A partvonalon túlról

2011/08/16. - írta: Modor Tibi

Ellehetetlenítették, nem hagyták kibontatkozni, fúrták-faragták. Elég volt. Fenyegetőzött, zsarolta a munkaadóját, de nem történt semmi. Egyszer egy szép napon itthagyta a várost, ahol élt - most már hiába hívják vissza. Nem jönne ő már semmi pénzért vissza ebbe az országba, ami nem adott neki semmit - ellenben csak azon munkálkodott lakóival együtt, hogy őt elüldözzék innen.

Mindegy, öljék egymást halomra - ő és családja boldog amerikai, nyugat-európai nyugdíjasként fognak koktélozni, miközben itt már 50-60 évesen elvisz mindenkit a szívroham és a rosszindulatú daganat.

Ő az, aki valamiért folyton önigazolást, okokat keres. Talán itthon is teljesen jó körülmények között élt korrekt fizetéssel - csak szimplán elvágyódott, világot akart látni, újat akart. De ezt valamiért nem meri bevallani, vagy önmagában kevés indok lett volna ahhoz, hogy tényleg elinduljon. Éppen ezért felépíti magában az "élhetetlen országot", és hergeli magát. Nap mint nap figyeli, várja, gyűjti és feljegyzi negatív tapasztalatait. Na ugye, megmondtam! Tolakodtak a postán, grimaszoltak a pultnál, a kasszánál átbasztak, a metrón félrelöktek, a járdán elsuhant mellettem egy biciklista, a zebránál nem állt meg az autós, a házam előtt valaki eldobott egy sörösüveget, a kutyát meg odaszaratták a játszótérre. Na most telt be a pohár, elmegyek, viszem a családomat is.

És indul, és viszi az asszonyt, a gyerekeket is - meg se kérdezi őket. De még hátraköp egy utolsót - mint a Szakadt csövesben: elszaladok, de még visszakiabálok. Mert ott egy élhetőbb, szebb világban fognak felnőni, még ha sajog is a szíve, hogy neki innen mennie kellett. De hát a felelős családfő minden körülmény között mindent elkövet azért, hogy a lehető legtöbbet adhassa meg a családjának. És aki nem tesz meg mindent, sajnos az tücsökféle.

Így telnek boldogságban, jólétben a hetek, hónapok, évek külföldön. Hogy boldogsága és anyagi jóléte teljes legyen, ezt természetesen a lehető leggyakrabban kifejezésre juttatja az itthon maradottak felé. Leginkább természetesen az interneten szeret szupi lakhelyével, nyugat-európai (vagy nyugat-amerikai) fizetésével, állásával kérkedni (legalább itt megbecsülnek!), meg hogy eleve minden jobb és szebb.

Saját középszerűségét és sikertelenségét erkölcsi győzelemként próbálja kifelé kommunikálni: kint se vitte semmire - max. átlagfizetéssel tudott elhelyezkedni, esetleg kifejezetten lenézett munkát végez -, de abból ott mennyivel jobban megél. Beleülni egy gazdagabb országban a langyos készbe, a közöshöz szinte semmit hozzáadva - igazi eredmény. Nem egy még azzal is képes dicsekedni, hogy a szociális hálónak köszönhetően milyen juttatásokra és segélyekre jogosult. Itt alanyi jogon jár az ezer euró, abból teljesen jól el lehet lébecolni!

Egyvalamivel dühítheted fel igazán: ha nem szállsz be a kárálásba (ezt többnyire csoportosan szereti művelni), esetleg ellent mersz mondani és vállalni, hogy te itthon minden nehézség ellenére (hazatérve) jól-jobban érzed magad. Az utolsó örömforrástól fosztod meg ezzel - ne tedd. Bosszúja és haragja - a csordaszellemnek betudhatóan még inkább - felmérhetetlen.

Természetesen legbelül boldogtalan és hontalan: ezt vagdalkozással és negatív hírek gyűjtögetésével, továbbosztásával próbálja kompenzálni. Csúszik a négyes metró átadása, vörösiszap, megszorítások, egyenruhás bűnözés, nemzetiboldogság-index! Ha hazalátogat, akkor a pár nap-hét alatt is csupa-csupa negatív élmény éri. És hirdeti, itthon is! Csövesek, bunkó emberek, agresszió, koldusok, kutyaszar, drágaság, lehúzás, irigykedés, élősködés. Aki hazavágyik, az gyáva, nacionalista, a kormány szekérrúdját tartja. Még akkor is, ha 2006-ban vagy idén jött haza.

Odakint ilyen nincs, menekül is vissza - ó, ti szegények, hogy bírjátok ezt itthon...

294 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.08.17. 12:54:21

@neoteny:
Látom, sikerült megértened. A gondolkodásmódodon és a világlátásodon az 1100 éves műveltségi folytonosságot értettem, amely -- ha nem is tudatosítjuk -- olyan mélyen beivódik mindenkibe, hogy szánt szándékkal sem valószínű, hogy ki lehetne irtani belőlünk.

@Trebitsch:
A politikusokat beugratásként hoztam fel. A demokráciában a politikus ugyanolyan, mint a nép. A magyar politikusok azért mohók, pofátlanok, irigyek, görcsösek és bénán hazudozók, mert az átlagmagyar ilyen. És ez az átlagmagyar akkor is ilyen marad, ha kimegy Nyugatra. A gondolkodásmódon kéne változtatni, hogy mindenben, ami itthon van, a rosszat keresi.

Ne áltassuk magunkat, a többség azért megy ki, mert a tévében más életszínvonalat lát, mint otthon, és megirigyelte! Kint viszont minden apró mozzanatot, kulturális elemet, szokást, gesztust újra kell tanulnia, amit meg itthon magába szívott kiskorától, az ott haszontalan. Emiatti honvágyát azzal igyekszik kompenzálni, hogy ideköpköd, és azt hazudja magának és másoknak, hogy jól döntött, amikor kiment. Ott meggazdagszik, ha "keményen dolgozik", mert "megbecsülik" a munkáját. Megbecsülik az ottani államalkotó nemzet fiai, akik sztrájkolnak, ha 6 óránál többet akarják őket dolgoztatni.

Akinek mindössze a több pénz esélye elegendő ok a saját közegéből való kiszakadásra és minden hátrahagyására, az meg is érdemli azt a fájó honvágytüskét, amit ugyan mindig le fog tagadni, de egész életében szúrni fogja. Amikor majd gazdag öregként ül a foteljében, és számvetés közben körülszaladgálják az angolul vartyogó unokák, akkor gondolkodik majd el, miért nem teljes benne a "na ezt faszán csináltam" érzés.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.08.17. 13:15:32

@Gudea enszi:

"A gondolkodásmódodon és a világlátásodon az 1100 éves műveltségi folytonosságot értettem, amely -- ha nem is tudatosítjuk -- olyan mélyen beivódik mindenkibe, hogy szánt szándékkal sem valószínű, hogy ki lehetne irtani belőlünk."

Széchenyi Istvánt "A Legnagyobb Magyar"-nak aposztrofáljuk: Bécsben született, németül beszélt először, beutazta Nyugat-Európát, az angolok Ipari Forradalmát találta követendő példának. Mi a helyzet az ő gondolkodásmódjával és világlátásával?

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.17. 13:43:19

@neoteny: Te valami hihetetlenül el vagy tájolva! Mondta itt bárki is, hogy külföldre menni és onnan a jót eltanulni bűn?! Sőt, kivándorolni is szabad, meg egyáltalán, mindenki keresse ott a boldogságot, ahol tudja. Az egész poszt nem erről szól.

Inkább arról, hogy van az a begyöpösödött, kicsinyes, rossz értelemben vett kelet-európai hozzáállás, ami elől sok mellverő emigráns állítólag "kimenekült", csak azért, hogy onnan ugyanebben a stílusban ossza az észt, hogy aszongya: "lehet, hogy nekem szar, a lényeg az, hogy nektek még szarabb, bibibí!" - és ne gyere nekem az irígységgel, mert teli szájjal kiröhöglek. Külföldön élek, sikeres vagyok, de eszem ágában sincs fikázni, vagy akár sajnálni bárkit aki otthon boldog: éljen soká és csak így tovább!

Ja és Széchenyi azért a legnagyobb magyar, mert mindazt a jót amit ellesett "odakint", megpróbálta Magyarországon is meghonosítani. Persze maradhatott volna Londonban magyarokat fikázni, mint az itt hozzászólók többsége, de akkor nem hiszem, hogy így hívnánk...

neoteny · http://word.blog.hu 2011.08.17. 13:53:26

@altoid:

"és ne gyere nekem az irígységgel, mert teli szájjal kiröhöglek."

Rögöghetsz amennyit akarsz: sokakat nyilvánvalóan az irígység motivál: ez jól látható Mo-n amikor "egymás között" van a magyar.

"eszem ágában sincs fikázni, vagy akár sajnálni bárkit aki otthon boldog: éljen soká és csak így tovább!"

Azok akik Mo-n boldogok, nem járnak blogokra fikázni külhonba szakadt (állam)polgártársaikat, ennek megfelelően nem is könnyű (de mindenféleképpen mihaszna) fikázni őket.

"Ja és Széchenyi azért a legnagyobb magyar, mert mindazt a jót amit ellesett "odakint", megpróbálta Magyarországon is meghonosítani."

Így igaz; de ettől még nem volt benne "az 1100 éves műveltségi folytonosság [...], amely -- ha nem is tudatosítjuk -- olyan mélyen beivódik mindenkibe, hogy szánt szándékkal sem valószínű, hogy ki lehetne irtani belőlünk."

/tmp 2011.08.17. 14:01:32

@Gudea enszi: Irigylésre méltó mennyire tisztában vagy mások érzéseivel és mekkora magabiztossággal hozod meg az ítéleted.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.17. 14:01:52

@neoteny: Igazán megtisztelő egy ilyen mindenttudó zsenivel vitázni! :) Te aztán pontosan tudod mi motivál minden egyes magyart, részletekben menően tisztában vagy az internetezési szokásaikkal, és belelátsz Széchenyi Nagy Magyar (illetve pont hogy nem!) Lelkébe... Ja és mindent tudsz rólam, amit tudni érdemes. Mester, taníts még!

Delinquent 2011.08.17. 14:04:13

Olvasgatom itt a kommenteket es hat eleg szomoru hogy mar megint 2 oldalra osztodtunk. En 3 es fel eve hagytam el az orszagot, es nem bantam meg. Nincs kedvem belemenni abba hogy miert nem bantam meg, es abba sem hogy miert koltoztem ki, de a lenyeg az hogy szeretek itt elni, es szeretek haza is menni. Nem gondolom azt hogy ez az orszag jobb mint Magyarorszag, de szarabb sem, csak mas. Ugy erzem sokat tanulok itt, ennyi.
Miert kell egymast beskatulyazni, csak azert mert otthon maradt, vagy azert mert kikoltozott?

neoteny · http://word.blog.hu 2011.08.17. 14:09:36

@sdani:

"A latokor szelesitese hasznos dolog."

... de csak azok képesek rá akiknek nincs akkora érzelmi befektetésük a szűk látókörükbe hogy a tágítás által szükségszerűen okozott kognitív disszonancia ne venné el a kedvüket.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.08.17. 14:24:09

@altoid:

"Igazán megtisztelő egy ilyen mindenttudó zsenivel vitázni! :)"

Arról nem én tehetek hogy papírom van a SOTE Neuropszichológiai Laborjából hogy az IQ-m magasabb mint a magyar népesség 99,5%-é.

"Te aztán pontosan tudod mi motivál minden egyes magyart"

Nyílt hazugság: én "sokakat" írtam, nem "minden egyest".

"Ja és mindent tudsz rólam, amit tudni érdemes."

Nem, csak annyit amennyit a hozzászólásaid elárulnak; habár azok eléggé beszédesek.

"Mester, taníts még!"

Csak tehetséges tanítványokkal foglalkozok.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.08.17. 14:26:23

@neoteny:
Azzal toldanám meg, hogy Széchenyiben, Liszt Ferencben, Rákóczi Ferencben és Görgei Artúrban volt pár közös vonás. Egyiküknek se a magyar volt az anyanyelve és az elsőként megtanult kultúrája. Mégis mindegyiküknél eljött az a pillanat, amikor elemi erővel jöttek rá, hogy hova tartoznak. Görgei pl. német anyanyelve ellenére Bécsben ismerte fel, hogy melyik az ő világa, és ott vált lángszívű magyarrá. Mind a négyen felfedezték a magyar létben azt a csodát, ami végérvényesen hozzárendelte őket, és még a nem kevés szívást is bevállalták érte. Talán mert nem a kicsinyességet, a suttyóságot és a kutyaszart keresték, hanem azt, amit csak magyarként kaphat meg az ember.

@/tmp:
Na, látod ezt elhiszem. ;)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.17. 14:31:07

@neoteny: Legalább jól látod a saját problémádat. :)

/tmp 2011.08.17. 14:31:33

@Gudea enszi: "magyar létben azt a csodát"
Az mi? Most komolyan kérdezem, mi az, "amit csak magyarként kaphat meg az ember"?

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.08.17. 14:42:49

@/tmp:
Ezt Széchenyi, Rákóczi, Liszt, Görgei és még nagyon sokan nem másoktól kérdezgették. Felfedezték önállóan.

Ha tőlem, vagy mástól akarod megtudni, az már régen rossz. Próbálj odabent nézelődni, a szerencsésebbek, mint én is, ott találták meg!

puffancs 2011.08.17. 14:49:51

ez a cikk (sic!) serto es igazsagtalan.

eleve onnan indul ki, hogy a "netes tarsadalom" szemeben aki nem high flyer, az mar igazabol senki.
az emberek elfelejtik, honnan jottek, es elfelejtenek halat adni a sorsuknak, h esetleg olyan szerencsesek, hogy otthon fasza melojuk lehet. latom volt evfolyamtarsaim, ill osztalytarsaim Facebook-on marha jo helyeket talaltak maguknak.

a "maradek" jobb hijan kulfoldon probal szerencset, mint magam is - zsiros kapcsolatok hijan. halisten, en megtalaltam, es halas vagyok erte. tragya meloval kezdtem, ma mar PA-kent jol keresek, teljes folyekonysaggal beszelek angolul, es orulok neki, mert lehetne sokkal rosszabb is. hozzateszem, nem ez almaim meloja, de a szamlakat es az autot (nincs egy eves prius) fizeti az otthoni rezsivel es hazfelujitassal egyetemben.

es senkinek semmi joga engem megitelni annak alapjan, h hol talalok boldogulast. plane ilyen cikket irni altalanositva.

vagy a cikkiro is csak magabol indul ki?

lehet.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.08.17. 14:52:20

@Gudea enszi:

Görgey Artúr. Ha olyan nagy az iránta érzett elismerésed, akkor legalább a nevét tudd helyesen betűzni.

"Talán mert nem a kicsinyességet, a suttyóságot és a kutyaszart keresték, hanem azt, amit csak magyarként kaphat meg az ember."

A pillanatnyi Mo-n jórészt csak a "kicsinyességet, a suttyóságot és a kutyaszart" látja az ember. Még élsportolóink között is ez megy, ld. Kis Gergő esetét 'sporttársaival'.

A hazaszeretet egy roppant romantikus dolog, ami igen hasznos lehet(ett) amikor a fiatal hímeket tömegesen hadba kell(ett) rántani a föld védelmére. Még Sztálin se' azt mondta a fiúknak hogy "Előre a SzU-ért és a Pártért, a munkássággal szövetséges parasztság élcsapatáért!" hanem Oroszország Anyácskára hivatkozott.

Magyar hazaszeretetet csak magyarként kaphat meg az ember; oroszt meg oroszként, németet meg németként és a többi.

Én vagyok olyan szerencsés hogy a második állampolgárságom (mert nekem kettő is van, nem adtam fel a magyart) kanadai. Kanadában mindenki bevándorolt, még a benszülöttek is, csak ők vagy 14,000 évvel korábbról. Az átlag (nem feltétlenül okosabb mint a magyar) kanadai büszke Kanadára mert az egy szép nagy ország; mert jó az életszínvonal; mert Kanada (méretéhez viszonyítva) sok nemzetközi segélyt nyújt. Persze mélyen belül csak egy dolog izgatja igazán: ha fiatal, hogy meg legyen a sixpack a kezében és a hasán; ha középkorú akkor az hogy tudja fizetni a jelzálogkölcsönét (általában tudja) és amikor nyugdíjba vonult hogy minden télen hat hónapra Floridába, Arizonába vagy esetleg Kubába tudjon menni snowbird ("hómadár") módjára.

Ugyanakkor a II. vh-ban (is) a kanadai csapatok elég jól adták elő: a Dieppe-i partraszállás, ami nagy veszteségekkel járt, az ő 'kirándulásuk' volt; a D-Day-kor Juno Beach-en tolták elég keményen és ott voltak minden lényegesebb fronton. Habár akkor már a brit Parlamenttől független ország volt Kanada, a Brit Nemzetközösség tagjaként úgy érezték, segíteniük kell a nagy szarban lévő 'anyaországnak'.

/tmp 2011.08.17. 14:54:09

@Gudea enszi: Hát ezzel nem mentünk sokra, csak annyi derült ki, hogy nekem rossz és még szerencsétlen is vagyok.

Arra még válaszolhatnál, hogy vajon más nemzeteknek is van ilyenje? Van olyan amit csak németként, franciaként, japánként lehet megkapni?

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.08.17. 15:27:10

@neoteny:
Roppantul büszkék vagyunk rá, hogy kanadai vagy. A kanadai irodalom rengeteg páratlanul egyedi művel kápráztatta már el a könyveket szinte megállás nélkül faló kanadai népet, Kanada szintén híresen egyedi nyelvén, a kanadain, amin gyakorlatilag tökéletes, és semmi szüksége nincs latin kifejezésekből összecsipegetni azt, amit a saját kétszótagos szókincsével nem tudna leírni. Nem is csoda, hogy a kanadaiakon kívül senki más nem érti. A kanadai kultúra ezen a sziklaszilárd, vasbeton elemen áll, amit tovább vastagít a kanadaiak 1100 éves, heroikus küzdelme, Kanada fennmaradásáért, amit mindig vagy 2-3 oldalról igyekeztek bekebelezni a lehető legaljasabb és csalárd módon. Ennek megfelelően Kanadában ezres nagyságrendben állítanak szobrokat történelmi alakjaiknak és költőiknek, nem beszélve sportolóikról (a maroknyi kanadai nemzet több olimpiai aranyat nyert, mint Szlovákia fog az elkövetkezendő 22870 évben). Azt már mondanom sem kell, hogy minden kanadai városok legszebbike, a bámulatos főváros, amely szintén páratlan építészeti remekművek tömkelegét rejti. Még véletlenül sem tudnád összekeverni mondjuk Phoenix-szel vagy Detroittal, annyira egyedülálló az egész világon. Ezen kívül Kanadában kiforrott étkezési kultúra van, kurvára kényesek ám az ízlésükre. Ilyen fogkrémszerű mentaszószokkal nem öntik le a sültjeiket, meg eleve itt is kurva egyediek, nem mindent a borzalmas amerikai, meg a még borzalmasabb angol területről vettek át, meg persze sem ők sem az amerikaiak nem angolok, ez három tök különböző nép!
Kanadában lépni nem lehet a jobbnál jobb dögös csajoktól.
A kanadai nép kurva dolgos, teljesen megérdemlik, hogy 6-8 óra munkáért ötször annyi pénzt kapnak, mint egy magyar a 10-12 óráért, mivel ugye a kanadai nép roppant összetartó is. Nem olyan acsarkodó, széthúzó, hátbaszúró népség az, mint a magyar. Ha netán ki is kapnak az NHL nagydöntőjében - amit Szlovákia megszületése óta minden alkalommal a sikeres és irigyelt kanadai csapatok valamelyike nyer meg - azt européer nyugalommal veszik tudomásul. Olyan meg, hogy egy tartomány ki akarna szakadni az egységes kanadai nemzettestből... eddig fel nem merült. Bezzeg mi mit kínlódunk a hétéves háború óta hozzánk került Aquitániával.
Kanadainak egyszerűen jobb lenni, ha baj van a világban, mindig mennek és segítenek. Azt a rohadék Hitlert is tök önfeláldozóan és tisztességesen legyőzték, mi magyarok csak hálásak lehetünk nekik.
Mi meg mindig csak a rosszat nézzük és rosszkedvűek vagyunk.
Bezzeg Kanadában és a többi nyugati országban tudnak örülni. Mosolyognak, még akkor is őszintén tudnak mosolyogni, amikor a nekik mindenben megfelelő gusztustalan világrendjük tételesen veri szét országok tucatjaiban az ipart meg a mezőgazdaságot, és csírájában fojtja meg annak a lehetőségét, hogy valódi demokrácia alakulhasson ki bennük. Még akkor is mosolyognak, amikor ezekből az országokból előnyösebb munkaerőt kapnak, akit könnyebben haza lehet majd paterolni ha nem kell. Akkor mosolyognak a legszélesebben, amikor még a szó legszorosabb értelmében vett hulladéktermékeiket ezekbe a szerencsétlen országokban is piacra tudják zúdítani.
Tényleg kurva jó kanadainak meg bármi más angolnak lenni.
Annyira kurvára szégyellem magam, hogy én csak ilyen sötét provinciális magyar lehetek, hogy csak na.

Nadiposzi (törölt) 2011.08.17. 15:41:31

Óriási!
Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy Görgey vagy Görgei éppúgy helyes írásmód. A család y-nal írta, Artúr forradalmi hevületből döntött az i betű mellett, egy bizonyos március környékén, mint annyian mások is.
Na. Azért emigráns, gyökértelen arcként mellet verni a hősiesen halomra lőtt kanadai katonák Dieppe-i partraszállásán, az nem semmi. Olyan, mintha a nagy/déd fater haslövését, amelybe szegény az Ojtozi szorosnál futott bele, utólag megpróbálnád poszthumusz Medal of Honorrá nemesíteni, melyet az Öreg egy német géppuska fészek kifüstöléséért kapott az Omaha Beach-en.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.17. 15:48:34

@Nadiposzi: Ugyan már, aki képes a modoroson halál komolyan leírni, hogy "Arról nem én tehetek hogy papírom van a SOTE Neuropszichológiai Laborjából hogy az IQ-m magasabb mint a magyar népesség 99,5%-é.", az a mifajtánktól minden tiszteletet megérdemel!

neoteny · http://word.blog.hu 2011.08.17. 15:55:02

@Kurtz ezredes:

"Annyira kurvára szégyellem magam, hogy én csak ilyen sötét provinciális magyar lehetek, hogy csak na."

Ne keseredj el; van egy nyelved amit beszél 13-14 millió ember, szinte senki sem tanul meg (ezen a statisztikán a kínai bevándorlók segítenek) és egy országod amelyik ugyan Európa egyik nagyhatalma volt a reneszánsz elején, de később sikeresen az Ottomán Birodalom (és az osztrák korona) áldozatául esett. Persze volt később is fénypont: végül is létezett 64 vármegye, még ha egy jó párban is 2% alatt volt a magyar nemzetiségűek részaránya.

Az hogy a magyarságnak és mindig épp' aktuális vezetésének már egy jó ideje hihetetlen érzéke van ahhoz hogy a vesztes oldalhoz csatlakozzon, bájos: amikor Mo becsatlakozott a NATO-ba, egyből tudtam hogy a NATO napjai meg vannak számlálva. Habár a Viktorc most Kínára tett: költői igazságszolgáltatás lenne ha a kínai birodalom is széthullana, mint az Osztrák-Magyar Monarchia tette anno.

Annak idején a "Kanadában zöldebb a fű" c. útikönyv is hozzájárult, hogy "disszidáljak" '86-ban, az átkosból (pedig akkor milyen jól ment! mindenkinek volt munkája! meg hétvégi háza! meg két útlevele!). Személyes okoknál fogva Mo kapott még egy esélyt tőlem: 2000-2010 között Mo éltem és fizettem be ~40M Ft különféle adót és járulékot. Egy évtized alatt megértettem, mi volt a gondom már fiatalon is azzal az országgal; így hát amikor a lehetőség adta magát, visszahúztam fogadott hazámba, mert Mo-n csak balekként kezeltek. Itt is van kizsákmányolás, de jóval civilizáltabb és az ország túlságosan gazdag természeti erőforrásokban hogy nagyon el tudjon szegényedni (a [ki]termelői társadalom helyett szolgáltatói társadalommá válva, mint ahogy az megtörtént az USA-ban).

Persze akinek orgazmusa van attól hogy nemzetiszínűre festett faszt szophat, az alapvetően jól érzi magát, neki nincs motivációja arra hogy kritikusan álljon hozzá az ország pillanatnyi állapotához, beleérve azt hogy hogyan bánnak az emberek egymással.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.08.17. 16:01:38

@neoteny:
Őszintén kívánjuk, hogy élj boldogan a civilizáltan kizsákmányoló hazádban. Ők úgy jó ötszáz éve elhatározták, hogy gazemberek lesznek, és meg kell hagyni remekül csinálják. Köztük a helyed ez már világos mindenkinek. Altoid kolléga meg remekül bemutatta, hogy még mekkora barom is vagy ezek mellett.

Nadiposzi (törölt) 2011.08.17. 16:03:10

@altoid:
Csirke72 díjat érdemel, gyémántokkal és kardokkal díszítve.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.17. 16:09:09

@neoteny: Te figyelj, én alapvetően nem szoktam Kurtz és Gudea védelmére kelni (na nem mintha igényelnék, az önbizalmuk három másiknak elég lenne:), de te tényleg házhoz jössz a lófaszért!

Jól értettem, hogy te arra vagy büszke, hogy egy olyan ország polgára vagy, amelyik abból él piszok jól, hogy lerabolja a Föld egyik utolsó érintetlen ősvadonját, amit a szerencsétlen őslakosoktól szedtek el? Magyarországnak meg az a fő bűne, hogy hosszú történelme során több agresszív nagyhatalom is beletörölte a csizmáját? Nem csinálsz túl jó reklámot "fogadott hazádnak".

neoteny · http://word.blog.hu 2011.08.17. 16:09:31

@Nadiposzi: @Kurtz ezredes: @altoid:

Hehe; megy a tag-team meg a mobbing, de attól még ti mindhárman igen kispályás versenyzők maradtok, akik büszkén fetrengenek a nagy magyar posványban.

Altoid modorossága a zseniségemről kissé visszacsapott neki; nincs más hátra a számára mint hogy pukkadozzon meg toppantgasson a kis lábacskáival.

Nekem most munkába kell mennem (mert az agyam prostituálásából élek); ti csak fogjatok keszkenőt és azzal tartva szopjátok egymás faszát, az illik a modorosságotokhoz.

Have a nice day! :)

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.08.17. 16:26:11

@neoteny:
Te valóban nagyon értékes ember vagy, hiszen pénzt keresel! A SOTE-n azt nem mondták oda az IQ-tesztedhez, hogy az intelligencia nem kérkedési közeg, hanem csak egy lehetőség, ami érzelmi intelligenciával, műveltséggel, jó megfigyelőkészséggel párosulva nagyon hasznos?

Ha pedig ilyen büszke voltál arra, hogy a 0,5%-ba tartozol, akkor fura, hogy ilyen tag-team, mobbing, have a nice day jellegű artikulálatlan hablattyal élsz, amit a világ legalább 1/3-a tud. Ezzel szemben van egy nép, amelynek a nyelvét még a világ 0,5%-a sem beszéli, viszont nincs az az árnyalat, amit ne lehetne kifejezni rajta. Meséld el a pénzgyáros angol kollégáidnak, hogy ég a napmelegtől a kopár szik sarja! Tudod, van itt még pár zseni rajtad kívül.

mrbateman 2011.08.17. 18:01:55

@Gudea enszi: @altoid: @Nadiposzi:

Ne legyetek ámátőrök!

Ez valami helyi hülye, csak szivat titeket,...szarkára gyanakszom!:-)

droftm 2011.08.17. 18:02:11

@neoteny:

Amúgy a kanadai állampolgárságra sem kell úgy felvágni, az egyik legkönnyebben megszerezhető állampolgárság a világon. Még nekem is megadták, pedig nincs papírom a SOTE-ről :)

csi szi 2011.08.17. 18:18:02

neoteny személyében itt az új csirke72, nem készséges:)

2011.08.17. 19:07:19

@altoid: Helsinki az már Kanadában van? ;)

Müszélia 2011.08.17. 19:37:51

@billy reed: mi az a haza? véletlenül az egyik faluban születtem, és nem 3 km-el arrébb? az egész haza és hazaszeretet demagóg duma, egyesek azt remélik, akkor több adót fogok fizetni.
aztán mi van pl. a szegény munkácsiakkal, akiket hol idecsatoltak, hol oda? mindig ott van a hazájuk, ahova éppen csatolták őket?
haza az a hely, ahol meg lehet élni. szvsz.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.08.17. 19:47:17

@Müszélia: így is van. Egészen pontosan: hazád, ahol az érdeked.

A Tyne folyó déli partja 2011.08.17. 20:01:26

@Trebitsch: azért a folyamatos létszámleépítések erre, növekvő munkanélküliség, elégedetlen emberek, sztrájkok, közlekedés egyre drágulása, de a szolgáltatás nem javul (vonat, mostanában ez a téma), egyetemi tandíjak a csillagos égben, zavargások miért is kisebb probléma, mint valamelyik otthoni?

666E 2011.08.17. 20:15:40

A poszt a kiutazást úgy állítja be mintha az gyávaságból történne, pedig többnyire nagy bátorság kell hozzá. Az írásban egyszerűnek tűnik, hősünk csak felkapja a cuccát mintha csak nyaralni menne. A valóságban ez nem így van. Valójában az ember pont a stabilitást és a biztonságot adja fel, az állását és a lakhelyét, a barátait, egy ismeretlen, bizonytalan valamiért cserébe amiben igaz, ott van a siker ígérete is. És nem utolsó sorban sok pénzt kockáztat már magával a próbálkozással is.
Még ha sikerül is megvetni az embernek a lábát (ez a nehéz része), az állapotot fenn is kell tartani. Munka szempontjából szinte mindig lejjebbről indulunk.
Szóval szó sincs arról, hogy kint beleülünk a kész jóba, ahhoz nagy elhatározás kell és sok munka. Az, hogy kint többet keres az ember mint itthon igazából annyi, hogy legalább megadják a munka tiszteletét. Elismerik a takarítót is. Itthon viszont egyes munkákkal jár egyfajta megvetés, az emberek lenézik a gyorséttermi dolgozókat, a gyári munkásokat, ápolókat, de valójában nem azért mert pl koszos lesz az ember a nap végére, hanem mert ÉHBÉRÉRT kell mindezt csinálni. Ha nekik is jönne nettó 300ezer, amiből autóval járhatnának, szép ruhában teli gyomorral, rögtön más lenne a megítélésük. Sajnos tényleg ez valódi oka annak, hogy lenézik őket. Nyugaton ebből a szempontból más a helyzet. Persze kellemesebb orvosnak lenni, de legalább nem kell szégyenkezniük mint itt. Mert az itthoni minimálbér összege megszégyeníti az annyiért nehéz (olykor egészségre is káros) munkát végző dolgozót. Szégyen mert nem elég, hogy az ember a családját, vagy akár saját magát méltósággal fenntartsa belőle. Ez egyáltalán nem pénzéhség, ez az ilyen munkák esetében inkább MÉLTÓSÁG kérdése.

Én itthon élek. Hálás vagyok azért amim van és bár tudom lehetne jobb is, mindent összevetve a mérleg inkább a pozitív oldalra billen. De aki elmegy és szerencsét próbál egy idegen helyen, azt nem kell leárulózni és megvetni emiatt. Megfordítva a posztban írtakat, az itthon maradtak is fanyaloghatnak hiszen látják, hogy mások önállóan, saját erőből elhatároznak és megvalósítanak valamit amit maguk elé tűztek feladatként miközben többnyire mindenki próbálja őket lebeszélni erről és nem hisznek benne, elveszik a kedvét, hogy mosogatni fog egy lepukkant helyen, ami kezdetben talán így is lesz. De legalább legalább normálisan élhet egy saját helyen és még félre is tehet (odahaza a fanyalgók pedig azonnal lecsillapodnak, amint megkapják az első adag hazaküldött pénzt).
Van egy ismerősöm aki Angliában él, amikor kiment nem is beszélte a nyelvet. Kezdetben raktárban tolta a ládákat, most személyi edző. A külföld arra jó, hogy az ambiciózus emberek akik tudják magukról, hogy több van bennük, kint könnyebben valósíthatják meg magukat mint itthon. Mert itt pl egy hentes, örökre hentes marad.

Viszont
más a helyzet az itt, mi pénzünkön lediplomázott, majd azonnal külföldre szökött orvosokkal.
Na azokat én is utálom.

A Tyne folyó déli partja 2011.08.17. 20:20:38

@silent76: na te vagy a tipikus, aki kizárólag a jót veszi észre, de azt csak külföldön, otthon nem.
képzeld, az itteni kis postán nincs három ablakhoz egy sor, csak egy szem, és baromi lassan halad. igen, sok helyen van, de messze nem mindenhol. sőt, kapaszkodj meg, bliccelők is vannak, pl. egy volt kollégámat el is kapták a metrón. és angol volt, mit szólsz. mint ahogy a másik bliccelő kolléga, aki lejárt bérlettel utazott. és az is, aki megkérdezte tőlem, hogy minek vettem jegyet az egy megállóra.
a mi készül el gyorsanról meg említhetném az itteni belvárost, ahol is nekiálltak lebontani a belváros közepén lévő parkolót, hogy majd egy év múlva felhúznak egy bevásárlóközpontot, aztán egy évig csak állt, nem dolgoztak rajta semmit. ehhez képest otthon, a szülővárosomban simán felépült egy év alatt...ez megy az agyamra, kijön, és megvakul.@abaka: ezzel az a baj, hogy "van, akinek a külföld tetszik, van akinek nem", hogy a falu-város viszonylatban azért jobban képben szoktak lenni az emberek, a külföldről meg elképzelik, hogy az jobb. pont. mert csak, mert ott csakis jobb lehet minden. pedig ez messze nem igaz. és sajnos még sok kitelepült is adja alá a lovat, aki ezt jelenti ki, pedig egyáltalán nem így van.

Brushy 2011.08.17. 20:41:28

A nővérjem is kint él Angliában, dolgozik is, mint állat. Régen kettő állása volt, most már csak egy és épp nemrég léptették elő, meg jól megdicsérték, hogy jól végzi a melóját, sokkalta jobban, mint a puffadt angol picsák az irodában.

Azt, hogy mennyivel jobban él, mint itt én csak annyiból tudom leszűrni, hogy a férjével tudtak autót venni, igaz nem sportkocsit, hanem egy kis használt hármas Mazdát, tudnak lakás bérelni, a férje be tudta indítani a vállalkozását, ami működik és nem cseszi össze semmiféle bürokratikus teher (pedig ugye az angoloknál a bürokrácia, hogy mondjak valami közhelyeset). És ha akarnak, akkor haza tudnak jönni évente egyszer, meg valakit meg tudnak vendégelni a rokonságból, baráti körből évente egyszer kétszer. Az emberek ott is emberek, vannak jók meg rosszak. Szóval ők csak annyit mond, hogy ott sem az van, hogy kolbászból a kerítés, de legalább a szükségesnél nem nehezebb az élet és meg tudják teremteni az önálló élethez a feltételeket.

Ja és bármennyire is kedvelik, ő még mindig outlander és "Are you really hungry?"..

Egyébként meg. Egy dolgot nem értek. Ha valaki annyira levegőváltozásra vágyik, akkor miért nem marad az országban és kezd úgy új életet? Szerintem (és most csak a nővérem és a saját példámból indulok ki) nem lehet annyival nehezebb, mint külföldön. Én is a fővárosban születtem, a család vidéki, sőt külföldi volt részben, én meg oda születtem a nagy faluba, a lehetőségek, meg a munka városába. Aztán tele lett a tököm mindennel, elköltöztem egy megyével arrább megyeszékhelyre, majd onnan egy kis poros faluba. Internet, kert és kerti budi van. Asszonnyal és macskával élek, munkásjárat meg visz a szeretett és imádott multihoz, szóval én ne legyek kemény? De most komolyan, szerintem nem rögtön a világ végére kell elhúzni, ha valaki nem bírja a környezetét és új fejezetet akar kezdeni az életében. Persze, itt sem kapok egy forinttal sem többet, mintha Budapesten dolgoznék, de legalább nem olcsóbb semmi. Csak más.

/tmp 2011.08.17. 20:47:41

@Brushy: "Egy dolgot nem értek. Ha valaki annyira levegőváltozásra vágyik, akkor miért nem marad az országban és kezd úgy új életet?"
Pl mert Magyarországnak nincs tengere.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.08.17. 20:54:23

@666E: azokról szól a poszt leginkább, akik sértődöttségükben kintről óbégatnak haza, hogy ez mekkora egy szar ország.

"Az, hogy kint többet keres az ember mint itthon igazából annyi, hogy legalább megadják a munka tiszteletét. Elismerik a takarítót is. Itthon viszont egyes munkákkal jár egyfajta megvetés, az emberek lenézik a gyorséttermi dolgozókat, a gyári munkásokat, ápolókat, de valójában nem azért mert pl koszos lesz az ember a nap végére, hanem mert ÉHBÉRÉRT kell mindezt csinálni."

Az elismerést és a nem lenézést leginkább az fejezi ki, hogy Nyugat-Európában nemcsak takarítói-építőipari, de vendéglátós állásban is alig látsz helyieket. Max. a főnököket.

Aki meg viszont hiányszakmába megy ki a megfelelő képesítéssel (egészségügy, informatika esetleg), arról azért elmondhatjuk, hogy nem kell legalulról kezdenie.

Itthon is lehet pincérből könyvelő, persze tanulni nem árt.

A Tyne folyó déli partja 2011.08.17. 20:55:54

@666E: ezt írtam én is fentebb, hogy a beleül a készbe az, aki kijön, nem igazán állja meg a helyét. (kivéve nálam, mert én bizony gyáva vagyok, és a készbe jöttem, biztos munkára és szállásra.)
a "megbecsülik a takarítókat is". azért hallottam én angol kollégától, hogy X. "csak takarító",és a kukások szellemi képességeiről is bizony előfordulnak beszólások.

Brushy 2011.08.17. 21:06:02

@/tmp: Na ja, máshol meg nincs ivóvíz. De van sok tenger. Valahol meg van sivatag, meg tenger, meg jólét, csak oda meg nem engednek be külföldieket. Lehet kicsik az igényeim, de a hazai tájak egyelőre elegendőek és még sok a felfedezni való, hiszen a felét sem láttam.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2011.08.17. 21:51:42

@Gudea enszi:
"Na, de azt hogy fejezed kis statisztikailag, hogy az osztráknak az az élet maximuma, hogy gubbaszt a vagyonán?"

Nézd, van a "carpe diem" életfilozófia meg a "memento mori" életfilozófia.
Egyszerűen arról van szó, hogy a germán népek kevésbé hedonisták mint a déliek ( és ide sorolnám a magyart is ). Jobban tisztában vannak a szerencse forgandóságával és jobban tudnak ( pénzügyileg is ) tervezni. Így aztán kevésbé viseli meg őket anyagilag, ha p.l. kidobják őket az állásukból vagy más exisztenciális kellemetlenség éri őket.

Mindig elhülök azon, hogy Hollandiában meg Dániában úgy saccra az autópark átlagéletkora ugyanannyi, mint Magyarországon, holott a magyar átlagkeresetek meg sem közelítik az NL vagy DK belieket. Azt is furcsállom, hogy a magyarok a kétezres évek közepén tömegesen vettek HITELRE fogyasztási eszközöket.

Szerintem ez nem normális. Te valószínűleg az "élni tudás" bizonyítékát látnád benne.

Egyébként Nyugat Európában is van geci főnök, ostoba és(vagy) furkálódó munkatárs, ott is késnek a vonatok, stb. De az emberek egymáshoz való viszonya valahogy jobb, mint Magyarországon, és kisebb a stressz.

sourcerror 2011.08.17. 22:05:57

@Modor Tibi: Azokról fog-e poszt szólni, akik szerint azért kell itthon maradni, mert a kanadaiak nem olvasnak könyvet, az osztrákok meg csak ülnek a pénzükön?

25 éve költöztek szüleim oda, ahol most élnek. Még csak megyehatárt se léptek át, de már ők ott csak jöttmentnek számítanak a tősgyökerek szemében.

sourcerror 2011.08.17. 22:27:50

@sourcerror: A húszmillió erdélyi magyart, akik csak elveszik a munkánkat, meg nem is említettem.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.08.17. 22:39:49

@sourcerror: egy ilyet tudok ajánlani a régiek közül:
modoros.blog.hu/2010/06/28/jancsi_bacsi_nephatarozoja

Ha tudsz jobbat, írd meg bátran.

2011.08.17. 22:58:24

Annyira tipikusan MAGYAR, ami itt megy a blogon. Mindig csak a megosztottság, bezzeg külföldi blogokon nincs ilyen.
:))

Intizar 2011.08.17. 23:41:28

@Modor Tibi: Hát, bocsánat, de az idézett poszt sokkal inkább azokat b*tatja, akikkel az öntudatos hazatelepülő itthon szembesül. Sajnálom. Nyilván nem létezik mindenre kiterjedő irónia, és Modor úr egyébként igen tisztelt példája is ezt az igazságot erősiti.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.08.17. 23:57:14

@Intizar: az utolsó két bekezdés volt a maximum, amit a kiegyensúlyozottság érdekében tehettem, sajnálom. Elfogult ember vagyok, ez meg a blogra is kihatással van :)

Intizar 2011.08.17. 23:57:36

@neoteny: Egy keresztényi (ateisták esetén embertársi) jótanácsom volna: azt a papirt (a Sotétól) ne tessék többet emlegetni. Nagyon, nagyon kinos.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.08.18. 00:14:25

@Intizar:

Ingyen tanács annyit ér, amennyit fizettünk érte.

sdani 2011.08.18. 01:06:44

@neoteny: "... Vadász, vadász te szopni jársz ide."

neoteny · http://word.blog.hu 2011.08.18. 01:08:05

@sdani:

A vélemények olyanok mint a segglyukak: mindenkinek van egy.

SzuperKiraly 2011.08.18. 11:01:03

A harag rossz tanácsadó

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2011.08.18. 18:02:07

@Gudea enszi:
"Tényleg nincs semmi célotok az életben a pénzen kívül?"

Dehogy nincs. Visszavonulni egy tanszékre és differenciálgeometria és parciális differenciálegyenletek tárgykörben kutatásokat végezni.

Szerinted ezt Magyarországon lehet ? És ha igen, akkor mennyiért ? És amennyit fizetnek érte, abból meg lehet élni ? ( satöbbi ).

Például ha az ember a rettenet pénzvágyában összeszed egy kis pénzt, akkor úgy 5O éves korára vissza is vonulhat kedvenc tanszékére kutatót játszani.

"Akinek mindössze a több pénz esélye elegendő ok a saját közegéből való kiszakadásra és minden hátrahagyására ..."

A feleségem fizetését 11o.ooo Ft bruttóról 9o.ooo Ft bruttóra csökkentették tavaly. Gratulálok ...

A Tyne folyó déli partja 2011.08.18. 20:00:48

@Brushy: nem biztos, hogy levegőváltozásért jön ki. én pl. totál véletlenül kerültem ki, nem terveztem soha, hogy itt fogok élni. munkát kerestem, láttam egy álláshirdetést kinti munkára, gondoltam, tudok angolul, jelentkezem. kb. hat hét múlva itt voltam, addig lezajlott az interjú a magyarországi képviselettel, az angol fejesekkel, meg elintézték a repjegyet, stb.

Mitya Ivanov 2011.08.19. 15:03:08

@Kopjáss: mivel neked is mindenről csak AZ jut eszedbe, ezért sok szeretettel küldöm ez a képet.

phityisz.freeblog.hu/files/6016499_905f2d77a5433847d8a73d200abee2f8_m.jpg

Rich.mond 2011.08.19. 16:22:20

Lövésem sincs, hogy egy német melós miért kap kézhez kb 400-600k-nyi forintot tisztán és miért több a fizetett szabadsága.De ne ideologizáljuk már meg, hogy "mert ő tényleg dolgozik/ők meg is érdemlik".
HA mi is így keresnénk, kisimulnának a ráncaink. De soha nem fogunk.

Rich.mond 2011.08.19. 16:47:10

ÉS sok felesleges modor mellett tényleg egyetértek a "külföldről ne pofázz bele!" alapelvvel.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.19. 17:01:31

@Rich.mond: Miért ne? Attól, hogy valaki pillanatnyilag külföldön él/dolgozik, még érdekli mi van otthon, és véleménye is lehet, nem? Az öncélú fikázás, amit a poszt karikíroz, az persze ciki.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.08.19. 17:07:44

@altoid: sok vetülete van, de a zanzája valóban az: minden ország életébe az pofázzon bele, aki ott él. Oké, 1-2 év külföld az hagyján, de aki 20 éve amerikai, az már ne fejtse meg, mitől lenne itthon jó (amúgy a legtöbb ilyen tapasztalatom szerint nem is akarja megfejteni, tudja, hogy elég hülyén nézne ki)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.19. 17:21:03

@vészmadár (pica pica): Valóban, aki már tizensok éve kivándorolt - és esze is van - az általában nem szokott mélységekbe menő politikai eszmefuttatásokat tartani az otthoniaknak, vagy ha igen, joggal kiröhögik.

Viszont mi van azzal, aki (mint én, ugye) ugyan több mint 5 éve kint van, de a családja és baráti köre révén nagyon szoros kapcsolatot ápol az óhazával, napi szinten követi az otthoni eseményeket, és egyáltalán, részt kíván venni a magyar virtuális "közéletben". Vagy kommentelni is csak lakcímkártyával lehessen?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.08.19. 17:52:41

@altoid: éntőlem kommentelhet az is, aki ide se született, nem ez a kérdés. A kérdés az, van-e alapja (nem röhögik-e ki érte).

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.19. 17:54:31

@vészmadár (pica pica): ezt inkább te mondd meg nekem - kiröhögsz?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.08.19. 19:25:09

@altoid: nem. De meglehetősen furcsállom, hogy érdekel, kiröhögnélek-e:)

A Tyne folyó déli partja 2011.08.19. 19:40:45

@Rich.mond: miért, akkor nem lehet véleménye, és érdekelheti, hogy mi van otthon? szerinted a külföldre költözés pillanatától kezdve az ember automatikusan elfelejti a múltját? és mi van, ha ingázik ide-oda? hol itt lakik, hol ott?

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.19. 19:46:46

@vészmadár (pica pica): Miért furcsállod? Kíváncsi vagyok rá. Én nem tartom különösnek, ha valakinek külföldről is megalapozott véleménye van a magyarországi dolgokról, te a saját állításod szerint igen. Lehet hogy neked van igazad, de akkor magyarázd meg. Az érdeklődésem őszinte!

A Tyne folyó déli partja 2011.08.19. 20:00:57

@vészmadár (pica pica): miért is nincs alapja? itt eddig hat évet töltöttem el, otthon meg harmincat. nem egy vadidegen hely, ahol sosem jártam, csak hallomásból ismerem.
@altoid: jelentem, nekem még mindig van otthoni lakcímkártyám:) mivel sosem jelentkeztem ki az otthoni címről (elvileg kéne, de majd hülye leszek).

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.08.19. 20:35:05

@altoid: @Animacs (a Tyne folyó déli partja): valahol fentebb Gudea enszi magyarázta el, akit pedig nem különösebben kedvelek, de e tekintetben nagyon igaza van: kint beleülni a készbe, egy kész és működő, gazdag kultúrába, és megállapítgatni, miben vagyunk még elmaradva, az kurva gáz. E tekintetben amúgy mindegy, itthonról vagy külföldről, a lényeg: pofázás helyett javítani kell azon, ami szar. Nem a véleményed a kérdés, hogy van-e vagy nincs, de talán nem ördögtől való kijelenteni, tenni valamiért úgy lehet, ha kapcsolatban vagy vele, ha ott vagy.

A Tyne folyó déli partja 2011.08.19. 20:56:23

@vészmadár (pica pica): fentebb meg én elmondtam, hogy egyrészt az a beleülni a készbe marhára nem úgy van. a legtöbben kijönnek a semmire, és úgy próbálnak meg munkát, szállást, stb. keresni, nehogy azt hidd, hogy az olyan pofon egyszerű.
kettő: én pl. hol írtam olyat, hogy hú, de szar otthon minden? sehol, sőt, igyekszem elmondani a rózsaszín ködben leledzőknek,hogy itt se Kánaán ám minden, sőt. te onnan azt csak hiszed, hogy itt minden működik, és jól működik. feltételezem, a többi országgal is így van.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.08.19. 21:00:28

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): a készbe beleülni az nem azt jelentette nálam se, hogy állás-szállás már ott várt mindenkit - hanem hogy "ott működnek a dolgok", jobb a tömegközlekedés, kedvesebbek az emberek, tisztábbak a városok, stb. mintha ez az ő érdeme lenne bármilyen szinten.

Pedig csak annyit tesz mondjuk, hogy nem szemetel.

A Tyne folyó déli partja 2011.08.19. 21:46:54

@Modor Tibi: jobbak, a fenét. nekünk otthon folyton azt szajkózták, hogy a németek milyen rendes emberek,azok aztán nem szemetelnének ám soha, meg milyen kulturáltak. (mikor megemlítettem, hogy most jöttem a strandról, és valahogy nem ezt láttam, akkor mindig jöttek a kifogások, hogy de mert biztos mások is. ja, persze.) aztán elmentünk Berlinbe, hát valahogy nem volt olyan tiszta az összes utca, a S-Bahnon meg hangosan böfögtek.
nem működő dolgok mindenhol vannak, pl. az angol egészségügyről eléggé rémsztorikat hallottam, szerencsére közvetlen tapasztalatom nem volt benne. de pl. a tömegközlekedés lentebb egyáltalán nem működött jól, itt elég jó.
az emberek meg kedvesebbek, türelmesebbek? ugyan már. ez nem nemzetiségtől függ. most verekedett össze a munkahelyen két távoli kollégám, valami piszlicsáré ügyön...ki is rúgták az egyiket (aki ütött.)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.19. 22:33:56

@vészmadár (pica pica): Ott van a hiba a logikádban, hogy általánosítasz a legprimitívebb emigráns modorosságokból. Egyrészt nagyon nehéz dolog a "készbe beleülni", éppen azért mert annyira MÁS (nem biztos, hogy jobb!), mint amit megszoktál otthon. Az elején sokkal többet szívsz, mintha a fenekeden maradtál volna, és a helyiek sem könnyítik meg a dolgodat. Nincsen kéznél családod, nincsenek ismerőseid. Bizony embert próbáló időszak. Később viszont nagyot nyersz: megismersz egy MÁS kultúrát, gondolkodásmódot. Összehasonlítod a sajátoddal, rájössz miben jobb az egyik, miben a másik (sok szempontból Magyarország sokkal érdekesebb hely, mint az un. Nyugat). Gyakran nagyobb hazafivá válsz, mint azelőtt (lásd Modor Tibi). Úgy érzed, szívesen megosztanád a tapasztalataidat azokkal, akiknek nem adatott (még) meg, hogy megtapasztalják, amit te, mert szerinted profitálnának belőle (te is profitáltál). Szerintem érdemes néha meghallgatni a messziről jött embert, mert nem biztos hogy rosszat akar...

Thumper 2011.08.19. 23:03:42

A kommenteket olvasva azon törpe kisebbségbe tartozhatok, amelyik rendszeresen hálát ad azért, hogy Magyarországra született és nem valamelyik dél-amerikai nyomortelepre vagy esetleg Észak-Koreába. Persze én is is szidtam mindent és mindenkit, fancsali arccal, addig a pontig, amíg az otthoni kiemelt fizetésemből el nem indultam világot látni. Voltam USA gettóban, dél-amerikai favellában, láttam rengeteg nyomorgó bennszülötett, és más színben kezdtem látni Magyarországot.

Ja, én is külföldről okoskodok, de nem gazdasági "menekültként" jöttem ki, férjhez mentem....

Tibi, imádom a blogodat, régi rajongód vagyok, három éve követem, de eddig nem túl lusta volam írni.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.08.20. 09:19:19

@Kurtz ezredes: Nem is beszélve a százszor akkora alföldről és az ott tapasztalható százszoros Ohat-Pusztakócs feelingről :-)
@altoid: arról nem is beszélve, hogy az ilyen magas IQ az bizony deviánsabb magatartáshoz vezet, mintha a legalacsonyabb 0,5%-hoz tartozna.
...egészen pontosan arról van szó, hogy Kanada egy ún. erősebb kutya, és nyilván jó érzés egy ilyen faszának lenni, ha valaki a sajátjával már mérsékelt hatékonysággal bánik :-)
@droftm: nem beszélve a népes Canasian populációról :-)

Rich.mond 2011.08.20. 10:48:12

@altoid: Szerintem kommenteljen angol topicokban local issue-król.
Én 13 éve elköltöztem egy pusztulásra ítélt szabolcsi faluból, de nem is akarom megmondani, hogy az otthon maradt pár tucat hogyan éljen, mit csináljon, stb. Más életet választottam.
Ha valaki elköltözött itthonról önszántából és ezt azért teszi mert ebből neki előnye származik, az ne mondja meg nekem onnan, hogy nekem itt mit kéne szebben-jobban csinálnom.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.20. 11:15:44

@Rich.mond: Ebben nincs is köztünk vita. Normális ember nem próbálja megmondani másnak, hogy hogyan kéne élnie. Normális ember nem veri a mellét olyasmire, ami nem feltétlenül az ő érdeme (mondjuk hogy az az ország, ahol él gazdagabb, mint a másiké). De ezek alapvető illemszabályok, amik nem csak a kivándoroltakra érvényesek (például szerintem egy erdélyi sem értékeli, amikor egy született pesti fikázza mondjuk Kolozsvárt).

Viszont az sem egy építő hozzáállás, ha azt, aki ilyen vagy olyan okokból külföldre költözik - akár ideiglenesen, akár határozatlan időre - "kitaszítják a nemzettestből". Többek között az országnak se jó, mert gyakorlatilag ráerősít arra, hogy aki kimegy, az jobb, ha már vissza se jön. Ráadásul Magyarország egy eléggé befelé forduló kultúrával rendelkezik (vö. Extra Hungariae non est vita), ami egyfelől jó is, mert így megőrzi egyediségét, másfelől a mai világban hatalmas versenyhátrány is.

Ellenpéldának ott van Írország: évszázadok óta a kivándorlók országa, akik több generáció után is őrzik a kötődésüket az óhazához. Ez bizony nem kis mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a 90-es és 2000-es években oda kezdett ömleni az amerikai tőke, ami Európa egyik leggazdagabb országát eredményezte (a válságot most hagyjuk, az más tészta). Emellett az ír kultúra nem hogy eltűnt volna, de ismert és népszerű lett az egész világon.

Szóval nem igaz, hogy az emigránsok "árulók", akik már semmit sem fognak hozzátenni a haza boldogulásához, nagyon nem igaz. Persze ha az otthoniak elfordulnak tőlük, és nem állnak szóba velük, akkor ez önbeteljesítő jóslattá válhat.

/tmp 2011.08.20. 12:27:26

Izgalmas lenne tudni, hogy a "kimentél külföldre, ne pofázz bele" és a "választójogot a határontúliaknak" halmazoknak van-e metszete és mekkora.

Bandibacsi34 2011.08.20. 13:08:54

Inkabb jo lenne egy poszt a "Ki fogok menni Svedbe" stb.. Aztan meg megis marad itthon emberkekrol.
Ez egy tipikus modoros. Ezeknek azt mondom, hogy csinald vagy ne csinald de ne jarjon a szad.

Szerintem a legtobb emigrans nem szidja Magyarorszagot, inkabb az, aki ki akar menni. Attol, hogy elkoltozik valaki, a gondjai nem oldodnak meg, de tobb penztartalek, tobb szabadsag...

Angliaban azert latok sok kinai, bango stb. vendegmunkast, akik egy fel oldal szalonnan (ha nem muszlim) elnek meg egy zsak szalman, es nem elegedtelenek. Hosszu tavon pesze gaz, hogy sok magyar 10 eve kinn van es meg mindig megosztott lakasban el (Jobaratok effektus).

Rich.mond 2011.08.20. 13:36:38

@altoid: Csakhogy az írekkel ellentétben a magyar emigráns hamar elfelejt magyarul és a gyermeke már jó angol/német/amerikai lesz. Nem jellemző a több generáción át megtartott magyarságtudat -ellentétben pl. a horvát/szerb/görög, stb kolóniákkal.

A Tyne folyó déli partja 2011.08.20. 14:02:07

@Rich.mond: nem tudsz olvasni. mutass egy olyan hozzászólást, ahol én, altoid, vagy hagyma meg akart mondani, hogy otthon ki, hogy viselkedjen, mit csináljon?????
magyar topikban miért is nem szólhat hozzá?
a "magyar emigráns hamar elfelejt magyarul" kezdetű mondatod meg szimplán hülyeség. honnan veszed? és azt, hogy angol lesz a gyereke? ha itt születik, kétnyelvű lesz, és nyilván az lesz az erősebb, ahol él. micsoda meglepetés, nahát.

A Tyne folyó déli partja 2011.08.20. 14:21:43

ja, és szerinted az ír milyen nyelvet "nem felejt el?" az angolt, amit otthon is használt, nem felejti el kivándorolva Amerikába? nahát, ez is micsoda meglepetés. a hagyományos ír nyelvet sokkal kevesebb beszélik ám, mint az angolt. és mibe fogadjunk, hogy az ír ősökkel rendelkező sokgenerációs nem fogja tudni?

Rich.mond 2011.08.20. 14:57:08

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): nem te írtad, nem is altoid, de a fenti 200+ hozzászólás között volt róla szó.
A magyarul elfelejtő emigránsok iskolapéldái az ámerikás magyarok -az angliai vendégmunkásokat nem tekintem emigránsnak, de húsz év múlva már very messy módra fogják speakelni a magyart. Van akin ezt két-három év után hallom.

Egyébként az egyik legjobb kitántorgó-modort te hoztad össze önkéntelenül, amikor Tibi írországi emlékeiből rittyentett egy posztot.

Ne haragudj, de te vagy az a fórumozó, aki szerint minden hazugság, amit ő nem látott. Emlékszem, hogy hajtogattad, hogy a kűfőd nem olyan, ahogy azt mások leírják, mert ahol te laksz, ott még olyant nem láttál.Tehát akkor sehol sincs olyan.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.20. 15:01:38

@Rich.mond: Szerintem először is tisztázd le magadban, mi az ami zavar: ha a "kitántorgott" igyekszik megőrizni a gyökereit, tehát nem csak angol topicokban local issue-król kommentel, vagy ha hamar elfelejt magyarul? Vagy ez is csak olyan van rajta sapka - nincs rajta sapka dolog? Egyébként én még nem találkoztam olyan emigránssal, aki elfelejtett volna magyarul, pedig 56-os is volt közöttük.

Rich.mond 2011.08.20. 15:14:59

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Egyébként meg te nem tudsz olvasni. Én a sokadik generációról beszélek, Márpedig a görögök, lengyelek, olaszok sokáig megőrzik az identitásukat. A magyarok nem. Ez tény!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.08.20. 15:20:34

@altoid: elmondom, mi hogy látjuk (tök egyszerű és logikus szerintem): aki kiment, de vágyik haza egyszer-valamikor és szívesen jön vagy szívesen gondol vissza, azt szeretjük.

Aki kiment vagy éppen elvágyódik és fikázza a szülőhazáját, azt nem szeretjük.

A határon túliak esete nagyon érdekes - meg kéne őket kérdezni, hogy hányan vándoroltak "ki" önként jelenlegi országukba :)

Mindig a modoros kiscsapatos fociszurkoló jut eszembe, aki a 20-30 fős ultracsoportot otthagyva beáll fradistának, lilának vagy kispestinek, és onnan osztja az észt, hogy mekkora csicska már ez a Csepel/BVSC-tábor :)) ilyet is láttam, nem egyet. Na az a "készbe beleülés", amiről sokat beszélgettünk már.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.20. 15:26:51

@Rich.mond: Tény? És ez ki mered jelenteni teljes bizonyossággal? Meg hogy bezzeg a görögök, lengyelek, olaszok? Te sem vagy valami nagy hazafi, hallod-e? Na most én konkrétan ismerek egy amerikai egyetemi tanárt, akinek még a nagyszülei vándoroltak ki, valamikor a századelőn. Még csak magyar neve sincsen, de nagyon büszke a gyökereire, ismeri a magyar történelmet, irodalmat (még ha csak angolul is) és nemrég, amikor először volt Budapesten, ahová már évek óta készült, teljesen el volt bűvölve. Na EZ a tény.

Rich.mond 2011.08.20. 15:31:37

@altoid: Angol topicokban azt csinálsz, amit akarsz.
Ha elfelejt magyarul...az is az ő dolga, max megvetem egy kicsit.
Ha valaki magyarországi fórumokban akarja MINDIG elmondani, hogy OTT miért jobb és OTT mit hogyan csinálnak, bezzeg otthon...de nem véletlenül hagyta ott azt a szart...az viszont irritál. Pontosan tudom, hogy külhonban mi működik jobban.

Hát ha hiszed, ha nem, én nem egy emberrel találkoztam, aki nagyon-nagyon rosszul beszélt már magyarul. Sőt, az egyik magyar főnököm, aki három évet élt Kanadában magyar férjével, már olyan mondatokkal kommunikált velem Budapesten, hogy " a Germans blamelnek ránk, mert sok a backlogunk. Follow upoltad? Really? That's good"....

Nem érdekel, ha nem hiszed el, ez ettől még nagyon is létező dolog, okey? Elég meghallgatnom focicsapatom tulajdonosát. Szabó Györgyként ment ki, de már George F. Hemingwayként jött vissza, vaskos amerikai akcentussal.

ui: a főleg kanadai nyilasokról is megvan a véleményem

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.20. 15:41:50

@Modor Tibi: "aki kiment, de vágyik haza egyszer-valamikor és szívesen jön vagy szívesen gondol vissza, azt szeretjük. Aki kiment vagy éppen elvágyódik és fikázza a szülőhazáját, azt nem szeretjük." - remélem kiderült az eddigi hozzászólásaimból, hogy ezt én is így gondolom :)

Viszont ez szerintem nem ugyanaz, mint a "külföldről ne pofázz bele!" alapelv.

@Rich.mond: Nagyon értékelném, ha el is olvasnád amit írtam, mielőtt válaszolsz. Azt hiszem azzal kezdtem, hogy én is gáznak tartom a külföldről fikázást. De az otthonról fikázást is annak tartom. Ami pedig a hunglisht illeti, bármelyik magyarországi multinál szembesülhetsz vele :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.08.20. 16:25:17

@altoid: persze, a magam nevében beszéltem. Ugyanígy: ha egyetértek vele, akkor nyugodtan - ha nem értek vele egyet, akkor külföldről ne pofázzon bele :D

De mindegy, mindenkinek a lelkiismeretére bízom, hogy 10 év kintlét után is fontos-e neki, hogy négyévente hazajöjjön/elmenjen a követségre szavazni. Fentebb már írtam, hogy én önkéntesen kivontam magam a közügyekből, amíg nem itthon éltem.

További modoros téma lenne, hogy ki szerint ki szavazhasson és támogatja-e az értelmi/vagyoni cenzust :-)) hatalmas ötleteléseket láttam már buta megmondóemberektől is.

Bandibacsi34 2011.08.20. 20:35:30

Azert ha normalisan meg akarsz tanulni beszelni angolul, akkor el kell felejtedned magyarul, mert angolul kell gondolkodnod. Persze az angolok stb. ezt nem varjak el toled. Velem volt olyan, hogy hazajottem Pestre, magyarul gondolkodtam es angolul szolaltam meg.
En azokat az arcokat ruhellem, akik azt mondjak, hogy azert nem mennek el, mert ez a hazajuk stb stb. kulonben meg csak gyavak, lustak vagy papi mami mindent a segguk ala tesz.

A Tyne folyó déli partja 2011.08.21. 20:28:28

@Rich.mond: szövegértés nulla, továbbra is. hol írtam, hogy hazugság, te nagyon hülye? azt írtam, hogy nem tapasztaltam ilyet. ez mióta egyenértékű azzal, hogy hazugság??? az eszedért nem lopnak el.@altoid: sőt, az én kanadai rokonaimnak az anyanyelve német, nem is használják kint a magyart, mégis tudnak.

A Tyne folyó déli partja 2011.08.21. 20:44:29

@Rich.mond: "Ha valaki magyarországi fórumokban akarja MINDIG elmondani, hogy OTT miért jobb és OTT mit hogyan csinálnak, bezzeg otthon...de nem véletlenül hagyta ott azt a szart...az viszont irritál"

még egyszer felteszem a kérdést: mutass már egy hozzászólást tőlem, altoidtól, vagy hagymától, ahol ilyeneket írtunk. azon kívül, kíváncsi vagyok, hogy hány darab görög, lengyel, olasz sokgenerációs embert ismersz. és hány magyart. hogy ennyire tudod...@altoid: és ha kijönne, akkor rájönne, hogy az nem azért van úgy, mert "elfelejtett magyarul", hanem mert ha az ember kétnyelvűként él, akkor bizony előfordulhat, hogy egy szó azon a nyelven jut az eszébe először, amin a leggyakrabban használja. plusz, amit le se lehet fordítani, csak körülírni. @Bandibacsi21: arról nem is beszélve, hogy mivel angolul élsz, azt használod gyakrabban, persze, hogy úgy jut az eszedbe. a tesóm barátnője járt úgy, hogy elment otthon a boltba, aztán automatikusan hi-jal köszönt. rögtön rájött, hogy otthon van, az első, ami kijött a száján az volt, hogy sorry. mert ahhoz van szokva. a múltkor nekem is kellett írnom magyarul egy hivatalos levelet, és gondolkodnom kellett, hogy hogy is kell az ilyet megírni, mert annyira az angolhoz vagyok szokva. ha hazamegyek, visszaállok, akkor nyilván a magyart fogom többet használni. de ezt a nem kétnyelvűek a jelek szerint képtelenek felfogni.

A Tyne folyó déli partja 2011.08.21. 20:59:24

@ineralisi: na, pont az ilyeneket utálom én is. miért fáj neki, hogy van, aki hazavágyik? és haza is megy? én is azt tervezem. és az ismerőseimnek is van honvágya, akkor is, ha nem mindenki tervezi közülük, hogy visszamegy.

Ernoke 2011.08.22. 10:37:33

erről most az jutott eszembe, amikor nemrég egy beszélgetés során többször le lettem hülyézve azért, mert 30 évesen itthon élek, és soha nem is jutott eszembe, h máshol is lehetne. mert én megelégszem a szarral, a kevéssel, a posvánnyal.

ja, ezt egy cigány díler mondta nekem, akinek jelenlegi állás szerint 5 év letöltendője van még itthon hátra, Kanadából is úgy kellett elszöknie a feleségét meg a gyerekét hátrahagyva vmi bűncselekmény miatt...:D

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.08.22. 18:07:16

@Modor Tibi: az én határozott álláspontom az, hogy leszarom ki szavaz és ki nem. A kormányt mindenféle módon előbb-utóbb megválasztják és én kritizálni fogom. Kuruc by blood basszameg :-)

A Tyne folyó déli partja 2011.08.22. 19:45:00

@Ernoke: nálam azt nem értik, miért is akarok hazamenni. ismerős, aki most jön ki szeptemberben, hogy ő nem akar majd hazamenni. még nincs is itt!!!! honnan tudja, hogy ez lesz? @Professor Pizka: van olan ország, ahol nem kritizálják a kormányt (függetlenül attól, hogy épp melyik párt is kormányoz?)
ja, szavazni egyszer se szavaztam, mióta itt vagyok, se itt, se otthon. az nekem egy egész napos utazás, meg egy vagon pénz lenne, majd bolond leszek.

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2011.08.23. 09:48:52

Hát én egyszer erről fogok írni egy könyvet, mert ezt a témát igencsak frekventáltan ismerem. A kimenést, a hazatelepülést, annak lélektanát, a kint élő magyarok típusait, azok gondolkodásmódját, miért mennek ki, miért jönnek haza, mi igaz abból, amit hazafelés ott a külvilág felé mutatnak. Nagyon árnyalt, hogy mi, miért megy ki, ki mit szed ott össze, kinek, hogyan alakul az élete, és ezt hogyan kezeli, miként változik meg mentálisan az illető, és hogyan teremt kapcsolatot a többiekkel.

Frekvencia 2011.08.25. 16:09:12

Nagyon sokan, nagyon sok mindent leírtatok, nem is bírtam mindet elolvasni. Valami azonban szöget ütött a fejemben. Szerintem a maradás és a külföldre távozásnak is meg lehetnek a maga racionális okai, ez mindenkinél egyéni, miért dönt úgy, ahogy.
Kinnt sincs kolbászból a kerítés, ez igaz, bár néhány érv az itthonmaradás mellet már rég nem igaz, lássuk csak:

"külf.-ön csak egy idegen leszel": attól függ, hova mész. Az Amerikában az indiánokon kívül mindenki bevándorló ugyebár... Ausztráliában az aborigik-on kívül szintén.

"jó a magyar oktatási rendszer": ez már rég (legalább 2 évtizede) nem így van. Aki követi a Pisa-felmérések eredményeit láthatja, hogy hülyülünk el... Fizetős főiskolákon és egyetemeken bárki szerezhet diplomát (lehet, hogy nem ér sokat, de hátszéllel pozícióba kerülhet - és ez sokszor bőven elég).

"szépek a magyar lányok": hát ez is sajna egyre kevésbé igaz... Lötyögő hájú, felpuffadt arcú, igénytelen fiatal lányokból egyre többet látok az utcákon, belegondolni is borzasztó, mi lesz ezekből 40 éves korukra 2 gyerek után??

"dehát a Balatonnál a legjobbak a nyarak": no comment, minden büfés, vendéglátós egy nyár alatt akar meggazdagodni, sírnak, mint a fürdős k***vák, hogy milyen sz*r a szezon minden évben... Miért nem csinál akkor valami mást?

"barátok, család hiányozni fognak": ott az internet, skype, telefon, ha nem vagy túl messze, akár havonta is hazajárhatsz. Ha itthon dolgozol napi 10-12 órát alapból talán gyakrabban tudsz találkozni velük?

Hirtelen nem jut több eszembe, igazán mindenki magába nézhetne és eldönthetné, hogy menni akar vagy maradni. Ha megy, menjen isten hírével, de ne ossza kinntről az észt. Marad? Az is jó, akkor ne sírjon hogy itthon milyen szar.

A Tyne folyó déli partja 2011.08.25. 19:44:34

@Frekvencia: csak egyetlen dolgot: az internet, skype és telefon egyáltalán nem pótolja a személyes találkozást.
és igen, ha 10-12 órát is dolgzol, legalább látod őket este. kintről meg évente kétszer.
havonta hazamenni? ugyan már. kinek telik arra, meg van annyi szabadsága?
süti beállítások módosítása