Egy estém az Androiddal

2012/02/21. - írta: Modor Tibi

Tamás kavargó érzelmekkel, elrévedő tekintettel mered a telefon földön árválkodó darabkáira. A hátlap műanyagja deformálódott, a szürke szín az elhajlásoknál erősen elhalványul, szinte fehéresbe csap át. A nemrég még vidáman villogó, most már szilánkos érintőképernyőre már csak a gyűrött-buborékos fólia utal. Az akkumulátor valahol a szoba végében fekszik a parkettán, a kövön még mindig nem találja helyét egy tanácstalanul, egyre gyorsabban körbe-körbe pörgő kis csavar.

Bevillannak régi, boldog emlékek a távoli múltból. A felismerés, hogy igen, mobilnet és okostelefon KELL, az internetes keresés, a fórumok, prók és kontrák elemzése, az árgépek, a különféle konstrukciók, majd a döntés. Az éveknek tűnő párnapos várakozás, amíg meg nem érkezik a telefon az üzletbe, a hívás munkaidőben, az ebédidős lelépés a boltba, csak hogy minél gyorsabban magunkévá tehessük a kis Drágát. Az első, izgalommal teli akkutöltés, a Market korai használata, az eszköztár felépítése, konfigurálása. Az első útvonaltervezések, a Gmail folyamatos szinkronizálása, az akkumulátor kímélése miatti EDGE-re LEdegradálás.

De a telefon már száll, kicsit megbillenve, szinte geoid módon forog a levegőben - mintha még nem sejtené, mi vár rá. Megáll az idő, a pillanat megfagy. Hol is kezdődött?

Újraindulások, fagyások. Jó ez a telefon, amíg nem telefonálsz rajta. Azt nagyon nem szereti, ha valaki használat közben hirtelen felhív. Bevallom, jómagam se. Ne hívjon. Csak zizeg, nevet nem ír. Felvegyem vagy ne? Mindig rossz döntés. Ismeretlen szám? Két perc múlva már ott lesz a név is, csak idő, mire kikeresi. Mindegy, legfeljebb visszahívod. Felveszed? Telemarketinges. Lássuk be, ez nem telefonálásra való elsősorban. Szemléletváltozásra van szükség, ennyi. Használd a 3210-est, ha telefonálni akarsz.

Stop motion. Az mennyezeti energiatakarékos izzó fénye kicsit szivárványszerűen törik meg a tok oltalmának köszönhetően makulátlanul karcmentes képernyőn, mint a CD-lemezeken szokott. A hátlapon kényszeresen törölgetett ujjlenyomatok csillogó nyomai, zsírmentes blende, 3.2 megapixel. Már csak századmásodpercek vannak hátra, hogy a készülék elérje a kellemesen nyugtatóan okkersárga árnyalatúra festett falat. A megsemmisülés előtti utolsó pillanatok jönnek. Mint amikor az üvegpoharat leejted a konyha kövére, és milliméterekre a talajtól még egyben van, utoljára. Amikor még kicsit reménykedsz, hogy hátha most, ennek kivételesen semmi baja nem lesz. Örökre beég az agyadba. Még egyszer bánatosan rádnéz, üzen, mint egy utolsó segélykiáltás, talán a kis kezeit is kinyújtja feléd. Hát ily' csúful hagytál veszni, embergyerek?

Már elkezdted eltávolítgatani az appokat. Google Docs, vonalkódolvasó. Ha nagyon kell, max letöltöm megint, de úgyse fog kelleni. Installáld a Facebookot Androidra! Gyorsabb, kényelmesebb! Csupán öt perc, mire betölt. Próbálsz görgetni, nem reagál. Fél perc múlva vibrál egyet, majd a kukába helyezi az ikont. Biztos ezt akartam? Nem gecci, görgetni akartam a tömzsi, zsíros ujjammal! Na jól van, akkor töröljünk még. Twitter, Youtube kell a faszomnak. Nem engedi, rendszerapplikáció. Hogy fulladnál bele. Megint elforgatta a képernyőt, de meg se mozdítottam. Lefagy. Force close.

Tamás ekkor baszta a falhoz szeretett telefonját, teljes erőből.

Hatalmas csattanás. Tamás fémes zajt várt, ehhez képest meglehetősen tompára sikeredik az ütközés, ahogy először a hátlap találkozik a fallal. Elsőre úgy tűnik, mintha milliónyi darabra szakadt volna széjjel a készülék, de ez valójában szinte csak a burkolatot és a törött képernyőt jelenti. Kicsit elfordítja a fejét, hogy a műanyagszilánkok ne szálljanak a szemébe. A ház még úgy-ahogy egyben maradt, a falon a becsapódás helyét kis mélyedés és szürke elszíneződés jelzi.

Nini, az SD-kártya. Őt még kimentjük, de sajnos a többinek pusztulnia kell. Kalapácsért nyúl. Valami megmagyarázhatatlan kéjes kielégülést érez, miközben a hegyes végével töri szilánkosra az érintőképernyő hálós maradványait. Eszébe jutnak édesanyja szavai az akciófilmekről gyermekkorából: és tönkreteszik azt a sok jó kocsit, inkább adnák nekem. Anya, te ezt nem értheted... Az akkumulátor viszont nem törik, csak horpad, görbül. Nem baj, kicsit büntetjük őt is. Egy napig se bírtad, te rohadék! Te tettél függővé a töltőtől, ez neked a mobil élet? A gombok következnek és a nyomtatott áramkör. A kalapácsra már nincs szükség, Technokol után nyúlunk, majd a maradékot gondosan, darabról darabra, egyenletesen kenjük be a gyufaszállal, mintha csak pillanatragasztóval dolgoznánk. Higgadtan gyújtunk. A kis tapogatózó, óvatos tűznyelvecskék egyre mohóbbak - hirtelen magasra csapnak a lángok, szemünkben valami egészen ősi, állatias tűz ég, ahogy a műanyag roncsocskák először megrogynak, majd fokozatosan fekete füstté és korommá válnak egyfajta sátánszerű, sípoló hang kíséretében. Az égett műanyag perverz illata lassan az egész lakást betölti, a pusztítás fölött érzett öröm leírhatatlan. A földön néhány feketére égett fémalkatrész és a plasztikkorom emlékeztet már csak a nemrég még csillogó, tokban tartott, dédelgetett okostelefonra.

Boldogok vagyunk. Az Ember ismét győzelmet aratott a Gép fölött.

Címkék: technika
81 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2012.02.21. 07:32:46

Modoros panel következik (évekótanincstévém, engemneszidjnemrájukszavaztam, ezöregdelegalábbkivanfizetve). Többször elsütöttem már ezen a blogon: butatelefonom és okos laptopom van. Úgy érzem, ez a kombináció egyhamar nem fog megváltozni, ugyanis a számítógépet nem csupán adatok fogyasztására, hanem tartalom előállítására is használom, ez utóbbihoz pedig nélkülözhetetlen a teljesértékű, tízujjas billentyűzet és a megfelelő méretű kijelző. Asszem kibírom, hogy a tömött villamoson nem kaphatom elő a hátizsákomból a gépet, hogy szinkronizáljam az e-mailemet. 2-3 óránként egyszer úgyis rá tudok nézni, ami meg ennél is sürgősebb, az általában megér az illetőnek egy hagyományos telefonhívást. Az ezeréves Nokiám akksija még mindig 5-8 napig bírja egy feltöltéssel (használattól függően), lefagyni sosem szokott, az egyetlen nyűgje eddig akkor keletkezett, amikor beleejtettem egy kádnyi fürdővízbe. Kiemelés után szétszedtem, hajszárítóval kiszárítottam, majd egy éjszakára úgy hagytam: másnap reggel bekapcsolva kutya baja se volt.

2012.02.21. 08:22:40

Nekem van, 2 perc alatt telepítettem rá a skypot, a facét, de őszintén meg mondom, még mindig vannak sötét foltok (a fejemben) mert még van amit nem tudok rajta.
időbe és kilométerekbe telt, amig kiderült, hogy mégsem olyan okos a telefon, mert a navi gyalogosan is arra visz, mintha kocsival mennék, nem tudja, hogy itt a parkon keresztül tudok vágni, de hát ez csak egy gép, én okosabb vagyok nála.

GalaxyII. de ezért is a Modorost kell hibáztatni, mert sokáig itt volt a jobb felső sarokban, tudom, hogy azért már nem jár jutalék, ha vásárol is az ember, elég ha rákattint - Tibor ajánlom kössél új szerződést, ami erre is kiterjed.

foxpic 2012.02.21. 08:28:55

Modor ide, vagy oda, nem hiszem, hogy az Androidot kéne hibáztatni a telefon helyett :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.02.21. 08:29:16

hát ez istencsászár lett!
micsoda luddita pleobunkó, az a redundancia! fantasztikus.

Mala Suerte 2012.02.21. 08:35:41

most ebben mi a modor? :D nekem mondjuk a wifi kapcsolt mindig szét, de lényegében ugyanez történt. ezek az "okos" telefonok jelenleg kábé ott tartanak, mint a számítógépek a win95 körül. azaz kezdetleges és megbízhatatlan szarok, a használatuk jelentős %-át idegeskedéssel töltöd. "majd x év múlva!"

Momina 2012.02.21. 08:37:26

Hehe, tetszett a poszt, főleg az ujjbegyes görgetős rész. Ezért van egy körmös-érintőképernyős butatelefonom telefonáláshoz, smshez és minden normális tevékenységhez, pl. zenehallgatás, jegyzetek és van egy ujjbegyes hiper-szuper, újabb típusra cserélés miatt férj által levetett, ujjbegyes-érintőképernyős okostelefonom pusztán az e-mailekhez, mert egész nap rohangálás közben sajnos igenis muszáj megnézni és megválaszolni. Hülyét kapok tőle, mindig mást csinál, mint ahová ujjbeggyel pöttyenek. Természetesen csak nekem nem működik, férjnek igen, ő megszokta, szereti.

Mitya Ivanov 2012.02.21. 09:02:25

ja hát igen, csatlakozom a butatelefonos vonalhoz, engem egyedül az érintőképernyő tud lááázba hozni, ezért nemrégen vettem egy olyan telefont, ami érintőképernyős, de nem okos, sőt, egyenesen buta, mivel se nem android, se nem Windows, se nem Bada, se nem Symbian. Haha még így sem lehet kitalálni. Szóval hagytam a picsába, kivettem belőle a sim kártyát és inkább még mindig az 5 éves telefonomat használom. És ez így is fog maradni.
Az ilyen tabletektől, notebookoktól meg Galaxyktól kiver a víz, komolyan. Kell egy fasza laptop azt kész

2012.02.21. 09:04:15

Na itt kezdődik a rendes okostelefon:)
www.casiogzone.com/commando/

Csak sajnos Európában nem használható.

Möff CAT a Torcsvúdos gyerek 2012.02.21. 09:07:03

Zseniális!!!
Éteri magasságokba emelt destruktivitás, a Pusztítás Művészete, az indokra alig figyeltem, megmodom őszintén (ebben mondjuk közrejátszhat, hogy egy apróság kivételével tökéletesen elégedett vagyok a Zandroidos okostelefonommal :)), sokkal jobban megfogott a mű pátosza!
Köszönöm, Herr Tibor, a pompás napkezdetet! :)

Ilkay Gündogan 2012.02.21. 09:22:45

1942-ben ismerkedtem meg Modor Tiborral. Akkor még nem tudtam, hogy az Apple fizetett ügynöke...

Levi/BudapestScenes · http://www.facebook.com/budapestscenes 2012.02.21. 09:26:19

@Mitya Ivanov: a tablet-et kötelességemnek érzem megvédeni: nekem Asus EEE PAD Transformer-em van. Netezni kínszenvedés rajta, mailt írni rajta is kizárólag végszükség esetén érdemes, mert előbb robbansz fel az idegtől (holott van hozzá billentyűzetem, amivel olyan, mint egy netbook), minthogy egyáltalán eszedbe jutna, hogy a falhoz vágd az egészet. Viszont én idegenvezetőként dolgozom és a városnézések során szemléltetésre, képek és videók mutogatására használom a gépet - na ilyen téren nincs normális alternatívája. Tudom, mert több más módszert is próbáltam már.

Ezen túlmenően nem tudom, milyen tevékenység az, amihez nélkülözhetetlen lenne - gyanítom, semmilyen. Mondjuk tény, hogy hatalmas érzés egy 10 collos érintőképernyőn Angry Birds-özni:D

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.02.21. 09:32:51

Jaj ez a telefon téma. Én rövid dilemmázás után egy hibridet vettem. Vannak rajta gombok is de már a képernyőt is lehet izélgetni. Nokia x3-02. olcsó és szar. De legalább smst lehet rajta írni. Szerintem egy telefonban az a legfontosabb hogy gyorsan lehessen smst írni.

2012.02.21. 09:50:22

Ehhez a készülékhez a toll kötelző, persze sosem találom, de enélkül nem tudok rajta írni a műkörmöm miatt.
Egy alkalommal telefonálás közben beejtettem a tollat az Sbahn vágánya közé, 10€-om bánta, viszont a toll - és a töltő, és egybek - kiválóan használhatő az új LG-T500 hoz amit a magyar kártáyhoz vettem, igaz ennél meg elfelejtettem, hogy csak félig érintős, a telefonáláshoz a gombot kell nyomni, így nem tudtam felvenni amikor a bank hívott a kártyás fizetés miatt, így vissza kellett őket hívni, belekerült egy kis roaming díjba, amig rájöttem, de a hülyeséget meg kell fizetni.

(mert igaz, hogy egy technikai zseninek képzelem magam, de egy repjegy vásárlás még mindig sok ideg-izgalommal jár, és meg kellett magam nyugtatni, hogy ok minden, és természetesen csak akkor nyugszom meg, amikor kinyomtatva látom a jegyet, holott tudom, hogy elég a chekpultnál az utlevelet bemutatni, öreg vagyok, na, a múltszázad szülötte.)

@Somló November: én is ezért vettem az LG-t na meg azért mert szép piros színe volt, ami fontos, hogy megtaláljam a táskám legaláján is.

Mitya Ivanov 2012.02.21. 10:03:11

@Levi/BudapestScenes:
úristen ennél nagyobb képtelenséget még nem hallottam, már ne is haragudj. Bár lehet hogy félreértek valamit, de városnézések közben tableten mutatod azt, ahelyett, hogy azt mutatnád hogy, mit látnak maguk körül?

Amit akkor mutatsz a tableten, azt a saját laptopjukon is megnázhetik a szállodában, nemdebár?

Asszem 2012.02.21. 10:08:05

Én imádom az okos telefont, a maga korlátaival, most is arról írok, ezeregy előnye van, pl. nem kell aranyarert SMS-t írni, ott a chat, híreket lehet olvasni, leveleket is, nem nehéz, egy zsebben elférő miniszamitogep amivel telefonálni is lehet, bar azt szoktam legkevésbé.

Nagyon jó rajta a térkép, meg tudom osztani azokkal, akikkel akarom azt, hol vagyok és mikor érkezem meg ha hosszabb úton vagyok (aggódó szülők, párom), lehet rajta játszani, lehet rajta olvasni akkor is, amikor nincs nálam a Kindle, szóval én imádom.

Akinek nincs és meg nem is próbálta, az adjon neki egy esélyt, max nem jön be. De kipróbálás nélkül nem érdemes leírni

Donald Trump 2012.02.21. 10:13:41

@Levi/BudapestScenes: múlt héten számoltam utána, hogy amióta ipad-et használok, mennyi papírt spóroltam meg. Alig kell nyomtatni, és amire kitol a plotter 5-6 A2-est, az nem kevés idő. Kb 1 év alatt vissza is hozta az árát. Nem akarok Apple mániásnak tűnni, de iphone-t tuti nem dobta volna el a srác. Azzal még nem volt bajom soha, pedig sok mindenre használom. Telefon-sms-emailen kívül face, élő tőzsdei adatok, atm kereső, bevásárló lista, zenét felismerő app, skywiev...A Siri meg a hülyéskedésen kívül tényleg jól használható, ha jó az angol kiejtésed.
Soha nem mosom le magamról az apple-sznobságot, amit meg fogok itt kapni előbb-utóbb.

Levi/BudapestScenes · http://www.facebook.com/budapestscenes 2012.02.21. 10:15:16

@Mitya Ivanov: Pontosan, lefüggönyözött kocsival megyünk végig a városon és csak tablet-en látják Budapestet.

Korábbi képeket tudok mutogatni rajta, vegyük mondjuk a Lánchidat: meg lehet nézni így festményeket a hajóhidakról, a Lánchíd építéséről, majd fotókat: századforduló, 1913-15-ös felújítás, vámszedés, baloldali közlekedés, 1945-ös helyzet, 1949-es felújítás, a pilon belsejében/tetején készített képeink stb. És így tovább a főbb nevezetességeknél, sokkal teljesebb képet ad az egész városnéző program a város történetéről. Persze max. 8-10 főnél lehet csak használni, de az emberek imádják.

Mitya Ivanov 2012.02.21. 10:24:10

@Frengi: @Somló November:
jó akkor leírom én is hogy kukoricamobilom van. Nagyon szeretem, mert vékony
@Levi/BudapestScenes:
és nem parázol, hogy akkor nem fog működni, amikor éppen kellene?
nekem ez a fóbiám, hogy ha előadást tartok, akkor vagy a laptop, vagy a projektor nem fog működni

noirp 2012.02.21. 10:28:06

Gazdag gyerök lehet ez a Tamás. Adja el a kütyüt egy másik madárnak, az még örül is neki; és az árából simán vehet telefonálásra alkalmas agyatlan telefont, meg az agya lehűtésére sört :)

Mondá ezt az a rothadott lelkű demagóg, akinek egy 2003-ban gyártott -- őskövület-- Nokiája van. Telefon, ébresztő, stopper, emlékeztető, ennyi.

Levi/BudapestScenes · http://www.facebook.com/budapestscenes 2012.02.21. 10:33:40

@Donald Trump:

Én a Galaxy S-emen kb. 16-18 app-ot használok tényleg rendszeresen, amik nagyon fontosak, a tablet-en viszont sokkal kevesebbet. Olvasgatni mondjuk tök jó vele a fotelben, de csak ezért nem szántam volna rá ennyi lóvét. Összességében egy tablet nagyon kevés dologra jó szerintem, de azokra nagyon jól jöhet, mint pl. amit én írtam - szemléltetésre. Egyébként szerintem luxus, amivel persze nincs semmi baj - nem kell, hogy álmatlan éjszakákat okozzon senkinek, hogy ő nem engedheti meg magának, más meg igen. Tény, hogy nagyon élvezetes egy tabletet baszkurálni, csak általában kevéssé produktív dolog:D

Az Apple cuccokról fogalmam sincs, egy éve vettem a Galaxy S-emet, azelőtt egy olyan NOkia telót használtam, amit Egyiptomban melózva vettem átszámítva 6.000 Ft-ért, a legkomolyabb extrája az, hogy angolul, franciául és arabul elmondja hangosan az időt, így azért annyira nem vagyok otthon a témában.

Ez a Nokia persze nem 2 napig bírja, mint a Galaxy, hanem egy hétig és megbízhatóbb is. Az ilyen telóhoz ragaszkodó is megérne egy posztot (bár nem létezik, hogy ne lett volna már), én is ilyen voltam jó ideig - de milyen büszke is voltam magamra, hogy szembeszegülök a rohadt kapitalistákkal...

@Mitya Ivanov: A világon semmi gáz nem volt még vele, mondjuk ez egy elég minőségi cucc a maga kategóriájában. A képek sorba vannak téve (de ha egy másikra van szükségem, pár másodperc megtalálni), megnyitom a programot a túra kezdete előtt és beállítom, hogy a képernyő ne kapcsoljon ki és max. fényerőn legyen, ennyi. 100%-ról kb. 90%-ra csúszik vissza intenzív használat mellett is, így még tudok rajta akár 7 órányi pornót nézni:D

Serpentarius 2012.02.21. 10:34:49

@Levi/BudapestScenes:

"Mondjuk tény, hogy hatalmas érzés egy 10 collos érintőképernyőn Angry Birds-özni."

Mondjuk, tény, hogy hatalmas érzés Angry Birds játszása helyett jó könyvet olvasni.

De kinek a pap... nekem a papné. :)

Serpentarius 2012.02.21. 10:53:33

@Frengi:

"...mert szép piros színe volt, ami fontos, hogy megtaláljam a táskám legaláján is."

Tipikus nő! :)

De valld be, hogy még ennél is tipikusabb vagy, mert jó hangosra tekered a hangerőt, hogy meghalld, ha utazás közben hívnak és akkor lehet egy kézzel kapaszkodva, a másikkal a vállon lévő Luji Puttony táskában kotorászni jó sokáig. :)

noirp 2012.02.21. 12:11:17

@bikmakk: Jelentem, a Nokia nem csak a kád vizet, hanem
a rendszeres szabadesést
a gazdáját elkapó felhőszakadásokat
legalább 2-3 féle oldószert (amit időnként rádöntenek)
gazdája nagyobbszerű seggreeséseit, a farzsebben tartva
...is kibírja.
Aksit eddig nekem sem kellett cserélni benne.

Aki pedig szeretné kombinálni a laptopot a telóval, tegye. Ha neki így jó.

2012.02.21. 12:11:50

@Serpentarius: Én szeretek tipikus nő lenni, igen hangos a telefonom, LV táskám viszont nincs, e helyett számtalan külöféle színű Eastpack táskám van, mert annak nincs fekete selyem bélése, amiben semmit nem lehet megtalálni, e helyett viszont könnyű, nem úgy mit az egyik csoda bőr táskám, ami egymagában 1,2kg nyom üresen.

Ja, és vettem egy kék fogat, de sajnos nem tudom beállítani a telefonomhoz, de nem baj, majd rásózom valamelyik kütyübuzi gyerekemre,marad a hedszet az órákig tartó barátnővel való beszélgetésekre, hamár ugyis flatrét.

2012.02.21. 12:23:18

Nagyjából annyit értettem meg a posztból, hogy Tamás szétbaszta a telefonját, de ezt átérzeni is tudom. Nekem most egy tapizós olcsó Nokia van, életem egyik legszarabb telefonja, csak azért cseréltem le a faék egyszerűségű kis Ericssont, hogy egy kütyüben legyen az MP3 lejátszóm.
Az 5000 Ft-os, noname kínai mp3-asnál jobb még nem volt nekem, pedig abból is elfogyasztottam már vagy 5-6-ot, messze ez volt a legjobb készülék, szólt, mint az állat és annyit tudott, amennyit kell, sajnos kimúlt a kis készülék.
Most van egy szar telefon, benne egy szar lejátszóval, de eljövendő halálát már kiterveltem: valami állvány-félére kis gyurma segítségével elhelyezem kint az udvaron, felhívom, majd a brutál erősségű légpisztolyommal szétlövöm... Ajjj, de szép is lesz!

Levi/BudapestScenes meg király idegenvezető, jópofa lehet az "előadása".

csi szi 2012.02.21. 13:30:30

Nekem Samu Galaxy Mini (GT-5570) van, tud ez is mindent, csak rohadt gyorsan leszívja az aksit, ha be van kapcsolva a wifi vagy gps, de netezni sem lehet vele sokáig töltés nélkül (ha letiltom a 3G/HSPA-t, akkor kicsit tovább, csak lassan). Szóval olyan, mint egy csillogó autó, amivel 30 km-t lehet megtenni tankolás nélkül kb. :) Viszont csak 30 ezer volt tavaly, kb. ez az a legnagyobb összeg, amennyit még hajlandó vagyok kiadni ilyesféle kütyükre. Elszórakoztam az Angry Birds-szel, meg menő a buszon/metrón a zindexet olvasni, kb. ennyi. Ja meg szkájpon is tudok csetelni (meg MSN kliens is van), sőt IRC klienst is lehet ingyen leszedni a Marketről. Ennyit megért, 100-200 ezres telefont, ájfónt sohasem vennék, sajnos nem vagyok elég burzsuj (ha amerikai lennék, akkor annyiba se kerülne a fizetésemhez képest mint ez, akkor vennék, persze, az USA-ban már a hobóknak is simán van second hand régifajta ájfónjuk)

Egyébként meg Tamásnak nem tudom milyen készüléke van, de ez azért megbízhatóbb (eddig), ritkán fagy le, a fő hibája a kis aksi. Ja meg nincs vaku, sötétben nem lehet fotózni, ezzel együtt tudok élni :)

noirp 2012.02.21. 15:41:29

@Hadrian77: kösz :D
it's still working, ja

(eső megvolt, zuhanás megvolt, alkohol megvolt :D csak az aceton maradt ki.)

autox3c 2012.02.21. 17:16:42

Ne a régi telefonokat hozzuk elő, csak jobb oprendszert kell választani a laggolós, bonyolult droid helyett. Ajánlom mindenki figyelmébe a windows phone-t :)

A Tyne folyó déli partja 2012.02.21. 19:33:50

@bikmakk: csatlakozom, nekem is alaptelefonom van, egyszer kiesett tornaórára menet, és ott éjszakázott az avarban, a biciklitárolónál. közben esett az eső, másnap délután megtaláltam, kutya baja nem lett...okostelefon nem bírta volna. a tesóm most vett egyet, folyton tölteni kell, és éjszakára is kénytelen bekapcsolva hagyni, mert kikapcsolva nem működik az ébresztő funkciója...

Ocel0t 2012.02.21. 19:40:56

@Frengi: google naviban és igoban át lehet állítani hogy gyalog vagy-e vagy kocsival... Aki keres az talál:)

@autox3c: hülye vagy

A Tyne folyó déli partja 2012.02.21. 19:58:36

@Frengi: ja, a tesómnak volt egy gps-e, mikor még volt kocsink, ami elvileg ismerte a bicikliutakat. aztán mégis mindig ki akarta vinni az autóútra, hiába állította be, hogy bicikliutat keres.

A Tyne folyó déli partja 2012.02.21. 20:19:38

@Ocel0t: ja, csak aztán akkor ne lepődj meg, ha továbbra se ismeri fel a rövidített utat...a googlemap se, az is el akar vinni gyalog jó nagy kerülőre, mert a parkon - ami azért ott van jó pár éve - nem ismeri...

la paloma de la rosa 2012.02.21. 21:40:07

Szép íve volt a történetnek, de a kibontakozás hagy némi kívánnivalót maga után. Egy dühből falhoz vágott telefon elégetésének nem legjobb módja annak gyufával való kenegetése, hanem fog az ember egy üveg vodkát, leönti vele, rábassza az égő gyufát és hadd lángoljon!

2012.02.21. 21:53:55

@Ocel0t: nagyon jól tudom, hogy át lehet állítani, át is állítom, de a gyalog utakat, ösvényeket átjárókat nem mutatja, csak azt amit autóval meg lehet tenni. Nyilván való, hogy először csak a környéken próbáltam ki, hogy éles helyzetben ne érjen meglepetés, de mindenütt ez van, kivéve a belvárost, de ott az egész utca sétáló utca.
Szükségem van rá, mert mindig úton vagyok, de a térképet nem pótolja.

Netuddki. 2012.02.21. 21:57:16

Savanyú a szőlő mi? Nem telik normális androidos telefonra oszt mindjárt falhozb.ssza?
A végére kiderült mégse olyan csóró ez a Tomi gyerök ha 20 ezret csak úgy kidob az ablakon...

2012.02.21. 22:49:43

Van akinek nem kell okostelefon, van akinek meg igen. Nekem már furcsa lenne, ha nem lenne nálam az enyém. Ami egyébként androidos, és tökéletesen működik. Egy dolog bosszant csak. Ahelyett, hogy minél vékonyabb telefonokat csinálnának, inkább raknának bele normális aksit. Nagyobbat durranna, ha egy teló 24 órával tovább bírná, mint az, hogy 0,3 mm-rel vékonyabb vagy 2 g-mal könnyebb a konkurenseknél.

¿Qué tapas hay? 2012.02.21. 23:10:11

Ez de jó volt!

Minden nosztalgia nélküli visszaemlékezés a három hét után visszaadott HTC Dream G1-esemre.

Momina 2012.02.21. 23:12:42

Telefont kell venni, nem droidot. Tudom, tudom, én is menjek el erre-arra, és almafára akasszanak, de akkor is:)

kumarkinda 2012.02.22. 01:34:00

Nem a telefonban vagy a rendszerben van a hiba.
Tökéletesen használható (~3 hét tweak után...) az enyém is, akár "laptop-pótlékként".
S még telefonálásra, SMS-re is alkalmas. :)
Egyetlen bajom, hogy nem bírja addig az aksi, ameddig elvárnám. Minden más rendben van. Csinál hülyeségeket időnként, de a falhoz vágás még nagyon messze van. ;)

/*Ami tény, hogy kell vele rendesen foglalkozni, be kell lakni, mielőtt napi szinten elkezdjük használni. Korántsem "kulcsrakész" a gyári állapot./

rbalint88 2012.02.22. 04:12:44

@Momina: jó a droid is. ugyanaz érvényes az androidos telefonra is, mint nagyjábóll minden más termékre az életben: szarból nem lehet várat építeni. nekem most htc sensation-öm van, ami azért egy bő 50ezer Ft-tal olcsóbb egy i4-nél, de nagyjából ez is kulcsrakészen jön. nekem az alma nem jött be -attól függetlenül, hogy túlárazottnak tartom, ez volt az ok, hogy nem azt vettem.

egyébként a cikket nagyon átérzem :) az elvileg strapatelefon motorola defyt annyira de annyira jó érzés volt szétverni a fém asztallábbal, hogy az elmondhatatlan :) amikor naponta 5x újraindul az a fos, ami ráadásul 120 pénz volt újonnan, már tök mindegy, hogy 100 vagy 120 ezret buksz... de a lelki béke, na AZ megfizethetetlen :D

Szumi 2012.02.22. 05:40:59

@Hadrian77: Okos vagy. Az is android.

handras 2012.02.22. 07:31:38

Szívemből szól ez a blog!

Infomaker 2012.02.22. 07:59:25

Munkámból adódóan elég könnyen tudok telefonokat kipróbálni hosszabb távon is (hónapok), tehát fizetnem nem kell érte.
Mindig az Androidnak drukkoltam, ezért szerváltam egy Motorola Defy-t pár hónapra, és hát igen..khm..

Gyári oprendszer (már 2.2), semmi extra app, de hol fagy, hol nem reagál, hol lassú, hol a scroll akad, hol ez hol az.
Nem komoly akadások, de erről a telefonról jókat mondtak mindig is. Nem kéne már ricegnie sehol.

Aztán szerváltam egy iphone4-et (nem 4S) és igen, ilyennek kellene lennie minden tapis telefonnak. Semmi lag, késlekedés, ricegés, semmi.
Persze pénzért nem vennék én sem...

dr.kakaósbögre 2012.02.22. 08:04:30

ugye milyen kellemetlen az amikor rájössz hogy a telefonod okosabb mint te.:)

2012.02.22. 08:17:48

@Szumi: tényleg? mik vannak! viszont pár falhoz vágást lazán kibír.

@Infomaker: az almában az a jó, hogy hardver és szoftver szorosan együtt van fejlesztve úgy, hogy a felhasználó fejével próbálnak gondolkodni. Az ár meg ugye annyi, amennyit hajlandóak kifizetni érte a vásárlók, nem pedig amennyit ténylegesen ér.

a rettegett drótos 2012.02.22. 08:23:46

Tamás a fiatal netgeneráció archetípusa, napokig túrja a netet (szövegértés egyes), aztán vesz egy szart (pénztárca mínuszos), mert hát ő nagyonokos.
Aztán idegbeteg lesz, mivel szembesül azzal hogy milyen idióta lúzer is ő valójában.
Saját magát szopatja, meg is érdemli.
De erről nem az Android tehet.

Pan Tau 2012.02.22. 08:43:57

Jaj, ez szörnyű, szegény Tamás! Tökéletesen át tudom érezni, h. milyen szar ez a helyzet. Engem is nagyon frusztrált '99-ben a Simens C25-öm, mert nem volt rajta sem óra, sem számológép. Aztán az ezredfordulón megjelent a csilli-villi N3210-es, amitől nagyon féltettek az ismerősök, mert nagy a kijelzője, nincs még antennája sem, vagyis elsőre alkalmatlannak tűnt a feladatai ellátására. Ennek ellenére működött, sőt...na amit az tudott az nekem elég lesz a következő 10 évre is. A mostani telefonom olyan okos, h. több száz nevet és telefonszámot megjegyez, sőt még azt is tudja, h. 2044-ben amikor majd nyugdíjba megyek, az milyen napra fog esni, még akár ki is számolná, h. mennyit kell addig aludni!

Kool a Bácsi 2012.02.22. 08:53:05

Az okostelefon a legnagyobb átbaszás, ami csak létezhet. Nekem egy 18 éves westeles Ericcsonom van, kicsit kopott, de maximálisan jó arra, amire a telefon való: telefonálni és SMS-t küldeni/fogadni.

Egyszer a negyedikről ejtettem le házibuliban a gangról, kicsit kicsorbult a sarka, de amúgy semmi baja. A múltkor a Luppán ejtettem bele a bányatóba, úgy találtuk meg két óra múlva, és kutya baja. Kicsit kiszárítottuk, persze bepárásodik még mindig, de semmi. Legutóbb a nagybátyám hajtott át rajta a Dzsondérrel a kövesúton, leporoltam, megtörültem a ruhámban, és azóta is kifogástalanul működik.

Ezek az új érintőképernyős szarok nem jók semmire. Én a T9-et is direkt lekapcsoltam, mert csak megzavart.

Pan Tau 2012.02.22. 09:08:35

@Kool a Bácsi: Na menjél már máshova vetíteni, a John Deer soha nem megy köves úton, csak a földeken, mert az egy traktor, szíjjelbaszná a makodámutat oly erős. Az én nokijám annyira-deannyira, h. a csempézetet azzal bontottam le a fürdőben, a kihajtójával...bírta...nem úgy mind ezek a mai szarok.

Coyote82 2012.02.22. 09:13:33

vegyél ájfónt, az sosem fagy le, és nincsenek gyerekbetegségei mint az androidnak. Mindkettővel rendelkezem, a tapasztalataim alapján egyszer tényleg falhoz fogom csapni a droidot.

phaidros 2012.02.22. 09:20:33

Akkut én nem kalapálnék. Ha igen, akkor viszont gyufa sem kell. Bővebben Bear Gryllstől... :)

Netuddki. 2012.02.22. 09:31:48

@Kool a Bácsi: "Az okostelefon a legnagyobb átbaszás"

Mondja ezt olyan akinek még soha nem volt olyan a kezében. Ki kell, hogy ábrándítsalak. Lehet, hogy coolnak hiszed magad ezzel a dumával de eljárt fölötted az idő...

Kool a Bácsi 2012.02.22. 09:45:54

@kovi1970: hát de vedd tudomásul, hogy igenis volt. Vettem egy HTC-t, de nem tudtam megbarátkozni azzal a szar tapival. Odanyomtam valahova, tök mást csinált, mint amire én gondoltam. Visszavittem négy nap múlva, addig is a Siemens M35-össel nyomtam és boldog voltam.

Aki számítógépezni akar, hordjon magánál rendes laptopot. Én is hordok magamnál, de azt a 2-3 órát nehogy ne tudja kibírni az ember, amíg utazik vagy éppen nincs netközelben.

NPdroid 2012.02.22. 10:12:18

Csak azért reg.-eltem, hogy elmondjam mekkora lúzer vagy.Meg kell érteni kedves emberek, hogy a hardvert és a szoftvert külön kell választani.Amit mondandódból kivettem, az az, hogy van/volt egy alap droidos készüléked ( kamera felbontásból adódóan ) max 600 Mhz-es procival.., amiről tudni kell hogy beleizzad a legalapvetőbb feladatba is, ehez jött még hogy az Androidod is max 2.2 froyo lehetett, ami megintcsak gyenge és elavult. Ha megkérdezed ezt biztos elmondja neked bárki akinek van erre rálátása, és belátod te is, hogy jó mobilod van ugyan, de kompromisszumokat kell kötnöd a használhatóságát illetőleg. Ahoz hogy megszeresd az Androidot pont jó kezdőtőke lett volna a fossá kúrt mobilod és csak pár tízezret kellett volna rádobnod, s máris egy erőmű van a kezedbe. Hidd el kinyílt volna a világ és te sem lennél ilyen kiábrándult. Iphone-ról inkább nem nyilatkonzék, hogy mennyire stabil és együtt fejlesztett hardver szoftver páros. Mert ott is akadnak komoly gondok. ( arról nem is beszélve, hogy gyakorlatilag egy trendi kis aranykalitkába vagy zárva az alma világban ).Tehát: Androidot nem fikázzuk mert kikúrt jó cucc. Ha valaki buta, vagy rossz készüléket vett, akkor sunnyogjon szépen csendben, ne kürtölje világgá, hogy átbaszták és szar ez az egész.

stabiloboss 2012.02.22. 10:13:02

Nagyon jó írás! :-)

Thresher 2012.02.22. 10:44:27

Én szeretem az X8-asomat, de jobban szeretném root-olni a francba, csak fosok a garanciavesztéstől... Meg a kurvaanyját a kövér ujjaimnak.

Az aksi-zabálást meg nem tudom megszokni, oké hogy 1 óra alatt feltölt, de ha nincs nálam a töltő/konnektor kombó, akkor cseszhetem. Mondjuk emiatt nem is bánom hogy nincs benne Walkman, a suliig nem érnék be egy aksival.

stabiloboss 2012.02.22. 10:44:58

szinte már regényíróvá emeli a szerzőt..

Pong 2012.02.22. 10:53:31

Rootolt T101 Master Race reporting in.

Arcom, mikor 8+8 óra elemmel együtt nem tudom lemeríteni folytonos gps/wifi/kijelző hegesztéssel sem még a tábla részét sem. Telefonból Blekkbörim van, az napokig bírja, telefonsmsguglicalendar, nemkelltöbb csókolom.

Azt mondanom sem kell, hogy lefagyások vannak, de ez már az én hibám, mivel tesztelek rajta cuccokat, és igy van rajta elég progi.

A cikken meg hatalmasat loloztam, kb. igy éreztem magam, mikor véletlenül új firmware-t raktam neki, de nekem a menekülés/támadásnál kicsivel több is eszembe jutott.

szmoker (Homo Trollicus) 2012.02.22. 11:39:53

@NPdroid: 1.0-s szifonnak nem volt ilyen baja... :)

WildBear 2012.02.22. 11:42:57

Egy időben (nem is rég) én is nagyon nézegettem az okostelefonokat; iPhone, és Galaxy S-II tetszettek. Aztán jobban belegondoltam, és rájöttem, hogy (nekem) tök fölösleges.
A munkahelyemen van Internet, otthon van Internet, amíg a melóbol hazaérek addig meg kibírom. Ennyi pénzből (150k) már lehet venni egy laptopot, vagy notebookot, azon tényleg lehet dolgozni, netezni.
Könyvet olvasni mindenkinek a Kindle-t ajánlom (25k Ft), az eInk kijelző verhetetlen.

lárvalányhaj 2012.02.22. 12:57:29

@WildBear:

úgy látszik, ma retardparádé van. tegnap a lóbaszó menedzser került elő, ma meg a PhD-fokozatára recskázó wannabe féltudásúmagyarelit.

provata 2012.02.22. 17:21:41

haverom 3. iphonja a jelenlegi. már utálják a tmobilnal. az egyik zorgott a másiknak nem volt hangja. tényleg megér annyi pénzt.

Pan Tau 2012.02.22. 17:52:49

Akárki akármit mond jó ez az okostelefon, én a magam részéről nagyon szeretem, mert olyan jól ki tudom húzni az Iphone-om képernyőjére az utcákat, ha éppen nincs kéznél egy üvegasztal.
Azelőtt egy csomó anyag elment a gombok között, szóval anyagilag sokkal jobban jövök ki!

provata 2012.02.22. 18:50:14

@bikmakk: nem arra valo az okostelefon amit te mondasz, erre nem gondoltal? valoszinuleg azert nem mert fogalmad nincs mit lehet egy okostelefonnal csinalni.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2012.02.22. 18:57:07

@provata: Igazad van, fogalmam sincs. Burokban élek, sosem volt még a kezemben mások telefonja és üzletekbe se szoktam járni. Bocsánatot kérek Tőled! Remélem, nem haragszol!

Ostoba.

provata 2012.02.22. 19:06:36

@bikmakk: miert haragudnek? megbantottalak?

lomposfarkas 2012.02.22. 22:43:43

Az android kivételével pont így jártam. Órákat küszködtem egy rohatt butafonnal, hogy infrán át gprs modemet csináljak belőle, de a vége ugyanez lett: a falhoz basztam és még meg is tiportam. És...a kijelzője össze se tört! És tanusíthatom: a technika ily módon való uralása varázslatosan elégedett pillanatokat hoz :)
Egyébként meg az összes mai okostelós csávó pancser: windows mobile forevör!

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.02.23. 00:14:11

Örülök, hogy ez végre kikerült, mert a szerkesztőiben egy futó pillantás után úgy olvastam, hogy egy estém az altoiddal.

2012.02.23. 13:11:57

jóez. bár a pörgő csavarhoz elfért volna egy EREDETi utalás: álomban vagyunk. :D

Wilika · http://wilika.hu 2012.02.23. 18:19:56

Hát, én anno megvettem a blade-em, felraktam rá a hivatalos froyo frissítést, és azóta boldogság van. Nem baj, ha valaki csak telefonálni akar a telefonjával. Engem az zavar, ha valaki nagy okosan előadja, hogy a telefon csak arra való. Geciboldog vagyok, hogy kb. csak leszopni nem tud a csóró kis blade-em, de azon kívül mindent megcsinál.

sorica123 (törölt) 2012.02.26. 14:01:51

@Frengi: gondolom telefontól is függ, de még szolgáltatótól is, hogy mennyire működik a cucc. Csak azért, hogy legyen egy okostelefonod, ami a gyakorlatban hülyébb, mint a féltégla, kár kiadni a pénzt, viszont egy jót én is elfogadnék.
@Wilika: jaj, az elves emberek... akiknek elvből nincs okostelója (nem volt mobilja anno), mert a telefon az arra való, hogy telefonáljunk rajta. Na nekem azért nincs, mert amit én megvehetek a pénzemből, az pont a félmegoldásos látszatkategória: mindenből tud picikét, állandóan fagy, be van korlátozva - akkor meg tényleg, nem jobb egy laptop plusz egy butatelefon (ami viszont nokia, azaz logikusabb a kiosztása, jobb a kezelhetősége, mint a többinek)? Nem néz ki annyira faszán, de nekem kifejezetten bosszantó, ha egy gép nagyjából bizsunak alkalmas, épp csak azt nem csinálja, mit kéne.

Jobboldali, de nem nemzeti 2012.03.07. 16:41:28

"görgetni akartam a tömzsi, zsíros ujjammal!"

Kapa való abba!
süti beállítások módosítása