Olvasói rovat - A Nagylány

2011/03/23. - írta: Modor Tibi

Szia Tibi!

Az alábbi förmedvény az agyam tipizáló bugyrainak újabb fortyanása, remélem tetszeni fog :-)

Üdv
oldalazó gnóm (a kínais/metál 1-es)


A nagylány

Számomra furcsa, hogy ezt a minden ifjú társaságban minimum egy példányban megtalálható embertípust még senki nem vesézte ki a Modoroson - megkísérlem én. Könnyen elképzelhető, hogy aki magára ismer, felháborodik, ugyanis a nagylány egyik fő ismérve, hogy biztosra veszi, hogy őt senki nem értheti, pedig valójában olyan átlátható, mint a szita.

Általánosságban

A nagylány az élet minden területén és időpontján megtalálható, ám fő előfordulási területe az általános iskola késői felső tagozatától a középiskola (szélsőséges esetekben egyetem) végéig terjedő korosztály. Általában az átlagosnál intelligensebb, és hányattatott családi háttere vagy egyéb okok miatt ténylegesen tapasztaltabb és önállóbb a társainál. Megjelenését tekintve elég sokféle képet mutat, de ami biztos, hogy általában se nem különösebben szép, se nem csúnya. Ha kitűnik a környezetéből (általában kitűnik), akkor azt az öltözködésével teszi: elhivatott rocker/rapper/rasztajamaikaireggae-s/diszkós (utóbbi a legritkább, ld. az „átlagosnál intelligensebb” kitételt), a többiek meg mind csicskák. Ez különösen érdekes annak fényében, hogy nagylány léte során legalább egyszer stílust vált.

Más művészetek terén is markáns véleménye van, általában kedveli a formabontó, modern alkotásokat, és mindent lenéz, ami hagyományos. A politika többnyire nem érdekli, a politizálás számára kimerül az éppen hallgatott zenéből kiragadott mélyértelmű idézetek közzétételében (annak idején matricákon/padra firkálva, manapság gondolom fészbukon). Kedvenc szava a „szánalmas”, amelyet gátlástalanul használ minden élethelyzetben, és amelyet a környezete hamar megtanul helyesen értelmezni: „akármi, ami nem tetszik, vagy amivel nem értek egyet”.

 

Viszonyulása a tudatmódosító szerekhez

Az osztályból ő cigizett először, a példát a felsőbb évfolyamok fiúitól látta. (Fülig bele van zúgva az egyik menő tizenegyedikes srácba, de se magának, se a barátainak nem vallja be - hivatalosan azért lóg állandóan a 11-esekkel, mert a saját osztály mennyire egy éretlen pisis társaság.) Egy idő után függővé is válik, de persze ha ő akarná, bármikor le tudná tenni. Általában ez a szenvedélye végigkíséri egész életén, és nagyban hozzájárul későbbi rekedtes hangjához, a Modorosblogon már megénekelt Jutkává válásához.

A kávéval hasonló viszonyban van: miközben a többiek még 14 évesen maguktól kipattannak az ágyból reggel 6-kor, addig ő a harmadik szünetben, a hetedik kávé után, a fél osztály szeme láttára arccal lecsúszik az automata elején, majd a nap hátralevő részét a padjában remegve tölti, és azt magyarázza, hogy neki kell még egy kávé. Az alkohol végigköveti a nagylány evolúcióját a nagylánnyá válástól egészen a felnövésig (és azon is túl).

Természetesen szeszt is az elsők között fogyasztott az osztályból - azért nem először, mert azért az ilyen Pulsay-félék beelőzték, de ők csak valami szar Cherry Garronét ittak, és különben is, ők nem is basztak be tőle. Az italfogyasztás első 1-2 évében a berúgás a dicsőség számára, így minden (más)nap hallani egy sztorit, amiben vagy ő, vagy valamelyik haverja így vagy úgy bebaszott, aztán széthányta a világot. Később rájön, hogy a nagyoknak az a dicsőség, ha megisznak húsz liter sört, és egy partihordónyi vodkát, de mégse rúgnak be tőle, ezért a történetek ezentúl a megivott pia mennyisége, és a vélt vagy valós józanság közötti meglepő összefüggéseket mutatják be. Pár év után aztán kulturált alkoholfogyasztó válik belőle, aki – percenként egy „szánalmas” kíséretében - segít összekaparni a földről a csatakrészeg fiúkat az osztálykiránduláson.

Fű- és egyéb kábszerek fogyasztásában évekkel a többiek előtt jár. Általában a gombánál durvább dolgot nem tol egész életében, de kiváló ismeretekkel rendelkezik az összes entheogénről, bármikor érdemes hozzá fordulni a kérdésekkel. Meglepően kulturált fogyasztó, még ha kajakra be van tépve, akkor is egyben van annyira, hogy ne alázza meg magát túlzottan (ez amúgyis az egyik fő életcéljának tűnik). Legalizáció-párti, és ezt büszkén hirdeti felvarrón, kitűzőn, pólón, ahol lehet.

A tudatmódosítókhoz való másik nagylány-féle viszonyulási forma a teljes, vagy részleges elvetés: „milyen szánalmas vagy, hogy már 16 évesen így bebaszol, nézz már magadra, ember!”. Esetleg „néha-néha iszom egy kicsit (értsd: minden este, gönci hordóval), de droghoz (értsd: fű) soha nem fogok nyúlni!”.

 

Szexuális élete

A nagylány az osztályból elsőnek vesztette el a szüzességét (általában kb. 14 évesen), és erre rendkívül büszke. Meglepő módon sose úgy történik a dolog, hogy jól berúg valami házibulin, hanem annak rendje és módja szerint, több hónapos, esetleg fél éves járás után lefekszik a (17-25 év közötti életkorú, de mindenképp legalább 4 évvel idősebb) barátjával. Szépségével fordított arányban áll a kreativitása, nekem például kifejezetten gyomorforgató volt, amikor már egyetemi gólyatáborban a kissé csúnyácska nagylány a Felelsz vagy mersz során egy, az anált firtató kérdésre sokat sejtető mosollyal csak annyit mondott, hogy „én bevállalós típus vagyok”. Amikor az első barátja végül csúnyán otthagyja (általában pár héttel-két hónappal miután megkúrta), egy ideig nagyon belelendül a tematikára, és hm, fogalmazzunk úgy, hogy széleskörű tapasztalatra tesz szert. Később lenyugszik, és stabil, kölcsönösen hűséges kapcsolatot létesít egy nála jóval idősebb, ám hasonló érettségi stádiumban járó férfival.

 

Élet a nagylány után

A nagylány egyedfejlődésének következő stádiuma egyértelműen Jutka: jóindulatú, rekedtes hangú, mindenről ocsmány módon véleményt nyilvánító, alapvetően szerethető embertípus. A többi lehetőségről inkább nem írok (mert mind mellékvágány), hadd jusson valami kommentekbe is.

87 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.03.23. 07:39:42

Jó, az ilyen típus biztos nem áll szóba a magamfajta infantilis kockával, de ezt nem is bánom.

2011.03.23. 07:46:54

Juj, jobb ha nem szólok semmit, különben is már olyan régen volt, hogy arra már a legöregebbek sem emlékeznek.

2011.03.23. 07:54:14

Ez nekem idegen terület, szakközépbe jártam, ahol csak fiúk voltak:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.03.23. 07:54:46

annyiban téved a poszt, hogy az a lány, aki manapság 14 évesen szűz, az már rohadtul le van maradva, nem nagylány, hanem kis csíra (ld. még csicskageci és szűzkurva)

érdekes módon, nekem a felsoroltakból (bár fiú vagyok), a kávé jött legkésőbb: 12 évesen a pia, 14 évesen cigi, 18 évesen a szex (már ugye úgy értve, amikor már más is volt ott), 21 évesen a fű és 22 évesen a kávé...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.03.23. 08:04:00

@Hadrian77: azért ez sokat visszavet az ember fejlődésén. Én sokat gondolkodtam, és arra jutottam például, hogy két gyerekkori élményem határozta meg a felnőtt személyiségemet:

1. sosem volt homokozókészletem, szita, lapát, vödör, pedig mindig akartam.
2. az oviban (fiú létemre) katica volt a jelem, három évig

2011.03.23. 08:08:00

@vészmadár (pica pica): milyen téren vet vissza? én ugyan semmi nem tapasztaltam, de hátha csak nem veszem észre.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.03.23. 08:23:39

Ez egy meglehetősen dühítő típus. 13-14 évesen már elképzelhetetlenül bölcsnek tartja magát - és sem magáról alkotott véleménye, sem szellemi szintje nem változik azóta sem.

Augur 2011.03.23. 08:24:45

ez az a csaj, aki folyton a szexről dumált, mitnha muszáj lenne, és úgy jött be másodikban egyik reggel, hogy a mitsubishi hátsó ülésén megkúrt a Szabi?:))) mert ha igen, akkor ismerem:) egyenes út a megkeseredett, kiégett, legtöbbször férfigyűlölő nőtípushoz.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.03.23. 08:31:28

@Hadrian77: viszont a koliban két emelettel lejjebb csajok voltak, nem? :-)
@vészmadár (pica pica): ööö. 18 éves korom előtt a pia (rézfúvósok bazmeg) és a kávé. Minden más csak utána.
Az ilyen csajokról az az emlékem, hogy borzasztóan lenézik a koruknál vagy három évvel éretlenebb anyuka kedvence fiúkat :-)Na persze, ha dolgozatot kell írni, akkor jól jön, ha az illető egy fél órában elmagyarázza, amit a fizetett pedagógus két hónapig próbált. Ebből lesznek a "Zrínyi jól kardozott de írni is tudott" típusú dolgozatok.
A típus egyébként becsülendő, mert el- és megveti a smúzolást. Ha nem butaságát, hanem sutaságát leplezi a nagylány szerep, akkor felveszik valami jobb iskolába, amelyet négyessel végignyom.
Könnyen válik belőle küzdős diák, az "éjjel esztergálok, hattól félnyolcig kávét főzök egy piaci kocsmában, délelőtt egyetem, délután bedolgozok egy ügyvédi irodában, este hattól kihordok pizzát tízig, aztán tanulok" fajta. Amellett hogy nyilván ilyesmit senki sem jókedvében csinál, azért vigyázni kell. Az ilyen csaj az, aki minden könnyelműséget, léhaságot megtorol. Amúgy segítőkész, normális és becsületes, csak bele kell férni az életmódjába. Ennyi idős korára egy kicsit azért már váltana a jómunkásemberekről (szellemi harcosokat is beleértve) a léha ifjúság éveit élőkre, egy félórát el is beszélget velük, de aztán visszariad attól, hogy ne dolgozzon délután, hanem egy elfüggönyzött albérleti szobában kefélje végig a napot.
Ennek a típusnak több okból is jó nyersanyaga a nagylány. Egyrészt a legritkább esetben gazdag gyerek. Másrészről mindig van egy (két) szülő, aki vagy alkoholizmus, vagy túlmunka, vagy hiperliberális nézetek miatt beleszarik a nevelésbe és a drillbe és van ideje lógni. (Olyan nagylány nincs, akit du. kettőkor felvesz az ötös BMW a gimi előtt és hazaviszi leckét írni-műkörmöshöz-fidelitas gyűlésre - utóbbi megtörtént eset). A nagylány tehát erősen átfed a csóró hippivel.

A pénzes, úrhatnám nagylány hasonló, de máshova sorolandó. Elit gimnáziumokban ő a túlkoros, mert egy évig high/prep schoolba járt Bostonba, ezért az épp eltűnőben lévő pubertáskori különbségeket a fiúk/lányok érettségében ő még erőszakkal fenntartja. 17 évesen igyekszik 25-nek tűnni, nem ritka a harmincas pasas, aki értékeli az ő érettségét (lófaszt, a narancsmentes bőrét). Ő teljesen más pályát fog befutni, mert a szegény nagylánnyal ellentétben ő aztán a smúzolás minden csínyját-bínját eltanulja az anyjától, jó partit csinál, ha okos akkor a megfelelő időpontra időzített seggelés miatt még karriervonalon is egészen előre jut. A mamakedvence éretlen fiú osztálytársat nem kedvesen hanem megvetőn nézi le. Az éretlen fiú osztálytársnak perverz öröm lefőzni bármiben, amire bőséges alkalom nyílik, mivel alapvetően azért a csaj egy buta tyúk.

A sportoló nagylány ál-nagylány. A kézicsapat beállósa, a kosárcsapat bedobója, a röpiseknél liberó... lényeg, hogy stöpszli poszton játszik, és szépségben elmarad a magas posztokon játszó gazelláktól, akik körül folyamatos a pasidöngicsélés. Neki állandó van. Nemritkán az edző. Titokban. Amikor nem sikerül tartani az erőszakosan felvett komolycsaj szerepet, akkor nagy sírások szoktak lenni.

galoooshka 2011.03.23. 08:32:14

:) Nem vettem magamra, de erősen magamra ismertem... Az alkoholos részt kivéve,meg a szexes nagyrészét, egyébként tényleg :)

J. S. Bach / Pierre Bezuhov (törölt) 2011.03.23. 08:35:40

@Modor Tibi: hogy te ezért mit fogsz kapni Frengitől :)))

Kacagó gerle · http://hobbitippek.blog.hu/ 2011.03.23. 08:41:42

Szexuális tapasztalat:
széleskörű tapasztalatra tesz szert.

alias: Rákapott a péró ízére.

2011.03.23. 08:41:49

@Professor Pizka: gyakorltilag igen, srácok le is másztak a tűzlétrán és bele rejszoltak a párkányra kitett lekváros üvegbe..:)

@vészmadár (pica pica): annyi hozzátartozik, hogy elektronyos iskolába jártam és volt egy félkatonai jellege a tanári karnak:)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.03.23. 08:42:25

@Johann Sebastian Bach: nem rá gondoltam - a tegnapi poszt alatti "érdekes a kommenteket olvasni így a másik oldalról" pedig inkább talányossá teszi :)

bekbórd! 2011.03.23. 08:46:05

én nem egy későbbi Jutkát látok benne. Szerintem felnőtt korában is egy okoskodó, másnál mindent sokkal jobban tudó anyuka lesz. Nem ősanya, csak sima, de kéretlenül is osztogatja a tanácsokat másoknak, akiknek persze sosem lesz olyan tehetséges a gyereke, mint neki. Persze a gyerek is kap eleget a tudásából, ő vagy utálni fogja, vagy hasonló nagylány lesz belőle (nagyfiú nem, rájuk az első lehetőség vonatkozik csak).

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.03.23. 08:58:35

@bekbórd: nagylány azért, mert fejvesztve menekül otthonról :-)

G_P 2011.03.23. 08:58:59

A vele egyidős fiúknál látványosan okosabbnak és fejlettebbnek mutatja magát. Gyakori mondata, amennyiben nem tetszik neki valami:

"Nőjj már fel"

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2011.03.23. 09:04:38

@vészmadár (pica pica): Ez rosszabb mintha az ovóbácsi kézenfogva kényszerített volna a Kék Osztriga bárba (Rendőrakadémia fanoknak alapértelmezett)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.03.23. 09:07:06

@G_P: a nőj már felre a standard válasz az, hogy "inkább te térdelj le"

Styxx 2011.03.23. 09:27:49

Ha ez nem lesz címlapos, akkor visszaadom az ipart. H-I-B-Á-T-L-A-N! A kommentek is ütnék, de örülnék, ha a posztoló mégis megírná a folytatást, az Élet a nagylány után szakaszt. Főleg ha valami death metálos pszichohorrorra hozná ki. A kis Rosa Luxemburg, akitől a tanárok is fostak, mert ha bepipult, egy nagyszünet alatt össze tudott rántani egy menzalázadást, de aztán a NAGYBÖTŰS adagolta neki a pofonokat, különös tekintettel arra, hogy házhoz járt értük. Aztán meg jön a "pont leszarom!" gégemetszés ellenére cigizés, országos médiavisszhang mellett abszolvált, negyvenvalahányévesen halállal végződő, idült alkoholizmus, és úgy 2017-re prognosztizálom az EMANCYPUNCI (Első Magyar Nagylányelőzményű Cyberpunk Iskolai Lövöldöző) felbukkanását. Lara Croftnak öltözve egy budapesti, vagy valamelyik megyeszékhely gimijének, esetleg egyetemének aulájában géppisztolyos ámokfutását követően négy halálos áldozat (őt magát is beleértve) kilenc súlyos (közülük öt maradandó fogyatékossággal járó), tizenhárom könnyebb sebesült.
Ha mégsem lövi stét a saját koponyáját, akkor vagy Magyar György, vagy Zamecsnik Péter, kevésbé sanszos, hogy Bánáti János védi, illetve a trióból a másik kettő az áldozatok családtagjainak a jogi képviselője.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2011.03.23. 09:44:17

jó poszt, tényleg egy mindenhol fellelhető típus:)

A Nagylányoknál tényleg az jelenti a rangot, hogy kinek hány éves pasija van, mert a korukbeliek "éretlen tacskók". És valóban, amíg 14-16 évesen ő a buli királynője, aki leissza az egész osztályt, addigra 17-18 évesen már az ilyenek mennek a "szánalmas" kategóriába a szemében. Ehhez persze társul a múltjának való kiszínezése is:

"Én sose ittam le magam ilyen csúnyán. Na jó, akkor a mezőtúri osztálykiránduláson igen, egyszer, de hát az ilyesmit is át kell élnie az embernek az élete során. Mellesleg akkor jöttem össze azzal a helyes lovászfiúval. Teljesen más volt, mint a sulis srácok, látszott rajta, hogy jobb körülmények között akár egyetemista is lehetne, de hát szegénynek ezt dobta a gép..."

Jellemző még, hogy ő az "Alfa-nőstény" a többi, ráhasonlítani akaró lányok között. Ha ő rocker, akkor a többiek is azok és esetenként együtt járnak el Depresszió koncertre. De ez minden stílusra igaz. Bulikban nem restek egymással smárolni sem, a fiúk nagy örömére.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.03.23. 09:46:38

@purga: annyiban érthető a dolog, hogy valóban, 14 évesen inni még menőnek tűnik, de 17 felett csak a nagyon lúzerek menőznek ilyesmivel:)

purga · http://horrormirror.blog.hu 2011.03.23. 09:55:47

@vészmadár (pica pica): 25 vagyok és a mai napig menőzök:DD bár igaz, már vagy egy éve nem tartom a heti 1szeres berúgásomat SE. egyébként én 16 éves koromig még egy pohár sört se ittam!

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.03.23. 10:19:35

@purga: lehet félreértettél. nem az ivás a gond, hanem aki 16 éves kora után még mindig sztorizgat arról, hűdemennyire volt berúgva/húdesokat ivott és nem rúgott be.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.03.23. 10:33:12

Ezekből nem lesz feltétlenül öblös Zsuzsa/Jutka. Szerintem inkább ősanyává vedlik vagy önmegvalósító, magyarvalóságtól eltávolodó, külföldön érvényesülő, normális arccá válik vagy otthon leköltözik vidékre és lesz 5 gyereke, 2 lova, 3 kecskéje, 4 kutyája, egy fantasztikusan imádnivaló férje, aki egy fejjel kisebb nála de befutott sztárborász-festő, akire még Péter Anna is felnéz, de végül a "nagylány" elhajtja és akkor nem jelenik meg róluk több cikk a malackarajon.

Styxx 2011.03.23. 10:46:44

@Blassius:
Ez egy briefing Hódos Hajnalka felemelkedéséről és bukásáról?

purga · http://horrormirror.blog.hu 2011.03.23. 10:55:18

@vészmadár (pica pica): vazz én erről beszélek:D pontosabban vannak jó sztorijaim, csak minden második azzal kezdődik, hogy "na akkor hű de berúgtam". ez van:P

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.03.23. 10:59:58

@Blassius: ezt a sztárborász-destő dolgot sose értettem. A borászat/szőlészet kitartó, kemény és nagyon alapos munkát/embert kíván, a szőlő egy sértődős, hisztis szajha, folyamatos törődést igényel. Ezért nem szoktam érteni az ilyen bohémek borairól áradozást. Vagy megjátssza a bohémkodást, és valójában (legalább) lelki sváb, vagy szar bora van, esetleg egy-két jól sikerült évjárattal.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.03.23. 11:10:38

@Styxx:
Egyetlen apróságot tudnék felhozni, ez a nagylány izé ugyanis egyáltalán nem ér véget szélsőséges esetben az egyetemmel. Simán megvan 80-on túl is. Ezt az apróságot kivéve tényleg hibátlan poszt.

2011.03.23. 11:45:45

@Kurtz ezredes: hajjaj, a szomszéd lépcsőházban is lakik egy ilyen mami...

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.03.23. 11:58:54

@vészmadár (pica pica): Nekem Pohár volt a jelem, mégsem lettem alkoholista. Egyébként meg volt kisméretű szerszámkészletem (lapát,ásó,gereblye). Nem műanyag, fa nyelű volt és fém feje. Arányosan akkora volt a mérete mint felnőttnek egy rendes lapát. Segíteni is akartam betont lapátolni, de nem örültek a felnőttek.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.03.23. 11:59:20

@Styxx: basszus, én újabban valami élvezeti okból garázdálkodom a malackarajon, és észlelem ezt a hódosihajnalka-jelenséget, ami nekem annyiban jön le, hogy állandóan sír valaki utána.

brutuska 2011.03.23. 12:12:24

"egy ideig nagyon belelendül a tematikára, és hm, fogalmazzunk úgy, hogy széleskörű tapasztalatra tesz szert."- különösen, ha vidéki a szentem, és a kollégiumban éri el ez a korszak, az egyetem első éveiben. Akkor kell a jó férfiembernek jó helyen lenni épp, és biztos az évenkénti felhozatal. Általában október-novemberre szakítanak az "otthoni" pasival, és indul a "tapasznyalatszerzés".

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.03.23. 12:15:30

@brutuska: hülye vagy, nem szakítanak, én tudok olyat, aki 4 éven át járt otthon is meg a kóterban is egy-egy pasival.

brutuska 2011.03.23. 12:23:23

@vészmadár (pica pica): Ok, akkor azt csak a koleszban mondja, de mindegy is a felhasználói élmény szempontjából. Én speciel nem azokra a lányokra gondoltam, akik egy pasival, hanem a kis kertészekre, meleg ágyról meleg ágyra.

Zorita 2011.03.23. 13:16:17

hát igen, most kicsit kamaszkori önmagamra ismertem, de ezt tényleg ki lehet nőni, mindebből csak a karizmámat őriztem meg :D

dellaratta 2011.03.23. 13:35:15

uhh, egy középiskolai osztályba jártam a posztíróval meg a poszt alanyával is. Ebből sértődés lesz szerintem:D

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.03.23. 13:36:15

Volt egy kislány, most kb. 20 éves. Apja lelkész, jelenleg valami komoly vezető az egyházában. Unokahúgommal barátkozott, de mielőtt elköltöztek már nem volt felhőtlen a viszonya a korosztályában lévő társasággal. Kb. 12-18 éves koráig élt közöttünk. Mocskos részletekkel nem tudok szolgálni, inkább csak külsőségekkel. Eléggé felvágták a nyelvét, apja rendszeresen beszélt a többi gyerekről, hogy nagyon kell vigyázni rájuk, mert elkallódnak. Ennek ellenére a lánya volt az élen a lázadásban. Kicsi volt, fekete hajú, a legkeményebb techno-t hallgatta. Ruházatban nem tudott lázadni, de mindig kereste a kitörési pontokat. Mindenkinek beszólt, felnőtteket is simán lekezelt. Szeretett szartkavarni az biztos.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.03.23. 13:51:41

@dellaratta: Én meg a posztalanyokkal. Mindenhol ott vannak a modoros emberek, valaki beépítette őket a társadalomba és követnek bennünket, megfigyelnek és véleményt mondanak. Kész rémálom.

eastern sugar 2011.03.23. 13:58:16

úúristen, de vártam, hogy engem is megírjanak végre :) tényleg ilyen voltam, de az ivásról olyannyira leszoktam, hogy ma már én vagyok extrém meg beteg a haverjaim között, hogy nem iszom majdnem soha :) és a marhára mélyértelmű kispálszövegek, valamint dugással kapcsolatos népi bölcselmek padra írogatása szitén, és igenis én cigiztem elsőnek az osztályból, nyolcadiktól kijártunk a ligetbe hárman, mi, a kemény mag :) és az összes haverom ma is azt mondja, hogy belőlem jutka lesz, sőt, már van. bár ennek a típusnak a továbbfejlődését szomorú módon én is inkább ősanyának mint jutkának látom, de ha egyvalami biztos nem leszek, hát az az ősanya. :)

Styxx 2011.03.23. 14:33:16

@eastern sugar:
Ezzel a kommenttel jól vesén rúgtad az előitéleteimet. A "Nagylány" eddig olyan ellenszenves volt, hogy csak úgy füstölt, erreföl kiderül, hogy az egyik nagy kedvencem is magát látja benne:-)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.03.23. 14:35:25

@eastern sugar: engem veled kapcsolatban leginkább a tapasztalatszerzős részek érdekelnének, gondolhatod:)

eastern sugar 2011.03.23. 14:44:34

@Styxx: de drágám, kamaszkorában mindenki modoros, komolyan, aki nem, az azért. és mindenki azt hiszi hogy rohadtul eredeti :) a szánlmas szó is mindenki használta, mert akkor volt divat, csak aztán rájöttünk, hogy a szánalmas szó használata szánalmas :)

@vészmadár (pica pica): hát megvolt az is, többek között az iskola udvarán, de pszt :)

Ernoke 2011.03.23. 14:53:29

én is ismerek egy nagylányt. 16 éves korában hirtelen meghalt az apja, attól kezdve ő tartotta el az alkoholista és depressziós anyját gimi mellett melózva. mivel neki sem sikerült levetkőznie a kamasz "mindenkinél különb vagyok" mentalitását, lenézte az osztálytársait azért, mert nincs saját keresetük, nem engedik el őket bulizni, nincs tartós kapcsolatuk, vagy esetleg panaszkodnak a tanulás miatt. én megdöbbentem, h 10 év van közöttünk, de tudunk értelmesen beszélgetni, amúgy ez a lenézés egyre kevésbé van meg benne, ahogy érik. hát én miatta kedvelem a nagylányokat, messze kevésbé idegesítőek, mint a korosztályuk többi tagja. (amúgy nem tudom, hogyan fogom elviselni, ha kamasz gyerekem lesz, lehet bedugom valami időgépbe 12 éves korában, és 23-ra tekerem.)

Nadiposzi (törölt) 2011.03.23. 15:10:22

@eastern sugar:
A kemény mag és a klikk kifejezések ön definícióként való használata roppant modoros, ám a kamaszévekre jellemző.
Az osztály lógós, ivós, cigizős kemény magjának egykori tagjaként mondom ezt. (Mi voltunk a figyelj, el se hiszed: A KLIKK:)
A tizen x éves érettségi találkozón ezek közül a menők közül senkivel se beszéltem, nem volt miről. Az egyik csaj (róla szól a poszt) ugyanúgy nyomta a szarok bele rákkenroll életérzést (30 évesen), de ami 17 évesen menő, felnőttes, vagány, etc., az harminc körül szánalmas.

oldalazó gnóm 2011.03.23. 15:12:24

@dellaratta: azért nem eszik ilyen forrón a kását, nem csak az az egy személy inspirált, szinte mindegyik történet/jellemző más-más embert juttat az eszembe :) meg miért lenne sértődés? szerintem alapvetően szimpatikusnak írtam le ezt az embertípust, legalábbis annak akartam :D

Zorita 2011.03.23. 15:14:28

ha valaki spanyolul tud, hogy mi válhat az ilyen nagylányokból:
:) Violencia Rivas, ő találta fel a punkot:

www.youtube.com/watch?v=vtKXKKHBIA0

dellaratta 2011.03.23. 15:18:50

@oldalazó gnóm: csodálkozom, hogy nem írtad bele a Vadászt, aki "egyetem, tapasztalat, lófasz, satöbbi" birtokában sikeresen hajtja ezeket, amíg ki nem tiltják az intézményből:D

eastern sugar 2011.03.23. 15:19:28

@Nadiposzi: én is ezért mondtam, na :) mint említettem, a kamaszévek önmagukban modorosak, nincs mit tenni :)
egyébként egy feminista fórumon az elmúlt hetekben érdekes vitába keveredetem arról, hogy a szubkultúrákhoz tartozás /értsd: ennek külső demonstrálása, úgy is mint rockernek, gothnak vagy mi a tökömnek öltözés, star trek fülek ragasztása, stb stb/ önmagában kamaszos dolog-e, amit ki szokás nőni, avagy sem.

2011.03.23. 15:20:28

@Nadiposzi: mint említettem, fiú iskolába jártam, ott a diákok 85%-a ivott és cigizett, lógni kevesebben lógtak. A normálisak voltak a KLIKK:)

Ernoke 2011.03.23. 15:55:42

@Nadiposzi: ez a klikk-kérdés érdekes. nálunk is volt klikk, de én utáltam őket, mert soha nem tudtam megérteni a szabályok öncélú áthágásának és a felesleges rendbontásnak az értelmét, közönségesnek és csordának láttam őket. ezért én a rendesekkel barátkoztam (már amennyire...), de persze kilógtam onnan is. a kortársaim előtt is rejtve dohányoztam, nehogy azt higgyék, azért csinálom, mert a klikkre akarok hasonlítani, közéjük akarok tartozni. ugyanúgy titokban kísérleteztem gyógyszerekkel és piával otthon. akikkel jól éreztem volna magam, azoktól meg tiltottak (amióta szabadon választhatok barátokat, anyám azt gondolja, h nem nekem való, nem az én társadalmi színvonalamnak megfelelő emberekkel barátkozom:D). hogy kihozza ezeket az infantilis régi sérelmeket a modoros, döbbenet.:D

Nadiposzi (törölt) 2011.03.23. 16:19:24

Az a szörnyű, hogy van egy komoly olvasata is a koraérettségnek, azok, akiknek a családi háttere olyan szörnyű, hogy leírhatatlan, vagy sokatok számára elképzelhetetlen.
Van olyan, aki a 3.x környékén sem képes kimászni abból, hogy a kiszemelt partner, nem egy tóban/cipős dobozban/gödörben nőtt fel, nem dolgozott napi 12/16/25 órát, stb. Elég egy óvatlan megjegyzés (Kb.: anyámékkal tavaly voltam nyaralni, vagy ilyesmi) és egyből összegömbölyödik, mint egy sündisznó.
Mondjuk ezek az arcok a középsuliban sem voltak rákkenroll sztárok. (Az én voltam, de minek.)

Ernoke 2011.03.23. 16:46:37

@Nadiposzi: egy barátomnak ilyen a (volt) felesége, 14 éves korától öneltartó, iszonyú körülmények közül küzdötte fel magát jó élethelyzetbe. persze én csak a dolgok egyik oldalát látom, de a barátom szerint alkalmazkodni képtelen, végtelenül önző nő, akivel nagy erőfeszítések árán sem nagyon lehet mit kezdeni. szóval egyfelől koraérett, másfelől soha fel nem növő ember lett belőle.:s
(ijesztő, h a gyerekkor mennyire meghatároz, egyébként. és mire észreveszi az ember, úgy 30 tájékán, h milyen zavarai vannak, és ezeknek mi az eredete, már nagyon nehéz javítani rajta.)

vincere 2011.03.23. 17:08:41

a mai napig emlékszem a pillanatra, mikor ált. 5. osztály első tesióráján "felvilágosított" minket a tanárnő, akkor derült ki, h. az egyik lány már biológiai értelemben nagylány - ha értitek, hogy mondom. onnantól kezdve ő lett a menő csaj és maradt is, szinte az egész évfolyamon. nyolcadikban szilveszter előtt az egész suli arról beszélt, h. le fog feküdni a barátjával (aki természetesen a suli legmenőbb sráca volt).

én ekkor olyan messze voltam ezektől a dolgoktól, mint Makó Jeruzsálemtől. későn érő típus vagyok (17 évesen: pia, 18 cigi, "egyebek" 19...), viszont cserébe ma min. 10 évvel nézek ki fiatalabbnak, mint a fent említett nagylány. ő nem volt egy észkombájn szegény, hamar beleragadt a kisváros, fizikai munka, gyerekek mókuskerékbe, mint gyakorlatilag az összes ilyen általános iskolás "nagylány", aki most az eszembe jut. mi rút kiskacsák csak jóval később virágoztunk ki :)

passaran 2011.03.23. 18:32:06

Ami még jellemző a "nagylány"-ra: bepiálva lazán lepippantja bármelyik zenészt a színpad mögött, csakhogy másnap dicsekedhessen a kis csíra barátnőknek hogy neki XY is megvolt:) A zenekar lehet sztárbandától a helyi menőkig bárki.
A produkciója általában nem hagy mély nyomot a kitüntetett zenész emberben :)

GERI87 2011.03.23. 19:06:51

Volt egy ilyen oszt. társam és annak is szétbagozott hangja volt már 14 évesen...
Rühellős egy típus.

"elhivatott rocker/rapper/rasztajamaikaireggae-s/diszkós"

Ilyenek még vannak?
"ez annyira 90-es évek":)

Mostanában nekem nagyon egyforma mind ebből a korosztályból...egyenpicsák.
Csak a rockerek tűnnek ki a béna szimatszatyrukkal:)

Nem is tudom mikor láttam utoljára rasztát vagy rocker csajt...azok amúgy sem ilyenek, mert csúnyácskák:)

Vagy csak itt vidéken van így?

GERI87 2011.03.23. 19:17:07

@vészmadár (pica pica):

Most lelúzerezted a fiatalok kb kétharmadát:)
Alkesz kis ország vagyunk na...

A Tyne folyó déli partja 2011.03.23. 19:26:37

@vészmadár (pica pica): ennél már csak az a rosszabb, aki egészen olyan kb. 25 éves koráig nem igazán iszik, pláne nem úgy, hogy be is rúg (de szórakozóhelyre azért sokat jár, de nem inni), aztán 35 évese meg arról sztorizik, hogy mennyit iszik, meg mennyire rúgott be. és mikor mondom neki,hogy ez bizony nagyon is tinis, még ő van megsértődve.

A Tyne folyó déli partja 2011.03.23. 19:39:24

@vészmadár (pica pica): csak?:)
egykori lakótársam, az ország másik végéből, volt neki ott egy állandó barátja, ahol meg egyetemre járt, még kb. 3-4. (ja,de vasárnaponként szigorúan templomba járt.)
@eastern sugar: ki szokás nőni.na meg, muszáj is a legtöbb esetben. ugyanis, sok munkahelyen marhára leszarják,hogy te mittudomén, a death metálért rajongsz, ha úgy öltözve mész be dolgozni, páros lábbal rúgnak ki.
kettő, egy bizonyos kor után rájön az ember, hogy nem kell mindenkinek tudnia, ő milyen zenét szeret, az ismerősök úgyis tudják, más meg kit érdekel? (mondjuk, engem anno se érdekelt igazán,hogy magamon hordjam a zenei vonzódásomat. aki ismer, úgyis tudja.)

A Tyne folyó déli partja 2011.03.23. 19:57:33

@Ernoke: szerintem azért nem alkalmazkodott igazán, mert egész egyszerűen túlságosan hozzászokott az önállósághoz, megszokta, hogy csakis magára számíthat.
nekem se szokott eszembe jutni pl. a barátomat (amikor van) megkérdezni erről-arról, hogy mit csináljak, meg hogy csináljam, meg hova menjek, stb. mert baromira hozzászoktam, hogy magamra vagyok utalva.

Erzsebet 2011.03.23. 20:35:37

Nagylányok mindig léteztek, mióta a világ világ. A régi paraszti kultúrkörben híres lányokként emlegették őket. Az én fiatalságomban, 70-es évek vége, 80-as évek eleje is voltak ilyen vagány csajok. Már az ált. suliba is jártak belőlük. Az ilyen késett ,ezért valamivel idősebb volt, mint osztálytársai. Baráti köre gimis csajokból állt. Úgy is öltözött és viselkedett. Jobb anyagi körülmények között élt, mint a többiek. Hét végeken rendszeresen járt discóba, koncertekre. 20-on éves pasija volt már 14 évesen, a képét a tolltartójában hordta. Mi későn érő kislányok nem igényeltük azt, mi szabad időnkben játszottunk. Az ilyen nagylány a bulikon dohányzott, ivott. Az első drog akkor a Technocol ragasztó volt, ezzel szipuztak. Az ilyen korán, szinte érettségi után férjhez ment. Most közel az 50-hez is dögös szépasszony. Jó módban él, vállalkozó, rengeteget utazik. Gyerekei úgy 30 év körül lehetnek. a másik "kislány" barátnőm közgazdasági technikumba került. A gépíró szak volt tele nagylányokkal. Divatosan, sminkelve jártak, akkoriban az iskolaköpeny is kötelező volt. A suli előtt 30-as pasasok várták őket kocsival. Drága helyekre jártak, mint a Júnó. Discó és koncert látogatás rendszeres volt. Együtt dolgoztam egy ilyennel onnan tudom. A testi szerelmet is korán megismerték. Akkoriban pedig nem voltak engedékenyek a szülők. Megengedhették, hogy a pasija nála aludjon. Nyaralni is elengedték vele. Az ilyen többször elvált és házasodott. Most is dögös szerkóban jár. Mini szoknyához combig érő csizmát visel. Én " kislány" nem tudtam az ilyennel mit kezdeni, az egész még távolinak tűnt.

medvedr 2011.03.23. 21:09:16

@Erzsebet: Egybevágnak a tapastztalataink, ilyesmit láttam én is. Azzal a különbséggel, hogy ezek a nagylányok, kiégett és jócskán elhízott asszonyok lettek, igencsak szegényes élettel. Később már nem volt menő a kocsival hurcolászó pasi, mert kiderült, hogy annyit azért nem dolgozik, meg inni is szeret, stb. Többszörös válás, szeretői státuszban töltött évek,zűrös gyerekek, szóval nem tűnnek ma már dögösnek az általam látott nagylányok.

Serrin 2011.03.23. 21:42:00

Az én ilyen volt osztálytársaim sem éppen nagy karriert futottak be. 18 évesen házasság, majd gyerek és hasonló történetek. Esetleg helyi fodrász még lett belőlük.

Az egyik 13 évesen kijelentette, hogy neki komoly kapcsolata van. Elég nevetségesen hangzott tőle. :)

Mitya Ivanov 2011.03.23. 21:54:04

nagylánynak nem azt nevezzük, akinek megjött a havija?

eastern sugar 2011.03.23. 22:18:30

@Erzsebet: és ez még a jobbik eset, mert a rosszabbik a helyi fodrász sem lett belőle kategória. én remélem nem leszek ilyen, inkább jutka :) vagy borzalmas jiddise máme, bár vannak dolgok,amik már fiatalon megmutatkoznak :)

moesko 2011.03.23. 22:26:39

ebből a posztból sem igaz rám minden, csak ami negatív.

szerencsére koravén bölcsességemnek köszönhetően türelmesen tudok várni, hogy legalább egy részét kinőjem.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.03.23. 22:47:33

úgy mondja az ilyenre az angol, hogy hipster.

Alcanis Ivennil 2011.03.23. 23:35:44

Heh! Fodrászom lánya ilyesmi lehet, bár csak futólag ismerem. 13 éves, kinéz vagy 18-nak, anyja tán harminc. Szerintem rekordfiatalon lesz nagymama.

Én még nem jutottam el a kávéig. Néha nagy unszolásra megiszom egyet, de hogy naponta kettőt-hármat abból a keserű szarból, amit csak irdatlan mennyiségű cukorral és tejjel lehet ihatóvá tenni? Nem értem az embereket.

oldalazó gnóm 2011.03.24. 02:14:49

@Styxx: kösziköszi, nagyjából jól összefoglaltad a mellékvágányt, úgyhogy most már tényleg nincs okom megírni a folytatást :D meg amúgyis kb. évente 1x kap el az ihlet, hogy ilyet írjak, és most van vagy 3 másik ötletem is, inkább azokat dolgozom majd ki :D

moesko 2011.03.24. 10:19:34

@Alcanis Ivennil: biztos csak nem ittál még jó kávét; )))

Ernoke 2011.03.24. 12:16:24

@Alcanis Ivennil: a kávéval nem az a baj, h keserű... hanem az, h kávéíze van, ami bármiben elviselhetetlen a tiramisutól kezdve a baileys-ig bezárólag.:)

Erzsebet 2011.03.24. 15:31:19

medvedr@ Igazad van. Az Emese nevű gépírócsaj is 1 év után elvált az álompasitól. 19 évesen volt egy álomesküvője. Kiderült, hogy a "Grál-lovag" nem veti meg az alkoholt. Magamról: A "kislányok" is felnőnek egyszer és meghíznak. Erikát a menő csajt is kiközösítette az osztály. Igaz, csak 7-ben került hozzánk.
Megismertetnélek benneteket még egy osztálytársnőmmel: A nagylányos viselkedés a biológiai érettségtől is függ. Ildi egy helyes szőke lány volt. Már alsóban is voltak mellei. 4o-ban vált igazán nővé. Én a kiscsaj, csak fél füllel hallottam a dologról, igazából nem is érdekelt. A fél suli szerelmes volt Ildibe. Legkitartóbb udvarlója egy muzsikus cigány csávó volt. A lány menekült előle. 20 évvel a suli befejezése után ez az illető felhívott telefonon a munkahelyemen. Mit tudok Ildiről, hol dolgozik? Én párszor találkoztam vele. Akkoriban a második férjével élt, ép gyesen volt. A fickó labdába sem rúghatott. Hősnőnket felsőben az iskola előtt várta a pasija. A tanárok szeme láttára csókolóztak. Felnőttesen öltözött, gyakran vette kölcsön az anyja ruháit. Amikor én 7o-ban elkezdtem divatolni, megszólt az osztály. Szerintük dedósan, gyerek ruhákba kellett volna öltöznöm. Mondanom sem kell Ildi is gépírónő lett. Hiába volt jó tanuló és párttitkárnő lánya, nem tanult tovább. Meg sem száradt az érettségi bizonyítványán a tinta, hanyat- homlok futott az anyakönyv vezető elé.

ratatüj - az édes vadállat 2011.03.24. 16:46:32

@GERI87: Hej, bakter, neszojjabe.
A szent vegyvedelmi hordtaska a tokeletes oldaltaska.

A Tyne folyó déli partja 2011.03.24. 22:05:59

@Ernoke: a kávés akármi a legfinomabb, bármi is legyen...

Ernoke 2011.03.25. 09:08:57

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): ez a kávé olyasmi megosztó dolog szerintem, mint mondjuk az ánizs vagy a büdössajtok.:)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.03.25. 09:52:12

@vészmadár (pica pica): hát igen, az análszex szétválaszt dolgokat. Ha mást nem, hát a farpofákat.

A Tyne folyó déli partja 2011.03.25. 20:29:38

@Professor Pizka: elvileg a kávé nem meghajt, nem? akkor az is szétválasztja a farpofákat?:P bár engem nem szokott (elnézést, ha túl naturális. egy exem viszont direkt úgy szokta időzíteni a reggeli kelést, hogy a kávé után beleférjen még a klotyó is:)

Erzsebet 2012.05.14. 20:26:57

Volt nagylány osztálytársnőmmel kapcsolatban vagyok a Facebook-on. Ő sokáig maradt fiatal. Elköltözött, harmadik kapcsolatában él egy nála 8 évvel fiatalabb fickóval. Közel 50 évesen egy óvodás kislánya van. Dögösen néz ki, miniszoknya stb. Nagy feladat mindig topon lenni. Kora szerint, ne nézzék a kislány nagymamájának. Sokan a régiek közül már elnyűtt öreg asszonyok.
süti beállítások módosítása