Kevinke, Eperke, Zsaklin

2011/06/19. - írta: Modor Tibi

Na jól hallom, hogy megkötött a gipsz? Gratulálok. Kisfiú vagy kislány? És mikorra van Kingus kiírva? Na akkor még van idő. És néven gondolkodtatok-e már? Olyanok vannak, hallod... ne legyetek hülye szülők!

Mezey Virág, Réthy Gyopárka, Erdei Őzike, Farkas Piroska, Tüskés Boróka, Végh Béla, László László, Nagy Farkas - ezek nem normálisak, hallod. Az ilyen kreatív-vicces szülőt kellene átkeresztelni valami nagyon elbaszott névre, istenem... Ribizli, Málna, Szederke, Gesztenye - és ez még fiú is! Jácint...

Lenézek a játszótérre, már mindenki Kevinke, Noelke, Liámka, Ronan, Darren, Ármin, Dorián, Adrián, Patrik, Alex... kutyanevet adnak egy gyereknek? Dzsenifer, Dzseszika, Zsaklin, Zsanett, Vivien... szegény nagypapát is hallottam, ott panaszkodott, hogy nem tudja soha megjegyezni, hogy hívják az unokáját.

Meg a morék! Frankón láttam ilyeneket - illetve a bátyám exbarátnője mesélte, aki családsegítőben dolgozik -, hogy Rózalinda, Oláh Izaura, Szamanta, Lakatos Marlonbrandó, Romárió, Stoica Ronaldó, Kalányos Renátó, Alekosz, Leonidász - de olyanokat meséltek már hallod, hogy Erdélyben nincs megkötés, hogy minek hívod a gyerekedet, aztán az egész falu tele volt kis Maradónákkal meg Brucewillisekkel.

De hát mindennek a nagymagyarok a legalja. Ögödej, Koppány, Füvellő, Vajk, Kenéz, Levente, Bendegúz, Torda, Sur, Bese, Solt, Vazul, Kerecsen, Csaba, Etele, Zétény, Zsombor, Özséb. Mit fog ez a gyerek szenvedni, ha egyszer kikerül külföldre? De még oda se kell. Szabolcs? Miért nem rögtön Szatmár-Bereg meg BAZ? Kovács Heves Borsod. Csenge, Enese, Boglárka, Emőke, Sarolt. Áhh... aztán csodálkozik, ha úgy szólítják majd meg az ügyfelek, hogy "Dear Szabo" meg "Hallo Herr Aniko"...

Ja! Szavad ne feledd. Meg mostanában újra vannak Borikák, Erzsikék, Ibolyák, Piroskák, Józsikák, Jancsikák, Lacikák... mi van, még nagyfaterékat se hívják így. Bözsike, Marcsika, baszmekk - mindjárt kendőt kötök a fejére, Biri néne. Ha ilyet hallok, hogy Rózsa, akkor rögtön valami hajcsavarós, otthonkás, pirospozsgás néni jut eszembe, aki a vájlingban gyúrja a kolbásznakvalót, és ilyen hurkás ujjai vannak e, arról szopogatja le a fűszerezett, nyers-darált húst, koszosak a körmei, a jegygyűrűre meg már rágyógyult az ujja... na mindegy. Én nem szólok bele, tőlem...

Legszebb név a Boris, mert abban benne van a bál, meg a bor is. Áll, mint Katiban a gyerek. Vagy a gyerekben a Kati. Zita-Zita, parazita. Ó, Vivien - láttalak az iwiwen. Buta lány vagy, Elizabet, óó. Koppány testét felnégyeljük, s várainkra tűzzük fel. Ádám bátyám, Ádám, hol vagy, merre csavarogsz? Te rossz. Üzent a Bea, kapd be a. Keresett a Kata? Milyen Kata? Hát a seggem kirakata. Imre, ne ülj a fütyimre. Olcsó Áron, Mikorka Kálmán!

Miért nem lehet végre normális neveket adni a gyerekeknek? Jázmin, Anna, Hanna, Nóra, Boglárka, Réka, Lili, Viktória, Zsófia, Petra, Sára? Vagy kisfiúknál Bence, Máté, Levente, Dávid, Balázs, Dániel, Ádám, Milán, Péter, Gergő, Dominik? Mennyivel normálisabbak, nem? Mondtam korábban? Ja, de ezek a legnépszerűbbek jelenleg, a top tizek. Minden mással a szülők csak a saját lászlóságukat akarják kompenzálni.

Attila név márpedig nincsen.

Címkék: gyerek nevek
245 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

killercsiga 2011.06.21. 21:13:09

@sorica123:
"telenovella-névadás"
például Szabó Vágásiferi?

szellőláb 2011.06.21. 22:37:09

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): na, én ezeket utálom. inkább legyen különleges. Állítólag a Jánosok általában rendes, jó emberek. Persze akadnak kivételek :-)

A Tyne folyó déli partja 2011.06.21. 23:46:58

@szellőláb: nem a jánosokat utálom te, hanem mikor mindenkit ugyanúgy hívnak, generációkon keresztül, aztán különböztesd meg őket. pl. anyuka hogy beszél a Jánosairól? a Jani fiam, meg a Jancsi? vagy a vezetéknevükön?:)

erről jut eszembe, anyukám szülőfalujában volt egy nő, az az egyik lányát Hildának hívta, a másikat meg Hildegárdnak. becézve mindkettő Hilda. mivel, ez ugyanaz a név:) arról nem is beszélve, anyukám nővérét szintén így hívják, úgyhogy már volt a faluban.
már leírtam itt, de ez is jó sztori. mindkét nagymamám Mária, anyai nagymamáéknál jött az első gyerek, fiú lett,kapja az apja nevét, legyen Lőrinc. (mondjuk, az se túl gyakori). második gyerek lány, nagymamám kitalálta, hogy ne kapja az ő nevét, legyen inkább Hilda. ami ugye, most se számít túl gyakorinak, 47ben meg főleg nem. na, erre a nagypapám úgy kiakadt, hogy a mama ilyen -szerinte - hülye nevet adott, hogy mikor anyukám megszületett, még mielőtt a mama elnevezhette volna, a papa bejelentette, hogy született egy Mária nevű lánya. nehogy a mama megint valami hülye nevet találjon ki. és mindig azt mondta a papa, hogy neki van egy Lőrinc nevű fia, egy Mária nevű lánya, az elsőszülött lány nevét meg kérdezzék meg a feleségemtől.
hozzáteszem, anyám utálja, hogy ő Mária, milliónyi névrokona van, akárhova megy. bezzeg a Hilda keresztanyám sose futott bele névrokonba...

vagy ismerősöm sztorija: anyuka eldöntötte, hogy az ő gyereke István lesz. akkor is, ha lány:) jött az első, fiú. lett István. jött a következő. lett Iván, ha már István nem lehetett. végül is, csak kihagytak pár betűt:)

spanrian 2011.06.22. 00:44:47

Na,a kommentekben lévő nevek se semmik.Bács-Kiskun megyében az egyik kis purgyét úgy hívják,hogy Pijerre,így,fonetikusan leírva,véletlenül se Pijer,ahogy kiejtik.

Midbár 2011.06.22. 08:28:28

Volt egy Veszprém megyei körorvos, Dr. Kaszás. Állandóan mákteát ivott. Már nem él.

Brukk 2011.06.22. 09:18:17

@Midbár: A beszélő nevekhez még: Dr. Haszon János - ügyvéd; Dr. Nőt László
mindkettő valós, az első nem él már...

blur7 2011.06.22. 10:37:38

@Midbár: @Brukk: Tehát a különös nevű emberek előbb-utóbb meghalnak. Megvilágosodtam végre. :)

2011.06.22. 11:08:25

Az arisztokráciánál szokás a sok keresztnév, legalább 6.
Nemrég ebédnél az egyik rokon azzal tartott szóval bennünket, hogy megunta hogy Hansinak hivják, ezután Arthur lesz, és ezt gond nélkül megteheti, mivel a 6 neve közül ez a 3.
Előre látó szülők erről is gondoskodhatnak.

Nálunk hány nevet lehet adni egy gyereknek, tudja valaki?

sorica123 (törölt) 2011.06.22. 11:12:44

@altoid: én Martin lettem volna, ha fiúnak születek. Amúgy nekem volt egy kedvenc nevem, az, hogy Zatrig. Női név, izsópot jelent (gyógynövény), örmény. Na most akin kipróbáltam, az nem is azt kérdezte, hogy ez milyen név, hanem, hogy ez MI? Úgyhogy úgy döntöttem, hogy ennyire facsaros nevet vagy adnak az embernek, vagy nem, de felvenni iszonyú modoros lenne.
@blur7: nem cikizkedésből írtam, önmagában az nem gáz egyáltalán. Igazából az arányokban és a hozzáállásban szokott valami megbillenni, amikor modoros emberről beszélünk. A modorosság csirizesség, túlzott klisésség, humortalanság (a viccekben is, bármennyire egyszer röhögsz rajta, gyanús, hogy másodjára nem fogsz).
@killercsiga: majdnem. Én konkrétan a dél-amerikai sorozatokra gondoltam:) meg régebb volt még a Dallas, mint univerzális ihletforrás.
@spanrian: az úgy túl egyszerű lenne. Amúgy horvátoknál elég régóta létezik a Kotor (Cattaro)-környéki vidéken Pijero keresztnév. Nem tudom, ma használják-e, de pl amikor a Dundo Maroje játszódott, még létezett.

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2011.06.22. 11:23:34

A legjobb név az a Kalányos Kevinkosztner

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.06.22. 11:28:22

@májkifiam: András a nevem. ellenben az érzelmi alapú, logikátlan érvelést magamra veszem, igen, mert idegesítő. egyszerűen szeretek álnaiv arccal rákérdezni olyanokra, hogy "Tényleg, tehát szted gáz a Málna név, mert növény? Mi is a neved? ja, Aranka? akkor hogy is van ez?"

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.06.22. 11:37:38

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: te meg azt értsd meg, hogy belátni, hogy nem normális név a kavics, az semmi más, mint egy ismerősségen alapuló reflex. És ha egy kicsit belegondolsz, rájössz, saját magad előtt sem tudod semmilyen érvvel megmagyarázni, miért is érzed nem normálisnak. Azaz ez semmi más, mint alaptalan előítélet. Azokat meg - elvégre demokraták vagyunk - gyökerestül kell irtani.

blur7 2011.06.22. 11:45:51

@sorica123: Egyáltalán nem vettem rossz néven (hogy stílszerű legyek). Értem mire gondolsz.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.06.22. 11:48:45

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: az ilyen érvelés amúgy a nyelvtannáci nemzetség nyelvművelésbuzi speciesénél baromi gyakori, én annak az analógiáját látom, amikor habzó szájjal kifejtik, hogy az avval az helytelen, mert mióta hasonul hátrafelé, a rag v-je helyett a szó z-je? És ott ül, és megdönthetetlen érvei bizonyosságával eltelve aztán hápog, ha annyit mondasz neki: annak, ahhoz, attól, akkor, annál, sőtmitöbb: addig, hehe.

blur7 2011.06.22. 11:58:14

@vészmadár (pica pica):
A hársfából készült pajzs is furcsa lehet elsőre személynévként, főleg nőiként. Pedig milyen szép név a Linda. Nekem kifejezetten tetszik.
A Kaviccsal sincs baj. Ha meg a Pebble-t használjuk, akkor egészen menően hangzik.

Nadiposzi (törölt) 2011.06.22. 12:11:04

A múltkor megkérdeztem apám, hogy honnan szopta azt a fasza ötletet hogy Róbert legyek? Érted, ilyen egy elbaszott névvel élek. Azt mondta, jó ötletnek tűnt. Ritka volt, meg ilyenek. Ja, mint az Őrnagy Őrnagy Őrnagy. A fiammal majd én baszok ki, azt a nevet kapja, amit magamnak szerettem volna, András lesz.

Zorita 2011.06.22. 12:31:13

@Nadiposzi: hát, jobb, mint a RÓland :)

Nadiposzi (törölt) 2011.06.22. 12:45:47

@Zorita:
Nem sokkal. Éppúgy falra tudok mászni a RÓberttől. Feleségem öregapja meg következetesen RÓbinak szólít. Akárcsak egy futó nyári románcom alanya, akitől levelet kaptam "Drága Róbi!" megszólítással. Nem vagyok egy nyelvtannáci, de ettől azért menekülőre fogtam - hozzáteszem a levél simán beférne a 3.b osztály szeptemberi "Hogyan telt a vakáció" című dolgozatai közé. Csak sajna nem egy 10 éves írta.

Ernoke 2011.06.22. 13:09:25

@Nadiposzi: a Róbert szép, férfias név, az egyik kedvencem...

az én nevemmel az van, h amikor kaptam, még kb. senkit nem hívtak így. kiskoromban sokszor mondták rokonok-barátok, h "hogy lehet egy kislányt így hívni...?!". most viszont kezd divatba jönni, játszóterek környékén sokszor kapkodom a fejem, mert nem szoktam meg, h fennhangon mondják a nevemet, de nem nekem szól. ennyit arról, h egy amúgy normál magyar név mennyire gáz vagy nem.:)

Brukk 2011.06.22. 13:14:36

@vészmadár (pica pica):
Csak egy dolog még: Azért ugye a névválasztásnak vannak egyéb más szempontjai is, mint az, hogy a jelentéstartalmával tisztában vagy, és egyébként a nyelvtudományi intézet által lefektetett alapelveknek megfelel?

wirth6 2011.06.22. 13:22:16

@vészmadár (pica pica): tehát ha az azzal helyes, akkor azzal már indokolható, hogy az az + hoz = azzoz? Teljesen mindegy szerintem, hogy az avval is logikus lenne, ha egyszer úgy alakult ki, hogy azzal. A franciáknak sem magyarázom, hogy hülyék amikor azt mondják, je suis, amikor az étre az re-re végződik és az re végű igéknek megvan a maguk ragozása.

A kedvencem egyébként az egykori Friderikusz showban bemutatott Fradika. És bár tényleg modorosság, én sem tudom valahogy elképzelni, hogy valakit 40 éves kora előtt Rózsának hívnának. Szerintem minden Rózsa a 40. születésnapján, vagy nyugdíjazásakor kapta ezt a nevet :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.06.22. 14:12:26

Az angol nyelvben az még a jó (az amerikaiban) hogy van néhány jó rövid becenév. Gondolok itt a Charles Bonaparte "Bud" Jackson féle konstrukciókra. Egy csomó amerikai Bud, Ed, Bob, Hap... és senkit sem érdekel, hogy anyakönyvileg Eddy Edward vagy sem.

Magyarnaba 2011.06.22. 15:13:45

@Professor Pizka: Lehet, hogy azért, mert az angolban egy csomó ilyen becenévnek van önálló értelme is, pl a te példádban "Bud" az a "haver" egyik megfelelője (a "bimbó"-é is, de az talán kevéssé valószínű, hehe...).

Gondolj csak még a Dick-re :)

yenoee 2011.06.22. 15:18:47

@Professor Pizka: beteg amerikai név kapcsán jutott eszembe Shinig Lighttower, az ingyián tengerészgyalogos (Leon Uris könyvéből).

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2011.06.22. 15:23:33

@vészmadár (pica pica): Szép kísérlet összemosni engem a nyelvtannácikkal, nem is reménytelen, mert nyelvtannáci vagyok, de _nem olyan_ . ( :) )

Avval - ezzel pedig nincsen bajom, legfeljebb én nem így használom.

Egy névről sokféleképpen eldönthető, hogy normális-e, vagy sem. Ezek közül a te megközelítésed az egyik. Ami viszont ezer anyanyelvi beszélőt megkérdezve 995-nél kiveri a biztosítékot, az jó eséllyel a baromság kategóriába sorolódik akkor is, ha egyébként észérvek szólnak a besorolás következetlensége mellet. Igen, ezáltal 995 ember kerül a "hülye név nincs, csak hülye ember" cimke alá - viszont nem mindegy, hogy 5 ember tart hülyének 995-öt, vagy fordítva.

Ne érts félre, nem akarlak arról meggyőzni, hogy hülyeség, amit képviselsz. Én csak a szélmalomharchoz illő esélyeidet szeretném felvillantani ezzel a kérdéssel kapcsolatban.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.06.22. 15:30:35

@Magyarnaba: A japán nevek is érdekesek tudnak lenni, ha lefordítjuk őket. Tanaka Cutomu (létező név) pl. azt jelenti: Rizsföldön Dolgozni.

Dzsoni Kráncs 2011.06.22. 15:59:55

@Ernoke: Ez van az én nevemmel is.Egyik első közösségi élményem,hogy a játszótéren odarángatnak egy másik kisfiúhoz,mert őt is így hívják,most meg benn van a három leggyakrabban adott keresztnév között.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.06.22. 16:24:12

@altoid: és akkor nem is foglalkoztunk a spanyolokkal!

Szenvedések! Szeplőtelen Fogantatás! Mossatok kezet és gyertek teríteni! Megváltó, te addig vedd ki a hűtőből a szódavasszert!

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.06.22. 16:39:34

@Professor Pizka: Jézus, ha nem veszed ki azt a spanglit a szádból, ez lesz az utolsó vacsorád!

El Topo (Sgt. Elias) 2011.06.22. 16:40:39

@Professor Pizka:

Meg a franciák: Keresztelő Jancsi, hozz már a fűszerestől öt deka érett juhtúrót!

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.06.22. 16:50:22

Én József vagyok. Apám is. Gyerekkoromban nagymamámnál laktunk. A közvetlen szomszédban volt még két apa-fia József. A másik két fiú Józseffel ráadásul osztálytársak voltunk.
Ehhez képest a fiam Bence Ábel lett, az elsőt az anyuka választotta, a másodikat én.

2011.06.22. 17:19:02

@vészmadár (pica pica): nekem a Kavicsról az Örkény egyperces jut eszembe: ott is Kavicsnak szánták a gyereket: A magunk megvalósításának néhány változata.

Igaz ott nem név inkább foglalkozás, végül is homok lett egy homokórában.

2011.06.22. 17:48:57

annak idején nekem nagyon tetszett az Edda név, de hallottam, hogy van Miskolcon valami rockbanda ezen a néven, és gondolkodóba estem, bár akkoriban ez a név a szűk 50 fős rajongó táboron kívül nem mondott semmit senkinek...

aribeth 2011.06.22. 17:50:45

@Professor Pizka:
- No, kicsi Szeplőtelen fogantatás, mi volt ma az iskolában?
- Béke és Reménység megpróbálták elvenni az uzsonnámat, de Fájdalommal és Ártatlansággal levertük őket. Majdnem kivertük Béke egy fogát.
- Ejj, és mit szólt ehhez a tanítónéni?
- Mennybemenetel néni beterelt mindannyiunkat az igazgatónőhöz.
- Á, és ő mit mondott?
- Rózsafüzér néni szerint még egy verekedés, és személyesen rúgja szét mindannyiunk seggét.

sorica123 (törölt) 2011.06.22. 18:01:40

@Ernoke: ha arra a lánynévre gondolok, amit Ernőkének lehet félreolvasni... lol wut...? Az egy nem lányos név? Bolondok az emberek. Habár az én gyerekkoromba azon ment feszt a nyifinyafi, hogy miért nadrág van rajtam. A nevemmel aztán meg voltak békülve az ég áldja meg őket, most is meg vannak, holott már tök nem talál a fejemhez. Ismétlem, máson tetszik, de magamon kevésbé.
@El Topo (Sgt. Elias): spanyoloknál is van az a szép, vallásos szokás, hogy jázumáriaszentjózsef, mindenki belekerül a névbe. Finnországban az agyhugykő kimerül nagyjából a finnesített angol- illetve archaikus, Kalevalából való nevek használatában (volt Sampo nevű csoporttársam:), Osmo nevű melós az albérletet tartalmazó háznál stb. Utóbbi frankón olyan volt, mint egy medve).
@altoid: nyomás melózni, büdös kölke...:) udvarias célzás. Ázsiaiaknál rengeteg ilyen beszélő név van. Európában a hollandok bírnak ritka balfék vezetékneveket gyártani és viselni.
@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: avvalt én hivatalos szövegben és írásban soha, beszélt nyelvben akár én is használom, de ritkábban, mint akinek szavajárása.
@Magyarnaba: hát a Dick az nem úgy volt, hogy előbb volt a becenév (Richard, azt hiszem), és aztán kezdték a pöcsre is mondani? Mint jancsi, magyarul.
@Judea: nekem Tatám volt József. Viszont anyai nagymamám ágán volt az összes férfi Gusztáv, generációkra visszamenőleg (lehet, hogy sváb szokás ez, mert más családnál is láttam ilyet, apa, nagypapa, fiú mind ugyanazzal a névvel, de volt standard bétervük arra az esetre is, ha két fiú születne).

spanrian 2011.06.22. 18:02:15

@sorica123: Na de Lakatos Pijerre?Hogy néz már ki?
Amúgy ha fiú lettem volna,Ricsinek nevezett volna el apum.

spanrian 2011.06.22. 18:16:05

@aribeth: Hát igen,azért ott is vannak elvetemült dolgok nevek terén.Pl. a Jézus ottani változata-Jesús- elfogadott.Na meg van olyan név,hogy Soledad,ami hangzásra bejön,csak a jelentése:magány.Ha már spanyol ajkú terület,Mexikóban kocsi alkatrészről is lehet gyereket elnevezni.

Mitya Ivanov 2011.06.22. 18:32:01

@Frengi:
Edd a szart
amit az Edda
szart

rdi 2011.06.22. 19:03:19

@loláb:
"Más. Pár éve mesélte, hogy jött budapestre, vonattal. Szembe vele leült egy cigány asszony, meg az égetnivalóan neveletlen 6-8 éves forma lánya.
Rosszalkodik a kislány, az anyja tűri, tűri, egyszer csak kifakad:
-Evelinke, viselkedj rendesen mert különben jön a kalauz, és azt a túrós nagy faszát a szájadba veri."

Érdekes, én ezt sztorit kb. 10 éve hallottam, csak ott Pesten utaztak a villamoson, és szotyolázott a kiscsaj, mire odaszólt az anyja, hogy "ne szotyolázzál kislányom, mer' jön a kalauz, és..." a többi ugyanaz.

Lehet, hogy ez egy eredeti városi legenda? Mindenkinek van egy ismerőse, akinek a bátyjával, szomszédjával, kollégájával stb. pont megtörtént?

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.06.22. 19:29:21

@sorica123: mi bajod a holland nevekkel?

youtu.be/la_oxB8HQ6c

(elnézést)

@spanrian: Európában meg hatalmakat lehet kocsialkatrészekről elnevezni, Magyarországon meg világösszeesküvéseket.

spanrian 2011.06.22. 19:33:27

@Professor Pizka: Nem a holland nevekkel van a bajom,-van Nistelrooy-t kifejezetten bírom-bár ez már más kérdés-,hanem a vezetéknév+keresztnév kombinációval van a baj:Lakatos Pijerre.A Pierre-eredetileg így írják ám- nem holland,hanem francia név.Vagy hollandok átvették és átírták?

A Tyne folyó déli partja 2011.06.22. 19:40:44

@blur7: Linda nekem is tetszik, ráadásul, elég nemzetközi, nem fogják másképp ejteni sehol, másképp írni se nagyon.

@Nadiposzi: azzal mi a baj? az első szerelmem Róbert volt:)

ja, meg a legutóbbi exem is. tényleg szar név akkor mégiscsak:P

Magyarnaba 2011.06.22. 20:00:40

@rdi: Igen, ez ismert városi legenda. Velem viszont élőben megtörtént, hogy jöttünk a barátnőmmel Szolnok felől Pestre egy egyetemistákkal teli vasárnap esti vonattal, ahol ült még egy cigányasszony két rohangáló kisgyerekkel. Egy idő után megelégelte a futkosást és elkiáltotta magát:
- Gyertek már ide Kálmánka, hát jön a kalauz bácsi és nem fogja tudni, kihez tartoztok!

Szegény, aztán látszott rajta, hogy nem érti, miért röhög hangosan az egész kocsi. Valaki félhangosan még meg is jegyezte: Miért, asszimilálódnak?

Azóta a Kálmán kikerült a gyermekem leendő nevei közül.

Ma pedig együtt utazhattam a vonaton Dunakeszire Renátócskával, Kevinkével is Dzsínócskával. Pár felnőttel mentek a bíróságra egy rokon tárgyalására. Futballnyelven szólva ők is bejátszották az egész pályát, de szórakoztatóan. Fennhangon szidtak (a felnőttek) egy másik bíróságot, aki el merészelte ítélni egy ismerősüket kiskorú veszélyeztetéséért, pedig csak annyi történt, hogy nála volt a gyereke, amikor elkapták a teszkóban lopás közben.

Bőhm Bácsi 2011.06.23. 00:34:33

Lákátos Nintendó.....ez mindent visz.
De: Hogy a büdös életbe' lehet már egy gyereknek olyan nevet adni, hogy TIVADAR.
Ez hogy becézed, megy amúgy is?
Most képzeld el azt, hogy egy három éves kölöknek mondod:
TIVADAR ne dugd a homokozólapátot az orrodba mer' azonnal hazamegyünk!!!!!
TIVADAR beszartál? Mondtam, hogy szólj és hozom a bilit. TIVADAR edd meg a héját is. TIVADAR ne nyomd az Alex fejét a szemetesvödörbe.

Rettenetes.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.06.23. 08:41:16

@Bőhm Bácsi: Tivinek, Vedernek, Vödörnek, vagy Vader nagyúrnak becézik az általam ismert tivadarokat. Engem anyám sosem hívott a nevemen a játszótéren, kb. ugyanolyan furcsán hatna, mintha a csajommal egymást a nevünkön szólítanánk (hogy hangzik már, hogy "Andris, levinnéd a szemetet?"

Nadiposzi (törölt) 2011.06.23. 08:47:12

@vészmadár (pica pica):
Kicsit büdcsi a szemcsi, lelimbóznál vele, Mókusfácán?
Hogyne, Aranybogár.

Ernoke 2011.06.23. 09:15:21

@sorica123: nem az a nevem, amire gondolsz.:) egyébként az volt vele a bajuk, h öreges, és max. a nagymamájuk vénlány barátnőjét tudnák elképzelni ezzel a névvel. most meg mindenki azt mondja, milyen szép név.:D

tintamin 2011.06.23. 10:34:48

"Állj, ki vagy, Biri néne! Te vagy-e a Lúdas Matyi, és ha nem, mered-e tagadni?"

Egyébként meg keresett a Feri..

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.06.23. 12:06:44

@Nadiposzi: a szemcsi az azért erős lenne, de a bubukám, macikám, béjbe mennek, meg a hasonló gyermeteg faszságok is (van valami ellenállhatatlan abban a kérésben, hogy "a seggembe dugd, bugylipandám":)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.06.23. 18:10:27

Kovács Radiátor ---ez a legmenőbb név a világon.

A Tyne folyó déli partja 2011.06.23. 20:31:19

@Bőhm Bácsi: hát, én hallottam Tivit, meg Ticit. szerintem nem rossz név.
@vészmadár (pica pica): van, akit teljesen másképp szoktak hívni otthon, mint ahogy hívják. már, egy másik keresztnéven, nem babukámnak, meg ilyesmi. pl. engem anyám Julisnak, esetleg Lujzának (Anitának hívnak...ja, a keresztanyám szokott Annázni is, de annak legalább van köze hozzá, sőt a keresztlevelembe azt írták, mert csak olyan védőszent van). meg ismertem egy Zitát, akit otthon rendszeresen Katiztak.
@Babette_: mivel totál beazonosítható vagyok, nem dicsérem meg a nyomozói képességeidet:) amúgy, ügyesen belekeverted a tesóm nevét is:)

hairless chicken 2011.06.24. 08:48:08

nekem tetszenek az olyan nevek, mint csongor, barnabás, tivadar. ehhez képes olyan szép tucatneveket kaptunk szüleinktől mindhárman, hogy ihajj. szabó zsuzsa. Nem zsuzsanna, csak zsuzsa. persze a fele nyelvvizsgabizonyítványom zsuzsanna néven van, a másik fele zsuzsa néven. a taj kártyám zsuzsanna, a személyim zsuzsa. nem értem, miért van az, hogy ha bemutatkozásnál aszontom zsuzsa, akkor a másik fél feszt is zsuzsannát ír. hülyék :-)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.06.24. 09:14:51

@hairless chicken: mert csak pár éve (modorosan: esztendeje) megengedett becenéven is anyakönyvezni. Azóta lehet valaki eredendően Kati, Zsuzsa, Bea, Szilvi (és nem Katalin, Zsuzsanna, Beáta, Szilvia)

hairless chicken 2011.06.24. 09:18:12

@vészmadár (pica pica): hát kérlek, ha 27 hosszú év "csak pár esztendeje), akkor megeszem a kalapom :-)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.06.24. 10:07:55

@hairless chicken: mivel a magyar lakosság tetemes hányada öregebb 27 évesnél, nekik ez már új dolog:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.06.24. 10:18:57

@hairless chicken: habár igazából én Eurüdikének írnám át, azért szép és komoly név az, Nagy Sándor nagymamája is Eurüdiké volt:)

hairless chicken 2011.06.24. 10:41:38

@vészmadár (pica pica): biztosan ez járt a szülők fejében, amikor a kórházban megkérdezték, mi legyen a kislány neve :-)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.06.24. 10:48:26

@hairless chicken: vagy az orpheusz-mondakört szerette valamelyik szülő, vagy simán az utónévkönyvben a jelentéseket nézegette, és megtetszett neki az a név, hogy mindenben igazságos, teljes valójában jó.

hairless chicken 2011.06.24. 10:52:46

@vészmadár (pica pica): hát, ismervén az emberi fajt, ilyen nevet biztos nem választanék, még a végén predesztinálja a gyereket és garantáltan szétszedik a suliban a kis rosszaságok, egész életére lelki sérült lesz :-)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.06.24. 11:10:52

@hairless chicken: amúgy anyum szülésznő, náluk egy anyuka Eutanáziának akarta a lányát nevezni, merthogy az olyan szépen hangzik, a tévében hallotta "valahol" ezt a nevet.

amúgy aki szerint egy Kevinért szétszedik a gyerekek a kicsit, az nem járt mostanság óvoda vagy iskola közelében, az eperkék, klaudiuszok és ögödejek tömegében kurvára senkit nem cikiznek egy kevinért, málnáért, pölöntyőért vagy lajosért

El Topo (Sgt. Elias) 2011.06.24. 11:19:36

@vészmadár (pica pica):

A gyerekek gecik. Bárkit, bármiért képesek szétcsípkedni. A kisebbik fiamat azért toszogatták az óvodában, mert alvás közben nincs teljesen csukva a szeme. Mondjuk a szülők sem normálisak, mert szülői értekezleten ez komoly téma volt, hogy vigyem el a gyereket az oviból, mert félnek tőle a kis csimotáik. Mondtam nekik, hogy a kis szarosok alvásidőben ne nézegessék a fiamat, hogy nyitva van-e a szeme, hanem aludjanak!

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.06.24. 12:38:51

@vészmadár (pica pica): Üveges szemekkel mered a semmibe, mint egy kis zombi... :)

A feleségem ugyanilyen, ha alszik gyakran résnyire nyitva van a szeme, még az is látszik, ahogy mozog a pupillája. Elsőre elég furcsa, olyan mintha nem is aludna.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.06.24. 12:41:44

@altoid: de akkor hogy alszik? huhh, elég meredeken hangzik azért tényleg.

voodude01 2011.06.24. 12:43:35

Anyám volt kollégáját hívják Tavi Rózsának. :)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.06.24. 12:44:03

@El Topo (Sgt. Elias): @altoid: Na, basszus, egyszer látnátok, mikor sikerül úgy kikapcsolni az agyam, hogy szó szerint kifordul a szemem. Jobban mondva, alvó üzemmódba fordul -nyitva.
ATTÓL aztán futnának sikítva az anyukák, a pocakból kipottyant csimotáikkal egyetemben! >D

Le is lövöm magam asszem, ha gyerekszülés után ott fogok tartani, hogy az IQm fele a kölökben lesz, és együtt fogunk sikítozni mindenen. Dzsí-zasz!

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.06.24. 12:54:40

@voodude01: Ójajj! Szerencsétlen névválasztás.
Eszembe juttatja az örök klasszikus és állandó hivatkozástárat, Bundy család a laikusoknak, mikor a leányzót "April-May-June" nak keresztelték a szülei.

voodude01 2011.06.24. 13:13:08

@neccharisnyás útonálló:
Tavi Rózsával kapcsolatban a legjobb sztori az, amikor anyám bemutatta nagyapámnak, aki a név hallatán vicceskedve Kökény Elekként mutatkozott be, mert azt hitte, hogy a nő ugratja. :D

El Topo (Sgt. Elias) 2011.06.24. 14:19:30

@vészmadár (pica pica):

Hát most ne úgy képzeld, hogy csészealjnyi szemekkel bámul, miközben alszik, de résnyire nyitva van a szeme alvás közben mindig.

hairless chicken 2011.06.24. 14:20:18

@vészmadár (pica pica): pedig az egy milyen jól becézhető név már :-)
az angolszász névadásban azt bírom még, hogy rengeteg név lehet fiú/lány is (Billy, Charlie, Joe, stb)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.06.24. 14:23:25

@El Topo (Sgt. Elias): volt egy ilyen játékbaba, aminél a szemhéjban egy darab fém volt elhelyezve, és ha lefektetted, lecsukta a szemét. Na most, ebből voltak olyan, gyártási hibás (gondolom fordítvabeszereltszemű, mittomén) darabok, amiknek juszt is lefektetve nyílt ki a szeme:)

El Topo (Sgt. Elias) 2011.06.24. 14:29:48

@vészmadár (pica pica): Hát, ha lehet nem ragasztanék semmit a kölök szemébe, hogy a kis szarosok jobban érezzék magukat.:)

A Tyne folyó déli partja 2011.06.24. 18:48:29

@Babette_: ja, kis iwiw/facebook (nem megfelelő rész törlendő) segítséggel, mi?
@hairless chicken: a tucatnevekkel még az is a baj, hogy pl. nálunk a gimiben egy osztályba járt kettő darab Molnár Krisztina. jól nézett ki a ballagási meghívó, ugyanaz a név kétszer, mintha elírták volna. pedig két külön személyt jelölt.@vészmadár (pica pica): egy amerikai ismerősöm közölte, hogy neki tetszik annak a szónak a hangzása, hogy "szörnyű", úgyhogy gondolkodik, hogy a gyereket majd így hívják...

misinator 2011.06.25. 23:11:45

Kórházi sofőrként szállítottam egy idős bácsit.
Elkezdte mondani, hogy milyen hülye neveket adnak a gyerekeknek ezek a mai fiatalok, hogy nem lehet megjegyezni!

Mondtam neki erre, hogy ez is egy divat, egy korszak. lesz majd megint divat az István, László, Erzsébet stb.

Látom fiatalember, maga jól látja a dolgokat; okos ember.
Van gyereke?
Van.
S hogy hívják?
Patrícia Diána...

Na az öreg utána egész úton nem szólt hozzám.

A Tyne folyó déli partja 2011.06.26. 11:44:30

@misinator: mondd meg neki,hogy speciel a Patrícia ritka ma (de nem annyira, hogy visszakérdezz, hogy he?), a Diána meg egyenesen gyakori. most néztem meg az origo.hu/utonevtar-ban.
amúgy miért nem kérdeztél vissza, hogy az mitől is jobb, mikor mindenkit ugyanúgy hívnak? Laci bácsi, ismeri a Laci bácsit? na és a szomszéd Lacit?

misinator 2011.06.26. 15:48:17

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): :-)

Ez már jó pár éve volt. Talán már nem is él a bácsika.
Mi amúgy "tudományosan" választottuk a neveket.
A Diánát nem a hercegnőről választottuk, bár annak halálának s csemeténk fogantatásának időpontja alapján akár reinkarnációja is lehetne...
Egy bolgár származású barátném tiszteletére kapta a nevet.
De mivel a vezetéknévvel egy iázássá válik a kimondása /akár nálam, s gyűlölöm/, ezért - is - gondolkodtunk másik néven.
Nagyon tetszett a Patrícia - ami szerintem egy szép hangzású név - csak amikor idős nagyimnak mondtuk, kérdezte, hogy lehet becézni: Patrika, Patika?
Na mondom ez se jó, mert nekem nem fogják paprikázni, meg gyógyszertárazni .-)))
Aztán felfedeztük a lehetőséget, mint annak idején tv reklámban nő az intimbetétet...:
lehet két keresztneve is!
Így lőn...
Erre megkaptuk, hogy flancolunk...
Szerintem meg a vezetéknévvel szép hangzású lett, meg van egy választási lehetősége / ki is használja/

Laci bácsi, Laci...Haverom is Jancsi, gyereke is, meg ötödíziglen a felmenői is...
Nagy dicsőség...

A Tyne folyó déli partja 2011.06.26. 16:06:42

@misinator: hát ez az! nálunk anyukám Mária, mindkét nagymama szintén. fantáziadús...(és, ahogy írtam fentebb, anyukám ki nem állhatja a nevét, hogy mindenhol még öt Mária van rajta kívül. igaz, nem a mamám akarta a saját nevét adni, sőt. de megírtam már itt a sztorit, lásd itt
Animacs (a Tyne folyó déli partja) 2011.06.21. 23:46:58

misinator 2011.06.26. 16:26:47

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Elolvastam.
Kemény :-)

Nem egyszerű. Ne is csinálj hüjét magadból, meg az utódodból, de ne is a környezeted bigottsága, meg kívánságai áldozata légy.
S ráadásul parttalan, mert ha világméretű felmérést végeznél döntésedről, tuti, hogy 50 - 50% /semmi +1 szavazat!/ lenne az eredmény...

misinator 2011.06.26. 20:14:11

Van egy görögkatolikus vallású ismerős házaspár, az első csemete Makrina lett. Benne van a görögkatolikus naptárban, szent volt. Hibátlan, nekem tetszik.

Aztán megszületett a második csemete: Eufémia...
megkérdeztem a nejt, hogy izé... hogy választottátok a..hm..nevét?

Mire blazírt arccal közölte: A drága uram elméjéből pattant ki a gondolat...

józsilett · http://aktualnews.blog.hu/ 2011.06.28. 03:11:16

Az, hogy az Alex kutyanév, honnan jön?

lárvalányhaj 2011.06.28. 07:49:25

Ja, most jut eszembe, hogy nekem volt tartós kapcsolatom is egy kifejezetten és határozottan hülye nevű pasival. A vezetékneve is gáz volt (nem a jelentése, hanem a hangzása miatt), és ehhez egy hülye, kutyanévre emlékeztető keresztnév társult. Csak eleinte volt fura, utána teljesen megszoktam, most már teljesen semleges nekem ez a név.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.06.28. 18:24:06

@lárvalányhaj: én minden csajomat megkérdeztem, hogy szeretnének-e, ha ugyanilyen kedves és jó fej lennék (höhö), de Jenő, Béla vagy Gerzson lenne a keresztnevem. 70% azt mondta, egy Jenőt nem tudna így szeretni:)

A Tyne folyó déli partja 2011.06.28. 19:18:40

@józsilett: én egy Orsit ismertem, akinek az anyjával közölték, mikor mondta, hogy hogy hívják a gyereket, hogy "de hát az kutyanév".

A Tyne folyó déli partja 2011.06.28. 19:38:36

@misinator: amúgy, most néztem meg tegnap, mindkettő benne volt a kétezres években az első száz leggyakoribb név listájában...
nem rossz, hogy olyanok vannak már a százas listán, hogy Armand, Donát, meg Márió.
mégiscsak Arszlán, Ruszlán lesz a gyerek:)
@vészmadár (pica pica): nem hiszem, hogy nagyon érdekelné őket, miután megszokták.
tényleg, és mi lenne, ha olyan neve lenne az ember párjának, amihez valamilyen ellenérzése kötődik? mert mondjuk ismer, és nem bír egy olyan nevűt?

misinator 2011.06.28. 20:01:20

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Ezt nem tudtam. Ha tudom, se szempont, pontosabban zavart, hogy mindenki hercegnőzött, hogy biztos azé' - ma már nem teszik...ennyit a népeknek megfelelésről.

Mondjuk az kifejezetten gáz, hogy filmsorozat nevek vannak a topban /Tényleg, annak idején mé' nem volt dzsémszonídün, meg kodzsek, meg direkt...ööö...akarom mondani derikk???/.

Ez viszont egy demográfiai, szociológiai téma már...

Ui. A Ruszlán tetszik: A vezetéknevem is oroszos - meg ugye a szocializáció - így vonzanak az "oroszos" témák. A Ruszlán; az Antonov An-124 meg egy lenyűgöző repülőgép / Ma már ukrán/.

A Tyne folyó déli partja 2011.06.28. 20:53:17

@misinator: nekem eszembe se jutott a hercegnő...kéne?
fiatalabb koromban azt mondtam, hogy ikreim lesznek, és Arszlán és Ruszlán lesz a nevük, mert tetszett, hogy azt jelentik, hogy oroszlán, és különlegesek. a lányomat meg Lorettának gondoltam:)
de a jelek szerint egyáltalán nem lesz gyerekem:)

misinator 2011.06.28. 21:37:38

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Ma már nem; 98'-ban még igencsak...

Ha fiam lett volna, illetve megadta volna a sors, hogy legyen még egy gyerekünk, Richárd lett volna.
Az is olyan oroszlános...:-)
A Loretta is szép: van hangulata.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.06.28. 22:09:05

@misinator: Bocs, de nekem a Lorettáról mindig csak a Monty Python-tól a Brian élete jut eszembe! :))

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2011.06.29. 09:14:25

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): És ha sokasikrek, akkor Arszlán, Ruszlán, Leó és Leonídász, vagyes ikreknél meg bejátszik a Ruszlána, (E)Leonóra is? :)

Nem gyenge lett volna ezeket végigmondani a játszótéren! Vagy az állatkerteben! :)

misinator 2011.06.29. 19:36:19

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Vagy négy feles után jóféle boldogkőváraljai kajszibarack pálinka után...:-)

A Tyne folyó déli partja 2011.06.29. 19:45:00

@altoid: férfiasan bevallom, hogy azt hiszem, egyetlenegyszer láttam csak, és nem kötött le túlságosan (nem vagyok nagy filmes. pedig régen rengeteget jártam moziba, meg filmklubba, ma már nem érdekel). Lorettára meg nem is emlékszem belőle. ráadásul, mikor én ezt mondtam, akkor még nem láttam a filmet:)

misinator 2011.06.29. 19:46:14

@altoid: Az a jelenet nagyon ott van!!!

A Tyne folyó déli partja 2011.06.29. 19:55:19

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: nem tudom, ebbe nem gondoltam bele.
ja, helyettem az unokatesómnak lettek ikrei tavaly nyáron (Simon és Benjámin. a nagybátyám is gondolkodott, mikor kérdeztük tőle, hogy hogy hívják őket...(

hány percet kell még várnom????

Rothstein 2011.07.02. 07:22:41

@Modor Tibi:

Casoltan, hát te ilyeneket is tudsz????
Azt hittem rajtam kívül már senki nem emlékszik az aranylábúra! :)
Egyébként ha lányom lesz, Bagettnek fogom hívni.
Na jó nem.
süti beállítások módosítása