Horváthország vs. Balaton

2011/06/02. - írta: Modor Tibi

Nézem ezt a kampányt meg az összes többi szánalmas reklámot, próbálkozást: "Itthon otthon van", "Jöjjön a Balatonra", "Élvezze velünk a magyar tengert" - nem tudom, hogy sírjak-e vagy röhögjek. 

Magyar Túrizmus Zrt? Itt is valaki megint jól járt. Persze pont mi nem. Erre bezzeg van pénz! A magyar tenger? Badacsony, Aranyhíd, Aranypart, Ezüstpart, össznépi lavór, magyarosch, népiesch, Piroschka, Zimmer Feri, ócska, savanyú, cudar lőrék, lehúzás, tahó emberek - így múlik el a világ dicsősége.

Pedig megvolt az esélyünk, hogy megfogjuk magunknak ezeket az embereket: az átkosban milliók jártak ide - az NSZK-sok itt találkoztak az NDK-sokkal mindig, a többieknek meg privilégium volt, ha jöhettek. De sajnos a tipikus magyar kapzsiság, harácsolás itt is azonnal előjött: mind egy nyáron akart meggazdagodni. Tudod mit? Sikerült is sokaknak - csak éppen hosszú távra nem terveztek. Azt hitték, minden örökké tart.

A rövidlátó, csökött agyukkal képtelenek voltak előre gondolkozni: nem csoda, hogy mára kong az egész vízpart meg a környező falvak az ürességtől. Ember sehol, látogató sehol, az éttermekben a csendes légyzümmögést csak a hangedlit himbáló személyzet anyázása töri meg - ha egy turista is betéved, az tuti romlott, zsírban tocsogó maradékot kap feketére sütve, abból is keveset. A desszert visszadarált süteményből készült somlói meg puncstorta - a hortobágyi és a bolonyai pedig a heti maradék húsok újraértelmezve. A siófoki korzón minden este ezernyi bodzázós vonul és erőt demonstrál, az utcán rendőröket lőnek le, az M7-es mint egy alsórendű, futóhomokos dűlőút, a bazársorok tele gagyival, az ABC-kben minden négyszer annyi, mint a fővárosban, a tó maga pedig egy elmocsarasodott, elbusásodott, iszapos-büdös pocsolya tele gyomhallal, rothadó angolnával. Ki az az épeszű ember, aki egy ilyen vízbe belemerészkedik? Még szép, hogy senki.

Mi már tizenöt éve kizárólag Horváthországban nyaralunk a családdal, bár mostanában sokat kacérkodunk a bolgár, román és a montenegrói tengerpartokkal is, mert csak jókat hallottunk felőlük.

Idefigyelj: az Adria az alig van messzebb, mint a Balaton. A Balaton kb. félúton van csak az autópályán, kb. öt óra alatt lazán lent vagyunk. Az emberek hozzáállása gyökeresen eltérő a mienkétől: már a határon ásványvizet és Zágráb-térképet, brosúrákat osztogatnak a görkorcsolyás hoszteszek - gondoskodnak arról, hogy profi, meleg fogadtatásban részesítsék az odaérkező látogatót. Ők tudják, hogy a fizető vendéget kutyakötelességük megbecsülni és kinyalni a seggét! És én megnézem, hol hagyom ott a pénzemet. A Horváth tengerparton minden ötödannyiba kerül, mint a Balatonnál, mindenki tökéletesen, folyékonyan beszél angolul, németül, olaszul, szerbül - de a kedvünkért még magyarul is rengetegen megtanultak! Itthon meg? A tornasor legvégén kullogunk 0,8 nyelv/fővel!

Gyönyörű, kavicsos-homokos tengerpart, a víz édes és kristálytiszta: a tíz méter mélyen lévő tengeri csillagot is tökéletesen látni a stégről! Itthon már csak monszun van vagy 10 fokok nyáron is - ott meg? A horvátoknak nincs szava az esőre! Ellenben a melegre, forróságra 43 különböző szinonimát számoltak össze... erre varrjál gombot.

Ott akkora közbiztonság van, hogy még az autókat se zárják: simán otthagyják a parkolóban letekert ablakkal. Az emberek vidámak, jólöltözöttek, a lányok gyönyörűek, a férfiak vékonyak, sportosak. Minket, magyarokat pedig imádnak - bizony, a mai napig se felejtették el, hogy támogattuk őket a háborúban. Brankó - kedvenc kocsmárosom - amikor először meghallotta, hogy Magyarországról jöttem, tökéletesen elénekelte a Himnusz összes versszakát, majd a végén hármat lőtt a levegőbe és felkiáltott: "Isten, áldd meg a magyart, éljen Puskás, hajrá, Fradi!" Aznap este nem engedte, hogy fizessünk, a lányaival pedig azt csináltunk, amit akartunk. Ilyen ez a híres dalmát vendégszeretet!

A konyhájuk csodálatos - alig öt kunáért az egész családot bőségesen megebédeltettem a legkülönlegesebb tengeri herkentyűkkel, de seperc alatt rittyentenek akár rántott húst is, ha valaki esetleg finnyásabb lenne. Ebbe belefért még három Zlatorog (a legjobb sör, veri az összes németet!), a gyerekeknek a jéghideg, finom kóla (még a kólájuk is jobb!), az Asszonynak a Malibu, és még bőkezűen jattoltam is belőle. Ezek után ki az a hülye, aki a Balatonon nyaral? Mi már tizenöt éve a jól bejáratott helyekre megyünk - a vendéglős meg a házinéni is haptákban áll, puszival fogad minket, ha arra járunk. Ez szerinted itthon hol lehetne elképzelhető? Hát persze, hogy sehol. Itt - miután a vendéget megalázták és lehúzták, még utána is köpnek.

Ott a rendőr? Tiszteleg, tökéletesen perfekt angolsággal, mosolyogva igazít útba - itthon meg magyarul se tud rendesen, de azonnal megbírságolja a külföldit. Ahhoz van esze. Ott még tényleg szolgálnak és védenek. A tömegközlekedésük tizedannyiba kerül, mint a budapesti, 67 kilométer metróvonal Zágrábban és Splitben is, csövest nem látsz, a buszok pontosan közlekednek és naponta takarítják a selyem- és kelmeüléseket is. Volt még itthon a 90-es években, hogy befizettem a családot vízicsúszdázni vagy vízibiciklire. Otthagytam akkor valami ötezer forintot. Ezzel szemben az Adrián két hétre főzőfülkés, hálószobás-tévés vitorlást adnak potom kétezer forintnak megfelelő kunáért. Ugye nem mindegy?

Ezek után minden hazai vendéglátós megnézheti, hogy mikor hagyom náluk a pénzemet. Bekaphatja az összes haszonleső féreg. Nah, itt a girosz. Köszi, Erkán.

270 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FOMA 2011.06.02. 21:11:18

Én nagyon kedvelem Horvátországot (Horváthországot nem, mert olyan nincs), de ez az iromány tömény baromság. Amúgy meg egyáltalán nem olcsóbb az Adria a Balatonnál, sőt. A Balatont is szeretem, azt másért, mint a Jadrant.

Živjeli!:-)

2011.06.02. 21:14:47

@driopios: az meg még nagyobb gáz, hogy van aki figyelmezteti arra a kommentelőket, hogy gáz hogy figyelmeztetik arra a kommentelőket, hogy hová írnak...hmmm, most kicsit belebonyolódtam :D

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.06.02. 21:17:40

@Szocio Pata (kikvogymukblog): Az. Mingyá jönnek a turboszerb trollok.

Én panaszt szeretnék tenni. Mikor én voltam Kroáciában, nem hogy egy fia görkoris hostess nem volt a határon, de még ótópálya se. Vidultunk, hogy épp előtte évben cseréltük le a tisztes korú warbicseket, mert nem bírta volna azokat a hegyi kaptatókat. Jah, és ha már útbaigazítás: szóltak, maradjunk főútvonalon, mert különben könnyen átmehetünk aknászba, megtalálva 1-2 ottfelejtett talajmenti petárdát. De cserébe, én még úgy láttam a makarskai partszakaszt, ahogy azóta senkifia.

A Tyne folyó déli partja 2011.06.02. 21:19:51

@Jozeph Pelikahn: és ez miért is a Balaton hibája? pechetek volt, megtörténhetett volna máshol is. amúgy meg, egyáltalán nem jellemző, hogy 10 napig folyamatosan essen az eső. mondom, pechetek volt.

hagymásbab85 2011.06.02. 21:26:21

Fizetett hirdetés, nem kell túllihegni.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.06.02. 21:28:45

@Kurtz ezredes: Jugoszláv Népköztársaság.... vagy újra a Szerb-Horvát-Szlovén Királyságra gyúrnak?

A Tyne folyó déli partja 2011.06.02. 21:29:18

jut eszembe még a fentihez, ogy pl. kolléganőm pár éve a bolgár tengerparton volt két hetet, júliusban, és végig esett az eső és hideg volt. pechjük volt, nem azért volt, mert tenger, vagy nem.

2011.06.02. 21:34:51

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): én úgy voltam egyszer a Balatonon tíz napot, hogy minden második napon esett. Akkor csináltuk a kultúrprogramokat...

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.06.02. 21:40:57

@Dzsoni Kráncs: Én reggel arra ébredtem, hogy a cseh kisebbségi bekapcsolja a mulatós zenét felettünk. Délre már karaokera itta magát, du. már a cseh Megasztár selejtezőre edzett keményen. Bár határozottan csökkentette az inger pusztítását, h egy mukkot se értettem belőle.
Meg amúgy is. Esőnapon a tengerben lubickoltam, kánikulában a környéket jártam.

A Tyne folyó déli partja 2011.06.02. 21:42:06

@Hadrian77: na ugye, azt is lehet.
Balatoni nyaralásról én meg nem tudok nyilatkozni, soha nem "nyaraltam" ott:)

Mitya Ivanov 2011.06.02. 21:42:21

@Ernoke: akkor máshogy mondom. Olyat sem szokás csinálni, hogy bemegyek az OBI-ba, majd körülnézek, és azt mondom, hogy mekkora egy szar ez a bolt, itt még kenyeret sem lehet kapni, ide se jövök többet:)

riado 2011.06.02. 21:43:35

Vicces poszt!
Nyilvan az egesz egy nagy tulzas!Jot nevettem es remelem hogy iden nyaron tenyleg 5kuna lesz minden!:)

jjoey 2011.06.02. 21:45:37

szerintem te minimálos opelasztrával járó ember vagy, "15 éve nyaralunk", gondolom amikor a vekni kenyér 600ft volt a horvátoknál, vitted nagykanizsáról a 10 veknit, aztán zárazon is azt régtad, gyümölcsöt meg a gyerek akkor kapott, ha szülinapja volt.
megnézed mire költöd, naná, mert nincs.

nem mintha a balaton annyira jó lenne, de május vége és szeptember eleje között menj le és nézd meg mi megy ott.

lényeg, amig te a horvátoknál nyaralsz, nem ott vagy, ahol én. és ez jó!

yenoee 2011.06.02. 21:46:09

Elolvastam a kommenteket.
Hát, én ezt nem hiszem...
:D

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2011.06.02. 21:51:05

Vízpart... eh, csak lusták mennek vízpartra! Mondjuk nekem itt a Fertő pár kilométerre, vízért nem utazom sehová. Ha megyek, történelmi városokat akarok látni meg vad hegyeket. Tízévesen nagy dolog volt a tenger, először. De két hétig a tengerparton dögleni? Pláne van, aki a világ túlsó végére megy ugyanezért, némi fűszoknyás macákkal dúsítva?
Mondjuk elismerem, hogy gyűlölöm az erős napfényt és soha nem voltam képes napozni. Nemcsak egészségtelen, unalmas is. Ha már muszáj strandra menni, megkeresem a legárnyasabb helyet és a víz meg aközött ingázom, megfelelő mennyiségű krimivel felszerelve. Harmincöt fok felett mást nem vesz be a fejem.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.06.02. 21:51:55

@altoid: Nőknek meg ajánlott Jamaica hasonló célból. 3 millió német nyugdíjas néne nem tévedhet.

biohazard 2011.06.02. 22:01:35

...és bazmeg ezek nemhogy szavazhatnak, de szaporodhatnak is.

Jokerpofa 2011.06.02. 22:10:26

@biohazard: legbelul azert sirok ezen

666E 2011.06.02. 22:36:10

a poszoló ugye ironizál de félreérthetik egyes kommentelők. de a komolynak látszó hozzászólásokat is félreérthetik más kommentelők akik a felvilágosodás fényét halucinálják maguk köré de valójában maguk is csupán sötét ködben matatnak.

meg kell jegyezzem szigorúan csak az egyensúlyra való törekvés nevében, hogy a modoros ám iróniamentes kommentelőket ócsárolni, önnön felsőbbségünket fitogtatva még az ilyen kommenteknél is durvamód modorosabb..
mi derül ebből ki? hogy, ezek szerint csupán csak kevesen képesek ama ezen a vidéken valamiért igen ritka képességre, hogy egyes szám első személyben bohóckodjanak, azaz magukon nevessenek.

matteoo 2011.06.02. 22:49:32

@666E: "meg kell jegyezzem szigorúan csak az egyensúlyra való törekvés nevében, hogy a modoros ám iróniamentes kommentelőket ócsárolni, önnön felsőbbségünket fitogtatva még az ilyen kommenteknél is durvamód modorosabb.."

az iróniamentes kommentelők nem feltétlenül modorosak, max annyi a helyzet, hogy nem esik le nekik, hogy mi a cikk lényege, és hülyeségeket írnak. de őket ócsárolni mitől lenne modoros? soha nem értettem az ilyesmi kérdéseket, hogy "modorost kiáltani nem a legnagyobb modorosság?". nem, nem az. mitől lenne az? ebből meg csak arra tudok következtetni, hogy neked sem esett még le egészen a modoros szó definíciója, vagy a blog lényege. én pedig most ugye fitogtatom az önnön felsőbbrendűségemet azzal, hogy oltalak. de ettől én még nem leszek modoros.

666E 2011.06.02. 23:08:00

@matteoo: neked meg az nem esett le amit írtam.
számtalan poszt után születtek miniposztok a kommentek között. szerintem sok született itt is hasonló indíttatásból.
csak páran meg ezeket veszik túl komolyan.. pont úgy mint mások a magát a posztot. csupán azért mert ahhoz hasonlóan pár hozászólás is E/E-ben van.. ez volt a mondandóm lényege, éééééérted mááár?

emellett... tényleg, még az is modoros aki viszont azokra szól akik ugye őszintén tévúton járnak. ők többnyire most járnak először itt, nem egyenlő feltételekkel indulnak és ezzel nem szép visszaélni. kicsit keselyű-magatartás. túl magas labda ahhoz, hogy a jobbja leüsse.
nem elegáns.
(ugyanakkor biztos vagyok, hogy korábbi posztok hősei ugyanúgy azonnal kigúnyolná őket itteniekhez hasonlóan mert ugye ŐK A BEAVATOTTAK, NÁLUK AZ IGAZSÁG ÖRÖK FÉNYÉVEL VAKÍTÓ FÁKLYA!! ami egyeseket már el is vakított..

további szép estét

Gugyerák Lalyos 2011.06.02. 23:31:21

Nekem az Omszki-tó a Balaton.

A Tyne folyó déli partja 2011.06.02. 23:34:00

@Donna Anna: vízért én se utazom, nekem is ott volt/van pár kilométerre. azért nem voltam a Balatonon soha nyaralni:) merthogy én egész évben ott nyaraltam.

matteoo 2011.06.02. 23:51:16

@666E: nem értek egyet azzal sem, hogy a hülye kommentelőket oltani magas labda lenne, nem kell modorosblog-törzsolvasónak lenni ahhoz, hogy valaki észrevegye egy cikkben az iróniát. de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy még mindig nem válaszoltál arra, hogy ez a "keselyű-magatartás" mitől lenne modoros. oké, tartsd kreténségnek, vagy mondd rá, hogy nem elegáns, de azt ne hogy modoros, mert nem az. nem akarok én kötekedni, csak ezt a kis fogalomzavart szerettem volna tisztázni. mielőtt válaszolsz csekkold még egyszer a modoros szó definícióját.

pseudoo 2011.06.02. 23:53:54

@Modor Thibi(!): jesszumpepi, mikor szoktak ide az értetlen arcok? Lassan 30 fölött jár azon kommentelők száma, akik frankón nincsenek képben és ezt vérkomolyan nyelik....remélem Te is zokogsz, nem csak én :D

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.06.03. 00:22:02

Nos, én vagyok az élő bizonyíték rá, hogy az ember a rozmártól származik. Egyrészt a testalkatom okán, másrészt pedig mert nyaranta egy-két hetet horvát tengerparton valami fapados apartmanban töltök, két óra víz, félóra parton melegedés váltásban.

sanya18 2011.06.03. 00:39:21

Nekem a Balaton a Riviéra

sanya18 2011.06.03. 00:56:46

@altoid: Nekem a Gellért-hegy a Himalája!

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.06.03. 04:02:03

Az én feleségem Horváth, tehát létezik ilyen náció. Szóval Horváthország is valós állam. :)

Tengert még nem láttam, de a Balatonra rendszeresen lejárok úszni otthon. Általában este szoktam, mert akkor nincs kánikula, meg "nyárimádók" tömegei és könnyeben leteszem a törölközőmet.
Egy komoly veszély van ilyenkor: a piti tolvajok akik lenyúlják a táskákat, pénztárcákat. Egyszer nyaraltunk a tó másik oldalán (északi parti a délire megy nyaralni, hogy legyen némi változatosság). Vittünk némi "aprót" estefele a strandra, hátha fizetős még, de már nem volt, de valaki pénztárcát is hozott nagyobb pénzzel, mert nem volt kisebb nála. Mondanom sem kell kirámoltak bennünket (Tőlem egy 500-ast vittek el, a pénztárcámat a nyaralóban hagytam.). Végigpáztáztuk a partot, kukákat és a tárcákat, bankártyákat megtaláltuk, a kp-t persze nem. Ment a feljelentés: tettes ismeretlen.
Azóta, ha lemegyek, csak a fürdőruha, tiszta ruha, törölköző, táska van nálam, a többit az autóban hagyom elzárva. Szerencsére a strand 18:00 után bezár, ami azt jelenti nem szednek pénzt, szabad stranddá válik.
Természetesen a posztot fogtam, de nem tehetek róla az emlékek ilyenkor megrohannak.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.06.03. 06:30:07

én a velencei tóban is elvagyok, és olyan jó a vize is, lágyan simogató

Fearzone 2011.06.03. 06:54:27

@Hadrian77: Kultúrprogram? Irgalmatlan bebaszás vagy társasjáték? :)

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.06.03. 07:04:18

@neccharisnyás útonálló:
Turbószerb trollok? Olyat én még nem láttam.
Bár lehet, hogy nem a megfelelő blogokon mozgok.

;)

2011.06.03. 08:04:39

@Fearzone: a kettő keveréke, ki esik le előbb részegen a környező várak valamelyikének faláról:)

2011.06.03. 08:10:34

A poszt nálam biztos, hogy az első 10-ben van, kidolgozott, alapos, szellemes - már ezen halálra röhögtem magam.

A funkcionális analfabéta trollok teljesítménye viszonyt - szerintem - egyértelműen most a legszórakoztatóbb.

Tudomásul kell venni, hogy rengeteg ember van, akinek a humor kizárólag a fingás-szarás-fütyi-puci jellegű, amerikaipite szintű malackodást jelenti, képetlen felfogni az iróniát, de ez végül is nem baj, mert mi jót mulathatunk rajtuk.

biohazard 2011.06.03. 08:55:16

@666E: Magam sem vagyok törzstag itt, de fentebb már kiemeltem pár szövegrészt a posztból, amelyek elolvasása után lehetetlen - legalábbis eddig ezt hittem - komolyan venni az összehasonlítást. Szép, és karakán dolog védeni a gyengébbet, de attól a tény tény marad: kell egy minimális értelmi szint a felismeréshez.

Fearzone 2011.06.03. 09:01:25

@Brother Love: Meg sem nézek altesti humorra épülő amerikaipite szintű filmet. Valahogy nekem az nem vicces.

summerstorm 2011.06.03. 09:07:39

Az jutott eszembe, hogy "Nekem a Balaton a rivijéééééraaaa :)))"....

köszi a kommenteket így péntek reggelre...
bevallom őszintén én már túl vagyok azon, hogy ezen sírni akarjak... én már csak röhögök :D

kedves kommentelők...
ha csak az előző két kommentet elolvassátok, általában abban is benne van, hogy NEM KOMOLY AZ ÍRÁS....MERT EZ A MODOROSBLOOOOG...
:DD

Ernoke 2011.06.03. 09:10:35

@Mitya Ivanov: még mindig nem értem, mit akarsz mondani. kérlek, mutasd meg, hol mondtam olyat, h a balaton szar.

summerstorm 2011.06.03. 09:17:30

@sanya18: @altoid:

jaj ezt a 4-et még köszi... :)
ezen már áttekertem :)))))))
jaj isteneeeem :DDDDDDDDDDDD

sanya18 2011.06.03. 09:20:50

@mooon:):

bármikor! Még fagyizni is elvinnélek Siofókon akár ezeröt per gombócért is! :D

Mitya Ivanov 2011.06.03. 09:41:41

@Ernoke: nem mondtam, hogy mondtad, csak mérlegre tetted a kettőt és horváthot hoztad ki győztesnek, miközben a kettőt szerintem nem lehet összehasonlítani. A példám erre vonatkozott, ebbeb szerepelt csak a "szar"

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.06.03. 10:06:21

Háhhá, úúúúristen, mennyi hülye kommentelő, te jó ég! Mivel még nem írta senki, ezért leírom, hogy nézzetek már körül, hogy HOL vagytok :-)))

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.06.03. 10:36:10

Nagyon jó poszt. Amúgy nem veszem komolyan, de azért leírom a véleményemet:
Az a helyzet, hogy a 80-as években és a 90-es évek elején nagy tömeg látogatta a Balatont. Ezeknek jelentős része ma a tengerpartra jár, és hangsúlyozza, hogy mennyivel jobb, sőt hogy anyagilag is jobban jön ki. Szerintem ebben a hozzáállásban sok minden benne van. Egyrészt, hogy amikor még nagy volt a forgalom a Balatonnál, sokkal inkább megtehették, hogy lehúzták a vendéget, és sokkal szarabb is volt ott lenni a tömeg miatt. Most, hogy kevesebb ember nyaral ott(mondjuk még így is túl sok!), sokkal kellemesebb hely lett. A másik, hogy általában a szezont hasonlítják össze a fazonnal, tehát horvát olcsó szállót balatoni luxusszállóval, így persze hogy Horvátország olcsóbban kijön. Ráadásul azt látom, hogy a kognitív disszonancia miatt aki modoros Horvátországban nyaraló, az a kedvenc helyén sokkal kevésbé veszi észre a lehúzásokat, mint máshol.

Amúgy azzal egyetértek, hogy más egy édesvizű tónál, meg a tengernél nyaralni, ezért az összehasonlítás alaptalan, mindkettőnek meg vannak az előnyei és a hátrányai. Én személy szerint az olyan helyeket szeretem, ahol túrázni is lehet.

Ernoke 2011.06.03. 10:41:34

@Mitya Ivanov: szerintem ugyanaz a kategória, ezért össze lehet hasonlítani, de inkább hagyjuk, béke.:)

mrbateman 2011.06.03. 10:42:58

@Modor Tibi:
Ja-ja persze most mosakszol, h. poén mi?

Hol kajálsz te meg egy 4 tagú családdal 5 Kunaért???

Én szerintem te egy fizetett provokátor vagy, akit a horváthok küldtek, h. lejárasd a mi szép Balatonunkat! Vagy egy Turizmus Zrt.-től frissen kirúgott szadesz káder, aki most bosszút áll!

(kedvencem az volt, aki önérzetesen jelezte, h. a bolonyai az igazából bolognai)

Jó volt a poszt, egy hasonló minőségűt még kellene tolni így pénteken, h. hétvégén is lehessen röhögni!

Mitya Ivanov 2011.06.03. 10:59:37

@Ernoke: béke persze, meg vizipipa, makelove not war (if you want to be a hippy, make a flower on your pippy),
de akkor sem ugyanaz a kategória és mint ilyeneket nem lehet összehasonlítani. ebből nem engedek úgysem.

Nadiposzi (törölt) 2011.06.03. 11:13:56

Pénzt és fáradságot nem kímélve elutazni valahová, hogy áztasd magad, mekkora ostobaság.
A benzin árából simán kijön egy felfújható medence, a szállásra költött pénzből veszek 10-20 rekesz sört, körbe rakom vele a medencémet, meg beszerzek még egy ilyen vízálló Playboy-babakönyv kiadást, oszt csajok is vannak. A törtető, buta emberek meg bizonygassák egymásnak, hogy a Balaton, vagy a tenger. Most nem mindegy, hogy egy kagyló vágja el a talpad, vagy egy kibaszod medúza nyakára lépsz rá? (Ami csíp)

mrbateman 2011.06.03. 11:25:58

@Nadiposzi:
Na erről van itten szó, így ráadásul a pörköltöt is olyan racsinálja az asszony, amilyet szeretek, és mivel ő hozza ki nekem így jattot sem kell adnom a bunkó pincérjének, aki esetleg még magyarul sem tud.

Arról nem si beszélve, h. a 10-20 tekesz sört visszaváltod, akkor nayralás után, kipihenve dagadó buxával térhetsz vissza a hétköznapokba.

Utazzon csak a sok hülye! Mi is voltunk a feleségemmel görögbe még az IBUSZ-al, kétszer 24 órás buszút, abba a dögmelegbe kutyagolni a Metaforáknál, meg felmászni a Propoliszohoz, h. ott a sok hülye nézegesse a csupasz köveket, meg ott botladozzon a romoknál,...na nem! Mondtam is az asszonynak, h. soha többet nem megyek ilyen szar helyer, ahol ennyit kell mászkálni. Inkább maradunk otthon!

Möff CAT a Torcsvúdos gyerek 2011.06.03. 11:31:43

"Amúgy meg, ha már megemlítetted, a romantika terén is van mit behozni a "magyar tengernek"!!! Balatoni naplemente??? Viccelsz, apám?!? Horvátban kérlekszépen még a naplemente is sokkal jobb, érted, valahogy biztos az, hogy ugye a kristálytiszta tengerbe tükröződik bele, de teljesen lemegy, érted és egészen fentről, nem csak ilyen sittysutty beleesik a pocsolyába, mint itthon! Érted, ott öt órán keresztül megy le a Nap, vágod, na AZ romantika, apám, nem ez a héttől tízig, mint a mozielőadás, pfff...
Ülsz érted az étteremben, ilyen kockás abrosz van, vágod, mintegy óbaudai kiskocsmában, csak ez sokkal jobb, fogod az asszony kezét és nézitek a naplementét, s amíg kihozzák az isteni sradgrstranickát (ez egy olyan kecskesajttal és kecsketúróval töltött kecskegyomor, kecskeszalonnával megspékelve, állítom neked, hogy a legjobb horvát kaja, de tudni kell, hol kéred, mert nem mindenhol csinálják jól, majd megadom a tuti címet) addig a rádióból finoman érzelmesen szól valami horvát szerelmes népdal, de olyan, érted, hogy megfacsarodik a szíved belé...
Na EZ romantika, nem a Palace diszkóba a Sterbinszki, apám!"

Nadiposzi (törölt) 2011.06.03. 11:35:28

@mrbateman:
Úgy, úgy. Jól mondod. A Meteóráknál az egyik ilyen szerzetes úgy, de úgy nézte az asszonyt, hogy az asszondta, tisztára mint a Ricsárd Kléjderman a tövismadarakból. Na akkor egy kicsit morcos is lettem nem is viszem sehová, nekem ne nézegessék csakúgy ha egyszer az én nevemre van írva, nem?
Azér egy korábbi komment kapcsán megjegyezném, hogy ne keverd össze az egyetemeket (bolognai rendszer, ugye) meg a tésztákat. (Bolonyai, ugye.) Mert az egyik egy olasz városról, a másik egy híres szakácsról, a Benke Laci bácsi mesteréről, Bolonyai Pistabácsiról kapta a nevét.

mrbateman 2011.06.03. 12:05:04

Ne is mond, és ennek a testvére - amúgy buzik voltak mind a ketten, tudtad?, állítólag az apjuk gyerekkorukba..., na mindegy ne menjünk bele - Csemberland Ricsárd, az de milyen szépen zongorázik, meg is vettem múltkor az asszonynak karácsonyra (le volt akciózva a madarasteskóba,...hát mit kapsz ma 500 forintér?, hát még a tok is többet ér), megkapta a cd lemezt meg kapott még egy nagy flakon hajlakkot, hát úgy sírt mint a záporeső. Szépen élümnk na!

Bolonyai Pista??? Volt valamikor egy ilyen kollegám még a kettes építőknél, a világ egere volt, annyit ivott, hogy olyat én még azóta sem láttam, pedig amúgy jó sofőr volt! De hogy egyetemet neveztek volna el róla azt nem hiszem!

dear plastic 2011.06.03. 12:07:44

nem is igaz ami ide van írva, mert egy csomó horvát nyaralóhelyen egyetlen borzalmas étterem van és sutyerákság meg unexpert szolgáltatók ugyanúgy, viszont a környezet meg még nem romlott el, szóval még mindig jobban megéri

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.06.03. 12:11:41

rokuci.blog.hu/2011/06/02/o_sem

"A tenger nem édes, hanem sós és 5 Kn-ért max egy gombóc fagyit kapsz"

Nadiposzi (törölt) 2011.06.03. 12:20:49

@mrbateman:
Kár hogy Jimmy koncertre már nem mehetünk soha, hejj az a hang. (A Ricsárdokról ugrott be, ne is kérdezd.) Hogy azóta sincsenek hozzáfoghatók.
Na iszok egy sört a Bolonyai Pityura, a horváthokra és a plattenzére, remélem a köv. poszt legalább ilyen felkavaró lesz, ha már nyaralni nem járok, de minek is ha a modorosblog elém hordja a nagyvilágot.
@Modor Tibi:
Jó kis blog az. Tudom, mindig szarul esik, ha megcáfolják a posztjaidat, de néha te is beláthatod, ha tévedsz.

2011.06.03. 12:35:15

ez az egész: hova menjünk nyaralni téma akkora faszság.

Én évekig a Tiszára jártam evezni, a felszerelésem, a saját kenum árából bőven mehettem volna törökbeeeee, görögbeeeeeeeee, de ha én evezni szerettem, a saját sátramban, a saját hálózsákomban aludni.

Mindenki húzta a száját, ja, csak oda? Én nem tettem senkinek kötelezővé, de az én pénzemből, az én időben hagy csináljak már amit akarok, és ne azt ami az elvárás egy magam korabeli családanyától.

2011.06.03. 13:27:49

@Modor Tibi: a hülyeség terjedési sebessége..:)
lassan jön az Orson Welles Világok harca effektus:) Szerintem hétfőn bekérik a magyar nagykövetet és a két ország jegyzékeket küldözget egymásnak, majd fegyveres határvillongások után az ENSZ BT felhívására kibékülünk. Mindez a poszt miatt...:)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.06.03. 13:30:23

@bikmakk: :-))) Hát ez lehet a helyzet. ;)

Tényleg, a Magas-Tátrát "dícsérte" már itt valaki? Hát komolyan mondom, 8 Michelin csillagot megér az a hely. A végtelen, buja erdőségek, a Kínából importált szuperszonikus sebességű mágnesvasút -hogy a franciák sózva nyelik le a TGV jegyeiket-, egymást érik a 6-8 csillagos luxusszállodák, fejenként 5 presidential suite-tal. És ne feledkezzünk meg a helyiekről. Tóték annyira, de annyira szívhezszólóan kedvesek, biztos Örkényt adott a kezükbe az anyjuk a bölcsőben illemtankönyv gyanánt. Amint megtudják, honnan jöttél, egyből 6 nyelven beszélnek egyszerre, azt próbálva demonstrálni, hogy igyekeznek felérni a te szellemi magasságodba (persze kevés sikerrel)Illetve, hogy te se und magad a próbálkozásaik közepette, a recepción activity-t rögtönöznek a kedves vendégnek, a panaszkönyvet pedig már rég eltüzelték, annyira nem használta senki. Még a szállodai pincérek is, mint a gyalogkakukkok. Biztos Gordon Ramsay-nél jártak edzőtáborban, mert hatan lesik a vendég minden sóhajtását, és az étel 1 perccel annak megrendelése után már az asztalon van. Annyira előzékenyek, hogy gondolatolvasó médiumot foglalkoztatnak a konyhában.

Azt mondtam már, hogy ott is pont azelőtt jártam, hogy lekopasztotta a vihar? :P

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.06.03. 13:43:28

@Frengi: Ne is mondd. Láttam én már gyönyörű napfelkeltét folyóparton is. Nemtom, miért erőlteti mindenki ezt a Balaton-giccset. Ugyanolyan berögződés, mint a vonaton zabálás.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.06.03. 14:33:38

@Möff CAT:
A kommentíró sem járt még soha Horvátországban... méghogy 5 órán keresztül megy le a nap. Előbb próbálj a Balatonnál körülnézni, aztán szidd! Egyszer voltál ott 350152016251072012702291939031 éve, és az alapján ítélsz bunkókám. Azóta sokminden megváltozott.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.06.03. 14:52:23

Egyébként meg Horváthország azért jó hely, szeretjük, nem túl drága, mi is oda járunk a családdal már 1912 óta. Utoljára idén augusztus elején voltunk egy hetet, 500 ezer Ft-ból kihoztuk a szállást. Minden nap 20-30 ezer Ft-ért vacsoráztunk, az A8-as Audinkkal voltunk, a feleségem Passatját otthon hagytuk a 230 m2-es házunkban Solymáron, és havonta 1,2 millát keresek. Ez csak a posztról jutott eszembe.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.06.03. 15:10:38

@neccharisnyás útonálló:
Úgy van, én már csak Szlovákiába járok minden nyáron. Ne cüccögjél itt nekem, direkt azért nem mondok Felvidéket, mert ezen ők így izé megsértődnek, de különben sem jogos az elnevezés, hiszen Felvidék csak egy nagytája volt annak az országnak, amely ma már hivatalosan nem létezik. Az megvan, hogy ők _Uhorszkónak_ hívták a Magyar Királyságot. Minket meg _Magyarszkónak_. Na látod.

Egyébként a konyhájuk valami zseniális. Két euróért eléd tesznek egy gigantikus tányér _brindzovi haluskit_ (buta vagy, mert sztrapacskának csak a káposztásat nevezik!), mennyei ízek orgiája, hallod! A kesernyés-érlelt juhtúró zamatos íz- és illatjegyei lágyan belesimulnak a _gnocchi_ rusztikus, egyszerű, mégis fennséges harmóniájába. Ketten együtt egy új, magasabb dimenziót teremtenek, melyet méltó képpen koronáz meg az első osztályú szalonnapörc. Hmmm-nymmm-ty-ty! Összefut a nyál a számban. Muszáj innom egy korty _Zlatyibazsánt_, rögvest. Pincééééééér!

szellőláb 2011.06.03. 15:26:36

@bikmakk: Na ja. Amikor először hajoltam a brindzás nokkedlijük fölé, az olyan volt, mintha orrba basztak volna. Abban az illatban benne volt az egész birkaakol éjszakai kigőzölgése. (Talán még a bacsáé is.) Amúgy a brindzát hidegen baromira szeretem.

Möff CAT a Torcsvúdos gyerek 2011.06.03. 15:34:55

@Gudea enszi: Nyöhh... Ne máááá... Ugye csak vicc volt?? A következő kommentedből azt sejtem, hogy igen, de pls erősíts meg, mert sokan tévelyegtek itt ma már...

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.06.03. 15:52:19

@Möff CAT:
_Útálok_ poént magyarázni, de valóigaz, hogy a funkcionális analfabéta, humortalan savanyúbélák kon-trollálják már a blogot. Már a Modoros sem a régi. Régen minden jobb volt, még Horváthország is. A Balaton is jobb lett volna régen, ha nem magyar lenne. De ami magyar, az örökkön örökké mindig csak szar lehetett és lehet. Itt nem lehet élni. Amint lehet, én is lelépek innen külföldre. Mondjuk Hollandiába. Ott ugyan a sok pénzen kívül semmi sincsen, de az igényes magyar szürkeegér a pénzen kívül nem is vágyik semmi egyébre az életben...

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.06.03. 16:19:06

@Möff CAT:
_Útálok_ poént magyarázni, de valóigaz, hogy a funkcionális analfabéta, humortalan savanyúbélák kon-trollálják már a blogot. Már a Modoros sem a régi. Régen minden jobb volt, még Horváthország is. A Balaton is jobb lett volna régen, ha nem magyar lenne. De ami magyar, az örökkön örökké mindig csak szar lehetett és lehet. Itt nem lehet élni. Amint lehet, én is lelépek innen külföldre. Mondjuk Hollandiába. Ott ugyan a sok pénzen kívül semmi sincsen, de az igényes magyar szürkeegér a pénzen kívül nem is vágyik semmi egyébre az életben...

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.06.03. 16:47:14

aztán csodálkozik majd, ha megérkezik kocsijával vigyorogva a szállásra. novi odojak.

Dzsoni Kráncs 2011.06.03. 17:28:37

A lényeg:ha a nyaralás pihenést jelent,akkor csakis Balaton,itt van a családi nyaraló,ismerek olcsó helyeket szép strandokat,a víz kellemes és tiszta (mielőtt írnád,a lábad azért nem látod fél méter mélységben sem,mert az aljzat iszapos és felkavarodik,hidd el télen két méter mélyre is lelátni)magyarul értenek.Igaz a kilencvenes években nagyobb buliélet volt itt,de ismerkedhettél német és osztrák lányokkal,sőt még afróval is.A déli part persze fos,messze fosabb még a guineai tengerpartnál is,ahol a dikdik halászok élve belezik ki a hajnalban fogott pézsmacápákat és a rohadó maradványokra odagyűlnek a dögevő szerválok.
Ha utazás,akkor az ne tengerparton hentergés legyen hanem az adott ország,vidék bejárása,megismerése.Persze a helyiekkel nem feltétlenül kell vegyülni,pl. amikor Casablancában egy tucat utcagyerek ragadt ránk baksist tarhálva elég kellemetlenül éreztük magunkat.Ukrajnában meg megkérdeztem a recepciós csajt,hol lehet pénzt váltani,erre kijött egy kétméteres kaffer,hogy nála,mennyi kéne?Nem mertem ellenkezni 40 ezer forintért kértem hrivnyát.Adott 500-at,de nem tudtam sok-e vagy kevés,rögtön elmentünk egy kocsmába és kértem egy sört.gondoltam,ha a sör több tíz hrivnyánál,csúnyán megszoptam,2 hrivnya volt.Később kiderült,hogy három havi fizetés lapult a zsebemben,persze a kaffa így is átkúrt,de a szervezett úttal érkezőknél még így is jobban megúsztam.Alig tudtuk elverni a pénzt,hazafele a határ előtt megáltunk egy boltba,csokit,sört,lekvárt,minden fasságot összevásároltunk,még kvaszt is.Örültünk,hogy csak két hrivnyánk maradt-erre a határon 20-at követeltek,mondtuk nincs,akkor adjunk eurót,azt nem,akkor álljanak oda félre,Félóra után jobbnak láttuk mégis tejelni,persze ebben az elhatározásunkban sokat segített egy a vitához időközben csatlakozó géppisztolyos faszi.

Hintz ezredes 2011.06.03. 17:42:51

A Gyűlölt Ellenségeinken már tisztáztuk: Blanka Vlašić valagán kívül nincs semmi említésre méltó Horvátországban...

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.06.03. 18:03:19

@Dzsoni Kráncs: az ukránokról csak jót hallottam te, egy tündéri nép, megtudják hogy magyar vagy odahozzák a falu legszebb lányait hogy dugd meg az összeset

Dzsoni Kráncs 2011.06.03. 18:18:59

A lányok gyönyörűek,ez tény,a fiúk keménykötésűek és olyan gyávák,mint a nyulak.

2011.06.03. 18:35:07

Én még emlékszem arra, hogy amikor olyan csórók voltunk, hogy csak 1 az az 1 napra tudtunk elmenni a nyíregyházi állatkertbe, meg megnéztük a skanzent - és ettünk a vonaton.

Jó volt. Sokat nevettünk.

Én szertem a Balatont is, meg Croatiat is, bár a tenger nekem túl sós, az Isztra belső részeit jobban bírom, de hogy rendszeresen oda menjek, az büntetés lenne.

Mióta a tokosoknál dolgozom, azóta mindig itthon nyaralok. Nem tudom rászánni magam, hogy szabadság alatt is bőröndöt nyiheljek.

Csak ülni a kertben a barátokkal, és nézni ki a fejünkből.

Van egy halelujás zsoltár, a baránőmmel jelszónkká tettünk és minden évben csinálunk egy pár nap semmit tevést, amikor csak ülünk és csak vagyunk. Időnkét eldanoljuk a zsoltár válaszát: Ezt a napot az Úristen adta, örvendjük és vígadjuk rajta.

És nem keresünk benne mélyebb értelmet.

2011.06.03. 18:50:02

@Hintz ezredes: na ja, még egy rendes női teniszezőjük sincs!

A Tyne folyó déli partja 2011.06.03. 19:13:43

@Fearzone: vannak ám arra városok is, meg esetleg mindenféle fesztiválok, de lehet menni kirándulni is,várakat nézni, vagy erdőbe.

A Tyne folyó déli partja 2011.06.03. 19:25:03

@Frengi: egyetértek, én is haza járok nyaralni. a Balatonra:) azelőtt meg nem igazán jártam, (ja de, akkor is a Balatonra, májustól szeptemberig, nyári szünetben, munka után, stb. erről jut eszembe az a téma, mikor a ténylegesen lent nyaralók képtelenek voltak felfogni, hogy a Balaton melletti településeken, valamint a környéken is laknak emberek,és lejárnak a strandra, tehát a kérdés, hogy "mióta vagy lent", nem volt értelmezhető.)
előtte csak gyerekkoromban a családdal, max. kötelező jelleggel:)

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.06.03. 19:56:39

@Frengi: mi is apáékkal a trabival lerotyogtunk yugóba, olyan jókat főzött anya a kempingben. Ma is ezekből az emlékekből élek. Pár éve a párommal is kempingeztünk az olaszoknál, pompás volt. Kemping gázfőzőn hagymás bab mint egy piedone filmben.

2011.06.03. 20:12:17

@Blassius: Régen mi olyan öltönyös-kosztümös helyen dolgoztun, hivatalból konferenciára szállodákban minden fele. Ha jött a nyaralás, akkor szerettünk csak úgy lenni, egy koszlott fariban, meg egy papucsban, ahol nem kell felöltözni a vacsorához, elég meg melegíteni egy konzervet, vagy lopni pár cső kukoricát, és üvegből inni a pálinkát.

Persze én megértem, hogy vannak akkinek a nyaralás ettül többet jelent, persze az is jó, világot lát, röpköd ide-oda. Fiatalon talán még érdekes is. De én már néha fotót sem csinálok, mert jobbat találok a helyről a neten.

Ez a nyaralás is szinte már kötelező, egyszerűbb lenne valamit a fotoboltból és azt kirakni az iwiwre, kevesebből kijönne.

pincze 2011.06.03. 20:28:30

A Tisza parton van igazi olcsóság .

Koalabeer 2011.06.03. 20:48:40

@mrbateman: Hát 5 kunáért lehet egy adag fagylaltot kapni, habár már az elmúlt évben nagyon sok helyen 6 kuna volt az ára, az igaz hogy jóval nagyobb adagot kapok ott mint itt bárhol az országban. De itt az a lényeg hogy van aki a tengert szereti vagy a Balatont vagy a Himaláját mássza meg ez teljesen egyedi és ezért nem kell egymás torkának esni, és az sem lényeges hogy mi mennyibe kerül, azt fizetem meg ami nekem tetszik, én sportbúvár vagyok már 53 éve és azért megyek az Adriára mert tőlem csak négy óra vezetés, közel van, csak kizárólag kempingezek de egy hónapra így is elmegy mindenestől 15 ezer kuna.De az éves megtakarított pénzem erre szánom, mert nekem ez tetszik , és nem érdekel hogy esetleg másutt olcsóban jönnék ki.

szellőláb 2011.06.03. 21:21:02

@Frengi: Az állandóan jönni-menni vágyó fiatalok egyszerűen nem értik, hogy mekkora királyság az, ha néhány napig még az utcára sem kell kimenni. Ilyenkor csak azt engedek be, akit én hívtam, leülünk, sörözünk, borozunk és ha már a kutya jól lakott az elfuserált grilles kajákból, ülni, beszélgetni, belebámulni a kis háztáji tábortűzbe... És hát utána nincs szebb látvány az idejekorán távozó vendégnél :-))

Fearzone 2011.06.04. 06:11:23

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Szakadó esőről volt szó, akkor nem annyira jó fesztiválra járni bár tuti nincs akkora tömeg, erdőben túrázni meg nagyobb kihívás :)

Egyébként köszönöm a posztot 1 hét múlva megyek és megnézem magamnak ezt a horváthot, már szakszerűen rozmárként fogok kifeküdni a sziklákra, csapkodom a határnál a kocsi oldalát ha nem jönnek a görkoris fiúk, (remélem nem csak a pasiknak kedvez az ország) és ígérem ellopom a kólájuk receptjét...de ha nem 5 kuna lesz egy fagyi morcos leszek ám :)

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.06.04. 07:07:04

@Frengi: ez még a 80-as években volt, amikor 3 évente engedték ki a nemzetköziek a népet nyugatra, nehogy túlzottan nemzetköziek legyenek. Azok a vadkempingezések Bulgáriában egy kukoricatábla mellett, a feljavított, megmelegített zöldbabgulyás konzerv vacsorával (már azt sem lehet kapni, minden jó megszűnik vagy megveszi a multi és becsődölteti ha meg a magyar akkor kispórol belőle mindent)

2011.06.04. 07:50:29

@Prophet:

Nagyon remélem, hogy ez Közgázcool nem komoly, csak valami vicc vagy paródia. :(

2011.06.04. 18:10:19

@szellőláb: Én megértem a fiatalokat,mert nekik még tölteni kell a szoftvert, nekem már fullon van a memória, bár mikor több órányi programot le tudok hívni, meg sem kell mozdulnom.

lárvalányhaj 2011.06.05. 20:03:11

Eh, idén nyáron a horvát tengerpartra akartunk menni, de aztán utánanéztem a tematikának, és megláttam az árakat... :( Nehéz szívvel ugyan, de letettem róla.

zsanka · http://csombor.blog.hu 2011.06.06. 00:26:24

jó lenne egy ilyesmi a modoros székelyföldön nyaralóról is:)

zati 2011.06.06. 13:16:35

Mindkét félnek igaza van :)
A balaton lehúzós, és mindenki csak kivenni akar, befektetni semmit. Kicsinyes tahók (tisztelet a kivételnek). Csak a németet várják, rendszerint hiába. Felháborító, amikor a külföldi csoporthoz futkos a pincér, utánunk érkeztek, de természetesen ők kapnak előbb vacsorát.
A horvátok épp csak le nem tojnak minket, nekik az olaszok és a németek a jó vendégek. A magyar meg kissé sóher - rá van kényszerítve. A köves, sziklás tenger tényleg gáz.
Tudom a megoldást!

BULGÁRIA!
Ott mindaz igaz, amit itt a horváthékról olvastunk. Jó, nem, de az árak olcsóak, a vendéglátás sokkal barátságosabb, mint a Balaton vagy az Adria. Nyilván azért, mert még kevés a magyar... Majd megutálnak minket ott is. A tenger viszont meleg, tiszta, homokos föveny, délutánonként komoly hullámzással. Gyereknek-felnőttnek sokkal nagyobb élmény, mint a sziklákon billegni a vízig, és nézni a szemközti sziklákat.
Ajánlom a Zagorkát - kitűnő Heineken termék :)

zati 2011.06.06. 13:26:42

@lárvalányhaj: Ajánlom Bulgáriát - egy hátránya van: a távolság. Kétszer annyi, mint Horváthék.
Autó helyett repülő nem olcsó, érdemes vállalni a 18 óra vezetést, ha van kivel váltani. Ha nem, egy éjszaka útközben még mindig olcsóbb lesz a nyaralás. Az árak fele a horvátoszágiaknak.
Tavaly voltunk, idén ismét le van foglalva :) :)

@pincze: Ízlések és pofonok. Meg anyagi lehetőségek.
Tavaly voltam pár napot a Tisza-tónál. Na, basszus, nem vagyok sznob, de ez szánalmas volt. Szállodának nevezett helyen (személyzet saját mackónadrágban és pólóban... A víz egy zavaros hideg lé, verni kéne, hogy belemenjek. Bankkártyás fizetés.. Nem "nincs", hanem "hogy képzelem". XXI. század, "Európa". A Balkánon sehol sem okozott gondot. Horvátország, Szerbia, Bulgária, mindenhol simán.

zati 2011.06.06. 13:38:21

@Frengi: Az otthoni pihenésnél nincs jobb, ha kikapcsolódásra vár az ember. Mi is szoktunk ilyet :)
Nem csak a full extrás, all incusive-os nyaralás a jó, sőt, az éppen megfoszt a kirándulás élményétől. Jobban szeretjük a felpakolós-bakancsos-biciklis-evezős túrákat. A legjobb helyben felfedezni a jó kis éttermeket, sörözőket, kipróbálni a helyiek kedvenceit. Apám tanította: ha jó helyen akarsz enni, keresd a bicikliket. Azok ott vannak, aholvá a helyiek járnak.
Olvastam a túravezetős kommentedet is. Nagyon tetszett. Kislányom még szívesen jön velünk kirándulni, de már ha program miatt megyünk, inkább marad otthon, és bambulja a kockát az íróasztalán.
De a tengerpartról nincs vita, már alig várja velem együtt hogy pattanjunk a kocsiba, és utazzunk. Előbb már ajánlgattam a bolgár partot, még nem írtam eddig, hogy a víz sótartalma fele az Adriáénak. Itt nem gond, ha nyelsz egy kis vizet. Ami a nagy hullámokban előfordul. :)

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2011.06.06. 13:42:20

líbe zehr geéhrte gészte!

warum menni tik hrvatska a bunyevácok és sokácok közé, amikor wir itten tudunk nektek adni cimmerferit? billigér', egy nap kéccá, öt nap öccá? oszt warum urlauboztok tik a riviérán, amikor itt van nektek ez a gyönyörű plattensee, régiesch nevén pelso? meg hát ha kimentek a hegyre, kaphattok blaufränkischt, meg grauermönchöt. feljöttök a pincébű, oszt fejbebasz a hőség. jobb, mint a spangli. haus van parkírozható gartennel körülvéve, ha kulccsal bezárod, még a dieb-ek se tudnak bemenni. lehet hallgatni radio steiermarkot, meg ö-drei-t is. früsstükköt heggesztek nektek tojásbú, meg kóbászbú.

várjuk a megtisztelő antwortotokat, hogy köll-e az angebot.

MfG,
bluthase, und der Zoo

alle anfrage bitte an selktpunktsaatgmailpunktcom!

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.06.06. 17:33:55

@bikmakk: Gnocchi??? Mit hallok? A címerüket tőlünk lopták, a konyhát meg az olaszoktól? Biztos együtt mentek bevásárolni a románokkal Rómába, csak azok meg nyelvért.

hutp 2014.01.21. 20:15:18

"A horvátoknak nincs szava az esőre! Ellenben a melegre, forróságra 43 különböző szinonimát számoltak össze... "

Igen, az eszkimóknak meg 500 szavuk van a hóra és 63 igeidejük van... ezeket imádom:D:D

A Kelta 2014.06.26. 17:56:23

"Pada kisa" ;)

Nyaralásból kifolyólag hozzámentem egy horvát halászhoz, na az ő számára Magyarország nem más, mint hihetetlenül olcsó húskészítmények és ruhaboltok gyűjteménye.
Na jó, szereti a Balatont is.
süti beállítások módosítása