Mit magyarkodnak már ezek

2011/12/03. - írta: Modor Tibi

Te, a múltkor néztem a Megasztár válogatóját. Csak úgy kapcsolgattam vacsora közben. Amúgy nem szoktam tévézni, maximum a híreket meg 1-2 igényesebb ismeretterjesztő sorozatot nézek meg, teljesen kikészít ez a mocsok meg a reklám, ami onnan ömlik - na de most megint felbasztam az agyam.

Sajnos úgy látom, hogy Magyarországon ma semmi esélyed nincs ezekben a tehetségkutatókban, hacsak nem vagy csehszlovák, jugoszláv, román, cigány, kubai, perui vagy bármi. Esetleg buzi, de normális magyarként jobb, ha nem is indulsz. Üldözött, kisebbség és elesett legyél, ennyi a lényeg. Na most oda kiálltak ... ezek a fiatalok Dunajszká Sztredából egy tolószékes gyerekkel, és nekiálltak zenélni. De semmi extra, lemegyek bármelyik kocsmába, és tízszer jobban játszik náluk bármelyik gyerek. Csak ezeknek volt annyi fórjuk, hogy külföldiek meg rokkantak. Zongora, gitár, dob, tamtam - sablonos kvintkör négynegyedben, művészieskedő szövegek. Ezek tuti valakinek a valakijei, különben nem nyomnák őket ennyire. Jó, azért magyarul egész szépen megtanultak ahhoz képest, hogy szlovákok.

De ezeket a határon túliakat eleve nem értem. Voltam én már Dunajská Stredában meg Komárnóban nem is egyszer. Vásároltunk, ebédeltünk, sétáltunk, ilyesmi. De ez a magyarkodás ez nekem fejjel fel nem érhető. Na most figyelj: eleve szlovák állampolgárok, ott élnek már 100 éve, már a dédapjuk is csehszlovák volt, akkor most mi van? Ahelyett, hogy örülnének, hogy egy szerencsésebb nemzet tagjainak születnek, ehelyett a mi szar magyarságunk kell nekik. Nekünk hogy esne, ha hirtelen a pilisvörösvári svábok, a szentkereszti szlovákok vagy a lórévi szerbek kitalálnák, hogy ők mától nem magyar állampolgárok? Ha holnaptól mondjuk ők is el akarnának szakadni az országtól? Meg lennénk sértve, igaz? Pedig ugyanaz a helyzet. Szóval ha már ezek odamentek, akkor viselkedjenek Rómában úgy, mint a rómaiak.

Nagyon is jó dolguk van ott! A GDP-jük többszöröse a miénknek, jobb a sörük, a nőik is szebbek, euróval fizetnek, két magyar pártjuk van, rádióik, tévéműsoraik, újságjaik, kétnyelvű utcatáblák - ráadásul a szlovákok pedig minden kívánságukat lesik. Ilyet itthon hol látsz, hm? Nem tépik egymást, hogy ki a jobbos vagy a balos, egyszerűen teszik szépen a dolgukat, az országuk meg úgy halad előre, ahogy azt kell. 

És erre a mi bölcs vezérünk meg kitalálja, hogy mi majd állampolgárságot fogunk nekik osztogatni. Kérdem én: minek? Nincs semmi jelentősége itt az EU-n belül, szabadok a határok, mindenki oda megy, ahova kedve szottyan, mindenkinek garantálva vannak a maximális állampolgári és nemzetiségi, kisebbségi jogok. Szlovéniában működnek a dolgok, ráadásul az eurójuk is 310-szer annyit ér, mint a mi kis szaros forintunk. Jobb az egészségügyi ellátásuk, tömegközlekedésük, minden. És ha nekiállunk mindenkinek magyar útlevelet osztogatni, akkor tudod, mi lesz? Idejönnek ingyen utazni, ingyen műttetni magukat, amikor anyád már évek óta vár a veseműtétjére. Amikor a gyerekednek nem jut kórházi ágy, mert az erdélyiek ott fekszenek a helyén, amikor munkából hazafelé nem tudsz leülni a villamoson, mert valami magyarigazolványos ukrán ott terpeszkedik az üléseden.

Szavazati jogot? Margit, nórmális??? Milyen alapon szóljon bele bármilyen külföldi állampolgár a mi belügyeinkbe, hacsak nem elismert politikusokról, mint pl. Tony Blairről, Martin Schulzról vagy Cohn-Benditről van szó? Alapelvem, hogy ne kaphasson szavazati jogot az, aki nem itt adózik. Az milyen már, hogy ott adózik, ott élvezi az állam minden juttatását, és közben még hobbiból megmondja, hogy mi hogy éljünk? Persze nem azt mondom, hogy aki itthon nem adózik - például a nyugdíjasok, segélyesek, munkanélküliek, diákok, adócsalók - ne szavazhassanak, mert ha magyar állampolgárok, akkor az természetesen más tészta. Akkor valaha már adózhattak, de legalábbis megvan minden joguk ahhoz, hogy adózzanak. Ez a hatalmas különbség. És ráadásul ezek a határon túli szlovákok meg románok többnyire viktoriánusok, ez a legnagyobb problémám velük. Látod, amivel a Nemzet Orvosa 2006-ban fenyegetett és mi csak röhögtünk rajta, mára véres valósággá vált. Itt meg már-már kialakulna egy normális olajfás koalíció, amivel megragadhatnánk az utolsó esélyt a diktatúra leváltására, és erre beleköpnek külföldről a levesünkbe... meddig hagyjuk még ezt? Hagyjuk, hogy mások döntsenek a sorsunkról, hogy fát hasogassanak hátunkon? Amennyire igazságtalan volt a csőcselék 2006-os zavargása és autóborogatása, puccskísérlete, annyira jogos lenne most egy kormánydöntő akció. 

Na és ezeket küldjük az Eurovízióra, ezekkel nyeretjük meg a versenyeket, miközben itthon egymásnak adják a kilincset a tehetségesebbnél tehetségesebb, fiatal magyar zenészek, művészek. De hát ez kell, fenn kell tartani a határon átívelő nemzetet, a magyarság életterét, megmondta a Mi Bölcs Vezérünk már első országlása alkalmával is!

Címkék: zene politika
68 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Manatwork (törölt) 2011.12.03. 07:59:57

Azt hiszem az a gond, hogy Trianon még mindig nincs rendesen feldolgozva a társadalomban. Főleg mert a politikai erők az aktuális napi érdekeik mentén mindig kihasználják. Sajnos nincs aki kimondaná: Trianon már csak történelem, túl kell lépni rajta és nem visszamerengeni hanem előre kéne nézni! szerintem csak azok az országok képesek fejlődni és gyarapodni, akik a saját történelmüket a helyén kezelik és nem a régi "nagyságon" keseregnek, hanem az aktuális helyzetjez alkalmazkodnak.
Van még egy érdekes kérdés ezzel kapcsolatban: a "hőbörgő trianonisták" mindig felhozzák a Felvidéket, Vajdaságot, Erdélyt, Kárpátalját mint ősi magyar földet, de érdekes módon Burgerlandról mindig mély kuss van és ha valaki rákérdez, hogy akkor mi is van az "ősi magyar Burgerlanddal", akkor csak mély hümmögés van.... vagy a terelés egyből a Felvidékre, Vajdaságra stb.
Talán attól tartanak, hogy a burgerlandi magyarok azt mondanák Trianon kapcsán, hogy akar a franc újra Magyarországhoz tartozni és hagyjuk már őket békén ezzel a visszacsatolós marhasággal?
1 szó mint 100: ki kellene békülni a szomszédainkkal és nem állandóan a régmúlt dolgait felemlegetni!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.12.03. 08:41:20

Annyi megjegyzésem lenne, hogy ez a fajta paraszt, vagy nem tudja Cohn-Bendit meg a többi nevét helyesen leírni, vagy pedig előtte affektálva felhívja a figyelmedet arra, hogy igen. Miközben ugyebár "az a sok primitív orbánista fujfuj az még azt se tudja helyesen leírni, hogy, debezzeg hőbörögni, azt tudnak, Viktor, Viktor."

@Manatwork: Trianon hatásai most vannak épp eltűnőben. Burgenlandot kertészeinkkel, festő-mázolóinkkal hódítjuk meg, a Felvidéket adóoptimalizálóink csatolják vissza, Kárpátalját üzemanyagcsempészeink, Partiumot és Erdély nyugati részeit dohány- és embercsempészeink, illetve a határmenti román megyeszékhelyek körüli ingatlanspekulánsok, Horvátországot korrupt nagyvállakozóink és ajvár- és pljeskavicazabáló kisközéposztályunk. Reszkess kutya Szerbia!

egyiptomi ugróegér 2011.12.03. 09:11:28

Orbán dögszagú nacionalizmusa egyedülálló jelenség a fejlett és demokratikus Európapában. Előbb-utóbb tudomásul kell venni azt a tényt, hogy a multikulturális-globális nyugati világban a nemzet fogalma meghaladottá vált. Megszűntek a határok, az egész európai kontinens Cabo da Roca-tól Mátészalkáig egyetlen hatalmas közös ország. Orbán Viktor múltba révedő és történelmieskedő szemlétmódja magában hordozza az európai progresszió lefékeződésének veszélyét. Természetesen Magyarország csak egy pici, provinciális, pálinkaszagú államocska, de a gyilkos daganatok is apró, fertőző gócként kezdik gyilkos "pályafutásukat". jelen pillanatban Orbán Viktor Európa korai stádiumú daganatos góca. Ki kell vágnunk őt a kontinens testéből, mielőtt még továbbterjedhet.

KürtiT (Tromb74) 2011.12.03. 09:29:17

@Manatwork: Nem gyenge kezdés! :D

Ezek meg mit gondolnak magukról? Előkaparnak egy Ozzy hasonmást, néhány össze nem illő hangszert, írnak valami szövegecskét, hozzá zenét, és azt gondolják, ez már egy PIACKÉPES PRODUKCIÓ? A rock n' roll nyelve eleve az angol, mint az köztudott. Egy profi zenekar pedig stylist, producer, ügynökök, legfőképpen pedig márketing segítségével CSINÁLJA MEG MAGÁT.
Példát vehetnének Lady Gagáról v. Katy Perryről, ők tudatosan építik karrierjüket. A PIACBÓL, nem pedig egy provincionális országocska empatikus lakóiból élnek.
Azoknál a kosztümök, a látvány, a hangulat az utolsó szÖgig ki van találva.
Ezek meg, ez a CSAK VAN (röhej), hát hogy vannak ezek felöltözve? Ez az énekes tutira manírból ült bele abba a tolószékbe, a dobos meg úgy néz ki, mint egy megnemértett történész, szintit én utoljára lagzin láttam, doboz gitárt meg csak az uccazenészek használnak.
Láttam velük egy interjút, röhejes tájszólásban beszél mindegyik. Először meg kéne tanulniuk MAGYAR IRODALMI NYELVEN beszélni, ahogy azt PESTEN szokás.
De most komolyan, Csehszlovákiában nincs tehetségkutató műsor, minek jönnek ezek ide?

Peti8 2011.12.03. 09:40:30

@egyiptomi ugróegér: Ugye ez komoly? Viccnek kicsit erős lenne :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.12.03. 09:42:41

@KürtiT (Tromb74): az tényleg tud ám frusztráló lenni, amikor az ember (gimnazistaként) elmegy ilyen nyelvművelő/szépenbeszélő versenyre, és ott jön egy határontúli hazánkfia (kereskedelmi tévék és az internet hajnalán történt ez) és olyan nyelven szólal meg, ami ellen esély nincs. Egész egyszerűen azért, mert nem érte az a rengeteg hatás, amely a Csonka-Magyarországi beszélőkét azóta érte, hogy a sztenderdeket valamikor a 20. sz. elején leírták. Ráadásul lassabban beszél, hiányoznak a manírok, ha izgul se mond olyat, hogy "alapból" meg hogy "alsó hangon"
Nem tudom, hogy ez változott-e azóta hogy ők is RTL-klubot néznek magyar internetet olvasnak, de akkor érdekes volt látni és hallani, ahogy megerőltetés nélkül (effortlessly, éljenek az anglicizmusok) beszélt tényleg olyan tisztán, mint szódás a lovát.

Amúgy ezeken a helyeken volt egy jó modoros embertípus, a nyelvőrmozgalom-grupi. Írnék róla, de nem jött össze a csaj, így sértődöttséget sugározna az írásom és az nem jó.

2011.12.03. 09:46:19

Gyurcsány már rég megmondta, hogy 23 millió román fogja elárasztani az országunkat...

KürtiT (Tromb74) 2011.12.03. 09:57:20

@Professor Pizka: Szerintem lényegében (tessék bmeg) megmaradt ez a tiszta beszéd, remélhetőleg a közösség még mindig nagyobb hatással van a nyelvre, mint a média.
Én Erdélyben, de a felvidéken is találkoztam ezzel a könnyed, sallangoktól mentes nyelvvel. Az erdélyiből nehezen tudtam kiszűrni az információt, szerintem direkt szívatják a görcsös anyaországiakat. :D

- Jó napot! Tessék mondani, merre lehet átkelni ezen a patakon, mer' a xy szurdokhoz szeretnénk kirándulni. Nagyon szép ez a tá...
- Lehetni lehet, amott fentebb. Hacsak a patak engedi. Van miko' nem engedi.

Eredmény: derékig gázolás a 10 fokos megáradt patakban, szaftos kurvaanyázás, minden eláztatás.

KürtiT (Tromb74) 2011.12.03. 10:16:20

@Professor Pizka:
- Volna némi kolbász? paprikás krumplit szeretnénk főzni.
- Vóna, ha lenne.
- Tehát nincs?
- Van
- akkor kérnék két párat!
- Itt nincs
- tyááááááááá
- A szomszéd bótban van.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.12.03. 10:22:47

@KürtiT (Tromb74): szerintem teljesen érthető, hogy azt mondta: ne menj arra, hülye.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.12.03. 10:26:24

a self branding évtizedek óta működik a tengerentúlon, nem kéne mást csinálnunk csak lemásolnunk a jól bevált, életképes működő modelleket, de hát hozott anyagból kell dolgoznunk...
sajnos. Mari nénikkel meg gumicsizmás Feri bácsikkal nem lehet haladó világot építeni.

KürtiT (Tromb74) 2011.12.03. 10:28:02

@Bachterman: Azt mondta, maj' meglássák. Át lehetett kellni, azt meg nem kérdeztük, ladik kell-e hozzá.

WB_Tom 2011.12.03. 11:58:19

Azért az túlzás, hogy Tibi és az Ezredes különböző álneveken folytatják a posztot, kommentelőknek álcázva (lásd: Manatwork és egyiptomi ugróegér). Egy pillanatra majdnem komolyan vettem...

Donjon 2011.12.03. 12:27:52

Nos amióta 20 éve ideköltöztek az erdélyiek a szomszédba, meg a faluba igencsak felborult az életünk. Általában hozzá kellett szokni a felesemigaz című játékokhoz és az anyagias szemléletmódhoz.

A nagynéném sógornője (jó közeli rokon :)) egy erdélyi lelkészhez ment feleségül. Azóta járják a világot, mert kiemelték és Angliában dolgozik. Viszont néha visszamennek erdélybe, ahonnan érdekes dolgokról hoznak hírt. (Az itteni erdélyiek mélyen hallgatnak ezekről.)
Pl: Nyáron voltak egy 2-300 fős lagziban, ott ez átlagos. Olyan faluban volt, ahol hatalmas házakat építettek magyarországi munkából, hogy 2-3 is kitelt volna belőle, de nem lakják, mert féltik. Esetleg kiadják vendégeknek turistáknak, a család meg a melléképületben lakik.
Vigyázni kell velük, mert mézes-mázos stílusban behízelegnek, kihasználnak, de belterjes módon, csak a saját tesóikat segítik.

brutuska 2011.12.03. 12:46:06

@Professor Pizka: Szavaloversenyes grupie-k, az volt az igazi. Hejj, szep emlekek.

Mas: a poszt amugy jol lattatja, hogy Atlagos Bela tenyleg azt hiszi, hogy a hataron tul mindenki fidesznyik, en bloc, pedig ez marhasag. Olyan is van, persze.

Valaki Innen · http://pepper.blog.hu 2011.12.03. 12:46:28

@Manatwork: "nem állandóan a régmúlt dolgait felemlegetni!"

Nem írom le mire gondolok, mert félek moderálás lenne a vége, de van egy másik esemény is is amelyet állandóan felemlegetnek. Na azt is hanyagolni lehetne végre.

Manatwork (törölt) 2011.12.03. 12:54:15

@WB_Tom: Megtisztelő, hogy Tibinek gondolsz, de sajnos tévedsz! Én én vagyok és nem Tibi. De még az Ezredes sem vagyok. Ez van.

Fapuma (törölt) 2011.12.03. 13:09:28

Annyira fasza, hogy nem tudtam vegig olvasmi es nincs kedvem ekezetet keresni az iphonon. Annyira van ilyen, hogy latom a kurva szemeim elott az alakjat, ahogy kohn bandi segget nyalja, persze o itt adozik aze' szol bele. Csillagos otos, meg ha az a vad is er, hogy Modor Tibi ujabb regje vagyok es elmentem egeszen Frankfurtig, hogy eljenezzek! Keep workin' bro.

Dzsoni Kráncs 2011.12.03. 13:54:47

Eleve az X-Faktor és egyéb tehetségkutatók fasságok,amikor egy Ákos,Tankcsapda vagy,hogy a fővárosi liberális értelmiség aktuális díváját is megemlítsem,Péterfi Bori,aki simán indulhatna a Farmermellényért a modoros nő kategóriában,nem tud eladni ötezer lemezt se,minek ilyen tehetségteleneket a döglődő magyar zeneiparra szabadítani.Mivel a zenét,dalokat nem ők írják,inkább afféle előadóművészek csupán,jó ha egy lemeznyi anyagot össze tudnak hozni,aztán örökre eltűnnek a süllyesztőben.Pár év múlva még látjuk őket ilyen mivanarégixfaktorosokkal cikkben/műsorban,aztán annyi.

Donjon 2011.12.03. 16:00:18

@Dzsoni Kráncs: Mondjuk a lemezeladás nem mérvadó, már régen nem ebből élnek. A hakni meg a koncert tartja el őket. A torrentletöltéseket kellene monitorozni, hogy megtudjuk a valódi népszerűségi mutatókat.

Styxx 2011.12.03. 16:02:03

A poszt minden szavával egyetértek, nem vitatkozom. Interneten vitatkozni egyébként is olyan, mint paralimpián nevezni: győzni ugyan győzhetsz, de attól még retardált nyomorék maradsz. Abnormális, hogy Magyarország saját magával határos. Legyünk olyanok, mint egy rendes ország, irtsuk ki a határontúli magyarokat mind egy szálig. Mint a disznókat, adjunk Lendvai Ildikónak egy szögbelövőt, aki mindet kinyírná. Szülőföld program? Nesze! Az áttelepülteket meg a Kuncze Gábor megfojthatná egy zongorahúrral, hisz megmondta, hogy nincs állampolgárság light. A Tító is ott kúrta el, nem kicsit, hogy '44-45-ben nem nyíratta ki az összes délvidéki magyart. Aztán ők csinálták a polgárháborút. Nagyszerb Vojislav Seselj? Röhej, született Székely Viktor.
Ezt a rokkant szlovákiai trubadúrt egy szívlapáttal kéne agyonverni és odaadni a rokkantkártyáját a Hajdú péternek, ő legalább producerként tud kertévés műsorokat készíteni. Csak Van csaja, hangja, humorérzéke. Egy tipikus roki nem ilyen, hanem frusztrált lúzer. Ki is veszem az autórádióból a Csak Van CD-t és a gyerekeimet is kiszavazom, mert állandóan azt rinyálják, hogy a Galagonyát!

brutuska 2011.12.03. 16:49:17

Ja, és azonnal tilcsákbe Cipőt (szül: Bódi László), a Ghymest, Edvin Martont (szül: Csűry Lajos), Lajkó Félixet, a Técsői Bandát meg mindenkit aki nem az ötkerben született!

Donjon 2011.12.03. 18:07:30

@brutuska: És mi van Márióval a harmónikással, aki Bock Attila néven rejtőzködik a Káli medencében.

brutuska 2011.12.03. 18:22:39

@Professor Pizka: Ja, csak gyünnek a gyüttmentek be Záhonynál meg Horgosnál, oszt kornyikálnak itten!

@Donjon: Aztat nem tudom honnan szalajtották. De azt is, biztos ami zicher.

rianna 2011.12.03. 19:39:18

@Donjon: borzasztó, házat építenek a munkájukból, ki hallott még ilyen szörnyűséget?:D

@Styxx: "együnk olyanok, mint egy rendes ország, irtsuk ki a határontúli magyarokat mind egy szálig."
Valóban ez lenne a megoldás, nem zavarnák annyit a rendes magyarokat.

Donjon 2011.12.03. 19:53:19

@rianna: Azt hiszem nem értetted, nem a házépítéssel van a baj, hanem, hogy aztán kiköltöznek a sufniba, mert féltik a szép új házat. Teljesen értelmetlen. Olyan mintha egész életen át gyűjtesz egy Ferrarira, de nem mész vele egy métert sem.

Styxx 2011.12.03. 20:03:47

@brutuska:
Edvin Martont (szül: Csűry Lajos) tényleg be kéne, de ez csak véletlen egybeesés a témával:-)

brutuska 2011.12.03. 20:08:44

@Styxx: Spec ebben egyetértünk.

KürtiT (Tromb74) 2011.12.03. 20:11:35

@Donjon: Ha mész vele, akkor van értelme?

rianna 2011.12.03. 20:40:28

@Donjon: van ilyen, sokan nyáron kiköltöznek a nyári konyhába és ott laknak. Valószínűleg a "tisztaszobát nem használjuk" című beidegződésben gyökerezik a dolog. Lehet, hogy kicsit megmosolyogtató, de nem szokatlan, és főként nem elítélendő.
Amit inkább nem értek az a behízelgés, saját tesóikat segítés :). Vagyis értem, rólad szól a poszt.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.12.03. 21:40:43

@rianna: a nyári konyha nagyon jó dolog. Egyszer lesz nekem olyan.

@Styxx: Van ez a legenda vele kapcsolatban, hogy ő minden versenyt megnyert (tényleg nyert párat) és hogy Stradivariusa van. Dehát a hegedűsök között még a hátéemeknél is sokkal erősebb maffia van, ha értitek hogy mondom...

Donjon 2011.12.03. 21:48:33

@KürtiT (Tromb74): Ez már izlésvita, csak egy olyan példát hoztam amivel érzékeltetni akartam a ezt a sziszifuszi görcsölést amit csinálnak.

Donjon 2011.12.03. 22:11:39

@rianna: Nos van egy másik példám. Az egyik erdélyi származású ismerősöm a helyi önkormányzatnál dolgozik, a segélyezést intézi. Többek között fűtéstámogatást, meg a kerítésjavításra adott pénzt a barátnőjének (aki persze szintén erdélyi volt). Egy olyan családnak akik 40+ Millás házban laknak, 3 autójuk van és higgyétek el nem szorulnak rá a támogatásra.
A valóban rászorulóknak nem szívesen osztogat, mert úgyis elisszák (ami akár igaz is lehet, de ez nem menti fel), meg különben is ha még cigányok akkor meg pláne nem kapnak.

Csak azt akartam érzékeltetni, hogy mekkora mentalitásbeli különbségek vannak a kárpátmedencében. Tudom modoroson nincs értelme erről beszélni, mert ez a kisarkítás mekkája.
Erdélyben pl. művészi szintre emelték a kamuzást, a flancolást, anyagiasság hajszolását, egymás és román testvérek átverését, valamint a belterjes mutyizást.
Olyan mértékben amilyen szinten nálunk közel sincs. Arra akartam rávilágítani, hogy attól, hogy valaki a kerítésen kívül ragadt, még nem biztos, hogy becsületes jóember és szeretni kell mindenáron. Rengeteg link alak jött át onnan.(Ebből a rétegből az otthon maradtak közül az erdélyi MSZP-ben az RMDSZ-ben csináltak karriert.)
Van egy része akik tisztességesek, becsületesek, de ahogy nálunk is ők vannak kisebbségben.
Még mielőtt megvádoltok, hogy én is onnan jöttem leszögezem, hogy nem így van, csak jópár erdélyi ismerősöm van.
De említhetném nagynénémet (nagyapám huga), aki hithű kommunista volt a csehszlovák időkben felvidéken. Szervilis módon beépült az ottani rendszerbe és írogatta a letoló leveleit a családunknak. (Pl. 56-ért)

Styxx 2011.12.03. 22:40:04

@Donjon: most lehet, hogy kapok a pofámra, mert, hogy én meg vajdasági, de erdélyiekkel kapcsolatban nekem is van egy hasonló, hmm... disszonáns érzésem, mint neked. Course nem általánosítunk, világbéke bla-bla-bla

Donjon 2011.12.03. 22:49:26

@Styxx: A vajdasági viszonyokat kevésbé ismerem, de pl. Rúzsa Magdit kedvelem. Meg azt hallottam, hogy komoly bunyók szoktak arrafelé lenni. Az egyik gyerekkori barátom vajdasági lányt vett el és ő mesélt róla, hogy rendszeresek a fight-ok a helyi szórakozóhelyeken a szerb tesókkal. Ezt a szintén onnan származó munkatársam is megerősítette.

brutuska 2011.12.03. 22:53:17

@Styxx: Csatlakozom, karpataljaikent. Es nem mindenki, de....

Anno szakkoliban valahogy a felvideki, karpataljai, vajdasagi egyutteles mondhatni zokkenomentes volt, parkapcsolatok, baratsagok, stb. Az erdelyi kontingens logott csak ki, sok szempontbol.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.12.03. 23:22:25

@brutuska: Mit várunk egy országrésztől, amely a honfoglalás óta külön életet él? Külön uralkodó, külön törvények, satöbbi. 1848-ban is uniót akartak Erdéllyel, nem azt, hogy minden erdélyi jöjjön ide.

brutuska 2011.12.03. 23:48:47

@Professor Pizka: Tudós történész barátom a törökkel való együttműködésből/átveréséből/ide-is-kacsintok-oda-is-fizetgetek/ennek is vazallusa-annak is korból vezette le a sajátos "Tündérországi" mentalitást.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.12.03. 23:51:36

@brutuska: ha jogtörténeti szempontból nézed, akkor is külön statútum, külön országgyűlés, privilégiumok satöbbi. Más utat járt be a környék.

rianna 2011.12.03. 23:57:26

@Professor Pizka: nálunk van olyan is, hogy pincelakás :). Funckiója ugyanaz, mint a nyárikonyháé, amolyan süllyesztett földszint.

@Donjon: az első példád nem releváns, nem azért osztogat össze-vissza, mert erdélyi.
"rdélyben pl. művészi szintre emelték a kamuzást, a flancolást, anyagiasság hajszolását, egymás és román testvérek átverését, valamint a belterjes mutyizást.
Olyan mértékben amilyen szinten nálunk közel sincs."
Ezt a következtetést nem tudom, miből vontad le. Voltál te egyáltalán itt? Tudod egyáltalán, miről beszélsz?
Végülis most ez akkora hülyeség, hogy minden erdélyit megvédjek. Semmi értelme sincs. Igen, mind faszfejek vagyunk, mutyizunk, és átverjük a románokat (ez különösen vicces, látszik, hogy fogalmad sincs semmiről).

@Styxx: @brutuska: ezt nem tudom megmagyarázni. Lehet, hogy többen vagyunk mint ti, ezért egyesek másképp viselkednek. Mindenesetre, bár tudom, hogy le sem szarja senki, ez nagyon rosszul esett tőletek. Az okés, hogy sok magyarországi nem szeret minket, de ti sem?:((
Komolyan, úgy érzem magam, mint a románok, mikor állandóan bizonygatják, hogy csak a cigányok bűnöznek Európa-szerte és nem ők. Ez persze nem igaz...
Na mindegy.

brutuska 2011.12.04. 02:13:24

@rianna: Nemár, a full általánosítás nem az én stílusom. Bár itt, a Modoroson lenne épp helye:) Ne szívd mellre, és főleg, ne végy fel olyan inget, ami másé.

Donjon 2011.12.04. 07:37:03

@rianna: Ahogy mondod, de azért ugye elolvastad azt is, hogy ismerek becsületes erdélyit is, csak kisebbségben vannak a saját kisebbségükön belül. Ès azt a megjegyzést is láttad ugye, hogy nálunk is hasonlóan a helyzet, csak ott művészi szinten megy a téma. Az összes székely vicc erről szól.

KürtiT (Tromb74) 2011.12.04. 07:45:42

@Donjon: Engem leginkább a románok akartak átbaszni Romániában. Rendőr, jegyellenőr, boltos. Van erdélyi magyar ismerősöm is, aki igen sajátosan viszonyul az anyagiakhoz, de van olyan is, akinek az önzetlensége a kirívó.
Többségük a jéghátán is megéllő típus, de Erdély némelyik része az valóban a jég háta.

Donjon 2011.12.04. 07:49:06

@KürtiT (Tromb74): Kb. így is van, de azért összeszocializálódott a két nép.

KürtiT (Tromb74) 2011.12.04. 08:11:13

@Donjon: Kénytelen vótak összeszocializálódni. Én amennyire tapasztaltam (már vagy 8 éve nem jártam ott), ott így működtek a dolgok. Meg kellett vesztegetni a rendőrt, hogy az el se követett szabájsértésért ne jelentsen fel. A kaler a jegyen, helyjegyen kívül még egy nemlétező dokkumentumot is követelt rajtunk. Ha autóval mentünk, minden előzetes ok nélkül megpróbáltak leszorítani az útról. A cigánygyerekek csoportos koldulását már inkább rablásnak lehetne nevezni. A hivatalnok, a rendőr, a román ellenségként viselkedett. Érthető, hogy más szabályok szerint játszott, aki életben akart maradni.

Styxx 2011.12.04. 15:19:02

@rianna:
Figyelj, másoknak meg valszeg mi vajmagyarok nem jövünk be, de mint Brutuska is írja, hagyjuk a full általánosítást másra, bár itt a modoroson nagy a kísértés, lehet, hogy előbb-utóbb lesz is az egymást fikázó 6árontúliakról poszt.
Nekem a rossz tapasztalataim: több a kivagyiság erdélyi részről, "nekünk ami jár, azt kompromisszumok nélkül kérjük, ha nem kapjuk meg, bojkottálunk, durciskodunk". Pl Tisza Kata-féle határontúli Budapesten sztorija, pedig a téma fasza, csak sehogy se sikerült. DE, egy vajmagyar is elkúrhatta volna, biztos nekünk is vannak idegesítő manírjaink, Csernus Imre meg megagáz:-)
Remélem szent a béke és éljen az őszinteség.

Donjon 2011.12.04. 18:04:57

@KürtiT (Tromb74): Konkrétan nem erre gondoltam, ez a része érthető. Olyan esetekről beszéltem főleg ami itt anyaországban a kis közösségemen belül történtek. Amiket te említettél érthetők és nem feltétlenül elitélendők.

Bandibacsi34 2011.12.04. 19:40:42

Szerintem az a baj, hogy a TV-bol az omlik, hogy odaat mindenki az Isten-haza(nemzet)-csalad elvet vallja, mikozben En-penzem-csaladom az, amit vall. Ez kb. olyan, mint az okori gorofoknel mindenkinek Szolon, Periklesz, Szokratesz,Platon Arisztoteles jut az eszebe, nem pedig egy gorog betoro, aki kifurja a falat vagy a pedasztrata tornatanar, pedig mindez a tipus IS jellemezte oket tobb egyeb mellett.

rianna 2011.12.04. 23:28:51

Na, tegnap este kicsit érzékeny voltam :)De erre a témára tényleg fel szoktam kapni a fejem.

@Donjon: "ismerek becsületes erdélyit is, csak kisebbségben vannak a saját kisebbségükön belül."
Ez így konkrétan faszság, sajnálom, szebben nem lehet megfogalmazni. Hidd el, sokkal több erdélyit ismerek, mint te, és ez így egy rosszindulatú általánosítás (magyarul faszság). Azt mondtam már, hogy faszság?

@brutuska: @Styxx: arra, hogy ti miért érzitek így, továbbra sem tudnék magyarázatot adni. Csak ismételném magam.

@KürtiT (Tromb74): köszi, hogy normálisan látod a dolgokat :)

Azt látom a baj forrásának (részben), hogy aki még nem járt itt, annak valami Duna tévés, romantikus képe van rólunk. Népviseletben járunk, este pedig nótákat énekelünk a fonóban (ahol Orbár Viktor kártyanaptárakat osztogatunk egymás közt). Amikor pedig találkozik egy hús-vér erdélyivel, csodálkozik, hogy az is olyan ember, mint ő. Ha vki egy nem teljesen civilizált országból jön, hozzászokik, hogy meg kell harcolni dolgokért, esetleg a magyarságáért is néha, bármilyen patetikusan hangozhat ez. Továbbá, azt is el tudom képzelni, hogy egy magyarországi magyarnak rosszabbul esik, ha egy erdélyi magyar törtető egy munkahelyen, mintha mondjuk egy kubai. Mert mind a kettő külföldi, de az előbbi ugyanúgy beszéli a nyelvet és tisztában van a viszonyokkal.

Ja, tőlem is kérdezték egyszer, hogy ugye nem akarok odaát dolgozni, mert az erdélyi magyarok csak elveszik a magyar magyaroktól a munkát:D
Hát kéremszépen, nem hiszem, hogy manapság bárki bárkit korlátozhatna ezügyben.És megszabhatja, hogy mi maradjunk itt, és őrizzük a magyarságot, hogy a magyar turista csodálkozhasson, mennyire jól beszéljük a nyelvet.

Még tudnám ezt magyarázni órákig, de inkább megkíméllek titeket. Még azt mondanám el, hogy régóta olvasom a blogot, nem most tévedtem ide a címlapról a felháborodásommal :) Ja,lehetne egyszer egy poszt a fent említett magyar turistáról,aki így távolról szeret minket :)

Peace and love. (hosszú voltam és szétszórt, de már nem nézem át:)

Styxx 2011.12.04. 23:39:57

@rianna:
Azzal a résszel teljesen egyetértek, hogy nem az a fonóban szalajtott XIX. századi stand by-világ van, hanem ua, mint mindenütt másutt, nem mellesleg a Szomszéd Nénis srácok tolják manapság az egyik legfaszább magyar humort.
És nyilván az is hozzájárult, hogy Erdély kicsit más, mert mindig is külön entitás volt + ott Csau alatt űberbrutál kemény volt.
Meg azért Erdély (hálistennek) brutál nagy, területre nagyobb, mint a hatályos Magyarország. Szeretek ott lenni, és a régi közhely szerintem is áll: Erdéllyel az a baj, hogy nélküle Magyarország és Románia is szert sem ér:-)
A saját tapasztalataim meg nem reprezetnatívak, peace and love, ez a lényeg. Blogtalin azért nem köpünk egymás piájába:-)

rianna 2011.12.05. 00:00:48

@Styxx: igen, most végre egyetértünk:) Másik közhely: nem Erdélyt csatolták Romániához, hanem Romániát Erdélyhez.
Peace, love and unity :D

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.12.05. 07:29:10

@rianna: az elméletben ott van némi törés, hogy Magyarországon megkeresett pénzt ugyanúgy hazatalicskázod és ott költöd el, ahogy a soproni magyarok meg hazahozzák ide. Nah, pont ugyanezért utálja őket az osztrák, meg téged a határmenti magyar. Ez van.

Donjon 2011.12.05. 09:58:04

@rianna: Nagyon szép dolgokat írsz. Rohadtul nem azzal van a bajom, hogy itt dolgoznak, nekem is van határon túli munkatársam (Vajdasági származású.). Ő is ügyeskedik, de a jó értelemben, hogy ad-vesz, kereskedik műszaki cikkekkel, javít, felújít. egy ezermester, nem az átvágós fajta. Teljesen korrekt a viszonyom vele.
ami kissé zavar, az a pénzközpontúság, mintha az üdvözítene. Ismerek hívőket is közülük és ezek az emberek lényegesen gátlástalanabbak, mint nemhívők a környezetükből. Ők azok akik legjobban hirdetik az igét a nyugalomnapról, az Isteni elvek fontosságáról, de az életben minden nap rácáfolnak. Tartoznak fűnek-fának, átvágják a környezetüket. Iszonyatosan lehúzzák a többi hívő körében a morált és ami a legrosszabb a nemhívő környezetben is rossz hírét keltik a közösségnek.
Nálam a kb. 1:5 az arány a normális és a simlis erdélyiek között. elhiszem, hogy te többeket ismersz és azt is, hogy teljesen más mércével mérsz. Sorolhatnám az én és a környezetem tapasztalatait, de nem lenne vége sohasem.

Styxx 2011.12.05. 10:15:11

@vészmadár (pica pica):
? Ha tisztességesen megkeresi és leadózza, mi azzal a gond? Ezzel az erővel azt a benszülött magyart is utálni kellene, aki a tisztességesen megkeresett pénzét szinte kizárólag külföldi utazásokra költi, hiszen akkor ő is kevés ÁFA-t fizet Magyarországon, de a többi közterhet állja.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.12.05. 10:39:55

@Styxx: sztem utálják is, ha engem kérdezel. Nekem meg az is mindegy, ahogy az erdélyi is, csak rávilágítottam neki, miért nem szeretik, hogy értse...

Winston Smith 2011.12.05. 13:09:17

@Manatwork: " de érdekes módon Burgerlandról mindig mély kuss van és ha valaki rákérdez, hogy akkor mi is van az "ősi magyar Burgerlanddal", akkor csak mély hümmögés van"

off

Egyrész a Burgerland a Nyugati pályaudvar mellett van, amire te gondolsz az a BurgeNland.

Másrészt mivel Ausztria (és Horvátország, valamint többé-kevésbé Szlovénia) esetében sikerült eltalálni az etnikai határokat, így békében élünk egymással. Ugyanez k*rvára nem sikerült Románia, a mai Szlovákia, Ukrajna és Szerbia esetében, ez okozza a gondot.

on

Csallokozi zenész 2011.12.05. 17:54:45

Nem kéne sértegetni valakiket akiket nem ismertek. Az énekes srác nem poénból ült a tolókocsiba. Az ha nem tetszik egy zenekar zenéje még megértem, de itt fikázni valakiket csak azért mert Szlovákiából jöttek, hát ez nevetséges. Volt egy lehetőségük és kihasználták, ennyi. Nehogy azt higgyétek ,hogy ez a zenekar most valami brutális hírnévre tett szert.
Igen vannak Szlovákiában is tehetségkutatók, de oda még ennyire sem jutottak volna be.
A szerzőnek üzenem, nem kelet magyarul megtanulniuk, ahogy nekem nekik is ez az anyanyelvük.
Abban viszont egyetértek ,hogy nálunk elvan túlozva ez a magyarkodás, de ezeknek a srácokhoz semmi köze hozzá.
Az meg ,hogy Magyarország olyan helyzetben van amilyenben van, nem a mi hibánk. Szlovákiában alig vette fel valaki a magyar állampolgárságot, szóval nincs nagyon mitől "félni".
Hány felvidékit ismersz??? Szerintem egyet sem. Te is csak ugyanazt a maszlagot nyomod ami a médiában van.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.12.05. 18:11:06

@Csallokozi zenész:
"A szerzőnek üzenem, nem kelet magyarul megtanulniuk"

Ez a kelet magyar valami új nyelv, amely most van kialakulóban, a szlovákhoz hasonlóan?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.12.05. 19:16:16

@Csallokozi zenész: @Gudea enszi: mindegyik csak a markát tartja! Mi megmondtuk hét éve is...

„Ne fizessünk rá a kettős állampolgárságra!
Ne fizessünk havi 20000 forintot családunk pénzéből!
Ne fizessünk mások helyett adót, nyugdíjat!
Ne fizessünk állásunkkal az olcsó határon túli munkavállalók miatt!
Ne fizessünk álmainkkal, mert nehezedik a lakáshelyzet!
A kettősállampolgárság a határon túliak számára nem megoldás, viszont az országnak és nekünk jelentős teher.

December 5-én szavazzunk nemmel!”

rianna 2011.12.05. 20:45:58

@vészmadár (pica pica): most már mindent értek, hálás is vagyok a felvilágosításért :D

[Lombroso] · http://archiregnum.blog.hu 2011.12.07. 16:01:21

@Csallokozi zenész:
"Te is csak ugyanazt a maszlagot nyomod ami a médiában van."
Nem hinném, hogy ezen a blogon bárkit is meg lehetne ezzel sérteni, sőt!:)

Ezekiel 25,17 2011.12.07. 22:11:24

Aki kíváncsi a posztban szereplő embertípusra, az olvasgassa ezt:

www.borsonline.hu/forum.php?op=cikkhez&cid=50092

Egy "gyöngyszem"!
süti beállítások módosítása