Életünk legszebb napjai

2010/10/11. - írta: Modor Tibi

Na, te is már lassan harmincéves leszel, Kendécske. Hogy elszalad az élet, fel se tűnik... Ugye, milyen nehéz felnőttnek lenni? Ugye milyen nehéz, hogy nincs ott folyton az Anya meg az Apa, hogy segítsen? De jó is volt gondtalanul élni, csodálni a nagyokat, a felnőtteket, óvnak-védenek a szülők...

Olyan boldog gyermekkorom volt... heten voltunk testvérek egy nyárikonyhában - a házban éltek még rajtunk kívül a nagyszüleink, az unokatestvéreink, mindenki. Nyomorogtunk, de összetartottunk - beszélgettünk, játszottunk, rengeteget meséltünk egymásnak. Csodálatos hangulata volt a nagy családnak. Tudod, régen nem úgy volt, mint manapság, hogy egy vagy két gyereket vállaltak, mert hogy féltették az életszínvonalukat, meg hogy előbb legyen lakás meg ház... nem, jött a gyerek, és bizony ha csak egy szobában éltek addig tízen, akkor lettek tizenegyen. Karácsonykor éjszaka lopództunk oda a karácsonyfához, hogy lecsenjük róla a szaloncukrot, de az is csak valami széndarab volt ott belecsomagolva vagy fagolyó.

Tudod, nem volt semmink, de boldogok voltunk. Az még az igazi boldogság volt! Az az őszinte öröm az arcunkon, ha kaptunk néha-néha egy szem csokoládét vagy egy kis törökmézet a vásárból! Csibészkedtünk is persze rendesen - egyszer felgyújtottuk a szalmaboglyát az udvaron, hát apánk a derékszíjával esett nekünk, de a csattos végivel. Üvöltöttünk a fájdalomtól, teli voltunk kék-zöld foltokkal, de azt mondom, megérdemeltük. Tanultunk belőle egy életre.

Aztán az elemiben a papok, te... a legkegyetlenebbnek, a Neuwirth atyának ilyen vastag bambuszpálcája volt, de nem egy - egész készlete volt! Emlékszem a mái napig, ahogy méltóságteljesen elővette a pálcakészletet egy ilyen finom, fekete - belül vörösen kárpitozott - hosszú bőrtokból, és ott sorakoztak benne a pálcák: vékonyabbtól a vastagabbig. A vékonyabbik az csak csípett. De tudod, a vastagabbik az kegyetlenül ütött, beléd hasított valami pokoli fájdalom minden ütésnél - ilyen lüktető, ujjnyi véres hurkákat hagyott rajtad. Ott volt az osztályomban az Adamecz Imi, kis izgága, szeplős tót gyerek volt. Grimaszolt egyet a Neuwirth atyának - hát az csak levette lassan a szemüvegét és letette a tanári asztalra - emlékszem, szarvasbőrrel meg alkoholos oldattal tisztogatta állandóan: mindig kristálytiszta volt a lencséje, egy porszem vagy maszat nem sok, annyi nem volt rajta -, és kihívta magához az Imit a katedrára. Te, azt a szerencsétlen gyereket úgy megruházta a vastag nádpálcával, hogy az ott menten maga alá hugyozott - pedig már nem volt egy taknyos kölyök.

És aztán felnőttem... mennyivel szebb volt gyereknek lenni, boldognak lenni. Pedig hogy fogadkoztam folyton, hogy ha majd egyszer felnőtt leszek..! Akkor mennyivel jobb lesz minden! És hogy mennyire másképp fogok mindent csinálni, mint az én szüleim, hogy én majd viszem valamire - autóm lesz, gazdag leszek, híres leszek..!

Úgyhogy mi Anyádéknak mindent megadtunk, csak hogy ők ne szenvedjenek hiányt semmiben. Volt, hogy a szájunktól vontuk meg a falatot, csak hogy nekik jusson farsangi bálra meg osztálypénzre. Ők megkapták a cserkészkolbászt meg a téliszalámit a testvérekkel, mi meg Nagyanyáddal szerényen az avas császárszalonnából kanyarítottunk magunknak egy kevéskét. Csak hogy tudjanak tanulni, hogy vigyék valamire. Ezért dolgoztam két-három műszakban nem egyszer, hogy ők le tudjanak érettségizni.

Nehéz volt sokszor - de tudod, abban sokat szidott rendszerben mégiscsak ott volt a létbiztonság. Hogy tudtad, hogy nem adják el a fejed fölül a gyárat, hogy lesz másnap is munkád. És teljesen normális volt, hogy elmész egy helyre dolgozni ipari tanulóként, és ugyanabból  munkakörből mégy nyugdíjba majd ötven évvel később.

De már soha nem lesz ugyanolyan az ember. Önfeledten játszani az árokparton, ürgét önteni, galambfiókát fogni, békát fújni, szöcskét enni, szőrén megülni a lovat, váz alatt biciklizni, mezitláb focizni a tarlón... Akkor még igazi játékok voltak: egy kicsorbult fakockával napokig el tudtam pepecselni a sarokban, a tükrökért, prizmákért pedig szabályos csatákat vívtunk a haverekkel. És olvastunk! Rengeteget. Szinte faltam a betűket, belefeledkeztem a betűkbe, szívtam magamba a tudást, az irodalmat. Te szoktál olvasni? Nagy hiba. Sajnos ma már nem szokás olvasni, pedig a könyvek igazi kincseket rejtenek magukba... Az én szemem is azért romlott így el, mert a dunna alatt olvastam zseblámpával a Twist Olivért meg A rejtelmes szigetet...

Látod, neked is milyen jó volt kisgyereknek? Nem volt gondod semmire. Csak tanulnod kellett, nem volt más dolgod. Ugye visszavágysz néha abba a csodavilágba? Mostanra meg nem maradt más, csak a mókuskerék... a küzdés, a munkás világ - napról napra, hónapról hónapra élni... önmagunk felelünk tetteinkért, nekünk kell gondoskodni saját magunkról... bizony nehéz.

197 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bagolybagoly 2010.10.11. 15:05:00

Én szeretnék egy posztot a 12-17 éves korosztályt zsigerből gyűlölő szülőkről, akiknek meggyőződésük, hogy a gyerek a következőképpen néz ki: olyan ennivaló édescukimuki, mikor felgügyögi az első mamát, utána pedig lediplomázik, és eltartja a szüleit.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.10.11. 15:13:48

@noirp: ú, én egyszer voltam egy ún. társadalmi temetésen. Ez azt jelenti, hogy az elhunyt ateista volt és nem akart papot a temetésére. Ezzel semmi bajom nincsen, ha egyszer ez volt az akarata. Lehet hozzá rendelni embert, aki beszédet mond. Teljesen furcsa volt a szónoklata, mert a (bármilyen) egyházi temetésen a beszéd lényege az, hogy az elhunyt majd feltámad vagy újjászületik, és ez elviszi a szónoklat háromnegyedét, a maradék meg az, hogy hát igen az elhunyt milyen jó ember is volt. A társadalmi temetésen viszont ugyanilyen hosszú beszédet mondtak, ugyanilyen kenetteljes hangon, csak épp arról, hogy emlékét megőrizzük, jó ember volt, meghalt, eltemetjük.

GERI87 2010.10.11. 15:18:32

@Brother Love:
"Felépítettük a 'zországot!"

ja, de hogy?:D

Így ősszel a flexelést garázskapu hegesztést felváltja a tüzelő láncfűrészelése.
Kizárólag benzinessel.

Meg tart a vizesfalevél égetés...
aminek tényleg nem látom értelmét.

@bagolybagoly:
"lediplomázik, és eltartja a szüleit. "

Ezért se tanult anno...
Minek? Majd a gyerők ugyis eltart.
Szidni csesztetni hogy tanuljon meg verni az egyesért könnyebb mint leérettségizni, lediplomázni..mer nekik "nem volt rá lehetőségük".

GERI87 2010.10.11. 15:21:48

@Brother Love:
"Felépítettük a 'zországot!"

ja, de hogy?:D

Így ősszel a flexelést garázskapu hegesztést felváltja a tüzelő láncfűrészelése.
Kizárólag benzinessel.

Meg tart a vizesfalevél égetés...
aminek tényleg nem látom értelmét.

@bagolybagoly:
"lediplomázik, és eltartja a szüleit. "

Ezért se tanult anno...
Minek? Majd a gyerők ugyis eltart.
Szidni csesztetni hogy tanuljon meg verni az egyesért könnyebb mint leérettségizni, lediplomázni..mer nekik "nem volt rá lehetőségük".

escargot 2010.10.11. 15:23:56

@Professor Pizka: Azért a "polgári" temetést is lehet aránylag fájdalommentesen, pl. egy búcsúztatóval, aki kb. 5-10 percet beszél az elhunytról, inkluzíve egy-két - nem bibliai - idézet a gyászról, és egy műdal. Alternatíva, ha a legfontosabb rokonok, barátok, munkatársak közül mond néhány ember pár szót az elhunytról. Ha jól választják meg a "fellépőket", mindkét modell lehet működőképes, és minden esetben kevésbé kínos, mint amikor a pap vinné a szertartást, de a népség már nem ismeri a katekizmust, és akkor jön az "és most _csendben_ imádkozzunk..."

2010.10.11. 15:24:54

@Professor Pizka: Társadalmi temetés? Az meg milyen lehetett? Ez nem valami cucilizmusból maradt csököttség?
Emlékszem, volt fenyőünnep, meg névadó ünnepség (keresztelő helyett, természetesen).

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.10.11. 15:27:14

@escargot: na igen, a "mertazillik" egyházi szertartások tudnak kínosak lenni, főleg a katolikus liturgiánál, ahol időnként szabványszöveget kell mondania a gyülekezetnek. A reformátusnál meg az tesz be, hogy akkor most a 273-as dííícséretet fennállva énekeljük el. Ezt ismeri a pap, a kántor, meg tíz vénasszony. Ez utóbbiak a kottát nem ismerik.

cd-r 2010.10.11. 15:29:08

@GERI87: "Meg a temetőbe járás.."

ehhez kapcsolódó kötelező párbeszéd, ha két ilyen mami találkozik:

-Hová mész Terikém?
-Ki a temetőbe JánosOM sírjához. Viszek egy kis vrágot, tudod hogy van ez.
-Ne is mondd Julikám, persze hogy tudom, járnék én is, de tudod a lábaim...
-Jaj ne is mondd, nekem meg a vérnyomásom. Tegnap is 180/120 volt, képzeld.
-Az semmi, az enyém 210/180 !!

(innentől másfél órás betegségszkander következik)

Mitya Ivanov 2010.10.11. 15:29:23

@Brother Love: kb 10 éve egyszer elindultunk egy ilyen temetésre, csak aztán kiderült, hogy az elhunyt személy a halálos ágyán megkeresztelkedett, gyónt is, meg minden, ami kell, így nekem kimaradt az ilyen

2010.10.11. 15:37:18

@cd-r: Az még hagyján, de ha a balsorsod (bármilyen csekély okból) kórházba vet, az öszes tata kötelességének érzi, hogy beavasson végbélsipoly műtétjének rejtelmeibe és cserébe természetesen elvárja, hogy te is beszámolj, panaszkodj.
Ha - az igazságnak megfelelően - bevallod, hogy csupán egy kényelmetlen helyen lévő szemölcsöt vágatsz ki, megsértődnek és tovább kapacitálnak, hogy vallj be valami súlyos kórt. Ha mégsem teszed, kezdődik a fenygetőzés, hogy majd maga is megtudja, az egészség nem tart örökké, stb., stb.

GERI87 2010.10.11. 15:38:45

@Brother Love:

Névadóm nekem is volt:)
A szövege: "Fogadjuk hogy fiúnkat a szocializmushoz hű állampolgárrá neveljük.." vagy valami ilyesmi.
Mondjuk jobban jártam mert utána békén hagytak, a szomszéd gyereknek meg keresztelő és sok évig bérmárkozás meg gyónás templomba járás...most iszik füvezik én meg azóta se építem a cocializmust!

@cd-r:

Próbálják egymást túllicitálni hogy kinek van nagyobb baja meg ki mit nem bír jobban:)
-jaj én mán nem bírom Julikám
-Én má tegnapelött se bírtam Marika

2010.10.11. 15:40:38

@Professor Pizka: Természetesen nagyon sokan egyházi esküvőt akarnak (mert az olyan szép), de még az örömszülőknek sincs halovány lövése a liturgiáról, még keresztet vetni sem tudnak.
Igaz, ma már a rutinos papok kézmozdulatokkal jelzik, hogy mikor kell felállni, mikor lehet visszaülni.
Ugyanez áll a keresztszülőkre.
Sohasem értettem, ha valaki nem hisz benne, miért megy bele ebbe. A hívőket sértheti, magát megalázza.

GERI87 2010.10.11. 15:42:38

@Brother Love:
Ez a része kimaradt nekem, bár ismerem a jelenséget.
Aki elöttem volt konkrétan haldoklott, a mellettem lévőnek kivezették a belét az oldalára, a többieknek se volt jobb...:(
Ugyhogy nem nagyon kellett túlszinezni a bajokat már ha tudtak beszélni.
Ehhez képest engem csak kizsigereltek...

GERI87 2010.10.11. 15:44:52

@Brother Love:
Hát mer az olyan szép.
Templom meg pap meg angyalkák meg földöntúli zene...
A házasságkötő teremnél és az állami alkalmazott esketőnél filingesebb:)
Csak macerásabb..

noirp 2010.10.11. 15:50:24

@GERI87: van ám, az a polgári szertartás. Ott vágnak ki rólad marcipános g*nny stílusú szónoklatot, dehát ugyanezt mondja Pizka is:@Professor Pizka: itt ni

:)

noirp 2010.10.11. 15:54:14

@Professor Pizka: Nem maradhat ki (sztem) Kosztolányi D. idézgetése se, h. "látjátok, meghalt.(...)Egyedüli példány"
Még jó, ha csak a temetkezési vállalat tisztviselője szónokol, és nem:
az anyósod, a HÖK-képviselő, a főnököd, a frakciótársad, a minisztered, a legjobb kollégád, a principálisod, a gyárigazgató stb.,
mert szvsz arra már tényleg felkelsz, hogy szétcsapj köztük. Vagy leszakad a plafon.

2010.10.11. 15:54:27

@GERI87: Édesanyámnak nagyon rossz a lába, de sohasem panaszkodik, nem szokása, mindig kemény nő volt. A rokonság meg mindig halálra sértődik, hogy hosszas panaszkodásuk után sem hajlandó beszállni a kín-licitbe.
Sőt, a rokonság mostanában már kezdett rám szállni. Elvárt, hogy, ha az ember elmúlt 40, akkor legyen egy beteges, töttyedt szar. Rendszeres sportolásomat mint a komolytalanság és felelőtlenség jelét értékelik...

noirp 2010.10.11. 15:56:38

@vincere: Jézusom.
Nincs tv, internet, könyv, rejtvényújság, kutya, macska, népdalkör?
Azért ez rajtuk is múlna, szvsz.

noirp 2010.10.11. 15:58:22

@Brother Love: Jaj, ne. :)
Az a legcikibb, mikor az orvosi rendelőben folyik az aukció. ("de nekem tályogos orbáncom is van")
yoirglö.

noirp 2010.10.11. 15:59:00

@cd-r: betegségszkander...
mit ettetek(ittatok) ti itt ma? :D

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.10.11. 16:11:53

utálom a régen jobb/rosszabb/kisebb/nagyobb volt okoskodókat.
egyszer egy ilyen a-tehén-adta-ránk-a-gatyát-mert-nem-volt-rá-pízünk embernek utánakérdeztem, mert kíváncsi voltam a sok hantára, és gyerekei elmondása szerint is kellemes jómódban éltek, csak így jobban jön ki, hogy nélkülözniük kellett.

noirp 2010.10.11. 16:13:27

@Professor Pizka:
Ú, ahányszor én a rádióból (anyámnál, háttérzaj-kossuth) hallom, hogy a vasárnapi istentiszteleten egybegyűltek se ismerik a kottát...az orgonista meg igyekszik a dolgot elfedni.
200 Juliska néni, néhány János bátyám és 5-10 vérszegény modorosvallásos leányzó zengi a dicséreteeeeeeeeeeet. Orgonailag hozzá
tuuuúúúúnyííínyányiiiiiiiávvvvvvúúúúúúúviiiiiiduuuuuuuuuu (J. S. Bach forog a sírjában).
De szegény orgonista hiába küszködik, ráadásul átjön adásba a pedál nyikorgása is.
Ésakkor mindeközben a kocsmáros a ház előtt füvet nyír, a józsibácsi rotakapál (saját kapával, ami nem sűrít és éget, csak szív, kipufog és bratatatatat tatatat), a harmadik szomszéd meg flexel.

És visszasírom a szép időt, amikor csak egy galvánüzem gyöngéd sutyorékolását kellett hallgatnom...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.10.11. 16:15:12

@noirp:
AVISO: a tályogos orbán kifejezés használatakor mindig használjuk a TM jelzést

Grazie mille

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.10.11. 16:17:08

@noirp: ismertem olyan kántort, aki nem bírta a gaaaaaaaajdolást és elment gázszámlásnak. Frankón.

noirp 2010.10.11. 16:20:50

@Professor Pizka: hűb.... Most beperelsz copyright megizéléséért. Gondolom.

Oké, tehát tályogos orbánc TM, (R) (C) amúgy igazad van, É. Lukács egyik hozzászólásából van. Megragadt bennem :)

noirp 2010.10.11. 16:21:32

@Professor Pizka: Khm...igen, _ebbe_nem akartam belemenni :D
Freudi?

Wagner Úr 2010.10.11. 16:23:25

@Modor Tibi: Ha már Pink Floyd, akkor ugyanezt a témát érintve a világ legszomorúbb száma: a High Hopes.

noirp 2010.10.11. 16:24:03

@Professor Pizka:
Ő legalább könnyen kiénekli belőlem a pízt, nem sóhajtozom, mikor pöngetni köll. :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.10.11. 16:27:29

@noirp: előbújt belőlem a judeo-plutokrata szabadkőműves retrográd kriptokomenyista pártfunkci. Bár ahány nílus-parti székely kommentel ide, már fel se tűnik :-)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.10.11. 16:33:45

Tán én vagyok ilyen zakkant, de konkrétan én örülök hogy felnőtt vagyok.

noirp 2010.10.11. 16:34:48

@neccharisnyás útonálló: ernőke is ilyen zakkant, meg én is. nem vagy egyedül.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.10.11. 16:36:47

@noirp: én még gyerek vagyok, később nyilatkozom.

a_fater 2010.10.11. 16:39:55

@Modor Tibi: "a csupaszív Bryan Adams pörgős rockslágere" - most azon kezdtem el gondolkodni, hogy ezt direkt írtad ilyen modorosan, vagy akaratlanul ragadnak rád már ezek a dolgok.

No offense, of course :)

noirp 2010.10.11. 16:47:38

@Professor Pizka: :)
Az ilyet úgy defimiáljuk, hogy nagykorú infantilis :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.10.11. 16:50:05

@noirp: én a hülye kifejezést ismertem rá, de ez se rossz

bajor gizella 2010.10.11. 17:00:11

engem gyerekkoromban mindig azzal traktáltak, hogy a frici bácsi a vonthoz szegezve, két alsógatyával kelt át a határon, a tante hédinek meg lefagyott a kislábujja, meg hogy mikor "ODAértek", akkor nem volt semmijük, és nyelveket se tudtak. meg azzal hogy mikor "ott" elkezdtek dolgozni milyen szar volt, de milyen boldogok voltak ha felvették őket tányértmosogatni. és hogy az az aunt jenny, 3 évig egy cipőben járt, úgy hogy kartont tett az aljába, csak hogy kispórolják a lakásra valót, DE KÖZBEN milyen boldogok voltak.NA EZT KURVÁRA NEM HISZEM EL. ény is nyomorogtam eleget, de életemben nem voltam olyan boldogtalan.rohadt szar. nem kéne megint. és ez igaz akár gyerekkoromra, és fiatal felnőt téletemre egyaránt.

én nem érzem magam felnőttnek mondjuk. nem is tudom mitől az valaki. amúgy meg a magyar beat nagyágyúit hogy hagyhattátok ki?:)
www.youtube.com/watch?v=GunIepXqSS8

escargot 2010.10.11. 17:14:27

@neccharisnyás útonálló: Plusz egy szavazat oda. Nem is értem, hogy ezek a mai fiatalok miért nem akarnak felnőni, felelősséget vállalni, csak ülnek anyuka szoknyáján, várják, hogy a sültgalamb a szájukba repüljön, és egy szalmaszálat se tennének keresztbe. :)

bajor gizella 2010.10.11. 17:21:23

@Professor Pizka:
annyira tudtam hogy ezt valaki be fogja linkelni közületek:)

neeskens 2010.10.11. 17:48:06

@Brother Love: nono. Az országot a nagyszülők generációja (mármint nekem ők fiatal felnőttek voltak a háború után), tessék megnézni mit hagytak itt germán és orosz barátaink 45-ben.
Kíváncsi vagyok hány ember tudná ma ezeket a megpróbáltatásokat normális lelkülettel túlélni.

neeskens 2010.10.11. 17:49:16

ja lemaradt, hogy újjáépítette.

vincere 2010.10.11. 18:18:12

@noirp: nincs, tévé van csak és egymás csesztetése, most, h. így ketten otthon vannak egész nap. csak maguknak köszönhetik, eltartott sok évig, míg rájöttem arra, h. ehhez nekem nem sok közöm van...
ja, bármikor beszélek anyuval telefonon, személyesen, akárhogy, 2 percen belül megtudom a tegnapi és az aznapi vérnyomását, és a számtalan betegsége aktuális állapotát. a betegségek is a saját életmódjuknak köszönhetők.
na de hát a szüleim, mit csináljak... a távolság azért segít :)

bajor gizella 2010.10.11. 18:34:27

@vincere: nem mintha ez a hozzáállás nem lenne übermodoros generációszakítós.

nyílméregbéka 2010.10.11. 18:36:09

Remélem, az volt már, hogy mi pedig nyolcan laktunk egy cipősdobozban az úttest közepén...

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.10.11. 18:42:36

Ni, micsoda tömeg! Most akkor
mindenkinek ennyire xar volt a gyerekkora
VAGY
akkora megpróbáltatást jelentett a kamaszkor, hogy hatalmasat sóhajtott mikor végre vége lett

Ezennel a szavazást megnyitom. Tessék a gombokat nyomogatni. Had lám milyen keresztmetszete van ennek a blogos mikroközösségnek. :)

nyílméregbéka 2010.10.11. 19:01:28

@neccharisnyás útonálló: ezen már sokat töprenkedtem. Egyrészt sanyarú gyerekkorom volt, mert csórók voltunk és utáltam a sulit, egyszer általános másodikban egész éjjel ébren hánykolódtam, mert félfamentes rajzlapot kellett vinni rajzórára a Margitka néninek, de én nem vittem, és rettegtem, hogy hatalmas botrány lesz, mert a Margit néni egy gonosz luvnya volt, ráadásul igazgatóhelyettes.
De akkoriban nem voltak kaja- vagy rezsigondjaim, mert a szülők adták a kaját és a villanyszámlát.
Ma ellenben ha unom a melót, egyszerűen elmegyek egy hét szabira, ha kedvem tartja (rendes a főnököm); azonban senki nem fizeti sem a fűtést, sem a kajámat, sem a hidratáló arcpakolásomat, ezeket mind-mind nekem kell kigazdálkodnom, tehát most is rossz az élet, bizony...

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.10.11. 19:12:06

@nyílméregbéka:
Várjál, várjál! Akkor most neked 1 vagy X?

Hidratáló arcpakolás - anyám borogass! xDD

chilis csokoládé 2010.10.11. 19:19:58

@nyílméregbéka:

Micsoda luxus! Mi 150-en laktunk egy cipősdobozban.
Minden reggel megittunk egy csésze hideg salakot. Napi 26 órát dolgoztunk a malomban. Mi fizettünk a főnöknek. Apu minden este elvert minket a szíjával,és utána énekelve táncolt a sírunkon.

nyílméregbéka 2010.10.11. 19:20:29

@neccharisnyás útonálló: Hát talán inkább X.
De még tépelődnöm kell, mert van még sok szempont: például gyerekkoromban nem nagyon szabadott Nyugatra utazni, most viszont szabad, csak nem tudom megfizetni :-S Hasonló a helyzet a 12.000.- Ft-os pezsgőkkel és a Ferrarikkal is.

Most mi van, az arcpakolás miatt gondoltak 30 éves koromban 18-nak a szomszédba költöző emberek :-D

nyílméregbéka 2010.10.11. 19:23:52

@chilis csokoládé: Ez az! :-D
Gyerekkorunkban tényleg viszonylag ritkán volt sonka meg ilyesmi, és akkor sem volt szabad hozzányúlni engedély nélkül. Később, mikor ilyen luxust már megengedhettünk magunknak, anyám sokszor csodálkozva látta, hogy nem fogy a sonka (sajt, kolbász).
- Dehát miért nem eszitek azt a drága sonkát, ha már egyszer megvettük?!
- Nem mertünk hozzányúlni / Nem tudtuk, hogy szabad!
:-D

A Tyne folyó déli partja 2010.10.11. 19:27:02

@Mitya Ivanov: hm, érdekes, én is mindig pár év távlatából gondolom, hogy boldog voltam:) de azért pl. az egyetem öt éve még mindig erősen tartja magát, mint legjobb évek (pedig lehettek volna még jobbak. nem lehetne visszamenni úgy kb. egy évtizedet, de a mostani magammal?:)

A Tyne folyó déli partja 2010.10.11. 19:44:55

@Ernoke: nekem nincs ilyen emlékeim. hálistennek.

A Tyne folyó déli partja 2010.10.11. 19:48:31

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): illetve, jut eszembe, egyszer hatodikban úszásórához átöltözésnél (kabinok voltak, nem külön férfi-női öltözők) oda szerettek beleselkedni a fiúk. meg egyszer egy mutogatósba is belefutottam, de akkor már nagy voltam.

A Tyne folyó déli partja 2010.10.11. 19:51:36

@Frengi: itt meg a nyugdíjasjeggyel csak 9, vagy 9.30 után szállhatsz fel a buszra. azelőtt teljes árút kell venni.

A Tyne folyó déli partja 2010.10.11. 19:58:46

@Brother Love: nálunk az a felfogás, hogy anyukámnak mázlija van, azért nincs gondja (58 múlt). hogy az egész családból anyukám él a legegészségesebben, (mondjuk, ő se sportol, csak egészségesen eszik, nem dohányzik, és vedel, mint a család többi része), azt valahogy elfelejtik. természetesen miért is lenne kapcsolat aközött, hogy ők önpusztító életet éltek egész életükben, és a 60-as éveikre mindenféle nyavalyájuk van, anyám meg nem így élt, neki meg nincs nyavalyája. nyilván csak mázli.

niyabinghi 2010.10.11. 20:31:21

@noirp:

Az pontosan annak a neve, amit Nagymutter és Dédi adott elő. Nekem kellett volna eldönteni, hogy melyiküknek fáj jobban a lába.

scsaba1 2010.10.11. 20:39:17

Mondjuk egy időgépért azért a fél karom odaadnám... Mert nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy aki most itt fogadkozik, hogy ő aztán nem, meg így, meg úgy mennyire tré dolog már ez a nosztalgiázás 60+ évesen mivel fogja traktálni az unokákat...

Bezzeg, amikor mi betárcsázós internettel nyomtuk döhenagy asztali számítógépeken, hogy tudtunk örülni az első letöltött MP3-nak, mekkora filingje volt az első 64 bites processzornak, még rendes oprendszer sem volt rá. Meg négyhengeres benzinmotor volt az autóban, aminek ha odaléptél, akkor oda volt lépve... Meg amikor megvettük az első lapos tévénket, azok voltak az igaziak, nem ezek a mai holografikus szarok...

A Tyne folyó déli partja 2010.10.11. 22:09:44

hát, izé. most elolvastam rendesen, és úgy látszik, nekem nem volt átlagos nagymamám, se anyám, mert az életbe nem mondott ilyesmiket egyik se. sőt, igazából egyik se passzol, mert az olvasásra engem aztán nem kellett biztatni, legenda volt, hogy én akkor is elmerülök a könyvespolc tanulmányozásában, amikor épp összegyűlt a nagycsalád. játékban is eléggé hasonlítottunk a falusi gyerekekhez, (a megyeszékhely szélén). csak becsöngettünk egymáshoz, fociztunk, tengóztunk a ház előtt, beszélgettünk, ha rossz idő volt, összegyűltünk valahol, kártyázni, társasozni.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.10.11. 22:18:22

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Csatlakozom az elottem szolohoz. En mindig imadtam a nagyszuleim sztorizgatasat hallgatni a "regi idokrol". Mondjuk az igaz, hogy (kulonosen a nagyapam) tok humorosan tudtak eloadni a falusi gyerekcsinyeiket, tiszta Tom Sawyer volt az oreg a testvereivel. Kesobb, mikor nagyobb voltam, meseltek durvabbakat is a deportalasrol, munkaszolgalatrol. De arrol is inkabb viccesebb torteneteket, soha nem probaltak sajnaltatni magukat, vagy "bezzegelni". Maig is halas vagyok, hogy hallhattam oket, es nem csak konyvekbol tudom a tortenelmet. (Ez de modoros volt!)

A Tyne folyó déli partja 2010.10.11. 23:08:26

@altoid: te, én pont azt mondom, hogy az enyémek kb. semmit nem mondtak a gyerekkorukról. egy csomó minden nem tiszta az őseimmel kapcsolatban (hogy pl. hogy lehet, hogy mindenkit kitelepítettek sváb lévén, csak a mamámékat nem). de nem igazán beszélt semmiről.

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2010.10.11. 23:23:36

Lol, zseblámpás olvasás, ezt a nagyim is csinálta. Egyszer az apja pofon vágta, mert Boccacciót olvasott, ő meg megírta valamelyik pesti újságnak, még cikk is lett belőle. Dédfaternak éghetett a feje. :D

Amúgy a sztorizás nagyon megy, és persze mindent hússzor. Évente. Nagyi egyik kedvenc lemeze a disznölés részeg böllérrel (a disznó végigsprintelt a házon), a másik a kimeríthetetlen háborús sztorik. Nagypapa hőse a saját nagyapja, egy I. vh-s veterán, aki nagyon szeretett mulatni (haláli egy figura lehetett, az biztos).

LyukasBogrács 2010.10.11. 23:28:57

Engem mem vert soha senki, csak a hátam mögött - orrom előtt hordtak le mindeféle szemét szarnak. Nem szerettem a gyerekkoromat, a mai napig szégyellem.

Mikor bejött az internet, első dolgom volt, hogy kikeressem a francia idegenlégió toborzóirodáját.
De aztán mégsem csaptam fel katonának.

Intizar 2010.10.12. 00:37:37

Nekem szar volt gyereknek lenni, máig sem tudom, hogy miért, de emlékezni emlékszem, pedig már nem vagyok fiatal. A nagymamámat viszont imádtam hallgatni, és nyúztam, ha kifogyott a sztoriból. Phöjj, de modoros gyerek, mi?

Intizar 2010.10.12. 00:45:30

@cd-r: De. Elég valószínű.

Intizar 2010.10.12. 00:47:15

@Intizar: És remélem, jön valami szép nagy kigyúrt állat, aki földugja a szmáljidat neked, ahová való.

Presszós Laci 2010.10.12. 05:12:27

A legjobb, mikor nagyanyám mondogatta, hogy ők bezzeg tizenketten voltak testvérek, de milyen jó is volt az. Aztán mikor megkérdeztem: „Nagyi, akkor neked miért csak két gyereked van?” – felhagyott a sztorizgatással, és inkább csak a suliról, illetve középiskolás koromban az épp aktuális csajomról, pontosabban a családjáról kérdezgetett. (Mivel foglalkoznak a szülei, hány testvére van, hány fiúja volt előttem, stb.)

cd-r 2010.10.12. 07:23:07

@Intizar: te mit értesz csöcsörészés alatt, még mielőtt nekem esnél? mert én ruhán kívül megfogást, utána elszaladást (hetedik osztály ugye) és röhögést a haverokkal. ha ez lelki sérülést okoz bárkinek is, akkor ott keményen elkúrtak valamit a nevelésnél. 5 év múlva majd kidertik, hogy attól is lelki nyomorék leszel, ha a lábadra lépnek a buszon az új balerinacipődben. :) (azért is egy szmájli)

2010.10.12. 07:44:59

Ide a végére elmesélem:
nagyanyám mesélte, hogy apám valami disznóságot csinált, és eltűnt, nagymuter kereste mindenütt, bement az asztalos műhelybe is kérdezősködni (egy bánya telepen laktak, az asztalosok csinálták a koporsókat is, fogyúeszköz volt).
- A gyerek nincs itt, nem láttuk. De a halott már itt van, akarja látni?

Nagyanyámnak felnyitották a koporsót, ahol ott feküdt a fater vigyorogva.

-Nagyon elvertem,máig emlegeti - mondta a nagyanyám
Amikor először hallottam, nem is értettem, minek ez a felhajtás, egy jó vicc volt, miért nem nevetett inkább a mama is.

Később, mikor már nekem is gyerekeim voltak eszembe jutott a történet, és megértettem, hogy igaza volt a mamának, de én az asztalosokat is megkentem volna. Valóban nem volt vicces.

Ernoke 2010.10.12. 11:14:35

@neccharisnyás útonálló: nálam inkább az utóbbi, mert évekig kezeletlen depressziós voltam, ezért ha megfeszülök se tudok örömteli pillanatokat mondani a kamaszkoromból. nekem azóta az A Betegség, félek is tőle, h valamikor kiújul.:s

nyílméregbéka 2010.10.12. 12:20:33

A nagyszülők mesélését nagyon bírtam. Családi legenda volt, amikor a háború alatt nagyanyám lekéste a villamost, ami után még futott is pedig, és 2 perccel később lebombázták a Margit-hidat, pont mikor az a villamos haladt át rajta.
Másik nagyanyám is elmesélte, hogyan jöttek be _a ruszkik_.

zwilling 2010.10.13. 17:29:45

Alap, az összes nagyszülő kitűnő (lásd még: "színjeles") tanuló volt és folyamatosan kirándult.

Intizar 2010.10.13. 19:55:13

@cd-r: Uram: arról beszéltem. Tizenhárom éves gyereknek akkor is rettenetes lehet, ha a teste már olyan, hogy "kiprovokálja" ezeket a pompás férfitréfákat.

Intizar 2010.10.13. 19:55:48

@Intizar: Illetve, bocsánat. Nem csak ilyen kislányoknak rettenetes, bármilyen korban az.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.10.13. 20:06:21

@Intizar: Pont akartam írni.... én 10ről tudok, de az újpesti az asszem a 4 éves gyerekeket is nagyon "szerette"...

Intizar 2010.10.13. 20:36:07

@neccharisnyás útonálló: Bocsánat, én értem, hogy a hetedikes hülye barmok is csak tizenhárom-tizennégy évesek, és nyilván nincsenek tisztában azzal, milyen szörnyűséget csinálnak. De hogy egy felnőtt ember annyira reflektálatlan legyen, hogy vigyorogva emlékezzen vissza erre...

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.10.13. 21:33:00

@Intizar: Szmájli se volt?

Kocsmaszínvonal. That's life.

cd-r 2010.10.14. 00:00:30

@Intizar: úh, mibe nyúltam. :) _btw_ a volt osztálytársnők (már akiket ismerek azóta is) többsége boldog anyuka lett, nyoma sincs rajtuk lelki sérülésnek. talán ők is felfogták akkor ennek a tréfa, hülyeség mivoltát, pont ezért nem is stresszeltek rá különösképpen. ;)

cd-r 2010.10.14. 00:15:14

egészséges lelkű 13 éves lány nem fog összeomlani attól, hogy az osztálytársai megfogdossák kicsit. lever nekik egy pofont és megy a dolgára. kb. szóval szerintem rossz irányban kapisgálsz ezzel, hogy nemi erőszaktevőnek vagy nem tudom minek próbálsz beállítani. ez asztori rohadtul nem az erőszakoló nagybácsi kategória.

cd-r 2010.10.14. 00:23:29

és mielőtt rámarnál a kínálkozó 'de mivan, ha nem egészséges lelkű' magaslabdára, ebben a konkrét esetben nem volt ilyen. kizárólag (a korukhoz képest) fejlett testi és lelki adottságokkal, és talán némi humorral is rendelkező tinilányok.

cd-r 2010.10.14. 00:35:38

nem bántásból, de ti hol nőttetek fel, neverlandben?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.10.14. 07:52:56

Hehehe.:)
Az én fiamat mostanában éppen egy kilenc éves kislány bántalmazza szexuálisan. Az a helyzet, hogy nem igazán tudok mit kezdeni a dologgal. Agyon nem üthetem.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.10.14. 17:43:03

@El Topo (Sgt. Elias): Na, már ott tartanak? Vigyázz, a végén még a menyed lesz...

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2010.10.15. 10:31:59

@cd-r:

egészséges lelkű 13 éves valóban nem fog összeomlani, csak úgy fog rád visszaemlékezni, hogy az a büdös bunkó barom, aki fogdosta 13 éves korában. de egy apuci-nagypapi-nagybácsi-tanárbácsi-doktorbácsi által zaklatott, megerőszakolt, bántalmazott igen.

a szocializáció részét képezi, hogy nem köpöd le a másikat, nem veszed el a dömperét a homokozóban, nem vered meg, és nem mondasz rá csúnyákat. miért képez kivételt, és jó poént az iskolai szexuális zaklatás? ha buszon megfogdossa egy 40 éves idegen pasi egy 12-13 éves kislány melleit, az tűrhetetlen, fúj-fúj, de ha te fogod meg, az oké, és csak egy jó poén volt? szerinted mivel képezel kivételt az általános szabály alól, hogy nőket nem fogdosunk akaratuk ellenére?

az iskolai csöcsfogdosás szankcionálása, és megtiltása ugyanúgy a szocializáció része. te úgy látszik, kihagytad ezt a részt.

ha ez valakinek lelki sérülést okoz, ott elkúrtak valamit a nevelésnél? inkább a te nevelésednél kúrtak el valamit, hogy más ember testrészeinek fogdosását, és az ezzel való leuralást, és megalázást jó mókának, poénnak tartod. fordítsuk meg: a móka kedvéért belenyúlok a seggedbe, akkor, mikor legkevésbé várod, és baromira nem fog jól esni. mit szólsz majd hozzá, ha akaratod ellenére úgy nyúlnak a testedhez, hogy azzal fájdalmat okoznak, és megaláznak?

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2010.10.15. 13:09:28

ja még egy dolog:

egy ép lelkű 13 évesnek igen, lehet, hogy nem okoz egy egyszeri alkalmú csöcsfogdosás életre szóló traumát, főleg, ha még le is verheti a fogdosón.

de:
ha ezek után a 13 évest "ő kezdte, így már lehet lányt ütni" felkiáltással a fiú osztálytársai szarrá verik, vagy csoportosan lefogják, úgy csöcsörészik meg, vagy folyamatosan, minden nap lekurvázzák, vagy azt terjesztik róla, hogy mindenkit leszop és már nem szűz, és a tanárok nem tesznek semmit ellene,

vagy:
mindezek nem történnek meg, de a nagybácsi megjegyzéseket tesz a mellére, és megkérdezi, hogy szőrös-e már a puncija, és a család nem bassza le a nagybácsit, hogy ne kérdezgessen ilyeneket, vagy a buszon hozzádörgölőzik egy perverz állat, és nem a perverz köcsögöt kúrják le a buszról, hanem őt nevetik ki, vagy az első barátja azért hagyja el, mert nem akar vele lefeküdni, és mindenki őt hibáztatja a szakításért, mert miért ekkora szűzkurva, ennyire sokra tartja a pináját?, vagy elmegy dolgozni fagyizóba, és folyamatosan ajánlatokat kap a vendégektől, vagy épp pont a főnök tesz kétértelmű célzásokat, és mindenki úgy reagálja le a dolgot, hogy hát ebben a szakmában ez a normális, vagy kimegy az utcára, és kap egy olyan beszólást, hogy "de megbasználak", és csak annyit mondanak rá az ismerősök, hogy dehát csak bókolni akart, csak bénán csinálta,

és ezek a hétköznapi hímsovinizmusok csak kumulálódnak, kumulálódnak, és a teljesen egészséges, ép lelkű 13 évesből lesz egy 18 éves fiatal nő, aki retteg a férfiaktól, gyűlöli a saját testét, gyűlöli, hogy melle van, és pinája, mert ezek mind-mind potenciális áldozattá teszik, gyűlölni fogja a saját nemét, és egy darab szarnak fogja magát gondolni.

és még csak nem is erőszakolták meg, és nem is bántalmazták fizikálisan.

és aki ezt a csöcsfogdosást 13 éves kori jó poénnak tartja, amiből normális gyerek nem csinál ügyet, hozzájárul ahhoz, hogy egy nő 18 éves korára traumatizálódjon, és ne vegye észre, hogy a partnerkapcsolatában bántalmazzák. hiszen a csöcsfogdosás sem volt probléma senki szerint, akkor az első pofon miért lenne az? nem gondolta komolyan.

és mindenki csak kurva jó poénnak tartja.

scsaba1 2010.10.15. 14:09:19

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és:

Ezt, amit leírtál, Freud bácsi azért elelemezgetné egy darabig...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.10.15. 14:18:16

@scsaba1: nyilván van benne vagy közvetlen sajátélmény, vagy nagyon közeli ismerős tapasztalata. Mit mondjak, a nők úgy tűnik, ezt a dolgot vhogy komolyabban élik meg, mint ahogy mi ezt mi gondoljuk. Őszintén nem tudom, mit is gondoljak erről az egészről. Részben lehetnek benne elgondolkodtató elemek, de eszembe jut, hogy ugyanezt akkor elmondhatnánk bárkire, aki dagadt és ezért pellengérre állítják, kopasz, foghíjas vagy ragyás, plusz akit mondjuk a teljesítménycentrikus iskolarendszer tesz tönkre. Némi igazság azért van abban, hogy túlságosan lelkünkre venni semmit nem szabad.

cd-r 2010.10.15. 15:34:36

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és: nézd, a lényege a dolognak, hogy minden férfi potenciális erőszakoló. csak a pillanatra várnak egytől-egyig, hogy nőket erőszakolhassanak, fogdoshassanak és tönkretehessenek. a náluk 30 évvel fiatalabbak nyilvánvalóan előnyt élveznek. minél fiatalabb, annál könnyebb préda de annál nagyobb a csábítás is a friss, érintetlen pipihusi megkaparintására. még jó, hogy vannak hozzád hasonló mártírok, akik harcolnak, tesznek ez ellen, még ha csak pár blogkomment erejéig is. :)

A Tyne folyó déli partja 2010.10.15. 19:31:55

@scsaba1: csak halkan súgom, hogy teljesen igaza van.

szellőláb 2010.10.15. 20:00:09

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): ez szelíd megjegyzésed jobban üt, mint Vérnyúl harcossága. Ahogy benneteket olvaslak, kurvára örülök, hogy így rám senki nem emlékezhet (egymás között bevallom, hogy az akkori eszemmel megtettem volna, csak nem hál' istennek nem voltam hozzá elég bátor)

bajor gizella 2010.10.15. 20:13:10

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és:
Máskor is olvastalak már, a porontyon is, és hidd el őszintén sajnálom a veled történteket, és az együttérzésem valamennyire sajnálatosan keserű tapasztalatok árán alakult ki.
Viszont ez a blog, nem az a blog hogy ezt meg kell-lehet vitatni, mert ide nevetni, meg komolytalankodni jár az ember,és a törzsgárda nagyobb részben normális, de ezen a helyen empátiát nem igazán tanusítani bíró-akaró férfiakból áll.
NE bántsd magad mégjobban azzal, hogy belemész egy ilyen vitába szerintem, mert nem jössz ki belőle jól.

cd-r 2010.10.15. 20:53:50

@szellőláb: az a helyzet, hogy ha egy odvas prosztóként emlékeznének rám nem hiszem, hogy a mai napig ölelgetnének az utcán, ha találkozunk. úgy tűnik azért nem minden nő csinál bolhából elefántot és igazából az itt elhangzottak után döbbentem csak rá, hogy milyen szerencsés vagyok, hogy a nőknek ez a kasztja tökéletesen kimaradt az életemből.

szellőláb 2010.10.15. 21:26:28

@cd-r: igen, én is így gondolom, de elgondolkodtatott a lányok véleménye is. A fene tudja, hogy kiben mi marad meg egy ilyen kamaszkori akcióból? Amit viszont örökké szégyelleni fogok, hogy egy gimis osztálytársnőmnek reflexből visszaadtam egy nyakast. Az sem volt nagy, amit ő adott, az sem, amit kapott, de a mai napig emlékszem a döbbent tekintetére: te tényleg megütöttél engem? Olyan lecke volt,hogy nem tudom, minek kellene történnie, hogy még egyszer megüssek egy nőt? Egyébként időnként találkozunk, úgy tűnik, örül is nekem, de mégis van egy rossz érzésem. Legközelebb meg is fogom tőle kérdezni, hogyan emlékszik erre?

szellőláb 2010.10.15. 21:36:31

@cd-r: az érem másik oldala meg az, hogy állítólag vannak olyan lányok is, akik nem bánják. És hát a keresgélés közben akadnak olyanok is, akik bánják. gondolom, közülük kerülnek ki azok, akik ezt traumaként élik meg.

Szalonnassy Albin urfi 2010.10.16. 06:20:41

@Mitya Ivanov:
'Meg emlékszem, hogy azt se tudtuk mi az a számítógép, a tévében is csak két adás volt, bezzeg a szomszédgyerekkel elvoltunk a lóhuggyal teli kacsaúsztatóban, meg is fürödtünk benne önfeledten, fából csináltunk kishajókat, utána egy hétig fostunk, meg kihánytunk mindent, én intenzívre kerültem, de akkor az örömteli volt és tartalmas.'

Ez zsenialis! :D
süti beállítások módosítása