A toleráns ember

2012/10/19. - írta: Modor Tibi

Bejegyzés alcíme...

Az alul írottak természetesen iróniaszűrővel ellátott okulárén vagy lornyonon keresztül figyelendők, tehát mi nem így gondoljuk valójában, csak viccelődünk!

Toleráns - vagy liberális, ha úgy tetszik. Mostanában ellenzéki, de már biztos nem sokáig. Bár sok, lelkében társadalom- és pártfüggetlen gondolkodó kesereg azon, hogy a "liberális" mára szitokszóvá alacsonyodott - azért ne tegyünk le róluk. Az eszme csupán kicsit pihen, de az igény talán minden eddiginél nagyobb lesz rá. Örök kérdés természetesen, hogy a liberalizmus eddig itthon ismert válfaja helyett/mellett kialakulhat-e egy pl. nemzetibb vagy szociálisan érzékenyebb irány, de ezt majd a következő évek eldöntik. Addig pedig élvezkedjünk egy jót a néhol kicsit rosszindulatú általánosításon. Figyelem ismét: természetesen ez mind-mind csak torzítás, görbe tükör - egy elvakult fidesznyik szemével írtuk, tehát mi valójában tökre másképp látjuk.

 

A liberális alapvető és minden fölé helyezendő értéke a személy és a gondolat szabadsága. Ne legyenek retrográd korlátok, előítéletek, önkényes szabályzások: legyen szabad a szó, az emberi megnyilvánulás, vélemény. Kezeljük minden embert tiszta lappal - felnőttként, adjuk meg neki a tiszteletet - és tartsuk is tiszteletben, ha valaki másképp gondolkodik.

Persze ezt egy kicsit pontosítani kell: a liberális természetesen mindig csak a saját maga és a hozzá hasonlóan vélekedők szabadságát szeretné korlátlan módon biztosítani. Lehessen dohányozni, kanabiszt fogyasztani, megmondani, személyeskedni, közszereplőket, egyes nemzetiségeket, kiragadott vallásokat gúnyolni. A szó természetesen szabad - neki. Néha megengedően saját magán is hajlandó viccelődni belső körben, de mástól ezt kevésbé tűri el.

És hogy nehogy átessen bárki is a ló túloldalára, azonnal - a nemes cél érdekében, jó szándékkal - szabályoz (ld. békeharc!). Szükséges ugye a gyűlöletbeszédet korlátozni, a holokauszttagadókat büntetni, uszító vagy velünk szimplán nem egyetértő közösségeket törvényellenessé nyilvánítani, szerintünk éppen arra érdemes járműveket a városból kitiltani, erőszakos igét hirdető együttesek koncertjeit meghiúsítani - hiszen ők már a mi szabadságunkat korlátoznák. És azt nem szabad engedni, mert ott végződik a mi szabadságunk. Élni és élni hagyni, de ha valaki minket nem hagy élni, hát azt mi se hagyjuk! Ha alapítunk egy, a sajtó- és szólásszabadságért küzdő csoportot, akkor mindent megteszünk annak érdekében, hogy üzenetünk minél több emberhez jusson el: velünk azonos platformon álló művészeket, hírességeket szólaltatunk meg, és az Eszme jegyében terjesztjük mondandójukat. Kivéve természetesen, ha esetleg a Művész nem pont azt és úgy mondja, ahogy azt mi érdekünk kívánja. Ilyenkor mégis kis utólagos korrekcióra szorul a média. Az offolás az azért más tészta! Kicsike felülbírálata a népítéletnek belefér, amennyiben úgy látjuk, hogy az így is a Nép javát fogja szolgálni hosszú távon.

A szabadelvű ember természetesen az egyént mint olyat nézi, vele szemben megértő, és nem ítélkezik előre. Nem gondolkozik sémákban, közhelyekben. Nem egy előregyártott értékrend-csomag szerint gondolkozik és érvel. Hisz abban, hogy mindenki egyén szerint alakítja ki világnézetét, és nem hagyja, hogy azt megmondják neki. Így hát nem tudja elképzelni, hogy lehet valaki úgy jobboldali, hogy közben nem gyakorló keresztény vagy hívő és eljár a kocsmába - vagy egyáltalán szóba áll bárkivel, aki homoszexuális, szláv vagy fekete-afrikai származású. Hiszen ha valaki jobboldali, akkor az csakis egy bálványimádó, kirekesztő fasiszta lehet és általában népirtásra vágyik - szexelnie meg kizárólag sötétben, misszionáriuspózban, gyermeknemzési céllal szabad. A Bibliában is így van - bár azt sose olvasta, a végét meg pláne nem - kevésbé olvasmányos. Aki meg nem tartja be pontról pontra a Tanítást, az álszent és hazug.

Mások származását firtatni aljas dolog. Ő is éppen ezért csak akkor folyamodik ehhez az olcsó, de hatásos eszközhöz, ha a hozzá képest másként gondolkodókat kell megbélyegeznie. Egyfajta görbe tükör, a saját fegyverével győzzük le őket, stb... Nem kívánva felismerni, hogy a magyar nacionalizmus minden ága legendásan befogadó-asszimiláló - szívesen megtiltaná a tót-rác-oláh-sváb származású, de magyar érzelműeknek a magyarkodást. Főleg persze a határon túliaknak, mert ők nem itt adóznak - de aki itthon nem adózik, azt védeni-támogatni kell, na mindegy, elkalandoztam. Hiszen aki nem szittya vérű, azt a dzsobbikosok ki akarják irtani, nem? És mit nyomja a fajgyűlölő szöveget, ha ilyen fekete hajú zsebnáci? Őt vitték volna el elsőként bizonyára a németek. Családdal ugyanez. A Terror Háza ocsmány módon állítja pellengérre egyesek szüleit, és a gyerek mit tehet arról, hogy a felmenői mit követtek el. Természetesen ha nekünk nem tetsző egyénekről van szó, akkor azért itt-ott kiszivárogtatjuk, miket követett el vagy hagyott jóvá az apuka-nagypapa 60 évvel ezelőtt. Mind áldozatai vagyunk a XX. századnak, lépjünk már túl rajta, csak előbb csukjuk már le a Képírót meg a Csatáryt - de az se baj, ha csak simán meghalnak. Ő természetesen sváb-nemesi magyar származású, nagyanyja még nem tudott magyarul, és birtokaik voltak a Felvidéken meg Erdélyben, és a kutyabőr még mindig ott van a szekrényben, ő maga bérmálkozott, aztán még konfirmált is - persze nem mintha ez számítana, csak úgy mondja.

A liberális harcol és tesz is a gyűlölet ellen - méghozzá stigmatizálással, démonizálással. A szavakat kiragadja, kiforgatja, átértelmezi, az unalomig sulykolja - megbillogoz, lejárat, bemocskol. Kötél, Lézer, Szíriusz, csavarodott DNS, koki és saller. Kötél, Lézer, Szíriusz, csavarodott DNS, koki és saller. Kötél, Lézer, Szíriusz, csavarodott DNS, koki és saller. Kötél, Lézer, Szíriusz, csavarodott DNS, koki és saller. Még mindig vicces, ugye? Gyorsnaszád, Kusza Szem. Akármit mondasz, azt kellő mantrázással ellened fordítja. Jön az Orbán-beszéd, már szorgosan füstölnek a kis, nikotintól megsárgult, néhol remegő értelmiségi ujjak a klaviatúrán, hogy legyen mit azonnal kiszórni a blogra. Ne akarj a pellengérjére kerülni soha. Harcol a gyűlölet ellen - amíg kormánya van hatalmon, csöndre és türelemre inti a hangoskodókat és a gyűlölet sípjait - ellenzékben viszont ijesztő, beteges gyűlölettel pocskondiázza a kormányt és a tőle eltérően gondolkodókat.

És ezen nem tud túllépni: a lejáratás, tagadás reflexből jól megy, de arra több mint két évtizede képtelen volt, hogy bármit is kitaláljon-kifejlesszen, ami MELLETT tényleg ki tud állni, és amivel valóban tömegeket tudna megszólítani. Hacsak nem a "több segélyt a nem dolgozóknak" az a nemes eszme, ami összerántaná ezt az amúgy jobb sorsra érdemes kis csapatot. Semmivel nem lehet jobban zavarba hozni, mint amikor a sok orbánozás után rá mersz kérdezni, hogy akkor kire kellene szavazni, illetve ő kire fog. Hebegés-habogás, félrebeszélés lesz a válasz - esetleg remegő kézzel, tükörbe köpve - mondva: hát ők se voltak szentek, de hát ami most megy, az már mindennek a teteje...

De ne csüggedjünk: szerinte igenis szükség van egy normális jobboldali pártra, valójában ő maga is jobboldali. Csak nincs miből választani. Szerencsére gyűlnek a normális jobbos-keresztény emberek, akikkel lehetséges párbeszédet folytatni végre: Balavány, Ángyán, Mellár, Bod Péter Ákos, (régebben) Dávid Ibolya - esetleg egy új Centrum Pártot is sikerül majd alapítani, hogy ne a jaffások uralják a nemzetinek csúfolt szegmenst. Bárkit képes a naftalinból előrángatni, leporolni, kifényesíteni, hogy az - a jobboldali szavazókon kívül - újra vonzó lehessen, lehessen tévében valódi jobboldaliként mutogatni. A JOBBOLDALISÁGOT nagyon-nagyon kihangsúlyozva. Mert a Fidesz egy kádárista-bolsevik párt, bár egyben szegényellenes is.

De egyvalamiben tényleg előnyben van: ez pedig az értelem, az ész. Aki művelt, tanult, intelligens - az csakis liberális gondolkodó lehet. Ennek megfelelően vitázás helyett a másikkal inkább csak simán pökhendi, lekezelő. Neki nem kell érveket-ellenérveket egymás ellen ütköztetnie, hiszen ő már eléggé művelt ahhoz, hogy mindig igaza legyen. Akár érdemi vita nélkül is. Szóba kerülhet diplomáinak száma, szakiránya, a szakdolgozat és a kutatás témaköre - de ő valószínűleg papír nélkül is műveltebb a fröcsögő, erőből politizáló ellentábornál.

Áh, ez a nép nem érett meg a demokráciára. Igazából nem szabadna mindenkinek szavazni - de ez nem az értelmi cenzus meg a regisztráció, hanem azokat kéne kizárni, akik az elmúlt két évben folyamatosan lejáratták az országot, akár a szavazatukkal is. Fideszdroidok, hívők, narancsköd, narancsszínű szemüveg, jobbikos nácik, csuhások térdre-imára... meg kell akadályozni, hogy ezek újra hatalomra jussanak. Mindegy, hogy hogy, de valahogy meg kell mutatni nekik, milyen az igazi demokrácia, még ha többen is vannak. Előbb-utóbb megszeretik, rájönnek majd, hálásak lesznek még.

 

Hozzászólásod előzetes moderáció után jelenik meg.
77 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BBEN 2012.10.19. 10:18:18

Erre már nagy szükség volt.

2012.10.19. 10:33:28

Prima kis poszt.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2012.10.19. 11:16:35

A bejegyzés elején található "mosakodó" szöveg, hogy "mi ám nem is így gondoljuk, és ez irónia" zseniális húzás, önmagában is egy gyöngyszem.

[c] 2012.10.19. 11:23:04

Ez nem modorosposzt. A szerző egyszerűen csak kifejti, miért rühelli a liberálisokat.

sTormy 2012.10.19. 11:27:30

Az a baj, hogy az itt leírt, valóban létező banda annyira folyik már a csapból is, hogy szinte mindenki azt hiszi, hogy tényleg ők a liberálisok, és az a liberalizmus, amit művelnek. Pedig nem.

Donjon 2012.10.19. 11:40:33

Ehhez már csak egy ideiglenes moderáció kellene és tökéletes lenne a liberális nirvana.

Drago Brutic 2012.10.19. 12:51:28

Ej pedig mit nem adtam volna, ha Taki bácsi "élvezetet okoz" a műhelyben Veress úrnak. Talán Taki az elferdült pederaszta liberális előképe?

Drago Brutic 2012.10.19. 13:07:53

Mindenesetre bizonyított, hogy Horváth Ádám a magyar Pasolini vagy Soderbergh, a Szex, hazugság, videó pedig egy bájos babamatiné a Szomszédokhoz képest.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.10.19. 13:14:06

én régebben liberálisként gondoltam magamra, néhány évig liberális konzervatívként, aztán egy ideje már nem gondolok magamra, mert van csajom.

az engem ismerők, ezzel párhuzamosan, régebben koszos, lóhajú rockernek gondoltak, kicsit később nem koszos, nem lóhajú rockernek, most meg arra gondolnak, hogy a "kurva anyját, de jó segge van a csajának".

Azt hiszem, a nemzettest szempontjából mindenképp üdítő ez a fejlődés...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.10.19. 14:15:54

amúgy az milyen konspiráció, hogy az index-címlapon egy vastagbőr-cikk mellé is azt írták: modoros?

balage_81 reloaded (törölt) 2012.10.19. 14:28:27

ügyes kis provokáció, de nem hiszem, hogy felháborodott szadeszesek garmadája lepi el a blogot, hogy megvédje a liberalizmust. amit a szerző leír, az egy nagyon sajnálatos mentalitást mutat be, csak az vele a probléma, hogy az összes randasága ellenére még így is szimpatikusabb, mint amit a szerző és barátai képviselnek

így a bejegyzés legfeljebb egy jól sikerült kapura lövés, de semmiképp sem gól

combo hadnagy 2012.10.19. 15:09:35

@vészmadár (pica pica): Respect, egész jól összefoglaltad a lényeget.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.10.19. 15:28:51

@Kurtz ezredes: a mi felemelkedésünkért dolgozik, megérdemli. kólás dobozt még nem sikerült zsákolnom tőle

"Marikanéni" 2012.10.19. 15:31:16

Igazi liberálisként, én betiltanám ezt a blogot, meg a hozzá hasonlókat!

SchA · http://katpol.blog.hu 2012.10.19. 15:32:22

Sosem szoktam kommentelni erre a blogra, de ezért most őszinte respect. Az év posztja.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.10.19. 15:36:07

Az előzetes moderáció nem Férfias.

Szandeeekahh · http://twod.blog.hu/ 2012.10.19. 15:46:09

nagyon szomorú, már az indexet se lehet olvasni, komolyan ezentúl már csak az online hvg-t nyitom meg. nem gondoltam volna, hogy odáig süllyedünk, hogy ilyesmi megjelenhet a címlapon, ez tényleg abszurdisztán. persze ott, ahol a vezénylő tábornok úrnak még mindig vannak hívei, nem is lehet másra számítani. jó szórakozást kívánok a birkamenethez kedves Tibor, remélem legyőzitek az IMF-et. egyszerűen hihetetlen, hogy miattatok kell elköltözni innen...

nadivereb 2012.10.19. 16:02:21

Ó, azok a drága álliberálisok, akik a "szabadjon bármit, kivéve, ami nekem nem tetszik" elv szerint élnek. És tényleg elhiszik magukról, hogy ők liberálisok, és ha én megjegyzem nekik, hogy a logikájuk sántít, akkor én leszek a rohadt elnyomó náci. Ha sarlókalapáccsal a kezemben mondom meg nekik, akkor is náci vagyok.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.10.19. 16:03:36

@balage_81 reloaded:
Teéretted egészen biztosan nem, épp tegnap beszéltük ezt meg Vele.

combo hadnagy 2012.10.19. 16:05:24

Jól megmondtad, Tibi, mint Fábry a Pártkeltében.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2012.10.19. 16:41:22

Erre a posztra megérte ennyit várni. Könnyes lett a szemem tőle.

Persze lehetett volna még fokozni, kulcsszavak: romkocsma, tarr béla, greenpeace, biciGli, meleg stb.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.10.19. 17:07:50

igen, és az igazi liberálisoknak olyan nikkje van a webkettőn, hogy: "OrvBán a felcsúti cigány törpe monnyon le!", de tök komolyan, ilyenek kommentálnak rasszizmus ellen meg a vincenten csak a wordpress márja blogján nem mer arra nem kommentel a lónak a büdös fasza se

Semper Fidelis 2012.10.19. 19:30:51

Ez jó volt. És az a baj, hogy igaz. Még akkor is, ha kikarakírozás akart lenni.

Styxx 2012.10.19. 20:14:03

Mondjuk ez szerintem annak az összegzése, ahogy az egyébként kiváló hagyományokkal bíró magyar liberalizmus elkurvult a Szadesz
Pető, majd Kuncze és pláne Kóka vonalával, Tölgyessy háttérbe szorításával. Szerintem aki a holotagadás büntetése mellett áll ki, az nem liberális, függetlenül attól, hogy morálisan megvetem azt, aki tagadja a holot, de a szólásszabadságot ne korlátozzuk, és a tudományos kutatási szabadságot sem.
"A Bibliában is így van - bár azt sose olvasta, a végét meg pláne nem" ez a leleheletkönnyű szalonzsézés 20 pontos.
A Taki bácsis jelenet fasza, de lehet, hogy hülye vagyok, vagy késő van, nem értem az összefüggést a poszttal.

wilson77 2012.10.19. 20:29:12

Kedves Nép!

Azt hiszem, így gondolkodik az, aki csöppet sem liberális, viszont van valamiféle tévképzete a szabdelvűségről, meg már hallott is róla valamit az indexes fórumokon, budai vagy vidéki kocsmákban s kellőképpen eluralkodott rajta a libsizés.

:DD

üdv:
-wilson

Ps. Az alul írottak természetesen iróniaszűrővel ellátott okulárén vagy lornyonon keresztül figyelendők, tehát mi nem így gondoljuk valójában, csak viccelődünk!

erisz 2012.10.19. 20:32:51

@Szandeeekahh: Sajnálom, hogy senki nem kezdett veled szájtépésbe. Már a trollok sorsa sem a régi. :(

2012.10.19. 20:41:02

Zseniális poszt :)

43 2012.10.19. 20:44:50

copypapers rászoktak

sírjatok 2012.10.19. 21:00:30

"Hozzászólásod előzetes moderáció után jelenik meg."

Hű, ez telibe :)

qwertzu 2012.10.19. 21:17:14

Kim4radtak a dem0_kratikus min1mum helyreállítói, akik szerint az a dem0_kratikus, hogy ha nem az kapja a legtöbb szavazatot, akinek szerintük kéne, akkor inkább kijelölik a nyerteszt.

politologus · http://politologus.blog.hu 2012.10.19. 21:30:05

Amiket a szöveg karikíroz, azok nem a liberálisok tulajdonságai és szokásai, hanem a politizáló embereké. A politika alapja, hogy van a mi és az ők: mi jól gondoljuk, ők rosszul hiszik, mi megértjük, ők nem ismerik fel, mi jól csináljuk, ők folyton elszúrják - ezért szavazunk MI-re, és nem az ŐK-re.
Jelentessétek meg néhány hónap múlva picit átigazítva a cikket más ideológiákra, nagy egyetértés fogja kísérni őket.

Sadist 2012.10.19. 21:54:49

@Kurtz ezredes: Kapufa, miniszterelnök az avatar képe. De nyugi, ha nyeri a következő választást is, akkor tényleg megkoronáztatja magát :)

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2012.10.19. 22:06:53

Annyira olyan jó az írás, hogy már az első bekezdés után Szomszédokat nézek a youtube-on, és ezt ide is beírom. :D

kennyking 2012.10.19. 22:57:04

Tökéletes poszt.Gratulálok! Mindazonáltal megjegyezném, hogy a poszt írójának nem volt túl nehéz dolga, mert a Vincent, kettős mérce és társai blogok kommentjeit csak be kellett kopizni és a szóismétléseket törölni.( Na, az volt a meló!)
egyébként szerény személyemet a vincentről törőlték, mert többször nem egyezett a véleményem a blog írójáéval.

radikalisviccek 2012.10.19. 22:59:05

le a kalappal :D

főleg ez a legjobb a szólásszabadságért sipákolóknál:
"Hozzászólásod előzetes moderáció után jelenik meg."

:D ezt dotoho, Balavány-kelevény, dopeman meg a többi ilyen idióta is remekül alkalmazza :D

Thresher 2012.10.19. 23:43:51

Érdekes ez a liberális-náci csata ebben az országban:

A szélsőjobbnak mondott csoport, ami ugyanolyan ellenségképet, eszközt és ideológiát használ mint a náci, (és ők természetesen nem nácik), vegzál egy olyan liberálisnak mondott csoportot, ami ugyanolyan logikát, nyelvi megoldásokat és kirekesztést használ mint a nácik. (De természetesen ők se nácik.)

Eközben a keresztény-polgárinak mondott kormányzati erő, melynek a magántulajdonhoz és más vallásokhoz való viszonya inkább kommunista, ujjal mutogat egy olyan szocialistának mondott politikai oldalra, melyeknél a magántulajdon kívánatosabb volt a köztulajdonnál.

És akkor 2 év múlva menjünk szavazni.

bgp 2012.10.20. 00:57:30

@Thresher: Egyetértek, kb. ez a helyzet.

a távoli rokon 2012.10.20. 01:34:18

szevasztok jóestét, hajrá Fidesz...
de minek ez a sok duma Bélám?:P

balage_81 reloaded (törölt) 2012.10.20. 01:48:32

@Kurtz ezredes: semmi indoklás, csak simán egy "nem"? meg tudnátok majd beszélni újra?

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2012.10.20. 02:02:55

ezt most nem értem! az egészet! mi ez? ki mondja ezt?

neoteny · http://word.blog.hu 2012.10.20. 05:57:16

Igen, igen, de a munkahelyi WC teleszarása akkor most a tolerancia vagy az intolerancia ismérve?

Namir 2012.10.20. 10:25:31

NAGYON tetszett!

"a liberális természetesen mindig csak a saját maga és a hozzá hasonlóan vélekedők szabadságát szeretné korlátlan módon biztosítani."

"A szó természetesen szabad - neki. Néha megengedően saját magán is hajlandó viccelődni belső körben, de mástól ezt kevésbé tűri el."

"a nemes cél érdekében, jó szándékkal - szabályoz (ld. békeharc!)."

"Szükséges ugye...velünk szimplán nem egyetértő közösségeket törvényellenessé nyilvánítani"

"Mások származását firtatni aljas dolog. Ő is éppen ezért csak akkor folyamodik ehhez az olcsó, de hatásos eszközhöz, ha a hozzá képest másként gondolkodókat kell megbélyegeznie"
(pl. Orbánról terjesztett ballib pletykák)

"A liberális harcol és tesz is a gyűlölet ellen - méghozzá stigmatizálással, démonizálással. A szavakat kiragadja, kiforgatja, átértelmezi, az unalomig sulykolja - megbillogoz, lejárat, bemocskol..."
(pl. Kövér "köteles" beszéde)

"Akármit mondasz, azt kellő mantrázással ellened fordítja."

"...a lejáratás, tagadás reflexből jól megy, de arra több mint két évtizede képtelen volt, hogy bármit is kitaláljon-kifejlesszen, ami MELLETT tényleg ki tud állni, és amivel valóban tömegeket tudna megszólítani."

"Aki művelt, tanult, intelligens - az csakis liberális gondolkodó lehet. Ennek megfelelően vitázás helyett a másikkal inkább csak simán pökhendi, lekezelő. Neki nem kell érveket-ellenérveket egymás ellen ütköztetnie, hiszen ő már eléggé művelt ahhoz, hogy mindig igaza legyen. Akár érdemi vita nélkül is."

Jól összefoglalása a hazai felszínes, valójában nem liberális, hanem csupán szabados felfogású, másokkal azonban intoleráns "mindent szabad, de csak nekem" embereknek.

zajos1 2012.10.20. 11:26:48

Az ember szabadságának vannak korlátai, még pedig a másik ember szabadsága, az egyén jogait nem lehet a közösség jogai fölé helyezni, hanem azon belül kell biztosítani, a kötelességeivel együtt. A liberalizmus ezért nem lehet uralkodó, mert nem az emberiség van valakiért, hanem a személy a társadalom része. A libsik ezt felejtik el, és ezért utálják őket...

zajos1 2012.10.20. 11:44:00

@Somló November: Hát na ja, és ők náciznak...

rajnaig 2012.10.20. 12:07:49

Nagyon jó poszt. Mikor jön az ellenoldali? Tibi feltétlenül vedd bele azt, amikor ifjú Fidelitasos magyarázza, hogy neki van ám egy személyes ismerőse, aki évek óta ismeri a Bajnait/Gyurcsányt/Mesterházit, és mekkora egy drogos/tolvaj/szarember? Amikor meg a vezér itt-ott az országban elhintett ezer hektárjaira kérdezek rá, akkor arról ő nem tud semmit? Most komolyan mekkora a realitása annak, hogy a teljes Fidelitas napi szinten spannol a ballibberek kedvenc figuráival, a sajátoldalról meg nem ismernek senkit?

forgalomkorlatozas · http://forgalomkorlatozas.blog.hu/ 2012.10.20. 13:28:07

Nagyon jó poszt.
Alapvetően nem értek egyet azzal, hogy ez a liberálisokról szól, de ha már így írtátok meg, mindent megadnék azért, hogy ezt (ami a postban van) elmondhassátok, leírhassátok, és ha már leírtátok, akkor mindent megadnék azért, hogy ez az írás megmaradjon és minél több ember megismerhesse.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.10.20. 14:09:48

@balage_81 reloaded:
Tudnánk, de sajnos ugyanolyan kiforrott, magabiztos, tudatos geciládák vagyunk, mint Ő. Nem fogjuk.

KürtiT (Tromb74) 2012.10.20. 19:26:23

Ebből számomra annyi jött le, hogy Tibi is szokott szexelni meg kocsmába járni.

Ritchard Börtön 2012.10.20. 21:30:39

Nem tudom, miért, de a Modoros azért néha tisztességesen mellémegy. Nagyon sokan félreértelmezik a liberalizmust, de aki a liberalizmust komolyan veszi, annak valóban ez az élete. Én azt érzem, hogy ebben az írásban puffognak a jobboldali, liberálisellenes frázisok, amik a rendszerváltás óta keltik a hangulatot a liberális gondolkodók ellen. Én nem mondom, hogy a liberális eszme tökéletes, de azért nézzük meg a médiát, a szólásszabadságot most, és nézzük meg akkor, mikor liberális párt is kormányzó szerepet töltött be. Ma gyakorlatilag nincs szólásszabadság, a közmédia egyszerűen már nevetségesen irányított. Ami a véleménnyivánítást illeti, szintén picit túllő a célon a cikk, mert a szólásszabadság, az ideológiai és vallási szabadság nem azt jelenti, hogy mindenki azt mond, amit akar. Amikor liberális gondolkodásmód is volt a közigazgatásban gyakorlatilag senkinek nem eshetett (és nem is esett…) bántódása. Ma pedig egyeseknek félni kell, ha az utcára kimennek.
Magyarországon a rendzerváltást gyakorlatilag a mai, vagy akkori liberális gondolkodók csinálták. Ők csinálták a szamiszdatot, ők dolgoztak illegalitásban, ők vállalták a rendszer elleni fellépést, még akkor is, ha gyakran letartóztatták őket. Nélkülük soha nem lett volna rendszerváltás! Akkor hol voltak azok, akik ma a liberálisokat ekézik? Vagy akik közvetlenül a rendszerváltás után ekézték? Azok a gondolkodók ma már idősek, nincsenek úgy benne a közéletben, de ne felejtsük el, hogy a demokatikus ellenzék volt az, aki egyáltalán az előfeltételeit megteremtette annak, hogy ma itt oszthaja mindenki az észt. Akkor hol voltak azok, akik ma a liberálisoktól féltik a demokráciát? Azért ezen érdemes elgondolkodni...

KürtiT (Tromb74) 2012.10.20. 23:26:18

@Ritchard Börtön: A liberalizmust sajnos a liberálisok is félreértelmezik. A poszt ezért találó (sajnos).
A politikailag aktív liberalizmus manapság egyenlő a céltalan nyivákolással (talán ez a legsajnálatosabb).
A rendszerváltás előtti és utáni liberalizmus nem ugyanaz. Jó példa erre drága Miniszterelnök Urunk (áldassék a neve), aki a rendszerváltás egyik legjelentősebb liberális alakja volt, ma pedig simán beülne Kádár elvtárs székébe különösebb fintorgás nélkül.
Az ideológiai- és vallásszabadságnak pedig azt kellene jelentenie, hogy mindenki azt mond, amit akar, és olyan vallású, amit választ magának. Pont nekünk, liberálisoknak kell belátnunk, hogy egy eszme v. nézet nem attól fog eltűnni, mert tiltják vagy büntetik. Az meg kifejezetten káros ha a nacionalizmust megpróbálják összemosni a sovinizmussal.
És azt is be kellene látni végre, hogy nacionalizmus nélkül nem nagyon tud hatékonyan működni egy nemzet, de egy állam sem. Egyszerűen kellenek olyan közös értékek, ami mentén meghatározhatjuk magunkat.
Jó, hogy a sajtószabadságot említed, mert az pont a modern nacionalizmus vívmánya Magyarországon, amitől persze még nem mentes a liberalizmus eszmeiségtől.
A poszt errősége, hogy pont arra a kínos részletre világít rá, hogy ma Magyarországon a liberalizmus lényegében kizárólag a kormány ellenében határozza meg magát, de sem alternatívát sem pedig önnáló értéket nem mutat fel. Következésképpen következetlen és céltalan.
Lassan nem ártana összerakni egy koherens és életképes pártot, aminek van programja, van viziója és vannak politikusai.
Mert a Fidesznek - bár olyanok amilyenek - vannak politikusai, programja és viziója. Viszont alternatívája az nincs neki (mondjuk aki ennek örül, az szerintem nem normális).
És a legjobb bekezdés tényleg az, ami a NORMÁLIS jobboldali párt utáni sóhajtozást írja körül. Ebben a modorosságban én is bűnös vagyok :D, mert valóban örvendenék egy konzervatív jobboldali pártnak, ami a demokrácia hagyományait tekintené értéknek, esetlegesen némi felkészültséggel is rendelkező politikusokra bízná az országot.

Ritchard Börtön 2012.10.21. 08:38:51

@KürtiT (Tromb74):

Kedves KürtiT

Én nem értem, hogy a liberalizmusnak miért kellene bármiféle alternatívát nyújtania vagy kínálnia a mindenkori politikai rendszerekkel szemben. A liberalizmus nem egy párt, hanem egy eszme. A szabadságvágy és a kritika eszméje egyszerre, nem pedig gazdasági és politikai program. Én azt gondolom, hogy a liberális gondolkodóknak - akik közé had soroljam magam is - alapvető dolga egy kritikai szemlélet megvalósítása a földhőzragadtakkal, konok elvhű rendszerekkel szemben. Nem véletlen, hogy az újságírás egy liberális műfaj. A tényfeltáráshoz, az igazság kendőzetlen kimondásához kell a liberális szellemiség, és mi médiamunkások ebben érezzük a motivációt. Az embereknek joguk van hozzá, hogy mindenről tudjanak. A liberális értelmiség indulata és intellektuális főlényeskedése bár néha túlzás, de valljuk be, hogy egy ilyen féldiktatúrában (már szerintem teljes diktatúrában) abszolút érthető. A cikk írója nagyon félreérti ezt. Írja, hogy "Neki nem kell érveket-ellenérveket egymás ellen ütköztetnie, hiszen ő már eléggé művelt ahhoz, hogy mindig igaza legyen." Akinek lételeme a szabadság, a szabadságért való gyakorlati és intellektuálsi kűzdelem ennyi idő után el tud jutni abba a stádiumba, hogy a jobbos, magyar álértelmiséggel az embernek már nincs kedve érdemi vitát folytatni. Abban meg sajnos egyet kell értsek a cikk írójával, hogy a magára valamit is adó értelmiségi azért leginkább liberális, mert a kiterjedt műveltség, a széles világlátás egyszerűen nem teszi lehetővé azt, hogy az ember jobboldali legyen ugyanis a jobboldaliság alapvetően egy szemellenzős műfaj... Sajnos... Ez van. Nézzünk kicsit körül. Nézzünk meg egy jobboldali TVn zajló elemző műsort. Mondanék ellenpéldát, de sajnos mára a liberális TV műsorokat, elemző műsorokat teljesen eltűntették a kérpenyődől. És akkor most van sajtószabadság és demokrácia? Na ne...

laci0011 2012.10.21. 12:00:37

Jobb helyeken ezt hívják köldöknézésnek,a mucsa az mucsa...

PiszkosFreddy 2012.10.21. 16:27:48

Ti még mindig(reménytelenül)keresitek önmagatokat,
identitásotokat - csakúgy mint géniusz népvezetőtök.
Lottyadt erőtlenségetek egyetlen általatok ismert fegyvere a gyűlölködés,gyűlöletkeltés,sárdobálás.
Akár liberális lennék,akár nem,ez ellen én is felemelném a hangom.
Ha lenne értelme.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.10.21. 18:02:52

@Kurtz ezredes: ezt a nyelvezetet vele kapcsolatban leszel szíves mellőzni!

a "kiforrott" és a "magabiztos" azért egy kicsit már durva volt...

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.10.21. 21:08:25

@balage_81 reloaded:
Kénytelen leszel hozzászokni, hogy már nem te szabod meg a közéletben használt nyelvezetet. Azzal is meg kell békélj, hogy ME Úr és Csapata láthatóan kész hosszútávú tervekkel rendelkezik nemzetünk jövőjét illetően. Kicsinálták a vezetőiteket, a vezető pártotokat, a vezető humornagyágyúitokat, a korlátlan médiauralmatokat, az alkotmányotokat. Jövőre elveszik tőletek a jegybankelnök és a Nemzeti Színház igazgatói székét is. Évről évre egyre csak zsugorodni fog a hajdan öröknek gondolt kis ballib birodalmatok.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.10.21. 23:42:56

@Kurtz ezredes: de hát én ezt mind támogatom! még jó, hogy nem offsór lovagok fogják irányítani a nemzeti, bocsánat, Nemzeti bankot! Tibornak meg üzenem hogy a f..om írogasson posztokat neki, ha 1 évbe is beletelik, amíg megjelenteti, ha egyáltalán. pedig jók.

KürtiT (Tromb74) 2012.10.22. 07:47:23

@Ritchard Börtön: Hát amennyiben egy párt liberálisnak mondja magát, feltételezhető, hogy alternatívát kíván felmutatni pl. egy konzervatív párttal szemben, adott esetben egy rendszerrel szemben is.
Önmagában semmilyen eszme nem párt, de bármelyik eszme lehet egy párt ideológiai alapja.
A liberalizmus alapvetően az egyén szabadságát hirdeti, nagyjából ezen alapelvből kiindulva tesz megállapításokat, nem mindig helyesen.
A törvény előtti egyenlőség, az egyenlő jogok és kötelezettségek, a magántulajdonra épülő gazdasági rendszerek, a nemek és rasszok egyenlősége (nem azonossága) alapvetően jó dolgok, de az ezek alapján megvalósuló gyakorlat nem mindig.
Kiderült, hogy a piac és a gazdaság nem szabályozza önmagát, a láthatatlan kéz nem elég, hogy láthatatlan, de még csak nem is létezik.
Kiderült, hogy nem szerencsés ha bizonyos szektorok magánkézbe kerülnek, mert ez a zemberek kizsigerelését fogja eredményezni.
Kiderült, hogy egy államnak bizonyos tekintetben védenie kell magát a szabad piactól, mert különben olyannyira kiszolgáltatottá válik, hogy az már nemzetbiztonsági szempontból is aggályos. stb.

A HVG-én megjelent egy cikk, amiben liberális oldalról bírálják Ángyánt, amiért a mezőgazdaságban előnyben részesítené a családi gazdaságokat a multikkal szemben. Az érv kb. az lenne, hogy a multik hatékonysága, termelékenysége összemérhetetlen egy kis családi gazdaságéval, tehát Ángyán törekvése korszerűtlen, feudális.
Na igen, ez lenne a tisztán liberális megközelítése a témának. Csak éppen elfelejtjük, hogy egy családi gazdaság generációkon keresztűl biztosít tisztes megélhetést családok számára, akik ugyan nem termelnek extra profitott, (amit utána nem is talicskáznak ki az országból), de a multi pedig egyszerűen állásokat teremt, többnyire a minimálbért nem nagyon meghaladót. Amikor gazdasági érdeke úgy kivánja, egyszerűen bezárja a "boltot" és tovább áll.

A multik hatékonysága abban rejlik, hogy adott területen kisebb erőforrások igénybevételével (pl. kevesebb munkaerő) nagyobb profitot termel. Ha ugyanezt a területet több kisebb gazdaságnak adjuk ki (vagy el), akkor rendkívül pazarló módon több munkaerővel és drágábban fogja azt megművelni.

Mitől lesz ez piacképes?

Egyrészről elmarad az extra profit (jézusmária), másrészről pozítiv diszkrimináció által (teatyaúristen), pl. adókedvezmények formájában. Tehát a gazdának kevesebb haszna lesz egy cső kukoricán, mint a multinak (tragédia).
Mintegy mellékesen pedig családok ezrei fognak megélni tisztességesen (nem kőgazdagon) a mezőgazdaságból ahelyett, hogy egyik évben minimálbérért aratnának, másikban meg merci alkatrészt pakolnának a futószalagra, hasonló összegért.

Na ez a szemlélet nem nagyon passzol a liberális alapelvekhez, de nekem úgy tűnik, mégis mozog.

Tehát én liberálisként mondom, hogy azt kijelenteni, hogy a konzervatív gondolkodás törvényszerűen korlátolt és vitaképtelen az nem csak hogy óriási tévedés, de ellenkezik a liberális szellemiséggel.
Mert annak pont az lenne a lényege, hogy egy kérdést előítéletek és elfogultság nélkül vizsgál meg, és semmilyen vitától nem zárkózik el.

Celtic 2012.10.22. 17:05:48

@vészmadár (pica pica): Jaja, azon en is meghokkentem, aszittem, megzavarodtam. Aztan ujra visszaneztem a cimlapra es akkor lattam, hogy nem en zavarodtam meg...

Celtic 2012.10.22. 17:26:55

Hat, minthogy liberalisnak tartom magam par evtizede, ehhez nem nagyon tudok hozzaszolni. Szokas szerint nem sok jellemzot talaltam benne magamra nezve, viszont mar ezer polblog kommentjeben olvastam hasonlokat :)

Pados Feri 2012.10.23. 00:52:01

@Ritchard Börtön: Baj, hogy nem tudom eldönteni-e hogy iróniának szántad-e? (Szerintem igen, de találkoztam már olyannal, aki hótkomolyan írt ilyeneket).

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.10.23. 06:44:03

én ezért vagyok fasiszta, sokkal kevesebbet kell freudi önmarcangolással meg demokratikus baromságokkal bíbelődnöm. Megyek előre a magam útján nagy trappolós fekete csizmában tekintetemet a nap felé szegezve. Hejj.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.10.23. 16:03:48

@Somló November: egyetértek, én is ezt teszem, nem is mernek belekötni. Pedig simán lehetne, mert nem is vagyok olasz meg rendpárti, stb. stb.

pocaklakó minimanó 2012.10.24. 04:26:38

@Ritchard Börtön:

"Én azt érzem, hogy ebben az írásban puffognak a jobboldali, liberálisellenes frázisok, amik a rendszerváltás óta keltik a hangulatot a liberális gondolkodók ellen."

Azt kellene csupán végiggondolnod, hogy bármennyire modoros is, van valóságalapja, tehát a frázisok nem tesznek mást, mint leképezik azt a pökhendi, arrogáns, tapló, hazug és tenyérbemászóan nyálas és kontraproduktív stílust, amelyet liberalizmus néven ismertek meg Magyarországon.

"Én nem mondom, hogy a liberális eszme tökéletes, de azért nézzük meg a médiát, a szólásszabadságot most, és nézzük meg akkor, mikor liberális párt is kormányzó szerepet töltött be."

Akkor volt az, hogy bármilyen, nem-liberális vélemény jelent meg az újságokban, előröffentek a barlangjukból a vásárhelyimáriák és bauertamások, hogy jól kiosszák a mucsai társadalmat arról, hogy miképpen is kell gondolkoznia. Lehetőleg úgy, mint ők, mert ha nem, akkor (és most idézek): "Ha nem az SZDSZ gyôz a választásokon, megjósolhatjuk, hogy itt nem lesz jogainak birtokában lévô ellenzék, tehát nem lesz demokratikus kormány sem. (...) Mucsa és félelem – vagy szabad demokrata többség. Nincs harmadik út." Lenin örülne.

"Ma gyakorlatilag nincs szólásszabadság, a közmédia egyszerűen már nevetségesen irányított."

Kérdezd meg önmagadtól: Vajon miféle szólásszabadság volt korábban? Vajon miféle módon lehetett kommunikálni pl. azt a cigánybűnözést, amelyről azt kell tudni, hogy igazából nincs is. De ha mégis úgy éreznék az érintettek, hogy vannak, akkor jönnek a gusztosok és a többiek, hogy az orrodra koppintsanak.

"Ami a véleménnyivánítást illeti, szintén picit túllő a célon a cikk, mert a szólásszabadság, az ideológiai és vallási szabadság nem azt jelenti, hogy mindenki azt mond, amit akar."

Persze, hogy nem. Mert például a tetemcafatozás simán belefér a kritikába, addig az ilyen színvonalú kritikák nem megengedhetőek más csoportokkal szemben. Vannak csoportok, amelyek egyenlőbbek a többinél.

"Magyarországon a rendzerváltást gyakorlatilag a mai, vagy akkori liberális gondolkodók csinálták. Ők csinálták a szamiszdatot, ők dolgoztak illegalitásban, ők vállalták a rendszer elleni fellépést, még akkor is, ha gyakran letartóztatták őket. Nélkülük soha nem lett volna rendszerváltás!"

Erről a méretes hazugságról amúgy született régebben egy jó kis modoros topic is, amelyikben jól kifigurázták a kamut. Persze, lehet azt állítani, fejet a homokba dugva, hogy a "liberális gondolkodók" (leánykori néven: demokratikus ellenzék) voltak azok, akik miatt ez megtörtént, de róluk bőven elégséges annyit tudni, hogy apparatcsik családok apparatcsik gyermekei legtöbbjük, úgyhogy nagyjából annyira hitelesek ellenállás szempontjából, mint Staller Ilona jelentős beszéde a szüzesség megóvásáról.

"...de ne felejtsük el, hogy a demokatikus ellenzék volt az, aki egyáltalán az előfeltételeit megteremtette annak, hogy ma itt oszthaja mindenki az észt."

De, felejtsük el ezt a hazugságot.

Örülök, hogy segíthettem. :-)

pocaklakó minimanó 2012.10.24. 04:45:51

@Celtic:

"Szokas szerint nem sok jellemzot talaltam benne magamra nezve..."

A korral jön meg az önismeret.

Vagy sem.

Celtic 2012.10.24. 08:21:53

@pocaklakó minimanó: Talalt :) Vagy legalabbis ugy erzem magam. (ugyhogy megis megjott. De ha talalt, akkor megsem. De akkor honnan tudom, hoyg talalt? Fabol vaskarika...)

Ritchard Börtön 2012.10.24. 14:37:33

@pocaklakó minimanó:

Ahahahahahaha Hogy erre mennyi időt szántál:) Nem esett le, hogy ez a modorosblog?

Ritchard Börtön 2012.10.24. 14:55:26

@Pados Feri:

Igen, annak szántam, de szerencsére sikerült pár ember billentyűzetét csúnyán megkoptatni vele:)

pocaklakó minimanó 2012.10.24. 15:42:53

@Ritchard Börtön:

Bevallom, megtévesztettél az ügyességeddel. Olyan őszintének tűntél, hogy azt hittem, személyesen magához a neTTkommandós Rózsa Misihez van szerencsém. :-)

Ritchard Börtön 2012.10.24. 15:52:16

@pocaklakó minimanó:
Van némi gyakorlatom kliségyártásban

Zb74 2012.10.26. 18:11:37

@Ritchard Börtön: Nekem a "Ma gyakorlatilag nincs szólásszabadság" résznél esett le, hogy irónia.

willdataa 2012.10.30. 13:21:13

"A Terror Háza ocsmány módon állítja pellengérre egyesek szüleit, és a gyerek mit tehet arról, hogy a felmenői mit követtek el."

A gyerek élvezte és ma is élvezi a magyargyilkos ávós szülei által az előnyöket amit más gyerekek nem, ráadásul aki magyargyilkos ávós, az elég nehezen tudja becsületes magyar hazafivá nevelni a gyerekét, tehát nagyjából kizárható hogy azok gyerekei becsületes magyar hazafiak.
süti beállítások módosítása