Olvasói rovat - Modoros március 15.

2012/03/15. - írta: Modor Tibi

Szép napot, Modor Blogok!

Gondoltam, a Nagy Nemzeti Ünnep alkalmával, meglepem a mélyen tisztelt társaságot egy rövid szösszenettel. Szerintem a témában mindenki járatos, és ismerős szituk lesznek benne. Kritikákkal ne kíméljetek. /Akkor itt egy:  tanuld meg légyszi a mondattagolás és a helyesírás alapvető szabályait - magyarul. A vesszőt szabad használni, órákig javítgattam ezt a karakterhalmazt - a végére feladtam, te gyermek. Köszönjük - remélem, nincs harag ;-) - MT./

Köszönettel: KisMukk   

 


Tehát a modoros 15-e:

Helyszín: a 2340 fős Taktaegyházi község általános iskolájának tornaterme

Március 14-e délelőtt 11 óra. A tornateremben már most 43 fok van, és kb 62%-os a páratartalom ,de ez az ünnepi műsor szereplőit (még) nem zavarja. Lássuk a díszletet. A kosárpalánkról - mint minden jeles alkalommal (okt.23. dec 21. ballagás, évzáró, évnyitó)- most is leszedték a gyűrűt,és egy kb 4x4 méteres kétes tisztaságú lepedőt feszítettek rá ki,amire (mint az elmúlt 13 évben) egy hatalmas kartonpapírból készült kokárda került. Ezt annak idején egy végzős nyolcadikos osztály készítette, és Kloncsárovics Gizella igazgatónő elmondása szerint elengedhetetlen kelléke az ünnepnek. Időnként méretes pormacskák potyognak le róla, jelezve hogy egy kis huzat azért van. A kosárpalánk alatt, egy szintén,- inkább szürke mint fehér-lepedővel letakart "lépcsősor" áll. Valójában ezek a tornateremben használt zsámolyok és egy tornaszekrény, de most mindenki kénytelen lesz a Nemzeti Múzeum lépcsőire asszociálni (Nehéz lesz, mert leginkább két bazi nagy Lego-kockára emlékeztet.)

Természetesen elmaradhatatlan kellékek még a következők (az elhelyezésük fakultatív):

  • Petőfi egész alakos képe (rajzolva,festve,stb)
  • A 12.pont minden változatban - kötelező egy darab fénykép az IGAZI 12 pontról
  • a Batthyány kormány feltüntetése
  • valamint Nemzeti dal, Himnusz, Szózat stb...

 

A Lego-kockák előtt már javában készülődik a szereplő diákok társasága. Elég vegyes az összetétel ötödiktől nyolcadikig - van itt minden osztályból résztvevő. Külön csoportban várakozik a "tömeg" (5 fő, akiknek lelkesedni és integetni kell a Nemzeti dal alatt) most épp Tiestót hallgatnak az egyik mobilról. A másik sarokban 12 már most izzadó srác és lány áll. Ők lesznek a 12 pont, akiknek majd komoly arccal kell előlépni és elmondani: "Unió"!... Ekkor lép be a műsor sztárja, vagyis Haffenberg Évike, aki Petőfit fogja megszemélyesíteni, mert az osztályfőnök szerint "a lusta és trehány fiúk közül senki sem vállalta, a büdös mindenségit nekije, na majd kapnak is egy egyest, velem nem szórakoznak".

Évike már most túlsúlyos egy kicsit, ami nem zavarja majd - ha fel kell kapaszkodnia a "lépcsőkre", akkor fog ezzel a problémával szembesülni. Természetesen kitűnő tanuló, és csak sziszegve vagy picsogva tud a a szerinte butább osztálytársaival beszélni. Olyan beleéléssel igazgatja a 12 embert, akik előtte fognak szerepelni, mintha egy foci vb-n lenne egy sorfal mögött. A műbajsza már most egy kicsit csálén áll, és a fazonja alapján inkább emlékezteti az embert egy női Hitlerre, de ez nem baj,  idősek úgysem lesznek az ünnepségen. Nem is a szerepe érdekli, hanem az, hogy a legnagyobb beleéléssel tudjon koncentrálást imitálni, amikor a magyartanár felé néz. Egyik kezében mobil (bármikor hívhatja az anyukája vagy az apja akik a mai napra külön szabadságot vettek ki, hogy lássák egyetlen csimotájukat) és a szövege, a másikban egy félliteres, már húgymeleg energiaital, hiába egy 14 évesnek kell a pörgés és jól kell a szerepet játszani (persze csak kortyonként tud belőle inni,mert már kezd tőle rosszul lenni).

Lassan beszivárognak az iskola tanulói, a meleg és az emberi testekből felszálló szagok egyre töményebbek lesznek. Ablakot persze nem nyitunk, zavarja a szereplőket. Az elsősök kezében papírkokárda, fejükön papírcsákó, elszánt tanárok rángatják őket a kezüknél fogva.

-Marcika, ugye nem akarod hogy beírjak neked, mert nem tudsz viselkedni..?

Marcika már most hullafehér, egész nap nem evett semmit, a vércukra 0.3 körül mozoghat. Nem baj ha elájul, leírják járulékos veszteségnek a "kurva kölykit", reméljük, a Himnuszt még kibírja. A gyerekek mérsékelten elegánsak, természetesen nagyon sok bokán villan a fehér teniszzokni, a sötét nadrág és cipő között. A tanárok között viszont itt a remek lehetőség, hogy megvalósítsák önmagukat, aminek az lesz a vége hogy a vastag vádlijú nők mind egy számmal kisebb magassarkúba nyomják bele magukat, és mind kosztümöt viselnek. Meglepetést szolgáltat viszont a tesitanár, Géza bá' aki már délelőtt is jó magyarhoz méltán néhány felessel kezdte a napot. Most egy sarokban enyhén vörös fejjel kéjesen vigyorogva bámulja a formásabb nyolcadikos lányokat és a fiatalabb anyukákat. Kedvesen megsimogatja a szemüveges kancsal Ákoska fejét, aki ettől majdnem összevizeli magát, mert a múlt héten akkora pofont kapott egy ilyen mozdulat, után hogy feje kis híján leesett.

Rövid csitítgatás majd kissé recsegve,és elcsúszva de felcsendülnek a Himnusz első taktusai...

Tovább is van mondjam még? /Kösz, elég lesz - MT/

:)

üdvözlettel: KisMukk

73 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pocaklakó minimanó 2012.03.15. 06:08:01

Egy ilyen szép napon végre én elsőzhetek.

Ja, hogy ez nem polidili-topic?

Sebaj!

Disznó Úr 2012.03.15. 07:20:01

Mulatságos volt, jól ír a srác. Külön pont részemről, hogy sem aktuálpolitika, sem izaddtságszagú magyarellenesség nincs benne.

Sajnos a gyakorlatban ezek a - tényleg nemzeti - ünnepek is felöltik a hajdani április 4. és november 7-e kényszerű unalmát. Egy ünnepség ugyanis akkor az "igazi", ha semmilyen üzenete nincs a mának, hanem csak ún. emlékezés.

Pedig egy ideális világban egy ilyen ünnep semmit sem érne annak aktualizálása nélkül. Le a kormányzótanáccsal! Szabadítsuk ki ......... -t!

Meg ilyesmik.

2012.03.15. 08:07:34

Egyszer egy kis faluban laktam: ott az iskolások beöltöztek jelmezbe, és egész nap azt játszották, hogy kitört a forradalom, kulturház lépcső, piac, minden játszott. Ott futkostak a faluban, láthatóan nagyon élvezték.Énekeltek, verset mondtak, nem nagyon felelt meg a történelmi tényeknek a fogatókönyv, de nem zavarta őket, élvezték a furcsa kalapokat meg ruhákat, bementek a "pilvaxba" is amit egy helyi cukrászdából alakult át az napra. Aranyosak voltak.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.03.15. 08:09:31

valaki mindig elájul, a többiek kicsit irigylik hogy felhajtás van körülötte, aztán anya mondta hogy örülj fijam hogy nem vagy ilyen ebedli hogy elájulsz 10 perc állástól

eulimen_ 2012.03.15. 09:18:11

@Disznó Úr: ó, pedig én még emlékszem az óvodai április negyedikékre, amikor ugyanazokon a hatalmas papírtablókon mutatták be az óvónénik évről évre, milyen jó nekünk, hogy a Vörös Hadsereg felszabadított minket. És persze -- az akkori cenzúra szerinti -- _hazafias nótákat_ daloltuk közösen (még az is lehet, hogy valami szájsaroknyalogatós párttitkár is bent ült). Például Weöres Sándor Nincs szebb a virágnál _c._ versét énekeltük:
Jön már, jön a század!
Nézd a katonákat!
Fegyverük, vaskezük
védik a hazánkat.

Igaz, most a neten ezt most már egy Március 15-i gyűjteményben láttam...

Zorita 2012.03.15. 09:55:35

"Egy jó forradalomhoz szerelem is kell, ezt minden valamire való szabadsághős tudja. A történelemkönyvek és az ünnepi beszédek szeretnek elfeledkezni arról, hogy a márciusi fiatalok nemcsak márciusiak, hanem valódi hús-vér fiatalok voltak. Sőt idősebb társaik sem voltak romantikus pózba dermedt élő szobrok, mint ahogy az iskolai ünnepségeken látjuk őket. Udvaroltak, álmodoztak, hódítottak, reménytelenül szerelmesek vagy épp hűtlenek voltak, mint bárki más."

eddafelvetelek 2012.03.15. 09:57:13

Gratuláció! Kurva jó lett ez az írás!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.03.15. 09:58:01

@Zorita: pont most olvastam. Vajon kakiltak is?

GrG 2012.03.15. 10:03:14

egyszer voltam egy évzárón, ahol 4 18 éves csajszi ájult el a diri beszéde alatt, de az tovább beszélt. Komolyan felmerült benne, hogy a nálam lévő páleszből megkinálom a tisztelt társaságot (végzősöket)

Zorita 2012.03.15. 10:23:19

@Modor Tibi: okvetlenül elgondolkodtató...

kétszáz szó 2012.03.15. 10:42:53

Vitriolos. Minden tekintetben tanulhatnának belőle a tanárok. Miért is nem lehet olyan ünnepséget szervezni, amit élveznek a gyerekek? Miért is beszél egy igazgató 2-3 percnél tovább? Ezekkel a műsorokkal elveszik a kedvét a leendő felnőtteknek az ünnepléstől, nem csoda, ha később a kultúrházak üresen konganak, hacsak nem szerepel a csimotájuk.
Borzasztó. Ha pedig azt hiszi valaki, hogy ez túlzás, vagy egyedi jelenség, közlöm vele: nagyot téved. Ez bizony ma is így van, tisztelet a kreatív pedagógusoknak.

suo tempore 2012.03.15. 10:47:29

az agymosás minél korábbi megkezdése elengedhetetlen feltétele a nyájba történő stabil betagozódásnak

sazbadíccsukkitáncsicsotabörtönébőőőőőőőől!

kinemszarjale,h ki az és mér van ott :D

Styxx 2012.03.15. 10:54:29

Pazar poszt, gratula Kismukk, a helyesírásra, központozásra rá se ránts, csak mindig legyen kéznél egy modoros korrektor:-)
Géza bá' a kilencenes évek elejéig még levarrta a fejlettebb nyolcadikosokat, csak aztán 3.14nairigyek elkezdtek pedofilozni.@Modor Tibi: mi ennek a modorbányának a forrása?

interferon (törölt) 2012.03.15. 11:13:32

Ez a poszt éppen olyan modoros, mint a jelenség, amit leír. A csőlátás tipikus esete.

Garálylány 2012.03.15. 11:16:56

Jó poszt, eszembe juttatja az általános iskolás éveket.

debreceni.blog 2012.03.15. 11:22:39

„De most a hivatalos békemeneti promó részeként maguk a szervezők kürtölik széjjel szerte a hazában, hogy lengyel-magyar két jó barát alapon ide tartanak szélsőjobbos polski békemenetelők ezrével, Orbánnak tapsolni, ha hí a haza (round 2).”

www.vagy.hu////tartalom/cikk/1866_selmeczi_gabriella_az_ostobasag_oligarchaja

nemzedeki 2012.03.15. 11:23:22

@Modor Tibi: /Akkor itt egy: tanuld meg légyszi a mondattagolás és a helyesírás alapvető szabályait - magyarul. A vesszőt szabad használni, órákig javítgattam ezt a karakterhalmazt - a végére feladtam, te gyermek. Köszönjük - remélem, nincs harag ;-) - MT./

modoros.blog.hu/2009/11/13/olvasoi_rovat_a_nyelvtannaci

Zorita 2012.03.15. 11:30:59

@Modor Tibi: :D
"A lengyel szimpatizánsok első, néhány száz fős csoportja a litvánokkal együtt megérkezett a Dísz térre. Sokan megrohanták a vécéket."

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.03.15. 11:39:37

@kétszáz szó: gondolom kurva demagóg lenne, ha azt kérném, sorjázd a kreatív ötleteidet (ne, ne csak idénre, hanem a következő 34 évre is, amit ez elmúlt 160+ évben még nem csináltak meg)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.03.15. 11:55:32

@Zorita: de durva. Biztos meglátták a franciákat :)

medvedr 2012.03.15. 11:59:27

@Modor Tibi: Leginkább a munkahelyükön.

kétszáz szó 2012.03.15. 12:20:10

@vészmadár (pica pica): benne voltam, tudom mit beszélek. A legegyszerűbb volt mindig elővenni a megszokott forgatókönyveket.
Ugye nem azt várod, hogy most 160 forgatókönyvet írjak ide le? Az biztos, hogy többet kell készülni rá, mint a bejáratott műsorokra. Ha 8 V. 4. évenként ismétlődik is, a gyereknek nem jön ki a könyökén.

Komlói Análkirály 2012.03.15. 12:40:09

@vészmadár (pica pica): @kétszáz szó:
Pica csak tudja: egy pedagógus netezze szénné magát, publikálja nőjének segbekúrását minél plasztikusabban, a gyerekek meg simán ájuljanak be a dögunalmas tornatermi rendezvényen, hehe.

Mateahos 2012.03.15. 12:53:01

Kedvencem ezekben a műsorokban még az átéléssel "Nemzeti Dalt Éneklők Versenyén" fellépőket.Gitáros éneklős szólistafiú, majd az általában lányokból álló kórus refrén éneklése teljes átéléssel.Mondjuk lehet hogy irigy vagyok, mivel ének-zenei tagozatos ált.iskolában nem volt lehetőségem labdába rúgni szörnyű mutálásommal a kis Pavarottik között.Hegedű tudásomra meg nem volt szükség az előadás során.

2012.03.15. 13:29:20

Mennyi ideig szoktak egy nagy történelmi eseményt ünnepelni? Asszem 48 előttről semmi megemlékezés nincs.

magnetize 2012.03.15. 13:45:34

Jájj, szinte éreztem, ahogy izzadok bele a műszálas fekete nadrágomba, ahogy a korombeliek unott hangon mesélik el, mekkora hősök is voltak a márciusi ifjak. De tényleg, engem az a hangsúlytalanság akasztott ki mindig. Miért olyanokat válogattak, akik nem tudnak rendesen, beleéléssel elmondani egy egyszerű szöveget?! Attól még, hogy jó tanuló, és Jutka néni kedvence, még nem biztos, hogy tud szerepelni.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.03.15. 13:50:32

@magnetize: az ilyen jutkanénik ünnepség alatt beálltak valami titkos helyre és onnan figyeltek a szemüvegük mögül és mindig kiszúrták a rendetlenkedőket, akiket természetesen alkalmas időpontban az egész osztály előtt jól lebaszott

magnetize 2012.03.15. 14:04:30

Na igen. Gonosz, gonosz Jutka nénik. Bár ha jobban belegondol az ember, ők is ezer meg egy alkalommal végighallgatták ugyanazt a szöveget évről évre, unatkozhatnak annyira, hogy a rosszalkodókat figyeljék. Amikor anno valamelyik osztálytársamat vagy akár engem ilyen miatt csesztettek, mint nagy ívben tojtunk az egészre.

mrbateman 2012.03.15. 14:05:58

@Hadrian77: Na és gusztushuszadika, az smafu? vagy az az új kenyér ünnepe?

Te Tibikém, most mi van visszaadtad az eredeti nickemet, de cserébe a Pan Tau-t tiltottad ki? Szigorú vagy de igazságos? Mondjad a címedet küldenék egy 2 literes kőbányait, meg egy szál stifit (most hoztam a füstről, olyat illatol, h. szinte megszólal)

Na megyek lekefélem a munkásőr egyenruhámat, mert lehet, h. délután még szólva lesz, h. kardlapozni kell!

baliquez 2012.03.15. 14:12:29

Csatolmány a modoros kokárdás: tegnap elugrottam a közeli pékségbe félkila kenyérért, ott rajzott már egy előkokárdás megjaffásodott polgártárs, kérdeztem is hogy elzésturam hanyadika van, mire kihúzta magát teljes nenyis magasságában és utolérhetetlen gőggel köpte: tizennégy. Mondok köszönöm, már aszittem lemaradtam valamiről, akkor ezekszerint jól tudtam, továbbiszépnap.

Nem zavarta ám az sem hogy belebeszéltem a nemzetiszín bokrétájába, mit neki a löttyös kekeckedés valami nyilvánlibsitől (lila cipőfűző a bakancsomon eleve nyílt lelki törést okozott neki nyitásból, nem kapott rá ugyanis utasítást hogy az most feketének vagy fehérnek számít), gyanítom reggelenként napok óta azzal a szörnyű dilemmával ébred hogy feltűzze-e vagy ne. Mermivan ha a főnök az feltűzi, és akkor én ha nem tűzöm úgy írom magamat kifele a nenyiből, felicsút leicsút.

Biztonságból laposkúszásban közlekedik az ilyen a munkahelyi folyosón, cikázik az ergonomikusnak csúfolt kubiklék elválasztói között, búvópatak módjára felbukkan a fénymásoló és a kávéautomata megett, közben les. Keresi a kokárdát a máson. Fejben jegyzetel, előre büntet s dícsér. Olykor kikacsint. És retteg. Azzal jár. Mi van ha valakié nagyobb. Mi van ha - óh borzalom - felkunkorodik a sarka, dacára a gőzölős vasalónak és a kikeményítésnek. Efféle elhajlás már devianciagyanú, mi több, felségsértés, megcsúfolása a nemzeti (Nemzeti) ünnepnek (Ünnepnek).

Emberünk rozskenyeret kért, szeletelve. Fehérkenyér náculásnak számítana, pláne totalitáriánussággal súlyosbítva ha egészben venné. De lehet hogy a vezér piroskockás abroszán terítve is rozskenyér volt, azon az ismert sorozaton amin ő épp mint a nép egyszerű gyermeke reggeliz szerényet. Ha kevésnek bizonyul benne a rost akkor vesz még egy doboz Imodiumot mellé, és várja az IMF-et a terített asztal mellett, hadd jöjjön. Az ő bele már tele. Jut is, modor is.

Prophet 2012.03.15. 14:16:57

@Zorita: Csöcsökkel és vérrel el lehet adni a történelmet. Egy ún. "kardozós-baszós" film, vagy sorozat méltó emléket állíthatna a hősöknek. Bár ezt a hatályos törvények értelmében szerintem a 14 év alatti általános iskolások csak hempergőzéssel imitálhatnák. Alföldi-Dörner koprodukció?

2012.03.15. 14:17:46

@mrbateman: na mostan a gusztus huszadika a Darányi féle aratóünnepekből lett, hogy a napszámosok ne lázongjanak, aztán átnevezték új kenyér ünnepének meg kotmányunk ünnepének. Nincs meg a folyamatossága, mint ennek a márciusnak.

A munkásőrök meg nem kardlapoztak, hanem motoros ékekkel oszlattak meg kádár kolbásszal traktálták a népet.

mrbateman 2012.03.15. 14:30:56

@Hadrian77: kérlek alásan a kádárkalbászt szépen, tudatosan felszalámizták az elvtársurak '90-ben!...csoda, h. meg vagyok zavarodva, h. mivel kell oszlatni?!

Volt egy okos, melegítőanzugos fiatalember az esti szemináriumon, aki azt mondta, h. ideológiai alapon nem gumibotoz, tudati retorika, logika diadala, érvek, egyszersmind ellenérvek okos bírálata (mindezt raccsolva)...gondolom ösmered?!

2012.03.15. 14:36:12

@mrbateman: Melegítőanzug? Focista a csávó?
Az egyébként érdekes, hogy Petőfit most is olyan nagyon éltetik, pedig nagyobb komancs volt mint Che Guevara.

petrice 2012.03.15. 14:53:37

Jó poszt, jó kommentek.

Én már úgy 3-4 éve elhatároztam, hogy - pont az itt leírtak miatt - semmilyen iskolai-óvodai ünnepségre nem megyek el. A nyolcadikosokat és fiatal anyukákat stírölő tesitanár, a fehérzoknimakkoscipő és a vastagvádlijú tanárnéni tényleg elmaradhatatlan mindenhol.

mrbateman 2012.03.15. 14:55:17

Mikó I. - Egészséges erotika

"cucilizmusban, szép idom elvi haszon, nem jár érte se bruttó, se nettó"

combo 2012.03.15. 15:08:02

@kétszáz szó: "Minden tekintetben tanulhatnának belőle a tanárok."

A tanárok legalább annyira utálják az ünnepélyeket, mint a lurkók, patt 2 lépésben.

Az eb ott van elhantolva, hogy az ember új és új ingerekre vágyik. Példának okáért alsóban nekünk még volt honvédelmi szakkör, ahol lehetett lődözni légpuskával. Az én agyamban hozzávetőlegesen a 3. lövés után kiartikulálódott a gondolat, hogy ebben mi olyan nagy szám, meghúzom a ravaszt, majd megjelenik a céltáblán egy lyuk, ennyi.

Hasonlóan, az első ünnepélyt lehet, hogy még élvezte is az ember (milyen frankón felsorakoztunk ide alakzatban stb.), de a tizediknél már a cselekmény is a könyökünkön jön ki, akár kardnyelőt is hívhatnak illusztrációként, nem érdekel.

A gyereknapot például meg tudták úgy oldani a tanárok, hogy élvezzük (túrázós-térképes-állomásos verseny osztályok között, a célban bográcsozással, focival stb.), de az műfajilag más tészta.

Prophet 2012.03.15. 15:16:22

@Hadrian77: De talán nem volt egy olyan börtön parancsnoka, ahol több száz, vagy ezer embert végeztek ki, és kínoztak meg. Abban pedig nem vagyok biztos, hogy olvasta-e a Kommunista kiáltványt.. lehet valakit visszamenőlegesen kommunistának nevezni, pusztán a gondolati hasonlóság miatt?

2012.03.15. 15:32:08

Táncsics egyébként nagyon jókat írt - ami azt illeti volt is rá ideje, ha igaz a háza pincéjében a padló alatt - a hirlapírói munkásságát hanyagolhatjuk, de a GYermekévek nagyon kedves.

Mégis azzal vonult be a történelmi köztudatba, hogy március 15-én kiszabadították a börtönből, de arról egy szó sem esik, hogy miért került oda, vagy hogy miért pont őt akarták kiszabadítani.

Szerintem nagyon el lenne keseredve ha tudná.

combo 2012.03.15. 15:33:58

Rögvest nyilvánvaló lesz, hogy miért egzecíroztatják a tanító hatalmasságok a tiszta tekintetű gyerekeket ünnepélyeken, mihelyst megfelelő perspektívából tekintünk a kérdésre. Ez nem más, kedves barátaim, mint a tanárok egymás közötti vetélkedése. Szülő-gyerek hasonlattal példázva, olyan ez, mint amikor a szülők egymás előtt egymást túllicitálva bizonygatják, hogy ők bizony jó szülők, nevelnek a javából, "ülj rendesen, édes fiam, különben felpofozlak" (ki hallott hasonló felszólítást négyszemközt?).

Az ünnepély egy mustra, Gizike vizslatja Arankát, "mondtam én, hogy nem bír az osztályával", "nézd már, rájuk sem szól, nehogy már nekem kelljen odamenni és rendet csinálni" stb.

XCat 2012.03.15. 17:51:41

Valaki mondjon már nekem egy darab pozitív nemzeti ünnepet, ahol nincsenek vértanúk, kivégzések, forradalmak, és nem annak kell örülni, hogy na megint pár száz vagy ezer birkát sikerült vágóhídra terelni ahol a saját nagyeszű társaik voltak a mészárosok is. Na, van ilyen? Nincs? És miért nincs?

A poszt meg olyan kicsit semmilyen. A cím hatásvadász, ez nem március 15, hanem egy elszabott iskolai ünnepély. Mondjuk azon érdemes elgondolkodni, hogy pár évtizeddel korábban, amikor bevett szokás volt hogy naponta egyszer eszünk, vagy akkor sem, miért nem aggódott senki a vércukorszint miatt, ellenben hogy oldották meg, hogy gond és ájuldozás nélkül végeztek nehéz fizikai munkát. :)

Zorita 2012.03.15. 17:54:49

@Prophet: Akkor andy-vajna produkció lesz :)

@Vedere' Lavór: sztem aug.20. - de most elbizonytalanítottál

Fapuma (törölt) 2012.03.15. 18:05:46

@Frengi: Milyen igazad van. Ezen sokat gondolkodtam már én, hogy vajon tudja-e mindenki miért is ült Mihajlo Stančić, korának Marx Károlya.

XCat 2012.03.15. 18:07:26

@Zorita: A saját batyját (mellesleg egyben az ország jogos örökösét) elrekkentő pistike "szentté" avatására gondolsz egy nemannyiraszentekrejellemző sajátosságokat magán viselő, már akkor is kétes megitélésű vallási szerveződés által?

:) Tulajdonképpen jah, ott csak előtte meg utána döglött tömegesen a nép.

@Fapuma: Talán hogy ki lehessen szabadítani....

Mateahos 2012.03.15. 18:16:03

@Fapuma: Hát hogy izé alapítványt nevezhessenek el róla.

Disznó Úr 2012.03.15. 18:17:14

@baliquez: sosem értettem, miért zavar valakit az a felkavaró körülmény, hogy esetleg nem március 15-e 8.00 és 18.00 között hord egy másik ember kokárdát.

Előző nap is szoktak. Már régen. Ha valakit nem érdekel az ünnep, tojok rá, de azért ne szólogasson be.

A házunkban szokták megróni a gondnokot a művelt közép-európai polgárok, ha ne adj Isten, kint marad a zászló másnapra.

Valamiért van, akinek a nemzeti színek csípik a szemét. Elképzelni sem tudom miért.

Fapuma (törölt) 2012.03.15. 18:28:43

@Disznó Úr: Disznó mód igazad van. Azt hiszem ma ilyen napom van, hogy csatlakozom valakihez és igazad adok neki. Képzeld itt Ottawaban, horribile dictu, emberek kanadai zászlót húznak fel a házukra és NEM CSAK AKKOR MIKOR ÜNNEP VAN. Elképesztően szörnyűséges, nem?

Kissé vicces mikor az illető tavaly bevándorolt kínai vagy szikh, de hát istenem valahol el kell kezdeni.

XCat 2012.03.15. 18:30:06

@Fapuma: Kanadában érthetőbb. :)

Mateahos 2012.03.15. 18:41:20

Egy közelmúltban elhunyt drámaíró pártjával szimpatizáló ismerősöm szerint,a 48-as események egész Európában megtervezett,-na most jön a leleplezés- szabadkőműves összeesküvés volt szegény Habsburgok ellen.
A kokárdanaziktól pedig elhatárolódnék, pro és kontra egyaránt.Most már megint az dívik hogy a francba kell a színeket sorba rendezni.Pediglen ha jól tudom az eredetin volt még egy szín.Ki meddig hordja azt nem nézem, viszont nekem van egy külön kabátom 10éve kokárdástúl március 15-re.

medvedr 2012.03.15. 18:42:21

@Modor Tibi: Nem, de írhattam volna.:)
@vészmadár (pica pica): Mi volt az ünnepségen, nem mondod, hogy nem volt egy jó kis szavalat, vagy ilyesmi- a jótanulők által előadva? Vagy össznépi megkérdőjelezés, nem elfogadás, valami? Ne ijessz meg!

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.03.15. 20:21:43

a vesszők miatt csak a bevezetőig bírtam.

kétszáz szó 2012.03.15. 20:34:00

@combo: Bizony, ott van az eb elhantolva. Nehéz az internettel versenyezni az ügyben, hogy fenntartsd a gyerekek érdeklődését. Ha pedig a tanár is unja, mit várjunk a gyerektől?
Hallottam olyan ünnepségről, ahol a Himnusz versszakait mozogták el (nem táncolták, hanem a szövegre mozogtak) a nyolcadikos fiúk úgy, hogy 300 gyerek lenyűgözve, egy pisszenés nélkül nézte végig. Igaz, nem volt több, mint 15 perc. De a jó ünnepség beszéddel, műsorral, és egyebekkel nem is több mint 30-40 perc. Ennyit bír ki a gyerek, de a felnőtt se sokkal többet.

Erzsebet 2012.03.15. 20:40:11

Nekem is az ált. sulis ünnepélyek jutottak az eszembe. Nálunk is a torna teremben tartották. Az igazgatónkat Cicerónak csúfolták, rettentő hosszú beszédeket mondott. Itt is több gyerek elájult. Márc. 15-öt azért utáltam, mert be voltunk rángatva a suliba. Délelőtt koszorúztunk a Petőfi szobornál. Este pedig fáklyás felvonulás volt a három tavasz jegyében. Fiatalabbak kedvéért, márc. 15., márc. 21. /Tanácsköztársaság/, ápr. 4. / hazánk felszabadulása ünnepe. Az ifjúgárdisták ilyenkor nemzetiszínű karszalagot viseltek. Legjobban a nov. 7-ét rühelltem. Műsorpróba, szavalókórus. Már ezzel mosták az agyunkat, már az óvodában is. Ünnepély alatt némely cigány gyerek rendetlenkedett, őket kivezette a tanító néni. Természetesen csak úttörőknek volt kötelező. Volt köztünk egy jehova csaj is, az ilyenkor suliba sem jött.

2012.03.15. 21:43:40

Egyvalami nem volt még:
Petőfi Sándor, gatyában táncol...

Disznó Úr 2012.03.15. 21:47:28

@eulimen_: Nekem a komcsi ünnepekből sajnos résztvevőként is kijutott. Jó voltam irodalomból és november 7-én elmondhattam a színpadról, hogy Lenin mennyire sajnálta az ehejuhnyemező hajóvontatókat kisgyerek korában és jól megfogadta, hogy segít rajtuk. (Mondjuk segített is, nem maradtak ilyen kevesen, lett annyit ehejuhnyemező, hogy öröm volt nézni)

Április 4-re pedig ünnepi beszédet kellett írnom az iskolai versenyre (apám diktálta, felhasználva az összes kötelező lózungot). Szerencsére csak második lettem, mert az első helyezett abban a megtiszteltetésben részesült, hogy művét a Láng gépgyár dolgozóinak ünnepségén mondhatta el.

Mitya Ivanov 2012.03.15. 22:02:18

az általános iskolás emlékeim szerint aziskolai ünnepségek közül mindig a márc15 tetszett a legjobban, mivel akkor nem voltak tanári beszédek, nem volt az udvaron órákig állás, nem volt semmi, csak tavasz illat a levegőben, madarak a fákon és hasonlók. Meg úgy általában magamnak éreztem ezt a lazán induló kis forradalmacskát, ami aztán komolyra fordult.
A mi véresen kommunista iskolánkban a november7 és a NOSZF ment erősen, az valami förtelmes volt, tornateremben állt az egész iskola, unalmas beszédek, ájulás, auróra, téli palota, és mindig az aktuális 8. osztályok által felolvasott NOSZFos történetek. Szerencsére mire nyolcadikos lettem, addigra eljött 1989 és a tanári kar leszavazta, hogy abban az évben is legyen ilyen műsor.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.03.16. 07:18:04

@Mitya Ivanov: ha időutazó terrorista lehetnék visszamennék egy ilyen ünnepségre és botrányt okoznék az tuti

portugéza 2012.03.16. 07:54:54

@Vedere' Lavór: "Valaki mondjon már nekem egy darab pozitív nemzeti ünnepet, ahol nincsenek vértanúk, kivégzések, forradalmak, és nem annak kell örülni, hogy na megint pár száz vagy ezer birkát sikerült vágóhídra terelni ahol a saját nagyeszű társaik voltak a mészárosok is. Na, van ilyen? Nincs? És miért nincs?"

Erről az jut eszembe, amikor annak idején Ámerikában beszélgettem a helyiekkel, éppen valami amcsi revolúsön, forradalom volt a téma, meg a Forradalom Leányai nevű szervezet.

Én bevallottan fehér foltokkal az amerikai történelmi tudásomon, ártatlan szemekkel kérdeztem, MELYIK amerikai forradalomról van szó? Káeurópai reflex volt ez, hogy be tudjam tájolni a sok forradalom közül.

Lett nagy derültség, mert hogy náluk egy darab forradalom volt (ők a függetlenségi háborút* nevezik így) és az az egy speciel sikerült, elérte a célját, ezért nem volt szükség többre. :)

Míg nálunk megszámlálhatatlan, kisebb-nagyobb felkelés, lázadás, forradalom volt, az ország területén zajló háborúkról nem is szólva (lásd még vérzivatar) - és mivel egyik sem sikerült, ezért volt szükség mindig egy újabbra...

Náluk a forradalomhoz mint történelmi eseményhez pozitív a képzettársítás, az ő tapasztalatuk szerint utána jobb lesz, így szerintük az egész egy jó dolog.

* néha az É-D polgárháborút is nevezik forradalmi háborúnak

2012.03.16. 10:03:23

@Fapuma: a művein én sem tudtam átrágni magam, de amit a pincében írt az nagyon kedves, naja, a megszépítő múlt, egy gödörben még a nehéz gyerekkor is gyönyörűnek tűnik,

fzoli415 2012.03.16. 10:23:58

Beh szép lett!
"természetesen nagyon sok bokán villan a fehér teniszzokni, a sötét nadrág és cipő között"
Lájtosabb ünnepségekre annak idején én is bevállaltam a fekete élezett nadrághoz a fehér (türkizzöld nyelvű) Puma bőrcipőt. Menőbbnek éreztem, na.

"Meglepetést szolgáltat viszont a tesitanár"
A tesitanár ünneplője a barna bőrkabát.

"Külön csoportban várakozik a "tömeg" (5 fő)"
Esetenként a Pilvax törzsközönségét is megszemélyesítik, 4-5 asztal, összetolt zöld padok, zöld lábú székek. Öcsém osztályában midnenkinek kellett szerepelni, a leghülyébb focista gyerek kapta hát az "Unio" pontot, de ezt sem sikerült teljesen jól hangsúlyozni (kb. így hangzott, ahogy le van írva).

A parkettából feltörő, fojotagtó izzadtporszag megvan?

XCat 2012.03.16. 22:38:42

@portugéza: Voltaképpen ha úgy nézzük, a háborúk is jó dolgok. Nő a népszaporulat, fejlődik a technika, a nyomorékok és egyéb nemkívánatos elemek száma csökken, sokan meggazdagodnak, ha elmúlt micsoda nemzeti összefogás van az újjáépítéskor... stb.

Ha a benne lévőket kérdeznéd meg közben, akkor meg nem biztos, hogy annyira élvezik. ;)

Kicsi Kacsa 2012.03.16. 22:44:13

Általános iskolás koromban nem volt még ünnep március 15. 72-ben volt az a bizonyos "Petőfi szobornál a rendőrök megfuttatták az ifjúságot" akció. Akkor voltam hatodikos. Következő évtől tanítás nélküli tanítási nap volt március 15, népdalversennyel egybekötve. Ugyebár azért lázadoztak a magyar ifjak, hogy március 15. mégiscsak magyar szabadságharc ünnepe, de nem ünnepeljük (hogyisne! majd szabadságharcot a szovjet elvtársak előtt? amikor minket felszabadítottak? mit képzelnek ezek!), bezzeg november hetedikét, amihez semmi közünk, azt bezzeg meg kell ünnepelni. Na, ezen robbant ki 72-ben a balhé, amit aztán szigorúan megtoroltak.

évuska 2012.03.17. 12:48:31

Igen, apjukom börtönbe is került.

Szandeeekahh · http://twod.blog.hu/ 2012.03.17. 20:01:13

ejj-ejj Tibor, dágeszi vagy te az ifjú titánokkal :)

Szandeeekahh · http://twod.blog.hu/ 2012.03.17. 20:21:40

@Disznó Úr: hál' istennek, te már gyerekként is bomlasztottad a rendszert. Igazi ellenálló vagy, Miniszterelnök Úr biztos büszke rád.
Az előző hsz.-ed után remélem, hogy már 10-e óta hordod a kokárdát, és áprilisig le sem rohad rólad. Pukkadjanak csak a köcsög bibsik, ha meglátnak!

pruntyike 2012.03.18. 16:08:24

A bloggmotor nem engedi át hogy március iidduussaa! Persze nem így írva

Disznó Úr 2012.03.18. 21:20:49

@Szandeeekahh: Gyűlölködjél csak, nem nekem árt, hanem neked. Ha jól emlékszem, ezt hívják szalmabáb érvelésnek. Ha az "érvelés" szó itt egyáltalán alkalmazható. Kíváncsi vagyok, a szemembe is belemondanád-e az átkaidat? Te vikunya.

Szandeeekahh · http://twod.blog.hu/ 2012.03.20. 08:24:59

@Disznó Úr: Személyesen lesütött szemmel sunnyognék. Ahogy ezt nálunk, biboldóéknál szokás.

sorica123 (törölt) 2012.03.21. 22:15:31

@GrG: ez a túlélőgyakorlat mindenhol kötelező, főiskola elején is az összes profok lukat beszéltek a hasunkba, miközben négyes sorokba rendezve álltunk haptákban... hát páran ott is csuklottak, de nem úgy, hanem essze. Én csak éreztem, hogy a vérnyomásom lemegy a bányába, de nem rogytam oda melléjük.
süti beállítások módosítása