gyerehaza.org

2011/03/25. - írta: Modor Tibi

Dear Mom, Dad,

láttam ezt az új kampányt a Home Office-tól, hogy hazavárják a világban szétszóródott briteket, hát röhögnöm kell... szánalmas, de leginkább fölháborító. Idemásolom nektek ezt a pár pontot, és egyenként megcáfolom őket, ahogy azt egy rendes expattól illik (ezt a magyar kommentelőktől tanultam):

10 érv az Egyesült Királyság mellett:

 

Kimagasló fizetések, a munka megbecsülése: Nonszensz. Norvégiában meg Svájcban sokkal jobb bérek vannak, ráadásul dolgozni se nagyon szeretek. Hazánkat pedig a világ leggazdagabb országaihoz szabad csak hasonlítani. A sok vendégmunkás meg úgyis elvállal mindent a feléért. És kurva drága minden.

A világ legjobb futballbajnoksága: Nevetséges, arra az egy összecsalt hazai VB-re verjük magunkat lassan már 50 éve? Elvileg ez az ország találta fel a focit, vagy mi - aztán már a Commonwealth is lever minket, nem csak krikettben. Különben is, azokban a stadionokban ma már csak a japán meg magyar divatszurkolók karattyolnak érthetetlen nyelveken, a maradék meg úgy kussol, mintha színházban lenne. Szar az egész.

A világ legjobb zenéi: Sehol nem vagyunk, Amerika már rég lekörözött minket, Európa fénysebességgel termeli ki a jobbnál jobb bandákat. A Beatles meg gagyi volt, liverpooli ír parasztok. Ebből is látszik, hogy otthon nem tudtak érvényesülni, Londonba kellett költözniük nekik is. És sajnos a múltból nem lehet megélni.

Mentaszószos báránycomb: persze, majd pont ez fog hiányozni meg a brit konyha. Shepherd's pie, chips, haggis, marmite, toast, cheddar, baked beans, kolbászka, barnamártás, curry, marmaládé. Hát aki ezért vágyik haza, az meg is érdemli - ráadásul mindent megkapok itt az angol boltokban meg a Kulinárisban. És amúgy is: itt csak leugrom a piacra, és veszek egy kiló juhtúrót, hozzá fehér zsömlét megy csabait igazi magyar mustárral. Meg egy kis pacalt.

Bűbájos hölgyemények: Na ez mondjuk igaz, amióta megnyitottuk a munkaerőpiacot a kelet-európaiak előtt. Raádásul bármit megadnának ezek a külföldi nők, hogy egy magamfajta helyes angol pasival jöhessenek össze. De hát inkább én mentem oda :)

A világ legjobb pubjai: Az lehet, de Budapesten minden sarkon van már egy brit vagy ír kocsma. Ráadásul dohányozni is lehet. Még. A fingatós, meleg, sötét söreink helyett meg német lágereket és jófajta kontinentális borokat, magyar pálinkákat szürcsölgetek. Amúgy milyen ország már, aki erre büszke?

Enyhe telek, kellemes nyarak: Ez is igaz, amennyiben az évszaktól független 10 fokot és az esőt vesszük annak. Itt a kontinensen legalább kijut mindenből. Bár úgy hallom, mostanában a tél már megjelent a Szigeteken is. De inkább maradok itt, szeretek nyári estéken a kerthelyiségben üldögélni.

Itthon itthon vagy: Meg mindenki beszél angolul, mi? Hát itt is, ráadásul jobban - kapjátok be.

Az érzés, amikor leszállsz otthon, London felülről: Pfff, fentről nézve minden szép. Én egyedül akkor érzek boldogságot, amikor felszáll a gép - Londonban.

A tizedik nem jutott eszünkbe: Még szép, ez a 9 is túlzás.

 

Hogy veszi a bátorságot ez az állam, hogy engem haza próbáljon csalogatni? Nem sül ki a szemük? Ehhez már komoly bőrnek kell lenni a pofájukon. Mit adott nekem Nagy-Britannia, mit? Csak az ellehetetlenítés, az elszürkítés, az ment nagyon mindig... ezért dobbantottam. Köszönjem meg, hogy járhattam kindergártenbe meg iskolába, fősulira? Azért a red brickért legyek hálás? Persze akár le is lövethettek volna, persze.

Szóval Anyu és Apu, nem megyek haza sajnos, bármennyire is hiányoztok. De nekem az a közeg, ami a mai brit közéletet és közhangulatot jellemzi, egyszerűen elviselhetetlen. A csapatosan cirkáló, bebaszott Ben Sherman-inges, kocsmatúrázó parasztok, a magassarkúban botladozó, miniszoknyás bojlertestű, alapozott lányok a 200 fontos frizurájukkal, a kurva unalmas egyenvárosok az ugyanolyan bevásárlóutcákkal, a vörös útburkolattal, a rengeteg pakival meg triggerrel, a mindenhol jelen levő erőszak és antiszociális behaviour, az emberek sekélyessége, a szűklátókörűség, a tévébámulás, a mindent készen vevés - kösz, nem.

Otthon sehol nem kaptam munkát, vagy patetikus összegekkel szúrták ki a szemem. Itt meg? Angol nyelvtudásomnak köszönhetően vezető vagyok egy multinál, és nem bántam meg. Többet keresek, mint otthon - ráadásul minden olcsóbb itt. És MEGBECSÜLNEK. Megbecsülik a munkámat. És sokkal többet mosolyognak. A GP (itt: háziorvos) nem 30 fontos vizitdíjjal dolgozik, a nemrég kivert fogaimat meg tizedannyiért pótolták, mint legutóbb Angliában.

Nekem már a Magyar Köztársaság - bocs, Magyarország - a hazám, és inkább nevelem magyarnak a gyerekeimet, mint buta, belterjes britnek - aki még mindig azt hiszi, hogy világbirodalma van. Sajnálom. Nehéz választás, de az a szülő, aki nem tesz meg mindent azért, hogy a családjának jobb életkörülményeket biztosítson - az sajnos a cickánytempót követi. Én pedig felelős családfő vagyok.

Öljétek egymást halomra - nélkülem.

Üdvözöl fiatok,
Clark Ádám.

 

P.S.: húsvétkor jövünk Kingussal, addig küldjetek már lszi pár cikket a Daily Mailből + egy doboz Magnerst, köszi! ;-)

P.S. 2: azért ha kicsit jobb lesz a helyzet, lehet, hogy meggondolom magam - meg ha az én pártom kerül hatalomra ;-)

58 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mc_Fly 2011.03.25. 14:19:02

én szeretnék patetikus összegekért dolgozni:D

Más fórumokon már megy a fight, be van bizonyítva, hogy az otthon maradók meg az orbáni terror elől menekülők is fírgek. Kíváncsi vagyok, itt ki lesz az erősebb.. hajrá!

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.03.25. 14:26:09

Kibaszott nagy. Komolyan ez eddig a legjobb posztod :D

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.03.25. 14:29:43

És a királyság, a degenerált, deklasszált prosti...vagyis protestáns família a botrányaival? Hol vannak a mi egészséges, termékeny, katolikus Habsburgjainkhoz képest?

vincere 2011.03.25. 14:32:33

nagyon jó lett, Tibi :)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2011.03.25. 14:40:15

Az "orange girl"-ök tényleg riasztóak, de pacalt lehet kapni a piacon is, legalábbis Yorkshire-ban.

Túrót meg meggyszörpöt a lengyel boltban mindig találsz, még Unicumot is lehet rendelni Londonból.

Jó, a Magyar Gárda felvonulásokat sajnos nélkülöznöd kell, de az EDL muszlimellenes akciói ugyanolyan jók, ha nem jobbak. Nagy-Britannia bigottabb, mint gondolnád.

mákosgól 2011.03.25. 14:41:48

odabasz :D:D na már várom a bérjajgatókat...

Mitya Ivanov 2011.03.25. 14:45:59

minden szava arany, bár néhol kissé erőltetettnek tűnik a párhuzam, de nem zavar:)
kálmán Olga ezzel foglalkozott tegnap az ATV-n
atv.hu/video/video-20110324_azbej_tristan

Kacagó gerle · http://hobbitippek.blog.hu/ 2011.03.25. 14:51:20

Kedves Ádám!

Hazánk irányába törént megbecsülése miatt önröl egy tért neveztünk el.

Üdvölettel:

Schmit Pálamfő

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.03.25. 15:03:16

@vészmadár (pica pica): politizálni próbál. Én tegnap felhúztam magam az erdetin. Nem azért, mert azt gondolom, hogy külföldön jobb, hanem süt belőle az "Extra Hungariam non est vita, si est vita, non est ita". Nehezen viselem a korlátoltságot, meg a nemzeti giccset, hívják csikóbőrös kulacsnak vagy Uncle Sam-nek.

@Kacagó gerle:
Hazánk irányába történt megbecsülése miatt egy tér került elnevezésre önről.
Franklin "Della No" Rooseveltet töröltük , mert a neve alapján pénze nincs, egy megélhetési politikus, ezért nem ér semmit.

üdvözlettel:

Schmitt "Zaphod Beeblebrox" Pál

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.03.25. 15:08:33

Megtisztelne mindenki, ha nem az első bekezdésben linkelt poszt kommentjeit folytatná és/vagy schmittezne-orbánozna-gyurcsányozna.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2011.03.25. 15:08:33

Közben rájöttem, hogy igaziból egy Azbej Tristan (ez biztos magyar név?) kontra Csirke72 szellemi párbajt szeretnék látni.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2011.03.25. 15:26:15

@Modor Tibi: Nem tudom, miért vártál mást a prosztó, szőnyegreköpködős, Ibizában mattrészegen tömegszexelő, blue badge abuser honfitársaidtól. Igazi East End tempó, ez Londonistan, ide akarsz minket visszacsalogatni. (Milyen szépen is rímel ez a Judapestre.)

moesko 2011.03.25. 15:30:19

@Püspök utcai gombaszedő: én egy nem csak szellemit is szívesen.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.03.25. 15:33:08

@Modor Tibi: Ez olyan mint az "Itt nincs baszás" tábla a kupi falán :-)

@Püspök utcai gombaszedő: na igen, ugyanaz az színvonal és érvkészlet. Lehet hogy az új alkotmányban lesz Nemzeti Troll?

Hintz ezredes 2011.03.25. 17:04:34

@Kurtz ezredes: Olvasás közben azt hittem, te vagy az elkövető...

Öltönyösrabszolga · http://oltonyosrabszolga.blog.hu 2011.03.25. 17:21:47

Hatalmas, hatalmas. Bojlertestű, megalol. És még igaz is. Már az AliG-ből is tudjuk, hogy anglia így oldotta meg a jónő hiányt: Import.
Na megyek, még termelem picitt a GDPt, mert itt megbecsülnek!

2011.03.25. 18:07:35

Egészen kiválóra sikeredett:) Egyből a Tesconál dolgozó angolok jutottak eszembe:)

blur7 2011.03.25. 18:41:44

Számítottam erre a bejegyzésre.

A Tyne folyó déli partja 2011.03.25. 19:30:22

@Püspök utcai gombaszedő: tegnap hallottam az infót, hogy a middlesbroughi lengyel boltban nincs túró. pedig a gatesheadi icipiciben is van, a newcastle-ben meg pláne.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.03.25. 19:44:58

Egyre nagyobb a gáz, gyerekek :( a magyarság legjobbjait üldözzük el...

velvet.hu/celeb/hcdb/napcelebje/2011/03/24/terry_black/

2011.03.25. 20:03:37

@Modor Tibi: kiegyezünk velük, nem kell hazajönni, csak a lóvét utalják:)

vincere 2011.03.25. 21:48:22

@Modor Tibi: de mit fog csinálni Dubaiban?

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.03.25. 22:24:36

eridjhaza.org nincs? mindenki mehetne, ahová akar. strassbourgba, indiába, az anyjába.

Azbej Tristan · http://kerdem.blog.hu/ 2011.03.25. 23:17:47

ez jó lett! :) respekt! (a gyerehaza.org csapattól)

Alcanis Ivennil 2011.03.26. 01:36:13

A világ legjobb zenéi - ez igaz. Már nem az olaszok a legjobbak. Puccinival nagyjából kihalt az említésre méltó olasz komolyzene, az angolok viszont a háború óta folyamatosan virágoznak. A fő ok, amiért Londonban akarok élni, a Covent Garden és az ENO.

És az angol tenoroknak nincs párja! Ők nem nyafka spagettizabálók, akik még a csajt se bírják becserkészni segítség nélkül, nem 150 kilós szumósok, és nem agyatlan sárkányölő nácik.

Nem mintha az Operaház a mai szánalmas állapota mellett valaha is eljutna odáig, hogy modern angol szerzőket játsszon.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.03.26. 07:21:16

azt írta valaki abban a belinkelt blogban, hogy:
"könyörgöm", meg azt hogy "szánalmas", meg "ti milyen cuccot toltok?"

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.03.26. 09:07:46

Szerintem is ez eddig Tibi legjobb "aktuálpolitizálós" posztja, látszik hogy közel áll a szívéhez a téma :) Ráadásul hallottam már angol expatokat szídni a hazájukat, kb pont ugyanígy! Mi magyarok sajnos még a fikázásban is le vagyunk maradva a fejlett Nyugathoz képest - szánalmas!

A Terry Black cikket elolvasva koppant egyet az állam a padlón. Hogy el akar menekülni az intoleráns magyaroktól az ok - na de Dubaiba?! Egy iszlám országba ahol a homoszexualitást a törvény bünteti? Ez most vagy ordas kamu (erre tippelek), vagy a csávó megbuggyant...

LionOfZion 2011.03.26. 09:12:59

@Bachterman for president:D

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.03.26. 11:08:11

@altoid: Nem baj, menjen csak, vigye a barátait is.

Noked-Lee 2011.03.26. 11:14:22

tényleg kicsit GYE-s hangulatú poszt, de minden szava arany! :)
grat!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.03.26. 14:25:01

@bikmakk: tőlem kapja a fizetését, a többit privátban.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.03.26. 14:47:45

@Trisztán: gondolj bele, Tibi még fel se veszi érte azt a rohadt sok lóvét, amit ti ott a KISZ-nél.

nuklearis_baromfi · http://nuklearispillanatok.blogspot.com 2011.03.26. 23:58:35

Ritkán szólok hozzá, de most nem bírom visszafogni magam:

Zseniális, méltánytalanul alulkommentelt poszt! :-D

oldalazó gnóm 2011.03.27. 03:21:11

@nuklearis_baromfi: szerintem azért alulkommentelt, mert Tibi elejét vette az összes politikai véleménnyilvánításnak, különben már ez is 1000 fölött lenne, mint a vastagbőrös poszt :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.03.27. 03:32:18

@oldalazó gnóm: trollok elég, ha a címlapról jönnek. Az meg nem volt szerencsére.

oldalazó gnóm 2011.03.27. 06:42:23

@Modor Tibi: ja hát értem a helyzetet, csak a jelenleg létező fórumokat nem tartom alkalmasnak érdemi vita kialakítására, aztán néztem, hátha majd itt :D Vastagbőrön bedarálnak a jelen poszthoz hasonló hozzáállású, minden konstruktivitást nélkülöző arcok, az IKSZ-et nehéz komolyan venni ezzel a tíz ponttal meg a kifordított kokárdájukkal a főoldalon (az a kemény amúgy, hogy még a nagykövet is ilyet viselt a márc 15-ei fogadáson, úgy tűnik, hivatalosan is olaszok lettünk). Amúgy haza akarok menni, de csak majd ha annyira kicombosodok, hogy megengedhetem magamnak, gondolom te is így csináltad annak idején.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.03.27. 10:55:05

@oldalazó gnóm: a Jóisten a tanúm rá, hogy kb. egy nappal később tudtam csak meg, hogy ez a kezdeményezés kikhez kötődik - ami persze végül az egyik fő ellenérv lett sokaknál.

Pénznél nehéz megmondani, hogy na akkor ennyit meg ennyit gyűjtök össze, és akkor jövök haza - én a kint eltöltött időnél és az elért szakmai szintnél húztam meg a vonalat. Elég volt, ja :)

oldalazó gnóm 2011.03.27. 15:44:38

@Modor Tibi: a kicombosodást én is inkább szakmai, mint anyagi szempontból gondoltam, sokkal fontosabb a pénznél az, hogy ne valami kontraszelektált fasz kényszerítse rám a logikátlan baromságait minden nap, ehhez pedig gondolom látványosan jobbnak és sikeresebbnek kell lenni az összes kontraszelektált fasznál.

Akiknek meg az a fő (ellen)érv, hogy kik állnak a kezdeményezés mögött, azok ugyanazon az érvelési szinten állnak, mint a "gyere haza, mert jó a pörkölt és a túró rudi" :D ( en.wikipedia.org/wiki/Ignoratio_elenchi )

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.03.29. 11:57:05

Az utobbi napokban rengeteg helyen olvastam errol a 10 pontrol, es mindenhol olyan egyontetu fujolas fogadta (beleértve a gyerehaza.org-ot), hogy csak na. A legérdekesebb, hogy a kintiek es az otthonmaradtak is szinte ugyanugy serteskent, hulyesegkent, kadarista megmondaskent ertelmeztek a dolgot.

Hat nem tudom, de en valahogy nem latom, hogy mi ebben az egeszben olyan alapvetoen rossz. Azt alairom, hogy a felsorolt pontok kozul a legtobb nem csabitana haza, de szerintem jo dolog, hogy valakinek vegre eszebe jutott, hogy a kint dolgozoknak esetleg kene valami mast is mondani azon kivul, hogy:

1. De jo neked, hogy itthagytad ezt a szart, en is megyek utanad!
2. Rohadt hazaarulo vagy, mit szolsz bele a Magyarok dolgaba!

Kimenni, allast talalni, beilleszkedni egyaltalan nem konnyu, de hazamenni kb. ugyanolyan nehez, es hat az a helyzet, hogy a kint eloknek eddig csak azt kommunikaltak otthonrol, hogy "jo helyen vagy te ott, haza ne gyere!". Szoval azert nem kellene foldbetaposni egy alapvetoen jo otletet csak azert, mert az elso megvalositas nem sikerult tul jol...

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.03.29. 12:07:48

@altoid: az a fő baja a népnek, hogy kormánykezdeményezésről van szó - először én se vágtam le, hogy az IKSZ van a háttérben.

Az összes többi kifogás, ld. Kálmán Olga túrórudizását már csak szőrszálhasogatás, a szavak kiforgatása. Hasonló ez, mint amikor Oláh Ibolya Magyarországát azért kellett utálni, mert kormánypárti akció. Pedig nem is rossz kis giccses szám az Allegria.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.03.29. 14:03:31

@Modor Tibi: Na jo, attol a szamtol nekem is felallt a hatamon a szor... Ez az orszagimazs dolog nagyon sikamlos terep, nehez jol csinalni, foleg a kejesen onostorozo Magyarorszagon. Szerintem a fo gond az (marmint azon kivul, hogy Abszurdisztanban minden eleve szar), hogy az eddigi kormanyok hajlamosak voltak haveri alapon sulyos penzeket kifizetni toketlen dilettansoknak teljesen ertelmetlen kampanyokert. Ennek a mostaninak legalabb van egy ertelmezheto, ertekelheto celja, csak hat teny, hogy a megvalositas eddig szinten eleg gyenge. Csak nem kellene osszekeverni a kritikat a kritikatlan fikazassal.

oldalazó gnóm 2011.03.29. 16:05:45

@altoid: én kifejezetten örülök a kezdeményezésnek, és annak is, hogy kormányoldalról jön (mert akkor talán lehet belőle valami). DE a Túró Rudi meg az "alacsony" 16%-os adó elég nyilvánvalóan nem tárgyalási alap, tehát
- a kezdeményezés mögött jóindulatú idióták állnak, akik ezt nem ismerik fel, vagy
- a kezdeményezés mögött állók hülyének nézik azokat, akikhez szólni akarnak.

Ha előállnak mondjuk azzal, hogy akkor van 10 évünk arra, hogy felzárkózzunk Ausztria szintjére, gyertek haza segíteni, és megteszik az első pár lépést a megvalósítás irányába (azaz az ígérgetés nem ér), akkor simán, alap. És kurvára nem lehetetlen, pont egy olyan helyen élek, amit 30 év alatt építettek a világ segglukából a világ egyik legfejlettebb országává, csak mondjuk itt elég izmosak a törvények ahhoz, hogy mindenkit tisztességes munkára kényszerítsenek, nincs segíly, korrupcióért mintha halálbüntetés járna (de ha nem, akkor botozás plusz pár évtized rácsos akadémia), stb.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.03.29. 17:33:24

@oldalazó gnóm: a túrórudi nem, de a parizer vizeszsömlével nekem már tárgyalási alap, sőt! :)

Aki hazajön, az nagy eséllyel 290 bruttó fölött fog kapni - nem beszélve a szuperbruttó fokozatos kivezetéséről.

A Tyne folyó déli partja 2011.03.29. 20:15:22

@Modor Tibi: "Aki hazajön, az nagy eséllyel 290 bruttó fölött fog kapni - nem beszélve a szuperbruttó fokozatos kivezetéséről."

miért? csak mert kint volt??? nekem is eszembe jutott ugyan, hogy ha hazamennék, elájulnának, hogy itt dolgoztam, meg végzettséget is szereztem, holott angolul is tudtam a kimenetel előtt, meg ami diplomát itt szereztem,, azt az eredeti mind magában foglalta...ok, a pénzügyes tanfolyamot nem, de kétlem, hogy otthon tudnék mit kezdeni az angol adószabályokkal..

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.03.29. 22:29:10

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): azért hát. Tapasztalat, nyelvtudás - releváns munkakörben.

A Tyne folyó déli partja 2011.03.29. 22:57:48

@Modor Tibi: nyelvtudásom kb. annyit fejlődött, hogy megtanultam pár káromkodást, meg szlengszót...előtte is tudtam rendesen angolul, pont ez az. valamint azt az ismeretet is tudtam, amiből itt végzettséget szereztem...(a pénzügyet leszámítva. de mindom, azzal mit érnék otthon? és az nem diploma szintű.Ö

oldalazó gnóm 2011.03.30. 03:43:51

@Modor Tibi: bérkalkulátor szerint ez azt jelenti, hogy kb 230 fölött kaphatsz kézhez, ami még mindig bőven elmarad a jelenlegi doktoranduszi ösztöndíjamtól, de ez nem zavarna, ha olyan légkörbe mehetnék haza, ahol a sikeres ember/gazdag ember/vállalkozó nincs rögtön kizsákmányolónak/csalónak kikiáltva, az újító ötleteket örömmel fogadják, a csípési sorrendben elfoglalt pozíciódat kizárólag a szakmai tudásod határozza meg, stb. Biztos van ilyen munkahely is, de egyelőre nem megfelelő mennyiségben, elnézve a sok elkeseredett siralmat a téma kapcsán.

Más kérdés, hogy ha szakmailag otthon egy senki voltál, akkor külföldön is jó esélyed van arra, hogy egy senki maradsz, de legalább több pénzt keresel. A siránkozók/konstruktivitást nélkülöző fikázók nagy része pedig valószínűleg ebbe a kategóriába tartozik (de ha jól értelmezem, ezek nem is részei a kezdeményezés célcsoportjának, mert mintha valami olyasmi lenne, hogy "azok a fiatalok, akik valami pluszt tudnak nyújtani a magyar gazdaságnak" :D).

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.03.30. 07:05:56

@Modor Tibi: hogy mennyit kapsz és mennyiért, az munkakör kérdése. Én tanítok. Itt semmi nem tárgyalási alap, van egy bértábla aztán kalap. Oké, az én bajom, hogy ezt szeretem csinálni. De ettől még plö ez kurvára nem megfizetett terület, ha voltál kint, ha nem. Én 32 évesen, most már 3 diplóval jogosult vagyok a végzettségem és az éveim alapján 148000 bruttóra. Mint igazgatóhelyettes elméletileg kaphatnék 40ezer bruttó kiegészítést. Amúgy nem kapok, mert a fenntartó szerint félállásban is meg lehet azt csinálni, amit amúgy 30 évig itt mindenki egész állásban csinált, szval ez csak 20 bruttó. Tud mindenki számolni, ugye? 168 000 bruttó. Tavaly, sima tanárként kicsit jobb volt, mert sok volt a túlórám (majdnem minden tanárnak sok, hiszen minimalizálták a létszámokat), akkor kerestem olyan 180 bruttót. És még egyszer mondom: angolul beszélek, írok, szakirodalmat olvasok, írok, fordítok. latinul olvasok szótárral. Számítógépet kezelem, szerelem, bármit megcsinálok, amit a rendszergazdánk. Sorolhatnám fél napig, mi mindent kell tudnom itt, ebben a munkakörben (műszaki vezető is én vagyok, egyben persze). És félre ne érts, ezer ugyanilyen muksó csinál ugyanennyi mindent ugyanilyen szar pénzért. Csak azért írom, hogy egy kicsit higgyétek már el: hiába a fene nagy tudás, ha ennyit ér ez ma a piacon. És nyilván, lehetne elkezdeni, hogy menjek fel böpestre, menjek ki külföldre, stb. De hát én ezt szeretem csinálni. Nem akarok budapesten élni, csak ha muszáj és nem mérnökként akarok dolgozni, hanem tanítani. Ennek ma ezek a lehetőségei.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.03.30. 08:01:30

Én kétszer is megpróbáltam hazaköltözni 8 év alatt, nem sikerült. Először magam kerestem állást. A baj nem az volt, hogy kevesebbet adtak volna, mint külföldön (erre számítottam), hanem az, hogy kevesebbet, mint amit otthon kerestem, mielőtt kijöttem! (erre varj gombot, Tibi!) A külföldi tapasztalattal kapcsolatban az volt az érzésem, hogy vagy leszarják, vagy azt hiszik, hogy ha haza kell jönnöd, akkor valami biztos nem stimmel veled.

A másik eset is elég érdekes volt. Ott először úgy tűnt, bejött a tuti, mert az itteni cégem akart hazaküldeni vezető beosztásba a magyarországi leányvállalatukhoz. Örömmel el is fogadtam volna, de azután közölték, hogy mivel magyar vagyok, le fogják szállítani a fizetésemet az otthoni szintre (az itteninek kb a felére, egy sokkal nehezebb és felelősségteljesebb munkakörben). Na most az itteni törvények szerint ezt nincs joguk megtenni, ezért azt akarták, hogy felmondjak, és ők majd otthon kötnek velem egy magyar munkaszerződést, ottani (sokkal rosszabb) feltételekkel. Amikor tiltakoztam, rövid úton kirúgtak (modjuk egy hónapon belül találtam itt ugyanolyan jó állást), és a helyemre küldtek egy francia expat-ot, kétszer annyi fizetéssel, viszont nulla helyi tapasztalattal és magyartudással. Hát nem tudom, biztos megérte nekik... Szóval a lényeg az, hogy hazamenni még annál is nehezebb, mint eljönni.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.03.30. 08:21:11

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): @oldalazó gnóm: csak a saját környezetemre tudok hivatkozni, de ott mindenkinek nagyon sokat dobott a kintlét, még annak is, aki au-pairként vagy cserediákként volt kint. Ehhez persze igen, valószínűleg a fővárosba kell jönni egy sokak által visszataszító közegbe (multik). A helyi önkormányzatoknál tényleg nem sokat számíthat a nyelvtudás.

De én amúgy nem akarok senkit meggyőzni, azt meg főleg nem, aki nem akar hazajönni és csak a kifogásokat keresi :)) én se a pénzért jöttem eleve, hanem azért, mert nem éreztem kint jól magam, és hiányzott az igazi otthon. De pár évnyi ittlét és munka után elértem a kinti életszínvonalt, szerencsém is volt persze.

@vészmadár (pica pica): ez sajnos ilyen. Magánórák (angol) esetleg? A tanári végzettség külföldön se szokott feltétlenül plusz lenni sajnos.

czinezine 2011.03.30. 15:41:28

ez egy igazán okos post, de talán van más is, aki tud értelmesen vitatkozni, sőt!!!
helyzet.tv/index.php?mod=video&id=335

Azbej Tristan · http://kerdem.blog.hu/ 2011.04.13. 15:51:32

A gyerehaza.org és az IKSZ ingyenes tanácsadással segíti a külföldön élő, de itthon dolgozni vágyó, diplomás magyar fiatalokat:

gyerehaza.org/node/174
süti beállítások módosítása