Kedves számítástechnikai analfabéta barátom!

2011/12/27. - írta: Modor Tibi

Nem, nem kérem tőled, hogy szerezz bármilyen képesítést, hogy meg akard érteni a Boole-algebra vagy a különféle számrendszerek, szerverek, hálózatok, a Cisco, Sun meg hasonló finomságok rejtelmeit - egyszerűen azt szeretném, ha végre megtanulnál ezzel a rohadt masinával normálisan bánni. Attól, mert nem tudod megszerelni vagy konfigurálni a számítógépet, attól még nem kéne úgy viselkedned egy PC vagy laptop előtt, mint egy komplett idiótának.

Tegyük fel, hogy Windows operációs rendszerrel dolgozol, mert mást nem is merek elképzelni rólad. 

Asztal: Felesleges, itt nem akarok látni semmit. A gyári ikonok maradhatnak (Lomtár, Sajátgép, Dokumentumok, böngésző), de minden más csak a hozzá nem értésedről, szétszórtságodról árulkodik. Hogy néz ez már ki? Még csak rendezni se próbáltad meg rendesen, bármilyen szempont szerint - csak úgy oda van hányva minden, gusztustalan. Igen, kis családod fényképe, ikonok körbe, hogy látsszon mindenkinek a szép arca, meg ez még kellhet, meg az a parancsikon is kellhet - jegyezd meg: nem kell. Soha nem fogod használni. Ha meg mégis, akkor ne tedd.

Start menü, Kedvencek, Dokumentumok - és ennyi. Bármit is az Asztalon tárolni nagyfokú hozzá nem értésről árulkodik.

 

Fájlmenedzsment: Még nem értünk a végére! Az nem úgy megy, hogy lementesz valamit, és csak úgy otthagyod. Kell rendszer az egészbe, mert ez így egy bábeli katyvasz, soha nem fogsz semmit megtalálni, majd csak nézel.

Mindennek külön mappát - dátumozva, hogy szépen megtaláld. És ilyenkor bukik ki leginkább, hogy milyen hallatlanul logikus is a mi anyanyelvünk (Isten nyelve): a dátumokat úgy teremté, hogy év-hónap-nap szerkezetű legyen. A személyneveink vezetéknév-keresztnév. Látod? Nem csoda, hogy a hanyatló Nyugat most kezdi ezeket a megoldásokat is átvenni, mert különben nevetségesen néznének ki a kis könyvtárai.

Tehát: dátum, logikus név. Nem, nem szóköz, hanem alávonás - és az ékezeteket is kerüljük fájlneveknél. Most itt ez windowsos környezetben szépnek tűnik, de ezzel egy szerencsétlen linuxos már nem biztos, hogy fog tudni rendesen dolgozni. Ja, és ne a C-dre mentsd a dolgokat, hanem a felhőbe. Mármint a közös meghajtóra, érted. A saját számítógépünktől fizikailag függeni a legrosszabb, amit el tudok képzelni.

 

Egérhasználat: Szokj le róla, amennyire csak lehet! Sajnos Bill Gates, Steve Jobs és csapataik tettek róla, hogy a mindig is határtalanul hatékony és kényelmes billentyűzetről átszoktassa az embereket erre a szarra, hogy elbutítsa őket, de mindig van visszaút. Felhasználóbarátság egyenlő elbutítás. Tessék szépen megtanulni az alapvető billentyűzetkombinációkat, mert ezt rossz nézni. Nézd meg, itt sután gépelsz a kis tömpe ujjaiddal, ahelyett, hogy megtanulnál rendesen, kilencujjasan gépelni. Nem annyira nehéz. ASDFJKLÉ, sasfélék, köz. A körmeidet meg vágd le, így tényleg nem lehet írni.

 

Excel: Te is az a fajta vagy, aki megkapja az ügyféllistát Excelben, majd ezt kinyomtatod a maillel együtt, elolvasod, és szépen bepötyögöd a rendszerbe? Na titeket kéne kényszermunkára küldeni, de valami értékteremtőre. Tessék szépen megtanulni, hogy az Excel nem bohóckodás meg varázslás, hanem az egyik legpowerfulabb tool az alapvető táblázatok és pénzügyi elemzések kezelésénél. Persze tudom, Margitka, hogy maguk a kontírozást meg az akasztófázást másként tanulták, de abakuszt se nagyon használunk manapság.

Szóval billentyűzet. Egérrel Data-Filter-Autofilter? Tizedannyi idő alatt ALT, d-f-f. Show all: ALT, d-f-s. Fület váltani CTRL+PageDown. Mire megtalálod a kis nyilakat az egérrel, lemegy a nap. És igen, meg kell tanulni az INDEX, OFFSET, feltételes SUMPRODUCT, MATCH, FIND, LEN képleteket is rendesen, a rugalmas területek kezeléséről nem is beszélve. Olyan fájlokat látok néha, hogy elsírom magam, favágómunka.

És a külalak. Csicsázni nem kell, isten ments - de ha valahonnan valamit kimásolsz, akkor nagyon figyelj arra, hogy azt hogyan teszed. Formátum nélkül érdemes. Gyűlölöm a trehány, slendrián munkát: az egy oszlopban lehúzott vastag rácsozatot, az összevissza betű- és számformátumokat, rendszertelen helyiértékeket, az ottfelejtett régi kommenteket, #REF-hibákat, a bennfelejtett üres sheeteket, linkeket, felesleges makrókat, mellékszámításokat. Pucold ki rendesen azt a fájlt, mielőtt leadod.

 

Word: Na ezzel komoly ember nem dolgozik. Ha lehet, a CV-det is Excelben rakd össze, ott legalább lehet következetesen rendezni meg formázni.

De ha mégis muszáj ezt a szart használnod, akkor légyszi próbálj meg arra emlékezni, hogy a sor vége nem ott van, ahol te Entert nyomsz, hanem ahol elérsz a margóig. Próbálj csak meg folytatólagosan írni, és automatikusan át fogsz ugrani a követező sorba. Világszám!

Sorkizárás! Nagyon fontos! Nincs annál ocsmányabb, mint amikor valaki egy ilyen balra igazított hányást átdob nekem, még elolvasni se vagyok hajlandó. És ha esetleg több hasábot akar, akkor azt ne a szóközzel állítsa be lehetőleg. Megmutatom szívesen, de így ne, mert ez egy rakás szar így. Arial, legrosszabb esetben Times New Roman. Ez itt nem a kreatív ajándékok boltja, már két betűtípus is sok.

 

Egyéb, praktikus tanácsok: Na rakj rá minden szart a gépre! A 120-200 giga nem azért van ott, hogy csurig rakd, aztán utána már hiába törölgetsz, soha nem fog többet rendesen dolgozni a rendszer. Ideje hozzászokni, hogy ott van minden kéznél a neten, és ezt a sok szemetet úgyse lesz soha időd végignézni, meghallgatni. Aztán ha valami tényleg kéne, nem találod meg soha többet. Ésszel, tudj nemet mondani a tukmálónak is.

És normálisan nézzen ki a géped! A számítógépnek lelke van: az asztalinak, a notebooknak is - meg kell tisztelni őtet. Moss kezet használat előtt és után is! Rendszeresen tartsd tisztán a billentyűzetet és a képernyőt! Ne hagyd, hogy bárki a mocskos-zsíros ujjaival nyomkodja a monitorodat, ez halálos bűn. Használat után szépen tegyél a billentyűzetre védőfóliát, úgy csukd rá a tetejét. Aztán betakarni, elrakni biztos helyre. Csak a proli bunkó tartja egész nap töltőn, kinyitva, bedugva a gépét porosodni. Aztán csodálkozik, hogy évente újat kell vennie.

 

Elsőre kb. ennyi, de indulásnak jó lesz. És meg ne lássam még egyszer, hogy egérrel váltogatsz az ablakok között.

Címkék: informatika
67 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.12.27. 12:28:41

nolámsza láttam már jobbat errefele ...

la paloma de la rosa 2011.12.27. 13:12:07

Jó lett ez Tibi, jó lett. Végre nem az áthallásos szarok. Abból már elegem volt. Ennek viszont minden betűje igaz, imádom!

la paloma de la rosa 2011.12.27. 13:28:53

Bár ha igazi tipizálás lenne, akkor valamilyen bináris megjelenésű időpontban tette volna közzé, mondjuk 11:01-kor, nem 12:12-kor. Amatőr munka, a részletekre is oda kell figyelni :D
Bár ezzel most ellentmondok előző kommentemnek, de nem baj. Ez a hatalmas baklövés csak most szúrt szemet.

yuppirichy 2011.12.27. 13:29:30

nagyon nagy :D
én azért azt hozzátenném,h 2 partíció legyen c és d és a d, mint data-n legyenek a fontos dolgok, mert ugye ha winfos elszáll akkor kezdődik a para :) dokumentumokba meg elég egy parancsikon a data meghajtóra, vagy az mehet az asztalra

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.12.27. 13:34:10

Csatlakozom, faszányos kis írás, egyik kedvenc témám, engem is mindig bekóstolnak az ilyen figurák. Van a fiatal és az öregebb változat, ez az utóbbiról szól. Kardigános ötvenes orrtúrós. Ez olyan joviálisan okoskodós fajta, még a GELKÁ-ban kezdte, minden mondat után odateszi: "Világos voltam, cimbora?"
Vagy ilyet mond "Ha jól tévedek, akkor ez egy..."

lifeofmyown 2011.12.27. 13:42:36

Ezzel kell kezdeni a számítástechnika oktatást!

doszy 2011.12.27. 13:42:46

Word, na persze... csak pazarolja a helyet. Írok két oldalt, azt' máris 50 kB (!) egy szöveg. Vi vagy emacs kell ide, ugyanaz a szöveg nem lesz több 2-3 kB-nál.
Mi, hogy képet beszúrni? Kifestőzni akarsz, mi vagy te, óvodás?
Táblázatot akarsz? Mi sem egyszerűbb, ALT-201, majd ALT-205, ez utóbbit másolod 25-ször, ALT-187, látod, már meg is van a fejléc felső bordere.

Ezt meg kuttyakötelességed fejből tudni: www.asciitable.com/

scarlet ruby blue 2011.12.27. 13:47:41

Dehát... dehát ez így van, így kell(ene) lennie. :D

Celtic 2011.12.27. 13:50:39

Tibi, de buta vagy, rogton latszik az elejen! Hiszen SUN mar nincs, azt felfalta a gondosz Oracle! Azert, hogy meg ezt sem tudod, hat ezt nem hittem volna :(

(Amugy, komolyra forditva, nekem is a halalom a "mindent-az-asztalra-dobok"-tipusu user. Foleg, ha utana engem kerdez ketsegbeesetten, hogy hol is van az az ize...Nonpluszultra, ha ugyanez user fizikai asztalan minden elvagolag rendben, hozza sem szabad erni, mert Isten rogton megol egy kiscicat)

lifeofmyown 2011.12.27. 14:13:39

@Celtic: És a legjobb, hogy az XP keresőjével legtöbbször meg sem találod, amit keresel. Bezzeg OSX alatt :)

Celtic 2011.12.27. 14:15:59

Demegesaztan, hatha valaki nem ismeri (en kifuggesztettem a szobamba, mindjar a Ketfarku kutya part negy valasztasi plakatja melle):
A rendszergazda 24 kerese a felhasznalokhoz

www.zotyo.hu/humor/rgazda.htm
kecskefeszek.net/egyperces/info-reszleg/a-rendszergazda-24-kerese-a-felhasznalohoz.html

Donjon 2011.12.27. 14:23:32

@doszy: Jajj amikor ascii-ből írtuk az élvezetes betüket. Micsoda idők voltak.:)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2011.12.27. 14:31:12

Mindenkit mezőgazdasági munkára ítélnék, akire ebből egy félmondat is igaz. félszar semmirekellő munkákon élősködő opportunista, "csak ki ne derüljön, hogy nem értem" emberek. Volt rá 15 évük, fog még tündökölni nálunk a bányászat, meg az alumíniumipar, rengeteg arra teremtett lélek található.

Kedvenceim:
- "Jó, de én nem vagyok informatikus!" - ÉN SEM, faszfej.
- Végleges4b.xls
- Jó ez, de átküldenéd ABC sorrendben is? (!!)

Kellene valami független testület, mint a spanyol inkvizíció, aki berongyol cégekhez, és mindenkit kikúr a gecibe akinél talál olyan anyagot, amiben két szóköz van egymás után, és még 15-20 ilyen rögtönítélkezésre feljogosító tünet lehetne. Azonnal TB kiskönyv, picsánrúgás, és földekre ki, becsületes munkát végezni.

Celtic 2011.12.27. 14:48:38

Egyebkent az ekezetes betut/szokozt/extra karaktereket en is ruhellem a filenevben. Eppen Karacsony elott T. kollegam nevezte el a filet datum alapjan es az ora:perc-et ugy jelolte, hogy kettospont a filenevben. Ez egy w2k8 server volt es utana az istennek nem tudta semmivel megnyitni a filet. Linux alol szerencsere sikerult es atneveztem, de nyugodtan tortenhetett volna forditva is: az esetek 95%-ban semmi gond nem szarmazik az extra karakterekbol, legfeljebb lehet escapel-ni (mint pl " " helyett "\ " es hasonlok), de a maradek 5% eseten rendes fejtorest okoz.
Vagy amikor Sambat frissitettem egy cegnel (SMB, mas neven a Windows filemegosztasa), na ott jott be, hogy az ekezetes karakterek kurvara mashoyg neztek ki utana, mint elotte...Majd ha minden letezo eszkoz tamogatja az UTF-8-at es alapbol azt hasznalja, akkor lehet ilyen vicceket csinalni, de addig csak hajhullast okoz.

Asszem 2011.12.27. 15:47:39

Ne feledkezz meg arról, ha tobb particiót használsz, hogy a C: mindig legyen legalabb 50 giga, mert sok szar mindent odapakol, ha tetszik neked, ha nem. ITunes...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.12.27. 16:01:31

Régen ez a típus volt a wannabe mérnökúr, amikor a nyíregyi Széna téren még ÁFOR kút volt, és egy öreg bácsi kezelte e kompresszort és mindig visszautasította az öt forintunkat, amit arra kaptunk, hogy adjuk oda neki, ha felfújatjuk a bicikli gumiját. Ő mondta, hogy majd akkor adj, ha mérnök úr leszel, és szépen elsoroltatta velünk a bicikli alkatrészeinek nevét szabatos műszaki elnevezésekkel. Az öt forint akkor már egy gömb fagyi ára volt, amikor megtanultam biciklizni még egy bélásért mérték.
Na ez a típus akiből sose lett mérnökúr, de azért múszaki értelmiségi. Ma annyi a különbség, hogy a Kelet-Baranyai Egyetem Közlekedés- Könnyűgép- Turisztika- Erő- és Da- Karán szerez általános mérnök-menedzser diplomát és úgy osztja az észt. Modoros dolog, belátom, de nagyon utálom ezt a fajtát. Számítógépcsináló ember, ha még valaki emlékszik.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.12.27. 16:06:31

@Blassius:
"A ménkűbe, mecccsoda kontármunka!". "Eztet itten valaki nagyon megbuherálta!"

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.12.27. 16:26:01

@Professor Pizka:
Bélásért? Nah, cimbora, nekem még 50 fillérért mértek fagyit. Bélásért már az Éva moziban első sorból megnézhetted a Fej nélküli lovas című szovjet horrorfilmet. Cimbora!

2011.12.27. 16:32:00

Hogy én hogy utálom az összes ilyen számítógép buzit. Olyan okos mindegyik de ha véletleül kérdezel tőle valamit hát fingja nincs hozzá, magadtól kell rájönnöd.
Meg az összes lopott szoftverje, még az op rendszert is lopta valahonnan.
A laptophoz is egeret használok, igen, de ez meg félkézzel is, és szemüveg nélkül is.
Az exelt meg elfelejtettem, sajnálom, nincs is már a gépen, mert lopott ofic nem kell, az open ofic meg egészen más.
Igen, nem szégyenlem, fizettem a karbantartó programért, ilyen hülye vagyok.
Na meg a 2 particióval is sírba tudnak kergetni, arra való az externe festplatte, hogy ami fontos azon legyen, 1000 giga, elfér a szekrényben.

Spiritmonger 2011.12.27. 16:47:29

nem értem, mi a baj azzal, hogy lövésem sincs a géphez. nem értek hozzá, ahhoz viszont igen, hogy megfizessem az it szakembert. hol a hiba?

pincze 2011.12.27. 17:30:12

Valahogy a folyamatos megfizettetésen van a hangsúly . A vírusuktól megtisztitják a gépet , meg ez , meg az , inkább
az ubuntut választottam .

Donald Trump 2011.12.27. 17:52:46

@Professor Pizka: arra az ÁFOR kútra emlékszem én is! Ott lehetett Nyíregyházán elsőként Pepsit kapni.(meg az orosi úti Shell melletti nagy boltban)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.12.27. 18:23:44

- aki nem ért a géphez, menjen kapálni!
- a számítógép nyelve az angol! aki használja, tanuljon meg angolul!
-műszaki vizsga kellene ehhez is, mint a gépkocsivezetéshez! ja, hogy ahhoz már nem kell?
-zavart kacarászással közli: hihi, én nem értek hozzá! akkor minek használod, bazmeg?
-figyejjémá, van egy rossz tévém! nem néznéd meg? te úgyis értesz ezekhez a... micsodákhoz.

egyébként a felhasználóbarátság sokat rontott az it megítélésén. hja, senkiháziak kezében van ez is, mint a popszakma.

vitaygeorgina 2011.12.27. 19:34:51

Én nem vagyok egy számítógép-zseni, de elég sok mindent úgy csinálok, ahogy ez a gyíkarc javasolja. De valahogy mégis olyan hülyén érzem magam ettől.

2011.12.27. 20:39:00

Réges régen autót csak képzett sofőr vezetett és munkára használták, ma már mindenkinek és ez a helyzet a számítógépekkel is.

lomposfarkas 2011.12.27. 21:36:05

"Asztal: Felesleges, itt nem akarok látni semmit."
Na mikor idáig értem, azt gondoltam: hű de ütném ezt nagyon okostojást egy husánggal!
Állampolgári jogom a Asztalon ganédombot tartani! És élek is vele :)

A Tyne folyó déli partja 2011.12.27. 22:13:09

"Használat után szépen tegyél a billentyűzetre védőfóliát, úgy csukd rá a tetejét"

nos, én azon olvasok híreket, van, hogy dolgozok, van, hogy tanulok, van, hogy csak úgy szörfölök. ha meg nem ülök előtte, akkor azon szól a rádió...akkor nekem szabad mindig nyitva lennie?:)

Sir Butcher · http://survivedev.blog.hu/ 2011.12.27. 23:27:04

No, hát ritka gusztustalan, nagyképű, és a valósághoz mutatóban sem ragaszkodó bejegyezés lett. Grat! Ebből a blogból ennyi elég is volt... :)

TheD 2011.12.28. 07:48:12

Mar nem azert, de ennek a nagy resze igaz.
Es ez tavolrol sem informatikai szaktudas, ez csak olyasmi, aminek ra kene ragadnia valakire, aki napi 8 oraban dolgozik a szamitogeppel. Nem ezt tanitjak az informatikusoknak. Ez nem arrol szol, hogy az a kocsog felfuvalkodott informatikus elvarja toled, hogy ertsel ahhoz, amit o amugy evekig tanult, mert tavolrol sem. Ezek egyszeru felhasznaloi ismeretek. Az MS Office (inkabb LibreOffice, de ceges kornyezetben ritkan talalkozol massal) hasznalata pedig megint olyan, ami ilyen ECDL-kozeperettsegi szintu, titkarnoknek is oktatott cucc.
Azert nem hiszem, hogy tenyleg akkora elvaras, hogy ha a napi munkadhoz szamitogepet kell hasznalni, akkor legalabb felhasznaloi szinten legyel. A billentyukombinaciok tenyleg nem veletlenul vannak, napi szinten fel orat lehet osszesporolni az a kilometernyi egerrangatas kivaltasaval. Ne tessek mar eloadni az idos ember mentalitasat, hogy en nem ertek ezekhez az uj szarokhoz, nem is vagyok hajlando megtanulni...

Frengi: Koszonom szepen, bocsanat, hogy ertek hozza. Az OpenOffice (LibreOffice) Calc meg ugyanugy mukodik, mint az MS Excel, csak a fuggvenyek nevet nem forditjak le az adott lokalizalt nyelvre (nagyon helyesen, teszem hozza)

fairwolf 2011.12.28. 09:02:39

Szerintem a legtobb felhasznalon mar nagyban segitene ha szimplan alolvasna a kepernyon megjeleno uzeneteket, vagy a menusort...
Aki pedig nem ert hozza, ne hasznalja. Toll, papir meg mindig kaphato!

Celtic 2011.12.28. 09:42:06

@fairwolf: Nagy +1 :) Tenyleg az a legidegesitobb, ha azzal jon, hogy "nekem nem kell ertenem, mit ir ide ez a szar". De azt csak fel tudod fogni, hogy "Mehet? Igen/Nem" megis mit akar? Es ha mar letiltod a tavelerest (rdp/vnc) a gepedre, akkor a fenti uzenetet ne kuld at nekem kepernyokepkent BMP-be lementve... (talalkoztam ma ilyennel...)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.12.28. 11:36:59

Ezt a típust nem ismerem. Egyrészt a tipikus informatikus baromi rendetlen, másrészt a tipikus informatikus nem használ Excelt. Az egérhasználat kerülése ismert, és még a tipikus, de itt nincs említve a vi(m) használata is, ami más embernek jellemzően kínai.

@Sir Butcher:
Érdekes, mindig ez van, ha egy modoros cikk index címlapra kerül, megjelennek olyanok is, akik nem ismerik a blogot, olvasni meg nem tudnak.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.12.28. 11:55:34

Amúgy én azt utálom nagyon, amikor egy ismerősöm kérdez valamit msn-en, skype-on, stb., hogy hogyan kell megcsinálni, ami mint kiderül, Google első találat, de azt is nekem kell keresnem, mert képtelen az önálló problémamegoldásra. A másik, mikor én éppen más rendszer előtt ülök, vagy nem vagyok gép közelben, ekkor telefonon egy Windows beállítást kérdeznek, hogy hogyan kell. Én meg nyilván nem tudhatom fejből hol van, a valószínűsíthető helyet mondom, és kérdezem mit lát, amit alig tud elmondani, én meg kitalálom ez alapján mit kellene tennie. Holott ha minimális önállósággal rendelkezne az illető, ez esetben egyedül könnyebben megoldaná. Ha történetesen én is Windows előtt ülök, akkor meg én kipróbálom a beállítást, és küldöm a megoldást, ami csak azért is vicces, mert ő is megtehetné ugyanezt, egy olyan funkciót én sem találok meg könnyebben, amit előtte sosem használtam.

bőrmók 2011.12.28. 17:36:18

Háttérképet berakni TILOS!

antivagyok 2011.12.28. 17:54:25

@Celtic: Látom, Te a kommentet is fájlnévként kezeled, ezért nincs benne egyetlen MAGYAR karakter sem? :)

A Tyne folyó déli partja 2011.12.28. 19:21:26

@antivagyok: az összes magyar, csak szólok...nem látok benne se arab, se kínai, se japán, stb. írásjeleket...

Rich.mond 2011.12.28. 21:15:58

Azért a közös meghajtóra lementésre ne vegyél mérget, hogy az a legjobb megoldás. Sokszor perceket, mindent összevetve órákat is megspórolhatsz, ha nem a mindig kurva lassú közös meghajtóról kell elérned valamit -mondjuk egy makrókkal televert excell file-t.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2011.12.29. 14:03:57

ez kurva jó.

Asztal: pipa.

Fájlmenedzsment: kb. pipa, a dátumhoz nem ragaszkodom mondjuk a "games" könyvtárnál. ÉS Total Commander!!!!!! Intézővel balfaszkodni, akármennyire jó is vagy ott, 10-10000x lassabb, mint TCvel. (Egyszer az volt a munkám, hogy fájlokat nevezgessek át bizonyos minta szerint. Nekem 6 sec volt, másnak negyedóra.)
És a cloud sincs otthoni gépen.

Egér: pipa.

Excel: pipa.

Word: pipa.

a vi-hoz nem ragaszkodnék, azt még én is utálom.

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2011.12.29. 19:41:27

váháháháááááááá!!!!!

na bammeg, most szpemmelni fogok.

www.meska.hu/ProductView/index/341453

Nyeremény Játék Kód Rejtvény Nyaklánc

Te is kocka vagy? Obádovicson nőttél fel Grimm helyett? A pagoda karfiol neked nem zöldséget jelent, hanem fraktálokat? Már a pad alatti postát is rejtjelezve írtátok a barátaiddal?

Akkor ez a te játékod :)

Ez egy rejtvény-nyaklánc. A nyakláncban egy üzenet van elrejtve. Aki először megfejti a nyakláncba kódolt üzenetet, és elküldi üzenetben a megfejtést, annak készítek egy személyre szabott kód-nyakláncot azzal az üzenettel, amit ő szeretne.

A nyaklánc kedves Valentin-napi ajándék lehet progmatos, infós, és egyéb kocka beállítottságú embereknek :)

A nyaklánc egyébként eozinámázas kerámia gyöngyből, és szalmagyöngyből készült. 42 cm. Ezt az eozinmázas gyöngyöt azért vettem meg, mert a fényjátéka elképesztően emlékeztet a Zsolnay zöld eozinos porcelánjaira, amik mindig is lenyűgöztek. Úgyhogy ez egy hommage á Zsolnay.

VÁROM A MEGFEJTÉST!:))))

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.12.29. 19:58:16

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és: a megfejtés a pi, vagyis 3.1415 stb. binárisban van a nyakláncon.

CernaGeza 2011.12.29. 20:20:30

hát vannak nyelvtannácik, gasztronácik, és ITnácik is ezek szerint.

lényeg, hogy VAN KÖZÜK hozzá, mit csinálsz a gépeddel.
Szép volt, Tibi, rendesen ideges lettem.

TheD 2011.12.30. 04:38:11

@CernaGeza: Nem az, hogy kozuk van hozza, csak a balfaszkodast hosszutavon nezni baromi irritalo.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2011.12.30. 10:20:42

Egy része nagy egyetértés (asztalra nem mentünk semmiféle dokufile-t - ja és valóban, családtagot nem rakunk be háttérképnek - Ctrl+C / Ctrl+V alap), másik feléért ütök.

CernaGeza 2011.12.30. 15:05:40

@no-night:

...és mit rakunk be háttérképnek? menő verdát ami sose lesz? Vagy pont azért mert van? Vagy ocsmány naplemente-giccset? Édes kiskutyákat? Van ilyen background-policy, vagy mi?:)

ugyan már.

A Tyne folyó déli partja 2011.12.30. 15:32:14

@CernaGeza: a többi is elég röhejes, mi köze hozzá, hogy ki, hogy használja a gépét? én pl. letöltés után mindent az asztalra rakok első körben, mert azt rögtön fogom használni. majd ha elolvastam/megnéztem, stb. akkor elpakolom.

Mbraun 2011.12.31. 14:58:42

Letolteshez hasznaljuk a Downloads konyvtarat. Nem kell minden szart a gepre telepiteni, es elhinni hogy nyereltel egy Iphonet. Virusirto nem a ket evvel ezelotti update-el a legjobb, es igen az ingyenes virusirtok is megfelelnek neked, es meg jobb ha nincs kikapcsolva. A driverek kozott es a device managerben nem kell turkalni ha fingod nincs hozza , es milyen meglepo nem indul el a gep...

A Tyne folyó déli partja 2011.12.31. 20:30:40

@Mbraun: nekem csekély hat downloads könyvtáram van...most megszámoltam. telepíteni magától is szokott, amit a franc se akart.

andrabian 2012.01.01. 01:37:59

Aha, ne legyen szóköz a linux dolgozók miatt, hehe, pattanásos, kockainges vakegerek vagytok, minden csajotok neve jpg re végződött... ez csak egy gép, alig valamivel okosabb a traktornál, lelke meg mind a kapának. Úgy használom, ahogy tetszik. No eefáradam, már kapcsolom is ki, hol az a nagy gomb..

Celtic 2012.01.03. 10:49:02

@andrabian: Pont ezert...Ugyanis csak egy baromi gyors automata a szamitogep. Nem gondolkodik, nem fogja kitalalni, hogy az a filename milyen nyelven mit jelenthet. Csak gyorsan tud szamolni - de nagyon gyorsan.

dzzzzz 2012.01.03. 17:41:47

A poszt sarkított, de:
Informatikusnak tanult, ami azért valószínűleg utal arra, hogy nem túlzottan szeretne emberekkel dolgozni. De aztán valahogy mégis hozzá nem értő, tanulni nem akaró embereknek kéne tanítgatnia dolgokat ami neki természetes. Csoda, hogy ezek után türelmetlen?

Celtic 2012.01.03. 22:33:20

Az az igazsag, hogy nem derul ki, ki a postolo:
a) xy multinal egy rendszergazda, akinek az idiota userek hulyesegeit kell rendbetenni
b) rokonhaver, aki ingye' megnezi a gepet es rendberakja
c) egy vallalkozo, aki n. forintert megnezi a gepet es rendbeteszi.

Namost, a) esetben ezt csak gondolhatja, de csak azt teheti, amit a ceges policy enged. b) esetben 90% jogos. c) esetben termeszetesen a postolo a hujje.

Szoval fontos az is, milyen nezopontbol vizsgalod a kerdest es ezt a kommentelok igen nagy resze elfeledte, mert csakis a sajat szemszogebol nezte.

Csigorin 2012.01.08. 20:30:00

@Zabalint: az ilyeneknek talaltak ki a lmfgtfy.com oldalt... legkozelebb kuldd el igy :)

Csigorin 2012.01.08. 20:49:27

@Csigorin: javitas: lmgtfy.com Mar ha engedne elkuldeni ez a tetves blogmotor...

f@szer kell orakat varni ket poszt kozott?! hogyan javitson igy magaba az ember bele?? amugy meg a "parperc" az miert felora basszameg?

optics 2012.05.13. 21:39:28

Kedves vérparaszt, ostoba tibike!

Ha te nem tudod használni a word-ot az a te hozzá nem értésedről tanúskodik, semmi másról. Aki ekkora faszságokat leír, hogy önéletrajzot excel-ben készíts, az semmi más, mint egy címeres barom. Bármit megcsinálok word-ben, bármilyen anyagot megszerkesztek. A billentyűparancsaidról meg hadd mondjam el, hogy a ctrl+c/v kombináción és a ctrl+a kombón kívül tök felesleges bármit megjegyezni. Gondolom te is megspórolsz ezekkel napi fél órát is, mint valamelyik másik barom a hozzászólók között. Így még több időd marad a munkát imitálni, és haszontalan táblázatokat gyártani egész nap te gigamenedzser majom. "Két betűtípus" "Times new roman elég": Akkor használj írógépet te idióta. Azon cask courier van. A hálózatra mentegetésről annyit, hogy az is csak egy szerver, egy ugyanolyan számítógép, nem tudom mitől lenne biztonságosabb. Az asztalra mentett dolgokhoz meg annyit fűznék hozzá, hogy a windows alapból azt dobálja fel, és nincs kedvem könyvtárakat keresgetni a vinyón mert megnyitásnál és mentésnél is ott keres default. És különben is: elmész az okoskodásoddal a picsába, pláne hogy a fele egy bődületes faszság és csak hozzá nem értő ál-okoskodás.

sdani 2012.05.14. 09:15:31

@optics: Wow.... ezt a hozzászóást hogy sikerült összehozni? :-D Vald be, hogy a poszt kiegészítésének, afféle ellenpólusnak szántad! Nagyon jó! Én még kicsit tovább kifejtettem volna, hogy miért is lehet szóközökkel és tabbal meg enterrel _igényes_ szöveget szerkeszteni. Nagyon nagy vagy! Gratula! :D

optics 2012.05.14. 10:18:22

@sdani: Aki tudja használni a word-ot úgy, ahogy az ki van találva, az nem ír le ekkora ökörségeket mint a tibike. Attól meg egyenesen hányok, hogy valakit már tenne is a sírba azért, mert két szóközt ütött. Aki nem tanulja a word használatát iskolában, attól nem lehet elvárni, hogy úgy használja ahogy a nagykönyvben meg van írva. Pl. egy juhásznorbert kft. pénztárosa nem fog a vizsgakövetelményeknek megfelelően szöveget szerkeszteni. Én tanultam a word-ot, szinte az összes funkcióját ismerem, de mégse ásom el azt, aki nem ismeri teljesen. És igen: tabulátorokkal, shift+enterrel és egyéb funkciókkal bármikor különb szöveget szerkesztek, mint a tibike valaha is fog excelben a két betűtípusával. Egyébként az ilyen faszfejek verik magukat az összespórolt öltönyükben a metrón, úgy viselkedve mintha valami new york-i brókerek lennének a havi 150 ezres fizetésükkel. Igazi köcsögök.

Albu 2018.02.13. 17:18:49

A random szélességű szóközös, néhol két szoros szavakból álló sorkizárt szöveg mitől szép, és kinek?!

Miért kellene minden szoftvernek angolul beszélnie?
Ilyet a hetvenes években megrekedt főnököm mondott. Ráadásul svájciaknak dolgozunk, német Windowsra. : )

Azzal egyetértek, hogy tanítani kellene, mint ahogy a felelős járművezetést is.

Ezen jót röhögtem: „tabulátorokkal, shift+enterrel és egyéb funkciókkal bármikor különb szöveget szerkesztek” – és azonnal kirúgnám. : D

De Horváth Oszkár nyert, ővele kb. egyet tudok érteni: modoros.blog.hu/2011/12/27/kedves_szamitastechnikai_analfabeta_baratom/full_commentlist/1#c15323560

Amúgy egy billentyűkombinációkat tanító oldalon (ahol kevés újat hallok, igaz, gyorsan és jól is dolgozom : ) jutott eszembe rákeresni:

lmgtfy.com/?q=Modoros+Word
süti beállítások módosítása