
süti beállítások módosítása