Jancsi bácsi az olimpia évében

2012/04/10. - írta: Kurtz ezredes

Tisztelt szerkesztőség!

Örömmel olvastam remek cikküket a magyar sport helyzetének mélyreható elemzéséről. Az olimpia évében vagyunk, és ilyenkor az egész ország közvéleményének figyelme intenzívebben fordul a téma felé. Magam is sportot szerető, és azt egykor magas szinten űző egyén vagyok, ezért aggódok nagyon a magyar sport iránt. Azt a rengeteg félrevezető, dezinformáló, önámító bugyutaságot semmilyen körülmények között nem lehet szó nélkül hagyni.


Kezdetben rögtön itt vannak az önök által úgynevezett „hagyományos sportágaknak” titulált számok. Ne éljünk a múltban kérem! 1932 már régen elmúlt, mégis miféle hagyományt emlegetnek, amikor nevenincs kínaiak, négerek vívnak le minket a pástról. Olyan gyorsak, hogy szemmel nem lehet követni. Mégis mit számít napaság Weisz Richárd stockholmi elsősége? Felbomlott a Szovjetunió, és a türkmének, kirgizek, tannu tuvaiak valósággal felsöprik velünk a birkózószőnyeget, örülhetünk a kvótának is már. Hol vannak ma már Papp Lászlók kérem? Az agyonsztárolt kiskokó is megkapta a beképzeltsége és politizálása miatti jogos pofont annak idején az argentintól, de ma már egy kokónk sincs!!! Erdei annyira gyenge, hogy a német munkaadói még mérkőzést sem hajlandóak szervezni neki!

Úszásban mégis mire lenne esélyünk? A one year wonder Katinka meg Danika fog nekünk aranyat hozni? Netán az örök második Lacika? Elmúlt már az Egerszegi korszak drága uraim! Arról nem is beszélve, hogy jó eséllyel akkor is csak a laza doppingszabályok miatt lehettünk ennyire sikeresek. Itt vannak az ausztrál és amerikai csodaúszók, akiket esélytelen letaszítani a dobogóról. Mégis kik fognak itt nyerni? Sportlövők? Vitorlázók? Béres Alexandra curlingesei? Vége van a magyar sportéletnek az az igazság! Egy ilyen kis ország tanuljon meg arany nélkül is élni.

Csapatsportokban még ennél is szomorúbb a helyzet! Mit akarunk, kiket akarunk egyáltalán??? Önök örömtáncot lejtettek a kínkeservvel végigszenvedett olimpiai selejtező után, ahol kézilabdát csak újságkivágásokból látott csapatokat is véres verítékkel gyűrtünk csak le. A fejlett skandináv kézilabdakultúra meg is mutatta az utolsó meccsen, mire számíthatunk. Ezért felesleges is volt kijutni. Amúgy sem lennénk sehol, ha az alacsony magyarok mellé nem honosítanánk kubaiakat meg jugoszlávokat. Mi értelme így ennek az egésznek? Amikor meg Nagy Lászlónak elege van ebből, és szeretne szakmailag előrelépni, akkor fújoljuk, hogy hazaáruló.

El tudja nekem valaki értelmesen magyarázni, minek egy ilyen lapos országba jégkorong? Semmiféle hagyománya nincs, régen meg csak urak játszották. Grófok, bárók, a nincstelen, mezítlábas proligyerekek pedig ott nézték őket nyálcsorgatva a műjégen, üres hassal, Kinek hiányzik ez még egyszer, kérdezem én. Hány hajléktalant lehetne jóllakatni egyetlen mamut árából? Hány szegénysorsú cigánycsalád feje fölé kerülhetne fedél egy francos jégcsarnok helyett? Ráadásul jók sem vagyunk benne, felesleges az önámítás. Évek óta képtelenek feljutni a legjobbak közé, amikor pedig nagyon nagy szerencsével kijött a lépés, a legjobbak egyből ajtót mutattak nekünk. A hidegfejjel gondolkodó profi szlovák csapatot még az sem idegesítette fel, hogy ilyen óriási címerrel a mezünkön provokáltuk őket. Úgy játszottak velünk, mint macska az egérrel, és ne higgyük, hogy a 4-3-as vereség tisztes helytállás, mert nem az. Egész egyszerűen ilyen tudásbeli különbségnél a jobb, tudatosabb csapat már a minimális különbségre megy csak, hiszen annyira biztos a győzelme, hogy egy ilyen hosszú és fáradságos tornán nem érdemes többet kiadnia magából.

Vízilabda? Látványsport? Jó vicc, hát nem is látni mi folyik a víz alatt, pedig minden meccs ott dől el. Ráadásul csak a balkánon ismerik, a délszláv fiúk pedig sokkal, de sokkal vagányabbak a nyápic, örökké síró, kesergő, enervált magyaroknál. A világversenyeken tapasztalható aranyeső mutatja meg, mennyivel fejlettebb medencekultúra ez a miénknél, hiába a három nagyon szerencsés olimpiai bajnokság. Kedvező sorsolások, gyanús körbeverések, no meg az emlékezetes athéni kámbekk, ahol a szerbek sokkal jobbak voltak, de hatalmas malaccal, kettős emberhátrányos kapufákkal elhappoltuk előlük a győzelmet. Idén nagyon drukkolok, hogy a megbékélés jegyében végre övék legyen a nekik régóta kijáró ötkarikás elsőség.

Vagy az ötven éve beteg futballunktól várják a csodát, mert a fijjúk is azt szeretik? Észre kéne már venni, hogy még az észtek is simán előznek majd a selejtezőcsoportból. Nem is beszélve a török katlanról, ahol esélyünk sem lesz. Dzsudzsák, Gera, Juhász? Ugyan már! A dilettáns kapitányunk elűzte Husztit, a zsebdespotánkkal meg hatalmas vigyorral parolázik a pálya szélén. Ez már nem a Magyar Köztársaság válogatottja, ez a fidesz marketingcéljait szolgáló, az ország tönkretételében tevékenyen asszisztáló csapat!

Félreértés ne essék, nem panaszkodni akarok, és nagyon drukkolok a magyaroknak majd, de egyúttal aggódom és figyelmeztetek is előre! Tisztelettel, egy független, szabad, európai gondolkodó Salgótarjánból!

42 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lenry 2012.04.10. 12:42:00

"kézilabdakultúra"

ez volt benne a legszebb :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.04.10. 12:53:21

Most ezen lehet humorizálni meg minden, de azért látszik, hogy erre meg pártfinanszírozásra bezzeg van pénz (látvány-csapatsportágak?), miközben a szegények és gazdagok közötti szakadék egyre jobban mélyül, Ti meg asszisztáltok hozzá. A sport a nemzet drogja, akárcsak a tévé meg a hülyítés. Mintha egy nemzet minőségét az határozná meg, hogy miből mennyi érmet szereztek. Doppinggal meg csalással persze. Mert azt tudjuk ugye, hogy 84-ben ki nem engedte LA-be a magyar olimpikonokat, így hagyta veszendőbe menni 4 év véres-verejtékes munkáját, áldozatait, lemondásait. Azt a négy évet ki adja nekik vissza? Senki. Sportsikerekre büszkének lenni? Mi részed van benne? Semmi. Sportdiplomácia, lobbizás, networking, pontozásos sportágak, bírókiutalás - ennyiről szól az egész. Ez nem sport. Sport az, ha kimész futni egyet a Margitszigetre, na az igen.

De hát örökérvényű igazság: cirkuszt a népnek, addig még a kenyeret is elfelejti...

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2012.04.10. 12:58:51

gyönyörű, mindenem ökölbe szorult :D

la paloma de la rosa 2012.04.10. 13:04:18

@Modor Tibi: Hát de bazmeg Sopronból hogy menjek futni a Margitszigetre. Már megint ez a Budapest központúság meg a vízfej. Köpök is egyet a monitorra, úgyis kincstári darab. Pfej.

yenoee 2012.04.10. 13:19:00

Ennyire hülye ember nincs. :)

Dzsoni Kráncs 2012.04.10. 14:59:26

Nemhogy az árából,egyetlen mamutból mennyi hajléktalant lehetne jóllakatni! :-)

Amúgy az átlag magyart bármilyen sportág,akkor kezdi érdekelni ha sikeresek vagyunk benne,aztán ha két év múlva kikapunk megy a sírás,hogy már itt is megvernek a pirézek.

2012.04.10. 15:22:30

Mi az az olimpia?

Johnny336 2012.04.10. 16:11:39

Mondjuk a focira valóban tök felesleges ennyi pénzt költeni, amikor hihetetlen kutyaütők vagyunk benne.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.04.10. 17:16:46

@Brother Love: ott a pont, kérlek ez az egész pamflet egy nevetséges párnevü csinadratta

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.04.10. 17:44:20

mindenhol koltenek sportra, versenysportra is van akkora orszagimazs mint a forma 1 vagy a buziparade

az mas kerdes, hogy miota elek, ami mar 50, eloszor jutott eszembe, hogy lehet arany nelkul maradunk
ami azert szar lenne
nemzeti onbecsules vagy mi a fasz, nem tudom

qwertzu 2012.04.10. 17:54:28

@hagyma: Na halljuk a frankót, a legutóbbi vizilabda döntőn kinek szurkoltál?

wotan 2012.04.10. 17:56:05

Igy van tisztelt Kolonel Kurtz. Minek a siker reménye is nekünk moslékzabálónak? Neked legalább meglesz a buziparádé, találhatsz rokonlelkeket.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.04.10. 17:58:21

@Modor Tibi:
18 óra 00-ig egyetlen okostojás sem jelezte, mikor nyert olimpiát valójában Weisz Richárd, úgyhogy a mai Radebergert te nyerted kedves barátom!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.04.10. 18:01:10

@qwertzu: a magyaroknak naturlich,
de most szinte elkepzelhetetlennek tartom, hogy negyedszer is nyerjenek, viszont uszasban Phelpsnek, mert spitz utan/7/ jo volt hogy lett valaki nyolcszoros....
Cseh Lacinak meg ugysem volt eselye

sdani 2012.04.10. 18:18:39

"Idén nagyon drukkolok, hogy a megbékélés jegyében végre övék legyen a nekik régóta kijáró ötkarikás elsőség."
Banyek ez nagyon durva... nem nézek semmilyen versenysportot, de ez a poszt kibaszta a biztosítékot. Egyenesen vérlázító! A poszt minden szava arany. Úgyhogy nagy gratula! :-D

Kopi3.14 2012.04.10. 18:23:27

@Brother Love: Azt tudom, hogy mi az a pia. Ez alapján az olim valami gyümölcs lehet.

venszivar 2012.04.10. 18:53:34

Vajon a schicc pajjja is indul, hogy bebizonyítsa.....?!?

belekotty 2012.04.10. 19:12:20

A poszt bicskanyitogató. De igaz. :-((

belekotty 2012.04.10. 19:14:30

@hagyma: Gondolod hogy az USA egy aranyat sem nyer? Nem nyertek egyet sem?

Nadiposzi (törölt) 2012.04.10. 19:18:18

Minden szava arany. Le a sporttal!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.04.10. 19:29:18

@belekotty: hat attol nem felek annyira, nekunk a nyerunk ilyen esetben magyarorszagot jelenti, emrt ugye itt nem kerdes
maskeppen orul am valaki a hetedik aranynak, ha az az osszes orszagae, mint ha mar eleve egy uszo csinal nyolcat
namost en nagyon remenykedem, mig otthon eltem azert athenig es meg ott is sosso, ha nincs a ket dopping rendben volt, de manapsag.....
a lolengesre azt mondjak ott lehet a csavo
egy uszo bejohet, meg egy kajakos /2/?
jo a vizipolo is benne van ha nem a negyedik lenne...
de akar egyik se
hat nem tudom
vivonk alig jutott ki, csapatunk csak ketto van a keziseknek eselysincs
a lovok is elfogytak
birkozo-boxolo sehol az eselyben
atletank darab se...
az ottusa mint olyan mar nem i letezik, valami buzi valtoszamot csinaltak belole
elfogytak a sportjaink
meg az uszas tartja magat, a tobbit nem nagyon jegyzik es olik megfele, lsd. kajak-cenu, ugy inditjak a futamokat, hogy ne lehessen duplazni, de uszasban meg a 3-4-5 aranyhoz kell egy eger meg egy darnyi, szoval gaz az olimpia, a csavo leesik a lorol, Kovacs Kati se fiatalodott, a masik az meg szult Phelps is itt van meg meg a japan csakok nagyot usztak...
sulyemeles is behalt
(ezt igyekezetem modorosra irni, de tenyek/

hajdú 2012.04.10. 19:40:44

Zseniális poszt, minden sportot szerető ember veséjét (lásd még fotelszurkoló) jól lerúgta! Azért csak felemlegettem volna a sydney női kézilabdadöntőt, hogy ott jól megmutatták a dánok, hol a helyünk, esetlegmég azt a mondatot hiányolnám a vízilabdánál, hogy "még a sportág túlélésének egyetlen esélyét is sikerült tönkretennie azzal, hogy nem hagyta nyerni az amerikaiakat a pekingi döntőben", de ez már igazán csak kukacoskodás :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.04.10. 19:48:15

@qwertzu: ja es azert jo a kerdes, mert a csapatversenyeknek nagyobb a varazsa
es abban vagyunk gyengebbek
atletika
uszas
csapatversenyek
ez a harom fo dolog az olimpian
nem mondom, hogy egyeniben is nem magyarnak drukkolok 99 szazalekban , de hogy csapatversenyben kizart, hogy ne magyarnak drukkoljak az tuti
csak hat ott kene lenni noi-ferfi vizilabda, kezilabda, roplabda,
foci
igenis ezekbe kene a penzt tenni
az a par kajakos meg uszo el van egyeni szponzorral is

Hertelendi 2012.04.10. 19:57:15

Kicsit elszomorodtam...
Túl szkeptikus a poszt...nem hiszek neki.
Persze Orbánék akkor se mondanak le, ha egy aranyat se nyerünk. Egyet tudok! Sportolóink 90%-a becsületesen felkészült! Aztán hogy ez mire lesz elég...
Pár hónap és megtudjuk.
Én nagyon drukkolok nekik!:)

2012.04.10. 20:54:20

Jó le.nne ez az írás, de sa.jnos az a fe.lütés kim.aradt belőle, hogy egy csomó spo.rtágban magy.ar edzők hozták fel a vi.lágot, és velük hagyt.ak le min.ket.

driopios 2012.04.10. 20:54:39

Én már melbourne-ben is az oroszoknak drukkoltam. Megérdemelték volna, azok után, amit velük tettünk.

Bicepsz Elek77 2012.04.10. 22:15:18

Nem is tiltakozott, hogy a Farkas Peter nem kapott metroallomast?

2012.04.11. 10:50:20

Mostanában olvastam az evangéliumot, Júdás is fikázta Magdolnát, a drága kence miatt, nem kellene inkább eladni, és a szegényeknek szét osztani, de a názáreti helyre rakta: szegények mindig leszenek, én meg csak most vagyok itt.

hát látok ebben és a posztban némi hasonlóságot.

2012.04.11. 11:19:35

Amúgy meg az "aranyat várunk a csapattól" és a "legalább 8 aranyat várunk" blődségnek mi az alapja? Ki vár és miért? Milyen alapon? Mert ha egy szponzor vár el valamit, az rendben, de egy tohonya fotelszurkoló ugyan milyen alapon vár el bármit is? Mert otthon a TV előtt (esetleg a lelátón) szokott artikulátlanul üvöltözni? Mi közöm nekem egy sportolóhoz azon kívül, hogy mindketten magyarok vagyunk (hűha!)?
Továbbá: miért, mi van, ha csak 5 aranyat nyernek, vagy ne adj' isten egyet sem? Lemond a 'zorbán? Kifizetik a szurkoló devizahitelét? Olcsóbban kapok majd szállodai szobát külföldön? Mi közöm-hasznom nekem ebből az egész költséges, álságos, tolvaj-csaló cirkuszból, a "Jó volt magyarnak lenni ....-ben.", illetve "Sportolóink tovább öregbítették jó hírnevünket a világban." bornírt lózungokon kívül?

Egyszer remélem a professzionális versenysport állami támogatása (az öltönyviseléssel együtt) csupán történelmi adat, érdekesség lesz csupán.

Prophet 2012.04.11. 14:39:28

Én meg azon nem csodálkoznék, ha haza sem jönnének! No nem a szégyenérzet miatt, hanem félelemből! Remegő kézzel írom le, de páran biztos emigrálnak majd, mint régen. Én is mennék, itt élni sem lehet, ott befogadóbbak is, mosolygósak, és kulturáltak is (nem úgy mint az itthoni vidéki bunkók: langologitarok.blog.hu/2012/04/08/a_szinpadon_utottek_meg_a_kolin_enekeset -ajánlom mindenki figyelmébe). Amíg lehet, amíg le nem zárja a határokat tudjuk ki, vagy Brüsszel meg nem unja ezt a szégyenpadon ülő állatorvosi lova(s)t, és ki nem utasítja Európából! Jani bácsi meg egy korrekt, egyenes, következetes úriember!

venszivar 2012.04.11. 16:12:08

@hagyma: Csapatba, csak csapatba, TARTALÉKKÉNT !!!

MONDTAM MÁR, hogy KUSS !!!

Öblös · http://modoros.blog.hu/2009/05/12/az_oblos 2012.04.11. 16:15:05

Én csak a női strandröplabdát akartam nézni, erre felöltöztetik a lányokat. Picsába az egésszel!

Sancho Panda 2012.04.12. 16:04:18

A jégkorongos résznél besírtam! :D Nagyon jó lett a poszt!

chegue 2012.04.13. 10:16:54

Nem feltétlen jó a poszt. A sikereket is lenézni, Jancsi bácsi egy sutyerák!

chegue 2012.04.13. 10:28:50

@Prophet: A színpadi smárolósnak meg olyat kellett volna adni hogy ki se tudja nyitni azt a nyálas pofáját soha többé.Azt a zenét vigye csak külföldre, az öltözékével együtt.Arról nem is beszélve milyen lelki károkat okoz egy lánynak akivel csókolózik, utána meg sz@rik rá.Ez a zenekarnak nevezett gyenge vérszegény valami a kultúra része lenne?Na az gáz!A vidéki bunkóról meg annyit, hogy ha ő nincs ki fej tehenet, vagy vág malacot hogy a pesti álentellektüel nyámnyila kis búza tudjon zabálni.

chegue 2012.04.13. 10:34:30

@hajdú: Fotelszurkoló.Nem mindenkinek van pénze egy hónapra kiköltözni az aktuális olimpia helyszínére.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.13. 10:51:53

@chegue: nem is azt hívjuk fotelszurkolónak, aki otthonról követi az olimpiát, hanem azt, aki 8 méternél közelebbről nem látott még "fotball"labdát, növendék ámbráscet méretű, de kurva nagy szakértője az aktuális holland-spanyol meccs várható stratégiáinak. Gyakran mond olyanokat amúgy, kocsmában haveroknak, hogy XY sztáredző HELYÉBEN ő milyen poszton játszatná WZ sztárfutballistát.

chegue 2012.04.13. 11:06:57

@vészmadár (pica pica): Akkor bocsánat , félreértettem.
süti beállítások módosítása