A PC aranykora

2011/04/13. - írta: Modor Tibi

Az internet hőskora és a panelasszociációk után újabb Nosferato-Modor termék - ezek tényleg a legjobbak. Szokás szerint Ő került idézőjelek közé.


Figyelj, segítek lecserélni a hatvannégyeseteket. Lehet, hogy tök jókat lehet játszani rajta még mindig, de új irányba kell elmozdulni. Azt a pakkot most még akár 20-30-ért el tudjátok adni, annyiból be lehetne ruházni egy XT-be. Vincseszter nélkül persze, de meg lehet oldani anélkül is. Kell egy bootlemez, és amíg nincs vinyó, addig el lehet avval is lébecolni. Aztán majd szépen megveszegetitek hozzá a kiegészítőket, ahogy azt illik.

A régi lemezeket add a gép mellé, akkor többért el tudod passzolni, esetleg pár kedvencet tarts meg, hátha XT-n is be lehet majd olvasni. Hülye vagy, megvan a GEOS? Azt ne add el, egyszer még pénzt fog érni az eredeti példány. Meg a Parrot lemezeket se, azok jók, meg jó a dobozuk, majd kivágjuk kétoldalasra és PC-re formázzuk.

XT, AT, 286, 386, 486, 586. Monochrome monitor: zöld, fekete-fehér, sárga-fekete, CGA. Világosbarna ház, előlap sötétbarna, rácsokkal. 5 1/4 colos, majd 3 1/2 colos floppymeghajtó - turbó- és resetgomb. Mindig leeső, felcsíptethető monitorszűrő az eltávolíthatatlan ujjlenyomatokkal - fényerőt aztán rácsavarni, hogy jobban lássuk.

Hogy kapcsold be? Hát ott elöl. Persze, előbb hátul, aztán elöl. Nem, itt nem kell előbb a tévét bekapcsolni, aztán a floppyt, és utána a központi egységet. Mehet egyszerre. És monitornak hívják.

Animált gifek! Természetesen mind pornó. Cucumber love, WC jump, Backdoor in the USA, Teresa Orlowski. Utóbbiról kapták nevüket a pár éve már megemlített terezák - a már a 90-es évek elején is számítógépes szexen szocializálódott bináris fiatalok. Számítástechnika órákon még vagányabb volt ilyesmit nézegetni.

Első játékok: Indianapolis (Indy) 500, Stunts (ahogy haver írta a lemezre: Stanc). Hatalmas pályaépítések (nevük: KIHUZATOS, UGRATOS). A kötelezőn túli kanyarokat és felesleges akadályokat nagyon gyorsan kiiktattuk a játékból, értelmetlen. A loop egyetlen célja: úgy rámenni, hogy a bugnak köszönhetően helikopterként szálljunk fel az égbe és ott körözzünk. Stunts végén aktuális versenytársunk reakcióit (digitális animáció) ezerszer visszanézés, szinte mint egy film! Játékélmény a monitor és a speaker-hangkártya fokozatos upgrade-elésével párhuzamosan fokozódik.

Kihúzatós, ugratós :))) Stuntsot imádtam, nagyon sok kiakasztós pályát csináltam, végtelenbe ugrás, vagy horizont megnézés, hogy látszás-e, föld eltűnés.

Mászkálós kalandjátékok aranykora, semmi szükségtelen 3D. A C64-es LucasFilm után LucasArts: Monkey Island, Larry (micsoda beugratós korellenőrzős kérdések az elején a Bors Őrmesterről!) - és persze az adventure királya: Day of the Tentacle. Mmm, I'm thirsty. I don't think you should drink that. It looks bad for you. Nonsense, it makes me feel great, smarter, more agressive... I feel like I could... like I could take on the world!

 

Internet még sehol, csak a teletext Ifjúsági Magazinjában van szó itt-ott valami megfoghatatlan nemzetközi számítógépes hálózatról, de hát az egyhamar nem fog ide hozzánk begyűrűzni. Még vagy tíz-húsz évig biztos nem! Meg minek az! Megszerzem így is, ami kell. Pofátlan CD-író barlangok számítógépes boltok raktárában, magánlakásokon (házigazdának DAT-kazetta gyűjtemény) - PlayStation crackelés. Na, most már ezen is menni fog a Broken Sword.

Háló nélküli adatforgalom floppyn majd CD-n, mellékletek az 576 kByte magazinban - persze még oda is jutottak vírusos anyagok egy időben. Utána kanosszajárás, a jövőben 1000-szeres ellenőrzés meg meaculpa a szerkesztőség részéről. Hajlékonylemez-tokok, dobozok, lapozgatós CD-tartók. 1,44-re feldarabolt raros játékok, Norton Commander, Total Commander, FTP.

Hatalmas mémek, még adathordozón terjedve is! Cigany.mod. Hah, kinyírom mindet! Mit mondtál, te bőrfejű? Pató Pál Software - Szakadt csöves. Egy karcsiszemüveges gyerek, a hátán iskolatáskával riadtan néz rád. Csak 8 forintom van - mondja bőgve. Menekülök, de még visszakiáltok. Káromkodásgenerátor! Csávókám, adj egy bélást, gyógyszerre! Egy Heavy Metal-os ugrik elő. -A kurva anyád, te rohadt Modern Talking-os! Pontosan szíven szúrtad a disznót.

Revenge on School (Suli), Police, Army - az igazi trilógia! A később blogger-performanszer Tomcat legendás trilógiája, ami csak SVGA-monitoron futott - így annak beszerzéséig kizárólag a szöveges üzenetfájlt tudtuk olvasgatni ("...a férges kurva anyádat annyiszor, ahányat lefoglaltál. Ez a feltételezések szerint úgy tízezerre tehető.). Kinyomom a szemét. Gyűjtsd a vasat, és a fémet - ezzel is a békét véded! Ahmed, a szíriai bunkó.

Első grabbelések! E-Rotictól a Max Don't Have Sex 40 mega fölött, persze tömörítés nélkül. Tömörítésre számtalan "az mp3-nál 10x kisebb és 20x jobb minőségű" formátum, persze mindegyik elhalt, ahogy azt kell.

Itt van ez a 2400-as pocket modem. Neked adom, mert én most vettem egy 4800-asat. Rádugod a soros portra, és itt a telepítő. Csak a rögzítő elé dugd majd be a telefonzsinórt. Ha kész a BBS-ed, akkor tudunk majd tölteni egymástól, anélkül, hogy átjönnél! Rakok fel jó GIF-eket, van pár poresz is, néhány EGA, de a legtöbb 256 színű, fasza a anyag, és nem szar, mind 320x240. Vannak 640x480-asok is de azokat külön tárolom, mert az enyém nagyon lassan lapozza, meg mire kirajzolja... rejszoláshoz nem jó, nem vált elég gyorsan. :)))))

 

Meg hoztam ezt a diskmagot, most már 2 floppy, sok rajta az új cucc. A 64k intrókat nézd majd meg, kurva jók, de nagyon jó pixek vannak, meg jók a nagyobb demók is. Persze a .MOD-okból már kiszedtem a hangmintákat, mindjárt mutatom, mit csináltam belőlük, ütős kis zene, van benne dúr, meg moll, úgyhogy kurva művelt és technikás vagyok most már zeneileg, innen már nincs feljebb. Nyugodtan rakd be a lemezt, tuti vírusmentes. Haverom bátyjának volt olyan vírusa, hogy leégett az alaplap meg a vincseszter, de nyugi ez attól a demoscene-es haveromtól van a Majic12-ből, tuti levírusellenőrizték.

Nosferatónak még egyszer nagyon köszönöm. Nem hiába volt ebben is benne az egész ÁSÉS-Brigád keze...

89 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dave_bloghu 2011.04.13. 07:55:11

na majd ennek jöhet a 2. része, amiben már én is benne voltam: cyrix 5x86 processzor, s3 trio, rambővítés vágy, multimédiás CD-romok minden mennyiségben, ISDN-el rendelkező magazinok hülyére keresik magukat, hogy shareware programokat töltenek le, és adnak ki magazin mellékletekként.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.04.13. 08:23:23

A szingularitás immár megvalósult, Modor Tibi feltöltődött a mátrixba és immáron nem holmi nők jelentenek számára szexuális élvezetet, legfeljebb akkor, amikor offline üzemmódban még időnként a testében fut az elme-szoftvere. Amikor viszont barangol a végtelen és mégis bővülő kibertérben, akkor a nők csak pixelhalamzok, a Bree Olson sucks and facial az csak egy fájl, mint ő, akivel egyesülni a kódolás és tömörítés miatt körülményes, nos ekkor a magasabb értelmű létezésben a "nosferato nosferato ezekalegjobbak defőlegvelem" szekvencia ismételgetése kiváltja újra azt a bizsergető érzést, amelynek utoljára akkor volt értelme, amikor a szoftver még egy prosztatát is vezérelt, de a kibervilágban már más perifériák működnek. Utat mutat az emberiségnek, hogy ha majd mi is követjük, nekünk sem kell nélkülöznünk a testi élvezeteket, bithalmazzá válásunk után.

oldalazó gnóm 2011.04.13. 08:25:28

commander keen, terep 2, wolf3d, duke nukem 3d (magyar verzió alap, "az istenit, de kurva jól nézek ki", meg "ezt szopd le, bazmeg" :D), szép idők voltak azok :D én mindig komo(n)dor 64-et akartam, de a szüleim okosabbak voltak, és a család első számítógépe egy 486-os lett.

Emlékszem mekkora király voltam, hogy van egy 14400-as (később 33600-as) modemem és egy CD-íróm, az osztálytársaim mindig velem szedették a zeneszámokat a netről.

Pár évvel később a trefort IRC azzal szórakoztam, hogy az ircopok agyát felbasszam (hogy azok mekkora nyomorékok voltak, te jó ég!). Amikor ez annyira sikerült, hogy az egész axelero adsl-t kitiltották az #arena-ból, akkor elővettem a jó öreg 33600-as modememet, és visszamentem trollkodni :D Ja meg persze a nem megegyező politikai véleményű/zenei ízlésű szobákra mért támadások is viccesek voltak :D az egészben az volt a legjobb, hogy az IRL kialakuló barátságokon/szerelmeken kívül az emberek egy része annyira komolyan vette az IRC-n elkövetett csínyeket, hogy IRL ellenségeskedés alakult ki közöttük :D

(a :D, mint sort lezáró írásjel is az IRC-ről maradt meg nálam)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.04.13. 08:28:15

mod-ból nem rippelünk samplékat, mert prosztóság.
elf.huba.stuba.sk tükrözések az antivirus bbs teljes tartalmáról. aztán már csak az újdonságok, mert nem fért a cd-re.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.04.13. 08:32:38

@Professor Pizka: te is szeretnél velem közösen alkotni? :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.04.13. 08:44:28

@Modor Tibi: ööö izé az a helyzet, hogy teljesen hagyományos, már-már ódivatú a szexuális beállítottságom. A nagymellű, ízlésesen húsos csajokat bírom, illetve nagymellű...mindegy....legyen nagy melle. :-)

Mitya Ivanov 2011.04.13. 08:47:13

esküszöm, a poszt 3/4-ét nem értem. Szerintem a kommenteket sem fogom.
Valami olyasmi azért rémlik, hogy turbó gomb, meg word 7.0, 11 db lemezen, és az még 3.1 es windows alá mehetett.
Meg az IRC, de én ahhoz már öreg voltam akkor is (20+).

2011.04.13. 09:06:14

@Mitya Ivanov: ezek már ilyen modern dolgok, a DOS az igazi, és kikapcsolás előtt a PARK parancs beírásával a vinyót le kell állítani:)

boriska 2011.04.13. 09:12:04

És a sokoban csak nekem hiányzik innen?

Styxx 2011.04.13. 09:13:24

Hibátlan nosztalgia és az időzítés is jó Gagarin-másnapra.

Azért 3D-s játékok is ikonizálódtak a net előtti, korekilencvenes évek aranykorában, pl Need 4 Speed.

Ennek a határon túli, exYu nulladik része, a nyolcvanas évekből, amikor a spanosodás is úgy ment, hogy a Spectrumosok és a C64-esek külön klikket alkottak (mint kb 10 éve a Westelesek meg a Pannonosok) és rendeltük a magnós kazira írt kalóz játékszoftvereket.
Moj Mikro Magazinban, amit csak Moj Mirkonak hívtunk, voltak a hirdetések.
Pijamrarama, Jumping Jack, Jetset Willie, Magic Miner, Raid over Moscow, stb.
Minket, kis töki tizenpáréveseket a huszonéves ősvarezek szolgáltak ki. Nem is rossz zsebpénzt kereshettek. Még saját grafikákat is rittyentettek a nagymenők. Pl. volt egy Vatroslav néven nyomuló csávó, aki valami tüzes logót csinált magának, tiszta Firefox előkép.

Mitya Ivanov 2011.04.13. 09:18:09

@Hadrian77:
nálam a rendszeres számítógép és internet használat ideje csak 1999-ben jött el, Celeron 1000 -es géppel és bika 128 rammal, és kábeles internettel. Akkor meg már ilyen DOSos szarok nem voltak. És már akkor is hülyének tartottam azt, aki windowsos környezetben Norton , vagy Volkov Commandert használt, meg állandóan *.bat fájlokat gyártott, hogy valami parancssort lefuttasson.
egy szó mint száz, és a hőskorból kimaradtam, és már csak a tutiba léptem bele, de abba biztosan.

2011.04.13. 09:28:37

@Mitya Ivanov: én nyomtam a 80-as években commodorével, aztán 94-96 között PC-vel középsuliban, az volt a DOS, paneleket terveztünk, aztán a fősulin indult be 96-tól a win 3.1 és a zinternet:) a hőskor csak utólag az, amikor éppen benne vagy akkor az a tuti:)

Styxx 2011.04.13. 09:40:25

Főleg a második "játék", a Szakadt Csöves nagyon faja.
Veszek Technocolt:-)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2011.04.13. 10:45:45

@Professor Pizka: van egy barátom, aki ha egy nőnek nagy a melle, akkor azt mondja rá, hogy szép az arca. És úgy is gondolja! Szerintem bele szokta dörgölni a fejét, és motorcsónak hangokat ad közben. Szerintem tök oké.

Tibi nagyon szép multimédiás tartalmakkal színeztél. Szánalmas kor ez, zacskóban hordtuk haza az árlistákat az Ifaboról meg a Compfairről, MINEK.

3aTi3 2011.04.13. 11:01:30

dettó ugyanez, csak commodore nélkül, 286-ossal kezdve. monokróm monitor (nem indult el rajta a prehistorik2 :( )
színes monitor után a legnagyobb ugrás a hangkártya beszerzése volt, elámultam milyen jó zenéje van a lion kingnek és aladinnak, ami csak úgy indult el, ha adtam neki plusz kiterjesztett memóriát (talán az autoexec.bat-ban kellett állítani valamit)

settlers 2 multi két egérrel (egyiket a nyomtatóportra kellett dugni átalakítóval), osztott 14 colos monitoron.

comanche 6 db nagylemezen arj-jal tömörítve. persze az egyik mindig hibás.

következő ugrás a 3d gyorsító, addig elképzelhetetlen grafikát hozva -> nba 98, fifa 98, carmageddon 2

paha · http://paha.blogspot.com/ 2011.04.13. 11:21:50

@boriska: nem, épp most akartam megemlíteni. Faterom munkahelyén volt egy 286-os EGA monitorral és egy kolléga egész nap sokobant tolt rajta, miközben folyton cigarettázott. Én meg ott "passzívdohányoztam" mellette, hátha egyszer én is játszhatok. :-)

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.04.13. 11:49:03

C64 magnóval, fejbeállítás, kazettacsévélés, sony 90-es kazettára kurvasokjátékfeltöltés,tokra számlálóállás felírás. 1001 játék a commodoréra, Simon's basic, sprite rajzolás, később assembly monitorral memóriában barbarian játék spritejainak kipiszkálása, nem sikerülés.

286 40megás vinyóval, retaliátorral játszás nyáron benn a lakásban kinnlevés helyett, penészedés, görbedés

386osra átállás, hónaljalá csapott dobozzal PCstore2000kftbe elrongyolás, trident kártya beszerelés, rambővítés, dúmolás, xwingelés,komancs, 40mhz dc szar, havernál 486DX266 miatti irigykedés

később munkahelyen grafikus munkállomás, dual processzorra élvezés 256 mb rammal, ismerősök ámulatbaejtés 98 körül

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2011.04.13. 12:28:07

SZIVATOS

Ezen komolyan megdöbbentem, hogy tényleg mindenki ilyen nevet adott a Stunts pályáknak.

Prince of Persia hol marad?

Diskmagok. Kendermag volt a kedvencem. Júniusi menyecske, vagy hogy is volt.

Meg a kedvencem: a vincseszter parkoltatása. "Micsoda, kikapcsoltad a gépet parkolás nélkül? Meg vagy te bolondulva? A fej hozzáérhet a lemezhez és akkor kampó."

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2011.04.13. 12:46:02

MEg volt millióféle SVGA kártya: Trident, Csengető, Virgács. Amikor megfeküdt a jó öreg Tridentem, egy-két hónapig valami kínai csoda volt a gépemben (Mennyei Látvány 5000), na az amikor bekapcsoltam a gépet, néha egyszerűen lebaszta a biztosítékot. Ilyenkor a megoldás az volt, hogy biztosítékot visszakapcsol, monitorkábelt megrángat izomból, és újra húzhat.

Aztán a SoundBlaster és a GUS vallásháború se volt gyenge. A GUS piros nyákja nagyon menőnek számított akkoriban, az már kevésbé, hogy kisebb házakban flexszel kellett helyet csinálni neki.

bbandi 2011.04.13. 13:09:45

@3aTi3: Kicsit később volt, hogy volt egy színes VGA meg egy monokróm SVGA monitorom, és Heroes3-hoz mindig kicseréltem a monitort :)

Na meg a memória bűvészkedés, menüs indítás! Normál, sok memória (billentyűzettel kínlódás, mert nincs betöltve a 852-es kódlap), sok memória+egér, himem.sys, emm386.exe.

csi szi 2011.04.13. 13:58:09

@Püspök utcai gombaszedő: Ismertem olyat, aki a trident videokártyájából kiszedett memória IC-kkel bővítette a GUS memóriáját, aztán ha kellett, vissza.

Ver Sacrum 2011.04.13. 15:25:51

Volt valami Labirintus (?) nevű félig szöveges kalandjáték C64-re a sulinkban. Ez nem rémlik valakinek?

2011.04.13. 16:39:54

Amikor még ki kellett szedni a vincsesztert, és el kellett vinni a boltos gyerekhez, ha CD-re akartunk felírni róla adatokat...

Na meg a házilagos összeszerelések: hotline IT-support haverilEg, "Hallod, világít folyton a kisflopi ledje, most mi van ilyenkor?", meg kínlódás a vinyó, CD-író beszerelésekor: "Tedd be szlévbe, próbáld átdzsamperelni".

Centurion mint stratégiai játék, ismerős? Meg az újságok közül a CoV, a CoVboy postával.

Penya64 2011.04.13. 16:49:22

Diskmagok, Terror News, scene partyk windows gyulolet billgec gyulolet amigasok vs pcsek, cdrom veves hangkartya veves gus veves nagykiralynak leves, dosnavigator vs volkov vs nc. win95 alatt nukeolas bo netbus

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.04.13. 17:08:40

@tff: A CoVboy posta a kedvenc olvasmányaim egyike volt 1992 és 1997 között! Mecsoda emlékek...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.04.13. 17:48:50

@altoid: ahhoz képest egész jól helyrejötél :-)
(képzeld meg tudtam egy kommentelőmtől, hogy jobbikos vagyok. Úgyhogy kénytelen leszek veled innentől mint az ősellenség veszélyes és valszeg titkosszolga tagjával kapcsolatot tartani.)

Jeff Vader 2011.04.13. 17:59:47

Megvolt a napi távolba meredve múltba révedés. :)

"Beverly Hills-i zsaru" theme hallgatása .MOD-ból speakeren, majd SB16-on, asztalos haverral összerakott 2 utas hangfalakon (a "magas" persze direktbe, hangváltó nélkül).

KOPROCESSZOR 386-hoz! Van koprocid, he? Nincse? Lém.

LAN partik, koax-kábelezés, T és lezáró, IPX. Lanparti kezdetén nemindul a windóz, nemlátja a hálókártyát, újrahúzás, de a hányattatásnak nincs vége:
- Misi, te látod a szervert? (füles rajta, nyelvét harapja, nemhall, leszar)
- nemlátom a szervert gyerekek -kiabálás hangosan- legyen mááá a Misi a szerver! (leszarják, idegesnek levés, első cigiszünetben sunyin átkábelezés, cigi után a brigád fele elindul a kocsmába, teljes kudarcba fulladás)
Egymás winyójának tallózása (- Tomi! Oszd meg a cét!), vírusok tömkelegének begyüjtése.

A Total commander-éra már a hanyatlás kezdete volt. Jött az internet, gazdaggá tett, de szétvert mindent ami addig érték volt. :)

Nadiposzi (törölt) 2011.04.13. 18:02:10

@altoid: Kinek a Covboy posta, kinek Nagy Feró a garázsból...
Mindkettő isten királyság, na.
@Professor Pizka:
Maga meg nem jobbikos, hanem egy Gyísznyó, aki baszik reagálni a rétegblogján valaha is megjelent leghosszabb kommentre.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.04.13. 18:14:56

@Nadiposzi: arra a vonatfütty hosszúságú mandiner cikkre gondolsz? Még nem volt gyomrom elolvasni. A végén még kiderül, hogy polgári, ráadásul protestáns hátterem ellenére én is valami gyüttment gallego vagyok, és mint ilyen nemzetidegen.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.04.13. 18:19:17

@Professor Pizka: Így jár az, aki túl sokat zsidózik. Egyesek hajlamosak félreérteni az ilyesmit...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.04.13. 18:27:06

@Professor Pizka: ja az az altoid kommentje volt, amit most merő udvariasságból végigolvastam. kár volt mert a tarhonya ugyan nem túl drága étel (ebben volt egy kis maradék szalámi is) de kár lenne érte, ha kijönne. Bassza sas, Nadiposzi, elolvasom a tiedet is. Nehéz a gentleman élete.

Nadiposzi (törölt) 2011.04.13. 18:53:36

@Professor Pizka:
Ja, bassz' nemelég, hogy azt a kurva blogot néha frissíteni kell, még néhány hülyegyerek bele is ugat, hogy beszélnék ki a traumáikat a haverjaikkal, pár sör mellett, a fasszom.
Ja, hogy ON topic legyek, vagy hogymongyák. Én is játszottam a prince of mászkálossal zöld hercules monitoron, de erről ne többet.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.04.13. 19:13:15

@Nadiposzi: igyunk egy sört én nem bánom. Én is herkules monitoron prinszeltem, de csak azután volt jó h vki elárulta hogy mely billentyűket kell csépelni, hogy azon a pályán túljussak, ahol tíz emeletet zuhan rögtön az elején a prinsz.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.04.13. 20:05:24

Day of the Tentacle!!!! Ezer éve keresem. Annak idején, kemény 10 évesen, se angolból nem voltam olyan jó, se agyban, hogy végig bírjam játszani, így csak random mászkáltam, meg hurcibáltam a karakterekkel ezt-azt. Pedig dejó! Vedd rá George Washingtont, hogy vágja ki a cseresznyefát, mert kapsz egy nagyítót, amit elküldve a jövőbe, a társad mohát tud szaporítani vele.
Ajj, de kéne! :(

Röhej szembesülni vele, hogy ma egy mezei asztali gép is hol tart már sebességben, felbontásban. C-64-es labirintusos játék 4 sec indítás után.

Prophet 2011.04.13. 21:06:21

Emlékszem, amikor apám hazaállított 4 floppyval, s rajtuk a Sim City 2000 címkével... illetve hogy hányszor ment tönkre az elmentésem a Fallout 2-ben...

2011.04.13. 21:31:24

Windows 3.1 telepítése kislemezekről?

Gugyerák Lalyos 2011.04.13. 22:57:34

Csak azt szeretném mondani, hogy ez a blog rendkívül modoros, nem tudom, mondta-e már Modi Tibinek valaki. De jó, ha most megtudja. Sőt, úgy általában az egész Világegyetem is rendkívül modoros, meg az összes Modorosok, akik benne laknak. Meg modoroskodnak. Olvasnék már szívesen egy szösszöt a Tágulva Modoroskodó Világyetemről.

@ndtomas 2011.04.14. 00:11:16

basic, 576kByte, Mario, Civilization...

'83 óta géppel, '96 óta neten
megvolt az itt írtakból sokminden
de elkényelmesedtünk azóta!
jobb is ez -sztem

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.14. 00:24:33

Nekem az volt nagyon nagy, az már sokkal később, 2002-ben, mikor Duke Nukem 3D-t akartam haverokkal, ennek érdekében a Pentium 4-es gépet összekötöttem egy régi 486-ossal soros kábelen, és átmásoltam az 50 megás játékot. Kb. 3 órába tellett. Majd azon a kábelen toltuk "hálózatban". Mivel a Pentium 4-en hangszórón ment a hang, a 486-osnak meg nem volt hangkártyája, ezért a 486-oson játszó volt előnyben, mert hallotta mikor a másik rakétát lő.

Vágási Matyi 2011.04.14. 04:24:57

88-tól volt a háztartásban C128D, céges "hordozható", narancssárga háttérvilágítású gép (elképzelhető, hogy XT volt), és egy 16 MHz-es 286-os.

Utóbbit 94-től _nyüstölhettem_. Ezen voltak meg az olyan klasszikusok, mint a már említett Commander Keen, Sokoban, Stunts, Wolfenstein 3D, illetve a _számomra igen kedves_ Street Rod, Titusfox, illetve a Boulder Dash klón Supaplex.

98-tól P166, itt fokozatosan megvolt a bővítési extázis: SB16, 32 helyett 64 MB RAM, CD-író, 3dfx Voodoo1 4 megával, 56k modem.
Közben persze behoztam a lemaradást a többi klasszikus terén (többek közt): Road Rash 3D, Sam'n'Max, Death Rally, Transport Tycoon, GTA.

Aki nosztalgiázni szeretne kicsit, az ingyen és legálisan hozzájuthat az alábbiakhoz: Supaplex, GTA 1 és 2, Death Rally, Transport Tycoon.
Új generációs Windowsokon mindegyik fut.

LucasArts címekhez (DOTT, SMNMAX) pedig van egy kb. minden platformmal kompatibilis emulátor, a ScummVM. Viszont a játékok nincsenek beleépítve.

DOS-osokhoz pedig ott a szintén ingyenes DOSBox. Játék ehhez sem jár, de abadonware site-okról be lehet gyűjteni őket.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.04.14. 08:43:23

@Blassius: Haggyámá! Én olyan buta vagyok a komputerekhez. Nemtom miért kell ennyi mindent elvárni egy ketrecben kuksoló csimpánztól. Kinézek, betonfalakat látok. Napi 3x etetés. Amúgy meg űrrepülni tanulok. És még ez a nyomi vindóz vakoknak felolvasó se meséli el, mi az a "torent"!!! :))

'96-tól van net? Jé, tényleg! Defura! Ált. suliban ennyire képben volt már az informatika oktatás.... még.

blueeyed333 2011.04.14. 08:47:45

Transport Tycoon...elvett egy pár hetet az életemből :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.04.14. 08:55:37

@Blassius: és mivan, ha a tentacle szóra a Midori és Hatszáz Faszú Polip c. japán népmese rajzfilm változata jelenik meg, Janakovicu Maraceluó rendezésében?

Zorita 2011.04.14. 09:07:42

meg volt az a játék, hogy elindult valami csóka ilyen sziklás tájon, és ilyen piócák elől kellett kitérnie, csöpögtek lefelé, meg jöttek alulról. Eleve már ezt lehetetlen volt megcsinálni, de ha az első 1 percen továbbjutottál, akkor meg jött valami vadkan-farkas, és az gyakott le. De idegesítő játék volt! Azért többször nekifutottam :))

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.04.14. 09:38:58

Ősember megy a pályán, bunkósbottal kaját csapkod ki a megfelelő helyeken. Dinókkal hadakozik.
Blues Brothers detto.
Kisvonattal szállítod a müzlit. Odagurulsz a tartály alá, lánc meghúz, müzli kocsiba, továbbmész, tartály, lánc, tejcsi rá, aztán uccu a célig. Közben alagút, sziklaomlás a sínen.
Lemmings meg már nagyon kései.

Nadiposzi (törölt) 2011.04.14. 10:05:55

@Zorita:
Another World, én végigjátszottam. Voltak benne nehezebb részek is, mint az elején a párduc meg a kukacok.
A bevezető animációja a kólás doboz kinyitásával akkoriban forradalmi volt.

Zorita 2011.04.14. 11:18:01

@Nadiposzi: tényleg! riszpekt, hogy végigcsináltad, engem is érdekelt volna, hogy később mi jön :D

Nadiposzi (törölt) 2011.04.14. 11:52:04

Akkor röviden:
...miután elszaladtál a párduc elől, találkozol pár csuklyás majomemberrel, akik lepuffantják a téged üldöző dögöt. Téged, a furcsa idegent egy katrocba zárnak, ott lafogsz, mígnem egy prisoner majom kolléga le nem bírkozza az öröket. Majoméknál csúnya diktatúra, vagy mi van, és ezt elutasító szőrmokokat az elnyomó szőrmókok elnyomják, ahogy kell. Kis (nem, böhöm nagy) barátoddal elindulsz kifelé a börtönből. Lesz egy pisztolyod is, ami mókás pajzsot tud húzni eléd, vagy lő. Időnként -gyakran fel kell tölteni. Hosszas bolyongás, és egy csomó elnyomó majomember likvidálása után sikerül kijutnotok, közben lesz vízalatti eksön, csőben kúszás, etc. Az utolsó helyszínek egyike a Főmajomember háreme, ahol riadt pucér majom szexrabszolgák rebbenek szét, amikor az elkötött mentő kapszulátuk PUFF beesik közéjük.
A végén egy sárkány/dinoszaurusz, vagy valami hasonló hátán elrepültök a haverral a nap felé. End.
Ez volt az egyetlen ügyességi játék, amit végig csináltam. Letöltöttem DOSBox alá, neki láttam újra, de már nincs hozzá türelmem.

Zorita 2011.04.14. 12:16:49

@Nadiposzi: valóban! a majmos börtön valamiért rémlik, lehet, hogy mégiscsak továbbjutottam addig, köszi a leírást :))

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2011.04.14. 13:17:29

Hát kb. semmi nem rémlik. De csak azért, mert az első pc-t, a commodore-omat 1996-ban kaptam. És akkor nekem, csóringernek az volt a világ nyolcadik csodája. Egy évvel később barátnőm lőtt egy plus4-est, 2-3 évig elég sokat nyúztuk őket.
1996-ban láttam IBM 286-ost, leesett az állam, hogy jé, ilyen is van. Játszottunk vele csak. Mariot (a 4. pálya mindig ismétlődött, nem volt 5., de azért csak szerettük), GPmotort, egy évvel később a suliban jött még az Észkerék, a delfin kifestő (hanggal!), a Lemmings, a csővezetékes, a Ski, a Dyna, és más nem is jut eszembe. Utána ezek szépen eltűntek.
2001-ben tanultam utoljára informatikát. 2005-ben kaptam gépet. Hálópartiról sokáig azt hittem, hogy pizsamaparti más néven (hálóruha, ugye).
De azért dosbox-ra leszedtem egyet s mást, pl. a Goblinst, ami a Zembernek volt nagy kedvence, tök aranyos.

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2011.04.14. 13:17:56

Hát kb. semmi nem rémlik. De csak azért, mert az első pc-t, a commodore-omat 1996-ban kaptam. És akkor nekem, csóringernek az volt a világ nyolcadik csodája. Egy évvel később barátnőm lőtt egy plus4-est, 2-3 évig elég sokat nyúztuk őket.
1996-ban láttam IBM 286-ost, leesett az állam, hogy jé, ilyen is van. Játszottunk vele csak. Mariot (a 4. pálya mindig ismétlődött, nem volt 5., de azért csak szerettük), GPmotort, egy évvel később a suliban jött még az Észkerék, a delfin kifestő (hanggal!), a Lemmings, a csővezetékes, a Ski, a Dyna, és más nem is jut eszembe. Utána ezek szépen eltűntek.
2001-ben tanultam utoljára informatikát. 2005-ben kaptam gépet. Hálópartiról sokáig azt hittem, hogy pizsamaparti más néven (hálóruha, ugye).
De azért dosbox-ra leszedtem egyet s mást, pl. a Goblinst, ami a Zembernek volt nagy kedvence, tök aranyos.

2011.04.14. 15:52:59

A bárátnőm apukája bevitt egyszer az erőmű géptermébe, akkor láttam először számítógépet: szobányi nagyságú kasznik, és valami szalag folyt ki belőlük, nem nagyon értettem, mondjuk ekkor még 1970-et irtunk.

93-ban vett a férjem először gépet a kiskocsis optimát cseréltük le, még fekete-fehér monitorral, a passziánszt már a szines monitoron talultam meg, de akkor már vett Cd-rom -ot is hogy a jogtárat azon olvashassa.

Mátrix nyomtatónk volt, indigóval kellett bele rakni a papírt, nem volt szabad elbaszni, mert akkor rögtön 4 lap ment a kukába. Szerencsére egy költözéskor ellopták, akkor vettünk buborékosat.

A gyerekemnek 2002-ben vettem gépet -nekem volt a melóhelyen - a zsebébe horta a winchestert, mert soha nem volt pénze lemezre, se pendriwrra. (persze többször elejtette, meg persze én is amikor kiszedtem a táskájából a szennyes ruhát.)

Most ha együtt vagyunk körbe üljük a nagy asztalt, és ki ki bámulja a saját kijelzőjét. Én időnként kiabálok, mert a hülye játék miatt tetű lassú lesz a net, anya ha dolgozik le kell állítani minden letöltést, ez a szabály.

Időnként éles vitába bonyolódunk, hogy melyik a jobb filmnézegető program - a gyerek ezen ki akad, mert a haverok szüleinél ez nem szokott téma lenni, ott a velünk egykorú szülők nem kockulnak.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.04.14. 18:58:34

Ferikém, a Cebitre kijönnek az ötnyolcvanhatosok.
Állati öregem miket tud egy ilyen penciumos gép.

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2011.04.14. 19:18:45

Tér Tetris, Airborne Ranger, Worm, Észkerék, és persze Tomcat Revenge-triológiája.

passaran 2011.04.14. 20:19:02

Wolfenstein 3D! Doom 1-2.
S3 Virge 4 MB + Diamond Monster 3D (3Dfx Voodoo 1)
Az asszonnyal valahogy elhitetni hogy a vudu nélkül nem PC a PC :)

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.04.14. 23:32:08

@Blassius: ezaz, "pencium".

Nekem két nagyon korai ('94-'95 környéke?) játékélményem van a szomszéd yuppie 386-os gépéről:

1. Két gorilla áll egy-egy toronyház tetején, banánt hajigálnak egymásra. Meg kell adni a dobás erősségét és a nemtommilyen szöget.

2. Két tank (kék meg zöld) üldözi egymást a föld alatt (valahogy alagutat fúrnak) és lődöznek. Ha elfoglaltad az ellenfél bázisát, akkor a saját energiád is töltődött.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.14. 23:59:51

@Blassius:
Hú, ezt a Penciumot először csak pár éve hallottam bátyámtól, mondta, hogy egy külföldi előadótól hallotta. És tényleg úgy kellene elvileg ejteni, hiszen egy latin szó módosítása.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.15. 00:16:34

Az is poén volt, hogy anno gyakorlatilag egy (Windwos verzióra gondolok, mert volt korábban DOS-os is) Word 6.0-ban és Excel 5.0-ban a funkciók 99%-a megvolt, amit ma egy átlag user használ egy irodai programcsomagban, és mindez egy 100 Mhz-es 486-os gépen 8 mega rammal gyorsan működött. Ma meg Office 2007 vagy OpenOffice szaggat a Pentium 4 2,8 Ghz-es, 512 mega ramos gépen(egy újon persze nem, ez egy 6-7 éves konfig). A másik meg hogy a különböző "extra rétegek"(gondolok itt Java-ra vagy .NET-re, de a Flash-t is bizonyos értelemben egy gépre ráhúzott rétegnek tekintem) fejlesztői hirdetik, hogy nem lassít semmit, sőt optimalizál, hát ennek ellenére nem tapasztaltam, hogy egy natív kódú programnál ne lenne lassabb egy hasonló tudású Java-s vagy .netes(numerikus számolásnál viszont nem hittem amúgy a szememnek, mit tudott egy Java-s progi egy C-shez képest, de az más téma). A Flash meg megeszi az előbb említett Pentium 4-es konfigot olyan grafikákkal is, ami natív kódban nem okozna gondot egy 486-osnak.

lárvalányhaj 2011.04.15. 06:49:30

Én 8 éves voltam, amikor az első számítógéppel való (érdemi) találkozásom bekövetkezett. Édesapám bevitt a munkahelyére, hogy kipróbálhassam az új windowsos gépeket, és egy rendkívül szórakoztató napot töltöttem a Paintbrush előtt :)
Azután rövidesen engedélyt kapott a munkahelyéről, hogy hazahozzon egy 386-os processzorral rendelkező gépet (a többi paraméterére sajna már nem emlékszem, csak arra, hogy két vinyója volt, mert korábban szerverként szolgált a munkahelyén), és innentől kezdődött az ifjú lárvalányhaj számítógépfüggése, ami mind a mai napig tart.
Nem is annyira a számítógépes játékok nyűgöztek le, hanem szerettem kipróbálgatni mindenféle funkciót, így nemsokára már a gépen található felhasználói programok minden zegét-zugát ismertem. Amivel nagyon sokat szórakoztam, az a CorelDraw! volt, meg egy időben az Új Alaplapnak is rendszeres olvasója, sőt, előfizetője voltam. Tehát nem az apukám, meg nem is az öcsém, hanem én.
Különféle programnyelvek tanulásába is belekezdtem nem egyszer, de mivel ez olyasvalami, amivel nem lehet rövid idő alatt látványos eredményt elérni, hanem sokat kell piszmogni vele, ezért a projekt hamar felejtős lett.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.04.15. 07:31:18

@lárvalányhaj: Hasonló az én sztorim is, csak én 12-dik születésnapomra kaptam egy C64-et még a 80-as években. A szüleimnek gőze nem volt a számítástechnikához, úgyhogy semmilyen adatrögzítőt nem vettek hozzá (kazettás magnót sem!). Viszont beszereztem egy "Ismerd meg a BASIC nyelvet" című könyvet, és pár hónap múlva már saját magamnak írtam egyszerű játékprogramokat. Amikor később a suliban beiratkoztam számtech szakkörre, kiderült, hogy a tanár bá semmi újat sem tud nekem tanítani (akkoriban még technikatanárok képezték át magukat gyorstalpalón "informatikussá" :)
Később aztán lett magnó is, úgyhogy mentek a játékok ezerrel: The Last Ninja, Beach Head, Defender of the Crown, Zaxxon, ha esetleg még emlékszik valaki...

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.04.15. 07:52:05

@bikmakk: Hú, ezek is.... tankos játék megvan Nintendon. No, majd a kölök ellesz vele, míg anyu rémmesékkel riogat, holmi 38 évvel azelőtti időkről. :D

Nadiposzi (törölt) 2011.04.15. 08:47:12

@altoid:
Gondolom rajzolgattál kockás füzetbe sprite-okat. A BASIC legrémesebb részeke a grafika volt, valami eszméletlen bonyolult módon ki kellett számolni monden egyes pixel koordinátáját, színét és ezt átszámolni valami eszméletlen elborult számrendszerbe. Na én itt adtam fel, GO TO, IF THEN szerű, pár logikai hurokból álló kérdezgetős programokkal jól elszórakoztam azért.
A játékok közül az ELITE volt a legnagyobb favorit, a Last Ninja 3 pedig kurva jól nézett ki a VIDEOTON Colorstar tévénken, az Elithez jó volt az öreganyámtól kapott Tünde televízió.

2011.04.15. 09:09:26

@altoid: én még most is szivesen elmennék egy tanfolyamra, az alapok hiányoznak.
Vannak olyan emberek akiknek nem elég, ha tudják, melyik gombot kell meg nyomni, szeretik azt is tudni, hogy miért.

lárvalányhaj 2011.04.15. 09:35:52

@Nadiposzi:

Ja, én is eddig jutottam csak el.

Nadiposzi (törölt) 2011.04.15. 15:54:37

Ezekről a computer-spiel nosztalgiákról az jutott z eszembe, hogy gyerekként úgy gondoltam, hogyha majd felnövök, és lesz fizetésem, akkor annyi LEGO-t veszek, amennyit csak akarok, és annyit fogok legózni, hogy belekékülök, lesz egy szobám, ahol felépítek egy várost, a másikban egy űrállomást, és a középkori váraknak is lesz egy külön terem.
Azt valahogy mégse. A fene se érti. Tele a gépem DOS-os játékokkal, azt mégis blogot olvasok, ahelyett, hogy lenyomnék pár pályát a Popolous 2-ben, amivel anno több hónapot játszottam egyhuzamban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.04.15. 19:13:24

@neccharisnyás útonálló: ősember: prehistorik 2, vonatos-mézes: guldkorn expressen (er du parat spiller 1?)
@Szigi.: tér-tetris: blockout
@bikmakk: 1.: qbasic-et elindítod (win98-ig oprendszer included), majd load és gorilla.bas
2.: scorched earth

Vágási Matyi 2011.04.15. 19:17:47

@Bachterman: Háh, akkor a QBASIC-esre jól emlékeztem! :)

fzoli415 2011.04.15. 19:19:29

És én még azt hittem, hogy a Stunts az egy rétegjáték volt... replay-ek elmentése a pályákéhoz hasonlóan találó neveken: UGRATAS, UGRATAS2, RAKETA, RELYTELY (sic!). Rekorddöntés céljából nekifutás a pályának 10 milliószor. Akár az ideggörcs határáig.

Suli alagsorában, karácsony vagy év vége előtti utolsó órán = JÁTÉK! 286-oson és Herculesen motorverseny. Rajtolásnál cincogó hang, mint gumicsikorgás:
www.youtube.com/watch?v=PfysximByUQ&t=3m21s
A 27-es motoros mindig gyors!

Észkerekezés vendégségben órák hosszat a puttyogó zenével: www.youtube.com/watch?v=3RfpiX1CwKM
Ma is fejből nyomom az alsó szólamot. :)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.04.15. 21:02:34

Múltkor néztem "nájtrájdert" és nőci rendesen azon az óriás flopy-n lopta az anyagot a számítógépről.
Estenem! Bedugtad, volt egy kis kallantyú elől, amit el kellett fordítani, az volt a "zár". Nomeg, hogy miben tárolod. Apum színes kartonpapírból szabott neki tokot, mert szakkörre kötelezően kellett mindenkinek 1 saját. Meg az Ápiszból beszerzett dobozokban tárolás.

karloszky 2011.04.15. 21:32:08

1993 nyara, beszélgetésem egy haverral:

Én: Kéne valami jobb a C64 helyett. Ismerősünk tudna hozni egy IBM-et Ausztriából.

Haver:Ááá, ne IBM-et vegyél, hanem PC-t, arra sokkal jobb játékok vannak 3D-sek is.

Én: De állítólag IBM-re is vannak jók.

Haver: Dehogyis! Gondolj bele, egy ekkora számítógépes cég mint IBM az nem vacakol játékokkal, az csak ilyen komoly szoftvereket csinál. A PC a legjobb, az 576 Kbyte-ban is írták!

Én: És mennyibe kerül egy ilyen PC ?

Haver: 100.000 forint legalább, de használtan olcsóbb.

Én: Akkor lehet hogy inkább rábeszélem muteromékat, hogy kapjak egy Sega Megadrive-ot, az mégis csak olcsóbb. Csak az a baj, hogy azt nem akarnak, mert IBM-en legalább megtanulnék számítógépet kezelni.

Otthon aztán telefonkönyv felcsap, számítógépbolt felhív:
-Csókolom, azt szeretném megkérdezni hogy mennyibe kerül maguknál egy PC.
-Hát az attól függ, milyen [hosszas magyarázat következett]
-És IBM az van ?
-De hát az IBM az a PC, personal computer, személyi számítógép
- Köszönöm, csókolom.

Otthon haver felhív: TE HÜLYE, AZ IBM MEG A PC AZ UGYAN AZ BAZMEG!!!

:DDD

Karón Varjú 2011.04.15. 22:15:39

Oszi, bakker, a Defender of the Crown hol marad? Még mindig a fülembe cseng a zenéje! A Stunts tényleg így volt. Ezek szerint mindenkinél?!

Kimaradt még a Commodore-os DS,DD (360kB) diszkek újraformázása, nyálcsorgatás az új DS,HD (1,2MB) diszkekre, a badsectorok miatt nem fér rá a következő arj darabka, stb.

2011.04.16. 09:43:49

Nétem a Jóbarátokat. Chendler laptopot vesz, hát nem semmi darab, 14 kilobájtos, és mindent tud.

-És mire fogod használni?
-Játszok rajta.

Celtic 2011.04.17. 12:11:16

Hordozhato C64. Sirtam, amikor par hete egy kiallitason meglattam:
logout.hu/dl/upc/2009-09/99862_commodore-sx64.jpg

Ehhez kepest mult heten az egyik targybol (Fejezetek az Infromatika Kulturtortenetebol) kezembe is vehettem (bazi nehez) es irhattam rajta kis BASIC programot is :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.17. 21:47:41

@karloszky:
Nekem meg egy haverom azt mesélte, hogy egy haverja mondta neki, hogy kapott szüleitől Karácsonyra egy 3dfx kártyát, erre haverom megkérte, hogy adja kölcsön lemásolni, azt hitte valami program...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.17. 22:20:27

@lárvalányhaj:
Új Alaplapot én is olvastam, 96 végén olvastam először(9 éves voltam), 97-ben elő volt nekem fizetve, meg ha jól emlékszek 98-ban is. Sokkal jobban szerettem, mint pl. PC World-öt, vagy PC Chipet, mert lehetett is belőle tanulni dolgokat, nem csak a szoftver és hardver újdonságokról szólt, mint a többi.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.04.18. 07:50:06

Nos, nekem egy 386 sx 25 mhz-es gépem volt 94'-ben. Színes monitora volt, mert eredetileg orvosi felhasználásra szánták, de nem jött össze a business. SZÜV-től vettük 80K-ért akciósan. Akkor nekem volt kb. a második színes monitorom a faluban (A másik a református pap volt.) Prince-t is náluk láttam először a Mac-en.
Akkor már minden haveromnak volt gépe, csak nekem volt előtte tv játékom amit Komáromban vettünk a piacon.
Szóval elkezdődött a játékhegy gyűjtés, persze ameddig a 107Mb engedte. Kedvenceim voltak az rpg-k (EOB1-2,Wiz7), de mindennel játszottam a Goldenaxe-tól, a Stunts-on keresztül, a Transport Tycoon-ig bezárólag. Ritkán még programoztam is.

lárvalányhaj 2011.04.18. 16:56:14

@Judea:

A Golden Axe az iszonyat jó volt... csak apukám azt mondta rá, hogy túl agresszív, és ezért inkább nem játszottam vele. Ezért is vagyok most olyan szelíd. :)
A Civilization is nagyon ott volt, egész napokat tudtam előttük elcseszni. Meg a különféle falbontós játékok (Arkanoid!!!).

debrejo 2011.04.21. 15:23:45

Nálam Amiga600-al kezdődött az őrület (egyetlen mélyen belémégett emlék ez időből hogy a Street Fighterhez hiányzott egy lemez így nem mindegyik szereplő volt választható illetve bizonyos pályák is hiányoztak), amit egy 486-os követett. Legzorallabb emlékek az egész délutános Mortal Kombat harcok osztott képernyőn, na meg az első, egész hétvégés lan parti, szigorúan only pisi-kaki szünettel, éjjel is nyomva. Haver anyukája hordta a kaját, halkan, osonva hogy nehogy megzavarjon. Azért az éjjel háromkor ordibáló fiuk - bazdmeg, én nem leszek többet szerver, kevés a memóriám és laggolok, mindig én szopok - és a hülye haverjai kivágták a biztit, így hozzám költöztünk...egy ideig. Nagyon ment a Doom, Duke 3D, később a GTA. Oszt lett net és mindent elbaszott :D

igenember 2012.03.25. 05:31:12

Még mindig nem derült ki, hogy ki írta a Szakadt csövest. Ki lehet az "SZY & KAMARAS". Kizártnak tartom, hogy Tomcat legyen az.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.03.25. 16:09:48

@igenember: igen. A revenge txt-jében még azt írta emlékeim szerint, hogy nem tudja, ki az a Pató Pál Software, de azért megdolgozott a lopott anyagért (mármint a Sulihoz).

Adani 2017.09.29. 11:10:36

@Modor Tibi:

Az is jó volt a suli readme-jében, hogy idézem: " A game egy kicsit szadista, egy kicsit pornográf, és egy kicsit trágár,
ezért gyenge idegzetľ erénycsôszök lehetôleg "format c: /u" paranccsal
futtassák. "
süti beállítások módosítása