A túravezető

2011/06/05. - írta: Modor Tibi

-Hejj, micsoda túrák, micsoda emlékek, kalandok... amikor összetrombitáltuk a családokat, aztán szombat reggel 8-kor találkoztunk a szentendrei HÉV-állomáson, a Nyugatiban vagy éppen a Bécsi útnál, a buszoknál? Sok kis csúnya, gombafrizurás, SZTK-keretes gyerek tépőzáras cipőben és Nyilasi-sortban - szakállas apukák és hittantanár-kinézetű anyukák kékesfehér, alul szőrös vádlival, mákos-őszülő apródfrizurával és fémkeretes szemüveggel, szinte vállig felhúzott hátizsákokkal, benne a vajas-sajtos zsömle, kulacsban a finom cukros tea... bizony, ilyenek a profi kirándulók! Mert ugye szombat reggel akkortájt a városbéli puhányok, nyavalyások még csak a másik oldalukra fordulnak az ágyban, de mi már frissen-fitten ott állunk indulásra készen - esőben, viharban. Minket nem riaszt vissza az időjárás - úgyis pillanatok alatt kitisztul az ég, meg hát mire van a túrafelszerelés-esőkabát, ha nem pont ilyen esetekre?

Hogy sírtak a gyerekek mindig a reggel hatos ébresztőnél, hogy ők aludni akarnak, nem jönnek, meg hogy mi vagyunk a világ legkegyetlenebb szülei... aztán mennyire élvezték ők is a csatangolást végére! Kicsit nógatni kellett őket, elcsattant egy-két makarenkói pofon, de sajnos manapság nehéz kirángatni a srácokat ebből a fásultságból... ezek már csak hüvelykujjra izmosodnak, a sok Commodore annak idején, majd a PlayStation - aztán otthon döglenének a négy fal között... na de mindegy, persze muszáj volt jönniük, máskülönben eltiltottuk volna őket a számítógéptől négy hétre.

Kalandok... hohó, amikor a tót néni - hogy is hívták, talán Marika néni - Szentkereszten megmutatta a srácoknak, hogy kell kecskét fejni? Egész életében kecsketejen élt, és még nyolcvanhat évesen is biciklivel járt fel Dobogókőre! Meg az öreg juhász fent az egri várnál a katlanban? Egy nap megevett egy oldal szalonnát, de ilyen sovány volt, e. Ilyet a srácok nem látnak a városban, leesett az álluk, azt hitték, hasonló már csak a tévében lehet. Lovaglás Csikóváralján, hatalmas ökörködések a Rám-szakadéknál, a Holdvilág-árokban, fáramászás a Hármashatár-hegyen, hogy lestük a vitorlázórepülőket, a csörlőket...

Bringatúráknál hogy bevittem a csapatot folyton az erdőbe, hogy aztán bokáig merüljünk a sárba: a kerekeken, fékeken, láncokon vastagon állt a trutyi, én meg röhögtem? Minek a beton, azon nem teljesítmény feltekerni sehova. Amikor pont lekéstük Zebegényben az utolsó vonatot, és nem jött az éjszakai postavonat? Ott éjszakáztunk egy istállóban, befogadott minket valami helyi házaspár - ott vacogtak a csajok, a gyerekek sírtak, az étel meg a vizünk elfogyott, mindenki bőrig ázva, sárosan, az eső ott kopogott, a tető eresztett, a villám ott csapkodott tőlünk alig pár méterre... volt tíz darab háztartási kekszünk, arra kentük a maradék egy doboz sertésmájkrémet, hát akkor az volt a legfejedelmibb lakoma! Vagy amikor szokás szerint levittelek benneteket a kommersz, unalmas turistaútról, és aztán eltévedtünk - Visegrád helyett Dorogon kötöttünk ki? És csúszott minden, tiszta agyagos dagonya volt az erdő, a Kingának ott veszett el a fél pár, méregdrága saruja - mondtam én neki, hogy normális bakancsot hozzon, de nem hallgatott rám -, volt szipogás, fogadkozás rendesen... és vissza akartatok fordulni féltávnál, vissza a faluba, emlékeztek? Én meg mondtam, hogy nyugi srácok, már 90%-nál tartunk, most kár lenne feladni! Hogy innentől már ragyogó napos, száraz mezők jönnek csak? Ti meg persze elhittétek... de hát süsd meg, a Pilisben, vihar után ezt épeszű ember elhiszi? És ott ért minket az este az erdőben valahol - ha nem futunk össze a lőgyakorlatozó katonákkal, ki tudja, kijutunk-e valaha épségben... ketten valami hasmenéses fertőzéssel küszködtek - vitték folyton a gyalogsági ásót, de szép is volt -, és azt hiszem, ott lett lájmkóros a Lacika is - nem sokon múlt, hogy ne élje túl... aztán csak reggelre vitte el a tüdőgyuszi, majd a kóbor kutyák marcangolták szét - a Gáborka kicsi lába meg ott törött el, hát ő egész jól megúszta, végül is csak le kellett venni neki utána. Teljes életet él így is, jobban szalad, mint korábban valaha!

De azért hatalmas bulik voltak ezek így visszagondolva, nem? Akkor hogy gyűlöltetek - azt vágtátok a fejemhez, hogy ez az egész csak arról szól, hogy azt bizonyítsam mindenki előtt, hogy milyen vagány gyerek vagyok, meg hogy én jól érezzem magam - hát ez igaz is volt, ha úgy vesszük. Nem engedélyeztem nektek, hogy megegyétek a csokit a tisztás előtt, aztán ahogy megérkeztünk a táborhelyre 15 órányi erőltetett menet után, pihenés helyett mindenkinek azonnal feladatokat osztogattam? Ott aztán nem volt üldögélés egy percig sem. Nyomás tűzifáért, hagymát aprítani, húst vágni, nyársat faragni, cipekedni, árkot ásni, sátrat verni! A tűzrakásnak, sátorverésnek igazi művészete van, én meg utálom a henyélő, renyhe emberek látványát. Szalonnasütés, tábortűz, éneklés - a lurkóknak is hogy csillogott a szemük! Amikor a finom, kívülről feketére perzselt, belül csípős-ropogós hagymát a tápláló, zsíros szalonnával meg a kormos kenyérrel megeszed, hát annál nincs jobb kaja a földön! A szervezet nagyon is jól tudja, mire van szüksége ilyen kemény munka után: kalóriára. Akkor mindenki úgy érezte, hogy megérte az egésznapos munka és szenvedés.

De hát így kell ezt, pihenni mehet mindenki a görög tengerpartra, nem? Meg hát aztán csak az ilyen kalandok kovácsolják össze igazán a jó kis társaságokat, nem? Lesz életünk végéig miről anekdotázni, az biztos. Visszagondolva, hogy mi mindenen mentünk keresztül, csoda, hogy túléltük. Mármint mi.

Azért jó volt így utólag nézve, nem? Megedződtetek a rideg marhatartásban, kitartóak, erősek vagytok - aztán meg most, hogy itt van a nyár, kéne már csinálni valami jó kis túrát hamarosan, nem?

-Nem.

131 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bordapapa 2011.06.05. 17:14:10

Vicces, hogy mindenkinek van ilyen retardált, ügyeletes Hülye úr ismerőse...
Szívlapátot az összes ilyen wannabe túlélőnek.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.06.05. 17:26:38

Itt benn ültök a büdösben görbe háttal a rossz levegőben? Én édes öregem ennyi idős koromban erittem kifelé a haverokkal, mentünk túrázni, kirándulni, gombászni. S Z Á M Í T Ó G É P? Akkor? Meg vagy huzatva fijam, apámmal maximum hallgattuk este a rádiót (SZER). Bringára is úgy tettem félre apránként, nem úgy volt mint ma. Meg ezek a mai modern túra cuccok. Egy kiszuperált katonai sátorral jártuk be a Felső-Tisza vidékét nyáron...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.06.05. 17:43:21

indujjjeeeel egggyúúúton énis eeeegy mááááásiiikon

brutuska 2011.06.05. 18:03:52

Felrémlett előttem a kép, mikor nem elég hogy több hónapos lovasexpedíción sátras alvás, extra civilisation, "érdekes" országokon keresztül, de a főokos még kitalálja:
-Áááá, nem kerülünk ekkorát a folyó mellett a sztyeppén, itt a térképen itt van ez a Volga-sziget, azon keresztbe. A másik oldalán van komp Szamarába, jó lesz.
-Te, az full mocsár és erdő.
-Dehogy, a térkép jelöl utat.
-Erdeit, 20 éve.
-Jó lesz az, gyía!

-és jött hat óra szenvedés a lápos erdőben, a jelölt út már csak emlék volt, mocsár és folyondár, és...
Áááá.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.06.05. 18:35:20

Hogy ismerek-e ilyen embert? Hajjaj, nem is keveset.
Haj-szakáll-bajusz egybefolyik, téli hónapokban takonycsiga beficcen, az erdőben persze csak "orosz módra" szabad orrot tisztítani, mert a papírzsebkendő környezetszennyező.

"Csimoták, szordínó! El ne ijesszétek a szalamandrát! Nézd, Marcika, vipera! Aranyos, nem? Meg ne simizd! Süni! Nyuszi! Vérehulló fecskefű! Salátaboglárka! Ezt itt most jól összeszedjük, juj de finom, meg is lehet enni. Ezt a bogyót is, meg azt a másikat is. Ildi! A Marcika befosott!"

Még egy jellemző dolog: _csúcs-csoki_

@Professor Pizka:
Modern változata:
www.youtube.com/watch?v=bWF3r5cWrSE

2011.06.05. 18:36:45

Én túravezető vagyok, de nem hülye.

Magam elkavartam már nem egyszer, de ha kíírt, nyílt túrám volt, előtte bejártam, ha éjszakai, akkor éjszaka, mert van elég baj az amatőrökkel a nélkül is, ne kelljen még az utat is keresni.

Ezüst jelvényes túravezető vagyok, és arany jelvényes természetjáró - nem sikerült meg szereznem a kivállót, sem az érdemes fokozatot, mert lelazsáltam a Kék túrát, Váröslődig van meg Nagymilictől.

Ezek persze olyan kötelző modorosságok túrázóknál.( A telejsítmény túrázók az másik állatfaj)

Kedves túra társak: Jó utat hol sár nincsen!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.06.05. 18:43:56

@bikmakk: ismerjük a Zuboly művészetét, de azért kösz :-)

Más dolog természetjárni (az nagyon jó) meg játszani a tarzant, meg főleg más dolog a városi bunkósgainkkal egyező mértékű erdei bunkóságainakt (útvonalról le, term. véd. meg egyéb területeken kolbászolás)mint valami frankó dolgot bemutatni. Amit igazán bírok rühelleni és a posztban is benne van az a gyerekek vegzálása. Mindenestre egy szar természetjárás is jobb mint vasárnap határidős melón dolgozni...

niyabinghi 2011.06.05. 19:17:37

bazzzzzz
az első gimis osztályfőnököm volt ilyen idióta. némettanárnő. mindig ilyen tiroli jódliruhában járt (suliba, kirándulni, ünnepkedni) és élvezte ha sárban túrázhat. a baj csak az, hogy azt hitte, mi is. amikor bezengte, hogy legközelebb a Rám-szakadékhoz lesz az osztálykirándulás, hangosan felröhögtem. az induláskor összesen 4 ember jelent meg a busznál - az osztálylétszám akkor valami 36 volt. sivalkodott is rendesen a következő tanítási napon, még rendkívüli szülői értekezletet is összehívott a témában. a megjelent szülők létszáma nagyjából sejthető. :) utána kijelentette, hogy ő aztán többet nem visz minket kirándulni. az angol- és a magyartanár viszont voltak olyan jó arcok, hogy jöttek velünk, az öregasszony meg maradt otthon.

Dubarry 2011.06.05. 19:27:59

Sötétben kelés, aszott szendvicsek, meleg ételre vágyás, első órában patakba belecsúszász, áááá soha többé általános iskola. A poszt pedig zseniális, kellően undorító:D

migueldiez 2011.06.05. 20:24:26

A saját gyalogsági ásójával elföldelni az ilyet, amint alkalmunk van rá a túra során.

sdani 2011.06.05. 21:06:02

Ugyan, mindenki tudja, hogy rossz ido nincs, csak rosszul oltozott turazo! :-D

Egy kicsit en is ilyen vagyok, de szerencsere em ennyire sulyos. Azert abszolut figyelembe veszem, hogy mire van igeny a csapatban, de, ha birja a tarsasag, akkor nincs kegyelem.

Gabriel Deronda 2011.06.05. 21:08:57

Ugyan csak rokonszakma, de már régóta ki akarom adni magamból: rendezvényszervezés tanárom kedvenc szófordulata volt az idegesvezető.

Köszönöm, ez jól esett.

lárvalányhaj 2011.06.05. 21:11:21

Híjj... a családban apukám az, aki bele van borulva a természetjárásba. Alapvetően szerettem ezeket a túrákat, de megesett már, hogy egy-egy jobban sikerült kirándulásról bütykös taxi hozott minket haza, az éjszaka közepén...

mrbateman 2011.06.05. 21:24:31

@sdani:
Illetve Sinkó László hangja máig a fülembe cseng: "Rossz idő van,...na de csúnya?!"

Egyik karomat (na jó csak a balt) simán odadanám, ha végigmehettem volna akkor, ott azzal a bizonyos Rockenbauer-csapattal (de még a '90-essel is),...azóta is nagy álmom, h. lenyomom az egészet (4-5 naponként tájegységenként)de tökegyedül erdő közepén sátorozva!

Egyébként nem isértem azokat az embereket akik ezt nem képesek élvezni, nem értem mi a problémájuk. Agyfaszt tudok kapni az olyan embertől aki nem képes kiszakadni a civilizációból (feleségem is ilyen) és az erdő közepén problémázik, h. sáros lesz a cipője, nadrágja, hogyan lehet ezt majd kimosni, stb, egyáltalán hazérün-e a filmre?

lárvalányhaj 2011.06.05. 21:32:58

@Gabriel Deronda:

Van egy ismerősöm, aki ugyan nyelvtanár, de egy alkalommal idegenvezetőként elkísért egy csoportot a megfelelő nyelvű országba. Az út végére annyira összeveszett a résztvevőkkel, hogy kis híja volt, hogy össze nem verték. Kíváncsi vagyok, h hogy érte ezt el :P

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.06.05. 21:45:39

@niyabinghi: a mi osztályfőnökünk egy finom úrinő, így különböző hotelekben osztálykirándultunk és okoztunk botrányt.
Magával a túrázással gond nem lenne, csak előttem van a pasas feje, amely baltáért kiált. A rövidnadrágja. A Vosztok mintájú sátra az eredeti 1973-as tokjában. A Honvédségtől nyúlt kanálgépe. A cirill "GOST" feliratú cuccai. Szikár felesége, aki alapvetően úgy van öltözve mint a férje, de büszkén hordja a kifakult kék "Szenttakony-Pusztakotkodács Báthori Emléktúra 243 km/öt óra" pólóját merthogy jó mellei vannak. Nem úgy mint egykori cicababa osztálytársainak, akik mára katolikus melleket növesztettek.

Külön epizóda régi fajta túrázó találkozása az újfajtával.

1.1.: Régi motoros vs. újprofi:
-Mi ez a cicanadrág rajtad?
-Technikai ruha, Pista bácsi. Abszolút nullától hatezer fokig van a komfortzónája, karbonbetétes, mylar szál megerősítéssel.
-hát fiam ez derék, bár azért egy rendes jégeralsó az ezerszer annyit ér mint ez. mert az pamut.
-ugyan Pistabá, a pamut jégeralsójában szarnak ázik, sajog mindene, meg három kiló vizet felkap.
-nem kap az fiam, csak be kell tűrni a bakancsba, meg néhány postagumi kell, egy Népszava (arra még jó, hehe) két reklámszatyor és olyan vízzárást csinálok, fiam.
-és befülled, hogy a buszon mindenki rókázik a szagtól hazáig
-hát fiam a túra bizony nem dzsesszbalett. az ott az öveden micsoda?
-GPS Pistabácsi, megmondja hogy...
-iránytűd nincsen?
-be van építve, lézergyűrűs giroszkóp megoldású, zavarhatatlan.
-háhá és ha kimerül a telep? a nap állásából egy órával a csuklódon meg kell mondanod merre van észak, hiszen a meridiánt ismered, nemde?
.
.
.
1.2: Régi motoros vs. újdonsült hobbista:
-Mi az nálad.
-Sátor, Pistabá.
-milyen?
-Quechua, a decathlonból van
-az szar, ilyen sátrat kell hozni, csővázast, vászonzsákosat. Sátorcövek, kalapács?
-ehhez nem kell pistabácsi, csak kiúzzuk a zsákból és magától sátor lesz belőle.
-ezzel elgfeljebb egy túrát ha kibírtok. Milyen cipő van rajtatok?
-túrabakancs, a decath...
-ne is folytasd. kínai szar. nem tudtatzok egy rendes surranót szerezni?
-drága volt. Mi ez a póló?
- a de...
-na jó, majd meglátjátok szarnak áztok, ezekkel a kínmai szarokkal örökösen a ...

nyuszy 2011.06.05. 21:46:41

Hogy mennyire szoktam élvezni az ilyenek arcát, amikor békésen kirándulunk az erdőben autóval, ők meg csak a két méter magas csalánon át tudnak kikerülni minket :)

Donald Trump 2011.06.05. 21:56:23

Pont ma kezdtem el nézni a másfél millió lépést az mtv archívumáből. Szép-szép, de nekem elég a laptopon nézni. Max a Margitszigetre megyek futni, ha igényem van a természetre. De ott is megnyugtató látni a várost.

totyizselé 2011.06.05. 22:04:51

@mrbateman: "azóta is nagy álmom, h. lenyomom az egészet (4-5 naponként tájegységenként)de tökegyedül erdő közepén sátorozva!"

Hogy te mennyire a szívemből beszélsz! :)

medvedr 2011.06.05. 22:06:49

Nem túráztam soha, talán a seregben volt egy két menetgyakorlat. Ez így alakult, nem volt tudatos. Egykori mentorom gyakran mondta, hogy aki 5 km-nél többet gyalogol az hülye. Amiket itt összeolvastam az alapján igaza lehetett.

niyabinghi 2011.06.05. 22:06:57

@Professor Pizka:
potyognak a könnyeim :)
némileg kicsit off, de ilyen lábra nájlon'acskót kötöző hatvanas diákom nekem is volt a nyelviskolában tanítós időszakomban, csak Gyuribának hívták. büdös volt mint az állat és még zizgett is folyamatosan a nejlonnak hála. viszonylag hamar sikerült eltávolítani a csoportból. :)

sdani 2011.06.05. 22:11:40

@mrbateman: A posztban _megenekelet_ figura minimum egyszeres kektura teljesito, es erre rendkivul buszke is. Gyakran hangoztatja, hogy csak akkor megy klfoldre, ha mar Magyarorszagon mindent latott. Mert igenis nagyon szep a mi hazank es nem kell kulfoldre menni labat logatni a sos vizbe, micsoda szep kilatas van a pusztakotkodacsi kalvariarol napkeltekor peldaul.

A teljesitmenyturazok.... na, azok aztan furcsa figurak. Baratnom szerint aki fizet azert, hogy egesz nap sarban gyalogoljon, biztosan nem normalis... azt hiszem ebben azert van igazsag. (ossze se merem szamolni, hogy az utobbi 15 ev alatt mennyi penzt koltottem nevezesi dijakra, bar anyam is mondta _legalabb nem issza el_ a gyerek)

Donald Trump 2011.06.05. 22:14:16

@Professor Pizka: Milyen az a katolikus mell? Tudod, hogy ott van, de mégsem látod?

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.06.05. 22:32:18

@Donald Trump: Inkább amolyan "Nagyi, játszhatok a melleddel? -Igen, kisonokám, de ne vidd messzire!" -típus. Öt-hat kölök szoptatása megtette a hatását.(Szaporodjatok és sokasodjatok; illetve ugye gumit használni bűn.)

Donald Trump 2011.06.05. 22:37:21

@bikmakk: jajj! Vizuális típus vagyok.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.06.05. 22:56:05

@bikmakk: hát igen, hol a mell, hol a fityma!

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.06.05. 23:06:59

Végre egy kedvemre való poszt! Egy rokonom volt egy az egyben ilyen (fejre pont úgy nézett ki, mint Borat) kisgyerekként nagyon imádtam, de amikor beállított a ballagásomra havaj-ingben és egy jin-jang jellel a fülében, majd elsűllyedtem szégyenemben. Ő persze emellett komolyan vizitúrázott is, tájfutott, stb. csak a feleségét és a munkáját hanyagolta el tejlesen. Elváltak, kirúgták, azt hiszem nem lett hajléktalan, de nem sok hiányzott hozzá...

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.06.05. 23:14:30

@Professor Pizka: Hehe, hát az se rossz.
Sajnos ilyen még férfiaknál is előfordul.
Az alábbi link megnyitása csak saját felelősségre:
goo.gl/Fk95s

2011.06.06. 06:14:38

@Professor Pizka: az én gyerekeim imádták hogy az anyjuk szenvedélyes túrázó. Még ma is párás szemmel emlékeznek vissza azokra a vasárnapokra, amikor a mama reggel 6-kor vette a bakancsát: Lehetett az ágyban a másik oldalra fordulni, kaja a hűtőben, egésznap a gép előtt meg a tévé előtt kockulni pizsamában. Mami, ha le szállt a buszról mindig oda szólt, hogy félóra mulva otthon vagyok, ez bőven elég volt a romeltakarításra.

Nadiposzi (törölt) 2011.06.06. 07:21:45

@Professor Pizka:
www.gearmag.hu/
Hogy lépést tarts a technológiai fejlődéssel.

2011.06.06. 08:05:52

Túrázni alapvetően kellemes dolog és én is agyfaszt kapok attól a XXI. századi, eltunyult-elkényelmesedett típustól, aki 25C körül már nyafog, ha nincs klíma, két órát nem bír ki, hogy ne inna ásványvizet, stb.

Ugyanakkor a túrázás szeretét már gyermekkorban képesek kiölni a posztban megír balfaszok, akik kizárólag mint kihívást (és nem mint egy kellemes időtöltést) tudják elképzelni a túrát. Ha esik, ha fúj, tökig érő sarat dagasztva, átfagyott lábakkal a vizes bakancsban, menni, menni, menni… - és aki ezt nem szeretné, az lusta, elpuhult, stb.

A high tech-buzi túrázó a 18.000 Ft-os ezüstszálas, no-wind-cordura-hipoallergén-oxygénmembrános pólójával szintén idegesítő jelenség, pláne, ha mindezeket egy 12 km-es mecseki sétához látja elengedhetetlennek.

2011.06.06. 08:15:56

Hah, az ilyet lelökném egy jó magas szikláról! Pedig én is elég gyakran túrázok, csak én szeretek rákészülni rendesen:)

Külföldre meg érdemes elmenni, megtapasztalni milyen egy igazi túra.

Érdekes volt a Másfélmillió többszöri megnézése után élőben is látni helyeket. Kéktúrába én is beszállnék:)

Brushy 2011.06.06. 08:31:49

12 éves voltam, mikor az osztállyal elmentünk "erdei iskolába" Kőszeg mellé, már tudja a fene hová. Március vége, április felé lehetett, ha jól emlékszem. Az időjárás kicsit hűvös, de kellemes kora tavaszi idő volt, kicsi esővel, napsütéssel, kevés széllel. Osztályfőnököm kitalálta, hogy az egyik napot egy laza 15 kilométeres túrával töltsük el. Írottkő felé, a kilátóhoz, meg a nemzeti parkba. A kirándulás napján leesett a hó, vele együtt a hőmérséklet a laza 17 fokról kb -10-re, a szél is feltámadt, fújta a pofánkba a havat. Arra emlékszem, hogy ott állunk a kilátóban, a legvastagabb ruhadarab ami volt rajtam az egy laza széldzseki, senki sem készült téli ruhával és legfőképpen senki sem számolt hóviharral. A takony szépen csillámosra odafagyott az arcunkra, amit már cserepesre szárított a szél, de nem fordultunk vissza, végigzúztuk a túrát, hiszen az ofö ezt kitalálta, hogy ez mennyire jó lesz. Élménynek élmény volt, utólag visszagondolva nem is volt annyira rossz, de akkoriban még a tavasz tavasz számított, nem kellett hóviharra készülni.

Túrázni meg jó dolog, a postban szereplő túraegérrel meg már én is találkoztam. Ránézésre 60-70 éves bácsi, olyan sebességgel ment az emelkedőnek, mint én a lejtőn megindulva. Közben folyamatosan oszt, hogy az ő korában így meg úgy, meg mennyire nyámnyilák a mostani fiatalok és ő különben is sóderral zuhanyzik és bodzával takaródzik.

2011.06.06. 08:36:01

@Brushy: minket általánosban a földrajztanár sokat vitt túrázni. Egyszer szervezett télen is egyet hóban, előre szólt mire kell felkészülni. Így nagyon jó kis móka volt:)

Fearzone 2011.06.06. 08:38:16

Tizenéves koromban én is sokat túráztam, voltam pár versenyen is, de az ilyen küldetéstudatos faszkalapokat mindig rüheltem. Nyaraljunk együtt a barátokkal mer' az milyen móka, kacagás...
-Mi lenne ha idén közösen elmennénk lábat lógatni valemyik tengerpartra?
-OK. Peeeersze, talaljuk ki hová menjünk.
-Mi pl. Tunéziára gondoltunk.
-Ááááá az nem jó!
-Miért?
-Mert nincsenek hegyek, majd keresek valami fasza kis helyet ahol jókat lehet túrázni, meg fel lehet mászni a hóhatár felé, viszünk sátrat és bevetjülk magunkat 2-3 napra az erdőbe.... mennyire jó lesz.
-Aha...mi lenne ha nem együtt mennénk nyaralni?

Nadiposzi (törölt) 2011.06.06. 08:41:33

Amikor valami elmegy ebbe a ki a fasza/kemény/tökös irányba, az már jó nem lehet.
Erről az jutott eszembe, amikor a társaság egy kissé illuminált állapotba kerülvén, az egyik kiafasza típusú haver a pörkölt főzésből visszamaradt öklömnyi vöröshagymát elfelezte, majd elkezdte húzni a másik komát, hogy ha ezt nem nyeli be két harapással, akkor puha, fatökű, etc.
A megtámadott fél kezdetben hárított, majd közölte a sráccal, hogy ha ő olyan kemény, mutassa meg. Emberünk magán érezve a figyelmet, na ide figyelj te puhány felkiáltással, két hatalmas harapással leküldte a hagymát. Taknya-nyála egybefolyt, könnyező szemmel hörögte, na most te jössz, faszikám. Mire a koma a vállára tette a kezét, szemébe nézett, és annyit mondott, hogy meggondolta magát, inkább megtanul együtt élni a tudattal, hogy ő egy puhány.

mrbateman 2011.06.06. 08:50:16

@Brushy:

Túléltétek, úgyhogy tragédia nem történt! Legalább van egy jó sztorid, amit most leírhattál a modorosblogra, osztálytalálkozókon felidézhetitek, majd kandalló előtt unokáknak tolhatod te is, h. akkor még nem ám egész nap azzal a hülye teleportálóval meg protonágyúval szórakoztunk, hanem túrázni voltunk, bizonyám csak egy egész vékony szkafander volt rajtam, stb.

Én igazából bírom ezt, ha valami extrém szopás van a dologban, mert ez ad egy ilyen túlélő jelleget, van egy kis kihívás, bizonytalanság, félelem és ezeket meg kell oldani le kell győzni, újra elérni a civilizáció vívmányait (falusi kiskocsma rumosteája,...ha tea nincs az sem baj). Másrészről meg erre legalább tuti emlékszik az ember, az idő pedig megszépíti a dolgokat, így kellemes emlék marad.

panoz (törölt) 2011.06.06. 09:14:40

Én sose értettem egy olyan tarra vágott országban mint Magyarország, hogy lehet eltévedni hogy ott is éjszakázzunk.

Ráadásul aki manapság úgy megy túrázni, hogy nincs nála GPS az hülye. Bakancsot is felhúzzuk a lábunkra mielőtt nekiállunk...

2011.06.06. 09:24:27

@panoz: ez független a tarra vágástól, aki a jelzések alapján nem tud tájékozódni az ne menjen sehova.

GPS meg gyíkoknak van, elég egy papírtérkép, azzal nagyobb móka a túrázás!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.06.06. 09:39:46

@mrbateman: ez így van, csak ehhez az ilyen emlék mesélése kizárólag akkor az igazi ha Pulsay krisztián/Vonhinten Helga/Kolomcsák Dávid vagy a modoros pantheón egyéb hérósza távol van, mert úgy kezdődik, hogy:

"A köcsög Pulsay idióta faterja meg lógócsöcsű tálotsmama mutterja bazmeg nem vette észre a zivatarfelhőt"

vagy

"Az a barom nem hagyott minket visszafordulni"

vagy

"A végén hashajtót kevertűnk a barom teájába, hogy álljon már le"

vagy

"Szegény Vonhinten Helgus ilyen gyerekkor után nem is csoda, hogy análkirálylány néven nyomja a szexrandin"

Tibiflowing12 2011.06.06. 09:42:42

Azért azoknak, akik inkább a túrát nyomják meg a jó bográcsozást... Én is aktívan járom az országot, pár írás fotókkal: grundaktiv.hu/tag/h%C3%A1tizs%C3%A1k

Dzsoni Kráncs 2011.06.06. 09:43:25

Túrázni jó,én egyszer a fősulin tájékozódásifutás- versenyt is nyertem,igaz föcis voltam,a bika tesisek futva indultak neki,én persze gyalog,de a térkép helyes értelmezésének segítségével sétatempóban is simán beértem,ezek meg rohantak a szélrózsa minden irányába.
Egyszer meg Ausztriában voltunk terepgyakorlaton,2000m szintkülönbséget kellett gyalog legyűrni(drága a felvonó,majd spórolunk,gondolták),volt olyan évfolyamtársam,aki 2 órával utánunk ért fel.Mikor lefele indultunk szakadt az eső,kaptunk engedélyt a felvonóval menni,de páran inkább gyalog rohantunk le a hegyről,kb 20 perc alatt.Itt nyert értelmet a minőségi bakancs és esőkabát.

brutuska 2011.06.06. 09:44:12

Én valaha tényleg szerettem túrázgatni, megmászni a Hoverlát, Tisza-forrás túra, ilyesmi, de a korábbiakban említett több hónapos lovasexpedíció után én többet már nem alszom sátorban, kivéve ha komoly természeti katasztrófa túlélője leszek. Önként nem. Elég volt belőle egy-két életre. Nekem aztán mondhatják, milyen jó is, megnézném az okosokat négy hónap pár hét sátorlét után.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.06.06. 09:51:40

@brutuska: a Hoverlát irigylem, a forrásnál már voltam, igaz, nagyon régen. Erről a lovastúráról mintha olvastam volna. Nem valami Turán/Árpád apánk/Kőrösi Csoma megtalálás volt a program?

tomware · http://tomware.blog.hu 2011.06.06. 09:51:47

A poszt telitalálat, még jellemző állatfaj ugyanez megfejelve éneklési hajlammal a.k.a. "dalos kedvű természetjáró". Nincs az a kellemes erdei csönd, amit tönkre ne tudna tenni.Az egyik ilyen 20 év túramúlttal a háta mögött megkérdezte, hogy hogyan csinálom, hogy a túrafényképeim között mindig van valami állatfotó is, őz, vaddisznó, nyúl, muflon stb. ő meg húsz év alatt mindössze egy kókadt szalamandrát látott.

Brumibaby 2011.06.06. 09:57:44

Negyvenes házaspár, szemben az erdei úton. Az asszony egyik kezében csokorba gyűjtött falevelek vagy vadkapor. A másikban a kopasz férj baseballsapkája, tele szederrel.
- Megkínálhatom egy kis _áfonyával_? - nyújtja feléd a sapkát - Ó, látom, bizalmatlan a mosatlan gyüm,ölccsel szemben, pedig higgye el, nincs is jobb, mint az erdőben a bogyókat szedni, na ezt már nem is tudja a városi ember, hogy milyen a gyümölcs igazi íze, mert a multikban csak azt az agyonvegyszerezett génmódosított epret lehet kapni, nem mondom, szép nagy, na de hol van annak az íze ehhez a szamócáéhoz - mutat a málnabokorra.

És a bivalybasznádi pásztorral találkoztak már? Hogy az micsoda kecskesajtot csinál! Na jó (csippent a szemével) hát nem egy HACCP az az istálló, na de azt sem tudhatjuk, ugye, hogy ezek az innen-onnan behozott sajtok miből vannak, mert azokban tej az végképp nincsen.

No, hát ha rám hallgatnak, nem mennek a zöldön tovább Kisalsőszenthörcsögpusztára, hanem térjenek le itt a kék kereszten balra, persze van egy sokkal jobb út is, az jelzetlen, a horhosban fel a gerincig, aztán ott balra, mindjárt a Megfagyott Favágónál van egy forrás. Ismerik a Megfagyott Favágó legendáját? Nem? Ó, hát ilyen történeteket már csak a falubeli brahovác sokszoknyás néniktől lehet hallani, bizony, meg kell menteni minden szép ősi regét, a férjem be is faragta ebbe a bükkfa botba rovásírással, nem is megyek már nélküle sehova.

Na és aki a Megfagyott Favágó-forrás vizéből iszik, annak kinő a haja a legenda szerint, megyünk is fiam, nemsokára, ugye, mert bizony rád is rádférne, hihi...

De mindegy is, a lényeg, hogy igyanak a forrás vizéből, a gyerekek is kóstolják meg, a bivalybasznádi pásztor is ettől olyan egészséges, hogy már kilencvenhat éve őrzi a nyájat, hány éves vagy, éééédesem? Nyolc? No, hát akkor ne kólát igyál, hanem forrásvizet, ez nem olyan ám, mint az ásványvíz, amit a teszkóban kapni, az csak csapvíz, és jó pénzért eladják, na hisz nem is azért, mert a csapvíz is nagyon egészséges.

Hát jó utat, nevelje a gyerekeket a természet szeretetére, az én fiam is annyi forrásvizet ivott, hogy végül felvették az egyetemre csodaszarvas szakra.

Ernoke 2011.06.06. 09:58:32

túrázni jó. gyerekkorom nagy élménye volt pl., mikor bokáig érő vízben-sárban csúszkáltunk a rám-szakadékban, meg az erdei iskolában (ahol egyébként nem volt fürdési lehetőség, de 12 évesen ez nem zavart egyáltalán) kb. egész éjszaka füvet vasvilláztunk a sátrunk köré, h ne vigye el az eső. ma már pont ezeket annyira nem élvezném, de lehet gyerekkoromban sem tetszett volna, ha ilyen agresszív fasszal kellett volna mennem.

@Brother Love: én is idegbajt kapok a nyafogósoktól. csak az úton lehet menni, mert egyébként kosz van, bogarak meg növények (jé, a természetben?), de ott is 10 méterenként le kell ülni, mert a napi 2 doboz cigi miatt alapvető életfunkciói nem működnek. ez ugyanaz a kategória, aki 10 kilót nem tud megemelni, és 2 emelet lépcsőzés után meg akar pusztulni 30 évesen.

brutuska 2011.06.06. 09:58:48

@Professor Pizka:
www.c3.hu/~forras/exottlap.html

Nem volt annyira fitymacsattogtató mélymagyar, ahogy hangzik:)

tomware · http://tomware.blog.hu 2011.06.06. 10:20:07

@Nadiposzi: Igen, valószínűleg. Ráadásul elég megfontoltan haladnak szegények, esélye sem volt a menekülésre..:)

A túrafelszerelés hiányáról: lehet fokozni azt is szépen. Ágasváron találkoztunk olyan csapattal, akik Mátrafüredre indultak, egy fagyos, holdtalan novemberi este. Nem volt náluk térkép, (iránytű meg pláne nem), bakancs, téli ruházat. Ja, és lámpa sem. Végül rábeszéltük őket, hogy menjenek be Szentistvánra, még mielőtt nagyon hideg és teljesen sötét nem lesz.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.06.06. 10:36:02

@brutuska: igenigen, erre emlékeztem. És amikor kidőlt a ló, hogy Gazsikám...vagy Sanyikám ? :-D

KürtiT (Tromb74) 2011.06.06. 10:36:10

@tomware: A minimál túrafelszerelésnél - a Mátra azért nem a Himalája - csak a magashegyi fullextrás cumó idegesítőbb. Valamelyik top bakancs márkából a full magashegyi típus, ami baromira kényelmetlen tud lenni középhegységi viszonyok között. Technikai kabát és nadrág, lehetőleg olyan harsány színekben, amitől fejvesztve menekülnek az erdő madarai. Gleccerszemüveg, GPS (hahaha), víztisztító szerkentyű, a hátizsákon feltétlenül fityeg egy HMS karabiner, lehetőleg Petzl.
A fickó egyenletes tempóban, kifinomult légzéstechnikát alkalmazva halad. Nem nézelődik, nem pihen, őt csak a csúcs érdekli.

2011.06.06. 10:50:12

@Tromb74: A Mátra ebből a szempotból húzós, állandóan hegynek fel, madj le, végnélkül. Ebből a szempontből a Bükk klasszissal jobb, ha egyszer fennt vagy, már nagy szint különbség nincs, a Mátra sáros, de a Bükkben soha nincs sár, a víz rögtön elfolyik.
Nekem a Mátraban kedvenc helyem a Sár hegy. Ott úgy érzi magát az ember mint a világ közepén. A Bükkben az Őserdő, na és a kövek.

tomware · http://tomware.blog.hu 2011.06.06. 10:55:11

@Hadrian77: Nem kizárt, mert zászlót sem láttam náluk. Biztosan azt keresték:)

@Tromb74: Találkoztam ilyennel is, csak a bakancsa többet ért, mint az egész túracuccom sátrastól-gázfőzőstől-mindenestül. A "The North Face" sapkája valszeg nem fért volna bele az éves túra-költségvetésembe sem.

Egyszer egy teljesítménytúrázó azt mondta, hogy az egész "Kinizsi 100" (asszem ezen volt) túráról nem emlékszik egyébre, mint az előtte haladó vádlijára, a tájról lövése nem volt, csak az első 10-15 kilométerről. Ezért hagyta abba a teljesítménytúrákat.

borgir 2011.06.06. 10:58:36

Ó, mennyi emlék :) Bár azért hozzá kell tennem, hogy iskolai túrapályafutásom során ilyen mértékű agyhalállal azért nem találkoztam. Rongyá ázás, eltévedés megvolt. De pályaudvari dráma nékül.

Mellékesen iskolásan biciGli túrán sikerült körbejárni az országot, tornaterem, hálózsák. Néha szabad ég alatt.

Teljesítménytúrázókkal az egyetemi testnevelés kredit megszerzése során sikerült közelebbi kapcsolatba kerülni. Muris volt a februári, Budapest Márton Áron tér, Nagykovácsi, Budakeszi túra. Igaz szolidan csak Nagykovácsi volt a cél. Hol bokáíg érő sár, hol hó és jég. Nem unatkoztunk.

Kéktúra pedig nagy álom, természetesen sátorral.

Újabban sikerül eljutni néha sátrazni, de sajnos igen negy kihívás itthon, olyan helyet találni, ahol legalább egy estét át lehet vészelni más túrázók nélkül. Sátrazásnak amúgy is megvan a diszkrét bája, amikor éjjel a Börzsönyben körbejárta a sátrat egy vaddisznó, mondjuk nem mentem volna ki pacsizni vele :D

2011.06.06. 11:02:56

@Tromb74: A magam családi rövid-közepes túráit már évek óta egy sima, bőrből készült, jó erős, vastag-rücskös talpú, Deichmann-os bakancsban nyomom. A talp tapad, fogja a bokát és kényelmes, fel nem foghatom, mi oka lehet 6-8-szor ennyi pénzért hazai természetjárásra megvenni a speckó cipőket.
Persze én egy kissé modoros tudatos fogyasztó vagyok... (Jut eszembe, ez utóbbit talán monitorra kellene vetnem!)

Zebrateve 2011.06.06. 11:05:56

@Brumibaby: A legjobbak ezek a "van egy sokkal jobb út is, az jelzetlen"-jellegű tanácsok. Gimiben és egyetemen végignyomtam pár dolgot, elég volt belőle egy életre. Alapvetően határozta meg a túrához való hozzáállásomat, hogy egyházi, hírhedt túrázós gimibe jártam, és néhány osztálytársamat megfertőzték.

Az egyikük kitalált egy téli túrát Kőkútpusztáról (nem vicc, tényleg van ilyen) a Kékestetőre 1 nap alatt, sátras alvással. Csak a sátorról sikerült lebeszélni, a túráról nem. Miután 2 km-t tettünk meg az első óra alatt, hamar kiszámoltam, hogy a büdös életben nem érünk fel, és a feleségemmel visszafordultunk. Kőkútpusztára visszaérve elmentem megnézni a busz- meg a vonatmenetrendet, őt meg beküldtem a kocsmába. Amikor bement 20 éves, copfos lányként, és kért három felest (kettőt nekem, egyet magának), a helyi erők majd leestek a kocsmapultról.

A többieket, akik tovább mentek, az időközben felhívott szülők szedték össze Kisnánán.:)

Dzsoni Kráncs 2011.06.06. 11:06:44

Minden hobbi,sport,elfoglaltság addig jó míg a magad örömére csinálod,ha jön egy fasz és elmondja mit hogyan,meg időre stb...agyonbassza az egészet.
Szokásos sirám,hogy a magyar ember nem sportol,nekem gyerekkoromban lett volna kedvem úszni,pingpongozni,atletizálni,ez úgy működött volna,hogy mindennap ötkor kelés,edzés reggel,majd délután suli után,máig nem értem miért nincs lehetőség csak úgy sportolni,időtöltésként.
A kijelölt útról a csapatot lenavigáló,minden jel szerint eltévedt,de ezt többszöri felszólítás ellenére sem elismerő vezető meg hülye.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.06.06. 11:07:45

@Brother Love: háde megveszi a sok hülye a Béemvét amikor ma már Hunyadi is olyan vagy jobb autót gyárt negyedannyiért. Meg veszik a San Benedetto di Pellegrino ásványvizet, amikor a mizsei ugyanaz, a tizedéért?

tomware · http://tomware.blog.hu 2011.06.06. 11:12:21

@borgir: "Kéktúra pedig nagy álom, természetesen sátorral."

Ez nekem is nagy álmom, főleg, mióta ismerek valakit, aki nagyrészt egyedül, illetve a kutyájával csinálta meg, egy menetben. Asszem, a kutyája is megérdemelte volna a jelvényt.

falusi_harcos 2011.06.06. 11:21:15

@Frengi: yo Frengi!Hogy lehet ezeket megszerezni?Mert a Kék nekem is megvan, meg mellé egy csomó szecska is, 3 Kinizsi, 3 Mátrabérc, egy két Téli Mátra stb. Van valami kérvény és akkor lehet ilyen fokozatokat kapni?Kösz!

driopios 2011.06.06. 11:22:43

@tomware: ha jelvényt nem is érdemel, de kitömve még mutogathatná.

Otto von Bolschewich 2011.06.06. 11:23:56

Én gyerekként ugyan nagyon szerettem túrázni járni, de az ilyen teljesítményőrült idiótáktól a hideg kiráz. A cikkben leírt embert legszívesebben a saját kanálgépével beleztem volna ki, olyan irritálóan jól sikerült. :))))

A kedvenc történetem egyébként az általános iskolai túrázásokból az, amikor nyári vándortáboron a Cserhátra mentünk. Valahol Ősagárd környékén volt a 2. éjszakai szállásunk és a túravezetők egy éjszakai túrát is szerveztek. Az osztály szépe lány pedig - aki igencsak fönnhordta az orrát a külseje miatt - a makulátlan, rózsaszín-fehér sportcipőjében és fehér zoknijában a közeli legelőn mindkét lábbal bokáig belelépett egy friss tehénlepénybe. :)) Az egész csapat fuldoklott a röhögéstől, amikor visszaérkeztünk. :))

AzHofi 2011.06.06. 11:27:41

Ez a tüdőgyuszis láblevételes kissé eröltetett, vagy naggyá inkább, de a többi stimmel :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.06.06. 11:28:10

@falusi_harcos: igen, a legmagasabb az Arany Háromtúra Jelvény a Sassal, Kardokkal, Gyémántokkal és Tölgyfalombokkal, ezt nemzetiszín szalagon lehet viselni.

KürtiT (Tromb74) 2011.06.06. 11:39:09

@Brother Love: Az van, hogy ezek az olcsóbb, mégis jó minőségű túracipők, inkább az utóbbi időben jelentek meg. Amúgy a bakancsokkal én is úgy vagyok, hogy érdemes költeni rá, ha az ember gyakran használja. Én pl. életemben kétszer vettem bakancsot egyszer húsz évvel ezelőtt, meg egyszer 4 éve. Régebben gyakran jártam magashegyi túrákra az alpokba, Tátrába. A legtöbb esetben oda sem kell a Himaláyára tervezett modell, de azért egy deichmanos cuccal nem úszod meg. Hazai terepre meg jobban szeretem a könnyű túracipőket, mert ha nem hóban, jégen, sziklán túrázik az ember, akkor sokkal kényelmesebb, mint egy merev bakancs.

2011.06.06. 11:39:27

@falusi_harcos: a Természetbarát Szövetség osztogatja, van egy pont rendszer, túra jelentéseket kell hozzá leadni, de ha megad is túravezető vagy akkor te is kitöltheted. Van egyéni túra napló, ebben kell vezetni, össze is lehet vonni a viziturát a kerékpárost meg gyalogost (nekem az ezüst egy Tiszabecs-Szeged viziturával lett meg), Vannak minősítések amihez akkor is kell a jelvényszerző túra ha egyébkét a Kék már meg van. Egyébként nem bonyolult, kifizeted a tagdíjat és már indulhstsz is.

Persze ez is mint minden más bolondéria egy idő után a a környezeted idegeire megy.

Pl: az exem az országot úgy nézi, hogy melyik városban hol van a bíroság, és ott tárgyalt e már. Nekem az ország kéktúra útvonal, pecsételő hely, déli Kék, vagy más jelvény szerző útvonal .

Ha azt hallom a hirekben, hogy Karafaszapusztán kirbolták, vagy elöntötte az árviz, biztos lehetsz benne, hogy hozzá teszem, hogy pecsételő hely, vagy hogy kersztül megy rajta a Déli kék.

2011.06.06. 11:40:15

@Professor Pizka: amit zöld mezőben egy róka és egy vaddisznó tart, alul szalag, rajta felirattal:
Legrövidebb út az egyenes, de én tudok egy annál is rövidebbet!

falusi_harcos 2011.06.06. 11:40:48

@Hadrian77: legjobb könyv ever!Farkas Pista általment, a keskeny pallón, s elrepült :))))).

2011.06.06. 11:44:01

@Tromb74: Világos, azért is írtam, hogy itthoni túrázgatáshoz.

Intizar 2011.06.06. 11:50:12

@Professor Pizka: Ó, istenem... katolikus mell! Irgalom atyja, ne hagyj el.

2011.06.06. 11:51:41

@falusi_harcos: égtáj meghatározás iránytűvel, nyelvészeti fejtegetés, történelmi áttekintés, jó kis ismeretterjesztő amellett, hogy kedvet csinál a túrázáshoz:) Manapság persze már nincsenek ilyenek...:)

plüss_Teknős 2011.06.06. 11:51:42

Terepgyakorlatok Vasban és Zalában, óh, meg Erdélyben a Pádison, nagyon hiányzik :)
Egyszer megcsináltunk egy Kovács Bélát is a Mecsekben, három napig menni is alig tudtam (nyilván nulla rákészüléssel indultunk), de az élmény!
Rám-szakadékot nagyon szeretem, Jósvafő-Aggtelek-Bódvaszilas környékét...
Jövőre a gyerek is jön, igaz, még hordozóban, hadd szedjen tücsköt-bogarat, mi meg szívjuk magunkba a tájat :)

Sand Lover 2011.06.06. 11:55:16

Két szó: soft shell
Enélkül élni sem lehet, nemhogy túrázni. :)

A legnagyobb élmény egy Flórián nevű túravezető, amikor kiválóságának teljes tudatában közölte, hogy csak azért nem csinálta meg a Kék Túrát biciklivel IS, mert ahhoz nem jár jelvény.

falusi_harcos 2011.06.06. 12:01:11

@Professor Pizka: baszki ilyen kell :)!@Frengi: bocs :),Pizka jelvénye jobban tetszik :D!

erid 2011.06.06. 12:01:13

Mindazoknak, akik megszeretnék valósítani a Nagy Kék Álmot: az 50 éves évfordulóra való tekintettel június 14-én indul a teljes útvonalat 60 nap alatt lejáró túra !
Lehet jelentkezni !
termeszetbarat.hu/cikk/orszagos_kektura_50_20110218

2011.06.06. 12:01:19

@borgir: Én a sátrat már nem vállalnám, nem kénylemi szempontból, hanem mert ma már nem olyan világ van, hogy csak úgy ott mernék aludni bár hol.

Ellenben ha valamely modorosblog kommentelő túrázónak eszébe jutna errefelé jönni szivesen látom, mert a házam előtt megy el kék jelzés.

Intizar 2011.06.06. 12:03:12

@brutuska: Hát, akárhogy is, ezt a túrát én veszettül irigylem.

Sorcerer86 2011.06.06. 12:08:03

@erid: Igen jó volna, de hogy adom be a főnöknek hogy 60 napig túrázok? Az évi 22 nap meg közel sem elég erre... Fekete-táppénz?

KürtiT (Tromb74) 2011.06.06. 12:10:00

@Frengi: Sátrazás szempontjából Mátra, Báránykő kiváló hely. A szikla feletti táborhelyre sziklamászókon kívül alig téved valaki. Bükk, Dédes is hasonlóan eldugott helyen van.

asd123321dsa 2011.06.06. 12:21:16

Én is jártam túrázni sokat, szerettem is de sajnos mindig volt egy igazi túrabuzi faszfej velünk. Ha előre mentünk, az sértette az önérzetét (lévén gyerekek voltunk, nehogymár ő maradjon le tőlünk) és folyamatosan hápogott, az nem zavarta hogy minden jelzés "kilyukad valahová", ha meg véletlen elfogyna a jel, bevárjuk. Ha direkt lemaradtunk akkor meg folyamatosan azért vegzált hogy nem bírjuk az iramot. Gyakorlatilag csak azt viselte el, ha az ő közelében van mindenki, és az ő tempójában halad, de akkor meg folyamatosan papolt, hogy "így a mai gyerekek, úgy a számítógép, ti puhányok vagytok Janikám...", az nem zavarta a faszfejet, hogy szombat hajnal 5-kor felkeltem és elmentem vele túrázni, tehát jó embernek magyaráz. A legroszabb talán az volt amikor személyszerint engem szúrt ki és fapofával kelett hallgatni az evangéliumot egész úton meg helyeselni ahelyett, hogy a háta mögött kiröhögném a többiekkel. Néhány alkalom után meguntam, azóta se voltam túrázni többet :D

peti papagáj 2011.06.06. 12:26:54

"Mármint mi." :D
ez legalább olyan fontos többletinformáció, mint a "HELYILEG hol?"

eino. 2011.06.06. 12:38:12

Régen nagy túrázó voltam, mára annyi maradt, hogy szívesen kirándulok úgy 12, max. 15 km-ig. Azért a nyárra tervezem, hogy elindulok, és megyek egész nap. Mindegy, milyen időben, csak vihar ne legyen , mert attól azért félek.

Egyszer részt vettem egy teljesítménytúrán, 4 óra alatt ment le 25 km. Nem hiszem, hogy megérte, egy rohanás volt az egész, idegeskedés, hogy meglegyenek az ellenőrzőpontok, táj, beszélgetés nem nagyon játszott... Úgyhogy maradtam a régi típusú túrázásnál: cél megadva, mindenki arra ment és annyi idő alatt, amerre akart. Volt, aki egyedül ment, mi kisebb csapatban. Szuper volt ez a többször 1-2 hetes szabadság gimiben. Iskolaidőben meg havi min. 1 hétvégén...

Modorosba illő élmény: új csapattal mentem, az egyik ex bandájával. A túravezető pont olyan volt, mint a posztban. Kivéve, hogy a túra után és alatt szerinte felesleges enni, elég pár szem szőlőcukor, és kész, megvan az energiapótlás. És lenézően bekapott 2 szemet, míg mi szemérmetlenül faltuk a Zengő lábánál a szendvicseket. Csak a fiát sajnáltam... Az az egyetemista, helyes srác nem evett semmit, gondolom, nem mert, így lett idomítva. Aztán egy helyen megálltunk a busszal, rajtam meg a fiún kívül mindenki kiszállt megnézni egy zárt kápolnát. (nekem már herótom volt a faszitól, nem érdekeltek a hülyeségei). A srác nem vette észre, hogy nincs egyedül, és akkor gyorsan betömte magába a szendvicseit, amit gondolom, az anyja- akivel élt, mert elváltak a szülők- csomagolt neki.
Na, nekem EZ nem kirándulás, nem túra , nem az az élmény, ami miatt érdemes... Volt olyan is, rengeteg, csak nem ezzel a modoros faszival.

Gaius Plinius Secundus 2011.06.06. 12:41:02

@Brumibaby:

A csodaszarvas szaknal elvesztem :D

tomware · http://tomware.blog.hu 2011.06.06. 12:47:36

@eino.: "...maradtam a régi típusú túrázásnál: cél megadva, mindenki arra ment és annyi idő alatt, amerre akart. Volt, aki egyedül ment, mi kisebb csapatban."

Ott a pont.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2011.06.06. 12:56:19

Összefoglalom a posztot: "Segítség! Alighanem homokos vagyok."

muci 2011.06.06. 12:58:26

@plüss_Teknős:
Képzelem, milyen élmény lehetett. Hát még annak a Kovács Bélának! Azért Kovács Béla sem szívesen lennék a Mecsekben, mert ukkmukkfuck megcsinálnak, de úgy, járni is alig tudnak utána.

plüss_Teknős 2011.06.06. 13:02:21

@muci: Jóvanna :-D
Élménynek jó volt. Másodszor már csak fél-Bélát mentünk :D Hogy haza is tudjunk menni :D

jo.e 2011.06.06. 13:33:26

"az öreg juhász fent az egri várnál a katlanban" - ezt konkrétan hogy' kell elképzelni? Mint pl. a "sztálingrádi katlan"-t? :) Mer' vidéken - az egri várnál - még juhászok nyomják az oldal szalonnát, ugye? :)

aehrenthal 2011.06.06. 14:18:39

Nagyon jó poszt! Gimis koromban voltunk túrázni az osztályfőnökkel, aki egy csinos fiatal tanárnéni volt és egy másik fiatal tanárnénivel. Ők mentek elől, mi fiúk, meg közvetlen utánuk, hogy bámulhassuk a feneküket és a lábukat:-))))

Szóval túrázni csak fiatal hölgyek társaságában érdemes!

driopios 2011.06.06. 14:21:08

@aehrenthal: remélem megvolt mind a kettő

A Tyne folyó déli partja 2011.06.06. 14:43:47

@Hadrian77: ahhoz miert kell kulfoldre menni, te? van otthon egy csomo jo turazohely.
amugy, nekem egyreszt nincs ilen ismerosom, es nem is turazok sokat, de csak azert, mert nem erek per pillanat ra, folyton vizsgakra keszulok. majd ha vegeztem, most nem allok neki semmi ujnak, akkor eljarok.

2011.06.06. 14:51:07

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): persze, hogy van itthon is sok jó hely, de én ott arra gondoltam, hogy nagy szintkülönbséget kemény terepen itthon nehéz összehozni. Ha pl. fel akarsz menni a Schneebergre, az 1500 m szintkülönbség és az első fele egy szép és nehéz szurdoktúra.

lárvalányhaj 2011.06.06. 14:57:46

@aehrenthal:

A legjobb kirándulásunk
kilencszázhatvankettő elején volt.
Ott fent a Lajos forrásnál
az osztály jót nevetett.

Nem voltunk még koedukáltak,
az osztály fiúkból állt.
Az ösvényen fénylő napfoltok közt
én s a többiek.

Csányi osztályfőnök úrral.
Csőke igazgató úrral.
Vértes földrajztanárnővel,
aki ott ment nejlonblúzban.

"Figyeljétek összetettségét!"
– szólt a tanárnő,
s felemelt egy csillogóhátú,
szép bogarat.

Juharfát és magas tölgyfákat
figyeltünk meg.
Megkülönböztettünk bibét és porzót
utunk során.

Vértes földrajztanárnővel.
A barna trottőrcipőssel.
A kékszínű melltartóssal.
Nikotintól sárga ujjal.

Egy tisztáson a pihenőnél
a Vértes tanárnő
lefeküdt és szemét lehunyta
sok porzó között.

A pázsit tele virággal,
kékkel, pirossal, sárgával,
sok-sok földrajztanárnővel,
csupa lehunyt szeműekkel.

A szám tele dióízzel,
hűvös Lajosforrás-vízzel,
álmos földrajztanárnőkkel.
Csupa lehunyt szeműekkel.

2011.06.06. 15:08:40

@aehrenthal: Egy háromnapos osztálykirándulás minden egyes etapját pont ugyanilyen megfontolásból tettem meg szorosan K. Nóri nyomában...

Stronci 2011.06.06. 15:29:43

@muci: Kovács Béla amúgy testnevelő tanár volt, aki jó pár éve halt meg (a szemben lévő iskola tanára volt).Az emléktúra napjának estéjén a későn beérkezők ha autóval mennek innentől haza, még dudálnak 1-2 induláskor egymásnak... este 9-10 óra felé...
ave

mrbateman 2011.06.06. 15:32:02

@Brother Love:

Hiába minden földrajztanárnő qrva!:-)

1. év gimnázium 25 éves földrajztanárnő (brutál csöcsök, legalább is ruhán keresztül jól mutattak, súlyosan lengtek, ugyanakkor egy 25 éves feszességével hetykén....na mindegy hagyjuk) és egyben ofő.
5-6 fős lelkes ámátőr természetjáró fiatalemberrel járta hétvégente a Mecsek dimbes dombos, vadregényes, buja flórájú és faunájú vidékét, morfológiai szempontból vizsgálva a csodálatos képződményeket.
Teltek a hónapok gyűlt a sok osztálypénz, majd jött a május, amikor már igencsak felvillanyozva vártuk, h. bevessük magunkat az ősrengetegbe. Nem is volt kérdés, h. 10 napra elmegyünk bebearangolni minden zegét-zugát az Börzsönynek, kulcsosház, vaságyak, ÖKM és CICA magazin, csontig hatoló hidegvíz a zuhanyból, pottyantós wc. 17 fiú egyhangú igen szavazata állt szemben 15 lány egyhangú nem szavazatával szemben. Ez volt az a pont amióta makacsul hiszek a demokráciában!

Az alantas testi vágyakat leszámítva, önmagában a túrázás is qrva jó volt. No cigi, no pia (igény lett volna rá, de nem lehetett beszerezni) csak egészséges tiszta tudat, meg a természet, nagy röhögések, nagy barátságok (csajoknál piti áskálódások, naponta átrendeződő frontvonalak, a háborúkban meg az ügyes ember sok mindent meg tudott szerezni)

aehrenthal 2011.06.06. 17:12:33

@driopios: Nem, nem odáig nem mentünk. Az ofő tesitanár volt kaptunk volna két akkorát, ha bepróbálkozunk nála....

fzoli415 2011.06.06. 20:28:56

"Jegyezd meg: a magad eszét a máséért el ne add!"

Az erdő mélyén nyer értelmet az idős rokon bácsi bölcsessége (habár ő a háborúban szerezte), amikor az aktuális kisteljesítményű túrán egy-egy kéklábú (ezen lesírtam) szakállkirály az önjelölt térképészek magabiztosságával félkaréjban int a lehető legrosszabb 5 km-es kerülőirányba.

"A szint lefelé van az itineren, szóval arra", aha, helyes válasz: akkor sziasztok, majd ha futtok, akkor fél óra múlva utolértek. :)

Páréves túramúltunk fele sztorija ilyen terelőemberekről szól, még legutóbb is beszívtam egyet, amikor 25-nél ellanyhult a figyelmem, és átcsúszott a profilanalízisemen. "Hova? Az a hegyre megy! Émmá jártam itt! (kunc) hegyre... Magyaroszágon nincsenek is igazi hegyek. Ehehe!" Itt kurvára nincsenek jelzések fél km óta. "Ja igen? Minden út Rómába vezet, nem? Ehehe!" Utána kissé elborulhattam, mert a haverok úgy győzködtek, hogy ne vegyem már olyan komolyan.

A HHH-n kibukkant a susnyásból, lehetetlen szögből egy Gyurcsok-hasonmás hegylakó, nyomában billegő 15-20 fős vegyes korösszetételű, bőrcipős, izzadságtól elcsúszkált ruházatú, széldzsekis, derékra-vállra mackófelső csomózós csapattal. "Mit szólna a Társaság egy kis kocsmázáshoz?" kérdi hátra se nézve, mögüle kiforgó szemek "Mindegy csak üljünk már le végre"-nézéssel.

Ez duplán rossz, mert az urbán lakosokban felerősíti a tévhitet, hogy minden túrázó egy csővázas hippi, a Gyurcsok-áldozatok pedig szent fogadalmat tesznek rá, hogy aszfaltról többet le nem lépnek. Pedig ésszel kurvajó tud lenni...

Le kell menni a Moszkvára (modoros hühögés, kikacsintás Széééélkálmáááán tudod, Tarlós höhö térre), egy hétvégi reggel, és mind ott tömegelnek a lábszárvédők, és a Pizka által említett túratatát is rövid úton kiszúrod a barna vaxos bakkerra kihajtott fehér bordászoknival, faragott túrabottal, és 101% gumiszigetelő barna esőkabátban. (Közben lehet, bérelt helye van legidősebb és többszörös kategóriában a Mátrabérc örökranglistán.)

Én tisztelem becsülöm a fullnortfész cicagatyás ember képességét, nekem a képességeimnek megfelelően elég a 15C és 0K között hitelesített farmergatya a hülye színű cipzáras pulcsival. A félmagas csukát azt megvettem, ponty, télre kell.

De meg akik túlvásárolják magukat, és fejenként 3 túrabottal kapadoznak emelkedőn a képedbe, de másfél km-nél már a műzliszeletet tolják és kapnak a metálpiros termosz után, na azok is... az is hülye aki túrázik, meg az is, aki nem, csak én vagyok helikopter ;)

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2011.06.07. 01:55:35

Ha! Tolkien-tábor. Eleve isten háta mögötti erdő, faházak, külön épület! a kurva vizesblokk, élmény volt törülközőben rohangálni a szabadban, úgy tíz fok lehetett éjjelente. Egyik nap egy tábor nagy része (gyengélkedősöket kivéve) elment valami kirándulásra.

Én meg "meg vagyok fázva" ürüggyel maradtam, príma kis ebédet dobtunk össze frissen szerzett udvarlóval és fél délután aludtunk. (Tényleg meg voltam fázva, első nap után nem volt meleg víz.)

Már rég rájöttem, kutyagol a halál...

Sőt, a köcsög táborvezetők kitalálták a kötelező reggeli tornát hétkor. Hát baszod, én azért se mentem, ha már hétkor kell kelni (minek, mikor nyaralsz!), nekem csakis és kizárólag hideg víz kell, nem bohóckodás a harmatos fűben. Egyszer kivágtam két hülye arnori őrt reggel, akik ébreszteni jöttek, esti nagytanácson meg ők köptek be, de én nyertem, mert közöltem, hogy férfi létükre beléptek egy nők által lakott faházba, arról nem is beszélve, hogy csíra ember létükre inzultálni mertek egy tündét (völgyzugolyi csapatban voltam).

Mindenesetre soha többé nem megyek semmilyen táborba, és három csillagnál meg félpanziónál nem adom alább. Luxus nem kell, de meleg víz, rendes kaja és pókmentes szállás igen. Ja, és az se árt, ha nem kell éjjel parázni, hogy veszett rókák grasszálnak a tábor/vár körül.

Igen, utálom a magyar tolkieneseket és nekik köszönhetően a fandomot is otthagytam. Mielőtt megismertem, ócska Wagner-imitációnak tartottam. Most megint annak tartom. Amint otthagytam, még nagyobb Wagner-fan lettem.

2011.06.07. 07:38:04

Régebben üveges termoszok voltak (ezekben a mostaniakban már nincs üveg) Kis termoszban vittünk kávét, amit az ex hátizsákjának zsebébe tettem.

Eltörött.

Hát ezzel még olyan nagy baj nem történt, a kávé kifolyt bele a zsebbe, hát ez van, nincs ezzel gond, nem iszunk kávét.

Ellenben valahányszor mellé kerültem és elmentem a hátizsák mellett, megcsapott a kávé illat, valahányszor megcsapott, nyeltem eggyet. És ez így ment egész napon át. Végig jött velünk a kávé illat, időnként utólért, vagy csak úgy beleszaladtam, de gondoskodott rólam, hogy egész nap ne tudjam kiverni a fejemből.

Nem is szoktunk kávét vinni, most is csak azért, mert anyámtól kaptam egy kis termoszt, és azt gondoltam, hasznát veszem a túrán. Hát nem igazán jött össze.

Ottlaki Kababám 2011.06.07. 07:59:44

Ez a Gáborkás mondat nagyon kegyetlen. Nekem Brenner Józsefet juttatta eszembe.

Maga a poszt meg undorittou. Egyébként készülsz valahova, Tijbor, túra, útikönyv.

Stronci 2011.06.07. 08:58:53

hali
Krétán a Szamária szurdok: a hossza változó, egyik helyen 12 km írnak máshol 16 km, de olvastam 20 km-t is... Biztos nagyon szép de augusztusban nem mentem el túrázni.

mondjuk azért 3 napi eső után Szanazug-Szeged vízitúrán már a vodkát is melegítve kérem, nem hidegen. A poén amikor Békésdánfok körüli éjszakai szállásnál kiderül az egy horgász tanya (krimó már van, pozitív!),de tájvédelmi körzet ezért szúnyogirtás nincs...hálózsákon, vagy poló+pulóveren keresztül csípnek a dögök...

minket nem vittek ilyen túrákra, igaz vidéken azért elég kimenni udvarra, utcára...

amúgy miért modoros a pentagon, hexagon, octogon, decathlon sportszer üzlet?
ave

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.06.07. 10:13:49

@niyabinghi:
Azért, mert elkényeztetett pesti hülyegyerekek voltatok, akiknek gáz az erdei kirándulás. Minket vitt volna az osztályfőnökünk túrázni, de minket nem vitt, mert teféléd volt. A sok csökött, ha 2 lépést tenni kell, már sírnak.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.06.07. 10:20:41

@Zabalint: gondolom, nem szerették a nénit - legalábbis az utóbbi két mondatból így következtettem.

Amúgy igazad van: a pesti gyerekek csak a kutyaszaros Klauzál téren érzik jól magukat, a budaiak már királycsávók (mindennap hegyet másznak és siklóernyőznek) - na de a vidékiek a legtökösebbek. Vecsésen már mindennapos a kalandtúra, a nyíregyiek meg iskolába is túlélőkéssel járnak.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.06.07. 11:09:41

Osztályfőnökkel eltévedés alap, egyszer Szilvásváradról a vízeséstől indul felmentünk az Istállóskőre. Visszafele már nem volt egyszerű, eltévedtünk. Leszakadtak osztályrészek, Amikor később busszal mentek be Egerbe. Mi a főerők hősies küzdelemben kievickéltünk a rengetegből miután páran átvettük a térképet, meg az iránytűt.
Már kellett sötétedni amikor Bèlapátfalvára érkeztünk. Azért mentünk oda mert eredetileg is oda terveztük az ebédet, de vacsora lett belőle.
Emlékeim szerint még este elmentünk bulizni utána.
Az öreggel többször elkeveredtünk. A Bakonyban rossz útvonalon jöttünk le, a Szt. György hegyen nem találtuk a csúcsra vezető útvonalat. Általában, ha valaki át vette már jól ment.

borgir 2011.06.07. 12:10:46

@erid: Még így leírva is durva :) De hatvan nap szabim majdnem három év alatt van :D

@Frengi: Igen, inkább a vaddisznó, mint emberek, ez kétségtelen.

@Zabalint: Szerintem kár keverni Gizikét a gőzekével, tüdőgyulladást az erkélyen is tudok kapni ha bever az eső, ahhoz nem kell túrázni. Túrázni az élvezetért kéne menni.

@Stronci: Hja, Kóspallagon, Diósjenőn vagy Mátramindszenten például bármikor. De az ne legyen már túra, hogy kisétál vki a gátra horgászni... Nem azért, mert én a kisboltba is kocsival járok, hanem nekem ahhoz erdő és hegy is kell, hogy igazi túrahangulatom legyen. Nagy titkot gondolom nem árulok el azzal, hogy nem egy városunktól ezek sétatávolságra megtalálhatóak ám. :)

niyabinghi 2011.06.07. 12:39:06

@Zabalint:
Osztálykirándulásra mentünk, nem túlélőtáborba. Van, akinek a sárdagasztásról szól a túra, meg olyan is, akinek arról, hogy süt a nap, csicseregnek a madarak és szép környezetben sétálok. Nekem az utóbbiról ha már úgy döntök, elmegyek valamerre. Szerencsére nem sikerült egy életre megutáltatnia a természetet a tanárnőnek. Egyébként nem értem, hogy zuhogó esőben miért nem lehet azt mondani, hogy OK, akkor nem dagonyázni megyünk, hanem várost nézni?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.06.07. 12:42:55

@Modor Tibi: a nyíregyiek köztudottan szarfaszúak. A túlélőkés csak a budai hülyegyerekek szerint kell egy iskolába, ez nyilvánvalóan tévedés. Valójában a vasalt bakancs, a megfelelő társaság és fémipari műhelyből lopott, kihegyezett acéldarab (alias jelölőtű) is elég. Használatos még a kutyalánc ökölre tekerve, illetve a stihlfűrész-láncra kötött kulcscsomó. Késünk persze van, még nekünk tanároknak is, de azzal főleg szalonnát meg epershake-et eszünk.

Stronci 2011.06.07. 14:10:27

@borgir: bocs de szerintem 60 nap az naptári nap, a szabadságod viszont munkanap, tehát 22 nap szabi az kb 1 hónap naptári nap. Vannak itt nálam sokkal okosabbak, akik javítanak ha rosszul mondom.
ave

borgir 2011.06.07. 14:51:29

@Stronci: Teljesen igazad van, munkanappal számolva valahol 20-25 között lehet. Az is egy teljes év :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.06.08. 00:03:48

@Modor Tibi:
Nem arról van szó, hogy pesti, hanem arról, hogy ha 2 lépést meg kell tennie sárban, már leesik az ujjáról az aranygyűrű. Sok ilyet ismerek vidékről. Bár előbb-utóbb a fővárosba költöznek, mert szerintük vidéken nincsen semmi, persze ez alatt elsősorban a vásárlási lehetőségeket értik...

@niyabinghi:
Szóval ha sár van, akkor már csak szar lehet a túrázás, ugye?

"Egyébként nem értem, hogy zuhogó esőben miért nem lehet azt mondani, hogy OK, akkor nem dagonyázni megyünk, hanem várost nézni? "

Azért megjegyzem sarat írtál, esőt azt nem. De ettől még szégyen, amikor a diákok kényesebbek, mint a tanárnő, normális esetben ez az életkor miatt fordítva van.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.06.08. 00:46:50

@borgir:
"Szerintem kár keverni Gizikét a gőzekével, tüdőgyulladást az erkélyen is tudok kapni ha bever az eső, ahhoz nem kell túrázni. Túrázni az élvezetért kéne menni."

Persze, mert csak napsütésben, totál száraz talajon lehet élvezetes a túra, ugye?

Jesus Joker 2011.06.08. 05:19:03

Túrázni alapvetően jó. Ha belepofázak, az már kevésbé.

borgir 2011.06.08. 14:46:31

@Zabalint: Nem. De majd elmegy az, akinek az élvezet. Nem pedig szankcionáljuk (szülői, hiszti), ha másnak nem ugyanaz jelent élvezetet. Ha Schirilla György önszorgalomból tanítana, akkor mindenkinek át kéne úsznia a jeges Dunát, mert az valakinek élvezetes?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.06.08. 17:55:55

@borgir:
Ezzel csak az a baj, hogy egy gyereknek sok dolog újdonság lehet, ha mondjuk a szülei sosem vitték kiskorában túrázni, akkor lehet, hogy először az iskolában találkozik vele. Oké, a szankcionálás tényleg túlzás. Viszont mikor mondjuk egy középiskolai tanár szabadidejét arra áldozza, hogy megpróbálja bemutatni egy hobbiját a diákságnak, akkor nem úgy kellene hozzáállni a többségben, hogy túrázás, fúj, hú de uncsi, jaj sáros lesz a nadrágom, stb., főleg olyanoknak nem, akik előtte még nem is próbálták. Ez hozzáállás kérdése, akinek a pozitív hozzáállás után is szar lesz, az persze más kérdés.

"Ha Schirilla György önszorgalomból tanítana, akkor mindenkinek át kéne úsznia a jeges Dunát, mert az valakinek élvezetes? "

Itt viszont remélem érzed az óriási nagyságrendbeli különbséget.

sorica123 (törölt) 2011.06.08. 21:20:14

@Zabalint: amikor az osztály azon nyíg, hogy deiggéyntelen má a szállás. Nem sátor, nem tornaterem-hálózsák, de a nyavalygás mégis megy.
Amúgy a belepofázást, megideologizálást, folyamatos didaktikus helikopterségnyilvánítást ebben a témában is utálom, tehát a poszt főhősétől is kiváncsi lett a reggelim, hogy ki is az a Sorica.

borgir 2011.06.10. 15:17:38

@Zabalint: Egyébként benne van az írásban, hogy más tanárral elmentek vidáman túrázni. Ha valakikkel szeretnénk megszeretettetni a természetet, a túrázást, akkor nem hidegben sárt dagasztani kell elvinni, mert az akárki akármint mond, nagyon nem kellemes dolog. Aki csinálja, és igen én is csináltam, azért csinálja, mert nehéz. A világon mindent, így a túrázást is ésszel kell csinálni. Na ennek az ellenkezőjéről szól a poszt és a komment is.

Mondjuk nem tudom miért érvelek más helyett :)Mellesleg píszendláv. Felesleges modoroskodás nélkül vitázni :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.06.11. 00:15:49

@borgir:
Én ismerek egy ilyen modoros túravezetőt, igaz ő fakultatívan csinálja, de mégis rohadt sokan mennek abban az iskolában a túráira, pedig baromira lenéző azokkal, akik mondjuk nem bírják eléggé a strapát. Viszont nagyon szép helyekre viszi az embereket. Én sosem jártam abba az iskolába, bátyám ismerősének ajánlása útján egy Schneeberg túráján voltam, és zuhogott az eső, már reggel látható volt a rossz idő, szerinted ilyenkor le kellett volna mondani mindent, mert rossz időben élvezhetetlen? Mert nekem nagy élmény volt, és nem azért mert nehéz volt(voltam nehezebb túrán is, de nem a nehézség miatt megyek).

"Ha valakikkel szeretnénk megszeretettetni a természetet, a túrázást, akkor nem hidegben sárt dagasztani kell elvinni, mert az akárki akármint mond, nagyon nem kellemes dolog. Aki csinálja, és igen én is csináltam, azért csinálja, mert nehéz."

Egy túrán szerintem az időjárás egyetlen tényező a sok közül, és ebben az idézetben az utolsó mondatod tévedés, én rossz időben is a túrázást, azon belül a látnivalókat is élvezem, nem pedig mert mazochista lennék. Éppen ezért sosem mennék el pl. a "Hid túl messze van..." nevű teljesítménytúrára, de Kinizsi 100-ast viszont tervezem.

csodalámpa 2011.06.12. 21:22:35

@nyuszy: az erdőben, főleg a tájvédelmi körzeteken belül autóval kiránduló ......nak legszívesebben az utastérbe vezetném a kipufogócsövet, hogy az legyen az utolsó utuk. :)

Intizar 2011.06.12. 22:52:20

@csodalámpa: Hallott-e már az "irónia" nevezetű retorikai alakzatról? Mert szerintem a hozzászólásban ez nyilatkozott meg. Modoroson nem ritka.

borgir 2011.06.14. 22:17:52

@Zabalint: A fakultatív szerintem igen lényeges. És semmi esetre sem szabad lefújni, ha van ember hozzá. Nem arra gondoltam, hogy rossz időben egyáltalán nem élvezet, hanem kevesebb embernek élvezet. Engem mondjuk kevésbé zavar.

A nehézséggel kapcsolatban pedig, mondtam én olyat, hogy nem élvezem? :) A kettő nálam nem zárja ki egymást, illetve nem arra gondoltam, hogy ki kellene. Nem is annyira a mazochizmus, inkább a kihívás mozgat ilyen esetekben.

bontottcsirke 2013.01.02. 20:36:42

Legrémisztőbb mondatok:

1. Itt átvágunk és ott is vagyunk
2. A térképen itt vagyunk
3. Tegnap frissítettem a térképet nyugi
4. Feltöltöttem az elemeket
5. Majd ott van egy forrás veszünk vizet
6. Ez a bakancs német, mindent kibír
7. Ez a membrán sosem ázik át
8. Nem kell aláöltöznöd ez szélálló
9. Ne hozz annyi szendvicset/vizet lesz ott kisbolt
10. Tegnap néztem a menetrendet egy a busz jár

Bartoki 2014.01.19. 22:55:31

"ahogy megérkeztünk a táborhelyre 15 órányi erőltetett menet után, pihenés helyett mindenkinek azonnal feladatokat osztogattam? Ott aztán nem volt üldögélés egy percig sem. Nyomás tűzifáért, hagymát aprítani, húst vágni, nyársat faragni, cipekedni, árkot ásni, sátrat verni!"

:))

Ez a modoros, önjelölt törzsfőnök túravezető a Bëlga életműben is meg van énekelve:

Bëlga - Bükk:

www.youtube.com/watch?v=CrnNTrce83k

"Attila, légy szíves, eredj a közelbe
És hozzál száraz fát
Mónika, légy szíves, szaladj a sátorba
És hozzál szalonnát"
...
"Gyula, ha már ott vagy vágjál fát,
De kérd el a Pista bától a baltát
Meg hozzátok ki a kemping asztalt...
Morzsi! Mit csinálsz?! ...Pofán ba..."

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.01.21. 20:14:54

@Bartoki: milyen igaza van! Ha mindenki csak ülne a nyelvével a szájában sose lenne vacsora.
süti beállítások módosítása