Olvasói rovat - Szintén zenész: A dobos II.

2012/03/09. - írta: Modor Tibi

A dobosok 80%-a " általában jófej, nincs velük baj. A maradék húsz viszont vagy a sarokban gyakorló őrült, akit kiköpött a társadalom - vagy frusztrált magamutogató állatember.

Osztanak mindenkit, ki mit miért csinál rosszul, és ha elsütöd nekik, hogy "A dobos a zenész legjobb barátja" - biztos, hogy neked esnek. Nekik és róluk szól a következő írás.

 

Muddy

/Dobos csoportvezetőt kérek - MT/

 


Na ezt hallgasd meg, haver! A kis újgazdag majomgyerek alattunk két utcával most rendelt az íbéjről egy 10 babás, öntött kávás mépöl pergőt, amit a Mike Portnoy endrózerolt a Tamánál, vágod. Biztos leperkált érte vagy 500-600 dollárt jó dolgába, utána meg ott rimánkodott a ritmusdepó fórumán, mer' azt se tudta, hogy merre hány a méter. Azt hitte, hogy megveszi, oszt majd ő lesz az új Borlai Gergő vagy a Solti Janika. De be se tudta hangolni… A hülyegyerek neki állt, oszt felhúzta tükörradiálra, mint a Lamb of Godból a Chris Adler, oszt meg volt lepődve, hogy szarabbul szólt, mint a 30 éves fém Amatija, amit még a nagyapja újított a tűzoltóságtól. A faszt képzel ez… Minek az ilyennek hangszer?

A másik majom meg - ott voltam, hallottam - beszambázik a Tam-tamba egy törött Sabian HHX-cintányérral, hogy cseréljék ki, mert nem bírta a strapát. Há' bazmeg, jó hogy megtört, öcsisajt, mert nekiállsz egy 7B-s Csibi Stickszel, amivel max. tömegoszlatáson szoktak csépelni, oszt küldöd neki a garázsba a szaros egyakkordos haverjaiddal együtt. Meg a próba végén a csajodat is odaengeded a cucchoz, hagy szórakozzon. Én is püföltem otthon párnákon az Enter Sandmant, meg a Killemólt, de csak akkor vettem rendes cuccot, amikor már ment a papa-mama meg a váltottkéz… Na meg a másik… A duplázó… Na, azzal aztán meg tudnak hülyíteni. Azt mondod neki, hogy Pastorius, oszt azt hiszi, hogy valami biológus, de a legprofibb Iron Cobra duplázó már ott figyel. Mér' nem megy az ilyen inkább futni vagy vízipólózni, oszt ott taposhatna, érted. Otthon bontja a falat, amikor rákezd a Slipknotra, de a szomszéd meg ne hívja ki a zsarukat két hetente, mer' hogy ő rockzenész. Rockzenész vagy te, az apja faszát! Biztos nem hallotad még a Moby Dicket Bonzótól, mert akkor tudnád, hogy a dob is hangszer. Azon is lehet halkan és szépen játszani. De az Acélszív bezzeg megy, meg a Bon Jovi.

Mondjuk a Tam-tamos eladók is jó nagy parasztok. De hát jól van, ebből élnek. Bemész, mit látsz? Egymásba ér a faszuk a pult mögött, oszt nagyban gumilapozik mindegyik, mintha valami ügyességi versenyen lennének. Egyedül a kisöreg szaladgál a köpenyében fel-alá, mint a mérgezett egér. Le se szar semelyik, bezzeg, ha bejön a Kőszegi vagy az Elemér - aki most jött haza Núú Yorkból - egyből hárman nyalják a seggüket, mintha valami Don Zsuanok lennének... Ha meg nagy nehezen szóbaállnak veled, és megkérdezed őket, hogy milyen dobbőrt ajánlanak Remot vagy Evans, azt mondják, hogy "haver, ezt neked kell tudni". Akkor meg mi az édesfaszomnak vagy a pult mögött? De más boltba meg nem tudsz menni, mert máshol, ha kérsz egy splasht, inkább rádbeszélnek egy kínait, hogy jobb lesz ez neked. Nyilván valamelyik Karcsika adta be bizományba, oszt szabadulnának már tőle...

A múltkor meg kimentem a Dózsába, mert lehívták a Gregg Bissonette-et huszadjára workshopozni… Mire kiértem a Rákostökömtudjára már lilára rudimenteztem a lábam a 67-es buszon. Miért nem lehet a belvárosba hozni a dobos cliniceket? Tudja tököm… A buszon meg ott rohadt már a fél jazzkonzi, úgy kellett kiszellőztetni utána magamat, mert ezek is csak a kottát ismerik, de annyi bennük a zenei érzék, mint Babos Gyulában, vágod. Megérkezünk nagy nehezen, kint meg már a Bissonette papolja rád a szaros Mapex cuccát. Szarik ő már rá, hogy min dobol. Elhaknizgat Santánával meg ezzel-azzal, aztán meg felmarkolja a nagylét, amit a ferdeszeműektől kap, hogy reklámozza a pozdorjájukat. Akkor se vennék kínai dobot, ha ingyen vágnák hozzám. Ludwig, na az cucc apám. Meg a régi Premierek. Ezeket a mai Pearlöket, meg a Tamát már csak az emós pöcsökre lehet rábeszélni, azok meg azt se tudják, mi van. Álljon jól a hajuk, a sound meg mehet a picsába. Megyek is én a dobosfarsangra, minek? Szaros latin dobshow-t nézni? Meg a kőbányai zenesulisok ott cocókáznak felváltva? Hagyjál már… Akkor inkább lenyomjuk a Ferikével a Kölyköd voltamot. Az legalább zene.

26 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

la paloma de la rosa 2012.03.09. 07:49:50

Na, várom a kommenteket, mert ebből egy kukkot nem értettem.

2012.03.09. 08:16:43

Ha dobos, akkor Rick Allen a Def Leppardból:)

Styxx 2012.03.09. 10:36:00

"aki most jött haza Núú Yorkból" LoL

Méltánfeltételezi 2012.03.09. 11:12:10

Dobosként igen nehéz tartani a hevimetál divatot. Ugyanis a lábgép kontra veszkócsizma halott ügy. Megoldás: a csizma nélkül, hidegben párolgó kárómintás emberzokniban csapkodni a felezett negyedeket. A próba után jól kivehető anyagfáradás a nagylábujj körül.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.03.09. 12:26:35

Hadd gratuláljak a parádés lezáráshoz.

Az "eladók" persze minden hangszerboltban ugyanolyanok, de a Tamtamban valóban egy kicsit még olyanabbak.

Viner Spicli 2012.03.09. 12:33:00

Hogy ez mennyire igaz a sok műmájer dobosra...

sorica123 (törölt) 2012.03.09. 14:10:12

@Viner Spicli: ez valami szakemberbetegség, minden olyan dolog, aminek van egy kánonja, hogy mit hogyan köll, kitermeli ezeket a fárasztó, folyton nyavalygó, véleményező, esszar-asszar típusú palikat. Az energiájuk inkább a nyavalygásra meg fikázkodásra menne, nem pedig az általuk annyira magasztalt szakmára, de nagyon szórják az igét. Voltam már egynél több zenész társaságában. Azok is 'szakbarbárkodtak', de vagy arról dumáltak, hogy ők mit hogy csinálnak, vagy hogy ez vagy az a profi zenész milyen kurvajó (és esetleg mi az, ami ebből tanulható). De ez... brr. A dobos a zenész legjobb barátja meg hasonló a szobrászok jaszkarizásához, hogy 'áááá a festők azok milyenek má, összevissza maszatolnak, grafikusok meg szaszarásznak folyton, de MI, mi eggyel a Zisten alatt vagyunk!':D Vagy mikor a reálosok bőcsészeznek a bőcsészek meg kockáznak, agybaj:)

petrice 2012.03.09. 14:20:45

Minden szava arany, Muddy, brávó! Hja, progger vagyok, és iiigen, '79-es LUDWIG cuccom van duplázó nélkül (www.myspace.com/windseye/photos/193573#%7B%22ImageId%22%3A193573%7D) könnyen értek egyet ;) Tom-Tom leírás is tökéletes, ráadásul az öreg Dubán nemcsak egyedül dolgozik, hanem egyedül ért is mindenhez, de nagyon. Hell yeah.

Mc_Fly 2012.03.09. 15:39:30

Az a szomorú, hogy az egész élőzenés bohóckodás az ilyen lehúzós, energiavámpír arcok miatt sokkal kevésbé élvezetes.

Annyira, de annyira fel tud baszni, amikor egy koncerten mellettem az ilyenek egymás között fikázzák az aktuális főhőst. Biztos bennem van a hiba, de ha valamire kifizetek 10-20 pénz közötti összeget, akkor már megpróbálom élvezni:D Karbatett kézzel a pultnál figyelés, percenként valami kritikai megjegyzés, ja és persze "szarul szól!".

Meg kocsmában is bőven sok már, ha egy ilyen kioktatós, mindent jobban tudós arc ül az asztalunknál. A posztbéli figura is nyilvánvalóan hozza a Tico Torres-féle tempót, csak épp nincs kedve világsztárok között játszani, az értékes szabadidejét inkább a mi oktatásunkra fordítja önzetlenül.

A Tyne folyó déli partja 2012.03.09. 16:14:23

@la paloma de la rosa: akkor én büszke vagyok magamra, meg felismertem pár zenészt, meg számot. a többit én sem értem:)

combo 2012.03.09. 17:58:47

Na, álljon meg a hegyimenet! Az egyetlen zorall hangszer a cimbalom.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.03.09. 18:43:16

@combo: kösz hogy mutattad azt a Dávid Sándor showműsort, mert azóta azt nézem folyton-folyvást. A cimbalommal mi a gáz? Az olyan mint a kantele. Csukaállkapocsra erősítette az őszöreg Vejnemöjnen a húrokat és közibük csapott, lett is nagy haddelhad.

combo 2012.03.09. 19:13:58

@Somló November: Köszönöm kedves szavaid, amúgy is ritkán kapok visszajelzéseket a hosszabb szösszeneteim után. Érted, most nem az, hogy az ember dicséretet várna, de tudod, azért két-három "Hibátlan. :DD" reakció jól esne. Te is nagyon jókat írsz, ennek az előző komment is ékes bizonyítéka.

pocaklakó minimanó 2012.03.10. 07:35:51

Nem is értem, minek tartják az együttesek a dobosokat, amikor már van dobgép is. :)

Möff CAT a Torcsvúdos gyerek 2012.03.10. 11:17:35

Tuti lett, méltó párja a Fenderes gyökérnek innen a Modorosról :)
Sajna sok ilyen majom van, elkussoltatni őket próbaterembe történő lehívással lehet főleg :)

Vamzer · http://bortonszleng.blog.hu 2012.03.10. 21:27:22

egy jó hetes csibisticks-szel akár bézbólozni is lehet, az már szentigaz

pocaklakó minimanó 2012.03.10. 23:12:03

@Mc_Fly:

Én inkább ilyet hallgatok (www.youtube.com/watch?v=mfc4bWHlq-U). Ebben van jó gitár, jó dob, jó ének... szóval okés. Jól összerakott.

foxpic 2012.03.11. 11:13:39

A Tam-Tamos dolgozókról a rész már közhelyszerűen igaz :D
De aki nem dobos, ebből tényleg nem ért semmit...

jodi 2012.03.12. 00:57:50

@combo: meg a vibrafon. azt is ütögetni kell, és még pedálja is van. :)

Big_Bone 2012.03.12. 01:48:58

Hát ez egyszerűen priceless :D

szkeptikus_ · http://twitter.com/szkeptikus_ 2012.03.15. 01:07:07

A Tam-Tam-os résznél pusztultam.
Amúgy meg a dobosok gyökerek. Azért tudom, mert én is dobolok és nem vagyok jó fej. De azért túlságosan nagy barom sem vagyok, mert szerencsére nem tudok annyira jól dobolni.
süti beállítások módosítása