Nem vágysz vissza?

2012/01/02. - írta: Modor Tibi

-Mióta is vagy újra itthon? De kemény, mintha csak most lett volna... és nem vágysz vissza néha, legalább egy kicsit is? Azért nagyon bátor vagy hallod, hogy a biztos állás meg egzisztencia után ide haza mertél jönni a bizonytalanságba, pedig már akkor is figyelmeztettünk... látod, mindenből a legrosszabb forgatókönyv valósult meg eddig... 

És nem hiányzik néha a tenger sós-algás illata, a zúgása, a sirályok sírása, a kikötőben kapható friss osztriga és rákok? A soha nem lanyhuló erős szél, a szitáló eső, a két perc alatt átvonuló atlanti zápor, a huszonnégy fokos nyári csúcshőmérséklet, a soha véget nem érő tél? Hogy minden folyton zöld, hogy a pálmafák túlélik itt is, hogy nincsenek allergiás tüneteid a sok csapadék miatt? Hogy alig havazik, hanem télen is a +1 fokban fújja az arcodba a viharos szél a jéghideg, metsző esőcseppeket?

Az egynapos, kompos kirándulások a Csatorna-szigetekre, olcsó pia a duty-free-ben; a rendszeres repülés természetessége és az utasok idomított kulturáltsága; érkezés a reptérre 3 órával indulás előtt, becsekkolás, boarding pass, sörözés? Hogy volt arra végre pénzed, hogy az elviselhetetlen országból ahogy csak lehet, máshova repülj, hogy bejárd a fél világot, ha olyan kedved volt?

Az emberek közvetlensége, nyitottsága, sekélyessége; az ugyanolyan sápadt arcok, a rengeteg külföldi kalandor és bevándorló; az idegesítően szar, de büszkén vállalt spanyol, olasz, francia, magyar akcentusok; a lengyel rádióadók, orosz boltok, mongol barbecue, olasz éttermek? A balti chicken, tikka massala, curry, barnamártás, marmaládé tósztra, tejes tea, white és black pudding, kolbászka, hash brown, rasher, paradicsomos bab, pirított gomba, báránycomb mentaszósszal és zölborsópéppel?

Az egyedülálló hangulatú egyenpubok a párnázott székekkel, méregdrága, langyos ale-ekkel, sültkrumplis napi menüvel, fillérre visszaadott apróval, a fül helyett kiöblösödő formatervezéssel kézre álló pintespoharakkal, a szigorúan 11 órás zárással, öltözködési előírással, bouncerekkel, arckontrollal?

A viktoriánus belvárosok, a vöröstégla, a színes ajtók, a balratartás, a double-decker, a csakis intésre megállás, elsőajtós felszállás, bliccelés totális ellehetetlenítése? A newsagents, bookies, a fák totális hiánya, az évtizedes rágógumi-foltok a járdán, a következetes szemetelés, a dzsoggingos, de Burberry sapkát és Lacoste-pólót hordó, szemét édességet és rágcsát majszoló, suttyó tinédzserek?

Az állandóan érkező és távozó külföldiek, housewarming party és farewell party (let's meet for a pint.. or two... or three... ;-)), legjobb barátaid és lakótársaid voltak két évig, és már a nevükre sem emlékszel? A világot-mi-szartuk franciák; az ápolatlan spanyolok; a buta, ám fennhéjázó olaszok; az estét egy töményesüveg társaságában eltöltő, befordult, unalmas, barátságtalan finnek; a hihetetlenül beltenyészet skandinávok; az aránytalanra nőtt hollandok; a nácikat három sörig elutasító németek; téged nem teljes jogú európai polgárnak tekintő EU-s útlevéllel rendelkező berber majmok - a borzasztóan sablonos nemzetközi beszélgetések, rácsodálkozások és szar, unalmas közös témák? Hogy életre szóló barátságok, szerelmek szövődtek  - a rendszerint azonos nemzetiségű fiatalok között?

Az érzés, hogy fizetés után elmentél, olyan és annyi ruhát vettél a legjobb boltokban, amennyit nem szégyelltél? Hogy akár havonta váltogathattad a telefonodat? Hogy egy darab zsömle 30 pennybe került? Hogy hallatlanul szegényes a választék az élelmiszerüzletekben, hacsak nem teát, ásványvizet vagy öntetet keresel? Hogy tíz Ben Sherman árából vehettél egy Ralph Laurent? A karácsony előtti, itthon soha nem tapasztalt igazi roham a bevásárlóközpontokban; a januári kongás és elképesztő leárazások?

Tényleg nem hiányzik?

-Nem.

-És mikor jössz ki meglátogatni minket már, legalább egy hétvégére?

-Soha.

Címkék: magyar külföld
77 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lárvalányhaj 2012.01.02. 07:11:26

Nem értem a problémát... én is laktam huzamosabb ideig kint, és jól éreztem magam. A kaja is bejött, olyannyira, hogy azóta is rendszeresen járok angol boltba. Karácsonykor is volt karácsonyi puding.

la paloma de la rosa 2012.01.02. 07:57:02

Az egész nagyon jó, de a vége :D A nem hiányzik, nem, mikor jössz ki, soha. 5 perce ezen nevetek.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.01.02. 07:58:20

Na mi van Modor Tibor, megfogadtad a terapeutádnak, hogy kiírod magadból azt a szar pár évet a szigeteken? :-)

2012.01.02. 08:23:09

Ez az év is jól kezdődik:)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2012.01.02. 08:28:02

Ha valakinek _minden_ külföldi náció ennyire kibírhatatlanul ellenszenves (nem "gyülielisen", hanem komolyan), az azért nem biztos, hogy a külföldieket minősíti. Persze nekem is volt ilyen überhazafias időszakom, de 20 éves koromra nagyjából kinőttem.

2012.01.02. 08:35:17

@altoid: én a külföldiek tekintetében roppant objektiv vagyok: mindig arról ítélem meg őket, akivel utóljára beszéltem - kivéve persze a németeket, mert őket már ismerem.

Egyébb más megítélésben meg a jó öreg Lombroso mesterre hagyatkozom.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.01.02. 08:42:07

@altoid: Az angoloknál tényleg tudja az ember magát piszok szarul érezni, az érzés annak ellenére megvolt, nekem is, hogy nem valami téglagettóban laktam, hanem kollégiumban és nem feketemosogató voltam, hanem egyetemista. Mára úgy gondolom, hogy csak tudni kell valahogy feldolgozni. Igen, az idő szar. Igen a nők nagyrészt rondák. Viszont jó pénzt lehet keresni és nagyon nagy a bőség. Igen, olyan kasztrendszer van, amihez foghatóról itthon utoljára Móricz mert írni. Igen, bevándorló melósnak néznek. Igen, olyan a dresszkód, hogy a cipőd színe alapján rögtön kategorizálnak.
Kulturális sokk, ami azért különösen fájó, mert nem arról van szó, hogy egy szmokingos úriember találkozik egy erdőlakóval, aki két ruhadarabot visel: egy orrán átszúrt akáciatüskét és egy farkára erősített ökörtülköt. Elvileg ugyanolyan európaiak volnánk, oszt mégsem. Eltart egy ideig, míg feldolgozza az ember, nekem évekkel azután sikerült, hogy hazajöttem.
Maga a jelenség amúgy nem új, az angol irodalom kétszáz éve is tele volt vendégmunkással és már a Sherlock Holmes novellák is nagy figyelmet szentelnek az öltözködésnek. Doyle olvasóközönsége pontosan tudta, hogy mi a jelentősége egy cúgos cipőnek, vagy tavalyelőtti divat szerinti kalapnak. Ez ma sincs másként, csak nem tweedöltöny, hanem no white sneakers please.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2012.01.02. 09:01:58

@Professor Pizka: Persze, de én még mindig jobban viselem, ha koszos magyarnak tartanak, mint ha koszos zsidónak.

foxpic 2012.01.02. 09:21:34

De, hiányzik.
Fa*zom.. Ezek mind azok amik hiányoznak :)

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2012.01.02. 09:51:28

Nekem is hiányzik sokminden, de 9 évi kanadai lét után nem szívesen megyek vissza jóideig, mert egyfelől felzaklatna, mert ennyi idő komoly identitás törtés minden oldalon, másfelől olyan sok látogatnivaló ismerős nincs, két nap alatt felidéznék mindent, utána unottan mászkálnék, mert visszatérne a dolog természetessége, és aztán pedig a hazai gondokon járna az eszem.

Édy, aki Endre 2012.01.02. 10:10:35

Hehe! Jó.

Ennél még csak az jobb, hogy egykori főnököm meg fogta magát és - mivel itt talált magának asszonykát - ahelyett, hogy megmaradt volna Kaliforniában (nem messze a Zöböltől), Pestre költözött. Ráadásul (usák létére) felvette a magyar állampolgárságot is, így most már teljesen jogosan aggódik a magyarországi fasizálódás előrehaladta miatt. :)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2012.01.02. 10:36:10

Idegennek lenni is egy tudomány, meg lehet tanulni, sőt még élvezni is. A nyilvánvaló hátrányok mellett ugyanis rengeteg előnnyel is járhat, ha az ember kívülálló. Persze ahhoz kell némi intelligencia, na meg sok tapasztalat, hogy az ember élni is tudjon ezekkel.

la paloma de la rosa 2012.01.02. 11:48:04

@Édy, aki Endre: Hát de hülyék. Mér nem a zasszonyt vitte ki a zusába?

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.01.02. 12:29:03

Lesz még Magyar Köztársaság! Este gyertek az Opera elé, hogy százezres tömeggel zavarjuk el ezt a szőlőbányász aprószentet, ezt a pusztai Putyint, Európa Chavezét, aki ráadásul cigány is!!!
Mértékadó lapok szerint romba dönti az egész országot, semmi sem szent a kis hataloméhes pondrónak!!!
DEMOKRÁCIÁT!
ÚJ ELLENÁLLÁS!

gyabonyi 2012.01.02. 12:55:50

@Kurtz ezredes: A zinternetes forradalom szép is jó is, de a spam az bizony nem.

mrbateman 2012.01.02. 13:08:48

@Kurtz ezredes:
Úgy van! Itt már az üres szócséplés nem elég, eljött a tettek ideje! Csak szaporítjuk örökösen a szót, mint ahogy tettük eddig, de nem is csoda, mert ezt láttuk apáinktól, akik apáink apáitól tanulták a tudati retorika minden csínját-bínját, hát csoda, h. örökkék csak beszélünk, beszélünk és beszélünk, amikor cselekedni kellene. De most ebből elég, mert a történelem gyorsvonata így csak elrobog mellettünk, míg mi a peronon szürcsöljük az alutasakba beszúrt szipókán át a Sió ivólevet, majd egyszercsak arra ébredünk, h. az állomásfőnök a történelem szemétdombjára hajíttat minket és csak hullik ránk a barna eső vígasztalanul.
Írok is a focistának egy mail-t a játszós freemail címemről és jól a pofájába vágom a véleményemet, nefélj ezt nem fogja a kirakatba tenni a megye 2-es serdülő házi gólkirályi serleg mellé...ejj de megnézném a pofáját, mikor kinyomtatják és leteszik az asztalára, v. felolvassák neki!
Elnézést de ami sok az sok, hát mit képzelnek ezek, hát a doktorátusukat is Kádár fizette nekik... most már aztán nálam is felment a pumpa, megírom neki egyenesen a szeme közé...aztán utána az asszonyt megbaszom, v. megverem, ezt még nem tudom!

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.01.02. 13:50:58

@altoid: sztem túlvariáljátok, ez megint egy "ugyanaz, kifordítva" poszt, a hungarizmus elferdítve, azaz: Magyarország is szar messziről, de közelről mégis a mi hAZÁNK, VESZED, NEM? DE.

moesko 2012.01.02. 13:51:20

másért költöztem el, máshová, és más miatt jöttem haza, de a nemvágyszvissza, mikormészvissza és miértjöttélhaza kérdések tényleg elgondolkodtatnak, hogy miért is.

mindenki hagyja az országot elfele', te meg hazajössz, és halálra szekálnak, háthogyvanezkéremszépen. míg nem voltam itthon, addig bezzeg húde hiányoztam. hörr.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.01.02. 13:55:29

@Kurtz ezredes: Most miért bántod a Miniszterelnök Urat?

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2012.01.02. 13:56:08

@vészmadár (pica pica): Értem én hogy mit akar drága Tibi bátyánk mondani, de már egy ideje kurvára nem érdekel. Én azt írom le, ami a témáról NEKEM eszembe jut.

fairwolf 2012.01.02. 13:58:18

@mrbateman: "most már aztán nálam is felment a pumpa, megírom neki egyenesen a szeme közé...aztán utána az asszonyt megbaszom, v. megverem, ezt még nem tudom!"
Koszonet! Ezert mar megerte ma bejonnom meloba! :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.01.02. 14:13:31

@vészmadár (pica pica): Nekem arról szól a poszt, hogy a világlátottság egyes embereket zár, másokat kinyit. Segít megérteni, hogy miért van az, hogy Jean-Pierre Oknwang'xhu, aki öltönyös úriember volt a Harvardon, miért lesz véreskezű diktátor amint hazamegy és a menetrendszerű forradalommal átveszi a hatalmat Unlungwaföldön.

A Tyne folyó déli partja 2012.01.02. 14:42:42

én ugyan nem érzem olyan nagyon szarul magam, de akkor is ez a jellemző...és akkor is bizony hazavágyom.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2012.01.02. 14:44:58

@Professor Pizka: Én az expat/emigráns blues gyakorlatilag összes stációját megtapasztaltam már, úgyhogy őszintén megértem mi játszódik le Tibi lelkecskéjében. Mint már mondtam, én is voltam évekig ilyen hangulatban, és őszíntén hittem, hogy ettől okosabb vagyok, mint a sok hülye külföldimádó. De az a helyzet, hogy ez a szellemi érettségi fokozat még nagyon messze van attól, ami valakit a Máhájána iskola Bódhiszattvájává avatna.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.01.02. 14:54:35

@altoid: Mi Szabolcsban azt se tudjuk mi az a bóti szattva, kizárólag a legfinomabb házi szattvát fogyasztjuk.

Kicsi kacsa, tripitaka,
az én babámnak hinajána
a legénynek máhájána,
nem kell neked bóti szattva
nem leszel te jól bebaszva
házi szattva az kell neked
nem leszel te szelíd herceg!

tartja a nóta.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2012.01.02. 15:02:09

@Professor Pizka: maradjunk csak a lingam és a jóni találkozásáról szóló népdaloknál!

2012.01.02. 15:05:09

@Kurtz ezredes: ne má! E'zavarjátok a kormányt?

De baszki? Ez hogy jön a poszthoz? Persze végülis mindegy, én meg tudatom, hogy rizst és csirkét zabálok (fele a billentyűzetben már) és kurvára unom az év első munkanapját és, hogy reggel betekintve a kissé felgyülemlett pörös papírokba rájöttem, hogy ez az egész engem kurvára nem érdekel, nem érdekel az emberek pitiáner és szánalmas, melldöngető igazságkeresése, az ügyvédek bohóckodása, stb. inkább csinálnék valami szépet és hasznosat, legyen akár az egy konyhabútor vagy egy kovácsoltvas szék.
Természtesen a 'zorbán takaroggyon, mer erről is ő tehet!

A Tyne folyó déli partja 2012.01.02. 15:10:07

@Professor Pizka: "gen, olyan a dresszkód, hogy a cipőd színe alapján rögtön kategorizálnak."
ajaj, és tudod hányszor akarják nekem megmagyarázni, hogy á, "nyugaton" (amibe beletartozik nekik minden, ami nem Magyarország), tök mindegy, hogy mit veszel fel, nem szól rád senki. nem a fenét, már ötéves kortól kezdve suliegyenruha, aztán minden munkahelyen is szigorúan megszabják, hogy miben dolgozhatsz, de még sok szórakozóhelyen is. annyira nem érdekel senkit, ja, hogyne.@Édy, aki Endre: barátnőm férje is angol létére Pestre költözött. igaz, először odahelyezte a cége. de múltkor mondta, nem igazán vágyik vissza ide. vajh miért?@altoid: csatlakozom.

magua81 (törölt) 2012.01.02. 15:33:01

Még az a szó hogy "fish and chips" kellett volna hogy egy tökéletesen semmitmondó, zagyvasággokkal és klisékkel teli, színtelen szagtalan hatásvadász bejegyzés szülessen. Szerencsére az író kierülte ezt a csapdát!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.01.02. 15:34:31

@magua81: meg a rálocsolt ecet. ami amúgy nagy találmány

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2012.01.02. 15:40:37

@A Tyne folyó déli partja: Én is hazavágynék, csakhogy az a "haza" ahonnan eljöttem, már nem igazán létezik. Manapság sokkal jobban érzem magamat egy felszínes nemzetközi társaságban, mint egy kurvára nem felszínes magyarban, ahol a nemfelszínesség abban merül ki, hogy éppen kinek a kurva anyja miatt olyan szar nekünk. Jó, nyugaton is megvan ez, de akkor meg miben vagyunk mi különbek? Megmondom: semmiben.

2012.01.02. 15:46:07

@altoid: "a nemfelszínesség abban merül ki, hogy éppen kinek a kurva anyja miatt olyan szar nekünk"

Ez gyönyörű volt, köszönjük.

A Tyne folyó déli partja 2012.01.02. 15:47:12

@altoid: hát nemzetközi társaságról is nem igazán lehet beszélni. vagy van a saját magyar baráti köröm, vagy az angol munkatársak, meg én...politizálni meg senkivel nem szoktam.

fairwolf 2012.01.02. 15:59:57

@altoid: Na ez az. Ahonnan en eljottem vagy 20 eve, oda mar nem tudok visszamenni mert minden (najo majdnem minden) megvaltozott. Ami meg most van az vagy idegen, vagy agyament, vagy mindketto. Igy hat lettem en is felig-meddig integralt kulfoldi. Raadasul meg itt is inkabb roman es moldav baratokkal jarunk ossze mint magyarokkal, pedig van belolunk eleg...

KürtiT (Tromb74) 2012.01.02. 16:08:40

Inkább a karácsonyi menüt beszéljük meg, sokkal érdekesebb. Utána felpattanunk a biciglikre, kimegyünk az Operához ördögbotozni egy kicsit.

Ehhez a külföldre visszavágyós dolghoz nem tudok hozzá böfögni, soha nem éltem külföldön. Manapság felmerült bennem a kósza gondolat, hogy nem ártana pár évet valahol eltölteni, de ennek tisztán anyagi okai vannak.
Igazából leginkább itt szeretnék élni, mert az összes általam ismert nyugati országhoz viszonyítva ez egy jó hely.
Persze nem vagyok se zsidó, se cigány, ami azért errősen árnyalhatná ezt a képet, és nem lakom egy zsákfaluban 200 kilométerre a fővárostól.

Celtic 2012.01.02. 16:35:51

Hehe, en meg 31-en jottem haza, de mar unom a szulovarosomat: nincs ember az utcakon, este tizkor az osszes kocsma bezart, nincs egy taxi, itt "pesti geci" vagyok, hiaba mondom a hulye videkinek, hogy "budai", sokkal jobb a levego, de az emberek otthon ulnek, megiscsak ott a lakasom meg a melohelyem, sokkal jobb penzzel, mint amit itthon keresnek. Nezem a regi nagy aszokat, akik anno dobaltak a penzt, most ket deci bor mellett ulnek harom oran keresztul, mig en nyelem be a Gosser+Unikum kombokat, minden zenegep tele van a lakodalmas legujabb sztarjaival, Karpatiaval es Deak Bill-P. Mobil valogatasokkal (najo, az egyikben volt Quimby es PASO is, kedvenc helyem is lett)

Na, szeretek hazajonni, de utana ugyannugy szeretek hazamenni is :)

Es ebbol is latszik, hogy nemcsak kulfold-Magyarorszag letezik, hanem fovaros-videk is: nagyon jo itt videken evente par napra, de szemely szerint csak nyugdijaskent koltoznek vissza...

Bandibacsi34 2012.01.02. 20:29:30

Ehhez hasonlo poszt mar volt par honapja...

Zorita 2012.01.02. 20:36:12

"a következetes szemetelés, a dzsoggingos, de Burberry sapkát és Lacoste-pólót hordó, szemét édességet és rágcsát majszoló, suttyó tinédzserek"

Ja, ez a spanyoloknál is ugyanígy van, zavart is nagyon a látvány.
Meg azt is külföldön láttam először, hogy a hipermarketben (~auchan) a polcokról először a legolcsóbb szart kapkodták el mindenhol (de az utolsó szálig úgy, hogy máshoz hozzá sem nyúlt senki), gondoltam is magamban, miféle igénytelen emberek már ezek, mindegy, hogy mit zabálnak, csak a legolcsóbb legyen. Azóta mondjuk, már itthon is látom ezt (~auchan) :)

Bandibacsi34 2012.01.02. 22:30:30

@Professor Pizka: "Nekem arról szól a poszt, hogy a világlátottság egyes embereket zár, másokat kinyit. Segít megérteni, hogy miért van az, hogy Jean-Pierre Oknwang'xhu, aki öltönyös úriember volt a Harvardon, miért lesz véreskezű diktátor amint hazamegy és a menetrendszerű forradalommal átveszi a hatalmat Unlungwaföldön. "

Azért öltönyös úriembereknek Magyarországon is kevés az esélye a miniszterelnökségre. Max. öltönyösök, de nem úriemberek, de ugye mindenkivel azon anyelven kell beszélni, amit megért, mert még a fejedre nőnek.

www.youtube.com/watch?v=weWhVageugY&feature=related

www.youtube.com/watch?v=HB5z-lFYioQ&feature=related

www.youtube.com/watch?v=LXs4w_4v4OQ

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.01.03. 10:19:36

codálatosz. főleg a végén a nem.

/tmp 2012.01.03. 13:19:30

@Professor Pizka: Szerintem épp ellenkezőleg, ez megint inkább egy önigazolási kisérlet, folyamatosan bizonygatja, hogy milyen jó döntés volt is hazaköltözni, azt hittem mostanra már elhittette magával, de úgy látszik kell még egy kis idő neki.

**ADAM** 2012.01.03. 15:01:36

Te, ez valami félresiklott kintlét önportréja, vagy a Fidesz egy burkolt Mo. reklámja?
Ne ajnározzuk már itt ezt a szerencsétlen balkáni nyomorúságunkat.
Én megfordítanám a végét:
- Mikor jössz haza?
- Soha.
- És nem hiányzik ez a szép Mo.?
- Nem bazdmeg. Kicsit sem.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.01.03. 15:14:42

Lehet, hogy sokan unjátok már a témát (én soha, szerintem ezentúl hetente lesz ilyen) - de a kommentek egyre jobbak. Köszi Nektek.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.01.03. 17:01:37

@Modor Tibi:
Te negyedbites narancsdroid!!!
Tényleg nem veszed észere, hogy itt mindenki többet tud nálad a külhoni létről???
Belfast sokkal elbűvölőbb, Seattle sokkal modernebb, Dubai pedig sokkal egzotikusabb Abszurdisztánnál.
Tel-Avivban pedig otthon érzi magát még az is, akinek itthon nem sikerül.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2012.01.03. 18:35:04

@Kurtz ezredes: Hát ha nem is tud mindenki többet nála, de hogy én igen, arra a fejemet tenném. Az pedig, hogy te ennyit szűrtél le a kommentekből, hát... te bajod.

Kurt S. Earp 2012.01.03. 18:47:28

@altoid: Ezen nyilván nem poén és nem illik rajta röhögni, itt. Európa legfasisztább, legantiszemitább, leggecibb (sajnos nem ismerem a teljes liberális listát) országában, de nekem nagyon tetszett és nevettem. Persze szégyellem magam.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2012.01.03. 18:54:43

@Kurt S. Earp: Örülök ha tetszett, bár gondolom Tibi még nálam is jobban.

A Tyne folyó déli partja 2012.01.03. 19:15:36

@KürtiT (Tromb74): anyagi okai? hát az nem érdekes, külföldön megszűnnek az anyagi gondjaid, nem tudtad? mosogatásból is simán körbeutazod a világot, és persze, sose kell figyelni, hogy mi mennyibe kerül a boltban, nem tudtad? :P

A Tyne folyó déli partja 2012.01.03. 19:34:15

@**ADAM**: ezt pár év külföld után mondd. mikor már elmúlt a lila köd (ha volt). bár egyesek átmennek csőlátásba attól, mert külföldre jöttek, és ami nem jó, azt egész egyszerűen nem hajlandók tudomásul venni. ami otthon jobb, azt meg pláne.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.01.03. 20:58:28

@Kurtz ezredes: ne már, még feljelentenek.

@A Tyne folyó déli partja: hagyd, mi csak irigykedünk, hogy nekünk 10 év külföld után nem jött be az ottani élet, és a művészbejárón visszasunnyogtunk. Így próbálunk kompenzálni.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2012.01.03. 21:16:32

@Modor Tibi: Még az a szerencse, hogy a savanyújóska liberálisokkal ellentétben a nemzeti oldal érti a humort!

index.hu/kultur/media/2012/01/03/a_kozteve_eltuntette_a_parodiat/

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2012.01.03. 21:39:35

@Modor Tibi: épp csak annyival, hogy ők nem egy magáncég, hanem állami (sőt közszolgálati - csak hogy a modornak is adjunk egyet), tehát értelemszerűen nekik sokkal több mindent szabad.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.01.03. 21:47:15

@altoid: értem, akkor mégis más :)

A témához visszatérve: egy haverom 2002 tavaszán azt írta nekem, hogy ha esetleg az MSZP kerülne újra kormányra, akkor ő sajnos szomorú szívvel, de elhagyja az országot. Üres fenyegetőzés volt természetesen, egy percre se hagyta el azóta se :D

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.01.03. 21:58:15

@altoid:
Nem értem ezt a logikát. Attól mert állami, pontosan több jog illeti meg a többinél. A Magyar Állam állíttatja fel a ZP helyére saját zászlaját, nem pedig a ZP a Parlament helyére a szivárványos hippitransportert.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2012.01.03. 22:00:24

@Modor Tibi: Ja, van az így. Hülye az, aki elvont lózungoktól teszi függővé azt, hogy hol él. Mindenki éljen ott, ahol jó neki, és ne gondolja azt, hogy attól ő különb annál, aki másként választott. A baj ott kezdődik, ha az embertől megtagadják a választás jogát - bármiben.

A Tyne folyó déli partja 2012.01.03. 23:18:40

@Modor Tibi: bárcsak én is visszasunnyoghatnék már...ha tényleg elküldenek a munkahelyemről (most kaptunk- mindenki "at risk" leveleket, hogy elbocsátások várhatóak), akkor tényleg hazamegyek. a gond csak az, hogy közben a lakás is bontásra ítélt, úgyhogy most újat kell keresnem, de ha hazamegyek, akkor meg minek...de muszáj. jól összejött.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.01.03. 23:36:05

@altoid: helyesen: királyi
@Kurtz ezredes: helyesen: erősebb kutya baszik. Ezzel az egy mondattal amúgy az Alaptörvény is elintézhető lett volna.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.01.04. 00:21:45

@Professor Pizka:
Mindig az erősebb baszik. Most éppen kötőtűt szúrt a farkas ronda, koszos mancsába, amelyet már évszázadokkal ezelőtt betuszkolt a résre nyílt ajtó és a küszöb közé. És aki itthon ezt a farkast szereti, az bizony nem a három kismalaccal van.

Pan Modry 2012.01.04. 06:33:09

Be kell vasarolni a Paul Smith-be es utana nem neznek suttyo bevandorlonak (annyian...) :)))

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.01.04. 08:00:02

@Gudea enszi: Tudod, egy dolog van, amit a világot így látókban nagyon nem szeretek, másként mindenki abban hisz, amiben akar. Ufókban, Pallasz Athénéban, Orbán Viktorban, végülis nekem tök mindegy.
Az egy dolog meg az, hogy aki nem tapsol a három (agresszív) kismalacnak, az bizony a farkassal van. Holott azért van két kérdés, amire nem akaródzik senkinek sem válaszolni: kinek a kötőtűjét baszta bele a farkas mancsába az agresszív kismalac? Mivel fogunk ezután kötni? Kettő, azért az világos hogy a farkas csak bejön majd, erre az esetre van tervünk?

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.01.04. 10:07:35

@Professor Pizka:
A három kismalacon (akiknek van házuk), és a farkason kívül (akinek nincs háza) itt nincs más választás. Aki a házban lakik, annak valamelyikkel lennie kell a két fél közül, akár bírja az erőszakot, akár nem.
A kötőtű természetesen a kismalacoké, és egy rendes házban, ahol a farkas nem keveri a szart, az sem kérdés, h van épp elég tű, és nem gond, ha egyet a farkasba állítottak. A farkas pedig már nagyon régen bent van, éppen arról van szó, h kitenni kéne.

mrbateman 2012.01.04. 10:45:28

@Gudea enszi: Ki lehet tenni, csak az összes bútor az övé, hiába szoktad azt meg a látványukat, az nem a tiéd, évekkel ezelőtt eladtátok és az árát pálinkára, borra, cigire költöttétek - ahogy a kismalacokra az jellemző - hangos volt az egész erdő. Hiába mondta nektek a bagoly, de még a róka is, h. így nem lehet!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.01.04. 11:55:40

@mrbateman: van ezzel a paradigmával más baj is.
1. Nem szúrt kötőtűt, senki, senkinek a mancsába. Egyszerűen a farkas tudja, hogy a torkát átharapni nem éri meg a malacoknak, mert akkor holnap majd nem lehet malacot enni. Az "erősebb kutya" ezt használja ki és a lehető legtovább igyekszik elmenni, mielőtt a likvidálás jönne.
2. Feltételezzük, hogy a malacok jók. Oké, mit érnénk vele, ha tudnánk, hogy nem jók? Az előző, a mostani és a következő erősebb kutyát is ők választják meg. Maguk közül. Kurtz ezredesnek esetleg ismerős lehet a "Schweinehund" kifejezés. Az hogy a farkas nem áll meg minden hónapban a küszöbön, az a malacok hibája.
3. Feltételezzük, hogy az erősebb kutya jót akar a malacoknak. Dehogy akar jót. Az erősebb kutya havonta zsebretesz kötőtű-belebaszási díj címén annyit, amennyiből a farkast ki lehetne fizetni. Az erősebb kutyának pusztán azért drukkolni, mert ha megdöglik, akkor bejön a farkas? Végülis a kutya meg a farkas között az lenne a különbség, hogy előbbi azt csinálja ami nekünk jó. Amúgy nagy, szőrös és falánk állat mindkettő. Nem lehet, hogy összekevertük őket?

mrbateman 2012.01.04. 12:24:20

@Professor Pizka: engem tavaly október óta gyötör az érzés, - ősz óta mióta megy ez a halvaszületett vergődés egyre inkább - h. mi van, ha a farkas bejövetele nem következmény, hanem cél. Ott a kutya azt mondja a farkasnak, h. jó volt a játék, de elég volt nem ér a nevem, leszarom a játékszabályokat, húzz innen a picsába eztán magunkban játszunk... a farkas elmegy, már a rigó sem jár a házunk felé, a nyuszika elfordul ha meglát, a medve mindig is utált, stb naszóval lesznek kellemetlenségek, de a farkas elüldözve, kutya megoldotta és itt is marad örökre házatőrizni, azzal a kikötéssel, h. eztán évente tavasszal nem fogja mgát megmérettetni, h. még mindig erősebb-e, hanem csak simán baszik.
Nyilván a kismalacok szomorúak lennének, h. már nem tudjuk a nagydagonyát sem bérelni, nem játszik velünk senki, a mókus által összegyűjtött makkot sem tudjuk majd megvenni...így a tavaszi hagyományos párzási villongásnál a régi kutyának szoírtanának (az-az a fogatlan, kopott bundájú, szerencsétlen, aki úgy próbál ugatni, mintha ő lenne Kommissar Rex), de a mostani kutya egyelőre nagyon úgy alakította a dolgokat, h. adminisztratív előnyből (ezt nem tudtam lefordítani állatosra) várhassa a párviadalt. Kinézem egyébként belőle, h. azt mondja a következő alkalom elmarad, mert múltkor úgyis nagyon megverte Rexikénket, meg különbenis, akkor éppen valami fontos csaholnivalója lesz.

Röviden semmi értelme ennek az egész viháncolásnak, mi vagyunk jelenleg a kutyafuttató idegbeteg uszkárjai, aki azt hiszi, ha elszántan, gyorsan, hangosan és idegesítő módon ugat minden baromságot, akkor majd a Rottweiler egyenrangúnak fogja tartani!

Na befejeztem, mert Tibi már forgatja a szemeit!:-)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.01.04. 12:38:23

@mrbateman: de csak az allegória miatt :) Az allegóriában feldagasztott vita a világ egyik legmodorosabb dolga.

Na de ha kasztráltatjuk a farkast, a malacokat meg a megfelelő táppal etetjük és játékot kapnak, stb... gyá.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2012.01.04. 13:17:07

@Modor Tibi: Az Állatfarm óta azért elég jól tudjuk, mi szokott történni ha az aranyos kismalacok sikeresen elkergették a gonosz farkast/kutyát/embert.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.01.04. 15:38:09

@Modor Tibi: ahogy a régi görögök is mondották: Sok van, mi modoros, de a kommentelőknél nincs modorosabb.

Mbraun 2012.01.04. 17:54:40

Kulon allatfajta az is, aki pl. nem tud mar magyarul es nem is beszel hozzad, csak angolul.Dolgoztam egy ugynoksegnel es a picsalina mar olyan nagyra volt magatol hogy mar "elfelejtett" magyarul. Ja es hogy ki -hogyan/mit/merre szeret egyeni szocialis problema.
Valakinek tetszik pl. London mert de jo.Nekem nem.
Egyetertek avval hogy itthon nem lehet/erdemes elni. A temahoz illoen talan a legjobb blog a hataratkelo a postr-en.Latni benne hogy a legtobb ember mar elkeseredeseben indul meg a nagyvilagba, nem pedig azert mert annyira szeretne egy idegen orszagban elni.

A Tyne folyó déli partja 2012.01.04. 19:28:24

@Pan Modry: ja, akkor rögtön megtanul az addig három mondatot tudó angolul, szuper kiejtéssel...

amúgy meg, erről a Paul Smithről még sosem hallottam, utánanéztem, van kemény három darab városban errefele...

azonkívül, te ráírod a ruhára, hogy honnan van?

A Tyne folyó déli partja 2012.01.04. 19:48:14

@Mbraun: és jó nagyot fognak koppanni. csak szólok. mert nem néznek utána (vagy nem hiszik el), hogy máshol sincs Kánaán, és szarban van más ország is. lásd itt. de őket nem zavarja, azt hiszik, jönnek (nyelvtudás minek, persze), és majd itt egycsapásra megszűnik minden gondjuk, majd lesz munka, angolul meg két nap alatt, erőfeszítés nélkül megtanulnak.

nem fog menni.

A Tyne folyó déli partja 2012.01.06. 19:23:55

@fairwolf: benne van a pakliban nálam is, hogy "nem ugyanoda mennék vissza". de ehhez az országnak, politikának, városnak semmi, de semmi köze. sokkal inkább ahhoz van köze, hogy tisztában vagyok vele, hogy nagymértékben a régi életem hiányzik, és azzal is, hogy az viszont sajnos sose fog visszajönni. de hiányzik pl. maga a város is.

és nem érzem, nem is éreztem soha rossz döntésnek se, hogy kijöttem, sőt, akkor a legjobb döntés volt. sőt, még előtte is lehetett volna az. de már elég volt, már mennék haza.

Droid 2013.01.08. 07:23:59

Haveeer, ezek Britek!
süti beállítások módosítása